Status Version 1.3 Kod Text LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN. 5. Scadasystem Version 1.3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Status 2013-03-11 Version 1.3 Kod Text LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN. 5. Scadasystem Version 1.3"

Transkript

1 1(12) Sidantal 12 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5. Version 1.3 Reviderat datum Landstingsservice i Uppsala Län UPPSALA Tel Fax

2 2(12) Innehållsförteckning Allmänt Anvisning Tekniska krav...3 Exempelmallar...3 Beteckningssystem...3 (Denna del)...3 Förutsättningar...4 Allmänt Gränsdragning...4 Teknikansvarig för styr och övervakningssystem ansvarar för...4 Landstingsservice ansvarar för...4 MSI ansvarar för...4 Äganderätt Funktionalitet...5 Taggar -/Symbolnamn...5 Miljö och prestanda...6 Driftbilder Livslängd på servrar...6 Arbete på distans...6 Backup av projekt innan driftsättning...6 Redundans Samordnad provning av variabler från och till överordnat system...7 YTC Kontroll av styr- och övervakningssystem...7 YTC Kontroll av styr- och övervakningssystem...8 YUC.8... Bygghandlingar för styr- och övervakningsinstallationer...8 YUD... Relationshandlingar för installationer...9 Leverans YUD.8... Relationshandlingar för styr- och övervakningsinstallationer...9 YUH... DRIFTINSTRUKTIONER FÖR INSTALLATIONER...10 YUH.8... Driftinstruktioner för styr- och övervakningsinstallationer...10 Citect Genie Taggar -/Symbolnamn...11 TAC Vista Master Saia S-web Desigo insight...12 SLK Alarm Viewer...12 Safe Line Call Center (SLCC)...12

3 3(12) Allmänt Personer som kommer att arbeta i och eller med projekt där styr och eller övervakningssystem ingår skall ha kännedom om nedanstående dokument. Anvisning Innehåller övergripande anvisningar om projekteringens genomförande. Anvisningar i denna handling skall även användas som kontrollista där respektive punkt och dess inverkan skall värderas för sig. Tekniska krav Innehåller övergripande tekniska krav för styr- och övervakningssystemen. Bifogas beskrivning. Exempelmallar Innehåller exempel på hur driftkort skall se ut. Bifogas beskrivning. Beteckningssystem Innehåller anvisningar för hur beteckningar i driftkort, skyltmärkning och eller variabler inom tekniska system skall se ut. Bifogas beskrivning. (Denna del) Innehåller anvisningar för hur arbete med scadasystem tillhörande Landstingsservice i Uppsala skall genomföras. Bifogas beskrivning.

4 4(12) Förutsättningar Allmänt Teknikansvarig för styr och övervakningssystem är ansvarig för samtliga servar beskrivna i följande dokument. Inga ingrepp i denna miljö får ske utan att denna blivit informerad. Notera att för tillägg och eller ändringar i själva scadasystemet skall de styrande dokumenten för styr och övervakning ligga till grund för vad som är tillåtet eller inte. Vid oklarheter eller motsägelser kontaktas teknikansvarig för styr och övervakningssystem för konsultation. Servar som hanterar scadasystem och eller andra typer av funktioner eller övervakningsprogram skall rackmonteras om inte annat har godkänts av teknikansvarig för styr och övervakningssystem. Inga system får kompletteras och eller ändras med licenser eller motsvarande i någon form utan skriftligt godkännande från teknikansvarig för styr och övervakningssystem. Gränsdragning Teknikansvarig för styr och övervakningssystem ansvarar för Servern en som fysisk enhet. Operativsystemet på servern. Samtliga programvaror på servern som inte räknas till operativsystem. Hårdvara och eller funktioner som används för att utföra backuper av innehållet på servrarna. Landstingsservice ansvarar för Strömförsörjning till servrar och eller lokal för dessa. Det fysiska nätet, annan infrastruktur som krävs för övervakning av Landstinget i Uppsala läns fastigheter. MSI ansvarar för Aktiv utrustning som används för kommunikation i det fysiska nätet. Äganderätt Landstingsservice, äger allt som produceras, både materiellt och immateriellt. Om detta inte godkännes av integratören så skall vederbörande inte få utföra arbetet.

5 5(12) Funktionalitet Följande skall fungera från och till överordnat system Läsa och skriva digital status, gäller funktion angiven i driftkort. Läsa och skriva analoga värden, gäller funktion angiven i driftkort. Läsa och skriva regulatorinställningar (BV, PDI, gränser o dyl), gäller funktion angiven i driftkort. Läsa och skriva larminställningar (gränser och fördröjningar, gäller funktion angiven i driftkort). Läsa och skriva datum samt tid, gäller funktion angiven i driftkort. Larmhantering. Datainsamling och eller loggning av larm, börvärden, och andra intressepunkter, gäller funktion angiven i driftkort. Kommunikationsövervakning, gäller funktion angiven i driftkort. Trendningsfunktionalitet för uppföljning av anläggningens funktion. Ändra filtreringstider för givare i utsatta positioner. Till detta åberopas en sparsam hantering av taggar i respektive scadasystem. Taggar -/Symbolnamn Namn på taggar, symboler, grupper, variabler eller annan jämförbar funktion skall följa Beteckningssystem. Detta oberoende av vilket scadasystem integratören arbetar i. Då integratör uppmärksammar att befintliga namn på taggar, symboler eller annan jämförbar funktion är felaktigt märkt -/a skall detta dokumenteras av integratören och överlämnas till projektledaren, eventuell åtgärd av detsamma beslutas om av teknikansvarig för styr och reglersystem. Taggarna i respektive scadasystem skall användas sparsamt, det skall vid projektets avslutande dokumenteras hur många taggar som använts i projektet samt hur många fria taggar som återstår. Om det under projektets gång föreligger risk för att antalet taggar tar slut skall integratören omedelbart kontakta projektledaren för åtgärd. Skulle antalet taggar ta slut så skall integratören i första hand frigöra taggar från befintliga projekt som inte överensstämmer med funktionalitetskraven enligt ovan.

6 6(12) Miljö och prestanda Då integratören -/erna uppmärksammar problem med servern skall projektledare och teknikansvarig för styr och övervakningssystem informeras så att åtgärd kan utföras. Med denna punkt menas att serverns funktionalitet och eller prestanda är märkbart sämre än förväntad funktionalitet. Driftbilder Driftbilderna i fastighetsägarens scadasystem skall i den mån det är möjligt efterlikna de driftkort som beskrivs i Exempelmallar. För översiktsbilder och eller sammanställande bilder skall driftcentralens personal tillfrågas och deras önskemål skall i möjligaste mån efterföljas, processen för att sammanställa deras önskemål till bilder skall dokumenteras skriftligt. Då integratör uppmärksammar att befintliga namn på taggar, symboler eller annan jämförbar funktion är felaktigt märkt -/a i bilden, alternativt att bilden i sig är felaktig så skall detta dokumenteras av integratören och överlämnas till projektledaren, eventuell åtgärd av detsamma beslutas om av teknikansvarig för styr och reglersystem. För apparater utanför apparatrum skall rumsbeteckning framgå. Livslängd på servrar Vid inköp av servar skall de klara att vara i kontinuerlig drift i tio (10) år. Detta enligt gällande rutiner för Landstinget i Uppsala län. Vid ett serverbyte skall kostnad för servern och arbetstid för byte av detsamma tydligt framgå vid fakturering. Inköp av servrar får endast ske via Fastighets investeringar (FI) Planerat underhåll (PU) i enlighet med upprättad delegation initierad av tekniansvarig för styr och övervakningssystem. Arbete på distans Arbete på distans mot scadaservrarna, som medför någon typ av fjärruppkoppling mot nämnda servrar får ej förekomma. Skulle entreprenör bli påkommen med att bryta mot följande riskerar vederbörande att bli avstängd från entreprenaden, skulle entreprenören fortsätta arbeta på detta sätt kommer integratören och eller entreprenören att polisanmälas. Backup av projekt innan driftsättning Innan entreprenör installerar projektet i -/ för respektive scadasystem skall vederbörande se till att vara skriftligen informerad om att det tagits backup av berörda delar i och eller anslutning till scadasystemet ifråga.

7 7(12) Redundans Vid arbete i de system Landstingsservice har med redundans, skall funktionstest av detta utföras efter utfört arbete, detta skall protokollföras och lämnas över vid besiktning. Vid önskemål från teknikansvarig för styr och övervakningssystem skall detta kunna påvisas utan nämnvärd fördröjelse. YTC.18 Samordnad provning av variabler från och till överordnat system Samtliga larm skall avprovas. Provningsprotokoll upprättas av den integratör som upprättar den överordnade applikationen. Variabelvärde i överordnat system skall jämföras med lokalt variabelvärde i PLC. För larm kategori A skall hela larmkedjan testas vid ett och samma tillfälle. Vid ändringsbar variabel skall ändring av värde provas. Provning skall för respektive variabel innefatta samtliga funktioner och presentationer i det överordnade systemet. Beställaren skall informeras senast tre veckor innan provningar och skall ha rätt att närvara. Kontroll av styr- och övervakningssystem Utöver AMA skall följande provningar utföras: Funktionsprovning avseende funktioner och funktionssamband enligt driftkort. Kontroll av inställda värden för givare, frekvensomformare, styrfunktionsenheter, reläer och andra enheter med inställningsmöjlighet. Före slutbesiktning utförs provning och injustering som verifieras med intyg och protokoll. Intyg och protokoll skall levereras i två omgångar i samband med anmälan till slutbesiktning. Innan injustering och provning påbörjas för respektive system skall styrentreprenören i god tid redovisa provningsmetoder samt protokoll för beställarens representant för godkännande. Om vissa provningar ej kan utföras före slutbesiktning, på grund av belastning och yttre omständigheter, skall tidplan upprättas för dessa.

8 8(12) YTC.18 YUC.8 Innan provning påbörjas skall anläggningen vara driftsatt, vilket bland annat innebär: Redundansen skall ha testats och dokumenterats. Alla taggar enligt punkten funktionalitet skall vara inlagda. Driftbilder skall vara klara. Vid provningen uppmäts följande: Provning av variabler från och till operatörspanel. Samtliga anslutna larmvariabler skall avprovas. Variabelvärde i operatörspanel skall jämföras med lokalt variabelvärde i PLC. Vid ändringsbar variabel skall ändring av värde provas. Kontroll av styr- och övervakningssystem Åtgärdslista skall godkännas av beställarens representant innan arbetet i respektive scadasystem påbörjas. Bygghandlingar för styr- och övervakningsinstallationer Dokument skall utföra i enlighet med SS-EN , SS-EN , SS-EN och SS-EN Senast två veckor innan arbete påbörjas, skall entreprenören till beställaren tillhandahålla följande handlingar för granskning: Dokumentregister. Tagg -/symbollista. IP-adress för berörd PLC, samt dess fabrikat och placering, apparatskåp, hus, våningsplan. Driftkort som ligger till grund för objektet i respektive scadasystem. Annan dokumentation som härrör eller relaterar till projektet. Senast fyra veckor innan samordnad funktionsprovning skall entreprenören tilldelas följande filer, i de fall de inte är samma person eller företag: Variabeltagglistor med variabelnamn, nödvändig information såsom skalningar och dylikt samt vid behov förklarande text. Format: Microsoft Excel.

9 9(12) YUD YUD.8 Relationshandlingar för installationer Senast vid slutbesiktningen skall relationshandlingar överlämnas. Leverans En omgång kopior av relationshandlingar levereras insatta i A4-pärmar typ Agrippa med grön rygg samt en omgång på cd-rom. Samtliga handlingar skall vara märkta "RELATIONSHANDLINGAR". Relationshandlingar för styr- och övervakningsinstallationer Entreprenören skall förutom det som redovisas under YUC.8 tillhandahålla handlingar enligt nedanstående förteckning i utskrivet och i dataformat. Samtliga program/listor skall vara försedda med förklaringstext. Entreprenören skall hålla egen kopia i minst 10 år och leverera ytterligare omgångar mot ersättning. Handlingarna skall vara uppdelade på cd:s och mappar och märkta enligt följande: Uppdragsnamn, RELATION cd 01 datum 01 Dokumentförteckning. 02 Variabeltagglista.*) Format Excel 03 Applikationsprogram för Citect. *) 04 Larmlista. 05 IP-adress för berörd PLC, samt dess fabrikat och placering, apparatskåp, hus, våningsplan 06 Specifikation över genies som använts och vad de gör. 07 Specifikation över drivrutiner som använts. 08 Programvarulicenser. Inklusive eventuella nyckelkoder. 09 Förteckning över datamedia. 10 Förteckning över leverantörer. Innehållsförteckning i A4 pärmar utföres lika CD. Innehåll i flikar/mappar märkta med *) skall inte skrivas ut.

10 10(12) YUH YUH.8 DRIFTINSTRUKTIONER FÖR INSTALLATIONER De handlingar styrentreprenören skall tillhandahålla skall överlämnas till beställaren i samband med den teoretiska genomgången, dock senast en vecka innan slutbesiktning. Leverans: Två omgångar kopior av driftsinstruktioner i A4-pärmar, en omgång på cd-rom. Driftinstruktioner för styr- och övervakningsinstallationer Driftsintruktioner skall överlämnas i utskrivet format i samband med den teoretiska genomgången, enligt kod YUP.8. Driftinstruktioner skall överlämnas i en omgång på cd-rom i samband med besiktning. Filer som överlämnas skall vara i format Acrobat PDF. För egenupprättade filer skall dessa även överlämnas i orginalformat. Orginalfiler placeras i undermappar. Dessutom skall entreprenören hålla egen kopia i minst 10 år och leverera ytterligare omgångar mot ersättning. Handlingarna skall vara uppdelade på cd:s och mappar och märkta enligt följande: Uppdragsnamn, cd 02 Drifts- och underhållsinstruktioner datum 01 Adresslista med telefonnummer, e-post etc. När fel uppstår, under garantitiden, skall tydligt framgå hur och till vem anmälan skall ske. 02 Manual för respektive scadasystem. 03 Beskrivning av de tillagda funktionerna, systembeskrivning. 04 Entrepenörens skötselinstruktioner och skötselrutiner för utrustningar, apparater och komponenter. 05 Tillverkarens skötselinstruktioner och skötselrutiner för utrustningar, apparater och komponenter.

11 11(12) Citect Landstingets prioriterade scadsystem är Citect, version 7.2. Det innebär att om inte annat skriftligen kommunicerats från teknikansvarig för styr och övervakningssystem skall Citect användas. För att få göra detta skall dock integratören vara godkänd i enlighet till eringsanvisning alternativt medlemmar i Beijer Integrator Group (BIG), Certifierade enligt certifieringsprogram eller motsvarande hos Schneider Sverige. Samt godkänna Landstingsservice krav om äganderätt. Varje byggnad inom Landstinget i Uppsala län har ett unikt nummer, detta nummer används för att skapa ett projekt för just det huset. Vid projektstart så tilldelas integratören ett projekt för arbete lokalt hos integratören av teknikansvarig för styr och övervakningssystem så att denna kan arbeta i Citect utan att blockera tillgången för andra entreprenörer. Skulle flera integratörer behöva samma projekt kommer deras tillgång till projektet att gå i prioritetsordning. Datorer som finns i, eller ansluts till landstingets nät och har kontakt med Citectservrarna skall endast användas för att uppdatera Citectservrarna med projektet, inte för att under perioder längre än absolut nödvändigt arbeta direkt mot servrarna och därigenom försvåra för Landstingsservice och eller andra entreprenörer. Samordning av detta går via teknikansvarig för styr och övervakningssystem. Genie Användningen av vilka genies som använts i projektet skall finnas med i dokumentationen vid överlämnandet. Att skapa nya genies får bara göras efter godkännande utav teknikansvarig för styr och övervakningssystem. Orsaken till dess uppkomst skall dokumenteras, funktionen i sig namnges så att den går att återanvända. De genies som används skall om möjligt se ut och eller fungera på samma sätt oavsett vilken drivrutin som ligger bakom. Skulle de genies som finns ha ett otydligt, eller svårbegripligt namn åligger det entreprenören att åtgärda detta och säkra funktionalitet efter namnbytet. Detta skall givetvis dokumenteras. Taggar -/Symbolnamn Se Taggar -/Symbolnamn ovan.

12 12(12) TAC Vista Integratören skall vara godkänd enligt eringsanvisning, certifierade enligt certifieringsprogram eller motsvarande hos Schneider Sverige. De skall även godkänna Landstingsservice krav om äganderätt. Master 2000 Systemet skall avvecklas. För att integratörer skall få arbeta i detta system så skall de vara godkända i enlighet till eringsanvisning samt skriftligt godkända av driftcentralens personal. De skall även godkänna Landstingsservice krav om äganderätt. Saia S-web Systemet skall avvecklas och integreras i Citect, ny funktionalitet skall ej integreras. För att integratörer skall få arbeta i detta system skall vederbörande vara godkänd i enlighet till eringsanvisning, eller vara certifierad systemintegratör av Malthe Winje Automation AB. De skall även godkänna Landstingsservice krav om äganderätt. Desigo insight Integratören skall vara godkänd enligt eringsanvisning eller ha deltagit på kurserna som hålls i Desigo insight hos Siemens Sverige och kunna styrka detsamma. De skall även godkänna Landstingsservice krav om äganderätt. SLK Alarm Viewer System för insamling av larm, inbrott och brand. Endast SLK Larmsystem, eller av SLK Larmsystem skriftligt godkänd personal får arbeta i detta scadasystem. Safe Line Call Center (SLCC) System för insamling av larm. Endast Safe Line, eller av Safe Line skriftligt godkänd personal får arbeta i detta scadasystem.

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 9 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......3

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 99 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 9 Styr- och övervakningssystem 5 Scadasystem.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(10)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(10) 1(10) Sidantal 109 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(10) Innehållsförteckning Allmänt......

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 10 Styr- och övervakningssystem 5 Scadasystem.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

Robert Hansson Diarienummer LSU2011-0310 Status 2014-03-19 Version 2.3 Kod Text LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN

Robert Hansson Diarienummer LSU2011-0310 Status 2014-03-19 Version 2.3 Kod Text LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN 1(16) Sidantal 16 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 1. Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(16) Innehållsförteckning Allmänt...4

Läs mer

Robert Hansson Diarienummer LSU2011-0310 Status 2015-04-09 Version 2.54 Kod Text LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN. 1 Projekteringsanvisning.

Robert Hansson Diarienummer LSU2011-0310 Status 2015-04-09 Version 2.54 Kod Text LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN. 1 Projekteringsanvisning. 1(15) LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM Sidantal 1515 Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(15) Innehållsförteckning Allmänt...

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 3. Exempelmallar. Dokument Exempelmallar. Sidnr 1(18)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 3. Exempelmallar. Dokument Exempelmallar. Sidnr 1(18) 1(18) Sidantal 18 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 3. Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(18) Innehållsförteckning Allmänt...3

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 12 Styr- och övervakningssystem 1 Projekteringsanvisning.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 34 REVISIONSHISTORIK... 34 ORGANISATION...

Läs mer

STOCKHOLMS HAMN. 1. ANVISNING Version 1.1

STOCKHOLMS HAMN. 1. ANVISNING Version 1.1 Sidantal 9 PREFABRICERADE SYSTEM FÖR ENKLARE FASTIGHETER Version. Stockholms Hamn AB Box 273 4 02 54 STOCKHOLM Tel 08-670 26 00 Fax 08-665 08 38 E-post info@stockholmshamnar.se Innehållsförteckning Sid

Läs mer

Dokument 1 Projekteringsanvisning_2_4.docx1 Projekteringsanvisning.doc

Dokument 1 Projekteringsanvisning_2_4.docx1 Projekteringsanvisning.doc 1(18) LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 1. 1 Sidantal 1815 Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(18) Innehållsförteckning Allmänt...

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 12 Styr- och övervakningssystem 1 Projekteringsanvisning.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 34 REVISIONSHISTORIK... 34 ORGANISATION...

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 1. Projekteringsanvisning. Dokument Projekteringsanvisning.doc.

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 1. Projekteringsanvisning. Dokument Projekteringsanvisning.doc. 1(21) Sidantal 21 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 1. Projekteringsanvisning Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(21) Innehållsförteckning

Läs mer

4 UNDERLAG FÖR DRIFT- OCH UNDERHÅLLS- INSTRUKTIONER

4 UNDERLAG FÖR DRIFT- OCH UNDERHÅLLS- INSTRUKTIONER Rev datum 2008-02-26 4 UNDERLAG FÖR DRIFT- OCH UNDERHÅLLS- INSTRUKTIONER Allmänt En driftinstruktion beskriver komponentens funktion och placering. I den ingår driftkort, betjäningsområden, situationsplaner,

Läs mer

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING FÖRKORTNINGAR Entreprenör: Tidsskede: GE/TE= General/Totalentreprenör BE = Byggentreprenör/ Generalentreprenör SA:Permanent spänningssatt anläggning ME = Markentreprenör E:

Läs mer

Malmö. Stad. Version 2017 Datum:

Malmö. Stad. Version 2017 Datum: Malmö Stad Överordnat SCADAA system BILAGA Granskning, egenprovning, och backup FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Version 2017 : sidor: 17 Utfärdat av 3 , 2 (17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT KONTROLL OCH DOKUMENTATION

Läs mer

LSU, Systemförvaltning, Styr- och övervakning Sida 1 Robert Hansson Version 1.0

LSU, Systemförvaltning, Styr- och övervakning Sida 1 Robert Hansson Version 1.0 LSU, Systemförvaltning, Styr- och övervakning Sida 1 5b, Utveckling Citect och HMI LSU, Systemförvaltning, Styr- och övervakning Sida 2 Innehåll Allmänt... 3 Anvisning... 3 Tekniska krav (Denna del)...

Läs mer

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER Ver. 2.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Datum 2013-10-24 Landstinget i Uppsala län Innehållsförteckning

Läs mer

Projekteringskrav Märkning, Provning, Dokumentation mm 2010-07-01

Projekteringskrav Märkning, Provning, Dokumentation mm 2010-07-01 2253-M-015-100701 version 2 Projekteringskrav Märkning, Provning, Dokumentation mm 2010-07-01 Projekteringsanvisningen är avsedd som en hjälp vid projektering och är avsedd att läsas som en teknisk standard

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Äldreboende, Nora 2:6, Trängen 1 Nora Fastigheter AB. Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar. Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag

Äldreboende, Nora 2:6, Trängen 1 Nora Fastigheter AB. Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar. Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag AB adabacum Kaptensgatan 3 703 65 ÖREBRO Tel: 070-5862699 leif.akesson@abacum.se Upprättad: Reviderad: INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (9) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och s förvaltningsområde.

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Riktlinje Tekniska dokument Drift- och underhållsinstruktioner

Riktlinje Tekniska dokument Drift- och underhållsinstruktioner Drift- och underhållsinstruktioner Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2017-12-08 Marie Boestad Thomas Ahlberg Karin Sjöndin 2008-10-10 2017-12-08 2017-12-08 2(5) INNEHÅLL Tekniska dokument Drift- och underhållsinstruktioner...

Läs mer

PROJEKTERINGSANVISNINGAR Inventeringsbilaga styr

PROJEKTERINGSANVISNINGAR Inventeringsbilaga styr PROJEKTERINGSANVISNINGAR Inventeringsbilaga styr 2015-11-01 Inventeringsbilaga styr: 2015-11-01 Ansvarig specialist: Per Schrewelius Telefon: 010-4787084 E-post: per.schrewelius@sfv.se Innehåll Förord

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning Version 2016 /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (10) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och

Läs mer

Driftinstruktion REFERENS

Driftinstruktion REFERENS REFERENS Driftinstruktion Denna referens beskriver hur SISAB:s driftinstruktion ska upprättas, vad den ska innehålla samt exempel på hur den ska se ut. Om SISAB:s referenser SISAB:s referenser är en serie

Läs mer

TR-STYR STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM

TR-STYR STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM Sidantal 38 TR-STYR STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM Utgåva 1 Version 0.1 GILTIGHETSOMRÅDE Tekniska riktlinjer STYR gäller för fastighetsutrustning och infrastruktur inom Scania CV AB-koncernen i Sverige.

Läs mer

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING FÖRKORTNINGAR Entreprenör: Tidsskede: TE= Totalentreprenör SA:Permanent spänningssatt anläggning GE= Generalentreprenör ME = Markentreprenör E: Egenprovning RE = Rörentreprenör

Läs mer

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10 Tekniska anvisningar Passersystem 2012-10-10 1(10) 2(10) 2012-10-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT 4 ANLÄGGNINGENS UTFORMNING 5 OMFATTNING 5 SYSTEM OCH FUNKTIONER 6 CENTRALUTRUSTNING 8 KORTLÄSARE 8 PASSERKORT/TAGGAR

Läs mer

LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB

LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB LekebergsBostäder AB/ Lekebergs Kommunfastigheter AB Oxelgårdens Äldreboende, Fjugesta RAMBESKRIVNING FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Örebro 2 (6) Innehållsförteckning 5... VA-, VVS-, KYL OCH PROCESSMEDIESYSTEM 3

Läs mer

BILAGA 3 Leveransplan

BILAGA 3 Leveransplan BILAGA 3 Leveransplan Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0 Senast reviderad 2007-10-01 Ett samarbete mellan: Bilaga 3 Leveransplan 2 (10) Innehållsförteckning 1 Leveransplan...3

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten/Fastighet

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten/Fastighet 20151214 1 (12) LANDSTINGET SÖRMLAND FMenheten/Fastighet PTS INBROTTSLARMSYSTEM LANDSTINGET SÖRMLAND Daterad 20151214 LANDSTINGET SÖRMLAND FMenheten/Fastigheter, 611 88 NYKÖPING HUVUDKONTOR Nyköping besök

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Riktlinje Styr och Övervakning

Riktlinje Styr och Övervakning Riktlinje Upprättad av: Håkan Andersson Ansvarig: Håkan Andersson Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

Förvaltningsstandard för Desigo Insight

Förvaltningsstandard för Desigo Insight FUTURUM FASTIGHETER I ÖREBRO AB Förvaltningsstandard för Desigo Insight Sida 1 av 13 FUTURUM FASTIGHETER I ÖREBRO AB Förvaltningsstandard för Desigo Insight i Futurum Fastigheters fastighetsbestånd Box

Läs mer

STYRDOKUMENT PASSAGESYSTEM. Fastighet, Östersunds kommun

STYRDOKUMENT PASSAGESYSTEM. Fastighet, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson TEKNISK FÖRVALTNING STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (5) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas vid all projektering

Läs mer

Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar

Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar 4. TV-filmning av ledningar Datum: 2008-05-09 Rev.datum: 2013-12-02 Version: 1.2 TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1 Syfte

Läs mer

Auktorisation Ventilationsföretag

Auktorisation Ventilationsföretag Auktorisation Ventilationsföretag Fastställda anvisningar och kriterier Antagna 2017-01-31 Dessa anvisningar anger kraven för auktorisation av entreprenadföretag som tillhandahåller tjänster rörande ventilationstekniska

Läs mer

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 7 Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Beskrivning brandtekniska system och utrymningsstrategi Version 2 Datum 2015-10-01 Landstingsservice i Uppsala Län Bakgrund Detta dokument syftar till att

Läs mer

Godkännande av produkter för kontrollanläggning

Godkännande av produkter för kontrollanläggning SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAM HETSOMRÅDE AS, Skyddssystem och nätdata VAR BETECK NING TR02-02-3 DATUM SAMRÅD NK, AFS ~ /KA TEKNISK RIKTLINJE UTGAVA 4 FASTSTÄLLD TD Godkännande av produkter för kontrollanläggning

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering 1 Fastighets AB Förvaltaren Riktlinjer CAD-hantering 1 Förord Riktlinjer anger vilken gemensam teknisk standard som ska gälla inom Fastighet AB Förvaltarens fastigheter. De är även ett styrmedel för att

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

Uppgradering till DentalEye 3.2

Uppgradering till DentalEye 3.2 1 (5) 2015-11-02 Uppgradering till DentalEye 3.2 Denna information riktar sig till tandläkarpraktiker som använder DentalEye 3.1 samt till IT-tekniker och distributörer som installerar DentalEye. Informationen

Läs mer

Utgåva nr 1 Giltigt fro.m: Uppföljning :

Utgåva nr 1 Giltigt fro.m: Uppföljning : Lindinvent 1.0 Grundläggande principer för VLL Basenhet Fastighet är teknisk förvaltare av fastighetsanknutna system inom Västerbottens läns landstings fastighetsbestånd. För fastighetverksamheten finns

Läs mer

06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE

06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE 06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE snr: Luleå WSP Systems WSP Systems SE- Tel: +46 10 722 50 00 Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm www.wspgroup.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 6 EL- OCH TELESYSTEM...

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Teknisk anvisning STATISK UPS Ver. 3.0

Teknisk anvisning STATISK UPS Ver. 3.0 Sidantal 6 STATISK UPS Ver. 3.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 Ver 1.0 2012-10-30 Ver 2.0 2014-03-31 Ver 3.0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0. INLEDNING... 3 0.1

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (22) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

Bilaga. till KRAVSPECIFIKATION CAD. och andra digitala handlingar för XXX KOMMUN Version 10. Projektnr: Datum: Avser: Objekt:

Bilaga. till KRAVSPECIFIKATION CAD. och andra digitala handlingar för XXX KOMMUN Version 10. Projektnr: Datum: Avser: Objekt: KOMMUNLOGOTYPE Bilaga till KRAVSPECIFIKATION CAD och andra digitala handlingar för XXX KOMMUN Version 10. Projektnr: Datum: Avser: Objekt: Denna bilaga till kravspecifikationen är upprättad av Kommunförbundet

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

RIKTLINJE EL UTGÅVA 2: 2016-02-01 KARLSTADS KOMMUN

RIKTLINJE EL UTGÅVA 2: 2016-02-01 KARLSTADS KOMMUN RIKTLINJE EL KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. Genomgripande ombearbetning Förändring i förord Upplysningar om innehållet kan lämnas

Läs mer

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas vid all projektering och utförande på

Läs mer

Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket

Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket Villkor för användande av Postens funktion spåra brev och paket 1 Allmänt 1.1 Posten AB (publ), nedan kallat Posten, erbjuder företag och privatpersoner att ladda ner och använda Postens datorprogram med

Läs mer

Information om Ineras certifieringstjänst

Information om Ineras certifieringstjänst Information om Ineras certifieringstjänst Certifieringsprocessen I rollen som personuppgiftbiträde har Inera valt att genom certifiering säkerställa att information som konsumeras av en Tjänstekonsument

Läs mer

CAD-manual. Bygg, El och VVS 2013-01-22. Sid. 1 (10) Reviderad: 2013-03-21, mappstruktur

CAD-manual. Bygg, El och VVS 2013-01-22. Sid. 1 (10) Reviderad: 2013-03-21, mappstruktur CAD-manual Bygg, El och VVS 2013-01-22 Reviderad: 2013-03-21, mappstruktur Sid. 1 (10) Sid. 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SYFTE 4 2. KRAV PÅ CAD-SYSTEM 4 3. CAD-SAMORDNING 4 CAD-SAMORDNAREN 4 CAD-ANSVARIG/EN

Läs mer

Slutrapport Central licenshantering

Slutrapport Central licenshantering Slutrapport Central licenshantering Författare: Ida Francke Datum: 2011-06-30 Innehåll Bakgrund... 2 Måluppfyllelse... 2 Kvarstående punkter... 3 Organisation... 4 Tidplan/Resursåtgång... 4 Tid... 4 Budget...

Läs mer

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER AVSEENDE LUFTBEHANDLINGS- INSTALLATIONER

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER AVSEENDE LUFTBEHANDLINGS- INSTALLATIONER Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER AVSEENDE LUFTBEHANDLINGS- INSTALLATIONER Ver. 1.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 Datum 2011-08-11

Läs mer

Anvisning Teknisk Dokumentation

Anvisning Teknisk Dokumentation ANVISNING 1 (8) Anvisning Teknisk Dokumentation Datum: 2016-02-19 Rev: 2016-06-21 Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i

Läs mer

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR Bilaga 5 SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR PROJEKT NR: KONSULT-UTBILDNING BILAGA 4 REV ANT AVSEENDE SIGN DATUM Företaget AB Elteknik sledare: : Företaget AB Box 50 090, -vägen 1 145 43 Stockholm Telefon 08-xx

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Sid 1 (5) KONTROLLMOMENT. Typkontrollintyg Kvalitets- och identitetsintyg Kontrolldokumentation (S)

Sid 1 (5) KONTROLLMOMENT. Typkontrollintyg Kvalitets- och identitetsintyg Kontrolldokumentation (S) Sid 1 (5) KONTROLLMOMENT Typkontrollintyg Kvalitets- och identitetsintyg Kontrolldokumentation Beteckning KBE EP-180 Utgåva 2 (S) Datum Ersätter 2013-08-20 1 (S) 1 OMFATTNING Kontrollmomentet tillämpas

Läs mer

Tekniskt driftdokumentation & krishantering v.1.0

Tekniskt driftdokumentation & krishantering v.1.0 Tekniskt driftdokumentation & krishantering v.1.0 Denna driftdokumentation avser driftmiljön hos Camero AB:s webbhotell, både delade och dedikerade lösningar. Teknisk dokumentation Cameros webbhotell har

Läs mer

Förvaltningsstandard för WebPort

Förvaltningsstandard för WebPort FUTURUM FASTIGHETER I ÖREBRO AB Förvaltningsstandard för WebPort Sida 1 av 13 FUTURUM FASTIGHETER I ÖREBRO AB Förvaltningsstandard för WebPort i Futurum Fastigheters fastighetsbestånd Box 335 00 Handläggare:

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

Beskrivning avseende VVS & KYL

Beskrivning avseende VVS & KYL Beskrivning avseende VVS & KYL MALMÖ STADSTADSFASTIGHETER 2(7) Innehållsföreteckning: Allmänt... 3 5 VA-, VVS-, KYL- OCH PROCESSMEDIESYSTEM... 4 56 VÄRMESYSTEM... 4 57 LUFTBEHANDLINGSSYSTEM... 4 8 STYR-

Läs mer

Systemrekommendation. Artvise Contact Center

Systemrekommendation. Artvise Contact Center Systemrekommendation Artvise Contact Center 2017-01-10 Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Contact CenterDatabas... 4 2.1 Systemrekommendationer för databasserver...

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende Ventilationskonsulttjänster, och anger

Läs mer

6 EL- OCH TELESYSTEM 63 ELKRAFTSYSTEM. 63.B Eldistributionsnät FÖRARBETEN, HJÄLPARBETEN, SANERINGSARBETEN, FLYTTNING, DEMONTERING, RIVNING, RÖJNING MM

6 EL- OCH TELESYSTEM 63 ELKRAFTSYSTEM. 63.B Eldistributionsnät FÖRARBETEN, HJÄLPARBETEN, SANERINGSARBETEN, FLYTTNING, DEMONTERING, RIVNING, RÖJNING MM Denna mängdförteckning är upprättad enligt EL AMA 12 Anbudsgivare skall i kolumnerna a-pris och kostnad föra in uppgifterna. I a-pris skall exkludera mervärdesskatt men omfatta alla med arbetet förbundna

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende VVS-konsulttjänster, och anger

Läs mer

Bilaga. till KRAVSPECIFIKATION CAD

Bilaga. till KRAVSPECIFIKATION CAD Bilaga till KRAVSPECIFIKATION CAD och andra digitala handlingar för TRELLEBORGS KOMMUN SERVICEFÖRVALTNINGEN Version 8. Projektnr: Datum: Avser: Objekt: Denna bilaga till kravspecifikationen är upprättad

Läs mer

Brandåtgärder Hagby Ängar Rambeskrivning Boendesprinkler

Brandåtgärder Hagby Ängar Rambeskrivning Boendesprinkler www.firetech.se Nora 2:6 Trängen 1 Hus 11 och 12 Rambeskrivning Boendesprinkler Status Förfrågningsunderlag Utgåva 1 Uppdragsbeteckning 3570.000 Handlingsbeteckning FT2-01 Sidor 11 anders.mansfeld@firetech.se

Läs mer

Svensk Byggtjänst ägs av ett trettiotal organisationer som representerar hela byggbranschen, och hela byggprocessen.

Svensk Byggtjänst ägs av ett trettiotal organisationer som representerar hela byggbranschen, och hela byggprocessen. Svensk Byggtjänst ägs av ett trettiotal organisationer som representerar hela byggbranschen, och hela byggprocessen. Vårt uppdrag är att erbjuda produkter och tjänster som bidrar till en effektivare byggprocess.

Läs mer

Överlämning och avslut av projekt

Överlämning och avslut av projekt Sida 1 ( 8 ) Överlämning och avslut av projekt Överlämnings- och avslutsmöte av projekt skall protokollföras, mall för detta möte skall användas i tillämpliga delar samt genomgås enligt nedanstående rutinbeskrivning.

Läs mer

SCADA. Supervisory Control And Data Acquisition. Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling

SCADA. Supervisory Control And Data Acquisition. Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling SCADA Supervisory Control And Data Acquisition Supervisory = övervaknings- Control = reglering Acquisition = förvärva, samla in Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling 1 Vad behövs i alla

Läs mer

Dokument 5 till Kontrakt

Dokument 5 till Kontrakt Dokument 5 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 1(11) Dokument 5 till Kontrakt LEVERANTÖRENS ÖVRIGA ÅTAGANDEN Dokument 5 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 2(11) Innehåll: 1 DOKUMENTATION OCH UTBILDNING... 3 1.1 Målgrupper

Läs mer

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER AVSEENDE VÄRME- och SANITETSINSTALLATIONER

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER AVSEENDE VÄRME- och SANITETSINSTALLATIONER Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER AVSEENDE VÄRME- och SANITETSINSTALLATIONER Ver. 1.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 Datum 2011-08-11

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Introduktion En Anslutning utgår från att två system vill kommunicera med varandra, det kan vara regelbundet eller vid valda tidpunkter.

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Systemkrav. Artvise Kundtjänst

Systemkrav. Artvise Kundtjänst Systemkrav Artvise Kundtjänst Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Kundtjänst Databas... 3 2.1 Systemkrav för databasserver... 3 2.2 System... 3 2.3 Programvara... 4

Läs mer

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN RIKTLINJE EL KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen Upplysningar

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM VVS Ämnet tekniska system VVS behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation. I projektering ingår

Läs mer

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet?

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Alla pratar om molnet och att det är framtiden för IT. Men vad innebär det egentligen och hur tar jag mig dit? Det är inte så lätt att förstå om man

Läs mer

Tillämpningsanvisning:Fi2 baserad på Bygghandlingar 90 del 8 utgåva 2

Tillämpningsanvisning:Fi2 baserad på Bygghandlingar 90 del 8 utgåva 2 Digitala Informationsleveranser till och från Förvaltning Tillämpningsanvisning:Fi2 baserad på Bygghandlingar 90 del 8 utgåva 2 Bilaga 6 Regionservice ID 6_D001_-_001_04 Ver 2012-08-01 Ansvarig Per Erlandsson

Läs mer

RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING

RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (10) RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING Sida 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutin driftsättning... 3 Syfte... 3 Planera driftsättning... 3 Installera och testa... 5 Överföra

Läs mer

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (5) KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Allmänna kvalitets- och kontrollbestämmelser KBE 100-2 Utgåva 3 (S) Innehåll 1 KRAVNIVÅINDELNING... 2 2 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM...

Läs mer

Auktorisation Byggnadsplåtslageri

Auktorisation Byggnadsplåtslageri Auktorisation Byggnadsplåtslageri Fastställda anvisningar och kriterier Antagna 2017-01-31 Dessa anvisningar anger kraven för auktorisation av entreprenadföretag som tillhandahåller tjänster rörande byggnadsplåtsarbeten

Läs mer

Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30

Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30 Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30 SÄKERHETSUPPHANDLING INTE BARA FÖR STAT OCH KOMMUN Skapa förutsättningar för anbud på samma villkor Utforma efter den egna säkerhetsorganisationens

Läs mer

Datacentertjänster IaaS

Datacentertjänster IaaS Datacentertjänster IaaS Innehåll Datacentertjänst IaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Datacenter 4 Nätverk 4 Lagring 4 Servrar 4 Virtualisering 4 Vad ingår i tjänsten

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB Sida 1 av 7 KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) Upprättad av Datum Ver.rev

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) Upprättad av Datum Ver.rev Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) UTFÖRANDE AV BERGVÄRMEANLÄGGNING SKELLEFTEÅ LOTSSTATION, TOTALENTREPRENAD Nedanstående föreskrifter ansluter till AF AMA 98. Föreskrifter i AF AMA 98 har

Läs mer

- Att tänka på som Beställare -

- Att tänka på som Beställare - Energitjänster med besparingsgaranti - Att tänka på som Beställare - Peter Karlsson, Energikonsult Aktea Energy Vad vill vi uppnå? Fokusera på slutresultatet: - Energi - Miljö - Inneklimat - Underhållsbehov

Läs mer