Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Robert Åsberg Jenny Magnusson, sekr. Anders Rosén (V)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Robert Åsberg Jenny Magnusson, sekr. Anders Rosén (V)"

Transkript

1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabantvägen 9A Tisdag den 12 juni 2012, klockan 19:00-20:45 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan-Erik Ek (M), vice ordf. Andres Veide (MP), 2:e vice ordf. Pia Barklund (FP) David Strömqvist (KD) Sara Norberg (S) Anders Rosén (V) Leif Jansson (M), tjg.ers. Arezo Rojhan (S), tjg.ers Ersättare: Tony Haddad (M) Helen Westblom Jonsson (FP) Kassim Khamara (MP) Ali Khosrawi (V) Övriga deltagande Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Robert Åsberg Jenny Magnusson, sekr. Utses att justera Anders Rosén (V) Justeringens plats och tid Kommunhuset, plan 6, tisdag den 19 juni 2012 Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerande... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Miljö- och hälsoskyddsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Stöd & Process, Kommunhuset Underskrift...

2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Informations- och frågestund Redovisning av miljö- och hälsoskyddskontorets arbete för att ge god service till näringslivet och därigenom bidra till ett bra näringslivsklimat i Upplands Väsby. Ann-Charlotte Glantz och Birgitta Hillblom informerade om kontorets mångåriga arbete med tillsynsmetodik och kundbemötande. Ett mer organiserat arbete kring detta har bedrivits under mer än tio år. Kommunstyrelsen beslutade 1998 om en strategi för en lärande organisation, d.v.s ett mer systematskt arbete med kvalitet i verksamheterna. För kontoret indentifierades redan då fyra kavlitetsparametrar: rättssäkerhet, kundbemötande, kompetens och effektivitet, som man arbetade med. Miljöbalkens infördes Denna nya samlade miljölag, medförde ett behov av att arbeta med samordning av kontorets tillsynsverksamhet för samsyn och nytt sätt att bedriva tillsyn. År 2001 beslutade kommunstyrelsen om en strategi för införande och tillämpning av miljöledning i Upplands Väsby kommun. Miljö- och hälsoskyddskontoret konstaterade att "lyckas i sitt tillsynsarbete" är kontorets viktigaste positiva miljöpåverkan. Detta ledde till att kontoret under åren genomförde ett projekt kring tillsynsmetodik och bemötande. Projektet omfattade samliga handläggare på kontoret och bedrevs i samarbete med en beteendevetare. Kontoret har därefter fortsatt det systematiska arbetet med att fortlöpande utarbeta rutiner samt genom att tillsammans med en jurist gå igenom beslut för en ökad rättssäkerhet. När det gäller bemötande har kontoret vid rekryteringsintervjuer arbetat särskilt med detta. Alla handläggare har deltagit i utbildning kring bemötande. Företagens uppfattning om kommunernas service har mätts upprepade gånger genom enkäter från Stockholms Business Alliance (SBA). Miljö- och hälsoskyddskontoret har deltagit vid tre mättillfällen; 2007, 2009 och Mätningarna baseras på företagskontakter året före. Kontoret ligger på en, jämfört med alla 50 medverkande kommuner, hög nivå. Trenden visar dessutom på ett ökat NKI. Kontoret bedömer att det goda resultatet är en följd av kontorets långvariga och systematiska kvalitetsarbete. Kontoret fortsätter sitt arbete med koncentration på områdena: bemötande, tillgänglighet, rättssäkerhet och effektivitet. En handlingsplan är framtagen som bland annat innebär att kontoret kommer att se över: - rekryteringsprocessen och ha fokus på att rekrytera personal med bra bemötande samt att ha en bra introduktion för nyanställda för att tillgodose att kontorets syn på bemötande förs vidare.

3 Miljö- och hälsoskyddsnämnden utveckla sitt kvalitetsarbete genom att gå igenom/ ta fram rutiner och processer - se över beslutsprocessen och säkra att viktiga beslut som får konsekvenser för kunden alltid granskas av fler handläggare innan det skickas ut - delta i nyckeltalsprojekt bland miljökontoren i länet för att få fram bra och mätbara/jämförbara nyckeltal - arbeta fram bra svarsunderlag ( FAQ ) och hemsida som stöd till svarsgruppen i Väsby Direkt Föredragande: Anne-Charlotte Glantz och Birgitta Hillblom Nöjdhetsmätning för förtroendevalda, Upplands Väsby kommun 2012 Föredragande: Anne-Charlotte Glantz Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av information.

4 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Meddelanden Följande rapporter, skrivelser, beslut etc. meddelas miljö- och hälsoskyddsnämnden. Åtgärdsplan och analys av resultat av medborgarundersökning 2011 och Kommunens kvalitet i korthet Epidemiberedskapsplan för Upplands Väsby kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av meddelanden.

5 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Redovisning av delegationsbeslut (MHN/2011:24) Miljö- och hälsoskyddsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med nämndens delegationsordning. Dessa beslut ska redovisas till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Redovisningen innebär inte att nämnden omprövar eller fastställer delegationsbesluten. Däremot får nämnden återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet. Följande delegationsbeslut för perioden redovisas för miljöoch hälsoskyddsnämnden: b Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut.

6 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Redovisning av vattenanalyser (MHN/2011:34) Provsvar på bad- och dricksvatten inkomna mellan den 24 april och den 22 maj Vattenprover på nätet enligt kommunens program för egenkontroll av dricksvattnet: - 1 prov (bakt + kem) tjänligt. Vattenprover i Norrvattens egenkontroll: - 1 prov (bakt + kem) tjänligt. - Vattenprover i Hammarbyverket (Norrvattens reservvattentäkt): Vattenprov efter klagomål: - Badvattenprover på bassängbad: - 6 prov (bakt + kem) utan anmärkningar. Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av vattenanalyser. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av vattenanalyser.

7 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Kommunala riktlinjer för alkoholservering (MHN/2011:73) Den 18 oktober 2011 fick miljö- och hälsoskyddskontoret uppdraget av miljö- och hälsoskyddsnämnden att genomföra en översyn av riktlinjerna för serveringstillstånd. De nuvarande riktlinjerna för beviljande av serveringstillstånd antogs av Social- och äldrenämnden den 20 juni I uppdraget från miljö- och hälsoskyddsnämnden anges bland annat att en av de tydligaste politiska ambitionerna för Upplands Väsby handlar om att utveckla en modern, levande och trygg stad. En förutsättning för detta är mötesplatser av olika slag som gör det attraktivt för människor att vistas ute i staden. Utmaningen för kommunen när det kommer till synen på serveringstillstånd blir utifrån ovanstående att kombinera förutsättningar för en levande stadsmiljö med ett varierat uteliv med ambitionen att stärka tryggheten på gator och torg, samt att säkerställa en snabb och rättssäker ärendehantering. Miljö- och hälsoskyddskontoret har i arbetet med riktlinjerna inhämtat synpunkter från närpolisen i Upplands Väsby, miljö- och hälsoskyddskontoret, Väsby Välfärd och Upplands Väsby Promotion (UVP). Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut 1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar Kommunala riktlinjer för alkoholservering, i enlighet med 8 kap. 9 alkohollagen 2. De kommunala riktlinjerna för alkoholservering ska revideras efter varje val. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag 1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar Kommunala riktlinjer för alkoholservering, i enlighet med 8 kap. 9 alkohollagen 2. De kommunala riktlinjerna för alkoholservering ska revideras efter varje val.

8 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande - Folkhälsoprogram (MHN/2012:35) Ett förslag till Folkhälsoprogram har utarbetats och redovisats för Kommunstyrelsens allmänna utskott. Utskottet har beslutat om att förslaget ska översändas till kommunala nämnder och ett stort antal andra berörda funktioner som är verksamma i kommunen såsom landstinget, polisen, frivilligorganisationer, föreningar, näringslivet m.fl. Förslag till program är till för alla som bor och verkar i Upplands Väsby kommun. Innehållet i programmet är främst riktat till barn och ungdomar. Det övergripande målet för kommunens folkhälsoarbete föreslås vara att skapa samhälleliga förutsättningar för en god folkhälsa på lika villkor för hela befolkningen. Av de elva nationella folkhälsomålen har man att koncentrera sig på att arbeta vidare med de fem tidigare utpekade målområdena samt lägga till ett ytterligare. Dessa är: - Delaktighet och inflytande i samhället - Ekonomiska och sociala förutsättningar - Trygga och goda uppväxtvillkor - Ökad fysisk aktivitet - Goda matvanor och säkra livsmedel - Minskat bruk av tobak och alkohol, ett samhälle fritt från narkotika och doping samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande Miljö- och hälsoskyddskontorets synpunkter Målformuleringar Miljö- och hälsoskyddskontoret har inga invändningar mot eller synpunkter på val av folkhälsomål eller formuleringar. Målens inriktning Utifrån programmets text om inriktning för arbetet för respektive mål, kan vi konstatera att minst fyra av de sex målen direkt berör miljö- och hälsoskyddsnämndens uppdrag. Med exemplen nedan från nämndens verksamhet, vill vi visa hur brett ett förebyggande folkhälsoarbete är. När exempel på folkhälsoarbete annars ska ges, är det dock sällan denna typ av ordinarie arbetsinsatser som nämns. Samhällsplanering och olika typer av kommunal tillsyn, är viktiga inslag i folkhälsoarbetet. Mål 3 Trygga och goda uppväxtmiljöer Inriktningen i detta mål är bland annat att den fysiska miljön ska vara trygg och säker. Detta har en direkt koppling till nämndens uppdrag att bedriva tillsyn enligt miljöbalken på förskolor och skolor samt även bostäder när det till exempel gäller radonförekomst.

9 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Mål 4 Ökad fysisk aktivitet Inriktningen i detta mål är bland annat att den fysiska miljön ska stimulera till fysisk aktivitet. Barnens utemiljö ingår i nämndens tillsyn över förskolor och skolor. Frågan är även aktuell i samband med fysisk planering, där kontoret har en aktiv roll. Mål 5 - Goda matvanor och säkra livsmedel I målet hänvisas till det antagna Måltidspolitiska programmet. I detta framhålls att matkvaliteten ska höjas och säkerställas. Nämndens tillsyn enligt livsmedelslagstiftningen är i detta en viktig verksamhet. Mål 6 - Minskat bruk av tobak och alkohol, ett samhälle fritt från narkotika och doping samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande Miljö- och hälsoskyddsnämnden har en roll både när det gäller tillstånd/anmälan för servering/försäljning av alkohol och folköl samt tillsyn över detta. Nämnden har även tillsyn över tobaksförsäljning och olika typer av lotterier/spel. För närvarande pågår ett arbete inom kontoret med att i samråd med övriga berörda inom kommunen ta fram nya riktlinjer för alkoholservering. I detta arbete är inriktningen i mål 6 i folkhälsoprogrammet ett underlag. Folkhälsoarbetets organisation Programmet ska vara till för alla som bor och verkar i Upplands Väsby kommun. Av förslaget framgår också att kommunen inte kan vara ensam i detta arbete. Folkhälsoarbetet kräver ett brett samarbete mellan kommunens olika funktioner och med andra aktörer. För det interna arbetet hänvisas till kommunens modell för verksamhetsplanering och uppföljning. Det vore bra om programmet även innehåll en diskussion om en organisation som skulle kunna inspirera till fortsatt/utökat samarbete med andra aktörer. Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden översänder miljö- och hälsoskyddskontorets synpunkter till kommunstyrelsens allmänna utskott som sitt eget yttrande. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag

10 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden översänder miljö- och hälsoskyddskontorets synpunkter till kommunstyrelsens allmänna utskott som sitt eget yttrande. Beslutet skickas till: Kommunstyrelsens allmänna utskott Kommunledningskontoret Väsby Välfärd

11 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande vid samråd- Fördjupad översiktsplan för Vällsta (MHN/2012:44) Stadsbyggnadskontoret har sänt ut förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för Vällsta under tiden 27 april 2 juli Planområdet avgränsas av kommungränsen i söder, väster och öster. I norr omfattar planområdet skogen söder om bebyggelsen i Törndal, Harva och Edsby. Planområdet är ca 8,6 km 2 stort. I kommunens Översiktsplan från 2005 framgår att det finns ett behov av att en FÖP utarbetas för detta område. Det finns tre starka huvudintressen inom planområdet som har varit utgångspunkt för planarbetet. Dessa är utveckling av verksamhetsområden, anläggande av bostäder och tillvaratagande av värden för natur, kultur och rekreation. Miljö- och hälsoskyddskontoret har i tjänsteutlåtande lämnat synpunkter på förslaget. Kontoret anser, utifrån miljö- och hälsoskyddsnämndens perspektiv, att behovet är stort av att det sker en samordnad utveckling i området tillsammans med grannkommunerna. Idag är boende i befintliga bostäder störda av störningar från bland annat vägtrafik och dåligt fungerande enskilda avloppsanläggningar riskerar att påverka grund- och ytvatten. Kontoret lämnar även synpunkter på oklarheter i förslaget, som behöver förtydligas. Utvecklingsalternativ och riktlinjer kommenteras. Kontoret har inga invändningar mot föreslagen utveckling av arbetsområden, men har frågor när det gäller etablering av vindkraft på Edstippen. När det gäller utveckling för olika typer av bostäder, anser kontoret, att detta behöver diskuteras mer. En avgörande fråga för nya bostäder vid Söderby är bland annat ljudstörningar från gocartbanan i Järfälla. Slutligen lämnas synpunkter på FÖP-förslagets utkast till MKB. Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar kontorets synpunkter som sitt eget yttrande.

12 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ordförandens förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar kontorets yttrande, med nedanstående justeringar, som sitt eget och tillstyrker fortsatt arbete med den fördjupade översiktsplanen. Sid 3 1 stycket De två sista meningarna utgår och ersätts med Det bör i det sammanhanget understrykas att inriktningen för FÖP Vällsta innebär betydligt lindrigare effekter för såväl djur och natur som befintliga invånare i området än grannkommunernas inriktning mot industri och bullrande verksamheter. Sid 4 4 stycket Sista meningen utgår och ersätts med: Detta understryker ytterligare behovet av en vidare diskussion om samordning med grannkommunerna. 5 stycket De två sista meningarna utgår och ersätts med: Denna risk bör samtidigt ställas mot möjligheten att utveckla förutsättningarna för produktion av förnyelsebar energi. 7 stycket De två första meningarna utgår. Sista meningen utgår och ersätts med: Dessa frågor bör belysas även för det aktuella planområdet. 9 stycket Stycket utgår. Yrkande Pia Barklund (FP) yrkar avslag på ordförandens förslag till förändring av sid 4, stycke 5. Beslutsgång Ordföranden ställer sitt eget förslag mot Pia Barklunds förslag och finner att miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt ordförandens förslag.

13 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar kontorets yttrande, med nedanstående justeringar, som sitt eget och tillstyrker fortsatt arbete med den fördjupade översiktsplanen. Sid 3 1 stycket De två sista meningarna utgår och ersätts med Det bör i det sammanhanget understrykas att inriktningen för FÖP Vällsta innebär betydligt lindrigare effekter för såväl djur och natur som befintliga invånare i området än grannkommunernas inriktning mot industri och bullrande verksamheter. Sid 4 4 stycket Sista meningen utgår och ersätts med: Detta understryker ytterligare behovet av en vidare diskussion om samordning med grannkommunerna. 5 stycket De två sista meningarna utgår och ersätts med: Denna risk bör samtidigt ställas mot möjligheten att utveckla förutsättningarna för produktion av förnyelsebar energi. 7 stycket De två första meningarna utgår. Sista meningen utgår och ersätts med: Dessa frågor bör belysas även för det aktuella planområdet. 9 stycket Stycket utgår. Beslutet skickas till: Stadsbyggnadskontoret

14 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljösanktionsavgift gällande utebliven läckagekontroll Smedby Livsmedelsbutik Ryttargatan 345 (MHN/2012:51) Under februari 2012 skickades påminnelse ut till alla verksamhetsutövare som har köldmediesystem som innehåller 10 kg köldmedium eller mer, att skicka in årsrapport för 2011 till miljö- och hälsoskyddskontoret senast den 31 mars Den 1 mars och 24 april 2012 har ytterligare påminnelser skickats till Nikolaidis Dimitrios, org.nr Han har flyttat sin verksamhet till Solna men var ansvarig för aggregaten den 10 januari 2011 då kontrollen senast skulle ha utförts enligt den senaste kontrollrapporten som inkommit till miljö- och hälsoskyddskontoret. Miljö- och hälsoskyddskontoret har den 24 maj 2012 inte fått in köldmedierapport gällande den periodiska läckagekontrollen avseende år 2011 för anläggningen Smedby livsmedelsbutik, Ryttargatan 345, Hammarby-Smedby 1:442, Upplands Väsby kommun. Beslutsmotivering Eftersom ingen köldmedierapport kommit in till miljö- och hälsoskyddskontoret bedömer miljö- och hälsoskyddsnämnden att Nikolaidis Dimitrios, org.nr inte har genomfört årlig läckagekontroll av bolagets köldmedieanläggning under Enligt artikel 3.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 842/2006 om vissa fluorerade växthusgaser ska operatören se till att det görs regelbundna läckagekontroller. När köldmediemängden i ett aggregat är 3 kg eller mer ska läckagekontroll utföras minst var 12:e månad. Enligt 29 Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen ska årsrapporten skickas in senast 31 mars året därpå. Den som inte uppfyller föreskrivna krav på kontrollintervall i enlighet med artikel 3.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 842/2006 om vissa fluorerade växthusgaser, ska enligt 1 punkt i bilagan till förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter påföras miljösanktionsavgift med kr. Eftersom överträdelsen upprepats inom två år från tidigare beslut om miljösanktionsavgift ska dubbla beloppet tas ut, enligt 3 förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter. Information För miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken får kommunen ta ut en avgift enligt taxa som kommunfullmäktige bestämmer. Om bristande efterlevnad medför tillsyn som går utöver den normala, ska avgift för tas ut för den extra tillsynstiden.

15 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddskontorets förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar med stöd av 30 kap. 3 miljöbalken samt 1, 3 och punkt i bilagan till förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter att: 1. Nikolaidis Dimitrios, org.nr ska betala miljösanktionsavgift om kr gällande utebliven läckagekontroll av köldmedieanläggning vid Smedby Livsmedelsbutik, Ryttargatan 345, Hammarby-Smedby 1:442, Upplands Väsby kommun. 2. Beslutet ska gälla även om det överklagas. Ordförandens förslag till beslut Enligt kontorets förslag Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar med stöd av 30 kap. 3 miljöbalken samt 1, 3 och punkt i bilagan till förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter att: 1. Nikolaidis Dimitrios, org.nr ska betala miljösanktionsavgift om kr gällande utebliven läckagekontroll av köldmedieanläggning vid Smedby Livsmedelsbutik, Ryttargatan 345, Hammarby-Smedby 1:442, Upplands Väsby kommun. 2. Beslutet ska gälla även om det överklagas. Beslutet skickas till: Nikolaidis Dimitrios, Sibeliusgången 46, KISTA

Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45,

Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45, Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 1 Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45, Beslutande Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan Olof Halldén (M), vice

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Britta Strömberg, sekr. Anders Rosén (V)

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Britta Strömberg, sekr. Anders Rosén (V) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-04-17 1 Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabanten, Dragonvägen 9A Tisdag den 17 april 2012, klockan 19:00-20:50 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf Jan-Erik Ek (M),

Läs mer

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Kommunala pensionärsrådet 2012-05-30 1 Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf.

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, chef Stefan Nyström Britta Strömberg, sekreterare. ... Paragrafer 27-37 ...

Anne-Charlotte Glantz, chef Stefan Nyström Britta Strömberg, sekreterare. ... Paragrafer 27-37 ... Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-06-10 1 Plats och tid Beslutande Drabanten, lokal Skimmeln Tisdag den 10 juni 2014, klockan 18:30-19:45 Ledamöter: Ann-Christin L Frickner (C), ordförande Jan Erik Ek,

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-10-07 1 (32)

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-10-07 1 (32) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-10-07 1 (32) Plats och tid Kommunhuset, rum 367, klockan 15.00-17.00 Beslutande Bengt Holmqvist (M), ordf. Hans-Erik Aronsson (M) Ingemar Andersson (FP) Madelaine Karlsson

Läs mer

Social- och äldrenämnden

Social- och äldrenämnden Social- och äldrenämnden 2012-09-24 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Estrid Måndag den 24 september 2012, klockan 17.15-17.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Jenny Broberg Kudryk. Azar Hedemalm (MP)

Underskrifter Sekreterare. Jenny Broberg Kudryk. Azar Hedemalm (MP) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-12-09 Kommunstyrelsens strategi- och framtidsutskott Plats och tid Lilla Tjörnsalen kl. 08:00 12.00 Utses att justera Benny Halldin (S) Justeringens plats och datum

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 26 augusti 2009, kl 13.00 16.00

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 26 augusti 2009, kl 13.00 16.00 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 26 augusti 2009, kl 13.00 16.00 ande Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie Fröjdh (c) Eric Hansson (s), ersättare för Inger Jones-Eriksson

Läs mer

Hans Gustafsson, kontorschef Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP)

Hans Gustafsson, kontorschef Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-09-20 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20 B Tisdag den 20 september 2011, klockan 19:00-20:20 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan-Olof Halldén

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande

Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande 1(12) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen, kl. 19.00-21.05 Paragrafer 23-29 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love almqvists torg 1. Lokal: Lundström Onsdagen den 16 september 2015, klockan 8:30-10.00 Ledamöter: Anders Rosén (V),

Läs mer

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50 2015-01-16 1(22) Plats och tid Sammanträdesrummet K1, Parkgatan 4 Alvesta 2015-01-16 kl. 9:00 15:35 Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 60 Presentation av verksamhetsplan 2013 för miljönämnden... 87 61 Rutin för handläggning av enskilda avlopp... 88 62 Uppföljning av internkontrollen 2012... 90 63 Internkontrollplan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-06-05 Sid 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses justera Skånes Fagerhult rummet, Örkelljunga kommunhus. tisdagen den 5 juni 2012,

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden Innehåll 22 Presentation av nyanställda livsmedelsinspektören och assistenten... 34 23 Information om skol- och förskoleprojektet... 35 24 Anmälan om miljöfarlig verksamhet vindkraft Gölhult 2:13, Habo

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-08-02

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-08-02 65 Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen, 2010-08-02 kl. 19.00-19.30 Beslutande Persson, Reino (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordförande Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson,

Läs mer

Helena Lundberg. Gert Berlin

Helena Lundberg. Gert Berlin Jävsnämnden 2015-03-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:30 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Lisa Hellström, alkoholhandläggare 1

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Carl Björnberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Carl Björnberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-02-24 Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 15.00 ande Andreas Trygg (V) ordförande Carl-Inge Westberg (S) Ann-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-11-16 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara Frau-Kallunki (S) Marianne Matuszewski (S) Thure Andersen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Konferensrummet Yxningen, kl.13.30-16.45 Beslutande Ledamöter Mira Wedenberg, M, ordförande Emmelie Rexhell, S, vice ordförande Maria Eklund, S Erik Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2011-09-20 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Plan 3, Upplands Väsby kommun

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(17) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00 16.30 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Anneli Björck-Andersson (S) Sven-Olov

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 11.20 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina Treson

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, chef Britta Strömberg, sekr. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anne-Charlotte Glantz, chef Britta Strömberg, sekr. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-12-10 1 Plats och tid Vilundarummet, Kommunhuset plan 8 Tisdag den 10 december, klockan 18:30-19:00 Beslutande Ledamöter: Ann-Christine Frickner (C), ordf. Jan-Erik Ek

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-08 1 (27)

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-08 1 (27) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-08 1 (27) Plats och tid Kommunhuset, rum 367, klockan 15.00-18.20 Beslutande Bengt Holmqvist (M), ordf. Hans-Erik Aronsson (M) Ingemar Andersson (FP) Madelaine Karlsson

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, klockan 08 30-14 15 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund (s)

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Fredrik Jönsson (C), 2:e vice ordförande Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats Tid Stadshuset kl 17.00--17.55 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Mattias Adolfsson (fp), ordförande Richard Svärd (m), 1:e v ordförande Jonas Esbjörnsson (s), 2:e v ordförande Jan Allan Beer

Läs mer

\.l.s)_~:-------~-...!.._...:.. ~------- - --- -- - - -- - - - -- - - - -..

\.l.s)_~:-------~-...!.._...:.. ~------- - --- -- - - -- - - - -- - - - -.. l Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Junepmten, Västra Storgatan 16, Jönköping, kl. 13.30-16.30 Bett-Åke Näslund (M), l :e vice ordförande Mira Andersen (M), ersättare för Leif Carlsson (M) Susanne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (15) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Ledamöter Lena Hållinder Berglund (S) Mikael Swahn (S) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e v ordf Sven-Olov

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare 1(18) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 19.00-21.00 Paragrafer 44-54 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Produktionsstyrelsen 2011-09-21 1 Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf.

Läs mer

Gemensamma nämnden för 2014-09-30 alkohol, tobak och receptfria läkemedel

Gemensamma nämnden för 2014-09-30 alkohol, tobak och receptfria läkemedel 1 Plats och tid Socialförvaltningen, lokal: Sundborn, kl. 10:00 12:20 ande Ledamöter S Christina Knutsson, ordf Falu kommun S Kenneth Persson, vice ordf Borlänge kommun S Ingrid Holmström Ludvika kommun

Läs mer

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00 Sammanträdesdatum: Familjenämndens utskott för gymnasie-, Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.00 Beslutande Anders Albäck (FP), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-02-11 Kommunstyrelsens personalutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-02-11 Kommunstyrelsens personalutskott 1(12) Tid och plats 2015-02-11 Kommunhuset klockan 08.30-12:00. Beslutande Övriga deltagande Carina Zachau (M) - ordförande Gunnar Edvardsson (KD) - förste vice ordförande Christer Olsson (S) - ledamot

Läs mer

Lärande och stöd 2007-06-13 204

Lärande och stöd 2007-06-13 204 Lärande och stöd 2007-06-13 204 Plats och tid Verkstaden rum A+B-salen, klockan 10 00-16 00 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) avgår klockan 15 30 Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Produktionsstyrelsen 2011-05-18 1 Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordförande Kent Hjalmarsson

Läs mer

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(8) SAMMANTRÅDESPROTOKOLL Plats och tid: Ledamöter: Birgitta Dahl, 18:30-20:00 Key Lundegård (M), Ordförande Ersättare: Anders U Eriksson (S), Vice ordförande Gunnar Irén (FP) Maria Bylund (C) Jan Öhman

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2010-03-16 Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.30-14.00 Ann S Pihlgren (M), ordförande Patrik Dahl (C) Mikael

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:10. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30-11.20 Beslutande Sofia Forsgren Böhmer (M) ordförande Barbro Söderberg (S) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 7 Plats och tid Kommunkontoret Lessebo måndagen den 3 mars 2014 kl 14.00 16.30 ande Anders Palmengren (s) ordf Ingvar Johansson (c) v ordf Monica Johansson (s) Tommy Truedsson (s) Eva Kabanda

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Bolmens sammanträdesrum, Kommunhuset i Gislaved, kl 14.00-16.45 Beslutande Solveig Davidsson (M) ordf. Jösta Forslund (M) Ulla Fredriksson (M) Ann-Britt Larsson (C) Elisabeth Andersson

Läs mer

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-02-05 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 5 februari, klockan 8:30-10.15 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(16) Plats och tid Härneviskolan, Bro kl 16.00 17.00 Inez Kapborg (M),1:e vice ordförande Beslutande Rolf Nersing (S), 2:e vice ordförande Yvonne Blomqvist (M) Birgitta Holmström (S) Åke Holm (MP) Nawal

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30 Datum: Torsdag den 30 augusti 2012 Tid: 16.00-18.40 Plats: Östra roten, kommunhuset Älvkullen Paragrafer: 42-51 Utses att justera: Lars Ivarsbo (c) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare Julia

Läs mer

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 27 maj 2015, kl 13.00 14.10

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 27 maj 2015, kl 13.00 14.10 ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Beslutande Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 27 maj 2015, kl 13.00 14.10 Håkan Yngström (C), ordförande Gunilla Elings-Friberg (S) Susann

Läs mer

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN Sidan 1 av 8 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl.10.15 Beslutande Ingvar Nilsson (s) ordförande Per-Olof Jonsson (m) vice ordförande Inger Kornelius (s) Peter Olofsson (s) Anders Gustafsson

Läs mer

Personalutskottet 2012-11-15

Personalutskottet 2012-11-15 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2012-11-15, kl 0900-1200 ande Jan Larsson, S Pirkko Heikkilä, V Laila Mäki, S Övriga deltagande Gösta Lindmark, administrativ

Läs mer

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2012-02-22 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson

Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-15 Tjörns Måltids AB Plats och tid Styrelserummet Vallhamn kl 16:00 17.15 Utses att justera Henry Hermansson Justeringens plats och tid Kommunhuset 2015-10-21

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Håkan Talling Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP) Kommunhuset, plan 6, tisdag den 29 maj.

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Håkan Talling Britta Strömberg, sekr. Pia Barklund (FP) Kommunhuset, plan 6, tisdag den 29 maj. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-05-22 1 Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabantvägen 9B Tisdag den 22 maj 2012, klockan 19:00-19:45 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan-Erik Ek (M), vice ordf.

Läs mer

JÖNKÖPINGS KOMMUN Miljönämnden

JÖNKÖPINGS KOMMUN Miljönämnden SA~NTRÄDESPROTOKOLL l Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Juneporten, Västra Storgatan 16, Jönköping, kl. 13.30-16.20 Bert-Åke Näshmd (M), l:e vice ordfårande Jan Birgersson (M), ersätter Göte Eek

Läs mer

Per-Erik Kanström (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott

Per-Erik Kanström (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-03-04 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvist torg 1. Lokal: Lundström. Onsdagen den 4 mars, klockan 8:30-10.00 Ledamöter: Anders Rosén (V), ordf. Mathias

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-03-24 20-26

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-03-24 20-26 Vård- och 20-26 2 Information och överläggningar 20. Anmälan av delegationsbeslut från februari 21. Kvalitetskrav för hemtjänst, särskilt boende och hemsjukvård 22. Införande av kvalitetsledningssystem

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens barn- och ungdomsutskott 2008-08-27. Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 17.00-20.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens barn- och ungdomsutskott 2008-08-27. Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 17.00-20. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 17.00-20.20 Deltagande Beslutande Ida Hägne ( s), ordfärande Jaan Kello (m) Anna Johansson (m) 102-106, 110-121 Rune Larsson

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-10

Socialnämnden 2015-12-10 141 Budgetuppföljning... 2 142 Revidering av socialförvaltningens attestförteckning... 3 143 Riktlinjer för kravverksamhet... 4 144 Uppföljning av situation i personalgrupp... 5 145 Bostad med särskild

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07 1 (17) Paragrafer 59-75 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.00-21.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Hans-Bertil Sinclair(m), ordförande Janeth Nilsson-Norén

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Plats och tid Tingshuset, måndagen den 22 januari 2007, kl. 16.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Leif Karlsson (c) ordförande Ingridh

Läs mer

Maria Lindeberg, projektkoordinator, 11-14 Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson

Maria Lindeberg, projektkoordinator, 11-14 Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2015-04-09 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset Dragonvägen 86. Lokal: Vilundarummet. Torsdagen den 9 april, klockan 09:00-11.30 Ledamöter: Ann-Christin Martens (S) Anders Rosén

Läs mer

2010-11-04. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 15.25 Ajournering kl 14.45-15.00 för kaffe Beslutande Ledamöter.

2010-11-04. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 15.25 Ajournering kl 14.45-15.00 för kaffe Beslutande Ledamöter. Sammanträdesprotokoll 1(13) 2010-11-04 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 15.25 Ajournering kl 14.45-15.00 för kaffe ande Ledamöter Ledamöter Christer

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Kommunledningskontoret, Nödinge. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunledningskontoret, Nödinge

Kommunledningskontoret, Nödinge. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunledningskontoret, Nödinge PROTOKOLL 1(12) Plats och tid: Ale rummet, kl 08:30 11.15 Närvarande ledamöter Lennarth Nilsson (m) ordf Irene Hellkant (s) Birgit Hansson (kd) Christer Damm (s) Bengt Englund (c) Daniel Höglund (fp) Victoria

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Väsbysalen, Kl 17.30-19.00 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Socialnämnden 2015-01-21

Socialnämnden 2015-01-21 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Plats och tid Kommunkansliet, 2015-01-21, 09:00-15:10 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Jan Larsson, S, 2 12, 15 Inger Karlsson, S Carolina Suikki, V

Läs mer

Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00

Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens Personalutskott 2011-04-04 1 (14) Tid och plats Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00 ande Ewa Wemby (M) Dan Berger (S) Barbro Kärrstrand (Fp) Anita Zieme

Läs mer

Folkhälsa och miljö. Mål - miljö. Mål - folkhälsa

Folkhälsa och miljö. Mål - miljö. Mål - folkhälsa Folkhälsa och miljö Mål - folkhälsa Skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Det är särskilt angeläget att folkhälsan förbättras för de grupper i befolkningen

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Kommunala pensionärsrådet 2011-11-02 1 Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP) Jan Eckert (M) Ann-Marie

Läs mer

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom. Justeringens plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen den 3 maj kl. 14.00

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom. Justeringens plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen den 3 maj kl. 14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1b(12) Plats och tid Göteverummet, Stadshuset kl 10.00 Beslutande Allan Bjärkhed (KD), ordförande Johanna Svensson (S), 1:e vice ordförande Caroline Lundberg (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:45. Britta Eklund (MP) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:45. Britta Eklund (MP) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Sune G Jansson (M), ordf. Britta Eklund (MP) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Bengt Larsson (M) Göran Hammarlund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(26) Plats Tid Stadshuset kl 17.30--19.15 Sammanträdet ajournerades i fem minuter, kl 17.50-17.55, 126 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Mattias Adolfsson (fp), ordförande Richard Svärd (m), 1:e v ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Allmänna utskottet 2009-11-02

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Allmänna utskottet 2009-11-02 Plats och tid Stadshuset, Stora sessionssalen, klockan 8.30-12.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Sten Fransson (S) Anders Söderström (S),

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Allmänna utskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Allmänna utskottet 1(7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Hans Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Björn Källman (Hela Edas Lista) Johanna Söderberg (C) Hans-Peter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-09-14 65 (76) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 14 september 2011, kl. 08.30-12.00 Beslutande Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Övriga deltagande Utses att justera Lena Furén,

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14)

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Kommunhusets tingssal onsdagen den 18 april 2012, kl 08.30-17.00 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S) Marita Björkvall

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

Mona Karlsson (m) Karl-Heinz Dahlin (m) Karina Karlsson (c) Sven-Olof Nilsson (s) Åke T Carlestam (mp ) Hans Gustafsson Britt Heckscher-Rask

Mona Karlsson (m) Karl-Heinz Dahlin (m) Karina Karlsson (c) Sven-Olof Nilsson (s) Åke T Carlestam (mp ) Hans Gustafsson Britt Heckscher-Rask Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna torg 1, Vallentuna tisdagen den 23 mars, kl 18.30 20.00 Bo Ivgren (m) ordförande Claes Ericsson,

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2015-06-16 87-96

Protokoll. Socialnämnden 2015-06-16 87-96 Socialnämnden 87-96 2 87 Utökat tillstånd för alkoholservering till allmänheten - O learys...5 88 Tillfälligt tillstånd för alkoholservering till allmänheten - Lejonberget AB (Savannen)...6 89 Presentation

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Barn- och ungdomsnämnden 2009-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordf Jerker Sjögren

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19.00-20.30 Beslutande Hans-Åke Mårtensson (S), ordförande Margareta Abelsson (S) Håkan Harvigsson (ALP)

Läs mer

Lars-Erik Björklund (V) Vård och Omsorg den 20 februari 2012. Lena Melin. Tony Hansson. Monica Eberyd. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (11)

Lars-Erik Björklund (V) Vård och Omsorg den 20 februari 2012. Lena Melin. Tony Hansson. Monica Eberyd. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (11) Sammanträdesprotokoll Sida 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum Möller, klockan 16.00-19.20 ande Tony Hansson (S) ordförande Agneta Nilsson (S) ledamot Gabriel Barjosef (S) ledamot Lena Wöhlecke (M) 1:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Miljönämnden Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jonas Palmqvist, (M), ordförande, Ulf Dahl, (S), vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer