Modell av naturligt brandförlopp skapar möjligheter att optimera bärande konstruktioners brandmotstånd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Modell av naturligt brandförlopp skapar möjligheter att optimera bärande konstruktioners brandmotstånd"

Transkript

1 1 (7) Modell av naturligt brandförlopp skapar möjligheter att optimera bärande konstruktioners brandmotstånd I dagsläget finns möjlighet att dimensionera bärande konstruktioners bärförmåga vid brand enligt två olika huvudprinciper enligt Eurokoder och Boverkets tillämpningsföreskrifter (EKS). Anledningen till detta är att det går att karaktärisera brandförloppet i en byggnad på olika sätt. I den första principen beskrivs brandförloppet genom en standardiserad temperatur/tid kurva som benämns standardbrandkurva (ISO834). Detta dimensioneringssätt benämns dimensionering enligt klassificering. Konstruktionen dimensioneras och utformas så att den under en given tidsperiod uppfyller kraven på brandteknisk klass för byggnadsdelar vilket kopplas till en standardbrandpåverkan (R 30, R 60, R 90 etc). Detta görs vanligtvis vid en standardprovning, men kan också utföras genom beräkning eller en kombination av provning och beräkning. Dimensionering enligt klassificering är den vanligast förekommande metoden för att dimensionera bärförmåga i dagsläget. I den andra principen beskrivs brandförloppet som en funktion av de förutsättningar som finns i den specifika byggnad som studeras. En brand i en byggnad är en funktion av en mängd olika egenskaper som till exempel mängden brännbart material i byggnaden. Detta dimensioneringssätt benämns modell av naturligt brandförlopp. Dimensionering genom modell av naturligt brandförlopp medför att brandskyddet kan anpassas på ett mer nyanserat vis till verkliga förhållanden i en byggnad. Detta medför även att de funktionskrav som ställs på bärverket i vissa fall kan uppnås till en lägre kostnad än vid dimensionering enligt klassificering. Denna artikel utgör en kort beskrivning av vad modell av naturligt brandförlopp innebär samt hur dimensionering enligt modell av naturligt brandförlopp kan genomföras. Artikeln belyser även vilka för- och nackdelar som finns med att dimensionera enligt modell av naturligt brandförlopp. Modell av naturligt brandförlopp Modell av naturligt brandförlopp ska efterlikna en verklig brand och brandförloppsmodellen baseras därför på ett antal parametrar som påverkar hur en brand skulle utvecklas i den byggnad som studeras. Egenskaper som påverkar brandförloppet är till exempel mängden brännbart material i byggnaden, byggnadens storlek, termiska egenskaper för byggnadens omslutande ytor, storleken på öppningarna i byggnadens fasad samt tekniska installationer i form av sprinkler och brandgasventilation. Hänsyn tas till alla dessa egenskaper vid dimensionering enligt modell av naturligt brandförlopp. Vid dimensionering med klassificeringsmetoden är däremot temperaturexponeringen helt oberoende av dessa parametrar och densamma för alla byggnader. WSP Sverige AB Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 2 (7) Vid dimensionering enligt modell av naturligt brandförlopp ska byggnadsdelar dimensioneras så att de inte kollapsar under en viss del av ett fullständigt brandförlopp. Hur stor del av brandförloppet som byggnadsdelen ska motstå utan att kollapsa är kopplat till vilken brandsäkerhetsklass som byggnadsdelen tillhör. Indelning i brandsäkerhetsklass sker i sin tur utifrån risken för personskador om byggnadsdelen kollapsar vid en brand. En högre brandsäkerhetsklass medför därmed ett högre krav på den bärande konstruktionens brandmotstånd. För brandsäkerhetsklass 4 gäller exempelvis att byggnadsdelarna ska dimensioneras för ett fullständigt brandförlopp inklusive avsvalningsfasen. Vid dimensionering enligt modell av naturligt brandförlopp ska byggnadsdelar dimensioneras med den brandmotståndstid som anges i tabell 1. Tabell 1. Krav på byggnadsdelar kopplat till brandsäkerhetsklass. Brandsäkerhetsklass Del av fullständigt brandförlopp De första 15 minuterna 3 De första 30 minuterna 4 Hela brandförloppet inklusive avsvalningsfasen 5 Hela brandförloppet med 50 % ökad brandbelastning inklusive avsvalningsfasen Dimensionering av bärande konstruktioners brandmotstånd regleras i Sverige av Eurokoder och EKS. Enligt dessa regelverk kan modell av naturligt brandförlopp delas in i två undergrupper; parametrisk brand och lokal brand. Om det kan visas att övertändning inte kan ske i den byggnad som studeras får dimensionering utföras för en lokal brand. För byggnader i byggnadsteknisk klass Br2 och Br3 räcker det dock att sannolikheten för övertändning är mindre än 0,5 % för att dimensionering ska få utföras för en lokal brand. I de fall dimensionering inte får genomföras för en lokalbrand kan istället modell av parametrisk brand användas som modell av naturligt brandförlopp. I figur 1 visas en schematisk beskrivning för bestämning av dimensionerande brandförlopp vid projektering av bärande konstruktioners brandmotstånd.

3 3 (7) Modell för parametrisk brand Figur 1. Schematisk beskrivning för bestämning av dimensionerande brandförlopp vid projektering av bärande konstruktioners brandmotstånd. Modell av naturligt brandförlopp för parametrisk brand Naturligt brandförlopp vid fullt utvecklad brand kan enligt eurokoden beräknas med förenklade eller avancerade brandförloppsmodeller. Tillämpning av de förenklade modellerna är begränsat till brandceller upp till 500 kvadratmeter med en takhöjd på maximalt fyra meter. Hur de förenklade modellerna används finns beskrivet i eurokod SS-EN Om dessa förutsättningar inte uppfylls kan modell av naturligt brandförlopp istället genomföras med hjälp av avancerade beräkningsmodeller som tar hänsyn till gasegenskaper, massutbyte och energiutbyte i den aktuella byggnaden. En av de avancerade modellerna som kan användas är en så kallad CFD-modell (Computation Fluid Dynamic) som ger en tids- och rumsberoende temperaturutveckling i byggnaden. Enligt eurokoden är det alltså tillåtet att använda CFD-modeller för att modellera naturligt brandförlopp även för det fall då branden leder till övertändning. Invändningar mot att göra detta är att osäkerheterna vid CFD-modellering är många, att dimensioneringssituationen är överförenklad samt att brister finns i valideringen av modellerna mot fullt utvecklade bränder. Att använda CFD-modeller för att modellera naturligt brandförlopp ställer därmed stora krav på projektörens kompetens både när det gäller modellering och när det gäller temperaturpåverkan av bärande konstruktioner. CFDmodellering måste göras med stor försiktighet samt i kombination med flertalet osäkerhetsanalyser.

4 Temperatur (C) 4 (7) Vid dimensionering enligt modell av naturligt brandförlopp för parametrisk brand är det en fördel om brandsäkerhetsklassen är låg. Det är även en fördel med stora lokaler med hög takhöjd, att det brännbara materialet är jämnt fördelat i byggnaden samt att ventilationsförhållandena i form av öppningar och läckage i fasader är välkända. WSP har nyligen genomför ett projekt där avancerade beräkningsmodeller av naturligt brandförlopp för parametrisk brand användes. De byggnadsdelar som studerades i detta projekt var ett antal fackverksbalkar som utgjorde den bärande konstruktionen för byggnadens tak. Fackverksbalkarna tillhörde brandsäkerhetsklass 3 vilket medförde att de första 30 minuterna av ett fullständigt brandförlopp studerades. Brandbelastningen i aktuell byggnad var väldigt hög vilket medförde att brandens tillväxthastighet blev dimensionerande för brandeffekten under de 30 första minuterna av branden. Beräkningar av den temperatur som brandeffekten medförde på fackverksbalkarna genomfördes med hjälp av en CFD-modell. Den beräknade temperaturen vid en mätpunkt på den fackverksbalk som uppnådde högst temperatur visas i figur Fackverksbalkens yttemperatur C Yttemp Tid (s) Figur 2. Simuleringsresultat från CFD-modell av yttemperatur som funktion av tiden vid en fackverksbalk. När brandeffekten och den temperatur som branden ger upphov till vid fackverksbalkarna var fastställd genomfördes en temperaturanalys av samtliga stålprofiler som ingick i fackverksbalkarna. I temperaturanalysen studeras hur temperaturen vid stålprofilernas yta påverkar temperaturen inuti stålprofilen. Temperaturanalyserna genomfördes i beräkningsprogrammet SAFIR, som klarar av att analysera värmeflöde i tre dimensioner i konstruktionselement. Resultatet av temperaturanalysen för en av stålprofilerna i fackverksbalken visas i figur 3.

5 5 (7) Figur 3. Simuleringsresultat från SAFIR av temperaturfördelning i en stålprofil efter 30 minuters brand. Då temperaturen i balken var känd genomfördes en strukturanalys av fackverksbalken. I denna analys studerades hur infästningar, lastfördelningen över balken samt temperaturökningen i profilerna påverkar fackverksbalkens stabilitet och struktur. I strukturanalysen studerades även de linkrafter som uppstår och påverka infästningarna i det tidiga skedet av branden. Detta glöms oftast bort vid verifieringar men är viktigt för att kunna dimensionera infästningarna rätt. Även strukturanalysen genomfördes i beräkningsprogrammet SAFIR. Erhållet resultat visar tydligt att fackverksbalken bärförmåga efter 30 minuters brandpåverkan är tillräcklig för att klara av den lasteffekt som belastar balken. I figur 4 visas längdutvidgning hos fackverksbalken efter 30 minuters brand vilket är en del av resultat från strukturanalysen i SAFIR. Figur 4. Simuleringsresultat från SAFIR av längdutvidgning (x5) hos fackverksbalk efter 30 minuters brand. I detta projekt visades att fackverksbalkarna som bar upp taket i byggnaden kunde utföras utan skyddsbeklädnad eller brandskyddsmålning trots att brandbelastningen var så stor att övertändning kunde ske i byggnaden. Om dimensionering istället skett enligt klassificeringsmetoden skulle fackverksbalkarna behövt förses med brandmotstånd motsvarande R 30. Detta innebar en besparing på flera hundratusen. Modell av naturligt brandförlopp vid lokal brand Lokal brand är ett specialfall av naturligt brandförlopp och används för att bestämma temperaturpåverkan för ett brandförlopp som endast omfattar en begränsad del av

6 6 (7) en brandcell. För att bestämma temperaturpåverkan enligt dagens regelverk ska hänsyn tas till bränslets höjd och placering i utrymmet, samt till de förhållanden som kan förväntas uppstå i utrymmet. Dessa kan bestämmas enligt den metod som beskrivs i bilaga C till eurokod standard SS-EN I EKS anges att bärande byggnadsdelar får dimensioneras utifrån lokal brand. I de fall det går att visa att övertändning inte inträffar vid en full utvecklad brand tillåter EKS att bärande byggnadsdelars bärförmåga vid brand enbart dimensioneras utifrån lokal brand. Dock kan det finnas situationer där den lokala branden kan bli dimensionerande trots att övertändning inträffar vid en fullt utvecklad brand. Ett exempel på detta är mindre förvaringsutrymmen av brännbart material i en större lokal. För att visa att övertändning inte kan inträffa tillåter EKS att effekten hos fast installerade tekniska system tillgodoses så länge driftsäkerheten är säkerställd. Dock saknas en närmare precisering av vad detta innebär i praktiken, vilket medför svårigheter för projektören att veta om kravet även efterlevs i bruksskedet. Denna dimensioneringsmetod är därför generellt väldigt tilltalande att tillämpa vid brandteknisk dimensionering av bärande byggnadsdelar, eftersom den ofta medför att regelverkens krav uppfylls till mer kostnadseffektiv lösningar. Kriterierna för när och hur lokal brand får tillämpas eller inte är tydligt i dagens regelverk, dock saknas vägledning för hur projektören ska gå tillväga avseende val av beräkningsmetod och val av indata för att påvisa huruvida övertändning kan inträffa eller inte. Avsaknaden på vägledning medför att projektören måste göra ett flertal egna antaganden, vilket kan medföra att en ojämn skyddsnivå erhålls till följd av valet av indata samt teknisk lösning och verifiering av denna. För att undvika en osund konkurrenssituation på grund av skillnader i tillämpning av regelverken är det viktigt att Boverket fortsätter sitt arbete med att tydliggöra och ta fram en vägledning för att påvisas huruvida övertändning kan inträffa eller inte. Detta behov har även identifierats i en förstudie som WSP genomfört åt Boverket under våren WSP har tacklats med svårigheten att dimensionera bärande byggnadsdelar utifrån lokal brand i ett flertal projekt. I ett av projekten utreddes möjligheten att utföra specifika delar av takkonstruktion i en större byggnad försedd med sprinkler, belägen på 9 meters höjd, oskyddad, se Figur 5. Takkonstruktionen utgjordes av en fackverkskonstruktion som hänfördes till brandsäkerhetsklass 4, vilket enligt dagens regelverk innebär att de bärande byggnadsdelarna ska dimensioneras utifrån ett fullständigt brandförlopp inklusive avsvalning. För att utreda om övertändning kunde inträffa eller inte vid en fullt utvecklad brand genomfördes temperaturberäkningar baserat på en två-zonsmodell. En känslighetsanalys där storleken på öppningarna och brandeffekten varierades gav att maximal medeltemperatur inom utrymmet ej skulle överstiga 420 C. Detta resulterar i att övertändning ej kommer att inträffa eftersom temperaturen i utrymmet ej överstiger 500 C, vilket utgör ett konservativt temperaturkriterium för när övertändning inträffar. Detta innebär att takkonstruktionens bärförmåga vid brand kan dimensioneras utifrån lokal brand. Takkonstruktionen dimensioneras därför efter de brandscenarion som kan tänkas uppstå till följd av byggnadens utformning och den verksamhet som bedrivs i byggnaden. Detta resulterade i att takkonstruktionen kunde utföras oskyddad, vilket medförde en besparingar på upp mot en miljon

7 7 (7) kronor jämfört med om takkonstruktionen hade brandskyddsmålas för att säkerställa att erfordrat krav på bärförmåga vid brand erhölls. Figur 5. Delar av takkonstruktionen i en Br1-byggnad där bärande byggnadsdelars bärförmåga vid brand dimensionerats utifrån lokal brand till följd av att övertändning ej beräknas inträffa i byggnaden. Fördelar med modell av naturligt brandförlopp Dimensionering enlig modell av naturligt brandförlopp kan medföra att mängden skyddsbeklädnad på bärverk skräddarsys utifrån de förutsättningar som gäller i just den byggnad som studeras. Denna dimensioneringsmetod uppfyller föreskrifternas säkerhetkrav samtidigt som en betydande kostnadsreducering för det passiva brandskyddet kan uppnås. Detta beror på att dimensionering med naturligt brandförlopp som grund kan ge ett gynnsammare brandförlopp än vid jämförelse med en standardbrand. Begränsningar med modell av naturligt brandförlopp Dimensionering enligt modell av naturligt brandförlopp har även en del begränsningar. Som tidigare nämnts finns fortfarande ett antal osäkerheter och begränsningar i de modeller som används för att utreda och simulera den fullt utveckade branden. Vissa osäkerheter finns även kring de verifieringsmetoder som påvisar om övertändning kan ske i en byggnad. På grund av de osäkerheter som råder kring modell av naturligt brandförlopp är det viktigt att alltid genomföra en känslighetsanalys och vara konservativ vid val av indata till beräkningarna av både ett fullständigt brandförlopp och lokal brand. Vilka modeller, metoder och datorprogram som används för att modellera ett naturligt brandförlopp måste göras med stor försiktighet. Vid rätt förutsättningar finns det dock goda förutsättningar att dimensionera enligt naturligt brandförlopp och möjlighet att reducera kostnader i projekten. Slutsats Dimensionering enlig modell av naturligt brandförlopp tillåter att brandskyddet skräddarsys till att uppnå brandkraven med optimal skyddsbeklädnad på bärverket utifrån de förutsättningar som gäller i just den byggnad som studeras. Denna dimensionerings metod uppfyller ställda krav samtidigt som en betydande kostnadsreducering för det passiva brandskyddet kan uppnås. Detta beror på att dimensionering med naturligt brandförlopp som grund kan ge ett gynnsammare brandförlopp jämfört med en standardbrand.

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder);

Läs mer

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Utdrag ut konsekvensutredning EKS

Läs mer

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Kontorshus med kantine för 100 personer Tre etager 75-100 kontorsplatser / etage Konferensrum för 75 personer i 1

Läs mer

EKS 10. Daniel Rosberg Robert Jönsson

EKS 10. Daniel Rosberg Robert Jönsson EKS 10 Daniel Rosberg Robert Jönsson EKS 10 De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2016. Övergångsperiod till 1 januari 2017 Fem nya konstruktionsstandarder tillkommit Ändringar i befintliga regler.

Läs mer

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: BYTE AV EI-GLAS MOT E-GLAS Syfte: Indata: Resultat: Att möjliggöra byte av EI-klassat glas mot E-glas i brandcellsgräns mot utrymningsväg. Presentera beräkningsmetodik

Läs mer

SS-EN 1992-1-2: Eurokod 2: Dimensionering av betongkonstruktioner Del 1-2: Allmänna regler Brandteknisk dimensionering

SS-EN 1992-1-2: Eurokod 2: Dimensionering av betongkonstruktioner Del 1-2: Allmänna regler Brandteknisk dimensionering SS-EN 1992-1-2: Eurokod 2: Dimensionering av betongkonstruktioner Del 1-2: Allmänna regler Brandteknisk dimensionering 1(7) Docent Yngve Anderberg Fire Safety Design AB Malmö Inledning Eurokod 2, dimensionering

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner

Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner Peter Karlström, Konkret Rådgivande Ingenjörer i Stockholm AB Allmänt EN 1993-1-2 (Eurokod 3 del 1-2) är en av totalt 20 delar som handlar

Läs mer

HALLBYGGNADER I KLASS BR1 OCH BR2 BÄRANDE TAKKONSTRUKTIONER OCH BRAND

HALLBYGGNADER I KLASS BR1 OCH BR2 BÄRANDE TAKKONSTRUKTIONER OCH BRAND HALLBYGGNADER I KLASS BR1 OCH BR2 BÄRANDE TAKKONSTRUKTIONER OCH BRAND Rapport 2009-10-10 Jörgen Thor www.brandskyddslaget.se Stockholm Box 9196 102 73 Stockholm Tel: 08 588 188 00 Fax: 08 442 42 62 Karlstad

Läs mer

Valet av takisolering är viktigt

Valet av takisolering är viktigt Valet av takisolering är viktigt När det brinner Ökat fokus på brandskydd Erfarenheter från flera större bränder har fått byggherrar och konstruktörer att allt mer fokusera på konstruktioner som effektivt

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect 2012-02/Ersätter ISOVER FireProtect 2006-01 Vad sker vid en brand? Med brand menas eld som man förlorat kontrollen över. Vid

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Assistenten 6, Sundbyberg

Assistenten 6, Sundbyberg Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 1 av 4 Assistenten 6, Sundbyberg Nybyggnad flerbostadshus - Bygglovshandling Bakgrund och syfte Denna handling

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Upprättad: 2014-01-31 Rev. datum: 2014-12-09

Upprättad: 2014-01-31 Rev. datum: 2014-12-09 FSD projekt nr 213-184 Bärförmåga vid brand i en-plans Br2-byggnader Delprojekt 2, Reglernas tillämpning och behov av förtydliganden Förstudie avseende jämförelse av brottsannolikheten mellan R 3-, R15-,

Läs mer

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 . Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 Sverige Göteborgsbranden 1998 Antal personer Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 2 Dödsfall vid brand

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

VÄLKOMNA! Tomas Fagergren

VÄLKOMNA! Tomas Fagergren VÄLKOMNA! Tomas Fagergren 1 Historik 2 Installationsbrandskydd - 2008 3 Ventilation och brandgaskontroll - 2012 4 Temadag - ventilationsbrandskydd 5 5 BBR 19 5:5332 Imkanaler Imkanaler med tillhörande

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

12) Terminologi. Brandflöde. Medelbrandflöde. Brandskapat flöde avses den termiska expansionen av rumsvolymen per tidsenhet i rum där brand uppstått.

12) Terminologi. Brandflöde. Medelbrandflöde. Brandskapat flöde avses den termiska expansionen av rumsvolymen per tidsenhet i rum där brand uppstått. 12) Terminologi Brandflöde Brandskapat flöde avses den termiska expansionen av rumsvolymen per tidsenhet i rum där brand uppstått. Medelbrandflöde Ökningen av luftvolymen som skapas i brandrummet när rummet

Läs mer

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014 Svarsfil till remiss EKS 10, Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2015-06-01 Remisslämnare Organisation Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Kontaktperson Henrik Rosenqvist

Läs mer

Strålning från varmfackla vid biogas förbränning

Strålning från varmfackla vid biogas förbränning Uppdragsnr: 10139842 1 (5) PM Strålning från varmfackla vid biogas förbränning Inledning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Svensk Biogas i Linköping AB att utreda vilken strålningsnivå som uppstår

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

4.2. 470 Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Brandskydd. Brandtekniska klasser för byggnader BR 2 BR 3 BR 1. 4.2.1 Begrepp

4.2. 470 Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Brandskydd. Brandtekniska klasser för byggnader BR 2 BR 3 BR 1. 4.2.1 Begrepp Brandskydd .1 Begrepp Följande avsnitt redovisar bl.a vanliga begrepp enligt Boverkets Byggregler, nya Euroklasser samt gipsskivans brandskyddande egenskaper. I övrigt se resp konstruktioners egenskaper

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Lokalgrupp Syd David Tonegran Tyréns Daniel Rosberg WSP Martin Nilsson LTH/Boverket Emma Nordwall Helsingborgs Brandförsvar Joel Wollberg - ESS

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Krav enligt BBR08. Brand. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand

Krav enligt BBR08. Brand. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand Krav enligt BBR08 Brand Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand 2 Krav enligt BBR08 Brandteknisk klass Brandcell Brandbelastning Sprinkler Räddningstjänst, tid Brandteknisk klass Bestäms utifrån: Antal

Läs mer

BILAGA 1 INSTITUTIONEN FÖR MIKROELEKTRONIK CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA UTREDNING BETRÄFFANDE BRANDTEKNISK KLASS PÅ BÄRVERK (STÅL) 1. SAMMANFATTNING Beräkningar har utförts för en stålpelare i ett representativt

Läs mer

Boverket Handbok Brandbelastning

Boverket Handbok Brandbelastning Boverket Handbok Brandbelastning Handbok om brandbelastning Boverket juli 2008 Titel: Brandbelastning Utgivare: Boverket juli 2008 Upplaga: 1 Antal ex: 5 000 Tryck: Danagårds Grafiska Tryck: ISBN 978-91-86045-16-6

Läs mer

Brand, lättbetongblock

Brand, lättbetongblock Sida 1 Brandteknisk dimensionering av lättbetongblock Brand dimensionering av H+H lättbetongblock ska projekteras efter Eurokod EC6: Murverkskonstruktioner, EN 1996-1.2. Brandtekniska begrepp De brandtekniska

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder);

Läs mer

Beräkning av skydd mot brandspridning mellan byggnader

Beräkning av skydd mot brandspridning mellan byggnader Beräkning av skydd mot brandspridning mellan byggnader Beräkning av infallande strålning Förstudie Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: 0480-100 92 Karlskrona Drottninggatan 54 Tel: 0455-107 92 Växjö Kronobergsgatan

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

Anders Paulsson. Bjerking AB 2016

Anders Paulsson. Bjerking AB 2016 Anders Paulsson Bjerking AB 2016 VAD? HUR? Vinklad historia Arbetsgång Regler Formler Övriga hänsyn Robusta system? Vinklad historia 1874 Den första gemensamma byggnadsstadgan i Sverige Byggnadsstyrelsens

Läs mer

Bärförmåga vid brand i hallbyggnader med samlingslokal (Br2)

Bärförmåga vid brand i hallbyggnader med samlingslokal (Br2) Bärförmåga vid brand i hallbyggnader med samlingslokal (Br2) Michael Strömgren (SP), Martin Nilsson (LTH), Joakim Sandström (LTU/Brandskyddslaget), Robert Jönsson (Brandexperten), Thomas Järphag (NCC)

Läs mer

Fasader och brand. Lars Boström, SP Fire Research

Fasader och brand. Lars Boström, SP Fire Research Fasader och brand Lars Boström, SP Fire Research 5:55 Ytterväggar Fasadbeklädnader får vid brand endast utveckla värme och rök i begränsad omfattning. (BFS 2011:26). Allmänt råd: Med begränsad omfattning

Läs mer

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: ---

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: --- Brandskyddsbeskrivning mall BBR22/55/1 g:\uppdrag\215487 kaverös göteborg pm räddningsväg\dokumentation\215487 pm räddningsväg 16323.docx BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG BRANDSKYDD : Reviderad:

Läs mer

VFA 5.4: Utrymningsbredd

VFA 5.4: Utrymningsbredd VFA 5.4: Utrymningsbredd VFA 5.4: UTRYMNINGSBREDD Syfte: Indata: Resultat: Att vid dimensionering av lokaler för över 150 pers. möjliggöra byte av en (1) utrymningsväg av bredden 1,2 meter mot två (2)

Läs mer

Brandförsäkringsmodell

Brandförsäkringsmodell Funktionsanpassad Brandförsäkringsmodell för lätta industri- och hallbyggnader STÅLBYGGNADSINSTITUTET Swedish Institutet of Steel Construction Publikation 155, 1995 Brandskador oberoende av materialval

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6)

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6) Brandskyddstekniskt utlåtande avseende ansökan om bygglov 2018-05-18 2 av 3 Möjlighet till utrymning (BBR 5:3) Utrymning från byggnaden sker via trapphus alternativt via utgångar direkt till det fria.

Läs mer

Brandskyddsbeskrivning

Brandskyddsbeskrivning Uddeäng AB Nybyggnad industri/lagerlokaler Eggen 1- Holmängen Vänersborgs kommun Brandskyddsbeskrivning Bygglovhandling 2016-03-29 FAST Engineering AB/ Brandingenjör Anders Wallin anders@brandanders.se

Läs mer

GALÄREN KV ORMEN 7, LULEÅ HUS A BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 4, ombyggnad 2013. Luleå 2013-10-29. WSP Byggprojektering.

GALÄREN KV ORMEN 7, LULEÅ HUS A BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 4, ombyggnad 2013. Luleå 2013-10-29. WSP Byggprojektering. HUS A H:\LULEÅ\SKUTVIKEN\ORMEN 7 HUS A\BD\BD4\ORMEN et 1 bdf4.doc Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2013-10-29 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Skeppsbrogatan 39 SE-972

Läs mer

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE 2012-12-04 PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE TUMBA CENTRUM, TILLBYGGNAD AV KÖPCENTRUM OCH NYBYGGNAD AV BOSTÄDER - BRANDSKYDDSSTRATEGI Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63

Läs mer

Eurokod nyttiglast. Eurocode Software AB

Eurokod nyttiglast. Eurocode Software AB Eurokod nyttiglast Eurocode Software AB Eurokoder SS-EN 1991 Laster SS-EN 1991-1-1 Egentyngd, nyttig last SS-EN 1991-1-2 Termisk och mekanisk påverkan vid brand SS-EN 1991-1-3 Snölast SS-EN 1991-1-4 Vindlast

Läs mer

Krav avseende brandskydd för takkonstruktioner...3. TAK PÅ BÄRANDE TRP-PLÅT Kombinationstak...5 Cellplast utan underliggande stenull...

Krav avseende brandskydd för takkonstruktioner...3. TAK PÅ BÄRANDE TRP-PLÅT Kombinationstak...5 Cellplast utan underliggande stenull... EPS i tak eps-bygg INNEHÅLL Krav avseende brandskydd för takkonstruktioner...3 TAK PÅ BÄRANDE TRP-PLÅT Kombinationstak...5 Cellplast utan underliggande stenull...6 TAK PÅ BÄRANDE BETONGUNDERLAG Tak på

Läs mer

VSMF10 Byggnadskonstruktion 9 hp VT15

VSMF10 Byggnadskonstruktion 9 hp VT15 VSMF10 Byggnadskonstruktion 9 hp VT15 F1-F3: Bärande konstruktioners säkerhet och funktion 1 Krav på konstruktioner Säkerhet mot brott Lokalt (balk, pelare etc får ej brista) Globalt (stabilitet, hus får

Läs mer

Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning, BBRBE

Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning, BBRBE Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning, BBRBE BFS 2011:13 Detta är en konsoliderad version. Den konsoliderade versionen är en sammanställning av alla bestämmelser, från grundförfattning till

Läs mer

Call Tower Invest AB Kävlinge 2009-10-13 Alfa Consult AS / Arthur Buchardt N-2301 Hamar Norge

Call Tower Invest AB Kävlinge 2009-10-13 Alfa Consult AS / Arthur Buchardt N-2301 Hamar Norge Call Tower Invest AB Kävlinge 2009-10-13 Alfa Consult AS / Arthur Buchardt N-2301 Hamar Norge Lidarände 1, Kista (Victoria Tower), nybyggnad av hotell och kontor Fristående sakkunnigkontroll avseende vald

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN 5 2014\BD2\bdf2.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-02-14 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Box 918 971 27 Luleå Besök:

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets allmänna råd (2013:xx) om; BFS 2013:XX Utkom från trycket den xx månad 2013 beslutade den XX månad 2013. Detta är allmänna råd till 3 kap. 8, plan- och byggförordningen

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR IMTECH BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR IMTECH BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede Utgåva 1, förfrågningsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN IMTECH 2014\BD1\bdf1.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-03-26 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ...

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ... Brandskydd....1 Begrepp Allmänna förutsättningar Följande avsnitt redovisar bl.a vanliga begrepp enligt Boverkets Byggregler, Euroklasser samt gipsskivors brandskyddande egenskaper. I övrigt se respektive

Läs mer

Brand. Krav enligt BBR08. Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand. 25 april 2016 Dimensionering av byggnadskonstruktioner 1

Brand. Krav enligt BBR08. Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand. 25 april 2016 Dimensionering av byggnadskonstruktioner 1 Brand Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand 25 april 2016 Dimensionering av byggnadskonstruktioner 1 Krav enligt BBR08 25 april 2016 Dimensionering av byggnadskonstruktioner 2 1 Krav enligt BBR08 Brandteknisk

Läs mer

LKF AB Nybyggnad av modulbostäder. Linero 2:1 LUND Brandskyddsbeskrivning FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG RAMHANDLING. Antal sidor: 9 Malmö

LKF AB Nybyggnad av modulbostäder. Linero 2:1 LUND Brandskyddsbeskrivning FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG RAMHANDLING. Antal sidor: 9 Malmö Linero 2:1 LUND FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Antal sidor: 9 Malmö Bengt Dahlgren AB Per Boström Joakim Sender Bengt Dahlgren Brand & Risk AB Telefon 040-635 17 00 Org.nr. 556726-7488 Adresser till våra övriga

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla föreskriften BBR 5:332 trots att längre gångavstånd än det i tabell 5:332 angivna gångavståndet

Läs mer

Projekteringsanvisning Brandskydd 1. Inledning

Projekteringsanvisning Brandskydd 1. Inledning Uppdragsnamn Projekteringsanvisning - Brandskydd, Climate Recovery Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Climate Recovery 110116 2017-07- 05 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Tomas Fagergren TFN 2017-07-

Läs mer

Tekniskt Godkännande. Profilerad stålplåt TP128, TP200 med brandmotstånd R15-R60. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP SITAC) bekräftar att

Tekniskt Godkännande. Profilerad stålplåt TP128, TP200 med brandmotstånd R15-R60. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP SITAC) bekräftar att SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP SITAC) bekräftar att Profilerad stålplåt TP128, TP200 med brandmotstånd R15-R60 har bedömts uppfylla Boverkets Byggregler (BBR) i de avseenden och under de förutsättningar

Läs mer

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26).

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26). 5 Brandskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 8 kap. 9, PBL och 3 kap. 8, PBF. Avsnittet innehåller även allmänna råd till 10 kap. 6 PBL. Avsnitt 5:8 innehåller också föreskrifter

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2011:27 Boverkets allmänna råd om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd; Utkom från trycket den 10 oktober 2011 beslutade den 4 oktober

Läs mer

Teknik brandskydd TEKNIK BRANDSKYDD TEKNIK BRANDSKYDD

Teknik brandskydd TEKNIK BRANDSKYDD TEKNIK BRANDSKYDD TEKNIK BRANDSKYDD Teknik brandskydd Allmänt... 70 Projektering... 73 Dimensionering... 76 Redovisning... 77 Appendix 1 - Skyddsavstånd - Utrymmande personer (3kW/m 2 )... 78 Appendix 2 - Skyddsavstånd

Läs mer

Årsta Torg Grundläggande förutsättningar brandskydd i detaljplaneskedet

Årsta Torg Grundläggande förutsättningar brandskydd i detaljplaneskedet Uppdragsnamn Årsta Torg, Östra Sala backe Etapp Uppdragsnummer 108645 2b, Uppsala Handläggare Lisa Smas Internkontroll Simon Israelsson Uppdragsgivare Midroc Datum 2016-01-27 Årsta Torg Grundläggande förutsättningar

Läs mer

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 UPPDRAGSNUMMER: 10164564 Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 Tommy Sandberg WSP Management Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7

Läs mer

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Sven-Åke Persson Diligentia Sven-ake.persson@diligentia.se 2015-01-29 JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Brandskyddstekniskt utlåtande nybyggnad bostäder Underlag detaljplan Syfte Detta utlåtande redovisar

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler BRANDSKYDD En handbok i anslutning till Boverkets byggregler Torkel Danielsson Tomas Fagergren Daniel Larsson Martin Olander Gösta Sedin Urban Söderberg Jörgen Thor Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Eurokoder grundläggande dimensioneringsregler för bärverk. Eurocode Software AB

Eurokoder grundläggande dimensioneringsregler för bärverk. Eurocode Software AB Eurokoder grundläggande dimensioneringsregler för bärverk Eurocode Software AB Eurokoder SS-EN 1990 Grundläggande dimensioneringsregler SS-EN 1991 Laster SS-EN 1991-1-1 Egentyngd, nyttig last SS-EN 1991-1-2

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

Brandkonsulterna AB. Brandskyddsbeskrivning. Nybyggnad 43 st. radhus Kv. Rymdattacken 3 Linköping Bygghandling Revidering 1 2012-06-04

Brandkonsulterna AB. Brandskyddsbeskrivning. Nybyggnad 43 st. radhus Kv. Rymdattacken 3 Linköping Bygghandling Revidering 1 2012-06-04 Brandkonsulterna AB Brandskyddsbeskrivning Nybyggnad 43 st. radhus Kv. Rymdattacken 3 Linköping Bygghandling Revidering 1 2012-06-04 Tel 08 51 51 25 50 Fax 08 51 51 25 50 info@brandkonsulterna.se Org.

Läs mer

Stålbyggnadsprojektering, SBP-N Tentamen 2015-03-12

Stålbyggnadsprojektering, SBP-N Tentamen 2015-03-12 Godkända hjälpmedel till tentamen 2015 03 12 Allt utdelat kursmaterial samt lösta hemuppgifter Balktabell Miniräknare Aktuell EKS Standarden SS EN 1090 2 Eurokoder Lösningar på utdelade tentamensfrågor

Läs mer

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Egenskapskrav 8:4 Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om: 1. bärförmåga, stadga och beständighet, 2. säkerhet

Läs mer

FPS Brandplatta. Uppfyller kravet för tändskyddande beklädnad samt brandteknisk klass EI 15 - EI 60. SMP Putsprodukter AB

FPS Brandplatta. Uppfyller kravet för tändskyddande beklädnad samt brandteknisk klass EI 15 - EI 60. SMP Putsprodukter AB FPS Brandplatta Beklädnadsplatta av FPS Brandskyddsmassa för skydd mot antändning av brännbara väggoch bjälklagskonstruktioner, samt förbättring av vägg- och bjälklagskonstruktioners brandmotstånd Uppfyller

Läs mer

Väglednings-PM. Väderskydd. 1. Bakgrund. 2. Definitioner. 3. Regler. Diarienummer: CTB 2004/34762. Beslutad datum: 2004-09-16

Väglednings-PM. Väderskydd. 1. Bakgrund. 2. Definitioner. 3. Regler. Diarienummer: CTB 2004/34762. Beslutad datum: 2004-09-16 1 Väglednings-PM Diarienummer: CTB 2004/34762 Beslutad datum: 2004-09-16 Handläggare: Väderskydd Åke Norelius, CTB 1. Bakgrund Detta dokument är avsett som vägledning för inspektionen i syfte att åstadkomma

Läs mer

Brygghusen. Nybyggnad av radhusområde. Relationshandling Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B Stockholm

Brygghusen. Nybyggnad av radhusområde. Relationshandling Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B Stockholm Brygghusen Nybyggnad av radhusområde Brandskyddsdokumentation Relationshandling Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Organisationsnr: 556389-3345 Tel: +46 8 505 344 00 www.brandkonsulten.se

Läs mer

Ombyggnad av föreningslokal, Umeå 7:4

Ombyggnad av föreningslokal, Umeå 7:4 1 (6) Mobil: 070-694 75 72 E-post: jlm@sakerhetspartner.se Org nr: 556419-4057 Web: www.sakerhetspartner.se Brandskyddsbeskrivning Tobias Westerlund Umeå kulturhus Skickas per e-post Ombyggnad av föreningslokal,

Läs mer

Høringssvar til Forslag til ny byggteknisk forskrift (TEK17)

Høringssvar til Forslag til ny byggteknisk forskrift (TEK17) Paroc 09.02.2017 Høringssvar til Forslag til ny byggteknisk forskrift (TEK17) 11-10. Tekniske installasjoner. Paroc synes ikke den nye foreskriften ivaretar brannsikkerheten på en god nok måte, og har

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Beräkning av U-värden och köldbryggor enligt Boverkets byggregler, BBR

Beräkning av U-värden och köldbryggor enligt Boverkets byggregler, BBR Beräkning av U-värden och köldbryggor enligt Boverkets byggregler, BBR 1 Boverkets Byggregler, BBR I Boverkets Byggregler, BBR ställs i avsnitt 9 krav på energihushållning i nya byggnader och tillbyggnader.

Läs mer

Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Statik. 4.3 Statik

Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Statik. 4.3 Statik Statik Statik Byggnader uppförda med lättbyggnadsteknik stabiliseras vanligtvis mot horisontella laster, vind eller snedställningskrafter genom att utnyttja väggar och bjälklag som kraftupptagande styva

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum Diarienummer 2012-05-29 1234-1010/2012 Björn Uppfeldt, Stålbyggnadsinstitutet Bernt Johansson, Luleå tekniska universitet Milan Veljkovic,

Läs mer

Kap. 6: Allmänna laster Termisk och mekanisk verkan av brand. Bakgrund. Allmänt 2006-01-23

Kap. 6: Allmänna laster Termisk och mekanisk verkan av brand. Bakgrund. Allmänt 2006-01-23 2006-01-23 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets regler om tillämpningen av europeiska beräkningsstandarder, (föreskrifter och allmänna råd), BFS 2006:xx, EBS 3 Konsekvensanalys enligt Verksförordningen

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5.332 finns för Vk 4 (hotell).

Läs mer

BRANDDIMENSIONERING AV STÅL

BRANDDIMENSIONERING AV STÅL ISRN UTH-INGUTB-EX-B-2014/18-SE Examensarbete 15 hp Juni 2014 BRANDDIMENSIONERING AV STÅL En jämförelse av dimensioneringsmetoder Samir El Mourabit Mattias Forsberg BRANDDIMENSIONERING AV STÅL En jämförelse

Läs mer

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect 2015-08/Ersätter ISOVER FireProtect 2012-02 Vad sker vid en brand? Med brand menas eld som man förlorat kontrollen över. Vid

Läs mer

Textilier som Byggnadskomponenter

Textilier som Byggnadskomponenter Textilier som Byggnadskomponenter EU-projektet contex-t Per Blomqvist SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Textila membran - Arkitektur Textila membran - Funktion Textila membran diverse applikationer

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Dimensionerande lokal brand

Dimensionerande lokal brand Dimensionerande lokal brand - En kartläggning och analys av dimensioneringsmetodens svårigheter och problem Charlotte Berggren Erika Parfors Department of Fire Safety Engineering Lund University, Sweden

Läs mer

Förstudie om dimensionering av bärförmåga vid brand med metoden lokal brand för Br2-byggnader

Förstudie om dimensionering av bärförmåga vid brand med metoden lokal brand för Br2-byggnader vid brand med metoden lokal 2014-04-10 Upprättad av: Daniel Rosberg Granskad av: Johan Lundin Godkänd av: Daniel Rosberg vid brand med metoden lokal brand för Br2- byggnader Kund J-O Nylander Byggkonsult

Läs mer

VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG

VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG VFA 5.3: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla föreskriften BBR 5:332 trots att längre gångavstånd än det i tabell 5:332 angivna gångavståndet

Läs mer

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun.

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Handläggare Hässel Johan Tel 010 505 84 27 Mobil 070 184 74 27 Fax 031 774 74 7 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (9) Datum 2010-01-25 Uppdragsgivare Kungälvs Kommun Karin Gustafsson Nämndhuset Box

Läs mer

Laster Lastnedräkning OSKAR LARSSON

Laster Lastnedräkning OSKAR LARSSON Laster Lastnedräkning OSKAR LARSSON 1 Partialkoefficientmetoden Den metod som används oftast för att ta hänsyn till osäkerheter när vi dimensionerar Varje variabel får sin egen (partiell) säkerhetsfaktor

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare:

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: BFS 2008:xx BBR 1x 5:2 Brandtekniska klasser och övriga förutsättningar Metoder för verifiering av gemensamma europeiska brandklasser finns i klassifikationsstandarderna

Läs mer