Reglemente för Landstinget i Östergötland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reglemente för Landstinget i Östergötland"

Transkript

1

2 1(32) Reglemente för Landstinget i Östergötland 1. Övergripande uppdrag och principer 1.1 Uppdraget Landstingets uppdrag är i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen att svara för östgötarnas hälso- och sjukvård: Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde i vården (2 Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)). Landstinget deltar aktivt i den regionala utvecklingen i syfte att säkerställa att regionen utvecklas med en långsiktig hållbar tillväxt samt en god miljö och livskvalitet i vid mening för medborgarna. 1.2 Reglementets roll och funktion Reglementet anger de formella bestämmelserna för Landstinget i Östergötland samt beskriver arbetssätt och benämner begrepp. Reglementet förändras under mandatperioden i takt med att principer för ledning och styrning samt arbetssätt utvecklas och förändras. 1.3 Förtroendemannaorganisationens roll och uppgift De förtroendevaldas roll är att företräda medborgarna. Landstingets uppdrag är långsiktigt och beslut ska kännetecknas av konsekvens och uthållighet. Tryggheten är av avgörande betydelse för medborgarnas tilltro till hälso- och sjukvården. Den värdegrund som olika politiska beslut fattas på ska redovisas öppet. Förtroendemannaorganisationens insatser präglas av lyhördhet men också av en öppen och klargörande debatt kring de svåra avväganden som landstingspolitiken innehåller. Förtroendemannaorganisationens främsta uppgifter blir därför att: Föra en kontinuerligt och respektfull dialog med medborgarna om landstingets uppdrag och förutsättningar, samt inhämta medborgarnas synpunkter.

3 2(32) Ha tillräcklig kunskap om hälsoläget i befolkningen och hur hälso- och sjukvården kan möta de behov som landstinget har ansvar för. I samverkan med kommunerna, försäkringskassan och andra aktörer/myndigheter värna om och stärka medborgarnas hälsa och välfärd. Ta initiativ kring samverkan särskilt för de befolkningsgrupper vars insatser utgår från flera huvudmän och som kräver en nära, långvarig och sammansatt samordning. Fastställa vision och strategiska mål för landstingets utveckling och fullgörande av uppdraget inom hälso- och sjukvård och regional utveckling. I treårsbudgeten beslutas skattesatsen och därmed anges det huvudsakliga ekonomiska utrymmet för genomförandet. Utifrån en samlad prioriterad behovsbedömning besluta om inriktning, uppdrag och resursfördelning för den landstingsfinansierade hälso- och sjukvården. Utifrån en samlad prioritering besluta om inriktning, uppdrag och resursfördelning för den regionala kollektivtrafiken. Genom planmässiga uppföljningar säkerställa att beslut förverkligas och ger avsedd effekt. Tillse att landstingets resurser används effektivt, att all verksamhet grundas på dokumenterat verkningsfulla metoder och att kontinuerligt utvecklings- och kvalitetsarbete bedrivs. Genom patientnämnden verka för enskilda patienters intressen i relation till vårdgivare. 2. Styr- och arbetsformer 2.1 Ansvarsfördelningen Landstinget är en demokratiskt styrd organisation där skiljelinjen mellan politikernas och verksamhetens uppgifter ska vara tydlig. Det är de förtroendevaldas uppgift att ange mål på lång och kort sikt, fördela resurserna och att följa resultaten i förhållande till de uppsatta målen. Verksamhetens uppgift är att genomföra de insatser som krävs för att uppnå de mål som beslutats politiskt. Detta innebär att verksamhetens styrning har sin utgångspunkt i politiska beslut som kompletteras och förtydligas så att de kan genomföras på lokal nivå. Landstingets högsta beslutande organ är landstingsfullmäktige som fastställer en långsiktig vision och strategiska mål för landstingets samlade verksamhet. Fullmäktige beslutar också om landstingsskatten och bestämmer därmed de ekonomiska ramarna för hur mycket landstingets verksamhet får kosta. Därutöver beslutar också fullmäktige om riktlinjer i

4 3(32) viktiga principiella och strategiska frågor. Fullmäktige följer upp verksamheten genom delårsrapport och årsredovisning. Beställare- och utförandemodellen utgör grund för styrningen. Landstingsstyrelsen, har tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämnden respektive trafiknämnden fullmäktiges uppdrag att verkställa fullmäktiges beslut. I praktiken innebär ansvarsfördelningen att styrelse och respektive nämnd arbetar mot samma mål men med olika utgångspunkter vilket kräver koordinering av styrprocesserna. Landstingsstyrelsens roll är att skapa yttre och inre förutsättningar för landstingets verksamhet, agera i relation till omvärlden och att verka för att landstingets utvecklingskraft stärks. Landstingsstyrelsen har ett ansvar att samordna arbetet inom nämnder och beredningar. Landstingsstyrelsen är också styrelse för landstingets samlade verksamheter och ska genom sin verksamhetsstyrning bevaka att produktionsenheterna som utförare uppfyller kraven på god effektivitet, produktivitet och kvalitet. Med utgångspunkt i fullmäktiges vision och strategiska mål beslutar styrelsen årligen om vilka avgörande framgångsfaktorer som bör beaktas för att uppnå verksamhetsstyrningens mål. För att öka det demokratiska inflytandet finns beredningar inrättade under styrelsen. Hälso- och sjukvårdsnämnden har ansvar att verka för en god hälsa hos befolkningen och en god hälso- och sjukvård. Nämnden disponerar de ekonomiska resurserna för hälso- och sjukvården. Nämnden är beställare och utövar behovsstyrning som får sitt konkreta uttryck i överenskommelser och avtal med landstingsägda respektive externa vårdgivare. Överenskommelserna föregås av en process där behovsanalyser görs som ett underlag för nämndens årliga politiska uppdrag. Uppdraget är i sin tur underlag för en dialog med vårdverksamheten som utmynnar i att nämnden fattar ett beslut om överenskommelser och resursfördelning med hänsyn taget till behovens angelägenhetsgrad och ekonomiska ramar. Med utgångspunkt i fullmäktiges vision och strategiska mål beslutar nämnden om vilka avgörande framgångsfaktorer som ska beaktas för att uppnå behovsstyrningens mål. Nämnden tillser därefter genom sin uppföljning att beslut genomförs och att överenskommelser och avtal fullföljs. För att öka det demokratiska inflytandet finns beredningar inrättade under nämnden. Trafiknämnden har ansvar för att utveckla en attraktiv och effektiv kollektivtrafik som stöttar utvecklingen i regionen. Detta görs utifrån de övergripande strategiska riktlinjer och ekonomiska ramar som fastställs av landstingsfullmäktige. AB Östgötatrafiken utgör driftsorganisation för trafiknämndens verksamhet. Regionsjukvårdsnämnden är en gemensam nämnd med representation från landstingen i Östergötland, Kalmar och Jönköping och med placering i Landstinget i Östergötland. Regionsjukvårdsnämnden beslutar om vilken regionsjukvård som ska samordnas inom sydöstra sjukvårdsregionen samt till vilken enhet den ska samordnas.

5 4(32) Internationella frågor av politisk karaktär behandlas av den styrelse/nämnd/beredning som ansvarar för sakområdet. Landstingsstyrelsens beredning för regional utveckling har ett övergripande uppdrag att bevaka de internationella frågorna för landstingets räkning. Landstingsdirektören har som tjänsteman det övergripande ansvaret för landstingets produktionsenheter och för det administrativa stödet till landstingets politiska organ. Landstingsdirektören ska gentemot produktionsenheterna säkerställa att politiskt fastställda visioner, strategier och framgångsfaktorer samt hälso- och sjukvårdsnämndens överenskommelser får fullt genomslag i landstingets produktionsorganisation. Detta görs bland annat genom att landstingsdirektören konkretiserar styrelsens och nämndernas framgångsfaktorer för att driva på och följa upp utvecklingen. Detta sker med hjälp av målsatta nyckelindikatorer som följs upp systematiskt. Landstingets sjukvårdande produktionsenheter är utförare och svarar för landstingets egna produktionen av hälso- och sjukvård. Därutöver anlitas externa utförare. Landstingets stöd- och serviceenheter stödjer de produktionsenheter som bedriver hälso- och sjukvård att utföra sina uppdrag. 2.2 Från politik till praktik Arbetsformerna Landstingsfullmäktige har möjlighet att genomföra särskilda mötestillfällen för förberedande politiska diskussioner. Dessa ska kännetecknas av öppenhet och nya debattformer samt skapa ökade möjligheter till förtydligande och belysning av skilda politiska alternativ. Planeringen av dessa möten ska ske i samråd mellan landstingsfullmäktiges presidium och den politiska ledningsgruppen. Landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden ska varje år genomföra gemensamma kunskapssammanträden. Dessa sammanträden ska ha ett innehåll som ger dem en naturlig roll för att samordna styrningsprocessen. Därutöver ska sammanträdena användas för att belysa och debattera specifikt utvalda områden eller frågor. Som komplement och förberedelse inför beslut ska förberedande diskussioner, seminarier och andra former av politisk dialog och beredning samt kunskapsinhämtning användas Det gemensamma språket Styrningen av landstingets omfattande verksamhet kräver en begriplig och enhetlig metod där flera perspektiv beaktas vid planering och uppföljning så att styrningen blir så effektiv som möjligt. I en demokratiskt styrd organisation är det också av central betydelse att politiska beslut kan ge ett tydligt avtryck i verksamheten och att var och en kan se sin roll i ett större sammanhang. Landstingets politiska organ och även dess produktionsenheter använder därför balanserat styrkort som ett gemensamt verktyg för att skapa en tydlig styrningslogik som sträcker sig från politik till praktik.

6 5(32) Utgångspunkten är landstingsfullmäktiges strategiska plan med treårsbudget som redovisar övergripande uppdrag och vision. Visionen konkretiseras i strategiska mål inom fyra olika perspektiv vilka utgör en övergripande styrkortsstruktur för planering och uppföljning. Landstinget styrs utifrån följande perspektiv: Medborgare - är inriktat på hur befolkningens behov av hälso- och sjukvård och kollektivtrafik ska tillgodoses. Process - är inriktat på effektiviteten hos arbetsmetoder och arbetsprocesser. Medarbetare - är inriktat på hur landstinget tillvaratar och utvecklar medarbetarskap och ledarskap. Ekonomi - är inriktat på kontroll och skötsel av landstingets ekonomi. Perspektivet Medborgare är överordnat och de strategiska målen i övriga perspektiv ska understödja måluppfyllelsen i detta perspektiv. Hälso- och sjukvårdsnämnden har ett särskilt ansvar för perspektivet Medborgare, undantaget den regionala utvecklingen som i huvudsak är styrelsens och trafiknämndens ansvar. Perspektivet Medarbetare är styrelsens ansvarsområde. Övriga perspektiv är i olika utsträckning såväl styrelsens som nämndernas angelägenhet. På tjänstemannanivån kompletterar landstingsdirektören genom landstingsdirektörens verksamhetsplan de politiska framgångsfaktorerna med målsatta nyckelindikatorer. Denna verksamhetsplan är i sin tur en utgångspunkt för produktionsenheternas verksamhetsplaner, vilka i sin tur är utgångspunkt för klinikernas/motsvarande verksamhetsplaner. På detta sätt skapas en logisk styrningskedja genom hela organisationen. 2.3 Den årliga styrningsprocessen Planeringen Landstingsfullmäktiges strategiska plan med treårsbudget beslutas i juni månad och innebär starten för den årliga styrningsprocessen. I och med detta tar fullmäktige beslut om landstingets vision samt strategiska plan och ekonomiska ramar. Fullmäktiges treårsbudget innebär inledningen för landstingsstyrelsens, hälso- och sjukvårdsnämndens och trafiknämndens arbete att ta fram respektive verksamhetsplan och årsbudget. Beslut om verksamhetsplanerna tas i september månad för att därefter under oktober underställas fullmäktige. I oktober månad ska landstingsdirektörens verksamhetsplan godkännas av styrelsen och nämnderna. I november antar fullmäktige en finansplan. Den innebär en uppdatering av ekonomin främst med avseende på skatteunderlag, avkastning, löner och priser samt beslut från

7 6(32) riksdagen. Finansplanen kan innehålla direktiv till landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och trafiknämnden inför kommande planeringsarbete. I december fattar styrelsen och nämnderna beslut om årsbudget. I februari fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om det politiska uppdraget avseende nästkommande år. Efter dialog med vårdverksamheten fattar nämnden i september beslut om överenskommelser och resursfördelning för landstingets sjukvårdande produktionsenheter rörande kommande års verksamhet Uppföljningen Landstingsdirektören ansvarar för löpande uppföljning till landstingsstyrelse, hälso- och sjukvårdsnämnd och trafiknämnd av styrelsens och nämndernas verksamhetsplaner enligt beslutade uppföljningsplaner, vilket innebär fokus på aktiviteter och resultat inom verksamhetsstyrningens respektive behovsstyrningens ansvarsområden. Landstingsfullmäktige får i november en samlad delårsrapport från landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och trafiknämnden innefattande även en ekonomisk helårsbedömning baserad på utfallet till och med augusti månad. Landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och trafiknämnden lämnar senast den 15 april den samlade årsredovisningen till landstingsfullmäktige inför beslut i april månad. Årsredovisningens uppgift är att beskriva hur verksamheten under det föregående året har levt upp till de politiska mål som landstingsfullmäktige har beslutat om i den strategiska planen med treårsbudget och som landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och trafiknämnden har haft uppdraget att verkställa. Årsredovisningen är disponerad utifrån perspektiven i den strategiska planen med treårsbudget. Landstingsdirektören följer under året upp landstingsdirektörens verksamhetsplan avseende landstingsövergripande målvärden. Resultat rapporteras till styrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och trafiknämnden via delårsrapporterna. En fördjupad uppföljning sker i samband i delårsrapporten per augusti månad som behandlas av fullmäktige i november. Landstingsdirektören följer också upp varje produktionsenhets resultat bland annat genom uppföljning av enhetens verksamhetsplan samt via en kontinuerlig dialog. Varje produktionsenhet gör månatliga delårsbokslut och lämnar sin årsredovisning senast 1 mars varje år. 3. Förtroendemannaorganisation Detta reglemente gäller: landstingsfullmäktige landstingsstyrelsen hälso- och sjukvårdsnämnden

8 7(32) trafiknämnden patientnämnden krisledningsnämnden beredningar och utskott För Lunnevads folkhögskola, landstingets revision och regionsjukvårdsnämnden gäller särskilda reglementen och bestämmelser som fastställs av landstingsfullmäktige. Under beredskap och krig upphör detta reglemente att gälla och ersätts av särskilda bestämmelser och särskild organisation. 3.1 Fullmäktige Landstingsfullmäktige är medborgarnas företrädare valda i allmänna val. Fullmäktige är landstingets högsta beslutande organ. Fullmäktige ska genom strategisk plan inkl budget och finansplan ange visioner och strategier, resursfördelning till landstingsstyrelse och nämnder samt utdebiteringens storlek tillsätta de nämnder, beredningar, utskott och politiska samordnare som utöver styrelsen behövs för att fullgöra landstingets uppgifter fatta beslut om överföring av vården av en landstingsangelägenhet till ett kommunalförbund och årligen fatta finansieringsbeslut om landstingets del av kommunalförbundets budget fatta generella riktlinjer för styrning och uppföljning av landstingets egna bolag i övrigt fatta beslut i frågor som förbehållits fullmäktige genom bestämmelser i kommunallagen (1991:900), i andra författningar samt i detta reglemente. Landstingsfullmäktige har 101 ledamöter. Fullmäktige ska fastställa arbetsordning för sitt arbete. Innehållet i arbetsordningen framgår i huvudsak av 5 kap 64 kommunallagen. 3.2 Fullmäktiges presidium Fullmäktige väljer bland ledamöterna en ordförande och en eller flera vice ordförande att utgöra fullmäktiges presidium. Oppositionen innehar andre vice ordförandeposten. Presidiet ska leda fullmäktiges arbete och svara för landstingets representation och värdskap. Instruktioner för presidiet ska framgå av fullmäktiges arbetsordning. Fullmäktiges presidium har till uppgift att tillse att särskilt utveckla nya former för de av fullmäktiges sammanträden som är av politiskt förberedande karaktär, utveckla rollen om förtroendevald och samordna landstingets deltagande i den allmänna demokratiutvecklingen. Fullmäktige kan besluta att överlämna hela eller delar av dessa

9 frågor till särskild beredning under fullmäktige. 8(32) Fullmäktige kan delegera beslutsbefogenheter i ett ärende eller viss grupp av ärenden till presidiet, som då utgör sådant utskott som avses i 6 kap 33 kommunallagen. 3.3 Beredningar och utskott Landstingsfullmäktige kan tillsätta fullmäktigeberedningar. En nämnd får tillsätta de nämndberedningar som behövs. Fullmäktige kan inrätta utskott med förslagsrätt. Dessa utskott ska underställas nämnd och inrättas för avgränsade uppgifter och för begränsad tid. Det parti som har flest mandat i fullmäktige har rätt att ha två ledamöter i utskott. Om fullmäktige inte har bestämt något om utskott, får nämnden själv bestämma om att inrätta utskott. Om beredningarnas och utskottens arbetssätt, se Politiska samordnare Landstingsfullmäktige kan utse politiska samordnare för särskilda områden. Dessa samordnare har till uppgift att samordna, utveckla och skapa debatt och uppmärksamhet inom området. Samordnarna är underställda landstingsstyrelsen eller hälso- och sjukvårdsnämnden. 3.6 Landstingsstyrelsen (LS) Landstingsstyrelsen är landstingets förvaltande organ och styrelse för landstingets samlade verksamheter och har samordningsansvar mellan nämnder och beredningar inför fullmäktige. Landstingsstyrelsen ska särskilt arbeta för att skapa goda yttre och inre förutsättningar för landstingets verksamhet, agera i relation till omvärlden och verka för att landstingets utvecklingskraft stärks. Landstingsstyrelsen ska fortlöpande följa upp och ange förutsättningarna för verksamheten vid landstingets egna produktionsenheter och bevaka att verksamheten kännetecknas av hög produktivitet, effektivitet och kvalitet fortlöpande följa upp verksamheten samt ange ägardirektiv för landstingets egna bolag inom ramen för fullmäktiges generella riktlinjer utfärda stämmodirektiv till respektive stämmoombud för landstingets bolag, föreningar och stiftelser, med de begränsningar som följer av bestämmelser i kommunallagen förvalta till landstinget anknutna stiftelser till fullmäktige inge delårsrapport per augusti månad

10 9(32) ansvara för ledningen av den civila hälso- och sjukvården samt den övriga verksamhet för det civila försvaret som landstinget ska bedriva under höjd beredskap vid behov inrätta arbetsgrupper och rapportörer för avgränsade uppgifter och begränsad tid fullgöra de uppgifter som åligger styrelsen i övrigt genom bestämmelser i kommunallagen eller särskilda fullmäktigebeslut. Landstingsstyrelsen har 17 ledamöter och 11 ersättare. 3.7 Landstingsstyrelsens presidium Fullmäktige ska, för den tid fullmäktige bestämmer, bland landstingsstyrelsens ledamöter välja en ordförande och en till tre vice ordförande. Oppositionen innehar andra vice ordförandeposten. Landstingsstyrelsens presidium ska planera och förbereda styrelsens arbete. Presidiet ska särskilt ansvara för förhandlingar med andra huvudmän. Landstingsstyrelsens ordförande har ett särskilt ansvar för att styrelsen inriktar sitt arbete på frågor av principiell eller väsentlig betydelse ges god och kontinuerlig information om verksamheten i landstinget samt har tillsyn över övriga nämnders verksamhet. Landstingsstyrelsen kan delegera beslutsbefogenheter i ett ärende eller viss grupp av ärenden till presidiet, som då utgör sådant utskott som avses i 6 kap 33 kommunallagen. 3.8 Landstingsstyrelsens samordningsberedning Landstingsstyrelsens samordningsberedning består av presidiet i styrelsen, presidiet i landstingsstyrelsens beredning för regional utveckling, presidiet i landstingsstyrelsens beredning för strategiska ägarfrågor, presidiet i trafiknämnden samt de politiska samordnare som är underställda styrelsen. Parti som saknar representation i beredningen har möjlighet till adjungering, med yttrande- och förslagsrätt. Beredningen leds av landstingsstyrelsens ordförande. Beredningen har som uppgift att bereda styrelsens verksamhetsplan och utgöra forum för diskussion av långsiktiga och strategiska frågor. Beredningen ska också, med fokus på styrelsens uppdrag, för den politiska ledningsgruppen visa på kunskapsområden som bedöms vara angelägna att belysa vid de för styrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden gemensamma kunskapssammanträdena. Beredningen ska också ge den politiska ledningsgruppen återkoppling från kunskapssammanträdena genom att förmedla slutsatser och behov av initiativ. I beredningens uppdrag ligger också att samordna arbetet för styrelsens beredningar. Landstingsstyrelsen kan delegera beslutsbefogenheter i ett ärende eller viss grupp av ärenden till beredningen. Beredningen är också krisledningsnämnd. I dessa fall utgör beredningen sådant utskott som avses i 6 kap 33 kommunallagen.

11 10(32) 3.9 Landstingsstyrelsens beredning för regional utveckling Landstingsstyrelsens beredning för regional utveckling har till uppdrag att bereda och bevaka frågor utifrån landstingets roll som aktör för regional utveckling. Beredningen har ansvar för att följa samt föra landstingets dialog med Regionförbundet Östsam kring de frågor som Regionförbundet ansvarar för. Beredningen ska även bevaka de internationella frågorna för landstingets räkning. Beredningen har ansvar för att analysera omvärldstendenser och att skapa en god framförhållning i bedömningar av hur landstinget ska agera när det gäller samspelet mellan regional utveckling och landstingets ansvarsområde. Beredningen har till uppgift att bevaka frågor gällande eventuella förändringar i den regionala strukturen. Beredningen har 11 ledamöter Landstingsstyrelsens beredning för strategiska ägarfrågor Landstingsstyrelsens beredning för strategiska ägarfrågor har till uppdrag att bereda frågor utifrån landstingets roll som ägare och huvudman ur ett långsiktigt strategiskt perspektiv, exempelvis kompetensförsörjning, hållbar utveckling, finansiering, miljöarbete samt forskning och utveckling. Beredningen har ansvar för landstingets strategier för långsiktig försörjning av personalkompetens för hela vårdsektorn samt strategier för att långsiktigt stärka vårdsektorn som en attraktiv bransch. Beredningen har 11 ledamöter Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) Hälso- och sjukvårdsnämnden har ett ansvar för att tillgodose östgötarnas behov av hälso- och sjukvård, inklusive tandvård och stöd och service till vissa funktionshindrade. Hälso- och sjukvårdsnämnden ska i ett tydligt medborgarperspektiv och inom de ekonomiska ramar som landstingsfullmäktige fastställer, verka för en god hälsa hos befolkningen, att invånarna erbjuds en god vård på lika villkor samt att vården ges utifrån medborgarens behov verka för samarbete med andra aktörer/myndigheter för att stärka medborgarnas hälsa och välfärd inhämta kunskap om såväl befolkningens behov, önskemål och synpunkter, som om de möjligheter som hälso- och sjukvårdens utförare erbjuder prioritera mellan olika behov och genom överenskommelser och avtal med utförare ange finansiering och innehåll för den verksamhet som ska genomföras följa upp och utvärdera utförarnas verksamhetsresultat utifrån överenskommelser och avtal

12 11(32) utse ledamöter i landstingets pensionärsråd, landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning samt organ för vårdsamverkan med kommunerna vid behov inrätta arbetsgrupper och rapportörer för avgränsade uppgifter och begränsad tid. Hälso- och sjukvårdsnämnden har 17 ledamöter och 11 ersättare Hälso- och sjukvårdsnämndens presidium Fullmäktige ska, för den tid fullmäktige bestämmer, bland hälso- och sjukvårdsnämndens ledamöter välja en ordförande och en till tre vice ordförande. Oppositionen innehar andre vice ordförandeposten. Hälso- och sjukvårdsnämndens presidium ska planera och förbereda hälso- och sjukvårdsnämndens arbete. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande har ett särskilt ansvar för att hälso- och sjukvårdsnämnden utövar styrning och uppföljning utifrån ett medborgarperspektiv ges god och kontinuerlig information om den verksamhet som nämnden finansierar samt bidrar till att stärka dialogen och skapa ett gott samarbetsklimat med samtliga intressenter och aktörer inom hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdsnämnden kan delegera beslutsbefogenheter i ett ärende eller viss grupp av ärenden till presidiet, som då utgör sådant utskott som avses i 6 kap 33 kommunallagen Hälso- och sjukvårdsnämndens samordningsberedning Hälso- och sjukvårdsnämndens samordningsberedning består av presidiet i nämnden, presidiet i hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan, presidiet i hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för behovsstyrning, samt de politiska samordnare som är underställda nämnden. Parti som saknar representation i beredningen har möjlighet till adjungering, med yttrande- och förslagsrätt. Beredningen leds av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Beredningen har som uppgift att bereda nämndens verksamhetsplan och samordna behovsanalys-, uppdrags- och prioriteringsprocessen. Beredningen ska också, med fokus på nämndens uppdrag, för den politiska ledningsgruppen visa på kunskapsområden som bedöms vara angelägna att belysa vid de för landstingsstyrelsen och nämnden gemensamma kunskapssammanträdena. Beredningen ska också ge den politiska ledningsgruppen återkoppling från kunskapssammanträdena genom att förmedla slutsatser och behov av initiativ. I beredningens uppdrag ligger också att samordna arbetet för nämndens beredningar.

13 12(32) 3.14 Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan leder landstingets insatser inom det eller de samrådsorgan som landstinget och kommunerna har för samverkan inom vård- och omsorgsområdet. Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan utgör tillika landstingets ledamöter i Läns-SLAKO. Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan leder landstingets insatser inom de samordningsförbund som landstinget inrättat tillsammans med Försäkringskassan och berörda kommun/er. Samordningsförbundens verksamhet regleras i särskilda förbundsordningar. Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan leder landstingets insatser inom landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning som är ett samrådsorgan mellan föreningar för personer med funktionsnedsättning och landstingets förtroendevalda och inom landstingets pensionärsråd som är ett samrådsorgan mellan pensionärsorganisationerna i länet och landstingets förtroendevalda. Beredningen har 11 ledamöter Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för behovsstyrning Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för behovsstyrning bereder frågor som rör arbetet med underlag inför behovsanalyser och uppföljning ur ett behovsperspektiv. Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för behovsstyrning samordnar arbetet för Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningar för brukardialog. Beredningen har 11 ledamöter Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningar för brukardialog Beredningarna för brukardialog, som är fem till antalet, har till uppgift att genom dialog med medborgare och brukare bidra med underlag till behovsanalyser och uppdrag. Beredningarnas kunskaper kring befolkningens behov och erfarenheter av hälso- och sjukvården utgör ett viktigt inslag i behovsstyrningen. Respektive beredning leds av en ordförande och en vice ordförande. Beredningarna har vardera 7 ledamöter Trafiknämnden (TN) Trafiknämnden fullgör landstingets uppdrag som regional kollektivtrafikmyndighet enligt lagen om kollektivtrafik (2010:1065). Trafiknämnden har ansvar för att utveckla en attraktiv och effektiv kollektivtrafik som stöttar utvecklingen i regionen. Detta görs utifrån

14 13(32) de övergripande strategiska riktlinjer och ekonomiska ramar som fastställs av landstingsfullmäktige. Trafiknämnden ska - utreda, utforma och besluta om regionalt trafikförsörjningsprogram - utreda, utforma och besluta om allmän trafikplikt - ansvara för samverkan och samråd med kommuner, myndigheter och andra berörda regionalt och nationellt. - följa infrastrukturfrågor av övergripande art Trafiknämnden ska ta fram förslag till riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis inför beslut i landstingsfullmäktige. Utifrån av fullmäktige fastställda riktlinjer ska Trafiknämnden fastställa taxan för kollektivtrafiken. Trafiknämnden har möjlighet att överlåta beslut om förändringar av taxan till driftsorganisation för trafiknämndens verksamhet. Om Trafiknämnden överlåter rätten att besluta om förändringar av taxan ska Trafiknämnden följa upp att taxan vid var tid överensstämmer med av landstingsfullmäktige fastställda riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis. Trafiknämnden har 15 ordinarie ledamöter och 11 ersättare Trafiknämndens presidium Fullmäktige ska, för den tid fullmäktige bestämmer, bland trafiknämndens ledamöter välja en ordförande och två vice ordföranden, varav den ena ska representera minoritet/opposition. Nämndens presidium är landstingets representanter i det formella samrådet med kommunerna. Ordförande i nämnden leder detta samråd. Nämndens presidium ingår i Landstingsstyrelsens samordningsberedning. Trafiknämnden kan delegera beslutsbefogenheter i ett ärende eller viss grupp av ärenden till presidiet, som då utgör sådant utskott som avses i 6 kap 33 kommunallagen Den politiska ledningsgruppen Den politiska ledningsgruppen (PLG) utgör ett organ för diskussion av strategiska frågor. Ledningsgruppen har som ett uppdrag att ansvara för nödvändig kunskapsöverföring mellan landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden när detta bedöms vara väsentligt för respektive uppdrag. I detta ligger bland annat att planera kunskapssammanträdena samt att utvärdera vad som framkommit vid dessa sammanträden och vid behov ta nödvändiga initiativ. Den politiska ledningsgruppens arbete syftar till att stärka inriktningen mot helhetssyn, konsekvens och långsiktighet i den politiska styrningen. Landstingsfullmäktiges, landstingsstyrelsens och hälso- och sjukvårdsnämndens respektive presidier ska tillsammans med övriga gruppledare utgöra den politiska ledningsgruppen.

15 14(32) Landstingsstyrelsens ordförande är tillika ordförande i ledningsgruppen. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande är tillika vice ordförande i ledningsgruppen Beredningarnas och utskottens arbetssätt Beredningarna och utskotten har ingen beslutande funktion med undantag av när fullmäktige/landstingsstyrelsen/hälso- och sjukvårdsnämnden har delegerat beslutsbefogenheter i ett ärende eller viss grupp av ärenden. Beredningarnas arbete dokumenteras genom minnesanteckningar. Beslut som beredningar fattar på delegation dokumenteras i protokoll. Utskottens arbete dokumenteras alltid i protokoll. Landstingsstyrelsen respektive hälso- och sjukvårdsnämnden ska inom ramen för detta reglemente fastställa en arbetsordning för Landstingsstyrelsens beredning för regional utveckling, Landstingsstyrelsens beredning för strategiska ägarfrågor, Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan och Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för behovsstyrning. Till ordförande och vice ordförande i beredning respektive utskott utses ledamot eller ersättare i landstingsfullmäktige respektive landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Ordföranden ska representera det parti eller de partier som har majoriteten i landstinget. Vice ordföranden ska representera oppositionen. Möjligheter till adjungeringar i beredningarna och utskotten ska finnas men ska utnyttjas restriktivt Regionsjukvårdsnämnden (RSN) Regionsjukvårdsnämnden är en gemensam nämnd med representation från landstingen i Östergötland, Kalmar och Jönköping och med placering i landstinget i Östergötland. Nämnden är underställd landstingsfullmäktige. Regionsjukvårdsnämnden beslut av om vilken sjukvård inom de regiongemensamma sjukvårdsområdena som ska samordnas inom sydöstra sjukvårdsregionen samt till vilken enhet den ska samordnas. Nämnden får besluta att viss regionsjukvård ska bedrivas vid enhet utanför regionen. Nämnden har också beslutanderätt över fördelning av tilldelad budget från respektive landsting för regiongemensam verksamhet. Regionsjukvårdsnämnden har nio ledamöter och nio ersättare. Landstingen i Östergötland, Kalmar och Jönköping väljer vardera tre ledamöter och tre ersättare. Nämndens upppgifter, arbetsformer och organisation regleras i särskilt reglemente. Av reglementet framgår även stödfunktioner för det regionala samarbetet. Regionsjukvårdsnämnden kan delegera beslutsbefogenheter i ett ärende eller viss grupp av ärenden till nämndens presidium, som då utgör sådant utskott som avses i 6 kap 33 kommunallagen Patientnämnden

16 15(32) Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Nämnden ska arbeta utifrån ett förebyggande förhållningssätt. Nämnden ska främja patienters rättigheter i kontakterna mellan patienterna och hälso- och sjukvårdspersonalen hjälpa patienterna att få den information de behöver för att kunna ta till vara sina intressen i hälso- och sjukvården hjälpa patienterna att vända sig till rätt myndighet rapportera iakttagelser och avvikelser av betydelse för patienterna till vårdgivare och vårdenheter informera allmänheten, hälso- och sjukvårdspersonalen och andra berörda om sin verksamhet medverka till att patienter inom den psykiatriska tvångsvården erhåller stödperson lämna en redogörelse över patientnämndsverksamheten till Socialstyrelsen återföra erfarenheter från nämndens arbete till landstingsstyrelsen och till hälso- och sjukvårdsnämnden Patientnämnden ska utifrån sina speciella uppgifter tillförsäkras en självständig ställning gentemot dem som beslutar i hälso- och sjukvårdsfrågor i övrigt. Närmare bestämmelser om nämndens uppgifter finns i lagen om patientnämndsverksamhet, lagen om psykiatrisk tvångsvård samt lagen om rättspsykiatrisk vård. Patientnämnden har 5 ledamöter och 3 ersättare Landstingets revisorer I landstingets revision ska varje parti i fullmäktige ha en representant. Det parti som har flest fullmäktigemandat ska dock vara representerat med två personer. Fullmäktige ska, för den tid fullmäktige bestämmer, välja en ordförande och en vice ordförande. Oppositionen innehar ordförandeposten. Revisionens uppgifter, arbetssätt m m framgår av särskilt reglemente som fastställs av landstingsfullmäktige. Landstingsfullmäktige ska utse lekmannarevisorer i landstingets aktiebolag och förtroendevalda revisorer i landstingets stiftelser och andra organisationsformer i den utsträckning som är rimlig med hänsyn till andelsförhållanden, verksamhetens art och omständigheterna i övrigt Landstingets Pensionärsråd

17 16(32) Landstingets Pensionärsråd är ett samrådsorgan mellan pensionärsorganisationerna och landstingets förtroendevalda. Landstingets representation i pensionärsrådet utgörs av 5 ledamöter och 5 ersättare. Därutöver ingår 8 ledamöter och 8 ersättare från pensionärsorganisationerna Landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning Landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning är ett samrådsorgan mellan föreningar för personer med funktionsnedsättning och landstingets förtroendevalda. Landstingets representation i rådet utgörs av 5 ledamöter och 5 ersättare. Därutöver ingår 8 ledamöter och 8 ersättare från föreningarna Landstingets representation i Läns-SLAKO) (Länskommittén för samråd mellan landstinget och kommunerna) Landstinget och kommunerna har för samråd inom vård- och omsorgsområdet bildat ett samrådsorgan, Läns-SLAKO. Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan (11 ledamöter) utgör tillika landstingets ledamöter i Läns-SLAKO. Landstinget tillsätter ordförande och kommunerna tillsätter vice ordförande. 4. Verkställande organisation 4.1 Landstingsdirektören Landstingsdirektören är landstingets verkställande tjänsteman och utses av landstingsstyrelsen. Landstingsdirektören har ansvaret för den samlade produktionsorganisationen och ska säkerställa att verksamheten drivs och utvecklas professionellt. Landstingsdirektören har det övergripande ansvaret för att genom erforderliga verkställighetsbeslut tillse att de politiskt fastställda målen uppnås inom den politiskt fastställda ekonomiska ramen. Landstingsdirektörens styrning av produktionsenheterna skall utgå från decentraliseringsprincipen. Landstingsdirektören är chef för ledningsstaben och ansvarar för tjänstemannastödet till landstingets samtliga politiska organ vilket innebär att tillhandahålla erforderlig kompetens och kapacitet för: det arbetssätt som framgår av kapitel 2 i detta reglemente beslutsunderlag inom respektive politiskt organs verksamhetsområde rationell löpande administration

18 17(32) Beslutsunderlag avseende ärenden som ska behandlas i politiska organ ska skrivas under av landstingsdirektören. Landstingsdirektören ska utfärda de landstingsövergripande policies och riktlinjer som krävs för att fullgöra det som genom lagstiftning åvilar landstinget. Landstingsdirektören ska under landstingsstyrelsen även utfärda de landstingsövergripande policies och riktlinjer som krävs för att genomföra fullmäktiges treårsbudget/finansplan samt landstingsstyrelsens, hälso- och sjukvårdsnämndens och trafiknämndens verksamhetsplaner. Landstingsdirektören får vidaredelegera beslutanderätt enligt de regler som följer av lag, förordning eller landstingsstyrelsens delegationsordning. 4.2 Produktionsenheter Landstingets produktionsorganisation är uppdelad i produktionsenheter. Varje produktionsenhet leds av en chef. Styrningen av produktionsenheterna skall ske utifrån landstingets reglemente, av fullmäktige uppställda mål för verksamheten, av styrelsen fastställda befogenhetsramar, samt av hälsooch sjukvårdsnämndens i avtal fastlagda förutsättningar för omfattning och innehåll av verksamheten. Inom de politiskt fastställda ramarna beslutar produktionsenhetscheferna med stöd av reglerna om verkställighetsbeslut i frågor rörande omfattning, inriktning och kompetens, samt ansvarar för att anskaffa nödvändiga resurser, leda verksamheten och fatta övriga beslut för verksamhetens drift. Produktionsenheterna är antingen direkt verksamhetsdrivande utifrån landstingets huvuduppdrag till befolkningen, eller av lednings-, stöd och servicekaraktär. Produktionsenheterna anlitar vid behov underentreprenörer för att genomföra sitt uppdrag. Produktionsenheterna ansvarar för dialog, kontakt och kommunikation med sina patienter/brukare/motsvarande. Landstingsstyrelsen beslutar om principiella organisationsförändringar för de direkt verksamhetsdrivande produktionsenheterna. Landstingsdirektören beslutar om övriga förändringar samt om organiseringen av produktionsenheter för ledning, stöd och service. Landstingsdirektörens ledning av produktionsenhetscheferna ska ha som utgångspunkt såväl decentraliserat ansvarstagande, som att den samlade organisationen, inklusive underentreprenörer, ska genomföra sina uppdrag på effektivast möjliga sätt. 4.3 Samverkansorgan, aktiebolag, stiftelser och föreningar Landstingsfullmäktige har med bibehållet ansvar överlämnat vården av vissa landstingsangelägenheter att fullgöras av nedan nämnda juridiska personer i vilka landstinget är hel- och delägare på ett eller annat sätt har intressen i.

19 18(32) Landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen utövar sitt huvudmannaskap, insyn i och styrning av den överlämnade vården av landstingsangelägenhet till hel eller delägda aktiebolag, stiftelser eller föreningar genom bolagsordning, stadgar, ägardirektiv, representation i bolagsstämmor, styrelser och motsvarande. Landstingsfullmäktige har gett landstingsstyrelsen i uppdrag att utöva ägarrollen i de landstingsägda bolagen. Det åvilar också styrelsen att utöva uppsiktsplikt över bolagen Samverkansorgan Regionförbundet Östsam Länets kommuner och landstinget har bildat ett kommunalförbund, Regionförbundet Östsam, med uppgift att verka som ett samverkansorgan i frågor om länets regionala utveckling. Uppdraget ska innefatta utveckling av den regionala infrastrukturen, näringslivet, kulturen och turismen. Landstingsfullmäktige ska årligen fatta finansieringsbeslut om landstingets del av kommunalförbundets budget. Landstingets representanter i kommunalförbundets styrelse och beredningar avrapporterar till landstingsstyrelsen. Antalet fullmäktigeledamöter är 55, varav 18 utses av landstinget Aktiebolag (inom parentes anges landstingets procentuella andel i bolaget; andel med * baserar sig på andel av rikets befolkning och kan därför variera något över tiden) Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (ca 4%*) Försäkringsbolaget ska teckna försäkring avseende skador som drabbat patienter i samband med vård och behandling. Försäkringstagare är samtliga landsting, Gotlands kommun, Region Skåne och Västra Götalandsregionen TvNo Textilservice AB (49 %) Bolaget ska bedriva tvätteri- och textiluthyrningsverksamhet Jöns Jakob Berzelius Clinical Research Center AB (100 %) Bolaget har till syfte att främja forskning, företagsamhet och hälso- och sjukvård i Östergötland. Bolaget ska utföra kliniska prövningar i samarbete med läkemedelsindustrin och den medicintekniska industrin Kinda Kanal (44 %)

20 19(32) Bolaget ska vidmakthålla Kinda Kanal och mot avgifter hålla denna öppen för trafik Inera AB (ca 4 %*) Bolaget ska utveckla ett nationellt informationssystem tillgängligt för allmänheten. Systemet ska innehålla information och rådgivning angående egenvård, hälsovård, folkhälsosjukdomar, patientföreningar, vårdavgifter m.m Östgötatrafiken AB (100 %) Bolaget ska på den regionala kollektivtrafikmyndighetens uppdrag genom drift av kollektivtrafiken verka för och främja en attraktiv och effektiv kollektivtrafik i Östergötland och angränsande regioner Hjälpmedelscentrum AB (100 %) Bolaget ska tillhandahålla och anpassa hjälpmedel till funktionshindrade Stiftelser Stiftelsen Östergötlands museum Stiftelsens ändamål ska vara att bedriva och befrämja kulturminnesvård och övrig museal verksamhet liksom annan därmed förenlig verksamhet, förvalta dess fastigheter samt utveckla museiverksamheten Stiftelsen Östergötlands länsteater Stiftelsens ändamål är att med fast ensemble och på annat sätt bedriva eller organisera konstnärlig teaterverksamhet liksom annan därmed förenlig verksamhet Stiftelsen Östgötamusiken Stiftelsen ska främja det regionala musiklivet samt handha och utveckla musikverksamheten och bedriva Östgöta Blåsarsymfoniorkesters konsertverksamhet. 4.4 Insyn och kontroll Om vården av en landstingsangelägenhet överlämnas till en entreprenör ska landstinget genom avtal tillförsäkras möjlighet att kontrollera och följa upp verksamheten samt beredas möjlighet att ta ställning i frågor av vikt och principiell beskaffenhet. Vidare ska landstinget genom avtal tillse att medborgarna ges samma rätt att ta del av handlingar hos de kommunala företagen och kommunalförbundet som de har enligt de grunder som gäller för allmänna handlingars offentlighet inom myndigheten.

21 20(32) 4.5 Landstingets egenförsäkring (LEF) och säkerhetsarbete Landstingets egenförsäkring (LEF) ska tillhandahålla landstinget försäkringsåtaganden inom området för egendoms- och ansvarsskador. För skadereglering finns under landstingsstyrelsen en särskild skadefond. För denna och för landstingets övergripande risk- och skadeförebyggande arbete gäller de villkor landstingsstyrelsen beslutar. LEF har till uppgift att utjämna risker och reglera inträffade skador inom landstinget. Ersättning utgår till landstingets produktionsenheter enligt de villkor landstingsstyrelsen beslutar. Landstingsstyrelsen beslutar också om de premier som ska gälla för LEF. Till LEF avsätts årligen, i den mån fullmäktige beslutar om det, dels medel enligt av landstingsstyrelsen meddelade bestämmelser, dels ränta beräknad på skadefondens ingående behållning varje år efter en räntesats motsvarande riksbankens referensränta till dess fonden uppnått en storlek motsvarande högst en (1) procent av beräknat nyanskaffningsvärde av landstingets anläggningstillgångar. Kostnader för förvaltning och administration av LEF får täckas av medel ur skadefonden. 5. Krisledningsnämnden 5.1 Inledning Extraordinär händelse i fredstid Lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap utgör en del av samhällets krishanteringssystem och kräver att en krisledningsnämnd fullgör de uppgifter som åvilar landstinget under extraordinära händelser i fredstid. Målet med krishanteringssystemet är att minska risken för och konsekvenserna av allvarliga kriser i samhället. Systemet förutsätter att planläggning och andra förberedelser bedrivs för att möta en vidgad hotbild och att planläggningen har ett sammanhang från fred över kriser till krig. Tillämpningen av lagen aktualiseras vid en omfattande händelse som hotar liv, hälsa och miljö eller egendom. Det kan exempelvis röra sig om ett hot mot landstingets sjukvård eller infrastruktur. Andra typer av händelser och störningar hanteras inom det normala systemet Begreppet extraordinär händelse i fredstid En extraordinär händelse i fredstid är en händelse som: Avviker från det normala

22 21(32) innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner kräver skyndsamma insatser av landstinget Krisledningsnämnd Landstingsstyrelsens samordningsberednings ordinarie ledamöter utgör krisledningsnämnd. Nämnden träder i funktion som nämnd först i samband med en extraordinär händelse efter beslut av ordföranden eller vice ordföranden för nämnden (se 5.3). Landstingsstyrelsens ordförande och 1:e vice ordförande är tillika ordförande och vice ordförande för krisledningsnämnden. 5.2 Mål för krisledningsnämndens verksamhet Krisledningsnämndens mål är att genom beslutsfattande trygga människors liv, personliga säkerhet och hälsa samt hindra eller begränsa skador på miljö och egendom. Krisledningsnämnden ska kunna organiseras och börja verka efter beslut, kunna verka under lång tid och vara utbildad och övad samt ha lokaler och utrustning för att kunna bedriva ett effektivt arbete. 5.3 När krisledningsnämnden träder i funktion Ordföranden eller vid dennes förhinder vice ordförandena (som inträder i ordning) bedömer när en extraordinär händelse medför att nämnden ska träda i funktion. Ordföranden eller vid dennes förhinder vice ordföranden får besluta på nämndens vägnar i ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas. Sådana beslut ska snarast anmälas till nämnden. 5.4 Krisledningsnämndens mandat och roll Mandat Krisledningsnämnden får fatta beslut om att överta hela eller delar av beslutanderätt från annan nämnd i landstinget i den utsträckning som är nödvändig med hänsyn till den extraordinära händelsens art och omfattning. Givna befogenheter gäller inom ramen för kommunallagens regler för styrelser/nämnder, exempelvis valbarhet, sammanträden, jäv, delegation och omröstningsregler m.m. Landstingets reglemente är i övrigt tillämpligt.

23 22(32) Roll Krisledningsnämnden utgör landstingets normativa ledning, dvs tolkar och beslutar om landstingets roll under den extraordinära händelsen. Det kan gälla drastiska, långvariga ändringar i ordinarie verksamhetsutbud, organisation, kostnader, eller beslut om att lämna bistånd som begärs av ett annat landsting eller en kommun eller som lämnas till enskilda som drabbats av händelsen. (se 5.12). När nämnden trätt i kraft, ansvarar ordföranden eller vice ordföranden i samarbete med landstingets regionala sjukvårdsledning för information till media. (Landstingets regionala sjukvårdsledning omfattar Östergötland och är inte densamma som regionsjukvårdsledningen för sjukvårdssamverkan inom Sydöstra sjukvårdsregionen.) Nämndens ordförande ansvarar för informationen till landstingsfullmäktige. 5.5 Begränsning i befogenheten Krisledningsnämnden har inte rätt att fatta beslut som rör landstingsfullmäktiges uppgifter enligt 3 kap 9 kommunallagen. 5.6 Rapportering Om krisledningsnämnden trätt i funktion och fattat beslut ska dessa beslut tillsammans med en skriftlig redogörelse över händelseförloppet lämnas till fullmäktige vid närmast följande landstingsfullmäktigesammanträde. Landstingsfullmäktiges ledamöter ska fortlöpande få information om pågående aktiviteter. Nämnden ska även ge den myndighet som regeringen bestämmer lägesrapporter och information om händelseutvecklingen, tillståndet och den förväntade utvecklingen samt om vidtagna och planerade åtgärder. 5.7 När krisledningsnämndens verksamhet upphör När förhållandena medger ska krisledningsnämnden besluta att uppgifter som nämnden har övertagit från annan nämnd ska återgå till den ordinarie nämnden. Såväl landstingsstyrelsen som landstingsfullmäktige kan besluta att nämnden verksamhet ska upphöra och att de verksamhetsområden som nämnden har övertagit återgår till ordinarie nämnd. Även krisledningsnämnden själv kan besluta att nämnden ska träda helt ur funktion då den anser att det inte längre föreligger förutsättningar för dess verksamhet. 5.8 Planering, utbildning och övning

24 23(32) Landstingsfullmäktige ska för varje mandatperiod fastställa en plan för hantering av extraordinära händelser. Nämndens förmåga ska upprätthållas genom fortlöpande information, utbildning och övning. Dessa områden ska ingå i planen. 5.9 Exempel på tillfällen då krisledningsnämnden kan träda i funktion I situationer där länsstyrelsen har tagit sitt geografiska områdesansvar för extraordinär händelse som också i betydande grad innefattar landstingets verksamhet. När omfattande samverkan med andra landsting och med andra myndigheter är nödvändig, exempelvis vid en kärnkraftsolycka, stor kemisk olycka eller olycka med långvarig räddningsinsats (landstinget kan samverka utan krisledningsnämnd). Vid stora driftsstörningar inom den tekniska försörjningen i samhället, som får eller kan få stora konsekvenser för sjukvården under lång tid. Vid händelse som får eller kan få stora ekonomiska konsekvenser eller där det krävs extraordinär resursplanering på längre sikt. Vid allvarlig smitta eller hot om allvarlig smitta där stora delar av länets invånare är drabbade. Vid hot om sabotage eller terrordåd mot landstinget Larmrutiner för krisledningsnämnden Landstingets regionala sjukvårdsavdelning eller TIB (tjänsteman i beredskap) larmar krisledningsnämndens ordförande eller vice ordförande. Ordföranden eller vice ordföranden bedömer om landstinget behöver betrakta händelsen som en extraordinär händelse och därmed inrätta en krisledningsnämnd Krisledningsnämndens arbetsformer m m Krisledningsnämndens tjänstemannastöd Landstingsdirektören har ett ansvar för att det finns erforderligt tjänstemannastöd som organiseras i en stabsfunktion till nämnden Ersättare för ordförande Om varken ordförande eller vice ordföranden kan delta i ett helt sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den till tjänsteåldern äldste ledamoten i landstingsstyrelsens samordningsberedning ordförandens uppgifter.

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun 2012-06-12 Antagen av kommunfullmäktige 2011-09-27, 116 Reviderad kommunfullmäktige 2012-08-30, 118 Förslag till revidering (anpassning) efter kommunfullmäktiges beslut den 29 mars 2012 37om revidering

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas.

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas. 2013-05-16 Förslag till kompletteringar i arvodesbestämmelserna. Tillägg i kursiverad stil 9. ledigheter, sjukdom mm Vid föräldraledighet och sjukdom kan landstingsråd, oppositionsråd och gruppledare för

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 25 26 februari 2015, 14

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Kommunstyrelsens reglemente

Kommunstyrelsens reglemente Kommunstyrelsens reglemente Inledning Utöver huvudreglementet för kommunens nämnder gäller detta reglemente för kommunstyrelsen. 1 Verksamhetsområde Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting

Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen P 12, 2014-11-04 Landstinsstyrelsen i (?) Landstingsstyrelsen Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065)

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065) FÖRBUNDSORDNING Region Värmland - kommunalförbund har tillkommit som ett led i ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och landstinget i Värmland för att stärka den demokratiska förankringen i utvecklingsarbetet

Läs mer

Uppsiktsplikt och ägarstyrning

Uppsiktsplikt och ägarstyrning www.pwc.se Revisionsrapport Uppsiktsplikt och ägarstyrning Margareta Irenaeus Cert. kommunal revisor Botkyrka kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Uppdrag... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

Årsstämman SKYREV 2014 2014-09-19

Årsstämman SKYREV 2014 2014-09-19 Kommunala befogenheter Årsstämman SKYREV 2014 2014-09-19 Joakim Eriksson Fullmäktiges befogenheter Fullmäktiges befogenheter begränsas av den kommunala kompetensen, EU-bestämmelser och viss special lagstiftning.

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1(8) Beslutad av kommunfullmäktige den 25 mars 2015 12 FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1. Inledning I kommunallagen markeras kommunfullmäktiges överordnade roll i förhållande till de kommunala bolagen.

Läs mer

1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING

1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING Blad 1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING Antagna av kommunfullmäktige den 12 april 2006, 89 med ändring och tillägg den 13 december 2006, 351 och 352, 13 februari 2008, 34, 18 juni 2008, 215, 10 september

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16. Ändringar 1995-11-27, 1997-04-28, 1998-02-09, 1998-08-17, 1998-11-02, (kommunstyrelsen) 1998-10-29, 1998-11-02, 1999-12-13, 2000-06-13,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsformer

Kommunstyrelsens arbetsformer Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbetsformer Härryda kommun 25 maj 2009 Bo Thörn 1 Sammanfattning Revisorerna i Härryda kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1(8) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2011-12-15 Gäller fr o m: 2015-04-08 Ägardirektiv för Karlstad Airport AB Ägardirektiv för verksamheten

Läs mer

2011-12-21 Dnr LS/1164/2011. Landstingets revisorer. Skrivelse om att kommunallagens krav inte är tillgodosedda i bolagsordningen för AB Transitio

2011-12-21 Dnr LS/1164/2011. Landstingets revisorer. Skrivelse om att kommunallagens krav inte är tillgodosedda i bolagsordningen för AB Transitio ... Jämtlands Läns Landsting 1(6) Ledningsstab sekretariatet Marianne Ottersg rd Tfn: 063-147676 Tfn: 063-147636 Dnr LS/1164/2011 Skrivelse om att kommunallagens krav inte är tillgodosedda i bolagsordningen

Läs mer

Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Stöd & Process 2015-09-03 Solveig Jusélius 08-590 972 38 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:220 Solveig.Juselius@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2

Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2 Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2 Reglemente för krisledningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 13 juni 2013 Gäller fr.o.m. den 14 juni 2013 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2015-02-24, 47 Giltighetstid:

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagspolicy Policy 2011-11-21, 233 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Kf 2011-03-24, 30 Blad 1(7) REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gäller fr o m 2011-05-01 Ändrad av kommunfullmäktige: 2012-06-20, 77 2013-10-31, 145 2014-12-15, 169 2015-05-21, 73 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Christoffer Martinelle 2014-05-19 LiÖ 2014-547 Landstingsstyrelsen Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Östersunds kommun 2010-10-22 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Visionsstyrningsmodellen

Visionsstyrningsmodellen Visionsstyrningsmodellen Innehållsförteckning Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell... 3 Hur fungerar visionsstyrningsmodellen?... 4 Visionsstyrningsmodellens uppbyggnad... 5 Beskrivning av delprocesserna...

Läs mer

Företagspolicy för Vetlanda kommun

Företagspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp Policy Beslutad av (datum och ) Kommunfullmäktige (2007-04-25 32) Giltig fr.o.m. 2007-04-25 Dokumentansvarig VD, Vetlanda Stadshus AB Gäller för Alla kommunala bolag Senast reviderad 2007-04-25

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

Strategi för ägarstyrning. kommunens bolag. Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner

Strategi för ägarstyrning. kommunens bolag. Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Strategi för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning för Skaraborgs Kommunalförbund Namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Skaraborgs

Läs mer

Arbetsmaterial Ett landstings organ och dess uppgifter enligt kommunallagen

Arbetsmaterial Ett landstings organ och dess uppgifter enligt kommunallagen 1 (7) Arbetsmaterial Ett landstings organ och dess uppgifter enligt kommunallagen Allmänt Ett landsting är en juridisk person som har egen rättskapacitet, det vill säga kan förvärva rättigheter och ikläda

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete 1(3) 2013-11-25 LiÖ 2012-3713 Landstingsstyrelsen Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete Arbetssätt

Läs mer

STYRELSE/NÄMND REGLEMENTE SAMT ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER I LANDSTINGET I UPPSALA LÄN

STYRELSE/NÄMND REGLEMENTE SAMT ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER I LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2006-11-20 Dnr CK 2006-0253 STYRELSE/NÄMND REGLEMENTE SAMT ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER I LANDSTINGET I UPPSALA LÄN REGLEMENTE FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN OCH NÄMNDER / STYRELSER

Läs mer

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Ersta diakoni Direktors stab Årsmötesdirektiv ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

Företagspolicy för Växjö kommuns bolag

Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Styrande dokument Senast ändrad 2012-02-03 Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Fastställd/Upprättad

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

Översyn av bolagsordningar och ägardirektiv för bolagen med anledning av ny politisk organisation

Översyn av bolagsordningar och ägardirektiv för bolagen med anledning av ny politisk organisation Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-28 LS 1411-1289 Landstingsstyrelsen Översyn av bolagsordningar och ägardirektiv för bolagen med anledning av ny politisk organisation

Läs mer

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget.

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. ÄGARDIREKTIV för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. Bolaget ägs av Lysekils kommun, Sotenäs kommun, Tanums kommun och Munkedals kommun,

Läs mer

Revisorerna i Skurups kommun. Revisionsstrategi. November 2011 Anmäld kommunfullmäktige 2011-12-12 290

Revisorerna i Skurups kommun. Revisionsstrategi. November 2011 Anmäld kommunfullmäktige 2011-12-12 290 Revisorerna i Skurups kommun Revisionsstrategi November 2011 Anmäld kommunfullmäktige 2011-12-12 290 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 REVISORERNAS UPPGIFTER ENLIGT LAGSTIFTNINGEN... 3 ARBETSFORMER...

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Mål... Fel! Bokmärket

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-08-26, 83 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Roller...4 1. Bolaget som kommunalt organ...4 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun 1 (5) KOMMUNFULLMÄKTIGE REGLEMENTE Revisionen 2015-02-23 Dnr 15-0109 Revisionsreglemente för Bollnäs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 218. Revidering har skett 2007-03-26, 66, 2008-12-15,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens styrkort för år 2007 med årsbudget

Hälso- och sjukvårdsnämndens styrkort för år 2007 med årsbudget Ledningsstaben 2007-01-09 LiÖ 2006-41 Camilla Paananen Urban Svahn 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämndens styrkort för år 2007 med årsbudget Bifogade förslag till styrkort med årsbudget

Läs mer

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag Policy Företagspolicy för Luleå kommuns bolag 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning. 3 2. Koncerndefinitioner...3 3. Ledning av kommunens bolag.4 3.1 Kommunfullmäktige....4 3.2 Kommunstyrelsen.... 4 3.3

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE

REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE AVDELNING I Tillämpningsområde 1 Detta reglemente gäller för regionstyrelsen och dess utskott och beredningar samt för nedanstående

Läs mer

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 1 Antagna av kommunfullmäktige den 16 februari.2009 och gäller från och med den 1 mars 2009 till och med 2012 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt?

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? BESLUTSUNDERLAG 1(2) Tomas Samuelsson 2014-03-06 LiÖ 2014-297 Landstingsstyrelsen Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje Diarienr 2015/145-KS nternati Bolagspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01 program policy handlingsplan riktlinje Bolagspolicy BOLAGSPOLICY... 1 1. INLEDNING... 3 2. BAKGRUND... 3 3. SYFTET MED

Läs mer

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 2016-03-21 48 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2015:674-003 Ersätter: Revisionsreglemente beslutad av kommunfullmäktige 17, 2006-11-27 (reviderad 211, 2011-09-26) Revisionen

Läs mer

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Revisionsrapport Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Nyköpings kommun Februari 2009 Lars Wigström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågan...3

Läs mer

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08 Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Revisionsreglemente 2 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna

Läs mer

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB 006:151 Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Antagna av Kommunfullmäktige 2015-03-26 samt fastställda av bolagsstämman 2015-04-01. Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten

Läs mer

Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017

Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017 Härnösands kommun Ekonomichef Datum Bo Glas, 0611-34 80 97 2015-07-09 bo.glas@harnosand.se Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Bolagspolicy för Vara kommun

Bolagspolicy för Vara kommun Bolagspolicy för Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XX 1. Bakgrund och omfattning Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG

BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG BOLAGSPOLICY FÖR REGION SKÅNES HEL- OCH DELÄGDA AKTIEBOLAG 1 Syfte och bakgrund Kommunallagen ställer krav på inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet inkluderande sådan verksamhet som bedrivs

Läs mer

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Bolagspolicy för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser.

Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser. Gällande förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund: Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser. 1 Medlemmar namn, säte och varaktighet Medlemmar i Sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Styrsystem för Växjö kommun

Styrsystem för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-09 Styrsystem för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Uvecklingschefen Dokumentnamn Styrsystem för Växjö kommun - antaget 2011-04-19 Fastställd/Upprättad

Läs mer

Ägardirektiv AB Sjöbohem

Ägardirektiv AB Sjöbohem Datum Vår referens 1(6) Ägardirektiv AB hem Detta ägardirektiv avser AB hem, (556650-0665), (nedan kallat bolaget) och gäller tillsammans med kommuns företagspolicy. Ägardirektivet har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN LEDNINGSSTRATEGI

FAGERSTA KOMMUN LEDNINGSSTRATEGI FAGERSTA KOMMUN LEDNINGSSTRATEGI Antagen av kommunfullmäktige 1998-05-26 74 och ändrad 2004-06-22 57 DE TIO GRUNDSATSERNA 1. Förtroendevalda och anställda ska tillämpa ett arbetssätt och ett bemötande,

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 1 juni 2012 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt + STYRELSENS ARBETSORDNING jämte Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen för Nacka Energi AB

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunfastigheter AB

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunfastigheter AB Ägardirektiv för Lekebergs Kommunfastigheter AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Policy Program Plan >Riktlinje Regler Riktlinje

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Antagen av Landstingsstyrelsen 2004 1(8) Förord Stockholms läns landsting (SLL)

Läs mer

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01 Reglemente 1(8) Omsorgs- och socialförvaltningen Fastställt av kommunfullmäktige: 2008-05-20 62 Reviderat: 2009-12-15 142 2014-12-16 142 Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Läs mer

Revisionsreglemente för Järfälla kommun

Revisionsreglemente för Järfälla kommun JÄRFÄLLA KOMMUN 2007-02-26 1 Revisionsreglemente för Järfälla kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-05-07 84 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL Arbetsutskottet Nr 8/2011 Kl 10.30-11.20 48-59 Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum för justering, 52: Datum för anslag

Läs mer

Allmänt reglemente för nämnderna i Malung-Sälens kommun

Allmänt reglemente för nämnderna i Malung-Sälens kommun Allmänt reglemente för nämnderna i Malung-Sälens kommun Fastställt av kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun den 25 mars 2013, 13. 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER För beslut i vissa frågor, som annars skulle

Läs mer

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Krisledningsnämnden Plan för extraordinära händelser Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Bilagor Bilaga 1a Åtgärdsplan för ordförande i KLN Bilaga 1b Åtgärdsplan för övriga medlemmar i

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 2 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige 2013-XX-XX Att gälla från och med 2013-01-01 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen

Läs mer

Regionfullmäktiges riktlinjer för styrning av regionägda bolag, stiftelser och andra associationer

Regionfullmäktiges riktlinjer för styrning av regionägda bolag, stiftelser och andra associationer Bilaga 1 1/3 Ledningsstaben Per Genblad 2016-03-17 Dnr: RS 2016-249 Regionfullmäktiges riktlinjer för styrning av regionägda bolag, stiftelser och andra associationer Inledning Kommunallagen Kommunallagen

Läs mer

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 1 Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Sala kommun Kommunal författningssamling Reglemente för krisledningsnämnden KFS 042 revision 02 REGLEMENTE ANTAGEN: 2012-12-17 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2012-12-20 ERSÄTTER: 366/2004 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Ägardirektiv för Strömstads kommuns bolag

Ägardirektiv för Strömstads kommuns bolag STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 24 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 67 Ks 97 Au 106 KS/2014 0469 Ägardirektiv för Strömstads kommuns bolag Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå BESLUTSUNDERLAG 1(4) Landstingsstyrelsen Handlingsplan för medarbetarnas delaktighet Systematiskt arbete för ökad delaktighet Utifrån uppdraget som gavs i landstingsstyrelsens verksamhetsplan för år 2012

Läs mer

Ägardirektiv för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:171

Ägardirektiv för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:171 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Ägardirektiv för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:171 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer