RUTINBESKRIVNING 1 (24) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RUTINBESKRIVNING 1 (24) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385"

Transkript

1 RUTINBESKRIVNING 1 (24) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer Dokumenttitel Museitrafik,trafiksäkerhetstjänst 1. Syfte TDOK 2013:0454 ersätter BVF Följdändringar och hänvisningar i dokumentnummer ändrats, samt mindre justeringar skett. Sak- och regeländringar är utmärkta med ändringsstreck. Följande ändringar har skett: Avsnittet om hälsokontroller har kraftigt omarbetats så att en tydlighet uppnåtts vilka krav som gäller. Avsnitt om drogtester har justerats, så ett tidigare fel kunnat tas bort. Avsnitt om utbildning har förändrats. Text som förtydligar hur SJVM följer upp utövningen har lagts till. Avsnittet om att enskilt vistas i spår har kraftigt omarbetats, eftersom Trafikverket sänkt kraven från sin sida i egenskap av infrastrukturförvaltare, och överlåtit detta till järnvägsföretagen. Kraven på lägsta intervall för repetionsutbildning har reglerats. På alla behörigheter under pkt 13 har hälsokravet förtydligats. (ej ändringsstreck) Transportstyrelsen ställer i JvSFS 2007:1 krav på att järnvägsföretag ska ha de säkerhetsbestämmelser som behövs för att trygga en säker verksamhet. Dokumentet finns för att beskriva de krav som finns på funktioner som har betydelse för säkerhet och ska ses som ett tillägg till BVF 906 och 926, så att den kompletterar dessa avseende Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseums verksamhet. 2. Omfattning Denna för dokument är utgivet av Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum för att för att tydliggöra de krav ställs på personal i trafiksäkerhetstjänst. Föreskriften är direkt underställd de krav som Transportstyrelsen ställer på Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum som järnvägsföretag. Trafikverkets krav i BVF 906 och 926 gäller ej den verksamhet som Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum genomför i rollen som järnvägsföretag. BVF 906 och 926 är skrivna med tanke på entreprenadverksamhet, och dessa regler ska följas i tillämplig mån, men i rollen för SJVM som järnvägsföretag. Järnvägarnas funktion för personcertifiering (JP) gäller ej SJVM i rollen som järnvägsföretag. 3. Definitioner och förkortningar Grundutbildning Som grundutbildning avses exempelvis: Trafiksäkerhetskompetens samt grundläggande kunskaper som förare av fordonskategorierna el-, diesel- och ångfordon. Typutbildning Personal Vidareutbildning för typspecifikt handhavande av museala drivfordon. Person, anställd, ideell eller inhyrd, som har trafiksäkerhetstjänst eller någon form av kompetens/behörighet i Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseums verksamhet som järnvägsföretag. Behörighet Egenskapen att uppfylla de formella kraven för viss tjänst (BVF 906 ver 3.0, pkt 4.1)

2 RUTINBESKRIVNING 2 (24) Kompetens Utbildning eller erfarenhet som krävs för viss tjänst eller befattning (BVF 906 ver 3.0, pkt 4.1) Övriga Definitioner (termer) och förkortningar för SJVM verksamhet finns i TDOK 2013:0441 Museitrafik, termer och förkortningar. 4. Ansvar och kompetens Chefen för Trafikverkets museer godkänner och är ansvarig för att denna föreskrift är uppdaterad. Denne är även ansvarig för att denna föreskrift är implementerad hos personal inom ramen för Sveriges Järnvägsmuseums tillstånd som Järnvägsföretag. Frågor på innehåll och förslag på förbättringar ställs i första hand till denne. Atsä och Atra ansvar och befogenheter framgår av TDOK 2013:0439. Föreskriften riktar sig till personal i trafiksäkerhetstjänst hos: Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum i egenskap av Järnvägsföretag Andra Järnvägsföretag, som kör museal trafik på Trafikverkets spår, och som hänvisar till detta dokument samt även BVF 906 och 926.

3 RUTINBESKRIVNING 3 (24) 5. Kommentarer till BVF 906 BVF 906 pkt 1: Föreskriften gäller också i tillämpliga delar för SJVM; verksamhet som järnvägsföretag. BVF 906 kap 5, sista stycket: Utövandet regleras även i EU lokförardirektiv samt i detta dokument. 6. Kommentarer till BVF 926 BVF 926 pkt 1: Föreskriften gäller också i tillämpliga delar för SJVM; verksamhet som järnvägsföretag. BVF 926 kap 6.1: SJVM kan själva avgöra vem som är behörig som lärare i SJVM verksamhet. Ansvarig är Atsä. BVF 926 kap 6.5: Intervall för de kompetenser som ej finns med i BVF 906, framgår av detta dokument samt lokförardirektivet. BVF 926 kap 7: Uppföljning SJVM personal har eget kapitel i detta dokument. BVF 926 kap 7.3: Gäller ej SJVM. Förfarandet att hämta in dokumentation på personal finns reglerat i TDOK 2013:0439. BVF 926 kap 8: För hälsoundersökningar gäller TSFS 2011:61, TSFS 2013:50 och TSFS 2013:52 samt BV-FS 2000:4. BVF 926 reglerar ej hur typutbildning ska ske. För den som är grundutbildad på ång-, diesel, eller eldrivna fordon, kan en typutbildning ske på respektive fordonstyp.

4 RUTINBESKRIVNING 4 (24) 7. Hälsokrav SJVM ställer hälsokrav på trafiksäkerhetsfunktionärer i pkt 12 Trafiksäkerhetskompetens, behörigheter i denna föreskrift. Ansvaret för att kontrollera att personal uppfyller hälsokraven och har genomgått undersökningar enligt pkt 7.1. och 7.2. för aktuell arbetsuppgift ligger hos Atsä. Atsä ansvarar för att föra personalregister med aktuella uppgifter om hälsa och/eller förarbevis. Förare som innehar förarbevis ansvarar själv för att beställa, och få hälsokontroll genomförd enligt detta dokument. SJVM utgår från att förare med giltigt förarbevis också är hälsokontrollerad enligt gällande regler. Förare som ej genomgått hälsokontroll eller har någon form av dispens är skyldig att meddela detta till Atsä Hälsokrav för förare med förarbevis För hälsoundersökning av förare (både på huvud- och sidospår) gäller TSFS 2011:61 och 2013:52. Läkare som hälsoundersöker ska ha tillstånd av Transportstyrelsen och särskild blankett som finns på Transportstyrelsens hemsida ska användas: Förare som genomgått hälsokontroll innan kan följa det gamla intervallet från BV-FS 2000:4 till kommande hälsokontroll, sedan gäller ny intervall. Original intyg av hälsoundersökning av förare som innehar förarbevis ska tillställas Transportstyrelsen. Förare ansvarar själv för detta samt att Atsä får en kopia. Atsä ansvarar för att informera Transportstyrelsen om förare med förarbevis, har en arbetsoförmåga som varar mer än 3 mån. (2007/59/EG: Kap IV, art 18) 7.2. Hälsokrav för förare utan förarbevis Samma regler som i 7.1 gäller men med denna skillnad: Kopia av intyg av hälsoundersökning ska tillställas till Atsä. Originalet kan föraren själv behålla. Förare utan förarbevis kan vara aktiv som förare till Hälsokrav för annan än förare För hälsoundersökning av annan trafiksäkerhetskompetens än förare gäller BV-FS 2000:4 och TSFS 2013:50. Läkare som hälsoundersöker enligt dessa behöver inte ha tillstånd från Transportstyrelsen och en annan blankett, än för förare kan användas. Blankett finns på Transportstyrelsens hemsida: Kopia av intyg av hälsoundersökning ska tillställas till Atsä. Originalet kan personen själv behålla.

5 RUTINBESKRIVNING 5 (24) 7.4. Droger och alkohol BVF tillämpas på SJVM anställd personal. För ideell eller tillfälligt anställd personal som tillfälligt tjänstgör i SJVM verksamhet, och som normalt har sin trafiksäkerhetstjänst hos annat järnvägsföretag tillämpas slumpmässiga tester. Dessa kan förekomma vid arrangemang eller liknande. Atsä ansvarar för att ideell eller tillfälligt anställd personal lämnar kopia på eller intyg om genomförda alkohol- och drogtester i de fall detta förekommit hos annan än SJVM. Av intyget ska det framgå vilken testmetod som använts samt vem som utfört testet. Intyget kan skrivas av ordinarie arbetsgivare eller förening. Om misstanke föreligger att ideell personal är alkohol- eller drogpåverkad tas denne ur tjänst och avstängs från trafiksäkerhetstjänst och personens ordinarie arbetsgivare eller järnvägsföretag meddelas. Test kan genomföras vid misstanke. 8. Utbildning 8.1. Utbildning allmänt Vid köp av utbildning ska utbildningsföretaget kunna uppvisa: Att man har tillstånd från Transportstyrelsen som utbildningsanordnare. Att man är tillstånd från Transportstyrelsen som examinator (gäller dock ej Järnvägsskolan). Utbildningsanordnaren ska kunna redovisa vilka krav man har på hälsa och kompetens på den personal som ska användas. Atsä avgör om dessa krav uppfyller SJVM krav och önskemål. Repetionsutbildning av personal ska ske av godkänd utbildningsanordnare Typutbildning SJVM kan ge förare typutbildningar på fordon om följande uppfylls: Utbildningsanordnare för SJVM är Trafikverket, Järnvägsskolan. Eftersom SJVM är myndighet behöver det ej finnas någon examinator. Lärare ska ha av Järnvägsskolan godkänd lärare eller instruktionsförarkompetens. Utbildningsplan ska godkännas av Järnvägsskolan i egenskap av utbildningsanordnare. Den behöver inte skickas in till Transportstyrelsen. Efter genomförd utbildning ska följande dokumentation skickas till Järnvägsskolan: o Deltagarlista med namn och personnummer. o Genomförda skriftliga prov med resultat godkänd/icke godkänd. o Kursutvärdering. Järnvägsskolan utfärdar betyg.

6 RUTINBESKRIVNING 6 (24) 9. Kompletterande intyg till förarbevis 9.1. Utfärdande av intyg SJVM utfärdar kompletterande intyg när förare har erhållit giltigt förarbevis. Förare skickar kopia på förarbevis till Atsä. Atsä utfärdar kompletterande intyg samt håller och uppdaterar register för detta enl pkt 8.2. Intygen numreras från nr 1 och uppåt. Atsä uppdaterar kompletterande intyg. Atsä avgör linjekännedom. Förare kan överklaga ett kompletterande intyg för att få det omprövat vad det gäller utfärdande, uppdatering, tillfälligt återkallande eller återkallande. Förare vänder sig då till SJVM postadress i Gävle. Ärendet ska diarieföras. Överklagan handläggs av Atsä med stöd av Atra. Beslut ska meddelas skriftligt till förare, samt diarieföras. SJVM väljer att klistra in en kopia på förarbeviset i intyget, för att få med foto och namnteckning Register över kompletterande intyg Register ska innehålla uppgifter om: Intyg som utfärdats. Intyg som uppdaterats. Intyg som ändrats. Intyg som löpt ut. Intyg som tillfälligt återkallats. Intyg som upphävts. Intyg som anmälts som förlorade, stulna eller förstörda. Intyg om regelbundna kontroller. Förare ska få kopia på utfärdat intyg Kompletterande intyg, undantag Kravet på att ha kompletterande intyg för en särskild del av infrastrukturen: Atsä kan besluta om undantag för förare, om en annan förare är lots: vid speciella, enstaka tjänster där historiska tåg används (2007/59/EG: Kap II, art 4.2) vid speciella, enstaka färder där museijärnvägsfordon används (TSFS 2011:58 15 ) Under förarutbildning och förarprov. Operativ arbetsledare kan ta samma beslut: Vid störning/omledning.

7 RUTINBESKRIVNING 7 (24) 10. Urvalskriterier för förare av museala drivfordon Flera fordonstyper saknar tågskyddssystem, har speciell framförandeteknik och är inte utrustat med konventionellt komplett bromssystem. Dessa fordon kallas nedan för museala fordon. För att få framföra tåg med museala drivfordon, el-, diesel-, ånglok eller motorvagnar ska förare uppfylla kraven enl pkt 12.9 lokförare. Utöver detta gäller följande i tillämpliga delar för alla fordon: Förare ska ha minst 3 års förarerfarenhet av trafik i en trafikintensiv miljö, exempelvis så som på statens järnvägsnät (gäller ej den som endast är förare/tsm växling sidospår). Förare ska vara utbildad för aktuellt fordon samt kunna uppvisa utbildningsplan efter vilket utbildningen skett och/eller utbildningsintyg. Redovisa dokumenterad tjänstgöringstid som förare av aktuellt fordon samt tidpunkt då detta genomförts. Redovisa intyg om erfarenhet från aktuellt fordon med omdöme från tidigare arbetsgivare, museijärnväg, eller järnvägsmuseiförening där förare varit verksam. Medverka praktiskt i verkstadsarbete av olika art vid olika tillfällen på aktuellt fordon inom verksamheten hos Sveriges Järnvägsmuseum eller annan jämställd verksamhet. Återkommande, årligen till Sveriges Järnvägsmuseum redovisa tillskansad framförandepraktik och praktiskt verkstadsarbete hos annan. För att slutligen alls för första gången ensam komma i fråga för tjänstgöring som förare av aktuellt fordon gäller följande: SJVM värderar de olika förutsättningarna, bedömer personens lämplighet och meddelar ett godkännande eller inte. Förutsättningar för ett eventuellt senare godkännande kan meddelas vid samma tillfälle. Godkännande lämnas av Ansvarig för trafiksäkerhet efter samråd med Ansvarig för trafik och Ansvarig för fordonsunderhåll.

8 RUTINBESKRIVNING 8 (24) 11. Uppföljning av personal i trafiksäkerhetstjänst Allmänt Uppföljning syftar till att undersöka huruvida berörd personal har förståelse för och behärskar berörda föreskrifter och har behörighet för uppgiften samt att föreskrifter mm är praktiskt tillämpbara. Omfattning och periodicitet av uppföljningarna anges i pkt 12 Trafiksäkerhetskompetens, behörigheter. All uppföljning av personal i säkerhetstjänst ska dokumenteras. Uppföljning skall ske objektivt och opartiskt och genom att behandla förtrolig information med diskretion. Ansvarig för planering av uppföljning av personal i trafiksäkerhetstjänst är Atsä Innehåll i uppföljningen Detta regleras särskild blankett som tas fram av Atsä inför varje uppföljningstillfälle Genomförande Vid uppföljning av personal i trafiksäkerhetstjänst utförs kontroll av att bestämmelserna enligt TDOK 2013:0440 (Trafiksäkerhetsinstruktion vid SJVM) efterlevs, att personalen har en riktig attityd till säkerhetsarbetet samt behärskar handhavande av fordon och teknisk säkerhetsutrustning. Personalens uppfattning och kunskap om regelverket och dess tillämpbarhet skall ges utrymme. Den individuella uppföljningen ska omfatta förare av tåg och växling, samt tsm växling huvudspårs arbetsuppgifter och ska fokusera på praktisk tillämpning av och inställning till säkerhetsarbete. Den individuella uppföljningen ska så långt möjligt präglas av en förtrolig anda där personalen bl.a. ska känna att denne har möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter högt som lågt. Syftet med den individuella uppföljningen är att finna möjligheter till förbättring med avseende på trafiksäkerhet såväl hos den enskilde som i verksamheten i stort. Berörd personal ska i förväg meddelas om tidpunkten för den planerade uppföljningen. I varje individuell uppföljning ska det ingå en direkt återkoppling (eftersnack). I de fall det är praktiskt möjligt bör detta ske som ett enskilt samtal. Återkopplingen ska göras så att personen får en god uppfattning om sin praktiska tillämpning och inställning till säkerhetsarbete. Den ska även omfatta tidigare genomförda individuella uppföljningar samt den senast genomförda kunskapskontrollen. Personen ska ges möjlighet att lämna synpunkter och förbättringsförslag på individuell uppföljning och fortbildning. När det gäller begreppet kompetens i samband med den individuella uppföljningen, avses praktisk tillämpning av och inställning till säkerhetsarbete Vilka kompetenser omfattas Förare tåg Förare växling huvudspår Tsm växling huvudspår Intervall Uppföljning bör genomföras vart tredje år, och skall genomföras minst var femte år.

9 RUTINBESKRIVNING 9 (24) Uppföljning av utövning Utövningen ska följas upp av Atsä på något av följande vis: Förda anteckningar/logg över hur egen personal tjänstgjort. Ta del av personalens egna noteringar i annotationsbok e.d. Begära information från arbetsgivare eller förening på ideell eller tillfälligt anställd på att utövningen fullgjorts Dokumentation och arkivering Vid varje uppföljningstillfälle skall dokumenteras vad som följts upp, resultat av uppföljningen, analys och förslag till åtgärder vid brister. Uppföljning av trafiksäkerhetspersonal skall protokollföras enligt de blanketter som används vid uppföljningen. Uppföljningsrapporter skall sparas i minst fem år.

10 RUTINBESKRIVNING 10 (24) 12. Tillträdesbehörigheter för spårområde Att enskilt vistas i spår I grunden är det Trafikverkets JNB som reglerar ganska få ställda krav på vad som gäller för att vistas enskilt i spår. Utbildning i kurs BASÄVISTA eller motsvarande uppfyller kraven hos SJVM att enskilt få vistas i spårområde på huvudspår. För sidospåren i Gävle, på Sörby eller Blåsåsen samt på skolans bangård i Ängelholm räcker en säkerhetsgenomgång för den personal som arbetar där, avlönat eller ideellt. Denna säkerhetsgenomgång ska omfatta: Krav på varselkläder (JNB) Säkerhetszon (JNB) Information om kontaktledningar, upplag och klättring på fordon Information om uppträdande i spår gentemot allmänhet och besökare Information om fordon och växling Ge kunskap om handsignal klart och rörlig stoppsignal samt dess betydelse. Ge kunskap om hur tågvärmepost slås ifrån. Kompetenskrav på den som ger denna säkerhetsgenomgång är att man minst är tsm växling huvudspår samt har någon form av lärarkompetens. Person som fått ovan nämnda säkerhetsgenomgång har endast tillträde till till de bangårdar som säkerhetsgenomgången gjorts för Skydds- och säkerhetsledning för arbete inom spårområde Samma krav som i BVF 906 gäller för Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseums verksamhet.

11 RUTINBESKRIVNING 11 (24) 13. Trafiksäkerhetskompetens, behörigheter Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum använder följande trafiksäkerhetskompetenser i sin verksamhet. Generellt anges det vilken nivå av hälsokontroll som krävs enligt hälsokraven, samt om det krävs uppföljning och urvalstest på kompetenserna. Generellt har repetitionsutbildning en intervall på 18 månader.

12 RUTINBESKRIVNING 12 (24) Tillsyningsman A-, L- och E-skydd. Vägvakt och tillsyningsman S-skydd Samma krav som i BVF 906 pkt 7.1, gäller för Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseums verksamhet.

13 RUTINBESKRIVNING 13 (24) Tillsyningsman växling sidospår Aktiviteter Hålla uppsikt och ge rätt signaler och förutsättningar för föraren. Kontrollera fordonssättets tillåtna hastighet med hänsyn till lämnade uppgifter. Kunna bedöma och säkra last. Säkra uppställda fordon mot rullning. Kontrollera fordonssättet med avseende på säkerhet (sammansättning, bromsförmåga) Utbildning Enligt godkänd utbildningsplan Förkunskaper Att enskilt kunna vistas i spår Hälsokrav Godkänd läkarundersökning enligt BV-FS 2000:4 och TSFS 2011: Krav på urvalstest Krav på repetitionsutbildning 18 månader intervall Krav på uppföljning Krav på utövande Regelbundet, dock minst 3 gånger per år Övrigt För att få hantera tågvärme ska utbildning i BVF 922 vara dokumenterad. BVF 906 pkt 7.4 gäller ej SJVM verksamhet.

14 RUTINBESKRIVNING 14 (24) Tillsyningsman växling, huvudspår Aktiviteter Hålla uppsikt och ge rätt signaler och förutsättningar för föraren. Kontrollera fordonssättets tillåtna hastighet med hänsyn till lämnade uppgifter. Kunna bedöma och säkra last. Säkra uppställda fordon mot rullning. Utväxla säkerhetsuppgifter med tågklarerare Utbildning Enligt godkänd utbildningsplan Förkunskaper Vara utbildad som tsm växling sidospår Hälsokrav Godkänd läkarundersökning enligt BV-FS 2000:4 och TSFS 2011: Krav på urvalstest Krav på repetitionsutbildning 18 månader intervall Krav på uppföljning Ja Krav på utövande Regelbundet, dock minst 3 gånger per år Övrigt För att få hantera tågvärme ska utbildning i BVF 922 vara dokumenterad. BVF 906 pkt 7.4 gäller ej SJVM verksamhet

15 RUTINBESKRIVNING 15 (24) Bromsare Aktiviteter Kunna ha förståelse för handbromsens uppbyggnad och beskaffenhet. Kunna bromsa vagnsätt på ett mjukt, behagligt och säkert sätt, utan att det blir ryck i fordonssättet. Kunna de ljudsignaler som används vid handbromsning Kunna avgöra när bromsarna låser sig, samt lossa bromsen innan hjulskada uppstår Utbildning Utbildning som tsm växling huvudspår krävs, samt kännedom om handbromsens beskaffenhet och funktion Förkunskaper Praktisk erfarenhet av handbromsning Krav på urvalstest Hälsokrav Godkänd läkarundersökning enligt BV-FS 2000:4 och TSFS 2011: Krav på repetitionsutbildning Inte i rollen som bromsare, men som tsm huvudspår Krav på uppföljning Krav på utövande Övrigt Inför varje trafiktillfälle med handbromsat fordonssätt ta del av de föreskrifter som gäller för handbromsning av fordonssätt, och som kan ges ut tillfälligt som ett internt meddelande. Instruktion i handhavandet av broms/vagnar och uppdragets beskaffenhet ska ges av Atra eller Atsä.

16 RUTINBESKRIVNING 16 (24) Avgångssignalerare Aktiviteter Kunna utföra avgångssignalering och efterkontroll för loktåg och motorvagnståg samt utföra de uppgifter som finns i TDOK 2013: Utbildning Utbildad till avgångssignalerare hos järnvägsföretag med persontrafik. I utbildningen ska ingå utbildning i brandskydd, medhjälp vid evakuering, samt vistelse i spår. Förare av tåg kan användas i rollen som avgångssignalerare om kraven i denna punkt uppfylls Förkunskaper Enligt angivna krav för utbildning enligt Krav på urvalstest Hälsokrav Godkänd läkarundersökning enligt BV-FS 2000:4 och TSFS 2011: Krav på repetitionsutbildning Repetitionsutbildning vart annat år. 4 timmar per gång Krav på uppföljning Krav på utövande Avgångssignalerare ska utföra minst 3 tjänstgöringsturer med likartat trafiktjänstinnehåll per kalenderår vid Sveriges Järnvägsmuseum eller hos annat Järnvägsföretag Övrigt Inget

17 RUTINBESKRIVNING 17 (24) Särskild ombordansvarig Aktiviteter Kunna ansvara för avgångsproceduren. Kunna vara ombordansvarig för loktåg. Kunna genomföra en evakuering i tågspår. Kunna ansvara för resenärernas säkerhet. I övrigt hänvisas till de uppgifter som nämns i TDOK 2013: Utbildning Utbildad till särskild ombordansvarig hos järnvägsföretag med persontrafik som utgörs av loktåg. Förare av tåg kan användas i rollen som särskild ombordansvarig om kraven i 12.6 uppfylls Förkunskaper Avgångssignalerare Krav på urvalstest Hälsokrav Godkänd läkarundersökning enligt BV-FS 2000:4 och TSFS 2011: Krav på repetitionsutbildning 18 månader intervall, 8 timmars rep-utbildning Krav på uppföljning Krav på utövande Avgångssignalerare ska utföra minst 3 tjänstgöringsturer per kalenderår vid Sveriges Järnvägsmuseum eller hos annat Järnvägsföretag Övrigt Inget

18 RUTINBESKRIVNING 18 (24) Förare vid växling, sidospår Aktiviteter Svara för växlingsrörelsens säkra framförande Kontrollera fordonssättets tillåtna hastighet med hänsyn till lämnade uppgifter. Säkra uppställda fordon mot rullning. Kontrollera fordonssättet med avseende på säkerhet (sammansättning, bromsförmåga). Dessa regler gäller till 2018, sedan måste man vara utbildad enligt lokförardirektivet och ha förarbevis. För förare med förarbevis Krav som finns i lokförardirektivet för lokförare Utbildning Enligt godkänd utbildningsplan samt grundutbildning fordon. Typutbildning på drivfordon ska finnas dokumenterad Förkunskaper Vara utbildad som tillsyningsman växling sidospår Krav på urvalstest, men lämplighet ska bedömas Hälsokrav Godkänd läkarundersökning nivå 1 enligt TSFS 2011:61 och TSFS 2013: Krav på repetitionsutbildning 18 månader intervall Krav på uppföljning Ja Krav på utövande Regelbundet, dock minst 6 gånger per år Övrigt Inget

19 RUTINBESKRIVNING 19 (24) Förare vid växling, huvudspår Aktiviteter Svara för växlingsrörelsens säkra framförande Kontrollera fordonssättets tillåtna hastighet med hänsyn till lämnade uppgifter. Säkra uppställda fordon mot rullning. Utväxla säkerhetsuppgifter med tågklarerare Dessa regler gäller till 2018, sedan måste man vara utbildad enligt lokförardirektivet och ha förarbevis. För förare med förarbevis Krav som finns i lokförardirektivet för lokförare Utbildning Enligt godkänd utbildningsplan samt grundutbildning fordon. Typutbildning på drivfordon ska finnas dokumenterad Förkunskaper Vara utbildad som tsm växling huvudspår Krav på urvalstest Ja Hälsokrav Godkänd läkarundersökning nivå 1 enligt TSFS 2011:61 och TSFS 2013: Krav på repetitionsutbildning 18 månader intervall Krav på uppföljning Ja Krav på utövande Regelbundet, dock minst 10 gånger per år fördelat på 5 gånger på en 6-månadersperiod Övrigt Inget

20 RUTINBESKRIVNING 20 (24) Lokförare Aktiviteter För förare utan förarbevis Svara för tågets säkra framförande Kontrollera fordonssättets tillåtna hastighet med hänsyn till lämnade uppgifter. Utväxla säkerhetsuppgifter med tågklarerare Kontrollera fordonskombinationen med avseende på säkerhet (sammansättning, bromsförmåga, signaler mm) Säkra uppställda fordon mot rullning. Ställa in ATC-värden Dessa regler gäller till 2018, sedan måste man vara utbildad enligt lokförardirektivet och ha förarbevis. För förare med förarbevis Krav som finns i lokförardirektivet för lokförare Utbildning Utbildning kan ha skett hos annat järnvägsföretag och den person som ska utföra uppgifterna ska kunna utföra aktiviteterna ovan. Typutbildning på drivfordon ska finnas dokumenterad. Nyutbildning ska ske enligt lokförardirektivets regelverk Förkunskaper Enligt lokförardirektivet Krav på urvalstest Ja. Dessutom SJVM urval enligt pkt Hälsokrav Godkänd läkarundersökning nivå 1 enligt TSFS 2011:61 och TSFS 2013: Krav på repetitionsutbildning 18 månader intervall Krav på uppföljning Ja Krav på utövande Regelbundet, dock minst 10 gånger per år fördelat på 5 gånger på en 6-månadersperiod Övrigt För att komma ifråga som lokförare hos SJVM ska man ha ett förarbevis, vilket bevisar att man är godkänd som lokförare, alternativt ska man på annat sätt bevisa att man har en förarutbildning. Vid nyutbildning gäller de krav som EU lokförardirektiv ställer.

21 RUTINBESKRIVNING 21 (24) Besiktningsman fordon Aktiviteter Kunna bedöma om ett drivfordon eller vagn är löp- och/eller trafikdugligt. Kunna avgöra vilka eventuella restriktioner ett fordon ska ha, för att trots ev brister, ändå kunna vara löpdugligt. Ha kunskap och förståelse för järnvägsfordon och deras konstruktion och användningssätt Utbildning Utbildning som besiktningsman Förkunskaper Enligt krav i utbildningsplan Krav på urvalstest Hälsokrav Godkänd läkarundersökning enligt BV-FS 2000:4 och TSFS 2011: Krav på repetitionsutbildning Krav på uppföljning Krav på utövande Övrigt Underhållsleverantör som utför säkerhetsbesiktning på fordon som används i SJVM verksamhet ska kunna redovisa hur de uppfyller SJVM kompetenskrav och hälsokrav. Afo avgör om leverantörern uppfyller kraven. För att komma ifråga som besiktningsman ska personen också vara godkänd som besiktningsman av Ansavrig för fordonsunderhåll, samt listad i ett IM över godkända besiktningsmän.

22 RUTINBESKRIVNING 22 (24) Underhållspersonal fordon Aktiviteter Underhåll och reparation av fordon i verkstad och i fält. Ha kunskap och förståelse för järnvägsfordon och deras konstruktion och användningssätt Utbildning Inga formella krav finns, endast erfarenhet och uppvisad lämplighet Förkunskaper Enligt krav i utbildningsplan Krav på urvalstest Hälsokrav Krav på repetitionsutbildning Krav på uppföljning Krav på utövande Övrigt Underhållsleverantör som utför säkerhetsbesiktning eller underhåll på fordon som används i SJVM verksamhet ska kunna redovisa kompetenskrav och hälsokrav om så efterfrågas av SJVM. För att underhålla SJVM fordon ska man för detta vara godkänd av Ansvarig för fordonsunderhåll.

23 RUTINBESKRIVNING 23 (24) 14. Kompetenskrav för vissa funktioner Följande funktioner är ej klassade som egna behörigheter. För att tjänstgöra i dessa funktioner ska andra behörigheter ligga till grund Tågsättsklargörare Aktiviteter Kunna utföra de uppgifter som finns i för tågsättsklargörare i JTF samt TDOK 2013: Utbildning Följande behörigheter får fungera som tågsättsklargörare. Förare av tåg Tillsyningsman spärrfärd Förare spärrfärd Tillsyningsman växling Förarbiträde Aktiviteter Förarbiträde kan biträda förare enligt TDOK 2013:0448 och ska kunna utföra de uppgifter som finns där beroende på vad skälet till behov av förarbiträde är Utbildning Följande behörigheter får fungera som lokbiträde vid tågfärd. Förare av tåg Förare av växling huvudspår Tillsyningsman spärrfärd Tillsyningsman växling huvudspår Tågklarerare Förarbiträde på resandetåg som förväntas delta i avgångsproceduren, ska dessutom ha kunskaper i JTF bilaga 3H (Handsignal Avgång och Klart för avgång ). Förarbiträde som ersätter förarövervakning ska kunna stoppa fordonsättet TDOK 2013: Förarlots Aktiviteter Förarlots kan biträda förare som framför drivfordon vid följande tillfällen: Förare saknar linjekännedom Förare har utbildning på loktyp men saknar behörighet som förare avseende exvis fortbildning eller hälsa. Exempel: Pensionär framför ånglok, med lots bakom ryggen. Utländskt fordon med utländsk förare utan svensk kompetens. Föraren saknar kompletterande intyg för det trafikeringssystem som färden framförs på Utbildning Följande behörigheter får fungera som förarlots.

24 RUTINBESKRIVNING 24 (24) Förare av tåg (vid tågfärd) Förare av växling huvudspår (vid växling) Krav på förarlots Förarlots och förare ska kunna kommunicera på samma språk, eller via tolk. Även med fackuttryck. Förarlots ska innan färd få kunskap om hur drivfordonet nödbromsas Övrigt De personer som framför fordon, ska sammantaget ha den kompetens som behövs för framförande av aktuellt fordon.

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0441 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01

Läs mer

SMoKD 33.316 Bemanning och funktioner v03.doc

SMoKD 33.316 Bemanning och funktioner v03.doc SMoKD 33.316 Bemanning och funktioner Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-15

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner...

Läs mer

Kompetenskrav för operativa trafiksäkerhetsfunktioner

Kompetenskrav för operativa trafiksäkerhetsfunktioner RIKTLINJE 1 (10) Dokumentdatum TDOK 2014:0230 2017-05-11 6.0 Fastställt av Gäller från Ersätter Tommy Jonsson; chef PLvs 2017-06-01 Skapat av Jari Kokko, UHtt Ersatt av Kompetenskrav för operativa trafiksäkerhetsfunktioner

Läs mer

SMoKD_03 001_Dokumentförteckning_v15

SMoKD_03 001_Dokumentförteckning_v15 SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

SMoKD Tågsättsklargöring_03

SMoKD Tågsättsklargöring_03 SMoKD 33.315 Tågsättsklargöring Giltig från: 2011-01-01 Granskat 20160712: B Fura, Y Lundberg Giltig till: Tillsvidare Godkänt 20160728: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 9 juni 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2013:51. TSFS 2011:58 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (24)

RUTINBESKRIVNING 1 (24) 1 (24) 1. Syfte Detta dokument redovisar hur Trafikverket, Sveriges Järnvägsmuseum hanterar de krav som ställs i Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem för järnvägsföretag (JvsFS

Läs mer

Trafikverket. Utbildningar, kompetenskrav och behörigheter

Trafikverket. Utbildningar, kompetenskrav och behörigheter Trafikverket Utbildningar, kompetenskrav och behörigheter Järnvägslagen om spårbeträdande 9 kap. Ordning 1 Utan infrastrukturförvaltarens eller ett järnvägsföretags tillstånd får inte någon beträda spårområdet

Läs mer

Justeringar av JNB 2009 med anledning av införandet av Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter, JvSFS 2008:7 (JTF)

Justeringar av JNB 2009 med anledning av införandet av Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter, JvSFS 2008:7 (JTF) Justeringar av JNB 2009 med anledning av införandet av Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter, JvSFS 2008:7 (JTF) Järnvägsstyrelsen trafikföreskrifter JvSFS 2008:7 (JTF) träder i kraft 2009-05-31. Vid samma

Läs mer

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m.

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner Gäller för Version Föreskrift Koncern 1.0 BVF 1946.7 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2012-09-20 tillsvidare 0 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/40608 Underhåll Jan Pettersson,

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) avvikande huvudspår och sidospår i anslutning till Mörby industriområde Infrastrukturförvaltare: Nykvarns kommun Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Planering och samordning

Läs mer

Vägledning. Sidan 1 av 22. Järnvägsföretag huvudspår och sidospår

Vägledning. Sidan 1 av 22. Järnvägsföretag huvudspår och sidospår Väg- och järnvägsavdelningen Sidan 1 av 22 Järnvägsföretag huvudspår och sidospår Järnvägsföretagets kompletterande till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrift JvSFS 2008:7 Sidan 2 av 22 REVISIONSINFORMATION

Läs mer

SMoKD Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon_04

SMoKD Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon_04 SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat: 20160626 Yngve Lundberg Godkänt: 20160726 Anders Johansson Version Datum Beskrivning

Läs mer

Utbildningsreglemente

Utbildningsreglemente Järnvägshistoriska Riksförbundet Utbildningsreglemente JHRF-U 001 Utgåva 2 2013-02-17 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Dokumenthistorik 3. Ansvarig handläggare 4. Referenser 5. Begreppsförklaringar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6)

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6) 1 (6) 1 Inledning Ansvarig för denna trafiksäkerhetsinstruktion är Chef Affärsområde Depå & Kombiterminaler (). Detta dokument är en komplettering till och gäller tillsammans med Trafikverkets Trafikbestämmelser

Läs mer

Handbok JTF. 7. Vägvakt

Handbok JTF. 7. Vägvakt Handbok JTF 7. Vägvakt 2 Vägvakt 7 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 7 Vägvakt 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS

Läs mer

Personal och hälsokrav

Personal och hälsokrav Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJTa 400 utgåva 4 Internkontroll Gäller fr o m: Gäller t o m: tills vidare Antal sidor: 7 Bilagor 0 Ansvarig funktion CTa Personal och hälsokrav Innehållsförteckning

Läs mer

Trafikverkets kompetenskrav för tillträdesoch trafiksäkerhetsfunktioner

Trafikverkets kompetenskrav för tillträdesoch trafiksäkerhetsfunktioner TMALL 0202 Riktlinje 3.0 RIKTLINJE 1 (15) Dokumentdatum 2014:0230 2019-02-01 7.0 Fastställt av Gäller från Ersätter Chef VO Planering 2019-02-01 [Ersätter] Skapat av Maria Hedqvist, PLkvtj Konfidentialitetsnivå

Läs mer

RUTINER VID OLYCKOR OCH TILLBUD

RUTINER VID OLYCKOR OCH TILLBUD 4 SkLJF 03 SkLJ Dokumentation i form av journaler etc förvaras i SkLJ:s bankfack. Intyg på genomförda hälsoundersökningar förvaras i utbildningsregistret hos SkLJ säo/utb-enhet. SkLJF 03 Utgåva IV Gäller:

Läs mer

11 Broms. valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem.

11 Broms. valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem. 11 Broms 9 valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem. Infrastrukturförvaltarens säkerhetsbestämmelser kan ange krav på broms

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 7 Vägvakt

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 7 Vägvakt Trafikbestämmelser för järnväg Modul 7 Vägvakt Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 7 Vägvakt TDOK 2016:0045 - Modul 7 Vägvakt 3 5 Innehåll Inledning 7 1 Vägvakter och vägskyddanläggningar

Läs mer

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka Handbok JTF 6. Fara och Olycka 2 Fara och Olycka 6 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 6 Fara och Olycka 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Infrastrukturanläggning: Mörby industriområde Infrastrukturförvaltare: Nykvarns

Läs mer

SÄO blir JTF. Nya trafikföreskrifter gäller från och med

SÄO blir JTF. Nya trafikföreskrifter gäller från och med SÄO blir JTF Nya trafikföreskrifter gäller från och med 2009-05-31 Historik, varför göra om säkerhetsreglerna? Järnvägens säkerhetsregelverk har sitt ursprung i 1800-talets säkerhetssystem. Det nuvarande

Läs mer

Museitrafik Hastighetsuppgifter och vagnviktstabeller

Museitrafik Hastighetsuppgifter och vagnviktstabeller Gäller för Version Föreskrift Sveriges Järnvägsmuseum 1.0 BVF 1981.646 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-31 tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-131/TR25 Verksamhetsstöd

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 22 november 2017. TSFS 2017:105 Utkom från trycket

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 3 5 Innehåll Inledning 7 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 6 Fara och Olycka 3 Innehåll

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter; beslutade den 17 juni 2008. JvSFS 2008:7 Utkom från trycket den Järnvägsstyrelsen föreskriver med stöd av 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med

Läs mer

JTF Omarbetning. Välkomna till referensgruppmöte 26 februari 2013

JTF Omarbetning. Välkomna till referensgruppmöte 26 februari 2013 JTF Omarbetning Välkomna till referensgruppmöte 26 februari 2013 Dagordning Inledning med presentationsrunda Bakgrund Fika Presentation av regelförslaget Praktiska frågor om avstämningarna Avslutning Inledning,

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 16 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2016-08-25 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Behörighet för lokförare

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2014:53) om avgifter inom järnvägsområdet

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2014:53) om avgifter inom järnvägsområdet JÄRNVÄG Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2014:53) om avgifter inom järnvägsområdet Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 Allmänt

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 7.4 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 9 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare Ingemar Frej, XS Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Utgåva 3, 2015-05-01 Infrastrukturanläggning: Stockarydsterminalen Infrastrukturförvaltare:

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 05.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 7 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CB Handläggande enhet, Handläggare B, Nils Eriksson Ersätter Utgåva

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. för lokförare; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. för lokförare; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. för lokförare; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 9 juni 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2013:52. TSFS 2011:61 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

1 Vad är problemet och vad ska uppnås? Konsekvensutredning 1 (17) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sarah Kers Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion trafikmedicin Konsekvensutredning Förslag till ändring av föreskrifter om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behörighet för lokförare; SFS 2011:725 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Allmänna

Läs mer

Behörighets- och utbildningsföreskrifter

Behörighets- och utbildningsföreskrifter UPSALA-LENNA JERNVÄG Behörighets- och utbildningsföreskrifter Utgåva 4 Gäller fr o m 2012-03-22 ULJF 012 FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK Ändringstryck Nr Gäller Infört 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 fr o m

Läs mer

Anvisningar till. Ansökan om bevis om specialistkompetens för tandläkare med legitimation i enlighet med HSLF-FS 2017:77

Anvisningar till. Ansökan om bevis om specialistkompetens för tandläkare med legitimation i enlighet med HSLF-FS 2017:77 Anvisningar till Ansökan om bevis om specialistkompetens för tandläkare med legitimation i enlighet med HSLF-FS 2017:77 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (17) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385

RUTINBESKRIVNING 1 (17) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Martin Öhlin, MU TDOK 2013: /68385 RUTINBESKRIVNING 1 (17) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Martin Öhlin, MU TDOK 2013:0444 2013/68385 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef Trafikverkets Muséer 2013-12-01

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet;

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet; Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 förordningen (1990:1165) om säkerhet vid tunnelbana och

Läs mer

Rapport 2007:4. Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer

Rapport 2007:4. Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer Rapport 2007:4 Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 5 2 Bakgrund... 7 2.1 Syfte... 7 2.2 Frågeställningar... 7 3 Metod... 8 3.1 Genomförandet...

Läs mer

JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE FÖR TRAFIKSÄKERHETEN

JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE FÖR TRAFIKSÄKERHETEN BANVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING ISSN 1102-1314 Utkom från trycket den 2000-12-05 JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE

Läs mer

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan 1 (8) Version 2 Ändringar på s.7 Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF), förordningen (2009:131) om utbildning

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR JÄRNVÄG

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR JÄRNVÄG TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR JÄRNVÄG Utgåva 6 gällande fr.o.m. 2013-06-30 Infrastrukturanläggning: Landskrona stads industrispår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för industrispår inom Landskrona stad

Läs mer

LIA 3. Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA Utkast

LIA 3. Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA Utkast LIA 3 Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA 3 2018 Utkast 2018-08-27 Innehåll Utbildningsinnehåll:... 3 Syfte och mål LI 3:... 3 Resultat av lärande... 3 Att göra för dig som handleder:... 5

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Transportstyrelsens föreskrifter om hälsokrav m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; beslutade den 9 juni 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen

Läs mer

Järnvägsnätsför beskrivning

Järnvägsnätsför beskrivning Yta Järnvägsnätsför en liten undertext beskrivning 2013 Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering Yta för bild Broschyrnamns exempel Denna yta för rubrik vid behov Uppdateringar Denna utgåva innehåller

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 18 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2018-04-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning,

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, behörighet B; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 a körkortsförordningen

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva yrkesförarkompetensutbildning - grundutbildning för godstransporter

Ansökan om tillstånd att bedriva yrkesförarkompetensutbildning - grundutbildning för godstransporter 1 (5) Ansökan avser följande Grundutbildning 140 timmar Sökande fysisk person (enskild firma) Förnamn och efternamn Grundutbildning 280 timmar Företagsnamn Sökande juridisk person (bolag) Namn (enligt

Läs mer

Gjorda ändringar med anledning av TSFS 2010:1 (ändrad text är understruken)

Gjorda ändringar med anledning av TSFS 2010:1 (ändrad text är understruken) Handbok 1 Termer 2 Banan 2.1 Banans indelning linjeplats Den förklarande texten till uppslagsordet "linjeplats" har ändrats så att den har fått följande "plats på linjen med minst en växel eller rörlig

Läs mer

HANDLEDARE TILL BROMSARELEV UTEBLIR. OBEHÖRIGT UTÖVANDE AV TJÄNST

HANDLEDARE TILL BROMSARELEV UTEBLIR. OBEHÖRIGT UTÖVANDE AV TJÄNST UPSALA - LENNA JERNVÄG Säkerhetsjouren HANDLEDARE TILL BROMSARELEV UTEBLIR. OBEHÖRIGT UTÖVANDE AV TJÄNST 2012-08-26 RAPPORT Si 2012:12 1 HÄNDELSEBESKRIVNING 1.1 Händelsen Tbfh noterar en stund förre tåg

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Storåterminalen. Tågplan , Reviderat

Järnvägsnätsbeskrivning Storåterminalen. Tågplan , Reviderat Järnvägsnätsbeskrivning Storåterminalen Tågplan 2016 2015-12-14, Reviderat 2016-02-01 Innehåll 1 Allmän information... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Ansvar... 3 1.3 Giltighetstid och ändringar... 3 1.4 Publicering...

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge Hid 1(9) Dokumenthistorik Datum Författare Beslutande

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Lokförare, 220 p. Heltid i Hässleholm

Behörighet, urval och antagning Lokförare, 220 p. Heltid i Hässleholm Behörighet, urval och antagning Lokförare, 220 p. Heltid i Hässleholm Vad händer när din ansökan registreras? När en ansökan kommer in så kontrolleras först den grundläggande behörigheten. Grundläggande

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 8 Gällande fr.o.m.: 2017-03-01 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den 5 januari 2017. TSFS 2017:1 Utkom från trycket den 16 januari 2017

Läs mer

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB Dokument-ID: NST-0577 Skapat av: Jens Forsberg Kategori: Säkerhet IBAB, Version: 2 Godkänt av: Mats Westling Verksamhetsledning Dokumenttyp: Säkerhetsdokument Godkäntdatum: 2017-10-19 8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion

Läs mer

Innehåll. 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 7

Innehåll. 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 7 Innehåll 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 7 2 Författningsförslag... 9 2.1 Förslag till lag om behörighet för lokförare...9 1 kap. Allmänna bestämmelser...9 2 kap. Förarbehörighet...11 3 kap. Utbildning,

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår 1(11) Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge 2(11) Dokumenthistorik Datum Författare

Läs mer

TRAFIKERINGSSYSTEM S

TRAFIKERINGSSYSTEM S TRAFIKVERKET BVF 646.1 I1 TRAFIKERINGSSYSTEM S Sida I2 I4 I5 I7 I9 I11 Innehåll Kristianstad C - Åhus Markaryd - Timsfors Värnamo - Helmershus Landeryd - Smålands Burseryd Vetlanda - Kvillsfors Torup -

Läs mer

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC

COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC Lokförarkörkortet COMMISSION DECISION on the recognition of training centres involved in the training of train drivers in conformity with directive 2007/59/EC COMMISSION DECISION on the recognition of

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING 1 JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING För tågplan med början 2006-12-10 Reviderad dec 2007 Reviderad maj 2008 Reviderad sept 2008 Reviderad 2009 Reviderad 2011 JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING 2006, vers. 6 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Vägvakt - System E

Vägvakt - System E Vägvakt - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Vägvakter och vägskyddanläggningar 6 1.1 FELAKTIG VÄGSKYDDSANLÄGGNING 6 1.2 ARBETE SOM PÅVERKAR VÄGSKYDDSANLÄGGNING 6 1.3 VÄGVAKTENS ANMÄLAN

Läs mer

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10 Järnvägsnätsbeskrivning Ånge Kommun spåranläggning Ånge Kommun 2013-05-10 Innehållsförteckning Allmän information 4 1.1...INLEDNING 4 1.2...JURIDISK STATUS 4 1.2.1... ANSVAR 4 1.3...GILTIGHETSTID OCH ÄNDRINGAR

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 9 Utgåva: 5 Gällande fr. o m: 2016-06-01 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Karl-Johan Svärd Karlskrona kommun Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Karlskrona kommun

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge 1(10) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-15 4.0 2012-11-02 EM

Läs mer

Behörighet, urval och antagning. Lokförare, 220 p. Heltid i Stockholm

Behörighet, urval och antagning. Lokförare, 220 p. Heltid i Stockholm Behörighet, urval och antagning Lokförare, 220 p. Heltid i Stockholm Vad händer när din ansökan registreras? När en ansökan kommer in så kontrolleras först den grundläggande behörigheten. Grundläggande

Läs mer

Bilaga 3 A Tillgänglig infrastruktur på sidospår

Bilaga 3 A Tillgänglig infrastruktur på sidospår 2 (7) 2019-06-26 Bilaga 3 A Tillgänglig infrastruktur på sidospår Ny version med nedanstående ändringar: Trafikplats/sträcka Flik Fr.o.m. Beskrivning Pilgrimstad Nacksta & Sundsvalls central Knivsta Eskilstuna

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 9S Spärrfärd - System S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 9S Spärrfärd - System S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 9S Spärrfärd - System S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 9S Spärrfärd - System S TDOK 2016:0050 - Modul 9S Spärrfärd - System S 9S Spärrfärd

Läs mer

Handbok JTF. 13. L-skydd

Handbok JTF. 13. L-skydd Handbok JTF 13. L-skydd 2 L-skydd 13 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 13 L-skydd 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter

Läs mer

Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade)

Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) 3.0 jämfört med version 2.0 Datum: 2018-02-23 Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Regelmodul (version 2.0)

Läs mer

1.11 Förkortningar och definitioner. Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering

1.11 Förkortningar och definitioner. Kapitel 2 Villkor för tillträde och trafikering Kapitel 1 Allmän information 1.11 Förkortningar och definitioner AVSNITT 1.11.1 FÖRKORTNINGAR Definitionslistan utökas med nedanstående. TTB: Trafikverkets trafikbestämmelser Kapitel 2 Villkor för tillträde

Läs mer

Remissammanställning 1 (15) Dnr/Beteckning TSF

Remissammanställning 1 (15) Dnr/Beteckning TSF Remissammanställning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Järnvägsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (BV-FS 2000:4) om hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse

Läs mer

Utbildningsplaner. Museiföreningen. Föreskrift MJ 102 utgåva 4 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 6 Gäller fr o m: 2014-08-13

Utbildningsplaner. Museiföreningen. Föreskrift MJ 102 utgåva 4 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 6 Gäller fr o m: 2014-08-13 Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJ 102 utgåva 4 Internkontroll Gäller fr o m: Gäller t o m: tillsvidare Antal sidor: 6 Bilagor 0 Ansvarig funktion CTa Utbildningsplaner Innehållsförteckning

Läs mer

Hvordan er erfaringene med felles regler på tvers av grensene? Urban Lavén, TÅGAB

Hvordan er erfaringene med felles regler på tvers av grensene? Urban Lavén, TÅGAB Hvordan er erfaringene med felles regler på tvers av grensene? Urban Lavén, TÅGAB Lång gräns få passager EU direktiv har till syfte att samordna järnvägssystemen inom EU för att öka trafiken och effektiviteten

Läs mer

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen 1(8) Informationsförvaltare Harald Schaffhauser SÄKERHETSBEST ÄMMELSE Revisionsnu mmer K1 (Öppen) Fastställt av Lars H Ericsson SSÄ SÄB-o4i5 Krav gällande säkerhetsresurser

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 9 Gällande fr.o.m.: 2017-07-03 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB

8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion IBAB Dokument-ID: NST-0577 Skapat av: Jens Forsberg Version: 6 Godkänt av: Mats Westling Dokumenttyp: Säkerhetsdokument Godkäntdatum: 2019-02-04 Kategori: Säkerhet IBAB, Verksamhetsledning 8.3 Trafiksäkerhetsinstruktion

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd Trafikbestämmelser för järnväg Modul 16 D-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 16 D-skydd TDOK 2016:0057 - Modul 16 D-skydd 16 D-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera D-skydd

Läs mer

Datum Utgåva IN1899 INNEHÅLL. 1.0 Inledning Syfte Tillämpningsområde Spåranläggningens omfattning...

Datum Utgåva IN1899 INNEHÅLL. 1.0 Inledning Syfte Tillämpningsområde Spåranläggningens omfattning... IN18 INNEHÅLL Sid 1.0 Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Tillämpningsområde... 2 1.3 Spåranläggningens omfattning... 2 2.0 Termer... 2 2.1 Läge för växel... 2 3.0 Gräns för växling... 2 4.0 Växlingsarbetets

Läs mer

TSFS 2011:60 JÄRNVÄG

TSFS 2011:60 JÄRNVÄG JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde...

Läs mer