FoU-studie om Socialpsykiatriska enheten i Botkyrka. Gunnel Andersson, Tomas Bons,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FoU-studie om Socialpsykiatriska enheten i Botkyrka. Gunnel Andersson, Tomas Bons,"

Transkript

1 FoU-studie om Socialpsykiatriska enheten i Botkyrka Gunnel Andersson, Tomas Bons,

2 Bakgrund Som ett led i sin verksamhetsutveckling genomförde Botkyrkas socialpsykiatriska enhet en total översyn av sin verksamhet Enheten gav FoU Södertörn i uppdrag att genomföra en utvärdering av delar av denna verksamhet. FoU fick i uppdrag att undersöka brukarnas erfarenheter av enhetens boende-, boendestöd- och sysselsättningsverksamheter; vilka synpunkter har brukarna på enhetens styrkor och svagheter och inom vilka områden kan man utveckla verksamheten. Utöver brukarna intervjuades anhöriga och representanter för intresseorganisationer om deras erfarenheter av Botkyrkas socialpsykiatriska arbete. Datainsamlingen genomfördes främst via intervjuer men även genom deltagande observation vid samtliga sysselsättningsverksamheter.

3 Bakgrund Den metod som utvecklades vid FoU för att genomföra studien kan kallas högintensiv utvärdering; fyra forskare involverades för att under en kortare period samla in och bearbeta en större mängd diversifierad data (se vidare under fliken Utveckling på FoU Södertörns hemsida).

4 Resultatet Det sammanlagda resultatet presenterades muntligt vid tre tillfällen för personal, brukare och anhöriga. För övriga intresserade publiceras här det bildmaterial som sammanställdes inför den muntliga presentationen.

5 Syftet med studien: Att sammanställa brukares, närståendes och brukarorganisationers erfarenheter av hur Botkyrkas socialpsykiatri fungerar. Motsvarar verksamheterna brukarnas förväntningar, behov och önskemål? Vad fungerar bra och vad kan utvecklas?

6 Metod/tillvägagångssätt: Presentation av FoU-studien på Socialpsykiatrins dag i Botkyrka Workshop med personal (11 deltagare som representerade personal på boenden, sysselsättningar, handläggning, boendestöd och kvälls- och nattpatrullen) Gruppintervju med närstående (5 personer)

7 Metod/tillvägagångssätt forts.: Enskilda intervjuer med 14 brukare med olika erfarenheter av stöd från SPE 8 kvinnor och 6 män varav 8 mellan år 4 mellan år 2 mellan år

8 Metod/tillvägagångssätt fort.: Besök på sysselsättningsverksamheterna Chiquita, Enter, Axet, IPS och Bryggan Intervjuer med personal (11) och med brukare (10 enskilda intervjuer och 6 i en gruppintervju) Intervju med anhörigsamordnare

9 Metod/tillvägagångssätt forts.: Intervjuer med representanter för intresseorganisationer lokalt, regionalt eller centralt (RSMH, Attention, IFSAP, NSPH) Rundringning till samtliga boenden för att rekrytera fler intervjupersoner i grupperna unga vuxna och de med komplexa problem (gav ej resultat). Några av de personer vi intervjuat sitter även med i Inflytanderådet.

10 Vad vi gjort: Besök i verksamheter Intervjuer Workshop med anhöriga Workshop personal ANALYS, KOPPLING TILL FORSKNING Intervjuer med brukarorganisationer

11 Psykiatrireformen Psykiatrireformen kan sägas vara grunden till socialtjänstens socialpsykiatriska enheter. I samband med reformen överfördes boendestöd- och sysselsättningsverksamheter från landstinget till kommunen (Andersson 1997, 1998).

12 Psykiatrireformen Reformens huvudbudskap: Förbättra psykiskt stördas livssituation och öka deras möjligheter till delaktighet och gemenskap i samhället (Prop. 1993/94:218)

13 Psykiatrireformen Ett annat sätt att uttrycka psykiatrireformens intentioner är att människor med allvarliga psykiska problem/funktionsnedsättning ska: Få det bättre & Må bättre

14 BOENDEN & BOENDESTÖD

15 Sammanfattning boenden/boendestöd Risk att betona autonomi på bekostnad av behovet av stöd: Har självständighet blivit en överordnad princip på bekostnad av psykiskt välmående och välbefinnande? Risk att betona det praktiska på bekostnad av det sociala. Risk att bortse från betydelsen av en aspekt av det sociala: att trivas med livet - det roliga och trevliga.

16 Det sociala och det praktiska De sociala och emotionella behoven riskerar att underordnas de behov som är av teknisk och praktisk natur.

17 Rangordning av sociala behov? De sociala behoven, i sin tur, riskerar att bedömas hierarkiskt som att vissa sidor av det sociala livet skulle vara mindre viktiga (för det psykiska måendet) och därmed inte tillhöra det professionella fältet.

18 Vikten av det roliga och trevliga Psykisk hälsa och välbefinnande kräver mer än frånvaron av psykiatriska symptom; det kräver också att livet är lite roligt och trevligt (Rook 1987; Davidson et al 2001; Andersson 2009; Andersson & Gustafsson 2014).

19 SYSSELSÄTTNING

20 Sysselsättningens betydelser Betydelsen av att kunna gå vidare och att få vara kvar eller komma tillbaks. Gemenskap och avskildhet (möjligheten att hålla sig för sig själv, förståelse för en dålig dag ). En fristad: Få träffa andra med liknande problem; får må dåligt; slippa hemlighållandet; slippa press och krav; inget tvång.

21 Sysselsättningens betydelser Social betydelse: Ett socialt sammanhang; en fast punkt ; mitt hem och min familj ; någonstans att gå ; att ha något att göra ; känna att man gör nytta.

22 Sysselsättningens betydelser Social förändring/återhämtning: Förändrat livet, blivit mer social och utåtriktad, mognat, fått ökat självförtroende vågar mer, inte längre socialt isolerad i hemmet, mår bättre, mindre ångest, slutat med mediciner.

23 Sysselsättningens betydelser Maten! Att få hemlagad och vällagad mat Att laga mat tillsammans/att slippa laga maten Att äta tillsammans med andra Billig mat

24 Sysselsättning för få alternativ Det saknas insatser som passar. Jag behöver komma ut ur lägenheten. Vart ska man ta vägen på dagarna? Mina vänner har arbeten och jag har begränsat med pengar att göra något för, men de enda alternativen de har haft har varit Bryggan. (Medelålders kvinna)

25 Utvecklingsområde: utvidga möjligheten till sysselsättning En verksamhet öppet på helger (och kvällar) Fler träfflokaler lokaliserade i individernas närmiljö (Fyren svårt saknad av såväl enskilda brukare, brukarnas intresseorganisationer som anhöriga). Jag blev väldigt besviken för det var en väldigt bra träffpunkt. Jag gick ju själv där. Man kunde gå dit och fika, träffa folk. Grupper som träffas baserat på intressen: stickcafé, biobesök, bokcirkel, stadsvandring... Vård- och stödsamordnare samordnar?

26 Utvecklingsområden sysselsättning Vad händer på sikt? Forskning pekar på risker att hamna i ett ekorrhjul av åtgärder och väntan på ytterligare åtgärder. Dvs ett episodiskt liv: praktik/projekt varvat med väntan på ny praktik/projekt (Andersson & Gustafsson 2014, Bringlöv 2015). Hur ser det ut i Botkyrka? Hur ser uppföljningarna ut? När görs de?

27 UNGA VUXNA

28 Ett kapitel för sig? Strukturerad gruppverksamhet passar inte alla Intervjuperson: Nu var jag bara där några gånger för jag tyckte det inte var min grej. Intervjuare: Grupper fungerar inte för dig? Intervjuperson: Nej, och det gör det fortfarande inte. Strukturerad gruppverksamhet passar inte alltid (fas i livet, mående etc.) Ett förmodat mörkertal som inte fångas upp av Chiquita, Enter, IPS.

29 Tidigare studie har visat Vägen ut ur hemmet komplicerad räcker inte med vetskapen att det finns någonstans att gå: Behövs också stöd att ta sig ut ur hemmet. (Andersson 2006)

30 och ytterligare en viktig aspekt Ingen frågade de unga vuxna: vad gör du om dagarna? (Andersson 2006) Trots kontakt med socialtjänst och/eller Psykiatri

31 INTRESSEORGANISATIONER

32 Intresseorganisationerna om SPE:s verksamhet Boendestöd Hög samstämmighet med brukares och anhörigas synpunkter. Arbete, sysselsättning, fritidsaktiviteter och träfflokaler: Sysselsättning ska vara meningsfull och ej behovsprövad, för lite fritidsaktiviteter, nedläggningen av träfflokalen Fyren mycket dåligt. Om inriktningen att få ut folk i arbetslivet: Tanken är god men det passar inte alla. En bättre ambition borde vara att försöka få folk att må bra än att få ut dom i arbete. Boende och boendestöd: Ett hem en plats där man känner sig trygg och där man har sin utgångspunkt viktigt att vara säker på att få bo kvar (i ett organiserat boende) över tid. Samt ett bra, stabilt och säkert hem är en grundläggande förutsättning för att en god behandling av psykisk ohälsa ska kunna genomföras i öppna former. Gruppboenden är bra om det är bra personal där. Om man väljer att bo tillsammans med andra ska den personliga integriteten ändå vara skyddad. Boendestöd är bra och det ska vara kontinuitet i boendestödet endast en eller på personer som träffar brukaren. Kvälls- och nattpatrullen är bra. Arbetsmetoden Ett Självständigt Liv (ESL) kan vara bra för en del (ev. de unga), men inte för alla. Alla kan inte få ett självständigt liv.

33 SAMMANFATTANDE TEMAN

34 Sammanfattande teman Hur motverka brister i det sociala stödet: stödets innehåll och personalens förhållningssätt? Hur skapa fler sysselsättningsalternativ? Hur göra med unga vuxna?

35 Brister i stödet Hur motverka brister i det individuella stödet? Hur öka engagemang & motverka initiativlöshet hos personalen? Hur balansera strävan efter självständighet med risken för övergivenhet? Hur uppvärdera betydelsen av det sociala? Hur uppvärdera betydelsen av det roliga och trevliga?

36 Boendeinstitutionalisering? Vilka regler och rutiner finns - varför finns de och för vem? Hur motverka institutionellt förhållningssätt?

37 Hur utveckla sysselsättningen? Verksamheter öppna på helger (och kvällar)? Fler träfflokaler lokaliserade i individernas närmiljö? Grupper som träffas baserat på intressen? Vilken typ av verksamhet behövs för unga vuxna? Hur skapa en verksamhet som inbegriper stöd att ta sig dit?

38 Avslutning Vad är bra och vad behöver förändras? Hur behöver verksamheten se ut för att överensstämma med brukarnas behov och önskemål? Vad behöver vi göra för att ta oss dit? Vilka aktörer behöver finnas med? Hur kan vi se om vi är på rätt väg?

39 Litteratur som använts för att sätta in studien i ett större sammanhang: Andersson, G. (1997) En gruppbostad blir till dokumentation av psykiatrireformen, delrapport I. Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltningar, Stockholms stad. Andersson, G. (1998) En gruppbostad första året. Dokumentation av psykiatrireformen, delrapport II. Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltningar, Stockholms stad. Andersson, G. (1999) Utvärdering av psykiatrireformen i Huddinge kommun ur den psykiskt funktionshindrades perspektiv. En intervjustudie. Rapport, Huddinge kommun. Andersson, G. (2005) Att bo eller att ha ett hem människor med svåra psykiska problem och boendefrågan. I: Sundgren M. & Topor A. (red) Social psykiatri. Stockholm: Bonnier Utbildning. Andersson, G. (2006) Gör man något får man ett liv. En metod-, kartläggnings- och intervjustudie om sysselsättning för yngre personer med psykisk ohälsa. Kompetensfonden, stadsledningskontoret, Stockholms stad, Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltningar. Andersson, G. (2007) Uppföljning av Kravatten en verksamhet för unga vuxna med psykisk ohälsa. Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltning, Stockholms stad. Andersson, G. (2008) En brukaruppföljning av den socialpsykiatriska verksamheten ToRa. Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltningar, Stockholms stad. Andersson, G. (2009) Vardagsliv och boendestöd - en studie om människor med psykiska funktionshinder. Avhandling. Institutionen för socialt arbete, Stockholms Universitet. Andersson, G. (2011) Boendestöd - samspel, vardagsverklighet och självbild. I Sundgren, M. & Topor, A. (red) Psykiatri som socialt arbete. Stockholm: Bonnier Utbildning. Andersson, G. & Gustafsson, H. (2014) Vardagsliv och samhällsstöd - en studie om personer mellan 20 och 35 år med psykisk funktionsnedsättning. Rapport nr 132/14. FoU-Södertörn. Andersson, G., Gustafsson, H. & Bringlöv, Å. (2015) Boendestöd - Stockholm Södertörn Gotland - Delrapport: Intervjustudie. Rapport nr 133/15, FoU Södertörn. Davidson, L., Haglund, K.E., Stayner, D.A., Rakfeldt, J., Chinman, M.J. & Tebes, J.K. (2001) It was just realizing that life isn t one big horror : A Qualitative Study Of Supported socialization. Psychiatric Rehabilitation Journal, 24, 3, Proposition 1993/94:218 Psykiskt stördas villkor. Rook, K.S. (1987). Social Support Versus Companionship: Effects on Life Stress, Loneliness, and Evaluations by Others. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 6, Svanström, J. & Sandling, E. (2007) Att bli självständig i ett socialt sammanhang. Brukare och boendestödjares syn på arbetssätt inom socialpsykiatrin hur brukare och boendestödjare uppfattar det arbetssätt som Botkyrka kommuns socialpsykiatriska enhet (SPE) arbetar efter. Rapport 57/07. FoU Södertörn

Gunnel Andersson FoU Södertörn

Gunnel Andersson FoU Södertörn Gunnel Andersson FoU Södertörn Vad är boendestöd? Studerat genom - deltagande observationer - intervjuer med brukare - brukares dagböcker - intervjuer med boendestödjare - intervjuer med handläggare Kunskapsbygge

Läs mer

När man är i psykisk ohälsa är det viktigt att vara social Intervjuer med besökare på Mötesplats 25 - en träfflokal i Haninge kommun

När man är i psykisk ohälsa är det viktigt att vara social Intervjuer med besökare på Mötesplats 25 - en träfflokal i Haninge kommun Gunnel Andersson & Anne Denhov När man är i psykisk ohälsa är det viktigt att vara social Intervjuer med besökare på Mötesplats 25 - en träfflokal i Haninge kommun Om sysselsättning i Socialtjänstlagen

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Socialpsykiatriska enheten ger stöd i vardagen

Socialpsykiatriska enheten ger stöd i vardagen Socialpsykiatriska enheten ger stöd i vardagen Socialpsykiatriska enheten är socialtjänstens stöd till personer med olika funktionstillstånd till följd av psykisk ohälsa. Enhetens insatser vänder sig till

Läs mer

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? Kartläggning och granskning av kommunernas verksamhet för personer med psykiska funktionshinder i Kalmar län

Läs mer

Hjälpande boendestöd -brukares och boendestödjares erfarenhetsbaserade kunskap

Hjälpande boendestöd -brukares och boendestödjares erfarenhetsbaserade kunskap Hjälpande boendestöd -brukares och boendestödjares erfarenhetsbaserade kunskap Boendestödsprojektet Studie på uppdrag av tre kommuner i nordöstra Stockholm: Danderyd, Täby och Österåker Studie i två delar

Läs mer

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin i Danderyds kommun 1 Individ- och familjeomsorgens vuxenavdelning Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer

Läs mer

För dig som har en psykisk funktionsnedsättning. Socialpsykiatri. Enköpings kommun

För dig som har en psykisk funktionsnedsättning. Socialpsykiatri. Enköpings kommun För dig som har en psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatri Enköpings kommun Vad är egentligen socialpsykiatri? Socialpsykiatrin drivs av kommunen. Den riktar sig till dig som har en varaktig psykisk

Läs mer

S K V A L I T E T S G A R A N T I

S K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Älvsjö boendestödsteam Ett självständigare liv Boendestöd är till för dig som har psykisk funktionsnedsättning. Målet med boendestöd är att underlätta för dig att bo i eget boende. Du ska få

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden avseende socialpsykiatri

Riktlinjer för handläggning av ärenden avseende socialpsykiatri Sida 1 Vård, omsorg och IFO Datum 2017-09-13 Antagen av Kommunstyrelsen Diarienummer Dnr KSN 2017 000745 Paragraf KS 198 Riktlinjer för handläggning av ärenden avseende socialpsykiatri 2 Inledning Socialtjänstlagen

Läs mer

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-27 Dnr. 209-2015-1.2.1 Handläggare Emilia Tuvesson 08-508 13 221 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26 Redovisning

Läs mer

NSPH 31 AUGUSTI 2015 BOENDE OCH BOENDESTÖD FORSKNINGSRESULTAT OCH FÖRBÄTTRINGSOMRÅDE

NSPH 31 AUGUSTI 2015 BOENDE OCH BOENDESTÖD FORSKNINGSRESULTAT OCH FÖRBÄTTRINGSOMRÅDE NSPH 31 AUGUSTI 2015 BOENDE OCH BOENDESTÖD FORSKNINGSRESULTAT OCH FÖRBÄTTRINGSOMRÅDE BOENDE OCH BOENDESTÖD - FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN - ALLT!!!!!!!! BOENDE OCH BOENDESTÖD BAKGRUND, HISTORIK AXPLOCK AV VIKTIGA

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Samhällsbaserad psykiatri (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Patienters och närståendes erfarenheter av de psykiatriska omvårdnadsteamen

Patienters och närståendes erfarenheter av de psykiatriska omvårdnadsteamen Delrapport 4, oktober 2016 Patienters och närståendes erfarenheter av de psykiatriska omvårdnadsteamen Rapport från ett utvecklingsarbete i Landstinget Sörmland MATS EKERMO ROLAND SVENSSON Delrapport

Läs mer

Socialpsykiatrin på Norrmalm svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s)

Socialpsykiatrin på Norrmalm svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s) NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-04-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Socialpsykiatrin på Norrmalm svar

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

För dig som har en funktionsnedsättning. LSS-insatser. Enköpings kommun

För dig som har en funktionsnedsättning. LSS-insatser. Enköpings kommun För dig som har en funktionsnedsättning LSS-insatser Enköpings kommun Det här kan vi erbjuda dig som har en funktionsnedsättning I den här broschyren kan du läsa om alla insatser som kommunen har att erbjuda

Läs mer

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast:

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast: Socialpsykiatrin våra tjänster Reviderad senast: 180313 Socialpsykiatrin består av boendestöd och daglig verksamhet. Boendestödet är en hjälp i och utanför den egna bostaden. Målet är att stödja, upprätthålla

Läs mer

Verksamhetsplan för 2016

Verksamhetsplan för 2016 Verksamhetsplan för 2016 FoU Södertörns uppgift är att bidra till att utveckla socialt arbete genom forskning, utvärdering och utbildning. Det sker i nära samarbete med personal inom socialtjänstens områden

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Riktlinjer boendestöd för vuxna

Riktlinjer boendestöd för vuxna Riktlinjer boendestöd för vuxna Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 18 december 2012 219 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Lagstiftning...2 Målsättning...2

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Verksamhetsplan för 2017

Verksamhetsplan för 2017 Verksamhetsplan för 2017 FoU Södertörns uppgift är att bidra till att utveckla socialt arbete genom forskning och utveckling. Det sker i nära samarbete med personal inom socialtjänstens områden individ-

Läs mer

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år More to life-caféer Projekt Unga vuxna 20-29 år More to life Utgångspunkter Nedsatt psykiskt välbefinnande Sjukskrivningar ökar Hur hänger allt ihop?!; psykisk, fysisk, social och existentiell hälsa Prestation

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22 OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE Utbildning socialnämnden 2015-01-22 Administrativa enheten Administration Bemanningspool Biståndshandläggare LSS, SoL o färdtjänst, 5,0 tjänst OoF Avd chef Utvecklingsenhet

Läs mer

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013.

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013. Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd En brukarundersökning genomförd mars 2013. Hultsfred Maj 2013 2 Sammanfattning Brukarundersökningen som genomfördes

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015 Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Socialpsykiatrins verksamheter har genomförts

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220,171219. 181102 Page 1 of 8 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den kommer att

Läs mer

Boendestöd funktionsnedsättning - riktlinjer

Boendestöd funktionsnedsättning - riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Laila Andersson 2016-01-08 SN 2016/0019.11.01 0480-453845 Socialnämnden Boendestöd funktionsnedsättning - riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Rapport - Egenkontroll av beslut om boendestöd enligt SoL LSS och socialpsykiatri (LoS)

Rapport - Egenkontroll av beslut om boendestöd enligt SoL LSS och socialpsykiatri (LoS) Bilaga tjänsteskrivelse 1(5) 2016-10-27 Dnr: Rapport - Egenkontroll av beslut om boendestöd enligt SoL LSS och socialpsykiatri (LoS) Uppdrag Socialnämnden egenkontroll av delegationsbeslut för år 2015

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11 Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten

Läs mer

Uppföljning inom socialpsykiatri Boendestöd- Enskede gruppbostad

Uppföljning inom socialpsykiatri Boendestöd- Enskede gruppbostad Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-20 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTENS INSATSER?

VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTENS INSATSER? VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTENS INSATSER? Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Vi ber dig skicka in det ifyllda formuläret så snart som möjligt.

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

Kalle 30 år 1960, 1980, 2000 och 2020

Kalle 30 år 1960, 1980, 2000 och 2020 Kalle 30 år 1960, 1980, 2000 och 2020 KALLES BOENDE FRÅN SJUKHUSAVDELNING TILL EGEN LÄGENHET - KALLE 30 ÅR 1960, 1980 0CH 2000 - TIDIGARE FORSKNING OM BOENDE - BOENDES PREFERENSER - EGENSKAPER FÖR BOENDESTÖDJARE

Läs mer

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet.

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet. Boendestöd Vad är boendestöd? Boendestöd ska vara ett praktiskt och pedagogiskt stöd. Stödet kan ge dig struktur i vardagsrutiner och syfta till att du så långt som möjligt ska kunna möta och hantera

Läs mer

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 2014-11-13 Inger Norin Utvecklingsledare 08 560 397 98 inger.norin@ekero.se Socialnämnden Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 Förslag till beslut

Läs mer

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se upplandsvasby.se 08-590 970 00 Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Av olika skäl kan människor ibland behöva stöd i sitt dagliga liv. Du som har funktionsnedsättning har

Läs mer

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE Farsta Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2004-08-04 DNR 254/2004 Handläggare: Ann-Sofie Fröberg, Iris Birath Tfn: 08-508

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5

Läs mer

BOENDESTÖD STOCKHOLM SÖDERTÖRN GOTLAND DELRAPPORT: KARTLÄGGNING

BOENDESTÖD STOCKHOLM SÖDERTÖRN GOTLAND DELRAPPORT: KARTLÄGGNING FoU-Södertörns skriftserie nr 119/13 FOU - SÖDERTÖRN BOENDESTÖD STOCKHOLM SÖDERTÖRN GOTLAND DELRAPPORT: KARTLÄGGNING Bonnie Spetse & Hjördis Gustafsson FoU-Södertörn är en forsknings- och utvecklingsenhet

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Missbruksvård för personer med komplexa problem var finns hindren - och lösningarna? Åsa Bringlöv, FoU Södertörn September 2016

Missbruksvård för personer med komplexa problem var finns hindren - och lösningarna? Åsa Bringlöv, FoU Södertörn September 2016 Missbruksvård för personer med komplexa problem var finns hindren - och lösningarna? Åsa Bringlöv, FoU Södertörn September 2016 Vem ser helheten? Vem samordnar? Telsamtal i ärendet Vårdcentral Öppenvårds

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Alla som lämnat enkätsvar har inte svarat på samtliga frågor.

Alla som lämnat enkätsvar har inte svarat på samtliga frågor. HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING Brukarundersökning Socialpsykiatriskt boendestöd 28 Boendestödet är en del av socialpsykiatriska boendeenhetens verksamhet. Stödet ges i den enskildes hem. Utöver

Läs mer

Socialt arbete GR (B), Socialt arbete med personer med psykisk funktionsnedsättning, 7,5 hp

Socialt arbete GR (B), Socialt arbete med personer med psykisk funktionsnedsättning, 7,5 hp 1 (6) Kursplan för: Socialt arbete GR (B), Socialt arbete med personer med psykisk funktionsnedsättning, 7,5 hp Social Work Ba (B), Social work with persons with mental disabilities, 7,5 Credits Allmänna

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, Kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande 1.5.1-750/2017 Sida 1 (5) 2018-01-18 Handläggare Lisa Gagnerud Telefon: 08-508 25 121 Till Socialnämnden

Läs mer

Enkätundersökning. riktad till enskilda inom handikapp- och psykiatriomsorgen 2014

Enkätundersökning. riktad till enskilda inom handikapp- och psykiatriomsorgen 2014 Enkätundersökning riktad till enskilda inom handikapp- och psykiatriomsorgen 2014 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 SYFTE... 3 UTFORMNING AV ENKÄTEN... 3 ÅRETS UNDERLAG... 4 MÅLVÄRDET... 4 RESULTAT

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Pengar, vänner och psykiska problem

Pengar, vänner och psykiska problem Pengar, vänner och psykiska problem Det sociala livet, privatekonomin och psykisk hälsa -en insatsstudie i Supported Socialization Bakgrund till studien - ekonomin 1992 konstaterade Psykiatriutredningen

Läs mer

Granskningsrapport Brukarrevision 2006

Granskningsrapport Brukarrevision 2006 Granskningsrapport Brukarrevision 2006 Psykosociala stödteamet i Gunnared Boendestöd INLEDNING Brukarrevisionerna som genomförs 2006 är ett försök att se om vi i Göteborgs Stad kan hitta nya och bättre

Läs mer

Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län

Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län Återhämtning - hur är det möjligt? Individen själv måste göra jobbet Involvera personens

Läs mer

Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Beslut Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna. Ulrika Axelsson verksamhetsområdeschef

Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Beslut Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna. Ulrika Axelsson verksamhetsområdeschef Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänst-Vuxna Anmälan Sida 1(5) 2015-04-09 SDN 2015-04-23 Handläggare Ellinor Forssmed-Östh Telefon: 08 508 01 449 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Information

Läs mer

Sysselsättning/arbete inom socialpsykiatrin

Sysselsättning/arbete inom socialpsykiatrin Sysselsättning/arbete inom socialpsykiatrin Kartläggning av kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gunnel Andersson Hjördis Gustafsson FoU Södertörns

Läs mer

Kvalitetsdeklaration för utförande verksamheter inom missbruk och socialpsykiatri

Kvalitetsdeklaration för utförande verksamheter inom missbruk och socialpsykiatri TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-11 SN-2013/4615.710 1 (2) missbruk och socialpsykiatri Förslag till beslut antar förvaltningens förslag till kvalitetsdeklaration för utförande verksamheter inom missbruk och socialpsykiatri.

Läs mer

PRIO-medel Vuxna med psykisk funktionsnedsättning

PRIO-medel Vuxna med psykisk funktionsnedsättning PRIO-medel Vuxna med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 stockholm.se PRIO-medel vuxna med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Mars 2015 Dnr: 3.1.1 88/2015 Utgivningsdatum: Mars 2015 Utgivare: Avdelning

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd i Gullspångs kommun enligt socialtjänstlagen SOL och lagen om särskilt stöd och service, LSS

Riktlinjer för boendestöd i Gullspångs kommun enligt socialtjänstlagen SOL och lagen om särskilt stöd och service, LSS Riktlinjer för boendestöd i Gullspångs kommun enligt socialtjänstlagen SOL och lagen om särskilt stöd och service, LSS Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2016-08-10, 330 Dnr: KS 2016/480 Kommunledningskontoret

Läs mer

uidenpsykiatriguidenp

uidenpsykiatriguidenp sykiatriguidenpsykiatri uidenpsykiatriguidenp ykiatriguidenpsykiatrig idenpsykiatriguidenpsy iatriguidenpsykiatrigui enpsykiatriguidenpsyki Psykiatriguiden Denna broschyr är till för dig som är psykiskt

Läs mer

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention En standard för barnperspektiv, utarbetad av Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen i samarbete med NOBAB Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen,

Läs mer

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-03-07 62 Dokumentansvarig Anhörigsamordnare/BA Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 2 Regelverk...5

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Uppföljning. Boendestöd

Uppföljning. Boendestöd Uppföljning Boendestöd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 2.1 Organisation och ledning... 3 2.2 Personal... 3 2.3 Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2011:9... 4 2.4 Social dokumentation...

Läs mer

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2012.

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2012. Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2012. Oktober 2012 Sammanfattning Brukarundersökningen som genomfördes under

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Seminarium i Göteborg 22 november 2011 FoU i Väst Kjell Broström Bakgrund NSPH Nätverk under Nationell psykiatrisamordning

Läs mer

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik Supported employment Erfarenheter från forskning och praktik Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig (omedelbar) inriktning på reguljärt arbete Hur? Individuellt

Läs mer

Vad är boendestöd? När du ansöker ska du vara beredd på att ta emot stöd. Ditt boendestöd utgår från det beslut som du har fått efter din ansökan.

Vad är boendestöd? När du ansöker ska du vara beredd på att ta emot stöd. Ditt boendestöd utgår från det beslut som du har fått efter din ansökan. Boendestöd Vad är boendestöd? Här får du en kort information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Du är med och planerar hur du vill lägga upp ditt stöd och vad som är viktigt

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet

Socialpsykiatri. - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri - Stöd i det dagliga livet Socialpsykiatri stöd i det dagliga livet Personer över 18 år med psykiska funktionsnedsättningar kan beviljas stöd i det dagliga livet, i och utanför bostaden,

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av bostad med särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet enligt 9 10 LSS

Verksamhetsuppföljning av bostad med särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet enligt 9 10 LSS Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-11-18 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Insatser för personer med funktionsnedsättningar Strategiplan för boende, sysselsättning, arbete och fritid 2014-2018

Insatser för personer med funktionsnedsättningar Strategiplan för boende, sysselsättning, arbete och fritid 2014-2018 Insatser för personer med funktionsnedsättningar Strategiplan för boende, sysselsättning, arbete och fritid 2014-2018 Bakgrund Beslut i socialnämnden att ta fram en strategi i januari 2013 kring insatser

Läs mer

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Riktlinjer boendestöd för vuxna Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Socialförvaltningen Område: FO, IFO Bakgrund Den svenska psykiatrireformen trädde i kraft

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Norra Hisingen 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

PRIO - UPPFÖLJNING och handlingsplan 2016 Bilaga till Överenskommelse

PRIO - UPPFÖLJNING och handlingsplan 2016 Bilaga till Överenskommelse PRIO - UPPFÖLJNING 2014-2015 och handlingsplan 2016 Bilaga till Överenskommelse 2015 09 01 2020 12 31 Handlingsplan enligt Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och länets kommuner kring personer

Läs mer

Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun

Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun Analys och planering för arbetet med målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning i Järfälla kommun Jenny Sjöberg Inger Brandell Oktober 2014 2014-10-28 1 (11) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning 2015-10-28 1 (6) av handlingsplan 2014-2015 samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning Inledning av handlingsplanen 2014-2015 samt revidering av handlingsplanen

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Det är svårt att berätta exakt hur det

Läs mer