SVEDALA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 1 Sammanträdesdatum Samrådsmöte Översiktsplan för Svedala kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVEDALA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 1 Sammanträdesdatum Samrådsmöte Översiktsplan för Svedala kommun 2010-03-15"

Transkript

1 SVEDALA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 1 Sammanträdesdatum Samrådsmöte Översiktsplan för Svedala kommun Plats och tid Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl 19:00 Närvarande Åhörare 13 Medborgare (MB) Förtroendevalda: Gunilla Nordgren (GN) Kommunstyrelsens ordförande m Sverker Nordgren (SN) Björn Jönsson (BJ) s Tjänstemän: Lena Gerdtsson (LG) samhällsbyggnadschef Charlotte Hägg Reader (CHR) planarkitekt, mötets sekreterare Översiktsplan för Svedala kommun Gunilla Nordgren hälsar välkommen. Lena Gerdtsson presenterar kvällens upplägg och ändringar av översiktsplanen sedan samrådet. Presentationen och anteckningarna läggs ut på Svedalas hemsida. Gunilla Nordgren leder diskussionen: MB Ni pratar om översvämningar av Segeå. Ska det släppas på mer vatten i Segeå, blir det mer hårdgjorda ytor? LG Vid exploatering blir det mer hårdgjorda ytor, vattnet går snabbare ut i ån än via åkermark, som dock redan är dränerad. I tätortsmark jobbar vi med fördröjningar, går vattnet för snabbt ut i ån blir det erosion. Klimatförändringar är ett faktum trenden är att kraftigare och intensivare regn blir vanligare. Vi måste dimensionera efter stora nederbördsmängder, maxbeslastningar och arbeta med åtgärder. Dikningsföretagen observerar detta problemet. MB Finns der något krav att man måste fördröja vattnet? LG Kommunen har en dagvattenpolicy där fördröjning är en viktig del. Nu har vi även krav via lagstiftning att åtgärda vattnet med miljökvalitetsnormer. Vi måste rena vattnet. MB Vi ser inte detaljplanelagda områden som golfbanor och Sturuppark på kommunöversiktskartan. Blir inte det missvisande? GN Det kan vi gott rita in!

2 2 MB Avlopp nedströms Svedala tätort. Avloppen tål inte mottryck från ån. Törringelund ligger 25m från ån viktigt med fördröjningar! MB Det ryktas att Banverket säger nej till Sturupspendeln. GN Banverket nekade tillåtlighetsprövning p g a att finansieringen inte är klar och projektet inte är med i Banverkets långtidsplan. MEN Banverket har lagt ut Sturupspendeln som riksintresse. MB Så de kommer att bygga banan? GN Projektet har skjutits mer på framtiden, inte sagt nej, utan inte nu. MB Ska man acceptera att ett riksintresse ligger i all evighet? GN Man kan försöka diskutera med Banverket. MB Varför kan inte banan ligga öster om flygplatsen? LG Där ligger Häckeberga med sjö och samhället Genarp. MB Kunde ni visa genomfartstrafikleden vid Krågeholm? LG Visar förbifart. MB Kunde man begränsa trafiken med att tvinga ut den på 108:an? GN De som kan ska köra på 108:an. Jag kan tänka mig att de undviker 108:an p g a korsningen med järnvägen. MB Efterlyser en skylt med: genomfartstrafik förbjuden för tung trafik. LG En planskild korsning med väg 108 är finansierad. MB Man diskuterar stationer längs Trelleborgsbanan. Tågen mot Ystad skulle kunna stoppa i Börringe. GN Man ska aldrig säga aldrig. MB Sturup får Malmö Airport betala kommunen för planen? Hur fungerar det? Hindstorp vem vill bygga 150 hus vem ska jag rösta på? GN Vi politiker har en överenskommelse att inte göra utspel på samrådsmötena. Det gör vi i god ordning. Utvecklingsutskottet har tagit det här beslutet (att vi föreslår 50 bostäder i Hindstorp). När det gäller FÖP Sturup så delar vi på kostnaderna Det är statens flygplats, Malmö stad äger marken, flygplatsen ligger i Svedala kommun - alla är med i ett samarbete på Länsstyrelsens initiativ. Övriga berörda kommuner är också med; Staffanstorp och Lund. Transportstyrelsen har tvärbanan som aldrig kommer att byggas för att det inte är effektivt att banorna inte kan nyttjas samtidigt det är inte rimligt att ha detta riksintresse kvar därför arbetar vi för ett alternativ. SN Krågeholm lider av samma sjuka som Sjödiken GPS styr vart lastbilarna kör. Närmaste väg. GN Vi kan gott skylta, eller t o m anlägga gupp. BJ Det är Vägverkets väg, de sätter upp skyltar.

3 3 MB Häckeberga har blivit naturreservat, vilket riksintresse väger tyngst? LG Riksintressena avvägs i varje enskilt ärende. För FÖP Sturup har detta gjorts i en lokaliseringsstudie. Länsstyrelsen har ansvar att för statens del avväga mellan olika riksintressen. En flygplats kan ligga i ett naturreservat. Häckeberga har även Natura 2000 områden som har ännu mer skydd än naturreservat. MB Ni säger att vi ska rädda den goda jorden men bygger på den goda jorden. GN Vi har försökt att koncentrera till tätorterna. MB Det är inte lika bra jord i nordöst. LG Avgörande är närheten till stationen mycket viktigt utgångsläge. Kommunikationsläge ger pendlingsmöjlighet. MB Jag är förvånad att området öster om väg 108 inte är av intresse i denna ÖP:n. MB läser upp sitt yttrande. Österut och norr om E65. Där skulle passa med lite större tomter med kraftigt anpassat bebyggelse. GN Det blir inte många tomter i jämförelse med övriga utbyggnadsområden i söder. MB Vi måste värna den bästa åkermarken, inte som i USA, där villamattorna brett ut sig på bästa åkermark. Positivt med plats för fjärrvärmeverk jag har stridit för fjärrvärmekulvertar för Tegelbruksområdet. Nu blir man ledsen när de inte finns. GN Nu har vi en utredning som visar möjlig utbyggnad av fjärrvärme. Vi ska titta vidare på det. Se oss runt i grannkommunerna. MB Vad gäller för Sandvik. Finns det något gammalt avtal? GN 300 meters skyddsavstånd står det i Sandviks avtal. Stationsområdet får inte den utbyggnad vi tänkt oss, men den största delen av centrumförtätningen sker i norra delen av tätorten. LG Skyddsavståndet sträcker sig mellan järnvägen och Ågatan. MB I söder mot Krågeholm visas en lucka? LG Det är skyddsavstånd till veterinär och poleringsdamm till reningsverket. Poleringsdammar är ett nytt steg i reningsprocessen. MB Så skyddsavståndet beror på hästar? MB Konstigt att ta hänsyn till en privat person som kunde flytta. GN De har lagt ner mycket pengar i praktiken, ett sjukhus för djur. Marken är inte heller den bästa. MB Grönstråk längs ån, bakom Lantmännens är trist. GN Vi vill göra det området attraktivt med gångstråk på båda sidor om ån. MB Blir det attraktivt med två grusgångar? Inte en hare, ingen natur. Vi kunde bussa dem till Torup. LG Utförandenivån blir en kostnadsfråga. En tanke vore att försöka komma närmare vattenytan, hitta åtgärder som får reningseffekter på ån, och samtidigt är attraktivt för närrekreation.

4 4 BJ Vi får tänka långsiktigt. Vägarna E65 och108 är barriärer för ett samhälle. Tidigare var järnvägen en barriär. Vi har inte föreslagit någon tätortsbebyggelse norr om E65, inte endast p g a barriären men även p g a backlandskapet. Om vi bygger på backarna hur går det då med vattnet? Angående Fjärrvärme. Bara får fjärrvärme via Malmö. I Tegelbruksområdet i Svedala kunde vi inte få ekonomi på det underlaget utbyggnadsområdet skulle ge. Vi hade redan lagt ner pengar på ett gassamhälle så det fanns inte det underlaget att räkna hem gaseriet man kan vara efterklok Värmepump + el är vanligt för nya villor. Sydgas vill inte koppla in gas, de är bara intresserade av 4-5vån hus. Det finns inte ekonomi i villorna. Om vi jämför med grannkommunerna så har Skurup fjärrvärme sedan slutet av 90-talet. Kommunen har garanterat bolaget en viss försäljning. Angående Skyddsavstånd - hästar verkar till att vara det värsta som finns. Veterinären har många olika djur, det är ett sjukhus eller liknade. Angående Sandvik kan man konstatera att vid slutet av 70-talet / början av 80-talet var det lättare, då byggde vi typ Holmaområdet.. Vi har ställt oss frågorna; Är vi rädda om företaget? Vill vi ha fler invånare? Vi har bedömt att vi är rädda om företaget, Sveriges största stålgjuteri. Fastigheterna i Holma har nedsatt taxeringsvärde. GN Vi ska fortsätta titta på fjärrvärme. MB När är det aktuellt att bygga fler hästgårdar? GN Vid Hyby var vi nära. Vi vet inte var det kommer att byggas hästgårdar först. MB Det kan bli projekt med ridstigar och småföretagare på vägen. GN Det finns en ambition att knyta ihop olika ridstigar, t ex möjligheten att kunna rida runt golfbanan (PGA) sammankopplas med ridstigarna i Torup. MB Hur ser ni på Svedala Arbros framtid jfr med flygplatsen? Kommer flygplatsen vara kvar om 20 år? GN Sandvik har en bra teknologi och kommer att finnas kvar. Vem som äger företaget vet man inte. Sturup är den största arbetsplatsen. MB Varför tillhör vi inte Köpenhamns flygplats? GN Nu är vi inne på världsekonomi. MB Det borde finnas bättre parkeringsplatser vid tåget? Nu får man max stå ett dygn. GN Nu när det inte finns torn med i bilden längre vid stationen föreslår vi etablering av handel, busstation och planskild korsing över eller under järnvägen. Det skall också finnas en ordentlig parkeringsplats. Det ska fungera smidigt för en pendlarfamilj, att ta barnen till dagis med bil och sedan kunna pendla med tåget till arbetsplatsen. Vi tar med oss tankar om långtidsparkering. Det finns helt klart förbättringspotential på stationsplan.

5 5 BJ Sturup kommer att finnas kvar. För Kastrup är det största hotet frågan om SAS. Men vad händer med de andra flygplatserna, Ronneby, Kristianstad, Ängelholm? Sturup är riksintresse. MB Vägen i söder? Är det en förbindelse? LG Ja, den föreslagna vägen försörjer delarna i söder. MB I Bara Öster visar ni ett utredningsområde kan det bli bostäder? LG I Bara Öster finns Bara Mineraler som bedriver produktion och har ett skyddsavstånd. Det kan inte bli bostäder närmast Bara Mineraler. Det som diskuteras är ett litet verksamhetsområde och även en ny utfart till Malmövägen. Några bostäder kan komma till i väster. MB Måste få säga ett detta var ett trevligt möte med bra information som många behöver få. MB Vad har vi för tidshorisont? GN Konjunkturen styr mycket. Vad som efterfrågas när. För kommunen är det viktigt att växa i balans. Tillgången till skolor och annan service är en av förutsättningarna. LG Planperioden är satt till Vi kan konstatera att det behövs en betydligt högre utbyggnadstakt än idag för att nå det målet. I ett större perspektiv ser Region Skåne ett stort tryck i sydvästra Skåne. MB Ni äger inte mycket av den marken. GN Det här är en översiktsplan. BJ Generalplan 73 visade samma utbyggnadsområden. SN Vi kan säga att vi vill se en bebyggelseutveckling söder om järnvägen från öster mot väster. ESS har inte nämnts forskare till Lund personer som ska bo någonstans och alla kan inte bo i Lund. GN Bara kan få större efterfrågan. MB Vad lägger det för begränsningar på mig och min gård? Kan ni hindra mig från att bygga ett stall? LG Nej, det prövas genom bygglov en stor ridanläggning är t ex inte lämplig. GN Kommunen gör vissa strategiska markinköp. 21:08 Avslut

SVEDALA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 1 Sammanträdesdatum Samrådsmöte Översiktsplan för Svedala kommun 2009-05-19

SVEDALA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 1 Sammanträdesdatum Samrådsmöte Översiktsplan för Svedala kommun 2009-05-19 SVEDALA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 1 Sammanträdesdatum Samrådsmöte Översiktsplan för Svedala kommun 2009-05-19 Plats och tid Naverlönnsalen, Kommunhuset kl 18:30 Närvarande Åhörare 8 Medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun

MINNESANTECKNINGAR. Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun 2017-12-18 MINNESANTECKNINGAR Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun Plats och tid: Tejarpsgården i Klågerup kl.18:30-20:30 den 28 nov. NÄRVARANDE: Medborgare: Ca 35 st (MB) Förtroendevald:

Läs mer

Samrådsmöte för del av SVEDALA 315:17, NYGÅRDS DAMMAR, Svedala tätort, Svedala kommun

Samrådsmöte för del av SVEDALA 315:17, NYGÅRDS DAMMAR, Svedala tätort, Svedala kommun 1(6) 2015-05-22 MINNESANTECKNINGAR Samrådsmöte för del av SVEDALA 315:17, NYGÅRDS DAMMAR, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Folkets hus, Svedala, 2015-05-06 kl 18:30-21:00 NÄRVARANDE: Medborgare:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun

MINNESANTECKNINGAR. Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun 2017-12-18 MINNESANTECKNINGAR Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsskolan i Svedala kl.18:30-20:30 den 23 nov. NÄRVARANDE: Medborgare: Ca 80 st (MB) Förtroendevald:

Läs mer

Kommunikationer. Planförslag KOMMUNIKATIONER SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2009 SAMRÅDSHANDLING 2009-02-25

Kommunikationer. Planförslag KOMMUNIKATIONER SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2009 SAMRÅDSHANDLING 2009-02-25 Planförslag Kommunikationer Svedala kommun har bra förutsättningar i och med sin placering vid ett vägskäl, där många människor passerar dagligen. Tillgången till kommunikationer är också mycket god med

Läs mer

Medborgarmöte för Holmeja Söder Yddinge 3:1 och Rosslätt 1:2, Holmeja tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Holmeja Söder Yddinge 3:1 och Rosslätt 1:2, Holmeja tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Holmeja Söder Yddinge 3:1 och Rosslätt 1:2, Holmeja tätort, Svedala kommun Bom Dnr.11.925 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-09 www.landskapsarkitekt.se 0411-55 64 04 Inledning Svedala Översiktsplan 2010 InLEDNING Kommunstyrelsen är ansvarig för översiktsplaneringen

Läs mer

Minnesanteckningar Medborgarmöte Holmeja Söder 2012 10 23

Minnesanteckningar Medborgarmöte Holmeja Söder 2012 10 23 Ett femtiotal personer deltog varav ca 40 Holmejaboende. Sverker Nordgren, moderat politiker och ordförande för bygg och miljönämnden, inledde med att hälsa alla välkomna och reda ut vilka som deltog som

Läs mer

I N V E N T E R I N G

I N V E N T E R I N G Svedala kommun ligger i den sydöstra delen av Skåne och gränsar till Malmö, Vellinge, Trelleborg, Skurup, Lund och Dalby kommuner. I N V E N T E R I N G Svedala kommun i Skåne 73 Historia Området kring

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

3.4 Kommunikationer. Planförslag

3.4 Kommunikationer. Planförslag Planförslag 3.4 Kommunikationer Svedala kommun har bra förutsättningar i och med sin placering vid ett vägskäl, där många människor passerar dagligen. Tillgången till kommunikationer är också mycket god

Läs mer

SVEDALA KOMMUN DET GODA LIVET ÖVERSIKTSPLAN 2020. Medborgarmöte om MINNESANTECKNINGAR. Medborgarmöte 2008-04-16

SVEDALA KOMMUN DET GODA LIVET ÖVERSIKTSPLAN 2020. Medborgarmöte om MINNESANTECKNINGAR. Medborgarmöte 2008-04-16 SVEDALA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte 2008-04-16 Plats och tid Klågerupsskolans aula, kl 19.00 Närvarande Åhörare 12 st Förkortas i texten (MB) =medborgare Ansvarig ledamot i utvecklingsutskottet

Läs mer

NORRSKOG - GESA HILDEBRAND

NORRSKOG - GESA HILDEBRAND - GESA HILDEBRAND Förslaget innebär i korthet: 54 nya bostäder Nya vägförbindelser Ridstigar genom landskapet upp till skogen Rasthagar och betesmark, ca 73 ha Ridanläggning, med stall för 70 hästar, på

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun 2013-06-11 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:30 Närvarande: Åhörare: 100-talet

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun 2013-10-03 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun Plats och tid: Klågerupskolans matsal, kl.18:30-21:00 Närvarande: Åhörare: 25-talet

Läs mer

KOMMUNIKATIONER. Kommunikationer 6

KOMMUNIKATIONER. Kommunikationer 6 Kommunikationer 91 92 KOMMUNIKATIONER Skurups kommun ligger i ett bra kommunikationsläge, med goda möjligheter att resa både in- och utrikes. Köpenhamn nås inom en timme med tåg och från hamnarna i Trelleborg

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Kommunikationer. Järnvägar

Kommunikationer. Järnvägar Kommunikationer De allra flesta är idag beroende av bra kommunikationer i sin vardag. I detta avsnitt redovisas frågor som rör vägar och järnvägar, flyg, sjöfart och kollektivtrafik. Översiktsplanen ska

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

5.7 Gällande planer och policys

5.7 Gällande planer och policys Planförutsättningar 5.7 Gällande planer och policys Planer enligt PBL Områden med detaljplan eller områdesbestämmelser Detaljplan reglerar var, hur och för vilket ändamål man får bygga inom planområdet.

Läs mer

Gällande planer och policys

Gällande planer och policys Planförutsättningar Gällande planer och policys Planer enligt PBL Områden med detaljplan eller områdesbestämmelser Detaljplan reglerar var, hur och för vilket ändamål man får bygga inom planområdet. Planen

Läs mer

Väg E65 Svedala-Börringe

Väg E65 Svedala-Börringe SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 Svedala-Börringe Svedala kommun, Skåne län Vägplan, 2016-01-27 Projektnummer: 148277, Samrådshandling Trafikverket Postadress: Trafikverket, 211 19 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

3 PLANFÖRSLAG. 3.1 Utbyggnadsområden. Utbyggnadsområden. Planförslag. antagandehandling kf 2010-06-09

3 PLANFÖRSLAG. 3.1 Utbyggnadsområden. Utbyggnadsområden. Planförslag. antagandehandling kf 2010-06-09 3 PLANFÖRSLAG 3.1 Svedala kommunens målsättning är att växa till cirka 25 000 invånare till år 2025. Expansionen ska ske fåkärnigt, framför allt i Svedala, Bara och Klågerup. Cirka 2/3 av utbyggnaden ska

Läs mer

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun Bom Dnr.12.063 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.18.00-20.00, 2012-11-06

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ Datum 2009-05-26 Dnr SN 66/08 Samhällsbyggnadsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Järnvägsstationen

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Utställning av fördjupad översiktsplan för Svarte tätort i Ystads kommun

Utställning av fördjupad översiktsplan för Svarte tätort i Ystads kommun asdf GRANSKNINGSYTTRANDE 1(6) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Björn 040-25 23 15 asa.bjorn@m.lst.se Miljö- och byggnadsnämnden Nya Rådhuset 271 80 Ystad Utställning av fördjupad översiktsplan

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

Svarte byalags yttrande gällande fördjupad översiktsplan för Svarte

Svarte byalags yttrande gällande fördjupad översiktsplan för Svarte Svarte Byalag c/o Inger Widgren Soprangränd 5 27192 YSTAD Samhällsbyggnadsnämnden Planenheten 271 80 Ystad Svarte byalags yttrande gällande fördjupad översiktsplan för Svarte tisdagen den 6 maj 2008 Svarte

Läs mer

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 1 2 Handelspolicy för Svedala tätort Svedala är kommunen där man lever ett gott liv. Vi har ett bra läge i Öresundsregionen med

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

FÖP Sturup. En översiktsplan för framtiden

FÖP Sturup. En översiktsplan för framtiden FÖP Sturup En översiktsplan för framtiden Innehållsförteckning Inledning Inledning... 3 Om banalternativen... 4 Samtliga banalternativ... 6 Miljökonsekvenser av en ny bana... 8 Miljökonsekvenser av flygtrafik...

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 2006-10-03 1 (5) Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 Plats Närvarande Presidium: Bohus Servicehus Rolf Engström, ordförande Bengt Levin, 1:e vice ordförande Stina Kajsa Melin, 2:e vice ordförande

Läs mer

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur 1(5) Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur Datum: Onsdagen den 4 april 2018 Tid: Kl. 18:00 20:00 Lokal: Medborgarhuset, Genarp Närvarande: Karin Berg Genarp Tommy

Läs mer

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM I arbetet med Vallkärra Stationsby är det viktigt att finna områdets gränser och därmed dess form. Nedan följer en diskussion kring hur Vallkärra Stationsby bör växa. En av

Läs mer

Protokoll 1 (15) Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Planarkitekt Håkan Svensson, Driftchef Peter Dahl, Projektledare Gata/VA.

Protokoll 1 (15) Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Planarkitekt Håkan Svensson, Driftchef Peter Dahl, Projektledare Gata/VA. Protokoll 1 (15) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdesrum Selma, kommunhuset, 2018-01-16, kl. 17.00 18.30 Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Planarkitekt Håkan Svensson, Driftchef

Läs mer

Stora Höga med Spekeröd

Stora Höga med Spekeröd Stora Höga med Spekeröd Bakgrund Stora Höga är ett samhälle som byggts ut kraftigt under senare tid. Läget nära järnväg och motorväg med goda kommunikationer åt både norr och söder samt närheten till bad,

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta.

Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta. Datum 2011-05-25 Ert datum Beteckning Översiktsplan Er beteckning Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta. Datum: 2011-05-19 Tid: 19.00-22.00 Plats: Församlingshemmet, Färingtofta

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl."

Planuppdrag för del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE K Samhällsbyggnadsförvaltningcn 2013-04-16 Dnr KS 2012/0485-218 Till kommunstyrelsen Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl." Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

1,8 milj 262' 99,6' 16,8' 12,4' Köpenhamn. Öresund. Malmö. Lund. Staffanstorp 20' Dalby. Veberöd. Sjöbo. Ystad. Tomelilla.

1,8 milj 262' 99,6' 16,8' 12,4' Köpenhamn. Öresund. Malmö. Lund. Staffanstorp 20' Dalby. Veberöd. Sjöbo. Ystad. Tomelilla. Öresund Köpenhamn 1,8 milj 262' 99,6' Staffanstorp 20' Dalby Veberöd 16,8' Tomelilla 12,4' 19,4' Ystad Tätortsbefolkning 2000 50 000 25 000 5 000 Helsingborg Hässleholm Höör Kristianstad Eslöv Hörby Köpenhamn

Läs mer

Markanvisning. för byggnation av bostäder i Habo tätort. Intresseanmälan till

Markanvisning. för byggnation av bostäder i Habo tätort. Intresseanmälan till Diarienummer KS 14/141 Intresseanmälan till Markanvisning för byggnation av bostäder i Habo tätort Frist för anmälan 2018-10-19 habokommun.se/kommunens-planarbete/markanvisning Inbjudan till intresseanmälan

Läs mer

Överklagan beslut 114 Fördjupad Översiktsplan för Trelleborg stad 2025 Dnr KS 2 014/314, kommunfullmäktige

Överklagan beslut 114 Fördjupad Översiktsplan för Trelleborg stad 2025 Dnr KS 2 014/314, kommunfullmäktige Till: Förvaltningsrätten i Malmö Trelleborgs kommun och Samhällsbyggnadsförvaltningen Länsstyrelsen i Skåne Överklagan beslut 4 Fördjupad Översiktsplan för Trelleborg stad 2025 Dnr KS 2 04/34, kommunfullmäktige

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

SVEDALA KOMMUN. Svedala 129:53, 129:54 samt delar av 129:50 och 129:52. Marielund Dagvattenutredning 2008-11-24

SVEDALA KOMMUN. Svedala 129:53, 129:54 samt delar av 129:50 och 129:52. Marielund Dagvattenutredning 2008-11-24 SVEDALA KOMMUN Svedala 129:53, 129:54 samt delar av 129: och 129:52. Marielund Dagvattenutredning 28-11-24 Innehåll - Utredningstext - Ritning M-1 - Magasinsberäkning Drottninggatan 16 254 33 HELSINGBORG

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Granskning 26 januari 23 februari 2015 Öppet hus: tisdag den 10 februari 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket,

Läs mer

Lerums kommun behöver långsiktiga lösningar i samhällplaneringen

Lerums kommun behöver långsiktiga lösningar i samhällplaneringen Lerums kommun behöver långsiktiga lösningar i samhällplaneringen I dag fokus på Lerums centrum Trafikplanering Ett antal utredningar kring Lerums Centrum har genomförts under åren och samtliga har visat

Läs mer

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort 1 Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING Planförslaget har varit utsänt för samråd under tiden 2016-12-12 2017-01-13. Under samrådstiden

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

KSS projekt Skåneresan

KSS projekt Skåneresan KSS projekt Skåneresan Antal anmälda klasser Helsingborg 20 1 149 elever Övriga Skåne 32-688 elever Avhopp Helsingborg - Övriga Skåne 5 klasser Nationella prov i årskurs 6 Tack Jan Björklund! Antal elever

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-14:30. Paragrafer 8-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-14:30. Paragrafer 8-9. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Kommunhuset Torup 2016-03-23, kl 13:30-14:30 Paragrafer 8-9 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn Jönsson

Läs mer

AVGÅNG RAUS - en ny station i södra Helsingborg

AVGÅNG RAUS - en ny station i södra Helsingborg AVGÅNG RAUS - en ny station i södra Helsingborg FÖRORD Detta examensarbete ger 20 poäng på Blekinge Tekniska Högskola (BTH), Karlskrona och är den avslutande delen på utbildningen teknologi magister programmet

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/777 2013-08-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Förslag till

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Samrådsmöte kring Dp för Hjärup No 2 etapp 2

Samrådsmöte kring Dp för Hjärup No 2 etapp 2 Samrådsmöte kring Dp för Hjärup No 2 etapp 2 Hjärupslundskolan 2014-03-26 MINNESANTECKNINGAR GÄLLANDE SYNPUNKTER OCH ÅSIKTER Detta är anteckningar från frågestunden, uppdelade under olika teman. Synpunkter

Läs mer

Linda Larsson Sekreterare. Ärende Beteckning Sida. 6. Informationsärenden 138

Linda Larsson Sekreterare. Ärende Beteckning Sida. 6. Informationsärenden 138 Planutskott 2013-06-13 Plats: Lilla sessionssalen, medborgarhuset, Arlöv Tid: 2013-06-20 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

European Spallation Source (ESS) i Lund

European Spallation Source (ESS) i Lund European Spallation Source (ESS) i Lund En mötesplats för vetenskapsmän inom materialforskning 1 ESS-& MAX IV:s anläggningar i Lund Malmö Köpenhamn Lund Brunnshög Knutpunkt för transporten : Till Lund

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530 Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 10 2019KS106 Page 128 of 530 Sektorn för samhällsbyggnad Hanna Henningsson Datum 2019-02-07 2019KS106 073 Dnr Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt Sammanfattning

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 22 februari 2012

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 22 februari 2012 Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 22 februari 2012 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Elisabeth Mårell 08-581

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti Namn S Lars-Ove Edberg S Alexandros Kiotseridis S Jan-Göran Petersson, från 18.00 Alf Persson S M Bengt Ohlsson

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas Välkomna! Tidsschema Välkomna! Information Omgång 1 klockan 18.30-18.40 Omgång 2 klockan 18.40-18.50 Omgång 3 klockan 18.55-19.05 Omgång 4 klockan 19.05-19.15 Omgång 5 klockan 19.15-19.25 Cirka kl 19.25

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge

KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge KÄVLINGE KOMMUN Grupp 5 Elin Djus Sema Kadir Andreas Kirkby Peter Johansson Jacob Thörnblad Sammanfattning Befolkningen i Kävlinge

Läs mer

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Vaggeryds kommun Programmet är utsänt på samråd under tiden 2010-06-07 t.o.m. 2010-08-27. Om ni har några synpunkter skall dessa framföras skriftligen till miljö- och byggnämnden

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Beredningen för Samhällsbyggnad och tillväxt 2014-04-08

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Beredningen för Samhällsbyggnad och tillväxt 2014-04-08 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Ledamöter Sverker Nordgren, M Bengt Ohlsson, M Bertil Holmgren, M Göran Jepsson, M Björn Jönsson, S, vice ordf Anders Gsaxner, S Lars-Owe Edberg, S Tom

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka Nummer Område Markägare Areal Bostadstyp Trafik Havsutsikt Närhet till service 1 Kyrkskolan bostäder AB ca 1800 m² Flerbostadshus Parkering på tomten el

Läs mer

Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun

Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun Dag och tid Plats Närvarande 16 maj kl.18.30 Tumbascenen Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

5 PLANFÖRUTSÄTTNINGAR

5 PLANFÖRUTSÄTTNINGAR 5 PLANFÖRUTSÄTTNINGAR På följande sidor redovisas riksintressen som gäller enligt Miljöbalken kap 3 och 4 samt länsstyrelsens beskrivningar av vad som är värdet i riksintresseområdena. Här redovisas också

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP)

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Informationsmöte 2014-01-30 Kvällens upplägg Välkomna! Mats Eriksson, planchef, Vallentuna kommun Vallentuna i regionen Lisette Calleberg,

Läs mer

Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra

Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra 2017-03-03 Tom sida Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra Rapporten är upprättad av: Siri Wahlström Granskning:

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Samrådsmöte Södra stanstad

Samrådsmöte Södra stanstad Samrådsmöte Södra stanstad Han undrar hur parkeringarna löses för det första kvarteret med vårdcentralen. Ni skriver att ni kan lösa det men inte hur ni gör det. Vilket beslut har tagits där? detaljplanen

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för Björkö

Fördjupad översiktsplan för Björkö Fördjupad översiktsplan för Björkö FÖP Björkö Max Andersson Planarkitekt Öckerö kommun Översiktsplan: Strategiskt planeringsdokument - Kommunicerar hur kommunens långsiktiga förvaltning av både mark och

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer