Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som ägare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som ägare"

Transkript

1 1(5) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som ägare 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ , i samband med att vårdval primärvård infördes i landstinget. Riktlinjerna omfattar frågeställningar som både hanterar landstingets roll som huvudman och som ägare för de vårdcentraler som bedrivs i landstingets regi. I samband med den pågående översynen av vårdvalssystemet har dessa riktlinjer reviderats och för att förtydliga landstingets olika roller, som huvudman och ägare, delats i riktlinjer för landstingets huvudmannaskap av vårdvalssystemet och riktlinjer för landstinget som ägare (primärvårdskoncern). Dessa riktlinjer avser landstingets roll som ägare till de vårdcentraler som är landstingsägda. Tillsynen av att landstinget lever upp till dessa principiella riktlinjer är ytterst ett ansvar för landstingsstyrelsen (LS) i enlighet med landstingets reglemente. Landstingsdirektören har enligt reglementet under LS ansvaret för den samlade produktionsorganisationen, att utfärda riktlinjer och tillse att dessa efterlevs. Utgångspunkten för styrningen av de landstingsägda vårdcentralerna är de krav som ställs i Regelbok för Auktorisation och Riktlinjerna för landstinget som huvudman, samt de ordinarie styrprinciper som är fastställda i landstinget. Inom vissa områden avviker dock styrningen av de vårdcentraler som omfattas av vårdval primärvård från de ordinarie styrprinciperna. Dessa avvikelser framgår av dessa riktlinjer. 2. ÄGARSTYRNING Målsättningen och utgångspunkten för landstingets vårdvalssystem är att stärka medborgarnas ställning genom att fritt kunna välja vårdenhet. Inom ramen för uppdraget ges vårdcentralerna oavsett driftsform möjlighet att utveckla sina arbetsformer för att stärka sin attraktionskraft och anpassa verksamheten till den listade befolkningens behov. Landstinget har ingen särskild ägarstrategi för de landstingsägda vårdenheternas verksamhet och utveckling utöver de krav som anges i Regelbok för Auktorisation och andra uppdrag som beslutas av hälso- och sjukvårdsnämnden.

2 2(5) Det är viktigt att landstinget säkerställer konkurrensneutralitet inom vårdvalssystemet i enlighet Riktlinjerna för landstinget som huvudman. Detta innebär att den landstingsägda verksamheten har samma krav som privata vårdcentraler att uppfylla uppdraget. Om en landstingsägd vårdcentral inte uppfyller kraven för auktorisation eller ekonomisk balans, trots att åtgärder vidtagits för att rätta till bristerna, ska vårdcentralen avvecklas. Detta utifrån målsättningarna om likvärdig vård och konkurrensneutralitet. Formerna för denna åtgärd får bedömas från fall till fall och beslutas av landstingstyrelsen. För att säkerställa likvärdiga ekonomiska förutsättningar är utgångspunkten att varje vårdcentral ska uppvisa en ekonomi i balans. Bidrag utöver ersättningen i vårdval och särskilda tilläggsuppdrag från hälso- och sjukvårdsnämnden till landstingsägda verksamheter är inte tillåtet. Underskott i den verksamhet som ersätts genom vårdval är att jämställa med otillåtna bidrag. Under vissa förutsättningar kan dock underskott beroende på omställningskostnader godkännas. Vårdenheterna inom primärvården är organiserade i de fyra produktionsenheterna för närsjukvård. Närsjukvården i centrala Östergötland, Närsjukvården i östra Östergötland, Närsjukvården i västra Östergötland och Närsjukvården i Finspång. Cheferna (närsjukvårdsdirektörerna) för dessa produktionsenheter har i enlighet med landstingets reglemente det samlade ansvaret, verksamhetsmässigt och ekonomiskt, för de vårdcentraler som är landstingsägda i respektive närsjukvårdsområde. I den interna ekonomiska styrningen i landstinget utgör de fyra produktionsenheterna för närsjukvård var för sig primärvårdskoncerner. Inom dessa produktionsenheter har ledningen möjlighet att samordna och utveckla vårdenheternas verksamhet och utjämna ekonomiska resultat. Vid externa jämförelser utgör samtliga landstingsägda vårdcentraler landstingets primärvårdskoncern. Om landstingsägda vårdcentraler inte uppfyller kraven för auktorisation och/eller varaktigt uppvisar ekonomisk obalans ska avveckling av verksamheten övervägas. Landstingsstyrelsen beslutar om avveckling och formerna för denna. Utgångspunkten är att varje landstingsägd vårdcentral ska bära sig ekonomiskt. Om så inte är fallet är kravet att vårdcentralerna inom respektive närsjukvårdscentrum sammantaget redovisar ekonomisk balans.

