Anne-Charlotte Glantz, chef Birgitta Hillblom, Britta Strömberg, sekr.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anne-Charlotte Glantz, chef Birgitta Hillblom, Britta Strömberg, sekr."

Transkript

1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabantvägen 9A Tisdag den 24 september 2013, klockan 18:30-20:35 Ledamöter: Ann-Christin Frickner (C), ordf. Jan Erik Ek (M), vice ordf. Andres Veide (MP), 2:e vice ordf. Fadi Sabah (M) David Strömqvist (KD) Sara Norberg (S) Åsa Larsson (S) Ali Bozorg (V) Birgitta Öberg (FP), tjg.ers. Ersättare: Leif Jansson (M) Tony Haddad (M) Gillis Axelsson (M) Anita Andersson-Vattman (S) Bo Engman (S) Kassim Khamara (MP) Ali Khosrawi (V) Övriga deltagande Anne-Charlotte Glantz, chef Birgitta Hillblom, Britta Strömberg, sekr. Utses att justera Fadi Sabah (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset, plan 6, måndag den 30 september 2013 Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerande... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Miljö- och hälsoskyddsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Stöd & Process, Kommunhuset, plan 6 Underskrift...

2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Informations- och frågestund Elektroniska sammanträdeshandlingar Miljö- och hälsoskyddsnämnden får före sammanträdet utbildning i hur man kommer att hitta sammanträdeshandlingarna i läsplattan och hur man kan markera, stryka under och anteckna i handlingarna. Kontorschefen informerar Sommaren 2013 Domar i överklagade beslut Höstens ärenden i miljö- och hälsoskyddsnämnden Hammarby kyrkas dispensansökan Miljöstipendium/miljöutmärkelse 2013 Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av information.

3 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Meddelanden (MHN/2013:13) Följande rapporter, skrivelser, beslut etc. meddelas miljö- och hälsoskyddsnämnden. Flerårsplan med budget för Upplands Väsby kommun (KS/2013:2) Kommunfullmäktiges beslut den 26 augusti 2013 att fastställa flerårsplanen. Rättelse/komplettering, dom Rättelse av skrivfel. Överklagande av beslut om timavgift i ärende angående utsläpp av avloppsvatten på fastigheterna Vällsta 1:24, Vällsta 1:45 och Vällsta 1:49 i Upplands Väsby kommun Länsstyrelsens beslut den 14 juni 2013 att avslå överklagandena. Fastställd metodbeskrivning mätning av radon i bostäder Strålsäkerhetsmyndigheten har fastställt den metodbeskrivning som gäller från och med den 1 juli Ris och ros för livsmedelskontrollen för 2012 Nyhet från Livsmedelsverket om kommunernas och Livsmedelsverkets genomförda kontroller under 2012, stycken. Majoriteten av dem var oanmälda. Svar till revisorerna, revisionsrapport nr 9/2012 grundläggande granskning av styrelser och nämnder (KS/2013:190) Beslut i kommunstyrelsen den 3 juni Svar till revisorerna, revisionsrapport nr 10/2012 granskning av årsbokslut och årsredovisning (KS/2013:191) Beslut i kommunstyrelsen den 3 juni Kungörande och granskning av vägplan för ombyggnad av Väg 267 Rotebroleden i Sollentuna, Upplands Väsby och Järfälla kommun, Stockholms län Trafikverket Region Stockholm har upprättat ett förslag till vägplan för ombyggnad av Väg 267 Rotebroleden. Vägplanen omfattar även förändring av väg från allmän till enskilt underhåll. Förändringen omfattar väg 850 Mälarvägen vid sektion km 3/040.

4 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Månadsrapport efter maj 2013 Miljö- och hälsoskyddskontoret har upprättat månadsrapport och överlämnat till kommunledningskontoret. Förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av meddelanden. Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av meddelanden.

5 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Redovisning av delegationsbeslut (MHN/2011:24) Miljö- och hälsoskyddsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med nämndens delegationsordning. Dessa beslut ska redovisas till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Redovisningen innebär inte att nämnden omprövar eller fastställer delegationsbesluten. Däremot får nämnden återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet. Delegationsbesluten redovisas i två serier, Ecos delegationsserie och Lex delegationsserie. Följande delegationsbeslut för perioden redovisas: Ecos delegationsserie: Lex delegationsserie: MHN/delegation/2013: :20 Förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut. Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut.

6 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande vid samråd - detaljplan för Tegelbruket (område norr om Korpkulla) (MHN/2013:65) Kontoret för samhällsbyggnad sänder ut förslaget till detaljplan för plansamråd under tiden 17 juni 28 augusti Planen syftar till att möjliggöra ca 150 lägenheter i ett nytt bostadskvarter, norr om kvarteret Korpkulla. Dessa ska ersätta fyra fastigheter bebyggda med bostäder och verksamheter som finns på platsen idag. Miljö- och hälsoskyddskontorets synpunkter Buller och luftföroreningar Det blivande bostadskvarteret är utsatt för olika typer av trafikbuller. Tågtrafiken ger särskilt höga ljudnivåer. En bullerutredning finns framtagen. Bostadskvarteret har anpassats till bullerkällorna och planbestämmelser finns som anger vilka ljudnivåer som inte får överskridas utom- eller inomhus. Planbeskrivningen anger att de frekventa höga ljudnivåerna från passerande tåg, motiverar att ytterligare skyddsåtgärder på lägenheternas egna balkonger studeras. Miljö- och hälsoskyddskontoret delar den bedömningen och anser att ett fortsatt arbete med att hitta lämpliga åtgärder för att begränsa bullerstörningen är nödvändigt. I planbestämmelsen anges att balkonger mot Väsbyvägen (av gestaltningsskäl) inte får glasas in. Denna fasad är exponerad för tågbuller, men även buller från en beräknad ökad vägtrafik. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har i yttranden över andra detaljplaner i de centrala delarna av kommunen, haft invändningar mot en planbestämmelse av detta slag. Nämnden har framfört att om en bullerutsatt balkong får glasas in, kan de boende själv välja hur mycket man vill öppna upp när man vistas på balkongen. Inglasningen minskar även bullret inomhus när man vädrar via balkongen. I det fortsatta arbetet med detaljplan och byggande behöver uppmärksammas hur utsläpp av frånluft från garage placeras för att inte ge onödiga luftföroreningar på innergården eller skapa onödig bullerstörning. Även placeringen av andra fläktar till byggnaden måste ske med tanke på ljudspridning. Vibrationer Planförslaget uppmärksammar risken för vibrationer och anger vilka nivåer som inte får överskridas. Miljö- och hälsoskyddskontoret anser att det är bra. Marken i området består av lera och både tågtrafiken samt busstrafik på Väsbyvägen kan ge upphov till vibrationer.

7 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Markföroreningar Markföroreningar finns i området. Exploatören har enligt miljöbalken till miljö- och hälsoskyddsnämnden redovisat hur marksanering ska göras i samband med byggnationen. Nämnden har tagit ställning till föreslagna åtgärder i ett separat ärende. Dagvatten Dagvattnet i området kommer att komma från tak och kvarterets innergård. Planbeskrivningen anger att dagvattnet ska fördröjas i ett underjordiskt magasin innan det släpps till Väsbyån. Miljö- och hälsoskyddskontoret förutsätter att magasinet dimensioneras med tanke på ökade regnmängder så att byggnaden inte riskerar att få fuktskador. Detaljplanen diskuterar nyttan med gröna tak bland annat med tanke på fördröjning av dagvatten, men driver tyvärr inte detta som ett krav. Kontoret har i övrigt inga invändningar mot föreslagen dagvattenhantering. Energi Miljö- och hälsoskyddskontoret noterar att fjärrvärme finns utbyggt i närheten av planområdet. Enligt kommunens översiktsplan förordas en anslutning till fjärrvärmenätet, när detta är möjligt. Miljöbedömning Miljö- och hälsoskyddskontoret delar kontoret för samhällsbyggnads bedömning om att planens genomförande inte kan anses innebära risk för betydande miljöpåverkan. Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden översänder miljö- och hälsoskyddskontorets synpunkter och tillstyrker fortsatt arbete med detaljplanen. Ordförandens förslag till beslut Enligt miljö- och hälsoskyddskontorets förslag Deltar inte i beslutet Sara Norberg (S) och Åsa Larsson (S) meddelar att de inte deltar i beslutet.

8 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden översänder miljö- och hälsoskyddskontorets synpunkter och tillstyrker fortsatt arbete med detaljplanen. Deltog inte i beslutet Sara Norberg (S) och Åsa Larsson (S) deltog inte i beslutet. Beslutet skickas till: Byggnadsnämnden

9 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Fyllnadsval till miljö- och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott (MHN/2013:82) Den 22 februari 2011 inrättade miljö- och hälsoskyddsnämnden ett arbetsutskott som består av tre ordinarie ledamöter och tre ersättare. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska förrätta fyllnadsval till den vakanta platsen som ordinarie ledamot i arbetsutskottet. Platsen är vakant sedan då Johan Magnusson (C) lämnade sitt uppdrag som ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Nämndens ordförande sedan är Ann-Christin Frickner (C). Förslag till beslut Till ny ordinarie ledamot i arbetsutskottet utses Ann-Christin Frickner (C). Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Till ny ordinarie ledamot i arbetsutskottet utses Ann-Christin Frickner (C).

10 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämndens delårsrapport 2, augusti 2013 (MHN/2013:58) Miljö- och hälsoskyddskontoret har upprättat delårsrapport per den 31 augusti Rapporten innehåller bland annat: Uppföljning av mål och uppdrag Uppföljning/resultat per verksamhet Investeringsuppföljning Interkontroll Miljö- och hälsoskyddsnämnden har inga större avvikelser att rapportera. Kostnaderna ligger i nivå med förväntat men det finns ett visst överskott att kommentera på personalkostnaderna. Kontoret har haft sjukdom bland personalen som är förklaringen till att personalkostnaderna inte är förbrukade. För att rekrytera upp till budgeterade personalkostnader så har kontoret förlängt ett vikariat och projektanställt en person under hösten för att genomföra tillsyn inom hälsoskyddsområdet. Prognosen för att nämnden kommer att nå de uppsatta verksamhetsmålen är god. Många av målen ingår i den ordinarie tillsynen så under förutsättning att kontoret kan behålla befintlig personal ser det bra ut inför året. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har ett nämndspecifikt uppdrag. att göra en genomlysning av taxan för att se om självfinansieringsgraden kan öka Kontoret håller på att genomarbeta taxan och målet är att ta upp en ny reviderad taxa till beslut på nämnden i oktober och till fullmäktige i november Ingen höjning kommer att ske av timavgiften. Måttlig höjning av intäkterna kommer att kunna uppnås genom att justera de antal timmar kontoret tar ut för sin tillsyn. Naturskolan har ett uppsatt mål att ta emot 3100 naturskoleelever per år. Fram till nu har naturskolan haft ca 1600 elever som besökt deras verksamhet. Sammanfattningsvis kan sägas att prognosen för 2013 just nu ser god ut. Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner delårsrapport 2, augusti 2013 och överlämnar den till kommunstyrelsen.

11 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ordförandens förslag till beslut Enligt miljö- och hälsoskyddskontorets förslag Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner delårsrapport 2, augusti 2013 och överlämnar den till kommunstyrelsen. Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

12 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Åtgärdsplan på Livsmedelsverkets revisionsrapport av livsmedelskontrollen i Upplands Väsby kommun på området kosttillskott (MHN/2013:57) I förordning (EG) nr 882/2004 ställs krav på att den offentliga kontrollen i landet ska revideras. Dels ska kontrollmyndigheterna utföra interna revisioner eller låta utföra externa revisioner. Därutöver ska EU göra revisioner i medlemsstaterna. Det är EUkommissionens livsmedels- och veterinärbyrå, Food and Veterinary Office (FVO) som gör revisioner av Sveriges kontroll i livsmedelskedjan. Livsmedelsverket ansvarar för att samordna, upprätthålla och utveckla livsmedelsområdets revisionssystem. Länsstyrelserna gör på uppdrag av Livsmedelsverket revisioner av kommunernas livsmedelskontroll (länsstyrelsens kommunrevisioner). Livsmedelsverket kompletterar dessa med revisioner som har fokus på kontrollen av ett eller flera kontrollområde och ett sakområde eller anläggningstyp. Livsmedelsverket har den 24 april 2013 reviderat Upplands Väsbys livsmedelskontroll med fokus på området kosttillskott. Syftet med revisionen var att granska och utvärdera om kontrollmyndigheternas planeringar och det praktiska genomförandet av kontrollen resulterar i att målen i förordning (EG) nr 882/2004 uppfylls. Vid revisionen besvaras tre huvudfrågor: 1. Finns en planerad verksamhet (planer, instruktioner, vägledningar)? 2. Följs planen (hur utförs det praktiska arbetet och ger det resultat)? 3. Är den planerade verksamheten och resultatet ändamålsenliga för att uppfylla kraven? Livsmedelsverkets revision sammanfattas med att Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet på livsmedelsområdet uppfyller i stort lagstiftningens krav på offentlig kontroll. Avvikelser noterades på områdena uppföljning, finansiering, kontrollpersonal, kompetens, riskbaserad kontroll och provtagning. Sammanfattningsvis består avvikelserna av följande: Myndigheten hade inte tillräckliga system för att verifiera att kontrollen var effektiv. Myndigheten följde inte upp om företagen fått den kontrolltid de betalat för. Det saknades delvis en måluppföljning av relevanta mål.

13 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Myndigheten kunde inte visa att kostnaderna för livsmedels- kontrollen motsvarade avgiftsintäkterna, eftersom kostnaderna inte särredovisades. Vid minst ett tillfälle hade myndigheten inte debiterat den extra offentliga kontroll som utförts. Myndigheten hade i sin behovsinventering identifierat en personalbrist på 0,5 årsarbetskraft. Myndigheten hade vid revisionstillfället inte tillräcklig kompetens för att göra en kontroll på området kosttillskott. Myndigheten hade inte tagit tillräcklig hänsyn till kontrollmetoder och kontrollområden i sin planering. Myndigheten hade inte säkerställt tillgången till lämplig laboratoriekapacitet för analys av offentliga livsmedelsprover Myndigheten hade som rutin att kalibrera en termometer var annat år. Vid granskning visade det sig att termometern var kalibrerad senast Miljö- och hälsoskyddskontoret har gått igenom bristerna och tagit fram en preliminär åtgärdsplan som skickats till Livsmedelsverket den 17 juni Åtgärderna framgår av bilaga Åtgärdsplan. Livsmedelsverket har den 24 juni 2013 meddelat att de mottagit åtgärdsplanen och att de bedömt att de åtgärder som redovisats för att åtgärda avvikelserna är tillfredställande. Uppföljning av avvikelserna kommer att ske i samband med nästa revision av länsstyrelsen eller Livsmedelsverket Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar åtgärdsplanen och översänder den till Livsmedelsverket. Ordförandens förslag till beslut Enligt miljö- och hälsoskyddskontorets förslag Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar åtgärdsplanen och översänder den till Livsmedelsverket. Beslutet skickas till: Livsmedelsverket

14 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Svar på remiss om policy för nationella minoriteter i Upplands Väsby (MHN/2013:62) En ny lag trädde i kraft den 1 januari 2010 Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Upplands Väsby kommun tillhör det finska förvaltningsområdet vilket ställer särskilda åtagande på kommunen vad gäller det finska språket. Upplands Väsby kommun har arbetat fram ett förslag till policy som nu är ute på remiss. Syftet med policyn är att ange Upplands Väsbys förhållningssätt vad gäller nationella minoriteter och minoritetsspråk, synliggöra de olika kulturerna samt stärka minoritetsspråkens status i samhället. Policyn kopplar mot de fyra perspektiven och kommunfullmäktiges mål. Den tar upp inriktningen hur kommunen ska jobba för att uppnå målen. Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet berörs främst av policyns del som handlar om information och bemötande. Invånarna ska känna sig väl bemötta och respekterade vid kontakten med kommunen, Invånarna ska om de önskar bli bemötta på finska i sina kontakter med kommunen. Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer främst i sin verksamhet i kontakt med personer som kan vilja bli bemötta på finska eller annat minoritetsspråk i samband med olika typer av tillsynsärenden eller ärendehandläggning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser positivt på att kommunen agerar strategiskt och genom policyn främjar ett gott förhållningssätt till nationella minoriteter och minoritetsspråk. För nämndens räkning ser vi positivt att kunskapen om vilka som kan kommunicera något av minoritetsspråken i Upplands Väsby samlas hos Väsby Direkt så att det enkelt går att få fram uppgifter när det behövs. Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar remissyttrandet som sitt eget och översänder det till kommunstyrelsen. Ordförandens förslag till beslut Enligt miljö- och hälsoskyddskontorets förslag

15 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar remissyttrandet som sitt eget och översänder det till kommunstyrelsen. Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

16 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Uppvaktning Miljö- och hälsoskyddsnämnden gratulerar Ali Khosrawi om fyller 60 år.

Anne-Charlotte Glantz, chef Britta Strömberg, sekr. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anne-Charlotte Glantz, chef Britta Strömberg, sekr. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-12-10 1 Plats och tid Vilundarummet, Kommunhuset plan 8 Tisdag den 10 december, klockan 18:30-19:00 Beslutande Ledamöter: Ann-Christine Frickner (C), ordf. Jan-Erik Ek

Läs mer

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Fredrik Drotte, KSB, 4 Elisabet Eriksson, KSB, 1-4 Sara Hugosson, sekr, S&P. Hanna Anagrius (V)

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Fredrik Drotte, KSB, 4 Elisabet Eriksson, KSB, 1-4 Sara Hugosson, sekr, S&P. Hanna Anagrius (V) Byggnadsnämnden 2016-01-19 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 19 januari, 2016, klockan 18:00-19:11 Ledamöter: Olli Hakala (M), ordförande Halina

Läs mer

Hans Gustafsson, kontorschef Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP)

Hans Gustafsson, kontorschef Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-09-20 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20 B Tisdag den 20 september 2011, klockan 19:00-20:20 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan-Olof Halldén

Läs mer

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-02-24 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Måndagen den

Läs mer

Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45,

Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45, Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 1 Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45, Beslutande Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan Olof Halldén (M), vice

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-09-22 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvist torg 1. Lokal: Matsalen. Tisdagen den 22 september 2015, klockan 18:30-19.15 Ledamöter: Maria Tuvesson (MP),

Läs mer

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M)

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M) Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-10-14 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Tisdagen den

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-05-22 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby kommun Tisdagen den 22

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, chef Birgitta Hillblom Caroline Erhardt Maria Wallström Jozsef Gonzalez Britta Strömberg, sekreterare

Anne-Charlotte Glantz, chef Birgitta Hillblom Caroline Erhardt Maria Wallström Jozsef Gonzalez Britta Strömberg, sekreterare Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-05-19 1 Plats och tid Beslutande Messingen,Love Almqvists torg 1, lokal Lundström Tisdagen den 19 maj 2015, klockan 18:30-19:40 Ledamöter: Maria Tuvesson (MP), ordförande

Läs mer

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare Kommunstyrelsens välfärdsutskott 2015-04-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Lundström Torsdagen den 16 april 2015, klockan 14:00 15:50 Ledamöter: Mathias Bohman (S),

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Britta Strömberg, sekr. Anders Rosén (V)

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Britta Strömberg, sekr. Anders Rosén (V) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-04-17 1 Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabanten, Dragonvägen 9A Tisdag den 17 april 2012, klockan 19:00-20:50 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf Jan-Erik Ek (M),

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, chef Tomas Bogren 47-50 Britta Strömberg, sekr. David Strömqvist (KD)

Anne-Charlotte Glantz, chef Tomas Bogren 47-50 Britta Strömberg, sekr. David Strömqvist (KD) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-10-15 1 Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabantvägen 9A Tisdag den 15 oktober 2013, klockan 18:30-19:30 Ledamöter: Ann-Christin Frickner (C), ordf. Jan-Erik Ek (M),

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Robert Åsberg Jenny Magnusson, sekr. Anders Rosén (V)

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Robert Åsberg Jenny Magnusson, sekr. Anders Rosén (V) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-06-12 1 Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabantvägen 9A Tisdag den 12 juni 2012, klockan 19:00-20:45 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan-Erik Ek (M), vice ordf.

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, chef Stefan Nyström Britta Strömberg, sekreterare. ... Paragrafer 27-37 ...

Anne-Charlotte Glantz, chef Stefan Nyström Britta Strömberg, sekreterare. ... Paragrafer 27-37 ... Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-06-10 1 Plats och tid Beslutande Drabanten, lokal Skimmeln Tisdag den 10 juni 2014, klockan 18:30-19:45 Ledamöter: Ann-Christin L Frickner (C), ordförande Jan Erik Ek,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö, plan och bygg

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö, plan och bygg 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, kl 13.00 15.30 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Thomas Waldenström (M), ersättare för Maria Widlund

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 08.00 10.30 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Anna Riekje Niburg (S) Jons Ingemar Larsson (S) (ersätter Karolina Treson

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott. Ersättare: Jan-Erik Ek (M) Eila Bromme (FP)

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott. Ersättare: Jan-Erik Ek (M) Eila Bromme (FP) Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott 2014-03-19 1 Plats och tid Blacken, Drabantvägen 9 Onsdagen den 19 mars 2014, klockan 8:00 09:05 Beslutande Ledamöter: Jan-Olof Halldén (M), ordförande Torsten

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50 1(10) Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, kl 08.00-8.50 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Eva Klermyr, KSB Anna Ginell, KSB Johannes Wikman, KLK, 1.5 Sara Hugosson, sekr, S&P

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Eva Klermyr, KSB Anna Ginell, KSB Johannes Wikman, KLK, 1.5 Sara Hugosson, sekr, S&P Byggnadsnämnden 2015-01-27 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 27 januari, klockan 18:00-19:25 Ledamöter: Gert Lindström (S), ordf. Jakob Gustafsson

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24 PROTOKOLL Tekniska nämnden 22-24 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 6 mars 2012 22 Granskning, detaljplan för idrott m m vid Mjörngatan 23 Remiss plansamråd, bostäder vid Simmenäsvägen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-12-10 1 (25)

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-12-10 1 (25) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-12-10 1 (25) Plats och tid Kommunhuset, rum 367, klockan 15.00-17.00 Beslutande Bengt Holmkvist (M), ordf. Emelie Carlbom (M) tjg för Hans-Erik Aronsson (M) 88-91 Hans-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 8.00 11.00 ande Christina Bröms (C), ordförande Åke Falk (C), vice ordförande Margareta Ahlström (MOP) Karolina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, fredagen den 11 januari 2013, kl 9.00 10.00. Beslutande John Sundström (S), ordförande Anders

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl Anders Westerlund (S) 93, 96 Ledamot ( ) Nils-Börje Jönsson (C)

Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl Anders Westerlund (S) 93, 96 Ledamot ( ) Nils-Börje Jönsson (C) 1( 6) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Karpen kl. 13.30 17.00 Beslutande Ulla-Britt Brandin (KD) Hans Stifors (PF) Ordförande Vice ordförande Elisabeth Holmer (S) Tjänstgörande ersättare Anders

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 27 augusti 2015 kl 9.00 9.20. Beslutande John Sundström (S), ordförande Sten-Åke Nilsson

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Ronina Jacobsson (S) Agneta Isakovic (S) Ingegärd Berglund (KD)

Kenneth Bolinder (S) Ronina Jacobsson (S) Agneta Isakovic (S) Ingegärd Berglund (KD) 1 (9) Plats och tid Gruesalen klockan 18.30 Beslutande Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e vice ordförande Kjell-Åke Johnsson (S) Denise

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 25 juni 2015 kl 9.00 10.25. Beslutande Anders Burman (S), ordförande Erik Grähs (V),

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 44 Förslag till verksamhetsplan 2014 presenteras... 101 45 om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus... 102 46 Yttrande gällande avfallsplan med tillhörande renhållningsordning för Mullsjö

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 66 Verksamhetsplan 2013 för miljönämndens verksamhet... 95 67 Behovsutredning 2013 för miljönämndens verksamhet... 96 68 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012...

Läs mer

Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Jane Skytt (MP) Gunilla Magnusson (KV)

Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Jane Skytt (MP) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2015-02-06 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset. Kl. 08:00-09:50 Beslutande Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Jane Skytt (MP) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Håkan Talling Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP) Kommunhuset, plan 6, tisdag den 29 maj.

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Håkan Talling Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP) Kommunhuset, plan 6, tisdag den 29 maj. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-05-22 1 Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabantvägen 9B Tisdag den 22 maj 2012, klockan 19:00-19:45 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan-Erik Ek (M), vice ordf.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset Lomma. ordförande Emma Köster (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset Lomma. ordförande Emma Köster (M) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 2011-08-15 Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset Lomma Tid måndagen den 15 augusti 2011, kl. 15 00-16 05 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12, Alingsås Paragrafer 15-20 kl. 14:00-16:50 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Anna Hansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2019-04-23, kl. 15:00-16:45 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Fredrik Axelsson (M) Lena Wahlgren (M) Malin Taggu (M) Gun Larsson

Läs mer

Per-Erik Kanström (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott

Per-Erik Kanström (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-03-04 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvist torg 1. Lokal: Lundström. Onsdagen den 4 mars, klockan 8:30-10.00 Ledamöter: Anders Rosén (V), ordf. Mathias

Läs mer

upekeillue ihtå SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Gäddan, Ulls väg 28, klockan 16:30 Bengt Fladv d (MP), ordförande

upekeillue ihtå SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Gäddan, Ulls väg 28, klockan 16:30 Bengt Fladv d (MP), ordförande upekeillue 1(5) Plats och tid: ande: Gäddan, Ulls väg 28, klockan 16:30 Bengt Fladvad (IVIP), ordförande Hanna Victoria Mörck (V), 1:e vice ordf. Kerstin Westman (S) Ove Johansson (S) Fred Eriksson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.45 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Stig Johansson (M) Anders Eriksson (C) Maire Lautakoski

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, klockan 09:00 12:10

Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, klockan 09:00 12:10 2010-08-19 1 Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, 2010-08-19 klockan 09:00 12:10 Beslutande: Sven-Ingvar Borgquist (M) Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Björn Vallin (FP) Carina Stenman

Läs mer

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA Till miljö- och byggnämndens sammanträde Onsdagen den 3 december 2008, kl. 13.00 Grums kommunhus, sammanträdesrummet Bruket OBS TIDEN! Socialdemokratiska partigruppen har

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 11111 ~!!~,,...-.; ~ Essunga kommun 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 Ledamöter Maria Malmberg (C), ordförande Pernilla Jönsson (M), vice ordförande Tobias Wallin (M)

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-03-21. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-03-21. Miljönämnden 10 Information om projektet tillfälliga boenden... 16 11 Information om REACH projektet... 17 12 Svar på remiss, Begäran om upprättande av handlingsplan för att skydda de tysta områden i Habo och Mullsjö

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2007-01-18 1-13 Plats och tid Sammanträdesrum, Norrtull kl 13.30-15.30 Beslutande Thomas Olson (fp), ordf Leif Larsson (c) Jan Hagelbrand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-05-12 34 (39) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 12 maj 2014, kl. 08.00-09.00 Beslutande Håkan Persson (S) ordf Raul Sevefjord (M) Övriga deltagande Utses att justera Gunnar Karlsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma. se bifogad närvaroförteckning

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma. se bifogad närvaroförteckning Sammanträdesdatum s. 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-02-08 Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 8 februari 2012, kl. 08.00-12.15 Beslutande Anders Berngarn (M)

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson.

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson. Sida 1(13) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.10. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Emil Forsberg (S) tjänstgör för Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-10-28 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-10-28 1 (13) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-10-28 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, tisdagen den 28 oktober 2014, kl 9.00 10.30. Beslutande John Sundström (S), ordförande Nenne Åman

Läs mer

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset klockan 14.15 15. 00 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Grahn Gunnar (S) Långström Rolf (L) Monika Utter(MP) Svensson

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-11-02 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 9 november 2016 Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd Remiss

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: ande: Stadshuset Ängelholm, sammanträdesrum Grå Tisdagen den 18 februari 2014, klockan 16:00 16:20 Anna Mörée, ordf. (M) Sven Arne Nilsson (KD) Lars-Olle Tuvesson (S) Sören Rudmer (M) Bengt

Läs mer

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor 1(9) Miljönämnden Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 16:30-18:30 Beslutande Ledamöter Ann-Christine Tornebjer Torslid (S), Ordförande Jan-Ove Berntsson (S), 1:e vice ordförande Angelica Lundgren Bielinski

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-11-16 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara Frau-Kallunki (S) Marianne Matuszewski (S) Thure Andersen

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 11.20 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran

Läs mer

Sammanträdesrummet KS-salen, Kommunhuset, Motala Tisdag 2007-01-09, kl 14.00-14.50

Sammanträdesrummet KS-salen, Kommunhuset, Motala Tisdag 2007-01-09, kl 14.00-14.50 Motala-Vadstena vatten- och renhållningsnämnd 2007-01-09 1 Plats och tid Sammanträdesrummet KS-salen, Kommunhuset, Motala Tisdag 2007-01-09, kl 14.00-14.50 Beslutande Kenneth Simonsson (m) Ordförande,

Läs mer

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden Protokoll Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Tid för kommunstyrelsens sammanträden. 3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Kommunstyrelsens utskott för integration och 2016-09-08 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Dragonvägen 86, lokal: Blå rummet Torsdag den 8 september 2016, klockan 09:00-11.00 Ledamöter: Ibrahim Abdallah

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01 24 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen kl. 19.00-20.25 ande Reino Persson (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordf. Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson, Lena (C) tjg. ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Sammaträdesrum 429, , kl. 14:00 14:15. Liss Böcker Lars Nyander

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Sammaträdesrum 429, , kl. 14:00 14:15. Liss Böcker Lars Nyander Plats och tid: Sammaträdesrum 429, 2018-12-17, kl. 14:00 14:15 Beslutande: Ersättare: Robin Holmberg (M) Liss Böcker (C) Lars Nyander (S) Patrik Ohlsson (SD) Eric Sahlvall (L) Linda Persson (KD) Åsa Larsson

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg Uppsala "KOMMUN NÄMNDENS FÖR HALSA OCH OMSORG 1(6) Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 15:00-18:30 Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret Plats och tid Norrtäljesalen onsdagen den 16 januari 2019 kl. 14. 14.45 Ledamöter Patrik Dahl (C) ordförande Jörgen Jansson (M) Gustav Palm (M), tj ersättare Nina Jones (M) Sören Forslund (M) Peter Cederholm

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2011-09-20 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Plan 3, Upplands Väsby kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-16.40. Paus klockan 15.10 15.25. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Peter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2006-12-05 1

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2006-12-05 1 2006-12-05 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.35 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

V i s i o n Protokoll. Byggnadsnämnden

V i s i o n Protokoll. Byggnadsnämnden V i s i o n 2 0 1 0 Byggnadsnämnden 197-204 www.alingsas.se Byggnadsnämnden Sida 1 Byggnadsnämndens sammanträde 197 Ändring av detaljplan för Alingsås, Bostäder mm vid Södra Ringgatan 6 198 Detaljplan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-12-11 1 Plats och tid Kommunhuset i Sigtuna, Södergatan 20, Märsta, lokal: Skölden Tisdagen den 11

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 1(9) PROTOKOLL Plats och tid Sal 105, Ale Kulturrum, kl. 09:05 09:30 Beslutande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Paula Örn

Läs mer

Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Nils Ahlgren (FP) tjänstgörande ersättare Gunilla Magnusson (KV) Gunilla Magnusson (KV) Ann-Kristin Petersson (S)

Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Nils Ahlgren (FP) tjänstgörande ersättare Gunilla Magnusson (KV) Gunilla Magnusson (KV) Ann-Kristin Petersson (S) Tillsynsnämnden 2015-04-22 1 (7) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset. Kl 08.00-08.45 Beslutande Övriga deltagare Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Nils Ahlgren (FP) tjänstgörande ersättare

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan Nr 09 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-10-24 1(14) Tid och plats Dalslandsrummet Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan 08.30 12.00, i Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Helena Hultman-Karlsson

Läs mer

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 10 oktober 2017 kl. 08:00-16.30 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S 218-221 Övriga deltagande Lars

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2013-02-07 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08.35 Beslutande Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga

Läs mer

Nämndsekreterare Anders Svensson IFO-chef Charlotta Magnusson Socialsekreterare Caroline Jonsson. Christer Unosson. Anders Svensson.

Nämndsekreterare Anders Svensson IFO-chef Charlotta Magnusson Socialsekreterare Caroline Jonsson. Christer Unosson. Anders Svensson. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, måndagen den 28 september 2015, klockan 13.00 13.35 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Plats och tid Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Marika Bjerstedt

Läs mer

Kristoffer Davidsson (M), ordförande Sture Sköld (S) Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S)

Kristoffer Davidsson (M), ordförande Sture Sköld (S) Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S) 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Silvergruvan, kl. 15.00-16.45 Beslutande Kristoffer Davidsson (M), ordförande Sture Sköld (S) Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S) Övriga närvarande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjrättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2010-08-25 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 2, Plan 3 Onsdagen den 25 augusti 2010, klockan

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 Miljöskyddsnämnden 2 Miljöskyddsnämnden Plats och tid Skräddaren, Sveagatan 12 Paragrafer 10-16 kl. 08:30-11:35 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Sammanträdesprotokoll 1 (23) Plats och tid Beslutande Torsdagen den 14 mars 2013 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 13.00-16.45 Sammanträdet ajournerades klockan 14:15-14.30 Erika

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice. STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 08:30 09:20 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Rodret Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice. ordförande Bo Pettersson (c) Ersättare:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt FP Rolf Hallberg S S S Pelle Pellby, kl 13.30-16.45,

Läs mer

Karim Najar (M) Olle Nykvist, Nämndsekreterare, Mathias Forsberg, Tillförordnad Kultur- och fritidschef Lars Björketun, Projektledare

Karim Najar (M) Olle Nykvist, Nämndsekreterare, Mathias Forsberg, Tillförordnad Kultur- och fritidschef Lars Björketun, Projektledare PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Dävensö,, 15:00 15:30 Ajournering Beslutande Övriga deltagare Ledamöter Andrée Wright, ordförande (MP) Naser Vukovic, 1:a vice ordförande (S) Paul Gustavsson, 2:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. David Sharp (M) Jacqueline Adolfsson (M) Eva Leonardsson (FP) Karolina Glogowska (SD)

ANSLAGSBEVIS. David Sharp (M) Jacqueline Adolfsson (M) Eva Leonardsson (FP) Karolina Glogowska (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) ande Yttrande gällande Kungörelse om granskning (Ny förskola vid Ringvägen) Detaljplan för del av Skogsborg Övriga deltagande 1:1 M.M. (ny förskola vid Ringvägen) ställs ut

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 36 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen 2010-04-06 kl. 19.00-19:30 ande Persson, Reino (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordförande Hellman, Gertrud (M) Glinka, Kristoffer (S) tjg. ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Blad 1 (9) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.30 12.00 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Ann-Marie

Läs mer