Observationer i VÅGA VISA våren 2011 samt uppföljning av observationer våren 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Observationer i VÅGA VISA våren 2011 samt uppföljning av observationer våren 2010"

Transkript

1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2011/ Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA våren 2011 samt uppföljning av observationer våren 2010 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. uppdrar åt kultur- och utbildningsdirektören att följa upp hur förskolan KUL:s ägare arbetar för att förbättra kvaliteten på förskolan KUL i Forum. Sammanfattning I detta ärende redovisas resultaten från observationer vid sju förskolor som Nacka genomförda våren 2011 i kommunsamarbetet om utvärdering i VÅGA VISA. Dessutom redovisas kundernas och medarbetarnas bild av verksamheten samt annan utvärderingsinformation om de observerade enheterna. Observationerna ska bidra till utveckling på de observerade enheterna och är också en del i nämndens utvärdering. Vårens observationer visar flera förskolor som fungerar bra, men även några med utvecklingsbehov. För en förskola föreslår Kultur- och Utbildningsenheten att kultur- och utbildningsdirektören följer upp hur ägaren arbetar för att förbättra kvaliteten. Kultur- och Utbildningsenheten har följt upp observationerna som genomfördes våren Förskolor/skolor har använt rapporterna för att utveckla verksamheten, och de förbättringsområden som uppmärksammats har som regel utvecklats. Ärendet I detta ärende redovisas resultaten från observationer genomförda våren Observationerna ingår i VÅGA VISA, kommunsamarbetet om utvärdering som utöver det professionella perspektivet genom observationer också visar kundernas bild genom enkätundersökningar och medarbetarnas genom självvärderingar. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (14) Här redovisas observationer av sju förskolor. Enheter som ska observeras tas normalt ut enligt ett rullande schema. Då kommunens grundskolor och gymnasieskolor inspekterats av Skolinspektionen under hösten och våren, har inga sådana skolor observerats. I denna skrivelse ges en kort sammanfattning av observationerna. Dessutom redovisas kundernas och medarbetarnas bild av verksamheten samt annan utvärderingsinformation om enheten. Avsikten är att med hjälp av tillgänglig information ge nämnden en fyllig bild av verksamheten vid de utvalda enheterna. Kultur- och utbildningsenheten följer upp observationer efter ett år för att ta reda på hur förskolan/skolan arbetat vidare med observationens resultat och vad som har hänt med de förbättringsområden som pekades ut. I bilaga 1 redovisas vad som framkom vid dessa besök. Kommunernas samordnare i VÅGA VISA har nu genomfört en översyn av metoderna i VÅGA VISA mot bakgrund av de nya styrdokumenten, samt de erfarenheter som har dragits de senaste åren. De nya metoderna börjar tillämpas hösten 2011 och avsikten är att metoden ska bli ett ännu bättre stöd till skolor och kommun i kvalitetsarbetet. Observationsmetoden beskrivs i bilaga 2. De fullständiga observationsrapporterna, tillsammans med ev kommentar från rektor/förskolechef. Observationer våren 2011: KUL Forum KUL Forum är en fristående förskola med en avdelning. Förskolan ingår i Rönnberg Friskolor AB. Förskolan har under flera år haft problem med sin personalsituation, med byte av personal och många vikarier. Personalen har för låg kompetens och förskolan saknar utbildade förskollärare. Förskolechefen har många goda idéer och vill att förskolans ska utvecklas men har haft svårt att genomföra dem på grund av många personalbyten. Det finns också brister i arbetet med förskolans läroplan vilket kan bero på bristande kompetens i arbetslaget.

3 3 (14) Figur 1:KUL Forum, genomsnittlig bedömning i observation, och kundenkät (självvärderingen redovisas inte pga litet antal personal) Annan utvärderingsinformation om enheten: Kundundersökningen resultat 2011 ligger under genomsnittet i kommunen och visar att det finns ett missnöje hos föräldrar med bland annat personalen som vuxenförebilder, barnens arbetsro och stimulans samt information om lärande. Kundundersökningens resultat har försämrats det senaste året på flera frågor. Andelen förskollärare var i oktobermätningen under genomsnittet (vid tiden för observationen tjänstgör dock ingen förskollärare). Personaltätheten var över genomsnittet. KUL i Boo KUL i Boo är en fristående förskola med en avdelning. Förskolan ingår i Rönnberg Friskolor AB. Kul förskolor har under en rad av år arbetat med att förbättra kvaliteten på verksamheten de är på väg men det finns fortfarande en hel del kvar att förbättra. Förskolan har haft stora problem med att rekrytera förskollärare. På grund av att förskolan inte har utbildade pedagoger blir det svårt att nå upp till läroplansmålen trots att förskolan har en mycket kompetent förskolechef.

4 4 (14) Figur 2: KUL i Boo, genomsnittlig bedömning i observation, och kundenkät (självvärderingen redovisas inte pga att litet antalet personal) Annan utvärderingsinformation om enheten: Kundundersökningens resultat har på flera frågor förbättrats sedan föregående år och resultaten ligger 2011 på flera frågor över genomsnittet. Föräldrar är bland annat nöjda med delaktighet i barnens lärande och kulturverksamhet. Förskola har ingen pedagogiskt högskoleutbildad personal i barngrupp. Personaltätheten var över genomsnittet i mätningen i oktober. Villa Caprifol Villa Caprifol är en fristående förskola som drivs som föräldrakooperativ. Förskolan har två avdelningar och arbetar med montessoripedagogik.. Förskolan behöver utvecklas inom området utveckling och lärandet utifrån läroplanens intentioner. Verksamheten är enligt observationen allt för mycket vuxenstyrd och ger barnen för lite utrymme för eget kunskapssökande och intressen. Dessa områden behöver utvecklas.

5 5 (14) Figur 3: Villa Caprifol, genomsnittlig bedömning i observation, självvärdering och kundenkät Annan utvärderingsinformation om enheten: Kundundersökningen visar att föräldrarna i hög grad är nöjda med verksamheten, och resultaten ligger på de flesta frågor över genomsnittet. Föräldrarna är bland annat mycket nöjda med trygghet och hur personalen fungerar som goda vuxenförebilder. Andelen pedagogiskt högskoleutbildad personal i barngrupp var i oktobermätningen 25 procent, vilket är något lägre än kommunens genomsnitt. Personaltätheten var högre än genomsnittligt. Rensättra Förskola Rensättra förskola har fyra avdelningar och startade i nya lokaler för fem år sedan. Förskolan är fristående och ingår i Vi som Växer AB. Rensättra förskola har en hög pedagogisk kvalitet, förskolan är en Reggio Emilia förskola. Det som utmärker en Reggio Emilia förskola är att de har en ateljerista och pedagogista som leder det pedagogiska arbetet och som inspirerar och handleder personalen i arbetet med barngrupperna. Handledningen gör att arbetet blir synligt och utvecklas. Förskolan har också satsat på olika kulturarbetare som arbetar med barnen som t.ex. en operasångare.

6 6 (14) Observationen i korthet: Figur 4: Rensättra Förskola, genomsnittlig bedömning i observation, självvärdering och kundenkät Annan utvärderingsinformation om enheten: Föräldrarna är i hög grad nöjda med förskolan. Resultaten ligger som regel över eller på genomsnittet för de olika frågorna. Andelen personal med pedagogisk högskoleutbildning var i oktobermätningen 31 procent, något under kommunens genomsnitt. Personaltätheten var något under genomsnittet. Sunnebo Förskola Sunnebo förskola har tre avdelningar och startade för fem år sedan i nya lokaler. Förskolan är fristående och ingår i Vi som Växer AB och är också en Reggio Emilia förskola. Utmärkande för förskolan är fokus på barnens utveckling och lärande där förskolan får ett mycket högt betyg. Det finns ett stort intresse hos personalen för att inspirera barnen i sin utveckling och lärande. Förskolan arbetar med en tydlig dokumentation och med ett projektinriktat och utforskande arbetssätt. Sunnebo delar ateljerista och pedagogista med Rensätra förskola.

7 7 (14) Figur 5:Sunnebo Förskola, genomsnittlig bedömning i observation, självvärdering, kundenkät Annan utvärderingsinformation om enheten: Föräldrarna är i hög grad nöjda med förskolan. Resultaten ligger över eller på genomsnittet för de olika frågorna. Särskilt nöjda är föräldrar med kulturverksamheten. Andelen personal med pedagogisk högskoleutbildning var i oktobermätningen 32 procent, något under kommunens genomsnitt. Personaltätheten var strax över genomsnittet. Lusthusets Förskola Lusthusets förskola är fristående och ingår i Pysslingens förskolor AB. Förskolan har fyra avdelningar och arbetar mycket med barnens lärande i naturen. Förskolan är och har varit en föregångare i arbetet med utomhuspedagogik och en inspiration för andra förskolor. Lusthuset har en mycket hög kvalitet på sin verksamhet både när det gäller barnens utveckling och lärande, ansvar och inflytande.

