BLOGG PETER DPI.FI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI"

Transkript

1 BLOGG PETER DPI.FI

2 WordPress är en väldigt användbar nätportal, som kan användas både som blogg men även för att bygga upp din hemsida på nätet. Verktygen är lätta att använda och det erbjuds många färdiga layouter som enkelt kan anpassas efter dina behov och önskemål.

3 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS 6 STARKA ANLEDNINGAR ATT ANVÄNDA GRATISBLOGGEN WORDPRESS. GRATIS WORDPRESS ÄR OPEN SOURCE. MED DET MENAS ATT KÄLLKODEN ÄR FRI ATT ANVÄNDA OCH UTVECKLA. TACK VARE DETTA PÅGÅR STÄNDIGT EN SNABB UTVECKLING AV PROGRAMMET OCH DET FINNS MÅNGA COMMUNITIES DÄR DU KAN STÄLLA FRÅGOR OM DU VILL HA TIPS. WORDPRESS ANVÄNDER SIG AV PROGRAMSPRÅKET PHP/MYSQL OCH ÄR LICENSIERAT UNDER GPL GNU GENERAL PUBLIC LICENSE. EN GRATIS MJUKVARULICENS SOM ANVÄNDS OMFATTANDE. ANVÄNDARVÄNLIGT DU BEHÖVER INTE HA NÅGON ERFARENHET AV WEBBDESIGN FÖR ATT ANVÄNDA WORDPRESS. PROGRAMMET ÄR WYSIWYG (STÅR FÖR "WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET"OCH DU BEHÖVER BARA SKRIVA IN TEXT OCH LADDA UPP BILDER VIA ADMINET VILKET ÄR VÄLDIGT ENKELT)

4 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS LÄTT ATT INSTALLERA WORDPRESS ÄR ENKELT ATT INSTALLERA OCH DET FINNS BÅDE MANUELLA OCH AUTOMATISKA LÖSNINGAR. INNAN DU SKAPAR DIN BLOGG MÅSTE DU BÖRJA MED ATT SKAFFA WEBHOSTING HOS ETT WEBBHOTELL. DETTA GÖR DU EFTERSOM DU BEHÖVER ETT DOMÄNNAMN SAMT TILLGÅNG TILL EN SERVER SOM ÄR STÄNDIGT UPPKOPPLAD MOT NÄTET SÅ ATT BESÖKARNA KAN GÅ IN OCH LÄSA DIN BLOGG. T.EX ERBJUDER DETTA TILL ETT FÖRMÅNLIGT PRIS. WALTONEN GÖR EN SIDA ÅT AR15 OCH SÅ FÅR NI UNDER KURSEN INSTALLERA EN EGEN SIDA PÅ TEST SERVERN. SENARE UNDER HÖSTEN FÅR NI EN SIDA PÅ BLOGG.INVEON.FI

5 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS MASSOR AV TEMAN DET FINNS OBEGRÄNSAT MED GRATISTEMAN FÖR WORDPRESS SOM DU KAN LADDA NER OCH ANVÄNDA TILL DIN BLOGG OM DU INTE GILLAR DE TEMAN SOM INGÅR I STANDARINSTALLATIONEN. MÅNGA DESIGNERS LIVNÄR SIG ÄVEN PÅ ATT SÄLJA SNYGGA OCH LITE LYXIGARE WORDPRESSTEMAN.

6 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS PLUGINS PLUGINS ÄR SMÅ TILLÄGGSPROGRAM SOM GER WORDPRESS UTÖKAD FUNKTIONALITET. DET FINNS MÄNGDER AV DESSA PROGRAM ATT LADDA NER HELT GRATIS. DET STORA UTBUDET OCH STÄNDIGA STRÖMMEN AV NYA PROGRAM GÖR ATT DIN BLOGG KAN BLI OTROLIGT AVANCERAD MED TIDEN OCH LÖSA UPPGIFTER SOM BARA RIKTIGT DUKTIGA DESIGNERS/PROGRAMMERA SKULLE KLARA AV. COMMUNITY SUPPORT ANTALET WORDPRESS-SAJTER PÅ NÄTET ÄR ENORM OCH DET FINNS EN STOR ANVÄNDARCOMMUNITY SOM SER TILL ATT UTVECKLINGEN GÅR FRAMÅT. NÄRSOMHELT SOM DU FÅR PROBLEM MED WORDPRESS KAN DU ENKELT KOLLA UPP DE OTALIGA FORUM SOM FINNS PÅ NÄTET FÖR ATT BE OM HJÄLP.

7 FÖRDELAR EN BLOGG SOM DU ARBETAR MED AKTIVT SYNS BLIXSNABBT I GOOGLE NÄR DU SKRIVER EN NY BLOGGPOST. OM DU VÄLJER ETT ÄMNE SOM DU VILL BLOGGA OM SÅ SYNS DEN I GOOGLE INOM NÅGRA MINUTER OCH GÅR ATT HITTA VID EN SÖKNING. MED EN BLOGG KAN DU UTNYTTJA DIN SOCIALA FÖRMÅGA OCH DEBATTERA ELLER DISKUTERA MED ANDRA BLOGGARE. GENOM ATT KOMMENTERA OCH DISKUTERA SERIÖST SKAPAR DU BRA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT FÅ MÅNGA LÄNKAR SOM LEDER TILL DIN SAJTOCH DETTA KOMMER ATT STÄRKA DIN BLOGG ÖVER TID OCH GE DIG MER TRAFIK. BESÖKARE KAN ENKELT PRENUMERERA PÅ DINA INLÄGG GENOM BLOGGENS RSS-FEED. BLOGGAR ÄR ENKLA ATT KOPPLA TILL ANDRA SOCIALA MEDIER SOM EXEMPELVIS TWITTER OCH FACEBOOK. PÅ SÅ SÄTT KAN DU UTNYTTJA OLIKA KANALER FÖR ATT SYNAS LITE ÖVERALLT PÅ NÄTET. EN BLOGG ÄR VÄLDIGT SNABB OCH ENKEL ATT UPPDATERA MED NYA INLÄGG.

8 NACKDELAR NACKDELAR ATT INTE SJÄLV KUNNA STYRA BLOGGEN OCH DESIGNA HELT FRITT EFTERSOM DU ÄR LÅST AV ETT ADMIN HAR NEGATIV INVERKAN PÅ FÖRMÅGAN ATT STRUKTURERA UPP SAKER PRECIS SOM DU VILL. ATT HA TOTAL KONTROLL PÅ ALLA DINA ELEMENT PÅ EN WEBBSIDA ÄR EN STOR FÖRDEL NÄR DET GÄLLER SÖKMOTOROPTIMERING, SOM ANVÄNDS FÖR ATT ANPASSA DIN SIDA PÅ BÄSTA SÄTT FÖR ATT DEN SKA SYNAS SÅ BRA SOM MÖJLIGT I GOOGLE. ETT TYPISKT PROBLEM MED BLOGGAR ÄR ATT BLOGGPOSTERNA FÖRSVINNER LÄNGRE OCH LÄNGRE NER I HIERARKIN. EN BLOGGPOST SOM INTE SYNS PÅ FÖRSTASIDAN TAPPAR I VÄRDE FASTÄN DEN KANSKE INNEHÅLLER DEN INTRESSANTASTE INFORMATIONEN PÅ HELA SAJTEN. DU BÖR ALLTSÅ SE TILL ATT INTE GLÖMMA BORT DESSA VIKTIGA POSTER UTAN SE TILL ATT DU LÄNKAR TILL DESSA UR EXEMPELVIS SIDOMENYN.

9 NACKDELAR HTML-KODNINGEN ÄR INTE KORREKT OCH RUBRIKER ANVÄNDS OFTA FELAKTIGT NÄR DU ANVÄNDER DIG AV EN BLOGG. DETTA SKAPAR SÄMRE RELEVANS FÖR DE SÖKORD SOM DU VILL SYNAS PÅ ÄN OM DU SJÄLV SKRIVER IN HUVUDRUBRIKER DÄR DET SKA VARA EN HUVUDRUBRIK, UNDERRUBRIKER FÖR RUBRIKER UNDER HUVUDRUBRIKEN OSV. ÖVRIG KOD ÄR INTE HELLER OPTIMERAD. EN METOD SOM JAG SJÄLV ANVÄNDER MIG AV NÄR JAG BYGGER WEBBSAJTER ÄR ATT LÄGGA MENYERNA EFTER ARTIKELTEXTEN I KODEN. GENOM ATT LYFTA UPP ARTIKELTEXTEN FÖRENKLAR DU INDEXERING I GOOGLE OCH SIDORNA KOMMER OCKSÅ ATT RANKA BÄTTRE I GOOGLE. M.M

10 INLÄGG I WORDPRESS SKRIVER DU DINA INLÄGG GENOM TVÅ OLIKA METODER: INLÄGG OCH SIDOR. HÄR GÅR VI IGENOM HUR DE ANVÄNDS. INLÄGG (POSTS) ANVÄNDS TILL FÖRSKA UPPDATERINGAR OCH KAN SES SOM ETT NYHETSFLÖDE PÅ DIN SAJT. MED WORDPRESS INBYGGDA RSS-FUNKTION ÄR DET ENKELT FÖR DINA BESÖKARE ATT PRENUMERERA PÅ DINA NYASTE INLÄGG MED HJÄLP AV EN RSS-LÄSARE. INLÄGGEN LISTAS I OMVÄND KRONOLOGISK ORDNING, DVS DET NYASTE DU SKRIVIT LISTAS FÖRST. VARJE INLÄGG KAN TAGGAS OCH KATEGORISERAS OCH KOMMENTERAS AV ANDRA ANVÄNDARE.

11 INLÄGG EN BILD SOM VISAR HUR MENYN FÖR INLÄGG OCH SIDOR SER UT I WORDPRESS ADMIN.

12 SIDOR SIDOR ÄR WEBBSIDOR AV DET MER TRADITIONELLA SLAGET OCH ANVÄNDS FÖR ATT STRUKTURERA UPP INNEHÅLLET PÅ DIN SAJT. TILL SKILLNAD MOT INLÄGG SÅ HAR DE INTE DATUMMÄRKNING ELLER KATEGORITAGGAR MEN GÅR ATT KOMMENTERA. SIDOR LÄMPAR SIG BRA EXEMPELVIS NÄR DU VILL BERÄTTA MER INGÅENDE OM DIN BLOGGS SYFTE ELLER OM DU VILL GÖRA EN PRESENTATION AV DIG SJÄLV

13 KATEGORIER KATEGORIER OCH TAGGAR ANVÄNDS FÖR ATT STRUKTURERA UPP DIN BLOGG ORDENTLIGT KATEGORIER ÄR ETT SÄTT ATT GROVT MÄRKA UPP INNEHÅLLET I DINA INLÄGG. OM DU EXEMPELVIS HAR EN BLOGG SOM HANDLAR OM DATORER KAN DU MÄRKA UPP EN KATEGORI SOM "PC" OCH EN ANNAN MED "MAC" DÄR DU BEROENDE PÅ DATORTYP POSTAR INLÄGG I OLIKA KATEGORIER. UNDER VARJE INLÄGG LISTAS VILKA KATEGORIER SOM INLÄGGET TILLHÖR. OM DU KLICKAR PÅ EN KATEGORI SÅ KOMMER DU TILL EN SIDA DÄR ALLA INLÄGG SOM TILLHÖR SAMMA KATEGORI LISTAS. DET ÄR OCKSÅ MÖJLIGT ATT SKAPA UNDERKATEGORIER FÖR VARJE KATEGORI, SOM EXEMPELVIS "NYTTOPROGRAM", "SPEL" OCH "NYHETER" M.M.

14 KATEGORIER

15 TAGGAR TAGGAR, ELLER ETIKETTER, ÄR ETT SÄTT ATT YTTERLIGARE MÄRKA UPP VARJE INLÄGGPÅ MIKRONIVÅ MED MER BESKRIVANDA SÖKORD OCH VARJE TAG FINNS OCKSÅ UTSKRIVEN I SLUTET PÅ VARJE BLOGGPOST. EN RECENSION AV SPELET "WORLD OF WARCRAFT: CATACLYSM" SKULLE SÅLEDES HANDLA I BÅDE KATEGORI "PC" OCH "MAC", UNDERKATEGORI "SPEL" OCH SEDAN MÄRKAS UPP MED TAGGARNA "WORLD OF WARCRAFT" OCH "MMORPG" (SOM FÖRRESTEN STÅR FÖR MASSIVE MULTIPLAYER ONLINE ROLE PLAYING GAME). LIKSOM FÖR KATEGORIER SÅ KAN DU KLICKA PÅ EN TAGG FÖR ATT ENKELT NAVIGERA IGENOM ALLA INLÄGG SOM ANVÄNDER SAMMA TAGG.

16 TÄNK EFTER FÖRE STRUKTUR OCH RELEVANS ÄR VIKTIGT FÖR SÖKMOTORER SOM GOOGLE OCH DET ÄR VIKTIGT ATT DU HÅLLER KOLL PÅ VILKA KATEGORIER SOM DU SKA ANVÄNDA OCH TÄNKER TILL EN EXTRA GÅNG INNAN DU TAGGAR ETT INLÄGG. FÖRMODLIGEN ÖNSKAR DU ATT DIN BLOGG MED TIDEN SKA FÅ ORDENTLIGT MED BESÖKARE OCH DÄRFÖR BÖR DU TÄNKA EFTER PÅ VAD SOM ÄR DEN MEST RELEVANTA KATEGORIN OCH TAGGEN FÖR VARJE INLÄGG. EN FRÅGA DU KAN STÄLLA DIG ÄR: "VILKA SÖKORD SKULLE EN BESÖKARE SÖKA PÅ FÖR ATT HITTA MITT INLÄGG"? DU BÖR INTE SKAPA EN KATEGORI OM DU INTE TROR ATT DU KOMMER ATT SKRIVA TILLRÄCKLIGT STORT ANTAL INLÄGG. PÅ SAMMA SÄTT KANSKE TAGGAR SOM ANVÄNDS MASSOR AV GÅNGER ATT FÅ EN EGEN KATEGORI ELLER UNDERKATEGORI ISTÄLLET FÖR ATT VARA ENBART EN TAGG? EFTERSOM MÅNGA INTE FÖRSTÅR HUR VIKTIGT RELEVANS OCH STRUKTUR ÄR I GOOGLE SÅ MISSAR DE CHANSER TILL GOD SÖKTRAFIK. ETT EXEMPEL PÅ FELTAGGNING KAN EXEMPELVIS VARA OM DU TAGGAR ETT INLÄGG MED "WORDPRESS" AV DEN ENKLA ANLEDNING ATT DU ANVÄNDE BLOGGEN WORDPRESS NÄR DU SKREV INLÄGGET. KATEGORIER OCH TAGGAR SKA SPEGLA INNEHÅLLET - INGET ANNAT.

17 VAD ÄR EN PERMALÄNK? EN PERMALÄNK ÄR DEN STATISKA LÄNK SOM DU ANVÄNDER DIG AV FÖR ATT LÄNKA TILL ETT INLÄGG. NÄR DU BESÖKER EN BLOGG SÅ ÄR DET TYPISKA ATT FÖRSTASIDAN LISTAR DE FEM- TIO SENASTE INLÄGGEN. KANSKE FINNER DU DET INLÄGG SOM LISTAS FÖRST (DET SENASTE) INTRESSANT OCH BESTÄMMER DIG FÖR ATT LÄNKA TILL INLÄGGET FRÅN DIN EGEN BLOGG. FELAKTIGT LÄNKAR DU TILL BLOGGENS FÖRSTASIDA OCH INTE TILL INLÄGGET SJÄLVT OCH LÄNKEN KOMMER TILL SLUT ATT BLI HELT MISSVISANDE NÄR DET FYLLS PÅ MED FLER INLÄGG OCH INLÄGGET FÖRSVINNER TILL ARKIVSIDORNA. EN PERMALÄNK ÄR ALLTSÅ URL:EN/WEBBADRESSEN FÖR INLÄGGET SJÄLVT.

18 PERMALÄNKENS UTSEENDE DE GRUNDLÄGGANDE INSTÄLLNINGARNA I WORDPRESS GÖR ATT ETT INLÄGG FÅR ETT FORMAT SOM SER UT UNGEFÄR SÅ HÄR: "?P=10" ÄR SJÄLVA NAMNET FÖR INLÄGGET. DET SÄGER INTE SÅ MYCKET OM SJÄLVA INNEHÅLLET ELLER HUR?

19 PERMALÄNKAR & SÖKMOTOROPTIMERING STRUKTUR, RELEVANS OCH KVALITET ÄR TRE ORDENTLIGT VIKTIGA INGREDIENSER FÖR ATT BYGGA EN STARK OCH VÄLTRAFIKERAD WEBBPLATS. DET ÄR DÄRFÖR VIKTIGT ATT EN PERMALÄNK UTFORMAS PÅ ETT SÄTT SOM BÄTTRE BESKRIVER INNEHÅLLET PÅ SIDAN OCH ÄR MER RELEVANT ÄN "ORIGINALUTFÖRANDET" FÖR ATT ÖKA CHANSERNA ATT SYNAS VID EN SÖKNING. ETT SÄTT ATT STIGA I RANKING PÅ SÖKNINGAR I GOOGLE ÄR ATT LÄNKA RELEVANTA SÖKORD FRÅN ANDRA WEBBPLATSER TILL DEN SIDA SOM VI VILL SKA RANKA BÄTTRE. GENOM ATT UTFORMA PERMALÄNKEN PÅ ETT MER BESKRIVANDE SÄTT REDAN FRÅN BÖRJAN ÖKAR VI VÅRA CHANSERNA ATT SYNAS EFTERSOM URL:EN (PERMALÄNKEN) INNEHÅLLER ÖNSKADE SÖKORD REDAN FRÅN BÖRJAN. MÅNGA SOM LÄNKAR TILL NÅGOT PÅ NÄTET BRYR SIG NÄMLIGEN INTE OM ATT ANVÄNDA BESKRIVANDE ANKARTEXTER UTAN KLISTRAR BARA IN URL:EN DIREKT SOM DEN ÄR.

20 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR

21 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR FÖR ATT ÄNDRA DINA INSTÄLLNINGAR FÖR PERMALÄNKAR SÅ VÄLJER DU INSTÄLLNINGAR > PERMALÄNKAR. EFTER DET MARKERAR DU "ANPASSAD STRUKTUR" LÄNGST NER OCH FYLLER I /%POSTNAME%/. DETTA GÖR ATT PERMALÄNKEN FÅR SAMMA NAMN SOM INLÄGGETS RUBRIK (SOM OCKSÅ SKA VARA VÄLSKRIVEN OCH RELEVANT). BÄTTRE ÄR DOCK OM DU ISTÄLLET FÖR ATT VÄLJA DEN FÖRVALDA URL:EN REDIGERAR DEN YTTERLIGARE SÅ ATT DEN BLIR SÅ SNYGG OCH BESKRIVANDE SOM MÖJLIGT.

22 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR FÖR ATT ÄNDRA DINA INSTÄLLNINGAR FÖR PERMALÄNKAR SÅ VÄLJER DU INSTÄLLNINGAR > PERMALÄNKAR. EFTER DET MARKERAR DU "ANPASSAD STRUKTUR" LÄNGST NER OCH FYLLER I /%POSTNAME%/. DETTA GÖR ATT PERMALÄNKEN FÅR SAMMA NAMN SOM INLÄGGETS RUBRIK (SOM OCKSÅ SKA VARA VÄLSKRIVEN OCH RELEVANT). BÄTTRE ÄR DOCK OM DU ISTÄLLET FÖR ATT VÄLJA DEN FÖRVALDA URL:EN REDIGERAR DEN YTTERLIGARE SÅ ATT DEN BLIR SÅ SNYGG OCH BESKRIVANDE SOM MÖJLIGT.

23 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR DET KAN HÄNDA ATT DU FÅR ETT MEDDELANDE OM ATT DU MÅSTE UPPDATERA DIN HTACCESS-FIL MED EN KORTARE KODSNUTT FÖR ATT INSTÄLLNINGARNA SKA KUNNA GÖRAS. KODEN SKA IN I DIN HTACCES-FIL OCH SER UT SÅ HÄR: # BEGIN WORDPRESS <IFMODULE MOD_REWRITE.C> REWRITEENGINE ON REWRITEBASE / REWRITECOND %{REQUEST_FILENAME}!-F REWRITECOND %{REQUEST_FILENAME}!-D REWRITERULE. /INDEX.PHP [L] </IFMODULE> # END WORDPRESS

24 FÖRSTA SIDAN FÖRSTASIDAN ÄR VANLIGTVIS DIN BLOGGS VIKTIGASTE SIDA DÅ DEN OFTAST ÄR SEDD SOM STARKAST I GOOGLES ÖGON. LÄNKKRAFT OCH RELEVANS EN SIDAS STYRKA KAN FÖRENKLAT SÄGAS BERO PÅ ANTALET LÄNKAR SOM PEKAR MOT DEN OCH HUR DEN RELATERAT TILL ANDRA SIDOR PÅ WEBBPLATSEN. DET INNEBÄR ATT BLOGGENS FÖRSTASIDA NÄSTAN ALLTID STARKAST. DET ÄR VIKTIGT ATT DU TAR TILLVARA FÖRSTASIDANS STYRKA OCH FÖRSÖKER ATT UTFORMA DEN SÅ ATT DET SÅ TYDLIGT SOM MÖJLIGT FRAMGÅR VAD DIN BLOGG HANDLAR OM. ANVÄND VIKTIGA SÖKORD I ARTIKELTEXT OCH RUBRIKER FÖR ATT ÖKA CHANSERNA FÖR ATT POTENTIELLA LÄSARE SKA KUNNA HITTA DIG VID EN SÖKNING PÅ NÄTET. TÄNK DOCK PÅ ATT DET ÄR VIKTIGT ATT TEXTEN HÅLLER EN HÖG KVALITET - DET DUGER INTE MED ATT BARA SPAMMA SÖKORD!

25 EN STATISK FÖRSTASIDA ÄR ATT FÖREDRA I WORDPRESS KAN DU VÄLJA OM DU VILL VISA DE SENASTE INLÄGGEN PÅ DIN FÖRSTASIDA ELLER OM DU VILL VISA EN STATISK SIDA. ÄVEN OM DET RENT LÄSMÄSSIGT KAN VERKA BRA ATT PUBLICERA DE SENASTE INLÄGGEN PÅ DIN BLOGGS FÖRSTASIDA SÅ ÄR DET INTE INTE SÅ BRA NÄR DET GÄLLER RELEVANS OCH TRAFIK. EFTERSOM INNEHÅLLET HELA TIDEN FÖRÄNDRAS SÅ KOMMER DU ATT HA SVÅRT ATT OPTIMERA FÖRSTASIDAN MOT DET ÄMNESOMRÅDE DU VILL SYNAS PÅ I SÖKMOTORERNA OCH DU KOMMER ATT HOPPA LITE UPP OCH NER PÅ OLIKA SÖKNINGAR BEROENDE PÅ VAD DU SKRIVIT I DINA SENASTE INLÄGG.

26 EN STATISK FÖRSTASIDA ÄR ATT FÖREDRA MITT TIPS ÄR ALLTSÅ ATT DU TILL STOR DEL UTFORMAR FÖRSTASIDAN SÅ ATT DEN ÄR STATISK, VÄLJER UT VILKA SÖKORD SOM ÄR MEST RELEVANTA FÖR DIN BLOGG OCH SKRIVER EN PRESENTATION SOM ÄR PERFEKT RELEVANT TILL DESSA VALDA SÖKORD I BÅDE HTML-TITLE, RUBRIKER OCH ARTIKELTEXT. ÄR DU BRA PÅ KOD SÅ KAN DU GIVETVIS UTFORMA FÖRSTASIDAN SÅ ATT DEN BÅDE INNEHÅLLER STATISK INFORMATION OCH DE SENASTE POSTERNA MEN TILL DET KRÄVS DET LITE MER JOBB!

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar Webbsida i Wordpress Existens på webben och bli sökbar Om Susann Rickan Susann Rickan bor i Nora Byggt webbsidor i 16 år Eget företag sedan 2009. Hjälper företag med webb och foto. Tycker om att bygga

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

CMS. - Content management system

CMS. - Content management system CMS - Content management system Agenda CMS Server, webbhotell och FTP Wordpress, ställ mycket frågor Om vi hinner - Snabb genomgång av CMS - uppgiften Nu & Då Sidor med bara HTML och CSS kräver manuell

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

Det fasta innehållet finns på sidor och kan inte ändras av den som har rollen författare.

Det fasta innehållet finns på sidor och kan inte ändras av den som har rollen författare. Allmänt om hemsidan och Wordpress Brantevik.se är baserad på Wordpress (WP). Från Wickipedia: Wordpress, ofta versaliserat WordPress, är ett blogg- och innehållshanteringssystem. Det distribueras under

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor Wordpresshandledning fördistrikt,lokalavdelningaroch personsidor 1 Index Adminpanel... 5 Användare... 21 BWS Plugins... 15 inlägg... 6 Inlägg skapa och hantera... 7 Kategorier... 7 Inställningar... 14

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Hitta de bästa nyheterna med Zite

Hitta de bästa nyheterna med Zite Hitta de bästa nyheterna med 7 Blir smartare med tiden 7 Nyheter efter dina intressen 7 Bygg en egen löpsedel. Nyhetsläsare med smart minne väljer ut nyheter dina intresseområden och lär sig med tiden

Läs mer

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Använd SEO Systemet och skapa webbplatser som kan ge dig 90 000 kr per år så snabbt som möjligt. Denna specialrapport

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun STAFFANSTORP Framtidens kommun 1 Innehållsförteckning Det nya informationssamhället sid 3 Staffanstorps kommun framtidens kommun sid 4 Det sociala medier i korta drag sid 5 Vad är wordpress sid 6 Att skriva

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013 Bild 1 Gävle-Dala E-marknad 2013 oberoende och neutral rådgivning i IT frågor för företagare och blivande företagare i Gävleborgs- och Dalarnas län. 1 Bild 2 Etrappa Utgår från behov och kunskapsnivå 2

Läs mer

2013-04-02 Ver 3.0. Lathund WP-tema SAGA

2013-04-02 Ver 3.0. Lathund WP-tema SAGA 03-04-0 Ver 3.0 Lathund WP-tema SAGA Om SAGA för wordpress SAGA är ett Wordpresstema framtaget av Psynkprojektet inom SKL för att underlätta kommuner och landsting att presentera vart man ska vända sig

Läs mer

Styrelsebloggens bruksanvisning

Styrelsebloggens bruksanvisning Styrelsebloggens bruksanvisning sidan 1 av 11 Styrelsebloggens bruksanvisning 1. Inledning Skattkammarvägens samfällighetsförening i Lindsdal, Kalmar består av 85 friliggande hus fördelat på gatorna: Skattkammarvägen

Läs mer

Synlighet och en dröm. Karl Norrbom, 2013

Synlighet och en dröm. Karl Norrbom, 2013 Synlighet och en dröm Karl Norrbom, 2013 Att synas på Internet kodord - innehåll 40 minuter tips och råd för att komma igång med att sprida ditt budskap. återkommer till drömmen Att synas gratis på Internet

Läs mer

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Sökmotoroptimering Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?...2 Vad är Metataggar?...2 Metataggarnas betydelse...2 Metataggar i Jetshop...2 Title...2 Meta description...3

Läs mer

Lathund Blogg hos moobis.se (skapad av Marie Linder marielinder.se)

Lathund Blogg hos moobis.se (skapad av Marie Linder marielinder.se) Lathund Blogg hos moobis.se (skapad av Marie Linder marielinder.se) 1) Gå till moobis.se 2) Klicka på skapa blogg i menyn längst upp och sedan på 4) Välj användarnamn och fylla i din epostadress. Du kan

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09)

HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09) DOKUMENTATIONER IDÈSKISS ÄMNESOMRÅDE: Webbdesign och marknadsföring HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09) Min idéskiss: Jag ska skapa en hemsida vars syfte är att tjäna pengar.

Läs mer

Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg

Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg - exempel från hemsidorna: www.vestus.se och www.thingsbym.se Copyrightinformation: Detta dokument är fritt att använda, även kommersiellt, så länge

Läs mer

Brasklapp: REV:s rådgivande verksamhet omfattar egentligen inte något detaljerat IT-stöd, men eftersom många väghållare har behov av att effektivt

Brasklapp: REV:s rådgivande verksamhet omfattar egentligen inte något detaljerat IT-stöd, men eftersom många väghållare har behov av att effektivt Brasklapp: REV:s rådgivande verksamhet omfattar egentligen inte något detaljerat IT-stöd, men eftersom många väghållare har behov av att effektivt kunna förmedla information vill vi med denna presentation

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress

Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress WordPress är ett kraftfullt publiceringsverktyg för webben som trots sin flexibilitet och styrka är lätt att komma

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 Uppdaterad 20131029 WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner och

Läs mer

Ehandelslösningars komma igång tips!

Ehandelslösningars komma igång tips! Ehandelslösningars komma igång tips! Här kan du få reda på allt du behöver för att komma igång och sälja dina produkter! Om du behöver redigera bilder kan du göra det gratis på www.pixlr.com (exempelvis

Läs mer

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Varför Facebook? Facebook är ett socialt forum där det är enkelt att hålla kontakt, uppdatera medlemmar om aktuella händelser och så vidare.

Läs mer

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om SEO en stilguide Vad är SEO? Har du sprungit på begreppet SEO? Kanske har någon försökt förklara vad det är utan att lyckas fullt ut. Du har förstått att din webbplats behöver SEO för att bli bra, men

Läs mer

SEMSEO sökmotoroptimering SEO

SEMSEO sökmotoroptimering SEO SEMSEO sökmotoroptimering SEO Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2010 Upplägg Presentation SEMSEO Internetmarknadsföring - SEO Begrepp - Grunder Planering Analys Exempel SEO verktyg - Tips Målsättning:

Läs mer

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem.

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem. Vill du ha nya kunder direkt från Google? Det är enkelt! Genom att synas på Google kan de som letar efter det du erbjuder hitta till din e-butik. Här kommer vi ge dig 4 tips om sökmotoroptimering (SEO)

Läs mer

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med wordpress Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med Wordpress Varför blogga i skolan? - öka antalet mottagare för elevernas arbete. - förmågan att kommunicera tränas och utvecklas. - otaliga användningsområden,

Läs mer

Responsiv webbplats. Tips på hur innehållet ska ses över för en bra användarupplevelse på alla skärmstorlekar 2014-02-17 1

Responsiv webbplats. Tips på hur innehållet ska ses över för en bra användarupplevelse på alla skärmstorlekar 2014-02-17 1 Responsiv webbplats Tips på hur innehållet ska ses över för en bra användarupplevelse på alla skärmstorlekar 1 Vad är responsivt? Det betyder att webbplatsen känner av vilken skärmstorlek användaren surfar

Läs mer

Le Bureau.se - WordPress manual

Le Bureau.se - WordPress manual Le Bureau.se - WordPress manual Logga in i WordPress för att administrera hemsidan. Skapa ett inlägg inlägg i nyhetsbloggen. Skapa ett nytt case till portfolion. Redigera en sida. Redigera sidfoten. Byt

Läs mer

Introduktion Till WordPress

Introduktion Till WordPress Introduktion Till WordPress Vad är WordPress? ett blogg- och innehållshanteringssystem skrivet i PHP och som använder databasen MySQL för datalagringen Wordpress har under åren utvecklats från ett bloggsystem

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS FÖR WORDPRESS Surfa in på http://klubb.seko.se/< din sida >/wp-admin/ vet du inte vad < din sida > är kan du logga in direkt på http://klubb.seko.se/wp-admin 3. Fyll i ert användarnamn 3. Fyll även i ert

Läs mer

Handbok till bloggen Uppdaterad

Handbok till bloggen Uppdaterad Handbok till bloggen Uppdaterad 160901 Gå till www.soroptimistsweden.se/sitefactory Logga in med din blogganvändare och blogglösenord (det är alltså INTE samma som till medlemssidorna på www.soroptimistsweden.se).

Läs mer

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2.

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2. Joomla - Administrationsguide Joomla - Administrationsguide 1 Logga in i administrations-gränssnittet 2 Ändra globala inställningar 2 Ändra titel 3 Artiklar, kategorier och sektioner 4 Skapa sektioner

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2015-09-01 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Nytt inlägg... 4 Lägg till bild... 7 Lägga till bildgalleri... 10 Publicera... 12 Kalendarium... 14 Ta bort

Läs mer

Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering.

Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik. Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering. Kom-igång-hjälp för hemsida & e-butik Praktiska tips för hur du lyckas med innehåll, design och sökmotoroptimering. Ta reda på dina behov Skapa förutsättningar för att lyckas. Skriv ner en tydlig sidstruktur

Läs mer

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN ATT SKRIVA FÖR WEBBEN Det kan vara svårt att skriva en text till en hemsida. Här följer en guide som kan hjälpa dig att få till texten. Vi börjar med att skapa en bastext som sedan ligger till grund för

Läs mer

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Vad ska jag lära mig? Att använda en RSS-läsare, t ex Google Reader Bevaka nya tidskriftsartiklar inom ditt ämne Prenumerera på innehållsförteckningar

Läs mer

Guide för Mobil Site

Guide för Mobil Site Guide för Mobil Site Är konceptet mobilt internet nytt för dig? Här är den ultimata guiden för att snabbt & enkelt få en grundläggande förståelse inom denna livsviktiga grundpelare som de flesta företag

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Admin Administra#onen är uppbyggd på ungefär samma sä= som bu#ken. Det är dock både en vänstermeny och en högermeny, en toppsida och e= mi=enfält.

Admin Administra#onen är uppbyggd på ungefär samma sä= som bu#ken. Det är dock både en vänstermeny och en högermeny, en toppsida och e= mi=enfält. Butiken Bu#ken bygger på 4st olika ytor. Toppsidan, vänstersidan, mi=en och varukorgen. Dessa byggs upp av e= ramverk som du kan fly=a runt sidorna i samt justera i storlek. Det är denna sida bu#kens ramverk

Läs mer

Fördjupning Hela Människans hemsida

Fördjupning Hela Människans hemsida Fördjupning Hela Människans hemsida Prenumerationsfunktionen Prenumerationsfunktionen är en väldigt smart funktion. Den möjliggör att automatiskt skicka ut uppdateringar från er hemsida (inlägg). Det kan

Läs mer

Bygg din egen tidning med nya Flipboard 2.0

Bygg din egen tidning med nya Flipboard 2.0 Bygg din egen tidning med nya 7 Håll koll på dina sociala nätverk 7 Ett av de bästa sätten att läsa nyheter 7 Skicka din egen tidning till kompisarna. Sätt samman din egen tidning Med Flipboard skapar

Läs mer

SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011

SEMSEO sökmotoroptimering SEO Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10 Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 Upplägg Presentation SEMSEO Internetmarknadsföring - SEO Begrepp - Grunder Planering Analys Exempel SEO verktyg

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Digital Marknadsföring

Digital Marknadsföring Digital Marknadsföring Wasabi Web - Digital Marknadsföring SEO SEO-Sitemap SEO-Analys Content Marketing Redaktionell plan SEO-anpassad till red. plan Mediestrategi Styrdokument sociala kanaler Delning

Läs mer

2012-10-09. Skapa Bufblogg

2012-10-09. Skapa Bufblogg Skapa Bufblogg Vill du skapa en blogg till klassen/avdelningen? Alla anställda inom BUF har möjlighet att skapa blogg på http://bufblogg.kristianstad.se. Elisabeth Banemark, Skoldatateket Sida 1 Innehåll

Läs mer

Max Wimnell. Ställ gärna frågor! 50-10. max.wimnell@moredata.se

Max Wimnell. Ställ gärna frågor! 50-10. max.wimnell@moredata.se Max Wimnell Handelshögskolan Be Better Online Digital strateg på More Data Digital strategi och beslutsstöd Undervisar på IHM Business School Bokia, Intersport, Castellum, Veidekke, Jollyroom Ställ gärna

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016 Föreningarnas nya sidmall Version 4, 12.4.2016 Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 3 Sammanfattning... 3 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 4 Gamla sidmallen... 4 Nya

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Instruktionsmanual Poddar, hemsidan, appen och marknadsföring

Instruktionsmanual Poddar, hemsidan, appen och marknadsföring Instruktionsmanual Poddar, hemsidan, appen och marknadsföring Översikt Att skapa en podd Poddar är en central del av dagens radioproduktion, och eftersom Studentradion 98,9 ska producera innehåll av en

Läs mer

I dagsläget går det inte att kommentera i bloggen (2010-09-05). Skapa ny sidtyp (1) Välj sidtypen Start personlig blogg (2)

I dagsläget går det inte att kommentera i bloggen (2010-09-05). Skapa ny sidtyp (1) Välj sidtypen Start personlig blogg (2) Snabbguide till EpiServer CMS 5 Blogg Vad är en blogg? En blogg är ett verktyg för att lista inlägg (som kan vara nyheter, betraktelser, tankar). I EpiServer CMS 5 är det möjligt att skapa en enskild blogg

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2015-03-18 Presentera företaget på eventwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på eventwebben. Många av dina kunder

Läs mer

Lägga in filer i filarkivet

Lägga in filer i filarkivet Så fungerar BSOK:s hemsida Per Svantesson, version 2010-04-27 Vem gör vad? Fredrik Johansson är webbredaktör och uppdaterar materialet på hemsidan. Per Svantesson hjälper till och sköter vissa saker med

Läs mer

Wordpressguide - Palmstiernska Släktföreningen. Det här kan du göra:

Wordpressguide - Palmstiernska Släktföreningen. Det här kan du göra: Palmstierna Wordpressguide Hej! Vad kul att du vill hjälpa till med Palmstiernska Släktföreningens hemsida http://palmstiernskaslaktforeningen.wordpress.com. Det första du behöver göra är att bestämma

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori 2011-12-08 Instruktioner till Schoolsoft För att logga in går du in på denna adress https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori När du loggar in första gången kommer du till denna sida. Det är viktigt

Läs mer

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben Slutprojekt 2010 Medieinstitutet Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben http://www.youtube.com/watch?v=sifypqjyhv8 Problem, syfte och mål

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel Skapa artiklar Artiklar kan ha rubrik, ingress, bild och länkar. Med artiklar förmedlar du ofta informationen på din sajt. En artikel måste läggas till i en sida för att visas. I den här guiden går vi

Läs mer

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE SÖKMOTOROPTIMERING FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE INLEDNING De flesta som har en webb-sida funderar då och då på hur de ska få sidan att komma så högt som möjligt i Google och andra

Läs mer

Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide

Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide 31.3.2014/ Quiroz-Schauman & Forslund Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide Skapa en blogg - i korthet!... 2 1 Logga in och beställa en bogg... 2 2 Panel... 3 3 Panel-menyn... 4 4 Inlägg... 4

Läs mer

Manual för administratör

Manual för administratör Manual för administratör Innehållsförteckning 1. Bloggar... 3 1.1 Byta Header- bild till blogg... 3 1.2 Ta bort/lägg till Kategori... 4 1.3 Byt Profilbild samt Lägg till Sociala Medier... 6 2. Publicera

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

Sökmotormarknadsföring

Sökmotormarknadsföring Sökmotormarknadsföring Kenth Johansson kejo@tomegroup.se Bakgrund Sökmotorer Sökmotoroptimering Hitta rätt nyckelord Hur får jag fler klick på min sida i sökresultatet? Genomgång av några verktyg Sökmotorannonsering

Läs mer

Sammanfattning från Stormötet med skolorna 14 april

Sammanfattning från Stormötet med skolorna 14 april Sammanfattning från Stormötet med skolorna 14 april VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ NAR VI BYGGER VÅR WEBBPLATS! Målgruppen. Vilken är din målgrupp? Vad vill de veta? Vad vill de göra? Layout och design Tänk på placeringen

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Dokumentation för användning av administrationspanelen på Xtractor.se

Dokumentation för användning av administrationspanelen på Xtractor.se Dokumentation för användning av administrationspanelen på Xtractor.se Kontrollpanelen når man på: http://xtractor.se/admin Xtractors webbplats är uppbyggt på en skräddarsydd variant av publiceringssystemet

Läs mer

Manual för administratör

Manual för administratör Manual för administratör Innehållsförteckning 1. Bloggar... 3 1.1 Byta Header- bild till blogg... 3 1.2 Ta bort/lägg till Kategori... 4 1.3 Byt Profilbild samt Lägg till Sociala Medier... 6 2. Publicera

Läs mer

Så vinner du fajten på Google

Så vinner du fajten på Google Så vinner du fajten på Google Så vinner du fajten på Google Sökmotoroptimeringens grunder Kunskapen som gör att ni kan börja arbeta med er synlighet redan idag. Innehållet viktigare än någonsin SEO = Content

Läs mer

CONTENT MARKETING. 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi.

CONTENT MARKETING. 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi. CONTENT MARKETING 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi. Vad är nyttan med content marketing? Content marketing handlar om att använda egenproducerat innehåll i din marknadsföring för

Läs mer

Så skapar du fler affärer på nätet

Så skapar du fler affärer på nätet Så skapar du fler affärer på nätet Så skapar du fler affärer på nätet Sökmotoroptimeringens grunder Kunskapen som gör att ni kan börja arbeta med er synlighet redan idag. Det mobila söket växer Faktorer

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Skyltdirekt 08-550 029 79 www2.skyltdirekt.nu support@skyltdirekt.nu

Skyltdirekt 08-550 029 79 www2.skyltdirekt.nu support@skyltdirekt.nu Med Skyltdirekt.nu skapar du på ett användarvänligt sätt pris och produktskyltar. Alla i butiken kan skapa prisskyltar. Ingen datavana eller installation krävs. Skyltdirekt 08-550 029 79 www2.skyltdirekt.nu

Läs mer

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala Svenska läromedel på internet Uppdaterad 19 augusti 2015 Konto Bli medlem Klicka på hänglåset uppe till höger och välj menyalternativet

Läs mer

Sökoptimering - Innehåll

Sökoptimering - Innehåll Sökoptimering - Innehåll Introduktion Del 1 - Lokal Sökoptimering Del 2 - Onsite Optimering Del 3 - Offsite Optimering Sökoptimering (SEO): Sökoptimering är grunden för din synlighet på nätet. Ca 97% av

Läs mer

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll?

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll? Snabbguide till EpiServer CMS 5 Globalt delat innehåll Vad är globalt delat innehåll? Globalt delat innehåll innebär att samma information kan visas på olika ställen på webbplatsen. När du ändrar i informationen

Läs mer