Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C. Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C. Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (10) Teknikutskottet Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson (C) Marianne Utterdahl (SIV) Åsa Johansson (S) ers för Aida Alvinius I tjänsten Justering Agnetha Jonsson, chef landstingsservice Susanne Jangentorp, sekreterare Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Miranda Fredriksson, miljösamordnare Anders Thörnqvist, tf chef landstings-it Mikael Borén, IT-chef Anna-Lena Wingqvist, administrativ chef Åsa Löfvenberg, enhetschef folkhälsa och samhällsmedicin Utsågs vice ordföranden att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 1 Formalia Ordföranden hälsade alla välkomna och inledde mötet med en presentationsrunda. Mikael Borén, ny IT-chef, hälsades välkommen. Dagordningen godkändes med komplettering av ärendet Artic Light e-he@lth Conference 2012 under paragraf 5. 2 Rapporter Årsavstämning landstings-it Anders T redovisade IT:s resultat Arbetet pågår med att bygga upp IT:s organisation i linje med den struktur som tagits fram i IT-utredningen. Man jobbar med att bygga upp olika förvaltningsfamiljer.

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 2 (10) Nedan följer en sammanfattning från de olika perspektiven. Medborgarperspektivet Landstings-IT visar god tillgänglighet på till kärnverksamheten tillhandahållna IT-tjänster. Utvecklingen av området vårdinformationssystem, framförallt genom programmet Pegasus, drivs till stor del med patientsäkerhet som krav- och målbild. Införandet av vårdinformationssystemet Cosmic/Cosmic PAS fortsätter enligt plan. Under 2011 genomfördes pilotfasen av landstingets anslutning till Nationell Patientöversikt (NPÖ). Pilotfasen omfattade dels att starta en begränsad överföring av provresultat till NPÖ, dels att ge vårdpersonal inom primärvården i östra Värmland möjlighet att ta del av framförallt andra vårdgivares information i NPÖ, bland annat från Örebro läns landsting. Det första delmålet beräknas vara helt uppfyllt i februari Verksamhetsperspektivet Kvalitetsarbetet med utveckling av processer fortgår. IT arbetar nu intensivt med ITIL-processerna Incident, Ändringshantering och Konfiguration. Arbetet innebär att för varje process definiera flöden och rutiner som hör ihop med dessa och anpassa verksamheten därefter. För att anpassa IT:s organisation till kundernas förväntan och behov mer tydligt, presenteras ett förslag till nya arbetsformer. IT-nära förvaltning från landstings-it ska samverka med verksamhetsnära förvaltning från kärnverksamheten. Samverkan kring förvaltningsobjekt är central i det förslaget. Inom landstings-it har nu en organisationsförändring genomförts uppbyggd på tre tydliga delar, IT Strategi & Arkitektur, IT Utvecklingsstöd och IT Service & Förvaltning. Arbetet med att finna former för samverkan pågår intensivt. Medarbetarperspektivet Under senare delen av 2011 genomfördes återigen en medarbetarenkät. Resultatet var glädjande nog bättre jämfört med enkäten som genomfördes för tre år sedan. Landstings-IT har också, bland annat utifrån tidigare resultat, nu genomfört en översyn av hela sin organisation och fört en dialog kring denna med berörda intressenter. Denna process kan vara en av anledningarna till att de generella resultaten nu är högre än senast. Ekonomiperspektivet Ekonomiskt utfall för perioden visar ett underskott på 0,8 miljoner kronor för helåret 2011.

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 3 (10) Verksamhetsstöd inom programmet Pegasus har behövt förstärkas med externa resurser för att kunna hålla tidplanen. Tillkommande kostnader för landstings-it att bära under året i detta avseende var drygt 2 miljoner kronor. Effektiviseringsarbete inom IT:s organisation har kunnat begränsa underskottet. Övrigt Inflyttning och driftsättning av nya byggnader hus 1 och 2 inom Centralsjukhuset har under 2011 krävt stora insatser från IT-drift liksom i projekt som CSK 2013 och kansliflytten till Sommaro. Utöver dessa större omflyttningar deltar också IT som delprojektledare IT för hus 60. Dessa arbetsinsatser sammantaget är svårt att leverera med befintliga personalresurser. Dialog kring denna problematik kommer att fortsätta under Sjukfrånvaron har stigit till 3,74 procent 2011 jämfört med 2,43 procent Det beror till största delen på långtidssjukskrivningar. Årsavstämning landstingsservice Agnetha J redovisade resultatet för landstingsservice Nedan följer en sammanfattning av året Följande aktiviteter gick bra Ombyggnaden av köket. Maten till Landstingshuset har tillagats av landstingets personal i Färjestads lokaler. Patienter och gäster har inte upplevt några störningar utan har varit nöjda. Serviceteamet i nya Landstingshuset. Uppdraget omfattar helhetsansvar för huset inom servicefunktionerna. Det skapar engagemang och arbetsglädje i teamet, fungerar bra och kommer att vara vägledande för framtida organisation. Ekologiska livsmedel och mat lagad från grunden. Andelen ekologiska livsmedel ökar successivt. Landstingservice är delaktiga i processerna ABBA, FRISK, självbetjäningsterminaler. Detta kommer att brukas i de nya operationslokalerna. Benchmarking inom kost och städ samt materialförsörjning har genomförts. Detta har genererat i två projekt, inom städ och materialförsörjning. Vid landstingsfullmäktige den 26 oktober fick kostverksamheten ta emot utmärkelsen kvartalets idé. Detta för att man deltagit i ett nationellt benchmarkingnätverk och placerat sig på första plats.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 4 (10) Personalen har fått kompetensutveckling i service och bemötande. Telefonisterna har certifierats. Dessa aktiviteter medverkar till att medarbetarna känner yrkesstolthet och välbefinnande. Landstingsservice har genomfört ledarskapsutveckling. Detta har gjort att cheferna lärt känna varandra bättre vilket har bidragit till att vi-känslan i landstingsservice har stärkts. Telefoniupphandlingen Förberedelser pågår under hela 2012 innan allt har uppfyllts enligt avtalet. Plattformen ska uppgraderas. Tele samverkar med IT kring många frågor. Man har kommit tillrätta med VCC (Viritual Contact Center) vilket ökat telefontillgängligheten. 100 procent av poolbilarna är miljöfordon (85 bilar). En ny upphandling ska genomföras Miljökraven kommer då att skärpas ytterligare. Aktiviteter som gick mindre bra Ekonomin, resultatet för landstingsservice 2011 visar ett underskott på kr. Underskottet beror framförallt på ökade kostnader för patientresor och porto. Patientresor Kostnaden för taxitransporterna har ökat. Det är ingen större ökning i antalet resor. Ökningen är kopplad till en prisökning när nya avtalen för taxi trädde i kraft. Kostnadsökningen är 7,2 miljoner kronor för Det nya avtalet innehåller färre körområden än det gamla avtalet. De långa resorna inom länet har blivit dyrare för Landstinget i Värmland. Arbetet fokuseras nu på att minska antalet taxiresor och att utöka servicelinjerna. Efterfrågan på servicelinjer ökar. Under perioden 1-19 januari har efterfrågan ökat med 25 procent jämfört med samma period förra året. Dialogen fortsätter med taxibolagen och Värmlandstrafik för att försöka finna en lösning på problemet. Erfarenheter av året som gått Värdet av processorienterat arbetsätt och att hålla ihop processerna LEAN Servicekvalitet, kund och patientfokus Årsavstämning landstingsfastigheter Lars N redovisade landstingsfastigheters resultat för 2011.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 5 (10) Det har varit ett händelserikt år då två nya hus på Centralsjukhuset har tagits i bruk. Landstingsfastigheter har fokuserat på att få igång och trimma husen så att de ska vara så energisnåla som möjligt. Tre nya projekt har startats upp under året, operation öst, rättpsykiatrin med mera i Kristinehamn, och CSK Ombyggnationen av hus 2 i Kristinehamn påbörjas under augusti Sjukfrånvaron har ökat från 1,51 procent 2010 till 2,59 procent Detta beror huvudsakligen på långtidssjukskrivningar. Utsläppen från värmeförsörjningen har minskat från ton koldioxidekvivalenter 2010 till 750 ton Utsläppen från elförsörjningen har minskat från ton koldioxidekvivalenter 2010 till 38,6 ton Detta beror på att all el som köpts in under 2011 är ursprungsmärkt och kommer från vattenkraft. Ekonomiskt resultat 2011 Landstingsfastigheters kamerala resultat uppgår till ett underskott om tkr. Det verksamhetsmässiga resultatet är ett överskott om tkr. Orsak till differensen Landstingsfastigheter fick sent hösten 2010 i uppdrag att genomföra så kallade eftersatta underhållsåtgärder i det bestånd av lokaler som landstinget tidigare sålt respektive sådana som fortfarande är i landstingets ägo. Någon finansiering av dessa åtgärder har ännu inte erhållits. Kostnaderna för dessa åtgärder belastar landstingsfastigheters resultat med tkr. Landstingsfastigheter har under de senaste 10 åren haft extremt lågt anslag för planerade underhållsåtgärder. Underhållsliknande åtgärder har istället finansierats under rubriken säkra drift projekt. I 2012 års driftbudget har avsatts 25 miljoner kronor för underhållsåtgärder. Stora poster Intäkter och kostnader för flytt till nya Landstingshuset. Kostnaden för energiförbrukningen har minskat med 11,5 miljoner kronor jämfört med föregående år. Detta beror på minskad förbrukning och bra resultat i elaffärer.

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 6 (10) 3 Ärenden till landstingsstyrelsen Miljöpolitiskt program Miranda F redovisade det miljöpolitiska programmet då Curt M var förhindrad att närvara. En genomgång av majoritetens nya förslag till formuleringar i programmet gjordes. Oppositionen tog upp frågan hur det miljöpolitiska programmet ska hanteras i förhållande till det femte perspektivet miljö i landstingsplanen. Vad ska styra verksamheten? Hur ska redovisning ske? Enligt majoriteten ska det miljöpolitiska programmet vara ett stöd för verksamheten att utforma miljöperspektivet i landstingsplanen. En årlig redovisning av det miljöpolitiska programmet är tänkt att ske i landstingsstyrelsen. Synpunkter lämnades vid majoritetens möte den 30 januari. Följande text föreslås tas bort (kursiverat). Under rubriken hälsofrämjande och trivsamma inne- och utemiljöer. Fullgod service ska kunna upplevas av alla i landstingets lokaler oavsett eventuell överkänslighet. Under rubriken ledning, styrning och samordning, mål. Säkerställande av en effektiv bemanning. Under rubriken ledning, styrning och samordning, mål, fördes en diskussion kring följande text och hur uppföljning ska ske. Styrande riktlinjer för alla investeringar när det gäller miljökriterier och uppföljning av dem. Utskottet hade olika uppfattning om huruvida textavsnittet om miljökriterier ska tas bort eller inte. Transporter Lars N framförde att det finns fordon inom landstinget exempelvis hjullastare som inte drivs med fossila bränslen. Hälsofrämjande och trivsamma inne- och utemiljöer Texten som berör grönytor handlar inte om kvantitet utan kvalitets- o upplevelseegenskaper. Oppositionen lämnade inga synpunkter på det miljöpolitiska programmet. Vårdgivardirektiv angående hantering av smittförande avfall Ärendet utgick och redovisas på nästa teknikutskott.

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 7 (10) 4 Informationsärenden Information om ny ärende- och beslutsprocess Anna-Lena W informerade om projektet ny ärende- och beslutsprocess. Med utgångspunkt i landstingsdirektörens uppdrag samt workshop med utskottens presidier, tjänstemän och Sven-Martin Åkesson, pågår inom landstinget ett projekt. Syftet är att identifiera och tydliggöra ärendeflödet inom beslutsprocessen och att effektivisera och modernisera beslutsprocessen. Arbetet omfattar att förbättra beslutsunderlagen modernisera språket och förkorta beslutsprocessen effektivisera tillhandahållandet av beslutsunderlag tydliggöra hur ledning och styrning ska fungera tydliggöra roller (bland annat utskottens och handläggarens) arbeta fram gemensamma förhållningssätt för politiker och tjänstemän Syftet med styrelsens utskott enligt styrelsens reglemente Huvudsyftet är att ge styrelsens ledamöter och ersättare möjlighet att fördjupa sig inom olika verksamhetsområden vilket i sin tur syftar till att bästa möjliga beslut fattas i styrelsen eftersom politikerna har djupare kunskap att kunna ge bästa möjliga råd och stöd till ett ärende tack vare den djupare kunskapen. Bereda ärenden inför behandling i styrelsen (AU svarar för samordning och slutlig beredning). Utskotten ska i dialogform bistå ärendeberedningen med rådgivning och kunskap utifrån politiska mål, inriktningar och värderingar. Beredning i utskotten ska ske i dialogform. Landstingsdirektören ansvarar för beredningen, om ej annat beslutas i styrelsen. Besluta i ärenden i de fall styrelsen ger särskild delegation. Utskotten har möjlighet att ta initiativ inom sina respektive områden. Eventuella initiativ ska ställas till landstingsstyrelsen och beredas i vanlig ordning, det vill säga styras in till landstingsdirektörens ledningsgrupp (LDL). Utskotten kan lämna synpunkter till handläggaren, som sammanfattas i protokollet, i ärenden till landstingsstyrelsen som är instyrda via LDL.

8 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 8 (10) Samverkansavtal med Karlstads kommun avseende översvämningsskydd för Älvgatan och Centralsjukhuset Lars N informerade om samverkansavtalet. Stora delar av Centralsjukhuset och angränsande gator riskerar att översvämmas i samband med höga vattenflöden i Klarälven. En längre sträcka utmed Älvgatan behöver ett permanent och robust skydd, vilket kan stå emot ett sådant scenario och säkerställa sjukhusets funktion och tillgänglighet. Parterna planerar att gemensamt anlägga ett permanent översvämningsskydd utmed en längre sträcka av Älvgatan. Översvämningsskyddet skall säkra sjukhusets funktion och dess tillgänglighet i samband med höga flöden i Klarälven. I samverkan mellan Karlstads kommun, såsom väghållare, och Landstinget i Värmland, såsom verksamhetsutövare och fastighetsägare har ett förslag till samverkansavtal utarbetats. Avtalsförslaget reglerar parternas roller och ansvar för att gemensamt och samordnat anlägga och svara för drift och underhåll av erforderliga anläggningar. Ärendet hanteras i en parallell process i Karlstads kommun. Kommunen har till Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) lämnat preliminär ansökan om statsbidrag. MSB:s slutliga beslut om statligt bidrag avvaktar laga kraft, vunnen detaljplan och miljödom. Ansökan om miljödom planeras ske under våren 2012 och dom förväntas inom en handläggningstid understigande ett år. Arbetet kan påbörjas tidigast under våren Milleniekommun Åsa Löfvenberg informerade om vad milleniekommun innebär. Man kan ansöka om att bli milleniekommun/landsting. SKL startade ett arbete några år tillbaka för att stimulera att målen uppnås. Det handlar dels om hur man uppnår milleniemålen, dels om hur man kommunicerar till medborgarna. Kommuner eller landsting som bidrar till en bättre värld kan få titeln millenikommun/landsting. FN:s åtta milleniemål är: Halvera fattigdom och hunger Ge barn rätt till skola Öka jämställdheten

9 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 9 (10) Minska barnadödligheten Minska mödradödligheten Stoppa sjukdomar Rädda miljön Öka samarbetet i världen Landstinget har styrdokument som styr mot dessa mål förutom när det gäller målet om att halvera fattigdom och hunger. De allra flesta vill att vi i Sverige bidrar till utveckling i världen. Genom att bli en Milleniekommun/landsting skapar man ett sammanhang där mycket som redan görs får en gemensam inriktning. Det finns en motion till landstingsfullmäktige med förslag att Landstinget i Värmland ansöker om att bli en Milleniekommun/landsting. Ärendet behandlas enligt plan i landstingsfullmäktige i juni. Karlstads kommun och Kristinehamns kommun har fått utmärkelsen. Projektdirektiv förbättrad materialförsörjning i Landstinget i Värmland Agnetha J har skrivit fram ett projektdirektiv för förbättrad materialförsörjning. BiLiV-projektet ligger till grund för arbetet med att förbättra materialförsörjningsprocessen. Erfarenheterna från införandet av förrådshissen i hus 2 har gett erfarenhet och möjlighet att ytterligare förbättra processen. Efter snart ett års drift av förrådshissen har antalet artiklar som lagerhålls halverats, lageromsättningshastigheten har tredubblats och inga onödiga artiklar lagerhålls. Landstinget i Värmland har under året deltagit med Centralsjukhuset i Benchmarking om materialförsörjning tillsammans med 40 andra sjukhus. Benchmarkingen visar att de landsting som tagit ett helhetsansvar för materialförsörjningsprocessens samtliga delar har klarat de lägsta kostnaderna och den högsta servicenivån. Det finns intresse inom hälso- och sjukvården i vårt landsting att fortsätta jobba med lagerhanteringen. Det har framkommit konkreta förbättringsåtgärder. Projektet beräknas starta under februari 2012 och fortgå fram till juni Efter detta ska en utvärdering ske. Det ska också göras en utvärdering av förrådshissen via en kundenkät.

10 LANDSTINGET I VÄRMLAND Teknikutskottet 10 (10) SKL:s internationella möte Eva H informerade från SKL:s internationella möte. Mer information finns på SKL:s hemsida. EU:s hälsoprogram Eva H informerade om EU:s hälsoprogram. Det kommer att genomföras en samlad aktivitet kring detta i vår. Mer information finns på Statens Folkhälsoinstituts hemsida. Investeringar 2011, godkännande LD nr 11-11, LK/ Investeringar 2011 för kännedom, lades till handlingarna. 5 Övriga frågor Artic Light e-he@lth Conference 2012 Den juni genomförs Artic Light e-he@lth Conference 2012 i Norrbotten. Konferensen anordnas av AER, Landstinget i Norrbotten samt regional Telemedicin forum. Landstings-IT har jobbat med e-hälsa under flera år. Landstinget i Värmland är medlemmar i föreningen AER. IT kommer att delta på konferensen. En information kring e-hälsa kommer att genomföras längre fram i teknikutskottet. Inbjudningar Eva H presenterade aktuella inbjudningar. E-hälsa, juni Aktualiseringskonferens, 2 februari Anders Wijkman, mars. Vid protokollet Susanne Jangentorp Justeras Eva Hallström Mats Sandström

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C PROTOKOLL 1 (8) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Aina Wåhlund (S) Åsa Johansson (S) ers för Aida

Läs mer

Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan

Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) ordförande Birgitta

Läs mer

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M)

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Birgitta Wessmark (SIV) ers för Olof

Läs mer

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-11-11 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S)

Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028 Plats Landstingshuset, Sirius Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP)

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-30 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Åsa Johansson

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-03-17 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Susanne Jangentorp 2012-08-28 LK/120094 Plats Vårdcentralen i Kristinehamn, sammanträdesrum Hallonet Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP), ordförande Birgitta Kringlund

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Informations- och planeringsärenden

Informations- och planeringsärenden Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2013-03-05 LK/130062 Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Särskilt inbjudna Justering Landstingshuset, sammanträdesrum Rigel Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström

Läs mer

Agnetha Jonsson, chef Landstingsservice Annette Andersson, chef Landstingsfastigheter Mikael Borén, IT-chef Susanne Jangentorp, sekreterare

Agnetha Jonsson, chef Landstingsservice Annette Andersson, chef Landstingsfastigheter Mikael Borén, IT-chef Susanne Jangentorp, sekreterare Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-12-02 LK/140109 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset, grupprum B1 Eva Hallström (MP) Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S)

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2015-03-31 LK/150727 Plats Landstingshuset Karlstad Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S)

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare Protokoll 1 (5) Teknikutskottet 2013-08-13 LK/130062 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro PROTOKOLL 1 (5) TEKNIKUTSKOTTET Plats Universitetssjukhuset i Örebro Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Thomas Olsson (C) ersättare för Malin Hall (M) Åsa Johansson

Läs mer

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S)

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2014-01-21 LK/140107 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd

Läs mer

Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-04-20 LK/110028. Landstingshuset, sammanträdesrum Brage. Utsågs vice ordföranden att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

TEKNIKUTSKOTTET 2011-04-20 LK/110028. Landstingshuset, sammanträdesrum Brage. Utsågs vice ordföranden att jämte ordföranden justera dagens protokoll. PROTOKOLL 1 (9) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Brage Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Malin Hall (M) Aina Wåhlund (S) Åsa Johansson (S)

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer

Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer PROTOKOLL 1 (7) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131 Protokoll 1 (9) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2014-06-24 LK/141368 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S) 2:e vice

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-04-14 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A

Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A PROTOKOLL 1 (8) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (6) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-09-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S)

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-11-05 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund

Läs mer

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134 Sammanträdets plats och tid Övrigt Landstinget, Hus 3, Styrelserummet. Kyrkgatan 12, Östersund. 2011-10-20, klockan 10.00-11.45 Möte med Landstingsfullmäktiges presidium, klockan 8.30-9.30 Utbildning,

Läs mer

Birgitta Wessmark (SIV)

Birgitta Wessmark (SIV) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet Sekretariatet Susanne Jangentorp 2015-01-14 LK/150028 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Eva Hallström, ordförande 3 7 Per Gruvberger, vice ordförande, ordförande

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, grupprum B1

Informationsärenden. Landstingshuset, grupprum B1 Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2014-02-04 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Mats Sandström (S) ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Tomas Ohlsson (C) ers för Eva Hallström

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2015-03-25 Anders Marmon Rev/15010 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet under 2014 Rapport 16-14 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2012-10-24 87 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 17.15 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) ej 69-70, 505 Sara Andersson

Läs mer

David Berglund Judith Hult Alvi Berglund Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta Gladh Börje Lundin. Kia Carlsson. Sekreterare Paragrafer 57-69

David Berglund Judith Hult Alvi Berglund Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta Gladh Börje Lundin. Kia Carlsson. Sekreterare Paragrafer 57-69 Sammanträdets plats och tid Lokal Konferensrummet plan 12, Östersunds sjukhus, Kyrkgatan 16, Östersund. kl 09.00 15.50 Beslutande Anna Gundersson Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Lilla Sessionssalen, landstingshuset Frösön, kl 09.00-17.30 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Anna Gundersson (s) Annelie Bengtsson (m) Björn Karlsson (s) Alf Lundin (v) Stefan Wikén

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Region Dalarnas verksamhet och organisation. Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg

Region Dalarnas verksamhet och organisation. Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg Region Dalarnas verksamhet och organisation Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg Landstinget Dalarna Landstinget Dalarna är 28 183 km2 och till ytan den fjärde största landsting/region i Sverige I Dalarna

Läs mer

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1333 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-06 SLL Budget Johan Stjernfält 1 (3) Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av Jens Sjöström (S), Susanne

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Protokoll D.nr DU-KAN08-001

Protokoll D.nr DU-KAN08-001 2008-09-26 D.nr DU-KAN08-001 Protokoll från sammanträde med Gemensam nämnd för delar av länssjukvård och service inom Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, DU-nämnden Datum: 2008-09-26 Tid:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset Hus 2 Kyrkgatan 12, plan 2, kl 09.00-17.00 Beslutande Owen Laws (mp) Christer Siwertsson (m) Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (c ) Inger Jonsson (c ) Eija Dibba (v) Jonny

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan

Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Protokoll 1 (8) Teknikutskottet Susanne Jangentorp 2012-06-05 LK/120094 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP), ordförande Birgitta Kringlund (FP) Mats

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Landstingets ledningskontor, registrator

Landstingets ledningskontor, registrator funktionshinderfrågor 2016-06-07 1 (17) Plats och tid Landstingets konferenscentrum i Uppsala, 2016-06-07, kl. 09.00-12.00 ande Övriga deltagande Tarja Onegård (MP) ordf Inga Alm (C) 2:e vice ordf Erzsebét

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2012-12-12 LK/120094 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund

Läs mer

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsdirektörens Stab 2014-10-21 Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Handlingsplan KPP Landstingsstyrelsen har besvarat motion angående införande av KPP

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör PROTOKOLL 1 (6) 46-54, 2 bilagor Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, vice ordförande Erik Bergkvist Olle Edblom Helen Forsberg Karin Lundström

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-02-04. Beredningen för folkhälsa, livsmiljö och kultur

PROTOKOLL. Datum: 2009-02-04. Beredningen för folkhälsa, livsmiljö och kultur Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12. 2009-02-02 Kl 09.00-14.45. Färgfabriken, Stadsdel Norr, Byggnad 33, Infanterigatan 30. Kl 15.00-16.00. Beslutande Karen Moe Jönsson

Läs mer

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V)

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V) Protokoll 1(7) 2012-10-29 Tid och plats för Styrelserummet, Landstingshuset, Östersund den 29 oktober 2012, kl 10.00-10.25 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Karin Österberg (MP) ej tjänstgörande

Läs mer

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år.

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år. Medborgardialog 2013 Putte i Parken Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Principer för medborgardialog... 4 2.2 Medborgardialogens aktiviteter under 2013... 4 3. Genomförande... 5 3.1 Medborgardialog

Läs mer

Kerstin Weimer (FP) Sekreterare Paragrafer 135 143

Kerstin Weimer (FP) Sekreterare Paragrafer 135 143 Sammanträdets plats och tid Landstinget, Hus 2, Dr Pragrummet. Kyrkgatan 12, Östersund. 2011-12-08, klockan 09.00-16.30. Beslutande Anna Gundersson (S) David Berglund (S) Judith Hult (S) Börje Lundin (V)

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Informationsärenden. Plats Landstingshuset, grupprum B 1. Beslutande. Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Ersättare. Erik Jansson (SIV)

Informationsärenden. Plats Landstingshuset, grupprum B 1. Beslutande. Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Ersättare. Erik Jansson (SIV) Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2013-10-09 LK/130062 Plats Landstingshuset, grupprum B 1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson (C)

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (7) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2014-11-11 LK/140107 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, oppositionsråd (S)

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Landstingsstyrelsens personalutskott

Landstingsstyrelsens personalutskott PROTOKOLL 2012-10-16 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Marianne Hammarström Landstingsstyrelsens personalutskott Tid Tisdagen den 16 oktober, kl. 09.00 11.10 Plats Närvarande ledamöter Sessionssalen,

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-12-14 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-12-14 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30: - 12.30 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret Ledamöter Ove Andersson (m) ordförande Lena Hedlund (kd) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2007-08-22. Hotell Winn, Umeå den 22 augusti 2007 kl 13.00-16.50

PROTOKOLL. Datum: 2007-08-22. Hotell Winn, Umeå den 22 augusti 2007 kl 13.00-16.50 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Hotell Winn, Umeå den 22 augusti 2007 kl 13.00-16.50 Ann-Marie Johansson Anna Gundersson Annelie Bengtsson Siw Lundkvist Alf Lundin Stefan Wikén Yngve Hamberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör PROTOKOLL 1 (5) 1-10, 1 bilaga Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, vice ordförande Erik Bergkvist Helen Forsberg Karin Lundström Marianne

Läs mer

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för barn och unga 2015-02-10 1 (11) Plats och tid Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala, 2015-02-10, kl. 09.30 12.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh

Läs mer

Yvonne Kristoffersen (SIV) (Region Värmland) Linda Johansson (S) (Region Värmland) Mats Sandström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet.

Yvonne Kristoffersen (SIV) (Region Värmland) Linda Johansson (S) (Region Värmland) Mats Sandström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet. ^Region st^ Värmland Hj älpmedelsnämnd Plats och tid Skogsstjärnan, psykiatrihuset (Älvgatan 652, 30 Karlstad), kl.09:00-10:45 Beslutande Henrik Samuelsson (M) (ordförande) (Region Värmland) Eva Frykenberger

Läs mer

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad.

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad. Landstinget ~ DALARNA Hälso- och sjukvård Dalarna Division Primärvård BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (3) Dnr LD14/01457 000 32 5 Uppdnr 837 2015-08-31 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-10-26 Laholmsnämnden 76-88 Tid: Måndag 26 oktober 2009, kl. 08:30-16:45 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, Landstingskontoret, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Margareta

Läs mer

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen Reglemente för landstingsstyrelsen Allmänna bestämmelser 1 Landstingsstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. 2 Landstingsstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter

Läs mer

Landstingets ledningskontor, registrator

Landstingets ledningskontor, registrator funktionshinderfrågor 2016-10-07 1 (18) Plats och tid i Uppsala, 2016-10-07, kl. 09.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande Tarja Onegård (MP) ordf Magnus Ahlqvist (V) 1:e vise ord Inga Alm (C) 2:e vice

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Barnperspektiv, förstudie

Barnperspektiv, förstudie LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2015-09-07 Karin Selander Rev/15022 Barnperspektiv, förstudie Rapport 3-15 Barnperspektiv, förstudie Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025 I ~ II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet nllagra AU 6 3;lA BESLUTSUNDERLÄG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2013-05-06 Sida 1 (2) Dnr LD11/01660 Uppdnr 522 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland

Hjälpmedelsnämnden i Värmland LK/152888 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Sekretariatet 2 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Fullmäktige 2019-01-01 Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2014-03-26 Anders Marmon Rev/14003 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet under 2013 Rapport 13-13 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Läs mer

Inger Jonsson Emilia Blomqvist. Kia Carlsson. Ersätter Kerstin Weimer (FP) Övriga deltagare Marie Holm Sherman Ledningsstab Sekretariat

Inger Jonsson Emilia Blomqvist. Kia Carlsson. Ersätter Kerstin Weimer (FP) Övriga deltagare Marie Holm Sherman Ledningsstab Sekretariat Sammanträdets plats och tid Landstingshuset, plan 2, Dr Prag. Kyrkgatan 12, Östersund Partigrupp Alliansen: Plan 3, Syster Agnes, klockan 8.00-15.50 Beslutande Anna Gundersson Judith Hult Alvi Berglund

Läs mer

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare Protokoll 1(7) Organ Personalpolitiska utskottet Plats och tid Landstingshuset, hus 3 konferensrummet plan 2, den 18 december 2014 kl 13.00-16.05 Beslutande Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande

Läs mer

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö FoU-beredningen Tid 2017-06-15 13:00-16:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö Lennart Värmby (V) (ordförande) Charlotta Svanberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl

PROTOKOLL. Datum: Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl. 09.00 15.15 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Danuta Finke (C) Margareta Gladh (M) Annelie Bengtsson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 121017 LK/120073

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 121017 LK/120073 Protokoll 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskott Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 121017 LK/120073 Plats Beslutande Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-09-17 1 (16) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-09-17, kl. 14.00 16.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande Jenny

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1 (12) Plats och tid Gamla Stadshuset, Sammanträdesrum kl... ande ledamöter Kenneth Persson, Borlänge kommun Per Inge Nyberg, Landstinget Dalarna Sonja Johansson, Borlänge kommun Margreth Göransdotter,

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M)

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2014-10-01 LK/140109 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Åsa Johansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (6) 86 97 Plats Beslutande Närvarande ersättare Styrelserummet, Landstingshuset, Umeå Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Kenneth Isaksson Katarina

Läs mer

ARVIKA FJÄRRVÄRME AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

ARVIKA FJÄRRVÄRME AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger kl 11.15-12.00 2012-12-18 89 Beslutande Ledamöter Anders Söderström, ordförande Lisa Levin, vice ordförande Uno Eriksson, vice ordförande Göran Andersson, ledamot

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Ajournering 14.20-15.00

Ajournering 14.20-15.00 Tekniska nämnden 2010-08-31 Plats och tid Kommunstyrelsesalen 13.15-15.20 Ajournering 14.20-15.00 Beslutande Övriga deltagare Catrin Strömvall (S) Börje Blomkvist (S) Karl-Bertil Eklund (S) Hans Jansson

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-11-22

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-11-22 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-11-22 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerande Hus

Läs mer

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN Tid: 2002-03-11, kl 10.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad 1 Justering att utse Björn Ahlkvist att jämte ordföranden justera

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala Beredningen för barn och unga 2015-11-09 1 (13) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-11-09, kl. 09.00 10.00 Beslutande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande (tjänstgörande ordförande) Jenny

Läs mer

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-21 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2012-11- 2 6 Månadsrapport

Läs mer

Konstituerande styrelsemöte

Konstituerande styrelsemöte 2013-05-29 39 Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, Stadshuset kl 13.15 15.40 Konstituerande styrelsemöte Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande Ann-Sofie Alexandersson, vice ordförande

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2014 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2015 04 09 15REV29 2(11) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU=

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU= Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.35 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 2013-02-07 LK/130154

Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 2013-02-07 LK/130154 Protokoll 1 (5) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Hälso- och sjukvårdsstaben Anders Andrén, David Kvicklund 2013-02-07 LK/130154 Plats Beslutande Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande

Läs mer

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L)

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L) Sammanträdesdag Kl 17:00 Datum för justering: 2018-11-16 Gunnel Orselius-Dahl (L) Närvarande ledamöter Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (L) Rickard Wessman (M) Robert

Läs mer

Mats Hägglund, administrativ chef Eva Idfeldt, nämndsekreterare. Terje Andersson

Mats Hägglund, administrativ chef Eva Idfeldt, nämndsekreterare. Terje Andersson 2013-10-16 Sida 1-19 Socialnämnden Plats och tid Konferensrum Älven, Mora, onsdagen den 16 oktober 2013, kl 10.00-11.00 ande Bernt Persson (S) Christiane Djäken (M) Terje Andersson (C) Eva Johansson (S)

Läs mer

Överförmyndarenheten, Sjukhusvägen 39, Bollnäs onsdagen den 31 oktober 2018 kl 08:30

Överförmyndarenheten, Sjukhusvägen 39, Bollnäs onsdagen den 31 oktober 2018 kl 08:30 69(14) Plats och tid ande Överförmyndarenheten, Sjukhusvägen 39, Bollnäs onsdagen den 31 oktober 2018 kl 08:30 Ledamöter Ulf Torstensson (S) Ulrika Dahlberg (MP), Ordförande Cecilia Widéen (BP) Maria Rens

Läs mer