Jan Olofsson hälsar välkomna till Finspång och berättar lite kuriosa om staden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jan Olofsson hälsar välkomna till Finspång och berättar lite kuriosa om staden."

Transkript

1 1 Minnesanteckningar från lantbruksgruppens möte i Finspång, Närvarande: Kristina Lind (Kinda), Jonas Dahl (Kinda), Therese Rauker (Ödeshög), Marie Magnusson (Valdemarsvik), Ann-Sofie Vestin (Åtvidaberg), Jan Olofsson (Finspång), Tora Strandberg (Norrköping), Ingrid Franzén (Norrköping), Linnea Falk (Finspång), Ulrika Lundahl (Linköping), Anna Munktell Flarup (Norrköping), Beatha Björkgren (Mjölby/Boxholm), Charlotte Uddén (Mjölby/Boxholm), Michael Werthén (Linköping), Anna-Stina Påledal (Länsstyrelsen), Karin Thedéen (Länsstyrelsen). Vid pennan: Linnea Falk Jan Olofsson hälsar välkomna till Finspång och berättar lite kuriosa om staden. Växtnäringsprojektet 2011 Viktoria Carlsson, Motala skulle ha redovisat sammanställningen av växtnäringsprojektet, men uteblev på grund av sjukdom. Rapporten finns dock på MÖTAs webbplats för dem som är intresserade. Länsstyrelsens omorganisation Anna-Stina Påledal och Karin Thedéen från länsstyrelsens miljöskyddsenhet inledde med att presentera sig och informera om länsstyrelsens omorganisation och koncentrationen av miljöprövningsdelegationerna. Syftet med koncentrationen av miljöprövningsdelegationerna är enligt Karin Thedéen att arbetet ska bli mer effektivt och att man ska åstadkomma mer likartade bedömningar. Miljöprövningsdelegationerna koncentreras till 12 länsstyrelser, jämnt fördelade över landet istället för tidigare 21. Miljöprövningsdelegationerna inom länsstyrelserna i Stockholm, Uppsala, Östergötland, Kalmar, Skåne, Halland, Västra Götaland, Örebro, Dalarna, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten ska finnas kvar. Länsstyrelsens miljöskyddsenhet har delats in i en prövningsgrupp och en tillsynsgrupp. I Prövningsgruppen ingår Ola Lindén (samordnare), Karin Thedéen, Karl-Martin Axelsson, Katharina Krusell, Melica Cliffoord och Peter Olofsson. I Tillsynsgruppen ingår Elin Iseskog (samordnare), Anna-Stina Påledal, Ann-Christine Wiklander, Carina Gummesson, Göran Thunberg, Linda Tollemark, Sofie Palmquist och Thomas Lindvall. Anna-Stina Påledal är även behjälplig med kommunstöd/tillsynsvägledning när det gäller tillsyn inom miljöskydd lantbruk, livsmedel och foder samt rening av avloppsvatten. Slamlagring Beatha Björkgren hade planerat att informera om Biototals nya slamlagringsplatta för att lantbruksgruppen skulle kunna göra en samlad bedömning, men information från Biototal har uteblivit.

2 2 Norrköping har med en beskrivning från Econova med en tät duk i botten som viks upp mot avloppsslammet. I bottenlagret finns en fiberbädd med hög absorptionskapacitet som ska suga upp vatten som eventuellt pressas ut ur slammet. En skyddande, UV-beständig duk läggs över stukan och förankras mot mark. I Mjölby finns tre slamlager med dammduk i botten. Linköping har hört att duken inte är slitstark och att det händer att den går sönder. Merolitplatta med uppsamling av lakvatten är en annan variant som dykt upp. Merolit beskrivs på företaget Meroxs hemsida som ett alternativ till betong och asfalt som består av hyttsten och Merit Hårda, slitstarka ytor med lång livslängd och till lågt pris. Ytterligare information från Meroxs hemsida: Hyttsten: Gjuten och luftsvalnad masugnsslagg. När Hyttstenen svalnat bryts den med lastmaskin, krossas och siktas till önskade sorteringar. Normalt samma sorteringar som bergkross. Hyttsten består i huvudsak av omsmälta naturliga bergarter och innehåller främst kisel och kalk. Merit 5000: Ett tillsatsmaterial för betong. Internationell benämning är: Ground granulated blastfurnace slag (GGBS). Produkten framställs av torkad Hyttsand. Snabbkyls (granuleras) den smälta masugnsslaggen i vatten, erhålls en lätt glasig sandliknande produkt, som kallas Hyttsand. Hyttsand får genom sin glasiga (amorfa) struktur andra egenskaper jämfört med den luftsvalnade slaggen (Hyttsten). Den mest intressanta egenskapen hos hyttsanden är att den har s.k. latenta bindningsegenskaper, vilket innebär att den efter malning och aktivering, t.ex. med kalk, hårdnar ungefär som vanlig cement. Huvudbeståndsdelar i hyttsten och hyttsand: Ämne Formel Andel Kiseldioxid SiO % Kalk CaO 28-33% Magnesiumoxid MgO 15-19% Aluminiumoxid Al 2 O % Svavel S 1-1,5% Järnoxid FeO 0,50% Manganoxid MnO 0,50% För mer detaljerad information hänvisar företaget till produktspecifikationen för jordbrukskalken M-Kalk. För mer information hänvisar företaget till: Henry Flisell Säljare & Marknadsutveckling Telefon

3 3 Växtskyddsmedel Kristina Grill från länsstyrelsens miljöskyddsenhet höll ett föredrag om växtskyddsmedel, vilka regler som gäller vid förvaring, hantering och spridning samt miljöpåverkan. Det kan se ut som övergödning när växtskyddsmedel påverkat balansen mellan växt- och djurliv. Det har inte forskats så mycket om bekämpningsmedel i Sverige, särskilt inte om olika ämnen i samverkan eller om nedbrytningsprodukter som kan vara farligare än ursprungsämnet. Akuta utsläpp med akuta effekter kan vara uppenbara, men långsiktiga effekter på populationsstorlek och ekosystem är svårare att få grepp om. Det har inte fokuserats så mycket på giftiga växtskyddsmedel i växthus. Skyddskläder? Läckage? Sköljvatten från växthus var hamnar det? Finns rapport om man söker här: En del växtskyddsmedel är läckagebenägna, andra bryts inte ner på lång tid. Totril till exempel har varit förbjudet sedan länge, men man hittar det ännu i miljön. Det bästa alternativet är förstås att använda icke läckagebenägna, lättnedbrytbara ämnen. På lermark kan bekämpningsmedel spridas via sprickor. I lätt jord läcker de till dränering och vidare till grundvattnet. När de väl nått grundvattnet är det inte stor möjlighet till nedbrytning. Bäst är mulljord med hög mikrobiologisk aktivitet. Besprutningsavtal Enligt Kristina Grill finns en nackdel när sprutningen hyrs ut. Regleringen efter väder och vind kan bli sämre när man har ett schema över hos vem man ska spruta och när i jämförelse med om lantbrukaren själv styr över det. Boktips! Säker bekämpning I miljöbalkens generella biotopskyddsområden får inte bekämpningsmedel spridas. Behörighet Det kommer direktiv från EU om hantering av växtskyddsmedel och de länder som saknar behörighetsutbildning kommer att få införa detta. En behörighet kan i dagsläget inte dras in. Inte ens om man missköter sig. Detta kan dock också förändras när EU direktivet införlivas. Butiker som säljer växtskyddsmedel har inga krav på sig att kontrollera att den som köper har behörighet. Tora Strandberg har deltagit vid en behörighetskurs och rekommenderar den: Rengöring av spruta Ha med vattentank ut i fält för rengöring. Det måste inte växa något även om det är en fördel. Platta för rengöring måste vara tillräckligt stor för att inte bekämpningsmedlet ska skvätta till omgivningen. Uppsamling leds till exempel till biobädd.

4 4 Skyddsavstånd Vid lutande mark måste markanpassade skyddsavstånd räknas om. Ogräsrugge kring dräneringsbrunnen är ett tecken på att man hållit skyddsavståndet. Använd greppa näringens hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd. Termometer, vindmätare och vindflöjel med i fält. Det räcker inte att titta på grannens flagga. Vindriktning ska bestämmas med vindflöjel i ögonnivå. Skyddsavstånd till omgivande mark och grannar, inklusive ekologisk odling, utifrån försiktighetsprincipen och naturvårdsverkets allmänna råd. Näringsläckage Tora Strandberg berättar att SLU sett en minskning av näringsläckaget till vatten i områden där rådgivningen via greppa näringen genomförts. För mer info se Mätningar i jordbruksåar visar: Lantbrukets åtgärder mot näringsläckage ger bra effekt Erfarenheter av andra aktörer än lantbruk I Norrköping brukar golfklubbarna ta kontakt i början av säsongen. En stor hälsorisk är om golfare vistas på banorna samtidigt som man sprider. Att mäta bekämpningsmedel i urin kan visa vilka som vistats på golfbanan. Norrköpings erfarenhet är att det är sämre med kontakten med entreprenörer som besprutar hårdgjorda ytor i stan. På mindre ytor kan det absolut vara befogat att använda mekaniska metoder istället. Lantbruksgruppens organisation Ett tidigare önskemål från lantbruksgruppen har varit att länsstyrelsen är med på mötena och även som samordnare, på liknande sätt som för avloppsgruppen. Anna-Stina meddelar att länsstyrelsen gärna är närvarande vid lantbruksgruppens möten. Däremot kommer inte länsstyrelsen att vara samordnande och hålla i möten så länge gruppen är en undergrupp till miljöskyddsgruppen. Om styrgruppen ändrar grupporganisationen kan detta komma att ändras. En nackdel om gruppen blir en ny huvudgrupp och får en ny organisation är att vi kanske inte kan ha så täta träffar som vi har idag och troligen blir det en mindre arbetsgrupp som träffas och får ordna handläggarträffar. Gruppen enas om att nuvarande organisation är bra. Det finns behov av en lista med mejladresser som uppdateras kontinuerligt, exempelvis på MÖTAs hemsida. Finspång sammanställer och skickar till Sofie Palmquist, samordnare för miljöskyddsgruppen. Definition av jordbruksföretag Läser man ordet jordbruksföretag (i Förordning om miljöhänsyn i jordbruket och Statens jordbruksverks föreskrifter om hänsyn till natur och kulturvärden i jordbruket) behöver inte andra än just företag med fler än två djurenheter ha gödselplatta. Karin Thedéen efterforskar förtydligande.

