Verksamhetsplan Miljö och hälsa 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Miljö och hälsa 2014"

Transkript

1 Sida: 1 (30) Verksamhetsplan Miljö och hälsa 2014 Ändringshistorik Datum Beskrivning Vem Version Fastställd MSN

2 Sida: 2 (30) Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Inledning Analys av mål och aktiviteter. Handlingsplan. Resursåtgång.. Nedprioriteringar. Kompetensutveckling..

3 Sida: 3 (30) Sammanfattning Miljö och hälsa har balans gällande behov och resurser för att kunna föra den tillsyn/kontroll som följer av miljöbalken, livsmedelslagen och de följdlagstiftningar som finns inom området. Med tillsyn/kontroll menas att: vi har aktuella register över de verksamheter vi ansvarar för vi följer förändringar i tillämpningen av lagstiftning inom området vi följer miljöutveckling och teknikutveckling göra flerårsplaner så att alla verksamheter och ämnes områden får den tillsyn som behövs planera och förbereda för det specifika besöket lämna den information som verksamheten behöver och lagstiftningen kräver föra tillsyn/kontroll på plats skriva tillsyn/kontrollrapport och föra in iaktagelser i register ta fram sanktioner för verksamheter som inte uppfyller kraven Miljö och hälsa har fortsatt att utveckla sitt risk- och målbaserade arbetssätt. De analyser som gjorts leder till att: vi gör färre antal kontroller på livsmedel inomhus- och utomhusmiljöer för barn och äldre prioriteras högt energiintensiva verksamheter och verksamheters påverkan på vatten prioriteras Eftersom tidigare kontrollintervall gjorde att anläggningarna i många fall fick mer kontrolltid än vad de betalade för, har kontrollintervallet ändrats inför Det betyder att vi räknar med att det som grund går åt 3 timmar istället för 2 timmar, till en inspektion (inklusive rapportskrivning, förberedelse och efterarbete). Detta medför att vi kommer att göra ca 190 inspektioner färre 2014, jämfört med 2012 och Självklart kommer vi fortfarande att ge verksamheterna den kontrolltid de betalar för. Skillnaden är att de små verksamheterna får två eller tre år mellan besöken och att de medelstora verksamheterna inte får lika många besök per år Miljöhälsorapporten från Folkhälsoinstitutet och våra egna analyser pekar tydligt ut att inomhus- och utomhusmiljöer för barn och äldre ska prioriteras högt i tillsynen. De miljöaspekter som får högst poäng i viktningen när man ser till allvarlighet och storlek, trend och utveckling samt möjlighet till påverkan är energiintensiva verksamheter och verksamheters påverkan på vatten och därför väljer vi att prioritera dessa. Miljö och hälsa behöver ta fram en gemensam beredskapsplan för verksamheten så att det finns goda förutsättningar att jobba med krissituationer. Detta arbete ska ske i samverkan med kommunens säkerhetschef. Det finns inaktuella planer i dagsläget som behöver uppdateras och göras gemensamma eftersom livsmedelsverkat ställer krav på beredskapsplaner utifrån EU-lagstiftning.

4 Sida: 4 (30) Inledning (Kort allmän beskrivning av varje avdelning inkl antal anställda) Miljö och hälsa har förtroendet att bedriva myndighetsutövning inom områden som ligger medborgarna nära och som är högt på samhällets agenda i dagsläget. Detta förtroende kräver ett öppet förhållningssätt i myndighetsutövningen och en ständig utveckling av vårt arbete. Vårt arbete bygger på risk och målvärderingar så att vi ägnar vår tillsyn där den gör mest nytta för människors hälsa och vår miljö. Vi hanterar närmare 3000 ärenden varje år. Inom avdelningen Miljö och Hälsa finns fn följande tjänster; 15,5 miljö- och hälsoskyddsinspektörer, 1,5 administrativ personal och 1 avdelningschef. Dessutom finns 1,7 tjänster för att utföra kommunledningens tjänsteköp av Ag 21 arbetet, strategiska miljöarbete, energieffektivisering och ledningen av miljöledningssystemarbetet. Vi har delat upp verksamheten i livsmedel, hälsoskydd och miljöskydd som huvudsakliga arbetsområden. Livsmedel I Östersunds kommun finns 544 registrerade livsmedelsanläggningar/ verksamheter. Anläggningarna har delats in i branscher, som sedan fördelas mellan inspektörerna Två och ibland tre inspektörer delar på en bransch, och anläggningarna fördelas sedan mellan inspektörerna. Nyregistrerade anläggningar fördelas på en inspektör i registreringen. Hälsoskydd I Östersund kommun finns det 459 registrerade hälsoskyddsverksamhetermen antalet verksamheter som omfattas av tillsyns ansvaret är ca 600. Tillsynen kan förenklat delas upp i av Miljö och hälsa initierade ärenden annan initierade inkommande ärenden. Inkommande ärenden som framförallt består av anmälnings- och tillståndsärenden och interna- och externa remisser, klagomål och rådgivning. Miljöskydd Miljöskyddsgruppen för tillsyn av B-tillståndspliktiga, C-anmälningspliktiga och U- andra miljöfarliga verksamheter som utgörs av 323 registrerade verksamheter men ca 700 anläggningar omfattas av tillsynsansvaret.. Miljöskydd utför övervakning av luft- och vatten, hanterar klagomålsärenden, remisser och planärenden. Miljöskydd har även till uppgift att arbeta med kommunala naturvårdsfrågor, vilket förs bland annat i form av naturvärdesinventeringar, yttranden i strandskyddsärenden och som rådgivande funktion till andra enheter inom samhällsbyggnad och hela den kommunala organisationen. Analys av mål och aktiviteter Miljö och hälsa har under ett flertal år arbetat med en risk och målbaserad tillsyn. Metoden utgår från nationella, regionala och lokala mål inom området som bryts ner projekt och till enskilda tillsyns- och kontrollinsatser. Livsmedel

5 Sida: 5 (30) Prioriterade aktiviteter och projektområden tas fram utifrån vad vår verksamhet kan göra för att nå de mål som finns med kopplingen livsmedelsfrågor - folkhälsa och miljö. Målen värderas utifrån vad som bedömts ge störst folkhälso- och miljönytta för kommuninvånarna och vidare nationellt och globalt. Värderingen bygger på Miljö och hälsas omvärldsbevakning, egna idéer och erfarenhet. Årets kontrollområden har valts utifrån de största riskerna förknippade med respektive bransch, miljö och hälsas erfarenheter av tidigare års kontroller, omvärldsbevakning och livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll (alla relevanta kontrollområden bör kontrolleras inom en femårsperiod). Riskvärderingen av kontrollområdena görs gemensamt av hela livsmedelsgruppen, utifrån de förslag som respektive branschgrupp tar fram Den offentliga kontrollen är riskbaserad utifrån Livsmedelsverkets Vägledning för riskklassning av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrolltid Miljöskydd Processen att ta fram arbetsområden för 2014 års projektbaserade arbete utgick från en värdering av kommunens betydande miljöaspekter enligt miljöledningssystemet, miljö- och samhällsnämndens effektmål och vad som setts som centralt i omvärldsbevakningen. Kommunens miljöledningssystem har de nationella miljökvalitetsmålen och Agenda 21- visionen som utgångspunkt. I miljöledningssystemet finns 24 betydande miljöaspekter beskrivna. Miljöskyddsgruppen har viktat miljöaspekterna med hjälp av poäng där varje miljöaspekt har bedömts från tre olika kriterier: allvarlighet och storlek, trend och utveckling samt möjlighet att påverka (viktningen i sin helhet, se bilaga 1). sikten med vår modell är att kunna fastställa hur resurser ska fördelas så att vår verksamhet uppnår största möjliga miljöeffekt. Parallellt med viktningen av miljöaspekterna gjordes en gång av miljö- och samhällsnämndens effektmål som grundas på kommunens inriktningsmål och miljöpolicyn. Dessutom fördes en analys av vad som framkommit i vår omvärldsbevakning av miljörelaterade frågor, både nationellt och internationellt De miljöaspekter som prioriteras under verksamhetsåret 2013 kan grupperas till områdena vattenrelaterade miljöaspekter fallshantering. Efter viktning av miljöaspekterna, gång av målen och efter analys av vad som framkommit i omvärldsbevakningen tillsammans med erfarenheter av tidigare tillsyn, har tillsynsprojekt inom dessa två områden utarbetats för Ett projekt som avser att minska energiförbrukningen i kommunens mest energiintensiva verksamheter kommer också att påbörjas. Ambitionen är att de kommunala miljömålen, miljöpolicyn och omvärldsbevakningen ska påverka inriktningen på den verksamhet som är händelsestyrd; såsom yttranden, samråd och rådgivning.

6 Sida: 6 (30) Dagvatten och problematik kring påverkan från dagvatten på dricksvattentäkten Minnesgärdet bedöms kvarstå som ett av miljöskyddsgruppens största fokusområden. Inom området behöver gruppen mer kunskap (inventering och kartläggning), mer samarbete med andra aktörer och ytterligare tillsynsinsatser. Hälsoskydd Metoden som hälsoskydd använder för att ta fram arbetsområden inför 2014 utgörs av en omfattande analys. Analysen består av tre delar: målanalys, risk- och erfarenhetsanalys samt omvärdsbevakning. Vid målanalysen värderas nationella, regionala och lokala miljömål, nationella och lokala folkhälsomål, kommunens Agenda 21, kommunens miljöaspekter samt samhällsbyggnads effektmål och verksamhetsidé. I värderingen bedöms om målen är relevanta för arbetsområdet, vilka branscher och frågor som berörs och om prioriteringarna stämmer med den helhetsbild som råder inom området. Vid risk- och erfarenhetsanalysen värderas riskerna i de olika branscherna. Riskanalysen bygger på faktorer som: konsekvens (typ av olägenhet/risk) exponeringstid (tillfällig-, daglig-, permanent exponeringstid), känslig grupp (barn, unga, äldre och sjuka), obligatorisk verksamhet (exempelvis skola) och omfattning. Även ligger hälsoskyddsgruppens erfarenhet från tillsyn som grund. Risk- och erfarenhetsanalysen pekar på vilka branscher och områden som medför de största riskerna för människors hälsa och den utgör således en grund för att kunna prioritera.

7 Sida: 7 (30) Omvärdsbevakningen ger input från trender, forskning, rapporter och nationella tillsynkampanjer. Årets omvärldsbevakning har medfört att Miljöhälsorapporten 2013 samt rapporten om Barn och ungas hälsa vård och omsorg inarbetats i analysen (för omvärldsbevakningen i sin helhet se bilaga 1). Analysen pekar ut ett flertal viktiga arbetsområden som hälsoskyddsgruppen har att arbeta med i sitt strategiska hälsoskyddsarbete. Målanalysen pekar tydligt ut vatten och energi samt smittskydd som viktiga arbetsfält. Målanalysen ger också att gruppen ska jobba med kommunikation och delaktighet. Tillsammans med omvärldsbevakningen pekas kemikalier i produkter, buller, astma och allergier, framförallt vad gäller barn ut som viktiga områden. Analysen ger också slutsatsen att inomhus- och utomhusmiljöer för barn och äldre och då framförallt skolmiljöer är viktiga arbetsfält. Risk- och erfarenhetsanalysen pekar ut verksamheter med hög och mellanrisk, vilket främst är 38 (anmälningspliktiga verksamheter t ex skolor, tatuerare, bassängbad mm) verksamheter, men även andra verksamheter som bedöms ha omfattande risker för smittspridning eller annan olägenhet.

8 Sida: 8 (30) Handlingsplan Mål handläggningstider 2014 Typ av handläggning Anmälan hälsoskyddsverksamhet Anmälan värmepump Anmälan miljöfarlig verksamhet Registrering livsmedelsanläggning Inspektion nyregistrerad livsmedelsanläggning Övriga mål 2014 Typ av mål Miljöskydd Under år 2014 ska 15 av de 30 mest energiintensiva verksamheterna i Östersund (geografiska området) ha fått krav på att utarbeta energiplaner. Den långsiktiga målsättningen är att verksamheterna ska minska sin energianvändning med 20 % till 2020 jämfört med 2008, enligt nämndens effektmål. Under år 2014 ska 150 tillsynsinsatser (inspektioner och information) som är direkt riktade mot utsläpp i dag- och spillvattennät föras. Risken för negativ påverkan på dag- och spillvatten ska minska. Dagvatten ska ägnas särskild hänsyn vid såväl yttranden som prövningar och medverkan i planarbete. Ett prioriterat geografiskt område är avrinningsområdet till Storsjön, och då främst Brunfloviken och Minnesgärdets dricksvattentäkt. Under år 2014 ska 100 tillsynsinsatser (inspektioner och information) som är direkt riktade mot avfallshantering föras. fallshantering består som högt riskvärderat, särskilt vad gäller avfallshantering inom företag och verksamheter som sällan eller aldrig får regelbundna tillsynsbesök. Tillsynsinsatserna i projektet kommer därför att ske främst på U-verksamheter. Med utgångspunkt i kommunens nya sektorplaner Naturvård och Park samt Vatten och lopp ska miljöskydd lämna förslag på framtida arbetsinsatser av kommunen. Arbetet sker framtagandet av program. Handläggningstid 20 dagar 35 dagar 56 dagar 14 dagar 30 dagar Indikator Genomförda energiplaner och energianvändning. Målet ska uppnås med hjälp av projektet Energiintensiva verksamheter Antal tillsynsinsatser. Målet ska uppnås med hjälp av projekten B- och C-tillsyn samt Utillsyn. Antal tillsynsinsatser. Målet ska framförallt uppnås med U-tillsyn. Framtagna program.

9 Sida: 9 (30) Sektorplanerna Naturvård och Park samt Vatten och lopp har varit ett första steg för forma kommunens målsättningar inom biologisk mångfald, rekreation och friluftsliv, parkmiljö och folkhälsa samt skydd av vattentäkter. De program som under år 2014 tas fram utifrån sektorplanerna ska visa hur kommunens ska agera för att nå uppsatta mål. Programmen ska lämna förslag på konkreta åtgärder (med kostnadsberäkningar). För att öka förståelsen och medvetenheten hos företagen ska syfte och mål tydliggöras i varje projekt I varje projekts kommunikationsstrategi ska det framgå hur syfte och mål ska kunna spridas till de verksamheter som berörs. Projektets resultat ska också delges till medverkande företag. Hälsoskydd Alla förskolor och skolor inom kommunen är inventerade och krav är ställda på de med dålig ventilation (2016). Alla förskolor och skolor arbetar aktivt med att minimera inomhusbullret (2016). Alla förskolegårdar ska vara inventerade/bedömda med avseende på uv-miljö. Förskolorna arbetar aktivt med uvskyddande åtgärder (2016). Alla särskilda boenden ska arbeta aktivt med förebyggande åtgärder för att minimera förekomsten av legionella (2015). Alla verksamheter med risk för blodsmitta ska ha goda kunskaper om och väl fungerande rutiner för att förhindra smittspridning (2015). En fungerande tillsynsmetodik för inte bara hantera problem utan även för främjande av förebyggande insatser inom flerfamiljsfastigheter ska finnas (2016). Andel inventerade förskolor Andel förskolor och skolor med dokumenterat arbete med inomhusbuller Andel inventerade förskolegårdar och förskolor med dokumenterat uvskyddsarbete Andel särskilda boenden som arbetar förebyggande med legionella Andel verksamheter som har anmärkningar på kunskapskravet eller på rutiner Checklista för tillsyn av flerfamiljsfastigheter Barn- och utbildningsförvaltningens medvetenhet om vikten i kloka materialval ska ökas (2017). Alla bassängbad inom kommunen ska ha en väl fungerande Andel verksamheter med

10 Sida: 10 (30) egenkontroll (2015). Elevers delaktigheten i tillsynen ska ökas samverkan med elevråd/elevskyddsombud eller motsvarande (2014) bassängbad som har föreläggande mot sin egenkontroll Antal tillsynsaktiviteter där elevråd/elevskyddsombud eller motsvarande har samverkat I planarbetet ska tyngd läggas på att utomhusmiljöer som barn vistas i ska främja deras hälsa (2014). Livsmedel Kontrollplanen ska följas till minst 90 %. Informera på hemsidan om aktuella frågor och pågående projekt. Miljö och hälsa ska vara närvarande vid marknader och evenemang för att öka medvetenheten hos livsmedelsföretagarna om gällande lagstiftning och god hygien. Genomförd kontrollplan Hemsidan får en grundläggande gång minst en gång per år. Lägesrapporter från livsmedelsgruppen, med händelser och nyheter, läggs ut på hemsidan fyra gånger per år. Informera om aktuella livsmedelsfrågor på kommunens facebooksida. För att utveckla servicen till verksamhetsutövare och allmänheten ytterligare kommer en strategi för att kontinuerligt uppdatera hemsidan med information om aktuella frågor och projekt att tas fram under året Kontroll av tillfälliga verksamheter, marknader och evenemang kommer att ges extra utrymme. Marknadsföring och kunskapslyft riktat till mathantverkare, vid minst 4 tillfällen, sker : Närvaro med

11 Sida: 11 (30) profilkläder Enkla inspektioner Informationsmaterial om vår verksamhet Öka allmänhetens kännedom om Miljö och hälsas verksamhet. Miljö och hälsa ska delta med stöd och kunskap vid aktiviteter som ökar medvetenheten om livsmedelssäkerhet, folkhälsa och/ eller småskalig produktion av livsmedel. Information till allmänheten om vår verksamhet i marknader, utanför livsmedelsbutiker inför storhelger och liknande, vid minst två tillfällen Miljö och hälsa ska delta med stöd och kunskap vid aktiviteter som ökar medvetenheten om folkhälsa och/ eller småskalig produktion av livsmedel, vid minst 4 tillfällen under året. Miljö och hälsa ska bjuda in livsmedelsföretagen till information/ seminarier i aktuella ämnen som bidrar till ökad kunskap/ livsmedelssäkerhet, vid minst två tillfällen under året. Aktivitetslista 2014 inkl projekt och andra tillfälliga uppdrag VAD HUR VEM NÄR HUR FÖLJS DET UPP? Beredskapsplanerin g B- och C-tillsyn dvs tillstånds och anmälningspliktiga Tillsammans med säkerhetschefen ta fram en gemensam beredskapsplan för miljö och hälsa som bygger på livsmedelsverkets förslag. 300 timmar Tillsynens inriktning utgår Miljöchefen tillsammans med representant för miljöskydd, hälsoskydd och livsmedel Projektledare: Gunilla/Annica Under året Vår och höst Färdig beredskapsplan

12 Sida: 12 (30) verksamheter U-tillsyn (ej anmälningspliktig) geografiskt område avrinningsområde U-tillsyn branschspecifikt från riskutvärderingen med fokus på förbättringsåtgärder vad gäller vattenpåverkan och avfallshantering. Målsättningen är även att utarbeta specifika krav- och målsättningar för varje verksamhet. 100 inspektioner 1100 timmar Objekten har identifierats spela en stor roll vid riskvärderingen av de betydande miljöaspekterna. I detta första projekt kommer tillsynen att omfatta ett specifikt geografiskt område. Området kommer att fastställas utifrån ett avrinningsområde för dagvatten. Projektet kommer generera kunskap över vilka specifika branscher som innebär störst risk för negativ påverkan på dagvatten 75 inspektioner 550 timmar Utifrån det geografiskt avgränsade projektet på våren kommer specifika branscher att väljas ut utifrån risk för Projektledare: Johan/Helena Projektledare: Johan/Helena Vår Höst ngar. ngar

13 Sida: 13 (30) Energiintensiva verksamheter Miljöövervakning Vattenskyddsområd e negativ påverkan på dagvatten och avfallshantering 75 inspektioner 550 timmar För år 2014 kommer 15 av de 30 mest energiintensiva verksamheterna att ingå. Projektet kräver en stor arbetsinsats i att identifiera vilka verksamheter som är aktuella för att ingå i tillsynen. Såväl B-, C- och U- verksamheter kan komma att ingå i projektet. 415 timmar Luftmätningar i urban bakgrund kommer att fortsätta under vinterhalvåret 2013/2014. Den ordinarie vattenkvalitetsunde rsökningen kommer även att utföras. Provtagning av sjöar och vattendrag förs med deltagande i Indalsälvens Vattenvårdsförbund. Egeninitierad provtagning sker även årligen i Semsån, Lillsjön och Locknesjön. 300 timmar Projektet syftar till att förbereda tillsyn Projektledare: Robert Projektledare: Albin/Helena Projektledare: Gunilla Mars till oktober Lufrmätninga r sker på vinterhalvåre t Vattenprovta gning under hela året Under hela året ngar ngar Rapporter till IVL, inläggning av data i databaser

14 Sida: 14 (30) Tillagningskök Produktionskök Mottagningskök Butik, oförpackad på vattenskyddsområd e och omfattar bland annat framtagande av blanketter, information och handläggningsrutin er 200 h Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 54 anläggningar 296 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 8 anläggningar 96 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 109 anläggningar 245 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 20 anläggningar 101 timmar Lotta Maya Peter Lotta Peter Lotta Maya Peter Lotta Peter Mitten av februari till slutet av april, juni och oktober och november Februari, maj, september och novemvber April, maj och oktober Mars, juni, september och oktober ngar ngar ngar ngar x ngar x

15 Sida: 15 (30) Butik, förpackad Restaurang Snabbmat Mobila anläggningar Café Bageri/ konditori Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 37 anläggningar 76 timmar 89 anläggningar 463 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 42 anläggningar 202 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 19 anläggningar 52 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 79 anläggningar 190 timmar Samtliga kontrollområden Cecilia Cecilia Daniel Peter Cecilia Daniel Daniel Maya Cecilia Maya Lotta Maya Oktober och november Februari till maj, juni till september och oktober till december Maj till juni och september till oktober Maj till juni och oktober Februari till april och juni till augusti Februari, april, juni till augusti ngar ngar ngar x ngar ngar

16 Sida: 16 (30) Tillverkare/ förpackare/ importör Distributör/grossist Dricksvatten Kosttillskott gås i i ett treårsintervall 15 anläggningar 61,5 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 25 anläggningar 60 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 21 anläggningar 30 timmar Samtliga kontrollområden gås i i ett treårsintervall 26 anläggningar 63 timmar Inventering under våren och inspektioner under hösten Inventeringen förväntas ge ytterligare ca 20 anläggningar, som t ex gym och hälsoföretag 300 timmar Cecilia Lotta och november Under hela året ngar ngar Lotta Juni ngar Daniel Lotta Daniel, Maya, Peter Under hela året Vår och höst Källsorteringen Syftet är att öka Annica Lind September till ngar x nga

17 Sida: 17 (30) av avfall på snabbmatsställen enligt lokala rehållningsordnin gen och miljöbalken Verksamheter med risk för blodsmitta, Skolor Skolor Fritids Förskolor utsorteringen av förpackningar. Projektet påbörjades 2013 och fortsätter och avslutas under timmar Delrevision riskområden. Följa upp att fungerande rutiner finns i egenkontrollen för verksamhetens riskområden 250 timmar Följa upp de skolor där koldioxidmätningar indikerar bristande ventilation timmar Att samverkan öka de ungas delaktighet i tillsynen av sin skolmiljö 40 timmar Att säkerställa att egenkontroll finns hos verksamheten 200 timmar Att säkerställa en god inomhusmiljö och väl fungerande (miljöskydd), Cecilia och Daniel Projektledare Lina Boström Projektledare Sofie Viström Projektledare Sofie Viström Projektledare Sofie Viström Projektledare XX oktober nga nga nga nga nga

18 Sida: 18 (30) Förskolor, SÄBO, särskilda boenden Vårdlokaler Bostäder Bassängbad, hygienrutiner på förskolorna 200 timmar Förstudie gällande möjligheter att ställa krav på utemiljön 20 timmar Uppföljning av underhåll, legionella och ventilation från timmar Säkerställa att egenkontroll finns inom verksamheten 40 timmar Att följa upp hur fastighetsägarna (flerbostadshus) arbetar förebyggande med radon. 40 timmar Uppföljning från timmar Projektledare Lina Boström Projektledare Lina Boström Projektledare Glenn Ålund Projektledare Sofie Viström Projektledare Veroniqa Jonsson nga nga nga nga nga

19 Sida: 19 (30) Skönhetssalonger Fritidsgårdar Frisörer loppsreningsve rk Rådgivning som inte är objektsbunden Klagomål Olyckor Matförgiftningar Inventera vilka verksamheter som finns i branschen så att tillsyn kan planeras effektiv i framtiden 40 timmar Kontrollera hur verksamheten arbetar förebyggande med underhåll, legionella och ventilation. 100 timmar Utbildning för att öka kunskapen om hygienkrav i branschen samverkan med frisörskolorna 8 timmar Uppföljning av timmar 1560 timmar 350 timmar 40 timmar 250 timmar Expeditionen Projektledare Veroniqa Jonsson Projektledare Lina Boström Projektledare Glenn Ålund nga kvartalsuppföljn ingar kvartalsuppföljn ingar kvartalsuppföljn ingar kvartalsuppföljn ingar

20 Sida: 20 (30) Resursåtgång Det är inte jämförbart att räkna på resursbehov inom miljöbalkens och livsmedelslagstiftningens områden eftersom de utgår från olika modeller. Men sammantaget har miljö och hälsa ett behov på h och tillgängliga resurser är h. Därmed är det balans mellan behov och tillgängliga resurser. Vi vet samtidigt att det kommer att inträffa förändringar gällande den planerade verksamheten. Grovt kan man se att hälsoskydd har ca 100 timmar till godo, livsmedel saknar 90 timmar (Krokom köper 150 h tillsyn 2014 och vi hade räknat med 60) och miljöskydd har balans. Nedprioriteringar Ingen nedprioritering behöver göras för verksamheten eftersom resurser och behov är i balans. Däremot kan förändringar ske så att en omprioritering behöver diskuteras under året. Kompetensutveckling Miljö och hälsa kommer att behöva ett kompetenslyft gällande EU-lagstiftning som börjar att gälla direkt. Den svenska modellen håller inte längre eftersom man inte hinner införa ny lagstiftning inom vårt område i svensk lagstiftning. Detta får Sverige kritik från EU och ligger inom riskzonen att få betala dryga böter till EU. Här behöver hela avdelningen ett utbildningspaket och en systematisering av bevakningen av EU-lagstiftning som ska tillämpas direkt efter beslut inom EU. Viktig del i kompetensutvecklingen är att delta i samarbeten och samverka med andra kommuner och i de nätverk som finns. Miljö och häls deltar bla i samverkan med de största norrlandkommunerna i Nyckeltal i norr, SKLs miljöchefsgrupp, Regeringens tillsyns och föreskriftsråd, samverkan med Gävle och Sundsvall inom hälsoskyddet. Livsmedelsverkets utbildningssatsning för att skapa en gemensam plattform och göra kontrollen effektivare, ändamålsenlig, mer riskbaserad och bättre anpassad till lagstiftningens krav, fortsätter även Kurserna vänder sig till såväl ny, som erfaren personal. För Miljö och hälsa innebär det att alla livsmedelsinspektörer behöver delta i de grundläggande kurserna och i de viktigaste specialiseringskurserna som t ex kontrollmetodik och storhushåll. I övriga specialiseringskurser bör åtminstone 1-2 inspektörer utbildas inom respektive bransch. I övrigt är det viktigt att följa med den snabbt förändrade lagstiftningen inom området i det ordinarie kursutbudet från tillsynsvägledande myndigheter

21 Sida: 21 (30) Bilaga 1 Tillsynsplan, behovs och resursbedömning Miljöskydd Aktivitetskalender I aktivitetskalendern presenteras planerade arbetsinsatser och tillsynsprojekt som ska utföras under året. Tillsynsprojekten är planerade utifrån snittlig belastning av ärenden. Utöver de planerade tillsynsprojekten består miljöskyddets verksamhet av de övriga ärenden som gruppen handlägger, såsom anmälnings- och tillståndsärenden, planärenden, remisser, klagomål och information till företag och allmänhet. Dessa händelsestyrda ärenden beskrivs som en graf i figur 2. Fasta tillsynsavgifter faktureras under februari och årsavgifter för köldmedieanläggningarna faktureras under juni. Tillsyn i form av granskning av rapporter sker under året. I januari, april, juli och oktober granskas kvartalsrapporter. Tertialrapporter granskas under januari, maj och september. Senast den 31 mars ska miljö- och årsrapporter samt köldmedierapporter ha inkommit. Handläggning av rapporterna ska vara avslutade senast 30 juni.

22 Sida: 22 (30)

23 Sida: 23 (30) Tillsynsprojekt B- och C-tillsyn Projektledare: Gunilla/Annica Genomförande: Vår/höst Tidsresurser: ca 1100 h För B- och C-verksamheter har en tillsynsfrekvens utarbetats. Objekt med 8 timmar eller mer kommer att besökas varje år där tillsynens inriktning utgår från riskutvärderingen med fokus på förbättringsåtgärder vad gäller vattenpåverkan fallshantering. Målsättningen är även att utarbeta specifika krav- och målsättningar för varje verksamhet. Inom projektet planeras ca 100 inspektioner. U-tillsyn (geografiskt område avrinningsområde) Projektledare: Johan/Helena Genomförande: Vår Tidsresurser: ca 550 h Under år 2014 kommer mer tillsynstid att allokeras på U-verksamheter. Objekten har identifierats spela en stor roll vid riskvärderingen av de betydande miljöaspekterna. I detta första projekt kommer tillsynen att omfatta ett specifikt geografiskt område. Området kommer att fastställas utifrån ett avrinningsområde för dagvatten. Projektet kommer generera kunskap över vilka specifika branscher som innebär störst risk för negativ påverkan på dagvatten. Inom projektet planeras ca 75 inspektioner som debiteras med timtid. U-tillsyn (branschspecifikt) Projektledare: Johan/Helena Genomförande: Höst Tidsresurser: ca 550 h Utifrån det geografiskt avgränsade projektet på våren kommer specifika branscher att väljas ut utifrån risk för negativ påverkan på dagvatten fallshantering. Inom projektet planeras ca 75 inspektioner som debiteras med timtid. Energiintensiva verksamheter Projektledare: Robert Genomförande: mars-oktober Tidsresurser: 415 h Projektet bidrar till målsättningen om en energieffektiv kommun år Projektet är även ett omhändertagande av Miljö- och samhällsnämndens effektmål. För år 2014 kommer 15 av de 30 mest energiintensiva verksamheterna att ingå. Projektet kräver en stor arbetsinsats i att identifiera vilka verksamheter som är aktuella för att ingå i tillsynen. Såväl B-, C- och U- verksamheter kan komma att ingå i projektet. Nämndens effektmål är att de 30 mest energiintensiva verksamheterna ska minska sin energiförbrukning med 20 % till 2030 (utifrån 2008 års energiförbrukning). Projektet kan till viss del debiteras med timavgifter beroende på vilka objekt om ingår.

24 Sida: 24 (30) 4.3 Projektorienterad verksamhet Miljöövervakning Projektledare: Albin/Helena Genomförande: Tidsresurser: 300 h Luftmätningar i urban bakgrund kommer att fortsätta under vinterhalvåret 2013/2014. Den ordinarie vattenkvalitetsundersökningen kommer även att utföras. Totalt kommer ca 300 h att åtgå, varav hälften kommer från Albins tjänst. Provtagning av sjöar och vattendrag förs med deltagande i Indalsälvens Vattenvårdsförbund. Egeninitierad provtagning sker även årligen i Semsån, Lillsjön och Locknesjön. Vattenskyddsområde Projektledare: Gunilla Genomförande: Tidsresurser: 200 h Projektet syftar till att förbereda tillsyn på vattenskyddsområde och omfattar bland annat framtagande av blanketter, information och handläggningsrutiner. Resursbehov och prioriteringar Miljöskyddsgruppen består av 5+1 tjänster där 5 tjänster ingår i den ordinarie tillsynsverksamheten och 1 tjänst är tillägnad uppdragsarbete för omhändertagande av sektorplaner. Uppdragstjänsten bekostas till största del av internt tjänsteköp, men kommer även att finnas tillgänglig för visst stöd till tillsynsverksamheten. För år 2014 beräknas varje tjänst kunna bidra med 1100 timmar arbetstid miljöskyddsgruppen har således som utgångspunkt 5500 timmar för ordinarie tillsynsverksamhet med möjlighet till mer resurser beroende på tjänsteköpets omfattning av den 6:e tjänsten. Miljöskyddsgruppen bedömer att det finns tillgängliga resurser år 2014 för den planerade verksamheten utifrån tidigare förda behovsutredningar. Med den planerade uppdelningen av personer som arbetar med B-, C- och U-verksamheter förväntar vi oss att tillsynen för tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter kan utformas till mer specifika målsättningar och tillsynsinsatser för de objekten. Tillsynsfrekvensen för B- och C-verksamheter baseras utifrån antalet tillsynstimmar objekten har och kommer leda till att samtliga objekt har tillägnats särskild tillsynsinsats under en treårsperiod. För U- verksamheter förväntar vi oss få en bättre översikt av objekten, en högre tillsynsfrekvens och ett bättre underlag för framtida risk- och resursbedömningar.

25 Sida: 25 (30)

26 Sida: 26 (30) Bilaga 2 Kontrollplan, behovs och resursbedömning Livsmedel Branschkontroll, antal inspektioner Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Tillagningskök Produktionskök Mottagningskök Butik oförpackat Butik förpackat 18 Restauranger (1) Snabbmat Mobila anläggningar 15 2 Distributör/grossist 2 Caféer Bageri/konditori Tillverkare 15 8 Vattenföreningar 20 Kommunala vattenverk Aktiviteter, Antal timmar Rapportering/ Fakturering Verksamhetsplanering Kalibrering av termometrar Projektplaner Rutiner och mallar Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 80 h 280 h 120 h Information på hemsidan 8 h 8 h 8 h 8 h Medverkan vid branschträffar etc 40 h Kontroll vid evenemang 250 h Projekt: Beredskapsplan 100 h Projekt: Kosttillskott 150 h 150 h Projekt: Snabbmat fall, fortsättning 80 h

27 Sida: 27 (30) Resursbehov för året Tabellen nedan visar vilket resursbehov som krävs för att föra den offentliga livsmedelskontroll som krävs enligt lagstiftningen, samt övriga skattefinansierade uppgifter som tillhör livsmedelstillsyn i kommunen. Behovet av personal för livsmedelskontrollen och relaterade arbetsuppgifter bedöms uppgå till 4,5 heltidsanställda inspektörer 2014, vilket innebär att den tid som kan disponeras för livsmedelskontrollen är 7200 timmar (4,5x 1600 timmar). Tiden kommer att fördelas på 5 inspektörer (8000 timmar), eftersom en halvtid (860 timmar) beräknas gå bort till andra uppgifter inom avdelningen, som inte rör livsmedelsfrågor (se sammanställning nedan) h = 7140 h. Arbetsuppgifter Behov av timmar 2014 Tid/ insp giftsfinansierad kontroll Planerad kontroll hos alla anläggningar som betalar årlig kontrollavgift, ca xxx st. Tiden är uträknad utifrån livsmedelsverkets riskklassningsmodell. Provtagning Registreringar av nya anläggningar Kontroll hos nyregistrerade anläggningar, riskklassade (räknat på att 70 nyregistrerade anläggningar får 3 timmars kontrolltid) Extra offentlig kontroll, t ex uppföljande kontroll vid avvikelser (10% av den planerade kontrollen, i snitt 2 h/ tillfälle) Kontrollrelaterat arbete, avgiftsfinansierat Kompetensutveckling Samverkan och kalibrering av kontrollen mm Livsmedelsmöten mm Planering Administrativt arbete, t ex rutiner och mallar, rapportering till SLV, fakturering, tidsredovisning Restid i kontroll, räknat på en snittlig restid på 45 minuter per planerad insp, inl tankning och bokning av bilar) Extra offentlig kontroll, skattefinansierad Obefogade klagomål Marknader och evenemang (280) Kontrollrelaterat arbete, skattefinansierat Rådgivning och information till privatpersoner, journalister och verksamheter som inte blir något Sanktioner och åtalsanmälningar Remisser och liknande Beredskap för oförutsedda händelser, t ex smittskyddsutredningar Andra arbetsuppgifter, t ex uppdrag från nämnden, KS, KF som inte är kontroll Skattefinansierade projekt Administrativt arbete som inte hör till kontrollen, t ex Kundcenter, omorganisationsfrågor, fackligt arbete mm Informationsmaterial och hemsidan Verksamhetsutveckling Total tidsåtgång 7200

28 Sida: 28 (30) Bilaga 3 Kontrollplan, behovs och resursbedömning Hälsoskydd Bransch Piercing, tatuering akupunktur Fotvård Skolor och fritids Förskolor Särskilda boenden Studiebesök/semin arium Info hemmatatuerare skolor Studiebesök/semin arium Uppföljning av ekp, ventilation, inventering fritids Seminarium utemiljöer, UVskydd Underhåll, legionella, och ventilation (ULV) Delrevision riskområden Delrevision riskområden Uppföljning vent, elevdelaktighet. Ventilation, hygien, förstudie utemiljöer Tatueringsfärger, metaller i smycken Delrevision ev atp -- Delrevision ev atp Elevdelaktighet, Upphandling Uppföljning fritids Buller, seminarium Upphandling Uppföljning ULV -- Utemiljöer (opinionsbildning) Vårdlokaler Tillsyn nya objekt Systemtillsyn Uppföljning -- Bostäder Systemtillsyn Radon - ULV Solarium Tillsyn Badbassänger Systemtillsyn Uppföljning -- Tillsyn Skönhetssalonger -- Inventera Inspektera -- Samlingslokaler och fritidsgårdar Idrottsanläggningar och gym Tillfälligt boende -- ULV fritidsgårdar Uppföljning -- ULV -- Uppföljning -- Inspektion av säsongsstängda 2012, vila resten ULV Frisör Inspektion Info utbildning Kiropraktor, Inspektion -- naprapat, Sjukgymnastik, massage ARV Inspektion Uppföljning Enskilda avlopp Uppföljning (inkommande) Inventering Uppföljning (inkommande) Inventering

29 Sida: 29 (30) Resursbedömning HSK Personalresurs tillsyn 1100x4, h mindre än 2013 Administrativt arbete Kommentar Interna möten Sb 30 Bygg mm Internt Ösd 40 Spindelgrp m.m. HSK möten, 2h, 5 pers MoH st, 2h, 5 pers Administrativt 100 mallar, rutiner m.m. VEP 240 Planering, o-bevakn. justering av årsavgift 150 Harmonisering av tilläggspoäng ca 120 omklassningar, gång av ecos, ev övergång till excellista XYZ 200 planering och deltagande Ecos 120 Drift o underhåll tot 1460 Händelsestyrt Rådgivning (tel, epost m.m.) 250 minskar ev med kc, kan snarare hamna under klagomålspotten Klagomål 150 Saker som inte alltid blir ärenden eller inte fanns i ecos tidigare tot 400 Inkommande Ärenden normalår 1200 lopp ärenden x 4h från svarta listan tot 1300 Övriga åtaganden Fackligt arbete h / månad tot 180 Tillgänglig tid för projekt 1610 Planerade projekt projekt 1508 tot 1508 Planeringsgrad % 97,93939 Summa totalt 4848

30 Sida: 30 (30)

Miljö och hälsa i Östersunds kommun. Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30

Miljö och hälsa i Östersunds kommun. Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30 Miljö och hälsa i Östersunds kommun Johan Persson Gunilla Bergström 2015-09-30 61 000 invånare Ca 35 B-objekt (övertagen tillsyn från Länsstyrelsen) Ca 115 C-objekt Organisation Miljö och hälsa Miljöskydd

Läs mer

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9 1 åa = 1000 tim Tillgängliga resurser (tim) Behov Utfall Tillgängliga resurser (åa) Behov Utfall Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5 Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5 Obligatorisk tid 9 400

Läs mer

Verksamhetsplan Hälsoskydd 2016

Verksamhetsplan Hälsoskydd 2016 Miljö och hälsa Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP hälsoskydd 2016 Gäller för: Hälsoskydd Upprättad av: Hälsoskyddsgruppen Beslutad av: Miljö- och samhällsnämnden 2016-12 Version: 0.3 Verksamhetsplan Hälsoskydd

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Miljö och Hälsa 2016

VERKSAMHETSPLAN Miljö och Hälsa 2016 Dokumentnamn: Verksamhetsplan Miljö och Hälsa 2016, version 1.0 Upprättad av: Ann-Charlotte Johansson 2015-12-06 Beslutad av: Miljö- och samhällsnämnden 2015-12- Sida: 1 (13) Reviderad den: VERKSAMHETSPLAN

Läs mer

Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Behovsutredning inför budget 2014 och plan 1(6) Behovsutredning 2013-08-22 MN Diarienr: 2013-001492 Ert nummer: Handläggare: Karin Valtinat Direkttel: 0431-46 82 36 E-post: karin.valtinat@engelholm.se Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016 Tjänsteutlåtande Chef 2015-11-12 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr: Christer.bjorklund@upplandsvasby.se MHN/2015:28 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden 2018-10-25 3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden Bakgrund Behovsutredning av tillsyn är ett steg i att ytterligare konkretisera arbetet med förorenade områden. Utredningen syftar till att

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/ MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2016 Dnr: Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Verksamheten

Läs mer

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Miljöbalken 3. Livsmedelslagen 4. Övrigt

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden

Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden MBN tillsynsplan 2011 1 (8) 2011-04-06 Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 SY FTE...3 BESLUT OM TILLSYNSPLANEN...3 UPPFÖLJNING...3 2. UPPSKATTNING AV RESURSBEHOV...4

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsarbetet

Miljö- och hälsoskyddsarbetet Revisionsrapport Miljö- och hälsoskyddsarbetet Östersunds kommun Kjell Pettersson Cert. kommunal revisor 7 oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764 MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2015 Dnr: MBN/2014-1764 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0.

Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0. Miljö och hälsa Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0.1 Samhällsbyggnads verksamhetsidé Verksamhetsplan

Läs mer

Behovsutredning för miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll Lista över externa nätverk som miljöenheten deltar i

Behovsutredning för miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll Lista över externa nätverk som miljöenheten deltar i Behovsutredning för miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll 2016-2018 Lista över externa nätverk som miljöenheten deltar i Behovsutredning miljöskydd 2016-2018 Avgiftsfinansierat Tillsyn

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden sutredning -2019 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-11-08 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11) RESURSBEHOVSUTREDNING -2020 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 sutredning 0 (11) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden 2018-10-25 2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden En beslutad handlingsplan för förorenade områden ökar möjligheterna att arbeta strategiskt med förorenade områden. I en

Läs mer

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Helena Hamvall Malin Liss-Lundeberg Lis Ryberg Samhällsbyggnad - Tillsynsavdelningen Informationsträffens innehåll 0 Resultat från livsmedelskontrollen

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

DIARIENUMMER MSN Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

DIARIENUMMER MSN Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden DIARIENUMMER MSN 2017-12-21 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Tillsynsplan 2018 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2018-01-23 7 Innehåll 1. Behov i förhållande till resurser...3 2. Generellt

Läs mer

Behovsutredning 2014-2016

Behovsutredning 2014-2016 Behovsutredning 2014-2016 Område: tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, tobakslagen, smittskyddslagen, animaliska biprodukter och kontroll enligt livsmedelslagstiftningen Operativ tillsynsmyndighet:

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015

Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015 Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015 Inledning Tillsynsplanering Hur Taxa och verksamhetsplanering Kommunexempel på hur man kan planera Behovsutredningar Varför

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden den 27 januari 2015 MBN 15/2015 Sida: 1 (9) Innehållsförteckning Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och

Läs mer

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen BILAGA Tillsynsplan Miljöbalken Livsmedelslagen Tillsyns-/kontrolltid fördelad på personal 2 Livsmedel Miljöbalken Jenny Hellström Strandberg 660 h 360 h Patric Söderström - 960 h Maria Rönngren 384 h

Läs mer

Ärende 4. Justering av timbelopp för tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen

Ärende 4. Justering av timbelopp för tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen Ärende 4 Justering av timbelopp för tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen Tjänsteskrivelse 2012-11-09 SBN 2012.0182 Handläggare: Susanne Jarl Samhällsbyggnadsnämnden Justering av timbelopp

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen (8) DNR SMN-0285/2013-2

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen (8) DNR SMN-0285/2013-2 Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen 2013-03-05 1 (8) DNR SMN-0285/2013-2 Stadsbyggnads - och miljönämndens behovsutredning 2013-2015 samt tillsynsplan 2013 för tillsyn och kontroll enligt miljöbalken,

Läs mer

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Del 2 Resurser Dnr: Mbn 2013-1019 Anne Pagès Oktober 2013 2013-10-22 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. UNDERLAG... 2 4. METOD... 3 4.1. Revidering

Läs mer

Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen

Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad Miljöförvaltningen 2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över verksamheter som kan påverka vår miljö och människors hälsa. Ni

Läs mer

Behovsutredning och tillsynsplan

Behovsutredning och tillsynsplan 2014-03-13 1 (16) Dnr : KS2014/39-5 Behovsutredning och tillsynsplan 2014-2016 Kommunstyrelseförvaltningen-miljöenheten Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Anna Kristoffersson, miljöförvaltningen Innehåll Om den nya taxan Vad ingår i tillsynsavgiften? Hur är taxan uppbyggd? Grundavgift

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

YTTRANDE 1 (6)

YTTRANDE 1 (6) YTTRANDE 1 (6) 2018-02-08 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2017-1028 Yttrande över slutrapport samt förslag till åtgärdsplan gällande Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Järfälla kommun

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Livsmedelskontroll i Östersund. Livsmedelsinspektörerna : Emma Nyström Emma Johansson

Livsmedelskontroll i Östersund. Livsmedelsinspektörerna : Emma Nyström Emma Johansson Livsmedelskontroll i Östersund Livsmedelsinspektörerna : Emma Nyström Emma Johansson Detta tänkte vi prata om idag? Hur kontrollkedjan ser ut Vad en livsmedelsinspektör gör om dagarna Vad det är som styr

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Kontrollplan miljöbalken Bräcke

Kontrollplan miljöbalken Bräcke TJÄNSTESKRIVELSE 1 Bygg- och miljönämnden Kontrollplan 2017-2019 miljöbalken Bräcke Tillsyn efter behov En behovsutredning för tillsynsobjekt inom miljöbalkens område har tagits fram, se tabeller i bilaga.

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10) RESURSBEHOVSUTREDNING 2019-2021 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 0 (10) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Miljönämndens arbetsutskott 2010 10 07, 2010 12 09 66, 77 1 Dnr 2010 1957 Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Bilaga: Tidslinje. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting presenterade

Läs mer

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Revisionsrapport Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor 2009-01-06 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte och avgränsning...1

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Vänersborgs kommun Revisionsrapport Juli 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 Förslag till

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23 Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun Antagen av miljö- och byggnämnden 2016-04-04, 23 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning.. 3 2 Mål för den offentliga kontrollen 3 3 Samordning. 4 4 Befogenheter

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/516-406 Kommunstyrelsen Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051 Tjänsteutlåtande Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:18 10051 Behovsutredning 2015 Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

2017 Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll. inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen

2017 Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll. inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen 2017 Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad Miljöförvaltningen Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över verksamheter som kan påverka vår miljö och människors hälsa. Ni

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten Bilaga 1 2016 med tidplan för 2017-2018 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Prioriteringar i tillsynen 2016... 1 3 Tillsynsområden 2016... 2 4 Resurser och budget... 3 5 Utveckling

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Förslag till beslut

Läs mer

Yttrande över handlingsprogram för Gottsunda/Valsätra

Yttrande över handlingsprogram för Gottsunda/Valsätra MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2018-09-07 2018-003496- AD 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 september 2018 Yttrande över handlingsprogram

Läs mer

ÅRSRAPPORT riktad tillsyn fastighetsägare

ÅRSRAPPORT riktad tillsyn fastighetsägare SHMF100 v 1.0 2007-03-14 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD PROJEKTRAPPORT SID 1 (11) 2009-03-24 upprättad av : Karl Malmberg ÅRSRAPPORT 2008 - riktad tillsyn fastighetsägare 2008 Box 8136, 104 20 Stockholm.

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 4 Avgränsning... 4 Utförande och metod... 5 Resultat... 5 Allmänt... 5 Utformning av

Läs mer

Taxebilaga 4 Inplacering i riskkolumn och årlig tillsynstid

Taxebilaga 4 Inplacering i riskkolumn och årlig tillsynstid Miljö- och byggnadsförvaltningen ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE DEN 6 OKTOBER 207, PARAGRAF 44 TAXA ENLIGT MILJÖBALKEN (7) Taxebilaga 4 Inplacering i riskkolumn och årlig tillsynstid Årlig tillsynstid Verksamheten

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Taxan gäller avgifter för miljö- och konsumentnämndens kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

Rapport avseende granskning av Tillsynsavgifter. Östersunds kommun

Rapport avseende granskning av Tillsynsavgifter. Östersunds kommun Rapport avseende granskning av Tillsynsavgifter Östersunds kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Revisionell bedömning 6 4. Bilagor 7 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Uppföljning hälsoskyddstillsyn

Uppföljning hälsoskyddstillsyn Uppföljning hälsoskyddstillsyn Del av Naturvårdsverkets rapport om uppföljning av miljöbalkstillsynen som ska redovisas till regeringen våren 2019 Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen Innehåll Inledning...4

Läs mer

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149 TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2017-11-13, 149 Taxa för miljö- och samhällsbyggnadsnämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 6/2011 Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2012 Antagen 2011-11-08 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Kemikalier i inomhusmiljö

Kemikalier i inomhusmiljö Kemikalier i inomhusmiljö Folkhälsomyndighetens roll och ansvar Karin Björklund Linda Molander Hälsoskydd & Smittskydd Folkhälsorapportering Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen 2014-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2014-0074 Rev. 2014-03-27 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen Förslag till

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

BILAGA 1 BEHOVSUTREDNING MILJÖKONTORET. Sida 1

BILAGA 1 BEHOVSUTREDNING MILJÖKONTORET. Sida 1 BILAGA 1 BEHOVSUTREDNING 2018-2020 MILJÖKONTORET Sida 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Uppdraget... 4 Resurser och befogenheter för tillsynen... 4 Beräkningsgrund... 4 miljökontoret... 5 Resursfördelning och

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Diarienummer 2016-09-21 2016-4612 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 september 2016 Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-03-25 MISSIVSKRIVELSE Bygg- och miljönämnden, Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige (f.k.) Granskning av styrning och kontroll av miljöoch

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel Bygg- och miljöenheten Diarienr: 2013-00015, antagen av KF 13-03-27 40 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel 2(6) Innehållsförteckning 1 Inledande bestämmelser...3

Läs mer

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning...

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning... Tillsynsplan 2015 Tillsynsområde: Miljöbalken Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun 1 Sammanfattning... 2 2 Allmänt om miljötillsyn... 2 3 Ansvarsfördelning inom tillsynsområdet...

Läs mer

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll information och råd till hygieniska verksamheter Checklista... Miljöförvaltningen informerar Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2014-09-26 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutsunderlag Stadsbyggnads- och miljöförvaltningens skrivelse den 26 september 2014. Stadsbyggnads-

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande äldreboenden

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Vad gör vi? Avdelningen består idag av 8 inspektörer Kommunal tillsynsmyndighet enligt flera lagstiftningar Miljöbalken

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Fastställd av styrgruppen den 5 december 2016 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Taxebilaga 3 Inplacering i riskkolumn och årlig tillsynstid

Taxebilaga 3 Inplacering i riskkolumn och årlig tillsynstid Taxebilaga 3 Inplacering i riskkolumn och årlig tillsynstid Årlig tillsynstid Verksamheten inplaceras först i en avgiftsklass enligt taxebilaga 2 och 3. Verksamheten inplaceras därefter i en riskkolumn

Läs mer

Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009

Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009 Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009 Hälsoskydd Ulla Aronsson Innehållsförteckning 1. Inledning...1 2. Målsättning...1 3. Genomförande...1 4. Omfattning...1 5. Resultat...2 5.1 Egenkontroll...

Läs mer

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2017 med tidplan för Miljöenheten

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2017 med tidplan för Miljöenheten Bilaga 1 2017 med tidplan för 2017-2019 2016-11-15 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Prioriteringar i tillsynen 2017... 1 3 Tillsynsområden 2017... 2 4 Resurser och budget... 3 5 Utveckling

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-05-20 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen

Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Ansvarig Lina Rosenstråle, verksamhetsområdeschef Dokumentnamn - Avgifter för den kommunala livsmedelskontrollen Upprättad av Berörda verksamheter Samhällsbyggnad Reviderad KF 2011-12-15, 149, KF 2014-09-18

Läs mer

Denna flik används vid redovisningen enligt FAPT till Naturvårdsverket där summan tillsynsbehov Miljöb

Denna flik används vid redovisningen enligt FAPT till Naturvårdsverket där summan tillsynsbehov Miljöb Denna flik används vid redovisningen enligt FAPT till Naturvårdsverket där summan tillsynsbehov Miljöb Tillsynsområde Tillsynsbehov (h) Totalt behov av resurs Kostnad tillsynsbehov Naturvård 6290 8387

Läs mer