Rita Hammarstedt, Jörgen Nordman, Ledningskollens användarstöd,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rita Hammarstedt, Jörgen Nordman, Ledningskollens användarstöd,"

Transkript

1 Kontakt: Rita Hammarstedt, Jörgen Nordman, Ledningskollens användarstöd,

2 Syftet Att visa hur Ledningskollen kan och ska användas bland de organisationer och funktioner som ni möter, att ge tillräcklig kunskap (och erforderligt underlag) för att kunna kommunicera detta i era nätverk samt förståelse för Ledningskollen som utbyggnadslagens informationstjänst. Anteckningar:

3 Anteckningar:

4

5 Anteckningar:

6 1. Styrning och finansiering 1. Från början 100 % PTS, sen 2010 är Svenska kraftnät och Trafikverket medfinansiärer 2. Sedan slutet 2014 finns en styrgrupp med finansiärerna samt SKL och Bredbandsforum 2. Drift, förvaltning och användarstöd 1. Upphandlat av PTS. Avtal med Decerno. 2. Användarstöd: Bemannat 8-17, lågsäsong 1,5 resurser, högsäsong 2,0 1. Hjälper användare att skapa och hantera ärende 2. Ansvara för att ta in nya organisationer 3. Uppföljning och analys kring att användare följer villkor, i första hand att ledningsägare svarar inom de tider som de angivet 4. Testar och utvärderar ny funktionalitet 3. Drift 1. Två serverhallar för redundans 4. Förvaltning 1. Övervakning, felrättning, 3. Utveckling 1. Avtal med samma leverantör som sköter drift, förvaltning och användarstöd 2. Historiskt fyra större funktionsreleaser/år 3. Just nu jobbar vi med ett paket som ska lanseras under juni och som till betydande del handlar om utbyggnadslagen. 4. Användare och användning 1. Mäta effekt 2. Få fler att använda funktionerna för samordning 3. Referensgrupp!

7 Anteckningar:

8 Efter en genomgång av Ledningskollens grundläggande funktionerna kommer vi att ge exempel på hur olika användare kan (och i vissa fall ska) använda Ledningskollen. Anteckningar:

9 Under detta avsnitt kommer Ledningskollens grundläggande funktionalitet att beskrivas. Hur man väljer ärendetyp, skapar ett ledningsanvisningsärende, hur ärendet tilldelas ledningsägare och hur frågaren får besked om att det finns svar att ta del av. Anteckningar:

10 Ledningskollen har fyra olika ärendetyper. Syftet avgör vilken typ som ska användas. Ledningsanvisning: Används när man ska utföra markarbete. Enda ärendetyp som ger svar som ledningsägarna godkänner vid grävning Ledningsägare som har ledningar i närheten av arbetsområdet skickar ledningskarta eller kommer och gör ledningsvisning Projektering Används i planeringsfas för att få information om befintlig infrastruktur så att man kan planera eget arbete. Svar i form av pdf-, cad- eller gis-fil OBS! Ledningskartor man får på ett projekteringsärende är Inte godkänt att använda vid grävning Samordning/samförläggning Används när man söker eller kan erbjuda samförläggning eller annan samordning av markarbeten De som har sagt sig vara intresserade av dylika erbjudanden i området ska svara! Samhällsplanering Fyller två syften: 1) Att den som jobbar med planen får reda på vilken infrastruktur som finns i planområdet 2) att informera ledningsägare om planen! Dessutom finns en femte ärendetyp; akutärenden. Vi kommer nu att visa de olika ärendetyperna i vår testmiljö

11 Punkterna 1-4 kommer att visas i Ledningskollens testmiljö. Bilderna som följer efter denna bild är skärmdumpar på vissa vyer. Anteckningar:

12 Intresseområden är grundläggande för Ledningskollen. Det är dessa som avgör vilka ärenden som en ledningsägare får. Det finns ingen exakt information om ledningars läge i Ledningskollen, minsta upplösning är 1x1 km. Ledningsägare får ärenden som ligger inom deras rutor och analyserar med hjälp av information om de egna ledningarnas läge om markarbetet ska ske där man har ledningar. Om man har verkligen har ledningar inom ärendets arbetsområde får man avgöra vilka åtgärder man behöver göra; om det räcker med att skicka en ledningskarta eller om man ska skicka ut en utsättare som markerar ledningarnas läge med stolpar eller färg. Det är ledningsägarna som skapar sina intresseområden. De flesta har ritat in sina områden direkt i Ledningskollens karta, andra har laddat upp en gis fil. De större aktörerna har automatiserat uppdateringen. Som ledningsägare kan man styra vilka personer eller funktioner som ska ta emot olika typer av ärenden. Exempelvis kan en kundtjänst hantera ledningsanvisningsärenden medan det kanske är de som jobbar med nätutbyggnad som svarar på samordningsärenden.

13 När är en ledningsägare får ett ärende så har det antingen träffat intresseområde eller bevakningsområde eller bägge. Om ärendet träffar intresseområde så handlar det om att skydda ledningar eller annan infrastruktur. Intresseområdet är minst 1x1 km så första steget är då att bedöma om man verkligen behöver göra nåt för att skydda sina ledningar eller om markarbetena sker på betryggande ansvar. Bedömer man att det är på behörigt avstånd så svarar man Nej, vi har ingen infrastruktur i området Men om man bedömer att markarbeten kommer ske i närheten av de egna ledningarna så har man att bestämma om man ska skicka en ledningskarta eller om man ska göra en utsättning på plats. Skickar man en karta görs detta utanför Ledningskollen, det vi ser här är en kvittensfunktion. Till höger är svarsalternativ om ärendet har träffar ett bevakningsområde. Vi kommer tillbaka till just detta lite senare i presentationen.

14 I bilden till vänster är ledningsägaren Combitech gult det visar för mig som frågare att Combitech har svarat och att jag nu ska ta del av detta och sen bekräfta att jag tagit emot, förstått och tror mig kunna utföra markarbete utan att skada Combitechs ledningar. Till höger har jag som frågare bekräftat svaret från Combitech och då blir Combitech grönt.

15 Anteckningar:

16 Anteckningar:

17 Anteckningar:

18 Även om Ledningskollen kom till för att minska risken för avgrävningar så har det här med planering, av olika slag, varit med från början. Ärendetyperna Regeringsuppdrag. Under 2013 genomförde PTS på uppdrag av regeringen en studie om utveckling av Ledningskollen för samförläggning (PTS ER 2013:23). I rapporten konstateras att Ledningskollen har förutsättningar att fungera som en förmedlare av samordningsmöjligheter men behöver utvecklas på ett antal områden En annan av slutsatserna var att kommunen har en nyckelroll Utbyggnadslagen

19 En av utredningens slutsatser var att kommunerna har en nyckelroll på lokala nivån för att underlätta samförläggning i och med att de agerar eller har uppgifter inom flera områden. Anteckningar:

20 Nyttan med samförläggning handlar inte bara om bredbandsutbyggnad. I olika sammanhang är det bra att föra ett bredare resonemang om nyttan, några av dem listas i bilden. Anteckningar:

21 I slutrapporten från regeringsuppdraget fanns ett antal konkreta förslag på vidareutveckling av Ledningskollen i syfte att öka nyttan för samordning och samförläggning. Flera av dessa har införts under 2014 eller 2015 och innebär nu att de verktyg/funktioner som beskrivs på bilden kan användas. Komplett lista av förslag från regeringsuppdraget som införts i Ledningskollen under 2014 eller Ledningsägare ska kunna ange specifika områden där de vill ha möjlighet att gå med Byanät/fiberföreningar skulle kunna bevaka ärenden i Ledningskollen för att hitta grävsamordningsmöjligheter En lokal eller regional infrastruktursamordnare borde få en skräddarsydd roll i Ledningskollen Felaktig användning av samordningsärenden måste begränsas Om mer information om en samordningsmöjlighet förmedlas i ärendet ökas nyttan av ärendetypen Mer extern information skull kunna visas i Ledningskollen Ledningskollen skulle kunna visa upp bredbandskanalisation via ledningsägarmodulen Några har inte blivit omhändertagna men kan aktualiseras under 2016 Ökad transparens mellan skapade ärenden och de svar som ges av ledningsägare Samordningsärenden blir ett slags tillfälligt bevakningsområde och den som ställt frågan får ärenden som berör eget arbetsområde Svarsalternativen för samordningsärende kompletteras med karta

22 Anteckningar:

23 Detta avsnitt fokuserar på Ledningskollen som del av Utbyggnadslagens informationstjänst. Mer information om lagen och om utbyggnadsportalen finns i avsnittet Tillträdesreglering och utbyggnadslagen Kapitel 2 i lagen handlar om tillträde, skyldighet för nätinnehavare att lämna och rättigheter för bredbandsutbyggare att begära. Kapitel 3 handlar om skyldighet att erbjuda samordning av vissa bygg- och anläggningsprojekt. Kapitel 4 handlar om information för att underlätta/lösa begäran om tillträde och samordning.

24 Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/61/EU av den 15 maj 2014 om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation. I utbyggnadsdirektivet fastställs minimirättigheter och minimiskyldigheter som är tillämpliga i hela EU för att främja utbyggnaden av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation och samordning mellan olika sektorer i linje med den digitala agendan för Europa. Direktivet innehåller bestämmelser som ska åstadkomma ett effektivare utnyttjande av olika typer av befintlig infrastruktur för bredband, effektivare tillståndsprocesser för att anlägga nät samt ökad möjlighet till samförläggning av infrastruktur. Detta ska leda till billigare och snabbare utbyggnad av bredbandsnät. 23

25

26

27 Utbyggnadsportalen är den primära ingången till lagen och där finns information om liknande tjänster och om tillstånd. Ledningskollens roll definieras av rutan. Hur detta kommer att fungera kommer att visas i Ledningskollens testmiljö. Anteckningar:

28

29

30

31

32 Vi börjar med Byanäten, de är faktiskt en av få kategorier för vilka det finns krav på att gå med i Ledningskollen, genom att offentligt stöd är villkorat. Anteckningar:

33 Byanätens användning av Ledningskollen är översiktligt beskriven i byanätsprocessen. Syftet med detta är förstås att synliggöra nyttan med Ledningskollen i rätt sammanhang. Anteckningar:

34 Gå med i Ledningskollen som blivande byanät! 1. Genom att skapa ett samordningsärende kan andra (i första hand ledningsägare) som kan ha planer i området se byanätets planer. Samordningsmöjligheter kan uppstå. 1. Genom att byanätet skapar bevakningsområden som täcker nätets områden och sträckningar kan ni få andra ärenden i Ledningskollen och se om ni kan utnyttja dessa för samordning. 1. Antingen tar man bara samordningsärenden eller, om man är snabb, kan man även ta ledningsanvisning och projektering 2. När andra skapar ärenden i ert område kommer ni få mejl från Ledningskollen. 3. Om ärendet är intressant kan ni kontakta dem och fråga om ni kan samordna era grävarbeten.

35 1. Ett projekteringsärende ger ledningskartor och eller GIS-filer över befintlig infrastruktur som ni kan använda i den egna projekteringen. Med detta underlag kan exempelvis ledningskorsningar identifieras och eller undvikas. Projekteringsunderlaget ger också förutsättningar för bättre tidplaner och förfrågningar och minskar risken för kostnadsdrivande tilläggsarbete och eller stillestånd. 2. När ni ska börja gräva: Begär ledningsanvisning för att minimera risken för att skada befintlig infrastruktur

36 När man har ledningar eller annan nedgrävd infrastruktur är man inte längre blivande ledningsägare utan ledningsägare och som sådan ska man skydda sin ledningar mot avgrävningar. Det görs genom att man kontaktar Ledningskollen och begär att bli ledningsägare. Från nu har man också skyldigheter; att svara på ärenden i Ledningskollen! Så att den egna infrastrukturen inte skadas vid andra markarbeten! För de områden där man ännu inte har nåt nedgrävt kan man fortsätta att ta emot information om andra markarbeten för att se om samordning är möjlig.

37 Ledningskollen kan alltså användas i väldigt många av momenten i byanätsprocessen. Det är viktigt att lyfta fram nyttan man som Byanät kan ha av Ledningskollen långt innan man blir skyldig att svara på ärenden när nätet är utbyggt!

38 Vi går vidare med kommunerna och dess användning av Ledningskollen. Anteckningar:

39 Kommunerna är nyckeln 1. Att gå med som ledningsägare är viktigt av flera skäl, där robustheten kanske väger tyngst men där man också bör beakta att man förenklar för alla som behöver ha information om ledningars läge genom att också vara med i Ledningskollen där redan alla stora ledningsägare är med. Det underlättar också för bredbandsutbyggare om man genom Ledningskollen kan få projekteringsunderlag för att kunna planera den egna utbyggnaden på bästa sätt 1. Att gå med som ledningsägare kan också underlätta kommunens åtagande vad avser av utbyggnadslagen. Kommunen underlättar därmed för bredbandsutbyggnad.. 2. När kommunen beviljar schakttillstånd kan och bör man alltid fundera på hur man kan minska antalet grävningar, av flera skäl. Man bör också inse att ett öppet schakt kan innebära att andra kan utföra ledningsdragning i samma veva. Kommunen kan hantera detta på olika sätt; genom att själva göra samordningsärenden eller genom att föreskriva att den som söker schakttillstånd faktiskt under söker om någon vill samförlägga. 3. När kommunen planerar för större bygg- och anläggningsprojekt, typ vägar så ska man aktivt erbjuda samordning/samförläggning. Det är kostnadseffektivt men kan också göra att man senare kan vara strikta med tilldelning av schakttillstånd och därmed minska störningen för medborgare och näringsidkare: Vi frågade och informerade att vi inte kommer att bevilja ordinarie grävtillstånd förrän om två år.. 4. För att minska risken för avgrävningar på egen och andras infrastruktur: och för att ge intresserade möjlighet att försöka samordna. Punkterna 1, 2 och 3 kommer att visas i Ledningskollens testmiljö

40 Anteckningar:

41 Det här är ett försök att sammanställa i vilka skeden olika aktörer ska, kan eller bör använda Ledningskollen. Genom att ha beskrivet hur byanät och kommuner kan använda Ledningskollen har vi täckt in de flesta rutorna. Beroende på frågor eller önskemål från deltagarna kan ytterligare funktioner beskrivas eller demonstreras. Anteckningar:

42 Nu vet deltagarna vad Ledningskollen är och hur den används. Frågan är då hur ni i er roll kan använda Ledningskollen? Tanken är här att man diskuterar dels i smågrupper och sen gemensamt. Anteckningar:

43 Anteckningar:

44 Anteckningar:

45 Villkor och stöd för Ledningskollens användare

46 Anteckningar:

47 Ledningskollens användning. Inte bara skydda ledningar mot avgrävningar Sprid kunskap. Ledningskollen kan hjälpa till; webinars, vara med på möten, skicka ut foldrar och annat materiel. Information och kontakt. Kontaktvägar på första sidan.

Ledningskollen på seminarium om regler för bredbandsutbyggnad

Ledningskollen på seminarium om regler för bredbandsutbyggnad Ledningskollen på seminarium om regler 1 Idén till Ledningskollen kom 2006, Då en operatör (Telenor) sa till PTS: det grävs av alldeles för mycket ledningar, speciellt fiber, skulle vi inte kunna starta

Läs mer

Ledningskollen Ett mångsidigt verktyg i stadsnätens verktygslåda! Jörgen Nordman

Ledningskollen Ett mångsidigt verktyg i stadsnätens verktygslåda! Jörgen Nordman Ledningskollen Ett mångsidigt verktyg i stadsnätens verktygslåda! Jörgen Nordman Allmänt om Ledningskollen en kostnadsfri e-tjänst för informationsutbyte som: minskar antalet grävskador, underlättar samordning

Läs mer

Nya regler för utbyggnad av bredbandsnät

Nya regler för utbyggnad av bredbandsnät Nya regler för utbyggnad av bredbandsnät Välkomna till informationsmöte på PTS, 25 maj 2016 Post- och telestyrelsen Lag om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät Utbyggnadsdirektivet blir svensk lag från

Läs mer

funktion idag, imorgon och i framtiden.

funktion idag, imorgon och i framtiden. Ledningskollen.se en webbtjänst för informationsutbyte om ledningar och annan infrastruktur i mark. som ska minska antalet grävskador och ge förutsättningar för grävsamordning Ledningskollen.se funktion

Läs mer

Vad är Ledningskollen?

Vad är Ledningskollen? Vad är Ledningskollen? Ledningskollen.se Reducerar antalet grävskador Robustare infrastruktur Undvika störningar Minskade skadekostnader Ledningskollen privat-offentlig samverkan Maskinentreprenörerna

Läs mer

Vad är Ledningskollen?

Vad är Ledningskollen? Vad är Ledningskollen? Ledningskollen.se Reducerar antalet grävskador Robustare infrastruktur Undvika störningar Minskade skadekostnader Ledningskollen är lösningen på ett modernt samhällsproblem Vi har

Läs mer

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enklare, snabbare, säkrare Att gräva av en ledning är ofta både kostsamt och tidskrävande. Men det finns ett bra sätt att undvika skador och onödigt arbete. Ledningskollen.se

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Utbyggnadslagen Om lagen, vilka som berörs och skyldigheter Innehåll Syfte med lagen Vilka berörs

Läs mer

Användarvillkor för Ledningskollen.se

Användarvillkor för Ledningskollen.se Användarvillkor Dnr: 14-7382 1 (8) Användarvillkor för Ledningskollen.se Tack för att du använder Post- och telestyrelsens ("PTS") tjänst Ledningskollen.se ("Ledningskollen"). Genom att använda Ledningskollen

Läs mer

Användarvillkor för Ledningskollen.se

Användarvillkor för Ledningskollen.se Användarvillkor Dnr: 14-7382 1 (7) Användarvillkor för Ledningskollen.se Tack för att du använder Post- och telestyrelsens ("PTS") tjänst Ledningskollen.se ("Ledningskollen"). Genom att använda Ledningskollen

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual för frågare

Ledningskollen Användarmanual för frågare Manualer Eelis Ewert Öppen 2019-07-01 N3 1(69) Ledningskollen Användarmanual för frågare 1 av 69 Manualer Eelis Ewert Öppen 2019-07-01 N3 2(69) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Utbyggnadslagen Emma Gunnesson och Emma Nörler Trautmann, PTS Syftet EU-perspektivet Europa

Läs mer

Användarvillkor för Ledningskollen.se

Användarvillkor för Ledningskollen.se Användarvillkor Dnr: 14-7382 1 (8) Användarvillkor för Ledningskollen.se Tack för att du använder Post- och telestyrelsens ("PTS") tjänst Ledningskollen.se ("Ledningskollen"). Genom att använda Ledningskollen

Läs mer

Nätrådet Lennart Sandebjer

Nätrådet Lennart Sandebjer Nätrådet 2016-06-14 Lennart Sandebjer Implementeringen av EUs utbyggnadsdirektiv (2014/61/EU) Europaparlamentet och rådet antog direktivet den 15 maj 2014 och det offentliggjordes 2014-05-23. Direktivet

Läs mer

1. Kommer det att byggas ut 5G på samma sätt som 4G?

1. Kommer det att byggas ut 5G på samma sätt som 4G? Datum Vår referens Sida 2018-04-03 1(5) Ert datum 2018-04-03 Er referens Besvarade frågor PTS kommunutbildning 5/3-2018 kommuninfo@pts.se 1. Kommer det att byggas ut 5G på samma sätt som 4G? Svar: PTS

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual för frågare

Ledningskollen Användarmanual för frågare Manualer Eelis Ewert Öppen 2018-04-10 N2 1(66) Ledningskollen Användarmanual för frågare 1 av 66 Manualer Eelis Ewert Öppen 2018-04-10 N2 2(66) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual svarare

Ledningskollen Användarmanual svarare Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 06 27 K1 1(24) Ledningskollen Användarmanual svarare 1 av 24 Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 06 27 K1 2(24) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual svarare

Ledningskollen Användarmanual svarare Manualer Jonas Rankvist Öppen 2017-03-17 L 1(34) Ledningskollen Användarmanual svarare 1 av 34 Manualer Jonas Rankvist Öppen 2017-03-17 L 2(34) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

Bredbandskartan: Jennifer Sevallius,

Bredbandskartan: Jennifer Sevallius, Kontaktpersoner: Bredbandskartan: Jennifer Sevallius, jennifer.sevallius@pts.se Bredbandskartläggningen: Oscar Holmström, oscar.holmstrom@pts.se Jens Ingman, jens.ingman@pts.se Svensk Telemarknad, Prisrapporten,

Läs mer

Skapa ett ledningsanvisningsärende

Skapa ett ledningsanvisningsärende Skapa ett ledningsanvisningsärende Ledningsanvisningsärenden skickas till ledningsägare som kan ha ledningar i ditt arbetsområde. De kommer sedan att analysera ärendet och besluta om lämplig åtgärd för

Läs mer

Manual Ledningskollen i mobilen

Manual Ledningskollen i mobilen Manualer Peter Thorin Öppen 2017-03-17 D 1( Manual Ledningskollen i mobilen 1 av 21 Manualer Peter Thorin Öppen 2017-03-17 D 2( 1. Distributionslista Dokumentet ska distribueras som leverans till PTS.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät; SFS 2016:534 Utkom från trycket den 3 juni 2016 utfärdad den 26 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga 1 Ledningskollen hjälper till när du planerar att gräva, schakta eller spränga Ledningskollen är en gratis webbtjänst

Läs mer

Föreläggande vid vite

Föreläggande vid vite FÖRELÄGGANDE 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-03-14 17-10212 16 Mälarenergi AB org. nr 556448-9150 Skickas endast med e-post Föreläggande vid vite Saken Föreläggande vid vite enligt 5 kap. 5 lagen

Läs mer

Är du ledningsägare med ett stort eller nationellt nät? Då får du säkert många

Är du ledningsägare med ett stort eller nationellt nät? Då får du säkert många L e d n in g sä g a rm o d u le n - e n sm a rt o c h a u to m a tisk tjä n st so m so rte ra r d in a fö rfrå g n in g a r Är du ledningsägare med ett stort eller nationellt nät? Då får du säkert många

Läs mer

Yttrande. Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät

Yttrande. Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät Malmö stad Tekniska nämnden 1 (5) Datum 2015-04-1302 Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN-2015-786 Yttrande Till Kommunstyrelsen Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar senast 5 juni 2015

Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar senast 5 juni 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2015-05-27 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-325 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare

Läs mer

Promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar på remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (9) 2015-03-27 Handläggare Exploateringskontoret Anders Hallberg Telefon: 08-508 264 01 Cecilia Wallenius Telefon: 08-508 263 29 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Trafiknämnden 2015-04-13 Promemorian

Läs mer

Resultat från undersökning om kommunernas bredbandsarbete 2016

Resultat från undersökning om kommunernas bredbandsarbete 2016 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-23 Dnr: 17-1548 1(30) Karin Fransén, SA1, karin.fransen@pts.se Emma Gunnesson, KK1 Rita Hammarstedt, NS2 Kristina Lindbom, Bredbandsforum Resultat från undersökning

Läs mer

Instruktioner för att skapa bevakningsområden

Instruktioner för att skapa bevakningsområden Manual Öppen 2014 11 13 PA1 1 (5) Instruktioner för att skapa bevakningsområden Denna manual har tagits fram som ett stöd för de användare som vill skapa bevakningsområden i Ledningskollen version 4.0.

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual för frågare

Ledningskollen Användarmanual för frågare Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 03 07 M1 1( Ledningskollen Användarmanual för frågare 1 av 72 Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 03 07 M1 2( 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för användare

Läs mer

Bredbandspolicy för Danderyds kommun

Bredbandspolicy för Danderyds kommun Policy 1 (8) Bredbandspolicy för Danderyds kommun Författad av: Plan- och exploatering Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Giltighetstid: Version: 1.0 Policy 2 (8) Innehållsförteckning Vad är

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunstyrelsen ISSN 2000-043X HebyFS 2014:04 Infördes i författningssamlingen den 19 februari 2014 Riktlinjer och handlingsplan för bredbandsplan för Heby kommun Kommunstyrelsen

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016 Regeringens Bredbandsforum Styrgruppsmöte den Översikt verksamhet Vägledande politiska målsättningar - Bredbandsstrategin och Digitala agendan Många olika aktörer och lösningar i bredbandsutbyggnaden Staten

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013. Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013. Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013 Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013 Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013 Information från kansliet Att bidra till stärkt dialog och samverkan mellan berörda aktörer. Att gemensamt

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Manualer Eelis Ewert Öppen 2018-04-10 N2 1(61) Ledningskollen Användarmanual ledningsägare 1 av 61 Manualer Eelis Ewert Öppen 2018-04-10 N2 2(61) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 06 27 M1 1(51) Ledningskollen Användarmanual ledningsägare 1 av 51 Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 06 27 M1 2(51) 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt

Läs mer

BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare

BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare Dokumenttyp Datum. Sida Vår referens D-nr: 07-6365 2015-04-14 1 (5) Version C BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare Användarvillkor för Ledningskollen.se Ledningskollen.se är en webbtjänst som syftar

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning LEDNINGSÄGARMODUL Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar Upprättade revisionsinformationen, lade till information om utökad buffertzon för ärenden skapade i verktyget Ledningskollen i mobilen. Stycke

Läs mer

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde Inför Bredbandsforums styrgruppsmöten sammanfattar kansliet status och utvecklingen för förslagen

Läs mer

Manual - Ledningskollen i mobilen

Manual - Ledningskollen i mobilen 8010 Manual Ledningskollen i mobilen.docx Manual - Ledningskollen i mobilen Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Inkluderade funktioner 3. Manualens upplägg 4. Kortversion av manualen 4.1 Registrera

Läs mer

Bredbandssamordning. Björn Bodin Verksamhetsutvecklare Externa aktörer. - Gemensamt arbete mellan KLM och SLM

Bredbandssamordning. Björn Bodin Verksamhetsutvecklare Externa aktörer.  - Gemensamt arbete mellan KLM och SLM Bredbandssamordning - Gemensamt arbete mellan KLM och SLM Björn Bodin Verksamhetsutvecklare Externa aktörer www.lantmateriet.se/bredband Historisk återblick och bakgrund till arbetet Regeringen har satt

Läs mer

FRÅGA 1. Mobiltäckningen kan bero på många olika faktorer, vilket är sant?

FRÅGA 1. Mobiltäckningen kan bero på många olika faktorer, vilket är sant? FRÅGA 1 Mobiltäckningen kan bero på många olika faktorer, vilket är sant? 1) Om man bygger ett nät av basstationer där låg frekvens används behövs färre antal basstationer än om man använder betydligt

Läs mer

Slutredovisning av studie om utveckling av Ledningskollen för samförläggning

Slutredovisning av studie om utveckling av Ledningskollen för samförläggning Rapportnummer PTS-ER 2013:23 Datum 2013-10-31 Slutredovisning av studie om utveckling av Ledningskollen för Slutredovisning av Uppdrag att genomföra en studie om utveckling av Ledningskollen för Rapportnummer

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 7 februari Styrgruppsmöte # 12 Den 7 februari 2014

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 7 februari Styrgruppsmöte # 12 Den 7 februari 2014 Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 7 februari 2014 Styrgruppsmöte # 12 Den 7 februari 2014 Robusthetsgruppen Lägesrapportering från arbetsgruppen Robusthet II lösningar för robustare kommunikation

Läs mer

Nya regler om utbyggnad av bredbandsnät

Nya regler om utbyggnad av bredbandsnät Cirkulärnr: 16:39 Diarienr: 16/03660 Handläggare: Per Henningsson Avdelning: Juridik Datum: 2016-06-22 Mottagare: Samtliga Sveriges kommuner, landsting, regioner och kommunala bolag. Tekniska förvaltningar,

Läs mer

Hur ska styrgruppen följa upp och verka för genomförande av arbetsgruppsförslag? Förslag för styrgruppens ställningstagande den 2 oktober 2013

Hur ska styrgruppen följa upp och verka för genomförande av arbetsgruppsförslag? Förslag för styrgruppens ställningstagande den 2 oktober 2013 Hur ska styrgruppen följa upp och verka för genomförande av arbetsgruppsförslag? Förslag för styrgruppens ställningstagande den 2 oktober 2013 Genomförandefaserna kategoriseras i färgkodning enligt tre

Läs mer

FACIT Kunskapstest PTS Bredbandsskola

FACIT Kunskapstest PTS Bredbandsskola FACIT Kunskapstest PTS Bredbandsskola 1) Mobiltäckningen kan bero på många olika faktorer, vilket av 1, X, 2 är sant? 1) Om man bygger ett nät av basstationer där låg frekvens används behövs färre antal

Läs mer

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang Datum Vår referens 2016-09-21 Dnr: 16-3881 1(5) Ert datum Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang 08 678 56 18 emma.hagmanrang@pts.se Stockholms läns landsting Samråd om nästa regionala

Läs mer

N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät

N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät Handläggare: 2015-06-05 Remissvar Camilla Jönsson Dnr. N2015/2228/ITP 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Dnr. N2015/2228/ITP n.regist rator@regeringskansliet.se N2015-2228-ITP Remissvar av promemorian

Läs mer

Kolla. innan du gräver! Ledningskollen.se. - ny webbtjänst hjälper dig att ta reda på vad som finns under markytan innan du gräver

Kolla. innan du gräver! Ledningskollen.se. - ny webbtjänst hjälper dig att ta reda på vad som finns under markytan innan du gräver Kolla innan du gräver! Ledningskollen.se - ny webbtjänst hjälper dig att ta reda på vad som finns under markytan innan du gräver Marianne Treschow Generaldirektör, PTS PTS arbetar för säker och robust

Läs mer

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014 Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber Sida 1 (5) Mellan Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber, org. nr 769624-1327, (nedan kallad Ledningsägaren) och nedan benämnda fastighetsägare (nedan kallad Fastighetsägare)

Läs mer

Kommunernas roll på bredbandsmarknaden

Kommunernas roll på bredbandsmarknaden Kommunernas roll på bredbandsmarknaden Om vikten av att planera, underlätta och stödja Jacob Bolin Karlstad den 9 maj Vad bör en kommun göra? Kartlägg bredbandstillgång och inventera behov Kommunfullmäktige

Läs mer

Status för genomförande av arbetsgruppernas förslag inom bredbandsforum. Nytta (AG III) Sep Lösningar (AG IV) Dec 2011

Status för genomförande av arbetsgruppernas förslag inom bredbandsforum. Nytta (AG III) Sep Lösningar (AG IV) Dec 2011 Status för genomförande av arbetsgruppernas förslag inom bredbandsforum Genomförandefaserna kategoriseras i färgkodning enligt tre nivåer. Grönt Åtgärder har vidtagits och läget utvecklas i gynnsam riktning.

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Ledningskollen Användarmanual ledningsägare 1 av 56 1. Distributionslista Dokumentet skall distribueras som leverans till PTS. Skall vara tillgängligt för PTS samt projektmedlemmar. 2 av 56 2. Revisionsinformation

Läs mer

Uppsala kommun Bredbandsprogram

Uppsala kommun Bredbandsprogram Uppsala kommun Bredbandsprogram 2013 2020 Stora möjligheter att bygga ut bredband Uppsala kommun strävar efter att infrastruktur för elektronisk kommunikation ska vara öppen och leverantörsoberoende samt

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Dokumenttyp: Manualer Infoklass: Öppen Datum: 2019-09-27 Version: N4 : 2001 : Manual Ledningsägare Admin Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Innehåll 1 Distributionslista...6 2 Revisionsinformation...6

Läs mer

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen:

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen: Inriktningsdokument för regionala bredbandskoordinatorer Programförklaring Regeringen beslutade den 28 maj 2015 att uppdra åt fyra länsstyrelser och erbjuda 17 regioner att införa en funktion som regional

Läs mer

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde Inför Bredbandsforums styrgruppsmöten sammanfattar kansliet status och utvecklingen för förslagen

Läs mer

Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum

Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum Datum: 2017-05-09 Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum Förslag till ny process Målsättningen med detta förslag till process för uppföljning, prioritering och genomförande

Läs mer

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN 1 (7) Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 706 Varvsgatan 8 Tel 0491-880 00 www.oskarshamn.se kommunen@oskarshamn.se 572 28 Oskarshamn

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Bidragsregler projektstöd 2014

Bidragsregler projektstöd 2014 Bidragsregler projektstöd 2014 Villkoren i stödet kommer att se ut på det sätt som vi beskriver i informationen här. Eftersom programmet och därmed inte heller de formella regelverken är klara kan det

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. styrgruppsmöte den 11 mars 2015

Regeringens Bredbandsforum. styrgruppsmöte den 11 mars 2015 Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den Översikt Bredbandsforums verksamhet Bredbandsforum 2015 Jan Feb Mars Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec SAMORDNAD EFTERFRÅGAN VILLA Förslag NY AG (Bubblare)

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

Yttrande över remissen Billigare utbyggnad av bredbandsnät (N2015/2228/ITP)

Yttrande över remissen Billigare utbyggnad av bredbandsnät (N2015/2228/ITP) Näringsdepartementet Enheten för IT-politik Att: Susanna Mattsson Ärende N2015/2228/ITP Insänt via e-post till: n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över remissen Billigare utbyggnad av bredbandsnät

Läs mer

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen:

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen: Inriktningsdokument för regionala bredbandskoordinatorer Programförklaring Regeringen har beslutat att under perioden 2015-2020 avsätta medel för en funktion som regional bredbandskoordinator i alla län.

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.1 Planera 3 1.1.1 Bestämma område 3 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner 3 1.1.3 Undersöka samförläggning 3 1.1.4

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.3 1 2 INNEHÅLL 1.1 Planera... 5 1.1.1 Bestämma område... 5 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner... 5 1.1.3 Undersöka samförläggning... 5

Läs mer

Möte 3 Arbetsmöte inom Nystartsgruppen

Möte 3 Arbetsmöte inom Nystartsgruppen Möte 3 Arbetsmöte inom Nystartsgruppen 2016 12 02 Agenda Välkomna samt mål för dagens möte Plan för fortsatt arbete Återrapportering från styrgrupp, arbetsmöte med regionala bredbandskoordinatorer samt

Läs mer

FEM FRÅGOR DU BÖR STÄLLA DIG INNAN DU KÖPER FÖRBINDELSER

FEM FRÅGOR DU BÖR STÄLLA DIG INNAN DU KÖPER FÖRBINDELSER FEM FRÅGOR DU BÖR STÄLLA DIG INNAN Att upphandla förbindelser är inget som företag tar lättvindigt. Ändå är det många som slutar med en lösning som är mindre säker än de tror. Här är de viktigaste frågorna

Läs mer

Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte

Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte 18 oktober 2017, Stockholm Deltagare; Gunilla Glasare (ordförande) SKL Anders Fredriksson Knivsta kommun Eric Åkerlund Västra Götalandsregionen Ingemar

Läs mer

Byanät för bredband i världsklass. Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012

Byanät för bredband i världsklass. Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012 Byanät för bredband i världsklass Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012 1 Erfarenheter (1) Behovet av en samlad information och stöd är stort hos de boende på landsbygden.

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi

Regeringens bredbandsstrategi Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 53%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Ärende Projektering

Ärende Projektering Ärende 201611300613 Projektering 1. Ärendeöversikt Benämning Fusefiber Skapad 20161130 17:23 Planerat intervall 20170401 20170901 (153 dagar) Kategorisering av arbete Anslutning Fiber Beräknat grävdjup

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2015

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2015 Regeringens Bredbandsforum Styrgruppsmöte den 9 juni 2015 Bredband till villa Slutrapport från Villagruppen Tre viktiga slutsatser om bredband till villa Stora regionala och kommunala skillnader Kommunernas

Läs mer

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde Inför Bredbandsforums styrgruppsmöten sammanfattar kansliet status och utvecklingen för förslagen

Läs mer

Kommungruppen, möte 1

Kommungruppen, möte 1 Kommungruppen, möte 1 18 oktober 2017 Ordförande Gunilla Glasare, SKL Välkomna till det första mötet med Kommungruppen Arbetsgruppen för bättre samverkan och effektivare processer på kommunal nivå Mål

Läs mer

Möte i Bredbandsforums styrgrupp. Den 29 mars 2017

Möte i Bredbandsforums styrgrupp. Den 29 mars 2017 Möte i Bredbandsforums styrgrupp Den 29 mars 2017 Bredbandsstrategin Presentation och diskussion Helena Bäckström, Näringsdepartementet Sverige helt uppkopplat 2025 Näringsdepartementet Tillsammans når

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2018-06-14 Meddelad i Stockholm Mål nr 22968-17 1 KLAGANDE 1. Övik Energi AB, 556019-1750 Sjögatan 4 891 60 Örnsköldsvik Ombud: Advokat advokat MOTPARTER 2. IP-Only Networks AB, 556597-6122

Läs mer

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Anvisningar för robust fiber Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Innehållsförteckning 1. BESKRIVNING AV FIBERANLÄGGNINGSPROJEKT... 4 1.1 Planera... 4 1.1.1 Bestämma område... 4 1.1.2 Kontrollera

Läs mer

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet)

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Ann-Sofie Fahlgren Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Datum Vår referens Sida Dnr: (8)

Datum Vår referens Sida Dnr: (8) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2008-04-01 Dnr: 08-1831 1(8) Administrativa avdelningen Charlotte Murray 08-678 55 16 charlotte.murray@pts.se Svar på inkomna frågor i upphandling av webbaserat system

Läs mer

Status för genomförande av arbetsgruppernas förslag inom bredbandsforum. Lösningar (AG IV) Dec Nytta (AG III) Sep 2011

Status för genomförande av arbetsgruppernas förslag inom bredbandsforum. Lösningar (AG IV) Dec Nytta (AG III) Sep 2011 Status för genomförande av arbetsgruppernas förslag inom bredbandsforum Genomförandefaserna kategoriseras i färgkodning enligt tre nivåer. Status till grönt under perioden Grönt Gult Rött Åtgärder har

Läs mer

Promemoria - Billigare utbyggnad av bredbandsnät (N2015/2228/ITP) Affärsverket svenska kraftnät har följande synpunkter på promemorian.

Promemoria - Billigare utbyggnad av bredbandsnät (N2015/2228/ITP) Affärsverket svenska kraftnät har följande synpunkter på promemorian. " SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Näringsdepartementet Enheten för it-politik 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskansliet.se 2015-06-02 2015/472 REMISSVAR Promemoria - Billigare utbyggnad av

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 02 25 L1 1( Ledningskollen Användarmanual ledningsägare 1 av 45 Manualer Jonas Rankvist Öppen 2016 02 25 L1 2( 1. Distributionslista Dokumentet görs tillgängligt för

Läs mer

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på Inloggningsadress Greta:

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på   Inloggningsadress Greta: Greta Manual för ansökan om TA-planer 2019-04-16 Information finns på www.linkoping.se/apv Inloggningsadress Greta: https://greta.linkoping.se Vid frågor kontakta Cecilia Brage, cecilia.e.brage@linkoping.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-09-27 224 KS 101/17 Svar på motion (L) om bättre internetuppkoppling till alla mölndalsbor Beslut Ärendet bordläggs till nästkommande sammanträde. Ärendet Marcus

Läs mer

Skånskt Bredbandsforum, SBBF

Skånskt Bredbandsforum, SBBF Skånskt Bredbandsforum, SBBF Förslag till agenda, Styrgruppsmöte 1 1. Välkomna 2. Uppdraget SBBF 3. Inledning, presentation av kansliet 4. Nationellt Bredbandsforum, Näringsdepartementet/PTS 5. Förväntningar

Läs mer

Möte i Bredbandsforums styrgrupp. Den 19 juni 2018

Möte i Bredbandsforums styrgrupp. Den 19 juni 2018 Möte i Bredbandsforums styrgrupp Den 19 juni 2018 Agenda Agenda 1. Ordföranden hälsar välkommen 2. Slutredovisning förstudie Robusthet och förslag till ny arbetsgrupp Robust infrastruktur för samhällstjänster

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-10-25 246 KS 101/17 Svar på motion (L) om bättre internetuppkoppling till alla mölndalsbor Beslut s förslag till kommunfullmäktige anser motionen besvarad i

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

Bilaga 1. Ansökningars struktur och innehåll

Bilaga 1. Ansökningars struktur och innehåll Bilaga 1. Ansökningars struktur och innehåll Ansökningarna skall ha den struktur som beskrivs nedan. Om den information som skall lämnas i olika avsnitt är alltför omfångsrik skall sökanden även tillhandahålla

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 18 februari 2016

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 18 februari 2016 Regeringens Bredbandsforum Styrgruppsmöte den Översikt verksamhet Tre samverkansuppdrag Nationellt Regering Myndigheter Nationella operatörer Intresseorganisationer Regionalt Länsstyrelser Regioner Kommuner

Läs mer

Tvistlösning enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät

Tvistlösning enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät BESLUT 1(14) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-14 Dnr: 17-8014 Tvistlösning enligt lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät Sökande IP-Only Networks AB, 556397-6122 Bäverns gränd 17

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual för frågare

Ledningskollen Användarmanual för frågare Ledningskollen Användarmanual för frågare Distributionslista Dokumentet ska distribueras som leverans till PTS. Ska vara tillgängligt för PTS samt projektmedlemmar. Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar

Läs mer

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare

Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Ledningskollen Användarmanual ledningsägare Distributionslista Dokumentet skall distribueras som leverans till PTS. Skall vara tillgängligt för PTS samt projektmedlemmar. Revisionsinformation Rev. Datum

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2017-11-15 184 KS 101/17 Svar på motion (L) om bättre internetuppkoppling till alla mölndalsbor Beslut Ärendet bordläggs. Ärendet Marcus Claesson

Läs mer

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper

Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper Uppföljning av förslag i Bredbandsforums arbetsgrupper sammanfattning av status och utveckling per sakområde per oktober 205 Inför Bredbandsforums styrgruppsmöten sammanfattar kansliet status och utvecklingen

Läs mer