8 8 (14) Figur 6: Lusthusets Förskola, genomsnittlig bedömning i observation, kundenkät (svarsfrekvens 47%), självvärdering Annan utvärderingsinformation om enheten: Föräldrarna är i hög grad nöjda med förskolan. Resultaten ligger över eller på genomsnittet för de olika frågorna. Särskilt nöjda är föräldrar med kulturverksamheten. Andelen personal med pedagogisk högskoleutbildning var i oktobermätningen 31 procent, något under kommunens genomsnitt. Personaltätheten var något under genomsnittet. Duvan Duvan är en fristående förskola som drivs som ett kommunalt föräldrakooperativ. Duvan har en avdelning och lokalerna finns i en äldre villa i Saltsjö-Duvnäs. Verksamheten är småskalig

9 9 (14) Figur 7:Duvan, genomsnittlig bedömning i observation, kundenkät. Självvärdering redovisas ej pga liten personalgrupp. Annan utvärderingsinformation om enheten: Kundundersökningen visar att föräldrarna är nöjda med verksamheten. Resultatet för olika frågor ligger nära genomsnittet, eller över. Föräldrar är särskilt nöjda med personalen och med kulturverksamhet. Andelen personal som har pedagogisk högskoleutbildning är 40 procent, strax över genomsnittet för kommunen. Personaltätheten är över genomsnittet. Kultur- och utbildningsenhetens kommentar Ett viktigt syfte med observationerna är att bidra till utveckling på de observerade enheterna. De diskussioner som förts i samband med överlämningarna av vårens observationsrapporter visar att rektorerna på flertalet punkter anser att observatörernas bilder träffat rätt och att observationerna är betydelsefulla för att utveckla kvaliteten framöver. Vårens observationer visar flera förskolor som fungerar bra, men också några förskolor med utvecklingsbehov. Det gäller framförallt förskolan KUL i Forum. Därför föreslår Kultur- och Utbildningsenheten att kultur- och utbildningsdirektören följer upp hur ägaren arbetar för att förbättra kvaliteten.

10 10 (14) Kultur- och utbildningsenheten planerar som tidigare att följa upp de terminens observationer ett år efter att de genomförts. Uppföljningen av observationerna för ett år sedan (se bilaga 1) visar att denna typ av uppföljning är viktig som ett stöd i förskolors och skolors arbete med observationsresultaten. Intervjuerna visar att observationsrapporterna använts aktivt på förskolan/skolan för att utveckla verksamheten. Det har som regel hänt en hel del med de förbättringsområden som uppmärksammats. Observationen synliggör också medarbetarnas arbete och ger dem positiv respons. Nästa år kommer att resurserna för tillsyn av förskolor utökas, för att säkra kvaliteten utifrån en förändrad läroplan. Metoderna i VÅGA VISA har setts över mot bakgrund av nya styrdokument, men också utifrån de erfarenheter som dragits under de senaste åren. Den nya metoden tillämpas från och med hösten Syftet är att ge förskolor och skolor ännu bättre stöd i sitt utvecklingsarbete. Vår bedömning är att de här redovisade observationsrapporterna i huvudsak håller en god kvalitet. Vid läsningen av rapporterna är det dock viktigt att vara medveten om att observationen delvis baseras på en ögonblicksbild en given vecka. Rapporterna har metodgranskats (se bilaga), men det går inte att utesluta att bilden påverkas av tillfälligheter vid observationstillfället. Monika Enhörning Förskoleexpert Carina Legerius Utvärderingsexpert Ylva Bandman Holmberg Skolexpert Bilaga 1: Uppföljning av observationer våren 2010 Bilaga 2: Metoden för observationer i VÅGA VISA Bilaga 3: Observationsrapporter med ev kommentar från förskolechef/rektor våren 2011

11 11 (14) Bilaga 1 Uppföljning av observationer våren 2010 Under våren har Kultur- och utbildningsenheten intervjuat rektor/förskolechef för de förskolor/skolor som observerades ett år tidigare. Syftet har varit att ta reda på vad som har hänt med de förbättringsområden som observationen visade på och att öka kunskapen om hur observation och självvärdering fungerar som kvalitetsverktyg för förskolor/skolor. Saltsjö-Duvnäs skola Skolorna har skickat ut rapporten till all personal. Rapporten har också uppmärksammats i rektorsbrev till föräldrar, samt tagits upp med föräldrarådet. Observationen genomfördes strax innan de två skolorna slogs ihop till en enhet, och förändringarna i samband med sammanslagningen har präglat skolans arbete det senaste året. Rektor har arbetat för att skapa en gemensam värdegrund och för att skapa gemensamma dokument mm när skolorna lades ihop. Spindeldiagrammen var ett bra hjälpmedel för att jämföra synen på skolan i olika perspektiv, menar rektor. De förbättringsområden som framkom i observationsrapporten återkom i skolinspektionens rapport under året. Rektor känner igen sig i observationsrapporten och de problem som lyftes fram, och hon tycker att det var bra att få det på pränt för att få extra kraft. Förbättringsområden som lyftes för båda skolorna var att arbetsområden tydligare behöver kopplas till mål och att elevernas inflytande över hur de ska nå målen bör öka. Skolorna har arbetat med detta och alla pedagoger får nu i uppdrag att beskriva sitt arbete för att tydliggöra målen. Men det här är en svår fråga, framhåller rektorn. Andra utvecklingsområden gällde att stödja eleverna att bli mer utforskande, att skapa en pedagogisk samsyn samt utveckla det pedagogiska ledarskapet. Sammanslagningen av skolorna har varit en kick för pedagogerna som nu fått kollegor som arbetar med samma skolår. De pedagogiska diskussionerna har därigenom ökat, och dessutom har man planerade pedagogiska träffar både för skola och fritidshem var tredje vecka. I den nya enheten har ledningens roll och ansvarsfördelning tydliggjorts. Skolan sätter också mål för hur långt man ska nå, t ex när det gäller simkunnighet, läskunnighet. Vi når mål som ingen trodde vi skulle klara, säger rektorn. Berguddens, Vårgärdets och Ringgårdens förskolor Alla tre förskolorna fick ett mycket positivt resultat i observationen. Rektor och biträdande rektor har gått igenom rapporten med personalen och i respektive förskoleråd. Även föräldrarna har fått ta del av Våga visa rapporterna samt kvalitetsredovisningen och de Balanced Score Card (styrkort för de kommunala skolornas verksamhetsuppföljning).

12 12 (14) Skolledningen känner igen sig i rapporten och observatörernas kritik t ex av barngudstjänsterna har lett till att de har upphört. Utifrån områden att förbättra så har man på Berguddens förskola arbetat med personalens bemötande av föräldrarna och på Vårgärdets förskola har personalen strukturerat upp uteaktiviteterna. Berguddens förskola har barnråd där minnesanteckningarna från mötet hade kommit i skymundan. Minnesanteckningar skrivs numera vid varje tillfälle. Förskolorna samarbetar mycket med skolorna. De har gemensamma planer och policydokument. Alla enheter har arbetat med kollegial handledning med Lars Andersson. Alla enheter gjorde självvärderingen men de har inte analyserat eller använt den efter observationen. När det gäller kvalitetsarbetet så utgår skolorna och förskolorna från den Utbildningspolitiska strategin och kundundersökningen. Under sommaren analyserar och omarbetas alla planer för att sedan träda i kraft till hösten. Neglinge och Solsidans skolor Skolorna har tagit upp rapporten på träffar med personalen, och det blev mycket positivt mottaget och tillfälle till teambuilding. Föräldrar har informerats genom föräldraråd och i informationsbrev. Skolledningen kände igen sig i rapporten, men fick ägna en del tid åt att rätta faktafel, och skolan har också en del synpunkter på genomförandet. Nyttan består i att det är ett verktyg för att gå igenom sin egen verksamhet, vilket är bra för medarbetarna. Men det var en del som observatörerna inte såg i verksamheten som fanns där, t ex planerings- och uppföljningsdokumentation. Skolan skulle gärna se att observationen pågick längre tid. Observatörerna gav mycket goda omdömen om skolorna. Observatörerna menade att strävansmålen behövde tydliggöras, men skolan tycker att det görs i uppföljningssystemet och genom bedömningarna av elevers måluppfyllelse i PODB. Alla elever har IUPlektioner. Skolorna har också arbetat med eleverna ska äga lärandet istället för som idag ofta läraren genom sk lärandedialog och kompetensutveckling med Ann Pihlgren om sokratiska samtal. Lännersta skola och förskola Den nuvarande rektorn hade inte börjat på skolan vid tillfället för observationen. Hon har tagit del av observationsrapporten och också diskuterat den med arbetslagsledarna och personalen på skolan respektive förskolan.

13 13 (14) Både personalgruppen och rektor känner igen sig rapporten. Rektor tycker också att hon har fått draghjälp av rapporten för att arbeta med fortsatt kvalitetsutvecklingsarbete. Även skolinspektionens rapport bekräftar de utvecklingsområden som kommit fram i Våga Visa rapporten. All personal har tagit del av observationsrapporten och i slutet av vårterminen utvärderas arbetet genom Pysslingens styrkort och kvalitetsredovisningen. Självvärderingen har dock inte använts. Förskolorna har haft en planeringsdag där de har arbetat med frågeställningarna i observationsrapporten. All personal har involverats i arbetet med LPP (lokal pedagogisk planering) där skriftlig information och förtydligande av kursplaner är ett delprojekt. De utvecklingsområden som finns på skolan är att det måste finnas en bättre sammanställning av mål och kursplaner samt att webbverktyget Unicum måste fungera fullt ut. Skolan har haft problem med nätuppkopplingen. Samarbetet mellan skola och förskola måste förbättras. Dessa utvecklingsområden har förskolan och skolan arbetat med under läsåret. Nu sker samarbetet mer spontant i vardagen. Lännersta skola har påbörjat samarbete med de andra Pysslingskolorna och förskolorna i kommunen bl a för att göra ett gemensamt underlag för IUP.

14 14 (14) Bilaga 2 Metoden för observationer i VÅGA VISA I VÅGA VISA ingår förutom Nacka, Danderyd, Ekerö, Salem, Sollentuna, Tyresö, Upplands Väsby och Värmdö. Utvärderingen omfattar det professionella perspektivet genom observationer, kundernas perspektiv genom kundundersökningar samt personalens perspektiv genom självvärdering. Observationer genomförs av skolledare och pedagoger. Observatörerna bildar lag som besöker en skola i en annan kommun under en period, ofta en vecka. Observatörerna skaffar sig en så heltäckande bild som möjligt av skolan och dess verksamhet genom verksamhets- eller lektionsbesök samt intervjuer med barn, elever, föräldrar, personal och skolledning. I observationsarbetet ingår också att ta del av skolans pedagogiska dokumentation. En metodbok styr och stödjer observatörerna i deras arbete. Metodboken är gemensam för alla verksamheter från förskola till vuxenutbildning. De områden som observeras följer läroplanernas målområden. Observationen redovisas i en rapport som skrivs enligt en särskild mall. Observatörerna beskriver och bedömer där skolans arbete, resultat och utvecklingsarbete inom varje målområde. Innan rapporten är klar granskas den av oss tjänstemän, för att säkra att den är tydlig, tar upp de områden som ska tas upp och har en balans mellan beskrivning och bedömning. Rektor faktagranskar rapporten. Observationsrapporten överlämnas därefter till skolan som observerats och till kultur- och utbildningsdirektören. Rapporten fungerar som underlag för utveckling och åtgärder på skolan och används också som information till politiker och till föräldrar och elever. Ambitionen är att observera förskolor och skolor var tredje år, men tyvärr får särskilt många förskolor vänta längre än så. Från och med 2006 gäller observationerna hela enheter, dvs all verksamhet med samma chef observeras samtidigt. Observationerna är en viktig del i Nackas utvärderingssystem då de är ett sätt att fånga det mjuka i verksamheten, sådant som är svårt att mäta på annat sätt. Genom den kvalitativa metoden, som omfattar dokumentstudier, observationer vid verksamhets- och lektionsbesök samt intervjuer med ledning, personal, föräldrar och elever, skaffar sig observatörerna en bild av vad som sker på förskolan/skolan och hur det går till. Vid läsningen av rapporterna är det självfallet viktigt att vara medveten om att delar av observationen baseras på en ögonblicksbild som presenteras av de enskilda observatörerna.

Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016

Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016 2017-09-11 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/239-630 Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Observationer i VÅGA VISA våren 2016

Observationer i VÅGA VISA våren 2016 2016-09-30 1 (15) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/239-630 Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA våren 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (16)

Tjänsteskrivelse 1 (16) Tjänsteskrivelse (6) 00-09-0 Dnr UBN 00/0-60 Utbildningsnämnden er i VÅGA VISA våren 00 samt uppföljning av observationer våren 009 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport 2013-01-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/18-630 Utbildningsnämnden Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Observationer i VÅGA VISA hösten 2014 samt uppföljning av observationer hösten 2013

Observationer i VÅGA VISA hösten 2014 samt uppföljning av observationer hösten 2013 2015-02-02 1 (17) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/239-630 Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA hösten 2014 samt uppföljning av observationer hösten 2013 Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1. noterar

Läs mer

Agenda. Bakgrund om VÅGA VISA Observationer Kundundersökning Självvärdering Vad leder det till? Starka sidor och utvecklingsområden

Agenda. Bakgrund om VÅGA VISA Observationer Kundundersökning Självvärdering Vad leder det till? Starka sidor och utvecklingsområden Agenda Bakgrund om VÅGA VISA Observationer Kundundersökning Självvärdering Vad leder det till? Starka sidor och utvecklingsområden Observatörer Skola Föräldrar och elever Medarbetare Utvärderingssamarbetet

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Kristallens förskola Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, 2016 Färentuna förskola Ekerö kommun VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan

Läs mer

Uppföljning av förskolepersonalens utbildningsnivå

Uppföljning av förskolepersonalens utbildningsnivå 2011-09-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Uppföljning av förskolepersonalens snivå Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet beslutar att

Läs mer

Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010

Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010 Tjänsteskrivelse 2010-09-03 Dnr UBN 2009/121 1 (11) Utbildningsnämnden 9 Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019 1 (10) 2019-02-08 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2019/11 Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden antar utvärderingsplanen för 2019. Sammanfattning Utvärderingsplanen

Läs mer

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun Alabastern Korallen Östbacka Alabasterns förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Ekerö kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan

Läs mer

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen Fiskarhöjdens förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Hästhagens förskola Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Hästhagens förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Hästhagens förskola Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Uppföljning av kundundersökningen 2011

Uppföljning av kundundersökningen 2011 2012-03-07 1 (13) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2011/37-610 Utbildningsnämnden Uppföljning av kundundersökningen 2011 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

våga visa metodbok för observationer

våga visa metodbok för observationer 2011 våga visa metodbok för observationer innehåll inledning VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering 5 Observationer inom Våga Visa 6 observationer Inför observationen 8 Under observationen 9 Rapportering

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015

Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015 2016-01-20 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/130-712 Utbildningsnämnden Tillsyn och insyn i förskola och pedagogisk omsorg hösten 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Kundundersökning 2012

Kundundersökning 2012 d 2012-06-07 Dnr UBN 2011/151-630 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (12) Utbildningsnämnden Kundundersökning 2012 Förslag till beslut Utbildningsnämnden Noterar informationen till protokollet. Ger Kultur- och utbildningsenheten

Läs mer

Observationer i VÅGA VISA hösten 2013 samt uppföljning av observationer hösten 2012

Observationer i VÅGA VISA hösten 2013 samt uppföljning av observationer hösten 2012 2014-02-05 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/63-610 1 (20) Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA hösten 2013 samt uppföljning av observationer hösten 2012 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 2013-11-25 1 (6) Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 Utvärderingsplanen visar Utbildningsnämndens kvalitetssystem. Planen visar också när resultat från olika uppföljningar och utvärderingar

Läs mer

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2017

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2017 2017-02-06 UBN 2017/38 1 (10) Utbildningsnämnden Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden antar utvärderingsplanen för 2017 enligt bilagan till tjänsteskrivelsen.

Läs mer

Observationer i VÅGA VISA våren 2013 samt uppföljning av observationer våren 2012

Observationer i VÅGA VISA våren 2013 samt uppföljning av observationer våren 2012 2013-09-05 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/63-610 1 (21) Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA våren 2013 samt uppföljning av observationer våren 2012 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 2018-03-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2018/27 Kulturnämnden Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Förskolan Optimus Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Förskolan Optimus Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Förskolan Optimus Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild

Läs mer

VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering. Observationer inom Våga Visa. Ungefärlig tidsplan för en observation

VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering. Observationer inom Våga Visa. Ungefärlig tidsplan för en observation VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan Danderyd, Ekerö, Nacka, Sollentuna, och Upplands Väsby. Syftet med VÅGA VISA är att öka

Läs mer

Olika modeller för systematiskt kvalitetsarbete - skillnader mellan Qualis och Våga Visa

Olika modeller för systematiskt kvalitetsarbete - skillnader mellan Qualis och Våga Visa 1(6) Barn- och utbildningsnämnden Olika modeller för systematiskt kvalitetsarbete - skillnader mellan Qualis och Våga Visa Ärendet Våga Visa är ett samarbetsprojekt mellan fem förortskommuner till Stockholm:

Läs mer

Idala Förskola. Danderyds Kommun

Idala Förskola. Danderyds Kommun Idala Förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 16 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015

Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015 2015-09-07 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2015/43-860 Kulturnämnden Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Förskolan Järven. Nacka kommun

Förskolan Järven. Nacka kommun Förskolan Järven Nacka kommun Observationen genomfördes av: Linn Jansdotter Sollentuna kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 6 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Alexanderskolan. Nacka kommun

Alexanderskolan. Nacka kommun Alexanderskolan Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl, Nacka kommun Christina Lundström, Sollentuna kommun Veckorna 49 och 50, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018

Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018 2018-04-18 1 (16) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/76 Utbildningsnämnden Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Metodbok för observationer

Metodbok för observationer 1 Metodbok för observationer 2 VÅGA VISA utvärdering som utvecklar VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan Danderyd, Nacka, Sollentuna, och Upplands Väsby. Syftet med VÅGA

Läs mer

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigen skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas bild

Läs mer

Krabbans förskola. Nacka kommun

Krabbans förskola. Nacka kommun Krabbans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under veckorna

Läs mer

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka v. 6-7, 2016 Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Personal och barn i förskolan oktober 2016

Personal och barn i förskolan oktober 2016 2017-01-17 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/35 Utbildningsnämnden Personal och barn i förskolan oktober 2016 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att ge utbildningsdirektören i uppdrag att

Läs mer

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 2014-05-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/127-631 Utbildningsnämnden Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun Rapportmall med exempel HT-2017 Nora Herrgårds förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Linda Lovén Nacka kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Gläntans förskola. Nacka kommun

Gläntans förskola. Nacka kommun Gläntans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under veckorna

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Observationer i VÅGA VISA våren 2015 samt uppföljning av observationer våren 2014

Observationer i VÅGA VISA våren 2015 samt uppföljning av observationer våren 2014 2015-09-01 1 (23) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/239-630 Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA våren 2015 samt uppföljning av observationer våren 2014 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun Montessoriförskolan Delfinen Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Linda Lovén Nacka kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Vecka 43, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kundundersökning och självvärdering på musikskolor och kulturkurser 2011

Kundundersökning och självvärdering på musikskolor och kulturkurser 2011 2011-10-10 1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2011/14 Kulturnämnden Kundundersökning och självvärdering på musikskolor och kulturkurser 2011 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar redovisningen till protokollet.

Läs mer

Personal och barn i förskolan oktober 2018

Personal och barn i förskolan oktober 2018 2019-01-27 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2019/35 Utbildningsnämnden Personal och barn i förskolan oktober 2018 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att ge utbildningsdirektören i uppdrag att

Läs mer

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP 2013-10-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/211-619 Utbildningsnämnden Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet

Läs mer

Handbok för observatörer

Handbok för observatörer 1 Handbok för observatörer 2 Våga Visa utvärdering som utvecklar Våga Visa är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan Danderyd, Nacka, Sollentuna och Upplands Väsby. Syftet med Våga Visa

Läs mer

Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik

Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik 2017-05-09 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/101 Utbildningsnämnden Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Fonologisk screening resultat för förskoleklass och koppling till olika förskolor

Fonologisk screening resultat för förskoleklass och koppling till olika förskolor 2017-11-27 1 (12) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/187 Utbildningsnämnden Fonologisk screening resultat för förskoleklass och koppling till olika förskolor Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Redovisning av besök på förskolor och skolor våren 2016

Redovisning av besök på förskolor och skolor våren 2016 2016-05-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2016/59-610 Utbildningsnämnden Redovisning av besök på förskolor och skolor våren 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Personal och barngrupper i förskolan hösten 2011

Personal och barngrupper i förskolan hösten 2011 2012-03-07 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Personal och grupper i förskolan hösten 2011 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. beslutar

Läs mer

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017 2018-04-23 (korrigerad) 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/75 Utbildningsnämnden Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (7)

Tjänsteskrivelse 1 (7) Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-02-01 UBN 2010/20-630 Utbildningsnämnden Kundundersökning på öppna förskolor Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning En

Läs mer

Årsrapport Läsåret 2017/2018

Årsrapport Läsåret 2017/2018 1 Årsrapport Läsåret 2017/2018 2 Innehållsförteckning Inledning Utvärdering i Våga Visa Verksamhetsberättelse Utveckling av observationsmetoden Utvärdering av observationerna Samordnarnas slutsatser Framåtblick

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun Saltisbarnens Montessoriförskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby kommun Birgitta Andrén, Upplands Väsby kommun Vecka 41, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Universums förskola. Nacka Kommun

Universums förskola. Nacka Kommun Universums förskola Nacka Kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl, Nacka Kommun Marie Johansson, Sollentuna Kommun Vecka 41, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Årsrapport 2011/2012

Årsrapport 2011/2012 Årsrapport 2011/2012 2012-12-06 Innehåll 2 1. Inledning... 3 2. Utvärdering i VÅGA VISA... 4 3. Verksamhetsberättelse... 6 4. Utveckling av VÅGA VISAs metoder... 10 5. Vad händer efter observationen?...

Läs mer

HT Vendestigens skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigens skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigens skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus, Upplands Väsby Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Personal och barngrupper i förskolan hösten 2009 samt analys och förslag gällande förskolors personalrekrytering

Personal och barngrupper i förskolan hösten 2009 samt analys och förslag gällande förskolors personalrekrytering Tjänsteskrivelse 2010-02-01 Dnr UBN 2009/87-600 1 Utbildningsnämnden Personal och grupper i förskolan hösten 2009 samt analys och förslag gällande förskolors personalrekrytering Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 2017-05-08 (korr 2017-05-11) 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Vikdalens barn. Nacka kommun

Vikdalens barn. Nacka kommun Vikdalens barn Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby kommun Birgitta Andrén, Upplands Väsby kommun Vecka 42, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 2013-08-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/27-712 Utbildningsnämnden Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun Futuraskolan Rådan Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Pia Claesson, Upplands Väsby kommun Ansa Messner, Nacka kommun Veckorna 11 och 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om skolan Observatörernas

Läs mer

Växthusets förskola. Nacka Kommun

Växthusets förskola. Nacka Kommun Växthusets förskola Nacka Kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl, Nacka Kommun Marie Johansson, Sollentuna Kommun Vecka 40, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2016:10985 Uppsala kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Förord Barn- och utbildningsnämnden har gett förvaltningschefen i uppdrag att ta fram en strategi för att alla elever ska nå målen.

Läs mer

Rösjöskolans förskola. Sollentuna kommun

Rösjöskolans förskola. Sollentuna kommun Rösjöskolans förskola Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Linda Lovén Nacka kommun Kajsa Rootzen Nacka kommun Regina Bergendahl Vecka 40, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Verksamhetsuppföljning förskola

Verksamhetsuppföljning förskola Datum 2015-06-17 Bilaga 2 Anna Maria Svensson Kvalitetsansvarig Verksamhetsuppföljning förskola Verksamhetsuppföljning är en viktig del i förskolans och barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete.

Läs mer

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan 2019-02-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 Utbildningsnämnden Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 2015-10-23 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola i Danderyd Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Siv Kevin Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Veckorna 41 och 42, Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Föräldrar och elever om förskola och skola 2016

Föräldrar och elever om förskola och skola 2016 2016-05-09 1 (18) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/83-630 Utbildningsnämnden Föräldrar och elever om förskola och skola 2016 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013

Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013 Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Observationsrapport. Stavsborgsskolan. Nacka kommun

Observationsrapport. Stavsborgsskolan. Nacka kommun Observationsrapport Stavsborgsskolan Nacka kommun Observationen genomfördes av: Mikael Aceli, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Marie Johansson, Sollentuna kommun Vecka 10-11 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Vimarskolan grundsärskolan Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

Uppföljning Kundundersökning förskola och familjedaghem

Uppföljning Kundundersökning förskola och familjedaghem Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 2014-04-15 Ärende/nr: Kultur- och utbildningsnämnden Uppföljning Kundundersökning förskola och familjedaghem Bakgrund till Undersökningen Kundundersökningen

Läs mer

Helenelundsskolan. Sollentuna. Observationen genomfördes av: Danderyd och Nacka kommun. Veckorna 47 och 48, 2017 ( )

Helenelundsskolan. Sollentuna. Observationen genomfördes av: Danderyd och Nacka kommun. Veckorna 47 och 48, 2017 ( ) Helenelundsskolan Sollentuna Observationen genomfördes av: Danderyd och Nacka kommun Veckorna 47 och 48, 2017 Innehållsförteckning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas bild Hur observationen

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Tillsynsrapport. Ordinarie tillsyn av fristående förskolor i Härryda kommun Dnr 2013KS

Tillsynsrapport. Ordinarie tillsyn av fristående förskolor i Härryda kommun Dnr 2013KS Sektorn för utbildning och kultur Elin Rosén Ulrika Hedenberg 2013-02-28 Dnr 2013KS119 718 Tillsynsrapport Ordinarie tillsyn av fristående förskolor i Härryda kommun 2012 Härryda kommun 435 80 Besöksadress:

Läs mer

Observationsrapport Saltängens förskola Nacka kommun

Observationsrapport Saltängens förskola Nacka kommun rapportbeskrivning Nacka 2001-11-09 08.20 Sidan 1 Samverkan om utvärdering Förskolan i Nacka, Tyresö och Sollentuna Observationsrapport Saltängens förskola Nacka kommun Observatörer: Bodil Brunn Christina

Läs mer