Ägarstyrning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ägarstyrning 16.1.20 13"

Transkript

1 Ägarstyrning Principerna för ägarstyrning utgör en central del av Varmas placeringspolitik. Dessa principer är förenliga med de ägarstyrningsprinciper som Arbetspensionsförsäkrarna TELA publicerade år 2006 och koden för bolagsstyrning, som Värdepappersmarknadsföreningen utfärdade år Börsbolagen skiljer sig från varandra i fråga om ägarstruktur, bransch och verksamhetsomfattning. Finska staten, de övriga pensionsplacerarna och familjeägarna spelar en betydande roll i ägarstrukturen i många bolag, och inflytandet av dessa ägare tar sig uttryck på mycket varierande sätt. Dessutom kan placerarna ha väldigt olika uppfattningar om vad god förvaltningssed innebär. Den praktiska tillämpningen av ägarstyrningsprinciperna kan således variera på marknaden. Med detta ställningstagande vill Varma betona faktorer som berör användning av rösträtten och annan ägarstyrningsdialog utnämning av nomineringsutskottet och styrelsen styrelsens sammansättning löner och pensioner, samt effektivisering av bolagets kapitalstruktur. Ställningstagandet gäller finländska börsbolag. Utanför Finlands gränser stödjer Varma förfaranden enligt de koder för bolagsstyrning som tillämpas i respektive land. Användning av rösträtten och annan ägarstyrningsdialog Det viktigaste sättet på vilket en ägare kan påverka börsbolagets utveckling är att rösta på bolagsstämman. Varma deltar i bolagsstämmorna i de finländska företag i vilka bolaget är ägare och är beredd att använda sin rösträtt. Varma understöder principen en röst en aktie, som innebär att varje aktie ger en röst vid bolagsstämmorna. Varma deltar gärna också i annan dialog med bolagets ledning, och vid behov med styrelsen, och kan diskutera centrala frågor kring ägarstyrning även med de övriga ägarna. Det är naturligt att centrala frågor i anslutning till ägarstyrning diskuteras innan några beslut kan fattas. Detta gäller speciellt om Varma är en betydande ägare i bolaget i fråga.

2 2 (6) Varma kan dessutom alltid ta ställning till olika frågor genom att köpa eller sälja aktier i börsbolag. I vissa fall är detta det naturligaste sättet att påverka. Vid beslut om nytt representantskap i styrelser eller förvaltningsråd fattas beslutet för verkställande direktörens del av styrelsen som kollegium på framställning av ordföranden efter att ärendet behandlats i ersättnings- och nomineringsutskottet. När det gäller andra till ledningsgruppen hörande direktörers nya förvaltningsrådseller styrelserepresentatskap i sammanslutningar som inte är dotterbolag till Varma fattas beslutet av styrelseordföranden på framställning av verkställande direktören i enlighet med farfarsprincipen. Beslut om representantskap i ett dotterbolags styrelse eller förvaltningsråd och om Varmas representantskap i samarbetsorganisationer inom arbetspensionssektorn fattas av verkställande direktören. Vid beslut om representantskap ska beslutsfattaren ta ställning till: huruvida representantskapet på grund av eventuella intressekonflikter kan försvaga förtroendet för att kraven på självständighet och oavhängighet uppfylls, huruvida representantskapet har en negativ inverkan på beslutsfattandet inom Varmas placeringsverksamhet. Följande personer som fattar placeringsbeslut i Varma är i anslutning till sina arbetsuppgifter ledamöter i andra sammanslutningars organ: Ansvarig direktör för Varmas placeringsfunktion Reima Rytsölä: styrelseledamot i Technopolis Oyj och VVO Abp Direktör för kapitalplaceringar Risto Autio: ersättare i Tornator Oyj:s styrelse Senior portföljförvaltare Nina Härkönen: styrelseledamot i Leverator Oyj Placeringsdirektör med ansvar för onoterade värdepappersplaceringar Mikko Koivusalo: vice styrelseordförande i Tornator Oyj samt styrelseledamot i Realia Holding Oy och Realia Group Oy Fastighetsutvecklingsdirektör Aarne Markkula: styrelseledamot i NV Kiinteistösijoitus Oy Fastighetsplaceringschef Marja Mäki-Lohiluoma: ersättare i AROS Bostad III AB:s styrelse Affärslokaldirektör Toni Pekonen: styrelseledamot i VVT Kiinteistösijoitus Oy. Styrelseledamot också i fastighetsbolag som ägs helt och hållet av Varma.

3 3 (6) Placeringsdirektör med ansvar för fastighetsplaceringar Ilkka Tomperi: styrelseledamot i AROS Bostad III AB, Certeum Oy, NV Kiinteistösijoitus Oy, Sato Abp och VVT Kiinteistösijoitus Oy. Styrelseledamot också i fastighetsbolag som ägs helt och hållet av Varma. Utnämning av nomineringsutskottet och styrelsen Bolagsstämman väljer styrelsen. Varma rekommenderar att styrelseledamöterna väljs årligen i enlighet med god förvaltningssed. Majoriteten av ledamöterna ska vara oberoende. Nominerings-, ersättnings- och revisionsutskott kan behöva tillsättas för att styrelsen ska kunna sköta sina uppgifter effektivt. Nomineringsutskottet har till uppgift att bereda ett förslag till styrelseledamöter för bolagsstämman. Nomineringsutskottet kan enligt den finska koden bestå av antingen styrelseledamöter eller ägare. Om bolaget har stora ägare som tydligt skiljer sig från de övriga ägarna rekommenderar Varma att diskussionen om styrelsens sammansättning går via nomineringsutskottet eller någon annan därmed jämförbar process. Om de största aktieägarna ingår i nomineringsutskottet är Varma beredd att delta i utskottsarbetet. Nomineringsutskottets förslag till styrelse ska meddelas senast i bolagsstämmokallelsen. Detsamma gäller ett förslag till styrelse som har sammanställts av aktieägare vilka innehar minst 10 procent av det röstetal som bolagets aktier medför, förutsatt att kandidaterna har gett sitt samtycke till valet och att bolaget har underrättats om förslaget i så god tid att det kan inkluderas i bolagsstämmokallelsen. Förutom nomineringsutskott kan ett börsbolag också ha ett revisionsutskott och ett ersättningsutskott. Beredningen inom ersättningsutskottet gör belöningssystemen mer transparenta och systematiska. Varma anser att majoriteten av ersättningsutskottet bör vara oberoende av bolaget. När det gäller revisionsutskott förutsätter Varma att samtliga ledamöter är oberoende av bolaget och att minst en av ledamöterna är oberoende även av de betydande aktieägarna i bolaget. Styrelsens sammansättning Styrelsen har till uppgift att övervaka bolagets och alla dess aktieägares intresse. Styrelsen i finländska börsbolag består till största

4 4 (6) delen av utomstående styrelseledamöter. Med utomstående styrelseledamot avses här en person som inte står i anställningsförhållande till bolaget. Corporate governance-rekommendationen förutsätter att majoriteten av styrelseledamöterna är oberoende av bolaget. Dessutom ska minst två ledamöter av denna majoritet vara oberoende av de betydande aktieägarna i bolaget. Om bolaget emellertid har en klar huvudägare anser Varma det vara ändamålsenligt att en representant för huvudägaren också sitter i styrelsen. Antalet styrelseledamöter och styrelsens sammansättning ska göra det möjligt för styrelsen att sköta sina uppgifter effektivt. Sammansättningen ska utgå från bolagets verksamhetsbehov och utvecklingsskede. Den som väljs till styrelsen ska ha den behörighet som krävs för uppgiften och tillräckligt med tid för att kunna sköta densamma. Löner och pensioner Ett effektivt belöningssystem är ett viktigt verktyg när det gäller att uppnå god förvaltning. Strävan är att öka bolagsstyrelsens, verkställande direktörens och den övriga ledningens motivation att arbeta i enlighet med bolagets och dess aktieägares intresse. Det gäller att kunna kombinera förmågan att konkurrera om de bästa experterna och ett rimligt belöningssystem för ledningen. Belöningssystemet kan förutom grundlöner omfatta även sådana belöningssystem som är bundna till bolagets resultatutveckling, pensionsarrangemang samt aktie- och aktiebaserade belöningssystem. Bolaget ska redogöra för principerna om sådana belöningssystem som riktar sig till bolagets verkställande direktör och övriga ledning med tillhörande beslutsordning, såsom indelningen av löner och arvoden i en fast och en rörlig del, samt centrala uppgifter om fastställandet av de rörliga delarna av lönerna och arvodena, aktie- och aktiebaserade belöningssystem samt tilläggspensionssystem. Bolaget ska redogöra för de löner och andra förmåner som hör till verkställande direktörens anställnings-förhållande under en räkenskapsperiod, de aktier och aktiebaserade rättigheter som han eller hon fått som arvode under räkenskapsperioden, pensionsåldern och grunderna för fastställande av pensionen samt de villkor som gäller för uppsägningstid, lön för uppsägningstid och andra eventuella ersättningar som utbetalas på basis av uppsägning.

5 5 (6) Bolaget ska rapportera antalet aktier som tilldelats varje styrelseledamot som arvode för styrelse- eller utskottsarbete på samma sätt som övriga arvoden och ekonomiska förmåner. Kapitalstruktur, företagsköp och ägarnas avkastning Varma uppmuntrar börsbolagen att aktivt utveckla sina kapitalstrukturer i enlighet med sin strategi och sina ekonomiska mål. Bolaget kan effektivisera kapitalstrukturen med hjälp av extra utdelningar och återköp av egna aktier. Varma anser utdelningar vara ett bättre alternativ än köp av egna aktier i börsbolag. Varma är en långsiktig placerare med en placeringshorisont som ofta sträcker sig över många år och vanligtvis över flera konjunkturcykler. Varma stödjer långsiktig utveckling av börsbolag och lägger följaktligen vikt vid bolagets tillväxt, eventuella företagsarrangemang och långsiktiga belöningssystem. I samband med företagsköp granskar Varma den del av anbudspriset som överstiger aktiekursen (premien) i förhållande till branschen, företagets storlek och dess framtida förtjänstmöjligheter. Varma anser det vara viktigt att transaktionen medför ett sådant genuint mervärde för placeraren som företaget inte självständigt skulle kunna uppnå. Varma stödjer utvecklingen av sådana ägarstrukturer som gör det möjligt att skapa långsiktigt värde i börsbolag. Det ligger inte i aktieägarnas intresse att inkludera bestämmelser i bolagsordningen som förhindrar eller försvårar köp av börsbolag. Ett sätt att utveckla ägarstrukturen är att slopa de aktierelaterade rösträttsbegränsningarna. Rösträttsbegränsningarna är problematiska, eftersom de leder till en användning av rösträtt som inte återspeglar aktieägarens verkliga ägarandel i bolaget. Varma främjar finländskt arbete och inhemskt ägande Det viktigaste kriteriet för Varmas placeringar är lönsamhet och trygghet. De valda placeringsobjekten finns ofta på hemmamarknaden på grund av den goda förtrogenheten med och närheten till objekten. Varma placerar aktivt på den finländska marknaden i alla centrala tillgångskategorier och oftast i egenskap av långsiktig placerare. Genom att medverka som finansiär och ägare av företag och andra aktörer främjar Varma finländskt arbete. Det är dock företagen, inte Varma, som skapar arbetstillfällen och produktivitet. Varma har endast

6 en placerarroll i förhållande till företagens operativa ledning, anställda och förvaltningsorgan. 6 (6)

Principerna för ägarstyrningen

Principerna för ägarstyrningen Principerna för ägarstyrningen 1 Varma som ägare Vi vill stödja och uppmuntra företagens framgång för att trygga och förbättra den långsiktiga avkastningen på våra placeringar. I principerna för ägarstyrningen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING 1. Inledning 1.1 Allmänt om Moment Groups valberedning Styrelsen har beslutat att Moment Group ska följa den svenska Koden för bolagsstyrning ("Koden").

Läs mer

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning 2010 1 (5) I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning Nordeas fonder 1 har antagit följande riktlinjer för ägarstyrning avseende bolag verksamma på den finländska och svenska

Läs mer

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) 1. BOLAGSSTÄMMA Kodens innehåll Följs Kommentar 1.1 Tidpunkt och ort för stämman samt ärende på stämman 1.2 Kallelse och övrigt underlag

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) ska bolag som omfattas av Koden ha en valberedning. Valberedningen

Läs mer

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA Allmän utgångspunkt De 57 rekommendationer som arbetsgruppen Corporate Governance (CG)

Läs mer

STYRELSENS FÖRSLAG TILL GRUNDANDET AV AKTIEÄGARNAS NOMINERINGSRÅD

STYRELSENS FÖRSLAG TILL GRUNDANDET AV AKTIEÄGARNAS NOMINERINGSRÅD STYRELSENS FÖRSLAG TILL GRUNDANDET AV AKTIEÄGARNAS NOMINERINGSRÅD Styrelsen föreslår för bolagsstämman att bolagsstämman beslutar att grunda ett stadigvarande aktieägarnas nomineringsråd för att förbereda

Läs mer

1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV

1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV 1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV 2 (5) Allmän utgångspunkt De 57 rekommendationer som arbetsgruppen Corporate Governance

Läs mer

Valberedningens i Nobia AB (publ) förslag till beslut, motiverade yttrande och redogörelse för sitt arbete inför årsstämman 2015

Valberedningens i Nobia AB (publ) förslag till beslut, motiverade yttrande och redogörelse för sitt arbete inför årsstämman 2015 Valberedningens i Nobia AB (publ) förslag till beslut, motiverade yttrande och redogörelse för sitt arbete inför årsstämman 2015 Bakgrund Årsstämman i Nobia AB (publ) ( Nobia ) har vid årsstämman 2011

Läs mer

ILMARINENS ÄGARPOLITIK

ILMARINENS ÄGARPOLITIK ILMARINENS ÄGARPOLITIK 12.2014 Porkkalankatu 1, 00018 Ilmarinen Puh. 010 284 11 www.ilmarinen.fi INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA RIKTLINJER... 3 1.1 Ilmarinens uppgifter och värderingar...3 1.2 Målen inom Ilmarinens

Läs mer

Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013

Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013 1 (5) Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013 Denna utredning över Saga Furs Oyj:s förvaltnings- och styrningssystem har avgivits som en skild berättelse

Läs mer

Arbetsordning för valberedningen. Fastställd av årsstämman i Varbergs Sparbank AB (publ)

Arbetsordning för valberedningen. Fastställd av årsstämman i Varbergs Sparbank AB (publ) Arbetsordning för valberedningen Fastställd av årsstämman i Varbergs Sparbank AB (publ) 2018-04-19 Innehåll 1 Syfte och bakgrund... 2 2 Styrande externa regelverk... 2 3 Valberedningens uppdrag, sammansättning

Läs mer

Fullständiga förslag till beslut vid årsstämma i Stockwik Förvaltning AB (publ)

Fullständiga förslag till beslut vid årsstämma i Stockwik Förvaltning AB (publ) Fullständiga förslag till beslut vid årsstämma i Stockwik Förvaltning AB (publ) Punkt 2 - Val av ordförande vid stämman Valberedningen föreslår att Andreas Säfstrand utses till ordförande vid årsstämman.

Läs mer

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB 1 BESLUT 2015-04-24 Dnr SU 1.2.1-3150-14 Universitetsstyrelsen Agneta Stenborg Universitetsjurist Ledningskansliet Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB Dessa anvisningar syftar till att

Läs mer

Rätt att delta i stämman och instruktioner för anmälan Aktieägare som önskar delta i bolagsstämman ska:

Rätt att delta i stämman och instruktioner för anmälan Aktieägare som önskar delta i bolagsstämman ska: Aktieägarna i ework Group AB (publ), org. nr 55687-8708, ( ework eller Bolaget ) kallas härmed till årsstämma tisdag den 24 april 2018 klockan 15.00 i bolagets lokaler på Mäster Samuelsgatan 60, i Stockholm.

Läs mer

Ägarpolicy för perioden maj - december 2010

Ägarpolicy för perioden maj - december 2010 Övergripande mål Sjunde AP-fondens engagemang i ägarfrågor har som enda mål att främja avkastningen för pensionsspararnas andelar i AP7 Aktiefond. Medel Sjunde AP-fonden får enligt lag inte rösta för svenska

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Valberedningen i Bilia kommer att framlägga följande förslag vid bolagets årsstämma:

Valberedningen i Bilia kommer att framlägga följande förslag vid bolagets årsstämma: Redogörelse för valberedningens arbete inför årsstämman 2016 Bakgrund I enlighet med den instruktion Bilia ABs ( Bilia ) årsstämma utfärdade 2014 utsågs hösten 2015 en valberedning bestående av representanter

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, org.nr 556758-1805 Tid: Torsdagen den 26 april 2018, kl. 11.30 Plats: Apotek

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL)

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) TISDAGEN DEN 27 MAJ 2014 1. Bolagsstämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val av en eller

Läs mer

Tid: Tisdagen den 28 april 2015, kl. 16:00 Plats: World Trade Center Stockholm, konferensavdelningen. Klarebergsviadukten 70.

Tid: Tisdagen den 28 april 2015, kl. 16:00 Plats: World Trade Center Stockholm, konferensavdelningen. Klarebergsviadukten 70. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Vasallen AB 2015 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Principer för ersättning och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare Med ledande befattningshavare avses verkställande direktören (VD) och övriga medlemmar av koncernledningen. Trelleborg

Läs mer

Rapport om löner och belöningar 2012

Rapport om löner och belöningar 2012 WÄRTSILÄ OYJ ABP / ÅRSREDOVISNING 2012 / Bolagsstyrning 28 Rapport om löner och belöningar 2012 Styrelsens arvoden Ordinarie bolagsstämman ska årligen besluta om styrelseledamöternas arvoden för en verksamhetsperiod

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Bufab Holding AB (publ)

Kallelse till årsstämma i Bufab Holding AB (publ) Kallelse till årsstämma i Bufab Holding AB (publ) Aktieägarna i Bufab Holding AB (publ) kallas härmed till årsstämma måndagen den 5 maj 2014 kl 14.00 i Gamla Gummifabrikens lokaler, Jönköpingsvägen 15/Magasingatan,

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i Saab Automobile Parts AB, 556602-9277.

Härmed kallas till årsstämma i Saab Automobile Parts AB, 556602-9277. Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Saab Automobile Parts AB Härmed kallas till

Läs mer

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18)

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) s i förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) 2 Punkt 7 b): Beslut om dispositioner beträffande aktiebolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) ("BOLAGET")

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) (BOLAGET) Bilaga 2 INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) ("BOLAGET") Valberedningen föreslår följande instruktion för valberedningen. Valberedningen ska bestå av fyra ledamöter. Styrelsens

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2012

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2012 Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2012 Härmed kallas till årsstämma i Inlandsinnovation AB, 556819-2263. Tid: Fredag den 20 april 2012, kl. 14.00. Registrering från kl. 13.30. Plats: Styrelserummet,

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:49 2014-10-24 Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 oktober 2014 en framställning från advokatbyrån XXX som ombud för ett svenskt aktiemarknadsbolag ( Bolaget ). Framställningen

Läs mer

Fullmaktsformulär tillhandahålls på bolagets hemsida (www.ework.se).

Fullmaktsformulär tillhandahålls på bolagets hemsida (www.ework.se). Aktieägarna i ework Scandinavia AB (publ) kallas härmed till årsstämma onsdag den 22 april 2015 klockan 14.00 i bolagets lokaler på Klarabergsgatan 60, 3 trappor, i Stockholm. Rätt att delta i stämman

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2012

REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2012 1 (6) REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2012 Regelverk för ersättningar Finansinspektionen har utfärdat allmänna råd om ersättningspolicy i försäkringsföretag, fondbolag, börser, clearingorganisationer

Läs mer

Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018

Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018 Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018 Med bolagsledningen avses i dessa riktlinjer den verkställande direktören samt övriga medlemmar

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Infranord AB

Kallelse till årsstämma i Infranord AB Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i Infranord AB Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Förslag till beslut om fastställande av riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare (punkt 11 i kallelsen)

Förslag till beslut om fastställande av riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare (punkt 11 i kallelsen) Fullständiga beslutsförslag inför årsstämma i Miris Holding AB (publ), org.nr 556694-4798 ( Bolaget ), i Uppsala den 8 april 2014 Förslag till beslut om resultatdisposition (punkt 8.b i kallelsen) Förslag

Läs mer

Punkterna 1 och 10-13: Valberedningens fullständiga förslag inför årsstämma den 17 maj 2017 i LeoVegas AB (publ)

Punkterna 1 och 10-13: Valberedningens fullständiga förslag inför årsstämma den 17 maj 2017 i LeoVegas AB (publ) Punkterna 1 och 10-13: Valberedningens fullständiga förslag inför årsstämma den 17 maj 2017 i LeoVegas AB (publ) I enlighet med beslut vid årsstämman 2016 sammankallades i november 2016 en valberedning

Läs mer

Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM. Härmed kallas till årsstämma i Jernhusen AB (publ), 556584-2027.

Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM. Härmed kallas till årsstämma i Jernhusen AB (publ), 556584-2027. Svenska staten Finansdepartementet Enheten statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Jernhusen AB (publ) 2014 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Protokoll fört vid årsstämma i Studsvik AB (publ) tisdagen den 22 april 2008 i Stockholm

Protokoll fört vid årsstämma i Studsvik AB (publ) tisdagen den 22 april 2008 i Stockholm STUDSVIK AB (publ) PROTOKOLL 1 (5) Protokoll fört vid årsstämma i Studsvik AB (publ) tisdagen den 22 april 2008 i Stockholm Deltagande aktieägare Enligt förteckning i Bilaga 1. Övriga deltagande Enligt

Läs mer

På årsstämma den 17 april 2008 valdes följande ledamöter till valberedningen:

På årsstämma den 17 april 2008 valdes följande ledamöter till valberedningen: Redogörelse för valberedningens arbete i Kungsleden AB (publ)( Kungsleden ) inför årsstämman 2009 inklusive valberedningens motiverade yttrande avseende förslag till styrelse m.m. Bakgrund I enlighet med

Läs mer

Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015

Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015 Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015 Härmed kallas till årsstämma i AB Göta kanalbolag, organisationsnummer

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB,

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2017 Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, 556758-1805 Tid: Plats: Torsdagen den 27 april 2017, kl.11.30 7A Centralen,

Läs mer

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 30 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i SJ AB 2015 Härmed kallas till årsstämma i

Läs mer

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i SJ AB 2013 Härmed kallas till årsstämma i SJ AB, 556196-1599.

Läs mer

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap Bolagsordning Firma och hemort 1 Bolagets firma är på finska Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, på svenska Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och på engelska Varma Mutual Pension Insurance

Läs mer

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning. Härmed kallas till årsstämma i Infranord AB, 556793-3089.

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning. Härmed kallas till årsstämma i Infranord AB, 556793-3089. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Infranord AB 2015 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Kallelse till årsstämma Jernhusen AB (publ)

Kallelse till årsstämma Jernhusen AB (publ) Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma Jernhusen AB (publ) Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Orio AB

Kallelse till årsstämma i Orio AB Svenska staten Näringsdepartementet Enhet för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i Orio AB Härmed kallas till årsstämma i Orio

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, org.nr Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, org.nr Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, org.nr 556558-0031. Tid: onsdagen den 24 april 2019, kl. 13.00 Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Läs mer

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 Reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Avsnitt 6-9. Styrelseordförandes uppgifter, styrelseutvärdering m m Informationsdag för nya kodbolag Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 6. Styrelseordförande Styrelsens

Läs mer

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I JOHN MATTSON FASTIGHETSFÖRETAGEN AB

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I JOHN MATTSON FASTIGHETSFÖRETAGEN AB KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I JOHN MATTSON FASTIGHETSFÖRETAGEN AB Aktieägarna i John Mattson Fastighetsföretagen AB, 556802-2858 ( John Mattson eller Bolaget ), kallas härmed till årsstämma måndagen den 11

Läs mer

Årsstämma i Götenehus Group AB (publ) onsdagen den 25 april 2018 kl i bolagets lokaler, Kraftgatan 1, Götene.

Årsstämma i Götenehus Group AB (publ) onsdagen den 25 april 2018 kl i bolagets lokaler, Kraftgatan 1, Götene. Dagordning Årsstämma i Götenehus Group AB (publ) onsdagen den 25 april 2018 kl 17.00 i bolagets lokaler, Kraftgatan 1, Götene. 1. Stämmans öppnande. 2. Val av ordförande vid stämman. Valberedningens förslag:

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB

Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, 556558-0031. Tid: måndagen den 23 april 2018, kl. 13.00 Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16 i Stockholm Rätt

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2014

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2014 Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2014 Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, organisationsnummer 556758-1805 Tid: Den 24 april 2014, kl. 11.00

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Orio AB

Kallelse till årsstämma i Orio AB Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i Orio AB Härmed kallas till årsstämma i Orio

Läs mer

Målet med Alectas kapitalförvaltning är att, inom av Alectas styrelse beslutade riskbegränsningar,

Målet med Alectas kapitalförvaltning är att, inom av Alectas styrelse beslutade riskbegränsningar, Ägarpolicy Bakgrund Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt (Alecta) är Nordens största tjänstepensionsföretag med 33 000 kundföretag i det privata näringslivet och drygt 2 miljoner försäkrade. Alecta har

Läs mer

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Öppnande av stämman och val av ordförande vid stämman; 2. Upprättande och godkännande av röstlängd; 3. Val av en eller två justeringsmän; 4. Prövning av om stämman

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB

Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB Fastställd 2010-08-20 1 Inledning Stockholmsbörsen införde 2005 Svensk kod för bolagsstyrning (Koden) i sina regler för noterade bolag. Kodens regler omfattar

Läs mer

Rapport om löner och belöningar 2011

Rapport om löner och belöningar 2011 WÄRTSILÄ OYJ ABP CORPORATE GOVERNANCE Rapport om löner och belöningar 2011 49 Rapport om löner och belöningar 2011 Styrelsens arvoden Ordinarie bolagsstämman ska årligen besluta om styrelseledamöternas

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i SOS Alarm Sverige AB, org.nr

Härmed kallas till årsstämma i SOS Alarm Sverige AB, org.nr SKL Företag AB 118 82 STOCKHOLM Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i SOS ALARM

Läs mer

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor till ledande befattningshavare Dagordningen punkt 14 Bakgrund och motiv

Läs mer

Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i LifeAssays AB (publ) org. nr den 9:e mars 2012 i Lund

Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i LifeAssays AB (publ) org. nr den 9:e mars 2012 i Lund Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i LifeAssays AB (publ) org. nr 556595-3725 den 9:e mars 2012 i Lund 1. Öppnande av stämman och val av ordförande. Stämman öppnades av bolagets styrelseordförande

Läs mer

Aktieägaren föreslår att styrelsens ordförande Helene Biström väljs till ordförande vid stämman.

Aktieägaren föreslår att styrelsens ordförande Helene Biström väljs till ordförande vid stämman. Förslag till beslut 2. Ordförande vid stämman Aktieägaren föreslår att styrelsens ordförande Helene Biström väljs till ordförande vid stämman. 11. b) Beslut om dispositioner beträffande bolagets vinst

Läs mer

Protokollsbilaga 3 Årsstämma 2018

Protokollsbilaga 3 Årsstämma 2018 Protokollsbilaga 3 Årsstämma 2018 Sidan 1 av 4 Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma

Läs mer

Bilaga 1

Bilaga 1 Bilaga 1 Bilaga 2 Förslag till dagordning 1) Stämmans öppnande 2) Val av ordförande vid stämman 3) Upprättande och godkännande av röstlängd 4) Godkännande av dagordning 5) Val av två justerare 6) Prövning

Läs mer

Valberedningen i Brinova Fastigheter AB (publ.) org.nr

Valberedningen i Brinova Fastigheter AB (publ.) org.nr Valberedningen i Brinova Fastigheter AB (publ.) org.nr 556840-3918 ( Bolaget ) fullständiga förslag inför årsstämman 2018 och motiverade yttrande över val av styrelse Valberedningen för Bolaget, som utsetts

Läs mer

Valberedningens i Swedbank AB förslag till beslut enligt punkterna 2, 11, 12, 13 samt 14 i förslaget till dagordning vid årsstämman 2015

Valberedningens i Swedbank AB förslag till beslut enligt punkterna 2, 11, 12, 13 samt 14 i förslaget till dagordning vid årsstämman 2015 Valberedningens i Swedbank AB förslag till beslut enligt punkterna 2, 11, 12, 13 samt 14 i förslaget till dagordning vid årsstämman 2015 Valberedningen inför årsstämman 2015 Årsstämman i Swedbank 2014

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2014

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2014 Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2014 Härmed kallas till årsstämma i Inlandsinnovation AB, 556819-2263. Tid: Måndagen den 28 april 2014, kl. 16.00. Registrering från kl. 15.30. Plats: Styrelserummet,

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2016

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2016 Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2016 Härmed kallas till årsstämma i Inlandsinnovation AB, 556819-2263. Tid: Fredagen den 29 april 2016, kl. 10.00. Registrering från kl. 09.30. Plats: Styrelserummet,

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB 2017

Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB 2017 Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB 2017 Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, 556558-0031. Tid: onsdagen den 26 april 2017, kl. 13.00 Plats: Sveaskogs huvudkontor, Torsgatan 4 i Stockholm Rätt

Läs mer

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm. Närvarande: Aktieägare Antal aktier och röster

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm. Närvarande: Aktieägare Antal aktier och röster Protokoll fört vid årsstämma med aktieägaren i Vasallen AB org. nr 556475-4793, torsdagen den 26 april 2018 Plats: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm Närvarande: Aktieägare Antal aktier

Läs mer

Bilaga 2 Styrelsens för Boliden AB (publ) förslag till beslut om (A) minskning av aktiekapitalet genom indragning av egna aktier och (B) ökning av aktiekapitalet genom fondemission (punkt 12) Styrelsen

Läs mer

Enligt förteckning i Bilaga 1, med angivande av antal aktier och antal röster för envar röstberättigad.

Enligt förteckning i Bilaga 1, med angivande av antal aktier och antal röster för envar röstberättigad. Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i Cherryföretagen AB (publ), org. nr. 556210-9909, den 19 maj 2009 i Solna. Närvarande: Enligt förteckning i Bilaga 1, med angivande av antal aktier och antal

Läs mer

Valberedningens förslag beträffande pkt 2, och 18 på dagordningen

Valberedningens förslag beträffande pkt 2, och 18 på dagordningen Till årsstämman i Intellecta AB (publ) den 12 maj 2016, kl. 16.00, Spårvagnen, Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57 A, Stockholm. Valberedningens förslag beträffande pkt 2, 13-16 och 18 på dagordningen

Läs mer

Aktieägare Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman.

Aktieägare Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 10012 Stockholm Svensk Turism AB Box 3546 103 69 Stockholm Kallelse till årsstämma i

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2013

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2013 Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2013 Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, organisationsnummer 556758-1805 Tid: Den 24 april 2013, kl. 11.00

Läs mer

Handlingar inför Årsstämma i DUROC AB (publ)

Handlingar inför Årsstämma i DUROC AB (publ) Handlingar inför Årsstämma i DUROC AB (publ) 4 maj 2010 Årsstämma i Duroc AB (publ) 4 maj 2010 kl 16.00 i Duroc Machine Tools lokaler på Reprovägen 15 i Täby. Förslag till dagordning 1. Val av ordförande

Läs mer

Riktlinjer om aktieägarengagemang

Riktlinjer om aktieägarengagemang Intern Riktlinjer 1/5 Riktlinjer om aktieägarengagemang Beslutad av Styrelsen i Avanza Fonder AB (Fondbolaget) 2019-06-11 Ersätter Riktlinjer om ägarutövande beslutad 2019-01-29 Dokumentägare Dokumentspecialist

Läs mer

Tid: Onsdagen den 27 april 2016, kl Plats: Näringsdepartementets lokaler, Mäster Samuelsgatan 70, Stockholm

Tid: Onsdagen den 27 april 2016, kl Plats: Näringsdepartementets lokaler, Mäster Samuelsgatan 70, Stockholm Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Sveriges Byggindustrier Box 5054 102 42 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma

Läs mer

15. Styrelsens förslag till ändring av bolagsordning

15. Styrelsens förslag till ändring av bolagsordning C 1 (6) 15. Styrelsens förslag till ändring av bolagsordning Val av ordförande och vice ordförande för styrelsen enligt beslut av bolagsstämman. Styrelsen föreslår för stämman att 5 och 13 i bolagets bolagsordning

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2017

Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2017 Svenska staten Kulturdepartementet Enheten för konstarterna 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2017 Härmed kallas

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet 2013-12-18 KS-2013/1603.919 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv

Läs mer

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern 1 Innehållsförteckning 1. Utseende av valberedning m.m.... 2 2. Valberedningens uppgifter och arbetsformer... 2 2.1. Styrelsens storlek och sammansättning mm... 3 2.2. Tillsättning av styrelse... 4 2.3.

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Teracom Group AB

Kallelse till årsstämma i Teracom Group AB Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i Teracom Group AB Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

21.1.2015. Utredningen beskriver situationen 21.1.2015. 1.2. Ersättnings- och nomineringsutskottets sammansättning och befogenheter

21.1.2015. Utredningen beskriver situationen 21.1.2015. 1.2. Ersättnings- och nomineringsutskottets sammansättning och befogenheter 1 (7) Utredning över löner och arvoden 1. ALLMÄN BESKRIVNING 1.1. Beslutsordning Denna utredning grundar sig på den finska koden för bolagsstyrning, som Varma iakttar till den del den är tillämplig på

Läs mer

Kallelse till årsstämma i SJ AB 2019

Kallelse till årsstämma i SJ AB 2019 Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i SJ AB 2019 Härmed kallas till årsstämma i

Läs mer

Ovanstående förteckning över närvarande aktieägare godkändes att gälla såsom röstlängd vid stämman.

Ovanstående förteckning över närvarande aktieägare godkändes att gälla såsom röstlängd vid stämman. Protokoll fört vid årsstämma med aktieägaren i Jernhusen AB, org. nr. 556584-2027, i Stockholm den 6 april 2006 Närvarande: Aktier och röster AB Swedcarrier genom Stig Holm 4.000.000 enligt fullmakt Det

Läs mer

Årsstämma i Elos AB (publ) onsdagen den 29 april 2009 kl Lidbeckska Huset, Hamngatan 1, Lidköping

Årsstämma i Elos AB (publ) onsdagen den 29 april 2009 kl Lidbeckska Huset, Hamngatan 1, Lidköping Årsstämma i Elos AB (publ) onsdagen den 29 april 2009 kl 17.00 Lidbeckska Huset, Hamngatan 1, Lidköping Dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman Valberedningens förslag: Sture Öster

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Dagordning Förslag till dagordning

Dagordning Förslag till dagordning Dagordning för årsstämma med aktieägarna i IAR Systems AB (publ) onsdagen den 25 april 2018 kl. 18.00 i Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57 A, Stockholm. Förslag till dagordning 1. Öppnande av årsstämman.

Läs mer

Ersättningspolicy. Folksam ömsesidig livförsäkring

Ersättningspolicy. Folksam ömsesidig livförsäkring Ersättningspolicy Folksam ömsesidig livförsäkring Bolag: Folksam ömsesidig livförsäkring Beslutad av: Styrelsen i Folksam ömsesidig livförsäkring Fastställd: 2014-05-21 Ersätter tidigare version fastställd

Läs mer

8. Fråga om stämman blivit behörigen sammankallad

8. Fråga om stämman blivit behörigen sammankallad Kallelse till årsstämma i Samhall Aktiebolag 2017 Härmed kallas till årsstämma i Samhall Aktiebolag, 556448-1397. Tid: Den 27 april 2017, kl. 11.30. Plats: Klarabergsviadukten 90, Stockholm. Rätt att delta

Läs mer

Styrning. Rapport om löner och belöningar Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 2

Styrning. Rapport om löner och belöningar Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 2 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 2 Styrning Rapport om löner och belöningar 2016 03 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 3 Rapport om löner och belöningar 2016 Styrelsens arvoden

Läs mer

Ersättningsförklaring Januari 2015

Ersättningsförklaring Januari 2015 Ersättningsförklaring Januari 2015 Principer för kompensationsarrangemang Alla Konecranes kompensationsarrangemang är avsedda att främja en hög prestationsnivå och betona fokus och engagemang för att uppnå

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i Aktiebolaget Bostadsgaranti, 556071-9048.

Härmed kallas till årsstämma i Aktiebolaget Bostadsgaranti, 556071-9048. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Sveriges Byggindustrier Box 5054 102 42 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma

Läs mer

Dokumentnamn Arbetsordning för Valberedningen

Dokumentnamn Arbetsordning för Valberedningen Dokumentnummer 10 Version 2016-03-15 Ersätter Ny Dokumentnamn Arbetsordning för Valberedningen Beslutad av Årsstämman Ansvarig för implementering Valberedningens ordförande Ingress Denna Arbetsordning

Läs mer

Aktieägare Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman.

Aktieägare Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Svensk Turism AB Box 3546 103 69 Stockholm Kallelse till årsstämma i

Läs mer

Ersättningsförklaring 2011

Ersättningsförklaring 2011 Ersättningsförklaring 2011 Principer för kompensationsarrangemang Idén med kompensationsarrangemangen är att motivera Konecranes anställda till goda prestationer och att öka deras engagemang att uppnå

Läs mer

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma 2015 i Green Cargo AB Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Förslag till dagordning vid årsstämma med aktieägarna i Com Hem Holding AB (publ) den 21 mars 2018 kl. 16.00 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd

Läs mer

Tid: Torsdagen den 24 april 2014, kl. 14.00 Plats: World Trade Center Stockholm, konferensavdelningen. Klarabergsviadukten 70.

Tid: Torsdagen den 24 april 2014, kl. 14.00 Plats: World Trade Center Stockholm, konferensavdelningen. Klarabergsviadukten 70. Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Vasallen AB (publ) 2014 Härmed kallas till

Läs mer

Kallelse till årsstämma. Advenica AB (publ)

Kallelse till årsstämma. Advenica AB (publ) Kallelse till årsstämma Aktieägarna i Advenica AB (publ) Organisationsnummer 556468-9957 kallas till årsstämma måndagen den 25 april 2016 klockan 15.00 i bolagets lokaler på Stora Råby Byaväg 88, Lund

Läs mer