Minnesanteckningar workshop Workshop A

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar workshop Workshop A"

Transkript

1 Minnesanteckningar workshop Workshop A Hur kan vi använda vattenråden till ett effektivt åtgärdsarbete? Vi diskuterar kontaktpersonernas roll gentemot vattenråden, vad VM+Lst vill med vattenråden, hur vi kan utveckla samverkan och få fart på åtgärdsarbetet. Sammanfattning tre viktigaste punkterna: Det behövs en anställd för att få fart på åtgärdsarbetet i vattenråd, kan vara på en kommun VISS är viktigt, vattenråden behöver stöd i hur de kan använda det Lokala åtgärdsplaner kan få igång åtgärdsarbetet och bidra till att rätt åtgärder kan prioriteras Laget runt: Hur använder ditt län vattenråden? Skåne Delar vattenråden mellan sig. Presenterar åtgärder i VISS och ber om input. Deltar på årsmöten och arbetsgruppsmöten. Lyssnar in, hör vad som är på gång. Åtgärder som genomförs på vattenrådsnivå är inte alltid samma som föreslås i VISS. Samarbetet och relationen kan utvecklas. Många självgående vattenråd. En del nyare som behöver stöd, kontaktpersonerna försöker renodla sin roll. Andra klarar sig själva, efterfrågar ingenting. För dialog kring åtgärder. Jönköping Möte varannan månad. Presenterar utkast för bedömningar, vattenråden återkommer ganska sällan med synpunkter. Blir mer och mer krångligt i VISS, svårt att sålla ut vad som är relevant för vattenråden. Stöttar undergrupp om sjön Bolmen i Lagans vattenråd. Styrs mycket av vattenrådens behov och intresse. Blekinge Fem vattenråd som skiljer sig mycket från varandra. Kontaktpersonerna fungerar ofta som samtalspartner via mail och telefon. Västra Götaland vattenråd i länet. Träffar dem under statusklassning, visar förslag. Får inte så mycket konkreta synpunkter. Vattenråden tycker inte att de får gehör för sina synpunkter. De har gjort mer utrivningsprojekt än konkreta åtgärder, en del gör provtagningar. Mölndalsån är utsatt för högt exploateringstryck, vilket diskuteras i vattenrådet. Vattenråden följer inte kopplingarna i VISS utan gör vad de tycker är viktigt. Många har en driven sekreterare, då händer det mycket men det faller om den personen slutar. Det behövs någon som är anställd. Ibland består vattenrådet av politiker som inte lyssnas på i kommunen eftersom de inte längre är inne i den aktiva politiken. Det finns ojämlikhet mellan vattenråden.

2 Kalmar Olika för olika vattenråd. Lokalt samrådsprogram med möte mellan kommun/vattenråd/länsstyrelse. Vattenråden vill ha backning i kommunmöten. Länsstyrelsen är bollplank för förslag till åtgärder från vattenråden. Värmland 7 vattenråd i stora avrinningsområden, svårt att hantera så stora områden med så många kommuner. De har en pensionerad kommuntjänsteman som är väldigt aktiv och får mycket gjort. Hen har varit runt i kommunstyrelser och nämnder för att alla ska förstå att vatten är viktigt. Tagit fram lokala åtgärdsplaner som lett till en del åtgärder. Arbetet hänger ofta på engagerade eldsjälar vilket är synd, det behövs fler krafter för att få till långsiktighet. Kronoberg 6 vattenråd, 1 vattenvårdsförbund. Stort spann, en del är aktiva och en del gör ingenting. Det finns vattenråd som har tagit fram åtgärdsplaner som länsstyrelsen sedan har tittat på. Mörrumsåns vattenråd genomför mycket åtgärder. Växjö kommun är drivande i vattenråd men de hade gjort åtgärder även om inte vattenrådet hade funnits. Vattenråden bildades på grund av att vi behövde en dialogpartner till samråden, de klarar inte av att genomföra åtgärder. Tror inte på upplägget, funkar när det är vattenråd som drivs av kommunerna men svårt när det är stora avrinningsområden, då blir det mindre konkret. Svårt med engagemang beroende på problemet, t ex miljögifter syns inte och är svårt att genomföra åtgärder mot. Östergötland 9 vattenråd, kommuner är med i alla utom ett. Har haft turnéer och gått på alla vattenrådsmöten en gång. Ordnar vattenrådssamordnarmöten en gång i halvåret. Vattenrådens dag anordnas årligen. Vattenråden där de stora kommunerna ingår fungerar bra, men det är svårt att kräva mycket av de små. Vattenråden söker inte så mycket pengar, kanske lite LOVA men inget annat. Halland 14 vattenråd men delar många med andra län. Har ambition att vara med på så många möten som möjligt, men tycker inte att de direkt använder vattenråden. Öppen diskussion Åtgärder i VISS ta bort, lägger fokus på fel saker och leder till missförstånd. Vattenråd har varit arga i två år länsstyrelsen kan förklara och lugna dem men skadan är redan skedd. En kommun överklagade åtgärdsprogrammen på grund av vad som står i VISS. På många möten måste kontaktpersonerna förklara att det som står i VISS bara är förslag. Dock kommer förmodligen åtgärderna i VISS att ligga kvar. Hur kan vi då hantera det på bästa sätt för att undvika feltolkningar? EU kräver beräkning av kostnader. Vi behöver vara försiktiga med vad vi går ut med. Viktigt att visa att fysiska åtgärder i VISS är som en väckarklocka, som ett smörgåsbord att plocka ifrån. Vi behöver vara övertydliga i VISS med stor text om att det är förslag och att kostnadsberäkningarna är schabloner. Kanske kunde det finnas varningsrutor i orange, som dök upp när man klickade på en sida? Viktigt att poängtera att det är bra att det är tydligt vad som behöver göras, att vi är ute efter effekten. Vi ska inte lägga in åtgärder som inte behövs.

3 Folk behöver ha tid att sätta sig in i verktyg som VISS. En viktig vinst med vattenråden är att de kan få kommunerna att förstå att de måste förankra åtgärdsarbete lokalt. Vi får inte missa vattenrådens ursprungsidé att vara ett forum för lokal samverkan. Vi bör vara försiktiga när vi pratar med dem och komma ihåg att alla inte vill utföra åtgärder. Men många vattenråd skulle inte ens vilja finnas om de bara skulle jobba med samverkan. De vill påverka och förbättra sitt vatten. Hur kan länsstyrelserna hämta in lokala idéer på åtgärder? Hur använder vi kompetensen ute i vattenråden? Information, påverkan. Delta på möten, vara ute bland folk. Vad ser vi för nyckelfaktorer som vi har eller inte har? Kontakt med kommunpolitiker sätter planering och budget i september så vi bör komma in i processen innan dess. Presentera vad åtgärdsprogrammen innebär. Vi behöver gå till kommunledningen. Södra Östersjön har åkt ut till kommunerna för att berätta vad de behöver göra enligt åtgärdsprogrammet och påtalat att de kan använda vattenråden till det. På så vis har de kunnat möta dem på deras hemmaplan. Vi måste använda oss av de kontakter och nätverk som finns för att väcka politikerna. Genom vattenråden kan kommunerna samarbeta och få till billigare arbete. Vattenmyndigheterna håller på att spetsa till återrapporteringen, den ska bli mer kvantitativ. Landshövdingen i Västra Götaland pratar om återrapporteringen när han är ute på sina kommunturnéer. Hur kan vi visa tydligare att vi tycker vattenråden är viktiga och att vi använder deras kunskaper? Hjälpa till med lokala åtgärdsplaner och prioriteringar. Vattenråden vill få den tyngd som länsstyrelsen ger när de pratar med sina kommuner. Lokala åtgärdsplaner kanske inte alltid tas fram av kommunerna, utan det behöver ibland vi på Lst göra. Om vi kunde förse vattenråden med ett lokalt åtgärdsprogram skulle de börja jobba med det. Kalmar har startat ett pilotprojekt med Ljungbyåns avrinningsområde. De tog fram en lokal åtgärdsplan och började kolla upp vad de kunde ansöka om pengar för. Produkten består av prioriterade åtgärder i en lista utifrån vilka som kan vara bra att börja med. Sedan söker de pengar för vad som behöver göras. Planen ska förankas lokalt med kommuner och vattenråd. Länsstyrelserna kanske inte alltid gör det som kan ligga på vattenråden på grund av att annat bör prioriteras för att se var vi gör störst nytta. Hur får man med vattenråden på impopulära åtgärder? Om man lyckas väcka markägares intresse så kan man få gjort mycket. Presentera budget och förklara. Vattenrådet eller vattenråden tillsammans kan bli en stor påverkansgrupp med makt att få saker gjort. Kan vi använda miljömålsarbetet? Där kan kommunerna jämföra sig med varandra och försöka bli bättre än sina grannar.

4 Halland tog fram en karta med färger från VISS och tog med sig den när de träffade vattenråden för att förklara vad vi bygger färgsättningarna på. På det viset kunde de ställa frågan ok, ditt vatten är rött i VISS, vad vill du göra åt det? Workshop B Vattenförvaltning och miljömål Tre viktiga slutsatser Fördel Viktig med gemensamt arbetssätt där man arbetar med VF och miljömål. Dra nytta av befintliga system, undvik dubbelarbete, använd det som fungerat bra för att få ut information om mål Utmaning helhetsgrepp. Utmaning med korskopplingar och få ut information om hur de olika målen hänger ihop idag inte helt löst med ansvarsfrågorna Farhåga med att integrera allt i allt. Kan bli för mycket. Får inte tappa bort miljömålen (viktigt med värdefulla vatten och även övrigt vatten får inte glömmas bort). Värmland - bytt miljömålssamordnare, har tittat på miljömålens åtgärdslista men rent övergripande. Upplever att miljömålen är mer utåtriktade fria diskussioner. Kan kanske använda det positiva utåtriktade arbetet som miljömålen är bra på när vi ska nå ut med ÅP VF. Halland - har ett lite annorlunda ÅP miljömålen det täcker inte in alla miljömålen, har inte med sådant som ingår i ordinarie arbete så t.ex för vatten har de en kort text med att arbetet sker i vattendirektivsarbetet. Minimerar risken för dubbelarbete. På miljömålskonferens lyfts aktuella frågor. Skåne Har tagit fram ett nytt ÅP miljömål, delat in i fyra fokusområde, har tagit in vattendirektivets åtgärder i detta ÅP Jönköping fyra temaområde. ÅP för vattnets miljömål inne på tredje rundan. Ambitionen var att VF ÅP ska in, blivit lite svårt nu när ÅP VF inte är beslutat. Har konkretiserat och gjort om lite. Fler åtgärder behövs för att nå alla mål, de åtgärderna håller på att tas fram. Planerar nästa år att gå ut och berätta om detta. Västra Götaland startat en tvärgrupp för att samordna miljömål och VF. Vill undvika att miljömålen blir stuprör. Blekinge också delat in i temaområde. Har lagt in VF åtgärder i miljömåls ÅP. Beroende på hur man vrider och vänder på det kan det ena eller andra vara styrande. Försöker konkretisera åtgärderna och förankrar med kommunerna. Inga motsättningar mellan målen, tycker att de går hand i hand. Har låga grundvattennivåer och lite vatten i vattendragen har blivit väldigt tydligt att något måste göras nu. Kalmar Finns ett ÅP för miljömålen, innehåller ca 85 åtgärder. Har lyft in åtgärder från andra åtgärdsprogram t.ex. VF ÅP. Aktiviteterna är tidsatta, ganska ambitiöst. Har en regional

5 vattenförsörjningsplan som är beslutat med ett antal åtgärder som också lyfts in i miljömåls ÅP. I första utvärderingen såg det bra ut 80% av vad man sagt att man skulle göra var uppfyllt. Miljömålsrådet har möjlighet att äska pengar för samverkan mellan myndigheter. Gruppen har dålig koll på olika listor Hur vill vi få information om arbetet med miljömålsrådets åtgärdslistor? Förslag informationen kan vidarebefordras via VM. Kan läggas med i omvärldsbevakning till länsstyrelserna kortfattat om vad som händer. Kan läggas ut länk på VMs hemsida till nationell miljömåls hemsida. Kan själva fråga efter den i vår egen organisation. Fördelar Nackdelar med att tajta ihop de olika målen. Svårt att veta var ansvaret för de olika målen ligger på Länsstyrelsen. Och vilken tyngd de har olika målen. Vi vet nog inte om alla olika mål och vad de innebär för oss. Finns behov av samordning men svårt att veta hur vi ska göra det. Vilket ansvar har vi som tjänstemän i att föra ut information om vad vi gör. Ett sätt att i verksamhetsplaneringen lägga in ansvar så att det är tydligt ner till individuell planering. Kan använda miljömålen till andra grupper som inte berörs av andra planer på så vis kan man nå andra grupper som annars inte berörts. Viktigt att veta om det är lagkrav. Finns risk att VF tar över Miljömålet levande sjöar och vattendrag på så vis att vi mest jobbar med vatten som inte uppnår god status istället för att skydda värdefulla vatten. Besvärligt att vi inte har samma målår. Vinst med att kommunicera både miljömål och VF samtidigt. Dra nytta av miljömålens arbetssätt t.ex göra projekt tillsammans med kommuner mm. Lst kommer att få ca. 10 åtgärder. Finns en tanke att olika Länsstyrelser kan få ansvar för en åtgärd. Nackdel att det kan bli för stort att greppa alla mål om de ligger samlade, en del blir då dubbla från andra planer. Fördel att vi får en samlad kunskap och att man når ut med kunskap om hur situationen ser ut. Uppföljningen av miljömålen gör att vi får kunskap av vad som behöver göras, får sedan inarbetas i andra planer. Miljömålen har lyft kunskapen och intresset. Dra nytta av miljömålsarbete när vi ska integrera VF på Lst. BS till för att göra VM uppdrag men inte att genomföra ÅP. Workshop C Erfarenhet ÅP 30 och samverkan

6 Tre punkter till slutsatserna 1. Formell och informell samverkan på lst 2. Våga prioritera områden och åtgärder- Viktigt att hjälpa berörda att prioritera så att det blir verkstad. 3. Utbildning/kompetensutbildning MKN behöver hjälp av jurister och vägledande myndigheter. Jönköping VP-anvisningarna Miljöledningssystem Följs upp flera gånger per år. Svårt att veta när man är klar Vattengrupp, vattenstrategisk chefsgrupp Samlad Åtgärdsplan Vatten Värmland Workshops med enheterna. Vad kan vi göra vilka andra uppdrag Har inte följts upp. Chefsgrupp för hantering av vattenförvaltningsarbetet. Halland Inget formellt beslut/dokument Behöver hitta formerna nu. Östergötland Vattengrupp (vatten, klimat, plan, lantbruk med flera) träffas varje månad. Tema och aktuella frågor.återrapportering möten Miljö och klimatberedningen Skåne Återrapporterar att ÅP genomförande ingår i miljömålsprogrammet. Samverkan på avdelningarna om ÅP. Många inofficiella kanaler. Chefsgrupp. Vattengrupp med både bsekt, åtgärds, vattenverksamhet. Kalmar Har kanske förlitat sig på vattenmyndigheten. Chefsgrupp för berörda enhetschefer. 4 ggr per år. Återrapportering, miljömålen.

7 Tar fram strategi som landshövding skriver under. Vattenkraft finns. Nu är lantbruksfrågor, övergödning på gång. Västra Götaland Ledningsgruppen sa att det ska satsas på och alla berörda ska vara med. Processen var det mest värdefulla. Chefer på tvären. Tvärgrupp för att hantera frågor som är tvärsektoriella. Diskussion Åtgärd 30 var vagt skriven och utfallet har skiftat. VM ser inte det som ett problem. Det viktiga är att syftet uppfylls. I kommande ÅP klargörs syftet mer. Om behov finns får vi lyfta till mer ingående diskussion. Följande är viktigt för att få igång samverkan internt: Formellt utpekat ansvar viktigt Formella samverkansgrupper Chefsgrupp Informella kontakter också Att tid avsätts på alla berörda enheter Instruktion i VP-anvisningar Nå plansidan och juristerna Samverkan plan - Plantjänst i Skåne, nu har han utbildat övriga och granskningen funkar inom planenheten. - Värmland planfokus. Titta på alla planer. Vill få planfolket att själva kunna hantera granskningen. Samverkan landsbygd - Rådgivning och kompetensutbildning är det viktiga i ÅP - Greppa och vattendragsgrupper, prioriterade områden. - Greppa-konsulterna behöver utbildas. - Mer flexibilitet i greppa-modulerna. - Miljöstöden behöver bli mer av styrmedel Metod för gruppdiskussion Viktigt att hjälpa berörda att prioritera så att det blir verkstad. Östergötland tillsynarna är på. Vill ha hjälp med prioritering. Lågt hängande frukter.

8 Vi har prioriterat och kommer nu ta en diskussion med berörda enheter, ser det som en hjälp för dom att prioritera. Geografisk kraftsamling olika typer av åtgärder i samverkan. Diskussion med prövning och tillsyn hur tillämpa MKN. Stor utmaning. MSS-projekt MKN och tillsyn blir av nästa år. Vilka län? Utsläppspunkt i miljöreda behöver finnas och synas i GIS. Chefsjuristernas nätverk och vägledande myndigheter behöver ta bollen! Planera in MKN-träffar efter att vägledningen om MKN och Weserdomen är klar. Workshop D Bra exempel inom åtgärdsarbetet. Tre redovisningspunkter: God exempel finns, men en sammanställning av dem saknas. Nytta behöver inte bara beskrivas som pengar BS och VM kan sprida goda exempel, antingen genom egna möten eller genom andra möten, tex miljömålsmöten Det kan i längden missgynna åtgärdstakten om staten går in och finansierar åtgärder. Länens arbete: VGL: Demoprojekt i bra områden som kan visa på hur olika åtgärder se ut. Kalmar: Emå-projektet, ett SÅP-finansierat rådgivningsprojekt för lantbrukare att minska miljöpåverkan. Värdering av ekosystemtjänster pågår. Skåne: Det pågår många projekt, även Life-projekt. Blekinge: Goda exempel finns, men ingen metodik för att nå bra resultat. Mer slingrig väg, där vissa projekt blir bra, andra mindre bra utan att man vet varför. Det är inte alltid lämpligt att staten finansierar projekt som skulle betalas med PPP, det kan i längden hämma åtgärdstakten. Jönköping: Har provfiskat i samarbete med fiskevårdsområdena, och där fått en bra dialog inför fortsatt åtgärdsarbete. Värmland: vattendragsvandringar, dock svårt att få med politiket även om allmänheten har kommit, Truminventeringar av skogsägare och fiskvandring

9 Åtgärder i marin miljö: Svårt med stora vattenförekomster och högt exploateringstryck, VGL har musselodlingar och ålgräs, Kalmar har ålgräs och kartläggning av svartmunnad smörbult. Marint skräp Hur når man politiker? Media är media med på ett projekt är det lättare att få med politiker Via tjänstemän som förstår vinsten Välj rätt tillfälle, dels i budgetsammanhang, valcykeln och årstid/nyhetsflöde En kommun börjar komma då kommer ofta även de andra Tryck från allmänhet Dagtid kan vara svårt, ibland är kvällstid bättre. Visa på kostnadseffektiva åtgärder, med siffror. Finns projekt i USA men kan titta på Hur sprida goda exempel? Möten, typ vattenrådens dag Flik på VMs hemsida med pågående projekt Flik på LST hemsida Vattenrådens hemsida ska ev omvandlas till ett facebook forum uppmuntra vattenråden att lägga in allt där Åtgärdsbiblioteket här kan man hämta inspiration och information om åtgärder, används en del redan men kan utvecklas mycket LST tar fram lokala åtgärdsprogram som stäms av med vattenråden/kommunerna Nytta med åtgärder: gärna någon uppskattning kostand/inkomst medborgarnyttan bättre boendemiljö ekosystemtjänster Workshop E Hur ska länsstyrelserna få igång arbetet med åtgärder? Prioritering av åtgärder kan vara ett sätt att komma framåt. - Jönköpings arbetssätt. Jönköping använder sin modell för prioritering av åtgärder. Leder till att man prioriterar områden, mäter för att verifiera påverkan, prövning & tillsyn, samverkan (och VU som söker bidrag för sina åtgärder), uppföljning med nya provtagningar osv. - Ibland viktigt med länsstyrelsegemensam prioritering. T ex vandringshinder och vattenverksamheter är det särskilt viktigt.

10 Exempel från Halland på hur Lst kan jobba tvärs länsstyrelsens enheter, MKN - Bsek sammanställer återkommande pågående vattenärenden - Bsek granskar underlag i VISS och gör eventuella kvalitetsförbättringar (?) - Bsek samverkar med aktuell enhet. - Viktigt att det få bra vägledning kring MKN i planer. Hoppet ställs till Lst-juristernas pågående arbete. - Hur hantera tillkommande belastningar i biflöden som påverkar nedströms? VISS-utveckling - Utveckla så att fler skärningar och utdrag kan göras, t ex per kommun, per mindre åtgärdsområden mm. - Vi bör ha en upplåst version av VISS för att kunna göra om statusklassningar som syns direkt istället för i excel-filer vid sidan av!

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Anslag 1:11 Villkor 13 25 000 000 kr ska användas till förstärkt arbete med vägledning, tillsyn, prövning och

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Miljösamverkan Sverige Myndigheternas syn på åtgärdsbetinget i vattendelegationernas beslut 2009 om vattenförvaltningsplaner för genomförande av EU:s ramvattendirektiv

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Vattenförvaltningen viktig del av svenskt miljömålsarbete På alla nivåer: Kommunal Regional Nationell

Läs mer

Svensk vattenförvaltning i kortform. Niklas Holmgren Sylvia Kinberg Carola Lindeberg Katrin H Sjöberg

Svensk vattenförvaltning i kortform. Niklas Holmgren Sylvia Kinberg Carola Lindeberg Katrin H Sjöberg Svensk vattenförvaltning i kortform Niklas Holmgren Sylvia Kinberg Carola Lindeberg Katrin H Sjöberg Innehåll Vattendirektivet Direktiv och lagstiftning Sveriges förvaltningsmodell Organisation och redskap

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse

VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse Syfte och målbild VÅG Syftet med vattendirektivet är att alla ytvattenförekomster ska bibehålla eller uppnå god kemisk och ekologisk status samt

Läs mer

Vattenförvaltingen samråd 2014-2015

Vattenförvaltingen samråd 2014-2015 Vattenförvaltingen samråd 2014-2015 Vattenutmaningar i närtid Vattenverksamhetsutredningen Avgiftssystem för vattenprovtagning Samråd vattenförvaltningen 2015-2021 Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 3

Läs mer

Instruktion finansieringsuppgiften

Instruktion finansieringsuppgiften Instruktion finansieringsuppgiften Er uppgiften är att finansiera åtgärdsprogrammets övergödningsåtgärder. Varje deltagare har fått en femhundring, en hundring och en 50-lapp. Ni ska på baksidan kryssa

Läs mer

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll TVL-info 2015:8 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll Myndigheter och kommuner har en skyldighet att söka

Läs mer

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Ekologisk status i kilaåns avrinningsområde Remissvar samråd 2009 Antal remissinstanser via brev, e-post och webbenkäter Bottenviken Bottenhavet Norra Östersjön

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

Enköpings kommun /

Enköpings kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Enköpings kommun / kommunstyrelsekontor@enkoping.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012 Planera för vatten! Workshop i Östersund 3 maj 2012 Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna Vilka behov finns av planering för vatten? Vilka är hindren för en fungerande planering för vatten?

Läs mer

Water Co-Governance for sustainable eco systems

Water Co-Governance for sustainable eco systems Water Co-Governance for sustainable eco systems Ökat deltagande och genomförande i vattenförvaltningen 2016-2019 Peter Nolbrant peter.nolbrant@havochvatten.se Varför lokalt deltagande? Samverkan är en

Läs mer

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här?

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? attenrådens dag Värmland 2013 Program Vattenrådens dag 21 februari 2013 09.30-10.00 Välkommen och introduktion Länsstyrelsen 10.00 10.30 Arne Magnus Hekne och Trine Frisli

Läs mer

Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan

Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan Hur hänger allt ihop? Jordbruk Vattenkraft Skogsbruk Industri Exploatering Övergödning Fysisk påverkan Försurning Miljögifter

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt PROTOKOLL 1 (5) Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Tisdagen den 14 mars 2017 Plats: Länsstyrelsen i Kalmar Ledamöter: Malin Almqvist (tf ordförande) Marianne Andersson

Läs mer

Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kungsådra

Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kungsådra Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kristianstad dec 2010 Dea Carlsson, vattenvårdsdirektör Kungsådra 1442-1983 Den del av strömfåran som enligt lag inte fick stängas eller

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov verka

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland, Västra Götaland,

Läs mer

Inbjudan och program

Inbjudan och program Till länsstyrelserna i Södra Östersjöns vattendistrikt och i Västerhavets vattendistrikt (m.fl.) Inbjudan och program Inom ramen för projekten Kulturmiljö och vattenförvaltning i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Marks kommun / markskommun@mark.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-07 14:22:49 Avslutade: 2016-02-25 11:12:48

Läs mer

Regeringens prövning av åtgärdsprogrammet. Irene Bohman

Regeringens prövning av åtgärdsprogrammet. Irene Bohman Regeringens prövning av åtgärdsprogrammet Irene Bohman Maj 2015 PRÖVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAMMET Överlämnade åtgärdsprogrammet till regeringen för en eventuell prövning enligt VFF 6 kap 4 punkt 1 och/eller

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Branschorg. Vattenmynd. Kommuner LST. Ideella org. Andra mynd. Enskilda

Branschorg. Vattenmynd. Kommuner LST. Ideella org. Andra mynd. Enskilda Länsstyrelsens roll i åtgärdsarbetet Christian Weyer, Beredningssekretariatet för vattenförvaltningen vid Länsstyrelsen i Stockholms län, (Arbetsområden: samverkan och info) Branschorg. Vattenmynd. Kommuner

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Aneby kommun / aneby.kommun@aneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-26 14:11:32

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Gullspångsälvens vattenvårdsförbund och vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kalmar kommun / kommun@kalmar.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:05:35

Läs mer

Miljökvalitetsnormer i Sverige

Miljökvalitetsnormer i Sverige Miljökvalitetsnormer i Sverige EU:s vattenlagstiftning Vattenuttag, Fiskvatten-, Musselvatten-, Badvatten- och Dricksvattendirektiv Avloppsvatten Nitrat från jordbruk Dricksvatten IPPC Vattendirektivet

Läs mer

VA-planering i brett perspektiv?

VA-planering i brett perspektiv? VA-planering i brett perspektiv? Mats Johansson Ecoloop Vattendagarna Kristianstad 26 november 2014 1 1. Inledning 2. Vad är VA-planering? - Vägledning och Kommunexempel 3. Vad är vattenplanering? - Definition

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Huddinge kommun / huddinge@huddinge.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 07:59:38 Avslutade: 2016-02-22 14:30:59

Läs mer

Vattenråden inom Södra Östersjön, sammanställning av årsredovisningar 2014

Vattenråden inom Södra Östersjön, sammanställning av årsredovisningar 2014 Vattenråden inom Södra Östersjön, sammanställning av årsredovisningar 2014 Vattenråden är viktiga för bra vatten Ett vattenråd representerar den lokala samverkan kring frågorna i vattenförvaltningsarbetet.

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Vattendagarna 2015 Irene Bohman BAKGRUND Verktyg för att nå vattenrelaterade miljömål. Verktyg för att nå reduktionsbetingen inom BSAP Stora delar av åtgärdsprogrammet

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Program 9.30 10.00 Morgonkaffe och macka 10.00 10.15 Tid för bättre vatten Vattendelegat 10.15 11.15 Nästan 600 sidor Vattenmyndigheten Samarbete

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kronobergs län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016 MKN för vatten seminarium och workshop Umeå 14 september 2016 Välkomna! Mål med dagen Ta in och sprida kunskap om MKN, att skapa kontaktnät och en arena för erfarenhetsutbyte kring MKN. Förhoppning De

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Camilla Vesterlund Vattenmyndigheten, Bottenvikens vattendistrikt Foto: Lars Björkelid Vattenförvaltningen 2015-2021 Samråd 1 november 2014 30

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund På gång inom Vattenförvaltningsarbetet Ann-Louise Haglund Vattenförvaltningsarbetet under 2015 Remiss från Vattenmyndigheterna Förslag till Åtgärdsprogram Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Örnsköldsviks kommun /

Örnsköldsviks kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Örnsköldsviks kommun / kommunen@ornskoldsvik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-07

Läs mer

Upplands Väsby kommun /

Upplands Väsby kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Upplands Väsby kommun / upplands.vasby.kommun@upplandsvasby.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Gävleborgs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Gävleborgs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Gävleborgs län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

MODELL FÖR KOMMUNERNAS ARBETE MED VATTENFÖRVALTNINGEN

MODELL FÖR KOMMUNERNAS ARBETE MED VATTENFÖRVALTNINGEN MODELL FÖR KOMMUNERNAS ARBETE MED VATTENFÖRVALTNINGEN PROJEKT VATTENFÖRVALTNING 2011-2012 MILJÖSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND www.miljosamverkan.se VATTEN MÅNGA VÄRDEN * EKOSYSTEM * DRICKSVATTEN * BEVATTNING

Läs mer

Karlskrona kommun /

Karlskrona kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Karlskrona kommun / karlskrona.kommun@karlskrona.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Flens kommun / flenskommun@flen.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 07:56:34 Avslutade: 2016-02-15 13:29:45

Läs mer

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Vision Tillsammans värnar vi vattnets värden Verksamhetsidé Vi inspirerar till och banar väg för rätt vattenkvalitet Aktuellt inom vattenförvaltningen

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Mats Wallin Vattenvårdsdirektör Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanland Vatten ska användas och värnas samtidigt!

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov verka

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lund kommun / lunds.kommun@lund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 15:27:08

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Gotlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Gotlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen Gotlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt Västerås 2015-09-18 David Liderfelt Syfte med dagen Omstart för processen mot en fullskalig ansökan Gemensam bild av processen och projektet Information

Läs mer

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner.

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Höje å avrinningsområde

Läs mer

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland SAMRÅDSDOKUMENT Kalmar Västra Götaland Fördjupade utmaningar I slutet av 2016 beslutades om en förvaltningsplan, ett åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Södra Östersjöns respektive Västerhavets

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lilla Edets kommun / kommunen@lillaedet.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-28 15:03:19 Avslutade: 2016-01-07

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Åmåls kommun / kommun@amal.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:03:35 Avslutade:

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Länsstyrelsernas uppdrag och verksamhetsområden 2. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 3. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 4. Exempel

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Ronneby kommun / stadshuset@ronneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 11:27:44

Läs mer

Samverkan och samråd

Samverkan och samråd Samverkan och samråd Länsstyrelsens beredningssekretariat samverkat med ett stort antal aktörer under hela förvaltningscykeln Vattenmyndighetens FP ÅP MKN MKB dokument för samråd i 6 månader Samverkan

Läs mer

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige.

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland,

Läs mer

Nynäshamns kommun /

Nynäshamns kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Nynäshamns kommun / kommunstyrelsen@nynashamn.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Lekebergs kommun /

Lekebergs kommun / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lekebergs kommun / lekebergs.kommun@lekeberg.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-25 08:06:58 Avslutade: 2016-01-25

Läs mer

Martin Larsson Norra Östersjöns vattendistrikt. Lantmäteriet geodatasamverkan Enköpings kommun

Martin Larsson Norra Östersjöns vattendistrikt. Lantmäteriet geodatasamverkan Enköpings kommun Martin Larsson Norra Östersjöns vattendistrikt Lantmäteriet geodatasamverkan Enköpings kommun Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2015-2021 - Vattenförvaltning 2.0 - Data om dagvatten - Vattendirektivet

Läs mer

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål.

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Titel: Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö-miljömål Beställare: RUS Länsstyrelserna

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Borgholms kommun / kommun@borgholm.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-01 07:53:29 Avslutade: 2016-02-26 16:00:56

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kristianstads kommun / info@kristianstad.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt

Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt. Västerås David Liderfelt Ett svenskt LIFE IP för Norra Östersjöns vattendistrikt Västerås 2015-09-18 David Liderfelt Varför ett projekt? Tuffa mål, tröga styrmedel Intressekonflikter Finansiering Det här har hänt Deadline CN 10/10

Läs mer

Länsstyrelsen Gotlands län /

Länsstyrelsen Gotlands län / Undersökning: Återrapportering 2015 Länsstyrelser Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:39:06 Namn / E-post: Länsstyrelsen Gotlands län / gotland@lansstyrelsen.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram?

Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram? Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram? Irene Bohman Nationell kalkhandläggarträff 2016-03-15 Maj PRÖVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAMMET Överlämnade åtgärdsprogrammet till regeringen för en eventuell

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Malmö stad / kommunstyrelsen@malmo.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-14 09:55:10 Avslutade: 2016-02-25 16:09:14

Läs mer

Strömsunds kommun /

Strömsunds kommun / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Strömsunds kommun / stromsunds.kommun@stromsund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 14:47:46 Avslutade: 2016-02-24

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor 27 mars 2018 1 Bilagor Bilaga 1 Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor Mellan den 1 november 2017 och den 30 april

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Justering av vattenförekomster 2011-2015

Justering av vattenförekomster 2011-2015 Justering av 2011-2015 I december 2009 beslutade vattendelegationerna i Sveriges fem vattenmyndigheter om kvalitetskrav (miljökvalitetsnormer) för alla fastställda i landet. En kombination av att det material

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Dricksvattenutredningen

Dricksvattenutredningen Aktuellt Dricksvattenutredningen Vattenverksamhetsutredningen Vägledning Weserdomen MKN-skrift och utbildningar Formell underrättelse från EU-KOM Vattendirektörsmöte WATERS Vattenbristen Extra bidrag till

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

Referensgruppsmöte Jord- skog

Referensgruppsmöte Jord- skog Referensgruppsmöte Jord- skog Vad händer inom vattenförvaltningen? Mats Wallin Tillsammans värnar vi vattnets värden! Samrådsperioder Synpunkter på samrådsmötena Vattenskyddsområden. Länsstyrelsen i vissa

Läs mer

Bilaga 4 Mall för årsredovisning

Bilaga 4 Mall för årsredovisning Bilaga 4 Mall för årsredovisning Rapportering och ansökan av verksamhets bidrag för vattenråd Alla vattenråd som har en överenskommelse med Vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag

Läs mer

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2017-2020 Anna Ek, vik. miljömålssamordnare, 3 december 2015 Varför ett nytt åtgärdsprogram? Länsstyrelsens instruktion 5a: Länsstyrelsen ska

Läs mer

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattenmyndigheten Södra Östersjön SKL:s miljöchefsnätverksträff 28 september 5 beslut om Förvaltningsplaner Förslag till statens

Läs mer

Länsstyrelsen i Uppsala län /

Länsstyrelsen i Uppsala län / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:39:06 Namn / E-post: Länsstyrelsen i Uppsala län / uppsala@lansstyrelsen.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-08 11:07:04 Avslutade:

Läs mer

Ledningsgruppsmöte 24 april 2014

Ledningsgruppsmöte 24 april 2014 Ledningsgruppsmöte 24 april 2014 Dagordning: 1. Kalmarsundskommissionens VP 2014 2. Årets kustvattenturné riktas mot näringslivet. Kalmar 1 okt, Västervik 2 okt 3. Viktiga möten kring Kalmarsund och Östersjön

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Värmland, beredningssekretariatet gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade

Läs mer