UTLÅTANDE. efter utställning av tematiskt tillägg till översiktsplanen gällande Vindkraft i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i augusti 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTLÅTANDE. efter utställning av tematiskt tillägg till översiktsplanen gällande Vindkraft i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i augusti 2010"

Transkript

1 efter utställning av tematiskt tillägg till översiktsplanen gällande Vindkraft i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i augusti 2010 Montering av vindkraftverk på Gropberget Foto: Stena Renewable Energy AB Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Postgiro LUDVIKA Carlavägen exp

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTSTÄLLNINGENS BEDRIVANDE INKOMNA YTTRANDEN OCH DERAS HUVUDSAKLIGA STÄLLNINGSTAGANDEN SAMMANFATTNING AV INKOMNA YTTRANDEN MED MILJÖ- OCH BYGGKONTORETS KOMMENTARER EJ TILLGODOSEDDA SYNPUNKTER FRÅN SAMRÅDET ÖVRIGT TIDPLAN SLUTSATS MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN UTSTÄLLNINGENS BEDRIVANDE Kommunstyrelsen beslutade, , att ge kommunledningskontoret i uppdrag att ombesörja utställning för det tematiska tillägget till översiktsplanen. Utställningen har handlagts i samarbete med miljö- och byggkontoret. Den genomfördes under tiden 7 juni till 20 augusti Allmänheten, sakägare, myndigheter, intresseföreningar, kommunala nämnder med flera gavs då ytterligare ett tillfälle att yttra sig över det tematiska tillägget till översiktsplanen. Utställningen har kungjorts i lokalpressen och på kommunens anslagstavla. Utställningshandlingar har skickats ut till 53 berörda remissinstanser enligt miljöoch byggkontorets sändlista. Planen har även varit tillgängligt på kommunens hemsida på internet i kommunens alla sex bibliotek, på mark- och planeringsenheten och på miljö- och byggkontoret (plan 5 och 6 i Folkets hus). 14 yttranden har inkommit, varav två efter utställningstidens slut. 2(13)

3 2 INKOMNA YTTRANDEN OCH DERAS HUVUDSAKLIGA STÄLLNINGSTAGANDEN Yttranden har avgivits enligt följande: Av inkomna 14 yttranden var åtta med synpunkter och sex utan erinran. Ingen erinran Yttrande m synpunkter Länsstyrelsen U13 x Kommunala nämnder, förvaltningar m fl Miljö- och byggnämnden U8 x Kultur- och fritidsnämnden U14 x Intresseföreningar och sammanslutningar - Privatpersoner En privatperson U3 x En privatperson U5 x Två privatpersoner U6 x En privatperson U11 x Tre privatpersoner U12 x Övriga Teracom U1 x (x) Cervus Power U2 x Borlänge kommun U4 x Gagnefs kommun U7 x Trafikverket U9 x Försvaret U10 x 3 SAMMANFATTNING AV INKOMNA YTTRANDEN MED MILJÖ- OCH BYGGKONTORETS KOMMENTARER U1 Teracom AB Inkommet yttrande Teracom ser positivt på utbyggnaden av vindkraft, men det kan i vissa fall uppstå konflikter mellan vindkraftverkens placering och befintlig radiokommunikation. Teracom svarar för utsändning av radio och TV samt överföring av digital information. 3(13)

4 2. Av plankartan kan inga exakta slutsatser dras, men inom Orrberget- Stensvedberget finns stor risk för konflikt med Teracoms radiolänkstråk (en karta finns bifogad till yttrandet). 3. För att kunna bedöma ett vindkraftverks eventuella påverkan på radiokommunikationen måste bland annat verkets position finnas. Dessa uppgifter saknas i handlingarna varför Teracom inte kan uttala sig definitivt. I samband med att positioner har bestämts förutsätter Teracom att koordinering görs via Teracoms webb. 2-3 Eftersom detta är fråga om översiktsplanering har inga exakta positioner bestämts. I handlingarna anges under 2.12 Övrigt att bland annat radiokommunikation är ett motstående intresse och att det tematiska tilläggets vindkraftsområden inte är någon garanti för att det går att etablera vindkraft. Delar av eller hela vindkraftsområden kan vara olämpliga av tekniska skäl. Frågan får utredas i samband med projektens tillståndsprövning. Teracoms yttrande har skickats vidare till O2 Vindkompaniet och Cervus Power. Se även 5 Övrigt. U2 Cervus Power AB Inkommet yttrande Vi vill framföra vår tillfredställelse för att de argument vi anförde har beaktats så att Sausberget och Gussjöberget har kunnat föras över till kategorin Områden tänkbara för medelstora vindkraftsanläggningar. U3 En privatperson, Hoberg 1:3 Inkommet yttrande (sms) 1. Planen ser bra ut! U4 Borlänge kommun Inkommet yttrande Näringslivs- och planutskottet beslutar att ej avge några ytterligare synpunkter än de som framfördes i protokoll Borlänge näringslivs- och planutskott beslutade, , att ej framföra några ytterligare synpunkter på förslaget. Den gången gällde det fördjupningen av översiktsplanen för Orrberget-Stensvedberget. 4(13)

5 U5 En privatperson, Laxsjön 2:31 Inkommet yttrande Detta är ett yttrande till O2 Vindkompaniet AB över deras projektbeskrivning. Det har skickats till Ludvika kommun, som har vidarebefordrat det till O2 Vindkompaniet. Vissa synpunkter är ändå riktade till Ludvika kommun. Nedan redogörs för dem. 1. Borlänge kommun har vid ett flertal tillfällen försökt få Gyllbergens natura 2000-område utvidgat med de södra delarna, som hör till Ludvika kommun. Ett natura 2000-område har ju inga exakta gränser och Orrberget- Stensvedberget har likartade naturvärden. 2. Jag kan inte förstå hur Ludvika och Borlänge kommuner och Länsstyrelsen kan anse att detta område lämpar sig för en vindkraftspark. Hur kan Ludvika kommun anse att Orrberget-Stensvedberget i direkt kontakt med natura 2000-området Gyllbergen är lämpligt? 3. Ludvika kommun har i samband med Fredriksberg/Säfsenområdet gjort följande yttrande: En stor vindkraftspark skulle allvarligt störa natur- och vildmarksupplevelsen. Detta borde väl i högsta grad även gälla Gyllbergen/Orrberget/Stensvedberget som också är ett verkligt tyst område, till skillnad mot Säfsen med bl a skidanläggningar. Även nordeuropéer (danskar, tyskar, holländare m fl) har noterat detta södra Dalarnas unika turism- och vildmarksområde. En del har blivit permanentboende och har startat egna företag och skapar på detta sätt bestående arbetstillfällen till bygden. Det är politikerna i Ludvika och Borlänge som har det största ansvaret att bevara Gyllbergen/Orrberget/Stensvedbergets unika värden. 1. Ett naturområde har ofta inga exakta gränser, men natura 2000-områdens gränser bestäms av Länsstyrelsen, som inte har bedömt att Orrberget- Stensvedberget har tillräckligt höga naturvärden för att ingå i natura området. Vid kontakt med Länsstyrelsen och Borlänge kommun framkom att de inte känner till något förslag om att Orrberget-Stensvedberget skulle ingå i Natura 2000-området. 2-3 En vägning mellan vindkraftsintresset och dess motstående intressen har gjorts i den fördjupning av översiktsplanen som vann laga kraft Den vägning mellan intressena som har gjorts för Säfsenområdet i det tematiska tillägget till översiktsplanen, har främst att göra med den betydligt mera omfattande och ekonomiskt betydande turismverksamhet som finns i Säfsenområdet. 5(13)

6 U6 Två privatpersoner Inkommet yttrande Detta är ett yttrande till O2 Vindkompaniet AB över deras projekt/miljötillståndsansökan. En kopia har skickats till Ludvika kommun. Vissa synpunkter är riktade till Ludvika kommun. Nedan redogörs för dem, översatt från danska. 1. Kommunen har kanske vaknat upp lite. Bl a skriver Mark och plan i förslaget till ytterligare vindkraftsutbyggnad i kommunen: En stor vindkraftsanläggning skulle allvarligt störa natur- och vildmarksupplevelsen. Mark och plan tänker här på den västra delen av kommunen, men åsikten gäller, enligt vår värdering, om möjligt i ännu högre grad området kring Orrberget-Stensvedberget. Där har vi det finaste vildmarksområdet i Syddalarna. Vi håller med Mark och plan och kan bara tillfoga Vindkraftverk på Orrberget- Stensvedberget vandaliserar landskapet och förstör naturen. En ren katastrof för både fastboende, turister och inte minst fritidsfolk, som ofta kommer till detta fina vildmarksområde, både sommar och vinter. En helt vanlig vintersöndag är det ofta flera hundra, några dagar närmare tusen, skidlöpare i området. I Säfsenområdet undgår man på ett smart sätt vindkraft, genom att försöka inbilla politikerna att det blir upp emot 3000 nya sängplatser (till sjudagarsturister) och en massa arbetsplatser. I Säfsen har man bruk för mycket EL till snökanonerna, men fint nog att Säfsen slipper vindkraftverk, men är sjudagarsturisterna mer värda än vi som kommer hit till området en mycket stor del av året? 2. Det är politikerna i Ludvika kommun som har ansvaret. Därför - Kära politiker. Ta time-out. O2 har redan, enligt sin egen hemsida, tillstånd till 17 andra vindkraftsprojekt runt om i Sverige, varav fem i Dalarna. Så O2 har inte behov av fler tillstånd de närmaste åren, och bör därför inte ges flera innan redan givna tillstånd är uppfyllda. Låt oss veta konsekvenserna av dessa innan det ges fler tillstånd. Utan tvivel tillkommer både erfarenheter och nya energiformer som noga bör övervägas, innan det eventuellt godkänns nya projekt i Ludvika kommun. Eller vill kommunstyrelsen verkligen ta ansvaret för att fortsätta landskapssvineriet med fula vindkraftsprojekt, som på sikt medför att varken turister, sommarhusägare eller folk i allmänhet vill komma till kommunen. Ett mycket stort och fult vindkraftsprojekt, här tänker vi naturligtvis på Fjällberget, i Ludvika kommun får vara nog. Varför är kommunen så ivrig att hjälpa O2 och markägarna, i stället för att låta vårt område vara som det är, till gagn och glädje för alla oss som älskar att färdas i den vackra naturen? 3. Påverkan på landskapsbilden är en fråga som har största intresse för boende, fritidsbrukare och turister i övrigt. Vem har betalat för den landskapsanalys som det hänvisas till i MKB:n? Är den beställd och betald av O2? Bör kommunerna (Ludvika, Borlänge och Gagnef) inte i högre grad i samarbete säkra att det utarbetas en oberoende landskapsanalys? 6(13)

7 1. Se U5 kommentar Planering och tillståndsprocess för vindkraft är tidskrävande. Den måste påbörjas i god tid innan tidigare projekt tagits i bruk, om man vill undvika att utbyggnaden stannar upp. Riksdag och regering ser ett problem med att utbyggnaden går så långsamt och har därför förändrat lagarna så att tillståndsprocessen ska gå snabbare. Ludvika kommuns politiker har en positiv inställning till vindkraft på Orrberget-Stensvedberget. 3. Landskapsanalysen är beställd och betald av O2 Vindkompaniet. Omfattande och detaljerade utredningar av vindkraftens påverkan bör bekostas av vindkraftsbranschen och inte av kommunens skattebetalare. Att finansiera sådana utredningar med skattepengar vore att subventionera vindkraften. U7 Gagnefs kommun Inkommet yttrande Yttrandet har ett stycke riktat till Ludvika kommun, med synpunkter på det tematiska tillägget, och ett stycke riktat till O2 Vindkompaniet, med en avslutning riktad till Ludvika kommun. Det som riktar sig till O2 Vindkompaniet är inte redovisat nedan. 1. De synpunkter som lämnades vid utställandet av den fördjupade översiktsplanen för Orrberget-Stensvedberget kvarstår (Miljö- och byggnadsnämnden ): Stockgropens fäbod, som har stort kulturhistoriskt värde klass A, ligger i sydsluttning med öppet läge och fri sikt mot det planerade vindkraftsområdet. Föreslagen etablering kan innebära en betydande påverkan på landskapsbilden. 2. I enlighet med protokoll (enligt ovan) anser Gagnefs kommun att det kan vara lämpligt att möjlighet till samråd ges i bygglovprövningen, såvida inte storleken på vindkraftverken särskilt prövas i en detaljplaneprocess. 1. Det tematiska tillägget syftar inte till att ändra den fördjupning av översiktsplanen som finns för Orrberget-Stensvedberget, laga kraft Vägningar mellan olika intressen gjordes i den och dess miljökonsekvensbeskrivning. 2. Sedan har lagen för vindkraftens tillståndsprocess ändrats. Bygglov krävs numera inte för vindkraftverk med miljötillstånd och detaljplan kan inte krävas för vindkraftsprojekt i glesbefolkade skogsområden. Det som kvarstår är yttrande till O2 Vindkompaniet över miljötillståndsansökan, vilket Gagnefs kommuns yttrande är i andra delar. Storleken på vindkraftverken prövas i miljötillståndsprocessen. 7(13)

8 U8 Miljö- och byggnämnden, Ludvika kommun Inkommet yttrande Miljö- och byggnämnden beslutar att tillstyrka det tematiska tillägget till översiktsplanen. U9 Trafikverket Inkommet yttrande Inget att erinra. 2. Vidhåller tidigare yttranden. 3. Väg: Det vore bra om det i planen framgår att det är nödvändigt att i god tid undersöka möjligheterna till transport av vindkraftverk, då detta har stor påverkan på om en etablering kan göras. 4. Järnväg: Riskavstånd med hänsyn till bl a iskast kan accepteras om skrivelsen kompletteras med att avståndet alltid ska var minst 50 m. 5. Luftfart: Med anledning av närheten mellan det nya föreslagna området Sausberget och Ludvika flygplats bör Ludvika flygplats/flygklubb särskilt beredas möjlighet till yttrande. Det nya föreslagna Gussjöberget ligger inom Borlänge flygplats terminalområde. Flygplatsen bör särskilt uppmärksammas på detta och beredas tillfälle att yttra sig. För varje flygplats som har instrumentflygprocedurer finns Minimum Sector Altitude uträknad, MSA. MSA-ytan baseras på en cirkel med radien 46 km. Utanför cirkeln finns en buffertarea med bredden 9 km. Även hinder inom buffertarean ska beaktas. 2. Se samrådsredogörelsen S6 och S Planen kompletteras med en uppgift om att transportmöjligheter ska undersökas. 4. Planen kompletteras med en uppgift om ett minsta avstånd på 50 m. 5. Kultur- och fritidsnämnden är huvudman för flygplatsen. De har särskilt uppmärksammats om detta. Borlänge flygplats ingår i samrådskretsen. Planens karta över MSA-ytan justeras. U10 Försvarsmakten, Högkvarteret Inkommet yttrande Inget att erinra 8(13)

9 U11 En privatperson Inkommet yttrande Förslag till införande/förändringar (sammanfattat av miljö- och byggkontoret): Då den svenska tillståndsprocessen inte omfattar lagen om skydd mot olyckor, maskinsäkerhet, i enlighet med EG:s bindande produktdirekt, behöver myndigheter inte heller bedöma om miljöbalkens krav, att människors hälsa ska skyddas mot skador och andra olägenheter, kan uppfyllas. För att berörd(a) tillståndsgivande myndighet(er) i tillståndsprocessen även ska kunna beakta farliga olyckor samt maskinrelaterade hälso- och säkerhetsrisker, ska vindkraftverkets(ens) tillverkare och/eller projektör/verksamhetsutövare vid samråd, i varje enskilt fall, åtminstone redovisa följande: (Här följer en omfattande lista med detaljerade tekniska krav på vindkraftverk. Listan finns tillgänglig på miljö- och byggkontoret och på mark- och planeringsenheten.) 1. Detta är tekniska detaljkrav som inte hör hemma i översiktsplanering. Länsstyrelsen har hand om miljötillstånd, se även U13. När det gäller miljöanmälan och bygglov/bygganmälan har yttrandet vidarebefordrats till respektive handläggare på Ludvika kommun. U12 Tre privatpersoner Inkommet yttrande En samlad bedömning av skyddsvärdet för Orrberget-Stensvedberget: 1. Naturturismen. Med rötter i en mycket lång tradition utvecklas den nu starkt med mycket goda förutsättningar i en vacker och biologiskt rik natur (Rämshyttans Turiststation. Byutvecklingsprojekt. Många fastighetsköp av naturintresserade människor, bl a tyska och danska medborgare.) 2. Friluftsliv. Riksintresse för friluftsliv gränsar till etableringsområdet (Gyllbergen) 3. Kulturmiljö. Stockgropens fäbod, Sveriges sydligaste levande fäbod, skulle sannolikt klassas som riksintresse för kulturmiljön vid en prövning idag. Fäboden ligger inom hörhåll för vindkraftverken. 4. Naturmiljö. 7 st nyckelbiotoper ligger inom den del av etableringsområdet som ännu inte är sönderstyckat av vägdragningar. 5. En samlad bedömning, utifrån objektiva värderingsskalor, ger alltså ett mycket högt totalt skyddsvärde. Några andra viktiga aktörers synpunkter i ärendet (citat ur svar på samråd om tematiskt tillägg): 9(13)

10 6. Säfsen Resorts framgångar i Tyskland, Holland, Danmark och Sverige under barmarksperioden bland annat bygger på orörd natur, fria skogsvidder och obrutna siktlinjer och att området därmed utvecklas vidare 7. Gagnefs kommun delar helt Ludvika kommuns uppfattning att Brynberget är olämpligt för vindkraft. Berget ligger mycket nära befintlig bebyggelse i Gagnefs kommun. Området är flitigt frekventerat som friluftsområde och har många utsiktsplatser, som kraftigt skulle påverkas av en vindkraftsanläggning. (Anm. Bra att Gagnef och Ludvika(!!) värnar om Brynberget med omnejd. Men hur många och vilka riksintressen finns vid Brynberget?/ AG, MS, AJ) 8. Det är uppenbart att intressena hos befolkningen i Rämenbygden offras på osakliga grunder i politisk enighet inom Ludvika kommunfullmäktige. 1, 6 Se U5 kommentar Det är cirka 1,5 km mellan närmaste vindkraftsområde och riksintresseområdet för friluftsliv. 3. Av levande fäbodar i Dalarnas län ligger Bastbergets fäbod, cirka 6 km väster om Stockgropen, något längre söderut. Stockgropens fäbod har ett högt kulturhistoriskt värde, vilket bekräftas vid kontakter med Dalarnas museum, som dock inte uttalar sig om hur den skulle klassas vid en prövning idag. Enligt bullerberäkningar gjorda med dataprogrammet WindPRO 1 kommer vindkraftsljudet inte ens i värsta fall upp i 35 dba ekvivalent nivå i Stockgropen. Det är den ljudnivå som enligt Naturvårdsverket inte ska överskridas i områden där ljudmiljön är särskilt viktig, där bakgrundsljudet är lågt och där låga ljudnivåer eftersträvas, exempelvis områden i fjäll och skärgårdar. Kommunens bedömning kvarstår, att de hänsyn som togs i den fördjupade översiktsplanen är tillräckliga. 5, 8 Olika intressen vägdes mot varandra i beslutsprocessen för den fördjupade översiktsplanen Orrberget-Stensvedberget. Dess beskrivningar togs fram med hög ambitionsnivå när det gäller objektivitet. 7. Cirka 700 m från Brynbergets topp finns Predikstolens och Tansväggens natura 2000-områden. Tansväggen är naturreservat. Avgörande för Ludvika kommuns del var även att det finns ett bostadshus på cirka 500 m avstånd från Brynbergets topp. Se tematiska tilläggets utställningshandling sid 9, 11 och Miljökonsekvensbeskrivning samrådsversion, O2 Vindkompaniet (13)

11 U13 Länsstyrelsen Dalarnas län Inkommet yttrande (Länsstyrelsen begärde och fick förlängd yttrandetid till ). Med yttrandet finns fyra bilagor med yttranden från berörda statliga och regionala myndigheter, av vilka tre inkommit till kommunen endast på detta sätt och därför inte redovisas separat. Yttrandena har istället sammanvägts av Länsstyrelsen. Riksintressen 1. Sausberget ingår i riksintresseområdet enligt 4 kap 1 och 2 miljöbalken (MB) men inte i riksintresseområde för friluftsliv enligt 3 kap MB. Detta ska förtydligas i planen. Det ska framgå att påverkan på riksintresset enligt 4:2 MB ska utredas vidare i samråd med Länsstyrelsen och berörda kommuner. Övrigt 2. Av de tre nya områdena för medelstora vindkraftsanläggningar kan nämnas att Hoberget-Djupdalsberget har störst naturvärden, med flera nyckelbiotoper, hotade arter samt urskogsinventerade områden. Även vid Gussjöberget finns nyckelbiotoper. 3. Planen bör kompletteras med att vindkraftverk ska placeras minst 50 m från järnväg. 4. Med anledning av närheten mellan det nya föreslagna området Sausberget och Ludvika flygplats bör Ludvika flygplats/flygklubb särskilt beredas möjlighet till yttrande. 1. Planen förtydligas med att påverkan på riksintresset ska utredas vidare i samråd med Länsstyrelsen och berörda kommuner. 2. Planen förtydligas med fler uppgifter om naturvärdena. 3. Se U9 kommentar Se U9 kommentar 5. U14 Kultur- och fritidsnämnden Inkommet yttrande (Kultur & Fritid begärde och fick förlängd yttrandetid till ) 1. Utifrån ett kultur- och fritidsperspektiv föreslår kultur- och fritidsnämnden att det inte byggs några vindkraftverk på följande platser: Sausberget, Gussjöberget och Låsberget. Sausberget: En vindkraftspark kommer att störa Ludvika flygplats inflygningsområde. Berget och dess omgivningar ska betraktas som ett rekreationsområde för friluftsliv. Gussjöberget: Berget och dess omgivning är ett välbesökt naturområde för skidor, skoter, orientering, vandringar och motion. Det är sammanknutet med 11(13)

12 Marnässkogen och Sausbergsområdet, som bör vara utan vindkraft och fungera som en trygg frizon för kommunens befolkning och turistnäring. Låsberget: En utbyggnad skulle kunna förstöra utblicken över Sunnansjö, Grangärde och Nyhammar (från Saxberget). Det finns planer på en skoterled över Låsberget. 2. På övriga föreslagna områden för vindkraft har kultur- och fritidsnämnden inga synpunkter. 1. Vindkraftverken kommer att placeras utanför inflygningszonen till sportflygfältet. Erfarenheten från Ljungåsen är att friluftsliv och vindkraft kan samsas inom samma område. Under samrådet hänvisade friluftsfrämjandet till Ludvika orienteringsklubb, som i sitt yttrande var positiva till vindkraft på Gussjöberget. Vid en vägning mellan kultur- och fritidsintressen och vindkraftsintresset bedöms vindkraft vara lämpligt på dessa platser. 4 EJ TILLGODOSEDDA SYNPUNKTER FRÅN SAMRÅDET Här redovisas inte sådana synpunkter från samrådet som även har framförts av samma personer under utställningen (redovisade ovan). Bergvik skog vill uppföra 35 vindkraftverk nordväst om Fredriksberg. 5 ÖVRIGT Ett dokument om vindkraft och säkerhet har tagits fram 2. I dokumentet klargörs bland annat att man inte kan ställa krav på inhägnad av vindkraftverk och vad som gäller för CE-märkning av vindkraftverk. Dessa frågor togs upp av Föreningen Svenskt Landskapsskydd under samrådet. Post- och telestyrelsen kompletterade sitt samrådsyttrande med följande: Vindkraftverk kan i vissa fall påverka mottagningen av radiosignaler negativt, speciellt gäller detta radiolänkar. PTS rekommenderar därför samråd mellan vindkraftsbolag och berörda radiolänkoperatörer för att minimera störningsriskerna. Inför det samrådet kan PTS bidra med information om vilka de berörda radiolänkoperatörerna är. 2 Vindkraft och säkerhet har tagits fram av Nätverket för vindbruk, som har talat med ansvariga myndigheter - Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Naturvårdsverket, samt med vindkrafttillverkare och handläggare på kommuner och länsstyrelser. Dokumentet kan hittas på Vindlov.se, en webbplats om tillståndsfrågor för vindkraftverk, som tagits fram i samarbete med omkring 20 offentliga myndigheter och organisationer. Samordnande myndighet för projektet är Energimyndigheten. 12(13)

13 En kopia på ett yttrande till Länsstyrelsen om O2 Vindkompaniets tillståndsansökan för vindkraft på Orrberget-Stensvedberget inkom Yttrandet innehåller en namnlista med 56 underskrifter i protest mot vindkraft i området. Den 30 augusti 2010 inkom ett e-postmeddelande från Dalarnas museum, Lars Jönses, som beklagade att de inte hann yttra sig under utställningstiden. Han svarar på en fråga från Ludvika kommun om Stockgropens fäbodar, att vindkraft på Stensvedberget enligt fotomontage (av O2 Vindkompaniet) är ett intrång i kulturellt värdefulla fäbodmiljöer och i landskap med betydande upplevelsevärden såsom obrutna horisontlinjer etc. Den 31 augusti 2010 inkom en kopia på att beslut i Gagnefs kommunstyrelses allmänna utskott att godkänna insända yttranden till O2 Vindkompaniet och Ludvika kommun. Se U7. 6 TIDPLAN Det tematiska tillägget till översiktsplanen beräknas antas av kommunfullmäktige under oktober månad SLUTSATS Inga avgörande nya synpunkter framkom under utställningstiden. Efter en del kompletteringar och förtydliganden av planhandlingarna kan de lämnas för beslut om antagande. 8 MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN Utlåtandet har upprättats av miljö- och byggkontoret i samråd med mark- och planeringsenheten och kultur- och fritidsförvaltningen. Jan-Erik Eriksson planeringschef Torkel Berg planarkitekt 13(13)

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget Väsman Boberget Saxberget Storstensberget Fjällberget Gropberget Fördjupningar av översiktsplanen Orrberget - Stensvedberget Kommunen har aldrig krävt detaljplan för vindkraft Fjällberget - Saxberget

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för kvarteret Staren 1 med flera Nya Marnässkolan i Ludvika Redogörelsen upprättad i november 2015

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för kvarteret Staren 1 med flera Nya Marnässkolan i Ludvika Redogörelsen upprättad i november 2015 GRANSKNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för kvarteret Staren 1 med flera Nya Marnässkolan i Ludvika Redogörelsen upprättad i november 2015 Bild: Sweco Architects AB Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

UTLÅTANDE. efter utställning av detaljplan för del av Ludvika 4:39 med flera ABB HVDC i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i mars 2011

UTLÅTANDE. efter utställning av detaljplan för del av Ludvika 4:39 med flera ABB HVDC i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i mars 2011 efter utställning av detaljplan för del av Ludvika 4:39 med flera i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i mars 2011 Plankartan med två planerade spår enligt Banverkets funktionsutredning Postadress Besöksadress

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 med flera Genomfart: Stationsområdet Ludvika ANTAGANDEHANDLING

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 med flera Genomfart: Stationsområdet Ludvika ANTAGANDEHANDLING Planeringsenheten Joel Lidholm, 0240-861 80 Joel.lidholm@ludvika.se ANTAGANDEHANDLING 1(5) Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Ludvika 7:10 med flera Genomfart: Stationsområdet Ludvika Ludvika kommun

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Vindkraft i Ludvika kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Vindkraft i Ludvika kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande tematiskt tillägg till översiktsplanen för Vindkraft i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i maj 2010 Ska vindkraftverk tillåtas på Sausberget? Postadress Besöksadress

Läs mer

Väsman. Saxberget. Boberget. Gropberget. Fjällberget. Storstensberget. Norra Hörken

Väsman. Saxberget. Boberget. Gropberget. Fjällberget. Storstensberget. Norra Hörken Väsman Boberget Storstensberget Fjällberget Saxberget Gropberget Norra Hörken Boberget 440 möh Saxberget 439 möh Ljungåsens parkering Storstensberget Gropberget 455 möh 425 möh Fjällberget 466 möh Gravitationsfundament

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika GRANSKNINGSHANDLING

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika GRANSKNINGSHANDLING Planeringsenheten Joel Lidholm, 0240861 80 Joel.lidholm@ludvika.se GRANSKNINGSHANDLING 1(7) Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika Ludvika kommun Hemsida www.ludvika.se

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker

Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc. Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Utstallningsutlatande_Vindkraft.doc Utställningsutlåtande Tillägg till Översiktsplan - vindkraft Vingåker Innehållsförteckning Utställningsutlåtande vad är det?... 2 Hur har utställningen gått till?...

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING efter granskning av detaljplan för kvarteret Staren 1 med flera Nya Marnässkolan i Ludvika Utlåtandet upprättat i februari 2016 Bild: Sweco Architects AB Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Datum Ändring genom tillägg av detaljplan för del av Öraberget 11:85 före detta kommunalhuset i Grängesberg

Datum Ändring genom tillägg av detaljplan för del av Öraberget 11:85 före detta kommunalhuset i Grängesberg Verksamhetsområde planering Torkel Berg, 0240-861 36 torkel.berg@ludvika.se GRANSKNINGSHANDLING koncept 1(8) Samrådsredogörelse Ändring genom tillägg av detaljplan för del av Öraberget 11:85 före detta

Läs mer

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun HUR UTSTÄLLNING 2 HAR BEDRIVITS Vindkraft - Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING

SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för del av Ludvika 6:1 med flera Gång- och cykelbro vid Resecentrum i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i november 2011 Platsen för brons anslutning till

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för del av Saxhyttan 157:1 Bysjöstrand i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i juni 2011

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för del av Saxhyttan 157:1 Bysjöstrand i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i juni 2011 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för del av Saxhyttan 157:1 Bysjöstrand i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i juni 2011 Den 3D-modell av området som finns på kommunens hemsida Postadress

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN UNDER SAMRÅD

INKOMNA YTTRANDEN UNDER SAMRÅD GRANSKNINGSHANDLING INKOMNA YTTRANDEN UNDER SAMRÅD tillhörande detaljplan för del av Ludvika Gård 8:2 Gräsmossens industriområde i Ludvika Kommun Redogörelsen upprättad i januari 2015 Postadress Besöksadress

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030

ANTAGANDEHANDLING. Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030 ANTAGANDEHANDLING Tematiskt tillägg till Framtid Ödeshögs kommun 2010-2030 Tillägg: Riktlinjer för utbyggnad av vindkraft i skogsbygden och övergångsbygden Samrådsredogörelse 9 JUNI 2014 Diarienummer 430/12-212

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Sörvik 27:63 Lilla Laggaruddsvägen i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i december 2012

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Sörvik 27:63 Lilla Laggaruddsvägen i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i december 2012 tillhörande detaljplan för Sörvik 27:63 Lilla Laggaruddsvägen i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i december 2012 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 771 82 LUDVIKA Carlavägen

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Östansbo 6:1 m fl Vattenverket i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2011

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Östansbo 6:1 m fl Vattenverket i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2011 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Östansbo 6:1 m fl Vattenverket i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2011 Vattenverkets byggnader Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena.

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena. Lokalisering Bergvik Skog AB avser att ansökan om tillstånd att uppföra vindkraftverk i södra delen av Vansbro kommun. Projektet går under namnet Kajsberget och består av flera möjliga vindkraftsområden

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING efter granskning av detaljplan för Sunnansjö 125:2 m.fl. (Brittsand) i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i mars 2017 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 771 82

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Områdesvisa yttranden

Områdesvisa yttranden Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, 2011-06-14, områdesvis Melleruds kommun 1 Områdesvisa yttranden Mellerud M1, Ränsliden Länsstyrelsen anser att bevarandeintressena kanske bör överväga i de östra

Läs mer

ORRBERGET STENSVEDBERGET

ORRBERGET STENSVEDBERGET Antagen av Kf 2008-11-27 177 Laga kraft 2008-12-18 tillhörande fördjupad översiktsplan för upprättad i april 2008 reviderad i oktober 2008 Stensvedberget från fäboden Stockgropen (fotomontage: Vindkompaniet

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för del av Grängshammar 1:2 ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-14 i Säters kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en karta i skala 1:1 000, vilken också redovisar

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

UTLÅTANDE. Orrberget - Stensvedberget i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i oktober 2008. efter utställning av fördjupad översiktsplan för

UTLÅTANDE. Orrberget - Stensvedberget i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i oktober 2008. efter utställning av fördjupad översiktsplan för efter utställning av fördjupad översiktsplan för Orrberget - Stensvedberget i Ludvika kommun Utlåtandet upprättat i oktober 2008 Utsikt från ett vindkraftverk på Fjällberget Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Älgkon 15 med flera Genomfart: GC-väg Valhallarakan ANTAGANDEHANDLING

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Älgkon 15 med flera Genomfart: GC-väg Valhallarakan ANTAGANDEHANDLING Planeringsenheten Joel Lidholm, 0240-861 80 Joel.lidholm@ludvika.se ANTAGANDEHANDLING 1(7) Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Älgkon 15 med flera Genomfart: GC-väg Valhallarakan Ludvika kommun

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Vindkraftprojekt: Gullberg Kommun: Söderhamns kommun Län: Gävleborgs län Datum: 2008-12-15 Plats: Kommunhuset Deltagare: Söderhamns

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

Ärende 8. Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss

Ärende 8. Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss Ärende 8 Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Bosse Björk Översiktsplan Örebro kommun - svar på granskningsremiss

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl.

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl. FÖRUTSÄTTNINGAR: ANDRA INTRESSEN Bebyggelse och tätorter För att kunna peka ut områden som kan vara möjliga för vindkraftproduktion måste avvägningar göras mot andra motstående intressen. Dessa andra intressen

Läs mer

Inkomna yttranden Under samrådet inkom tre skriftliga yttranden. Yttranden redovisas sammanfattade eller i sin helhet och kommenteras.

Inkomna yttranden Under samrådet inkom tre skriftliga yttranden. Yttranden redovisas sammanfattade eller i sin helhet och kommenteras. 2013-10-03 DETALJPLAN FÖR KORPILOMBOLO 8:22, Samrådsredogörelse Hur samrådet har bedrivits Förslag till detaljplan har varit på samråd 2013-09-11 t.o.m. 2013-10-03. Detaljplaneförslaget handläggs med normalt

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2010-01-25:

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2010-01-25: !"#$% &$#''% Kommunstyrelsen beslutade 2009-10-14 127 att genomföra en utställning gällande rubricerat ärende. Planhandlingarna har varit utsända för samråd under tiden 2009-10-31 till 2010-01-08. Annonsering

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-08-06 Olle Wikberg, 054-540 1032 olle. wikberg@karlstad.se Remiss

Läs mer

Samrådsredogörelse. Fördjupad översiktsplan för Klenshyttan i Ludvika kommun. UTSTÄLLNINGSHANDLING Datum

Samrådsredogörelse. Fördjupad översiktsplan för Klenshyttan i Ludvika kommun. UTSTÄLLNINGSHANDLING Datum Planeringsenheten Joel Lidholm, 0240-861 80 Joel.lidholm@ludvika.se UTSTÄLLNINGSHANDLING Datum 2017-08-22 1(8) Samrådsredogörelse Fördjupad översiktsplan för Klenshyttan i Ludvika kommun Hyttan i Klenshyttan

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Vindbruk i Västra Götalands län. Magnus Nårdal Miljöskyddsenheten

Vindbruk i Västra Götalands län. Magnus Nårdal Miljöskyddsenheten Vindbruk i Västra Götalands län Magnus Nårdal Miljöskyddsenheten 9 dec 2010 Potential och utveckling för Vindkraft i Västra Götalands län Länsstyrelsens arbete Prövning av vindkraftverk 9 dec 2010 Potential

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun

Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun 1 [5] 3013:513 Referens Zillah Bood Granskningsutlåtande för detaljplan för Solskensvägen (del av Tullinge 19:282) i Tullinge, Botkyrka kommun Ärendet Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 12 april 2016 om

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Miljö- och stadsarkitektkontoret November 2018 Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön DETALJPLAN FÖR Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling PBL (2010:900) Datum: 2017-04-12 Ansvarig handläggare: Sten Hammar Samhällsbyggnadsavdelningen

Läs mer

Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand, Lidköpings kommun. Utlåtande 1(2) SBN2010/0159

Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand, Lidköpings kommun. Utlåtande 1(2) SBN2010/0159 2014-09-02 SBN2010/0159 1(2) Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand, Lidköpings kommun Utlåtande Sammanfattning Detaljplan för del av Led 4:2, Sjölunda Äng och Sjölunda Strand,

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Diarienummer 499/12-214 ANTAGANDEHANDLING Miljö- och byggnämnden G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Tillhörande Detaljplan för del av ÅBY 6:26 (Fårbetet) i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING tillägg till 233 UNDERRÄTTELSEHANDLING Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för kvarteret Svanen i Ludvika enkelt planförfarande upprättat i mars 2011 kompletterat

Läs mer

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet Detaljplan för Nolgård 1:334, 1:335, 1:336 Hammarö kommun Värmlands län UTLÅTANDE Efter granskningsskedet PLANENS SYFTE Syftet av planändringen är att fastigheten Nolgård 1:334 blir mark för handel, småindustri

Läs mer

UTLÅTANDE. Normalt planförfarande. Upprättad av miljö- och byggkontoret, Ludvika kommun i mars 2012

UTLÅTANDE. Normalt planförfarande. Upprättad av miljö- och byggkontoret, Ludvika kommun i mars 2012 Detaljplanen: Godkänd av miljö- och byggnämnden 2012-04-11 60 Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XXX Laga kraft XXXX-XX-XX Genomförandetiden är XXXX-XX-XX XXXX-XX-XX UTLÅTANDE Tillhörande detaljplan

Läs mer

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1:

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1: HÄRRYDA BOLLEBYGDS MÖLNDALS BORÅS SVENLJUNGA KUNGSBACKA VARBERGS Buffertzoner Buffertzon för samhällsutveckling 1000 m Buffertzon infrastruktur 200 m Buffertzon bostäder och kyrkor 500 m FALKENBERGS Vindkraftsutredning

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län 1 (6) Datum Beteckning 2011-03-23 2010.0181.214 Utlåtande tillhörande Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län Finspångs kommun Samhällsplaneringsenheten

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE (SAMRÅD 1)

SAMRÅDSREDOGÖRELSE (SAMRÅD 1) SAMRÅDSHANDLING (SAMRÅD 2) (SAMRÅD 1) tillhörande detaljplan för kvarteren LOKE, TJÄDERN, FRIGGA och JÄRPEN i Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i februari 2010 och färdigställd i februari 2012 På den

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun 1 (5) Pajala kommun Plan- och miljöenheten 984 85 Pajala Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun Ett förslag till översiktsplan för Pajala kommun har ställts ut för granskning mellan

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun Utlåtande Hur utställning/granskning genomförts. Vindbruksplanen har varit utställd för allmän granskning fr o m den 15 februari

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling del 7 samordning av intressen

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling del 7 samordning av intressen del 7 samordning av intressen 53 7 INTRESSEN SOM MER ELLER MINDRE KRÄVER SAMORDNING MED VINDKRAFT 7.1 Områden olämpliga för vindkraftutbyggnad Bedömningen har gjorts att inom följande områden ska värdena

Läs mer

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010 Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen Lagstiftning Exempel JämtlandJ Vad göra? g Harry Westermark 29 sept 2010 Fysisk riksplanering riksintressen 1960 Lokala protester mot stora

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Planbeskrivning. Tillhörande Upphävande av tomtindelningar I Ludvika kommun Upprättad i februari Samrådshandling

Planbeskrivning. Tillhörande Upphävande av tomtindelningar I Ludvika kommun Upprättad i februari Samrådshandling Samrådshandling Diarienummer SBN 2018/1461 Tillhörande I Ludvika kommun Upprättad i februari 2019 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 771 82 LUDVIKA Carlavägen 24 0240-863 10 exp

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Följande yttranden har inkommit under samrådstiden.

Följande yttranden har inkommit under samrådstiden. Granskningsutlåtande 2015-04-08 P 2014/000004 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Klockaren 1 och 2, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag har enligt 5 kap

Läs mer

Sid 1 (5) U T L Å T A N D E. tillhörande. Detaljplan för. Del av ÖSTERMALM 1:1. Östermalm. Finspångs kommun. Samhällsplaneringsenheten

Sid 1 (5) U T L Å T A N D E. tillhörande. Detaljplan för. Del av ÖSTERMALM 1:1. Östermalm. Finspångs kommun. Samhällsplaneringsenheten Sid 1 (5) U T L Å T A N D E tillhörande Detaljplan för Del av ÖSTERMALM 1:1 Östermalm Finspångs kommun Samhällsplaneringsenheten den 24 augusti 2010 Sid 2 (5) Utlåtande Rubricerad detaljplan, daterad 2010-03-25,

Läs mer

Information om PLANPROCESSEN

Information om PLANPROCESSEN Information om PLANPROCESSEN Att upprätta en detaljplan är en lång och noggrann process, som tar mellan 6-18 månader. Planprocessen kan hanteras med enkelt eller normalt förfarande. Vilket som används

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget wpd Onshore Broboberget AB planerar för en vindkraftsanläggning längs en höjdrygg på gränsen mellan Rättviks kommun i Dalarnas län och Ovanåkers kommun i Gävleborgs

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund Kommunledningskontoret Samrådsredogörelse Michaela Lundqvist Sidan 1 av 5 Planarkitekt 08-579 221 31 UNDERRÄTTELSEHANDLING Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och

Läs mer

Ulf Hedman, miljö- och byggchef Per Lidström Siw Lidström, sekreterare Lennart Lindelöf Peder Ljungqvist Tomas Öman

Ulf Hedman, miljö- och byggchef Per Lidström Siw Lidström, sekreterare Lennart Lindelöf Peder Ljungqvist Tomas Öman Sammanträdesdatum Sida 2008-05-22 89 Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Ovalen, stadshuset, Piteå, torsdag den 22 maj 2008, kl. 13:00-14:30 Björn Berglund, ordförande Daniel Bergman Lennart Björklund

Läs mer