BLOGG PETER DPI.FI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI"

Transkript

1 BLOGG PETER DPI.FI

2 WordPress är en väldigt användbar nätportal, som kan användas både som blogg men även för att bygga upp din hemsida på nätet. Verktygen är lätta att använda och det erbjuds många färdiga layouter som enkelt kan anpassas efter dina behov och önskemål.

3 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS 6 STARKA ANLEDNINGAR ATT ANVÄNDA GRATISBLOGGEN WORDPRESS. GRATIS WORDPRESS ÄR OPEN SOURCE. MED DET MENAS ATT KÄLLKODEN ÄR FRI ATT ANVÄNDA OCH UTVECKLA. TACK VARE DETTA PÅGÅR STÄNDIGT EN SNABB UTVECKLING AV PROGRAMMET OCH DET FINNS MÅNGA COMMUNITIES DÄR DU KAN STÄLLA FRÅGOR OM DU VILL HA TIPS. WORDPRESS ANVÄNDER SIG AV PROGRAMSPRÅKET PHP/MYSQL OCH ÄR LICENSIERAT UNDER GPL GNU GENERAL PUBLIC LICENSE. EN GRATIS MJUKVARULICENS SOM ANVÄNDS OMFATTANDE. ANVÄNDARVÄNLIGT DU BEHÖVER INTE HA NÅGON ERFARENHET AV WEBBDESIGN FÖR ATT ANVÄNDA WORDPRESS. PROGRAMMET ÄR WYSIWYG (STÅR FÖR "WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET"OCH DU BEHÖVER BARA SKRIVA IN TEXT OCH LADDA UPP BILDER VIA ADMINET VILKET ÄR VÄLDIGT ENKELT)

4 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS LÄTT ATT INSTALLERA WORDPRESS ÄR ENKELT ATT INSTALLERA OCH DET FINNS BÅDE MANUELLA OCH AUTOMATISKA LÖSNINGAR. INNAN DU SKAPAR DIN BLOGG MÅSTE DU BÖRJA MED ATT SKAFFA WEBHOSTING HOS ETT WEBBHOTELL. DETTA GÖR DU EFTERSOM DU BEHÖVER ETT DOMÄNNAMN SAMT TILLGÅNG TILL EN SERVER SOM ÄR STÄNDIGT UPPKOPPLAD MOT NÄTET SÅ ATT BESÖKARNA KAN GÅ IN OCH LÄSA DIN BLOGG. T.EX ERBJUDER DETTA TILL ETT FÖRMÅNLIGT PRIS. WALTONEN GÖR EN SIDA ÅT AR15 OCH SÅ FÅR NI UNDER KURSEN INSTALLERA EN EGEN SIDA PÅ TEST SERVERN. SENARE UNDER HÖSTEN FÅR NI EN SIDA PÅ BLOGG.INVEON.FI

5 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS MASSOR AV TEMAN DET FINNS OBEGRÄNSAT MED GRATISTEMAN FÖR WORDPRESS SOM DU KAN LADDA NER OCH ANVÄNDA TILL DIN BLOGG OM DU INTE GILLAR DE TEMAN SOM INGÅR I STANDARINSTALLATIONEN. MÅNGA DESIGNERS LIVNÄR SIG ÄVEN PÅ ATT SÄLJA SNYGGA OCH LITE LYXIGARE WORDPRESSTEMAN.

6 VARFÖR ANVÄNDA WORDPRESS PLUGINS PLUGINS ÄR SMÅ TILLÄGGSPROGRAM SOM GER WORDPRESS UTÖKAD FUNKTIONALITET. DET FINNS MÄNGDER AV DESSA PROGRAM ATT LADDA NER HELT GRATIS. DET STORA UTBUDET OCH STÄNDIGA STRÖMMEN AV NYA PROGRAM GÖR ATT DIN BLOGG KAN BLI OTROLIGT AVANCERAD MED TIDEN OCH LÖSA UPPGIFTER SOM BARA RIKTIGT DUKTIGA DESIGNERS/PROGRAMMERA SKULLE KLARA AV. COMMUNITY SUPPORT ANTALET WORDPRESS-SAJTER PÅ NÄTET ÄR ENORM OCH DET FINNS EN STOR ANVÄNDARCOMMUNITY SOM SER TILL ATT UTVECKLINGEN GÅR FRAMÅT. NÄRSOMHELT SOM DU FÅR PROBLEM MED WORDPRESS KAN DU ENKELT KOLLA UPP DE OTALIGA FORUM SOM FINNS PÅ NÄTET FÖR ATT BE OM HJÄLP.

