Guide för att starta e-handel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för att starta e-handel"

Transkript

1 Guide för att starta e-handel Av Urban Lindstedt Om du planerar att starta en mindre nätbutik är detta guiden för dig. Vi går igenom grunderna till en e-handelsstrategi/affärsplan, hur du väljer e-handelsplattform, betallösningar och logistik. Affärsplan. Vad du än ska sälja online ökar chanserna att du lyckas om du tar fram en ordentlig plan som innehåller: 1) Syftet med e-handeln 2) Sortiment. Vad ska du sälja? Sortimentet är första frågan som avgör om du ska lyckas eller inte. Var bredd att ändra sortimentet under resans gång. 3) Innehållshantering. Det är resurskrävande att ta fram produkttexter, bilder och andra texter. 4) Målgrupp. Vem ska köpa dina produkter? 5) Marknadsföring. Du måste ha en plan för hur du ska marknadsföra din butik. 6) Kanalkrockar. Om du säljer i andra kanaler och har återförsäljare måste du ha en plan för att hantera och minska kanalkockar. 7) Kompetensutveckling. Identifiera vad du och kollegorna din organisation måste lära sig. 8) Finansiering och försäljningsprognos. Har du pengar att investera i teknik och lager? Hur mycket tror du att du kommer att sälja? 9) Partners. Behöver du teknk- och/eller marknadsföringspartners för att lyckas? Få företag besitter kompetensen att sätta upp och drifta e-handelslösningar. Därför behöver du normalt en partners som hjälper dig. Vilken kompetens måste du ha inom organisationen och vad kan du köpa in på konsultbasis? 10) Globalisering. Tänk tidigt på internationell expansion. Sverige är en mycket liten marknad. 11) Logistiken. Hur ska du leverera produkterna? Hur mycket returer kommer du att få? Läs mer om affärsplaner hos Almi: Affarsplan/ Kostnader för att starta e-handel Ett litet eller mellanstort företag får räkna med att investera mellan och kronor för ett seriöst e-handelsprojekt. Men om man nöjer sig med standarddesignmallar och är kan fixa lite själv går det att komma undan med kanske kr. För rena hobbyprojekt går det att komma igång utan att spendera några pengar alls.

2 Hobby-projekt: Med exempelvis gratisplattformen Tictail, som är en standard designmall och sedan ett framtagande av en egen logga genom exempelvis 99Design behöver inte en nätbutik kosta dig mer än runt 5000 kronor. Men då måste du göra alla anpassningar själv. Mellan-projekt: Att ta fram en design och implementera den på en hyrlösning i mellanklassen kan kosta mellan och kronor. Då ingår ofta färdiga kopplingar till vanliga betallösningar, transportadministrativa system och de vanligaste mindre affärssystemen. Stort projekt: Att ta fram en design och implementera den på en större plattform, integrera med affärssystem, logistiksystem, kundklubbar, PIM-system kan kosta mellan kr och flera miljoner kronor. Det svåra valet av e-handelsplattform Att välja e-handelsplattform är svårt av många skäl. Det handlar om komplexa system på en marknad som utvecklas hisnande fort. Dessutom är utbudet av system förvånansvärt stort. Det största beslutet är inte att valet av plattform utan beslutet att välja att starta e-handel eller att uppgradera en småskalig e-handel till en viktig säljkanal. Det är ett beslut som förändrar mer i en organisation än de flesta inblandade tror. En seriös e-handelssatsning kräver en förändrad organisation för att lyckas. När beslutet om e-handelssatsningen är taget blir den första frågan: Vilken e-handelsplattform ska vi välja? Här finns sällan ett enkelt svar att välja plattform B eller plattform C. För att välja den bäst lämpande plattformen för ett projekt krävs det en ordentlig genomgång av målsättningar, behov, resurser och möjligheter. Det krävs en ordentlig förstudie. Att välja e-handelsplattform är ett stort och svårt beslut för vilken verksamhet som helst. Att hasta fram ett beslut kan bli dyrt i framtida förlorad försäljning, krånglig administration och kostnader för att byta system när företaget allt för snabbt växt ur sin lösning. Av de konsumenter som avbrutit ett köp har 12 procent gjort det pga tekniskt krångel, enligt rapporten E-barometern 2014 som beställts av Postnord. Med tanke på att en normal konverteringsgrad ligger runt tre procent, dvs att 97 procent avbryter ett köp, handlar det om stora förluster om er plattform inte fungerar som den ska. Därför är det svårt att välja e-handelsplattform 1. Vanligtvis är det människor från säljavdelningen eller marknadsavdelningen som är ansvariga för upphandlingen och de saknar djupare tekniska kunskaper. Alternativt är det personal från it-avdelningen som i sin tur saknar försäljnings- och marknadsföringskunskaper. 2. Det finns ett stort antal plattformar att välja mellan. Svenska e-handlare använder 57 olika kommersiella plattformar och 13 open source, enligt analystjänsten E-handelsindex. Blickar du utanför Sverige blir utbudet närmast oöverblickbart.

3 3. Företag som saknar erfarenhet av e-handel har svårt att avgöra vilka funktioner som är affärs-kritiska. Lösningarna: Det första problemet löser ni genom att sätta ihop en mindre arbetsgrupp med representanter både från sälj, marknad och it-avdelningen. En fristående konsult kan också bidra med e-handelskunskap och stärka er ställning mot leverantörerna. Är du ensam i ditt företag är det alltid bra att prata med många människor i e-handelsbranschen för att förstå möjligheterna och hindren. Kanske åka på en e-handelskonferens. Fastna inte i specifika tekniska krav utan tänk i funktioner och användarvänlighet för er och kunderna. Det är lätt att drunkna i det stora utbudet av plattformar, särskilt om det handlar om ett mindre eller mellanstort e-handelsprojekt. För riktigt stora projekt är antalet aktuella plattformar mer hanterligt. För mellanstora projekt är det kanske inte nödvändigt att granska alla plattformar på den svenska marknaden. Gör en grovgallring tidigt och titta närmare på tre till fyra plattformar. När det gäller att bedöma vilka funktioner som är affärskritiska för just ert projekt handlar det om att göra hemläxan. Lägg tid och resurser på förstudien. Granska existerande plattformar och deras funktioner. Ta in externa konsulter, prata med företag som redan gjort e-handelsresan. Börja alltid med en förstudie Ni ska alltid göra en ordentlig förstudie om e-handelsprojektet för att veta vilka funktioner som är nödvändiga för ert projekt. Det är en rad frågor som ska besvaras. Den grundläggande frågan som ska besvaras är vilken roll e-handeln ska ha i er organisation. Ska nätbutiken vara ett marknadsföringsfönster för produkter som sedan i huvudsak säljs i andra kanaler, eller kommer e-handeln vara en viktig eller den viktigaste säljkanalen? Målgrupper: Till vem ska produkterna/tjänsterna säljas? Kvinnor, män, ungdomar, storstadsbor, mindre företag? Sortiment: Vilka produkter/tjänster ska säljas? Kommer ni att bygga upp stora lager eller leverera direkt från tillverkare och grossister? Byts produkterna ut kontinuerligt eller säsongsvis eller kommer sortimentet att vara statiskt. Hur: Hur ska varorna/tjänsterna säljas: engångsköp, auktioner, marknadsplatser, abonnemang och/eller EDI. Kanalkrockar: Via vilka fysiska och digitala kanaler ska produkterna/tjänsterna säljas? Hur ska återförsäljare hållas på gott humör? Marknader: Till vilka länder ska produkterna/tjänsterna säljas? Logistiken: Hur ska logistiken organiseras? Innehåll: Vem ska producera butikens innehåll i form av bilder, texter och videos? Hur ska innehållet hanteras i praktiken?

4 Sätta ihop en kravspecifikation Efter att du har svarat på de grundläggande frågorna om ditt e-handelsprojekt är nästa steg att omvandla svaren till krav på funktioner, tekniska krav och service. Om du inte själv är utvecklare är det bättre att formulera funktioner än tekniska specifikationer. Paketering Många leverantörer paketerar sina plattformar i olika paket med varierande priser och funktionalitet. Det vanligaste är webbaserade hyrlösningar, vilket innebär att leverantören hostar butiken på egna servrar. Du hyr rätten att använda plattformen men äger inte koden. Vissa leverantörer säljer istället en licens till mjukvaran som e-handlaren sedan installerar på egna servrar. Väljer du hyrlösningar slipper du bekymra dig om servrar. Genom att läsa leverantörernas funktionsscheman kan du få en bild av vilken funktionalitet som finns på marknaden. Open Source vs kommersiella Öppen källkod eller från engelskans Open Source, handlar om programvara som är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och distribuera för den som vill utan ersättning. Därmed kan programutvecklare använda programkod som andra har utvecklat i egna projekt utan att betala licensavgifter. Hyr eller köper man en kommersiell plattform finns det en grupp utvecklare som faktiskt arbetar för dig. De har en roadmap för hur de ska utveckla plattformen i framtiden. Sedan har större open source-konsulter ofta utvecklat ett eget lager av kod som de implementerar på open source-plattformarna för att exempelvis göra butiken snabbare och säkrare. Det är inte heller ovanligt att proprietära system utnyttjar kod från open source-världen. Exempel på viktiga krav i en specifikation: Responsiv webbdesign (designen förändras efter skärmstorlek) eller mobiloptimerad design. Möjlighet till unika sidtitlar, url-er och meta-beskrivningar för produktsidor, kategorisidor och vanliga informationssidor. Viktigt för synligheten i Google. Möjlighet att visa stora produktbilder. Det går inte att sälja utan bra produktbilder. Möjligheter att publicera annan information än rena produktbeskrivningar. Färdiga kopplingar till svenska betallösningar. Det är dyrt att bygga egna kopplingar om du bygger själv eller väljer utländska plattformar. Stöd för utländska valutor och momssatser. Export är framtiden inom svensk e-handel. Stöd för variant-artiklar där kunden från en produktsida kan välja att köpa olika varianter, exempelvis olika färger, från en och samma sida. Möjlighet att synka lagersaldo med lager i fysisk butik. Inte så många plattformar erbjuder detta. Leverantören ska ha ett utvecklingsteam som fortlöpande utvecklar nya funktioner. Återförsäljar-modul med möjlighet att sätta olika priser för olika kunder.

5 Färdiga kopplingar till affärssystem och transportadministrativa system. Rationell innehållshantering. Det ska vara lätt att lägga in information om produkter. Design som säljer En tumregel vid val av e-handelsplattform är att de dyrare licenserna och abonnemangen ger dig större frihet att påverka designen och strukturen på din webbutik. Med billigare abonnemang är du mer låst till standardmallar. Normalt använder en beställare en annan webbyrå för att ta fram designen till en nätbutik än leverantören av nätbutiken. Handlar det om ett rent hobbyprojekt är det ok att använda plattformens standard designmallar, men för de flesta projekt är det nödvändigt att ta fram en unik design. Mobilanpassning Nätkundernas snabba förflyttning från desktop-datorer till smartmobiler gör mobilanpassning till ett absolut krav vid upphandling av e-handelsplattform. En besökare från en mobil har svårt att få överblick och att klicka på länkar på en vanlig desktopbutik. Undersök därför hur plattformen fungerar i alla steg vid ett köp från sökfunktioner, kategorisidor, produktsidor, kassa och betalning från en smartmobil. Det finns två modeller för mobilanpassning: En mobiloptimerad layout som ligger på en egen subdomän av typen m.ebutiken.se som bara visas när kunden besöker butiken från en mobil. Responsiv webbdesign där sidelementen "flyter om" beroende på skärmstorlek. Detta är den vanligaste metoden bland svenska e-handlare. Kassan är central Utcheckningskassan är en av de mest centrala delarna av en e-handelsplattform. I kassan överväger kunden om hen verkligen ska genomföra köpet. Otydlighet eller tekniska problem kan få kunden att överge kassan. I kassan ska kunderna lämna sina adressuppgifter, skriva in eventuella rabattkoder, välja betalalternativ och fraktalternativ. Ju fler val desto mer komplicerat blir det för kunderna. Det är viktigt att stegen i utcheckningen är extremt tydliga. Eftersom det är höga säkerhetskrav på hur uppgifter om betalningar som kreditkortsnummer lämnas blir utcheckningen ofta mer komplicerad än vad som är önskvärt. En otydlig kassa kommer att kosta i utebliven försäljning. Budskap och design av kassan går att ändra utan större kostnader, men om själva processen är krånglig krävs det mer. Hantering av produktinformation

6 En stor del av arbetet med att driva en nätbutik är att skapa och hantera innehåll i form av produkttexter på olika språk, bilder och ibland videos. Därför det viktigt att gränssnitten där du lägger in texter, bilder och videos är användarvänliga och rationella. Order- och returhantering Orderhanteringen är själva hjärtat i butiken. Det är här inkomna order listas och statusen på ordern förändras från inkomna till skickade. Systemet måste vara översiktligt och lättarbetat. Arbetsflödet med att hantera inkomna ordrar, returer och kundkommunikation måste vara effektivt och så automatiserat som möjligt. Tänk tanken att ni inom något år kanske måste hantera tusen ordrar per dag. Titta gärna lite extra på hur det går att hantera en retur i systemet. Eftersom de flesta e-handlare har mellan 5-20 procents returer måste det vara enkelt att anmäla delar av en order eller en hel order som returnerad och att det slår igenom på lagersaldon och den ekonomiska redovisningen. Krav vid B2B-handel online Den elektroniska B2B-handeln (business to business) är betydligt större än den mer synliga B2Chandeln (business to consumer). Analysföretaget Forrester förutspår att B2B-handeln på nätet i USA kommer att växa med 45 procent under åren 2015 till Inget tyder på att utvecklingen skulle vara annorlunda i Norden. Stora företag med omfattande B2B-handel är mer styrda av vilket affärssystem de har än vilken e-handelsplattform de vill ha. Därför är det inte ovanligt att företagen utvecklar sin egen e-handelsplattform utifrån sitt affärssystem. Specifika krav på e-handelsplattformar för B2B: kunna hantera olika priser för olika kunder kunna hantera mer omfattande produktinformation av teknisk karaktär kunna visa unikt produktutbud för varje inloggad kund kunna integrera plattformen med företagets faktureringssystem, crm-system, logistiksystem och dylikt ge online-kunderna ett utökat stöd och support i köpprocessen då produkterna normalt är mer komplicerade än vid B2C-köp stöd för attestering - inköpsförslag skapas av användare som godkänns av behörig person snabborder för återkommande inköp. Granskning av leverantör Att välja e-handelsplattform är att välja en strategisk partner. Därför är det nödvändigt att granska leverantörens ekonomiska status. Väljer du en open source-lösning är det konsulterna som bör granskas.

7 Enklaste formen av kontroll är att granska boksluten hos Alla Bolag, men det är bra att även ta en kreditupplysning på bolaget eftersom bokslutssiffrorna är historiska siffror. Generellt sätt är e-handelsplattformarna små, men ekonomiskt välmående företag. Utvecklingsplaner E-handeln är i ständig förändring med nya krav på plattformarna som följd. Därför bör ni alltid ta reda på hur många utvecklare en plattform har och hur utvecklingsplanerna ser ut de närmaste året. När det gäller open source-plattformar är det nödvändigt att undersöka hur aktivt och stort communityn kring plattformen är. Ta referenser Ta alltid referenser på leverantören du valt. Normalt listar leverantören en rad kunder de redan har. E-handelsplattformar Det finns säkert närmare 100 e-handelsplattformar på den svenska marknaden. Här kommer vi att presentera ett urval. Men det är viktigt att ni gör ett aktivt val utifrån era behov. För nystartade e-handlare och mindre och medelstora företag finns det en stor mängd av kommersiella e-handelsplattformar att välja mellan. Jag har gjort ett urval av företag jag känner till och har stött på många olika sammanhang. De är seriösa. Priserna varierar. Textalk Starweb Kodmyran evalent Sitoo Wikinggruppen Lite större och dyrare

8 Litium Askås Jetshop För rena hobbyprojekt Tictail Open source-plattformar WooCommerce är en open source-lösning som fungerar som ett tilläggsprogram till publiceringsverktyget WordPress (också open source). Det är gratis att ladda ner och installera, men det krävs en hel del kompetens för att göra det på rätt sätt. Det är också fullt möjligt att låta konsulter installera och drifta din WooCommerce-butik. Din Woo- Commerce-butik blir aldrig bättre än webbhotellet du väljer. Och om du inte gör rätt inställningar på servernivå kommer hela butiken att bli mycket seg. Det finns paketerade WooCommerce-lösningar där du betalar en månadshyra till bolaget som sköter om butikerna: Krokedil. Krokedil som ligger i Arvika har en lösning som kostar från 790 kr/mån med en startkostnad på kr. Magento är en annan populär open source-lösning som på många sätt är kraftfullare än WooCommerce, men kostnaderna blir också betydligt högre för att installera och konfigurera butiken. Välja betallösningar När man väljer e-handelsplattform väljer man också separata betallösningar. I de allra flesta fall är betallösningen ett separat system som kräver avtal med både en betalväxel (tekniskt system) och ett inlösenavtal för kortbetalningar (bankavtal) och normalt även en extern fakturalösning. Oavsett om du säljer produkter eller avancerade tjänster online är betalningen en av de mest kritiska punkterna vid transaktionen. Därför är det viktigt att ge kunderna de betalsätt de efterfrågar. Den vanligaste orsaken att kunder avbryter köp (34 procent) är att butiken inte erbjuder rätt betalsätt, enligt rapporten Svensk E-handel 2015 av betalaktören DIBS.

9 Det ska vara enkelt och tryggt för kunden att betala, samtidigt som det ska kosta handlaren så lite som möjligt i form av avgifter och administration. Att användarna dessutom i allt större utsträckning väljer att handla från mobilen gör betalningen till en trång sektor i köpprocessen. Om desktop-köp lämnar utrymme för ett visst krångel i utcheckningen kräver mobil-köp mer av system och betallösningar. Att erbjuda flera alternativa betalsätt är bra. Ju fler betallösningar ni erbjuder, desto större andel av besökarna kommer att kommer att slutföra sitt köp. Olika målgrupper föredrar olika betallösningar. Vissa metoder är dock så krångliga och dyra för e-handlaren att vi inte rekommenderar dem annat än i undantagsfall, exempelvis postförskott. De populäraste betalsätten i Sverige är: Kortbetalning Fakturabetalning Direktbetalning via internetbank Vad som är rätt betalsätt beror på kunden, plattformen, produkten/tjänsten, nationalitet och kön. Därför är det säkrast att erbjuda flera betalsätt och att erbjuda olika betalsätt för olika marknader. I Sverige är vi så besvärliga att vi gillar olika betalsätt. Ungefär en dryg tredjedel föredrar kort (41 procent), ytterligare en fjärdedel föredrar faktura (24 procent) och en lika stor andel föredrar direktbetalningar via bank (24 procent) och några få föredrar Paypal eller dylikt (7 procent) enligt rapporten Svensk E-handel 2015 från Dibs. Men det är genomsnittet. Vi vet exempelvis att kvinnor föredrar faktura i större utsträckning än män. Samtidigt har Swish, som idag främst är ett betalsätt mellan privatpersoner bubblat upp som ett spännande och superenkelt betalsätt för e-handel. Swish lanserade en lösning för e-handlare i början av 2016, men tvingades stänga ner tjänsten i maj samma år eftersom de hade tekniska problem. Senaste budet är att de kommer tillbaka i början av Säljer du till flera marknader är skillnaderna stora vilka betalsätt kunderna föredrar. I Danmark dominerar kort. Faktura samt direktbetalning är inget alternativ i Danmark. I Norge är kort populärast medan en mindre andel gillar faktura, enligt rapporten E-handeln i Norden 2015 från Postnord. Finländarna liknar svenskarna i det att de gillar både kort, faktura och direktbetalning. Utanför Norden dominerar kort, men det finns också särdrag med egna lokala betalsätt. Det kostar att erbjuda många betalsätt både i avgifter och krångligare administration. Det enklaste och billigaste sättet för e-handlare med låg omsättning att ta betalt är att

10 skaffa sig en e-handelsplattform där betallösningen följer med i paketet. Detta är normalt en tilläggstjänst hos e-handelsplattformar, men det finns även leverantörer som erbjuder en färdig betallösning tillsammans med de minsta e-handelslösningarna. För dem som har behov av kraftfullare e-handelslösningar har leverantören av e-handelsplattformen ofta färdiga avtal med betallösningsföretag en så kallad betalväxel. Ovanpå det får e-handlaren teckna ett särskilt inlösensavtal med en inlösare. En inlösare är vanligtvis en bank som löser in kundens betalning och sedan för över pengarna till säljaren. Detta kan låta krångligt men det är en relativt enkel process att skaffa sig betallösning även om avtalsbiten kan ta ett par veckor innan allt är på plats. Minimikrav på betalsätt Miniminivån är att erbjuda kunderna faktura och kortbetalning. Kort är normalt den billigaste betallösningen för e-handlaren. Med faktura menar vi inte att du själv skickar ut egna fakturor utan det är bättre att lägga ut den tjänsten på leverantörer som Klarna eller Svea Webpay. Du vill inte lägga tid på att försöka få betalt av trilskande kunder. Priset på betallösningar är förhandlingsbart. Det gäller särskilt för online fakturor där konkurrensen är stor. Större aktörer kan förhandla om allt. När man väljer e-handelsplattform väljer man också separata betallösningar. I de allra flesta fall är betallösningen ett separat system som kräver avtal med både en betalväxel (tekniskt system) och ett inlösenavtal för kortbetalningar (bankavtal) och normalt även en extern fakturalösning. En betalväxel är uppkopplad till flera betalningsförmedlare som banker och online fakturatjänster. Betalväxeln ger sedan handlaren åtkomst till betalningstransaktionerna via ett gränssnitt. För att ta emot betalningar krävs normalt flera avtal: Avtal med en betalväxel Ett inlösenavtal med en bank (kortbetalningar) Ett avtal med en online fakturaleverantör (fakturor) Avtal med alla storbanker (direktbetalningar) Avtal med Paypal (Paypal)

11 Checkout-kassor Klarna Checkout är fakturatjänsten Klarnas egna utcheckningskassa. Det är en hårt optimerad kassa som gör det mycket smidigt för privatkunder att genomföra en betalning. Flera billigare e-handelsplattformar som Textalk har Klarna Checkout som standardbetalsätt. Det finns också färdiga kopplingar till WooCommerce och Magento. För tidigare Klarna-kunder räcker det att ange mejladress för att hämta sin adress och genomföra en betalning. De kan välja att ha kassan förifylld på både mobil och laptop. Då räcker det med att klicka på "Bekräfta köpet" för att genomföra ett köp. Klarna har vid sidan om sin fakuratjänst lanserat Klarna Direkt där inköpen dras från kunden via autogiro. Första gången väljer kunden vilket bankkonto som pengarna ska dras ifrån, sedan bekräftas köpet med hjälp av ett mobilt BankID vid varje köptillfälle. Pengarna dras från bankkontot först när butiken har skickat iväg paketet. Största problemet med Klarna Checkout är att företag inte kan genomföra betalningar med tjänsten. Därför tvingas e-handlare som har både företags- och privatkunder att implementera skilda betalflöden för privatpersoner och företag. En annan populär kassa är Payson Checkout som många gånger är billigare för mindre e-handlare eftersom de inte tar någon månadsavgift utan bara avgift på försäljningen. Logistik Logistiken är en affärskritisk komponent för e-handel. Den kan både hjälpa och stjälpa ert e-handelsprojekt. Redan när ni tar fram den första affärsplanen måste de praktiska förutsättningarna utredas. Ni bör ta reda på kostnaderna för att transportera varor till kunderna, och vad prislappen blir för att hantera eventuella returer. Samtidigt handlar logistik om att bygga och hantera sitt lager på ett effektivt sätt. Att fundera på: Hur organiserar jag logistiken med fokus på kunden? Logistiken är också en möjlighet att särskilja sig från sina konkurrenter genom att erbjuda flera olika typer av leveranser till kunden och skapa trygghet för kunderna. Utlämningsställen för paket har tjänat e-handeln väl, men i takt med att e-handeln bara blir större skapas det utrymme för flera sätt att leverera paketet på: Leverans till Postnords, Schenkers eller Dhls utlämningsställen Leverans till egen butik Hemleverans

12 Leverans till utlämningsboxar på stan Många bedömare tror att handla på nätet och hämta i butik kommer att bli ett mycket viktigt leveranssätt. Modebutiken Bubbleroom vid Stureplan i Stockholm har på lördagarna fler kunder som hämtar ut varor de beställt på nätet än kunder som bara vill köpa i den fysiska butiken. Fördelen med utlämning i egen butik är möjlighet till merförsäljning samt möjlighet för kunden att returnera varor direkt i butiken. Det finns en rad olika modeller att organisera sin logistik efter. Vilken logistikmodell ni bör välja handlar om vart i utvecklingen ert företag befinner sig och vilken typ av varor ni säljer. 1) Leverera från eget lager, partner sköter leveransen Det första alternativet är att leverera från eget lager och ha en eller flera logistikpartners som sköter transporterna. Med eget lager har ni full kontroll över varuflödet och kan med säkerhet förutse hur lång tid leverans till slutkund tar. För en ensamföretagare är upplägget sårbart vid sjukdom och semestrar. Du blir din egen fånge. Samtidigt är det ett sätt att hålla ner kostnaderna medan man testar en e-handelsidé. Men lova inte snabbare leveranser än du kan hålla. Arne Andersson som är Postnords främsta e-handelsexpert brukar rekommendera att e- handlare börjar med ett eget lager för att verkligen lära sig produkterna. När e-handlaren sedan växer ur sitt eget lager kan man överväga att använda tredjepartslogistiklösningar. 2) Leverera från eget lager, sköta leveransen själv Det andra alternativet är att leverera från eget lager och att själv sköta transporten ut till kund. Det normala är att låta företag som Postnord, Schenker, Dhl eller Bring sköter transporterna. Undantaget är framförallt inom dagligvaruhandeln där varorna kräver en obruten kylkedja. Här har ni full kontroll över leveranstider och normalt måste ni leverera inom ett tidspann på några timmar eftersom kunderna behöver vara på plats för att ta emot leveransen. 3) Leverera både från eget lager och från grossisters lager Det tredje upplägget är att både leverera varor från eget lager och från grossisters lager. På det egna lagret har man de mest populära produkterna. Mindre populära produkter finns hos leverantörer och grossister och levereras när kunden beställer. Fördelen är att ni kan erbjuda era kunder ett stort sortiment utan att behöva binda pengar i ett stort lager. Ni riskerar inte heller bli sittande med osäljbara varor. Nackdelen är högre fraktkostnader då en order ska expedieras från två platser. En mellanmodell är att grossisterna levererar till er när kunderna beställer varorna. Då har ni förlängt leveranstiden med minst en dag, men i gengäld behåller ni kontrollen över när

13 varorna levereras. Bokhandeln Adlibris och Bokus har tagit konsekvenserna av detta och flyttat sina egna lager till Morgongåva där den största grossisten Förlagssystem finns. 4) Låta tredje part sköta logistiken Det fjärde alternativet är att låta en tredje part sköta hela eller delar av de logistiktjänster som krävs för att säkerställa transporterna mellan leverantörer, grossister och era kunder. Vanligen utför tredjepartsföretaget transporterna till kunderna, tar hand om returer och svarar för fysisk lagerhållning och administration. Fördelen är att e-handlaren kan koncentrera sig på sajten, marknadsföring och sortiment. Lösningen är också betydligt mer skalbar. Tredjepartslogistik kostar naturligtvis en del, men det tydliggör också kostnaderna för hantering av order: mindre e-handlare har ofta en tendens att inte räkna in sitt eget arbete i kalkylen. De flesta tredjepartslogistikbolag tar betalt för lagerytan, sedan tillkommer kostnaden för paketering och leverans. Det betyder att ni får betala för varje paket som packas. Sist men inte minst så läggs det på en transportskostnad. Fördelen med de flesta tredjepartslogistikföretag är att de har bättre avtal med transportbolagen än vad en vanlig enskild e-handlare kan få. När det gäller leveranstider är det viktigt att titta på vilka erbjudanden konkurrenterna har till sina kunder. Men allra viktigast är faktiskt att hålla de leveranstider man lovar och vara väldigt tydlig med informationen kring leveransen. Att meddela kunden både när paketet skickas och när det kommer fram till ombudet skapar trygghet och en känsla av god service. Att meddela om ett paket blir försenat är ännu viktigare. Tydlig och bra information kring leveranserna är affärskritiskt för alla e-handlare. Det bästa är att informera om leveranstiden även på produktnivå. Fraktpriser Frakt är en stor kostnad för de flesta e-handlare. De flesta kan inte ta ut hela fraktkostnaden av kunden. Det finns många olika logistik-aktörer i Sverige som Postnord, Schenker, DHL och Bring. Om dina produkter ryms inom gränserna för Postnords Varubrev (max 2 kg) är det ett billigt alternativ. Annars kan du få stora rabatter på exempelvis DHL:s fraktpriser om du ansluter till tjänster som Pluskontot, Fraktjakt eller Edge. Logistiken är ett viktigt konkurrensmedel och ibland är det nödvändigt att erbjuda fri frakt och/eller fri returfrakt. Studera vad konkurrenterna erbjuder. TA-System För rationell logistik är det nödvöbdugt att koppla ihop e-handelsplattformen med ett transportadministrativt system som Unifaun eller Fraktjakt. Då går kundernas adressuppgifter över till logistiksystemen utan manuellt arbete.

14 Emballage Det är viktigt att skicka produkterna i snygga emballage i rätt storlek. Att återanvända gamla slitna kartonger från era leverantörer är inte att rekommendera. Det ger fel intryck till kunderna. Första intrycket. Inom digital handel kan man inte beröra sinnen och känslor lika effektivt som vid fysiska kundmöten i butik. Först vid uppackningen kan kunden se, känna och hålla i produkterna och detta första intryck är ofta bestående. Bekräftelse på att köpet var rätt. Onlineköp ger ingen omedelbar belöning. Man belastas med kostnaden innan man mottagit produkten vilket kan skapa ånger- och skuldkänslor. När vi packar upp ett paket är vi därför extra mottagliga för alla sorts upplevelser som bekräftar att vi gjort ett bra val. Word-of-mouth-effekten. Det finns tiotusentals videos och Pinterest-bilder som dokumenterar olika Unboxing Experiences.

FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR

FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR Det är i butiken allt börjar och slutar. Så optimera butiken från början. Låter det komplicerat? Det är enkelt! Design Designmöjligheterna är många och det ingår alltid

Läs mer

Låt dina e-affärer blomstra! Skaffa vårt smarta e-handelspaket med ett enda avtal.

Låt dina e-affärer blomstra! Skaffa vårt smarta e-handelspaket med ett enda avtal. Låt dina e-affärer blomstra! Skaffa vårt smarta e-handelspaket med ett enda avtal. Att bygga och starta en attraktiv e-handelsplats kan vara klart komplicerat men med vårt paket är det enkelt. Med ett

Läs mer

Unifaun DeliveryCheckout

Unifaun DeliveryCheckout Unifaun DeliveryCheckout Fraktcheckout i Unifaun Online UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM DEN 5 JUNI 2018 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Exempelbutiken Bokbutiken... 3 3 Fraktcheckout i Unifaun Online...

Läs mer

Snabbguide. Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna.

Snabbguide. Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Snabbguide Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

TIPS. Så här väljer du rätt kassa- och kortterminal 10 TIPS SOM SPARAR DIG TID OCH PENGAR

TIPS. Så här väljer du rätt kassa- och kortterminal 10 TIPS SOM SPARAR DIG TID OCH PENGAR 10 TIPS Så här väljer du rätt kassa- och kortterminal 10 TIPS SOM SPARAR DIG TID OCH PENGAR Att välja kassaregister och kortterminal för första gången kan kännas krångligt och svårt. Därför kommer vi här

Läs mer

KOM IGÅNG-GUIDE. för att ta betalt på nätet. Vi gör det enkelt att ta betalt

KOM IGÅNG-GUIDE. för att ta betalt på nätet. Vi gör det enkelt att ta betalt KOM IGÅNG-GUIDE för att ta betalt på nätet Vi gör det enkelt att ta betalt VEM GÖR VAD? När du ska komma igång med din e-handel är det flera parter inblandade. Här ser du några av dom och vad de gör. DIBS

Läs mer

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

E-HANDLARNAS EKOSYSTEM SVERIGE 2017

E-HANDLARNAS EKOSYSTEM SVERIGE 2017 E-HANDLARNAS EKOSYSTEM SVERIGE 2017 1 E-handeln idag består inte enbart av en webbshop utan ett antal sammanhängande systemintegrationer och detta kräver att man har en förståelse över hur ekosystemet

Läs mer

Webbshop Bas har ett lätthanterligt ordersystem med en färdig betallösning mot faktura eller postförskott.

Webbshop Bas har ett lätthanterligt ordersystem med en färdig betallösning mot faktura eller postförskott. Webbshop Bas 1 900 kr/år Med Webbshop Bas får du ett kraftfullt verktyg för att presentera dina produkter i butiken. Besökaren får en samlad översikt i din Internetbutik för att lägga beställningar till

Läs mer

Köpvillkor Priser Beställning

Köpvillkor Priser Beställning Priser Alla priser på våra klockor är angivna i SEK inklusive moms. Frakten är gratis inom Sverige. Frakt till Norge, Danmark eller Finland kostar 180 kr, och för utlandsbeställningar godtar vi endast

Läs mer

Tomas Axelsson

Tomas Axelsson Tomas Axelsson tomas.axelsson@highendmedia.se https://highendmedia.se Vad är WooCommerce? WooCommerce är ett e-handelsplugin till WordPress. Det är idag världens populäraste e-handelsplattform! WooCommerce

Läs mer

Winbas Business Online Handledning. Vad är e-handel

Winbas Business Online Handledning. Vad är e-handel www.winbas.com 1 Winbas Business Online Handledning Den funktionalitet vi refererar till i denna handledning är i första hand standardfunktioner. Om extra funktioner beskrivs som ej ingår i standard så

Läs mer

Kan över 5 000 butiker och miljontals konsumenter ha fel?

Kan över 5 000 butiker och miljontals konsumenter ha fel? Kan över 5 000 butiker och miljontals konsumenter ha fel? Om Klarna Klarna grundades 2005 med drivkraften att förenkla betalprocessen vid handel på nätet. Genom att utveckla enklare, tryggare och roligare

Läs mer

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

Plugins som får er Wordpress att sticka ut

Plugins som får er Wordpress att sticka ut Plugins som får er Wordpress att sticka ut 01. Inledning Vad är plugins? Plugin på en Wordpress sida är ett tillägg som man installerar för att driva vissa funktioner. Det kan till exempel vara en plugin

Läs mer

Bambora livnär företagsamheten i 62 länder kunder kan redan erbjuda sina kunder vår smidiga betalningsupplevelse.

Bambora livnär företagsamheten i 62 länder kunder kan redan erbjuda sina kunder vår smidiga betalningsupplevelse. Movie Bambora livnär företagsamheten i 62 länder 82 000 kunder kan redan erbjuda sina kunder vår smidiga betalningsupplevelse. Över 70 % av våra kunder skulle rekommendera Bambora till sina vänner och

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

Fortus International ab gränsöverskridande i tanke, ord och handling

Fortus International ab gränsöverskridande i tanke, ord och handling E-handel Fortus International ab gränsöverskridande i tanke, ord och handling E-handel Vi har paketerat all vår erfarenhet i ett system som skall vara enkelt, kraftfullt och kostnadseffektivt. Framtidssäkert

Läs mer

NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT

NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT @ ERIK HAGENRUD REGIONAL EXPORTRÅDGIVARE EXPORTRÅDET NORRBOTTEN / SKELLEFTEÅ VÄNDPUNKT 2010 FEM TRENDER INOM NORDISK E-HANDEL 1. Fortsatt snabb tillväxt 93 % av nordiska

Läs mer

Bilaga. Dataunderlag. Kompletta tabeller till «Den goda kundresan» E-handelsrapporten 2014

Bilaga. Dataunderlag. Kompletta tabeller till «Den goda kundresan» E-handelsrapporten 2014 Bilaga Dataunderlag Kompletta tabeller till «Den goda kundresan» FIGUR 1: Hur viktig är följande faktor för dig när du ska välja webbutik? Trygghet 72% 79% 79% 73% Enkel betalningslösning 67% 74% 73% 70%

Läs mer

Allmänna köpvillkor. 1. Den exakta leveranstiden hittar du på respektive produktsida.

Allmänna köpvillkor. 1. Den exakta leveranstiden hittar du på respektive produktsida. Allmänna köpvillkor 1. Den exakta leveranstiden hittar du på respektive produktsida. 2. När du klickar på knappen Köp skickas din beställning på de varor som du lagt i varukorgen. Vi skickar dig en bekräftelse

Läs mer

Den mobila handelslösningen som förenklar din affär

Den mobila handelslösningen som förenklar din affär Den mobila handelslösningen som förenklar din affär Stärk kundrelationerna och marknadsför relevanta erbjudanden som ökar din försäljning. Snabbt, enkelt, och säkert! Med Payair kan dina kunder med mobilen

Läs mer

Lägsta ordervärde som expedieras är 200:

Lägsta ordervärde som expedieras är 200: Våra allmänna köpvillkor Giltighetsområde Priser Lägsta ordervärde Våra avgifter Betalning Leverans Ångerrätt Mall för ångerrätt Returer/byte/reklamationer Tillgodohavande vid returer Beställ på www.aterliergs.se

Läs mer

Integrera Jetshop Commerce med Mamut One Enterprise

Integrera Jetshop Commerce med Mamut One Enterprise Integrera Jetshop Commerce med Mamut One Enterprise Kort om integration Mamut Mamut One Enterprise är affärssystemet för dig som både vill stärka din kundservice med smart säljstöd och få kontroll över

Läs mer

ELEFANT WEBB webbyrå i Malmö TILL DIN TJÄNST!

ELEFANT WEBB webbyrå i Malmö TILL DIN TJÄNST! ELEFANT WEBB webbyrå i Malmö TILL DIN TJÄNST! 2016 Elefant Webb Kreativa hemsidor med personlig touch Välkommen till Elefant Webb! Behöver du en funktionell hemsida, som är utformad efter ditt företags

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

Digital Handel. 23 Oktober 2018

Digital Handel. 23 Oktober 2018 Digital Handel 23 Oktober 2018 Arrangörer Presentatör Joakim Andersson - E-handels konsult - 15 års erfarenhet som programmerare och konsult inom e-handel \ Dagens struktur E-handelsplattform Vad finns

Läs mer

Kanalvalet2019. Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal.

Kanalvalet2019. Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal. Kanalvalet2019 Styrkan med rätt innehåll i rätt kanal. Det ständiga valet Som avsändare av kommunikation är det många olika val att ta ställning till fysiskt eller digitalt? PostNord, Citymail eller Morgonpost?

Läs mer

Introduktion till SveaWebPay INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Introduktion till SveaWebPay INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion till SveaWebPay Detta dokument beskriver det du behöver veta för att smidigt komma igång med betalningar via SveaWebPay. Ett ytterligare syfte med dokumentet är att ge en god bild över vilka

Läs mer

Ta din e-handel till toppen

Ta din e-handel till toppen Ta din e-handel till toppen Så växer affärerna på nätet Ingeli Thunberg Meddelande AB skonceptet Kunskap ADR Nya Media ODR Adresser Målgrupper Analyser Google CRM Marknadsföring Betalning Betalning Kort

Läs mer

Våra allmänna köpvillkor

Våra allmänna köpvillkor Våra allmänna köpvillkor 1. Giltighetsområde Våra köpvillkor gäller för försäljning inom Sverige. Vid försäljning utanför Sverige ber vi dig kontakta vår kundtjänst. AtelierGS ingår inga avtal med minderåriga

Läs mer

Kina - världens största e-marknad! Direkt från er webshop till Kina - Betalning, Logistik, Kundservice och Marknadsföring

Kina - världens största e-marknad! Direkt från er webshop till Kina - Betalning, Logistik, Kundservice och Marknadsföring E-handlarEns guide till Kina - världens största e-marknad! Innehåll Slide 3-6: Slide 7-9: Slide 10-13: Slide 14-17: Slide 18: Slide 19: E-handel i Kina E-handelslösning med helhetstänk Så fungerar det

Läs mer

Vad innebär det att vara datadriven?

Vad innebär det att vara datadriven? TIPS OCH VERKTYG FÖR DATADRIVEN E-HANDEL Vad innebär det att vara datadriven? Ett datadrivet företag mäter hela tiden och följer upp resultatet inte bara ekonomiskt utan även utifrån KPI:er som anses viktiga

Läs mer

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra!

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra! Välj rätt affärssystem för att din organisation ska blomstra! - En guide till dig som funderar på att byta eller investera i ett ERP system. Innehåll Därför är ett affärssystem viktigt för tillväxten...

Läs mer

Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel

Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel Om KICKS KICKS är den ledande skönhetskedjan i Norden. Med attraktiva varumärken inom doft, makeup, hudvård och hårvård samt välutbildade skönhetsexperter i butik

Läs mer

Free. 0:-/mån 39:-/mån. - webbutikslösning med marknadens lägsta pris

Free. 0:-/mån 39:-/mån. - webbutikslösning med marknadens lägsta pris 123 E-handel är en helhetstjänst för företag som vill sälja sina varor på nätet. Systemet har utvecklats av oss sedan 1996. Hos oss får du en färdig webbutik med din egen grafiska profil, en enkel administration

Läs mer

Mamut Enterprise DebiTech

Mamut Enterprise DebiTech Mamut Enterprise DebiTech Med Mamut Enterprise DebiTech får du en betalningslösning som gör det säkert för kunden att betala och säkert för dig att få dina pengar. Allt fler mindre företag säljer sina

Läs mer

SÅ KOMMER DU IGÅNG MED KASSA OCH KORTTERMINAL

SÅ KOMMER DU IGÅNG MED KASSA OCH KORTTERMINAL 09 TIPS SÅ KOMMER DU IGÅNG MED KASSA OCH KORTTERMINAL Att välja kassaregister och kortterminal för första gången kan kännas krångligt och svårt. Därför kommer vi här försöka ge dig en enkel sammanfattning

Läs mer

V E RKTYGS BO DEN STÄN GDE BUTIKEN O CH SATSADE PÅ NÄTET

V E RKTYGS BO DEN STÄN GDE BUTIKEN O CH SATSADE PÅ NÄTET V E RKTYGS BO DEN STÄN GDE BUTIKEN O CH SATSADE PÅ NÄTET Medan kollegorna inom järnvaruhandeln öppnade upp fler butiker runt om i landet gick Verktygsboden åt andra hållet. 2015 stängde de ner en av sina

Läs mer

Hybris: Ett verktyg för att hantera den digitala förändringsresan Förändring skapar både nya möjligheter och utmaningar.

Hybris: Ett verktyg för att hantera den digitala förändringsresan Förändring skapar både nya möjligheter och utmaningar. Hybris: Ett verktyg för att hantera den digitala förändringsresan Förändring skapar både nya möjligheter och utmaningar istone Commerce Det här ska vi prata om idag Ett digitalt skifte pågår som skapar

Läs mer

FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE

FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE Tips för att ta din affärsidé till nya nivåer FEEDBACK, FEEDBACK, FEEDBACK, FEEDBACK... OCH FEEDBACK! Feedback är guld värt. Skaffa feedback på din affärsidé. Ta steget och våga

Läs mer

61% SVENSK E-HANDEL 50% NYA KONSUMENTER HANDLAR I MOBILEN UNDER 2013 DIBS ÅRLIGA RAPPORT OM E-HANDEL, MOBIL HANDEL OCH BETALNINGAR

61% SVENSK E-HANDEL 50% NYA KONSUMENTER HANDLAR I MOBILEN UNDER 2013 DIBS ÅRLIGA RAPPORT OM E-HANDEL, MOBIL HANDEL OCH BETALNINGAR WWW.DIBS.SE SVENSK E-HANDEL DIBS ÅRLIGA RAPPORT OM E-HANDEL, MOBIL HANDEL OCH BETALNINGAR 50% NÄR DE HANDLAR PÅ NÄTET AV ALLA KONSUMENTER I NORDEN VILL LAGRA SITT KORTNUMMER 733 000 NYA KONSUMENTER HANDLAR

Läs mer

KOM IGÅNG-GUIDE. för DIBS Account. Vi gör det enkelt att ta betalt

KOM IGÅNG-GUIDE. för DIBS Account. Vi gör det enkelt att ta betalt KOM IGÅNG-GUIDE för DIBS Account Vi gör det enkelt att ta betalt VEM GÖR VAD? När du ska komma igång med din e-handel är det flera parter inblandade. Här ser du några av dom och vad de gör. DIBS Hos DIBS

Läs mer

Över 400 000 kunder har redan valt en lösning från Mamut

Över 400 000 kunder har redan valt en lösning från Mamut Över 400 000 kunder har redan valt en lösning från Mamut Komplett ekonomisystem med säljstöd och webbutik Testvinnende økonomisystem Allt i en lösning Mest för pengarna Enkelt att använda Tillgänglig support

Läs mer

Integrera Jetshop Commerce med Visma Administration

Integrera Jetshop Commerce med Visma Administration Integrera Jetshop Commerce med Visma Administration Kort om integration Visma Administration Landets mest beprövade ekonomiprogram. Från butiker till jordbruk och redovisningskonsulter. Inget ekonomiprogram

Läs mer

BETALNINGSALTERNATIVEN Faktura Betalning mot faktura är ej möjligt i webbshoppen. Endast vid offerter och personliga kontakter medges faktura.

BETALNINGSALTERNATIVEN Faktura Betalning mot faktura är ej möjligt i webbshoppen. Endast vid offerter och personliga kontakter medges faktura. HimmelskaGlimtar.se KÖPVILLKOR 1.1 BETALNING & FRAKT FÖR PRIVATKONSUMENTER För privatkonsumenter gäller konsumentköplagen samt distansavtalslagen. BETALNINGSALTERNATIVEN 1.1.1 Faktura Betalning mot faktura

Läs mer

Mamut Business Software. Introduktion. Mamut Enterprise DIBS

Mamut Business Software. Introduktion. Mamut Enterprise DIBS Mamut Business Software Introduktion Mamut Enterprise DIBS Mamut Enterprise DIBS Med Mamut Enterprise DIBS får du en betalningslösning som gör det säkert för kunden att betala och säkert för dig att få

Läs mer

Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter

Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-6861937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 7 Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter beskrivning Idag

Läs mer

Logistikens betydelse för e-handeln

Logistikens betydelse för e-handeln Logistikens betydelse för e-handeln Arne Andersson Sid 1 Sid 2 Är detta din bild av logistik? Trender Varför är logistiken viktig för e-handeln? Sid 3 Ehandel - Hur svårt kan de va? För mig är det inte

Läs mer

Oscar Eklund oscar@makesyoulocal.com mobil +45 2574 3315 Max Riis Christensen max@makesyoulocal.com mobil 3017 3950

Oscar Eklund oscar@makesyoulocal.com mobil +45 2574 3315 Max Riis Christensen max@makesyoulocal.com mobil 3017 3950 Oscar Eklund oscar@makesyoulocal.com mobil +45 2574 3315 Max Riis Christensen max@makesyoulocal.com mobil 3017 3950 Oscar Eklund oscar@makesyoulocal.com mobil +45 2574 3315 Max Riis Christensen max@makesyoulocal.com

Läs mer

Hur handlar jag på nätet?

Hur handlar jag på nätet? Hur handlar jag på nätet? Här är en liten guide till hur du handlar på Internet, t.ex www.blocket.se, www.tradera.se, www.cdon.se etc: Om det är första gången du vill köpa eller sälja behöver du ibland

Läs mer

GUIDE E-HANDEL I FEM STEG

GUIDE E-HANDEL I FEM STEG GUIDE E-HANDEL I FEM STEG GUIDE: E-HANDEL I FEM STEG Svensk e-handel växer så det knakar. Under 2017 shoppade svenskarna på nätet för strax under 110 miljarder enligt rapporten Svensk e-handel som bygger

Läs mer

du&co hjälper dig att bli bäst på distanshandel

du&co hjälper dig att bli bäst på distanshandel 40 du&co 3 2009 Packat och klart du&co hjälper dig att bli bäst på distanshandel 6 tips för bättre e-handel Fixar fotoalbum på distans Bättre överblick med katalog Så hjälper Posten dig du&co 3 2009 41

Läs mer

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet E-handelstrender i Norden 2015 Så handlar vi på nätet 1 3 Anna Borg Enkelhet är enkelt - eller? 4 Rapporten i korthet 5 Fakta Sverige, Danmark, Finland & Norge 6-8 Stark näthandel i Norden 9-12 Mobila

Läs mer

Vi integrerar din webbutik med faktura/delbetalning som betallösning. Detta är i samarbete med Billmate AB.

Vi integrerar din webbutik med faktura/delbetalning som betallösning. Detta är i samarbete med Billmate AB. Våra tjänster Löpande bokföring och utskrift av balans- och resultatrapport Låt inte bokföringen ta upp onödig tid från andra uppgifter inom företaget. Vi sköter er löpande bokföring åt er så ni får tid

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor Välkommen! Att skicka kundfakturor via banken innebär ett effektivt sätt att jobba och

Läs mer

Öka din försäljning med interaktiva offerter

Öka din försäljning med interaktiva offerter Öka din försäljning med interaktiva offerter Bakgrund Vi som utvecklat WebbOffert har levererat hemsidor via en egen plattform till svenska företag sedan 2012 och har idag hundratals nöjda kunder över

Läs mer

Ett white paper om: Konsumentdriven logistik

Ett white paper om: Konsumentdriven logistik White paper från PostNord Ett white paper om: Konsumentdriven logistik Digitaliseringstakten ökar snabbt och därmed stärks konsumentmakten. En viktig dimension av detta är att logistiken måste utgå från

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Kom igång med Swish i kassan!

Kom igång med Swish i kassan! Kom igång med Swish i kassan! Beskrivning Den här dokumentationen beskriver hur man kommer igång med vår koppling till Swish i kassasystemet och är framtagen i syfte att butiken själv skall kunna klara

Läs mer

Denna integritetspolicy kan komma att uppdateras och du hittar den senaste versionen av integritetspolicyn på

Denna integritetspolicy kan komma att uppdateras och du hittar den senaste versionen av integritetspolicyn på 1 Inledning Din integritet är viktig för oss och vi vill alltid vara öppna med hur vi på Mobikey behandlar dina personuppgifter, så att du ska känna dig trygg när du lämnar dessa till oss. I denna integritetspolicy

Läs mer

ZOOHANDLAREN SOM BLEV EN IT-GIGANT

ZOOHANDLAREN SOM BLEV EN IT-GIGANT ZOOHANDLAREN SOM BLEV EN IT-GIGANT Dustin är zoobutiken som sadlade om från husdjur till hårdvara och blev Sveriges största e-handlare. När Bo och Ulla Lundevall startade Dustin 1984 som en sidoverksamhet

Läs mer

Butikslösningen Shop4sale s grundfunktioner

Butikslösningen Shop4sale s grundfunktioner Butikslösningen Shop4sale s grundfunktioner Design Ett Standardutseende ingår via någon av våra grundmallar där du kan anpassa och lägga till din egen logotype och kontaktinformation. Uppdateringar Fria

Läs mer

Fraktkostnaden kan du se i kassan innan du bekräftar köpet.

Fraktkostnaden kan du se i kassan innan du bekräftar köpet. Köpvillkor Från och med 20160108 Försäljningsvillkor Samtliga priser på brandbynature.se visas inklusive 25 % moms. Inga extra kostnader utöver eventuell fraktkostnad tillkommer. Efter lagd beställning

Läs mer

5 steg till bättre affärer

5 steg till bättre affärer 5 steg till bättre affärer MobilGirot ger en unik flexibilitet för dig som driver företag Spara mycket tid Enkel helhetslösning för dig som jobbar med annat än ekonomi Tjäna mer I varje moment från offert

Läs mer

Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering.

Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering. Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering. Ta reda på dina behov Skapa förutsättningar för att lyckas. Skriv ner en tydlig sidstruktur

Läs mer

Så handlar vi på nätet 2011. Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad

Så handlar vi på nätet 2011. Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad Så handlar vi på nätet 2011 Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 3 1. Inledning... 5 2. E-handelsföretag på en global marknad... 6

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Företagskund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer

TID OCH PENGAR TIPS OM HUR DU VÄLJER RÄTT KASSASYSTEM

TID OCH PENGAR TIPS OM HUR DU VÄLJER RÄTT KASSASYSTEM 10 SPARA DIG TID OCH PENGAR TIPS OM HUR DU VÄLJER RÄTT KASSASYSTEM Att välja rätt kassasystem och kortterminal kan kännas snårigt och svårt. Därför har vi gjort en kort sammanfattning över vad som kan

Läs mer

Telia Internet WebOrder Förvandlar kunder till besökare 1 2002-01-24

Telia Internet WebOrder Förvandlar kunder till besökare 1 2002-01-24 Telia Internet WebOrder Förvandlar kunder till besökare 1 Introduktion till Telia Internet WebOrder Välkommen! Denna presentation ger dig en snabb introduktion till tjänsten Telia Internet WebOrder. Efter

Läs mer

Denna text innehåller köpvillkor och består av följande delar:

Denna text innehåller köpvillkor och består av följande delar: Denna text innehåller köpvillkor och består av följande delar: Betalningsalternativ och säkerhet Företagsinformation Butik Bijou - org.nr, moms.nr, bankgiro nr, adress, tnr, mejl Support Priser Leverans

Läs mer

Välkommen till Snigeldesigns webbutik. Här kan du utforska vårt sortiment och beställa våra produkter.

Välkommen till Snigeldesigns webbutik. Här kan du utforska vårt sortiment och beställa våra produkter. INTRODUKTION Välkommen till Snigeldesigns webbutik. Här kan du utforska vårt sortiment och beställa våra produkter. Du kan börja handla med en gång genom att lägga varor i kundvagnen. Om du redan är kund

Läs mer

Funktioner i NetDirect

Funktioner i NetDirect Funktioner i NetDirect Funktioner Vår e-handelslösning innehåller mängder av praktiska funktioner som gör det enkelt för dig att bedriva handel på nätet. Många betalningssätt NetDirect stödjer många olika

Läs mer

VAD MAN BÖR TÄNKA PÅ INNAN MAN INVESTERAR I EN NY TELEFONVÄXEL

VAD MAN BÖR TÄNKA PÅ INNAN MAN INVESTERAR I EN NY TELEFONVÄXEL VAD MAN BÖR TÄNKA PÅ INNAN MAN INVESTERAR I EN NY TELEFONVÄXEL 2017-03-21 10 Frågor som du bör avkräva svar på av din tilltänkta telefonileverantör Idag är det vare sig komplicerat eller för den delen

Läs mer

Limiten för Visa och Mastercard är 15 000 kr. Limiten för Direktbank är 100 000 kr.

Limiten för Visa och Mastercard är 15 000 kr. Limiten för Direktbank är 100 000 kr. Jag har ångrat mitt köp eller beställt fel produkt, vad ska jag göra? Du har rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar från det att du har mottagit varan och handlar därmed med full trygghet. Om du ångrar

Läs mer

Fraktjakt manual för Privatperson

Fraktjakt manual för Privatperson Fraktjakt manual för Privatperson Version 1.4 2017-01-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen...3 Registrera användarkonto till privatperson...4 Beräkna fraktpriser,...5 Vid utrikesfrakt...5

Läs mer

27 enkla tips för att fördubbla konverteringen för din e-butik garanterat. av Jonas Carlström

27 enkla tips för att fördubbla konverteringen för din e-butik garanterat. av Jonas Carlström 27 enkla tips för att fördubbla konverteringen för din e-butik garanterat av Jonas Carlström Varför bry sig om konverteringen? Öka antalet försäljningar med samma mängd trafik (Hög lönsamhet är företagets

Läs mer

EHLCOIN white paper. Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF!

EHLCOIN white paper. Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF! EHLCOIN white paper Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF! Innehållsförteckning EHLCOIN white paper 0 Tack för att du laddat ner EHLCOIN white paper PDF! 0 Innehållsförteckning 1 Syfte 2 Syftet

Läs mer

Sharespine Plugboard v1.0

Sharespine Plugboard v1.0 Sharespine Plugboard v1.0 - Viktiga saker att tänka på när du använder Plugboard och ska sälja på marknadsplatser - Att sälja sina produkter på en marknadsplats är lite annorlunda än sälja de i en egen

Läs mer

2015-10-29 Integrationsguide Version 2.3. INTEGRATIONSGUIDE Svea Ekonomi / Webpay

2015-10-29 Integrationsguide Version 2.3. INTEGRATIONSGUIDE Svea Ekonomi / Webpay INTEGRATIONSGUIDE Svea Ekonomi / Webpay Inledning För att Svea Ekonomi/Webpay ska kunna garantera en väl fungerade produkt tillsammans med en kvalitetssäkring mot våra partners och kunder har vi tagit

Läs mer

Framtidssäkra din Logistik!

Framtidssäkra din Logistik! Framtidssäkra din Logistik! Sara Ihrlund Consortio Fashion Group Bo Zetterqvist Svensk Digital Handel Logistikgruppens Uppdrag Hos medlemmar och i omvärlden: Hitta de för E-handeln viktigaste logistikfrågorna

Läs mer

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK Nordisk e-handel för 34 miljarder SEK under första kvartalet FÖRORD Värdet av nordiska konsumenters e-handel under första kvartalet 2014 uppgick till cirka 34 miljarder

Läs mer

KORTBETALNINGSLÖSNINGAR FRÅN AFFÄRSIT FÖR EASYCASHIER, ISUPOS OCH FRISTÅENDE TERMINAL

KORTBETALNINGSLÖSNINGAR FRÅN AFFÄRSIT FÖR EASYCASHIER, ISUPOS OCH FRISTÅENDE TERMINAL KORTBETALNINGSLÖSNINGAR FRÅN AFFÄRSIT FÖR EASYCASHIER, ISUPOS OCH FRISTÅENDE TERMINAL Nedan finns samlad information vad gäller de kortbetalningslösningar som finns till EasyCashier, ISUPOS och fristående

Läs mer

E-barometern [konsument] juli 2017 av Carin Blom, detaljhandelsanalytiker PostNord Sverige

E-barometern [konsument] juli 2017 av Carin Blom, detaljhandelsanalytiker PostNord Sverige Juli 2017 Juli-summering E-handelskonsumtionen ökade med 17 procent, jämfört med juli 2016. 66 procent av svenskarna e-handlade under månaden. Jämfört med i fjol ökade andelen som handlat livsmedel samt

Läs mer

Praktiska och enkla mobila tjänster

Praktiska och enkla mobila tjänster Praktiska och enkla mobila tjänster Appar som underlättar din vardag Ta hjälp av smarta verktyg för att enkelt hantera din ekonomi, när du vill och var du vill. I den här foldern kan du läsa om våra populära

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

PAYPAL/JETSHOP AKTIVERINGSGUIDE. Så här aktiverar du PayPal i din webbutik

PAYPAL/JETSHOP AKTIVERINGSGUIDE. Så här aktiverar du PayPal i din webbutik PAYPAL/JETSHOP AKTIVERINGSGUIDE Så här aktiverar du PayPal i din webbutik PAYPAL/JETSHOP Öppna PayPal företagskonto - steg 1 Sid. 3-14 För att kunna ta emot PayPal-betalningar från dina kunder behöver

Läs mer

Köp- och leveransvillkor

Köp- och leveransvillkor Köp- och leveransvillkor Dessa köp- och leveransvillkor gäller för köp av produkter på för leveranser inom Sverige. ägs och drivs av Escapism Gear AB (org. nr. 559167-8189), Körsbärsvägen 7, 114 23 Stockholm

Läs mer

Hjälp till att undvika tvister och chargebacks.

Hjälp till att undvika tvister och chargebacks. Hjälp till att undvika tvister och chargebacks. Ibland kan något gå fel med en beställning. Här är vår praktiska guide som hjälper dig att undvika tvister och chargebacks. Problem tillhör vanligtvis en

Läs mer

Digitala lösningar som effektivt kommunicerar mot era målgrupper.

Digitala lösningar som effektivt kommunicerar mot era målgrupper. En virtuell webbyrå Vi skapar kostnadseffektiva digitala lösningar åt medelstora och stora företag. Er webbplats blir sökvänlig, responsiv och modern. Vårt koncept bygger på låga kostnader med god kvalité.

Läs mer

Den framtida digitala föreningen

Den framtida digitala föreningen Den framtida digitala föreningen Vi gör det möjligt! Swedish Mobile Transfer AB org. nr: 559058-2002 2016 MOBILGIROT. All rights reserved Swedish Mobile Transfer AB / MobilGirot 2016 startade grundarna

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Senast uppdaterad 5 September, 2018 1 Inledning ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Välkommen till My Mall och försäljning via vår marknadsplats på mymall.se. Vårt samarbete är viktigt och innebär såväl juridiska

Läs mer

MoreFlo ios. Snabbstartsguide. MoreFlo AB.

MoreFlo ios. Snabbstartsguide. MoreFlo AB. MoreFlo ios Snabbstartsguide MoreFlo AB www.moreflo.com 1 Tack för att du valt MoreFlo Några få steg för att komma igång I den här snabbstartsguiden går vi igenom de inställningar du behöver göra och det

Läs mer

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning GUIDE 5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning När vår uppkoppling blir allt mer affärskritisk ökar också kraven på att den ska vara robust och säker. En butik som inte kan ta betalt och ett

Läs mer

The Klarna story: framtiden för näthandel och mobilhandel

The Klarna story: framtiden för näthandel och mobilhandel The Klarna story: framtiden för näthandel och mobilhandel Fredrik Green Country Manager Norway Det här är Klarna Group Grundat 2005 med fokus på att förenkla handeln online Ledande aktör i Europa inom

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet...

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet... Nyheter i Dynamics NAV 2016 Innehåll App-klient för smartphones... 2 Power BI... 3 Arbetsflöde... 4 CRM Online... 5 Webb-klienten... 6 Dokumenthantering... 7 Molnet... 8 Elektronisk fakturering... 9 App-klient

Läs mer