5 5 Lämpligt skyddsavstånd vid spridning av gödselmedel Länsstyrelsen har tagit bort skyddsavstånd i villkoren vid tillstånd. Skyddsavstånd till vatten och vattentäkter har de dock kvar. Skriver att de utrett och att det inte vid prövningstillfället var nödvändigt med skyddsavstånd/villkor. Kan omprövas vid klagomål. Redovisning av lagringskapacitet och spridningsarealer vid ansökan/anmälan om miljöfarlig verksamhet Inspektörerna har fått uppfattningen att länsstyrelsen inte kräver någon redovisning av lagringskapacitet och spridningsarealer vid ansökan utan att miljökontoren fick titta på detta i efterhand vid tillsyn. Enligt Karin Thedéen måste den sökande redovisa en plan. Länsstyrelsen kan ge tillstånd även om de inte redovisat en fullständig, faktisk spridningsareal, men inte utan att det finns en plan för både lagring och spridning. Finns domar på området krav på lagringskapacitet i samband med prövning? Eftersom anmälan till kommunen oftast sker i direkt anslutning till att verksamheten ska starta upp eller utöka måste de däremot kunna redovisa en färdig lösning. Gemensamma rutiner för slamärenden Nya avfallsförordningen och anmälan om spridning av slam Är slam avfall? För den som vill bli av med det är det avfall och för den som vill ta emot det en resurs. Enligt Naturvårdsverket finns inget stöd för att ta in anmälan vid spridning av slam efter omformuleringen av 38 (nu 45). Kan komma att ändras i och med slamförordningen, men det dröjer innan den kommer. Dock gäller försiktighetsmått fortfarande. Vad finns i slammet, hur ska det användas? Tillsynsfråga i efterhand. För mellanlagring krävs fortfarande anmälan. Riktlinje/rutin/information? Anna-Stina Påledal berättar att det finns planer på en slamträff, eventuellt med Sörmland. Slamspridning förekommer främst i Norrköping, Linköping och Mjölby. Vi behöver ta fram en gemensam handläggningsrutin så att kommunerna gör lika. Norrköping, Linköping och Länsstyrelsen tar fram stolpar för handläggning av slam, agrodank och biogödsel. Invallning av cisterner ovan mark utanför vattenskyddsområde Mjölby har haft kontakt med jurist. Kraven måste vara motiverade i varje enskilt fall. Hänvisa till riktlinje går bra, men besluta utifrån allmänna hänsynsregler (2 kap 3 ). Enligt juristen kan kommunen bli skadeståndsskyldig om en verksamhetsinnehavare gjort det som föreskrivs i kommunal riktlinje och vi sedan kräver ytterligare åtgärder. Åtvidaberg, Kinda och Valdemarsvik har inga riktlinjer/policys. Övriga deltagande kommuner har riktlinjer som kräver invallning om cisternen rymmer >1m 3. Länsstyrelsen kräver som regel invallning och motiverar i det enskilda fallet.

6 6 Tillsynsplanering Norrköping besöker B-verksamheter varje år och C-verksamheter vartannat år. Riskbaserad taxa. Årlig avgift för alla verksamheter med >30 DE eller > 60ha. Alla anläggningar förs in i ett exceldokument. Räknar sedan på hur många inspektörer de är och hur många anläggningar de har. U-anläggningar räknar man med att hinna med vart 6:e år. Planerar att gå igenom de verksamheter som finns i registret och i ett senare skede eventuellt inventera nya. Utgår ifrån gamla anteckningar i ECOS. Skickar ut brev och informerar om planerad tillsyn och räknar med att de ringer om de inte har verksamhet. Mjölby har årlig avgift för alla med fler än 30 DE, inga växtodlare. B-verksamheter besöks årligen, C-verksamheter efter storlek, U som Norrköping. Företagens miljörapport Uppdatering av adresser och namn i miljöreda avgörande för om företagarna kan lämna miljörapport. För att vi i kommunerna ska kunna få miljörapport med korrekta uppgifter behöver vi skicka ändrade företagsuppgifter till Länsstyrelsen. Nästa möte 19/9 2012, kl i Kinda.

Minnesanteckningar från MÖTA:s Lantbrukshandläggarträff på Länsstyrelsen i Linköping den 27 februari 2013

Minnesanteckningar från MÖTA:s Lantbrukshandläggarträff på Länsstyrelsen i Linköping den 27 februari 2013 Datum för mötet: 2013-02-27 Grupp: Lantbruk Sidan 1 av 5 Minnesanteckningar från MÖTA:s Lantbrukshandläggarträff på Länsstyrelsen i Linköping den 27 februari 2013 Närvarande Linnea Salbark, Kristina Lind,

Läs mer

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Svensk författningssamling 1998:915 t.o.m. SFS 2015:250 SFS nr: 1998:915 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1998-06-25 Ändrad:

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel; beslutade den 11 juni 2015 Utkom från trycket den 25 juni 2015

Läs mer

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands län Linköping 10581967 2013-07-12 560 000 3 SOLEL Östergötlands

Läs mer

Växtskyddsrådet

Växtskyddsrådet Växtskyddsrådet 2017-03-06 Titta in på vår webbplats och prenumerera på nyhetsbrevet! Agneta och Sara leder projektet Giam enissim euguerilis digna Giam enissim euguerilis digna Projektplanering 2017 och

Läs mer

Rutin för verksamhetsplanering inom Miljösamverkan Östergötland

Rutin för verksamhetsplanering inom Miljösamverkan Östergötland Rutin för verksamhetsplanering inom Miljösamverkan Östergötland Syfte Syftet med rutinen är att förtydliga genomförandet av verksamhetsplaneringen inom Miljösamverkan Östergötland (MÖTA). Projektförslag

Läs mer

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Datum: Dnr: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Telefonnummer: Närvarande vid inspektionen: Namn Namn B-verksamhet C-verksamhet U-verksamhet Ansluten till

Läs mer

Organisationsschema. Styrgrupp. Referensgrupp. Sekretariat. Miljöskyddsgrupp. Hälsoskyddsgrupp Avloppsgrupp Livsmedelsgrupp.

Organisationsschema. Styrgrupp. Referensgrupp. Sekretariat. Miljöskyddsgrupp. Hälsoskyddsgrupp Avloppsgrupp Livsmedelsgrupp. Välkomna! Syfte med MÖTA Öka samsynen Effektivisera tillsynen Utveckla tillsynsvägledningen Stödja miljömålsarbetet Möjliggöra effektiv och ändamålsenlig kompetensutveckling Organisationsschema Styrgrupp

Läs mer

Information inför tillsynsbesöket

Information inför tillsynsbesöket Information inför tillsynsbesöket I den här broschyren har vi försökt att sammanfatta viktiga bestämmelser i miljöbalken som det är vanligt att man får anmärkningar på. Allt som vi tar upp i broschyren

Läs mer

DE NYA SPRIDNINGS- FÖRESKRIFTERNA

DE NYA SPRIDNINGS- FÖRESKRIFTERNA DE NYA SPRIDNINGS- FÖRESKRIFTERNA NFS 2015:2 om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel med tillhörande vägledning träder i kraft 1 november 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Om Uppsalas regler för stallgödsel Hela Uppsala kommun är klassat som ett nitratkänsligt område. Enligt EU:s nitratdirektiv innebär det

Läs mer

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Lantbruk Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Projektrapport 2015 Sammanfattning Under 2014 genomfördes ett projekt inom lantbruk i MÖTA:s regi. Projektet syftade till att ta fram underlag som en blankett

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Sidan 1 av 3. Datum. Från och med: Till och med: Sökande

Sidan 1 av 3. Datum. Från och med: Till och med: Sökande Sidan 1 av 3 Ansökan om att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt Gäller för yrkesmässig spridning enligt 14 paragrafen i Statens naturvårdsverks föreskrifter om spridning av kemiska

Läs mer

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som hästhållningen ger upphov till. Som en del i Oxundaåns vattenvårdsprojekt

Läs mer

Ansökan/Anmälan om yrkesmässig användning av växtskyddsmedel

Ansökan/Anmälan om yrkesmässig användning av växtskyddsmedel Sida 1 av 6 Ansökan/Anmälan om yrkesmässig användning av växtskyddsmedel Enligt 2 kap förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Ansökan enligt 40 om användning: Anmälan enligt 41 om användning: på tomtmark

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson 2015-08-31 2015-3909 0480-45 03 17 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Sökande: Ärende: *Remiss Näringsdepartementet REMISS, Generella

Läs mer

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk 1(6) Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress

Läs mer

Greppa Näringen Stina Olofsson, Jordbruksverket

Greppa Näringen Stina Olofsson, Jordbruksverket Greppa Näringen 2019-04-12 Stina Olofsson, Jordbruksverket Vad är Greppa Näringen? -kostnadsfri rådgivning och information som lantbrukaren och miljön tjänar på -startade 2001 i sydlänen, har utvidgats

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN om kemisk bekämpning på områden som omfattas av 2 kap. 40-41 SFS 2014:425 EB.47:3 Miljöenheten Tel: 0416 270 00 Fax: 0416-185 16 stadsbyggnad@sjobo.se Sjöbo kommun Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner:

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner: Ansökan om tillstånd inom 1(5) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress Postnummer

Läs mer

Organisationsnr/Personnr. Avstånd till närmaste: Vattentäkt: Dagvattenbrunn: Dräneringsbrunn: Vattentäkt: Dagvattenbrunn: Dräneringsbrunn:

Organisationsnr/Personnr. Avstånd till närmaste: Vattentäkt: Dagvattenbrunn: Dräneringsbrunn: Vattentäkt: Dagvattenbrunn: Dräneringsbrunn: lanketten skickas till: Miljökontoret ox 33200 701 35 Örebro nsökan Yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde enligt 14 ; SNFS 1997:2 Sökande Namn Organisationsnr/Personnr dress

Läs mer

Sidan 1 av 4. Sökande. Datum. Från och med: Till och med: Samma som sökande (fyll dock i behörighetsnumret) Vem ska sprida ut bekämpningsmedlet?

Sidan 1 av 4. Sökande. Datum. Från och med: Till och med: Samma som sökande (fyll dock i behörighetsnumret) Vem ska sprida ut bekämpningsmedlet? Sidan 1 av 4 Ansökan om att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt Gäller för yrkesmässig spridning enligt 14 paragrafen i Statens naturvårdsverks föreskrifter om spridning av kemiska

Läs mer

ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern

ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern Sida (6) För handläggning av ansökan kommer miljöoch hälsoskyddsnämnden att ta ut en avgift enligt

Läs mer

Välkommen till kurs om Underhåll av diken, 14 U! Foto: Tilla Larsson

Välkommen till kurs om Underhåll av diken, 14 U! Foto: Tilla Larsson Välkommen till kurs om Underhåll av diken, 14 U! Foto: Tilla Larsson Program dag 1, 21/3 10.00 10.30 Registrering samt fika på Safiren 10.30 11.00 Inledning Jenny J, Pernilla K 11.00 11.30 Vad är markavvattning?

Läs mer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN om kemisk bekämpning på områden som omfattas av 2 kap. 40-41 SFS 2014:425 Miljöenheten Tel: 0416-271 53 Fax: 0416-185 16 stadsbyggnad@sjobo.se Sjöbo kommun Samhällsbyggnadsnämnden 275 80

Läs mer

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna!

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/ Hantering Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/Hantering Vilka är vi?: Magnus Sandström, kursansvarig, Jordbruksverket Thomas Wildt-Persson, rådgivningsexpert, Hushållningssällskapet

Läs mer

Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde

Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde sid 1 (5) Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde En avgift på 850 kr/timme kommer att debiteras för handläggning av ärendet. Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsägare

Läs mer

CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Inriktning. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin

CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Inriktning. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin 2018-03-09 1 CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Adress: Telefon: Fastighetsägare: Org.nr/pers.nr: Postadress: E- post: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER

Läs mer

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Sökande Namn Person-/Organisationsnummer Adress Postnr E-post Ort Telefon/mobil 2. Fastighet där djurhållning

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om djurhållning med över 100 djurenheter Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Sökande Namn Person-/Organisationsnummer Adress Postnr E-post Ort Telefon/mobil 2. Fastighet där djurhållning

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Östergötlands län Johan Kreicbergs Östergötland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt

Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt MBF_41.Bekämpningsmedelvattentäkt 2017-03-25 Sida 1 / 8 Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt Gäller för yrkesmässig spridning enligt kapitel 6, paragraf 1 i Statens

Läs mer

CHECKLISTA VID INSPEKTION

CHECKLISTA VID INSPEKTION A. ALLMÄNNA FRÅGOR CHECKLISTA VID INSPEKTION Inspektör/er Datum för inspektion Namn på företaget Kontaktperson på företaget Telefonnummer till företaget Areal (inkl. åkermark och betesmark) hektar Typ

Läs mer

Den positiva trenden håller i sig! Enkätundersökning för växtskyddsmedelsanvändning, inriktning, trädgård,

Den positiva trenden håller i sig! Enkätundersökning för växtskyddsmedelsanvändning, inriktning, trädgård, Den positiva trenden håller i sig! Enkätundersökning för växtskyddsmedelsanvändning, inriktning, trädgård, 2002-2012 Årets enkätundersökning på behörighetsutbildningarna visar att alltfler använder bra

Läs mer

Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/ växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde

Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/ växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde sid 1 (5) Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/ växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde Vi tar ut en avgift enligt en bestämd taxa för att handlägga din ansökan. Fastighet Gårdens huvudfastighet Fastighetsbeteckning/ar

Läs mer

Djurhållning Nuvarande Djurslag: Antal: Antal djurenheter:

Djurhållning Nuvarande Djurslag: Antal: Antal djurenheter: Anmälan C-lantbruk Enligt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Bygg & Miljö Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Sökande Namn: Organisationsnummer: Kontaktperson: Adress: Postnummer och

Läs mer

Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel

Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel Miljökontoret 2017 Bakgrund, syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 2 Resultat... 2 Lagstöd... 3 Slutsats och diskussion... 4 Bilagor... 5 1 Bakgrund,

Läs mer

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt, enligt 14 (SNFS 1997:2)

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt, enligt 14 (SNFS 1997:2) Ankomststämpel Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt, enligt 14 (SNFS 1997:2) Sökande; den som avser utföra spridningen eller, efter skriftlig

Läs mer

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås.

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås. Anteckningar 2014-10-23/24 1(4) Närvarande: Maria Pihlajärvi Per Linnér Malin Hultegård Karolina Hedlund Annelie Vestergren Yngve Blomberg Inger Alf-Johansson Göran Kugelberg Linnéa Salbark Karin Sigvardsson

Läs mer

Användning av bekämpningsmedel i vattenskyddsområde

Användning av bekämpningsmedel i vattenskyddsområde Användning av bekämpningsmedel i vattenskyddsområde Emma Colleen Enheten för miljöfarlig verksamhet Miljörättsavdelningen 2009-04-06 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Hantering

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av december månad 2013 2014-01-14 Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län december 2013 21 480 (10,2 %) 9 590 kvinnor (9,7 %) 11 890 män (10,6 %) 5 390 unga 18-24 år (21,6 %) (Andel av registerbaserade arbetskraften)

Läs mer

Golfen och miljön Praktiskt miljöarbete NGA Spanien 2015

Golfen och miljön Praktiskt miljöarbete NGA Spanien 2015 Golfen och miljön Praktiskt miljöarbete NGA Spanien 2015 Peter Edman peter.edman@golf.se 0046 70 266 56 86 Vad händer i framtiden Klimatförändringar Lagar och restriktioner Naturresurser och energi Certifiering/dokumentering

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2014:18 Utkom från trycket den 11 april 2014 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för Vätterns

Läs mer

Ansökan avser följande preparat (ytterligare detaljerad information ska bifogas (Bilaga A) 1 2 3

Ansökan avser följande preparat (ytterligare detaljerad information ska bifogas (Bilaga A) 1 2 3 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt sprida bekämpningsmedel Enligt 14 SNFS 1997:2 och 40 förordning om bekämpning (2014:425) Sökande Namn: Adress: Person-/organisationsnummer: Postnummer och Ort: E-postadress:

Läs mer

Växtskydd. Svarsförslag till övningsuppgift vid tvärvillkorskurs den 2-3 september Karin Almgren Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Växtskydd. Svarsförslag till övningsuppgift vid tvärvillkorskurs den 2-3 september Karin Almgren Länsstyrelsen i Västra Götalands län Växtskydd Svarsförslag till övningsuppgift vid tvärvillkorskurs den 2-3 september 2008 Karin Almgren Länsstyrelsen i Västra Götalands län 1 Svar! Vskydd 3 Du besöker ett företag som brukar 75 ha åker i

Läs mer

Checklista för tillsyn i fält 2019

Checklista för tillsyn i fält 2019 Checklista för tillsyn i fält 2019 Del 1 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person- /organisationsnummer Adress Telefon Mejladress Inspektör Närvarande Vattenförekomst

Läs mer

Handläggning av ärenden om avloppsslam på övrig mark

Handläggning av ärenden om avloppsslam på övrig mark 2006-09-05 1 Till Handläggare av ärenden om spridning av avloppsslam. Från Dan Ullgren, Falköping Jan-Olof Sannö, Mariestad Jan Ålander, Skara Handläggning av ärenden om avloppsslam på övrig mark ----

Läs mer

Anmälan/ansökan om spridning av växtskyddsmedel (bekämpningsmedel)

Anmälan/ansökan om spridning av växtskyddsmedel (bekämpningsmedel) MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 6 Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Tänk på! Anmälan/ansökan ska vara Miljöenheten tillhanda senast 4 veckor innan den tänkta spridningen ska ske Vilken typ av ärende

Läs mer

Växtskyddssäsongen 2017

Växtskyddssäsongen 2017 Växtskyddssäsongen 2017 Användningsvillkor Spridningsföreskrifter Funktionstest av sprutor Stölder av växtskyddsmedel Förpackningsinsamling Spridning av produkter med samma AS Användningsvillkor SKA SKYDDAS

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Jämförelse mellan IP SIGILL och krav på egenkontroll för anmälnings och tillståndspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken.

Jämförelse mellan IP SIGILL och krav på egenkontroll för anmälnings och tillståndspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken. IP SIGILL Bas Flik 4 Giltig från 2011-02-01 Jämförelse mellan IP SIGILL och krav på egenkontroll för anmälnings och tillståndspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken. 2008-11-10 Karin Eliasson Hushållningssällskapet

Läs mer

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Maja Englund 019-21 15 46 Miljönämnden Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Ärende Miljödepartementet

Läs mer

Förbränning Tillsyn. Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar. Uppdrag. Bakgrund.

Förbränning Tillsyn. Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar. Uppdrag. Bakgrund. Projektplan för version 2010-05-26 Förbränning Tillsyn Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag

Läs mer

Statistikinfo 2015:01

Statistikinfo 2015:01 Statistikinfo 215:1 Folkmängden ökade med 1679 personer i Linköping 214 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 679 personer 214, ungefär lika mycket som året före. Vid årsskiftet bodde 151 881 personer

Läs mer

1 Av paragrafen framgår att förordningen är meddelad med stöd av regeringens s.k. restkompetens.

1 Av paragrafen framgår att förordningen är meddelad med stöd av regeringens s.k. restkompetens. Promemoria 2011-02-28 Miljödepartementet Rättsenheten Kansliråd Malin Wik Telefon 08-405 24 17 E-post malin.wik@environment.ministry.se Koncentration av miljöprövningsdelegationerna Bakgrund I proposition

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

Ansökan om tillstånd inom vattenskyddsområde

Ansökan om tillstånd inom vattenskyddsområde Ansökan om tillstånd inom vattenskyddsområde - för yrkesmässig användning av växtskyddsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 6 kapitlet, 1, Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss

Läs mer

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Känsligt område Över 10 djurenheter Administrativa uppgifter 1. Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Församling Verksamhetsutövare

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Möte i hälsoskyddsgruppen den 13 september 2012 kl. 9:00.

Möte i hälsoskyddsgruppen den 13 september 2012 kl. 9:00. Sidan 1 av 6 Möte i hälsoskyddsgruppen den 13 september 2012 kl. 9:00. Mötestid: kl. 9.00-12.00 Närvarande: Linda Tollemark, Länsstyrelsen Anneli Hammarström, Linköpings kommun Per Linnér, Motala kommun

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Förnamn Efternamn, UC AB, xx xx, Förnamn Efternamn, Företagarna,08-xxx xx xx,

Förnamn Efternamn, UC AB, xx xx, Förnamn Efternamn, Företagarna,08-xxx xx xx, Förnamn Efternamn, UC AB, 08-670 xx xx, förnamn.efternamn@uc.se Förnamn Efternamn, Företagarna,08-xxx xx xx, förnamn.efternamn@foretagarna.se Om UC och Företagarna UC Sveriges ledande affärs- och kreditupplysningsföretag

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 741 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

Myndighetsperspektivet

Myndighetsperspektivet Myndighetsperspektivet Sulfidjord lösningar för framtiden Umeå 2017-04-26 Karin Bark, Sofia Linder Vilka är vi? Sofia Linder Miljöinspektör, Miljö- och byggnadsförvaltningen, Luleå kommun Karin Bark Konsult

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Typ och beskrivning av verksamhet

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Typ och beskrivning av verksamhet Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område T = den timtaxa som fastställs. Under kolumnen Avgift anges avgiften med en

Läs mer

ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern

ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern Sida (6) För handläggning av ansökan kommer miljöoch hälsoskyddsnämnden att ta ut en avgift enligt

Läs mer

Ny lagstiftning på växtskyddsområdet. Det nya växtskyddsdirektivet införande och konsekvenser. Utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden

Ny lagstiftning på växtskyddsområdet. Det nya växtskyddsdirektivet införande och konsekvenser. Utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden Ny lagstiftning på växtskyddsområdet Det nya växtskyddsdirektivet införande och konsekvenser Förordning om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden Direktiv om hållbar användning av Magnus Franzén,

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Östergötland

Regelförenkling på kommunal nivå. Östergötland Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Ja 89% Nej 12% Nej 12% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 2001-12-17 Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 1. Deltagande i projektet samt svarsfrekvens enkät Har besvarat enkäten 30 Har inte besvarat enkäten 19 Har

Läs mer

Blankett Ansökan om tillstånd/anmälan om yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel

Blankett Ansökan om tillstånd/anmälan om yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel 1 (5) Blankett Ansökan om tillstånd/anmälan om yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel enligt NFS 2015:2

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, februari 2015

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, februari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Annelie Almérus Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, februari 2015 Färre fick arbete 1 830 personer fick arbete under februari och det var 110

Läs mer

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm Lantbrukstillsyn 11-12 december 2018 Stockholm 1 Louise Zetterholm Hushållningssällskapet Halland Kommunal tillsyn på Lantbruk enligt Miljöbalken Tillsyn på lantbruk är ju som vilket annat företag som

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, november 2014

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, november 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Annelie Almérus Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, november 2014 Något färre fick arbete 1 685 personer fick arbete under november och det

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn Sid 1(6) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs Timavgift i de fall tillsynen

Läs mer

SMHI/SGI-seminarium. Länsstyrelsernas möjliga samarbetsområden inom klimatanpassning. Anpassning till förändrat klimat Malmö den 20-21 april 2010

SMHI/SGI-seminarium. Länsstyrelsernas möjliga samarbetsområden inom klimatanpassning. Anpassning till förändrat klimat Malmö den 20-21 april 2010 SMHI/SGI-seminarium Anpassning till förändrat klimat Malmö den 20-21 april 2010 Länsstyrelsernas nätverk om klimatanpassning Diskussion och workshop om framtida samarbetsområden Klimatanpassningssamordnarnas

Läs mer

Hållbarhetsdirektivet och IPM

Hållbarhetsdirektivet och IPM Hållbarhetsdirektivet och IPM Agneta Sundgren, Växt och Miljöavdelningen Jordbruksverket Uddevallakonferensen 20150115 Hållbarhetsdirektivet (2009/128/EG) 2015 äntligen klart vad Jordbruksverket får göra!

Läs mer

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Senast uppdaterad: 2010-10-26 (efter styrgruppsmötet) Dokument: VP MÖTA 2011 Sidan: 1 av 2 Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Miljöskydd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedel; SFS 1998:947 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I fråga

Läs mer

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN - Information och lathund för att förenkla prövning i samband med leverans av gödsel till eller mottagande av biogödsel från biogasanläggning Man brukar dela in lantbruksverksamheter

Läs mer

Bilaga 2. Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2)

Bilaga 2. Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2) Bilaga 2 Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2) OBS: Tillstånd söks av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig

Läs mer

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. BILAGA Taxebilaga ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap. -5 ) efterlevs Timfaktor i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN. Antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2002, 253.

LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN. Antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2002, 253. LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2002, 253. 1 LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN Lokala föreskrifter för Lunds kommun för att skydda människors

Läs mer

Areal (ha) Mark totalt: Arrenderad mark: För gödselspridning: Skog:

Areal (ha) Mark totalt: Arrenderad mark: För gödselspridning: Skog: CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Adress: Telefon: Närvarande vid inspektionen: Fastighetsägare: Org.nr/pers.nr: Postadress: E- post: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN

Läs mer

Introduktionskurs Stockholm 7 8 november Läckage av kemiska växtskyddsmedel - vad hittar vi i vattenmiljön? Per Widén

Introduktionskurs Stockholm 7 8 november Läckage av kemiska växtskyddsmedel - vad hittar vi i vattenmiljön? Per Widén Introduktionskurs Stockholm 7 8 november 2018 Läckage av kemiska växtskyddsmedel - vad hittar vi i vattenmiljön? Per Widén Motiv för 13-modulerna (Växtskydd) Användning bekämpningsmedel 2017 1) Några verksamma

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Länsstyrelsen i Kalmar län fastställde 1994 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Örsjö (i de fall lagar, förordningar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013 Efter en lugn inledning på året med sjunkande arbetslöshet och fler i arbete har antalet varsel stigit

Läs mer

PROJEKT. Lantbruk 2012 projekt 4. Tillståndspliktiga lantbruk

PROJEKT. Lantbruk 2012 projekt 4. Tillståndspliktiga lantbruk PROJEKT Lantbruk 2012 projekt 4 Tillståndspliktiga lantbruk 2012-06-13 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering Bilaga 4 PM Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering 1 Bakgrund Naturvårdsverket arbetar med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan.

Läs mer

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENLIGT 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT Timavgift

Läs mer

Avgiftsnivå 4. Handläggningskostnad per timme: kr

Avgiftsnivå 4. Handläggningskostnad per timme: kr Avgiftsnivåer Handläggningskostnad per timme: 1 370 kr Avgiftsnivå Avgiftsnivå 1 Avgiftsnivå 2 Avgiftsnivå 3 Avgiftsnivå 4 Timmar 2 tim 4 tim 8 tim timavgift Avgiftsnivå 1 motsvarar t.ex. granskning/enkel

Läs mer