Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering."

Transkript

1 Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering.

2 Ta reda på dina behov Skapa förutsättningar för att lyckas. Skriv ner en tydlig sidstruktur Med en tydlig sidstruktur vet du vilka undersidor din hemsida ska innehålla och hur många sidor det blir totalt. Exempel: Startsida, 10 produktsidor, om företaget, kontaktsida. Bestäm innehållet på dina sidor Ta reda på vilka funktioner du behöver på din hemsida och du kan ta ett bättre beslut när du ska välja hemsidetjänst. Exempel: Kontaktsidan ska innehålla en bild, text med adressuppgifter, kontaktformulär och en karta med vägbeskrivning. Domännamn & e-post Rätt domännamn ger ett proffsigt intryck och förbättrar din sökmotoroptimering. Tips Välj ett domännamn som är enkelt att komma ihåg. Välj.se om du huvudsakligen agerar inom Sverige. De flesta i sverige provar.se först. Välj.com om du agerar internationellt eller köp både.se och.com. Välj ett domännamn som är lätt att uttala och stavas som det låter. Att välja ett domännamn som beskriver verksamheten är bra för sökmotoroptimeringen. Exempelvis: badrumsrenovering.se eller sushikartan.se. Undvik å, ä och ö E-post går ej att koppla till domännamn som innehåller å, ä, ö. Alternativt så vidarebefordrar du domännamnet med åäö till det utan. Exempel: Välj istället för Undvik bindestreck Det är svårt att veta hur domännamnet ska stavas när man hör det muntligt. Många missar därför att skriva in bindestrecket. Exempel: Välj fotografakuten istället för fotograf-akuten.

3 Utgå från en färdig mall Det ger dig ett snyggt resultat även om du gör hemsidan själv. Anpassa med din egen logotyp, färger och typsnitt och skapa din egen stil. Välj rätt design En passande stil ger ett bra första intryck. Välj en stil Färger och typsnitt kan göra stor skillnad på en hemsida. Tänk på vilken känsla du vill förmedla till besökaren. Advokatbyrå: Strikt och avskalad. Reklambyrå: Färglad och kreativ. Dagis: Lekfull och glad. Välj färger utifrån din logotyp Har du en grön logotyp på vit bakgrund passar det oftast bra att göra hemsidan i samma stil. Det skapar ett enhetligt intryck och att folk känner igen din design. Begränsa antalet färger Använd som mest två till tre färger. Det förenklar din design och du ger ett enhetligt intryck. Om du behöver fler färger använder du istället ljusare eller mörkare varianter av de färger du valt. Exempel: Ica är rött, Coop är blått, Netto är gult och de är konsekventa i sin färganvändning Snygga bilder lyfter din hemsida Med snygga bilder blir din hemsida mer attraktiv. Du som inte är fotograf eller designer kan köpa bilder på exempelvis istockphoto.com till en låg kostnad.

4 Skriv för webben Gör det enkelt att hitta rätt information. Skriv mindre än du brukar Majoriteten av dina besökare skummar igenom hemsidan snabbt och stannar bara när blicken fastnar på något intressant. Därför ska du göra det enkelt för besökaren att hitta rätt information. Skriv inte för mycket. Få besökare orkar läsa långa texter på nätet. Besökaren skumläser och vill snabbt hitta rätt information. Skriv det viktigaste först. De flesta besökare orkar inte läsa till slutet av sidan. Avsluta med mindre viktig information och detaljer. Skriv hälften så mycket eller mindre text än du skulle gjort i ett tryckt medie. 5 tips för att skriva text på hemsidan Visa vägen för besökaren Skriv 3-5 rader per stycke och sammanfatta stycket med en rubrik. Formulera meningsfulla rubriker som sammanfattar stycken och separerar informationen på en sida. Använd punktlistor för att sammanfatta innehåll. Länka flitigt i din brödtext. Framhäv viktiga ord genom att skriva dem i fetstil eller länka dem. På nätet vill man ofta att besökaren ska utföra en handling. Tänk därför i form av Nästa steg på alla dina sidor. Vad vill du att besökaren gör härnäst på varje undersida? Startsida: Se till att besökaren hittar rätt information på hemsidan med en tydlig meny och struktur. Produktsida: Uppmana besökaren att köpa produkten. Informationssida: Be besökaren fylla i sin information för att bli uppringd och få mer information. Anmälningssida: Be besökaren fylla i ett anmälningsformulär. Om oss-sida: Be besökaren anmäla sig till ditt nyhetsbrev.

5 Sökmotoroptimering Skriv innehållet för besökaren och följ vissa enkla regler. Lägg till hemsidan hos sökmotorerna Om du lägger till din hemsida manuellt hos sökmotorerna så kommer den att visas i sökresultaten tidigare. Lägg till din hemsida hos Google: https://www.google.com/webmasters/tools Skapa passande sidnamn Om en undersida handlar om redovisning bör dess namn innehålla redovisning. Exempel: Om en sida heter xsdf34gh.html kommer inte Google att kunna koppla det till hemsidans innehåll och att det handlar om redovisning. Skriv text på alla undersidor Google läser dina texter och försöker ta reda på vad de handlar om. Om en sida saknar text påverkar det sökmotoroptimeringen negativt. Skriv alltid en kort text på varje sida som är relevant för just den sidan. Exempel: På en sida med ett bildgalleri för bröllopsfotografering kan du skriva om hur fotograferingen går till och hur bröllopsparet ska förbereda sig. Skapa relevanta sidor Om du skriver om krukor, blommor och spadar på samma sida blir den inte lika relevant som en sida som bara handlar om spadar när någon söker efter Spadar på Google. Exempel: Skapa istället en sida för krukor, en för blommor och en för spadar. Då blir det också enklare för dig att namnge dina sidor och lättare för besökare att hitta rätt information. Länka på rätt sätt Länka så att besökaren förstår vart länken leder utan att behöva läsa texten runtomkring. Rätt: På Kalles trafikskola har vi flera kurser i körteori. Fel: På Kalles trafikskola har vi flera kurser i körteori, klicka här. Visste du att: I Hemsida24 ingår en guide för sökmotoroptimering som hjälper dig att optimera på samma sätt som duktiga seo-konsulter.

6 Gör hemsidan själv, snyggt och enkelt Proffsigt resultat. Google-vänligt. Inga förkunskaper krävs. POPULÄRAST Gratis Standard Professionell E-butik 0kr 99kr /månad (betalas årsvis) 169kr /månad (betalas årsvis) 249kr /månad (betalas årsvis) 0,1 GB utrymme 5 GB utrymme 15 GB utrymme 30 GB utrymme Obegränsat antal sidor Obegränsat antal sidor Obegränsat antal sidor Obegränsat antal sidor Eget domännamn Eget domännamn Eget domännamn Eget domännamn E-post 3 e-postadresser 10 e-postadresser 15 e-postadresser E-butik E-butik - 5 produkter E-butik - 5 produkter E-butik produkter Flerspråksstöd Flerspråksstöd Flerspråksstöd Flerspråksstöd En komplett hemsidelösning Detta ingår i samtliga abonnemang. Obegränsat antal sidor Sökoptimeringsguide Lösenordsskyddade sidor Blogga via iphone-app Statistik Bildgalleri Kontaktformulär Videospelare Ljudspelare Kalender Gästbok Blogg Nyhetsfunktion Karta RSS-läsare Presentera filer Visa flash Sociala medier

7 Statistik Hemsida Kom igång helt gratis. Uppgradera och få fler möjligheter. Följ dina sidvisningar, antalet besökare och unika besökare. Statistiken kan även följas i Hemsida24-appen för iphone. Smidig bildredigering Rotera, beskär och ändra storlek på bilder. Du kan även justera färger, lägga till effekter och skapa ramar. Otroligt enkelt Du drar färdiga block till hemsidan för att lägga till innehåll som text och bilder. Det fungerar på pc och mac och du kan uppdatera när som helst, var som helst. Snyggt resultat Du utgår från en färdig mall. Mallen kan anpassas med din logotyp, dina egna färger, bilder och typsnitt. Det ger dig frihet att skapa ett utseende som passar din smak. Intressant innehåll Med en mängd olika block bygger du snabbt upp hemsidans innehåll. Lägg till text, bilder, video, formulär och mycket mer. Support Vi gör allt vi kan för att du ska lyckas med din hemsida. Du kan söka efter svar, se bild- och videoguider eller vända dig till vår personliga support för att få hjälp och instruktioner. E-butik Kom igång med e-handel idag. Allt du behöver ingår. Med Hemsida24 är det enkelt att starta en e-butik: utgå från en tilltalande design, presentera dina produkter med text och bilder och erbjud betalning med kort, internetbank, faktura, delbetalning eller manuell orderhantering. Dessutom kan du välja passande fraktalternativ och skapa rabattkoder. Driv din e-butik och hemsida i ett, följ försäljningsstatistiken och mät din försäljning för bästa resultat.

8 Gör en hemsida & e-butik själv, snyggt och enkelt. Helt utan förkunskaper. Skapa ett gratis konto Alla priser anges exkl. moms. Med reservation för tryckfel och prisändringar.

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Steg 6 Marknadsföring på nätet One.com Textalk Windows 7

Steg 6 Marknadsföring på nätet One.com Textalk Windows 7 Steg 6 Marknadsföring på nätet One.com Textalk Windows 7 Sept 14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 6 W78 Sida 1 Inledning Hemsida Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 5. Starta Explorer. Gå in på http://liljedalsdata.se

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline 1 Innehåll: Inledning s.3 Logga in s.3 Design responsive, version 2.0 s.3 Layout s.6 Grundinställningar s.9 Boxinställningar s.10 Toppflikar s.11 Information

Läs mer

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem.

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem. Vill du ha nya kunder direkt från Google? Det är enkelt! Genom att synas på Google kan de som letar efter det du erbjuder hitta till din e-butik. Här kommer vi ge dig 4 tips om sökmotoroptimering (SEO)

Läs mer

Datorstöd till din turnering

Datorstöd till din turnering Datorstöd till din turnering Cup Manager erbjuder modern resultatservice kombinerat med ett avancerat administrationsverktyg När man organiserar en turnering är det mycket att hålla reda på. Det som tar

Läs mer

WebPublish. Sju fördelar med. WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat.

WebPublish. Sju fördelar med. WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat. WebPublish Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat. WebPublish är ett modernt och kraftfullt publiceringsverktyg som anpassas individuellt för varje organisation.

Läs mer

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM Benny Ottosson Hej Vad kul att du är intresserad av min videokurs om BRÖLLOPSALBUM. Jag älskar att fotografera bröllop. Och jag älskar att göra bröllopsalbum. Det

Läs mer

White paper Välskrivna texter för e-post

White paper Välskrivna texter för e-post White paper Välskrivna texter för e-post Lär dig knepen som hjälper dig att skriva bättre texter Din guide till bra och välskrivna texter för e-post Den digitala marknadsföringen är ofta inriktad på teknik.

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%e2%80%93-del-1/ Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem

Läs mer

Skapa din egen blog och hemsida:

Skapa din egen blog och hemsida: Skapa din egen blog och hemsida: Följ denna steg-för-steg guide så kommer du i mål Välkommen och grattis! Du är nu endast ca 5 minuter från att ha din egen domän och egen blogg eller hemsida uppe. I den

Läs mer

Jajja Whitepaper Konverteringens ABC

Jajja Whitepaper Konverteringens ABC Inledning Vi vill hjälpa dig att lyckas med dina affärer på nätet och har därför tagit fram detta whitepaper där vi presenterar konverteringens grunder i fyra steg. Använd tankesätten och metoderna som

Läs mer

* 86% av svenskarna som är över 18 år använder Internet dagligen (2013) * 65% av Sveriges befolkning använder smartphones för att surfa (2013)

* 86% av svenskarna som är över 18 år använder Internet dagligen (2013) * 65% av Sveriges befolkning använder smartphones för att surfa (2013) 1 Några skäl till att du måste finnas och synas på Internet... * 86% av svenskarna som är över 18 år använder Internet dagligen (2013) * 65% av Sveriges befolkning använder smartphones för att surfa (2013)

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING HemsidaExpress Instruktionsmanual Du har investerat i en produkt som hjälper dig att göra professionella hemsidor som är lätta att skapa och uppdatera. Vi på HemsidaExpress erbjuder dig att på ett enkelt

Läs mer

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Kostnadsfria seminarier under månaden Minikurser Tullverket informerar Björn Lundén Information: Soloföretag Nutek: Inspiration - hur

Läs mer

Guide för lyckad e-handel

Guide för lyckad e-handel Guide för lyckad e-handel svenskhandel.se Möjligheter och utmaningar Den snabbt växande marknaden på internet utgör en stor möjlighet för alla detaljhandelsföretag runt om i landet. Men konkurrensen är

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Introduktion till SveaWebPay INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Introduktion till SveaWebPay INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion till SveaWebPay Detta dokument beskriver det du behöver veta för att smidigt komma igång med betalningar via SveaWebPay. Ett ytterligare syfte med dokumentet är att ge en god bild över vilka

Läs mer

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du?

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du? Vilken webbstrategi har du? Internetmarknadsföring på tio minuter KANBAN marketing kanban marketing ab lund, sweden e-mail gustav.bergman@kanban.se mobile +46 (0)709-16 37 65 website www.kanban.se 1 a

Läs mer

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se 2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se SAMMANFATTNING Föreliggande uppsats behandlar ämnet sökmotoroptimering.

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

Google Analytics. www.jajja.com

Google Analytics. www.jajja.com Google Analytics r www.jajja.com Så funkar Google Analytics Mätbarheten är den viktigaste fördelen med webben framför andra kanaler. Det är först när du kan analysera dina besökare och förstå dem som du

Läs mer