3 3(5) Ekonomiska medel kan tillfälligt överföras mellan landstingsägda vårdcentraler inom respektive närsjukvårdscentrum. Detta gäller endast ersättning genom vårdval. Ekonomisk ersättning till landstingsägda vårdcentraler utöver ersättningen i vårdval och ersättningar för särskilda tilläggsuppdrag är inte tillåtet. 3. ANSVAR OCH ROLLFÖRDELNING På tjänstemannanivå finns följande ansvarsnivåer inom den landstingsägda primärvården: Landstingsdirektören: Landstingsdirektören har, i sin roll som högsta verkställande tjänsteman för den samlade produktionsorganisationen, ett övergripande ansvar för landstingets produktionsenheter och därmed de landstingsägda vårdcentralerna. Inom vårdval ligger dock huvudfokus för landstingsdirektören att tillse att de landstingsägda vårdenheterna lever upp till kraven på konkurrensneutralitet. Närsjukvårdsdirektörerna: Är som produktionsenhetschefer högsta linjechefer för de landstingsägda vårdcentralerna i respektive länsdel och har även ett lokalt samordningsansvar för alla vårdenheter oavsett driftsform inom länsdelen/närsjukvårdsområdet (se Riktlinjer för landstingets som huvudman). Närsjukvårdsdirektören kan delegera linjechefsansvaret till annan chefsnivå genom att till exempel utse en primärvårdschef. Samordningsansvaret kan dock inte delegeras. Vårdcentralschef: Är ansvarig för vårdcentralens verksamhet och ekonomi och har i uppdrag att säkerställa att enheten lever upp till kraven i Regelbok för auktorisation, lagar och regler som berör verksamheten, policys och riktlinjer som är fastställda för landstingets verksamheter om inget annat anges i detta dokument eller i särskilda beslut. Landstingsdirektörens huvudfokus gentemot landstingets vårdenheter är att säkerställa att verksamheterna lever upp till landstingets krav på konkurrensneutralitet och de policys och riktlinjer som fastställts av landstinget.

4 4(5) Närsjukvårdsdirektörerna är i sin roll som produktionsenhetschef högsta linjechef för de landstingsägda vårdenheterna i respektive länsdel och har även ett lokalt samordningsansvar för samtliga vårdcentraler oavsett driftsform. Det lokala samordningsansvaret för samtliga vårdenheter inom länsdelen kan inte delegeras. Chef för vårdenhet är ansvarig för att verksamheten uppfyller auktorisationskrav och landstingets riktlinjer. 4. PLANERING OCH UPPFÖLJNING Landstingets övergripande planerings- och uppföljningsprocess är ett ägarperspektiv i huvudsak inriktad mot styrning av produktionsenheter. Samma förhållande gäller verksamhetens uppdrag där överenskommelserna tecknas mellan hälso- och sjukvårdsnämnden på produktionsenhetsnivå. För att säkerställa att de landstingsägda vårdenheterna lever upp till kraven för auktorisation och ekonomisk balans ska varje vårdcentral årligen upprätta verksamhetsplan som inkluderar årsbudget. Verksamhetsplanen ska godkännas av respektive närsjukvårdsdirektör. Vårdcentralernas budgeterade resultat ska inrapporteras till. Av samma skäl ska även närsjukvårdscentrumen i samband med landstingets ekonomiska helårsbedömningar lämna en ekonomisk prognos för året för respektive vårdcentral. Planerings- och uppföljningsprocessen ska tidsmässigt följa de tidplaner som gäller för landstingets produktionsenheter. De landstingsägda vårdcentralerna ska årligen upprätta en verksamhetsplan inklusive årsbudget som ska godkännas av respektive närsjukvårdsdirektör. Vårdcentralerna ska redovisa en ekonomisk prognos för helåret i samband med landstingets ekonomiska helårsbedömningar. 5. RIKTLINJER OCH POLICYS Riktlinjer De landstingsägda vårdcentralerna ska på samma sätt som landstingets övriga verksamheter följa de beslut, riktlinjer och policys som fastställts av landstingsfullmäktige, landstingsstyrelsen eller landstingsdirektören.

