Tillförlitlig intern styrning i arbetspensionsförsäkringsbolag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillförlitlig intern styrning i arbetspensionsförsäkringsbolag"

Transkript

1 1 (7) Tillförlitlig intern styrning i arbetspensionsförsäkringsbolag Arbetspensionsförsäkringsbolag bedriver lagstadgad pensionsförsäkringsrörelse som hänför sig till den sociala tryggheten genom att sköta verkställigheten av det lagstadgade pensionsskyddet samt sköta de medel som inflyter till bolaget för detta ändamål på ett sätt som tryggar de förmåner som försäkringarna omfattar. Arbetspensionsförsäkringsbolagets placeringsverksamhet ska vara oavhängig och arbetspensionsförsäkringsbolagets medel ska placeras på ett inkomstbringande och betryggande sätt. Arbetspensionsförsäkringsbolagets egendom får inte användas för ändamål som är främmande för bolagets verksamhet. Placeringsverksamheten i arbetspensionsförsäkringsbolag som bedriver lagstadgad pensionsförsäkring är på grund av deras stora placeringstillgångar mycket betydande för hela samhällsekonomin. Därför har samhället ett stort intresse för hur arbetspensionsförsäkringsbolagen utför sin uppgift, hur deras placeringsverksamhet sköts och kontrolleras samt hur deras interna styrning har organiserats. Tillsynen av den interna styrningens tillförlitlighet är en viktig del av Finansinspektionens tillsynsarbete. Tillsynen av den interna styrningens tillförlitlighet omfattar arbetspensionsförsäkringsbolagets hela verksamhet. I detta lägger Finansinspektionen fram uppfattningar om tillförlitlig intern styrning i arbetspensionsförsäkringsbolag. Den interna styrningen i arbetspensionsförsäkringsbolag ska möjliggöra en effektiv riskhantering och bolagen ska ha en tillräcklig intern kontroll med hänsyn till deras verksamhet. På grund av de stora placeringstillgångarna och de betydande riskerna ska riskhanteringen och den tillförlitliga interna styrningen ligga i nivå med finanssektorns bästa praxis. Finansinspektionen kommer senare att ändra föreskrifter och anvisningar för försäkringsbolag om tillförlitlig intern styrning i riktning med de principer som framförs i detta. 1 Lagstiftningsgrund 1.1 Tillförlitlig intern styrning och ledningens behörighet Enligt 26 i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag (354/1997), (nedan AFBL) ska ett arbetspensionsförsäkringsbolags medel placeras på ett inkomstbringande och betryggande sätt. Enligt 27 i AFBL ska ett arbetspensionsförsäkringsbolags placeringsverksamhet vara oavhängig. Enligt 3 i lagen om beräkning av solvensgränsen för pensionsanstalter och om täckning av ansvarsskulden (1114/2006) ska pensionsanstalterna, i enlighet med den lagstadgade pensionsförsäkringens karaktär, i sin

2 2 (7) placeringsverksamhet se till att placeringarna diversifieras på ett ändamålsenligt sätt. Enligt 4 i lagen ska placeringarna klassificeras enligt den faktiska risken. Enligt 6 kap. 9 i försäkringsbolagslagen (521/2008), som är tillämplig på arbetspensionsförsäkringsbolag, ska ett försäkringsbolag ha tillräcklig intern kontroll och tillräckliga riskhanteringssystem med beaktande av arten och omfattningen av bolagets verksamhet. Finansinspektionen har enligt 6 kap. 10 i försäkringsbolagslagen bemyndigande att meddela föreskrifter om hur den interna kontrollen och riskhanteringen ska ordnas. Finansinspektionens föreskrifter och anvisningar för försäkringsbolag ( Dnr 9/101/2011) innehåller i avsnitt 4.2 och 4.7 föreskrifter om uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Dessutom finns det i avsnitt 4.8 en anvisning om god förvaltning. Om ordnande av placeringsverksamheten i arbetspensionsförsäkringsbolag finns en anvisning i avsnitt Enligt 9 a 2 mom. i AFBL ska ett arbetspensionsförsäkringsbolags styrelse och verkställande direktör leda bolaget med yrkesskicklighet, enligt sunda och försiktiga affärsprinciper samt enligt principerna för en tillförlitlig intern styrning. Enligt 9 e 2 mom. i AFBL ska styrelseledamöterna vara väl ansedda och ha god kännedom om arbetspensionsförsäkringsverksamhet. I styrelsen ska det också finnas god sakkunskap om placeringsverksamhet. I avsnitt 4.1C.2 i föreskrifter och anvisningar konstateras att kraven om god sakkunskap om placeringsverksamhet i allmänhet kan anses uppfyllas om minst en tredjedel av styrelsemedlemmarna har god sakkunskap om placeringsverksamheten Representation av arbetspensionsförsäkringsbolags verkställande direktör och övriga ledning i andra bolag AFBL 12 innehåller bestämmelser om särskilda behörighetsvillkor för ledningen. Enligt 12 3 mom. i AFBL ska ordföranden för samt två tredjedelar av de övriga ledamöterna i förvaltningsrådet och styrelsen vara personer som inte är anställda hos, verkställande direktör för eller ledamot i förvaltningsrådet eller styrelsen för samma eller ett annat försäkringsbolag eller en försäkringsholdingsammanslutning eller ett kreditinstitut eller finansinstitut eller något annat konglomerat som avses i bestämmelsen.

3 3 (7) Enligt 12 4 mom. i AFBL får den som är medlem i förvaltningsrådet eller styrelsen eller verkställande direktör inte vara medlem i förvaltningsrådet eller styrelsen för ett annat arbetspensionsförsäkringsbolag. Enligt 12 5 mom. i AFBL tillämpas behörighetsvillkoret enligt 3 mom. i fråga om verkställande direktören med undantag för förbudet att vara medlem i förvaltningsrådet eller styrelsen. 2 Finansinspektionens 2.1 Riskhantering i arbetspensionsförsäkringsbolag och styrelsens sakkunskap om placeringsverksamhet Ordnande av riskhanteringen i placeringsverksamheten är en viktig del av verksamhetsledningen i ett arbetspensionsförsäkringsbolag för att säkerställa riskhanteringsförmågan i förhållande till riskerna i verksamheten. Ett effektivt internt kontrollsystem förutsätter att både interna och externa risker för arbetspensionsförsäkringsbolaget, vilka kan påverka verksamhetens måluppfyllelse negativt, regelbundet identifieras och utvärderas och att de begränsas och begränsningarna övervakas. Styrelsen för arbetspensionsförsäkringsbolaget ansvarar alltid i sista hand för riskhantering i placeringsverksamheten. Fokusering på placeringsrisker och den särskilda kompetens som riskhanteringen förutsätter ställer höga krav på styrelsen för arbetspensionsförsäkringsbolaget. Alltmer komplicerade placeringsinstrument samt de stora förändringarna i placeringsförhållanden betonar betydelsen av sakkunskap inom placeringsverksamhet, riskhantering och intern kontroll. Kravet på klassificering av placeringarna enligt den faktiska risken i solvensberäkningen ökar också kompetenskraven. Finansinspektionen anser att det är viktigt att arbetspensionsförsäkringsbolaget säkerställer att kunskaperna och resurserna inom riskhantering motsvarar placeringsverksamhetens art. Styrelsen för arbetspensionsförsäkringsbolaget utövar den högsta beslutanderätten i bolagets placeringsverksamhet. Styrelsen bestämmer om beviljande av befogenheter inom placeringsverksamhet för verkställande direktören och vidare för placeringsfunktionen där personerna kan fatta placeringsbeslut inom ramen för sina befogenheter. Med hjälp av ett välplanerat limitsystem för befogenheter inom placeringsverksamheten kan styrelsen för arbetspensionsförsäkringsbolaget effektivt begränsa riskerna i placeringsverksamheten och styra bolagets placeringsverksamhet. Ett fungerande styrning förutsätter också regelbunden rapportering till styrelsen om förändringarna i riskpositionen.

4 4 (7) Finansinspektionen har i sin tillsyn upptäckt att de mycket omfattande befogenheter som beviljats för placeringsfunktionen av styrelserna för arbetspensionsförsäkringsbolag inte i tillräcklig omfattning stödjer en effektiv kontroll och styrning av hur de långsiktiga målen i placeringsverksamheten fullföljs. Finansinspektionen anser att arbetspensionsförsäkringsbolagets delegerade befogenheter ska vara begränsade på ett sådant sätt att styrelsen de facto kan styra och kontrollera placeringsverksamheten för att nå de långsiktiga målen för placeringsverksamheten. Ovan nämnda förändringarna på placeringsmarknaden har också ökat kraven på styrelsens sakkunskap. Därför anser Finansinspektionen det vara motiverat att minst hälften av styrelsemedlemmarna i arbetspensionsförsäkringsbolag ska ha god sakkunskap om placeringsverksamhet. Arbetspensionsförsäkringsbolaget ska definiera valkriterierna för styrelsemedlemmar för att säkerställa en god arbetspensionsförsäkringsverksamhet och sakkunskap om placeringsverksamhet. Trots att sakkunskapen om placeringsverksamhet i styrelsen för arbetspensionsförsäkringsnbolaget ökas enligt ovan, ska antalet styrelsemedleammar möjliggöra ett effektivt styrelsearbete. 2.2 Representation av arbetspensionsförsäkringsbolags verkställande direktör och övriga ledning i andra bolag Enligt lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag får den som är medlem i förvaltningsrådet eller styrelsen eller verkställande direktör för ett arbetspensionsförsäkringsbolag inte vara medlem i förvaltningsrådet eller styrelsen för ett annat arbetspensionsförsäkringsbolag. Däremot är verkställande direktörens medlemskap i styrelser eller förvaltningsråd för andra bolag inte begränsat i lagstiftningen. Lagstiftningen förhindrar inte heller att verkställande direktören eller ovan nämnd medlem i styrelsen eller förvaltningsrådet hör till verkställande ledningen i ett bolag där styrelsemedlemmarna hör till verkställande ledningen i ett sådant bolag som först avses. Det finns inte heller några hinder enligt lagen för personer som hör till den övriga ledningen i arbetspensionsförsäkringsbolaget att vara medlem i styrelser eller andra förvaltningsorgan för andra bolag. Verkställande direktörer och placeringsdirektörer för de största arbetspensionsförsäkringsbolagen är också medlemmar i styrelser eller utnämningsutskott för vissa finländska börsbolag.

5 5 (7) Finansinspektionen anser att de särskilda lagstadgade kraven på arbetspensionsförsäkringsbolags verksamhet i fråga om oavhängighet och oberoende ställning förutsätter att arbetspensionsförsäkringsbolagen tar hänsyn till dessa principer vid beslut om representation. För att säkerställa transparensen ska arbetspensionsförsäkringsbolagen åtminstone offentliggöra medlemsskapen i andra börsbolag antingen i sitt redovisningsmaterial eller på ett annat sätt. 2.3 Regelefterlevnad (compliance) Med regelefterlevnad avses förutom efterlevnad av lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter också efterlevnad av tillsynsobjektets egna instruktioner och principer. Ett av de grundläggande kraven som förutsätts i den internationella regleringen är ordnande av compliance-funktionen. Det är motiverat att beakta detta krav även i arbetspensionsförsäkringsbolag bl.a. på grund av deras omfattande placeringsverksamhet. Arbetspensionsförsäkringsbolaget ska ha lämpliga riktlinjer och rutiner för en tillförlitlig regelefterlevnad. Högsta ledningen ska regelbundet och åtminstone en gång per år uppdatera riktlinjerna och sörja för att regelefterlevnaden är effektivt organiserad och att riskerna i anknytning till regelefterlevnaden är under kontroll. Som en del av den interna kontrollen ska arbetspensionsförsäkringsbolaget ha en funktion som kontrollerar regelefterlevnaden och rapporterar till bolagets styrelse. Arbetspensionsbolaget kan ha en separat enhet med personal som ansvarar för regelefterlevnaden och som är direkt anställda av personen som ansvarar för enheten. I de arbetspensionsförsäkringsbolag där ledningen inte anser det vara nödvändigt att inrätta en separat enhet kan i stället en funktionsansvarig utses att samordna och övervaka regelefterlevnaden. Funktionen som övervakar regelefterlevnaden ska hjälpa arbetspensionsförsäkringsbolagets ledning samt andra funktioner med hantering av riskerna i anknytning till regelefterlevnaden. Funktionen som övervakar regelefterlevnaden ska också se till att arbetspensionsförsäkringsbolagets insynsrutiner är tillförlitligt organiserade och att arbetspensionsförsäkringsbolaget har tillräckliga insiderregler. I arbetspensionsförsäkringsbolagens insiderregler ska åtminstone rutinerna för hantering av insiderinformation, anmälningsskyldigheten gällande av bolaget definierade personers innehav av finansiella instrument samt begränsningarna och tillsynsrutinerna beaktas. Finansinspektionen anser att arbetspensionsförsäkringsbolaget ska ha lämpliga riktlinjer och rutiner för en tillförlitlig regelefterlevnad. Funktionen

6 6 (7) som övervakar regelefterlevnaden ska också ha som uppgift att se till att arbetspensionsförsäkringsbolaget har tillförlitligt ordnade insynsrutiner och tillräckliga insiderregler. Arbetspensionsförsäkringsbolagets transaktioner med närstående och andra jämförbara rättshandlingar är problematiska med tanke på användning av arbetspensionsmedel och eventuella intressekonflikter i dem. Funktionen som övervakar regelefterlevnaden har som uppgift att se till att arbetspensionsförsäkringsbolaget har skriftliga regler för rätsshandlingar med närstående till exempel i placeringsplanen och tillsynsmekanismer för regelefterlevnad. Den närmaste kretsen ska definieras omfattande och med beaktande av vad som föreskrivs om närstående i aktiebolagslagen. Dessutom ska man se till att rättshandlingarna är transparenta och att dessa rättshandlingar sker på marknadsvillkor på samma sätt som andra rättshandlingar i arbetspensionsförsäkringsbolaget. Finansinspektionen anser att arbetspensionsförsäkringsbolaget ska överväga om rättshandlingar med närstående är ändamålsenliga med hänsyn till kraven på transparens och god förvaltning samt att det handlar om förvaltning av arbetspensionsmedel. Rättshandlingar med närstående ska ske på marknadsvillkor och de ska offentliggöras årligen till exmpel i samband med redovisningsinformation. Tillämpning av t Ställningstagandet tillämpas på arbetspensionsförsäkringsbolag från och med datumet för dess offentliggörande. Upplysningar Ytterligare upplysningar om t ges av biträndande direktör Jukka Vesala, telefon och avdelningschef Marja Nykänen, telefon För kännedom Arbetspensionsförsäkringsbolag Arbets- och näringsministeriet Finansministeriet Justitieministeriet Social- och hälsovårdsministeriet Arbetspensionsförsäkrarna TELA rf Finansbranschens Centralförbund Finlands Bank

7 7 (7) Pensionsskyddscentralen AKAVA rf Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf Finlands Näringsliv EK Tjänstemannacentralorganisationen STTK

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA Allmän utgångspunkt De 57 rekommendationer som arbetsgruppen Corporate Governance (CG)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 december 2014 1046/2014 Lag om ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag Utfärdad i Helsingfors den 12 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV

1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV 1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV 2 (5) Allmän utgångspunkt De 57 rekommendationer som arbetsgruppen Corporate Governance

Läs mer

Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse

Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse Syftet med arbetsordningen 1. Syftet med arbetsordningen är att vägleda Fennias styrelse i det allmänna arbetet. Enligt Försäkringsinspektionens

Läs mer

RP 96/2014 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. värdepapper.

RP 96/2014 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. värdepapper. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag

Läs mer

RP 170/2008 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2009.

RP 170/2008 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2009. RP 170/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetslöshetskassor PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om arbetslöshetskassor

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 18 juni 2002 Nr 482 485 INNEHÅLL Nr Sidan 482 Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare i kortvariga arbetsförhållanden... 3095 483

Läs mer

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG tills vidare 1 (5) Till värdepappersföretagen FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 29 2 mom. lagen om värdepappersföretag

Läs mer

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.10 Rapportering av exponeringar mot närstående Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare närstående dnr 14/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Internationella

Läs mer

ANDELSBANKENS REGLEMENTE. 1 Reglementets syfte. 2 Styrelsens behörighet och uppgifter

ANDELSBANKENS REGLEMENTE. 1 Reglementets syfte. 2 Styrelsens behörighet och uppgifter 1 (6) Fastställd av Vasa Andelsbanks förvaltningsråd 15.12.2015 15.12.2015 ANDELSBANKENS REGLEMENTE 1 Reglementets syfte Enligt andelsbankens stadgar ska förvaltningsrådet fastställa ett reglemente för

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2012

Föreskrifter och anvisningar 13/2012 Föreskrifter och anvisningar 13/2012 Arbetspensionsanstalters solvens Dnr FIVA 10/01.00/2012 Utfärdade 13.12.2012 Gäller från 1.1.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2012

Föreskrifter och anvisningar 13/2012 Föreskrifter och anvisningar 13/2012 Arbetspensionsanstalters solvens Dnr FIVA 10/01.00/2012 Utfärdade 13.12.2012 Gäller från 1.1.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2018-01-03 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2017-04-24 Tillgänglighet: Rättslig grund: Tillämpningsområde: Ägare: För samtliga anställda på Bolagets

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 2/2012

Föreskrifter och anvisningar 2/2012 Föreskrifter och anvisningar 2/2012 Säkring av ansvarsskulden, behandling i bokföringen och bokslutet Dnr FIVA 10/01.00/2011 Utfärdade 23.2.2012 Gäller från 31.12.2011 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 202/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten

RP 71/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om Folkpensionsanstalten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om Folkpensionsanstalten

Läs mer

Offentligt. Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR)

Offentligt. Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR) 1 (5) Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR) Tolkningar och ställningstaganden om förordningen om marknadsmissbruk (MAR) Som

Läs mer

S t a n d a r d 1. 5. T i l l s y n a v f i n a n s - o c h f ö r s ä k r i n g s k o n g l o m e r a t. Föreskrifter och allmänna råd

S t a n d a r d 1. 5. T i l l s y n a v f i n a n s - o c h f ö r s ä k r i n g s k o n g l o m e r a t. Föreskrifter och allmänna råd S t a n d a r d 1. 5 T i l l s y n a v f i n a n s - o c h f ö r s ä k r i n g s k o n g l o m e r a t Föreskrifter och allmänna råd dnr 13/790/2003 2 (21) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Lag. om Keva. 1 kap. Tillämpningsområde och Kevas medlemssamfund. Tillämpningsområde

Lag. om Keva. 1 kap. Tillämpningsområde och Kevas medlemssamfund. Tillämpningsområde I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om Keva 1 kap. Tillämpningsområde och Kevas medlemssamfund 1 Tillämpningsområde Denna lag innehåller bestämmelser om pensionsanstalten Keva. Keva är en

Läs mer

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Uppläggning av intern kontroll och riskhantering Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN 4.1 dnr 5/790/2003 2 (20) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella regelverk 7

Läs mer

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad 1 Tjänsteutlåtande 2018-04-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2015

Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Liv- och skadeförsäkringsbolag, riktlinjer om Solvens II del II, Dnr FIVA 17/01.00/2015 Utfärdade 30.11.2015 Gäller från 1.1.2016 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax

Läs mer

RP 220/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 220/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 220/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare samt lagen om pension för företagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Intern kontroll och Riskhantering

Intern kontroll och Riskhantering Intern kontroll och Riskhantering Inledning De externa regelverk som Atle Investment Services AB ( Bolaget ) har att följa består bland annat av svenska lagar och Finansinspektionens föreskrifter. Bolaget

Läs mer

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon 2016-06-09 Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon Förslag till beslut - att anta framlagd VD-instruktion för Försäkrings AB Göta Lejon FÖRSÄKRINGS AB GÖTA LEJON VD-instruktion

Läs mer

PRINCIPER FÖR ANSVARSFULL AFFÄRSVERKSAMHET. Code of conduct

PRINCIPER FÖR ANSVARSFULL AFFÄRSVERKSAMHET. Code of conduct PRINCIPER FÖR ANSVARSFULL AFFÄRSVERKSAMHET Code of conduct Veritas Pensionsförsäkring är ett av de äldsta verksamma pensionsbolagen i Finland. Vi ansvarar för pensionsskyddet för 100 000 arbetstagare,

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 2/2017

Föreskrifter och anvisningar 2/2017 Föreskrifter och anvisningar 2/2017 Företagsstyrning i arbetspensionsförsäkringsbolag Dnr FIVA 12/01.00/2016 Utfärdade 10.1.2017 Gäller från 1.4.2017 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2017-04-11 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

NYHETSBREV. Bolagsstyrning och riskhantering. nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket

NYHETSBREV. Bolagsstyrning och riskhantering. nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket 2014-08-08 NYHETSBREV Bolagsstyrning och riskhantering nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket (CRR och CRD IV). 1. Nya och ändrade bestämmelser Det nya kapitaltäckningsregelverket

Läs mer

Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn

Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn Finansinspektionen tillsynsmyndighet för finansoch försäkringssektorn Varför finns Finansinspektionen? Finansinspektionen (FI) arbetar för att kunder i Finland tryggt ska kunna sköta sina ärenden hos tjänsteleverantörer

Läs mer

Standard 4.1. Organisation av intern kontroll. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Organisation av intern kontroll. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Organisation av intern kontroll Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en ämnesvis indelad helhet av föreskrifter och råd som förpliktar eller vägleder tillsynsobjekt

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade

Läs mer

ERSÄTTNINGSPOLICY Bakgrund Definitioner Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget Stockholm

ERSÄTTNINGSPOLICY Bakgrund Definitioner Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget Stockholm ERSÄTTNINGSPOLICY 1. Bakgrund 1.1. Finansinspektionens föreskrifter FFFS 2011:1 innehåller bestämmelser om hur bl.a. kreditmarknadsbolag ska mäta, styra, rapportera och kontrollera de risker som ersättningssystem

Läs mer

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.4 Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller

Läs mer

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.2 Förvärv av bestämmande inflytande i Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 5/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund och internationella

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning I DEL: ALLMÄNNA PRINCIPER, BOLAGSBILDNING, AKTIER OCH GARANTIANDELAR... 1 1 ETT FÖRSÄKRINGSFÖRETAGS ANKNYTANDE VERKSAMHET (UPPHÄVTS)... 1 2 BEDRIVANDE AV DIREKTFÖRSÄKRINGSRÖRELSE

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2015-08-31 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

RP 92/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 8 i lagen om Kommunernas garanticentral

RP 92/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 8 i lagen om Kommunernas garanticentral Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 8 i lagen om Kommunernas garanticentral PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det ändringar i

Läs mer

Bolagsstyrning. Inledning

Bolagsstyrning. Inledning Bolagsstyrning Inledning I enlighet med Tillsynsförordningen (575/2013/EU) och FFFS 2014:12 om tillsynskrav och kapitalbuffertar ska Bolaget lämna information om bolagsstyrningen. Nedan följer en beskrivning

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om kommunala pensioner, om statens pensionsfond samt av 4 och 5 i lagen om Finansinspektionen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ)

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Ersa ttningspolicy Fastställd av: Styrelse Tillgänglighet: Samtliga anställda Att fastställas: 2016-04-21 Rättslig grund: FFFS 2011:1 (FFFS 2014:22) Fastställs:

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om beräkning av solvensgränsen för pensionsanstalter och om diversifiering av placeringar samt till vissa andra lagar som har samband med den

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Antagen av styrelsen 2014-06-30 eturn Fonder AB P.O. Box 24150, 104 51 Stockholm, SWEDEN Office Address: Linnégatan 89 Phone +46

Läs mer

Principerna för ägarstyrningen

Principerna för ägarstyrningen Principerna för ägarstyrningen 1 Varma som ägare Vi vill stödja och uppmuntra företagens framgång för att trygga och förbättra den långsiktiga avkastningen på våra placeringar. I principerna för ägarstyrningen

Läs mer

Anvisning om riskhantering och internrevision i värdepapperscentraler

Anvisning om riskhantering och internrevision i värdepapperscentraler tills vidare 1 (11) Till värdepapperscentralerna Anvisning om riskhantering och internrevision i värdepapperscentraler Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen följande

Läs mer

Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 Godkänd Dokumentnamn Datum

Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 Godkänd Dokumentnamn Datum Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 1 SYFTE Dessa riktlinjer har till syfte att säkerställa att Aktieinvest Fonder AB ( Bolaget ) hanterar ersättningar på ett tillfredsställande sätt. Underlag för dessa

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2013

Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Offentligt insiderregister för marknadsaktörer, Dnr FIVA 14/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 Ändrade 1.6.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2013

Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Offentligt insiderregister för marknadsaktörer, Dnr FIVA 14/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 Ändrade 1.6.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 09 183 51

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar x/2011

Föreskrifter och anvisningar x/2011 Föreskrifter och anvisningar x/2011 Tillståndsförfarande och riskhantering för Dnr 8/01.00/2011 Utfärdad 31.1.2012 Gäller fr.o.m. 1.3.2012 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax 010 831 5328 förnamn.efternamn@finansinspektionen.fi

Läs mer

RP 21/2015 rd. De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2017.

RP 21/2015 rd. De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2017. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om Keva, om finansiering av statens pensionsskydd och om finansiering av evangelisk-lutherska kyrkans pensionsskydd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om registrering av verkliga huvudmän; SFS 2017:631 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

Ersättningspolicy. Ändamålet med denna policy är att säkerställa att Bolaget uppfyller kraven i nämnda föreskrifter.

Ersättningspolicy. Ändamålet med denna policy är att säkerställa att Bolaget uppfyller kraven i nämnda föreskrifter. Ersättningspolicy Inledning Av 2 kap. 1 i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om ersättningssystem i kreditinstitut, värdepappersbolag och fondbolag med tillstånd för diskretionär förvaltning

Läs mer

1) ge förslag till förvaltningsrådet till

1) ge förslag till förvaltningsrådet till 1 (6) ANDELSBANKENS REGLEMENTE 1 GRUNDEN FÖR OCH SYFTET MED REGLEMENTET 2 STYRELSENS UPPGIFTER Enligt andelsbankens stadgar ska förvaltningsrådet fastställa ett reglemente för bankens verksamhet i frågor

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Finansinspektionens temabedömning av tillsynsobjektens organisation av compliance-funktionen

Finansinspektionens temabedömning av tillsynsobjektens organisation av compliance-funktionen Tillsynsbrev 1 (7) Värdepappersföretag, fondbolag och AIF-förvaltare Finansinspektionens temabedömning av tillsynsobjektens organisation av compliance-funktionen Finansinspektionen har bedömt värdepappersföretagens,

Läs mer

Risk- och kapitalhantering

Risk- och kapitalhantering Risk- och kapitalhantering INLEDNING Information om s risk- och kapitalhantering publiceras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och

Läs mer

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Vem är jag och varför dessa frågor? Styrelseledamot i CF sedan start Växelvis

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

ENTER FONDER AB. Ersättningspolicy

ENTER FONDER AB. Ersättningspolicy ENTER FONDER AB Ersättningspolicy Inledning Enligt föreskrifterna ska fondbolaget ha en ersättningspolicy som dels är förenlig med och främjar en sund och effektiv riskhantering, dels motverkar ett överdrivet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 mars 2015 315/2015 Lag om beräkning av solvensgränsen för pensionsanstalter och om diversifiering av placeringar Utfärdad i Helsingfors den 20

Läs mer

Vid tillämpning av denna policy skall nedanstående begrepp ha följande betydelse:

Vid tillämpning av denna policy skall nedanstående begrepp ha följande betydelse: ERSÄTTNINGSPOLICY Antagen av styrelsen den 2013-12-19. Ersätter tidigare ersättningspolicy antagen av styrelsen 2012-11-20. Ansvarig för implementering: Bankens verkställande direktör. 1. Definitioner

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 december 2011 1244/2011 Lag om ändring av kreditinstitutslagen Utfärdad i Helsingfors den 9 december 2011 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

RP 178/2010 rd. I denna proposition föreslås det att försäkringsbolagslagen

RP 178/2010 rd. I denna proposition föreslås det att försäkringsbolagslagen Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av försäkringsbolagslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att försäkringsbolagslagen ändras.

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål?

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? Stiftelsens verksamhet 1. Vilka av fölnde områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? utdelning av stipendier produktion av information eller utbildning främnde av kultur produktion av tjänster verksamhet

Läs mer

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll 2016-11-23 Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Små ändringar är gjorda. Ändringar i rött.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om viss verksamhet med konsumentkrediter; SFS 2014:275 Utkom från trycket den 20 maj 2014 utfärdad den 30 april 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2012

Föreskrifter och anvisningar 13/2012 Föreskrifter och anvisningar 13/2012 Solvens samt täckning av ansvarsskuld och pensionsansvar: Dnr FIVA 10/01.00/2012 Utfärdade 13.12.2012 Gäller från 1.1.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax

Läs mer

Ny försäkringslagstiftning i Finland

Ny försäkringslagstiftning i Finland Ny försäkringslagstiftning i Finland NFT 2/1997 av Leif Rehnström, sektionschef vid Finska Försäkringsbolagens Centralförbund och sekreterare för Försäkringsföreningen i Finland Leif Rehnström I slutet

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

Ägarstyrning 16.1.20 13

Ägarstyrning 16.1.20 13 16.1.20 13 Ägarstyrning Principerna för ägarstyrning utgör en central del av Varmas placeringspolitik. Dessa principer är förenliga med de ägarstyrningsprinciper som Arbetspensionsförsäkrarna TELA publicerade

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Ersättningspolicy. Fastställd av styrelsen i Sparbanken Gotland 2011-05-30. Innehållsförteckning

Ersättningspolicy. Fastställd av styrelsen i Sparbanken Gotland 2011-05-30. Innehållsförteckning 1 (7) Ersättningspolicy Fastställd av styrelsen i Sparbanken Gotland 2011-05-30 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Mål 4. Styrning 5. Syfte med rörlig ersättning till anställda 6. Ersättningskommitté

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om värdepappersfonder; utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:588 Utkom från trycket den 28 juni 2013 Regeringen föreskriver följande. Tillämpningsområde 1 Denna förordning

Läs mer

Länsförsäkringar Skåne

Länsförsäkringar Skåne Länsförsäkringar Skåne Bolagsstyrningsrapport för år 2015 Inledning Länsförsäkringar Skåne är ett ömsesidigt försäkringsbolag. Bolagsformen innebär att bolaget till sin helhet ägs av försäkringstagarna

Läs mer

Policy för hantering av intressekonflikter

Policy för hantering av intressekonflikter Policy för hantering av intressekonflikter Januari 2018 1. Syfte Danske Bank-koncernen ( koncernen ) tillhandahåller ett omfattade urval finansiella tjänster och är därför exponerad för potentiella och

Läs mer

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen (487/2015) träder i kraft den 1 december 2015. Den nya lagen skapar klarhet i ställningen för stiftelser med fortlöpande finansiering

Läs mer

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.4 Rapportering av länderrisker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 1/120/2005 2 (10) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen

Läs mer

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB Ersättningspolicy iaib AB Upprättad av Andreas Olsson 2017-04-25 Godkänd av Styrelsen 2017-04-25 Version 1.00 iaib AB 2017-04-25 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund och syfte... 3 2.

Läs mer

Finansinspektionen rekommenderar att anmälan lämnas in i god tid innan beslutet om utnämning fattas eller det nya uppdraget tas emot.

Finansinspektionen rekommenderar att anmälan lämnas in i god tid innan beslutet om utnämning fattas eller det nya uppdraget tas emot. Ankomstdatum FIT & PROPER-blankett S3 DNR Lämplighetsprövning Denna blankett används av de anmälningsskyldiga i värdepappersföretag och deras utländska filialer holdingföretag för värdepappersföretag fondbörser

Läs mer

Punkt 15: Riktlinje för internrevision

Punkt 15: Riktlinje för internrevision 2016-09-21 Punkt 15: Riktlinje för internrevision Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för internrevision för försäkrings AB Göta Lejon Denna riktlinje kallades tidigare Riktlinje för oberoende

Läs mer

Instruktion för ersättning

Instruktion för ersättning Instruktion för ersättning Fastställd av Datum Fastställs Distribution Informationstyp Rättslig grund Kontakt Styrelsen 2016-12-14 Årligen eller vid behov Alla anställda på Haga Kapital tillgänglig på

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m 22.3.2018 Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m. 1.4.2018 22.3.2018 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska förmåner... 2 4 Att

Läs mer

Revisionskommitténs mandat

Revisionskommitténs mandat ECB - OFFENTLIG November 201 7 Revisionskommitténs mandat En revisionskommitté, upprättad av ECB-rådet i enlighet med artikel 9 b i ECB:s arbetsordning, stärker de befintliga interna och externa kontrollmekanismerna

Läs mer

Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering

Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering 1 (7) Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering 1 Lag om Finansinspektionen 1.1 Påföljdsavgiftens dimensionering 1.1.1 Förfarandets art 41 2 mom. i lagen om Finansinspektionens (878/2008) lyder: Påföljdsavgiftens

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 7 november 2017 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

om ersättningspolicy och ersättningspraxis för försäljning och tillhandahållande av bankprodukter och banktjänster till konsumenter

om ersättningspolicy och ersättningspraxis för försäljning och tillhandahållande av bankprodukter och banktjänster till konsumenter EBA/GL/2016/06 13/12/2016 Riktlinjer om ersättningspolicy och ersättningspraxis för försäljning och tillhandahållande av bankprodukter och banktjänster till konsumenter 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, P.O. Box 6750, SE-113 85 Stockholm, Tel +46 8 787 80 00, Fax +46 8 24 13 35. Prenumerera via e-post på www.fi.se. ISSN

Läs mer