Barn- och utbildningsförvaltningen ÖRELUNDSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsförvaltningen ÖRELUNDSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN"

Transkript

1 ÖRELUNDSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN

2 Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier. I likabehandlingsarbetet är arbetet mot annan kränkande behandling såsom mobbning en viktig del. Likabehandlingsplanen har upprättats med utgångspunkt från Lagen om för förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling. Lagen trädde i kraft i april 2006 och skärper verksamhetens ansvar för att främja barns och elevers lika rättigheter. De grundläggande värden som styr Örelundskolans verksamhet genom läroplanen kan vi sammanfatta med att alla barn/elever ska: Värdegrund: - kunna känna sig trygga, - trivas och må bra i skolan, - uppleva gemenskap och kamratskap, - uppleva sig värdefulla, - uppleva sig som berikande för andra, - känna sig omtyckta och uppskattade. Vår grundsyn innebär att vi ser att: - vi utvecklas och får en god beredskap för livet genom möten med andra, - alla ska ges goda förutsättningar och goda möjligheter att lyckas i skolan, vilket betyder extra omsorg och stöd till några barn/elever, - det är viktigt vad vi säger och hur vi uttrycker oss, - vi visar respekt genom att lyssna på varandra, - alla barn/elever ska ingå i kamratsammanhang och det är vi vuxna som ansvarar för att detta fungerar. Vi agerar så här: - ständig dialog i personalgruppen i syfte att vara genomtänkta och tydliga förebilder, - genom dialogen utvecklar vi ett gemensamt förhållningssätt, en samsyn, så att vi reagerar på minsta tendens till diskriminering och annan kränkande behandling, nolltolerans, - inga nedsättande kommentarer till eller om någon annan accepteras, - all personal tar ansvar och agerar direkt vid tendenser till diskriminering och annan kränkning. Alla tendenser till diskriminering och annan kränkande behandling är oacceptabel på Örelundskolan! Alla agerar, ser och hör! Bodil Jivegård

3 1.1 Vision och målsättning Visionen är övergripande och gäller för all verksamhet inom barn- och utbildningsförvaltningen i Bollebygds kommun. I Olsfors aktualiseras innebörden av visionen i början av varje läsår i samtliga barngrupper. Visionen ligger till grund för skolans trivselregler vilka revideras årligen via klass- och elevråd. Trygghet, omtanke och hänsyn skall prägla all samvaro och olikheter respekteras och ses som en tillgång. Delmål Skolans idrottshall samt fritidshemmet är inte tillgängligt för rullstolsburna, detta kommer att tas upp på den årliga skyddsronden för fysisk miljö. Alla barn/elever skall känna sig trygga i omklädningsrum före och efter idrottslektioner. Det skall alltid finnas personal i anslutning till omklädningsrummen när elever vistas där. Personalen schemalägger tiden för denna tillsyn. Alla elever/barn och all personal skall känna till likabehandlingsplanen och dess innebörd. 1.2 Definitioner och begrepp Nedan beskrivs ett antal definitioner och begrepp som används i likabehandlingsplanen och i arbetet för att främja likabehandling. Definitioner och begrepp är hämtade ur Skolverkets allmänna råd om likabehandling. Barn: Den som deltar i eller söker till förskoleverksamhet eller skolbarnsomsorg. Elev: Den som utbildas enligt skollagen. Mobbning: En upprepad negativ handling när någon eller några medvetet tillfogar eller försöker tillfoga någon annan skada eller obehag. Trakasserier: Ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna; etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder och kön eller som är av sexuell natur. Trakasserier är alltså diskriminering och kan utföras av vuxna gentemot barn eller elever eller mellan barn och elever. Annan kränkande behandling: Ett uppträdande som utan att vara trakasserier, kränker ett barns eller elevs värdighet. 1.

4 2. Resultat från nulägeskartläggning Kommunövergripande elevenkät år 3 och 5 De frågor i elevenkäten som gav något lägre resultat var frågan om eleverna känner sig trygga i skolan ( i klassrum, omklädningsrum, grupprum, mm.) samt frågan om toaletterna är bra. Den fråga vi vill prioritera och förbättra resultatet ytterligare på är frågan om elever blivit mobbade under detta läsår. Tre elever svarade ja på den frågan. Det område vi vill prioritera för att bibehålla dess goda resultat är att de som har blivit mobbade har pratat med någon vuxen på skolan och har fått hjälp. Alla svarade ja. Flera lokaler på skolan är inte anpassade så att de är tillgängliga för rullstolsburna, detta gäller skolans idrottshall, uppehållsrum för år sex som är belägen i idrottshallen samt hela fritidshemmet. Kommunövergripande enkät fritidshem Fritidshemmet har fått överväldigande positiva resultat. Det område vi vill prioritera för att bibehålla det goda resultatet är: Att eleverna trivs på fritidshemmet och med de vuxna som arbetar där. Trygghetskartläggning i samtliga klasser I början av varje läsår genomförs en trygghetskartläggning i samtliga klasser och på fritids. Vid sammanställningen av årets kartläggning framkom följande: A. Flera barn upplever att de känner sig otrygga i omklädningsrummen före och efter idrottslektioner. B. Vägen till och från skolan samt skolgården känns otrygg eftersom utomhusbelysningen är otillräcklig. C. Skolvägen och Bäckvägen är trafikerade i samband med skolans start och sluttid. D. Några barn har blivit kränkta av kamrater under bussfärd. E. Uppfräschning av yttre och inre miljö efterfrågas. Tryggare toaletter efterfrågas. Trygghetskartläggning på fritidshem Fritidshemmet har inte gjort en heltäckande undersökning kring var man känner sig otrygg. Från och med hösten 2007 kommer fritidshemmet att genomföra en trygghetskartläggning över om det finns något område i och utanför fritidshemmet där barnen känner sig otrygga. Vi kommer att utgå från skolans frågeställning kring otrygghet men ställa frågan gällande fritidshemmet. Trivselenkät inför utvecklingssamtal I samtliga klasser görs en trivselenkät inför utvecklingssamtalet. Resultatet på enkäten tas upp under utvecklingssamtalet.

5 Åtgärder som skall vidtas A. Det skall alltid finnas en vuxen i idrottshallen och i anslutning till omklädningsrummen när elever vistas där. Detta kommer att genomföras under vt - 07, vi kommer att schemalägga denna tillsyn som Kommer att gälla fr.o.m. läsåret 07/08 B. Belysningen utomhus behöver förbättras, det gäller belysning på vägen till Sörån, starkare belysning på skolgården samt ytterbelysning vid ytterdörr vid lastzon. C. Skyltar ska sättas upp för att obehörig trafik på Skolvägen och Bäckvägen ska upphöra. D. Gemensamma rutiner och samsyn mellan bussbolag och skola vid eventuella kränkningar under bussfärd. E. Yttre - och inre miljö: Behov av förbättring har påpekats vid flertal tillfällen, ritningar på yttre miljö är klara, beslut om resurser för genomförandet är inte klara. Tryggare toaletter, enklare låsmekanism är nödvändig - frågan tas upp på skyddsronden. Förbättra underlaget till trygghetskartläggningen så att frågeställningen lägger fokus på hur varje elev upplever trygghet, utifrån egna erfarenheter. 3. Ansvarsfördelning Det är ett gemensamt ansvar hos all personal att stoppa kränkningar. Klassföreståndarna och fritidspersonalen är alltid huvudansvariga i arbetet mot kränkningar. Till klassföreståndarnas och fritidspersonalens hjälp har skolan ett likabehandlingsteam med representanter från alla arbetslag. Rektor har det yttersta ansvaret. På central nivå finns ett resursteam med kurator, skolsköterska och psykolog. Vid särskilt allvarliga ärenden ska ansvaret överlämnas till Individ- och familjeomsorgen. 4. Aktiva åtgärder för att främja likabehandling Samtliga elevgrupper har schemalagd tid för SET (socioemotionell träning). På skolan finns kamratstödjare från år 3-6 som handleds av specialutbildad personal. Kamratstödjare utses av likabehandlingsteamet i samråd med klassföreståndarna efter intresseanmälan. Observationer utförs av specialpedagog och skolpsykolog i förskoleklass och år 1, för att kartlägga sociala och språkliga svårigheter. Gemensamma aktiviteter genomförs årligen i tvärgrupper F-6. Förhållningssätt, värdegrund och trivselregler diskuteras och beslutas i en demokratisk process (klassråd - elevråd). Aktualisera de fem diskrimineringsgrunderna i samtliga grupper i början av varje termin. Kurator och specialpedagog har etiska samtal för att främja likabehandling år 4. Förskoleklassen får faddrar i år 3. De har sedan verksamhet tillsammans under kommande år. Barnens placeringar och gruppindelningar bestäms av läraren. Vuxna och barn äter tillsammans i matsalen. Stimulerande lekmiljö förebygger kränkningar. Fritidshem Förhållningssätt, värdegrund och trivselregler diskuteras och beslutas i en demokratisk process. Genusperspektivet genomsyrar hela verksamheten.

6 5. Rutiner för att upptäcka trakasserier och annan kränkande behandling Varje år genomförs barn/elev och föräldraenkäter som ett led i det förebyggande arbetet. Dessutom genomför vi en trygghetskartläggning och en trivselenkät inför utvecklingssamtal. Kamratstödjare hjälper till att upptäcka om någon blir utsatt för kränkning, de förmedlar sedan informationen till de vuxna på skolan. Under all lektionsfri skoltid, från 7:45 (gällande skolskjutsbarnen från 7:30) till skolskjutsarnas avfärd, finns vuxna rastvärdar i barnens närhet. Att förbättra: Utveckla kompissamtalet. Utveckla SET för att på ett tydligt sätt täcka in samtliga diskrimineringsgrunder. 6. Rutiner för att åtgärda trakasserier och annan kränkande behandling 6.1 Rutiner för hur en akut situation skall hanteras När någon vuxen på skolan/fritids uppmärksammar en kränkning markerar vi att en sådan inte får förekomma. Därefter informeras klassläraren om det som hänt. Elever som uppmärksammar en kränkning uppmanas att berätta det för någon vuxen. Om kränkningarna inte upphör kontaktas likabehandlingsteamet. På skolan finns ett likabehandlingsteam som genomför samtal med berörda parter. Vid hantering av en akut situation används. Att tänka på i samtal när trakasserier och annan kränkande behandling se. bilaga Rutiner för att utreda trakasserier och annan kränkande behandling Likabehandlingsteamet utreder kränkningen efter modellen Utredning av trakasserier och annan kränkande behandling. se bilaga 1. Dokumentation sker dels av klasslärare/ fritidspersonal eller av likabehandlingsteamet. Dokumentationen sparas på USB-minne som förvaras i kassaskåp och papperskopia som förvaras i berörda elevers mappar i arkivskåpet. Dokumentationen sparas på den elev som känt sig kränkt, men även på den som kränker om det sker vid upprepade tillfällen. 6.3 Rutiner för uppföljande insatser Likabehandlingsteamet genomför uppföljningssamtal efter modellen Att tänka på vid uppföljningssamtal inom en vecka. se bilaga 1. En samlad dokumentation skrivs av likabehandlingsteamet, se bilaga 2 Ev. Åtgärdsprogram skrivs av klasslärare/ fritidspersonal och vårdnadshavare gemensamt. 7. Medverkan i arbetet med likabehandlingsplan Elevmedverkan sker genom att klassråd via elevråd är remissinstans, samt att föräldrar genom skolrådet är remissinstans vid arbetet med likabehandlingsplanen.

7 8. Information och kunskapsspridning om likabehandlingsplanen Varje läsår skall likabehandlingsplanen revideras. Samtliga medarbetare skall medverka i arbetet och informeras om innehållet i likabehandlingsplanen. Likabehandlingsplanen skall finnas tillgänglig på skolans hemsida. Alla medarbetare skall känna till syftet med likabehandlingsplanen och likabehandlingsarbetet samt är medvetna om sin roll i likabehandlingsarbetet. Likabehandlingsplanen presenteras på samtliga föräldramöten i början av varje läsår. Planen aktualiseras regelbundet i det vardagliga arbetet med eleverna. En light-version av likabehandlingsplanen skall formuleras och skickas hem till vårdnadshavare i början av varje läsår. I samma folder informerar vi om att skolan har likabehandlingsteam samt kamratstödjare och deras uppgifter. 9. Kompetensutveckling för medarbetarna Samtliga medarbetare vidareutbildas i likabehandlingsplanen. Handledare för kamratstödjare träffas regelbundet, får kompetensutveckling och har kommunövergripande riktlinjer för arbetet med kamratstödjare. Kamratstödjare från kommunens samtliga skolor träffas för att få utbildning samt utbyta erfarenheter Likabehandlingsteamet träffas regelbundet på schemalagd arbetstid. Likabehandlingsteamen i kommunen träffas regelbundet för att få utbildning samt utbyta erfarenheter. 10. Uppföljning och utvärdering av likabehandlingsarbetet Uppföljning och utvärdering av likabehandlingsarbetet sker i slutet av varje läsår. 11. Bilagor Bilagorna är tänkt att fungera som mall/stöd i arbetet med likabehandling. Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Att tänka på i samtal om kränkning/mobbning Inom en vecka Utredningsblankett I utredningsblanketten samlas all dokumentation kring ett ärende som handlar om trakasserier eller annan kränkande behandling. Bl.a. ingår i utredningen underlag från de olika samtalen, de insatser/åtgärder som genomförs samt utvärdering av insatserna. Utredningen utgör därmed en sammanfattning och samlad bedömning/analys för förbättringsåtgärder. Åtgärdsprogram och uppföljning av åtgärdsprogram

8 Att tänka på i samtal om trakasserier/kränkning/mobbning Bilaga 1 Dag 1 Att tänka på innan samtalet: o Var övertygad om att det eleven berättar är sant. o Se till att ha mycket fakta om det som har hänt. o Se till att informationen är aktuell (2-3 dagar gammal) o Informera läraren som håller lektion då du ska påbörja samtalen med de som mobbat/kränkt. 1. Samtal med den utsatte Låt eleven beskriva sin situation. Låt honom/henne ta god tid på sig. Ställ inte så mycket frågor. Vi får mest information från barn när de fritt beskriver en situation. Ta reda på hur eleven/barnet mår och har det just nu, vilket stöd som finns hemma, om han/hon själv vill ha ytterligare stöd samt gör själv en sammanfattning av hur du ser på situationen. I de enskilda samtalen med den som är utsatt är det viktigt att visa att vi sett elevens utsatthet, att stötta och förmedla hopp om en förändring! 2. Samtal med var och en av de som trakasserat/kränkt (utan förvarning) Tänk på att det är lika viktigt att behandla den som mobbat/kränkt med respekt. Ställ frågor som är tydliga och lätta att svara på, medan någon antecknar. Gå rakt på sak, t ex: o Vi vet vad som har hänt. o Du har. o Den som mobbat/kränkt kanske då säger: o Men, det var inte bara jag. o Svara då: o Det kanske är så, men nu är det dig vi pratar med. Vi kommer att prata med alla inblandade. o Vi accepterar inte sådant beteende mot någon här på skolan och vi tänker se till att detta tar slut. Försök komma överens om att situationen inte är bra. Tala om att de vuxna kommer att hålla ögonen på honom/henne. Uppmana den som kränkt/mobbat att själv tala om hemma vad som hänt. Tala om att du kommer att ringa hem till föräldrarna samma dag. Bestäm tid för när uppföljning skall göras. (Inom en vecka) 3. Kontakta föräldern/föräldrarna samma dag och berätta vad som inträffat Dokumentera samtalen med barnen/eleverna och föräldrarna.

9 Att tänka på vid uppföljningssamtal inom en vecka Bilaga 1 forts (Tiden för uppföljning bestäms vid första tillfället) o Kolla först med den utsatte hur det har gått sedan sist. o Träffa den/de som mobbat/kränkt var och en för sig. Områden som är viktiga att lyfta i uppföljningssamtalen o Hur har det gått sedan sist? o Har eleven pratat med sina föräldrar om situationen? o Är föräldrarna engagerade? o Informera eleven om att föräldrarna kommer att kontaktas igen för uppföljning. o Hur ska vi gå vidare? o Vad ska vi göra för att situationen ska fortsätta på ett bra sätt? o Skriv ner de åtgärder ni kommer fram till. o Kontakta hemmet. Det är viktigt att se föräldrarna som en resurs i arbetet mot mobbning/kränkning och att få deras stöd och hjälp. Det är viktigt att följa upp samtalen kontinuerligt tiden efter de två samtalen både med den/ de som trakasserat/kränkt och den som blivit trakasserad/kränkt för att se till att löftena hålls även fortsättningsvis. Dokumentera uppföljningssamtalen. OBS! Vid allvarliga fall av trakasserier/kränkning agerar vi omedelbart och kallar föräldrar till skolan.

10 Bilaga 2 Samlad dokumentation - Utredning av trakasserier eller annan kränkande behandling I utredningsblanketten samlas all dokumentation kring ett ärende som handlar om trakasserier eller annan kränkande behandling. Utredningen nedan utgör därmed en sammanfattning och samlad bedömning/analys för förbättringsåtgärder. Datum: 1. Barnen/elevernas namn 2. Beskrivning av ärendet/ händelsen 3. Beskrivning av direktåtgärder som genomförts (Ange datum, tid och plats för när samtal genomfördes med de inblandade barn/eleverna respektive tid och datum när vårdnadshavare informerades) 4. Eventuell kontakt med annan myndighet ( Behöver annan myndighet kontaktas/har annan myndighet kontaktats? Om ja, beskriv hur och när och vem som tagit kontakten.) 5. Beskrivning av fortsatta åtgärder som behöver vidtas den närmsta tiden ( Beskriv vilka åtgärder som behöver vidtas den närmsta tiden/har vidtagits den närmsta tiden efter aktuell händelse. Tänk på att åtgärder bör vara dubbelsidiga dvs. rikta sig åt både den som trakasserat/kränkt och den som blivit trakasserad/ kränkt) 6. Eventuellt åtgärdsprogram ( Åtgärdsprogram behöver inte upprättas vid varje enskilt fall. Däremot behöver alltid förskolan/ skolan ta ställning till om åtgärdsprogram behöver upprättas. Vid behov av åtgärdsprogram, upprättas det i vanlig ordning och den ordinarie mallen för åtgärdsprogram och uppföljning av åtgärdsprogram används) 7. Åtgärder på grupp och/ eller verksamhetsnivå (Beskriv de åtgärder som behöver vidtas eller har vidtagits på grupp och/eller verksamhetsnivå. Om inga åtgärder bedömts nödvändiga på grupp och/eller verksamhetsnivå behöver förskolan/skolan beskriva kort varför den bedömningen gjorts.) 8. Uppföljning av planerade åtgärder 9. Utvärdering och analys av genomförda åtgärder. ( Gör en sammanfattande utvärdering och analys av de åtgärder som genomförts. Behöver fler andra åtgärder vidtas. Om inte kan ärendet avslutas.) Dokumenterat av: Underskrifter:

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret Gymnasieskolan Individuella programmet

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret Gymnasieskolan Individuella programmet LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 2007-2008 Gymnasieskolan Individuella programmet Bollebygds kommun 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin

Läs mer

Gymnasieskolan IV-programmet 09/10 Likabehandlingsplan

Gymnasieskolan IV-programmet 09/10 Likabehandlingsplan Gymnasieskolan IV-programmet 09/10 Likabehandlingsplan BOLLEBYGDS KOMMUN 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Likabehandlingsplan 2008/2009. Bollebygdskolan 7-9

Likabehandlingsplan 2008/2009. Bollebygdskolan 7-9 Likabehandlingsplan Bollebygdskolan 7-9 BOLLEBYGDS KOMMUN 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för

Hagges skola och fritidshems årliga plan för pdf 2017-2018 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar.

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar. Likabehandlingsplan A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön, etisk tillhörighet, religion eller andra trosuppfattningar,

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar 2014-2015 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2018/2019 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2016/2017 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10

Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10 Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10 Skolans likabehandlingsplan regleras utifrån två lagar: Diskrimineringslagen och Skollagen kap 14. Likabehandlingsplanen beskriver skolans arbete för att

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition Snösätraskolan 2012 Likabehandlingsplan Bakgrund Denna likabehandlingsplan utgår från Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål

Läs mer

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2017/2018 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) Övergripande vision/policy Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Förskoleverksamheten, skolbarnomsorgen och skolan skall

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING MÖLLEBACKSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING MÖLLEBACKSSKOLAN SÖLVESBORGS KOMMUN Möllebacksskolan LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING MÖLLEBACKSSKOLAN Reviderad 2013-09-10 Förord Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gärdslösa Förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gärdslösa Förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gärdslösa Förskola 2015 2016 På vår förskola är man respekterad för den man är! Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Gärdslösa

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Årlig plan för Likabehandling

Årlig plan för Likabehandling Årlig plan för Likabehandling Linneans förskola skolområde Östersund södra Alla barn/elever i skolområde Östersund Södra skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla i förskolan/skolan. Områdets

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järntorgsskolan

Likabehandlingsplan för Järntorgsskolan Likabehandlingsplan för Järntorgsskolan Vi är alla olika och har olika behov och förutsättningar. Vi har samma regler för alla och samma mål men vägen dit ser olika ut. Likabehandlingsplanen innebär inte

Läs mer

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Skärgårdens förskolor Dalarö Ornö Utö Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Fax/e-post Bankgiro Box 94 Odinsvägen 31 Dalarö Växel: 08-50150416 137 70

Läs mer

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Datum: Maj 2011 Ansvariga:

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Klinteskolans fritidshem

Klinteskolans fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Klinteskolans fritidshem Läsåret 2015-2016 Reviderad 2015-09-22 Jessica Nilsson, rektor Klinte/Sanda SO Inledning Vår likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gun-Marie Tyve Rektor

Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gun-Marie Tyve Rektor Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gun-Marie Tyve Rektor 2014-03-27 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Rengsjöskolans förskoleklass- åk 6 och Fritidshem.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: fritidshemmet Älgen Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Innehåll Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Plan för likabehandling och arbete mot trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling i skola och fritidshem på Furulundsskolan.

Plan för likabehandling och arbete mot trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling i skola och fritidshem på Furulundsskolan. Plan för likabehandling och arbete mot trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling i skola och fritidshem på Furulundsskolan. Läsåret 2012/2013 Syfte Vårt syfte är att skapa en trygg miljö

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Förskoleklass/grundskola och Fritidshem Läsåret 2013/2014 2(7) Vision Vid skall barn och vuxna känna trygghet, trivsel och ha ömsesidig respekt

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Regelverk Den 1 januari 2009 trädde Diskrimineringslagen i kraft (SFS

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling för Bygdsiljums förskoleklass, skola och fritidshem Läsåret 2013/2014 Bygdsiljums skola tillämpar barn- och elevskyddslagen (2006:67). Det är enligt lagen en rättighet för

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Ucklumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ucklumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ucklumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-3 och Fritidshem Läsår 15/16 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Denna plan gäller för all verksamhet vid Charlottenborgsskolan - förskoleklass,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling Björkhagaskolan Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling Björkhagaskolan 2015 Strategi Plan/program Riktlinjer Regler och instruktioner Innehåll Sid Nuläge 4 Kartläggning 4 Mål 5 Ny plan 5 Främja,

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mosjö skola Skolförvaltning sydost. Diarienummer 227-06-004. Rektor Marine Rosenberg. reviderad 2008-08-26

Likabehandlingsplan. Mosjö skola Skolförvaltning sydost. Diarienummer 227-06-004. Rektor Marine Rosenberg. reviderad 2008-08-26 Likabehandlingsplan Mosjö skola Skolförvaltning sydost Diarienummer 227-06-004 reviderad 2008-08-26 Rektor Marine Rosenberg Inledning I både skollagen och läroplanen, Lpo 94, betonas betydelsen av att

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola: Förskoleklass-skolår 5 samt fritidsverksamhet Läsår 2017-2018 Reviderad 2017-08 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2019 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Verksamhetsformer som omfattas av planen:

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. ProAros vision: Alltid bästa möjliga möte. Definitioner: Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Likabehandlingsplan Grundsärskolan Odelsbergsskolan och Strömstiernaskolan.

Likabehandlingsplan Grundsärskolan Odelsbergsskolan och Strömstiernaskolan. Likabehandlingsplan Grundsärskolan Odelsbergsskolan och Strömstiernaskolan. PLAN FÖR FRÄMJANDE AV LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGANDE AV DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2016 Upprättad 2014-08-12, Reviderad

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR SMEDBY SKOLA

TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR SMEDBY SKOLA 2013-10-21 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR SMEDBY SKOLA 2013-2014 2013-10-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller...

Läs mer

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Reviderad ht 15 Vision Lillmons fritidshem är en plats fri från diskriminering, trakasserier och annan

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

ÄNGÅSSKOLAN

ÄNGÅSSKOLAN ÄNGÅSSKOLAN 2015-09-21 Likabehandlingsplan Ängåsskolan 2015/2016 Ängåsskolans likabehandlingsplan är grundad på LGR 11, FN:s Barnkonvention Skollagen och DO, vilken innehåller förbud mot diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass årskurs 1-4 och fritidshem Ansvariga för

Läs mer