Minnesanteckningar från MÖTA:s Lantbrukshandläggarträff på Länsstyrelsen i Linköping den 27 februari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från MÖTA:s Lantbrukshandläggarträff på Länsstyrelsen i Linköping den 27 februari 2013"

Transkript

1 Datum för mötet: Grupp: Lantbruk Sidan 1 av 5 Minnesanteckningar från MÖTA:s Lantbrukshandläggarträff på Länsstyrelsen i Linköping den 27 februari 2013 Närvarande Linnea Salbark, Kristina Lind, Jonas Dahl, Jenny Gyllensvaan, Michael Werthén, Ulrika Lundahl, Göran Kugelberg, Anna-Stina Påledal, Marie Magnusson, Ingrid Franzén, Susanne Lindell, Zandra Mattsson, Victoria Östberg, Charlotta Hallin Johansson, Linnea Falk, Therese Rauker Introduktion Michael Werthén hälsade välkommen. Information och diskussion med djurskydd och förprövning, Länsveterinärenheten Douglas Båld (jobbar med djurskydd och förprövning) inleder med att övergripande berätta om Länsstyrelsens sätt att arbeta (djur-, smittskydd, transportbesiktningar, nedgrävning av häst och förprövningar m.m.). Länsstyrelsens har ett uppskattat behov av ca 15 personer för att lösa uppgiften men i praktiken finns det 7 djurskyddsinspektörer. Målet är att 50 % ska vara planerad tillsyn. Telefonnummer för anmälningar djurskydd: Det finns många pågående ärenden gällande förprövningar och Länsstyrelsen betar av dem i tur och ordning med viss eftersläpning. På mötet framfördes önskemål om att ansökningar om förprövning som kommer in till Länsstyrelsen skickas för kännedom till kommunen. Det kommer att ske fortsättningsvis! Länsstyrelsen informerade om att en uppföljning av fjäderfäprojektet har gjorts. Sammanfattningsvis kan konstateras att det ofta är höga ammoniakhalter i stallarna. Ny teknikprövning pågår beträffande framtagande av belysning som skulle kunna ersätta dagsljus. Douglas upplyser om återkommande utskick av tidningen Grödan och däri finns det möjlighet att få med information. Ta kontakt med Mikael Fast för mer information. Information och diskussion med representanter från LRF (Peter Borring, Jeanette Blackert och Åsa Wolgast Broberg) Peter berättade om kort om LRF:s organisation, ca 80 % av lantbrukarna är medlemmar i LRF. Effektiv dialog Broschyren Effektiv dialog som tagits fram av LRF riktar sig i första hand till vanliga tillsynsbesök som görs hos lantbrukarna och inte till problembesök. Lantbrukare kan ha svårt att skilja på olika myndigheter och vet ibland inte vem som har varit ute på besök. Det är önskvärt att inspektionsrapporter och liknande skickas ut snabbt efter besök, då det lätt glöms bort vad som sagts. Kommunerna tycker det är bättre om LRF tar upp med enskilda kommuner om man upplever något problem med bemötande, än att skriva en allmän broschyr. Innehållet i broschyren verkar överlag vara ganska självklara saker för kommunerna. Det är viktigt att kontakten mellan kommunerna och LRF finns naturligt och där har vi båda en del att jobba på.

2 Kommunerna undrar om man kan få hjälp av LRF vid tillsyn eller till förebyggande arbete vid exempelvis problemgårdar. LRF kan inte tvinga sig in hos någon som inte vill, alla är inte heller medlemmar. LRF kan dock fungera som kommunikationsbrygga mellan myndighet och lantbruk (kan då också vara en trygghet för lantbrukaren). LRF vill gärna få någon signal om något verkar fel på en gård. Förmedling av gödsel Gödselkapaciteten skiljer sig åt mellan olika gårdar, vissa gårdar har överkapacitet medan andra har överfullt. Lovanggruppens handelshus och Maskinringen kan hjälpa till med gödselförmedling. Gödselförmedlingen Mälardalen (ffa Norrköping) finns också samt lokala nätverk. LRF har med anledning av höstens problemväder skickat informationsbrev till länsstyrelsen. Studiecirklar om vattnets väg Material finns kvar och kan användas. Reachtillsyn på lantbruk LRF framförde att de och rådgivarna inom lantbruk är tveksamma till Reachtillsyn på lantbruk. Regelverket är inte enkelt och det krävs kanske lite mer tid för att både myndigheter och verksamhetsutövare för att kunna sätta sig in i lagstiftningen ordentligt. Mjölby har efter denna träff tagit kontakt med Kemikalieinspektionen angående Reach och bekämpningsmedel, då kommunerna har tolkat tillämpning av reglerna olika. Barbro Sillrén, Kemikalieinspektionen har svarat följande: Reach gäller även för bekämpningsmedel, men bara för vissa delar. T.ex. ska bekämpningsmedel ha säkerhetsdatablad. Eftersom många bekämpningsmedel är undantagna registreringsplikten pga att det gäller ett särskilt godkännandeförfarande för dem, så är det inte troligt att det kommer att finnas exponeringsscenarier kopplade till säkerhetsdatabladet eller att verksamma ämnen kommer upp på kandidatförteckningen, Annex XIV (tillstånd) eller på begränsningslistan. Skulle det göra det, så kommer antagligen användningen som bekämpningsmedel att vara undantagen. Att lantbruken har koll på att produkterna har registreringsnummer och är godkända är bra. För själva användningen av bk-medel så är det Jordbruksverket som står för tillsynsvägledningen. Säkerhetsdatabladen ska göra det möjligt för användaren att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder avseende bl.a. skydd av miljön. Generellt sett så går EU-förordningar före nationella regler. Reachtillsyn kan alltså tillämpas på alla verksamheter som använder bekämpningsmedel och andra kemikalier. Övrigt Om en kampanj eller speciell inriktning på tillsyn görs vill LRF gärna ha information om detta. LRF vill också medverka på fler MÖTA lantbrukshandläggareträffar. MÖTA information Anna-Stina informerade kort om MÖTA och visade hemsidan, Anna-Stina informerade även om att hon inte kommer att arbeta med lantbruk framöver. Anders Bertholdsson börjar på Länsstyrelsen den 11 mars och kommer inom en snar framtid att ersätta henne. 2(3)

3 Ett ställningstagande bör göras om branschorganisationer, enskilda företag m.m. ska bjudas in på våra möten eller inte. Frågan skickas till styrgruppsmötet som är i april månad. Linnéa Salbark kommer att medverka på mötet. Diskussion - Representant till slamrådet Hans Augustinsson har efterfrågat representant med myndighetsperspektiv. Möjlighet finns att påverka reglernas utformning mm. Michael Werthén (Linköping) och Tora Strandberg (Norrköping) är intresserade, de måste dock få godkännande från respektive kommun. Michael Werthén representerar Linköpings kommun i slamrådet under Återkoppling sker till lantbruksgruppen. - Revidering slamvägledning Förtydligande angående täckning behövs då slam lagras under ordnade former som på tät platta med uppsamling av lakvatten. Arbetsgruppen för slamvägledningen reviderar denna. Lite olika i kommunerna vad man accepterar som underlag i s.k. gårdslager, halm, tät plast med uppsamling av lakvatten eller tät platta med uppsamling. Kommunerna verkar överlag vilja ha in skriftlig information angående lagring av biogödsel. - Områden för kunskapsutveckling för inspektörer Bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden, hur hantera lättrörliga ämnen, genomsläpplig mark etc. Eventuellt åter igen bjuda in Kristina Grill, länsstyrelsen till handläggarträff. Annat förslag är hantering av tvätt av lantbruksfordon mm. Krav på platta med uppsamling eller inte, oljeavskiljare? Eventuellt kan detta vara branschöverskridande. - Mjölby har haft flera solklara fall av åtalsanmälningar som har lagts ner i brist på bevisning Flera kommuner känner igen sig i detta. Information om nedlagda ärenden har ibland varit bristfällig från åklagaren. Behov av åklagarträff finns, eventuellt skulle en sådan punkt kunna vara med på inspektörsträffen i Tranås som kommer vara den november. När åtalsanmälningar läggs ner får man försöka att rätta till brister hos verksamhetsutövare genom att förelägga med vite eller liknande. - Alternativa tillsynssätt Norrköping gör tillsyn på lantbruk med två års intervall och tycker det börjar bli lite uttjatat att göra traditionella tillsynsbesök och skulle vilja prova något nytt tillsynssätt. Man har funderat på att gå ut i fält och kolla då man sprider bekämpningsmedel och liknande. Linköping kör i mer projektform man kollar på ett område åt gången och går in mer på djupet. Åtvidaberg har funderingar på samma arbetssätt som Linköping. Mjölby inriktar sig på egenkontroll på B- och C-verksamheter. - Kinda undrar hur det går med tillsyn av ABP och samarbete med livsmedel. Området är överlag ganska lågprioriterat i kommunerna. Livsmedel ska ha projekt i Stockholm angående ABP. Livsmedelsverket håller i projektet och det är butiker som ska kontrolleras. Kommunerna önskar vägledning från SJV i frågan. Nästa lantbruksträff inom MÖTA Nästa träff är den 11 september 2013 i Ödeshög kommun (tid enligt arrangören). Vid pennan och tangenterna Victoria Östberg/Motala kommun 3(3)