5 5(5) 6. MEDICINSK- OCH ADMINISTRATIV SERVICE INKL FÖRSÖRJNINGSENTREPRENADER Av såväl verksamhetsmässiga som ekonomiska skäl ska landstingets vårdcentraler utnyttja de medicinska serviceenheter som ägs av landstinget. Med medicinsk service avses patientbunden diagnostik, laboratorieanalyser och medicinsk teknik. Detta gäller även för de administrativa servicefunktionerna som är organiserade inom landstinget och de försörjningsentreprenader som landstinget nyttjar via avtal. Med försörjningsentreprenader avses till exempel städning, transporter, centraldepå och tvätt. Landstingsägda vårdcentraler ska köpa medicinsk service av de enheter som ägs av landstinget. Landstingsägda vårdcentraler ska köpa administrativ service och försörjningsentreprenader av de enheter som ägs av landstinget eller de leverantörer som landstinget tecknat avtal med för detta ändamål.

Avveckling av Vårdcentralen Söderköping

Avveckling av Vårdcentralen Söderköping BESLUTSUNDERLAG Mats Uddin Josefin Bjäresten 2016-01-27 RS 2016-70 Regionstyrelsen Avveckling av Vårdcentralen Söderköping Bakgrund Region Östergötland har sedan 2009 vårdval inom primärvården. I enlighet

Läs mer

Vårdcentraler i toppklass

Vårdcentraler i toppklass Socialdemokraterna Landstinget i Östergötland Linköping 2012-03-06 Vårdcentraler i toppklass Socialdemokratiskt förslag till ägarstrategi och riktlinjer för den landstingsdrivna primärvården 2 (15) Innehållsförteckning

Läs mer

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Charlotte Sand 2017-03-20 Dnr: HSN 2016-470 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 556477-9378 i (i) SKRIVELSE 2016-04-08 LISAB 2016-0013 Styrelsen för Landstingshuset i Stockholm AB Förslag till ändring i specifika ägardirektiv

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr. 55^477-937^ SKRIVELSE Styrelsen Förslag till ändring av ägardirektiv för AB Stockholms Läns Landstings Internfinans Ärendebeskrivning

Läs mer

styrning i Västra Götalandsregionen

styrning i Västra Götalandsregionen Antagen av regionfullmäktige 2017 09 19, 115 Diarienummer: RS 2017 00110 Policy för styrning i Västra Götalandsregionen Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernavdelning ärendesamordning

Läs mer

Hälso- och sjukvård REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND

Hälso- och sjukvård REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2009-11-14 HN-HOS09-383 REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND Begreppet alternativ driftsform inom ramen för en verksamhet som fortfarande inordnas

Läs mer

LS Bilaga 2

LS Bilaga 2 1(5) Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den 13 mars

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige. 1. 1 Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare

Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige. 1. 1 Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) 20 Ändring av kultur- och fritidsnämndens reglemente med anledning av att kommunstyrelsens välfärdsutskott upphör och inrättande av kultur- och fritidskontor (KS/2015:144)

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Diarienummer Ägardirektiv Stockholms läns sjukvårdsområde Gäller för Stockholms läns sjukvårdsområde Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13, LS 2015-0385, ändrad av landstingsfullmäktige 2017-12-05,

Läs mer

Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland

Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland LK/140453 Upprättad av Vårdvalsenhet och Ekonomistab Landstinget i Värmland 1 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland

Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland 2018-05-22, LK/140453 Upprättad av Vårdvalsenhet och Ekonomi- och planeringsavdelningen Landstinget i Värmland 1 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober Nya organisationen vad är nytt?

Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober Nya organisationen vad är nytt? Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober 2013 Nya organisationen vad är nytt? Hans Rönnkvist, biträdande landstingsdirektör Innehåll - Styr- och ledningsmodell - Varför omorganiserar landstinget?

Läs mer

Landstingets strategiska plan med treårsbudget

Landstingets strategiska plan med treårsbudget Landstingets strategiska plan med treårsbudget 2011-2013 Förändringar jämfört 2010-2012 Vissa begreppsförändringar Markerad hållbarhetsdimension Perspektivet Förnyelse borttaget Perspektivens innebörd

Läs mer

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) 18 Ändring av social- och äldrenämndens reglemente med anledning av att kommunstyrelsens välfärdsutskott upphör och inrättande av social- och omsorgskontor (KS/2015:143)

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland

Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Controllerenheten Johanna Woltjer 2016-01-19 Dnr: RS 2016-72 Program för uppföljning av privata utförare inom Region Östergötland 2016-2018 I enlighet med kommunallagens 3 kap 16 har

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB BESLUTSUNDERLAG 1 (1) Marie Nordström 2012-01-03 LiÖ 2012-69 Landstingsstyrelsen Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB Landstinget äger samtliga aktier i bolaget HjälpmedelsCentrum

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Hantering av avknoppningar

Hantering av avknoppningar 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0712-1381 Handläggare: Elisabet Wallin Landstingsstyrelsen Hantering av avknoppningar Ärendet Landstingsfullmäktige har den 12 juni 2007 fattat beslut om Ökad

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård

Hälsa Sjukvård Tandvård 1 Hälsa Sjukvård Tandvård Viktigt med en strategisk agenda Vi tror på att nära vård med god tillgänglighet och kvalitet har betydelse för befolkningens hälsa och vår förmåga att klara vår uppgift i framtiden

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN LS 0804-0390 Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Arkivreglemente. Mandatperioden Fastställt av landstingsfullmäktige den oktober 2014, 149

Arkivreglemente. Mandatperioden Fastställt av landstingsfullmäktige den oktober 2014, 149 Arkivreglemente Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 149 2014-10-29--30 14LS7147 2(5) ARKIVREGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND I anslutning till bestämmelserna

Läs mer

Styrprinciper för Staffanstorps kommun

Styrprinciper för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.2 Antagen av kommunfullmäktige 99/08 Styrprinciper för Staffanstorps kommun Staffanstorps kommun är en stor organisation med många olika verksamheter och kan liknas vid en koncern. Staffanstorps

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen Hälsa Sjukvård Tandvård Vårdval Halland fakta om modellen Möjlighet att välja vårdenhet, en hälso- och sjukvårdspeng som följer varje invånare och lika arbetsvillkor oavsett driftsform är grundtankar

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Organisationen Region Östergötland Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Hösten Region 2017 Östergötland ST-LIV Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman LEDNING OCH ORGANISATION 1 (5) 1. REGIONDIREKTÖRENS ANSVAR OCH UPPGIFTER 1.1 Uppdragsgivare Regiondirektören tillsätts och avvecklas av regionstyrelsen efter beredning av regionstyrelsens presidium. Regiondirektören

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Bilaga 2, LS 167 /02 Ekonomienheten DATUM DIARIENR 2006-01-10 LKD 02558 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Allmänt Detta reglemente avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för primärvårdsverksamhet Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2019-02-19 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Samordningsförbundet Östra Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(6) Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 Ansvar för verksamheter som bedrivs

Läs mer

Landstingsstyrelsens föredragningslista

Landstingsstyrelsens föredragningslista Landstingsstyrelsens föredragningslista Den 3 mars 2016 10.00-12.00: temasammanträde Året som gått sammanfattande analys och hur vi går framåt 13.00: Behandling av ärenden enligt föredragningslista Lokal:

Läs mer

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad Håkan Blomgren 2014-03-18 Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad 2014-03-21 Reviderad 2014-04-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Politisk organisation i Landstinget Blekinge 2015-2018 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser.

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0589 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om hantering av skrivelser Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landsting. Politiker. Landsting. Invånare. val skatt. Ekonomiska ramar. Verksamhetsinriktning. Utbud till befolkningen.

Landsting. Politiker. Landsting. Invånare. val skatt. Ekonomiska ramar. Verksamhetsinriktning. Utbud till befolkningen. Landsting val skatt Politiker Verksamhetsinriktning Ekonomiska ramar Invånare Utbud till befolkningen Patientavgifter Landsting 1 Behovs- och verksamhetsstyrning Totalansvarig LF LF Finansiär LS Ägare

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82)

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Annette Book Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Ärendet Socialdepartementet har

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Ungdomsmottagningarna. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Ungdomsmottagningarna. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Ungdomsmottagningarna Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-06-14 17REV28 2(9) Sammanfattning Syftet med granskningen är att bedöma om Regionstyrelsen (beställaren) och Folkhälso-, primärvårds-

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Datum Vår beteckning REVISORERNA 2009-10-13 Rev/09066 Handläggare Direkttelefon Ert datum Er beteckning Bo H Eriksson 054-61 41 38 Landstingsfullmäktige Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Bakgrund

Läs mer

Planeringsdirektiv 2017

Planeringsdirektiv 2017 Landstingsdirektörens stab 2016-05-25 Ärendenummer: 2016/00726 Planeringsenheten Dokumentnummer: 2016/00726-2 Ralph Harlid Till nämnderna i Landstinget Blekinge Planeringsdirektiv 2017 Om planeringsdirektivet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens årsbudget 2012

Hälso- och sjukvårdsnämndens årsbudget 2012 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Camilla Paananen 2011-11-16 LiÖ 2011-38 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämndens årsbudget 2012 Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) årsbudget för 2012

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens

Granskning av landstingsstyrelsens Revisionsrapport Granskning av landstingsstyrelsens uppsiktsplikt Landstinget i Östergötland Dag Fagerhem Caroline Lingqvist Eva Andlert Certifierad kommunal revisor 2013-01-23 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Reglemente för Landstinget i Östergötland

Reglemente för Landstinget i Östergötland 1(32) Reglemente för Landstinget i Östergötland 1. Övergripande uppdrag och principer 1.1 Uppdraget Landstingets uppdrag är i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen att svara för östgötarnas hälso- och

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Generella ägardirektiv

Generella ägardirektiv Direktiv Generella ägardirektiv Gäller för Region Stockholms bolag. Fastställda i landstingsfullmäktige 2010-12-14, LS 1011 0949, reviderade i landstingsfullmäktige 2015-02-17, LS 1411-1289, 2017-06-13,

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare för perioden

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare för perioden Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare för perioden 2016-2018 Ansvarig för dokumentet Landstingsdirektör Revideras och följs upp Varje ny mandatperiod Beslutsdatum

Läs mer

Fritt val i vård och omsorg LOV

Fritt val i vård och omsorg LOV Fritt val i vård och omsorg LOV Bakgrund till LOV Två modeller Entreprenadmodellen valfrihetsmodellen Så byggs ett valfrihetssystem Exempel på valfrihetssystem Utveckling i andra länder Bakgrund LOV Politiskt

Läs mer

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Uppdrag lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri version 1.0 Beslutad av styrgrupp 2018-12-06 1 (7) Dnr: nr 2018-12-07 Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal som geografiskt omfattar

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2017-01-31 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-18. Presidiets förslag Laholmsnämnden beslutar utse Thomas Jönsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-18. Presidiets förslag Laholmsnämnden beslutar utse Thomas Jönsson att jämte ordföranden justera protokollet. Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-18 Laholmsnämnden 36-47 Tid: Måndagen den 18 juni 2007, kl. 13:00-15:00 Plats: Sammanträdesrummet Svanen, stadshuset, Laholm Ledamöter Margareta Bengtsson (m) Lars Fritzon

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören medicinska ledningsuppdrag Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektören 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2011-10-18 Nyutgåva Landstingsdirektören 2011-10-18 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förslag till ändring i ägardirektiv för Locum AB

Förslag till ändring i ägardirektiv för Locum AB Stockholms läns landsting 1(2) Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 55Ö477-9378 SKRIVELSE 2018-01-22 LIS AB 2017-0031 Styrelsen Förslag till ändring i ägardirektiv för Locum AB Ärendebeskrivning Förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

BEROENDECENTRUM I NORRBOTTEN

BEROENDECENTRUM I NORRBOTTEN SAMVERKANSAVTAL mellan landstinget och kommunerna gällande BEROENDECENTRUM I NORRBOTTEN 1 Bakgrund och syfte Genom ändringar i hälso- och sjukvårdslagen och i socialtjänstlagen från den 1 juli 2013 infördes

Läs mer

Regiondirektörens delegationsordning

Regiondirektörens delegationsordning 1/5 Regiondirektörens delegationsordning Innehåll Denna delegationsordning reglerar ansvarsfördelningen mellan regiondirektören och produktionsenhetschefer samt i vissa fall särskilt angivna tjänstemän.

Läs mer

Regionstyrelsens delegationsordning

Regionstyrelsens delegationsordning 2016-09-14 RS 2016-511 1/6 Ledningsstaben Regionstyrelsens delegationsordning Grunderna för delegering av beslut Enligt kommunallagen får regionstyrelsen uppdra åt ett utskott, en ledamot eller ersättare

Läs mer

Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland

Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland DATUM DIARIENR 2011-05-02 LS-LED11-399 Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland 1. Syfte och omfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra uppgifts- och ansvarsfördelningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:88 LS 2018-1045 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Val av ordförande och ledamöter till styrelserna för Karolinska Universitetssjukhuset och Stockholms läns sjukvårdsområde Stockholms

Läs mer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer 1(5) Landstingsstyrelsen Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer Inledning De förtroendevalda har ett övergripande ansvar att följa upp att det är en god internkontroll i landstinget.

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Innehåll 1. Inlediting... 2 1.1. Inledande information om organisationsförändring... 2

Läs mer

Malin Åberg, Kommunikationsstaben. Utgångsläget

Malin Åberg, Kommunikationsstaben. Utgångsläget Västerbottens län 1 Utgångsläget Nov 2011. Stor utmaning att klara ekonomin. För att fortsatt kunna erbjuda en utvecklad hälso- och sjukvård som också ger utrymme för viktiga satsningar påbörjades en översyn

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

PROTOKOLL. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2004-11-15 LKD04148 119 Översyn av Landstinget Sörmlands politiska organisation. Etapp 1, organisationsstruktur, LF (Återremitterat från LF) Bakgrund På uppdrag av landstingsfullmäktige

Läs mer

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som

Läs mer

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Henning Sand 2014-05-07 LiÖ 2014-580 Landstingsstyrelsen Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Bakgrund Landstinget i Östergötlands (LiÖ) avtal

Läs mer

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län Handläggare: Jukka Tekonen, Socialkansliet Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län BAKGRUND Ny lag Riksdagen fattade

Läs mer

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län 1(5) Landstingets kansli Hälso- och sjukvårdsavdelning Mats Bojestig Landstingsstyrelsen Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län Bakgrund Planeringsdelegationen

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer