Metodbok för observationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Metodbok för observationer"

Transkript

1 1 Metodbok för observationer

2 2 VÅGA VISA utvärdering som utvecklar VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan Danderyd, Nacka, Sollentuna, och Upplands Väsby. Syftet med VÅGA VISA är att öka måluppfyllelsen i förskola och skola. Utvärderingen av verksamheten görs på uppdrag av de politiska nämnderna i respektive kommun. Metoderna omfattar idag tre delar: enkät till elever och vårdnadshavare, pedagogers självvärdering samt kollegiala observationer och genomförs i både kommunala och fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. VÅGA VISA: baseras på läroplaner för förskola och skola utgår från ett barn- och elevperspektiv stödjer det systematiska kvalitetsarbetet jämför kommunernas förskolor och skolor sprider goda exempel och bidrar till lärande och utveckling Metodboken avser observationerna i VÅGA VISA och är ett stöd för er som ska utföra observationerna. Metodboken är gemensam för alla verksamheter från förskola till gymnasieskola. Skola används i metodboken för alla verksamheter inom förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, gymnasieskola samt grund- och gymnasiesärskola. Mer information finns på VÅGA VISA:s webbplats på Observationer inom Våga Visa Observationerna genomförs av erfarna pedagoger och skolledare med pedagogisk högskoleutbildning. Observatörerna bildar lag som besöker en skola i en annan kommun. Observationerna utgår från läroplanerna och gäller följande målområden: Normer och värden Utveckling och lärande/kunskaper Ansvar och inflytande för barn/elever Bedömning och betyg (endast grund-, sär- och gymnasieskola) Styrning och ledning Observatörerna skriver en rapport där de bedömer skolans arbete och resultat inom målområden, baserat på: Observationer i verksamheten Intervjuer med elever, personal och skolledning samt samtal med barn Skolans egna dokument, relevanta för observationens genomförande

3 3 Ungefärlig tidsplan för en observation Före/i början av vecka 1: Observatörerna läser skolans dokument och planerar observationen. Vecka 1: Observationen genomförs och rapporten skrivs. Vecka 2-4: Rapporten metodgranskas av kommunens samordnare. Observatörerna korrigerar rapporten. Vecka 5-6: Överlämningsmöte där observationens resultat diskuteras. Observatörer, skolans ledning och tjänstemän från kommunen deltar. Inför observationen Förberedelsen inför observationen är viktig. Observationsledaren tar den första kontakten med förskolechef/rektor en månad före observationen. Observationsledaren kontaktar också de övriga i laget. Den observerade skolans förskolechef/rektor har ansvar för: att observatörerna inför observationen får tillgång till relevant dokumentation att informera barn, elever och föräldrar om att skolan ska observeras och om syftet med observationen Dokument som observatörerna ska få av skolan inför en observation (digitalt): plan för den pedagogiska verksamheten andra aktuella policydokument plan mot kränkande behandling eller motsvarande dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet eventuella utvärderingar av verksamheten från det senaste året schema (kan ges på plats) exempel på veckoblad/månadsbrev eller motsvarande tidigare observationsrapport Frågor att fundera på före en observation Vilka verksamheter finns på enheten? Vilken information finns på skolans webbplats? Hur får vi tillgång till skolans webbplattform, intranät etc? Vilken information om de olika målområdena har vi fått från dokumentationen? Vilka aktiviteter bör vi vara med på i skolan? Vilka ska vi intervjua för att få en heltäckande bild av skolan? Hur planerar vi tiden för observation, intervjuer och rapportskrivning? Vem gör vad? Hur planerar vi den dagliga avstämningen med varandra? Hur skriver vi i rapportunderlaget på ett bra sätt? Hur sker den slutgiltiga formuleringen till rapporten? Hur gör vi för att korrigera rapporten efter metodgranskning?

4 4 Observation och skrivprocess Observationer i verksamheten Observationerna ska täcka in alla verksamheter som ingår i enheten om inte annat angivits i uppdraget. Ni bör observera såväl planerade och organiserade aktiviteter som undervisning, samlingar, måltider, som mer spontana och fria aktiviteter under dagen. Observationer kan också genomföras på möten, exempelvis arbetslagsträffar, elevråd och möten i elevhälsoteamet. Om det är lämpligt kan ni be om att få ta del av deltagarnas synpunkter i slutet av möten som ni har deltagit på. För att kunna vara en god observatör behöver man vara medveten om hur komplex observationsprocessen är. Uppdraget är att utgå från läroplanen och att ha ett barn- och elevfokus. Tänk på att den du är och dina erfarenheter kan påverka vad du ser och vad du har svårare att upptäcka. När ni observerar en aktivitet ska ni bara iaktta och lyssna. Försök att inte störa verksamheten och ställ t ex frågor efter aktiviteten. Som observatör ska ni inte delta i skolans arbete. Var ödmjuka, positiva och visa respekt. Det är angeläget att ni inte upplevs som kritiskt granskande. Sträva istället efter att visa att ni är intresserade av vad som händer i verksamheten. Under observationen är det viktigt att ni i laget stämmer av era iakttagelser med varandra och dagligen skriver in era iakttagelser i rapportunderlaget. Självfallet gör ni det inte inför andra på skolan. Stäm också kontinuerligt av mot metodboken och bedömningsaspekterna så att inget viktigt saknas. Intervjuer och samtal Intervjuer är en mycket viktig del i observationen och ger en fördjupad information om hur man arbetar och hur olika grupper ser på verksamheten. Dra också nytta av spontana samtal. Era intervjuer ska täcka in alla verksamhetsformer som ingår i enheten. En frågebank med förslag till intervjufrågor finns i rapportunderlaget. Tänk igenom i förväg vad ni vill få reda på i varje intervju och vilka frågor ni ska ställa. Intervjuerna ska komplettera det ni läst om och sett i verksamheten under observationerna. För att minska risken för felaktiga slutsatser i rapporten tar ni i intervjuerna också upp sådant som är oklart i det ni sett eller läst.. Det kan därför vara bra att ha intervjuerna mot slutet av observationen. Fråga personalen efter goda exempel i verksamheten som de tycker att ni inte ska missa. Ställ öppna frågor, till exempel Kan du berätta om? Hur? Vad? Varför? Ställ följdfrågor, Vad menar du? Kan du ge exempel. Undvik ledande frågor. Anteckna det som sägs direkt.

5 5 När ni intervjuar skolledningen är det bra om hela laget är med. Vid intervjuer med elever och personal kan ni däremot välja om ni är en eller två som intervjuar. Berätta för de personer som intervjuas att namnen på intervjuade eller vem som har sagt vad inte kommer att framgå av rapporten. Förskolechefs/rektors åsikter skrivs dock ut i rapporten. Intervjuer med skolledning I början och i slutet av observationen ska ni intervjua skolledningen. Det är viktigt att ni är väl inlästa på de dokument ni har fått och har stämt av med varandra vilka frågor ni ska ställa. Ni bör i den inledande intervjun även ta upp hur observationer och intervjuer kommer att gå till. Hör er också för om det är något som förskolechef/rektor vill att ni tittar särskilt på inom målområdena. I det avslutande intervjun ska ni ställa kompletterande frågor samt i dialog återkoppla era slutsatser kring de starka sidor och utvecklingsområden som ni identifierat. Intervjuer med elever och personal Under observationen ska ni också intervjua elever och personal. Det är ni observatörer som ansvarar för att boka intervjuer med dem ni behöver tala med, men det kan vara praktiskt att be skolan om hjälp med bokning av möten med olika grupper. Ni bör intervjua pedagoger som är arbetslagsledare eller avdelningsansvariga, liksom personer på andra nyckelpositioner, som till exempel förstelärare och pedagogiska utvecklingsledare. Ni kan förstås också ta tillfällen att samtala med pedagoger spontant, till exempel i anslutning till en lektion eller aktivitet. Tänk dock på att inte störa verksamheten för barn och elever. När det gäller elever kan de både intervjuas i grupp och spontant. Tänk på att ni får en bred representation. Ni bör intervjua ledningen för elevrådet. För elever i särskolan och särskilda undervisningsgrupper ska urval göras i samråd med förskolechef/rektor. Samtal med barn Barn i förskolan ska inte intervjuas i organiserad form. Samtala istället med barnen under observationens gång. Rapport Skrivprocess Observationslaget dokumenterar och summerar i ett rapportunderlag varje dag och stämmer av och prioriterar nästa dags arbete. Rapporten skrivs i en rapportmall på Google drive. Rapporten är lagets gemensamma dokument och det som skrivs är hela lagets ansvar. Det finns en mall med mer detaljerade anvisningar på VÅGA VISA:s webbplats. I rapporten redovisas starka sidor och utvecklingsområden i verksamheten. Rapporten innehåller också en bedömning av varje målområde på en skala från 1,0 till 4.0.

6 6 1,0 Stora brister i kvalitet Verksamheten har stora utvecklingsbehov 2,0 Mindre god kvalitet 3,0 God kvalitet 4,0 Mycket god kvalitet Verksamheten bedöms sammantaget ha mindre god kvalitet och har flera utvecklingsområden Verksamheten har i huvudsak god kvalitet med vissa utvecklingsområden. Verksamheten uppvisar goda lösningar och förhållanden som visar att den kommit långt i sin strävan att nå målen. Bedömningar ska baseras på material från flera olika källor; observationer, intervjuer och dokument och inte bara enskilda exempel. Bedömningarna utgår från ett barn- och elevperspektiv. Rapporten ska visa läget i verksamheten när observationen genomförs, och ge stöd i utvecklingsarbetet. Rapporten talar däremot inte om vad skolan bör göra, och innehåller alltså inte råd till ledningen. Målområden För varje målområde finns ett antal bedömningsaspekter, uppdelat på förskola, grundskola och gymnasium. Dessa finns i bilaga Bedömningsaspekter (gymnasium kommer till vt 18) Rapportens målgrupper Målgrupp för rapporten är skolans ledning och medarbetare samt kommunens politiker och tjänstemän, vårdnadshavare och elever. Även den som inte är väl insatt i skolans verksamhet ska kunna förstå rapporten. Rapportens innehåll Rapporten inleds med en kort faktabeskrivning om förskolan/skolan samt en beskrivning av hur observationen genomförts. Resultatet av observationen presenteras genom: Sammanfattande helhetsbild Kort beskrivning av resultat per målområde En bedömning i skala per målområde Kort beskrivning och bedömning i text av enhetens starka sidor och utvecklingsområden Granskning av rapporten Observatörerna skickar rapporten samt rapportunderlaget till samordnaren i den observerade skolans kommun för metodgranskning. Observatörerna korrigerar därefter rapporten och skickar den till samordnaren för godkännande och därefter till förskolechef/rektor i god tid före överlämningsmötet.

7 7 Överlämningsmöte Vid överlämningsmötet deltar skolans ledning, observatörer, samordnaren och andra tjänstepersoner som t ex förvaltningschefen eller motsvarande. Representant för fristående skolors huvudman bjuds in. Syftet med överlämningsmötet är framförallt att skolans ledning ska kunna få så stor nytta av observationen som möjligt. Ni som observatörer behöver ge exempel på vad ni har sett och vad som ligger till grund för bedömningen i rapporten. Samordnaren ansvarar för inbjudan och informerar om hur överlämningsmötet går till. Etiska aspekter och sekretess När du är observatör omfattas du av samma sekretess som i den verksamhet du observerar. Tänk på att inte diskutera er observation där andra kan höra, t ex om ni åker kommunalt på väg hem. Under observationer och i intervjuer ska den observerade enheten vara i fokus. Detta innebär att du inte bör uttrycka dina åsikter eller berätta om din egen verksamhet, om du inte får en direkt fråga. Om du skulle se ett barn/elev som far illa måste du självklart ingripa eller påkalla personal.

8 8 Bilaga: Bedömningsaspekter GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM NORMER OCH VÄRDEN KUNSKAPER FRITIDS- HEMMET ANSVAR OCH INFLYTANDE FÖR ELEVER VÄRDEGRUNDS- ARBETET FÖRHÅLLNINGSSÄTT MELLAN ELEVER OCH PERSONAL HUR SKOLAN SKAPAR FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ELEVENS LÄRANDE HUR ELEVERNA UTMANAS ATT NÅ LÄNGRE I SIN KUNSKAPSUTVECKLING HUR UNDERVISNINGEN ANPASSAS EFTER ELEVERNAS BEHOV FRITIDSHEMMETS SYFTE FRITIDSHEMMETS KOMPLETTERING AV FÖRSKOLEKLASS OCH SKOLA ANSVAR FÖR DET EGNA LÄRANDET OCH ARBETSMILJÖN INFLYTANDE ÖVER VERKSAMHETEN DEMOKRATISKA ARBETSSÄTT Det finns en gemensam och förankrad syn på verksamhetens värdegrund bland personalen och elever Det bedrivs ett systematiskt arbete med värdegrundsarbete och mot diskriminering och kränkande behandling Det finns ett respektfullt förhållningssätt mellan personal och elev samt mellan eleverna Personalen har positiva förväntningar på eleverna och stöttar deras självtillit Eleverna förstår syftet med aktiviteter i undervisningen, dvs vilka förmågor de ska få möjlighet att utveckla och hur de ska få visa sina kunskaper. Lärmiljön stödjer utveckling och lärande. Undervisningen är planerad, strukturerad och har tydlig koppling till läroplanens mål Undervisningen är varierad med olika arbetsmetoder och ämnesövergripande inslag Arbetssätten stimulerar samarbete mellan eleverna i deras lärande Eleverna ges förutsättningar att utveckla digital kompetens I förskoleklassen får eleverna genom lek, rörelse och skapande utveckla kreativitet samt sin förmåga att samarbeta och kommunicera Eleverna ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling Eleverna använder sig av ett kritiskt tänkande och formulerar självständigt ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden Eleverna utvecklar sin kreativitet och sin språk- och kommunikationsförmåga. Det finns förankrade strategier och metoder för anpassningar, extra anpassningar och särskilt stöd för eleverna Det finns förankrade strategier och metoder för arbetet med elever med annat modersmål. Eleverna erbjuds en meningsfull fritid genom att verksamheten utgår från elevernas behov, intressen och erfarenheter. Undervisningen innehåller lek, rörelse och skapande genom estetiska uttrycksformer samt utforskande och praktiska arbetssätt. Fritidshemmet erbjuder eleverna rekreation och vila för hälsa och välbefinnande. Lärandet på fritidshemmet är i högre grad situationsstyrt, upplevelsebaserat och grupporienterat Eleven tränas i att ta ansvar för sitt lärande (tex samtal, reflektion, formativ återkoppling mellan lärare och elev) Eleverna ges möjlighet att ta personligt ansvar för arbetsmiljön. Pedagogerna planerar och utvärderar undervisningen tillsammans med eleverna. Undervisningen stimulerar elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande. Alla elever ges lika stort inflytande över och utrymme i undervisningen. (oavsett kön, etnicitet etc) Eleverna utvecklar sin förmåga att arbeta enligt demokratiska principer (i vardagen, genom klassråd och elevråd)

9 9 BEDÖMNING OCH BETYG STYRNING OCH LEDNING ÅTERKOPPLING AV ELEVERS LÄRANDE TILL ELEVER OCH/ELLER FÖRÄLDRAR SKOLANS ARBETE FÖR ATT SÄKRA LIKVÄRDIG, ALLSIDIG OCH RÄTTSSÄKER BEDÖMNING LEDNING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET SAMVERKAN OCH ÖVERGÅNGAR INOM VERKSAMHETEN OCH MELLAN SKOLFORMER Föräldrar och elever har tillgång till dokumentation med information om elevens kunskapsmässiga utveckling. Lärarna ger återkoppling till eleven på vad hen behöver arbeta med för att nå längre i sin kunskapsutveckling. Eleverna får öva på att bedöma sina egna resultat Skolans systematiska arbete säkrar en likvärdig, allsidig och rättssäker bedömning. Ledningen har kunskap om verksamhetens pedagogiska kvalitet. Ledningen arbetar för att utveckla verksamheten tillsammans med medarbetare. Ledningen tar ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten Personal och elever medverkar i det systematiska kvalitetsarbetet. Det finns fungerande rutiner och former för samverkan och kunskapsutbyte mellan pedagogerna. Det finns fungerande samverkan inom verksamheten. Det finns fungerande rutiner för övergångar mellan skolformer.

10 10 FÖRSKOLA NORMER OCH VÄRDEN UTVECKLING OCH LÄRANDE BARNS INFLYTANDE STYRNING OCH LEDNING VÄRDEGRUNDSARBETET FÖRHÅLLNINGSSÄTT MELLAN BARN OCH PERSONAL HUR FÖRSKOLAN SKAPAR FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BARNENS LÄRANDE HUR BARNEN STIMULERAS OCH UTMANAS I SIN UTVECKLING HUR UNDERVISNINGEN ANPASSAS EFTER BARNENS BEHOV LEDNING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET SAMVERKAN OCH ÖVERGÅNGAR INOM VERKSAMEHTEN OCH MELLAN SKOLFORMER Det finns en gemensam och förankrad syn på verksamhetens värdegrund bland personalen Det bedrivs ett systematiskt arbete med värdegrundsarbete och mot diskriminering och kränkande behandling Det finns ett respektfullt förhållningssätt mellan personal och barn samt mellan barnen Personalen har positiva förväntningar på barnen och stöttar deras självtillit Verksamheten utgår från barnens behov, intressen och erfarenheter. Lärmiljön stödjer utveckling, lek och lärande Undervisningen är planerad, strukturerad och har tydlig koppling till läroplanens mål Undervisningen är varierad med olika arbetsmetoder Barnen får genom lek, rörelse och skapande utveckla sin kreativitet Barnen får utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp Barnen ges förutsättningar att utveckla digital kompetens Omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet Varje barns lärande dokumenteras, följs upp och analyseras kontinuerligt Den pedagogiska verksamheten utvecklas utifrån dokumentationen Vårdnadshavare ges möjlighet att ta del av dokumentationen Barnen stimuleras och utmanas i sin språk- och kommunikationsutveckling Barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling Barnen stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Barnen får stöd och stimulans i sin sociala utveckling Det finns förankrade strategier och metoder för utmaningar, anpassningar och särskilt stöd i verksamheten Det finns förankrade strategier och metoder för arbetet med barn med annat modersmål Barnen ges möjlighet att uttrycka sina tankar och åsikter samt påverka sin situation Barnen tränas i att ta ansvar för sina egna handlingar och förskolans miljö Barnen ges möjlighet att utveckla sin förmåga att arbeta enligt demokratiska principer genom olika former av samarbete och beslutsfattande Barnen har ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll Alla barn ges lika stort inflytande över och utrymme i undervisningen (oavsett kön, etnicitet etc) Ledningen har kunskap om verksamhetens pedagogiska kvalitet Ledningen arbetar för att utveckla verksamheten tillsammans med medarbetare Ledningen tar ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten Personal, barn och vårdnadshavare medverkar i det systematiska kvalitetsarbetet. Det finns fungerande rutiner och former för samverkan och kunskapsutbyte mellan pedagogerna. Det finns fungerande samverkan inom verksamheten. Det finns ett arbete med övergångar mellan skolformer.

Handbok för observatörer

Handbok för observatörer 1 Handbok för observatörer 2 Våga Visa utvärdering som utvecklar Våga Visa är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan Danderyd, Nacka, Sollentuna och Upplands Väsby. Syftet med Våga Visa

Läs mer

VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering. Observationer inom Våga Visa. Ungefärlig tidsplan för en observation

VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering. Observationer inom Våga Visa. Ungefärlig tidsplan för en observation VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan Danderyd, Ekerö, Nacka, Sollentuna, och Upplands Väsby. Syftet med VÅGA VISA är att öka

Läs mer

våga visa metodbok för observationer

våga visa metodbok för observationer 2011 våga visa metodbok för observationer innehåll inledning VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering 5 Observationer inom Våga Visa 6 observationer Inför observationen 8 Under observationen 9 Rapportering

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Helenelundsskolan. Sollentuna. Observationen genomfördes av: Danderyd och Nacka kommun. Veckorna 47 och 48, 2017 ( )

Helenelundsskolan. Sollentuna. Observationen genomfördes av: Danderyd och Nacka kommun. Veckorna 47 och 48, 2017 ( ) Helenelundsskolan Sollentuna Observationen genomfördes av: Danderyd och Nacka kommun Veckorna 47 och 48, 2017 Innehållsförteckning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas bild Hur observationen

Läs mer

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen Fiskarhöjdens förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

HT Vendestigens skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigens skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigens skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus, Upplands Väsby Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, 2016 Färentuna förskola Ekerö kommun VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan

Läs mer

Idala Förskola. Danderyds Kommun

Idala Förskola. Danderyds Kommun Idala Förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 16 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigen skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas bild

Läs mer

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka v. 6-7, 2016 Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete

Läs mer

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola Rindavägen Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Alexanderskolan. Nacka kommun

Alexanderskolan. Nacka kommun Alexanderskolan Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl, Nacka kommun Christina Lundström, Sollentuna kommun Veckorna 49 och 50, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun Rapportmall med exempel HT-2017 Nora Herrgårds förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Linda Lovén Nacka kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun Djursholms Montessoriförskola Svalan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna Kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Kristallens förskola Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Fisksätraskolan. Nacka kommun

Fisksätraskolan. Nacka kommun Fisksätraskolan Nacka kommun Observationen genomfördes av: Madeleine Floxgård Danderyds kommun Annica Rodell Ekerö kommun Aleksi Wisth Danderyds kommun Veckorna 16 och 17, 2017 (2017-05-04) Innehållsförteckning

Läs mer

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun Montessoriförskolan Delfinen Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Linda Lovén Nacka kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Vecka 43, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola i Danderyd Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Siv Kevin Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Veckorna 41 och 42, Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Förskolan Järven. Nacka kommun

Förskolan Järven. Nacka kommun Förskolan Järven Nacka kommun Observationen genomfördes av: Linn Jansdotter Sollentuna kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 6 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun Alabastern Korallen Östbacka Alabasterns förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Ekerö kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan

Läs mer

Saltsjöbadens samskola. Nacka kommun

Saltsjöbadens samskola. Nacka kommun Saltsjöbadens samskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Mikael Aceli, Sollentuna kommun Pia Claesson, Upplands Väsby kommun Pia Eneström, Danderyds kommun Åsa Tegsten, Sollentuna kommun Vecka

Läs mer

Saltsjöbadens samskola. Nacka kommun

Saltsjöbadens samskola. Nacka kommun Saltsjöbadens samskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Mikael Aceli, Sollentuna kommun Pia Claesson, Upplands Väsby kommun Pia Eneström, Danderyds kommun Åsa Tegsten, Sollentuna kommun Vecka

Läs mer

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun Futuraskolan Rådan Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Pia Claesson, Upplands Väsby kommun Ansa Messner, Nacka kommun Veckorna 11 och 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om skolan Observatörernas

Läs mer

Universums förskola. Nacka Kommun

Universums förskola. Nacka Kommun Universums förskola Nacka Kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl, Nacka Kommun Marie Johansson, Sollentuna Kommun Vecka 41, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Gläntans förskola. Nacka kommun

Gläntans förskola. Nacka kommun Gläntans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under veckorna

Läs mer

Observationsrapport. Stavsborgsskolan. Nacka kommun

Observationsrapport. Stavsborgsskolan. Nacka kommun Observationsrapport Stavsborgsskolan Nacka kommun Observationen genomfördes av: Mikael Aceli, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Marie Johansson, Sollentuna kommun Vecka 10-11 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Växthusets förskola. Nacka Kommun

Växthusets förskola. Nacka Kommun Växthusets förskola Nacka Kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl, Nacka Kommun Marie Johansson, Sollentuna Kommun Vecka 40, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Metodbok för VÅGA VISA kulturskola

Metodbok för VÅGA VISA kulturskola Metodbok för VÅGA VISA kulturskola 1 Innehåll Inledning... 3 Observatörslagens sammansättning och uppdrag... 4 Arbetsgången vid ett observationsuppdrag... 5 Arbetsgång inför ett verksamhetsbesök... 5 Arbetsgång

Läs mer

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun Saltisbarnens Montessoriförskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby kommun Birgitta Andrén, Upplands Väsby kommun Vecka 41, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Krabbans förskola. Nacka kommun

Krabbans förskola. Nacka kommun Krabbans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under veckorna

Läs mer

Rösjöskolans förskola. Sollentuna kommun

Rösjöskolans förskola. Sollentuna kommun Rösjöskolans förskola Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Linda Lovén Nacka kommun Kajsa Rootzen Nacka kommun Regina Bergendahl Vecka 40, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Gärdesskolan. Sollentuna kommun

Gärdesskolan. Sollentuna kommun Gärdesskolan Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Bonnevie, Mikael, Upplands Väsby kommun Kronsjö, Ann-Sophie, Nacka kommun (Kunskapsskolan) Larsson, Elisabeth, Nacka kommun Wisth, Aleksi, Danderyds

Läs mer

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola 1 VÅGA VISA frågebank vid observation på skola Frågebanken är avsedd att användas som stödmaterial vid förberedelse inför intervjuer vid observation. Tänk igenom i förväg vad ni vill få reda på i varje

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Hästhagens förskola Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Hästhagens förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Hästhagens förskola Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Förskolan Optimus Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Förskolan Optimus Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Förskolan Optimus Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild

Läs mer

Årsrapport Läsåret 2017/2018

Årsrapport Läsåret 2017/2018 1 Årsrapport Läsåret 2017/2018 2 Innehållsförteckning Inledning Utvärdering i Våga Visa Verksamhetsberättelse Utveckling av observationsmetoden Utvärdering av observationerna Samordnarnas slutsatser Framåtblick

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Ektorpsskolans lokala arbetsplan

Ektorpsskolans lokala arbetsplan EKTORPSRINGEN Ektorpsskolans lokala arbetsplan Fritidshemmet 2017/18 Enligt skollagens 14:e kapitel om Fritidshemmet finns ett antal mål för fritidshemsverksamheten. Fritidshemmet ska stimulera elevernas

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Småbarnsskolan Danderyds kommun

Småbarnsskolan Danderyds kommun Småbarnsskolan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Vecka 47, 2017 1 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur observationen

Läs mer

Observationsrapport. Vittra, Saltsjö-Boo. Nacka kommun

Observationsrapport. Vittra, Saltsjö-Boo. Nacka kommun Observationsrapport Vittra, Saltsjö-Boo Nacka kommun Observationen genomfördes av: Mikael Aceli, Sollentuna kommun Ida Ahnsjö, Sollentuna kommun Vecka 46-47 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Orminge skola. Nacka kommun

Orminge skola. Nacka kommun Orminge skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Agneta Giona, Sollentuna kommun Christina Lundström, Sollentuna kommun Marie Lindström, Sollentuna Kommun Petra Dahlström, Danderyds Kommun Veckorna

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:524 Nacka kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Eklidens skola belägen i Nacka kommun 2 (9) Tillsyn i Eklidens skola har genomfört tillsyn av Nacka kommun under våren

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbte Sigfridsborgs skolenhet

Systematiskt kvalitetsarbte Sigfridsborgs skolenhet Systematiskt kvalitetsarbte Värdegrund & Idé GRUNDEN SOM VI VILAR PÅ Den ska finnas med i bakhuvudet hela tiden! Lika Unika Allas lika värde Använd begreppen Tala om orden Vad betyder orden Tillsammans

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN

LOKAL ARBETSPLAN LOKAL ARBETSPLAN 2015-2016 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016

Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016 2017-09-11 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/239-630 Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Rapport med fokus på. normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning. Engelbrektsskolan våren stockholm.se

Rapport med fokus på. normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning. Engelbrektsskolan våren stockholm.se Rapport med fokus på normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning Engelbrektsskolan våren 2018 stockholm.se Anita Fagervall Bodil Torelm Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad 1 Innehåll

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Agenda. Bakgrund om VÅGA VISA Observationer Kundundersökning Självvärdering Vad leder det till? Starka sidor och utvecklingsområden

Agenda. Bakgrund om VÅGA VISA Observationer Kundundersökning Självvärdering Vad leder det till? Starka sidor och utvecklingsområden Agenda Bakgrund om VÅGA VISA Observationer Kundundersökning Självvärdering Vad leder det till? Starka sidor och utvecklingsområden Observatörer Skola Föräldrar och elever Medarbetare Utvärderingssamarbetet

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Förslag till intervjufrågor vid observationer

Förslag till intervjufrågor vid observationer Förslag till intervjufrågor vid observationer Förslag till intervjufrågor vid observationer Här presenteras förslag på intervjufrågor som ringar in målområdena och ger underlag till det som ni ska beskriva

Läs mer

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun.

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. Vill du veta mer kan du kontakta rektorn på respektive skola i Habo.

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

METODBOK Våga Visa-metoden

METODBOK Våga Visa-metoden 1 2019-09-08 METODBOK VÅGA VISA är en samverkan om utvärdering inom bibliotek där Ekerö, Järfälla, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö kommuner deltar. Våga Visa-metoden Våga

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer