Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13"

Transkript

1 Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som rimligen, och med skälig insats, kunnat förebyggas, eller förutsetts. Denna riktlinje syftar till att förtydliga och mera i detalj beskriva hur arbetet med brandskydd utifrån gällande säkerhetspolicy ska bedrivas. SID 1(12)

2 Innehåll 1 Syfte Inledning och bakgrund Giltighet och tillämpning Grunder Brandskydd Definition Termer och begrepp Målsättning Säkerhetskultur Medvetandegöra Utbildning Målen med brandskyddsarbetet Generella brandskyddsmål Personalsäkerhet Patientsäkerhet Medborgares/besökares säkerhet Egendomsskydd Styrning Styrning av brandskyddsarbetet Övergripande styrdokument brandskydd Regler för brandskydd Behovsanpassat säkerhetsarbete Ansvar Intern kontroll Samordning och uppföljning Särskilda och uttalade roller och ansvar Landstingsdirektör Säkerhetschef FM-enheten Chefer inom linjeorganisationen och ledning för landstingsägda bolag Medarbetare Särskild riskverksamhet Förebyggande/förberedande skyddsåtgärder SID 2(12)

3 5.2 Säkerhetsprocessen SID 3(12)

4 1 SYFTE 1.1 Inledning och bakgrund Att människan känner trygghet i Landstinget Sörmlands lokaler och verksamheter är grundläggande för allt kvalitets- och säkerhetsarbete. Hälso- och sjukvårdslagen beskriver vårdgivares uppdrag att ge god vård, och ett gott omhändertagande till befolkningen. I lagen kan utläsas att det ställs krav på att kvalitet i verksamhet skall utvecklas och säkras. Det framgår även att patientens behov av trygghet, integritet, kontinuitet och säkerhet skall värnas. Landstinget Sörmlands riktlinjer kring säkerhet har till syfte att beskriva en landstingsgemensam inriktning på trygghets- och säkerhetsarbetet för alla. Denna riktlinje har fokus på brandskydd. Landstinget Sörmland har ett stort ansvar för alla de som befinner sig i våra verksamheter. Särskilt måste hälso- och sjukvårdens, och annan patient- /brukarrelaterad verksamhets förutsättningar beaktas när det gäller möjligheterna och förutsättningarna att skydda personal, patienter och besökare från skada. Verksamheterna där har många gånger ett antal personer med ett fysiskt eller psykiskt hinder till egen effektiv möjlighet att sätta sig i säkerhet innan kritiska förhållanden uppstår vid en brand. Dessa förutsättningar skall respekteras, och hanteras för att i skälig omfattning förebygga skada till följd av brand, och därigenom bidra till att skapa ett tryggt och säkert Landstinget Sörmland för alla. Att upprätthålla ett gott skydd mot brand är en förutsättning för ansvarstagandet i linje med kraven i lagen om skydd mot olyckor såväl som arbetsmiljölagens krav att alla risker ska minimeras så långt det är möjligt. Som arbetsgivare är Landstinget Sörmland, enligt arbetsmiljölagen, skyldig att vidta åtgärder för att förhindra att personalen utsätts för detta. Enligt gällande arbetsmiljödelegation, samt säkerhetspolicy, är ansvaret fördelat vidare i linjeorganisationen. Det är angeläget med ett likvärdigt och gott förhållningssätt till brandskyddsarbetet, och därför finns behov av riktlinjer och aktiva ställningstaganden kring det klimat som utgör vår, och medborgarnas, trygghet inom Landstinget Sörmland. 1.2 Giltighet och tillämpning Dessa riktlinjer är ett förtydligande till policyn och är styrande för hela landstinget. Riktlinjerna ska även tillämpas av de som arbetar på uppdrag av Landstinget Sörmland vilket ska regleras genom avtal. Den som ansvarar för avtal med extern part som resulterar i utförande av tjänster ska se till att: - relaterade risker analyseras SID 4(12)

5 - att nödvändiga åtgärder tas för att minimera skada - att uppföljning gentemot avtalade skyddsnivåer sker 1.3 Grunder Brandskyddsarbetet och denna riktlinje utgår från följande: Landstinget Sörmlands ledningssystem Landstinget Sörmlands säkerhetspolicy Arbetsmiljölagstiftning och Lagen om skydd mot olyckor med tillhörande förordningar och föreskrifter Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatoriska, psykologiska och sociala arbetsmiljörisker Landstinget Sörmlands vision, det öppna landstinget Landstingets medborgar-, och personalperspektiv 1.4 Brandskydd Övergripande mål för brandskyddsarbetet är att följa lagar, förordningar och föreskrifter samt ge tillräckligt skydd mot psykisk, och/eller fysisk ohälsa eller skada, samt för att tillgodose människans och verksamhetens behov av integritet, säkerhet, trygghet och kontinuitet. SID 5(12)

6 2 DEFINITION D A T U M 2.1 Termer och begrepp Brand definieras som eld utom kontroll. Ett tillstånd då fara för egendomseller personskada föreligger. Skäligt brandskydd definieras som ett tillstånd vid vilken risk för skada på person, eller sak, till följd av brand är begränsade till en medvetet accepterad nivå. Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) definieras som en arbetsmetod grundad på återkommande kontroll och ständig förbättring, utförd av en medveten och kompetent person, eller grupp. Arbetet skall utgå från att bibehålla, ständigt anpassa och förbättra brandskyddet efter människans faktiska behov. SID 6(12)

7 3 MÅLSÄTTNING 3.1 Säkerhetskultur En medveten och välutbildad personal i en miljö som är anpassad efter människan och verksamhetens risker och behov, skall utgöra norm för hur säkerhets- och trygghetsarbetet bedrivs Medvetandegöra Landstinget har skapat e-kurser för att öka kunskaperna kring brandskyddsarbetet och arbetsmiljön i landstinget och vilka krav som ställs på den enskilde medarbetaren och landstinget som organisation. e-kursen Brandfilmen är tänkt som en första nivå som alla anställda och alla kontrakterade eller inhyrda personer ska genomföra Utbildning Alla verksamheter skall upprätthålla sin personals kompetens kring brandskydd. Alla i landstinget erbjuds kostnadsfri lärarledd utbildning i teoretiskt och praktiskt brandskyddsarbete. Vid behov erbjuds specialanpassad brandskyddsutbildning. 3.2 Målen med brandskyddsarbetet De viktigaste komponenterna i brandskyddsarbetet är chefernas och medarbetarnas kunskap och systematiska handlande i kombination med en fysiskt välanpassad verksamhetsmiljö. Upprätthållandet av ett gott brandskydd bygger på en ständig dialog om förutsättningarna mellan ledning, verksamhet, fastighetsägare och underhållsorganisation Generella brandskyddsmål Ledning, verksamhet, fastighetsägare och underhållsorganisation i Landstinget Sörmland skall sträva efter uppfyllande av följande mål i brandskyddsarbetet: 1. Förebygg att en brand uppstår. 2. Förebygg att en uppstådd brand tillåts utvecklas. 3. Förebygg att en utvecklad brand sprids till andra brandceller. 4. Se till att konsekvenserna av en utvecklad brand minimeras. 5. Se till att alla berörda ges möjlighet att försättas på säker plats innan kritiska förhållanden uppstår Personalsäkerhet Personal skall alltid känna säkerhet och trygghet vad gäller risk för ohälsa eller skada i vår verksamhet. Alla risker i fysisk närmiljö, verksamhetsrutiner och personals kompetens skall analyseras, anpassas och hanteras för upprätthållande av en skäligt trygg och säker arbetsmiljö. SID 7(12)

8 3.2.3 Patientsäkerhet D A T U M Patient skall alltid känna säkerhet och trygghet vad gäller risk för ohälsa eller skada i vår verksamhet. Alla risker i fysisk närmiljö, verksamhetsrutiner och personals kompetens skall analyseras, anpassas och hanteras för upprätthållande av ett skäligt tryggt och säkert patientomhändertagande Medborgares/besökares säkerhet Medborgare/besökare skall skyddas mot ohälsa och olycka i vår verksamhet Egendomsskydd Landstingets samhällsviktiga funktion gör att fastighetsägarens och underhållsorganisationernas skadeförebyggande brandskyddsarbete skall omfatta de generella brandskyddsmålen med särskild inriktning på det byggnadstekniska skyddet och med högt ställda krav på kvalitet, hållbarhet över tid och verksamhetsförändringar. 3.3 Styrning Lagar, förordningar och föreskrifter utgör lägsta nivå i Landstinget Sörmlands säkerhets- och trygghetsarbete Styrning av brandskyddsarbetet Styrningen av säkerhetsarbetet utgår från övergripande styrdokument. Dessa styrdokument utgör grunden för hur landstinget ska arbeta med brandsäkerhet. Styrande regler för brandsäkerhet ska i så stor utsträckning som möjligt införas i landstingets ledningssystem Övergripande styrdokument brandskydd Övergripande ska styrande dokument för brandsäkerhet följa Landstinget Sörmlands ledningssystemsstruktur. Landstingsfullmäktige fastställer gällande säkerhetspolicys som anger Landstingets viljeinriktning och mål för säkerhets- och trygghetsarbetet som övergripande reglerar brandskyddsarbetet i hela Landstinget Sörmland. Dessa Riktlinjer för brandskydd i Landstinget Sörmland beslutas av landstingsstyrelsen och beskriver övergripande krav på skyddsåtgärder och ansvarsfördelning i hela landstinget. Bakgrunden till dessa krav är lagstiftning, förordningar, föreskrifter och landstingets säkerhetspolicy. Riktlinjerna syftar till att peka ut riktningen för hur brandskyddsarbetet ska utformas och utvecklas för att medverka till ständiga förbättringar. SID 8(12)

9 3.3.3 Regler för brandskydd Inom ramen för Landstinget Sörmlands Säkerhetspolicy och Landstinget Sörmlands Riktlinjer för brandskydd ska det finnas landstingsövergripande regler beslutade av Landstingsdirektör som ska förtydliga hur brandskyddsarbetet ska bedrivas. Dessa regler kommer tillsammans med rutiner och instruktioner som beslutas av förvaltnings, eller verksamhetschef, utgöra det direkta brandskyddsarbetet i landstinget. Regler ska finnas dokumenterade och beslutade på övergripande nivå. Dessa skall finnas att tillgå på Insidan och i ledningssystemsillustrationer. 3.4 Behovsanpassat säkerhetsarbete En ständig dialog om människans och verksamhetens behov av säkerhet och trygghet är en förutsättning och ett krav för att uppnå skälig nivå. Arbetet med brandskydd ska rikta in sig på människans behov av integritet, säkerhet och trygghet. Grunden till arbetet är att ansvar och roller fördelas där verksamhet bedrivs och där förutsättningarna måste finnas. Brandskyddsarbetet ska styras utifrån följande steg. 1. Engagera all berörd personal inom verksamheten 2. Genomför riskanalys- eller riskbedömning 3. Besluta vilka skyddsåtgärder som ska utföras 4. Utför skyddsåtgärder 5. Följ upp, mät och värdera resultat 6. Återkoppla till all berörd personal och arbeta systematiskt med dessa steg. SID 9(12)

10 4 ANSVAR Ansvaret för utförande och tillsyn av brandskyddsarbetet följer det delegerade verksamhetsansvaret, det innebär att den som är ansvarig för en verksamhet även är ansvarig för utförande och tillsyn av dess brandskydd. 4.1 Intern kontroll Arbetet med brandskydd är en ledningsfråga i Landstinget Sörmland. Det är en del av det arbete som bedrivs med att kontrollera så att processer fungerar på ett, för verksamheten, ändamålsenligt sätt. Därför är det naturligt att se brandskyddsarbetet som en del i verksamheternas arbete med intern styrning och kontroll. 4.2 Samordning och uppföljning Verksamhetsansvarig har till uppgift att samordna arbetet med brandskydd i landstinget. Till sin hjälp har denne säkerhetsenheten och FM-enheten. Uppföljning av brandskyddsarbetet ska genomföras, dels genom egenkontroller och tekniska mätningar samt i verksamheterna med hjälp av säkerhetsrevisioner. Säkerhetsrevisionsresultat sammanställas och rapporteras till landstingets ledning av säkerhetsenheten. 4.3 Särskilda och uttalade roller och ansvar Arbetsmiljölagen pekar på arbetsgivaren som den ansvarige för brandsäkerheten v.g. de anställda. Lagen om skydd mot olyckor hänvisar till fastighetsägaren och nyttjanderättshavaren som ansvariga generellt. Säkerhetsansvar åvilar således Landstinget Sörmland som organisation. Nedan preciseras det ansvaret schematiskt. Enligt gällande arbetsmiljödelegation är delar av ansvaret, även för brandskydd, fördelat i linjeorganisationen Landstingsdirektör Landstingsdirektör har det övergripande ansvaret att verkställa genom att initiera brandskyddsarbetet och vidare ett kontrollansvar att tillse att utförandet av arbetet följer det delegerade verksamhetsansvaret Säkerhetschef Säkerhetschef ansvarar för samordning och utveckling av brandskyddsarbetet i landstinget. Det åligger denne att förvalta generella styrdokument för personsäkerheten. Säkerhetschef skall via säkerhetsdialoger inhämta uppgifter om brandskyddsläget i Landstinget Sörmland, samt dess omvärld, och rapportera till landstingets ledning med förslag till övergripande åtgärder. Säkerhetschef skall vara landstingets representant i kontakt med externa organisationer, myndigheter och medborgare i frågor som rör brandskydd där annan lämplig inte utsetts. SID 10(12)

11 4.3.3 FM-enheten D A T U M FM-enheten ansvarar för att säkerställa landstingets tillgång till lokaler och utvecklingen av landstingets fastighetsbestånd så att det är ändamålsenligt för verksamheterna inom landstinget. Vidare har FM-enheten ansvar för kontakt med tillsynsmyndighet för lagen om skydd mot olyckor Chefer inom linjeorganisationen och ledning för landstingsägda bolag Chefen har ansvaret för att lokala förutsättningar för verksamheten beaktas i arbetet med brandskydd och att det operativa arbetet bedrivs i enlighet med regelverk samt att tillräckliga resurser för arbetet med ges utifrån identifierat behov. Chef har ansvar för att det upprättas handlingsplaner att använda i arbetsplatsernas arbete med brandskydd, och att all personal är informerad om gällande regler och anvisningar. Chef ska se till att de arbetsmetoder som används bidrar till en god säkerhet och att de regler som gäller följs, samt att personal ges tillräckliga kunskaper och utbildning. Chef ansvarar för att egenkontroll och förbättrande åtgärder utförs Medarbetare Medarbetare har till ansvar att följa antagna regler och anvisningar i sin yrkesutövning. Att arbeta aktivt för ökad säkerhet. Att risker, incidenter och inträffade bränder anmäls som avvikelse, och att närmaste chef skyndsamt får information om händelsen. Att delta, och aktivt bidra, till de förbättringsinsatser som initieras av chef. Medarbetare är skyldiga att följa policy, riktlinjer, regler, mm. för sin yrkesutövning. SID 11(12)

12 5 SÄRSKILD RISKVERKSAMHET Vissa verksamheter har särskilda risker och de skall ta fram nödvändiga anvisningar, rutiner och handlingsplaner, samt säkerställa att tekniska förutsättningar för skälig säkerhet finns. Exempel kan vara vårdverksamheter där patienter inte kan antas ansvara för sin egen säkerhet i händelse av brand. Det bör beaktas att de personella förutsättningarna att omhänderta patienters, och besökares säkerhet i händelse av brand måste stå i proportion till den fysiska möjligheten att sätta alla i säkerhet innan kritiska förhållanden uppstår på arbetsplatsen. Vid byggnation av arbetsplats, eller konstruktion av tekniskt brandskydd, skall verksamhetens specifika förutsättningar att agera vid brand noga belysas och respekteras. 5.1 Förebyggande/förberedande skyddsåtgärder Inom varje riskverksamhet ska en inventering ske som klargör inträffade händelser, latenta hot och nuvarande rutiner. Därefter ska en handlingsplan upprättas för hur riskerna ska minimeras och rutinerna förbättras. Landstingets generella brandskyddsmål gäller även här: 1. Förebygg att en brand uppstår. 2. Förebygg att en uppstådd brand tillåts utvecklas. 3. Förebygg att en utvecklad brand sprids till andra brandceller. 4. Se till att konsekvenserna av en utvecklad brand minimeras. 5. Se till att alla berörda ges möjlighet att försättas på säker plats innan kritiska förhållanden uppstår. 5.2 Säkerhetsprocessen Personsäkerhetsprocessen handlar om att arbeta i ett före-, under- och efterperspektiv och ska utgå från det som betraktas som skyddsvärt. Säkerhetsarbetets alla delar och de verksamhetsspecifika handlingsplanerna ska omfatta dessa perspektiv. Landstingets säkerhetsenhet är behjälplig i arbetet. SID 12(12)

Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som rimligen,

Läs mer

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som

Läs mer

Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Fördelning av arbetsuppgifter gällande arbetsmiljö, brandskydd- och miljöskydd inom Ängelholms kommun

Fördelning av arbetsuppgifter gällande arbetsmiljö, brandskydd- och miljöskydd inom Ängelholms kommun ÅNGELHOL'>f.S KOM.;.'\{UN Fördelning av arbetsuppgifter gällande arbetsmiljö, brandskydd- och miljöskydd inom Ängelholms kommun I egenskap av kommundirektör fördelar jag härmed arbetsuppgifter gällande

Läs mer

I Central förvaltning Administrativ enhet

I Central förvaltning Administrativ enhet ., Landstinget II DALARNA I Central förvaltning Administrativ enhet ~llaga LS 117,4 BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-11-04 Sida 1 (3) Dnr LD13/02242 Uppdnr 652 2013-10-21 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN Köping2000, v3.2, 2011-07-04 1 (8) Drätselkontoret Jan Häggkvist 0221-251 11 jan.haggkvist@koping.se SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN 1. Målsättning Målsättning för säkerhetsarbetet är att ett säkerhetsarbete

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön 1 Inledning Arbetet mot våld och hot är ett prioriterat utvecklingsområde

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Bilaga 1, LS 115 /02 1.0 1(5) IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Inledning Bakgrund och motiv Mål Medel Omfattning Organisation och ansvar Regelverk 1.0 2(5) Inledning Policyn är landstingsstyrelsens

Läs mer

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Dnr Sida 2008-000269.02 1(9) ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2008-10-07, 80 2(9) Arbetsmiljö Med arbetsmiljö menas den fysiska, psykiska och sociala miljö som personerna

Läs mer

Säkerhetspolicy. för Katrineholms kommun. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ. Katrineholms kommun \. Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Förslag till

Säkerhetspolicy. för Katrineholms kommun. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ. Katrineholms kommun \. Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Förslag till Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Katrineholms kommun \. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ Förslag till Säkerhetspolicy för Katrineholms kommun 2009-03-02 Säkerhetspolicy för Katrineholms kommun Syfte

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara Skapad: 2008-10-15 Senast ändrad: 2010-09-15 R.7.4 Riktlinjer för Lars Eliasson/Thomas Thid Karin Sjöndin Lars Eliasson 2010-09-15 2(7) Innehållsförteckning

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 290 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2016-480

Läs mer

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Policy för brandskydd Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Lagstiftning, föreskrifter mm... 2 Övergripande mål... 3 Systematiskt brandskyddsarbete

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Riktlinje 2008-01-07 Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Diarienummer KS-1006/2007 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 januari 2008 Riktlinjen ersätter Styrdokument för säkerhetsarbetet i

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf 1 (5) Datum: Arbetsplats: Samordningsförbundet Centrala Östergötland Deltagare / Carina Stålenmark, skyddsombud Frågeställning Ja Nej Åtgärder Ansvarig Klart Uppföljning Arbetsmiljöarbetet har skett i

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet .. - T C Q o,.. e Policy för informationssäkerhet Landstingsdirektörens stab augusti 2015 CJiflt LANDSTINGET BLEKINGE Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande...

Läs mer

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY 9-3 BRANDSKYDD SPOLICY Inledning Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) ska alla ägare och nyttjanderättshavare av byggnader och anläggningar, vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

KOMMUNALA STYRDOKUMENT

KOMMUNALA STYRDOKUMENT Bromölla kommun KOMMUNALA STYRDOKUMENT Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Ks 2007-11-07 180 2007-11-08 2007/524-008 Ks 2016-08-17 172 2016-08-18 2016/537 KOMMUNÖVERGRIPANDE RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2016 2017-01-08 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning

Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning Koncernkontoret Enheten för säkerhet och intern miljöledning Johan Reuterhäll Informationssäkerhetschef johan.reuterhall@skane.se RIKTLINJER Datum: 2017-12-07 Dnr: 1604263 1 (8) Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet UFV 2009/1929 Riktlinjer för säkerhetsarbetet Uppsala universitet Fastställt av rektor 2010-02-09 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Ansvar 3 3. Omfattning och mål 4 3.1 Personsäkerhet 4 3.2 Egendomsskydd

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2017 2018-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (51) 2016-10-31 Kf Ks 339 10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/149-160 Västerviks kommun ska vara den tryggaste

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod

Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod www.hassleholm.se S Riktlinjer för Hässleholms kommuns säkerhet och beredskap mandatperiod 2015-2018 Riktlinjer Diarienummer: 2015/379 180 Fastställt den: 2015-09-02 204 Fastställt av: Kommunstyrelsen

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2015-01-23 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. 2. Förutsättningar

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Ansvarig: Kanslichef Gäller från och med: 2018-07-19 Uppföljning / revidering ska senast ske: 2019-07-19 Beslutad av kommunfullmäktige 2018-06-20, 60 Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 1: Brandskyddspolicy

Bilaga 1: Brandskyddspolicy Bilaga 1: Brandskyddspolicy Inledning Med systematiskt brandskyddsarbete avses det tekniska och organisatoriska brandskydd som ska upprätthållas i syfte att minimera personskaderisker och att minimera

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete. VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-11-05 DNR SN 2014.206 URBAN JONSSON SID 1/1 SUTVECKLARE URBAN.JONSSON@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Läs mer

BORGHOLMS. KOMMLrN 1(5) Antagen KF 2007-12-17 109. Brandskyddspolicy

BORGHOLMS. KOMMLrN 1(5) Antagen KF 2007-12-17 109. Brandskyddspolicy BORGHOLMS KOMMLrN Brandskyddspolicy 1(5) KF 2007-12-17 109 Antagen betsmiljöarbetet. föreskrifter mm Lagstiftning, 2 (5) för ny- ombyggnader av byggnader lokaler Brandskyddet Boverkets ByggRegler författningssamling

Läs mer

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete www.pwc.se Revisionsrapport Systematiskt arbetsmiljöarbete Lina Olsson, Cert. kommunal revisor Högbo Bruks AB Erika Brolin Januari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 1.1. Inledning... 2 1.2. Bedömning...

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA)

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA) Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA) Socialförvaltningen Dokumenttyp: Riktlinje Fastställd av: Socialnämnden Beslutsdatum: 2014-04-22 36, reviderad 2018-04-17 Diarier nr: 2018.055 SN Gäller

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Brandskyddspolicy för Arboga kommun och dess kommunala bolag

Brandskyddspolicy för Arboga kommun och dess kommunala bolag för Arboga kommun och dess kommunala bolag Antagen av kommunfullmäktige den 24 november 2016, 210. Innehåll Inledning... 5 Bakgrund... 5 Ansvar enligt lagen om skydd mot olyckor... 5 Ledningsansvar...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Innehållsförteckning Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Informationssäkerhetspolicy...22 Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Inledning och bakgrund...22

Läs mer

GöteborgsLokalers anvisning för brandskydd. Syfte. Omfattning. Ansvar. Bevis/utvärdering. Avvikelsehantering. Innehåll

GöteborgsLokalers anvisning för brandskydd. Syfte. Omfattning. Ansvar. Bevis/utvärdering. Avvikelsehantering. Innehåll GöteborgsLokalers anvisning för brandskydd Syfte Att organisera bolagets systematiska brandskyddsarbete. Omfattning Hela bolaget. Ansvar Framgår av delegation/arbetsbeskrivning. Bevis/utvärdering Dokumentation

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Överenskommelse 1 (7) BIN 2019/47:2 Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Bildningsnämnden

Läs mer

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun

Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun 2007 POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETE Fastställt av kommunstyrelsen 2007-11-21 267. Säkerhetspolicy för Kristianstad kommun Syfte Kristianstads kommun har ett ansvar att upprätthålla sina verksamheter

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Antagen av Kommunstyrelsen 2011-09-21. Inom Kristianstads kommun är vi av uppfattningen

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Ansvarig för riktlinje Socialnämnden Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden 2017-05-31 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: Till vidare Riktlinje

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1 1 (5) Arbetsmiljöpolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Arbetsmiljö 3 1.1 Ansvar... 3 1.2 Arbetsmiljömål... 3 1.3 Inköp... 3 1.4 Kompetens... 3 1.5

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete -grundstruktur/ramverk enligt SOSFS 2011:9 Socialförvaltningen Alingsås kommun Dokumenttyp: Styrande dokument Fastställt av: Fastställelsedatum: 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsmiljöplan, folkhälsonämnden 2015

Arbetsmiljöplan, folkhälsonämnden 2015 Styrdokument 2014-11-11 Ansvarig organisationsenhet: Folkhälsoförvaltningen Fastställd av Folkhälsonämnden 2014-11-12 Ersätter Arbetsmiljöplan 2014, 2013-12-11 146 c:\temp\cjen9qrefr.doc Arbetsmiljöplan,

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter Personalavdelningen Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter Enhet Kommunledningskontoret Giltigt från 2009-05-12 Utarbetat av Margita Westring och Anders Sporrong Fastställt av Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. KS

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 46 Säkerhetspolicy för. KS 2015-64 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation i Tyresö kommuns verksamheter 2014 Tyresö kommun 2 (7) Innehållsförteckning 1 Säkerhetsorganisation... 3 2 Säkerhetssamordnare... 3 2.1 Uppdrag...

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Hot och våld Hot och våld Tillämpningen beskriver hur Hudiksvalls kommun förebygger hot- och våldsituationer på arbetsplatserna. Målsättningen är att alla medarbetare ska

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. (AU 46) KS

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. (AU 46) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 73 Säkerhetspolicy för. (AU 46) KS 2015-64 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-14 Kommunstyrelsen Richard Buske Tf säkerhetschef Telefon 08 555 010 22 richard.buske@nykvarn.se informationssäkerhetspolicy KS/2019:63 Förvaltningens förslag till beslut Revidering

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

I UNIVERSITET LINKÖPINGS. Universitetsdirektörens delegering till prefekter och chefer gällande brandskyddsarbetet vid Linköpings universitet

I UNIVERSITET LINKÖPINGS. Universitetsdirektörens delegering till prefekter och chefer gällande brandskyddsarbetet vid Linköpings universitet I UNIVERSITET LINKÖPINGS 2015-02-24 1(7) Universitetsdirektörens delegering till prefekter och chefer gällande brandskyddsarbetet vid Linköpings universitet 1. Bakgrund Enligt lag (2003:778) om skydd mot

Läs mer

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r intern köntröll Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Syfte... 3 2. Ansvarsfördelning... 3 2.1 Kommunstyrelsen... 3 2.2 Nämnderna...

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 30 oktober 2018 Myndigheten

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Brand & Räddning Securitas tjänster inom brand och räddning är en trygghet för dig som ansvarar för brandskyddet i en verksamhet eller fastighet. Vi hjälper dig att effektivt

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen Intern kontroll Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2015-04-15 av Kommunstyrelsen 70 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete för

Systematiskt brandskyddsarbete för Södermalms stadsdelsförvaltning Brandskyddspolicy Sida 1 (6) 2014-05-06 Systematiskt brandskyddsarbete för 1. Brandskyddspolicy Stockholms stad ska upplevas som en vacker, ren och trygg stad. För att leva

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Riktlinjer vid hot och våld mot förtroendevalda i Danderyds kommun

Riktlinjer vid hot och våld mot förtroendevalda i Danderyds kommun 1(5) vid hot och våld mot förtroendevalda i Danderyds kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Beslutsdatum: 2014-xx-xx Giltighetstid: Tillsvidare na kompletteras av Rutiner vid hot och våld mot förtroendevalda

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer