Årsredovisning 2016 Förvaltningstotal PPHV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2016 Förvaltningstotal PPHV"

Transkript

1 RAPPORT 1 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV Viktiga händelser ett urval Ekonomiskt resultat förbättrat Primärvården genomför sin handlingsplan för ekonomi i balans med framgång. Tre vårdcentraler av elva uppvisar överskott i bokslut. Vuxenpsykiatrin redovisar ett större underskott. Hyrläkare och vård enligt Patientlagen belastar resultatet. Oberoende av inhyrd personal Bemanningsföretag används inom alla resultatområden utom Habiliteringsverksamheten. Användningen ökar även för sjuksköterskor, barnmorskor och distriktssköterskor. Planering och genomförande av åtgärder för att fasa ut hyrläkare inom psykiatrin och därefter på sikt bli oberoende av bemanningsföretag i hela förvaltningen, är den största och svåraste uppgiften. Uppstart nya verksamheter Under året startades en utbildningsmottagning på Oxbackens VC, Jourmottagning Västerås, en mottagning för hemlösa i Köping och Akademisk VC på uppdrag av Vårdval Västmanland. Lokalproblem Rättspsykiatri Skador på klinikbyggnaden har krävt omfattande reparationer som påverkat bl. a. beläggningen. Strömförsörjningen slogs under fyra timmar i augusti, varvid flera vitala tekniska funktioner upphörde att fungera. Samverkan med andra landsting avseende rättspsykiatrisk vård I början av året ställdes förhoppningar till ett avtal med Landstinget i Uppsala. Under hösten klargjordes att Västmanland inte var ett alternativ för samarbete. Ett samarbetsavtal har tecknats med Landstinget Gävleborg och diskussioner har inletts med Stockholms Läns Landsting. Jourverksamheten inom psykiatrin Som ett resultat av en granskning av IVO i juni har beslut tagits som medför att den jour som utgår från Västerås inte kan ses som en möjlighet i framtiden. En översyn av den psykiatriska jourverksamheten har påbörjats under året. Kvalitetsarbete för unga BUP har accepterats som deltagare i det s.k. Deplyftet. Syftet är förbättra vård och behandling av depression hos unga. Ett samarbetsprojekt mellan BUP och Habiliteringsverksamheten pågår med syfte säkerställa vården för personer med autismspektrumtillstånd. Vårdcentralen i Kolbäck Under hösten aviserade Praktikertjänst att man inte har möjlighet att fortsätta driften vid vårdcentralen i Kolbäck. Den offentliga primärvården inleder förberedelser för att ta ansvar för att tillhandahålla primärvård för befolkningen i Kolbäck.

2 RAPPORT 2 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV Förberedelser för utvecklade digitala möjligheter Under året har förvaltningen på olika sätt arbetat för att förbereda för en framtid där digitala möjligheter utnyttjas på ett mycket mer omfattande sätt. Ett utvecklingsråd har bildats för att styra, leda och följa upp arbetet. Webtidbok är infört i primärvården, förstudie för videobesök och planering för installation om WIFI för många men inte alla av förvaltningens verksamheter genomfördes. Nyckelpersoner rekryterades Under hösten utsågs sektionschef Joakim Pettersson till resultatområdeschef/verksamhetschef och överläkare Kjell Finnerman till chefsöverläkare båda för Vuxenpsykiatri Västmanland. Docent Mattias Damberg anställdes som medicinsk utvecklingschef i förvaltningsstaben. Framtid Befolkningens behov och inte minst önskemål, om vårdtjänster bedöms överstiga vår kapacitet. Vi behöver därför använda våra resurser på ett bättre sätt. Bedömningen är att vi behöver arbeta inom följande områden: Förbättra rutinerna kring bedömning av vilka patienter som ska erbjudas vilka insatser. Kliniska riktlinjer måste kommuniceras på ett begripligt och enhetligt sätt och kunna ha företräde framför medarbetares olika synpunkter och patientens önskemål/krav. Arbetet måste organiseras så att tiden för patientarbete ökar. Möten, konferenser m.m. måste reduceras. Självklart måste tid avsättas för planera arbetet, verksamhetsutveckling och kompetensutveckling, men produktionsplanering ska syfta till att öka medvetandet hos både ledning och medarbetare om nödvändigheten att hushålla med den knappa resurs som vår arbetstid utgör. Av och ombokningar samt uteblivna besök är ett allvarligt slöseri med resurser. Likaså när patienter väljer att aktivt byta vårdgivare med stöd av Patientlagen. Vägen bort från detta går via öppna tidböcker, förändrat system för kallelser och tidsbokning, ett gott bemötande, patientanpassad information och att vi gör vad vi lovar. Våra medarbetare behöver stöd i hur detta kan omsättas i konkret vårdarbete. Inslag i arbetet som handlar om i interna köer, patienter som bollas runt och interna diskussioner om vem som ska göra vad, riskerar att försämra patienternas och skattebetalares tilltro till vårt arbete. Vi behöver införa nya arbetsmetoder, utarbeta och följa samverkansdokument som rör primärvården och specialistpsykiatrin, hitta andra former att organisera vården och använda vårdplanering. Det är viktigt att identifiera patienter som ofta söker vård. Deras behov behöver kartläggas och behoven åtgärdas. Fast vårdkontakt och SIP är viktiga verktyg i arbetet och ska användas.

3 RAPPORT 3 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV Personalrörligheten behöver minskas. Vi måste kunna erbjuda ett attraktivt arbete där medarbetare vill stanna och utvecklas. Det handlar om att en rimlig arbetsbelastning, att vårdarbetet är välorganiserat, ett gott ledarskap, möjligheter till kompetensutveckling och konkurrenskraftiga löner. Vidare måste sjukfrånvaron sänkas. Vår enskilt största utmaning är att bli mer oberoende av inhyrd personal. Vi måste uppnå en situation där vi har en stabil och varaktig bemanning för den löpande verksamheten inom psykiatri och primärvård. Utgångspunkten är att med egna medarbetare skapa kontinuitet för patienterna för att bidra till en tryggare vård med högre kvalitet och lägre kostnader. En konkret handlingsplan upprättas med en bred ansats av åtgärder inom flera områden som utbildning, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling. Förslag om begränsningar i utbud måste också läggas. Förvaltningsledningen har fastställt en målbild och en handlingsplan för hur arbetssätt kan förändras för att rationalisera och effektivisera verksamheten med hjälp av ny teknik. Utvecklingen syftar till att identifiera, skapa förutsättningar/möjligheter och implementera förbättrade och förändrade arbetssätt med hjälp av ny teknik som effektiviserar för både patient/invånare och vårdverksamhet både på kort och lång sikt. En digitalisering är en stor förändring som påverkar verksamhetsstrukturer och strategier, där innovation och förnyelse är viktiga ledord. Det krävs mer i ett förändringsarbete än bara att effektivisera och förbättra redan existerande processer för att vara innovativ det krävs nya processer och tjänster. PPHV ska under kommande planperiod fortsätta att förtydliga och fokusera förnyelse och innovation. Det ska vara en naturlig del på förvaltningsledningens agenda, vilket skapar engagemang och tydlighet att det är strategiskt viktigt. Avslutningsvis konstateras att vårt samhälle förändras och det påverkar hälso och sjukvården. Patienter som nyligen anlänt till vårt land behöver ibland fler och mer insatser, men också bemötas på ett annat sätt. Det ställer bland annat krav på kunskap om andra kulturer, hälsolitteracitet och olika uttryck för ohälsa. Det finns en oacceptabel utveckling som handlar om ökade inslag av hot och våld mot vårdpersonal. För att möta detta behöver vi satsa på tillträdessäkra lokaler och utbildning av våra medarbetare.

4 RAPPORT 4 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV Förvaltningstotalt resultat Resultaträkning (mkr) (exkl uppdragsprojekt) Ack utfall dec Ack budget dec Ack avvik utfall / budget Ack utfall dec 2015 Helår Prognos Helår Budget Avvikelse budget / prognos Bokslut 2015 Patientavgifter 16,3 13,8 2,5 13,2 15,0 13,8 1,2 13,2 Landstingsersättning 747,4 738,4 9,0 723,8 745,4 738,4 7,0 723,8 Vårdval inkl vårdpeng 330,2 331,0 0,8 308,5 328,6 331,0 2,4 308,5 Övrigt 316,6 261,2 55,4 253,6 305,9 261,2 44,7 253,6 Summa Intäkter 1 410, ,4 66, , , ,4 50, ,1 Personalkostnad exkl inhyrd 814,3 828,4 14,1 762,7 811,8 828,4 16,7 762,7 Inhyrd personal 128,0 62,8 65,3 113,9 125,1 62,8 62,3 113,9 Köpt vård 91,2 60,9 30,3 66,6 90,8 60,9 29,9 66,6 Läkemedel 57,9 56,7 1,2 52,6 56,4 56,7 0,3 52,6 Tekniska hjälpmedel 25,2 27,0 1,8 26,8 26,0 27,0 1,0 26,8 Lokalkostnader 87,4 87,5 0,1 85,4 88,0 87,5 0,5 85,4 Övriga kostnader 233,1 221,2 12,0 219,3 230,9 221,2 9,8 219,3 Summa Kostnader 1 437, ,4 92, , , ,4 84, ,3 Resultat 26,5 0,0 26,5 28,2 34,0 0,0 34,0 28,2 Årets ekonomiska resultat för förvaltningen som helhet uppgår till 26,5 mkr, varav primärvård 12,2 mkr varav psykiatri, habilitering och ledning 14,3 mkr

5 RAPPORT 5 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Medborgare/patientperspektiv Perspektivets processmål och löpande uppföljning omfattar följande mått: Antal personer hänvisade till hälsocenter Andel som fått kontakt/besök 0/7 dagar i primärvården Medelväntetid till 1177 Vårdguiden på telefon Arbetet mot mål och uppdrag resultat och analys av aktiviteter och uppföljningsmått Flertalet aktiviteter har genomförts och andra pågår enligt plan. Hälsobladet är infört och drygt hälsosamtal är genomförda. Rådgivande samtal avseende fysisk aktivitet inklusive uppföljning har ökat jämfört med Uppdraget att öka basutbudet i Mina vårdkontakter (MVK) är genomfört, liksom införandet av webbtidbok på samtliga vårdcentraler. Implementering av användandet av SIP har inte gått enligt plan trots att utbildningsinsatser erbjudits och genomförts under året. Andel kvalitetsindikatorer som Socialstyrelsen fastställt ligger i stort sett i nivå med uppsatta mål. Antal personer hänvisade till hälsocenter Antal personer som hänvisats till Hälsocenter och dokumenterats i Cosmic ökar, men varierar månadsvis, och en fortsatt ökning förväntas. Andel som fått kontakt/besök 0/7 dagar i primärvården Telefontillgängligheten på vårdcentralerna är i genomsnitt 91 procent, dock når vi inte målet på 100 procent. Totalt har drygt samtal besvarats. Detta motsvarar cirka samtal i månaden. Normtalet är 7 minuter per samtal. Detta innebär ett resursbehov av cirka sjukskötersketimmar eller 21 tjänst. En telefontillgänglighet på 100 procent kräver således ytterligare resursbehov, vilket inte bedöms vara realistiskt i dagsläget. Andel personer som fått besök till läkare inom 7 dagar har förbättrats och ligger på cirka 83 procent, men under målet på 100 procent. Variationer förekommer mellan vårdcentraler beroende på svårigheter med tillgång till läkare. Felregistreringar förekommer fortfarande, men har blivit mer stabilt. Medelväntetid till 1177 Vårdguiden på telefon Medelväntetid för besvarande samtal på 1177 Vårdguiden på telefon har förbättrats och medelväntetiden

6 RAPPORT 6 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD för är 10,22 minuter, vilket innebär att målet på max 10 minuter inte nås. En förbättring ses under senare delen av året, vilket gör att medianväntetiden är 9,52 minuter sett över hela året. Tänkbara orsaker till förbättringen är förenklade rutiner till jourmottagning Västerås eftersom tidsbokning inte längre krävs, samt remissfrihet till akutmottagningen. Se bilaga 1, verksamhetsrapport. Åtgärder Under 2017 behöver det kraftsamlas kring implementeringen av SIP. Detta bland annat för att möta upp de krav som ställs i förändrad lagstiftning 2017/2018 avseende Samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (Trygg och säker vård). Ytterligare utbildningsinsatser i mindre omfattning kommer att anordnas under En webbutbildning kommer dessutom att finnas tillgänglig från våren Samlad bedömning Ett målmedvetet arbete har gett positiv effekt inom många områden i verksamheten. Dock krävs ett fortsatt aktivt arbete och resursförstärkning för att uppnå vårdgarantin. Ett mer proaktivt arbetssätt med innovativa lösningar med stöd av ny teknik utgör en möjlighet, exempelvis Skype möten.

7 RAPPORT 7 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Process/produktionsperspektiv Perspektivets processmål och löpande uppföljning omfattar följande mått: Klassificerade och allvarlighetsbedömda avvikelser inom fyra veckor Vårdproduktion enligt specifikation Utfall för kvalitetsparametrar Arbetet mot mål och uppdrag resultat och analys av aktiviteter och uppföljningsmått Flertalet aktiviteter har genomförts och andra pågår enligt plan. Speciellt fokus har under året lagts på resurs och produktionsplanering samt arbete med ständiga förbättringar och implementering av nya lösningar med hjälp av ny teknik. Följsamheten till basala hygien och klädrutiner har inte förbättrats det senaste året. Upprepade informationsinsatser har ännu inte gett effekt. Inom primärvården har 120 medarbetare genomgått miljöutbildning under året. Klassificerade och allvarlighetsbedömda avvikelser inom fyra veckor Klassificering och allvarlighetsbedömning av avvikelser inom fyra veckor, sker i allt högre grad och når målet i sex av periodens elva månader. Eftersom patientavvikelser som ska allvarlighetsbedömas är relativt få, ger en icke utförd allvarlighetsbedömning en negativ påverkan på resultatet. Avvikelserapporteringen bedöms vara god där tillbudsrapporteringen ökar. Tre självmord är rapporterade i Synergi och fem lex Maria ärenden är anmälda under. Vårdproduktion enligt specifikation Vårdproduktionen för läkare ligger något över budget. Öppnande av jourmottagning Västerås samt högre bemanning med utbildningsläkare har inneburit ett ökat antal läkarbesök. Antal besök till sjukvårdande behandling ligger under budget, en orsak är vakanser och svårigheter att rekrytera barnmorskor, kuratorer och psykologer. Sjuksköterskebesöken är lägre än budget på grund av sjukfrånvaro och hög belastning i telefon. Utfall för kvalitetsparametrar Primärvården når inte alla kvalitetsmål. Utfallet för SIP ligger lägre än budget. Alla enheter har påbörjat arbetet med användandet av samordnad individuell plan men det finns fortfarande förbättringar att göra. Dels saknas det av och till motpart (kommun eller klinik har inte börjat att använda Prator), dels behöver formerna utvecklas för att bli mer effektiva. Ingår i arbetet med Trygg och säker vård. Antalet årliga hälsoundersökningar för personer med utvecklingsstörning är lägre än budget. De flesta enheter gör detta för de patienter som vårdcentralerna har kunskap om men det finns problem med att ibland få information från kommunerna vilka patienter som är aktuella. Det är lättare att identifiera de patienter som bor i LSS bostad, svårare med dem som bor hemma.

8 RAPPORT 8 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Geriatrisk riskprofil (GRP) tar tid att genomföra och vid hög sjukfrånvaro måste detta nedprioriteras, vilket påverkar utfallet. Alla vårdcentraler arbetar med att förhindra tobaksbruk. Enligt riktlinjerna kräver denna insats att enheten har tillgång till diplomerad tobaksavvänjare för att KVÅ kodning ska få göras. Under har utbildningsinsatser gjorts på de enheter som saknar denna kompetens men utbildningen tar tid och det finns begränsat med platser. Riktlinjen innebär att mycket arbete som görs inte får kodas, vilket påverkar resultatet. De enheter som saknat tobaksavvänjare hänvisar till Tobaksenheten, oklart i vilken omfattning. När det gäller rådgivande samtal gällande alkohol krävs ett fortsatt arbete under En utbildningssatsning via Vårdvalet på 15 metoden är inplanerad. En del enheter har redan under gått denna utbildning. Antalet recept på fysisk aktivitet (FYSS/FAR) har ökat något men ligger under budget. En orsak till detta är att fysioterapins insatser inte får räknas med. Detta förändras Däremot genomför vårdcentralerna i större utsträckning rådgivande samtal avseende fysisk aktivitet än som var budgeterat. Se bilaga 1, verksamhetsrapport. Åtgärder En mall för återkoppling av resultaten utifrån mätning av följsamheten till basala hygien och klädregler har tagits fram för att tydliggöra för enskild medarbetare som trots upprepad information om regler inte följer dessa. Diskussion förs även i ledningsgruppen samt med enhetscheferna. För att identifiera risker och felhändelser i det dagliga arbetet ska vårdcentralerna stödjas i att använda Gröna korset för att risker och felhändelser ska uppmärksammas och tas omhand varje dag. Det suicidpreventiva arbetet fortsätter med att säkerställa utbildning och dokumentation. Fortsatt arbete med att utveckla en mer detaljerad resurs och produktionsplanering sker där produktionsmålen bryts ned på individnivå. Fortsatt aktivt arbete med kvalitetsmålen pågår. För att öka antalet förskrivna recept på fysisk aktivitet bedöms att en samordnande funktion är nödvändig. Att säkerställa användandet av SIP är nödvändigt för att möta upp de krav som ställs i förändrad lagstiftning 2017/2018 avseende Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård (Trygg och säker vård). Ytterligare utbildningsinsatser i mindre omfattning kommer att anordnas under En webbutbildning kommer dessutom att finnas tillgänglig från våren 2017.

9 RAPPORT 9 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Samlad bedömning Ett målmedvetet arbete har gett positiv effekt inom många områden i verksamheten, till exempel har arbetet med produktionsplanering gett resultat med säkrare måluppfyllelse. Arbetet med att förbättra klassificering av patientrelaterade avvikelser i Synergi har också gett resultat. För att uppnå kvalitetsmålen krävs ett fortsatt aktivt arbete. En satsning för att öka kunskapen om sjukdomsförebyggande metoder startar våren 2017 inom ramen för ST utbildningen. Följsamhet till basala hygien och klädrutiner kommer att uppmärksammas under hygienåret 2017 med riktade insatser.

10 RAPPORT 10 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Medarbetarperspektiv Perspektivets resultatmål och löpande uppföljning omfattar följande mått: Sjukfrånvaro Antal rehabiliteringsärenden Antal arbetsmiljöavvikelser totalt Antal specifika arbetsmiljöavvikelser (stickskador, hot/våld) Framarbetad medarbetarpolicy Riktlinje för systematiskt arbetsmiljöarbete Kompetensförsörjning Genomförande av "Rätt till heltid" Frisknärvaro Arbetet mot mål och uppdrag resultat och analys av aktiviteter och uppföljningsmått Chefs och medarbetarenkät Efter 2015 års chefs och medarbetarenkät har primärvården analyserat resultatet och identifierat förbättringsområden. Handlingsplaner har upprättats på resultatområdesnivå och för flera enheter. Kompetensförsörjning Primärvårdens samlade kompetensförsörjningsarbete går starkt framåt men trots detta råder fortfarande en obalans mellan tillgång och efterfrågan av kompetens. För att tydliggöra och strukturera viktiga aktiviteter som kan främja försörjningen av kompetens på kort och lång sikt arbetar primärvården med en resultatområdesövergripande kompetensförsörjningsplan. Insatser inom områdena attrahera, rekrytera, utveckla och behålla är planlagda för kommande år. Förvaltningen deltar i det nationella arbetet Oberoende av inhyrd personal. Primärvårdens brist på allmänläkare och distriktsjuksköterskor har stort fokus i detta arbete. Syftet med projektet är att ta fram en regionövergripande strategi och arbeta med ett antal åtgärder som går i linje med den redan befintliga kompetensförsörjningsplanen.

11 RAPPORT 11 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Den nya utbildningsmottagningen på Oxbacken Vårdcentral som startade i början av året har tagit emot åtta utbildningsläkare. En positiv trend med allt fler ST läkare kan konstateras och åtta nyrekryteringar har skett under året varav fyra genomgått konceptet på utbildningsmottagningen. Svårigheter kvarstår dock vad gäller att skapa plats för ST läkare på vårdcentralerna. Lokaler och tillgänglig handledningskompetens är två nyckelfaktorer som idag hämmar nyanställning av ST läkare. En ny central handledare har rekryterats. Förvaltningen finansierar studielön för sjuksköterskor under utbildning till disktriktssköterska. Arbetsmiljö Ett aktivt arbete med det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) är en grundförutsättning för Primärvårdens möjligheter att erbjuda attraktiva och goda arbetsplatser som främjar ett hållbart arbetsliv. Det kan konstateras att området behöver stärkas ytterligare utifrån chefers och medarbetares belastade arbetssituation med sjukfrånvaro som följd. Ett fördjupat samarbete pågår med övriga HR funktioner, Landstingshälsan och skyddsombud för att identifiera anpassade insatser som ger resultat i verksamheten. Primärvårdens chefer och skyddsombud är nyckelpersoner i realiseringen av det nya Arbetsmiljöprogrammet som beslutades i slutet av. Medarbetarpolicy Primärvården deltar i det regionövergripande arbetet med implementering av medarbetarpolicy. Arbetet sker brett inom förvaltningen utifrån genomförd GAP analys och beslutade strategier. Aktiveter är beslutade för och genomförs löpande och en första insats ägde rum under våren. Samtliga chefer deltog då i en förvaltningsdag med fokus på temat. Uppföljning av mått periodens utfall Sjukfrånvaron är lägre än 2015 vilket är mycket positivt och en signal om att primärvårdens stora fokus på arbetsmiljö och sjukfrånvaro gett resultat. Nivån är dock fortfarande hög och verksamheten upplever fortsatt en hög arbetsbelastning och stress utifrån ökade krav. Den höga medelåldern är också en bidragande orsak till sjukfrånvaron och där allvarliga somatiska sjukdomar konstateras, vilka inte kan relateras till arbetet. Antalet rehabiliteringsärenden har minskat i linje med den sjunkande sjukfrånvaron. Att minska sjukfrånvaron är en strategiskt viktig fråga för hela samhället och primärvården. Insatser genomförs kontinuerligt i samverkan med Landstingshälsan och HR konsult enligt fastställd handlingsplan. Totalt har antalet anmälda arbetsmiljöavvikelser i Synergi ökat i jämförelse med 2015 och kan i huvudsak härledas till tre arbetsplatser. Avvikelserna berör främst stress på arbetsplatserna samt hot och våld. Risker med använda kanyler och avfallshantering rapporteras och behöver hanteras.

12 RAPPORT 12 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Under var frisknärvaron 59,2procent vilket är en ökning i relation till Frisknärvaron stiger bland kvinnor och minskar för män. Se bilaga 1, verksamhetsrapport. Åtgärder Primärvårdens uppföljning av sjukfrånvaron är ett viktigt verktyg för att synliggöra frånvaron och gör det lättare för cheferna att prioritera detta område. Primärvården har under året med framgång genomfört ett fördjupat arbete för att förebygga sjukfrånvaron och främja en god arbetsmiljö. Förebyggande arbete genom avstämningssamtal, anpassning av arbetsuppgifter och arbetstid sker. Arbetet sker enligt den förvaltningsövergripande handlingsplanen med förebyggande arbetsmiljöinsatser och åtgärder mot sjukfrånvaron. Primärvården har även en fördjupad handlingsplan för minskad sjukfrånvaro. I detta arbete ingår också att arbeta med värdegrunden för att skapa delaktighet och ett högre mått av medledarskap. Ett utökat samarbete med Landstingshälsan pågår med bl.a. inventeringssamtal på alla enheter. Inom ramen för arbetsplatsträffar och skyddskommitté analyseras arbetsmiljöavvikelser och lämpliga åtgärder beslutas. Detta ska vara en stående punkt vid varje tillfälle för att möjliggöra ett aktivt arbete inom respektive verksamhet. Hanteringen av arbetsmiljöavvikelser ingår i den nya handlingsplanen gällande sjukfrånvaron och arbetsmiljö. Medarbetare inom primärvården utsätts idag i större omfattning av hot eller våld i arbetet vilket är en allvarlig situation där arbetsmiljön måste säkras omgående. Utbildning är inplanerad under våren 2017 för att bättre kunna möta aggressiva patienter. En ny bemanningssamordnare har rekryterats för att underlätta och ge snabbare processer vid vikariebehov och tydliga riktlinjer finns framtagna för prioriteringar när belastningen är högre än vad enheter klarar. Utöver detta pågår ett arbete för att stärka samverkan mellan enheter vid hög belastning, i första hand för medicinska sekreterare. Ny teknik kan också underlätta. Anställda medarbetare och kompetens behöver också användas på ett mer verksamhetsanpassat sätt genom omfördelning av arbetsuppgifter mellan yrkesgrupper och produktionsplanering med bättre styrning. Restriktivitet råder i nyttjandet av bemanningsföretag och inhyrd personal.

13 RAPPORT 13 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Samlad bedömning Primärvården bedömer att ett proaktivt arbete med kompetensförsörjning är av största vikt. Genom att attrahera och rekrytera nya medarbetare på ett mer effektivt sätt och samtidigt arbeta med insatser som kan främja primärvårdens förmåga att utveckla och behålla befintliga medarbetare i större omfattning är en förutsättning för verksamheternas framtida möjligheter att bemanna med rätt kompetens. Trots en minskad sjukfrånvaro är nivån fortfarande hög och påverkar alla verksamheter. Idag är i genomsnitt 6,8 procent av medarbetarna sjukskrivna varje dag vilket påverkar den dagliga bemanning och därmed inhyrningen av extern personal. Situationen påverkar verksamhetens möjlighet att utföra sitt uppdrag, arbetsmiljösituationen, chefernas arbetssituation och kvalitén.

14 RAPPORT 14 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Ekonomiperspektiv Arbetet mot mål och uppdrag resultat och analys av genomförda aktiviteter Inom resultatområde Primärvård är vårdcentralernas resultat för helåret förbättrat jämfört med årsbokslutet för För jourmottagningen i Västerås konstateras ett underskott för verksamhetens första åtta månader, beroende på färre besök än planerat och höga kostnader för bemanning, tolk och röntgen. Asyl och integrationshälsan redovisar ett resultat nära noll, men jämfört med föregående år är det en kraftig försämring. För övriga enheter inom resultatområdet är det ekonomiska läget i princip oförändrat. Åtgärder i handlingsplanen som resulterar i ett lägre nyttjande av bemanningsföretag har prioriterats under 2015 och. Under har antalet hyrläkare minskat med nästan tre årsarbetare jämfört med Vårdcentralerna redovisar en kraftig minskning, men ökningar på Asyl och integrationshälsan, mobil familjeläkarenhet samt jourmottagningen som reducerar den positiva förändringen. Årets resultat Översikt för Primärvården Resultaträkning (mkr) (exkl uppdragsprojekt) Ack utfall dec Ack budget dec A ck avvik utfall / budget Ack utfall dec 2015 Helår Prognos Helår Budget A vvikelse budget / prognos Bokslut 2015 Patientavgifter 7,1 4,5 2,6 3,8 5,7 4,5 1,2 3,8 Landstingsersättning 50,7 46,5 4,2 46,8 50,7 46,5 4,2 46,8 Vårdval inkl vårdpeng 330,2 331,0 0,8 308,5 328,6 331,0 2,4 308,5 Övrigt 253,8 218,5 35,3 201,1 249,5 218,5 31,0 201,1 Summa Intäkter 641,8 600,5 41,3 560,2 634,5 600,5 34,0 560,2 Personalkostnad exkl inhyrd 327,3 322,1 5,2 292,5 324,6 322,1 2,5 292,5 Inhyrd personal 60,2 46,7 13,6 63,2 58,9 46,7 12,3 63,2 Köpt vård 67,7 44,1 23,6 44,5 66,6 44,1 22,5 44,5 Läkemedel 25,0 23,6 1,4 21,3 24,4 23,6 0,8 21,3 Tekniska hjälpmedel 3,1 3,4 0,4 3,6 3,0 3,4 0,4 3,6 Lokalkostnader 27,4 26,6 0,7 25,7 27,8 26,6 1,2 25,7 Övriga kostnader 143,3 134,0 9,4 125,7 142,4 134,0 8,4 125,7 Summa Kostnader 654,0 600,5 53,6 576,4 647,7 600,5 47,2 576,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Resultat 12,2 0,0 12,2 16,2 13,2 0,0 13,2 16,2

15 RAPPORT 15 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Årets resultat för Primärvården uppgår till 12,2 mkr, varav vårdvalsfinansierad verksamhet 12,8 mkr (vårdcentralerna) varav anslagsfinansierad verksamhet + 0,6 mkr Det ekonomiska läget för resultatområde Primärvård kan utifrån nedanstående analyser summeras enligt följande: Primärvården genomför sin handlingsplan för ekonomi i balans med framgång. Vårdcentralernas resultat har förbättrats med 22,4 mkr jämfört med bokslutet för Åtgärder i handlingsplanen som resulterar i ett lägre nyttjande av bemanningsföretag har prioriterats under 2015 och. En kraftfull satsning har gjorts på att rekrytera läkarkompetens och kostnaden för inhyrda läkare har jämfört med förra året minskat med 4,0 mkr. Den positiva förändringen på vårdcentralerna med en minskning med 12,6 mkr reduceras framförallt av kostnadsökningar på Asyl och integrationshälsan, mobil familjeläkarenhet samt jourmottagningen. En ökad brist på barnmorskor och sjuksköterskor, framför allt i verksamheter utanför Västerås, har medfört ett ökat nyttjande av bemanningsföretag motsvarande totalt 3,5 barnmorskor och sjuksköterskor. En utökning av dietister har gjorts i linje med att förflytta arbetsuppgifter från sjuksköterskor samt sälja tjänster till privata utförare. Den ökade vårdpengen har förbättrat finansieringen av verksamheten. Asyl och integrationshälsan har fortsatt stora intäkter från Migrationsverket. Verksamheten har inför anställt fler medarbetare och utökat lokalerna för att möta det ökade behovet. Under har verksamheten reducerats i takt med att antalet asylsökande minskat. Ersättning lämnas i större grad än tidigare till berörda kliniker.

16 RAPPORT 16 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Resultatområde Primärvård Analys av intäkts och bruttokostnadsutveckling och utfall i relation till budget Intäkter Förändring jmf fg år, mkr. (Plus: Ökning av intäkter, Minus: Minskning) Förändring jmf fg år, procent. (Plus: Proc ökning, Minus: Proc minskn) Avvik mot ack budget, mkr. (Plus: Överskott, Minus:Underskott) Landstingsersättning 5,7 12,7% 4,5 Vårdvalsersättningar 21,7 7,0% 0,8 Övriga intäktsförändringar 54,2 26,2% 37,6 Totalt intäkter 81,5 14,6% 41,3 Kostnader Förändring jmf fg år, mkr. (Plus:Ökning av kostn, Minus: Minskn) Förändring jmf fg år, procent. (Plus: Proc ökn, Minus: Proc minskn) Avvik mot ack budget, mkr. (Plus: Överskott, Minus: Underskott) Personalkostnader totalt 31,8 9,0% 18,8 Varav lönekostnader egen personal 23,3 11,6% 4,5 Varav sociala avgifter 10,2 11,9% 0,1 Varav övr pers.kostn. egen personal 1,4 25,6% 0,9 Varav inhyrd personal (int+ext) 3,0 4,7% 13,6 Köpt vård 23,2 52,2% 23,6 Labkostnader 3,9 15,5% 3,3 Läkemedel 3,8 17,8% 1,4 Röntgentjänster 0,6 5,3% 1,7 Övriga kostnader 14,6 12,5% 5,2 Totalt bruttokostnader 78,1 13,5% 54,0 Resultatets avvikelse mot budget 12,7 Förändring arbetad tid Förändring utfall jmf fg år, timmar Förändring utfall jmf fg år, procent Motsv antal årsarbetare Förändring arbetad tid totalt ,2% 27,16 Varav arbetad tid egen personal ,6% 30,27 Varav internt inhyrd personal ,5% 2,73 Varav externt inhyrd personal 646 1,2% 0,37

17 RAPPORT 17 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Analys av intäkts och bruttokostnadsutveckling Intäkter Total intäktsförändring jämfört med föregående år är 81,8 mkr och 14,6 procent Avvikelsen mot budgeten är 41,3 mkr och beror framför allt på ökade intäkter till Asyl och integrationshälsan från Migrationsverket. Kostnader Total bruttokostnadsförändring jämfört med föregående år är 78,1 mkr och 13,5 procent. Avvikelsen mot budgeten är 54,0 mkr och beror framför allt på ökade driftskostnader (bemanning, ersättning till andra verksamheter samt tolk) på Asyl och integrationshälsan samt fortsatt höga bemanningskostnader på vårdcentralerna. Kostnaden för bemanningsföretag är dock 25 procent lägre än föregående år för vårdcentralerna. Arbetad tid Den egna arbetade tiden ökar och kan härledas till en utökning av antalet ST läkare, distriktsläkare, dietister och sänkt sjukfrånvaro. Antalet timmar har ökat på Asyl och integrationshälsan och Jourmottagningen som är ett nytt uppdrag. Utökningen av antalet dietister ligger i linje med att förflytta arbetsuppgifter från sjuksköterskor till dietister och enligt avtal sälja tjänster till privata utförare. Inhyrda läkare minskar med 2,7 årsarbetare totalt och inhyrda barnmorskor och sjuksköterskor ökar med 3,5 årsarbetare. På vårdcentralerna motsvarar minskningen av inhyrda läkare 5,5 årsarbetare. Den positiva förändringen reduceras av ökningar av inhyrd personal på Asyloch integrationshälsan, mobil familjeläkarenhet och jourmottagningen i Västerås. Analys av helårsresultatets avvikelse mot helårsbudget händelseöversikt Årets resultat beror framförallt på följande händelser Höga kostnader för bemanning med bemanningsföretag. Kostnaden är betydligt lägre än 2015 men nyttjandet har blivit högre än planerat. Orsaken är bland annat den höga sjukfrånvaron och vakansläget. Jourmottagningen i Västerås har haft färre besök än planerat, höga bemannings och röntgenkostnader, vilket resulterat i ett underskott.

18 RAPPORT 18 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PRIMÄRVÅRD Genomförda och planerade åtgärder för att hantera avvikelsen mot budget Primärvården genomför sin handlingsplan för ekonomi i balans med framgång. Vårdcentralernas resultat för visar förbättringar jämfört med bokslutet för 2015 med 22,4 mkr. Åtgärder i handlingsplanen som resulterar i ett lägre nyttjande av inhyrd personal har prioriterats under 2015 och. En kraftfull satsning har gjorts på att rekrytera läkarkompetens och kostnaden för inhyrda läkare har jämfört med förra året minskat med 4,0 mkr. Den positiva förändringen på vårdcentralerna med en minskning med 12,6 mkr reduceras framförallt av kostnadsökningar på Asyl och integrationshälsan, mobil familjeläkarenhet samt jourmottagningen. En utökning av dietister har gjorts i linje med att förflytta arbetsuppgifter från sjuksköterskor samt sälja tjänster till privata utförare. Den ökade vårdpengen har förbättrat finansieringen av verksamheten. Primärvården går vidare i sin handlingsplan bland annat med förbättrade och förändrade arbetssätt med hjälp av ny teknologi som effektiviserar för både patient/invånare och vårdverksamhet. Satsningen på att anställa ST läkare och underläkare, och att dessa har tydliga produktionskrav, ökar förutsättningarna för ett bättre bemanningsläge i framtiden. Ekonomiska effekter av planerade åtgärder Åtgärder som syftar till balansering av ekonomin 2018 Beräknad ekonomisk effekt 2018, mkr Utfall helår mkr Avvikelse helår, mkr Produktions och kapacitetsplanering 10,0 12,0 2,0 Innovation och förnyelse 7,0 0,0 7,0 Utveckla organisation och arbetssätt som 4,5 0,0 4,5 stödjer patientens väg genom vården Kompetensförsörjning och bemanning 5,0 0,0 5,0 Förbättring av intäkter 12,0 21,0 9,0 Genomföra åtgärdsplan för minskad 1,5 0,0 1,5 sjukfrånvaro Summa åtgärder 40,0 33,0 7,0 Kommentar Beloppen ovan är uppskattningar och kan inte härledas i redovisningen. Basen för primärvårdens aktiviteter i handlingsplanen utgår från att tydliggöra produktionskraven på anställda och inhyrda läkare samt att överföra arbetsuppgifter mellan olika personalkategorier.

19 RAPPORT 19 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PSYKIATRI, HABILITERING, LEDNING Medborgare/patientperspektiv Perspektivets processmål och löpande uppföljning omfattar följande mått: Antal personer hänvisade till hälsocenter Andel som fått besök/åtgärd inom 30/30 dagar inom BUP Andel som fått besök inom 60 dagar inom vuxenpsykiatrin Arbetet mot mål och uppdrag resultat och analys av aktiviteter och uppföljningsmått Flertalet aktiviteter har genomförts och andra pågår enligt plan. Dock behöver ytterligare fokus läggas på användandet av Hälsobladet och hänvisning till Hälsocenter samt recept på fysiskt aktivitet (FAR) inom psykiatrin. Inom Habiliteringscentrum har användandet av Hälsobladet ökat väsentligt. Uppdraget att öka basutbudet i Mina vårdkontakter (MVK) pågår. SIP är inte implementerat fullt ut. Utbildningsinsatser har erbjudits och genomförts under året och rutiner finns framtagna i det flesta verksamheter. Rättspsykiatrin planerar att övergå från samordnad vårdplan till SIP under Antal personer hänvisade till hälsocenter Antal personer hänvisade till Hälsocenter är lågt och i nivå med föregående år. Personer med psykiska funktionsnedsättningar kan ha svårigheter att nyttja Hälsocenter på grund av sitt allmäntillstånd. Andel som fått besök/åtgärd inom 30/30 dagar inom barn och ungdomspsykiatrin Tillgängligheten till första besök inom 30 dagar har förbättrats inom barn och ungdomspsykiatrin och ligger på drygt 79 procent på helårsbasis, och når därmed inte målet. Tillgängligheten till utredning och behandling har försämrats senare delen av året, bland annat till behandling. Arbete med att åtgärda väntelistan för de som väntat mer än 30 dagar samt ett stort inflöde till verksamheten har påverkat tillgängligheten negativt. Andel som fått besök inom 60 dagar inom vuxenpsykiatrin Andel patienter inom vuxenpsykiatrin som fått första besök inom 60 dagar ligger omkring målvärdet på 90 procent. Se bilaga 2, verksamhetsrapport.

20 RAPPORT 20 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PSYKIATRI, HABILITERING, LEDNING Åtgärder Föreslagna åtgärder avseende hälsoinsatser i genomförd GAP analys Schizofreni, depression och ångest behöver genomföras som ett alternativ till Hälsocenter. Förslaget innebär införande av två hälsoteam inom de psykiatriska verksamheterna. Möjligheten till införandet är en resursfråga. För att öka antalet förskrivna recept på fysisk aktivitet bedöms att en samordnande funktion är nödvändig. Att säkerställa användandet av SIP är nödvändigt för att möta upp de krav som ställs i förändrad lagstiftning 2017/2018 avseende Samverkan vid utskrivning från sluten hälso och sjukvård (Trygg och säker vård). Ytterligare utbildningsinsatser i mindre omfattning kommer att anordnas under En webbutbildning kommer dessutom att finnas tillgänglig från våren Barn och ungdomspsykiatrin ska se över antalet besök per enhet och minska dubbelarbete. Utöver detta ska länsövergripande åtgärder utredas för att hantera en växande kö. Två arbetsterapeuter kommer att anställas under 2017 vilket kommer att förändra vårdkedjan på ett kostnadseffektivt sätt. Inom vuxenpsykiatrin har ett arbete initierats för att se över ett annat flöde avseende utredningar i syfte att korta utredningstiden samt att eliminera dubbelarbete. Samlad bedömning Arbete pågår inom såväl barn och ungdomspsykiatrin som vuxenpsykiatrin med att förbättra tillgängligheten genom att kartlägga flöden avseende utredningar och minimera icke värdeskapande tid. Ytterligare behöver ett samverksamhetsdokument tas fram mellan barn och ungdomspsykiatrin och primärvården för att säkerställa rätt vårdnivå. För att uppnå god och jämlik hälsa för våra patienter behöver bland annat rekommendationerna i GAPanalysen Schizofreni, depression och ångest effektueras. Personer med psykiska funktionsnedsättningar har svårigheter att nyttja Hälsocenter på grund av sitt allmäntillstånd. Hälsoteam inom verksamheten skulle därför underlätta. Inflödet av patienter till Habiliteringscentrum med diagnosen autismspektrumstörning med normalbegåvning fortsätter att vara mycket högt. En uppdragsdialog är påbörjad avseende omhändertagande av denna diagnosgrupp.

21 RAPPORT 21 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PSYKIATRI, HABILITERING, LEDNING Process/produktionsperspektiv Perspektivets processmål och löpande uppföljning omfattar följande mått: Klassificerade och allvarlighetsbedömda avvikelser inom fyra veckor Kvalitetsparametrar enligt målrelaterat ersättningssystem Vårdproduktion enligt specifikation Antal självmord och självmordsförsök Arbetet mot mål och uppdrag resultat och analys av aktiviteter och uppföljningsmått Flertalet aktiviteter har genomförts och andra pågår enligt plan. Speciellt fokus har under året lagts på produktionsplanering samt arbete med ständiga förbättringar och implementering av nya lösningar med hjälp av ny teknik. Habiliteringscentrum har genomfört produktions och kapacitetsplanering där tidböcker är schemalagda utifrån produktionsplanerna. Följsamheten till basala hygien och klädrutiner har försämrats över tid, trots upprepade informations och utbildningsinsatser. Inom psykiatrin och habiliteringscentrum har 274 medarbetare genomgått miljöutbildning under året. Sena av och ombokningar är fortfarande ett problem inom öppenvårdsverksamheterna, en viss förbättring ses jämfört med tidigare år. Klassificerade och allvarlighetsbedömda avvikelser inom fyra veckor Andel klassificerade patientavvikelser inom fyra veckor uppnås. Vad gäller allvarlighetsbedömda patientavvikelser är det enbart vuxenpsykiatrin som når målet enligt verksamhetsrapporten. Inom barnoch ungdomspsykiatrin och rättspsykiatrin är detta ett förbättringsområde. Habiliteringscentrum har i stort sett inte haft några patientrelaterade avvikelser som ska allvarlighets bedömas under året, vilket i verksamhetsrapporten visas som negativt resultat aktuella månader. Kvalitetsparametrar enligt målrelaterat ersättningssystem Kvalitetsparametrar enligt målrelaterad ersättning har i stort sett uppnåtts. Se bilaga 2, verksamhetsrapport, flik Ekonomi. Vårdproduktion enligt specifikation Besök i öppenvård ligger i nivå med budget förutom vuxenpsykiatrin som ligger under. Detta beror på alltför optimistisk produktionsplanering, motsvarande en förmodad ökning med 20 procent. Antal vårddagar ligger något under budget. Barn och ungdomspsykiatrin avdelning 99 har haft en låg men varierande PSYKIATRI, HABILITERING, LEDNING

22 RAPPORT 22 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV beläggning. Vuxenpsykiatrin ligger något under budget beroende på stängning av vårdplatser på Lövhaga behandlingsenhet från november på grund av bemanningsproblem. Övrig slutenvård har en hög belastning med för få vårdplatser och därmed för hög beläggning. Antal självmord och självmordsförsök Självmordsförsöken har minskat de senaste fem åren, vilket är ett resultat av det proaktiva arbete som utförs i förvaltningen. Antal självmord ligger i nivå med de fem senaste åren, med undantag för 2015 då det var något lägre. Se bilaga 2, verksamhetsrapport. Åtgärder Fortsatt fokus på ökad följsamhet till basala hygien och klädrutiner med målet att förbättra resultatet under Vuxenpsykiatrin har mätt av och ombokade besök under hösten. En kompletterande mätning, för att få ett större underlag, ska genomföras under våren Fortsatt arbete med att utveckla en mer detaljerad resurs och produktionsplanering sker under En översyn av barn och ungdomspsykiatrins avdelning 99 pågår och beräknas vara klar våren Fortsätta det självmordspreventiva arbete som pågår i förvaltningen samt implementera framtagen handlingsplan. Vuxenpsykiatrin planerar att införa kompetenskort för självmordsprevention för all sjukvårdande personal. Detta sker i samarbete med Lärcentrum. Som ett led i förbättrad patientsäkerhet har under hösten två utbildningar i somatiskt akutomhändertagande (ProACT) genomförts för vuxenpsykiatrins sjukvårdande personal. Fler utbildningstillfällen är inplanerade under Samlad bedömning Att göra patienten mer delaktig i planeringen av den egna vården och att upprätta en tydlig vårdplan är viktigt för motivationen att komma till planerat besök. Fortsatt arbete med att analysera och åtgärda orsakerna till sena av och ombokningar krävs eftersom dessa medför minskad produktion och tillgänglighet. Införandet av målrelaterad ersättning har effekt och i stort sett samtliga verksamheter erhåller full ersättning. Inför 2017 har en revidering av målen för vårdplaner och hälsoundersökningar skett. Självmordsprevention är ett viktigt och långsiktigt arbete som sker i samverkan med civilsamhället och andra samhällsaktörer. Ett exempel är att ett projekt pågår i samverkan med den kommunala elevhälsan för att implementera Youth Aware of Mental Health (YAM) Ett hälsofrämjande och preventivt skolprogram för psykisk hälsa bland unga. Följsamhet till basala hygien och klädrutiner kommer att uppmärksammas under hygienåret 2017 med riktade insatser.

23 RAPPORT 23 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PSYKIATRI, HABILITERING, LEDNING Medarbetarperspektiv Perspektivets resultatmål och löpande uppföljning omfattar följande mått: Sjukfrånvaro Antal rehabiliteringsärenden Antal arbetsmiljöavvikelser totalt Antal specifika arbetsmiljöavvikelser (stickskador, hot/våld) Framarbetad medarbetarpolicy Riktlinje för systematiskt arbetsmiljöarbete Kompetensförsörjning Frisknärvaro Arbetet mot mål och uppdrag resultat och analys av aktiviteter och uppföljningsmått Chefs och medarbetarenkät Efter 2015 års chefs och medarbetarenkät har resultatområdena analyserat resultatet och identifierat förbättringsområden. Arbetet med att upprätta handlingsplaner har dock inte genomförts i linje med målsättningen. Insatser och aktiviteter ska effektueras så snart som möjligt. Kompetensförsörjning Verksamheternas samlade kompetensförsörjningsarbete behöver stärkas utifrån den obalans som råder mellan tillgång och efterfrågan av kompetens. Arbete pågår inom resultatområdena men behöver stärkas ytterligare. För att tydliggöra och strukturera arbetet har resultatområden upprättat kompetensförsörjningsplaner. Insatser som kan främja förmågan att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla medarbetare i verksamheterna har synliggjorts och planlagda aktiviteter finns för kommande år. Förvaltningen deltar i det nationella arbetet Oberoende av inhyrd personal. Arbetet med utfasningen av hyrläkare inom psykiatrin fortsätter men en ökad styrfart är nödvändig för att målsättningen ska kunna hållas. En rad insatser pågår och arbetet drivs både på förvaltnings och resultatområdesnivå. Till strategin ska kopplas en konkret handlingsplan med en bred ansats av åtgärder inom flera områden som utbildning, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling. En positiv trend med allt fler ST läkare kan konstateras inom Vuxenpsykiatrin och tre nyrekryteringar har skett under året. Totalt finns 14 anställda ST läkare inom vuxenpsykiatrin. Lokaler och tillgänglig handledningskompetens är två nyckelfaktorer som idag utgör svårigheter vid nyanställning av ST läkare.

24 RAPPORT 24 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PSYKIATRI, HABILITERING, LEDNING Förvaltningen investerar i kompetensutveckling till medarbete inom psykiatrin för att stärka verksamheternas samlade kompetens. Utbildade skötare har möjlighet att studera till sjuksköterska och sjuksköterskor kan genomföra specialistutbildning i psykiatri. Möjlighet till psykoterapiutbildning steg 1 och 2 finns också för verksamhetens medarbetare. Rättspsykiatrin har under året startat en ny skötarutbildning för att säkerställa formell kompetens hos hela skötargruppen. Arbetsmiljö Ett aktivt arbete med det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) är en grundförutsättning för resultatområdenas möjligheter att erbjuda attraktiva och bra arbetsplatser som främjar ett hållbart arbetsliv. Det kan konstateras att området behöver stärkas ytterligare utifrån chefers och medarbetares belastade arbetssituation med hög sjukfrånvaro som följd. Ett fördjupat samarbete pågår med övriga HR funktioner, Landstingshälsan och skyddsombud för att identifiera anpassade insatser som ger resultat i verksamheten. Resultatområdenas chefer och skyddsombud är nyckelpersoner i realiseringen av det nya Arbetsmiljöprogrammet som beslutades i slutet av. Medarbetarpolicy Förvaltningen deltar i det regionövergripande arbetet med implementering av medarbetarpolicy. Arbetet sker brett inom förvaltningen utifrån genomförd gapanalys och beslutade strategier. Aktiveter är beslutade för och genomförs löpande och en första insats ägde rum under våren. Samtliga chefer deltog då i en förvaltningsdag med fokus på temat. Uppföljning av mått periodens utfall Sjukfrånvaron är i nivå med 2015 års resultat och trenden med en ökad sjukfrånvaro har under året kunnat brytas inom tre av fyra resultatområden. Verksamheterna upplever en hög arbetsbelastning och stress utifrån ökade krav samt att arbetsuppgifter fördelas mellan färre medarbetare. Den höga medelåldern är en bidragande orsak till den stigande sjukfrånvaron. En ökning av allvarliga somatiska sjukdomar konstateras, vilka inte kan relateras till arbetet. Sjukfrånvaron minskar för medarbetare yngre än 49 år vilket är positivt. Antalet rehabiliteringsärenden minskar något. Att minska sjukfrånvaron är en strategiskt viktig fråga för hela samhället och förvaltningen. Insatser genomförs kontinuerligt i samverkan med Landstingshälsan och HR konsult enligt fastställd handlingsplan. Totalt har antalet anmälda arbetsmiljöavvikelser i Synergi ökat i jämförelse med Anmälda avvikelser berör framför allt hög arbetsbelastning samt hot och våldssituationer. Anmälningar om hot och våld är i huvudsak samlade till Vuxenpsykiatrin och Rättspsykiatrin. Anmälda risker och negativa händelser/olyckor ska analyseras och åtgärdas i enlighet med den förvaltningsövergripande handlingsplanen.

25 RAPPORT 25 (38) Årsredovisning Förvaltningstotal PPHV PSYKIATRI, HABILITERING, LEDNING Under var frisknärvaron 46,6procent vilket är en minskning i relation till Se bilaga 2, verksamhetsrapport Åtgärder Förvaltningens uppföljning av sjukfrånvaron är ett viktigt verktyg för att synliggöra frånvaron och gör det lättare för cheferna att prioritera detta område. Samtliga resultatområden har under året genomfört ett fördjupat arbete för att förebygga sjukfrånvaron och främja en god arbetsmiljö. Förebyggande arbete genom avstämningssamtal, anpassning av arbetsuppgifter och arbetstid sker inom samtliga resultatområden. Arbetet sker enligt den förvaltningsövergripande handlingsplanen arbetsmiljö och åtgärder mot sjukfrånvaron. Resultatområdena har också fördjupade handlingsplaner på enhetsnivå för att levandegöra arbetet fullt ut. Inom ramen för arbetsplatsträffar och skyddskommitté analyseras arbetsmiljöavvikelser och lämpliga åtgärder beslutas. Detta ska vara en stående punkt vid varje tillfälle för att möjliggöra ett aktivt arbete inom respektive verksamhet. Hanteringen av arbetsmiljöavvikelser ingår i den nya handlingsplanen gällande sjukfrånvaron och arbetsmiljö. Anställda medarbetare och kompetens behöver användas på ett mer verksamhetsanpassat sätt. Omfördelning av arbetsuppgifter mellan yrkesgrupper och produktionsplanering med bättre styrning. Restriktivitet råder i nyttjandet av bemanningsföretag och inhyrd personal. Förvaltningen deltar i ett nationellt samarbete för att förbättra läkarbemanningen inom psykiatrin och därigenom begränsa nyttjandet av bemanningsföretag. Samlad bedömning Förvaltningen bedömer att ett proaktivt arbete med kompetensförsörjning är av största vikt. Genom att attrahera och rekrytera nya medarbetare på ett mer effektivt sätt och samtidigt arbeta med insatser som kan främja förvaltningens förmåga att utveckla och behålla befintliga medarbetare i större omfattning är en förutsättning för verksamheternas framtida möjligheter att bemanna med rätt kompetens. Den höga sjukfrånvaron är oroväckande och påverkar alla verksamheter. Idag är i genomsnitt 8,5 procent av medarbetarna sjukskrivna varje dag vilket påverkar den dagliga bemanning och därmed inhyrningen av extern personal. Situationen påverkar verksamhetens möjlighet att utföra sitt uppdrag, arbetsmiljösituationen, chefernas arbetssituation och kvalitén.

Delårsrapport Förvaltningstotal PPHV

Delårsrapport Förvaltningstotal PPHV RAPPORT 1 (26) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING FÖR HELA FÖRVALTNINGEN Det prognostiserade ekonomiska resultatet bedöms till ett underskott uppgående till ca 18 miljoner kronor. Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Delårsrapport Förvaltningstotal PPHV

Delårsrapport Förvaltningstotal PPHV RAPPORT 1 (33) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING FÖR HELA FÖRVALTNINGEN Sammanfattande analys Förvaltningen för Primärvård, Psykiatri och Habiliteringsverksamhet prognostiserar den 31 augusti

Läs mer

Årsredovisning 2017 Förvaltningstotal PPHV

Årsredovisning 2017 Förvaltningstotal PPHV RAPPORT 1 (35) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING FÖR HELA FÖRVALTNINGEN Sammanfattning av åtgärder och resultat Förvaltningen för Primärvård Psykiatri och Habiliteringsverksamhet redovisar i

Läs mer

Månadsrapporten är baserad på utfallet för oktober månad och utgör en tydlig indikation på bokslutet för år 2017.

Månadsrapporten är baserad på utfallet för oktober månad och utgör en tydlig indikation på bokslutet för år 2017. Primärvård Västmanland Kommentarer till månadens utfall en är baserad på utfallet för oktober månad och utgör en tydlig indikation på bokslutet för år 217. Resultatet uppnås genom en ekonomisk ramförstärkning,

Läs mer

Primärvård Västmanland Månadsrapport Dnr: RV Kommentarer till månadens utfall. Invånare/Kund Kommentarer till resultat

Primärvård Västmanland Månadsrapport Dnr: RV Kommentarer till månadens utfall. Invånare/Kund Kommentarer till resultat Primärvård Västmanland Kommentarer till månadens utfall en är baserad på utfallet för årets första två månader. Resultatet utgör underlag för analyser. Därefter kommer åtgärder att vidtas för nå måluppfyllelse.

Läs mer

Primärvård Västmanland Månadsrapport Dnr: RV Kommentarer till månadens utfall. Invånare/Kund Kommentarer till resultat

Primärvård Västmanland Månadsrapport Dnr: RV Kommentarer till månadens utfall. Invånare/Kund Kommentarer till resultat Primärvård Västmanland Kommentarer till månadens utfall Förvaltningens verksamheter bedriver verksamheten i enlighet med förvaltningsplan och förvaltningen prognostiserar ett bokslut med ett mindre underskott.

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten RPB 2019-2021 Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Fem målområden Inkluderande invånare/patienter Skapa trygghet,

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Månadsuppföljning september 2007

Månadsuppföljning september 2007 Primärvården Skåne Sydost Gina Klint, ekonom Tel 040-62 393 09 gina.klint@skane.se Datum 2007-11-07 Dnr Månadsuppföljning september 2007 1 Sammanfattning Verksamhetsresultatet för Primärvården Skåne Sydost

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Produktionsplanering processbeskrivning och riktlinjer för Region Östergötland

Produktionsplanering processbeskrivning och riktlinjer för Region Östergötland Produktionsplanering processbeskrivning och riktlinjer för Region Östergötland Giltig fr o m: 2016-08-19 Sida 1/11 [Metadata::Informationsklassning] Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare

Läs mer

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser Bakgrund varför? Kort om Landstinget i Kalmar län Så här gjorde vi Våra förslag Vad blev

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Digital vårdcentral primärvård

Digital vårdcentral primärvård Primärvårdsförvaltningens kansli 2018-05 - 04 Ärenden umme r 2018/00702 Eva Karlsson Pagels Dokumentn umme r 2018/00702-1 Till Nämnden för primärvård och folktandvård Digital vårdcentral primärvård Förslag

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET 1 (5) Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Vårdvalsenheten ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET Lagstadgat krav: Läkarbesök inom 7 dagar, Enligt nationell

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Kompetensförsörjning Arbetsmiljö

Kompetensförsörjning Arbetsmiljö Kompetensförsörjning Arbetsmiljö Statistik Utmaningar Aktiviteter Kia Ronnhed HR Direktör Region Västerbotten Kompetensförsörjning inom Region Västerbotten Vår verksamhet bygger på medarbetare med engagemang

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 2018-11-30 15 Medicinsk service Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Prognosen är att budgeten följs med ett resultat där intäkter täcker kostnader och uppgår till +/-0. De anställda

Läs mer

Uppföljningsrapport, september 2017

Uppföljningsrapport, september 2017 Ekonomiskt utfall Socialnämndens utfall och prognos redovisas i dokumentet Delårsbokslut mål och ekonomi augusti 2017. Verksamhetsvolymer exklusive ensamkommande barn Antal klienter med pågående aktivitet

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-09 Dnr VS2017-0001 Primärvården Malin Uppströmer Eklöf Tfn 018-61 74 018 Vårdstyrelsen Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet Förslag till beslut Vårdstyrelsens

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Landstingets hälsofrämjande. Landstinget Västmanland

Landstingets hälsofrämjande. Landstinget Västmanland www.pwc.se Förstudie Landstingets hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete Thomas Lidgren Landstinget Västmanland Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.2. Revisionsmetod...

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala och Region Västmanland

Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala och Region Västmanland RAPPORT 1 (5) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING Beslut om att Landstinget Sörmland ska ansluta till Sjukvårdens Larmcentral (SvLc) förväntas fattas i juni. Arbetet med förberedelser inför Sörmlands

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014 -11-15 Dnr NiF -66 Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar - kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet 4 Ekonomiperspektivet

Läs mer

Sjukvård oberoende av inhyrd personal en utopi?

Sjukvård oberoende av inhyrd personal en utopi? Sjukvård oberoende av inhyrd personal en utopi? Martin Rödholm, Överläkare psykiatri, Med. Dr. Avd för Vård och omsorg och Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Primärvårdskonferensen 2017-09-27 Vad är problemet?

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN 2017-05-17 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN Svedala kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som prioriterar utvecklingen av våra verksamheter och medarbetare. Vårt arbetsklimat ska präglas av hållbarhet,

Läs mer

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland Delårsrapport 2 Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING I båda regionerna pågår ett arbete med arbetstidsförkortning.

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Bilaga 6 Habilitering & Hjälpmedel Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv Habilitering och Hjälpmedel bedriver mottagningsverksamheter för barn och vuxna i hela Skåne. I Malmö berörs Barn- och ungdomshabiliteringen

Läs mer

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare behöver vi förbättra arbetsmiljön och minska sjukskrivningar. På så sätt blir vi en attraktiv

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Månadsrapport mars 2014

Månadsrapport mars 2014 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 38,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 38,1 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet 67,1

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN TILLGÄNGLIGHET OCH ETT GOTT BEMÖTANDE SKAPA VÄRDE FÖR PATIENTEN

VERKSAMHETSPLAN TILLGÄNGLIGHET OCH ETT GOTT BEMÖTANDE SKAPA VÄRDE FÖR PATIENTEN & Hälsas verksamhetsplan 2017-2018 följer Västra Götalandsregionens övergripande verksamhetsplan (förändringsagenda) för hälso- och sjukvård. VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 TILLGÄNGLIGHET OCH ETT GOTT BEMÖTANDE

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet

Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet HANDLINGSPLAN 1 (7) Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet INLEDNING Handlingsplanen innehåller de åtgr som ska genomföras för att målen i arbetsmiljöprogrammet ska uppnås. Samtliga förvaltningar och bolag

Läs mer

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan Prioritering systematik inventering 2017 Finns det en skriftlig prioriteringsordning som stöd till verksamheten? Finns det en skriftlig instruktion för arbetsuppgifter som ska bortprioriteras/strykas vid

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer