Obs lämna sidhuvudet tomt. Loggor och info om skolform skapas automatiskt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Obs lämna sidhuvudet tomt. Loggor och info om skolform skapas automatiskt"

Transkript

1 Modul: Narrativt skrivande Del 2: Lärandeteoretiska utgångspunkter Delad kompetens i gymnasiesärskolans berättelseskrivande ett Inger Eriksson, Stockholms universitet Inledning Enligt Vygotsky (2004) behöver vi rika erfarenheter för att kunna utveckla förmågan att fantisera. Men vi kan även använda andras erfarenheter, eller sekundära erfarenheter som resurs för fantasin. Vi kan alltså låna erfarenheter av andra men också från böcker, bilder och andra källor. Erfarenheter kan således delas kollektivt. Den här artikeln syftar till att kunna fungera som ett diskussionsunderlag för lärare i arbetet med att utveckla elevers förmåga till berättelseskrivande. Utifrån ett sociokulturellt perspektiv och framför allt Vygotskijs arbete presenteras och diskuteras några möjliga konsekvenser för hur undervisning kan organiseras, i syfte att optimera elevernas lärande. Vygotskij (1963, 2001) beskriver individers lärande som i första hand en fråga om att få tillgång till kulturellt utvecklade kunskaper. En central del i lärares professionella kunskapsuppdrag handlar om att skapa förutsättningar för elevernas lärande. Detta innebär särskilda utmaningar för lärares didaktiska arbete, speciellt inom gymnasiesärskolan med elever som har en komplex lärandesituation. Idag finns det förväntningar på att gymnasiesärskolan ska erbjuda eleverna kvalificerade förutsättningar till kunskapsutveckling. Bland annat ska skolan skapa förutsättningar för att eleverna ska utveckla kritiskt tänkande och sociala och kommunikativa förmåga. Dessa förväntningar bygger på aktuella studier som visar att det inte går att bestämma vad elever med intellektuell funktionsnedsättning kan lära sig (Feuerstein & Falik, 2010). Relationen mellan lärande och utveckling är komplex, dvs. elevers förutsättningar för lärande kan inte enbart beskrivas som en medfödd egenskap. De svårigheter olika elever kan ha ses idag inte nödvändigtvis som omöjliga att kompensera för eller överbrygga. Speciellt har tillgången till alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) öppnat upp för nya möjligheter till lärande och kunskapsutveckling också för elever med hinder i sitt lärande. Detta är erfarenheter som teoretiskt kan förstås mot bakgrund av det vi i dag talar om som ett sociokulturellt perspektiv med rötter i framför allt Lev Vygotskijs arbeten (Säljö, 2005, 2006). Några lärandeteoretiska grundantaganden Vygotskijs arbete är särskilt intressant för gymnasiesärskolan då han och flera av hans efterföljare har visat att elevers intellektuella utveckling i stor utsträckning är beroende av vilken formell undervisning de får tillgång till (Vygotskij, 1963, 2001). Den typ av formell undervisning som Vygotskij syftade på handlar främst om att introducera eleverna till sådana tankeredskap som utvecklats historiskt inom olika kunskapsområden. De allra kraftfullaste tankeredskapen är språkliga och kommunikativa till sin karaktär. Undervisningens roll 1 (9)

2 handlar framför allt om att hjälpa elever att bemästra sådana språkliga och kommunikativa redskap som finns inbyggda i olika ämnen. Vygotskij argumenterar för att tillgång till kommunikativa redskap är en förutsättning för att elever ska kunna utveckla högre mentala funktioner (tänkande) (Bodrova & Leong, 2009). I Vygotskijs arbete finns tre lärandeteoretiska antaganden inbyggda som är av särskild betydelse för planering av undervisning i synnerhet undervisning för elever med intellektuell funktionsnedsättning. I det följande ges en kortfattad beskrivning av dessa antaganden. 1. Att först göra tillsammans med andra för att sedan utveckla ett självständigt kunnande: Ett första antagande som finns inbyggt i Vygotskijs arbete och i ett sociokulturellt perspektiv handlar om att all utveckling sker på två parallella och ömsesidigt beroende plan ett yttre plan och ett inre. Detta antagande innebär att varje kognitiv funktion (t.ex. perception, minne, uppmärksamhet) först uppstår mellan människor och sedan inom individen. varje högre mental funktion, innan den blir en inre mental funktion, har först varit en social relation mellan två människor. / /Alla mentala funktioner är internaliserade sociala relationer. (Vygotsky, citerat i Veresov, 2005 sid 38, min översättning) Undervisning ger förutsättningar för utveckling: Ett andra antagande som indirekt ingår i det föregående riktar uppmärksamheten mot undervisningens betydelse för utveckling. I citatet nedan av Vygotskij beskrivs relationen mellan lärande och utveckling som att när ett barn 2 lär sig utföra något på ett visst sätt får barnet samtidigt tillgång till strukturerande principer som går utöver de konkreta handlingarna. Vygotskij sammanfattar detta metaforiskt genom att säga att när barnet tar ett steg i lärande så tar det två steg i utveckling. Eleven lär sig att utföra något [en handling] på ett speciellt sätt. Samtidigt bemästrar eleven vissa strukturerande principer vars användningsområde är vidare än vad som utgör den handling eleven lärt sig bemästra. Detta visar att genom att ta ett steg i lärande tar eleven två steg i sin utveckling, dvs lärande och utveckling är inte sammanfallande. (Vygotskij, 1934/1963:26-27, min översättning) 3. Att arbeta i en proximal utvecklingszon: Ett tredje antagande som också bygger på de två föregående anger att eleverna behöver få möjlighet att arbeta med sådant de ännu inte be- 1 Det finns många uttolkningar på hur Vygotskij beskriver det komplexa samspelet mellan det kollektiva/sociala och det individuella/interna. För en mera genomlyst beskrivning av relevans för berättelseskrivande se Jansson, 2011 Nästan som en författare. Multimedialt berättande: Utforskande av lärande om och i berättande med inspiration från Vygotskij. Stockholms universitet. 2 Vygotskij talar om barn men principen gäller även ungdomars och vuxnas lärande och utveckling. 2 (9)

3 mästrar men att de behöver göra detta tillsammans med andra som är mera kunniga. Detta antagande brukar ofta beskrivas som att eleverna behöver få möjlighet att arbeta i en zon av möjlig utveckling, dvs. en proximal utvecklingszon (ZPD) 3. Genom imitation i en kollektiv verksamhet, under vuxen guidning, kan eleven göra så mycket mera än han/hon kan göra med förståelse på egen hand (Vygotskij, 1934/1963:29, min översättning). Att få stöd och hjälp av någon mera kunnig och därmed få möjlighet att arbeta i en proximal utvecklingszon kan också beskrivas som att man lånar kompetens och erfarenheter tills man kan på egen hand. Isac Newton lär ha sagt: Om jag har sett längre än andra så beror det på att jag stått på jättars axlar (Olausson, 2016). Konsekvenser för undervisning Dessa tre kortfattat presenterade antaganden behöver analyseras och läsas i relation till varandra för att vi ska kunna dra några didaktiska konsekvenser. Antagandena behöver också kopplas samman med ett specifikt innehåll (t.ex. berättelser) och förmågor (t.ex. att skriva berättelser) som ingår i skolans uppdrag och dessutom relateras till de kunskaper den aktuella elevgruppen har och vad de ännu behöver lära sig. I det följande diskuteras vilka pedagogiska och didaktiska konsekvenser som kan dras ur de tre lärandeteoretiska antagandena där berättelseskrivande i gymnasiesärskolan används som exempel. Det första antagandet Att först göra tillsammans med andra ger indikationer om att eleverna först behöver delta i ett kollektivt berättelseskrivande för att så småningom börja skriva egna berättelser. Detta innebär att eleverna i gemensamma aktiviteter får möjlighet att pröva och utforska de kunskaper om berättelser, berättelseskrivande och skrivande som utvecklats i vår kultur. 4 I ett pedagogiskt och didaktiskt perspektiv behöver således den största vikten inledningsvis läggas på det kollektiva berättelseskrivandet. Detta gör det möjligt för eleverna att tillägna sig t.ex. skrivtekniska redskap som berättelsestrukturer. De erfarenheter som eleverna får i det kollektiva arbetet kan de senare använda i produktionen av egna berättelser. 3 På engelska är benämningen the zone proximal of development. Den vanligaste förkortningen är ZPD vilket ibland också används i svenska texter. I texten använder jag benämningen proximal utvecklings zon. Alternativt kan man tala om en närmaste utvecklingszon. Proximal betyder ungefär närmaste eller näraliggande. 4 De västerländska berättartraditionerna kan skilja sig från andra kulturers berättartraditioner. Lärare som har flera kulturer representerade i sitt klassrum kan med fördel utnyttja de erfarenheter eleverna kan ha av t.ex. andra berättarstrukturer. 3 (9)

4 Det andra antagandet Undervisning ger förutsättningar för utveckling förstärker undervisningens centrala betydelse för lärande och utveckling. Det innebär, i ett sociokulturellt perspektiv, att både innehållet och dess behandling har betydelse, ja kanske till och med en avgörande betydelse för elevernas kunskapsutveckling och deras kognitiva utveckling. Undervisningen har i detta perspektiv dubbla syften. Dels förväntas eleverna tillägna sig kulturellt utvecklade kunskaper som att skriva och analysera berättelser. Dels förväntas eleverna utvecklas kognitivt på ett sätt som överskrider det aktuella innehåll som eleverna har lärt sig. De lär sig att skriva en berättelse men tillägnar sig samtidigt strukturerande principer som finns inbyggda i berättelseskrivandet. Vad är det då som skapar förutsättningar för en kognitiv utveckling som överskrider innehållet eleverna lärt sig? Enklast kan man beskriva det som att eleverna får tillgång till tankeredskap, normer och värderingar historiskt och kulturellt utvecklade som gör det möjligt för dem att klara av andra och nya situationer. Mycket av det eleverna lär sig medan de arbetar med ett specifikt innehåll kan ses som tyst kunskap (Carlgren, 2015). I relation till berättelseskrivande är t.ex. den klassiska berättarstrukturen ett sådant redskap, hur en berättelse kan börja och vad som räknas som ett gott avslut. En del av dessa aspekter kan synliggöras i undervisningen medan andra aspekter endast kan bli tillgängliga för eleverna genom deltagande i berättelseskrivande. Detta innebär att tekniker och strukturer kan vara relativt lätta att behandla i undervisningen. Aspekter som vad som är intresseväckande, spännande, dramatiskt osv. är kulturellt och historiskt formade värderingar och dessa kan eleverna bli delaktiga i endast genom att arbeta med berättelser över tid. Vilka kognitiva utvecklingsmöjligheter som skapas genom det kollektiva berättelseskrivandet för en enskild elev är således inte enkelt att avgöra. Det krävs en ingående analys av arbetet med berättelsestrukturen för att kunna urskilja vilka möjliga strukturerande principer eleverna kan tillägna sig utöver det kollektiva berättelseskrivandet. Vilka andra två steg i utvecklingen som eleverna kan ta som en följd av de strukturerande principer de tillägnar sig kan vi inte heller veta. Dessa två steg kommer att vara olika för olika elever. Givet ett sociokulturellt perspektiv kan vi dock lita på att det sker. Det tredje antagandet Att arbeta i en proximal utvecklingszon handlar om att didaktiskt skapa förutsättningar för att en proximal utvecklingszon kan etableras i klassrummet (Jansson, 2011). En proximal utvecklingszon kopplas i ett didaktiskt perspektiv samman med ett kollektivt arbete med ett gemensamt problem, ett gemensamt uppdrag eller en gemensam utmaning. För att en kollektiv proximal utvecklingszon ska uppstå krävs att eleverna och läraren arbetar tillsammans med något, en gemensam produkt eller med ett gemensamt problem. I klassen måste således ett gemensamt mål upprättas detta ska vi åstadkomma och allas kunskaper behövs för att vi ska klara av uppdraget. Lärarens funktion som en mera kunnig person är helt central för att en proximal utvecklingszon ska kunna upprätthållas. Att en proximal utvecklingszon kan upprätthållas förutsätter att undervisningen designas så att eleverna med stöd av andra (mera kunniga eller med andra erfarenheter) kan utforska ett kunnande som inte är tillgängligt för dem på egen hand. Idén med en proximal utvecklingszon ger oss således några mera precisa ledtrådar till hur undervisningen behöver organiseras för att optimera elevernas lärande (se t.ex. Davydov, 2008; Vygotskij, 2001). 4 (9)

5 Att skapa förutsättningar för eleverna att arbeta i en proximal utvecklingszon ger dem möjlighet att bygga vidare på andras idéer att imitera läraren osv. Genom att använda kulturellt utvecklade redskap, som t.ex. berättelsestrukturer, klarar vi av betydligt svårare saker än vad vi klarar av utan sådana redskap. För att återigen ta berättelsestrukturen som exempel på ett sådant redskap kan eleverna kollektivt (och senare enskilt) få hjälp med att strukturera och utveckla en från början ganska diffus och oklar berättelse (Jansson, 2011). Att eleverna får arbeta i en proximal utvecklingszon innebär att de genom att imitera andra, låna kompetens och kollektivt utforska nya redskap kan klara av mycket mera än vad de kan göra på egen hand. Antagandet om betydelsen av imitation och potentiella tankeredskap kan guida läraren i det pedagogiska och didaktiska arbetet. Didaktisk design Ambitionen att erbjuda eleverna möjligheter att delta i en undervisning där de kan arbeta i en proximal utvecklingszon ställer höga krav på det didaktiska planeringsarbetet. Det kräver kunskaper om vad den aktuella elevgruppen kan och vad gruppen ännu inte kan i det kunskapsområde som undervisningen avser att behandla. Arbetet kräver även ingående kunskaper om vad den som är kunnig kan, dvs. innebörden i den eller de förmågor eleverna ska utveckla. Dessa kunskaper förutsätter ingående analyser av både elevernas aktuella kunskaper och de förmågor eleverna ska utveckla. Med dessa analyser som grund är det möjligt att identifiera vad eleverna behöver lära sig, dvs. vad undervisningen ska åstadkomma. Det egentliga didaktiska designarbetet kan alltså först inledas efter att analysen ringat in vad undervisningen ska åstadkomma. De uppgifter eleverna tillsammans med läraren arbetar med kan ses som undervisningens ryggrad. Det är kring uppgifterna klassrumskommunikationen byggs upp. I välkonstruerade uppgifter finns stora delar av de kunskaper som eleverna ska utveckla inbäddade. Men varje uppgift skapar också möjligheter och begränsningar för vad arbetet i klassrummet kan komma att handla om. I det följande lyfts några aspekter som behöver ingå i en didaktisk analys av det kunnande som ska utvecklas och elevernas aktuella kunnande. Vidare diskuteras uppgifters design och bearbetning i klassrummet. Exemplet utgår från förmågan att producera en fantasyberättelse. Analys av den eftersträvade förmågan vad är det man kan när man kan skriva berättelser? I ett första skede behövs alltså en analys av det kunnande som ska utvecklas. Läraren (eller lärarkollegiet) behöver ställa sig frågor om vad det är man kan när man kan skriva en fantasyberättelse. Vad gör en fantasyberättelse till en fantasyberättelse (t.ex. inslag av magi, övernaturliga väsen som trollkarlar, häxor, alver, hjältar och omöjliga händelser)? Hur kan en fantasyberättelse vara konstruerad (t.ex. att det finns en vanlig värld och en magisk, att den utspelar sig i en annan tid, en kamp mellan gott och ont)? Vilka berättartekniska konventioner och redskap bemästrar den som kan skriva en fantasyberättelse (t.ex. att använda 5 (9)

6 övergång från en vanlig värld till en vändpunkt/problem i en klassisk berättarstruktur)? Vilka fantasyberättelser kan eleverna ha mött (t.ex. Mio min Mio; Harry Potter, Narnia)? Analys av elevernas kunnande vilka aspekter av berättelseskrivande bemästrar eleverna? Dessutom behöver läraren ha en ingående kunskap om elevernas aktuella kunskaper om och erfarenheter av fantasyberättelser, men också vilka erfarenheter elevgruppen har av berättelseskrivande. I ett sociokulturellt perspektiv behöver elevernas aktuella kunskaper kartläggas i situationer där de med stöd får pröva att skapa en fantasyberättelse. Alternativt läser läraren upp en kortare fantasyberättelse och för en diskussion med eleverna. 5 I en sådan kartläggning kan lärarna få en första bild av vad eleverna vet om fantasyberättelser. Det handlar således om att utforska elevernas kunnande genom att arbeta tillsammans med dem. Kartläggningen kan sedan analyseras, med utgångspunkt i aspekter som vad och när eleverna behövde stöd för att komma vidare. Sådana aspekter kan ses som indikationer på vad eleverna ännu inte kan. För att kartläggningen ske ge tillräcklig information om elevernas aktuella kunskaper krävs en utforskande hållning och stor lyhördhet. Exempelvis kan elever med alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) inte alltid förmedla vad de kan. Vidare måste läraren få syn på den kunskapsutveckling som är på gång och som kan visa sig med många subtila indikatorer. Design av uppgifter och det didaktiska arbetet i klassrummet Det huvudsakliga kravet på en introducerande uppgift är att den ska vara så öppen och komplex att eleverna tillsammans med läraren ska kunna bestämma flera möjliga vägar för hur arbetet ska fortskrida, gärna under flera på varandra byggande lektioner. Det som ska bestämma vilken riktning det fortsatta arbetet ska ta bottnar i en kontinuerlig analys av elevernas behov och intressen relativt den förmåga som ska utvecklas. Uppgiften, i detta fall fantasy, kan då expanderas. En välfungerande introducerande uppgift har ett innehåll som i något avseende har en historisk grund (traditionen med fantasy som litterärt tema) och uppgiften ger samtidigt någon slags igenkänning hos eleverna, t.ex. i form av böcker eller filmer de läst eller sett. Fantasy som tema är rimligen bekant för flertalet av eleverna och många kan antas uppfatta fantasy som intressant. Om strävan är att få igång en undervisning som möjliggör för eleverna att arbeta i en proximal utvecklingszon kan den introducerande uppgiften inte handla 5 Att producera en text av ett visst slag kräver annat kunnande än att läsa och analysera motsvarande texttyp. I kartläggningsarbetet måste man beakta vilka aspekter av elevernas kunnande som kan komma till utryck i respektive form. 6 (9)

7 om att uppmana eleverna att skriva en fantasyberättelse. I stället behöver eleverna ställas inför ett problem eller att formulera ett uppdrag, direkt eller indirekt presenterat. Indirekt givna uppdrag kan handla om att någon hittar en mystisk lapp i klassen. 6 Ett annat alternativ till en mera indirekt introducerad uppgift kan vara att läraren återknyter till en sak som eleverna i ett tidigare sammanhang arbetat med eller visat stort intresse för och som läraren kan tillskriva en magisk kraft. Andra mera direkt formulerade problem eller uppdrag kan handla om att klassen får i uppgift att producera en fantasyberättelse för elever i en annan skola. Med ett sådant uppdrag kan klassen i ett första skede brainstorma kring vilka delar som behöver finnas med för att det ska bli en fantasyberättelse. I ett fantasyberättande finns flera möjliga lärandespår som läraren ka öppna upp för. Om förmågan handlar om att exempelvis utnyttja några genrespecifika drag i skrivandet av en fantasyberättelse som berör teman som mobbning, vänskap, tolerans kan läraren t.ex. rikta arbetet mot frågor som: Hur förstår eleverna onda och goda makter? Hur förstår de hur olika personlighetsdrag kan gestaltas? Vad i en berättarstruktur kan ge eleverna möjlighet att skapa en ramberättelse? Vilka delar av berättelsen kan utvecklas vidare för att fördjupa känslan av fantasy? Utöver utformandet av berättelseskrivandet med modeller från fantasygenren kan även multimodala aspekter byggas in vartefter den kollektiva berättelsen tar form, t.ex. genom att eleverna och läraren, bygger upp den litterära fantasyvärlden i klassrummet. Även olika digitala resurser kan fungera stödjande i arbetet. Vidare kan film och ljud användas på olika sätt. 7 Diskussion - ett kollektivt berättelseskrivande Oavsett hur väldesignade uppgifterna är så är förutsättningarna för elevernas lärande till stor del beroende av hur arbetet i klassrummet utformas. Centralt för klassrumsarbetet i ett sociokulturellt perspektiv är att det ska främja elevernas upplevelse av agens 8 och meningsskapande (Eriksson & Lindberg, 2016). I ett kollektivt klassrumsarbete kan elevers upplevda agens och mening stärkas genom att läraren i klassrumskommunikationen skapar förutsättningar för eleverna att lyssna på varandras förslag, men också att de ges förutsätt- 6 Det finns en uppsjö av möjligheter och min avsikt här är inte att presentera en lektionsplan utan endast att försöka beskriva några didaktiska principer. 7 Formerna för detta kan således vara allt från enkla illustrativa komponenter till lajv. Det är givetvis också möjligt att hämta kunskaper och inspiration från andra ämnen men också att samverka med andra ämnen. 8 Begreppet agens används här för att signalera att det är viktigt att eleverna får redskap och möjligheter att tillsammans med andra utveckla förmågan att vara en kompetent aktör (se t.ex. Edwards, 2006). I relation till undervisning handlar det om att eleverna både ges möjlighet till och förväntas agera som kompetenta aktörer tillsammans med andra gällande innehåll och arbetssätt. 7 (9)

8 ningar att ta förslagsställarens perspektiv. De egna förslagen behöver på motsvarande sätt uppmuntras och bli föremål för diskussion i klassen. Enkla kommunikativa strategier kan användas som främjar känsla av agens och mening, t.ex. förslag som ges av en elev återberättas av andra elever. Läraren kan ställa frågor som: Vem kan förklara vad NNs förslag går ut på? På detta sätt finns det möjlighet att klassrumskommunikationen inte bara pågår mellan läraren och en enskild elev utan att olika förslag, synpunkter, frågor blir föremål för hela klassens diskussion. När det gäller en kollektiv textproduktion kan diskussionen och prövandet av olika idéer och förslag med fördel föras med stöd av t.ex. en interaktiv tavla. Där kan olika versioner av berättelsen sparas och det är möjligt att skissa på alternativa händelseutvecklingar. Inledningsvis, när eleverna är ovana med att samverka på detta sätt, behöver läraren finnas med som tydlig samarbetspart. Lärarens arbete handlar främst om att designa situationen så att eleverna kan få möjlighet att engagera sig i sådant fantasyskrivande som gör olika aspekter av de eftersträvade förmågorna tillgängligt för elevernas medvetna utforskande, prövande och reflektion. Det kollektiva berättelseskrivandet är således inte ett arbetssätt för att låta eleverna arbeta tillsammans det kollektiva berättelseskrivande kan istället ses som just möjligheten att stå på en jättes axlar. I detta fall består axlarna både av historiskt utvecklade kunskaper fantasy och de kollektiva kunskaper som läraren och de andra eleverna har. Referenser Bodrova, E., & Leong, D. J. (2009). Tools of the mind: A Vygotskian-based early childhood curriculum. Early Childhood Services: An Interdisciplinary Journal of Effectiveness, 3(3), Carlgren, I. (2015). Kunskapskulturer och undervisningspraktiker. Göteborg: Daidalos. Davydov, V. V. (2008). Problems of developmental instruction: a theoretical and experimental psychological study. New York: Nova Science Publishers, Inc. Edwards, A. (2006). Relational agency: Learning to be a resourceful practitioner. International Journal of Educational Research 43, sid Eriksson, I., & Lindberg, V. (2016). Enriching learning activity with epistemic practices - enhancing students epistemic agency and authority. NordSTEP 2016, 2: Feuerstein, R., & Falik, L. H. (2010). Learning to think, thinking to learn: A comprehensive analysis of three approaches to instruction. Journal of Cognitive Education and Psychology, 9(1), Jansson, A. (2011). Nästan som en författare. Multimedialt berättande: Utforskande av lärande om och i berättande med inspiration från Vygotskij. Doktorsavhandling. Stockholms universitet. Olausson, P. (2016). Länk: Skolverket. (2013). Läroplan för gymnasiesärskolan Stockholm: Skolverket. Säljö, R. (2005). Lärande och kulturella redskap. Om lärprocesser och det kollektiva minnet. Stockholm: Norstedts Akademiska Förlag. 8 (9)

9 Säljö, R. (2006). Lärande i praktiken ett sociokulturellt perspektiv. Enskede: TPB. Veresov, N. (2005). Marxist and non-marxist aspects of the cultural-historical psychology of L. S. Vygotsky. Outlines, 7(1) sid Vygotskij, L. (1963). Learning and mental development at school age (original 1934). In B & J Simon (Eds) Educational psychology in the U:S.S.R. London: Rutledge & Kegan Paul. Vygotskij, L. S. (2001). Tänkande och språk. Göteborg: Daidalos. Vygotsky, L. S. (2004). Imagination and creativity in childhood. Journal of Russian and East European Psychology, vol. 42, no. 1, sid (9)

Behövs ett nytt perspektiv på relationen undervisning-lärande? och kan Learning activity bidra med något?

Behövs ett nytt perspektiv på relationen undervisning-lärande? och kan Learning activity bidra med något? Behövs ett nytt perspektiv på relationen undervisning-lärande? och kan Learning activity bidra med något? INGER ERIKSSON Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik & Stockholm

Läs mer

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt?

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? Jenny Fred, lärare på Ekensbergsskolan och doktorand vid Forskarskolan

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Fil.dr Annika Elm Fristorp annika.elm_fristorp@hh.se Föreläsningens innehåll Den lärande människan Professionellt lärande Multimodalt

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Den formativa bedömningens dubbla fokus

Den formativa bedömningens dubbla fokus Den formativa bedömningens dubbla fokus Diana Berthén Universitetslektor, Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet Specialpedagogiska institutionen Vad är formativ bedömning? /Berthén,

Läs mer

Sy$e. Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang undersöka förmågan att kunna föra algebraiska resonemang

Sy$e. Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang undersöka förmågan att kunna föra algebraiska resonemang Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang Carolina Blomström, Jenny Fred och Sanna We5ergren STLS, FoU-enheten, Stockholms stad Sy$e undersöka förmågan att kunna föra algebraiska

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv Kollegiala observationer Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv I mötet med mig bedömer du mig Kollegiala observationer är en form av Kollegialt lärande Genom

Läs mer

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för.

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. VFU3 LP Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. Agera i möte med elever, personal och vårdnadshavare

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Maja Lidbeck & Ida Karlsson LGSV40. Att arbeta med noveller av Hjalmar Söderberg i gymnasieskolan

LÄRARHANDLEDNING. Maja Lidbeck & Ida Karlsson LGSV40. Att arbeta med noveller av Hjalmar Söderberg i gymnasieskolan Förslag på uppgifter och arbetsupplägg utifrån novellerna Pälsen och Kyssen. Maja Lidbeck & Ida Karlsson LGSV40 LÄRARHANDLEDNING Att arbeta med noveller av Hjalmar Söderberg i gymnasieskolan Introduktion

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Metod och material Etnografisk ansats Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Videoinspelningar med två kameror (62 h x 2), deltagande observationer, fältanteckningar, semistrukturerade intervjuer

Läs mer

Flerspråkighet en möjlighet!

Flerspråkighet en möjlighet! Flerspråkighet en möjlighet! 35% Sva, modersmål, mottagande av nyanlända Kollegialt lärande Handlingsplan- mål och delmål *** Alla pedagoger och skolledare har god kunskap om sva/modersmål/nyanländas lärande

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Att kommunicera naturvetenskap

Att kommunicera naturvetenskap Modul: Kommunikation i naturvetenskapliga ämnen Del 1: Att kommunicera naturvetenskap Att kommunicera naturvetenskap Jan Schoultz, Linköpings universitet Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är betydelsefullt

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola INTERKULTURALITET PÅ SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Begreppet interkulturalitet är inte värdemässigt neutralt utan har vuxit fram i en specifik intellektuell,

Läs mer

Tema: Didaktiska undersökningar

Tema: Didaktiska undersökningar Utbildning & Demokrati 2008, vol 17, nr 3, 5 10 Tema: Didaktiska undersökningar Tema: Didaktiska undersökningar Generella frågor som rör undervisningens val brukas sägas tillhöra didaktikens område. Den

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Att samlas kring ett gemensamt innehåll. Läslyftet Barns språkutveckling är avgörande för deras utveckling och lärande. Vidgat språkbegrepp utvecklas

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Learning study elevers lärande i fokus

Learning study elevers lärande i fokus Learning study elevers lärande i fokus McKinsey & Co. How the world s best-performing school systems come out on top. Högpresterande länder tar in kompetensutvecklingen till klassrummet och gör den till

Läs mer

HUR UNDERVISAR MAN I EN LEKBASERAD OCH MÅLORIENTERAD FÖRSKOLA?

HUR UNDERVISAR MAN I EN LEKBASERAD OCH MÅLORIENTERAD FÖRSKOLA? HUR UNDERVISAR MAN I EN LEKBASERAD OCH MÅLORIENTERAD FÖRSKOLA? INGRID PRAMLING SAMUELSSON INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE SDG målen 4.2 att 2030 försäkra att alla flickor och pojkar

Läs mer

Inkludering i praktiken - en fråga om skolkultur

Inkludering i praktiken - en fråga om skolkultur Inkludering i praktiken - en fråga om skolkultur Catharina Tjernberg FinRA 3rd Baltic Sea-17th Nordic Literacy Conference Åbo 14-16 August 2016 Skriftspråklighet - en demokratifråga Ökade krav på elevens

Läs mer

2011-05-15. Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan

2011-05-15. Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan Dokumentnamn Yttande Datum 2011-05-15 Adress Kommunstyrelsen Diarienummer 1(4) Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan Initialt fördes ett samtal mellan PwC och produktionschef Peter Björebo

Läs mer

Lärande lek i förskoleklass så möjliggörs ett meningsfullt lärande

Lärande lek i förskoleklass så möjliggörs ett meningsfullt lärande Lärande lek i förskoleklass så möjliggörs ett meningsfullt lärande Presenteras av vid konferensen Förskoleklass 2017, 26-27 september i Stockholm. Med planeringen som karta Vilka tankar kring läroplansuppdraget

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del 1: Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Handlingsplan GEM förskola

Handlingsplan GEM förskola 1 (12) Handlingsplan förskola Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: BU-förvaltningens ledningsgrupp (2013-08-29) Gäller för: Förskolorna i Vetlanda kommun Giltig fr.o.m.: 2013-08-29 Dokumentansvarig:

Läs mer

Att se och förstå undervisning och lärande

Att se och förstå undervisning och lärande Malmö högskola Lärande och Samhälle Kultur Språk Medier Självständigt arbete på grundnivå 15 högskolepoäng Att se och förstå undervisning och lärande Observing and understanding teaching and learning Karin

Läs mer

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Grundsärskola inriktning träning inom enhet Specialpedagogiskt centrum Läsår 2015/2016 Karina Bronell, rektor Beskrivning av verksamheten Genom den samlade läroplanen

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning AMIRA TIME Lätt version Lärarhandledning Amira time lätt version Om programserien Amira time lätt version är en sitcom i 15 avsnitt. Avsnitten är cirka 4 minuter långa. Serien syftar till att bidra till

Läs mer

Lokal Pedagogisk Plan

Lokal Pedagogisk Plan Lokal Pedagogisk Plan Grundsärskolan, Lgr 11, Lektionsserie, Tema jag. 161113 ES I tema jag arbetar eleverna för att utveckla sin förmåga att samspela med andra och få en tilltro till sin förmåga att aktivt

Läs mer

Algebra utan symboler Learning study

Algebra utan symboler Learning study Algebra utan symboler - - - - - Learning study Johan Häggström, NCM Göteborgs universitet 1 Är algebra verkligen något för grundskolans första år? Om eleverna förstår aritmetiken så bra att de kan förklara

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Att organisera för lek och fantasi! Evelina Weckström

Att organisera för lek och fantasi! Evelina Weckström Att organisera för lek och fantasi! Evelina Weckström Att organisera för lek och fantasi Vem är jag och varför vet jag det jag gör? 2 Att organisera för lek och fantasi outveckla en pedagogisk miljö som

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Tiobas-systemet ett av andra bas-system

Tiobas-systemet ett av andra bas-system Tiobas-systemet ett av andra bas-system Att resonera och argumentera för inbyggda strukturer i rationella tal i decimalform Marie Björk, Åsa Nikula, Paul Stensland och Anna Stridfält Sjöstadsskolan 1.Bakgrund

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt?

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? Frågor och svar on StegVis: Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? På sikt är det viktigt att alla som arbetar i förskolan/skolan känner väl till arbetssättet. Då talar till

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor?

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Jag vill! Jag kan! Vad vi menar med handlingskompetens Alla elever som lämnar skolan ska göra det med en känsla av handlingskompetens. Begreppet är centralt

Läs mer

Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Skollagen 1 kap. 5 Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Med det menas både undervisning och utbildning! Skolverkets

Läs mer

lärande i klassrummet?

lärande i klassrummet? Vad säger forskningen om Vad säger forskningen om lärande i lärande i klassrummet? klassrummet? Vad är BfL? Fem strategier Andreia Balan Andreia Balan Utgångspunkter Förändrad kunskapssyn - lärande är

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

Textkompetenser, Genre och Literacitet

Textkompetenser, Genre och Literacitet Textkompetenser, Genre och Literacitet Interaktiva tavlor och IT i Svenska utvecklingsarbete i Uddevalla NORDIC SMART SCHOOL PROJECT SYLVANA SOFKOVA HASHEMI, FIL. DR. Institutionen för Individ och samhälle

Läs mer

Stockholm 15 mars 2013

Stockholm 15 mars 2013 Stockholm 15 mars 2013 Att fundera på Vilket är skolans huvudsakliga uppdrag??? Att fundera på Vad är kunskap? Vilka kunskaper är viktiga? Omsorg kontra kunskaper? Hur ser kunskapsuppdraget ut? Att fundera

Läs mer

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning.

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning. SVENSKT TECKENSPRÅK Ett välutvecklat teckenspråk är av betydelse för dövas och hörselskadades lärande i och utanför skolan. När språket utvecklas ökar förmågan att reflektera över, förstå, värdera och

Läs mer

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010 Kursplanearbete, hösten 2009 Göteborg 22 april 2010 Uppdraget Skolverket fick 22/ 1 2009 i uppdrag att revidera läroplan och kursplan: Kunskapskrav för godtagbara kunskaper samt utifrån den nya betygsskalan

Läs mer

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET!

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! PRAKTIKNÄRA FORSKNING 2017-2020 RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! MITT NAMN ÄR: BALLI LELINGE UNIVERSITETSADJUNKT I UTBILDNINGSVETENSKAP, FIL LIC. I PEDAGOGIK, DOKTORAND I PEDAGOGIK FAKULTETEN

Läs mer

Framgångsrik läs- och skrivundervisning en bro mellan teori och praktik

Framgångsrik läs- och skrivundervisning en bro mellan teori och praktik Framgångsrik läs- och skrivundervisning en bro mellan teori och praktik Catharina Tjernberg Specialpedagogik Göteborg 9 april 2014 Föreläsningens tema Hur lyckas man med uppgiften att ge alla elever en

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV EN RESUMÉ AV BOKEN DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV AV STAFFAN SELANDER & GUNTHER KRESS Juni 2011 Cecilia Montén Maria Zevenhoven 1 Inledning För att anpassa skolan och undervisningen till

Läs mer

Lärande bedömning. Anders Jönsson

Lärande bedömning. Anders Jönsson Lärande bedömning Anders Jönsson Vart ska eleven? Var befinner sig eleven i förhållande till målet? Hur ska eleven göra för att komma vidare mot målet? Dessa tre frågor genomsyrar hela boken ur ett formativt

Läs mer

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket.

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket. Sagoberättande på Björken Sagoberättandet är en del av vårt kulturarv och ett viktigt inslag i avdelningens pedagogiska arbete. "Det var en gång..." skapar en förväntan att något spännande ska hända! Förutom

Läs mer

Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande"

Inledning till presentationen Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande" Språkforskningsinstitutet tillhör FoU-enheten vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm

Läs mer

Att bygga språk/engelska för elever med språkstörning

Att bygga språk/engelska för elever med språkstörning Att bygga språk/engelska för elever med språkstörning Vårt projekt mål och syfte: Ta fram ett sätt att tänka om språkinlärning, som gagnar denna elevgrupp. Det yttersta målet är att eleven klarar enkel

Läs mer

Hur kan vi göra lärande möjligt? Ulla Runesson Göteborgs universitet Högskolan i Skövde

Hur kan vi göra lärande möjligt? Ulla Runesson Göteborgs universitet Högskolan i Skövde Hur kan vi göra lärande möjligt? Ulla Runesson Göteborgs universitet Högskolan i Skövde 20090910 Fokus i diskussionen Elevernas motivation, intresse, aktivitet, ansvar Organisation Metoder Medier Studieplaner

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Framgångsfaktorer i läs- och skrivlärande. Catharina Tjernberg

Framgångsfaktorer i läs- och skrivlärande. Catharina Tjernberg Framgångsfaktorer i läs- och skrivlärande Catharina Tjernberg Rikskonferens i specialpedagogik Växjö 10 aug 2015 Klyftan mellan teori och praktik i läsoch skrivundervisningen Etablerad forskningsbas men

Läs mer

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Årets miljöspanaruppdrag Spana på matavfallet ger många olika möjligheter att arbeta mot förskolans mål och riktlinjer enligt Lpför98/rev10. Nedan följer citat och urklipp

Läs mer

När leken och lärandet får gå hand i hand.

När leken och lärandet får gå hand i hand. När leken och lärandet får gå hand i hand. Bild lånad från HD Wallpapers Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling

Läs mer

P R O J E K T : D I C E

P R O J E K T : D I C E P R O J E K T : D I C E Ett projektarbete i svenska, entreprenörskap och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2013. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av utvecklingsprocessen

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Digitala resurser i undervisningen

Digitala resurser i undervisningen Digitala resurser i undervisningen EN FALLSTUDIE I DIGITAL NO-DIDAKTIK Handledare: Susanne Pelger Ann-Marie Pendrill Syfte Att öka kunskapen om hur lärare kan arbeta med digitalt stöd på ett didaktiskt

Läs mer

Forskning och matematikutveckling

Forskning och matematikutveckling Forskning och matematikutveckling Fil.dr. Constanta Olteanu 2011-02 02-14 RUC-Linn Linnéuniversitetet Översikt över innehållet i presentationen Vad menas med matematikutveckling? Vad är ämnesdidaktisk

Läs mer

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar Skolinspektionen gav universitetslektorerna Jan Håkansson och Daniel Sundberg, Linnéuniversitetet, i uppdrag att ta fram en forskningsöversikt som skulle belysa sambanden mellan olika undervisningsfaktorer

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar, Arbetsområde: Trafik Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap Läsår:- Tidsomfattning: 12 lektioner Ämnets syfte Undervisning i Samhällskunskap syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas:

Läs mer