Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan"

Transkript

1 Protokoll 1 (8) Teknikutskottet Susanne Jangentorp LK/ Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP), ordförande Birgitta Kringlund (FP) Mats Sandström (S) Åsa Johansson (S) Thomas Olsson (C) Marianne Utterdahl (SIV) vice ordförande ers för Aida Alvinius I tjänsten Särskilt inbjudna Justering Agnetha Jonsson, chef landstingsservice Mikael Borén, chef landstings-it Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Curt Monfelt, miljöchef Miranda Fredriksson, miljösamordnare Pia-Britt Hildebrand, enhetschef upphandling och avtal 20 Christer Pettersson, Region Värmland Fredrik Östlin, Off 2 Off Utsågs Mats Sandström att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 19 Dagordning och övriga frågor Dagordningen godkändes med följande tillägg under övriga frågor: Information om Off 2 Off. Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 20 Rapport om utvärdering av arbetssätt för miljökrav i upphandlingar Enhetschef för upphandling och avtal Pia-Britt Hildebrand och miljösamordnare Miranda Fredriksson rapporterade om resultatet av sitt nya arbetssätt att jobba med miljökrav i upphandlingar. Pia-Britt Hildebrand inledde med att informera om föreläsningar som enheten varit på. Anders Wijkman föreläste den 26 mars på SOIs årskonferens, som detta år var på CCC, om sin utredning. Nya bestämmelser som är resultatet av utredningen skulle ha införts i sommar men har nu skjutits fram till december. Maria Loosman har haft föredrag om sociala och etiska krav i upphandling. Enheten har också varit på en samordnad upphandling med miljöstyrningsrådet och på Gotland på regionkonferens med föreläsare bland annat Sofia Lundberg, docent i nationalekonomi, som redogjorde för ett projekt

2 2 (8) om Offentlig upphandling- som politiskt styrmedel vilket syftade till att ta reda på effekter kring grön upphandling. Sveriges offentliga upphandlare åker till Almedalen i juli. Pia-Britt Hildebrand kommer att delta i ett av seminarierna där hon kommer att i intervjuform redogöra för hur Landstinget i Värmland arbetar med begreppet strategisk upphandling. Förslag vid upphandling, när man ska ställa miljökrav, är att man premierar leverantören när man når vissa mål istället för vite när man inte uppnår målet. Detta kräver en annan typ av uppföljningssystem än vi har idag. Uppförandekod Pauline Göthberg, anställd av SKL, åker runt i landstingen. Hon jobbar med att se över och kartlägga uppförandekoden, hur mycket den används och hur. Pia-Britt Hildebrand kommer att bjuda in Pauline till Värmland. Förslag är att hon kommer en kort stund på ett landstingsstyrelsemöte för en presentation och därefter träffar medarbetarna på upphandling och avtal samt miljösamordnaren och miljöchefen i ett särskilt forum. Miljösamordnare Miranda Fredriksson visade ett konkret exempel på hur man kan gå tillväga för att ställa miljökrav i en upphandling. Under våren har mobiltelefoner upphandlats. Med hjälp av Miljöstyrningsrådet framtogs förslag på miljökriterier. För att få reda på vilken kravnivå som var lämplig att ställa på telefonerna, med hänsyn till upphandlingsägarens krav, genomfördes en liten marknadsundersökning och leverantörsdialog. Kriterier som ställdes var exempelvis maxförbrukning av energi vid laddning, material fria från PVC och bromerade flamskyddsmedel. Miranda visade ett exempel på hur dokumentation från ett företag kan se ut för att intyga att kraven uppfylls. Regeringen har tagit fram ett lagförslag till ny miljöbilsdefinition. Förslaget innebär att olika krav på utsläpp kommer att ställas beroende på bilens vikt. Detta tas i beaktande vid landstingets planerade upphandling av leasingbilar i höst. 21 Projektet BiodriV Christer Peterson Region Värmland informerade om projektet BiodriV som bedrivs av energikontoret i Värmland. Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för produktion och användning av biodrivmedel i Värmland. Biogas produceras av restprodukter från samhälle, jordbruk och industri. Biodrivmedel kan också produceras av cellulosabaserade råvaror. BiodriV är ett viktigt projekt för miljöns skull och även en möjlighet att utveckla den värmländska verkstadsindustrin och att skapa arbetstillfällen. Värmland ligger också efter jämfört med många andra län när det gäller biogasproduktion.

3 3 (8) 22 Miljöredovisning Miljösamordnare Miranda Fredriksson presenterade Landstinget i Värmlands miljöredovisning för Landstingets klimatpåverkan har totalt sett fortsatt att minska under Om utsläppskällorna studeras var för sig blir det emellertid tydligt att det fortfarande behövs insatser för att nå en halverad klimatpåverkan inom respektive område. Detta gäller framför allt det utsläpp av växthusgaser som härrör från lustgasanvändningen och tjänsteresor med egen bil. I jämförelse med basåret för det miljöpolitiska programmet har det totala utsläppet uttryckt i koldioxidekvivalenter minskat med 57 procent, från ton 2007 till ton Inköp av 100 procent ursprungsmärkt el under 2011 utgör största anledningen till minskningen. Miljöredovisningen i sin helhet finns att läsa på liv.se. under uppföljning och analys. 23 LK/ Miljöpolitiska programmet - ansvarsfördelning Miljöchef Curt Monfelt redovisade ansvarsfördelningen mellan verksamheterna för de olika målområdena i det miljöpolitiska programmet. Redovisning ska ske senast i mars månad varje år enligt framtaget dokument. Redovisningen omfattar fem rubriker; ansvar, långsiktigt mål, strategi, utvärdering föregående år och planerade aktiviteter innevarande år. Syftet är att öka medvetenheten om vilka miljöpolitiska mål som landstinget har beslutat om och att tydliggöra vilken organisatorisk enhet som ansvarar för målområdet och att förenkla uppföljningen. Curt Monfelt och Miranda Fredriksson har informerat verksamhetsföreträdarna om innebörden i ansvarsfördelningen. De kommer också att stödja verksamheterna vid behov. Återrapportering kommer att ske till teknikutskottet när dokumentet med målområden är färdigställt. 24 Ekonomisk uppföljning, rapport 1 samt genomförande VP 2012 Landstingsservice Chef för landstingsservice Agnetha Jonsson redovisade landstingsservice resultat. Sammanfattande analys för perioden Beslutet om nya avgifter för sjukresor med låg ersättning med resa med kollektivtrafik har gett önskad effekt med fler resenärer på servicelinjer, en ökning med 23 procent för årets fyra månader. Antalet taxiresor har minskat med 13 procent.

4 4 (8) Ett energieffektiviseringsprojekt, i syfte att öka andelen sjukresor med kollektivtrafik ytterligare, startar i höst. ABBA-projektet med införandet av fakturering, frikortsdatabas och självbetjäningsterminaler är ett projekt som genomförs i nära samverkan med ekonomistaben. Fakturering och frikortsdatabas har driftsatts under första tertialet och implementeringen av självbetjäningsterminalerna tar fart under hösten. Landstingsservice har fått uppdraget att hantera personalbostäder för framtida läkarkandidater från Örebro och Uppsala. Kontakter med Karlstads Bostads AB har etbalerats och försöksverksamhet kommer att starta från hösten Landstingsservice deltar även i år i benchmarking tillsammans med andra landsting inom patientmåltider, materielförsörjning, patienttransporter, lokalvård och textilhantering. Resultatet redovisas i juni. Till följd av förra årets benchmarking har ett förbättringsprojekt startats upp inom städverksamheten vid Centralsjukhuset i syfte att med lägre resursåtgång öka kvalitén i de tjänster som erbjuds. Serviceteamet i Landstingshuset, som är en pilot där nya arbetsformer prövas, kommer att utvärderas innan sommaren för att ta tillvara nyttiga erfarenheter inför fortsättningen. Materielförsörjningsprojektet, som genomförs tillsammans med vårdens verksamheter för att effektivisera förrådshanteringen, har kommit igång bra. Först ut är Division opererande specialiteter och projektet pågår till halvårsskiftet Det har varit intensiva skeden i de stora byggprojekten som kostförsörjningsprojektet, CSK 2013 och hus 60. Den omfattande renoveringen av köket vid Centralsjukhuset börjar bli klar och köket beräknas vara i full drift efter sommaren. Avfallssystem för återvinning av köksavfall till biogas har installerats. Inköp av andelen ekologiska livsmedel, följer planen, >20 procent. Införandeprojektet av det nya telefoniavtalet som tecknats med Telia-Sonera har påbörjats och löper till 30 januari Samtliga vårdcentraler kommer att byta traditionell telefoni mot IP och mobiltelefoni, hänvisningsdator och växlarna på akutsjukhusen kommer att uppgraderas. En positiv effekt av avtalet är bland annat att Patienthotellet på Centralsjukhuset nu är en integrerad del av televäxeln. Antalet arbetade timmar omräknat till årsarbetare har minskat med 9,81 tjänst jämfört med samma period förra året. Den ackumulerade sjukfrånvaron för perioden ligger på 7,96 procent, vilket i stort sett är på samma nivå som föregående år. Tidig rehabilitering och hälsofrämjande insatser fortgår kontinuerligt.

5 5 (8) Resultatet av medarbetarenkäten visar att stöd från chef till medarbetare har förbättrats. Ekonomi Landstingsservice prognostiserar ett helårsresultat om - 2,9 miljoner kronor. Prognosen för sjukresor är - 6,4 miljoner kronor, prognosen för porto - 2,2 miljoner kronor och prognosen för personalkostnader + 0,3 miljoner kronor. I övrigt balanseras överskridandet av överskott för övriga poster och ej fördelade medel som budgeterats centralt inom landstingsservice. Tele Teknik Tele Teknik går nu in i nästa organisationsförändring med målet att under 2012 kunna integreras med Landstings-IT för att underlätta kontakten och samordningen mellan de tekniska serviceorganisationerna. Landstings-IT IT-chef Mikael Borén presenterade IT:s resultat. Det är god tillgänglighet på IT-tjänster. Införandet av Cosmic sker enligt plan. Nästa steg är införande på Sjukhuset i Torsby. Det finns en plan för förtätning med allmänmedicin. Arbetet har startats upp med KPP (kostnad per patient), DRG (diagnosrelaterade grupper) och TKR (totalkostnadsredovisning). Det finns kopplingar till LEGO (landstingets interna ekonomimodell för gemensam kalkylering och överenskommelser) som ekonomistaben arbetar med. Tjänstekatalogen uppdateras med information om vad olika beställningar kostar exempelvis persondatorer. Införande av processer och förvaltningsmodell pågår. Processer implementeras hos IT. Utbildning ska genomföras i förvaltningsmodell PM3. Etablering pågår av den nationella patientöversikten (NPÖ) i fas 2. Ekonomi Landstings-IT prognostiserar ett helårsresultat om -0,5 miljoner kronor. Resultatet för period 1 är ett överskott på cirka 1 miljon kronor. Överskottet beror till största delen på vakanser vid tillsättning av tjänster. Personalen är också relativt ung vilket leder till frånvaro på grund av vård av barn och föräldraledighet. Det är också en viss försening av ny- och återinvesteringar. Produktion Personal har rekryterats till IT:s helpdesk vilket gör att antal väntande ärenden minskar succesivt. 85 procent av de ärenden som kommer in är åtgärdade. Produktionsmiljön är stabil när det gäller servrar och tillgänglighet till system.

6 6 (8) Medarbetare Sjukfrånvaron har halverats jämfört med samma period Sjuknärvaro IT har infört arbete på distans när arbetet så tillåter på prov. Personalomsättningen är hög. Det är svårt att hitta kompetent personal och det finns behov att anlita rekryteringsföretag. IT rekryterar också internt. En enkät har skickats ut till all personal. Resultatet visar att arbetsklimatet har förbättrats. Miljö När Cosmic har införts krävs färre servrar. Multifunktionsskrivare har införts istället för personliga skrivare. De dataskärmar som finns är utan kvicksilver. Energi återvinns ur datahallarna. Landstingsfastigheter Chef för landstingsfastigheter Lars Nilsson presenterade landstingsfastigheters resultat. Sammanfattande analys för perioden Landstinget i Värmland är inne i en fas med omfattande investeringar. För närvarande pågår projekt med planerade investeringsutgifter av storleksordningen miljoner kronor. Landstingsfastigheter har under respektive styrgrupp ett stort och ansvarsfullt uppdrag att driva dessa projekt på ett optimalt sätt. Dessa uppgifter präglar i dag arbetsuppgifterna för en stor del av organisationen. Parallellt med detta finns uppdraget att hålla de lokaler som för närvarande utnyttjas helt tillgängliga. Organisationen är fullt bemannad och har hitintills visat att den klarar uppdraget och har förutsättningar för att fullgöra uppgiften. Kompetensområdet fastighetsdrift av vårdlokaler har även visat sig gångbart utanför landstingets organisation. Andra motsvarande organisationer hämtar i ökande utsträckning inspiration hos oss. På samma sätt finner våra medarbetare såväl stimulans som goda idéer hos andra som just nu uppför stora lokalprojekt. Störst är utbytet med NKS (Nya Karolinska sjukhuset Solna) för närvarande. Landstingsfastigheter stöttar de kommunala organisationerna i Värmland med stöd och praktiskt arbete beträffande desinfektionsutrustningar. Medaretarperspektivet innebär under dessa förutsättningar att ta i bruk och erbjuda hjälpmedel som ger var och en trygghet och säkerhet. Inom dessa områden pågår omfattande utvecklingsarbeten. Uppdraget är inte längre att tillhandahålla lokaler utan får mer och mer karaktären av att tillgodose funktioner. Detta är särskilt framträdanden när det gäller processdelen att ta nya lokaler i bruk respektive inleda projekt. Sjukfrånvaron har ökat med 50 procent från 3.04 procent 2011 till 4,67 procent Orsaken är tre långtidsjukskrivningar.

7 7 (8) Antalet anställningar har ökat från till och antalet årsarbetare har ökat från till Resultatet av medarbetarenkäten var bra. Stora projekt CSK 2013 Alla kalkyler, ritningar, tidplaner med mera finns inlagt digitalt. De som arbetar med byggprojektet använder läsplatta. CSK 2013 består av fyra huvudetapper, etapp A D. Varje etapp är indelad i delprojekt. En erfarenhet av det hitintills utförda detaljplaneringsarbetet är att projektet för att kunna genomföras består av fler delprojekt än vad som ursprungligen planerats. Styrgruppen har därför beslutat att endast projekt som leder till att målet för etapp A får genomföras. Styrgruppen för projektet kommer i juni 2012 att behandla ett förslag vilka projekt ur etapperna A-D som ska färdigställas inom projektet CSK Ersättningslokaler OP Öst I projektet ingår rivning av hus 18, nybyggnad av hus 60 med tillhörande kulvertarbeten, omkopplingar och flyttning av media, infrastrukturåtgärder samt ombyggnationer inom hus Arbetet löper enligt plan. Markarbetena har startat med byggnation av ny infartsväg från Älvgatan in till förlossningsentrén samt med schakt för VA arbeten. Landstingsfullmäktiges beslut i juni 2011 innebär att nybyggnationen kan tas i bruk för vårdproduktion under andra kvartalet 2016 och ombyggnationen under andra kvartalet Ekonomi Landstingsfastigheter prognostiserar ett helårsresultat om -3,4 miljoner kronor vilket beror på stora kostnader i samband med asbestsanering i hus 5 på Centralsjukhuset. 25 Prioriterade investeringar Landstingsfastigheters chef Lars Nilsson informerade om prioriterade investeringar. Lustgasdestruktion installeras på Centralsjukhuset under hösten Parallellt görs upprustning av viss målning och belysning för att skapa en trevligare miljö. Anpassning av vårdcentralen Kronoparken påbörjas och beräknas vara klart i mars I samband med anpassningen kommer man också att se över enkelt avhjälpta hinder.

8 8 (8) Anpassning av vårdcentralen i Charlottenberg inklusive en liten ombyggnad samt anpassning i nuvarande lokaler påbörjas och ska också vara klart i mars Hyresavtalet i EDA förlängs till mars Lars Nilsson informerade om hur lokalfrågan kan lösas för Vårdcentralen i Årjäng. Det gäller hälsovalsverksamheten och sjukgymnastiken. För hälsovalsverksamheten kommer vissa ytor i familjecentralen nyttjas och kompletteras med paviljonger för att få ut tillräckliga ytor. Ombyggnationen beräknas vara klar vid årsskiftet. 26 Övriga frågor Off 2 Off Fredrik Östlin vd för Off 2 Off informerade om företagsidén. Det handlar om återanvändning av möbler och material via webbtjänst och grundas på licensavgifter. Företaget arbetar för hållbara organisationer. Inbjudningar Det fanns för närvarande inga inbjudningar. Information från seminarier Punkten utgick. Avslutning Mötet avslutades med att ordföranden och övriga i utskottet önskade varandra trevlig sommar. Vid protokollet Susanne Jangentorp Justeras Eva Hallström Mats Sandström

Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan

Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) ordförande Birgitta

Läs mer

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP)

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-30 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Åsa Johansson

Läs mer

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M)

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Birgitta Wessmark (SIV) ers för Olof

Läs mer

Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S)

Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028 Plats Landstingshuset, Sirius Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund

Läs mer

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-11-11 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Susanne Jangentorp 2012-08-28 LK/120094 Plats Vårdcentralen i Kristinehamn, sammanträdesrum Hallonet Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP), ordförande Birgitta Kringlund

Läs mer

Informationsärenden. Plats Landstingshuset, grupprum B 1. Beslutande. Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Ersättare. Erik Jansson (SIV)

Informationsärenden. Plats Landstingshuset, grupprum B 1. Beslutande. Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Ersättare. Erik Jansson (SIV) Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2013-10-09 LK/130062 Plats Landstingshuset, grupprum B 1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson (C)

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare Protokoll 1 (5) Teknikutskottet 2013-08-13 LK/130062 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer

Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer PROTOKOLL 1 (7) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, grupprum B1

Informationsärenden. Landstingshuset, grupprum B1 Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2014-02-04 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Mats Sandström (S) ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Tomas Ohlsson (C) ers för Eva Hallström

Läs mer

Agnetha Jonsson, chef Landstingsservice Annette Andersson, chef Landstingsfastigheter Mikael Borén, IT-chef Susanne Jangentorp, sekreterare

Agnetha Jonsson, chef Landstingsservice Annette Andersson, chef Landstingsfastigheter Mikael Borén, IT-chef Susanne Jangentorp, sekreterare Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-12-02 LK/140109 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset, grupprum B1 Eva Hallström (MP) Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S)

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Mikael Borén, chef landstings-it Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Mikael Borén, chef landstings-it Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2013-05-14 LK/130062 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson (C)

Läs mer

Informations- och planeringsärenden

Informations- och planeringsärenden Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2013-03-05 LK/130062 Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Särskilt inbjudna Justering Landstingshuset, sammanträdesrum Rigel Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström

Läs mer

Birgitta Wessmark (SIV)

Birgitta Wessmark (SIV) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet Sekretariatet Susanne Jangentorp 2015-01-14 LK/150028 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Eva Hallström, ordförande 3 7 Per Gruvberger, vice ordförande, ordförande

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C PROTOKOLL 1 (8) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Aina Wåhlund (S) Åsa Johansson (S) ers för Aida

Läs mer

Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S)

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-11-05 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro PROTOKOLL 1 (5) TEKNIKUTSKOTTET Plats Universitetssjukhuset i Örebro Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Thomas Olsson (C) ersättare för Malin Hall (M) Åsa Johansson

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M)

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2014-10-01 LK/140109 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Åsa Johansson

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad PROTOKOLL 1 (5) Hjälpmedelsnämnden i Värmland Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget, Monica Iversen

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C. Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C. Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) PROTOKOLL 1 (10) Teknikutskottet Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson (C) Marianne

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Agneta Jonsson, chef landstingsservice Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare

Agneta Jonsson, chef landstingsservice Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2013-12-03 LK/130062 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Karin Andersson (M) Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund

Läs mer

Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande

Asso Zand (MP), Karlstad, ordförande Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande Sekretariatet Anders Ajaxson MINNESANTECKNINGAR FRAMTIDSBEREDNINGEN 2011-01-27 LK/110121 Plats Brage, Landstingshuset, torsdag 27 januari kl. 09:00-12:00 Närvarande: Från presidiet Övriga ledamöter Ersättare

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-04-20 LK/110028. Landstingshuset, sammanträdesrum Brage. Utsågs vice ordföranden att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

TEKNIKUTSKOTTET 2011-04-20 LK/110028. Landstingshuset, sammanträdesrum Brage. Utsågs vice ordföranden att jämte ordföranden justera dagens protokoll. PROTOKOLL 1 (9) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Brage Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Malin Hall (M) Aina Wåhlund (S) Åsa Johansson (S)

Läs mer

1 (8) Datum 2012-05-10 Delårsrapport 2012-04-30 Sammanfattning Nämndstotal (tkr) Delår 120430 Årsbudget 2012 Prognos 2012 Avvikelse Verksamhetens intäkter 135 013 443 180 443 180 0 varav - bidrag 515 871

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2012-12-12 LK/120094 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting I OC U m..:yäj!ysn FÖR VÅRDEN Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas '2016-06-03 - ÄRENDE 10 BESLUT 1(1) 2016-05-04 Diarienummer LOC 1605-0654 Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C PROTOKOLL 1 (8) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C Beslutande Mats Sandström (S), ordförande ( 11, 12 punkt 1) Eva Hallström (MP), ordförande (från 12 punkt 2) Aina Wåhlund (S)

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-03-17 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor 1 (5) Vid protokollet Åge Sollien Sekreterare Justerat den Britt Alderholm Ordförande 2 (5) Plats Linden, Eklundavägen 1, Örebro Tid 13:00-16:00 Närvarande ledamöter Britt Alderholm (m) ordförande Jesper

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131 Protokoll 1 (9) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2014-06-24 LK/141368 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S) 2:e vice

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Informations- och planeringsärenden

Informations- och planeringsärenden Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2013-04-16 LK/130062 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A

Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A PROTOKOLL 1 (8) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas

Läs mer

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland Christer Pettersson, projektledare Energikontor Värmland Kort om Energikontor Värmland Energikontor Värmland är ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2014-09-02 LK/140109 Plats Centralsjukhuset, hus 76 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Erik Jansson (SIV)

Läs mer

Jll I. locum. PROTOKOLL 2/15 1 (9)

Jll I. locum. PROTOKOLL 2/15 1 (9) locum. VÄRDEN FÖR VÄRDEN PROTOKOLL 2/15 1 (9) fört vid sammanträde med styrelsen i Locum AB torsdagen den 19 februari kl. 15.30-17.00, Östgötagatan 12 i sammanträdesrum Årstaviken plan 9 Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2015-03-31 LK/150727 Plats Landstingshuset Karlstad Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S)

Läs mer

Miljöpolitiskt program 2012-2016

Miljöpolitiskt program 2012-2016 LK/111831 Miljöpolitiskt program 2012-2016 Vi fortsätter Landstinget i Värmland har under flera decennier prioriterat miljöarbetet. Målsättningen i det senaste miljöpolitiska programmet, halvering av klimatavtrycket,

Läs mer

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård 1 (5) Utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Datum Måndagen den 9 maj 2016 Tid Plats 09:30 11.30 Sammanträde Mälarsalen, Landstingshuset

Läs mer

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2014-03-26 Anders Marmon Rev/14003 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet under 2013 Rapport 13-13 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Läs mer

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-21 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2012-11- 2 6 Månadsrapport

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-05-17 11-19 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-05-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2015-03-25 Anders Marmon Rev/15010 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet under 2014 Rapport 16-14 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

Styrelsemöte

Styrelsemöte Plats och tid: Konferensrum, ABRI, kl 14.00-17.50 Beslutande: Anders Bromée, ordförande Monika Lindqvist, 2:e vice ordförande, 16.10-17.50 Richard Ådahl Gilbert Nilsson Tommy Mårtensson WillyPersson, 14.00-16.50

Läs mer

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S)

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2014-01-21 LK/140107 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd

Läs mer

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Ingrid Tidemalm, föredragande verksamhetsberättelse

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Ingrid Tidemalm, föredragande verksamhetsberättelse Plats och tid Hushållningssällskapet, Karlstad kl 13.00-14.00 Beslutande Bengt-Olov Persson, Filipstad, ordförande Arne Olsson, Sunne 1. vice ordförande Thomas Backelin, Storfors, 2. vice ordförande Irène

Läs mer

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Plats Beslutande Landstingshuset Nordstjärnan Marianne Utterdahl (SiV), ordförande Mats Sandström (S),

Läs mer

Landstingsstyrelsens personalutskott

Landstingsstyrelsens personalutskott PROTOKOLL 2012-10-16 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Marianne Hammarström Landstingsstyrelsens personalutskott Tid Tisdagen den 16 oktober, kl. 09.00 11.10 Plats Närvarande ledamöter Sessionssalen,

Läs mer

Plats och tid Bubergsgården, torsdagen den 17 oktober 2013, kl 18 30 20 30. Sekreterare Christer Nygren Paragrafer 41-48

Plats och tid Bubergsgården, torsdagen den 17 oktober 2013, kl 18 30 20 30. Sekreterare Christer Nygren Paragrafer 41-48 2013-10-17 1(10) Plats och tid Bubergsgården, torsdagen den 17 oktober 2013, kl 18 30 20 30 Beslutande Lars Waltari, ordförande Mikael Sundling Övriga deltagande Christer Nygren, VD Per Eriksson, Vindelns

Läs mer

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för barn och unga 2015-02-10 1 (11) Plats och tid Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala, 2015-02-10, kl. 09.30 12.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll 2013-09-23 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats,

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll 2013-09-23 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats, Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv,, kl 17.30 17.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats, ersättare Övriga deltagare Bengt Jönsson (S), tjg ers för Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

Vårdcentralen i Kristinehamn, länsrättens lokal i rättspsykiatrihuset. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)

Vårdcentralen i Kristinehamn, länsrättens lokal i rättspsykiatrihuset. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-02 LK/140109 Plats Vårdcentralen i Kristinehamn, länsrättens lokal i rättspsykiatrihuset Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund

Läs mer

Val av justerare och tid för justering av protokoll

Val av justerare och tid för justering av protokoll 1(5) Folkhögskolestyrelse Tid: 09.00-16.00 Plats: ande: Odlingen, Kalmar Pierre Edström (L), ordförande Jonas Lövgren (M), vice ordförande Olle Hjertqvist (S) Margreth Johansson (KD) Ingegerd Petersson

Läs mer

Konstituerande styrelsemöte

Konstituerande styrelsemöte 2013-05-29 39 Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, Stadshuset kl 13.15 15.40 Konstituerande styrelsemöte Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande Ann-Sofie Alexandersson, vice ordförande

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 1 (13) Miljöenheten Handläggare Datum Diarienummer Curt Monfelt 2016-05-01 LK/161278 Miljöredovisning 2015 Lagar, förordningar och övriga regler Under de regelbundet återkommande tillsynsmötena med Karlstad

Läs mer

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar.

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar. GÖTEBORGS STAD ÖSTRA GÖTEBORG FÖRVALTNINGENS SAMVERKANSGRUPP Protokoll FSG 20 2011 Ärende: Sammanträde med Förvaltningens samverkansgrupp Tid: Onsdag 16 november 2011, klockan 08.30 10.30 Plats: Förstamajgatan

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN Tid: 2002-03-11, kl 10.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad 1 Justering att utse Björn Ahlkvist att jämte ordföranden justera

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 Folkhälsoutskottet Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Tisdagen den 1 april 2014 kl.13.15

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland SLUTRAPPORT 1 (7) Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland Innehåll Sammanfattning beskrivning värde (uppnått jämfört med förväntat) resultat jämfört med projektmål Erfarenheter och

Läs mer

locum. VÄRDEN FÖR VÅRDEN

locum. VÄRDEN FÖR VÅRDEN locum. VÄRDEN FÖR VÅRDEN Närvarande: Ledamöter Paul Lindquist Lars Tunberg Rolf Lindell Martina Mossberg Christer Grunder Yusuf Aydin Sven Andersson Thomas Bengtsson Suppleanter Björn Samuelsson Maria

Läs mer

Miljöprogram 2014-2016 Capio S:t Görans Sjukhus

Miljöprogram 2014-2016 Capio S:t Görans Sjukhus Ingår i Miljöledningssystem 14001 Titel: Miljöprogram - Capio St Görans Sjukhus.doc Dokumentkategori: Plan Dokumenttyp: Styrande Enhet: Capio St Görans Sjukhus Dokumentägare: Britta Wallgren, VD Capio

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse Mötesprotokoll för Inera AB styrelse När: Onsdagen den 12 november, 2014, kl 13.00 15.00 Var: Inera AB, lokal Magasinera Närvarande styrelsen: Martin Andréasson (M), Västra regionen, per telefon Anders

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid: 08:30-12:00 Plats: Skeppet Beslutande Sofia Westergren (M), ordförande Olof Lundberg (S) ersätter Bo Pettersson (S) Lisbeth Svensson (L) Janette Olsson

Läs mer

28 mars 2017 kl , Sessionssalen i kommunhuset i Broby

28 mars 2017 kl , Sessionssalen i kommunhuset i Broby Sida 1 av 6 Tid och plats 28 mars 2017 kl. 14.000 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Närvarande Ledamöter Sofia Nilsson (C), ordförande Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Erling Emsfors (M)

Läs mer

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Protokoll 1 (5) Landstingets Pensionärsråd Hälso- och sjukvårdsstaben Elisabeth Ehne Jangehammar 2014-09-30 LK/140076 Plats Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Närvarande

Läs mer

Hållbarhetsprogram MILJÖ

Hållbarhetsprogram MILJÖ Hållbarhetsprogram MILJÖ 2018 2021 Hållbar utveckling i sjukvården Hållbar utveckling handlar om att säkerställa goda livsvillkor för alla människor, nu och i framtiden. Människan är i centrum, ekologin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Status Region Skåne och 3R Beslut i regionstyrelsen Vision och målbild Upphandling ehälsa & mhälsa pilotprojekt Inera och Vårdguiden 1177 ehälsa i RS 2017 NPÖ Sammanträde

Läs mer

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2018-1 Dpl 14 sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-01-19 Ann Salomonsson, 054-540 1062 ann.salomonsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Tillsammans skapar och bygger vi Nya Karolinska Solna

Tillsammans skapar och bygger vi Nya Karolinska Solna Tillsammans skapar och bygger vi Nya Karolinska Solna Vi bygger framtidens sjukhus Nya Karolinska Solna blir ett nytt och toppmodernt sjukhus som ska kunna leverera en sjukvård av världsklass till de svårast

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi Handläggare: Anders Olsson Landstingsstyrelsens ägarutskott Skrivelse av Tomas Eriksson (MP) angående kapaciteten

Läs mer

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen

Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Styrelsen för rehabilitering i Södertälje Styrelsen 02 Tid och plats: fredagen den 2 juni 2017, kl. 08:30 11:30 Ängsgatan 1 Ledamöter: Anne-Marie Larsson (M), Stockholms läns landsting Rose-Marie Jacobsson (S),

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Genomförandebeslut för investeringsobjektet Ny behandlingsbyggnad vid Danderyds sjukhus

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Genomförandebeslut för investeringsobjektet Ny behandlingsbyggnad vid Danderyds sjukhus 1 (3) FÖRSLAG 2014:45 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Genomförandebeslut för investeringsobjektet Ny behandlingsbyggnad vid Danderyds sjukhus Föredragande landstingsråd: Charlotte Broberg Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingets kansli 2010-02-15 ÄU 1/10 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2010-02-25. Måndagen den 15 februari 2010 kl.12.00-16.

Landstingets kansli 2010-02-15 ÄU 1/10 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2010-02-25. Måndagen den 15 februari 2010 kl.12.00-16. 1 (6) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2010-02-25 Äldreutskottet Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Måndagen den 15 februari 2010 kl.12.00-16.00

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo, 48-59 Tid: 2013-05-23, kl 09:00-15:30 Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo, 48-59 Tid: 2013-05-23, kl 09:00-15:30 Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved Närvarande: Beslutande: Britt Johansson (M), ordförande, 48-53 Marianne Andersson (KD), 1:e v ordf. 54-59 Michael Bucht

Läs mer

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V)

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V) Protokoll 1(7) 2012-10-29 Tid och plats för Styrelserummet, Landstingshuset, Östersund den 29 oktober 2012, kl 10.00-10.25 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Karin Österberg (MP) ej tjänstgörande

Läs mer

Tid och plats Fredag den 26 januari 2018, kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl

Tid och plats Fredag den 26 januari 2018, kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl sid 1 (10) Tid och plats Fredag den 26 januari 2018, kl. 10.00-12.00 Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl. 10.55-11.15 Tjänstgörande Ersättare Justerare Monika Bubholz (MP), ordförande Hans Nilsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-03-05 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Kommunala handikapprådet 2014-09-26 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Ulrik Berg (M) byggnadsnämnden Ari

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 09.00-12.00, Schaktet Peter Högberg, (S) ordförande Magnus Danlid, (C) vice ordförande Eric Dicksson, (KD) ledamot Magnus Gustafsson, (M) ledamot Olle Hjertqvist, (S) ledamot Per

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 66-76

Allmänpolitiska utskottet 66-76 PROTOKOLL 1(6) Plats: Stora konferensrummet, Vandalorum Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång, ordf (KD) Per Hansson (FP) Jarl Karlsson (S) Anders Gustafsson (M) 66-75 Kjell Ekelund (S) Eva Eliasson

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (6) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-09-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Er storregionala samverkansorganisation. - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet.

Er storregionala samverkansorganisation. - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet. Er storregionala samverkansorganisation - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet. Utmaningen Vad är teknikneutralitet? Vi satsar på teknikneutralt

Läs mer

SAMVERKANSNÄMNDEN STOCKHOLM - GOTLAND

SAMVERKANSNÄMNDEN STOCKHOLM - GOTLAND 1 SAMVERKANSNÄMNDEN STOCKHOLM - GOTLAND Protokoll 4/2005 Sammanträdesdag: 9 december 2005 Ledamöter: Inger Ros (s), Stockholm, ordf. Birgitta Sevefjord (v) (p. 6-12) Christer Wennerholm (m) (p.1-4) Åke

Läs mer

Anneli Karlsson, sekreterare. Anneli Karlsson. Sten Fransson

Anneli Karlsson, sekreterare. Anneli Karlsson. Sten Fransson Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Biblioteket, Arvika, kl. 13.30 15.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, ordförande (S) Börje Wahlund (M), ersättare för Lena Kandergård (S) Bertil Nilsson (HSO)

Läs mer