7 FÖRDELAR EN BLOGG SOM DU ARBETAR MED AKTIVT SYNS BLIXSNABBT I GOOGLE NÄR DU SKRIVER EN NY BLOGGPOST. OM DU VÄLJER ETT ÄMNE SOM DU VILL BLOGGA OM SÅ SYNS DEN I GOOGLE INOM NÅGRA MINUTER OCH GÅR ATT HITTA VID EN SÖKNING. MED EN BLOGG KAN DU UTNYTTJA DIN SOCIALA FÖRMÅGA OCH DEBATTERA ELLER DISKUTERA MED ANDRA BLOGGARE. GENOM ATT KOMMENTERA OCH DISKUTERA SERIÖST SKAPAR DU BRA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT FÅ MÅNGA LÄNKAR SOM LEDER TILL DIN SAJTOCH DETTA KOMMER ATT STÄRKA DIN BLOGG ÖVER TID OCH GE DIG MER TRAFIK. BESÖKARE KAN ENKELT PRENUMERERA PÅ DINA INLÄGG GENOM BLOGGENS RSS-FEED. BLOGGAR ÄR ENKLA ATT KOPPLA TILL ANDRA SOCIALA MEDIER SOM EXEMPELVIS TWITTER OCH FACEBOOK. PÅ SÅ SÄTT KAN DU UTNYTTJA OLIKA KANALER FÖR ATT SYNAS LITE ÖVERALLT PÅ NÄTET. EN BLOGG ÄR VÄLDIGT SNABB OCH ENKEL ATT UPPDATERA MED NYA INLÄGG.

8 NACKDELAR NACKDELAR ATT INTE SJÄLV KUNNA STYRA BLOGGEN OCH DESIGNA HELT FRITT EFTERSOM DU ÄR LÅST AV ETT ADMIN HAR NEGATIV INVERKAN PÅ FÖRMÅGAN ATT STRUKTURERA UPP SAKER PRECIS SOM DU VILL. ATT HA TOTAL KONTROLL PÅ ALLA DINA ELEMENT PÅ EN WEBBSIDA ÄR EN STOR FÖRDEL NÄR DET GÄLLER SÖKMOTOROPTIMERING, SOM ANVÄNDS FÖR ATT ANPASSA DIN SIDA PÅ BÄSTA SÄTT FÖR ATT DEN SKA SYNAS SÅ BRA SOM MÖJLIGT I GOOGLE. ETT TYPISKT PROBLEM MED BLOGGAR ÄR ATT BLOGGPOSTERNA FÖRSVINNER LÄNGRE OCH LÄNGRE NER I HIERARKIN. EN BLOGGPOST SOM INTE SYNS PÅ FÖRSTASIDAN TAPPAR I VÄRDE FASTÄN DEN KANSKE INNEHÅLLER DEN INTRESSANTASTE INFORMATIONEN PÅ HELA SAJTEN. DU BÖR ALLTSÅ SE TILL ATT INTE GLÖMMA BORT DESSA VIKTIGA POSTER UTAN SE TILL ATT DU LÄNKAR TILL DESSA UR EXEMPELVIS SIDOMENYN.

9 NACKDELAR HTML-KODNINGEN ÄR INTE KORREKT OCH RUBRIKER ANVÄNDS OFTA FELAKTIGT NÄR DU ANVÄNDER DIG AV EN BLOGG. DETTA SKAPAR SÄMRE RELEVANS FÖR DE SÖKORD SOM DU VILL SYNAS PÅ ÄN OM DU SJÄLV SKRIVER IN HUVUDRUBRIKER DÄR DET SKA VARA EN HUVUDRUBRIK, UNDERRUBRIKER FÖR RUBRIKER UNDER HUVUDRUBRIKEN OSV. ÖVRIG KOD ÄR INTE HELLER OPTIMERAD. EN METOD SOM JAG SJÄLV ANVÄNDER MIG AV NÄR JAG BYGGER WEBBSAJTER ÄR ATT LÄGGA MENYERNA EFTER ARTIKELTEXTEN I KODEN. GENOM ATT LYFTA UPP ARTIKELTEXTEN FÖRENKLAR DU INDEXERING I GOOGLE OCH SIDORNA KOMMER OCKSÅ ATT RANKA BÄTTRE I GOOGLE. M.M

10 INLÄGG I WORDPRESS SKRIVER DU DINA INLÄGG GENOM TVÅ OLIKA METODER: INLÄGG OCH SIDOR. HÄR GÅR VI IGENOM HUR DE ANVÄNDS. INLÄGG (POSTS) ANVÄNDS TILL FÖRSKA UPPDATERINGAR OCH KAN SES SOM ETT NYHETSFLÖDE PÅ DIN SAJT. MED WORDPRESS INBYGGDA RSS-FUNKTION ÄR DET ENKELT FÖR DINA BESÖKARE ATT PRENUMERERA PÅ DINA NYASTE INLÄGG MED HJÄLP AV EN RSS-LÄSARE. INLÄGGEN LISTAS I OMVÄND KRONOLOGISK ORDNING, DVS DET NYASTE DU SKRIVIT LISTAS FÖRST. VARJE INLÄGG KAN TAGGAS OCH KATEGORISERAS OCH KOMMENTERAS AV ANDRA ANVÄNDARE.

11 INLÄGG EN BILD SOM VISAR HUR MENYN FÖR INLÄGG OCH SIDOR SER UT I WORDPRESS ADMIN.

12 SIDOR SIDOR ÄR WEBBSIDOR AV DET MER TRADITIONELLA SLAGET OCH ANVÄNDS FÖR ATT STRUKTURERA UPP INNEHÅLLET PÅ DIN SAJT. TILL SKILLNAD MOT INLÄGG SÅ HAR DE INTE DATUMMÄRKNING ELLER KATEGORITAGGAR MEN GÅR ATT KOMMENTERA. SIDOR LÄMPAR SIG BRA EXEMPELVIS NÄR DU VILL BERÄTTA MER INGÅENDE OM DIN BLOGGS SYFTE ELLER OM DU VILL GÖRA EN PRESENTATION AV DIG SJÄLV

13 KATEGORIER KATEGORIER OCH TAGGAR ANVÄNDS FÖR ATT STRUKTURERA UPP DIN BLOGG ORDENTLIGT KATEGORIER ÄR ETT SÄTT ATT GROVT MÄRKA UPP INNEHÅLLET I DINA INLÄGG. OM DU EXEMPELVIS HAR EN BLOGG SOM HANDLAR OM DATORER KAN DU MÄRKA UPP EN KATEGORI SOM "PC" OCH EN ANNAN MED "MAC" DÄR DU BEROENDE PÅ DATORTYP POSTAR INLÄGG I OLIKA KATEGORIER. UNDER VARJE INLÄGG LISTAS VILKA KATEGORIER SOM INLÄGGET TILLHÖR. OM DU KLICKAR PÅ EN KATEGORI SÅ KOMMER DU TILL EN SIDA DÄR ALLA INLÄGG SOM TILLHÖR SAMMA KATEGORI LISTAS. DET ÄR OCKSÅ MÖJLIGT ATT SKAPA UNDERKATEGORIER FÖR VARJE KATEGORI, SOM EXEMPELVIS "NYTTOPROGRAM", "SPEL" OCH "NYHETER" M.M.

14 KATEGORIER

15 TAGGAR TAGGAR, ELLER ETIKETTER, ÄR ETT SÄTT ATT YTTERLIGARE MÄRKA UPP VARJE INLÄGGPÅ MIKRONIVÅ MED MER BESKRIVANDA SÖKORD OCH VARJE TAG FINNS OCKSÅ UTSKRIVEN I SLUTET PÅ VARJE BLOGGPOST. EN RECENSION AV SPELET "WORLD OF WARCRAFT: CATACLYSM" SKULLE SÅLEDES HANDLA I BÅDE KATEGORI "PC" OCH "MAC", UNDERKATEGORI "SPEL" OCH SEDAN MÄRKAS UPP MED TAGGARNA "WORLD OF WARCRAFT" OCH "MMORPG" (SOM FÖRRESTEN STÅR FÖR MASSIVE MULTIPLAYER ONLINE ROLE PLAYING GAME). LIKSOM FÖR KATEGORIER SÅ KAN DU KLICKA PÅ EN TAGG FÖR ATT ENKELT NAVIGERA IGENOM ALLA INLÄGG SOM ANVÄNDER SAMMA TAGG.

16 TÄNK EFTER FÖRE STRUKTUR OCH RELEVANS ÄR VIKTIGT FÖR SÖKMOTORER SOM GOOGLE OCH DET ÄR VIKTIGT ATT DU HÅLLER KOLL PÅ VILKA KATEGORIER SOM DU SKA ANVÄNDA OCH TÄNKER TILL EN EXTRA GÅNG INNAN DU TAGGAR ETT INLÄGG. FÖRMODLIGEN ÖNSKAR DU ATT DIN BLOGG MED TIDEN SKA FÅ ORDENTLIGT MED BESÖKARE OCH DÄRFÖR BÖR DU TÄNKA EFTER PÅ VAD SOM ÄR DEN MEST RELEVANTA KATEGORIN OCH TAGGEN FÖR VARJE INLÄGG. EN FRÅGA DU KAN STÄLLA DIG ÄR: "VILKA SÖKORD SKULLE EN BESÖKARE SÖKA PÅ FÖR ATT HITTA MITT INLÄGG"? DU BÖR INTE SKAPA EN KATEGORI OM DU INTE TROR ATT DU KOMMER ATT SKRIVA TILLRÄCKLIGT STORT ANTAL INLÄGG. PÅ SAMMA SÄTT KANSKE TAGGAR SOM ANVÄNDS MASSOR AV GÅNGER ATT FÅ EN EGEN KATEGORI ELLER UNDERKATEGORI ISTÄLLET FÖR ATT VARA ENBART EN TAGG? EFTERSOM MÅNGA INTE FÖRSTÅR HUR VIKTIGT RELEVANS OCH STRUKTUR ÄR I GOOGLE SÅ MISSAR DE CHANSER TILL GOD SÖKTRAFIK. ETT EXEMPEL PÅ FELTAGGNING KAN EXEMPELVIS VARA OM DU TAGGAR ETT INLÄGG MED "WORDPRESS" AV DEN ENKLA ANLEDNING ATT DU ANVÄNDE BLOGGEN WORDPRESS NÄR DU SKREV INLÄGGET. KATEGORIER OCH TAGGAR SKA SPEGLA INNEHÅLLET - INGET ANNAT.

17 VAD ÄR EN PERMALÄNK? EN PERMALÄNK ÄR DEN STATISKA LÄNK SOM DU ANVÄNDER DIG AV FÖR ATT LÄNKA TILL ETT INLÄGG. NÄR DU BESÖKER EN BLOGG SÅ ÄR DET TYPISKA ATT FÖRSTASIDAN LISTAR DE FEM- TIO SENASTE INLÄGGEN. KANSKE FINNER DU DET INLÄGG SOM LISTAS FÖRST (DET SENASTE) INTRESSANT OCH BESTÄMMER DIG FÖR ATT LÄNKA TILL INLÄGGET FRÅN DIN EGEN BLOGG. FELAKTIGT LÄNKAR DU TILL BLOGGENS FÖRSTASIDA OCH INTE TILL INLÄGGET SJÄLVT OCH LÄNKEN KOMMER TILL SLUT ATT BLI HELT MISSVISANDE NÄR DET FYLLS PÅ MED FLER INLÄGG OCH INLÄGGET FÖRSVINNER TILL ARKIVSIDORNA. EN PERMALÄNK ÄR ALLTSÅ URL:EN/WEBBADRESSEN FÖR INLÄGGET SJÄLVT.

18 PERMALÄNKENS UTSEENDE DE GRUNDLÄGGANDE INSTÄLLNINGARNA I WORDPRESS GÖR ATT ETT INLÄGG FÅR ETT FORMAT SOM SER UT UNGEFÄR SÅ HÄR: "?P=10" ÄR SJÄLVA NAMNET FÖR INLÄGGET. DET SÄGER INTE SÅ MYCKET OM SJÄLVA INNEHÅLLET ELLER HUR?

19 PERMALÄNKAR & SÖKMOTOROPTIMERING STRUKTUR, RELEVANS OCH KVALITET ÄR TRE ORDENTLIGT VIKTIGA INGREDIENSER FÖR ATT BYGGA EN STARK OCH VÄLTRAFIKERAD WEBBPLATS. DET ÄR DÄRFÖR VIKTIGT ATT EN PERMALÄNK UTFORMAS PÅ ETT SÄTT SOM BÄTTRE BESKRIVER INNEHÅLLET PÅ SIDAN OCH ÄR MER RELEVANT ÄN "ORIGINALUTFÖRANDET" FÖR ATT ÖKA CHANSERNA ATT SYNAS VID EN SÖKNING. ETT SÄTT ATT STIGA I RANKING PÅ SÖKNINGAR I GOOGLE ÄR ATT LÄNKA RELEVANTA SÖKORD FRÅN ANDRA WEBBPLATSER TILL DEN SIDA SOM VI VILL SKA RANKA BÄTTRE. GENOM ATT UTFORMA PERMALÄNKEN PÅ ETT MER BESKRIVANDE SÄTT REDAN FRÅN BÖRJAN ÖKAR VI VÅRA CHANSERNA ATT SYNAS EFTERSOM URL:EN (PERMALÄNKEN) INNEHÅLLER ÖNSKADE SÖKORD REDAN FRÅN BÖRJAN. MÅNGA SOM LÄNKAR TILL NÅGOT PÅ NÄTET BRYR SIG NÄMLIGEN INTE OM ATT ANVÄNDA BESKRIVANDE ANKARTEXTER UTAN KLISTRAR BARA IN URL:EN DIREKT SOM DEN ÄR.

20 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR

21 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR FÖR ATT ÄNDRA DINA INSTÄLLNINGAR FÖR PERMALÄNKAR SÅ VÄLJER DU INSTÄLLNINGAR > PERMALÄNKAR. EFTER DET MARKERAR DU "ANPASSAD STRUKTUR" LÄNGST NER OCH FYLLER I /%POSTNAME%/. DETTA GÖR ATT PERMALÄNKEN FÅR SAMMA NAMN SOM INLÄGGETS RUBRIK (SOM OCKSÅ SKA VARA VÄLSKRIVEN OCH RELEVANT). BÄTTRE ÄR DOCK OM DU ISTÄLLET FÖR ATT VÄLJA DEN FÖRVALDA URL:EN REDIGERAR DEN YTTERLIGARE SÅ ATT DEN BLIR SÅ SNYGG OCH BESKRIVANDE SOM MÖJLIGT.

22 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR FÖR ATT ÄNDRA DINA INSTÄLLNINGAR FÖR PERMALÄNKAR SÅ VÄLJER DU INSTÄLLNINGAR > PERMALÄNKAR. EFTER DET MARKERAR DU "ANPASSAD STRUKTUR" LÄNGST NER OCH FYLLER I /%POSTNAME%/. DETTA GÖR ATT PERMALÄNKEN FÅR SAMMA NAMN SOM INLÄGGETS RUBRIK (SOM OCKSÅ SKA VARA VÄLSKRIVEN OCH RELEVANT). BÄTTRE ÄR DOCK OM DU ISTÄLLET FÖR ATT VÄLJA DEN FÖRVALDA URL:EN REDIGERAR DEN YTTERLIGARE SÅ ATT DEN BLIR SÅ SNYGG OCH BESKRIVANDE SOM MÖJLIGT.

23 OPTIMERA DINA PERMALÄNKAR DET KAN HÄNDA ATT DU FÅR ETT MEDDELANDE OM ATT DU MÅSTE UPPDATERA DIN HTACCESS-FIL MED EN KORTARE KODSNUTT FÖR ATT INSTÄLLNINGARNA SKA KUNNA GÖRAS. KODEN SKA IN I DIN HTACCES-FIL OCH SER UT SÅ HÄR: # BEGIN WORDPRESS <IFMODULE MOD_REWRITE.C> REWRITEENGINE ON REWRITEBASE / REWRITECOND %{REQUEST_FILENAME}!-F REWRITECOND %{REQUEST_FILENAME}!-D REWRITERULE. /INDEX.PHP [L] </IFMODULE> # END WORDPRESS

24 FÖRSTA SIDAN FÖRSTASIDAN ÄR VANLIGTVIS DIN BLOGGS VIKTIGASTE SIDA DÅ DEN OFTAST ÄR SEDD SOM STARKAST I GOOGLES ÖGON. LÄNKKRAFT OCH RELEVANS EN SIDAS STYRKA KAN FÖRENKLAT SÄGAS BERO PÅ ANTALET LÄNKAR SOM PEKAR MOT DEN OCH HUR DEN RELATERAT TILL ANDRA SIDOR PÅ WEBBPLATSEN. DET INNEBÄR ATT BLOGGENS FÖRSTASIDA NÄSTAN ALLTID STARKAST. DET ÄR VIKTIGT ATT DU TAR TILLVARA FÖRSTASIDANS STYRKA OCH FÖRSÖKER ATT UTFORMA DEN SÅ ATT DET SÅ TYDLIGT SOM MÖJLIGT FRAMGÅR VAD DIN BLOGG HANDLAR OM. ANVÄND VIKTIGA SÖKORD I ARTIKELTEXT OCH RUBRIKER FÖR ATT ÖKA CHANSERNA FÖR ATT POTENTIELLA LÄSARE SKA KUNNA HITTA DIG VID EN SÖKNING PÅ NÄTET. TÄNK DOCK PÅ ATT DET ÄR VIKTIGT ATT TEXTEN HÅLLER EN HÖG KVALITET - DET DUGER INTE MED ATT BARA SPAMMA SÖKORD!

25 EN STATISK FÖRSTASIDA ÄR ATT FÖREDRA I WORDPRESS KAN DU VÄLJA OM DU VILL VISA DE SENASTE INLÄGGEN PÅ DIN FÖRSTASIDA ELLER OM DU VILL VISA EN STATISK SIDA. ÄVEN OM DET RENT LÄSMÄSSIGT KAN VERKA BRA ATT PUBLICERA DE SENASTE INLÄGGEN PÅ DIN BLOGGS FÖRSTASIDA SÅ ÄR DET INTE INTE SÅ BRA NÄR DET GÄLLER RELEVANS OCH TRAFIK. EFTERSOM INNEHÅLLET HELA TIDEN FÖRÄNDRAS SÅ KOMMER DU ATT HA SVÅRT ATT OPTIMERA FÖRSTASIDAN MOT DET ÄMNESOMRÅDE DU VILL SYNAS PÅ I SÖKMOTORERNA OCH DU KOMMER ATT HOPPA LITE UPP OCH NER PÅ OLIKA SÖKNINGAR BEROENDE PÅ VAD DU SKRIVIT I DINA SENASTE INLÄGG.

26 EN STATISK FÖRSTASIDA ÄR ATT FÖREDRA MITT TIPS ÄR ALLTSÅ ATT DU TILL STOR DEL UTFORMAR FÖRSTASIDAN SÅ ATT DEN ÄR STATISK, VÄLJER UT VILKA SÖKORD SOM ÄR MEST RELEVANTA FÖR DIN BLOGG OCH SKRIVER EN PRESENTATION SOM ÄR PERFEKT RELEVANT TILL DESSA VALDA SÖKORD I BÅDE HTML-TITLE, RUBRIKER OCH ARTIKELTEXT. ÄR DU BRA PÅ KOD SÅ KAN DU GIVETVIS UTFORMA FÖRSTASIDAN SÅ ATT DEN BÅDE INNEHÅLLER STATISK INFORMATION OCH DE SENASTE POSTERNA MEN TILL DET KRÄVS DET LITE MER JOBB!

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Använd SEO Systemet och skapa webbplatser som kan ge dig 90 000 kr per år så snabbt som möjligt. Denna specialrapport

Läs mer

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%e2%80%93-del-1/ Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem

Läs mer

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du?

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Vem är Håkan Liljeqvist? Håkan Liljeqvist, Kreejt AB, www.hakanliljeqvist.se, @hakanliljeqvist, hakan.liljeqvist@kreejt.se Jobbat

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Selfhelp. Analys av webbplats www.selfhelp.se. Datum: 2012-03-30

Selfhelp. Analys av webbplats www.selfhelp.se. Datum: 2012-03-30 Selfhelp Analys av webbplats www.selfhelp.se Datum: 2012-03-30 Innehållsförteckning 1 FÖRORD... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 MÅL OCH VISION...3 1.3 EFFEKTMÅL...4 2 ANVÄNDARVÄNLIGHET... 5 2.1 STRUKTUR OCH NAVIGERING...5

Läs mer

Skapa en webbplats med Wordpress

Skapa en webbplats med Wordpress Alfred Ruth, Daniel Goldberg och Linus Larsson Skapa en webbplats med Wordpress så använder du publiceringsverktyget Uppdaterad för version 3.5! Alfred Ruth, Daniel Goldberg och Linus Larsson Skapa en

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE SÖKMOTOROPTIMERING FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE INLEDNING De flesta som har en webb-sida funderar då och då på hur de ska få sidan att komma så högt som möjligt i Google och andra

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du?

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du? Vilken webbstrategi har du? Internetmarknadsföring på tio minuter KANBAN marketing kanban marketing ab lund, sweden e-mail gustav.bergman@kanban.se mobile +46 (0)709-16 37 65 website www.kanban.se 1 a

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MYNEWSDESK!

VÄLKOMMEN TILL MYNEWSDESK! VÄLKOMMEN TILL MYNEWSDESK! Vår förhoppning är att du snabbt ska bli en van användare av Mynewsdesk och se det goda resultat som ett effektivt och genomtänkt kommunikationsarbete kan ge. Vår målsättning

Läs mer

Lathund för hemsidan 3.0

Lathund för hemsidan 3.0 Lathund för hemsidan 3.0 Användarmanual för föreningar Senast uppdaterad 2012-03-05 Innehållsförteckning sida 1. Lagar och regler på internet 2 2. Tips och råd 3 3. Vanliga frågor och svar 3 4. Bakgrund

Läs mer

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem.

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem. Vill du ha nya kunder direkt från Google? Det är enkelt! Genom att synas på Google kan de som letar efter det du erbjuder hitta till din e-butik. Här kommer vi ge dig 4 tips om sökmotoroptimering (SEO)

Läs mer

WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett för smidigt arbete och ett lyckat resultat. www.artologik.com

WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett för smidigt arbete och ett lyckat resultat. www.artologik.com WebPublish Faktaproduktion och formgivning i ett för smidigt arbete och ett lyckat resultat WebPublish är ett kraftfullt publiceringsverktyg som anpassas individuellt för varje organisation. Det webbaserade

Läs mer

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Korpen i sociala medier Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Innehållsförteckning Sociala medier... 4 Vad är sociala medier?... 4 Det pratas mycket om sociala medier och det

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se 3 Denna guiden är speciellt anpassad för att redigera sidor som är gjord av Pcconcept till dess kunder. Här kommer vi inte att gå igenom hur du installerar Wordpress på din webbhotell utan endast redigerar

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL MYNEWSDESK

ANVÄNDARMANUAL MYNEWSDESK FÖRENKLAR VARDAGEN FÖR KOMMUNIKATÖREN VÄLKOMMEN TILL! Vi vill att du snabbt ska bli en van användare av Mynewsdesk och se vilket resultat ett effektivt och genomtänkt kommunikationsarbete kan ge! Vårat

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA.

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. Innehåll Introduktion... 2 Title... 2 Huvudrubrik... 2 Underrubriker... 3 Alt-attributet... 3 Fetstil och kursivering... 3 Brödtexten... 4 Meta Description...

Läs mer

WebPublish. Sju fördelar med. WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat.

WebPublish. Sju fördelar med. WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat. WebPublish Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat. WebPublish är ett modernt och kraftfullt publiceringsverktyg som anpassas individuellt för varje organisation.

Läs mer

Utöka din verksamhet med AdWords. Följ våra tips och se ditt AdWords-konto blomstra

Utöka din verksamhet med AdWords. Följ våra tips och se ditt AdWords-konto blomstra Utöka din verksamhet med AdWords Följ våra tips och se ditt AdWords-konto blomstra Välkommen till handledningen Utöka din verksamhet med AdWords. Här får du information om hur du får de bästa resultaten

Läs mer