Museitrafik, besiktning, underhåll och funktionskontroll av SJVM fordon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Museitrafik, besiktning, underhåll och funktionskontroll av SJVM fordon"

Transkript

1 RUTINBESKRIVNING 1 (18) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer Dokumenttitel Museitrafik, besiktning, underhåll och funktionskontroll av SJVM fordon 1. Syfte TDOK 2013:0438 ersätter BVF Genom korrekt genomförda besiktningar, funktionskontroller och underhåll säkerställs att Sveriges Järnvägsmuseums (SJVM) fordon framförs på ett trafiksäkert sätt (JvsFS 2007:1, TSFS 2012:33) SJVM bedriver både egen underhållsverksamhet och köper avtalsmässigt underhåll från externa leverantörer. Denna föreskrift utgör underlag för avtal med presumtiva underhållsleverantörer samt rutiner för det underhåll som bedrivs i SJVM egen regi. Föreskriften omfattar alla fordon som SJVM är fordonsinnehavare för, samt de fordon som SJVM hyr eller lånar in, och som används i SJVM trafikverksamhet. SJVM ger ut en aktuell dokumentförteckning (IM 2013:3) som listar de dokument som behövs för att SJVM ska kunna utföra besiktningar, funktionskontroll och underhåll av fordon enligt denna föreskrift. Eftersom detta dokument ersätter BVF 1880 så har följdändringar och hänvisningar i dokumentnummer ändrats, samt mindre justeringar skett. Sak- och regeländringar är utmärkta med ändringsstreck. 2. Omfattning Dokumentet gäller för de fordon som SJVM är fordonsinnehavare för, men även inlånade/inhyrda fordon som används i SJVM trafik. 3. Definitioner och förkortningar Definitioner (termer) och förkortningar för SJVM verksamhet finns i TDOK 2013:0441 Museitrafik, termer och förkortningar.

2 RUTINBESKRIVNING 2 (18) 4. Ansvar och kompetens Chefen för Trafikverkets museer godkänner och är ansvarig för att denna föreskrift är uppdaterad. Denne är även ansvarig för att denna föreskrift är implementerad hos personal inom ramen för Sveriges Järnvägsmuseums tillstånd som Järnvägsföretag. Frågor på innehåll och förslag på förbättringar ställs i första hand till denne. Föreskriften riktar sig till personal i trafiksäkerhetstjänst hos: Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum i egenskap av Järnvägsföretag Andra Järnvägsföretag, som kör museal trafik på Trafikverkets spår, och som hänvisar till detta dokument. Afo har ansvar för att de fordon som används i SJVM trafik är antingen trafikdugliga eller löpdugliga, samt är kompatibla med den infrastruktur de ska trafikera (att fordonet är godkänt för trafik av Transportstyrelsen). Afo har ansvar för kravställande, uppföljning och kontroll av utfört fordonsunderhåll som genomförs av egen verkstad och underhållsleverantör. Afo ansvarar även för att en alltid uppdaterad lista över godkända fordon finns tillgänglig. Atra har ansvar för att endast fordon godkända enligt listan ovan, används i trafik. Atra ansvarar också för att skador och fel på fordon rapporteras in av tågpersonal enligt det system SJVM har för detta, samt att rapportera utförd trafik avseende löpsträcka och användningstid till Afo Förare av fordonen ansvarar för funktionskontroll görs. Funktionen Besiktningsman är av Afo utsedd att kunna utföra säkerhetsbesiktningar på fordon som används i SJVM trafik. Dessa personer som har uppgift att genomföra besiktningar listas i ett internt meddelande.

3 RUTINBESKRIVNING 3 (18) 5. Dokumentation Genomförda säkerhetsbesiktningar och underhåll ska dokumenteras. Dokumentationen ska sparas så att de tre senaste periodiska besiktnings- eller underhållstillfällena kan verifieras. Dokumentationen från felavhjälpande underhåll samt säkerhetsbesiktning ska sparas i minst 3 år. Av dokumentationen ska framgå: Benämningar på ände och axlar vid besiktning av personvagn. Vilket fordon eller säkerhetstillbehör som besiktigats. När och var besiktning eller underhållet utförts. Vem som utfört besiktningen eller underhållet. Vad som besiktigats eller åtgärdats. Eventuella avvikelser och nödvändiga åtgärder. Vilka avvikelser (ovan) som medför att fordonet eller säkerhetstillbehöret inte kan användas utan åtgärd och på vilket enskilt fordon en trafiksäkerhetsmässigt betydelsefull del med individuell märkning har monterats. Till exempel hjulaxel eller boggi. Om fordonet är trafikdugligt eller löpdugligt, alternativt har körförbud. Om på ett fordon betydelsefull komponent med individuell märkning har blivit utbytt eller nymonterats. Att funktionskontroll på reviderade komponenter är genomförda. Vid felavhjälpande underhåll ska de vidtagna åtgärderna dokumenteras på samma sätt som vid planerat underhåll. Vid revision ska de vidtagna åtgärderna dokumenteras på samma sätt som vid planerat underhåll. Komplett dokumentation ska hanteras av Afo.

4 RUTINBESKRIVNING 4 (18) 6. Säkerhetsbesiktningar 6.1. Intervall Säkerhetsbesiktning av SJVM fordon ska göras minst en gång per år. Detta kan förskjutas med. framåt eller bakåt i tiden med 2 månader. SJVM använder ackrediterade företag som utför besiktningar av tryckkärl enligt gällande regler och intervall som gäller för tryckkärl Omfattning Säkerhetsbesiktning av fordon och säkerhetstillbehör kan genomföras på följande sätt: Planerat underhåll Säkerhetsbesiktning kan ske genom planerat underhåll enligt underhållsinstruktioner och underhållsplaner gällande för fordon som används i SJVM verksamhet. Kontroll ska ske av de funktioner som har betydelse för trafiksäkerheten. Dokumentation ska vara gjord enligt punkt 5. Efter detta klassas fordonet som trafikdugligt Särskild säkerhetsbesiktning Säkerhetsbesiktning kan ske genom en särskild säkerhetsbesiktning. Detta ske när ett fordon varit avställt under en längre period. Med detta avses en period som är mer än 12 månader eller då fordon tagits över från annan fordonsinnehavare. Särskild säkerhetsbesiktning kan även ses som en behovsprövning av det förebyggande underhållet, detta sker genom mätning av slitage så att förebyggande åtgärder kan ske innan en säkerhetskritisk gräns uppnåtts. När underhåll, ombyggnader eller när oförutsedda händelser medför ingrepp i väsentliga funktioner, eller leder till att misstanke om sådan funktion kan ha påverkats. Sådana fall kan vara urspårning eller kollision. Vid inlåning/inhyrning av fordon där dokumentation av utförda underhåll/besiktningar inte är tillgänglig. Ett sådant tillfälle kan vara när ett fordon från utlandet tillfälligt tas in i Sverige Ej säkerhetsbesiktigat fordon Fordon som ej har säkerhetsbesiktigats, kan efter funktionskontroll för transport (se 7.2.) förflyttas i max 30 km/h inom driftplats. Resande får ej medfölja denna växling. Ett säkerhetsbesiktigat drivfordon ska alltid vara verksamt i denna rörelse Säkerhetsbesiktning av säkerhetstillbehör Säkerhetsbesiktning av säkerhetstillbehör sker enligt följande: Övergångskoppel: Ska besiktigas samtidigt som fordonet som kopplet hör till besiktigas. Stångkoppel som ska användas på huvudspår: Ska besiktigas med samma intervall som för fordon. Traktorredskap. Ska besiktigas med samma intervall som för fordon. Säkerhetstillbehöret ska efter besiktning märkas med datum och signatur för besiktning, alternativt om det har ett individnummer, så ska besiktningen dokumenteras, knutet till detta.

5 RUTINBESKRIVNING 5 (18) Säkerhetsbesiktning av personvagnar Vid säkerhetsbesiktning benämns personvagn på följande sätt om inget annat anges: A-ände är icke handbromsände. B-ände är handbromsänden (B för broms). Axlar räknas med nummer i riktning från A till B.

6 RUTINBESKRIVNING 6 (18) 7. Funktionskontroll 7.1. Funktionskontroll i samband med besiktning eller underhåll I samband med besiktning eller underhåll kan det bli aktuellt med funktionskontroller. Vilka dessa är regleras i respektive fordons underhållsplan, eller i besiktningsprotokoll Funktionskontroll av drivfordon i samband med färd Funktionskontroll av drivfordon innan tåg- eller spärrfärd sker på följande sätt: Klargöring enligt manual eller handhavandebok. Kontroll av följande punkter: o Smörjning och kontroll av vätskor som oljor, fett och kylvatten. o Kontrollera att smörjnålar på koppelstångslok är lättrörliga. o T-lok: Öppna dräneringskranarna för spolluftkamrarna och kontrollera att vatten ej finns i dräneringsbehållarna. o T-lok: Försmörjning ska göras innan start om loket ej använts på tre dygn. o Ånglok: Syna gnistgaller, asklådans täthet. Prova asklådebevattningen. o Ånglok: Tillse att röda glas finns med på loket. o Kontrollera att det finns loksand. OBS: Ra 846 har luckor för sand, men saknar behållare. o Komplettera fordonets förråd med oljor och vätskor samt att motorfordon har med oljeakutväska. o Syna kolslitskenor på elfordon o Gå runt fordonet och syna draginrättning, hjul, bromsar, bromsblock, saxpinnar, fjädrar, banröjare. Funktionskontroll av drivfordon efter tåg- eller spärrfärd sker på följande sätt: Avställning enligt manual eller handhavandebok. Kontroll av följande ska ske efter färd: o Slitage på bromsblock (anmäl behov av byte till Afo vid behov) o Tömning av oljeavskiljare, Tappa vatten ur huvudbehållare, vattensamlare samt övriga tryckluftbehållare med avtappningskranar. o Syna kolslitskenor på elfordon (anmäl behov av byte till Afo vid behov) o Gå runt fordonet och syna draginrättning, hjul, bromsar, bromsblock, saxpinnar, fjädrar, banröjare. (anmäl skador av byte till Afo vid behov) o Kontrollera bränslenivå på motorfordon. Anmäl behov av tankning till Afo. o Städa hytt på skräp. Ta med avfallspåse till soptunna. o Återställ GSM-R-telfon, radioapparater, läsplatta samt lokväska till SJVM trafikexp eller dit det överenskommes. Avseende drivfordon i transport ska de funktionskontrolleras för transport av en förare med utbildning på fordonstypen, i samråd med tågsättsklargöraren. Denna funktionskontroll syftar till att fordonet kan medfölja i färd, men ej vara verksamt som drivfordon, därför behöver de punkter som syftar på detta, ej kontrolleras. I uppdraget till föraren ingår också att ansvara för att drivfordonet är klargjort för transport på rätt sätt enligt handhavandebok eller manual. Föraren är ansvarig för att åtgärderna i punkt 7.2. genomförs. Genomförd funktionskontroll ska av lokförare kvitteras på fordonskort som finns i förarhytt.

7 RUTINBESKRIVNING 7 (18) 7.3. Säkerhetssyn vagnar i samband med färd I samband med färd ska vagnar säkerhetssynas enligt SJF och/eller av tågsättsklargörare. Denna säkerhetssyn är en form av funktionskontroll, som sker innan färd lämnar utgångsdriftplats. Säkerhetssyn ska minst ske en gång per dygn på tåg som är ute mer än ett dygn.

8 RUTINBESKRIVNING 8 (18) 8. Förebyggande underhåll 8.1. Intervall Om uppgift saknas i detta dokument ska det förebyggande underhållet ske i enlighet med den periodicitet som anges med tillverkarens anvisningar samt enligt gällande SJVM fordonsföreskrifter. I de fall då det saknas anvisningar från tillverkaren eller innehavaren sker förebyggande underhåll efter den erfarenhet och kompetens som finns inom SJVM Översyn Översyn innebär är en periodisk åtgärd, som också innebär ett förebyggande underhåll. Utförs av underhållspersonal. Fordon typ Åtgärd Intervall växlingstjänst Intervall Ånglok Mindre översyn (MÖ) linjetjänst MÖ utförs inför varje användningstillfälle eller vart 3:e dygn i drift. Vart 4:e MÖ skall ersättas av SÖ. Ellok (ej Za) T41 T42 T43 V3 Lokomotorer (inkl Za) Dieselmotorvagn Tågvärmevagn (tågvärmeutrustningen) Större översyn (SÖ) Översyn I II II III Översyn I II III Översyn I II III Översyn I II III Översyn I II III Översyn SÖ utförs 1gång per år eller om loket varit avställt mer än 2 år km km km km 5000 km km km 200 tim 400 tim 600 tim 200 timmar 400 timmar 600 timmar 200 timmar 5000 km 400 timmar km 600 timmar km 300 drifttimmar Gällande för intervallerna (km) är att SJVM godkänner att de utförs med en med en avvikelse på ± 15 % (gäller ej ånglok). Vid växling räknas 1 timme som 5 km i längd. Underhållsinstruktioner som framgår i IM 2013:3 innehåller checklistor/kontrollistor/protokoll för underhållets genomförande. Vid genomförande av underhåll ska checklistan för berört fordon följas. Saknas checklista e.d. ska Afo kontaktas för ev upprättande av checklista e.d.

9 RUTINBESKRIVNING 9 (18) Underhåll av vagnar Vagnar underhålls på följande sätt: Säkerhetsbesiktning Funktionskontroller i samband med färd. Förebyggande underhåll i form av att SJVM personal känner fordonen väl, har oftast samma fordon i färderna, är rädda om dem för att de ingår i en nationell samling, och därför har motiv för att tidigt se ett underhållsbehov och planera för det. Avhjälpande och felavhjälpande underhåll när skador eller slitage upptäcks. Revision och utbyte av komponenter enligt intervaller i detta dokument Komponenter till fordon Följande komponenter har ett intervallsbundet underhåll: Rullager enligt punkt 11 i detta dokument. MD-boggier ska revideras efter km plus/minus 10%. Broms- och styrventilventiler ska revideras vart 15 år. Intervallet kan förlängas först fem år efter funktionskontroll, sedan ett år i taget om funktionskontroller efter detta görs vid respektive användningstillfälle. Hjulaxlar typ 40A med krumhjul, ska hanteras enligt pkt 12.2.

10 RUTINBESKRIVNING 10 (18) 9. Felavhjälpande underhåll 9.1. Intervall Felavhjälpande underhåll utförs när en skada eller felaktighet på fordonet har rapporterats eller upptäckts Omfattning Felavhjälpande underhåll ska utföras i enighet med tillverkarens anvisningar samt enligt gällande SJVM fordonsföreskrifter. I de fall då det saknas anvisningar från tillverkaren eller att dokumentation helt saknas, sker felavhjälpande underhåll efter den erfarenhet och kompetens som finns inom vid SJVM.

11 RUTINBESKRIVNING 11 (18) 10. Revisoner Revision innebär att ett fordon eller en komponent renoveras genomgripande. Revisioner av fordon eller komponenter sker efter behovsprövning i varje enskilt fall och beslutet fattas av Afo. Som grund för detta beslut ska SJVM regelverk, respektive fordons underhållsföreskrifter, (om sådana existerar), samt SJVM personals samlade kunskap och dokumentation om respektive fordon/komponent ligga.

12 RUTINBESKRIVNING 12 (18) 11. Rullager Följande regler gäller för rullager på SJVM fordon Definitioner rullager Revision rullager Med revision menas att lagerboxen öppnas, samtliga lager tvättas, lagerspel uppmäts, okulär kontroll av lager (blånader, metallspån) och vid behov utbyte av lager mot nya samt att nytt fett tillförs. Syning rullager Med syning menas: Lagerboxplugg eller lock ska demonteras och fettet skall kontrolleras med avseende på fettbrist, vattenförekomst och föroreningar. Har fetter en gråaktig färg tyder detta på vattenförekomst. Alternativt kan vagnen rullas och då lyssna efter missljud och vibrationer. Hjulpar med de fel som nämns får ej gå i tåg. Kontroll rullager Med kontroll menas att man okulärt kontrollerar lagerboxen och observerar att det inte skett några onormala temperaturförändringar. Detta kan utföras antingen genom att man med ovansidan på handen berör lagret eller genom att man använder sig av en IR temperaturmätare. Färgskiftning på lagerbox eller lagerboxlock kan också tyda på onormal temperaturförändring. Innermonterade rullager Lagertyp som förekommer till exempel på följande littera: Da, Dm, Dm3, E10, S1, B ( ), T21, T23, V3. Rullager med tunnflytande olja som smörjmedel omfattas inte av denna föreskrift. Förekommer på lok T41och T Klass 1 Efter revision (se definitioner) gäller fordonets Sth. Lagret kan då användas i 15 år Klass 2 Vid syning (se definitioner) gäller fordonets Sth. Syning kan användas för en första tidsperiod om 5år efter det att klass 1 tiden löpt ut. Detta kan utföras på 2 av varandra följande tidsperioder (15+5+5=25 år) Klass 3 Vid kontroll (se definition) gäller att om tiden har löpt ut vad gäller både klass 1 & klass 2 (det vill säga 25 år) gäller klass 3. Sth är då 70 km/h om syning genomförs och kontroll sker då efter ca 1 mil, sedan efter ca 5 mil, och efter det ungefär var 10 mil löpande under hela resan. Detta får dock endast tillämpas vid särskilda, av Atsä beslutade tillfällen Klass 4 Om inte klass 1-3 eller 5 genomförts gäller Sth 40 km/h och kontroll görs vart 5:e mil då fordonet används.

13 RUTINBESKRIVNING 13 (18) Klass 5 För innermonterade lager (se definition) gäller fordonets sth om fett fyllts på vid varje föreskrivet underhållstillfälle. För fordon som inte uppfyller detta krav gäller sth 70 km/h om syning rullager utförts och kontroll rullager utförs vart 5:e mil. Om inget av ovanstående har utförts gäller klass 4. Krumhjul på hjulaxel typ 40A Bakgrund På grund av att en allvarligare olycka skett hos SJAB 2010,med axlar typ 40A med krumhjul, så gäller följande för krumhjul i trafik, hos SJVM: SJVM ska verka för att krumhjul fasas ut i SJVM trafikverksamhet. Krumhjul får användas i trafik enligt nedanstående restriktioner: Kontrollerade krumhjul Krumhjul får användas i trafik om följande åtgärder görs: Åtgärder enligt SJM Det innebär oförstörande provning på krumhjulets utsida enligt SJM 24/11. Detta ska göras med en intervall på km. Tjockleksmätning av hjulstomme enligt SJM 23/11. Tjocklek under 18 mm ska slopas. Ingen nedsättning av hastighet. Åtgärden skall vara utförd och dokumenterad. Signerade kontrolldokument skall arkiveras hos undershållsansvarig Ej kontrollerade krumhjul Vid enstaka transport får ej kontrollerade krumhjul förekomma om: Oklulär besiktning vid säkerhetssyning gjorts avseende sprickor i hjulstomme. Sth 70 km/h.

14 RUTINBESKRIVNING 14 (18) 12. Rengöring av ytbehandling av hjulpar Rengöring av ett hjulpar (skivor och axelskaft) och åtgärd av eventuella ytskador på axelskaft kan göras med ett antal olika metoder. Reglerna nedan är delvis från privatvagnsföreningen VPI och deras föreskrift VPILF, Modul Skrapa, borsta bort lös färg och smuts 2. Borsta med maskin på axelskaft 3. Svarvning eller slipa med slipmaskin på axelskaft 4. Blästring av hjulskivor och axelskaft 5. Lackering (nytt ytskikt) av hjulskivor och axelskaft Metoderna ovan skall följa de kompletterande reglerna nedan, detta för att det inte skall uppstå några komplikationer på hjulparet efter Revision. 1. Skrapa bort färg, smuts och rost är tillåten om man använder skrapa som ej är tillverkad av stål (risk för repor). Stålborste är också OK att använda och även maskin med roterande borste av stål. 2. Rengöring av axelskaft kan göras med en typ av roterande borstar. 3. Slipa med slipmaskin på axelskaft är möjligt. Max kornstorlek på den roterande slipskivan är 80. Eventuellt mtrl uttag på axelskaft är beroende på vilken djup skadan har och vilket underhållsgränsmått axelskaftet har. Min radie på materialuttag är 75 mm. Slipspåren skall gå i axelns längdriktning. Vid lokalt mtrl uttag är det hälften av det aktuella måttet och underhållsgränsmåttet som gäller. Svarvning är en metod för att ta bort eventuella ytskador på axelskaftet. Underhållsgränsmåttet är avgörande för möjligt svarvdjup. All bearbetning av axelskaftet skall åtföljas av OFP. 4. Blästring är en metod som kan användas både för hjulskivor och axelskaft. Metod för max ytråhet enligt aktuell föreskrift skall säkerställas. Vid blästring av hjulskivor (ut och insida) skall lagerbox och hjullager demonteras. Vid blästring med monterade lagerboxar måste säkerställas att blästersand inte tränger in i lagerbox. Metod för att skydda lager mot blästersand kan skilja (beror också vilken blästermetod som används), det viktiga är att till 100 % säkerställa att hjullager inte skadas pga intränande blästersand. Vid minsta misstanke att blästersand trängt in i box skall revision av lager (IL) genomföras. OBS. Försök har gjorts med att blästra utsidan på hjulskivan med monterade boxar. Vid kontroll efter blästring har det visat sig att blästersand trängt in lagerbox, även om skydd använts mot just detta. 5. Målning av hjulskivor och axelskaftet skall förberedas med en torr och fettfri yta. Färgtyp, ytskiktstjocklek enligt aktuella krav. Tjockleken mäts på torr yta.

15 RUTINBESKRIVNING 15 (18) 13. KE styrventiler, användning av olika varianter Med anledning av att det förekommer en del olika styrventiler av typen KE på fordon tillhörande SJVM är det mycket viktigt att rätt styrventil monteras på rätt typ av fordon. Anledningen till denna text är att det endast går att urskilja de olika genom det artikelnummer som skall finnas på ventilen. Vid byte av styrventil skall följande ventil monteras: Art nummer: Styrventil KE1a-SL Lok samt 30/40-talsvagnar Art nummer: Styrventil KE0a-E/5-SL 60-tals vagnar Art nummer: Styrventil KE0d-E/5-SL tals vagnar För vagnarna 3749 och 3607 gäller att styrventil med art nummer eller monteras då dessa individer har ombyggt bromssystem.

16 RUTINBESKRIVNING 16 (18) 14. När fel upptäcks Hur rapportering går till Personal som upptäcker en eller flera felaktigheter i samband med användning av fordon ska rapportera detta i fordonets skadeblock eller motsvarande. Hur denna rapportering sedan fångas upp regleras i TDOK 2013: Är felet stoppande eller ej? Upptäcks fel på fordonet som kan påverka ett säkert framförande eller på annat sätt riskera att skada personer eller utrustning, får fordonet inte användas innan felet har åtgärdats. Om fordon innan avgång från utgångsstation konstateras ha felaktigheter på utrustning, som inte påverkar ett säkert framförande, får fordonet betraktas som användbart med vissa begränsningar. Dessa begränsningar ska anges genom besked till den som skall bruka fordonet. Detta besked skall vara skriftligt och utfärdas av Afo godkänd person. Detta kan ske genom dokumentation i skadeblock eller motsvarande. Om skada upptäcks under färd ska förare kontakta operativ arbetsledning som i sin tur undersöker vilken åtgärd som ska vidtas. Om orsaken till ett fel på fordonet inte kan klarläggas helt, får fordonet inte användas före det att samråd skett med Afo. Denne ska förvissa sig om att felsökning skett och att orsaken utretts och att eventuella andra nödvändiga åtgärder vidtagits innan fordonet åter får användas. Personal som upptäcker en eller flera felaktigheter i samband med användning av fordonet ska rapportera detta i fordonets skadeblock eller motsvarande. Hur denna rapportering sedan fångas upp regleras i TDOK 2013:0439.

17 RUTINBESKRIVNING 17 (18) 15. Mätutrustning Användning av kalibrerad mätutrustning Vid mätning eller arbetsmoment där någon form av mätinstrument eller mätverktyg enligt punkt 12.2 förekommer i instruktionen för arbetet, ska kalibrerade sådana användas. Denna typ av åtgärder får endast utföras av personal som är väl förtrogen med hur kalibreringsutrustningen skall användas Mätutrustning som ska kalibreras Hjulmått Manometrar för ångpannor. Med kalibrering avses i detta fall den kontroll som sker av att ångpannemanometer visar rätt, vid driftprov genom det ackrediterade företagets kontrollmanometer. Momentnycklar som används för trafiksäkerhetskomponenter, som exempel hjularbeten Intervall Kalibrering ska ske på grund av förekommen anledning, t. ex. skada eller misstanke om förändring av relevanta mätvärden, eller en gång per kalenderår Genomförande av kalibrering SJVM har referensutrustning för kalibrering av hjulmått. För hjulmått gäller att om avvikelser större än mm verifieras mellan använt hjulmått och kalibrerat referenshjulmått ska det använda hjulmåttet kalibreras innan det åter används. Mätutrustning som används av extern leverantör ska uppfylla minst samma krav som SJVM egna krav vad gäller kalibrering och verifiering. Manometrar för ångpannor kontrolleras av ackrediterade företag vid driftprov ångpanna. Vid misstanke om felvisning ska mätaren kalibreras av ackrediterat företag, eller kasseras. Momentnycklar kalibreras av ackrediterade företag en gång per år Dokumentation Kalibrering för hjulmått ska dokumenteras. Kalibrering ska kvitteras av den som utfört kalibreringen. Kalibrering av manometrar ska dokumenteras. Det ska dokumenteras vilket fordon som kalibrerad manometer sätts upp på. Kalibrerad momentnyckel ska vara uppmärkt med information om senaste kalibrering.

18 RUTINBESKRIVNING 18 (18) 16. Fordon som hyrs/lånas in från annan fordonsinnehavare För att säkerställa att fordon som lånas eller hyrs in från annan fordonsinnehavare är godkända för trafik gäller följande rutin: Fordon från annan fordonsinnehavare ska uppfylla SJVM krav eller motsvarande, på besiktning, funktionskontroll och underhåll för att anses godkänt för SJVM trafik. Vid inhyrning av fordon genom avtal från Green Cargo, SJAB, TÅGAB, ITAB eller motsvarande järnvägsföretag ska underhållet av dessa drivfordon vara underhållna enligt ägarens underhållsregler. SJVM ska i avtalet med dessa kunna begära ut underhållsdokumentation på hur underhåll och besiktningar är utförda. Fordonet ska vara kompatibelt med svensk infrastruktur, och därmed godkänt av Transportstyrelsen. Fordonet ska vara registrerat i fordonsregistret och ha ett EVN-nummer. Afo avgör vilken typ av dokumentation som behöver hämtas in för att fordonet ska anses som godkänt för SJVM trafik. Om dokumentation saknas eller inte är komplett ska säkerhetsbesiktning ske innan fordonet används av SJVM. 17. Uppföljning Funktionen Afo svarar för uppföljningen av det egna underhållet och det som utförs av en extern leverantör.

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

SMoKD Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon_04

SMoKD Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon_04 SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat: 20160626 Yngve Lundberg Godkänt: 20160726 Anders Johansson Version Datum Beskrivning

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0441 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01

Läs mer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer BV-FS 2000:1 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:1) om besiktning, funk tionskontroll och underhåll av fordon

Läs mer

Besiktning och underhåll av fordon

Besiktning och underhåll av fordon Dokumentnummer Utgåva Giltig fr o m Ersätter Sida ÖSlJF 222 3 2016-04-27 ÖSlJF 222 utg 2 1(5) Författare Fastställare Mats Furukrona Krister Wedin Besiktning och underhåll av fordon Innehållsförteckning

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

SMoKD Tågsättsklargöring_03

SMoKD Tågsättsklargöring_03 SMoKD 33.315 Tågsättsklargöring Giltig från: 2011-01-01 Granskat 20160712: B Fura, Y Lundberg Giltig till: Tillsvidare Godkänt 20160728: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

Museitrafik Hastighetsuppgifter och vagnviktstabeller

Museitrafik Hastighetsuppgifter och vagnviktstabeller Gäller för Version Föreskrift Sveriges Järnvägsmuseum 1.0 BVF 1981.646 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-31 tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-131/TR25 Verksamhetsstöd

Läs mer

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (24) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

RUTINBESKRIVNING 1 (24) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 RUTINBESKRIVNING 1 (24) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0454 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01

Läs mer

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON INLEDNING... 1 FORDONSTILLSTÅND... 2 DISPENS... 4 KRAV PÅ FORDONSANSVARIG AV ARBETSFORDON... 5 LEDNINGSSYSTEM... 5 DOKUMENTATION...

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (24)

RUTINBESKRIVNING 1 (24) 1 (24) 1. Syfte Detta dokument redovisar hur Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum hanterar de krav som ställs i Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem för järnvägsföretag (JvsFS

Läs mer

SMoKD_03 001_Dokumentförteckning_v15

SMoKD_03 001_Dokumentförteckning_v15 SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 6 Fara och Olycka 3 Innehåll

Läs mer

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka Handbok JTF 6. Fara och Olycka 2 Fara och Olycka 6 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 6 Fara och Olycka 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

SMoKD 33.316 Bemanning och funktioner v03.doc

SMoKD 33.316 Bemanning och funktioner v03.doc SMoKD 33.316 Bemanning och funktioner Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-15

Läs mer

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11 ENHET: DATUM: Bilaga A REVISOR: SIGNATUR: SIDA 1AV 11 Kvalitet: Frågorna nedan grundar sig på kraven i SS-EN ISO 9001:2000. OBS! Stickprov. AVSER FRÅGOR OK ANM. KOMMENTARER KAPITEL 4.1 Finns organisationens

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 3 5 Innehåll Inledning 7 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0450 2013/68385

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0450 2013/68385 RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0450 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01

Läs mer

Grundvattenbortledning M Bilaga 12. Arbete utanför ordinarie arbetstid

Grundvattenbortledning M Bilaga 12. Arbete utanför ordinarie arbetstid Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 12. RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Marie Westin E4FS 2013:0008 Fastställt av Dokumentdatum Version 2013-02-21

Läs mer

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar Gäller för Version Standard Trafikverket Koncern 1.0 BVS 1525.100 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-01-01 Tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/76571 UHab/Ban- och

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner...

Läs mer

Daglig tillsyn av fordon

Daglig tillsyn av fordon Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Handbok MJMa 201 utgåva 3 Internkontroll Gäller fr o m: Gäller t o m: tillsvidare Antal sidor: 6 Antal bilagor 0 Ansvarig funktion CMa Daglig tillsyn av fordon Innehållsförteckning

Läs mer

Riskhantering i processen Investera och reinvestera transportsystemet

Riskhantering i processen Investera och reinvestera transportsystemet RUTINBESKRIVNING 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Håkansson, Mats TDOK 2011:12 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Investering 2011-04-01 1.0

Läs mer

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

Handbok JTF. 11. Broms

Handbok JTF. 11. Broms Handbok JTF 11. Broms 2 Broms 11 Referens Giltigt from datum TSFS 2009:27 2009-05-31 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 11 Broms 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) avvikande huvudspår och sidospår i anslutning till Mörby industriområde Infrastrukturförvaltare: Nykvarns kommun Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Planering och samordning

Läs mer

SMoKD 33.311 Handhavande av drivfordon och manövervagnar i anslutning till färd v03.doc3

SMoKD 33.311 Handhavande av drivfordon och manövervagnar i anslutning till färd v03.doc3 anslutning till färd Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-07-18 Reviderad

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR Följande trafiksäkerhetsinstruktion ska användas i samband med växling och arbeten på Ånge Kommuns spåranläggning. en är reviderad utifrån

Läs mer

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6)

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6) 1 (6) 1 Inledning Ansvarig för denna trafiksäkerhetsinstruktion är Chef Affärsområde Depå & Kombiterminaler (). Detta dokument är en komplettering till och gäller tillsammans med Trafikverkets Trafikbestämmelser

Läs mer

Uppdragsbeskrivning, projektering, inköp, anläggning, drift, underhåll, avveckling

Uppdragsbeskrivning, projektering, inköp, anläggning, drift, underhåll, avveckling TEKNISK ANVISNING LKT 1520.520.005 1 5 Dokumenthistorik Revision Datum Signatur Kommentar 1.0 2018-08-31 MAGEMA För godkännande Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Uppdragsbeskrivning,

Läs mer

TRAFIKVERKET BVF B1

TRAFIKVERKET BVF B1 TRAFIKVERKET BVF 646.4 B1 HASTIGHETSUPPGIFTER, VAGNVIKTSTABELLER Sida Innehåll B B5 B16 B18 B18 B19 B19 B0 B1 Sth med hänsyn till bromsförmåga. Hastighetsuppgifter för drivfordon, vagn med sta D, banans

Läs mer

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner Gäller för Version Föreskrift Koncern 1.0 BVF 1946.7 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2012-09-20 tillsvidare 0 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/40608 Underhåll Jan Pettersson,

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 9 Utgåva: 3 Gällande fr. o m: 2016-03-14 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Mikael Martinsson Oskarshamns Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Oskarshamns Hamn

Läs mer

Rapport 2007:4. Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer

Rapport 2007:4. Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer Rapport 2007:4 Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 5 2 Bakgrund... 7 2.1 Syfte... 7 2.2 Frågeställningar... 7 3 Metod... 8 3.1 Genomförandet...

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Utgåva: 8 Gäller fr.o.m. 2017-05-16 Infrastrukturanläggning: Halmstad fragmentering, Kistinge industriområde, Halmstad Infrastrukturförvaltare: Stena Recycling

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) TSJ 2012-188 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) 1. Vad är problemet

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Infrastrukturanläggning: Mörby industriområde Infrastrukturförvaltare: Nykvarns

Läs mer

Vägledning för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion

Vägledning för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion Upprättad av Bernt Andersson Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg 1 (7) för godkännande av lok utrustade med radiostyrningsfunktion 2 (7) shistorik Beskrivning

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Utgåva 10, 2015-11-09 Infrastrukturanläggning: Östra hamnen och Västra hamnen

Läs mer

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 5 Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för 1 Inledning och syfte... 2 2 Allmänt om typgodkännande... 2 3 Ansökan och giltighet... 2 4

Läs mer

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet)

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Krav på järnvägsfordon (och järnvägsinfrastruktur) - Process för godkännande - Tekniska krav Stefan Sollander Driftskompatibilitetsdirektiven 1830-1996

Läs mer

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord och ID-nummer 2 Allmänt 3 Säkerhetsföreskrifter 3-5 Användning 5 Underhåll och service 6 Reparationer 6 Förvaring 6 Förord FL 400 och T1100 tillverkas av Kranman AB Innan du

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; beslutade den 22 september 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2 och 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer]

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer] RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

HASTIGHETSUPPGIFTER, VAGNVIKTSTABELLER

HASTIGHETSUPPGIFTER, VAGNVIKTSTABELLER TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK B1 HASTIGHETSUPPGIFTER, VAGNVIKTSTABELLER Sida B2 Innehåll Sth med hänsyn till bromsförmåga B4 Hastighetsuppgifter för drivfordon, vagn med stax D, största tillåtna

Läs mer

Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning. Heléne Jarefors Folke Bark

Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning. Heléne Jarefors Folke Bark Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning Heléne Jarefors Folke Bark Dagordning 1. Summering av innehållet i EG-förordning 352/2009 2. Kaffepaus 3. Exempel på tillämpningar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av alkolås (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 11 augusti 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:35. TSFS 2011:70 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13 Operatörsmanual Maskinnummer: KM08600 Manual i Orginal Aktuell revision: 2014-11-13 Doc: 71 Manual KM08600 Konga Mekaniska Verkstad AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Hälso- och säkerhetsregler...

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Birgitta Törne, ITfj Version 3

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Birgitta Törne, ITfj Version 3 Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Birgitta Törne, ITfj2-2 2010-09-03 Dokumenttitel Handledning Ofelia - Återrapportering Version 3 Historik: Ändring sid 4 är markerad i

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version KONTROLLPROGRAM 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version Anna Rosenlind 2015-07-03 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m.

Läs mer

Krav för Auktorisation

Krav för Auktorisation Auktorisation för 2017-12-29 Sida 1 av 5 Krav för Auktorisation av sföretag Antagna av Tekniska Rådet för Auktorisation för Auktorisationen av ett företag för kvalificerad rostskyddsmålning föregås av

Läs mer

1 Innehållsförteckning

1 Innehållsförteckning TRAFIKSÄKERHETSBESTÄMMELSE 1 (5) Dokumentdatum TDOK 2016:0193 2016-04-19 1.0 Fastställt av Gäller från Chef VO Planering 2016-06-13 Skapat av Katarina Långström Trafiksäkerhetsbestämmelser vid användning

Läs mer

Datum Utgåva IN1899 INNEHÅLL. 1.0 Inledning Syfte Tillämpningsområde Spåranläggningens omfattning...

Datum Utgåva IN1899 INNEHÅLL. 1.0 Inledning Syfte Tillämpningsområde Spåranläggningens omfattning... IN18 INNEHÅLL Sid 1.0 Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Tillämpningsområde... 2 1.3 Spåranläggningens omfattning... 2 2.0 Termer... 2 2.1 Läge för växel... 2 3.0 Gräns för växling... 2 4.0 Växlingsarbetets

Läs mer

Riktlinjer för hantering av medicintekniska produkter

Riktlinjer för hantering av medicintekniska produkter Dokumentrubrik Riktlinjer för hantering av medicintekniska produkter Dokumentnr Revision 528811 R1 Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-19 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare

Läs mer

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer]

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version cuh Jan Pettersson 2012-11-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår 1(9) Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Utgåva: 1 Gäller fr.o.m.2015-08-31 Infrastrukturanläggning: NLC Terminal i Umeå Infrastrukturförvaltare: Infrastruktur I Umeå AB Utgåva nr Revidering

Läs mer

MEDICINTEKNISK HANDBOK CHECKLISTOR, EGENKONTROLL

MEDICINTEKNISK HANDBOK CHECKLISTOR, EGENKONTROLL MEDICINTEKNISK HANDBOK II CHECKLISTOR, EGENKONTROLL INNEHÅLLSFÖRTECKNING DUSCHVAGN... 3 RULLSTOL... 4 BETASTÖD... 5 FÖRHÖJNINGSKLOTSAR... 6 MOBIL LYFT... 7 LYFTSELE OCH LYFTBAND... 8 SÄNGAR... 9 MOBIL

Läs mer

Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem

Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem 1111%datum%1 Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definitioner

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Utgåva 3, 2015-05-01 Infrastrukturanläggning: Stockarydsterminalen Infrastrukturförvaltare:

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om villkor för flygning med utrustning ur funktion; LFS 2007:29 Serie OPS Utkom från

Läs mer

Nedan finns information om underhåll av lekplatsutrustning, multibanor och inspektion av lekredskap:

Nedan finns information om underhåll av lekplatsutrustning, multibanor och inspektion av lekredskap: Elverdal AB Box 16 118 200 25 Malmø (+46) 763 09 16 55 info@elverdal.se Bank: Nordea CVR nr. 30 73 25 96 www.elverdal.se TILL ÄGAREN AV LEKREDSKAP, PANNABANOR OCH MULTIBANOR Nedan finns information om

Läs mer

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning Utgåva 3 Datum 2019-04-15 Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING...

Läs mer

Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby 2010-05-20. Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo. 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396

Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby 2010-05-20. Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo. 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396 Utredningsrapport 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396 Synerginr: 38307 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Urspårning vid Gamleby 2010-05-20 Utredare:

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

LIA 3. Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA Utkast

LIA 3. Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA Utkast LIA 3 Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA 3 2018 Utkast 2018-08-27 Innehåll Utbildningsinnehåll:... 3 Syfte och mål LI 3:... 3 Resultat av lärande... 3 Att göra för dig som handleder:... 5

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 8 Gällande fr.o.m.: 2017-03-01 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumentdatum Version. Ulrica Sörman/Mats Lindqvist [Dokumentdatum] 1.0 Ev. dokumentid Ärendenummer Projektnummer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumentdatum Version. Ulrica Sörman/Mats Lindqvist [Dokumentdatum] 1.0 Ev. dokumentid Ärendenummer Projektnummer FRÅGOR, SVAR, SYNPUNKTER 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumentdatum Version Ev. dokumentid Ärendenummer Projektnummer Fastställt av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumenttitel Frågor, svar och

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf 2014:0408 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2004-03-10 Ersätter Ersatt av BVS 544.92130 [Ersatt av] 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning

Promemoria. Näringsdepartementet. Kontroll av alkolås och tillsyn. 1 Inledning Promemoria 2011-01-20 Näringsdepartementet Kontroll av alkolås och tillsyn 1 Inledning I propositionen Alkolås efter rattfylleri, prop. 2010/11:26, har regeringen lämnat förslag som behandlar ett permanent

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (17) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

RUTINBESKRIVNING 1 (17) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 RUTINBESKRIVNING 1 (17) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0444 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01

Läs mer

HASTIGHETSUPPGIFTER, VAGNVIKTSTABELLER

HASTIGHETSUPPGIFTER, VAGNVIKTSTABELLER TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK B1 HASTIGHETSUPPGIFTER, VAGNVIKTSTABELLER Sida B2 Innehåll Sth med hänsyn till bromsförmåga B4 Hastighetsuppgifter för drivfordon, vagn med stax D, banans sth B13 B14

Läs mer

RIKTLINJE 2 (29) Lokaliseringsmärken för vägvisning har följande färgsättningar och texttyper om inte annat anges i 17.

RIKTLINJE 2 (29) Lokaliseringsmärken för vägvisning har följande färgsättningar och texttyper om inte annat anges i 17. RIKTLINJE 1 (29) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TRV 2011:309 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2011-06-21 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Krav för säker kortslutning av spårledningar

Krav för säker kortslutning av spårledningar Gäller för Version Standard BV koncern 1.0 BVS 544.14002 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2010-03-15 Tills vidare 0 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F10-2134/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt BVDOK 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0475 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2009-01-19 Ersätter Ersatt av BVS 1544.94006 [Ersatt av]

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-19 8.0 2014-05-23 EM

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(5) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 7.0 2017-02-06 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

SMoKD Revisionsplan v03

SMoKD Revisionsplan v03 SMoKD 30.003 Revisionsplan Giltig från: 2011-01-01 Granskat 2016-07-11: Björn Fura Giltig till: Tillsvidare Godkänt 2016-07-27: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-08-15 Ny bestämmelse

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i järnvägslagen (2004:519); SFS 2011:1118 Utkom från trycket den 22 november 2011 utfärdad den 10 november 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Tillsammans blir vi bättre

Tillsammans blir vi bättre Tillförlitligare vintertrafik Tillsammans blir vi bättre Tips, råd och information till dig som jobbar operativt med järnvägstrafik Version 3, 2015 Tillförlitligare vintertrafik Innehållsförteckning Att

Läs mer

BVDOK 1 (12) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Bengt TDOK 2014: Chef VO Underhåll

BVDOK 1 (12) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Bengt TDOK 2014: Chef VO Underhåll BVDOK 1 (12) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Bengt TDOK 2014:0690 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2008-07-01 Ersätter Ersatt av BVS 1592.0201 [Ersatt av]

Läs mer

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Säkra hjul räddar liv För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Ett löst hjul äventyrar säkerheten på vägen. Hjulmuttrar lossnar under körning Denna sanning kan leda till att ett hjul faller av, vilket

Läs mer

Handbok JTF. 7. Vägvakt

Handbok JTF. 7. Vägvakt Handbok JTF 7. Vägvakt 2 Vägvakt 7 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 7 Vägvakt 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS

Läs mer

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap.

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; TSFS 2016:118 Utkom från trycket

Läs mer

Radio remote control system for mobile machines since 1979 RADIOSTYRSYSTEM FÖR VÄXLING MED LOK

Radio remote control system for mobile machines since 1979 RADIOSTYRSYSTEM FÖR VÄXLING MED LOK Radio remote control system for mobile machines since 1979 RADIOSTYRSYSTEM FÖR VÄXLING MED LOK Systemet är förberett för de flesta loktyper i standard-utförande. Det innebär att hela systemet går att flytta

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

Organisation och befattningar

Organisation och befattningar 4 SkLJF 402 SkLJ ansvarig signal (asi) ansvarig motorlok personalfördelare ansvarig ånglok ansvarig vagnar säkerhetshandläggare Signalgrupp Ånglok Motorlok Vagnar Personal Säkerhet chef bana (cba) chef

Läs mer

FRIKTIONSMÄTBIL VOLVO V90

FRIKTIONSMÄTBIL VOLVO V90 Vårdsystem FM M7782-400501 Sida 1 av 6 FRIKTIONSMÄTBIL VOLVO V90 MATERIELVÅRDSSCHEMA GRUNDTILLSYN Detta materielvårdsschema gäller för materiel: Förrådsbeteckning Förrådsbenämning M5190-410011 FRIKTMÄTB

Läs mer

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10 Järnvägsnätsbeskrivning Ånge Kommun spåranläggning Ånge Kommun 2013-05-10 Innehållsförteckning Allmän information 4 1.1...INLEDNING 4 1.2...JURIDISK STATUS 4 1.2.1... ANSVAR 4 1.3...GILTIGHETSTID OCH ÄNDRINGAR

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning (JNB)

Järnvägsnätsbeskrivning (JNB) Utgåva: 3 Gällande fr. o m: 2018-02-01 Handläggare: Stefan Åhman Trafiksäkerhetssamordnare TSS Utgivare: Thina Rydell Administratör Trafiksäkerhet / Resor Järnvägsnätsbeskrivning (JNB) För sidospår Sida

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2013-05-28 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Sida 2 (10) Innehåll REGEL

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 9 Utgåva: 5 Gällande fr. o m: 2016-06-01 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Karl-Johan Svärd Karlskrona kommun Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Karlskrona kommun

Läs mer

Handbok JTF. 13. L-skydd

Handbok JTF. 13. L-skydd Handbok JTF 13. L-skydd 2 L-skydd 13 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 13 L-skydd 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter

Läs mer

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige Annelie Jämte Hur styrs godkännandeprocessen? Driftskompatibilitetsdirektivet (EU) 2018/545 praktiska arrangemang i processen för godkännande av

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om besiktning av tivolianordningar 1 ; beslutade den 26

Läs mer