4 Kontaktlista lantbrukshandläggare Länsstyrelsen Anna-Stina Påledal E-post: Boxholms kommun Jenny Gyllensvaan E-post : jenny.gyllensvaan@mjolby.se Finspångs kommun Linnea Falk E-post: linnea.falk@finspang.se Kinda kommun Kristina Lind E-post : kristina.lind@kinda.se Linköpings kommun Michael Werthén E-post: michael.werthen@linkoping.se Ulrika Lundahl E-post : ulrika.lundahl@linkoping.se Carola Österberg E-post: carola.osterberg@linkoping.se Mjölby kommun Jenny Gyllensvaan E-post : jenny.gyllensvaan@mjolby.se Motala kommun Victoria Östberg E-post: victoria.ostberg@motala.se Norrköpings kommun Tora Strandberg E-post: tora.strandberg@norrkoping.se Ingrid Franzén E-post: ingrid.franzen@norrkoping.se Susanne Lindell E-post: susanne.lindell@norrkoping.se Söderköping Zandra Mattsson E-post: zandra.mattsson@soderkoping.se 4(3)

5 Vadstena kommun Ida Johansson E-post: Valdemarsviks kommun Marie Magnusson E-post: Therese Rauker E-post: Ydre Göran Kugelberg E-post: Åtvidabergs kommun Linnea Salbark E-post: Ödeshögs kommun Charlotte Hallin Johansson E-post: 5(3)

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands län Linköping 10581967 2013-07-12 560 000 3 SOLEL Östergötlands

Läs mer

Rutin för verksamhetsplanering inom Miljösamverkan Östergötland

Rutin för verksamhetsplanering inom Miljösamverkan Östergötland Rutin för verksamhetsplanering inom Miljösamverkan Östergötland Syfte Syftet med rutinen är att förtydliga genomförandet av verksamhetsplaneringen inom Miljösamverkan Östergötland (MÖTA). Projektförslag

Läs mer

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås.

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås. Anteckningar 2014-10-23/24 1(4) Närvarande: Maria Pihlajärvi Per Linnér Malin Hultegård Karolina Hedlund Annelie Vestergren Yngve Blomberg Inger Alf-Johansson Göran Kugelberg Linnéa Salbark Karin Sigvardsson

Läs mer

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Lantbruk Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Projektrapport 2015 Sammanfattning Under 2014 genomfördes ett projekt inom lantbruk i MÖTA:s regi. Projektet syftade till att ta fram underlag som en blankett

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Östergötland

Regelförenkling på kommunal nivå. Östergötland Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Ja 89% Nej 12% Nej 12% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan

Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan Länsveterinärenheten Kontrollen i livsmedelskedjan Den offentliga kontrollen i livsmedelskedjan från jord till bord omfattar Kontroll av växtskadegörare

Läs mer

Organisationsschema. Styrgrupp. Referensgrupp. Sekretariat. Miljöskyddsgrupp. Hälsoskyddsgrupp Avloppsgrupp Livsmedelsgrupp.

Organisationsschema. Styrgrupp. Referensgrupp. Sekretariat. Miljöskyddsgrupp. Hälsoskyddsgrupp Avloppsgrupp Livsmedelsgrupp. Välkomna! Syfte med MÖTA Öka samsynen Effektivisera tillsynen Utveckla tillsynsvägledningen Stödja miljömålsarbetet Möjliggöra effektiv och ändamålsenlig kompetensutveckling Organisationsschema Styrgrupp

Läs mer

Möte i hälsoskyddsgruppen den 13 september 2012 kl. 9:00.

Möte i hälsoskyddsgruppen den 13 september 2012 kl. 9:00. Sidan 1 av 6 Möte i hälsoskyddsgruppen den 13 september 2012 kl. 9:00. Mötestid: kl. 9.00-12.00 Närvarande: Linda Tollemark, Länsstyrelsen Anneli Hammarström, Linköpings kommun Per Linnér, Motala kommun

Läs mer

Tabell 3: Födelseregion och utbildningstyp i Boxholm kommun 2010-2014

Tabell 3: Födelseregion och utbildningstyp i Boxholm kommun 2010-2014 Tabell 1: Utbildningar i Boxholm kommun 2009-2014 Utbildningstyp Kategori 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Total Yrkesvux Barn och fritid 0 0 Bygg och anläggning 0 0 Ekonomi, administration och handel 1 1

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Företagsamheten 2017 Östergötlands län

Företagsamheten 2017 Östergötlands län Företagsamheten 2017 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Linköping c-kärna exkl A-läge Bostad. Linköping A-läge butiker Bostad. Linköping B-läge butiker Bostad. Linköping C-läge butiker Bostad

Linköping c-kärna exkl A-läge Bostad. Linköping A-läge butiker Bostad. Linköping B-läge butiker Bostad. Linköping C-läge butiker Bostad Sida: 1 ( 7 ) 0501 0580007 Linköping c-kärna exkl A-läge 0580200 Linköping A-läge butiker 0580201 Linköping B-läge butiker 0580202 Linköping C-läge butiker 0581300 Norrköping A-läge city 0501 0580200 Linköping

Läs mer

Regeltillämpning på kommunal nivå - Undersökning av Sveriges kommuner 2012

Regeltillämpning på kommunal nivå - Undersökning av Sveriges kommuner 2012 Regeltillämpning på kommunal nivå - Undersökning av Sveriges kommuner 2012 Södermanlands län Östergötlands län Förekomsten av en företagslots/en väg in Kommuner som har en företagslots/en väg in Företagslots

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Regeltillämpning på kommunal nivå

Regeltillämpning på kommunal nivå Regeltillämpning på kommunal nivå Undersökning av Sveriges kommuner 2016 Östergötlands län Har kommunen en företagslots och kan lotsen agera samordnande respektive pådrivande? Företagens väg in till kommunen

Läs mer

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Senast uppdaterad: 2010-10-26 (efter styrgruppsmötet) Dokument: VP MÖTA 2011 Sidan: 1 av 2 Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Miljöskydd

Läs mer

Uppsökande verksamhet för äldre

Uppsökande verksamhet för äldre Uppsökande verksamhet för äldre LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 701-17067-2006 FÖRORD Länsstyrelsen har tillsyn över den socialtjänst som kommunerna inom länet svarar för. I tillsynen ingår bland annat

Läs mer

Fullmäktige. så fungerar det.

Fullmäktige. så fungerar det. Fullmäktige så fungerar det. Lokalt kundägt Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag. Våra drygt 200 000 kunder är våra enda ägare. Det betyder att våra kunders och våra ägares intressen är

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2009-02-27 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

orange Postnummer Postort Kommun Antal RUT-avdrag Summa (kr) Befolkning över 20 år Andel i procent

orange Postnummer Postort Kommun Antal RUT-avdrag Summa (kr) Befolkning över 20 år Andel i procent Sveriges Radio har beställt uppgifter från SCB om så kallade RUT-avdrag i samtliga postnummerområden i Östergötlands län. Här ser du dem sorterat efter andel per invånare över 20 år där de med högst andel

Läs mer

Fullmäktige - så fungerar det.

Fullmäktige - så fungerar det. Fullmäktige - så fungerar det. Lokalt kundägt Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag. Våra drygt 200 000 kunder är våra enda ägare. Det betyder att våra kunders och våra ägares intressen

Läs mer

Länsövergripande projekt Östergötland. Motala 2013-05-22. Pär Holgersson. Nationellt fackspråk Pär Holgersson

Länsövergripande projekt Östergötland. Motala 2013-05-22. Pär Holgersson. Nationellt fackspråk Pär Holgersson Motala 2013-05-22 Pär Holgersson Bakgrund Nationell ehälsa högt på agendan i Östergötland HSL Nätverk med länets medicinskt ansvariga initierade under 2010 samarbete kring gemensam struktur för dokumentation

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Områdesbeskrivning Linköping

Områdesbeskrivning Linköping Stina Öberg 1(6) Områdesbeskrivning Linköping BUP-verksamheten i Linköping Alla siffror avser åldersgruppen 0-17 år och relevanta enheter på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Linköping, det vill

Läs mer

Samarbete mellan miljöinspektörer och energirådgivare i energifrågor

Samarbete mellan miljöinspektörer och energirådgivare i energifrågor Samarbete mellan miljöinspektörer och energirådgivare i energifrågor David Hansevi, Mjölby/Boxholms kommun Enver Memic, Norrköpings kommun Projektet energitillsyn i Östergötland MÖTA - bakgrund Deltagare

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av november månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av november månad 2013 2013-12-18 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av november månad 2013 Något färre lediga platser Under november 2013 anmäldes 2 080 lediga platser till Arbetsförmedlingen

Läs mer

Not: Postnummerområden med en mindre befolkning än 5 invånare har tagits bort ur listan.

Not: Postnummerområden med en mindre befolkning än 5 invånare har tagits bort ur listan. Sveriges Radio har beställt uppgifter från SCB om så kallade ROT-avdrag i samtliga postnummerområden i Östergötlands län. Här ser du dem sorterat efter andel per invånare över 20 år, där de med högst andel

Läs mer

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden - Workshop om kommunernas tillsyn Den 7 februari 2017 arrangerade Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ett seminarium om användning

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2013

Miljöbalksdagarna 2013 Miljöbalksdagarna 2013 Monika Magnusson - Naturvårdsverket Camilla Zetterberg - Kemikalieinspektionen Ann Lundström Havs- och vattenmyndigheten Helena Olsson - Jordbruksverket Agneta Holmström - Socialstyrelsen

Läs mer

Kemikalietillsyn i detaljhandeln

Kemikalietillsyn i detaljhandeln Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT Rapport: 1/2011 Författare: Björn Jonsson Datum: 2011-09-26 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN I SOLNA STAD Postadress Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen,

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 178 Dnr KS/2018:281. Förslag till nya begravningsombud

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 178 Dnr KS/2018:281. Förslag till nya begravningsombud Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-05 1 (1) Sida 178 Dnr KS/2018:281 Förslag till nya begravningsombud Bakgrund Länsstyrelsen Östergötland har skickat en förfråga till

Läs mer

Lantbruksprojektet 2014

Lantbruksprojektet 2014 SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Lantbruksprojektet 2014 Tillsyn lantbruk och hästhållare Lantbruksprojektet 2014 Fredrik Juhlin Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle kommun 2015 Grafisk form

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2013-07-24 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2012

Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2012 Tillsyn av kemikalier i detaljhandeln 2012 Projekt i Hörby och Eslövs kommun omfattande information och tillsyn vad avser märkning av kemiska produkter inom detaljhandeln. RAPPORT 2012-1 MILJÖKONTOREN

Läs mer

Minnesanteckningar. Datum för mötet: 2013-04-10 Grupp: Styrgruppsmöte Sidan 1 av 9. Mötestid: kl. 9.00-12.00

Minnesanteckningar. Datum för mötet: 2013-04-10 Grupp: Styrgruppsmöte Sidan 1 av 9. Mötestid: kl. 9.00-12.00 Datum för mötet: 2013-04-10 Grupp: Styrgruppsmöte Sidan 1 av 9 Minnesanteckningar Mötestid: kl. 9.00-12.00 Närvarande: Maria Pihlajärvi, Norrköping Åsa Hoffmann, Norrköping Linnea Salbark, Åtvidaberg Jaana

Läs mer

Företagsamhetsmätning Östergötlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning Östergötlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning Östergötlands län Johan Kreicbergs Våren 2010 Företagsamhetsmätning Östergötlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera

Läs mer

Inkomstprövning av rätten till äldreoch handikappomsorg

Inkomstprövning av rätten till äldreoch handikappomsorg RAPPORT 2003: 6 Inkomstprövning av rätten till äldreoch handikappomsorg Sociala enheten 2003-04-22 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten sid 1 (4) 701-11273-2002 FÖRORD Enligt regeringens regleringsbrev

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Jan Olofsson hälsar välkomna till Finspång och berättar lite kuriosa om staden.

Jan Olofsson hälsar välkomna till Finspång och berättar lite kuriosa om staden. 1 Minnesanteckningar från lantbruksgruppens möte i Finspång, 2012-02-29 Närvarande: Kristina Lind (Kinda), Jonas Dahl (Kinda), Therese Rauker (Ödeshög), Marie Magnusson (Valdemarsvik), Ann-Sofie Vestin

Läs mer

Utgivningsbevis för periodisk skrift

Utgivningsbevis för periodisk skrift Listnr: 34/2012 Utgivningsbevis för periodisk skrift Utfärdat av Patent- och registreringsverket den 12 september 2012 Box 530, 826 27 Söderhamn (Besökare: Kungsgatan 8) Tel: 08-782 25 00, Fax: 0270-173

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

Länsrapport Östergötland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Östergötland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Östergötland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång

Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång Polen 1 till 5 1 till 5 Storbritanien, Irland 1 till 5 1 till 5 Tyskland, Österrike

Läs mer

ÖSTERGÖTLANDS LÄN Pernilla Sandell, Inger Schroeder, Ulrika Stålknapp och Håkan Lindell

ÖSTERGÖTLANDS LÄN Pernilla Sandell, Inger Schroeder, Ulrika Stålknapp och Håkan Lindell ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2018-12-12 Pernilla Sandell, Inger Schroeder, Ulrika Stålknapp och Håkan Lindell Sammanfattning Positiva arbetsgivare i Östergötland o Marginell inbromsning i ekonomin under nästa år

Läs mer

Föredragningslista och valberedningsförslag vid årsstämman När Tisdag den 8 maj Var Vreta Kluster Tid Kl

Föredragningslista och valberedningsförslag vid årsstämman När Tisdag den 8 maj Var Vreta Kluster Tid Kl Föredragningslista och valberedningsförslag vid årsstämman När Tisdag den 8 maj Var Vreta Kluster Tid Kl. 1800-2000 Program Kl. 1800 Kl. 1830 Kl. 2000 Förtäring Föreningsstämman öppnas Föreningsstämman

Läs mer

Reach-tillsyn - frågor och svar

Reach-tillsyn - frågor och svar Naturvårdsverket har här samlat svaren på ett urval av frågor som dök upp i samband med samverkansprojektet mellan Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen 2012-2013. Informationen riktar sig framför

Läs mer

FRAMTIDA ORGANISATION AV GRUNDSKOLAN I VADSTENA KOMMUN

FRAMTIDA ORGANISATION AV GRUNDSKOLAN I VADSTENA KOMMUN FRAMTIDA ORGANISATION AV GRUNDSKOLAN I VADSTENA KOMMUN Utredning 2015-04-13 BOU2015/78-611, 2015.416 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Utredningens struktur... 4 A. Vision om skolan i Vadstena... 5 B. Fakta och prognos...

Läs mer

Miljö- och hälsorisker i anslutning till brandövningsplatser

Miljö- och hälsorisker i anslutning till brandövningsplatser Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Miljö- och hälsorisker i anslutning till brandövningsplatser PFOS är farligast Faran ej över Gränsvärdet överskrids Andra källor Säkra dricksvattnet Kartläggning av

Läs mer

Palliation sydöst

Palliation sydöst 2017-10-02 Palliation sydöst 2017 2017-10-02 Våra betydelsefulla inre och yttre rum Bemöta svår ångest Vårdmiljö Medicinsk yoga Naturens betydelse Hjärnstress Medicinsk etik,,, RCC har givit ett löfte

Läs mer

Områdesbeskrivning Norrköping

Områdesbeskrivning Norrköping Stina Öberg 1(5) Områdesbeskrivning Norrköping -verksamheten i Norrköping Alla siffror avser relevanta enheter på Norrköping, det vill säga, mellanvården och gemensamt samt åldersgruppen 0-17 år. Fördelningen

Läs mer

Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp

Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp OBS! DENNA SIDA BEHÅLLES AV STUDENTEN UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Lantbruk och djurskydd, 7,5hp, h-11 Kod nr: LOD11 - Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp 2011-11

Läs mer

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Detta tänkte vi ta upp: Presentation av oss och vad vi gör Vilka kontroller kan jag råka ut för? Hur ofta? Aviserar de besöket?

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Östergötlands län. Datum: / 18. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Östergötlands län. Datum: / 18. Sida: n 1 / 18 0501 Bostad 0580007 Linköpings centrum ytterområde 0580200 Linköpings centrum, A-läge butiker 0580201 Linköpings centrum, B-läge butiker 0580202 Linköpings centrum, C-läge butiker 0581300 Norrköping

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 2015-12-07 1(4) Miljösamverkan Östergötland Miljösamverkan Östergötland, MÖTA, är ett samarbete mellan länets tretton kommuner och Länsstyrelsen. Samverkan sker inom ämnesområdena

Läs mer

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Kontroll av märkning av kemikalier

Kontroll av märkning av kemikalier 2010-06-07 Projekt 2009: Kontroll av märkning av kemikalier Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Inger Nygren Agneta Gustafsson Sammanfattning Bygg- och miljökontoret i Skellefteå har under hösten

Läs mer

Befolkningsförändringar under 2014

Befolkningsförändringar under 2014 FS 215:1 215-2-19 FOKUS: STATISTIK Befolkningsförändringar under 214 Antalet invånare i Norrköping ökade under 214 med 1 534 personer till 135 283 invånare Antalet födda under året var 1 663 barn, 93 färre

Läs mer

Bostadsmarknaden i Östergötland Sofia Bergvall Kultur- och samhällsbyggnadsenheten

Bostadsmarknaden i Östergötland Sofia Bergvall Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bostadsmarknaden i Östergötland 2011 Sofia Bergvall Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Program 9.00 9.10 Välkomna! (Magnus Holgersson, lst) 9.10 9.40 Läget på bostadsmarknaden i länet (Sofia Bergvall,

Läs mer

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektets organisation Styrgrupp Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Arbetsgrupp Referensgrupp Dnr Uppdrag och mål Deltagare 2 Organisation Inledning

Läs mer

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Datum: Dnr: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Telefonnummer: Närvarande vid inspektionen: Namn Namn B-verksamhet C-verksamhet U-verksamhet Ansluten till

Läs mer

Daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade

Daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade RAPPORT 2001:8 Daglig verksamhet för psykiskt funktionshindrade Sociala enheten 2001-06-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten 502-10873/2000 FÖRORD I denna rapport presenteras en länstäckande kartläggning

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Tillsyn på bilverkstäder 2006 Rapport nr 3/06 olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika mö Inledning Inom ramen

Läs mer

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm 5

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm 5 Lantbrukstillsyn 11-12 december 2018 Stockholm 5 Louise Zetterholm Hushållningssällskapet Halland 1 Lagstiftningskrav Kontroller Bakgrund Bemötande från myndigheter Hög arbetsbelastning Hög ekonomisk belastning

Läs mer

Minnesanteckningar från extra referensgruppsmöte 31 augusti 2017

Minnesanteckningar från extra referensgruppsmöte 31 augusti 2017 Minnesanteckningar från extra referensgruppsmöte 31 augusti 2017 Deltagare: Jordbruksverket: Anne-Charlott Franzén, Sara Gabrielsson, Göran Ekbladh SMAK AB: Agneta den Braver Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion:

Läs mer

Fritidshusområden 2010

Fritidshusområden 2010 2012-02-10 FOKUS: STATISTIK Fritidshusområden 2010 17 fritidshusområden inom Norrköpings kommun år 2010 Norrköping på 15:e plats av 290 kommuner År 2010 fanns det sammanlagt 1 383 fritidshusområden i Sverige,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012 2012-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012 Arbetsmarknaden har tydligt mattats av och antalet personer varslade om uppsägning steg kraftigt under

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

Miljösamverkan Värmland

Miljösamverkan Värmland Protokoll Styrgruppsmöte 2 oktober 2009 Plats och tid: Region Värmland klockan 10.00-12.00 Närvarande; Mikael Schultz, Karlstad (ordförande), Michael Lindstedt, Kristinehamn, Örjan Nässlander, Hammarö,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av december månad 2013 2014-01-14 Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län december 2013 21 480 (10,2 %) 9 590 kvinnor (9,7 %) 11 890 män (10,6 %) 5 390 unga 18-24 år (21,6 %) (Andel av registerbaserade arbetskraften)

Läs mer

Bilagor 1. Frågor till Räddningstjänsten 2. Sammanställning över brandövningsplatser och brandstationer där brandskum kan ha hanterats

Bilagor 1. Frågor till Räddningstjänsten 2. Sammanställning över brandövningsplatser och brandstationer där brandskum kan ha hanterats 2017-12-12 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte/Mål... 3 Metod... 3 Resultat... 3 Norrköping, Åtvidaberg, Söderköping/Valdemarsvik och Linköpings kommun... 3 Länsstyrelsen... 4 Mjölby/Boxholms kommun...

Läs mer

Minnesanteckningar från Sakområdessamråd kollektivtrafik, infrastruktur och samhällsplanering (KIS)

Minnesanteckningar från Sakområdessamråd kollektivtrafik, infrastruktur och samhällsplanering (KIS) Minnesanteckningar 1/6 Minnesanteckningar från Sakområdessamråd kollektivtrafik, infrastruktur (KIS) Plats: Sessionssalen, regionhuset, Linköping Tid: Den 2016-04-28 kl. 13.00-15.00 Närvarande: Göran Gunnarsson

Läs mer

SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR

SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR Nyckeltal från kartläggningen av cykelvägnäten CYKELVÄGNÄTETS OMFATTNING Invånare Andel av regionens befolkning Km cykelväg Andel av regionens cykelvägnät

Läs mer

Tillsyn och prövning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde 2013 En kort rapport om projektet

Tillsyn och prövning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde 2013 En kort rapport om projektet Tillsyn och prövning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde 2013 En kort rapport om projektet - Är en samverkan mellan tillsynsmyndigheterna (livsmedel och miljö) på kommunerna och länsstyrelserna

Läs mer

Deltävlingar Ladies Tour 2015

Deltävlingar Ladies Tour 2015 Resultat efter deltävling 3 14 juni 2015 Vadstena GK Deltävlingar Ladies Tour 2015 2015-06-17 1 Statistik 17-maj 31-maj 14-jun 12-jul 13-sep Klass Mauritzberg Bråviken Vadstena Åtvidaberg Mjölby spelare

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun Miljönämnden 2015-05-21 1 (7) Plats och tid Mjölby, kl 13:00-15:20 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Anders Wikström, S Elin Ross, M Lars-Göran Hjelm, S Mariann Zäll, S, ersättare

Läs mer

GAMLA UTMANINGAR OCH NYA STRATEGIER. Kraft att utveckla våra landsbygder i ett urbaniserat Sverige

GAMLA UTMANINGAR OCH NYA STRATEGIER. Kraft att utveckla våra landsbygder i ett urbaniserat Sverige GAMLA UTMANINGAR OCH NYA STRATEGIER Kraft att utveckla våra landsbygder i ett urbaniserat Sverige Fel numerus.. Sveriges landsbygder.. Kommun 1968 1996 Förändring 1968-1996 % 2016 Förändring 1996-2016

Läs mer

Kemikalieveckan 2015

Kemikalieveckan 2015 Miljökontoret Rapport 2015-09-29 Kemikalieveckan 2015 - fokus på barns hälsa och säkerhet Rapporten upprättad av: Linn Andersen Kristin Svee 2 (9) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund

Läs mer

Det är bra för kommunen med ökad befolkning

Det är bra för kommunen med ökad befolkning Det är bra för kommunen med ökad befolkning 1 Kommunen tjänar drygt 40 000 kronor för varje ny invånare? 2 Har vi rätt beslutsunderlag? 3 Vad blir marginaleffekten av ytterligare en invånare? 4 Kommunalekonomisk

Läs mer

Näringspolitik djurskydd - vad vill vi? Hög konkurrenskraft med bibehållen god djuromsorg!

Näringspolitik djurskydd - vad vill vi? Hög konkurrenskraft med bibehållen god djuromsorg! Näringspolitik djurskydd - vad vill vi? Hög konkurrenskraft med bibehållen god djuromsorg! Svenska företagare med djurhållning ska ha sådana produktionsförutsättningar att de kan vara konkurrenskraftiga

Läs mer

Uppföljningsenkät Östgötadagarna

Uppföljningsenkät Östgötadagarna Uppföljningsenkät Östgötadagarna Uppföljningsenkäten skickades till de 122 aktörer som deltog i årets Östgötadagarna. 70 stycken svarade på 12 frågor som rörde allt från marknadsföring till omsättning

Läs mer

Djurskyddstillsynen under år 2001

Djurskyddstillsynen under år 2001 1(6) RAPPORT 34-5785/01 2002-03-27 Djurskyddstillsynen under år 2001 Jordbruksverket skall årligen rapportera till Regeringen och EU-kommissionen om den svenska djurskyddstillsynen. Verket har begärt in

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

Verksamhetsmål och ansvarsområden

Verksamhetsmål och ansvarsområden Verksamhetsmål och ansvarsområden Antagen på årsmöte 4 mars 2010 Reviderad på årsmöte 10 mars 2011 Reviderad på årsmöte 7 mars 2019 ÖOF 2010 2010-02-11 Östergötlands orienteringsförbunds vision och övergripande

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Workshop kring kontrollprogram för uppföljning av vindkraftens påverkan på fåglar och fladdermöss.

Workshop kring kontrollprogram för uppföljning av vindkraftens påverkan på fåglar och fladdermöss. Workshop kring kontrollprogram för uppföljning av vindkraftens påverkan på fåglar och fladdermöss. Datum: 140311, kl 9-12 Plats: Räddningstjänstens lektionslokal, Falkenbergs kommun Deltagare: Tina Bodin,

Läs mer

Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019

Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019 Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019 Vårt uppdrag: förebygga skador på hälsa och miljö Vi utvecklar lagstiftning och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av oktober månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av oktober månad 2012 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av oktober månad 2012 Arbetsmarknaden har tydligt mattats av och antalet personer varslade om uppsägning har ökat. Arbetslösheten

Läs mer

Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel

Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel Miljökontoret 2017 Bakgrund, syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 2 Resultat... 2 Lagstöd... 3 Slutsats och diskussion... 4 Bilagor... 5 1 Bakgrund,

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare 1 Vill vi diskutera och berätta om 1. Vattenförvaltningen och tillsyn enligt MB 2. MVG inför 2011,

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006 TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-08-28 RH06090 FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT September 2006 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Östergötlands län Johan Kreicbergs Östergötland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Länsrapport 2015 Östergötlands län. Kommunernas arbete enligt alkohollagen

Länsrapport 2015 Östergötlands län. Kommunernas arbete enligt alkohollagen Länsrapport 2015 ernas arbete enligt alkohollagen Länsrapport 2015 ernas arbete enligt alkohollagen Innehåll 1 Om länsrapportens undersökning 2015 7 Målgrupper...........................................

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (3) Sida 91 Dnr KS/2018:142 Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Bakgrund Dagens utbildnings-

Läs mer

Förnamn Efternamn, UC AB, xx xx, Förnamn Efternamn, Företagarna,08-xxx xx xx,

Förnamn Efternamn, UC AB, xx xx, Förnamn Efternamn, Företagarna,08-xxx xx xx, Förnamn Efternamn, UC AB, 08-670 xx xx, förnamn.efternamn@uc.se Förnamn Efternamn, Företagarna,08-xxx xx xx, förnamn.efternamn@foretagarna.se Om UC och Företagarna UC Sveriges ledande affärs- och kreditupplysningsföretag

Läs mer

Finansiering av projektet Jobblabbkompetensförsörjning

Finansiering av projektet Jobblabbkompetensförsörjning Tjänsteskrivelse 1 (7) Utbildningsförvaltningen Kathrin Hansson Elisabeth Stärner Karin Nyman 2018-06-07 Dnr BOU 2018-374 Dnr BIN 2018-217 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Finansiering av projektet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013 Efter en lugn inledning på året med sjunkande arbetslöshet och fler i arbete har antalet varsel stigit

Läs mer

Projektplan för Artskydd och vägledning

Projektplan för Artskydd och vägledning Projektplan för Artskydd och vägledning Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta

Läs mer