RETORIKMANUALEN. Modern retorik för förskola, familjedaghem och öppen förskola.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RETORIKMANUALEN. Modern retorik för förskola, familjedaghem och öppen förskola."

Transkript

1 RETORIKMANUALEN Modern retorik för förskola, familjedaghem och öppen förskola.

2 Snacka Snyggt AB Utgivningsår: 2014 Snacka Snyggt AB Utformning: Snacka Snyggt AB Tuva Hellberg Bilder:

3 Vem är Martin Luther King i din värld? Att studera framgångsrika kommunikatörer i sin vardag och på jobbet är en viktig nyckel för att utvecklas själv. Vad är det som gör personen så skicklig, och vad kan jag lära mig av det? Se till att reflektera kring mer och mindre framgångsrik kommunikation på jobbet. På så sätt får du större distans till kommunikationen, kan se den bättre oc lättare bli skickligare. Varför gick ett visst föräldramöte extra bra eller kanske mindre bra? Studera andra framgångsrika förskolor. Vad gör de och vad kan vi lära oss av dem? Bli den bästa retoriska versionen av dig själv Jag är övertygad om att alla har en Martin Luther King i sig, och mitt mål som retorikkonsult är locka ut den skickliga kommunikatör som finns i dig. Det är enkelt, bara du vågar träna, ge och få feedback från kollegor och aktivt fundera på hur du kan nå dem. Det viktigaste är att du inte ger upp utan testar nya sätt att kommunicera. Ha som regel för dig själv att inte låta dig sänkas av ett misslyckat samtal med en förälder, en kollega eller ett barn. Fråga dig själv vad du skulle kunna göra om och göra bättre nästa gång, och be alltid om retorisk feedback från någon närvarande kollega. Det kommer alltid nya chanser, och man får snubbla på väg till målet, det har jag som retoriker gjort tusentals gånger. Shit happens, make it a golden experience. Mental plats För att minska nervositeten när du pratar inför folk kan du föreställa dig att du talar på en plats du är bekväm på, som i ditt eget vardagsrum, vid ditt köksbord eller kanske vid någon bänk på en strand som du tycker om. Sedan ska du föreställa dig att den du pratar med är någon du bryr dig mycket om, då blir din retorik automatiskt bättre. Hur hade du gett kritik om det hade varit din bästa vän? Ge kritik på samma sätt till din kollega.

4 Perspektiv Utseende - Det tar cirka 90 sekunder innan främmande personer hör vad du säger. Under dessa sekunder funderar de i stället på vad du kan vara för en filur. De fokuserar alltså på ditt utseende. Det finns inget svar på vad som är ett bra utseende i retoriska sammanhang, men däremot finns det bra utseenden i olika branscher. I vissa branscher är det bra att utseendet är manligt och medelålders, i andra branscher är det bättre att vara kvinna. För att ni ska framstå som trovärdiga på er förskola är det viktigt att ni som ser trovärdiga ut i er bransch lyfter dem som inte ser lika trovärdiga ut men som är precis lika kompetenta som er. Detta kallas för trovärdighetsförstärkning. Äldre kvinnor kan till exempel trovärdighetsförstärka männen på arbetsplatsen när de ska introduceras för nya föräldrar. Ha det som regel att trovärdighetsförstärka varandra när det behövs. Yrkestitel - Var inte ledsen när folk inte förstår vikten eller innebörden av ditt jobb var smart! Gör så här: Ha som regel att förklara vad ditt jobb innebär innan du levererar din titel: Jag är barnskötare eller Jag är förskolepedagog. Samma sak med din arbetsplats. I stället för att bli arg över att folk fortfarande säger dagis kan du förklara vad arbetsplatsen innebär för barnen. Sedan kan du sätta titeln förskola då fattar vi föräldrar och kan ta till oss det nya ordet. Social roll Det är viktigt att du får en uppfattning om hur du uppfattas av andra, eftersom du ska få en mer personlig men också professionell stil när du pratar. Var personlig, men aldrig privat. Ring en familjemedlen, en vän och en kollega och ställ dessa två frågor: 1. Hur skulle du beskriva min personlighet? 2. Vad kan jag utveckla? När du har gjort denna övning ska du reflektera över svaren, och över hur du skulle vilja uppfattas av föräldrar, kollegor, barn, din familj och dina vänner. Hur skulle du vilja att de uppfattade dig? Sätt ett gäng sociala mål för dig själv.

5 Väljvilja Trovärdighet Nyfikenhet Dessa tre känslor måste du väcka i din inledning för att få folk att vilja lyssna på dig, oavsett om du ska ge kritik till en kollega eller delge information på ett föräldramöte. Få folk att tycka om dig, framstå trovärdig och gör mottagarna nyfikna på det du ska säga. Ta som exempel att du ska skicka ut ett informationsmail till föräldrarna. För att du ska få dem att vilja läsa det är det viktigt att avsändaren är både trevlig och trovärdig. Men så ska de också vilja läsa allt som står. Säg att du ska informera om förändringar som sker på förskolan, då är information en mindre lämplig titel medan Så påverkas ditt barn av förändringarna på förskolan en bättre titel eftersom den berättar vad det ska handla om samt varför det är relevant att läsa. Sätt en titel som svarar på lyssnarens fråga: What s in it for me? Marknadsför rätt Föräldramöten Ni är ledare över Sveriges framtid barnen. Visa att ni har pondus, kontroll och glädje i det ni gör. Använd ingen ursäktande och förminskande kommunikation, utan gärna en ledarlik sådan, för det är vad ni är ledare. Det är viktigt att vi föräldrar känner oss trygga med er och då får ni gärna vara stolta över ert yrke. Se till att ni tillsammans utvärderar stormöten ni har haft, och att ni ger varandra feedback på er kommunikation. Vid hämtning och lämning är det ett ypperligt tillfälle att marknadsföra förskolans pedagogik. Men att stå och hålla en presentation för föräldrarna vid ingången är inte nödvändigt. Vi föräldrar bryr oss egentligen bara om en sak våra barn. Därför bör du rikta in dig på en eller några föräldrar per dag (man hinner inte alltid med alla och det kan bli tjatigt om man pratar med föräldern varje dag). Berätta vad just deras barn har gjort för framsteg idag. Då, när vi står där som stolta tuppar kan du drämma till med information om varför och hur de har gjort dessa framsteg, vilken pedagogik ni på förskolan använder och så vidare. Nyfikenhet är nyckeln till uppmärksamhet, och nyckeln till nyfikenhet är att inleda med fokus på våra barn.

6 Prata vänligare Visa uppskattning Ta hand om varandra stämningen i personalrummet Vi föräldrar märker hur ni behandlar varandra i och utanför personalrummet. För oss är det viktigt att ni tar hand om varandra, för ni tar ju faktiskt hand om våra barn. För er är det viktigt att ni tar hand om varandra, särskilt när det ibland är extra tufft, som när det saknas resurser eller personal. Därför behöver ni vara extra stöttande mot varandra. Var inte motarbetare var medarbetare. Och märker ni att det finns tendenser och fenomen som kan få folk att må dåligt på jobbet, så peka på fenomenen inte personer och prata om hur ni tillsammans kan få ett bättre arbetsklimat. Prata med mig inte om mig Skapa en feedback kultur. Vi är alla vuxna med avsikt att på bästa möjliga sätt ta hand om våra barn. Men ibland gör vi fel som föräldrar, förskolepedagoger eller barnskötare. Om ni på jobbet tillsammans kan komma överens om att alla kan göra fel någon gång, men att ni också ska hjälpa varandra så att det blir rätt för barnen då har ni plötsligt skapat en arbetskultur där det är helt ok att ge feedback på hur någon tilltalade ett barn, en förälder eller en kollega. Men det är viktigt hur man ger och tar feedback.

7 Hur du ger och tar feedback Ge - Säg inte vad personen är, utan säg vad personen gör. Om ett barn riskerar att bli kränkt av en tillsägelse, säg då: När du säger så blir det en kränkning i stället för att säga När du säger så kränker du barnet. Den första formuleringen säger något om vad jag gör och det kan jag ta till mig, den andra formuleringen säger att jag är en sämre person och det är svårare att smälta. Satsa därför på att peka på vad personen gör utan att värdera det personen är. Så tar du feedback När en förälder är förbannad, när en kollega är besviken, när en kompis är sur. Då är det väldigt lätt att snabbt förklara hur man tänkte. Men för att få en bra effekt, ska man visa förståelse för personens känslor först, till exempel: Jag förstår att du blir orolig när Kalle kommer hem med blåmärken. Sedan kan du förklara: Han är väldigt förtjust i att klättra på saker och brukar vara skicklig, men nu hade någon spillt vatten på stolen som han klättrade på. Det är viktigt att du kan ta kritik och feedback, för kan du inte ta kritik så kan jag garantera att det snackas skit om dig. Kritik kan skada ditt ego, men skitsnack kan skada ditt rykte. Därför ska du försäkra dina kollegor och din omgivning om att de alltid kan prata med dig om de har någon feedback att ge. Kort och gott: ta inte på dig offerkoftan, ta till dig feedback och tacka för den. Utse din egen retorikkonsult på jobbet Kommunikation är en muskel och få föds med sexpack. Vi måste träna på vägen dit, och den bästa träningen är feedback och förslag från våra medarbetare. Be någon att ge dig feedback när du har hållit en presentation, ett möte eller kanske sett dig prata med en förälder. Länken mellan oss och andra är just kommunikation, och därför är det viktigt att vi utvecklar den till det bättre tillsammans. Kom också ihåg att du inte är din kommunikation det är ett verktyg du använder. Så om någon säger att du flackar med blicken ibland, så säger det inget om den du är utan om hur du pratar och det kan du alltid fixa till.

8 Generationsmångfald Är ni många olika åldrar på arbetsplatsen? Låt det inte vara en svaghet utan en styrka att ni har en generationsmångfald och kompetens. En åttiotalist kan förklara hur man når andra åttiotalister, vad som är bra för de andra generationerna att veta och vice versa. Samma sak med olika kulturer: en kurd kan förklara den kurdiska kulturen, en dansk den danska, och så vidare. Eftersom föräldrar och barn är olika är det bra om personalen är det också. Lär varandra, berika med er kompetens antingen om er generation eller er kultur. Berätta inte - beskriv Hjärnan tänker i bilder och därför är det viktigt att ni inte bara berättar att min son har utvecklats eller att han sköter sig fint, utan att ni beskriver hur det har sett ut. Ge ett exempel på hans framgång genom att säga: När vi satt vid fruktstunden fanns det en äppelskiva kvar som han tog. Lina ville ha den och han gav den till henne och sen fick hon en kram också. Då förstår jag, utan att ni har sagt orden, att min son har utvecklats. Ett budskap ska inte ut det ska in. Beskrivandet är vägen in. Personlighetstyper Insights är uppbyggt kring fyra färger och används för att förstå och kommunicera med olika personlighetstyper. Insights har sina rötter i den schweiziske psykiatrikern Carl Jung. Varje färg talar om individens styrkor och svagheter, kommunikationsstil och bidrag i teamsamarbete. Färgerna berättar i sig om vad du kan utveckla i din kommunikation som direkt kan tillämpas i vardagen. Havsblå Eldröd Skogsgrön Solgul

9 Eldröda personlighetstyper Om Eldröda är extroverta och tänkande. Det här är personer vars högsta mål är resultat. Du behöver aldrig klura på vad en röd tycker och tänker, hen låter dig veta. De går rakt på sak och fluffar inte till det med en massa retoriska formuleringar. Vill de prata med dig så säger de: Vi måste prata, ring mig om fem minuter! Personer med en annan färg hade fått magont av formuleringen, men det ligger inget djupare i den för en röd, det är vad det är. Hen vill bara vara effektiv. Saker och ting ska gärna gå fort och effektivt. Att tänka innan man gör något är otänkbart, det är bara att tuta och köra. Du vet enkelt om du är en röd person om du, när du köper en möbel eller en teknisk pryl, aldrig tittar i instruktionsboken. Det är ju bara att köra, hur svårt kan det vara?! Så sätter den röde igång och bygger ihop den där stolen från Ikea och vad fort hen är färdig. Frågan är om den är perfekt gjord? En annan färg hade sett att det fattades en skruv, och stolen kanske inte är så stabil. Då sätter sig den röde på stolen och konstaterar att den är fullt brukbar, det är inte så himla noga. De andra färgerna säger fort och fel medan den röda fnyser: Ja, fort och fel, men du har inte ens hunnit få näsan ur instruktionsboken. Röda kan uppfattas som otåliga. Senast när jag var på en brunch på en restaurang och inte kunde välja vad jag skulle ta: gurkorna eller morötterna eller både och? så var det en röd person som suckade högt bakom mig. Fort ska det gå! Kännetecken Personen är formell, använder raka formuleringar, ser dig rakt i ögonen och har stort fokus på målet. Sitter ni i ett möte och något oväntat händer kan det lätt gå den röde förbi, inte för att hen är arrogant, utan för att hen är fokuserad på målet. Ett sorts tunnelseende. Personen pratar och svarar snabbt och har ett direkt tilltal. Hen är också uppgiftsfokuserad, rättfram, utmanande och pragmatisk. Undvik Saker som fullkomligt dödar lyssnarmotivationen hos en röd är formuleringar som För att ta det här från början, Det här kan ta en stund, Vi tar det som det kommer, Jag ska ta det långsamt så du hänger med, Jag känner. Tveka, svamla, försöka ta över, vara känslostyrd eller slösa bort tiden. Retorik Formuleringar som tilltalar en röd: Jag ska ta det här snabbt eller Det kommer endast ta en minut, högst, För att gå rakt på sak, Så här är det. Alla ordval som indikerar att allt kommer vara tidseffektivt och resultatinriktat gör att du får den röde runt ditt lillfinger.

10 Skogsgröna personlighetstyper Om En skogsgrön person är introvert och kännande. De är raka motsatsen till de röda. Deras främsta mål är harmoni, och i kontakt med de konfrontativa röda så kan det kännas nästintill omöjligt. Vill du veta vad en grön tänker så vänta dig inte att hen kommer berätta det självmant, fråga istället. Den här personen gör inte anspråk på utrymme utan trivs bra med att vara en i mängden. Om en telefonförsäljare ringer en grön så kan den gröna lugnt lyssna på försäljningen i femton minuter för att sedan berätta att hen inte är intresserad. En röd berättar det redan i början, en grön tycker inte det finns skäl att vara otrevlig. De använder inte yviga gester, utan kan besitta en mer lågmäld retorik. Att stå i centrum kan vara väldigt ansträngande för den gröne då detta inte ligger i hens natur. Den gröne är ofta konflikträdd en naturlig konsekvens av att gilla harmoni. Problemet i gröna arbetsmiljöer och i andra sociala sammanhang är att konflikter kan hänga i luften i åratal just för att ingen vågar ta i dem. En grön person är en riktigt bra lagspelare, medan den röde hellre kör solo om det är mer effektivt. En grön har många kvaliteter som att vara samarbetsvillig, vänlig, lugn, stabil, lojal, inlyssnande, tillmötesgående och omtänksam. Av en röd kan hen dock tolkas som ineffektiv eftersom den gröne alltid strävar efter att precis alla ska komma till tals för att det ska kännas bra. Den röde tänker att det är bättre att vi når målet, och om några blir trampade på på vägen dit, så är det inte hela världen. Kännetecken Saker som pekar på att du talar med en grön person: En sorts lågmäld vänlighet, viss ögonkontakt och rätt få gester. Personen är mer utforskande, har en mjuk ton, långsammare tempo just för att hen vill att alla ska hänga med. Hen är hänsynsfull, easy-going, lite avvaktande och samarbetsvillig. I jobbsammanhang är det personen som håller ihop teamet, i familjen är det medlaren. Undvik Att vara rakt på sak kan vara förödande för den gröne. Istället för att säga Du gjorde fel. bör du formulera dig i termer som Jag såg det du gjorde och det kändes som det fanns delar som kunde utvecklas om vi tittar här. En sådan ändring i formuleringen är ofta hela skillnaden på huruvida ett budskap landar eller inte. Pusha inte till snabba beslut, överraska eller utnyttja hens vänlighet. Använd en mer försiktig retorik. Retorik Formuleringar som tilltalar en grön: Hur känns det här för dig?, Det är bra om alla får komma till tals, Det kommer vara trevligt, Vi tar det i en varsam takt så alla hänger med. När du pratar med en grön, tänk på detta: fråga om hens åsikt, sakta ned, var tålmodig, ge hen tid och var diplomatisk.

11 Solgula personlighetstyper Om Solgula personer är extroverta och kännande. Deras främsta mål är uppmärksamhet. De är raka motsatsen till de blå, men har en del gemensamt med de andra två. De är extroverta som de röda och kännande som de gröna. De är den där sociala kollegan som alltid vill prata, inte bara för att säga något utan ibland också för att höra sin egen röst. De skrattar inte bara för att det är roligt utan också för att folk ska höra dem skratta. De kan komma med det där extra skrattet när alla andra har skrattat klart. Hen nyser med ett extra utdraget Tjooo i nysningen och tackar högt och väntat till prosit. Det är viktigt att andra hör hen, för ensamhet är ingen strävan. Det är de där kollegorna som du alltid märker när de kommer in i ett rum. En grön vill ju gärna smälta in lite diskret och vara en i gänget utan att göra anspråk på uppmärksamheten. Den gula vill däremot gärna bli uppmärksammad när hen kliver in i rummet och folk ser dig. Den kan vara den främmande personen som sitter bredvid dig på ett tåg och reagerar högt på ett mejl hen läser, trots att du inte har med det att göra. Personen diggar sin musik i lurarna genom att vicka på huvudet demonstrativt. Personen låter dig alltid veta att hen är i rummet och ibland blir det tröttsamt för de andra färgerna. Den gula är spontan och flexibel. Hen tar mycket intryck hela tiden och kan därför lätt tappa tråden under en pågående dialog. En kollega, Annika R Malmberg, berättade att det var extra tydligt att hon var gul och hennes man röd när de var ute och sprang. Hennes man sa Jag är riktad på målet hela tiden, Annika kan komma med idéer som att avbryta löprundan för att ta ett spontant dopp. Dessutom springer hon fortare när vi har publik. Gula tycker om sociala tillställningar, och saker och ting ska gärna vara roligt och formulerat med superlativ, annars tappar hen lätt fokus. Kännetecken. Det är en sällskaplig, flexibel, engagerande och informell person. Personen är pratsam, spontan, uttrycksfull och livlig. Det är inte ovanligt att personen gestikulerar mycket, det ökar sannolikt chansen att synas. Och tittar du inte på personen så kan fysisk kontakt förekomma för att få tillbaka uppmärksamheten. förekomma för att få tillbaka uppmärksamheten. Undvik Att snöa in på detaljer, presentera saker i kalkylform, prata om rutiner. Retorik Här är det inte primärt formuleringarna som är viktiga utan att du alltid inkluderar den gula annars kan hen lätt tappa fokus. Inspirerande och entusiastisk retorik tilltalar dessa personer. Superlativ behöver du inte snåla med. Min man är blå och jag är gul. Efter en föreläsning med Tony Blair frågade jag honom vad han tyckte om min insats. Han var tyst några sekunder och svarade sedan att Det var bra. Som gul är det sällan bra, lägg till ett jätte framför varje formulering så får du vår uppmärksamhet.

12 Havsblå personlighetstyper Om Havsblå är introverta och tänkande. De är raka motsatsen till gula men har några saker gemensamt med de andra färgerna. De är introverta som de gröna och tänkande som de röda. Främsta målet för de blå är att förstå. De kan komma med den där önskan om att dra igenom agendan i detalj igen bara för att försäkra sig om att de inte har missat något. De kan ställa många frågor just för att nå ett specifikt mål och just på grund av det kan de uppfattas som kritiska. Det är de blåas eviga olycka. Därför ska du som blå alltid försöka ha en nyfiken retorik där du berättar att syftet inte är att kritisera utan att förstå. De är de som läser eller åtminstone skummar igenom instruktionsböckerna när de köpt en möbel eller en teknisk pryl. Fort och fel är inte deras melodi, när man kan göra rätt från början. Ibland håller jag i blå retorikkurser, det vill säga att jag formar om dem så att de passar blå kursdeltagare. Ingenjörer brukar vara en sådan grupp. På dag två har de i uppgift att hålla en tre minuter kort presentation där målet är att väcka välvilja, nyfikenhet och trovärdighet. De tre orden låter ofta flummiga för blå personer eftersom de inte är mätbara, därför har de en fråga när de är klara med presentationen och den är: Var det tre minuter? Mätbart är med andra ord a och o om du frågar en blå. Kännetecken Lågmäld, observerande person som när hen talar gör det utan yviga gester eller fysisk kontakt. Eftersom hen strävar efter faktamässig information så är det ofta lite variation i rösten. I strävan att förstå kommer personen ställa frågor, ta in dina svar, tänka och vara tyst eftersom informationen processas internt till skillnad från den gule. Personen är formell, kontrollerad och i viss mån reserverad. Retorik Formuleringar som tilltalar en blå: För att lyfta detaljerna, Låt oss ta det från början, Fakta säger, Det relevanta i det här, För att inte missa några detaljer tar vi det från början. Detaljerna är viktiga när du pratar med en blå, glömmer du dessa kan du betraktas som slarvig. Konstpauser är inte att underskatta, en blå tycker inte att tystnad är obehagligt. Tvärt om så ser hen det som ett tecken på att det du säger är genomtänkt. Akta dig för att värdera händelser för mycket, berätta sakligt vad som hände så att den blå får komma fram till en egen värdering. Undvik Det du ska undvika när du talar med en blå: allt det som är eftersträvansvärt när du talar med en gul. Superlativ landar ofta som överdrivet och oseriöst. Har du svar på tal för fort ger du sken av att inte tänkt igenom det du pratar om. Använder du för mycket yviga gester och superlativ så kan en blå enkelt avfärda dig som oseriös och överdriven. Det här en person som inte vill höra att något är fantastiskt utan att processen som leder till slutsatsen är fantastisk.

13 Hur får jag folk att vilja lyssna om de är en annan färg än jag? Det är bra att du först och främst har med dig det här färgfiltret när du betraktar din omgivning och dess kommunikation. När du inte klickar med en person så behöver det inte ha att göra med att du eller hen kommunicerar dåligt, utan bara olika. Kom ihåg att du har tillgång till alla färger inom dig i någon grad. Möter du som gul en blå så får du tänka att du ska dämpa det gula en aning och istället skruva upp det blåa. Jag brukar tänka så när jag pratar med min man, att ha längre pauser när han frågar mig något. Han vill inte höra tre olika varianter till svar utan han vill bara höra slutsatsen. Det gör ingenting att det tar lite tid tills jag kommer till slutsatsen. Även om den där tiden skulle göra mig tokig som lyssnare. Men i grund och botten ska jag inte prata med folk som jag vill bli pratad till utan som de vill bli pratade till. Det är grundregeln. Ibland kan man tycka det är omöjligt att kommunicera med vissa människor och det helt enkelt inte går att komma överrens. Men det kan vara så att ni är helt motsatta personlighetstyper och det finns enkla knep att prata med dem, bara man lär sig förstå deras typ av kommunikation. Vill du lära dig mer om retorik eller om hur du får andra att vilja lyssna på dig? Vi har kurser i både retorik och presentationsteknik, dessutom har vi individuell retorikträning för den som verkligen vill bygga upp retorikmusklerna. Är du intresserad av att läsa vidare hittar du alla Elaines böcker på nästa sida, varför inte beställa ett gäng att ge bort? Alla kurser och utbildnignar finns på vår hemsida

14 böcker och priser Härskarteknik Inbunden Pocket 160kr + 6 % moms (ord. nätpris kr) 45 kr + 6 % moms (ord. nätpris ca 50 kr.) Snacka Snyggt Inbunden Pocket 160kr + 6 % moms 45 kr + 6 % moms MINSTA BESTÄLLNING är 8 ex per titel Mejla bokbeställning till tuva@snackasnyggt.se Vid beställning: Ange antal och titel samt om böckerna ska l evereras till annan adress. vardagsmakt Inbunden Pocket 160kr + 6 % moms 45 kr + 6 % moms Betalning sker via faktura Modern retorik (för skolor) 299 kr + 6 % moms (ord. nätpris 340kr)

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Vi gör er bättre än tystnaden

Vi gör er bättre än tystnaden Vi gör er bättre än tystnaden Snacka Snyggt bildades 2010 av en av Sveriges mest anlitade retorik konsulter Elaine Bergqvist. Elaine har en fil kand i retorik och medverkar ofta som retorikexpert i tv-sofforna

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Innehåll. Kan alla sälja? 5

Innehåll. Kan alla sälja? 5 Innehåll Kan alla sälja? 5 Del 1. Dina egenskaper som säljare Vill du sälja? 9 Gillande 12 Lyhördhet 15 Kundförståelse 17 Målfokus 21 Din drivkraft 24 Uthållighet 29 Del 2. Anpassa ditt säljarbete Vad

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV

KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV VARANDRA Agenda Inledning och incheckning Kommunikation vad är det? Övning Dialogens principer Feedback när, hur och varför? Övning Avslutning Incheckning En saga Vad var Rabbinens

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit!

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Från foretagande.se 2009 09 08 Vilken färg är du? Skrivet av Annika R Malmberg Boktips Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Det finns personer

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012

HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 STEG Till ETT rikare liv Niklas Forser, 2012 HÄVSTÅNGSEFFEKTEN 10 steg till ett rikare liv Niklas Forser, 2012 Hävstångseffekten Copyright 2012, Niklas Forser Ansvarig utgivare: Niklas Forser Illustration: Mats Forser Omslag: Frida Forser Framställt

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

Det är också viktigt att under utbildningen lägga in tid för reflektion. Det behöver den inåtvända.

Det är också viktigt att under utbildningen lägga in tid för reflektion. Det behöver den inåtvända. Vem är du? För att bättre kunna vara den som ska leda andra mot ett visst mål behöver du ha god självkännedom. Det tyckte redan de gamla grekerna, som faktiskt hade just detta som sitt motto känn dig själv.

Läs mer

Välkommen till Insights Discovery Personlig Effektivitet. Facilitator

Välkommen till Insights Discovery Personlig Effektivitet. Facilitator Välkommen till Insights Discovery Personlig Effektivitet Facilitator Om Insights Learning & Development Ltd. Grundat 1987 i Dundee, Scotland Dundee Ledningen består av Andi Lothian Sr. og Andy Lothian

Läs mer

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början.

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Karaktärsstyrkor MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Vågar göra saker, även om det är nervöst. Vågar visa sina känslor och berätta hur det känns. Vågar försvara andra

Läs mer

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum.

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Bilaga 1 Text till scenariot Settings Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Scen 1 - välja plats Klockan 10.00

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

DISC test Översatt till svenska

DISC test Översatt till svenska DISC test Översatt till svenska (Nedanstående ska stå innan man börjar testet) Kom ihåg! Svara sanningsenligt för att få bästa möjliga resultat som kommer hjälpa dig att hitta ett jobb som passar just

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba Lektion 2 Att göra en stretch eller fördelen med att se sig själv som en amöba Utdrag ur Utrustad Johan Reftel, Kristina Reftel och Argument Förlag 2005 15 Att göra en stretch är att göra något som man

Läs mer

Muntligt framförande

Muntligt framförande 1 Muntligt framförande Ni ska förbereda, skriva och muntligt presentera ett tal eller en miniföreläsning (3-5 minuter). Ämnet är fritt målet är att beröra lyssnaren. Arbetsbeskrivning Del 1: Först en taldusch

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar:

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar: Kroppsspråk och tal Introduktion I detta avsnitt kommer du lära dig ett par grundläggande saker för kontakt med andra människor. I kontakt med andra använder vi både ord och kroppsspråk. Du kommer att

Läs mer

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Feedback Nedan finner du din feedback på presentationen som du levererade på XXX i XXX. Det kan upplevas som mycket och många saker i den detaljerade feedbacken

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej!

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej! Inledning Hej! Det här är en bok som är skriven till dig som är kille och som verkligen längtar efter att få träffa de tjejer du vill vara med men som fastnat någonstans på vägen. Jag vill ge dig chansen

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

KUNSKAPS. Dra nytta av. VÄLDOFTANDE» livet med häst

KUNSKAPS. Dra nytta av. VÄLDOFTANDE» livet med häst VÄLDOFTANDE» livet med häst Att övning och erfarenhet ger färdighet är inget nytt, eller hur? Gör ett test; lägg ihop alla år av hästkunskap, stallbestyr och ridlektioner som du och dina stallkamrater

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET Förord I detta material har vi samlat ett prova på material till vårt nya koncept Klicken med vänner. Ett lekfullt material där vi kopplar teman

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kapitel 10. Sid 1 Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kom ihåg följande vid intervjun: Du har bara trettio sekunder på dig att göra ett bestående intryck. Forskning har visat att

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Inskolning. med tanke på genus

Inskolning. med tanke på genus Tredje pris! Inskolning med tanke på genus Kan inte mamma också få vara med och skola in, frågar en pappa efter en heldag i förskolan. Det kändes härligt eftersom föräldrarna är en viktig del också i jämställdhetsarbetet,

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen Ridpasset på ledarskapskursen leds av en ridinstruktör. Eftersom hästar är så tydliga och ärliga i sin feedback kräver dom en anpassning och lyhördhet

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation.

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation. Håll upp din hand framför dig. Sträck ut alla fingrar och titta på dem. Du tittar just nu på den hand som kommer att vara ditt redskap och din hjälp under din positiva utveckling de kommande åren. Bilden

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

PERSONLIGT LEDARSKAP

PERSONLIGT LEDARSKAP PERSONLIGT LEDARSKAP 1 Uppdrag CHEF och LEDARE Att leda sig själv öka sin självkännedom Att leda andra förstå individer och hantera gruppers utveckling Att leda verksamhet våga förändring och utveckling

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Webbmaterial Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Instruktion handlingsplan för konflikträdda Syftet med denna handlingsplan är att på ett enkelt sätt, utan förberedelser,

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram 1. Mentorskap vad och varför? I den grekiska mytologin berättas att Odysseus, strax innan han lämnade ön Ithaka, anförtrodde sin son Telmachos uppfostran

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av:

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av: Jämförelserapport För Christina Jonsson som samarbetar med Andersson 07.09.2018 Denna rapport tillhandahålls av: Lambertson Consulting Riddarvägen 42 184 51 Österskär E-mail: urban@u-lab.se Mobil: +46

Läs mer

Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn

Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn Vår pedagogiska grundsyn går som en röd tråd genom vår verksamhet G emenskap A nsvar R eflektion N yfikenhet E mpati T illtro Gemenskap En förutsättning för barns

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap UF 7 Ledarskap och samarbete Alla i UF tränar si8 ledarskap Ledarskap och samarbete Hur får vi alla a8 arbeta åt samma håll? Vad gör vi om någon avviker från den väg som vi har stakat ut? Hur är du själv

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer