När man är i psykisk ohälsa är det viktigt att vara social Intervjuer med besökare på Mötesplats 25 - en träfflokal i Haninge kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När man är i psykisk ohälsa är det viktigt att vara social Intervjuer med besökare på Mötesplats 25 - en träfflokal i Haninge kommun"

Transkript

1 Gunnel Andersson & Anne Denhov När man är i psykisk ohälsa är det viktigt att vara social Intervjuer med besökare på Mötesplats 25 - en träfflokal i Haninge kommun

2 Om sysselsättning i Socialtjänstlagen (5 kap 7 ) Socialnämnden skall verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra. Socialnämnden skall medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning och får bo på ett sätt som är anpassat efter hans eller hennes behov av särskilt stöd.

3 Betydelsen av det sociala Människors sociala liv och dess betydelse för hälsa och välbefinnande har varit föremål för omfattande forskning under mer än ett halvt sekel. Inom den epidemiologiska forskningen har det fastställts att hälsa såväl fysisk som psykisk påverkas av sociala faktorer. Även inom en rad andra områden som antropologi, gerontologi, psykologi och sociologi studeras förhållandet mellan sociala relationer och välbefinnande. Här betonas vikten av ömsesidiga och varaktiga relationer i förhållande till psykisk hälsa (Cassel 1976; Cobb 1976; Gottlieb 1981, 1985; Broadhead et al. 1983; Cohen & Syme 1985; Vaux 1988; Berkman & Glass 2000; Kawachi & Berkman 2001).

4 Vad är meningsfulla aktiviteter? Forskning visar Att överhuvudtaget befinna sig i sociala miljöer, det vill säga att utföra aktiviteter där andra personer finns, har visat sig vara meningsfullt för de flesta, även om man inte alltid gör något tillsammans med någon annan. ( ) Det är således mycket varierande aktiviteter som kan vara engagerande och meningsfulla, och det är den enskildes preferenser och förutsättningar som avgör vilka dessa aktiviteter är. (Bejerholm & Eklund 2005, s 110).

5 Tidigare studier visar: Att det sociala livet för personer med psykiska problem i stor utsträckning kan utgöras av kommunala träfflokaler (Bejerholm & Eklund 2004, Andersson 2007, Andersson 2008, Andersson et al. 2016) Att träfflokalerna vidgar det sociala livet relationer skapas och fortlever i andra sammanhang (Bejerholm & Eklund 2004, Andersson 2009) Att till största delen vistas ensam, i hemmiljö, kan resultera i att personer ytterligare förlorar intresse för den värld som finns utanför (Bejerholm & Eklund 2005)

6 Bakgrund & tillvägagångssätt FoU Södertörn genomförde under februari/mars 2019 en besökarorienterad utvärdering av Mötesplats 25, en träfflokal i Haninge kommun. Uppdraget initierades av Haninge kommun. Cirka 20 personer som regelbundet besöker Mötesplatsen tillfrågades om att delta, 12 personer tackade ja. Intervjuerna, som varade ca 1 timme och genomfördes på plats, hade karaktären av samtal, så kallade semistrukturerade intervjuer. Frågorna rörde Mötesplatsen betydelse, vad specifikt som uppskattas, synpunkter på verksamhetens innehåll, öppettider, lokalens placering etc. Dessutom efterfrågades de intervjuades tankar om framtid, eventuellt arbete eller studier. Samtliga intervjuer transkriberades. Således genomfördes enskilda intervjuer med 12 personer, varav nio var kvinnor och tre var män. Fyra personer var under 30 år, åtta över 30 år.

7 Om de intervjuade Majoriteten har ingen annan organiserad sysselsättning Flera har kontakt med psykiatrin Drygt hälften har boendestöd Några har social kontaktperson Några har beslut på att besöka M25

8 Tankar om arbete eller studier Några har tankar, drömmar och idéer om arbete eller utbildning men för de flesta var detta inte aktuellt vid intervjutillfället; först måste livet och måendet stabiliseras.

9 Vad skulle de göra om träfflokalen inte fanns? Majoriteten skulle sitta hemma i ensamhet Några få har andra aktiviteter utanför hemmet -Då skulle jag sova för det mesta. Det skulle inte bli bra. -Då skulle jag nog bara vara hemma. -Annars sitter jag hemma och bråkar med ensamheten.

10 Hur ofta och hur länge varar besöken? De flesta besöker M25 minst 2 dagar i veckan, vissa varje dag (beroende på dagsform och andra inslag i vardagen som träff med boendestödjare, vårdkontakter etc.) De flesta tillbringar flera timmar på M 25. Många kommer mitt på dagen och flera stannar tills det stänger. Några är morgonbesökare, kommer tidigt och stannar en stund under förmiddagen.

11 Synpunkter på öppettiderna Sammantaget uppskattar de intervjuade att det är öppet såväl på morgonen som under dagen som på kvällen. Förutsägbarheten viktig, att veta vilka tider som gäller. Önskemål: - Öppet längre, till kl 20 samt ytterligare en kväll. - Öppet lördag eller söndag (åtminstone ibland)

12 Synpunkter på öppettiderna - Nu är det mer att jag är här på eftermiddagar för jag är en sådan morgontrött människa. Så då blir det ju inte att jag är med på aktiviteter på förmiddagen så mycket. Men det är så perfekt här på kvällen tycker jag. - Självklart skulle jag vilja ha öppet en dag på helgen, lördag eller söndag, men jag förstår att personalen också behöver ha lite ledigt.

13 Synpunkter på öppen verksamhet vid storhelger De som besökt M 25 under storhelger sätter stort värde på att verksamheten håller öppet. Även de som inte varit med (ännu) menar att vetskapen om att det är öppet har betydelse det finns ett alternativ.

14 Synpunkter på öppettiderna - Jag ser ett stort värde i detta. Jag kom hit på juldagen. Då hade det varit en extra tuff jul för mig. - Jag skulle nog inte komma men det är skönt att veta att möjligheten finns om jag skulle behöva.

15 Lokalens placering Fördelar: Ligger relativt nära kommunikationer. Bra att lokalen ligger avsides blir ej så exponerat, lugnt. Nackdelar: Ligger avsides, svårt att ta sig hit, otrygg utemiljö på kvällen.

16 Vetskap om M25? De flesta fick reda på verksamheten genom: Kommunen: handläggare, boendestödjare, fd träfflokalen Bagarvillan med personal. Dessutom: Försäkringskassan. Internet

17 Om blandade åldrar och blandad problematik De flesta är positivt inställda till att det är skiftande åldrar bland besökarna och blandad problematik.

18 Möjligheter till inflytande Alla anser att det finns ett stort mått av inflytande och möjlighet att påverka verksamheten. - Ja det kan vi absolut. Efter deras förmåga och budget så kan vi påverka nästan hur mycket som helst. Flera av de intervjuade är aktiva med att på olika sätt sprida information om verksamheten. Ett förslag utöver det som redan görs: M 25 personal och deltagare skulle tillsammans kunna berätta om verksamheten för myndigheter och andra organisationer.

19 Beskrivning och värdering av verksamhetens innehåll vad uppskattas? Aktiviteterna: Mångfalden av aktiviteter - bingo, sticka, sy, måla, träna, spela spel, utflykter. Att aktiviteterna finns men att man inte alltid måste göra något. Möjligheten att göra något oprövat och nytt. Inspirerar till att göra något och göra något nytt.

20 Beskrivning och värdering av verksamhetens innehåll vad uppskattas? Det sociala umgänget Möjligheten att hitta likasinnade Atmosfären är inkluderande & icke dömande högt i tak Någonstans att gå Kan komma som man är Att bara få vara Kan komma och gå (som det passar personen) Besökarna uppmuntrar och peppar varandra Stöd och hjälp från personalen Att kunna bli hämtad om det behövs Det är gratis

21 En sak som jag uppskattar med mötesplatsen är att det är så inkluderande De flesta av oss har känt att vi är annorlunda från mängden, och känt oss utanför ofta, men här är alla välkomna, och jag tycker det är så himla fint. Och man får ändå vara med på sina premisser, att många av oss har intryckskänslighet, och då kan man gå undan en stund och man betraktas inte som otrevlig eller konstig, och vill man bara sitta i soffan och kanske inte prata med någon en viss dag så är det okej också. Och det är okej att gå härifrån tidigare om man är trött. Det är så odömande och så det tycker jag om väldigt mycket.

22 -Just att det är väldigt högt i tak och att man får komma som man är. -Jag får komma hemifrån, får sociala kontakter med andra och har fått en del hjälp med saker som jag behövt, möten, till exempel. Vissa dagar har jag väldigt svårt att komma i väg och åka kommunalt. Då har de kunnat vara till hjälp och komma och hämta. Det har varit oerhört viktigt. Känslan att inte kunna komma i väg någonstans, den har varit otroligt jobbig. Om det är något möte på tex kommunen kan jag alltid fråga om någon kan följa med och vara med som stöd.

23 Personalens betydelse De intervjuade betonar att personalens kvaliteter har avgörande betydelse för verksamheten. - Deras erfarenheter och kunskap om psykiska problem är mycket viktig: behöver inte förklara, de förstår vad man behöver. - De är bra på att se vad man kan, vill, tycker om, hur man mår.

24 - Det är det absolut viktigaste, att folk förstår. För då slipper man sitta och försöka förklara sig, och de kommer ofta med förslagen innan jag ens har hunnit be om dem. Så att det är helt rätt människor på rätt plats. - De är väldigt bra på att se personer, att se vad man kan och vad man tycker om, och att komma på idéer - Jag tycker att personalen här är väldigt bra, de frågar hur man mår och hur det är och de skojar, och

25 Om hjälp och stöd M 25 är inte bara en social mötesplats utan även en plats för hjälp och stöd. Personalen bidrar med: Samtalsstöd. Dels individuellt, dels tillsammans med anhöriga, andra professionella. Stöd och hjälp vad gäller blanketter, följa med på vissa besök, viss samhällsinformation. Stöd och hjälp att komma till lokalen. Vikten av att personalen uppmärksammar behov av stöd och hjälp även hos personer som inte uttryckligen ber om det framhålls.

26 Om hjälp och stöd Viktigt att andra professionella/experter kommer kontinuerligt som personligt ombud, budget- och skuldrådgivare, biståndsbedömare. Även samhällsinformation utanför socialtjänsten bör få utrymme, exempelvis utbildningsområdet.

27 Är det något som saknas, något som skulle Saknar och önskar: kunna vara annorlunda? Ett mindre mysrum som fanns tidigare, en inbjudande plats för avskildhet eller gemenskap i små grupper. Viktigt med möjlighet att kunna gå undan till en lugnare och tystare miljö. En verkstad/snickeri. Datorer: saknar möjligheten att sätta sig direkt vid en stationär dator. Stressande med nuvarande system med bärbara datorer för många steg innan man kan köra igång. Teoretiska/intellektuella aktiviteter, inte bara praktiska (som förberedda temadiskussioner. Deltagare med specialkunskap eller andra inbjudna) Peer support möjlighet att ta del av varandras kunskaper på ett organiserat sätt. Möjlighet att baka tillsammans. Möjlighet att laga mat tillsammans.

28 - Laga mat tillsammans? Ja jag tror det, tror det skulle vara roligt, låter intressant. Maten är ofta det första som brister för mig om jag mår sämre. Att äta ordentligt och på rätt tider, det är den rutinen som fallerar först. Annars inget jag saknat här. - Det kan vara tema sorg, konflikt, olika sådana teman som är vanligt i vardagen kopplat till strategier med det, verktyg som man då kan ta med sig. Sen har man tid för reflektion, diskussion och man kan alltid lära sig någonting utav andra det hade varit intressant. Men det är viktigt att det är uppstyrt och att man får information i förväg vad det ska handla om.

29 Vad betyder M 25 för de intervjuade? Intervjuerna inleddes med frågan: vad betyder Mötesplatsen för dig? Svaren pekar mot att M 25 har en avgörande betydelse i flera av de intervjuades liv.

30 Betydelser Verksamma mekanismer: ger struktur i vardagen ger ett socialt liv blir del av en gemenskap bryter/motverkar social isolering någonstans att gå möjlighet att känna sig uppskattad ger livet syfte och mening ger glädje och energi

31 Betydelser Del av ett socialt sammanhang men utan krav på att vara social utan krav på att prestera Möjlighet att sysselsätta sig - men utan att det är ett krav Lära nytt Få råd och hjälp Bli accepterad som man är Expanderar det sociala livet Får vänner Motverkar utanförskap

32 Betyder allt vänner och gemenskap För mig betyder Mötesplatsen allt. Verkligen. Det känns som de lika gärna skulle kunna vara mina familjemedlemmar. Alla bryr sig verkligen om en. De ser när jag mår dåligt, fysiskt eller psykiskt så syns det i mitt ansiktsuttryck. Så alla ser när det är något. Då är det alltid någon som kommer fram, personal eller deltagare och frågar vad är det, har det hänt nåt och tar undan mig så vi kan prata. Jag älskar Mötesplatsen. Här har jag fått nya vänner och lärt känna folk allteftersom. Man får gemenskap, man känner sig inte ensam. Och just det här att man kan känna sig hemma fast man inte är hemma. Det är nog det, att få träffa människor och inte vara ensam.

33 Ger livet mål och mening Det betyder att man har någon form av mål för varje dag, man har en vecka som man fyller med nånting, både att komma upp på morgnarna och äta sin frukost. Det betyder rätt mycket. Och att äta en smörgås här också. Annars blir det bara kaffe och vatten. Och till en billig penning.

34 Ett alternativ till ensamhet och social isolering. - Det har stor betydelse. Jag vill inte sitta hemma ensam. - Det har hjälpt att bryta isolering och att bara komma iväg och ut, och sen när jag fick hålla i en aktivitet: jag känner mig uppskattad och att jag har ett syfte.

35 Sammanfattningsvis: Mötesplatsen motverkar passivitet och nedstämdhet, fungerar anti-depressivt genom att ge struktur i vardagen och ett socialt liv. Mötesplatsen ger möjlighet att bli del av en gemenskap och att känna sig uppskattad, ett alternativ till ensamhet och social isolering. Att ha tillgång till Mötesplatsen ger livet syfte och mening, glädje och energi.

36 Resultatet av utvärderingen är samstämmig med tidigare studier av träfflokalers betydelse för människor med psykiska och sociala problem.

37 Nedanstående studier visar liksom denna på träfflokalers betydelse Andersson, G. (2006) Gör man något får man ett liv. En metod-, kartläggnings- och intervjustudie om sysselsättning för yngre personer med psykisk ohälsa. Kompetensfonden, stadsledningskontoret, Stockholms stad, Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltningar. Andersson, G. (2007) Uppföljning av Kravatten en verksamhet för unga vuxna med psykisk ohälsa. Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltning, Stockholms stad Andersson, G. (2008) En brukaruppföljning av den socialpsykiatriska verksamheten ToRa. Hägersten och Liljeholmens stadsdelsförvaltningar, Stockholms stad. Andersson, G. (2009) Vardagsliv och boendestöd - en studie om människor med psykiska funktionshinder. Avhandling. Institutionen för socialt arbete, Stockholms Universitet. Andersson, G., Bons,T., Bringlöv, Å., Christophs, I. (2016) En studie om Socialpsykiatriska enheten i Botkyrka. Utvecklingsprojekt, FoU Södertörn.

38 . Övriga referenser Bejerholm, U. & Eklund, M. (2005). Vardagsliv. I: Brunt, D. & Hansson, L. (red) Att leva med psykiska funktionshinder - livssituation och effektiva vård- och stödinsatser. Lund: Studentlitteratur. Berkman, L.F. & Glass, T. (2000). Social Integration, Social Networks, Social Sup-port, and Health. I: Berkman L.F. & Kawachi I. (red) Social Epidemiology. Ox-ford: University press. Broadhead, W.E., Kaplan, B.H., Sherman, A.J., Wagner, E.H., Schoenbach, V.J., Grimson, R., Heyden, S., Tibblin, G. & Gehlbach, S.H. (1983). The epidemiologic evidence for a relationship between social support and health. American Journal of Epidemiology, 117, 5, Cobb, S. (1976). Social Support as a Moderator of Life Stress. Psychosomatic Medicine, 38, 5, Cohen, S. & Syme, S.L. (1985) Issues in the Study and Application of Social Support. I: Cohen, S. & Syme, S.L (red) Social Support and Health. Orlando: Academic Press Inc. Gottlieb, B.H. (1981) Social Networks and Social Support. Beverly Hills: Sage Publications. Gottlieb, B.H. (1985) Social Support and Community Mental Health. I: Cohen, S. & Syme, S.L. (red) Social Support and Health. Orlando: Academic Press Inc. Kawachi, I. & Berkman, L.F. (2001) Social Ties and Mental Health. Journal of Urban Health: Bulletin of the New York Academy of Medicine, 78, 3, Vaux, A. (1988) Social Support. Theory, Research and Intervention. New York: Praeger Publishers.

FoU-studie om Socialpsykiatriska enheten i Botkyrka. Gunnel Andersson, Tomas Bons,

FoU-studie om Socialpsykiatriska enheten i Botkyrka. Gunnel Andersson, Tomas Bons, FoU-studie om Socialpsykiatriska enheten i Botkyrka Gunnel Andersson, Tomas Bons, Bakgrund Som ett led i sin verksamhetsutveckling genomförde Botkyrkas socialpsykiatriska enhet en total översyn av sin

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Gunnel Andersson FoU Södertörn

Gunnel Andersson FoU Södertörn Gunnel Andersson FoU Södertörn Vad är boendestöd? Studerat genom - deltagande observationer - intervjuer med brukare - brukares dagböcker - intervjuer med boendestödjare - intervjuer med handläggare Kunskapsbygge

Läs mer

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal Program Vinter 2017/2018 Händer i Sollentuna På flera håll i Sollentuna pågår olika aktiviteter för personer med psykisk ohälsa och/eller tidigare erfarenheter av beroendesjukdom. Vi har samlat många av

Läs mer

Betydelsen av socialtjänstens sysselsättningsverksamheter

Betydelsen av socialtjänstens sysselsättningsverksamheter Betydelsen av socialtjänstens sysselsättningsverksamheter Tidsgeografiska dagböcker När Var Vem Vad 8.00-8.30 Hemma Ensam Äter frukost 8.30-8.45 Hemma Ensam Klär på mig 8.45-9.30 Hemma Ensam Röker, väntar

Läs mer

Användarnas upplevelser av meråpne bibliotek. Lisa Engström, PhD-studerande, Institut for Informationsstudier

Användarnas upplevelser av meråpne bibliotek. Lisa Engström, PhD-studerande, Institut for Informationsstudier 30/11/2018 1 Jag tycker det är skönt att man inte behöver känna den här tidspressen om att det stänger och dom stänger liksom, det brukar alltid vara tidspress. De stänger sju idag, de stänger fyra idag,

Läs mer

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017 Brukarrevision Norra Ågatan Centrum SDF 2017 INLEDNING Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för tycker om verksamheten. Revisionen kan

Läs mer

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder,

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder, Riktlinje 2014-10-16 Träffpunkt Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-10-16. Nämnden

Läs mer

ASTRAKAN Arbete med människor i natur och trädgård

ASTRAKAN Arbete med människor i natur och trädgård ASTRAKAN Arbete med människor i natur och trädgård Meningsfullhet, återhämtning och framtidstro Leila pratar gärna svenska och tror på framtiden Efter 10 år i Sverige kände sig Leila fortfarande utsatt

Läs mer

Socialpsykiatrins. Aktiviteter. våren Socialpsykiatrin

Socialpsykiatrins. Aktiviteter. våren Socialpsykiatrin Socialpsykiatrins Aktiviteter våren 2018 Socialpsykiatrin Vad? Du behöver inte vara ensam. På träfflokalerna träffar du andra med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här finns gemenskap istället för ensamhet

Läs mer

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Du kan hjälpa och stödja Som kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet kan du hjälpa och stödja personer med funktionsnedsättningar så att de kan leva

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Alla som lämnat enkätsvar har inte svarat på samtliga frågor.

Alla som lämnat enkätsvar har inte svarat på samtliga frågor. HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING Brukarundersökning Socialpsykiatriskt boendestöd 28 Boendestödet är en del av socialpsykiatriska boendeenhetens verksamhet. Stödet ges i den enskildes hem. Utöver

Läs mer

BEMÖT. Säg något snällt till en lärare. Fråga en klasskamrat du inte talar med så ofta om hur det står till med honom eller henne.

BEMÖT. Säg något snällt till en lärare. Fråga en klasskamrat du inte talar med så ofta om hur det står till med honom eller henne. BEMÖT De här äpplena uppmuntrar till respektfullt bemötande där andras åsikter och känslor beaktas. Det egna beteendet har stor betydelse för hurdan ens samverkan med andra blir. Säg något snällt till

Läs mer

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun

Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin. i Danderyds kommun Stöd till dig som söker Socialpsykiatrin i Danderyds kommun 1 Individ- och familjeomsorgens vuxenavdelning Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN FÖRA BARNEN PÅ TAL BEARDSLEES FAMILJEINTERVENTION Heljä Pihkala 15/11 2012 BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN TVÅ METODER MED SAMMA GRUNDANTAGANDE: ÖPPEN KOMMUNIKATION OM FÖRÄLDERNS SJUKDOM/MISSBRUK

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Sommaraktiviteter 2018

Sommaraktiviteter 2018 Socialpsykiatrins Sommaraktiviteter 2018 Socialpsykiatrin Vad? Du behöver inte vara ensam. På träfflokalerna träffar du andra med erfarenhet av psykisk ohälsa. Här finns gemenskap istället för ensamhet

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Huldas hus mötesplats för hemlösa kvinnor, Boendeverksamheten

Granskningsrapport. Brukarrevision. Huldas hus mötesplats för hemlösa kvinnor, Boendeverksamheten Granskningsrapport Brukarrevision Huldas hus mötesplats för hemlösa kvinnor, Boendeverksamheten 2016 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se upplandsvasby.se 08-590 970 00 Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Av olika skäl kan människor ibland behöva stöd i sitt dagliga liv. Du som har funktionsnedsättning har

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

1

1 www.supermamsen.com 1 Skolan ser: En elev som fungerar. Jobbar på. Har vänner. Det är inga problem i skolan! Hemmet ser: Ett barn som trotsar, inte orkar med Inte orkar träffa vänner... Inte orkar fritidsaktiviteter

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet,, Psykologiska Institutionen, Göteborgs G Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Allmänn modell

Läs mer

Tillfälligt Uppbrott: Om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån. Docent Yvonne Sjöblom

Tillfälligt Uppbrott: Om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån. Docent Yvonne Sjöblom Tillfälligt Uppbrott: Om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån Docent Yvonne Sjöblom Ungdomars övergång till vuxenblivandet En förlängd ungdomstid. Längre utbildning, senare etablering på arbetsmarknaden,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Norra Hisingen 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

LYRA. Målgrupp: år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år

LYRA. Målgrupp: år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år LYRA Målgrupp: 18-29 år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år LYRA Integrering Aktivering Stabilisering - Genomsyras av ett individuellt

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

Självhjälpsgrupp. En möjlighet för dig?

Självhjälpsgrupp. En möjlighet för dig? Självhjälpsgrupp En möjlighet för dig? Du är inte ensam Det är naturligt att vi i våra liv möter situationer då vi känner besvikelse, ilska, sorg eller otillräcklighet. Det är lätt att känna sig ensam

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Sommaraktiviteter 2017

Sommaraktiviteter 2017 Socialpsykiatrins Sommaraktiviteter 2017 Socialpsykiatrin Unga vuxna tisdagar Kreativt pyssel Hej! Vad? Träfflokaler och aktiviteter ger dig möjlighet att motverka isolering och skapa tillfällen att komma

Läs mer

Min forskning handlar om:

Min forskning handlar om: Min forskning handlar om: Hur ssk-studenter lär sig vårda under VFU Hur patienter upplever att vårdas av studenter Hur ssk upplever att handleda studenter PSYK-UVA 2 st. avdelningar Patienter med förstämningssyndrom

Läs mer

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet

Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Riktlinjer boendestöd för vuxna Upprättad: 2015-05-19 Framtagen av: Desiré Törnqvist Fastställd av: Socialutskottet Socialförvaltningen Område: FO, IFO Bakgrund Den svenska psykiatrireformen trädde i kraft

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Vad tycker du om Östberga Fritidsgård? vt 2012 Atal: IIIII IIIII IIIII IIIII IIIII II = 27 st IIIII II IIIII IIIII IIIII II

Vad tycker du om Östberga Fritidsgård? vt 2012 Atal: IIIII IIIII IIIII IIIII IIIII II = 27 st IIIII II IIIII IIIII IIIII II Vad tycker du om Östberga Fritidsgård? vt 2012 Atal: = 27 st Tjej 27% Kille 65% År 6 År 7 År 8 År 9 Gymn 18 år e.ä. HUR NÖJD är du med din fritid TOTALT SETT? 26 svar =31% =8% =4% =38% =19% Mycket Nöjd

Läs mer

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem kan ansöka? I lagboken står det vilka personer som kan få stöd och hjälp enligt LSS. 1. Personer med utvecklingsstörning, autism

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Guide för personer med psykiska funktionshinder

Guide för personer med psykiska funktionshinder Guide för personer med psykiska funktionshinder Information och vägledning till Dig som bor i Orsa kommun. Informationsansvarig: Åsa Lundin Reviderad: 2013-06-17 E-post: asa.lundin@orsa.se Innehållsförteckning

Läs mer

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys http://hdl.handle.net/2320/4374 Bakgrund Vilka förväntningar

Läs mer

ACT Samtal Livsriktningskort för invididuell terapi och gruppterapi.

ACT Samtal Livsriktningskort för invididuell terapi och gruppterapi. Omfamna ögonblicket ACT Samtal Livsriktningskort för invididuell terapi och gruppterapi. Dr Louise Hayes och Dr Lisa Coyne En annan sorts samtal Vad är ACT-samtal? ACT samtalskort är ett terapeutiskt verktyg

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Självskattning av mental trötthet

Självskattning av mental trötthet Självskattning av mental trötthet Namn: Datum: Arbetar du? Ja/Nej Ålder: Med det här formuläret vill vi ta reda på hur du mår. Vi är intresserade av ditt nuvarande tillstånd, d.v.s. ungefär hur du har

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

Riktlinjer boendestöd för vuxna

Riktlinjer boendestöd för vuxna Riktlinjer boendestöd för vuxna Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 18 december 2012 219 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Lagstiftning...2 Målsättning...2

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd ÅRSRAPPORT 2016 Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd Jag kan inte riktigt skilja på vad som är min diagnos och vad som är jag Barn är aktiva och kompetenta aktörer som bär på otroligt mycket

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat.

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat. Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat www.kompissverige.se Vi öppnar upp Sverige genom möten mellan människor Kompis Sverige skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, och ökar därmed deltagarnas

Läs mer

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun 2016-2017 Kumla kommun har som ambition att stärka hälsan hos sina invånare. Som en del i arbetet beslutades

Läs mer

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss?

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Kvinna 25 År Kvinna 35År Man 54 år Kvinna 63 år Kvinna 34 år Mina reflektioner

Läs mer

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 2010-02-15 Ärendenr: Nf 60/2010 Handläggare: Annelie Fridman Sophia Greek Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 Vård och Stöd Förvaltningen för funktionshindrare

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

FMI deltagare Motivation till motionsidrott

FMI deltagare Motivation till motionsidrott FMI deltagare Motivation till motionsidrott Ida Andersson & Jimmy Eskesjö Syftet med studien var att studera deltagande i ett FMI projekt med fokus på ungdomars erfarenheter. Tio flickor i de äldre tonåren,

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning Stöd till dig som har en funktionsnedsättning norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Stöd för ett självständigt liv Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att vissa delar av livet är svåra

Läs mer

VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTENS INSATSER?

VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTENS INSATSER? VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTENS INSATSER? Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Vi ber dig skicka in det ifyllda formuläret så snart som möjligt.

Läs mer

Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen.

Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen. -- FRYSHUSET I SKÄRHOLMEN TRIVSELENKÄT Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen. Linda Peltonen, Nabila Abdul Fattah, Hicham Souadi Innehållsförteckning

Läs mer

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013.

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013. Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd En brukarundersökning genomförd mars 2013. Hultsfred Maj 2013 2 Sammanfattning Brukarundersökningen som genomfördes

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Under oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sju gymnasieskolor i Sjuhärad; Almåsgymnasiet, Jensen Gymnasium, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende Kvalitetsuppföljning, Pilegården (juli 2010) Bilaga 1. 1(5) Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende NKI (Nöjd-Kund-Index) NKI (Nöjd-Kund-Index) är ett sammanfattande mått på hur nöjda kunderna är med en

Läs mer

Kalle 30 år 1960, 1980, 2000 och 2020

Kalle 30 år 1960, 1980, 2000 och 2020 Kalle 30 år 1960, 1980, 2000 och 2020 KALLES BOENDE FRÅN SJUKHUSAVDELNING TILL EGEN LÄGENHET - KALLE 30 ÅR 1960, 1980 0CH 2000 - TIDIGARE FORSKNING OM BOENDE - BOENDES PREFERENSER - EGENSKAPER FÖR BOENDESTÖDJARE

Läs mer

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Relationer Värdering: Vara en kärleksfull förälder Berätta för mina barn att jag tycker om dem/älskar dem varje dag Ha en stund varje dag

Läs mer

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg 0709-844

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Framgångsrik Rehabilitering

Framgångsrik Rehabilitering Framgångsrik Rehabilitering vad säger brukaren och de professionella? Helene Hillborg, med dr i Handikappvetenskap Varför fokusera på lönearbete? Ofta ett tydligt önskemål högt värderad roll Att vara produktiv

Läs mer

De fem första samtalen

De fem första samtalen De fem första samtalen Här Hittar du den information som du behöver ge en nyanländ ungdom Metoden De fem första samtalen är ingen absolut mall över hur samtalen med ungdomen ska se ut. Syftet med metoden

Läs mer

Brukarrevision. Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014

Brukarrevision. Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014 Brukarrevision Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Vi vill bjuda in alla församlingar i New Life Network till en helg av gemenskap, glädje och inspiration!

Vi vill bjuda in alla församlingar i New Life Network till en helg av gemenskap, glädje och inspiration! Vi vill bjuda in alla församlingar i New Life Network till en helg av gemenskap, glädje och inspiration! 18 20 augusti 2017, på Hjälmargården Visa och berätta för dem! Temat för New Life nätverkets församlingsläger

Läs mer

PROJEKT PERFEKT: OM UTSEENDEKULTUR OCH KROPPSUPPFATTNING

PROJEKT PERFEKT: OM UTSEENDEKULTUR OCH KROPPSUPPFATTNING PROJEKT PERFEKT: OM UTSEENDEKULTUR OCH KROPPSUPPFATTNING Kristina Holmqvist Gattario, docent i psykologi Psykologiska institutionen, Göteborgs Universitet KROPPSUPPFATTNING / BODY IMAGE En persons upplevelser,

Läs mer

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet.

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. Lärarhandledning Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna om Sofia med knuff använder jag mig ofta av mina

Läs mer

Tillsammans är man mindre ensam en utvärdering av träffpunkters betydelse för äldres hälsa och välbefinnande

Tillsammans är man mindre ensam en utvärdering av träffpunkters betydelse för äldres hälsa och välbefinnande Tillsammans är man mindre ensam en utvärdering av träffpunkters betydelse för äldres hälsa och välbefinnande Mostphotos Fil dr, leg psykolog Lisbeth Lindahl FoU i Väst/GR Forskning pågår Handelshögskolan,

Läs mer

För dig som har en psykisk funktionsnedsättning. Socialpsykiatri. Enköpings kommun

För dig som har en psykisk funktionsnedsättning. Socialpsykiatri. Enköpings kommun För dig som har en psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatri Enköpings kommun Vad är egentligen socialpsykiatri? Socialpsykiatrin drivs av kommunen. Den riktar sig till dig som har en varaktig psykisk

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Vänner kan man bli hela livet!

Vänner kan man bli hela livet! Vänner kan man bli hela livet! Vänner kan man tydligen bli hela livet, men är man riktigt gammal och rätt så ensam behöver man ibland lite hjälp på traven (deltagaren Marianne 88 år med nya väninnan Ansa

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

STÄRKA SMÅ BARNS TRYGGHET

STÄRKA SMÅ BARNS TRYGGHET STÄRKA SMÅ BARNS TRYGGHET www.fou.sormland.se EN PILOTSTUDIE Syfte med pilotstudien Att pröva en stödsamtalsmodell för föräldrar till små barn, 0-7 år, som blivit föremål för orosanmälning till socialtjänsten

Läs mer

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM Hannele Renberg 2012-10 04 Stockholm Uppstarstkonferens 1 Varför ska vi engagera

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Hej! Din mötesplats är med i KEKS, ett nätverk där vi tillsammans samarbetar för att göra verksamheten bättre, bland annat genom att genomföra denna Mötesplatsenkät.

Läs mer

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA Välkomna in i hjärnan! Här har det blivit rörigt. För många upplevelser samtidigt har gjort hjärnan trött och slö. Hjärnan behöver nog vila. Ja, eller behöver den det?

Läs mer