Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13"

Transkript

1 Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som rimligen, och med skälig insats, kunnat förebyggas, eller förutsetts. Denna riktlinje syftar till att förtydliga och mera i detalj beskriva hur arbetet med informationssäkerhet utifrån gällande säkerhetspolicy ska bedrivas. SID 1(12)

2 Innehåll 1 Syfte Inledning och bakgrund Giltighet och tillämpning Grunder Definition Termer och begrepp Informationssäkerhet Målsättning Säkerhetskultur Medvetandegöra Utbildning Styrning Styrning av informationssäkerhet och informationssäkerhetsarbetet Övergripande styrdokument informationssäkerhet Regler för informationssäkerhet Behovsanpassat säkerhetsarbete Ansvar Intern kontroll Samordning och uppföljning Särskilda och uttalade roller och ansvar Landstingsdirektör Personuppgiftsombud Informationssäkerhetsansvarig IT-säkerhetsansvarig Chefer inom linjeorganisationen och ledning för landstingsägda bolag Systemägare i verksamheten Projektledare eller förvaltningsledare Informationsanvändare och medarbetare SID 2(12)

3 1 SYFTE 1.1 Inledning och bakgrund Att människan känner trygghet i Landstinget Sörmlands lokaler och verksamheter är grundläggande för allt kvalitets- och säkerhetsarbete. Hälso- och sjukvårdslagen beskriver vårdgivares uppdrag att ge god vård, och ett gott omhändertagande till befolkningen. I lagen kan utläsas att det ställs krav på att kvalitet i verksamhet skall utvecklas och säkras. Det framgår även att patientens behov av trygghet, integritet, kontinuitet och säkerhet skall värnas. Landstinget Sörmlands riktlinjer kring säkerhet har till syfte att beskriva en landstingsgemensam inriktning på trygghets- och säkerhetsarbetet för alla. Denna riktlinje har fokus på informationssäkerhet. Informationssäkerhet syftar till att värna kontinuiteten i verksamheten genom att skydda informationshanteringen mot en mängd yttre och inre hot. Medborgarna måste kunna förlita sig på att landstinget har ett tillräckligt skydd för medborgarens personliga information, som landstinget hanterar. Landstingets verksamheter är informationsintensiva och kräver god tillgänglighet och riktighet till informationen. För att tillmötesgå kravet från verksamheterna måste informationssäkerhetsarbetet ständigt utvecklas och förbättras. I Landstinget Sörmland menar vi att informationen är allt från den enskildes kunskaper till information på papper och i IT-system. 1.2 Giltighet och tillämpning Dessa riktlinjer är ett förtydligande till policyn och är styrande för hela landstinget och dess bolag. Riktlinjerna ska även tillämpas av de som arbetar på uppdrag av Landstinget Sörmland. Avvikelser gentemot detta får endast ske efter samråd med informationssäkerhetsansvarig och efter beslut från förvaltningschef eller liknande. 1.3 Grunder Informationssäkerhetsarbetet och denna riktlinje utgår från följande interna och externa krav: Landstinget Sörmlands vision, det öppna landstinget Landstingets perspektiv, medborgare, personal, process- och förnyelse, miljö och ekonomi Landstinget Sörmlands säkerhetspolicy SID 3(12)

4 Samhällets krav på hanteringen av offentlig information och personuppgifter och tillvaratagandet av den personliga integriteten, med tillhörande lagar, förordningar och föreskrifter Samhällsutvecklingen och den av landstinget antagna Strategi för esamhället utgiven av SKL och den nationella IT-strategin för Hälso- och sjukvården antagen av landstinget pekar på vikten av att arbeta med och utveckla informationssäkerheten Svensk standard SS-ISO/IEC Ledningssystem för informationssäkerhet SID 4(12)

5 2 DEFINITION D A T U M 2.1 Termer och begrepp Informationsbehandling; innebär att information har behandlats strukturerat eller som en del i en process, alternativt i något informationstekniskt system Konfidentialitet; skyddet mot att information kommer i orätta händer eller blir tillgängligt för personer som inte är behöriga att ta del av Riktighet; skydd mot felaktig inmatning och skydd mot olovlig förändring av informationsmängder Spårbarhet; möjligheten att spåra och dokumenterat presentera vad en användare eller administratör gör eller har gjort i system för informationsbehandling Tillgänglighet; möjligheten att komma åt rätt information vid rätt tid för den som behöver informationen för att lösa sina arbetsuppgifter 2.2 Informationssäkerhet Övergripande mål för informationssäkerhetsarbetet är att följa lagar, förordningar och föreskrifter samt ge tillräckligt skydd med avseende på konfidentialitet, riktighet, tillgänglighet och spårbarhet för att tillgodose verksamhetens kontinuitet, samt tillgodose medborgarens integritet och säkerhet. Arbetet med informationssäkerhet i landstinget kan beskrivas enligt modellen nedan. Figur 1: Modell för informationssäkerhet. Där god patientsäkerhet möjliggörs dels genom att informationssäkerheten är så hög så att informationen är riktig och tillgänglig i den utsträckning verksamheten behöver. Där medborgarens och patientens integritet skyddas mot hot genom obehörig spridning och användning av informationen. SID 5(12)

6 Informationssäkerhetsarbetet syftar till att tillmötesgå både patientsäkerhet och personlig integritet/medborgarens krav. Dessa krav ska uppfyllas genom administrativa/organisatoriska och tekniska säkerhetslösningar. Den viktigaste komponenten i informationssäkerhet är medarbetarnas kunskap och agerande. SID 6(12)

7 3 MÅLSÄTTNING 3.1 Säkerhetskultur En medveten och välutbildad personal i en miljö som är anpassad efter människan och verksamhetens risker och behov, skall utgöra norm för hur säkerhets- och trygghetsarbetet bedrivs. 3.2 Medvetandegöra Landstinget har e-kurser för att öka kunskaperna om informationshantering i landstinget och vilka krav som ställs på den enskilde medarbetaren, chefer och landstinget som organisation. e-kurser är tänkt som en första nivå som utgör grunden för förståelsen och möjliggör till ökade kunskaper och ökad förståelse för mera komplexa frågor inom informationssäkerhet. 3.3 Utbildning Vid införande eller förändringar av informationsbehandlingsresurser ska utbildningsbehovet tydligt beaktas. Det innebär att alla som kommer komma i kontakt med ett förändrat eller nyanskaffat IT-system ska ges tillräcklig utbildning. Utbildningen ska utformas med avseende på funktionella kunskaper för att kunna använda systemen på så sätt att riskerna för informationsbehandlingen kan minimeras. Utbildningarna ska se till att informationssäkerhetsaspekter och jurisdiska aspekter i förhållande till ett specifikt IT-systemet beaktas i utbildningsmaterialet. 3.4 Styrning Lagar, förordningar och föreskrifter utgör lägsta nivå i Landstinget Sörmlands säkerhets- och trygghetsarbete Styrning av informationssäkerhet och informationssäkerhetsarbetet Styrningen av informationssäkerheten och informationssäkerhetsarbetet ska omfatta förebyggande, upptäckande och återställande åtgärder och utgår från övergripande styrdokument. Dessa styrdokument utgör grunden för hur landstinget ska arbeta med informationssäkerhet. Styrande regler för informationssäkerhet ska i så stor utsträckning som möjligt införas i landstingets ledningssystem Övergripande styrdokument informationssäkerhet Övergripande ska styrande dokument för informationssäkerhet följa Svensk standard SS-ISO/IEC Ledningssystem för informationssäkerhet. Landstingsfullmäktige fastställer gällande säkerhetspolicys som anger Landstingets viljeinriktning och mål för säkerhets- och trygghetsarbetet SID 7(12)

8 som övergripande inriktning för informationssäkerhetsarbetet i hela Landstinget Sörmland. Dessa Riktlinjer för informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutas av landstingsstyrelsen och beskriver övergripande krav på skyddsåtgärder och ansvarsfördelning i hela landstinget. Bakgrunden till dessa krav är lagstiftning, förordningar, föreskrifter och landstingets säkerhetspolicy. Riktlinjerna syftar till att peka ut riktningen för hur informationssäkerhetsarbetet ska utformas och utvecklas för att medverka till ständiga förbättringar. 3.5 Regler för informationssäkerhet Inom ramen för Säkerhetspolicy Landstinget Sörmland och Riktlinjer för informationssäkerhet Landstinget Sörmland ska det finnas landstingsövergripande regler beslutade av Landstingsdirektör eller förvaltningschef som beskriver hur informationssäkerhetsarbetet bedrivs. Dessa regler kommer tillsammans med rutiner och instruktioner som beslutas av förvaltnings eller verksamhetschef utgöra det direkta informationssäkerhetsarbetet i landstinget. Följande regler ska finnas på övergripande nivå: Styrning av tillgångar; målet är att informationstillgångar ska värderas/klassificeras utifrån dess värde för verksamheten och tillsammans med interna/externa krav ligga till grund för vilka skyddsåtgärder som införs. Personal och säkerhet; målet är att medarbetare ska ha kunskap om kraven generellt i landstinget och specifikt för verksamheterna. Det ska finnas rutiner vid nyanställning, organisationsförändringar och avslut. Det ska finnas information och utbildning till medarbetare, inhyrd personal och avtalsparter. Fysisk och miljörelaterad säkerhet; tydligt ansvar för den fysiska säkerheten kring informationstillgångar. Fysisk säkerhet ska skydda mot obehörigt tillträde, åtkomst, skador och störningar. Kommunikation och drift; regler, rutiner och instruktioner för ansvar, drift och underhåll av IT-system åligger D-data att ta fram utifrån fastställda regelverk. Styrning av åtkomst till informationen; regler, rutiner och instruktioner för att möjliggöra åtkomst till information med bibehållet skydd för tillgångarna. Tekniska lösningar ska stödja och styra medarbetares åtkomst till informationstillgångar. Säkerhet vid utveckling, införande och förvaltning av IT-system; informationssäkerhetskraven ska beaktas vid utveckling och underhåll av informationsbehandling och IT-system. Regler, rutiner och instruktioner som visar på ansvar och styr säkerhetsaktiviteter vid anskaffning, utveckling/upphandling, driftsättning och avveckling av IT-system. SID 8(12)

9 Säkerhet i medicintekniska informationssystem; regler, rutiner och instruktioner för medicintekniska IT-system. Hantering av informationssäkerhetsincidenter; regler, rutiner och instruktioner som visar på ansvar och hur medarbetare och landstinget ska agera vid informationssäkerhetsincidenter och vid identifierade svagheter i informationssystem, på sådant sätt att korrigerande åtgärder kan vidtas. Kontinuitetsplanering (robusthet); regler, rutiner och instruktioner för ansvar och planering av kontinuitetsarbetet för att tillse verksamhetens förmåga att fortsatta verka trots störningar, eller om avbrott inträffar. Efterlevnad och kontroll; regler, rutiner och instruktioner som tydligt visar på ansvar och tillvägagångssätt för återkoppling, mätning, revision och granskning av informationssäkerheten i landstinget. Kontinuerlig återkoppling ska ske, dock minst en gång om året och rapporteras till landstingsdirektör/landstingsstyrelsen eller ansvarig nämnd. 3.6 Behovsanpassat säkerhetsarbete En ständig dialog om människans och verksamhetens behov av säkerhet och trygghet är en förutsättning och ett krav för att uppnå skälig nivå. Arbetet med informationssäkerhet ska rikta sig mot informationstillgångar som är skyddsvärda eller integritetskänsliga för individen. Grunden för god informationssäkerhet är att ansvar och roller fördelas. Informationsmängder eller IT-resurser ska ha utsedda ägare och informationssäkerheten ska utformas utifrån följande process. 1. Fastställ vad som är skyddsvärt genom informationsklassificering 2. Genomför en riskanalys 3. Besluta vilka skyddsåtgärder som ska införas 4. Implementera skyddsåtgärder 5. Följ upp, mät och värdera resultat SID 9(12)

10 4 ANSVAR Ansvaret för genomförande och tillsyn av informationssäkerheten följer det delegerade verksamhetsansvaret, det innebär att den som är ansvarig för en verksamhet även är ansvarig för genomförande och tillsyn av dess informationssäkerhet. 4.1 Intern kontroll Arbetet med informationssäkerhet är en ledningsfråga i Landstinget Sörmland. Informationssäkerhetsarbete måste för att få avsedd verkan vara en del i det ständiga kvalitetsarbetet genom kontroll av processer och arbetsmetoder gentemot verksamhetens behov och ändamål. Därför är det naturligt att se informationssäkerhetsarbetet som en del i verksamheternas arbete med intern styrning och kontroll. 4.2 Samordning och uppföljning Informationssäkerhetsansvarig i landstinget har till uppgift att samordna arbetet med informationssäkerhet i landstinget med IT-säkerhetsansvarig. Till sin hjälp har denne säkerhetsenheten samt en referensgrupp för informationssäkerhet. Informationssäkerhetsansvarig är ordförande i den styrande referensgruppen för informationssäkerhet. Referensgruppen syftar till att ge stöd och ledning i komplexa informationssäkerhetsfrågor. Uppföljning av informationssäkerhetsarbetet ska genomföras årligen, dels genom egenkontroller i respektive verksamhet dels med hjälp av säkerhetsdialogen, riktade undersökningar och mätningar. Denna uppföljning ska sammanställas av informationssäkerhetsansvarig och rapporteras till landstingets ledning. 4.3 Särskilda och uttalade roller och ansvar För att skydda informationen på rätt sätt krävs det att informationstillgångar har en ägare som utgör kravställare mot den som hanterar informationen och på den som tillhandahåller tekniken. För att nå till rätt nivå måste administrativa och tekniska åtgärder stödja eller kompensera för varandra. Landstingsstyrelsen är ägare av landstingets samlade informationstillgångar och ansvarar för att hanteringen av denna Ansvaret för informationen följer det delegerade verksamhetsansvaret Informationsklassificering ska fastställas av informationsägare eller systemägare. För informationshantering som är landstingsgemensam finns det anledning att anlägga ett landstingsgemensamt informationssäkerhetsperspektiv. SID 10(12)

11 4.3.1 Landstingsdirektör Landstingsdirektör har det övergripande ansvaret för verkställigheten av informationssäkerhetsarbetet och vidare ett kontrollansvar för att tillse att utförandet av informationssäkerhetsarbetet följer det delegerade verksamhetsansvaret Personuppgiftsombud En av landstingsjuristerna är personuppgiftsombud i landstinget och ansvarar för att förteckna den personuppgiftsbehandling som sker i landstinget samt utgöra tillsynsmyndighetens förlängda arm när det gäller personuppgiftshaneringen Informationssäkerhetsansvarig Informationssäkerhetsansvarig ansvarar för samordning och utveckling av informationssäkerhetsarbetet i landstinget. Det åligger denne att förvalta generella styrdokument för informationssäkerhet. Vara landstingets representant i kontakt med externa organisationer, myndigheter och medborgare i frågor som rör informationssäkerhet IT-säkerhetsansvarig IT-säkerhetsansvarig ansvarar för samordning och utveckling av att tillräcklig teknisk säkerhet möjliggörs i IT-system och enskilda datorer Chefer inom linjeorganisationen och ledning för landstingsägda bolag Chefen har ansvaret för att lokala förutsättningar för verksamheten beaktas i arbetet med informationssäkerhet och att informationen hanteras i enlighet med uppställda regelverk samt att tillräckliga resurser för arbetet med informationssäkerhet ges utifrån identifierat behov. Att arbetsmetoder som används bidrar till en god informationssäkerhet, samt att personal ges tillräcklig kunskap och utbildning. Författningar inom vård ställer särskilda krav på chefer för enhet/klinik eller liknande vad det gäller informationssäkerhet Systemägare i verksamheten Har att utifrån verksamheternas behov ställa krav gentemot drift eller tillverkare på informationssäkerhet i IT-system Projektledare eller förvaltningsledare Projektledare ansvarar för informationssäkerhet inom projekt eller uppdrag och att de IT-system och dess personal följer policy, riktlinjer och regler för informationssäkerhet. SID 11(12)

12 4.3.8 Informationsanvändare och medarbetare Informationsanvändare är de som i sitt arbete hanterar information eller data i Landstinget Sörmland. Alla informationsanvändare och medarbetare är skyldiga att följa policy, riktlinjer, regler, mm. för sin yrkesutövning. Brister, risker, funktionsfel eller informationssäkerhetsincidenter skall rapporteras till närmaste chef, IT-samordnare eller direkt till informationssäkerhetsansvarig/it-säkerhetsansvarig. SID 12(12)

Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som

Läs mer

Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som rimligen,

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som rimligen,

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

I Central förvaltning Administrativ enhet

I Central förvaltning Administrativ enhet ., Landstinget II DALARNA I Central förvaltning Administrativ enhet ~llaga LS 117,4 BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-11-04 Sida 1 (3) Dnr LD13/02242 Uppdnr 652 2013-10-21 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Ansvarig: Kanslichef Gäller från och med: 2018-07-19 Uppföljning / revidering ska senast ske: 2019-07-19 Beslutad av kommunfullmäktige 2018-06-20, 60 Innehållsförteckning

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Innehållsförteckning Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Informationssäkerhetspolicy...22 Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Inledning och bakgrund...22

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet .. - T C Q o,.. e Policy för informationssäkerhet Landstingsdirektörens stab augusti 2015 CJiflt LANDSTINGET BLEKINGE Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande...

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning

Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning Johan Reuterhäll Informationssäkerhetschef johan.reuterhall@skane.se RIKTLINJER Datum: 2017-12-07 Dnr: 1604263 1 (8) Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-04-23 149 Dnr 2017/13 100 2018-03-09 1(5) Kommunledningsförvaltningen Håkan Helgesson 0476-550 Hakan.helgesson@almhult.se Policy 2018-03-09 2(5) Innehåll Om dokumentet...

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-14 Kommunstyrelsen Richard Buske Tf säkerhetschef Telefon 08 555 010 22 richard.buske@nykvarn.se informationssäkerhetspolicy KS/2019:63 Förvaltningens förslag till beslut Revidering

Läs mer

Fördelning av ansvar för informationssäkerhet. Version: 1. Beslutsinstans: Regiondirektören

Fördelning av ansvar för informationssäkerhet. Version: 1. Beslutsinstans: Regiondirektören Version: 1 Beslutsinstans: Regiondirektören 2(10) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-06-30 Nyutgåva Regiondirektören 3(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...4 2 ANSVAR FÖR INFORMATIONSSÄKERHET...4

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57 1 (5) Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-07, 57 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun Verksamhetsstöd

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige 2012-12-18 238, reviderad 2017-09-19 153 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern

Läs mer

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2017-05-17 73 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Begreppsförklaring...4

Läs mer

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Bilaga 1, LS 115 /02 1.0 1(5) IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Inledning Bakgrund och motiv Mål Medel Omfattning Organisation och ansvar Regelverk 1.0 2(5) Inledning Policyn är landstingsstyrelsens

Läs mer

Dnr UFV 2017/93. Informationssäkerhet. Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet. Fastställda av Universitetsdirektören

Dnr UFV 2017/93. Informationssäkerhet. Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet. Fastställda av Universitetsdirektören Dnr UFV 2017/93 Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställda av Universitetsdirektören 2017-05-22 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Definitioner

Läs mer

Lokal informationssäkerhetspolicy för hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Lokal informationssäkerhetspolicy för hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-03 1 (3) HSN 1506-0806 Handläggare: Bill Heiding, Carina Landberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-04-19, p 11 Lokal informationssäkerhetspolicy

Läs mer

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1 DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Fullmäktige Policy Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2016/918/01 2018-03-07 1 (1) Kommunstyrelsen Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Förslag till beslut Förslaget till Informationssäkerhetspolicy för

Läs mer

Informationssäkerhet vid Karolinska Universitetssjukhuset. Dokumentansvarig: Markus Ekbäck, CISO Karolinska Senast uppdaterad: 2013-10-23

Informationssäkerhet vid Karolinska Universitetssjukhuset. Dokumentansvarig: Markus Ekbäck, CISO Karolinska Senast uppdaterad: 2013-10-23 Informationssäkerhet vid Karolinska Universitetssjukhuset Dokumentansvarig: Markus Ekbäck, CISO Karolinska Senast uppdaterad: 2013-10-23 Förlorar vi informationen, om den är felaktig eller manipulerad

Läs mer

Program för informationssäkerhet 2008:490. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Program för informationssäkerhet 2008:490. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för informationssäkerhet 2008:490 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för informationssäkerhet Fastställt av kommunfullmäktige 2008-10-02 302 komplettering gjord

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336

Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336 Kommunstyrelsens förslag till antagande av reviderad informationssäkerhetspolicy Ärende 11 KS 2017/336 Sida 151 av 282 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-03-26 Dnr: KS 2017/336 Kommunfullmäktige Revidering av

Läs mer

Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, (5)

Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, (5) Bilaga till rektorsbeslut RÖ28, 2011 1(5) Informationssäkerhetspolicy vid Konstfack 1 Inledning Information är en tillgång som tillsammans med personal, studenter och egendom är avgörande för Konstfack

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 30 oktober 2018 Myndigheten

Läs mer

VISION STRATEGI REGLEMENTE PROGRAM POLICY PLAN» RIKTLINJE REGEL. Riktlinjer för informationssäkerhet

VISION STRATEGI REGLEMENTE PROGRAM POLICY PLAN» RIKTLINJE REGEL. Riktlinjer för informationssäkerhet Riktlinjer Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Jonas Åström KS2016/222 VISION STRATEGI REGLEMENTE PROGRAM POLICY PLAN» RIKTLINJE REGEL Sandvikens kommuns Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket 15-12-07 1/6 Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndigheternas arbete med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i sådant arbete. 2 Författningen gäller

Läs mer

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 208-04- För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Strategisk

Läs mer

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET POLICY INFORMATIONSSÄKERHET Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-03-21 56 Bo Jensen Säkerhetsstrateg Policy - Informationssäkerhet Denna policy innehåller Haninge kommuns viljeinriktning och övergripande

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet 30 Policy för informationssäkerhet Publicerad: Beslutsfattare: Lotten Glans Handläggare: Malin Styrman Beslutsdatum: Giltighetstid: Tillsvidare Sammanfattning: Informationssäkerhetspolicyn sammanfattar

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2009-07-15 1 (9) Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2009-10-21, 110 Kommunstyrelseförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 85 Vänersborg Sundsgatan

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställd av Säkerhetschefen 2016-04-26 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar...

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2010/424 Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställda av Universitetsdirektören 2010-03-31 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Underlåtelse 3 4 Definitioner 3

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun Informationssäkerhetspolicy Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 291 Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Sekretess: Öppen Diarienummer: Ks 2016-481

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 151 2013-10-01 2013/320 RIKTLINJER FÖR INFORMATIONSSÄKERHET Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Verksamhetsplan Informationssäkerhet

Verksamhetsplan Informationssäkerhet Diarienummer: KS 2018/0362.016. Verksamhetsplan Informationssäkerhet Gäller från: 2018-12-04 Gäller för: Hela kommunkoncernen Globalt mål: Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Annika Sandström

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar... 4 3 Ledarskap... 5 4 Planering...

Läs mer

Regler och instruktioner för verksamheten

Regler och instruktioner för verksamheten Informationssäkerhet Regler och instruktioner för verksamheten Dokumenttyp Regler och instruktioner Dokumentägare Kommungemensam ITsamordning Dokumentnamn Regler och instruktioner för verksamheten Dokumentansvarig

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy Tyresö kommun 2014-03-06 Innehållsförteckning 1 Mål för informationssäkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Grundprinciper... 4 4 Generella krav... 4 4.1 Kommunens informationstillgångar...

Läs mer

Riktlinjer informationssäkerhet

Riktlinjer informationssäkerhet informationssäkerhet Norrbottens läns landstings riktlinjer för informationssäkerhet beskriver hur hanteringen av information ska ske. All information omfattas oberoende av mediatyp. Styrande dokument

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 117 KS 245/18 Upprättande av riktlinjer för informationssäkerhet Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige 2009-04-23 57 1. Allmänt... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Begreppet informationssäkerhet

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2015/322 Riktlinjer för informationssäkerhet Riskhantering av informationssystem Fastställda av Säkerhetschefen 2015-03-06 Senast rev. 2017-02-01 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Definitioner...

Läs mer

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255-2012-060) Gäller från och med Informationsklass: K1R2T1 Bilaga 2. Ansvarsbeskrivningar

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET I GÖTEBORGS STAD Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs

Läs mer

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY Innehållsförteckning Sida 1.1 Informationssäkerhet 1 1.2 Skyddsområden 1 1.3 Övergripande mål 2 1.4 Årliga mål 2 1.5 Organisation

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2015/322 Riktlinjer för informationssäkerhet Riskanalyser av informationssystem Fastställda av Säkerhetschefen 2015-03-06 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte... 3

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

2012-12-12 Dnr 074-11-19

2012-12-12 Dnr 074-11-19 HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Regler för informationssäkerhet Regler för informationssäkerhet är beslutade av enhetschefen för i enlighet med Högskolans säkerhetspolicy (dnr 288-11-101)

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0)

Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Informationssäkerhetspolicy IT (0:0:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr:0036/13 Kommunalförbundet ITSAM, Storgatan 36A, 590 36

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Administrativ säkerhet

Administrativ säkerhet Administrativ säkerhet 1DV425 Nätverkssäkerhet Dagens Agenda Informationshantering Hur vi handhar vår information Varför vi bör klassificera information Riskanalys Förarbete till ett säkerhetstänkande

Läs mer

Dnr UFV 2018/211. Riskhantering. Rutiner för informationssäkerhet. Fastställda av Säkerhetschefen Senast reviderade

Dnr UFV 2018/211. Riskhantering. Rutiner för informationssäkerhet. Fastställda av Säkerhetschefen Senast reviderade Dnr UFV 2018/211 Riskhantering Rutiner för informationssäkerhet Fastställda av Säkerhetschefen 2018-01-29 Senast reviderade 2018-06-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte...

Läs mer

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Inledning...3 Definition av IT-säkerhet...3 Omfattning...3 Vikten av IT-säkerhet...3 Mål för IT-säkerhetsarbetet...4 Ledning och ansvar...4

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Umeå universitet

Informationssäkerhetspolicy för Umeå universitet Sid 1 (7) Informationssäkerhetspolicy för Umeå universitet Sid 2 (7) Inledning Denna policy utgör grunden i universitetets ledningssystem för informationssäkerhet (LIS) och beskriver Umeå universitets

Läs mer

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy 2008-08-29 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål...

Läs mer

Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och

Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och Riktlinje för informationssäkerhet i Skövde kommun motsvarar Informationssäkerhetspolicy enligt BITS såsom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver. I dokumentet kommer fortsättningsvis

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Informationssäkerhetspolicy. 97 Dnr 2016/00447

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Informationssäkerhetspolicy. 97 Dnr 2016/00447 97 Dnr 2016/00447 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 97 Den 2016-12-12 Informationssäkerhetspolicy Kommunfullmäktiges beslut Revidering av informationssäkerhetspolicyn

Läs mer

EDA KOMMUN. nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

EDA KOMMUN. nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy EDA KOMMUN nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål... 2 3 Organisation, roller

Läs mer

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för 14 juni 2018 Peter Dickson Sida 2 av 6 Innehåll Inledning... 3 Organisation... 3 Allmänt om det tekniska säkerhetsarbetet... 4 Kontinuitetsplanering...

Läs mer

Riktlinjer avseende Informationssäkerheten för Götene, Lidköping och Skara kommuner

Riktlinjer avseende Informationssäkerheten för Götene, Lidköping och Skara kommuner Riktlinjer avseende Informationssäkerheten Sida 1 Riktlinjer avseende Informationssäkerheten för Götene, Lidköping och Skara kommuner Informationssäkerhet är en del i kommunernas lednings- och kvalitetsprocess

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Plan för informationssäkerhet vid Högskolan Dalarna 2015

Plan för informationssäkerhet vid Högskolan Dalarna 2015 Plan för informationssäkerhet vid Högskolan Dalarna 2015 Beslut: 2015-05-04 Reviderad: Dnr: DUC 2015/769/10 Ersätter: Relaterade dokument: Policy för informationssäkerhet Ansvarig: Förvaltningschef Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet Revisionsrapport Karolinska institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2011-02-01 32-2010-0715 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Informationssäkerhet. Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det??

Informationssäkerhet. Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det?? Informationssäkerhet Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det?? Vad är informationssäkerhet? Informationssäkerhet handlar om att skapa och upprätthålla ett lämpligt skydd av information. Information

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 8 januari 2010 Myndigheten

Läs mer

Fortsättning av MSB:s metodstöd

Fortsättning av MSB:s metodstöd Fortsättning av MSB:s metodstöd Daniel Bosk och Carina Bengtsson 1 Institutionen för informationsteknologi och medier (ITM), Mittuniversitetet, Sundsvall. msbforts.tex 884 2013-04-04 10:16:54Z danbos 1

Läs mer

VGR-RIKTLINJE FÖR FYSISK SÄKERHET

VGR-RIKTLINJE FÖR FYSISK SÄKERHET Koncernkontoret Enhet säkerhet Dokumenttyp VGR-riktlinje Dokumentansvarig Valter Lindström Beslutad av Valter Lindström, Koncernsäkerhetschef Övergripande dokument Riktlinjer för informationssäkerhet Kontaktperson

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

2009-05-04. Informationssäkerhetspolicy

2009-05-04. Informationssäkerhetspolicy 2009-05-04 Informationssäkerhetspolicy 2 1 POLICYNS ROLL I INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET... 3 2 ALLMÄNT OM INFORMATIONSSÄKERHET... 3 3 MÅL... 4 4 ORGANISATION, ROLLER OCH ANSVAR... 4 4.1 ÖVERGRIPANDE ANSVAR...5

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Ansvarsförbindelse för Stockholms Läns Landstings Elektroniska Katalog (EK)

Ansvarsförbindelse för Stockholms Läns Landstings Elektroniska Katalog (EK) Ansvarsförbindelse för Stockholms Läns Landstings Elektroniska Katalog (EK) [Organisation som Ansvarsförbindelsen gäller] Modell Anvisning Dokumentation Blankett Rapport Namn Datum Version Ansvarig utgivare

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 83/05 2005-06-13 Kf 26 1 2009-20-16 ändring Informationssäkerhetspolicy Härjedalens kommuns ramverk för Informationssäkerhetsarbete i enlighet med Krisberedskapsmyndighetens

Läs mer

Verket för förvaltningsutvecklings författningssamling ISSN 1654-0832 Utgivare: Lena Jönsson, Verva, Box 214, 101 24 Stockholm

Verket för förvaltningsutvecklings författningssamling ISSN 1654-0832 Utgivare: Lena Jönsson, Verva, Box 214, 101 24 Stockholm Verket för förvaltningsutvecklings författningssamling ISSN 1654-0832 Utgivare: Lena Jönsson, Verva, Box 214, 101 24 Stockholm Vervas allmänna råd till föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert

Läs mer

Informations- och IT-säkerhet i kommunal verksamhet

Informations- och IT-säkerhet i kommunal verksamhet Informations- och IT-säkerhet i kommunal verksamhet En kommuns roll i trygghets och säkerhetsarbetet och var informations- och IT-säkerheten kommer in i detta Vad, vem och hur man kan arbeta med informations-

Läs mer

Välkommen till enkäten!

Välkommen till enkäten! Sida 1 av 12 Välkommen till enkäten! Enkäten går ut till samtliga statliga myndigheter, oavsett storlek. För att få ett så kvalitativt resultat av uppföljningen som möjligt är varje myndighets svar av

Läs mer

I n fo r m a ti o n ssä k e r h e t

I n fo r m a ti o n ssä k e r h e t Beslutad av: regionstyrelsen, 2018-12 - 11 349 Diarienummer: RS 2018-00129 Giltighet: från 2019-01 - 01 till 2023-12 - 31 Riktl in je I n fo r m a ti o n ssä k e r h e t Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

Informationssäkerhetsgranskning. ISO ledningssystem för informationssäkerhet

Informationssäkerhetsgranskning. ISO ledningssystem för informationssäkerhet Informationssäkerhetsgranskning ISO 27001 ledningssystem för informationssäkerhet Agenda 1. Vad gör Affärsverket Svenska kraftnät 2. Vad är informationssäkerhet 3. Vad är ett ledningssystem lite om 27001

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun

Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2014-11-27 173 Informationssäkerhetspolicy för Nässjö kommun Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaring... 3 2 Syfte... 4 3 Mål för Informationssäkerhetsarbetet...

Läs mer

BESLUT. Instruktion för informationsklassificering

BESLUT. Instruktion för informationsklassificering Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum: 2018-10-15 Dnr: 1800025 1 (8) Instruktion för informationsklassificering Syftet är att beskriva hur s information

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING... 1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 1 3.1 ALLMÄNT... 1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 2 3.2.1... 2 3.2.2

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 98 Dnr: KS 2017/314 Revideras vid behov Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Informationssäkerhet, Linköpings kommun

Informationssäkerhet, Linköpings kommun 1 (6) E-Lin projektet 2013-10-28 Informationssäkerhet, Linköpings kommun Delrapport 2 Innehåll Dokumenthistorik... 3 1. Syfte... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Målgrupp... 3 3. Frågeställningar... 3 4. Undersökning...

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Att införa LIS. Informationssäkerhet för offentlig sektor 2015. Johan Kallum Säkerhetschef/Informationssäkerhetschef

Att införa LIS. Informationssäkerhet för offentlig sektor 2015. Johan Kallum Säkerhetschef/Informationssäkerhetschef Att införa LIS Informationssäkerhet för offentlig sektor 2015 Johan Kallum Säkerhetschef/Informationssäkerhetschef Agenda (45 min) Inledning Så här såg det ut innan vi börja Utlösande faktorer Vad vill

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: /

Bilaga 3 Säkerhet Dnr: / stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav på säkerhetsarbete

Läs mer

Hantering av behörigheter och roller

Hantering av behörigheter och roller Dnr UFV 2018/1170 Hantering av behörigheter och roller Rutiner för informationssäkerhet Fastställda av Säkerhetschefen 2018-08-14 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet.

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Följande allmänna råd ansluter till förordningen (2006:942) om krisberedskap och

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-18 2017-12-18 153 153 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 2 1.1 Säkerhetsskydd... 2 2 Syfte... 2 3 Målsättning... 3 4 Förutsättningar och ansvar... 3 5 Riktlinjer för säkerhetsskyddsarbetet...

Läs mer