Utredningen beskriver situationen Ersättnings- och nomineringsutskottets sammansättning och befogenheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "21.1.2015. Utredningen beskriver situationen 21.1.2015. 1.2. Ersättnings- och nomineringsutskottets sammansättning och befogenheter"

Transkript

1 1 (7) Utredning över löner och arvoden 1. ALLMÄN BESKRIVNING 1.1. Beslutsordning Denna utredning grundar sig på den finska koden för bolagsstyrning, som Varma iakttar till den del den är tillämplig på arbetspensionsförsäkringsbolagens verksamhet. Denna utredning finns att läsa på Varmas webbplats Utredningen beskriver situationen. Varmas styrelse beslutar årligen om principerna för resultatbaserad belöning, maximibeloppen för denna och de personkretsar som omfattas av resultatbelöningen. Styrelsen beslutar också om belöningen av verkställande direktören och, i enlighet med den s.k. farfarsprincipen, på förslag av verkställande direktören om belöningen av direktörerna i ledningsgruppen Ersättnings- och nomineringsutskottets sammansättning och befogenheter De belöningsärenden som ankommer på styrelsen bereds av ersättnings- och nomineringsutskottet, som tillsätts av styrelsen. Till utskottet hör år 2015 styrelsens ordförande Berndt Brunow samt vice ordförandena Jari Paasikivi och Antti Palola. Alla beslut om belöning fattas av styrelsen Innehållet i de resultatbaserade belöningssystemen Varma tillämpar tre resultatbaserade belöningssystem: ett incitamentsystem för nyckelpersoner, ett särsystem för placeringsfunktionen (punkt 1.3.2) och ett årsbonussystem (punkt 1.3.3). Vid resultatbaserad belöning tillämpas följande centrala principer: Systemen stöder Varmas målsättningar på lång sikt, vilka inkluderar bl.a. solvens, placeringsavkastning och kostnadseffektivitet. Belöningen ska vara planerad på ett sätt som förhindrar osund risktagning; följaktligen har systemet bl.a. färdigt fastställda maximibelopp för resultatpremierna och ett force majeure-villkor, som ger styrelsen rätt att avbryta systemen mitt i perioden om bolagets ekonomiska ställning är äventyrad (se närmare punkt 1.5). Beslut om utbetalningen av de systembaserade resultatpremierna fattas av styrelsen årligen efter incitamentperiodens slut. Resultatbelöningens andel av den totala belöningen ska öka i takt med att den anställdas ansvar och förmåga att påverka andra anställdas arbetsresultat och bolagets framgång ökar. Vid beslut om belöning beaktas också om den anställda i fråga har iakttagit verksamhetsnormerna. Resultatpremie utbetalas inte och återkrävs som ogrundad förmån, om det framgår att personen i fråga har förfarit i strid mot Varmas interna anvisningar eller etiska principer, lagstiftningen eller föreskrifter eller anvisningar som utfärdats av myndigheter.

2 2 (7) Beslut om premier ska alltid fattas i enlighet med den s.k. farfarsprincipen Incitamentsystem för nyckelpersoner Syftet med incitamentsystemet är att binda nyckelpersonerna vid Varma och bolagets mål. Därför fastställs resultatpremierna utifrån gemensamma intjäningskriterier på bolagsnivå. Uppnåendet av de mål som ställts för intjäningskriterierna bestämmer lineärt hur stor del av incitamentets maximibelopp som utdelas. Varmas incitamentsystem bygger på tre kalenderår långa incitamentperioder. Styrelsen fastställer i början av varje incitamentperiod vilka personer som omfattas av systemet och deras maximipremier samt belöningskriterierna och mätarna på dessa. De som omfattas av systemet för nyckelpersoner omfattas inte av det årsbonussystem som avses i punkt eller i särsystemet för placeringsfunktionen (punkt 1.3.2); deras premier fastställs uteslutande på basis av systemet för nyckelpersoner. I systemet för nyckelpersoner utgörs maximipremien till verkställande direktören av dennes lön för 12 månader, till direktörerna i ledningsgruppen av deras lön för 6,5 månader och till övriga namngivna nyckelpersoner av deras lön för 3,5 eller 4,5 månader. Systemet omfattar högst 40 anställda vid Varma. Av premien till verkställande direktören och de övriga direktörerna i ledningsgruppen utbetalas en andel som motsvarar högst 6 månaders månadslön en månad efter det att premien beviljats. Den överstigande delen utbetalas i tre jämna rater under de tre följande åren (1/3 under år 1, 1/3 under år 2 och 1/3 under år 3). Direktören som ansvarar för placeringsfunktionen och andra varmaanställda inom placeringsfunktionen omfattas inte av systemet för nyckelpersoner eller det tidigare långsiktiga incitamentsystemet Separat system för placeringsfunktionen Med det separata systemet för placeringsfunktionen, som fastställs av styrelsen, eftersträvas mervärde som uppkommer om avkastningen på Varmas placeringar och bolagets solvens på lång sikt utvecklas bättre än i en referensgrupp bestående av konkurrenter. I det separata systemet ingår förutom placeringsdirektören högst 50 nyckelpersoner inom placeringsfunktionen. De personliga maximipremierna bygger på lönen för den sista månaden under föregående kalenderår och motsvarar högst månaders lön. Av premien utbetalas en andel som motsvarar högst 6 månaders månadslön en månad efter det att premien beviljats. Den överstigande delen utbetalas i tre jämna rater under de tre följande åren (1/3 under år 1, 1/3 under år 2 och 1/3 under år 3) Årsbonussystem

3 3 (7) 1.4 Belöningens samband med resultatet 1.5 Grunder för resultatmätning och riskvägning Alla anställda vid Varma omfattas av årsbonussystemet med undantag av dem som ingår i det separata systemet för placeringsfunktionen (punkt ovan). Premie utbetalas bara ur ett enda system. Det belopp som utbetalas som årsbonus fastställs i systemet för år 2015 å ena sidan utifrån hur väl de personliga målen har uppnåtts och å andra sidan utifrån hur väl de funktionsrelaterade målen har uppnåtts samt utifrån bolagets resultat; bolagsresultatets andel är desto större ju mer betydande möjligheter den anställda har att påverka det. Grunden* för maximipremien enligt årsbonussystemet bestäms enligt den berörda personens ställning och månadslön. Grunden för maximipremien enligt årsbonussystemet motsvarar 1-4 månaders lön. Den resultatbaserade belöningen fastställs i alla system utifrån utfallet av intjäningskriterier som baserar sig på resultatmätare. Uppnåendet av de mål som ställts för intjäningskriterierna bestämmer lineärt hur stor del av maximibeloppet som utdelas. I alla Varmas incitamentsystem grundar sig resultatmätningen på objektiva intjäningskriterier vilkas utfall kan konstateras på ett oavhängigt sätt. Den risk som ansluter sig till belöningssystemen kontrolleras förutom med hjälp av på förhand fastställda maximipremier så, att styrelsen har förbehållit sig rätten att avbryta systemen mitt under perioden. Ett avbrott kan grunda sig på styrelsens bedömning att Varmas ekonomiska ställning är allvarligt hotad på grund av en bolagsintern eller en extern orsak. Överdriven risktagning förebyggs också med hjälp av den av styrelsen fastställda maximirisknivån för placeringar. 2. UPPGIFTER PÅ PERSONNIVÅ 2.1 Förvaltningsrådsledamöternas arvoden 2.2. Styrelseledamöternas arvoden År 2014 sammanträdde förvaltningsrådet tre gånger. I sammanträdena deltog i genomsnitt 71 procent av ledamöterna. Bilaga 1 innehåller uppgifterna per ledamot för Bolagsstämman fattar beslut om arvodena för förvaltningsrådets ledamöter. Årsarvodet för förvaltningsrådets ordförande är euro, för vice ordförandena euro och för övriga ledamöter euro. Dessutom betalas till förvaltningsrådets ledamöter ett mötesarvode på 300 euro. Ledamöterna i förvaltningsrådet är försäkrade enligt 8 i lagen om pension för arbetstagare, enligt vilken ArPL-avgift ska betalas på arvodet.

4 4 (7) År 2014 sammanträdde styrelsen nio gånger. I genomsnitt deltog 89,6 procent av ledamöterna ersättarna medräknade. Bilaga 2 innehåller uppgifterna per ledamot för Varmas förvaltningsråd fattar beslut om bolagsstyrelsens arvoden. År 2014 var årsarvodena följande: euro för ordföranden, euro för vice ordföranden, för ledamöterna och euro för ersättarna. Dessutom betalades 600 euro per möte i mötesarvode. Ovan nämnda mötesarvode betalas även för styrelseutskottens och presidiets sammanträden samt för deltagande i förvaltningsrådets sammanträden. Förvaltningsrådet beslutade att arvodena kvarstår oförändrade under år Styrelseledamöterna är försäkrade enligt 8 i lagen om pension för arbetstagare, enligt vilken ArPL-avgift ska betalas på arvodet. 2.3 Verkställande direktörens och ledningsgruppsdirektörernas belöningssystem Belöning av verkställande direktören samt dennes övriga förmåner Styrelsen utnämner verkställande direktören samt beslutar om villkoren för dennes anställningsförhållande. Verkställande direktör är Risto Murto. Hans löne- och naturaförmåner uppgick år 2014 till ,56 euro; därtill ska euro i senarelagda premier från det separata systemet för placeringsfunktionen för år 2012 betalas till honom år I systemet för nyckelpersoner är Murtos maximipremie högst lika stor som 12 månaders lön. Systemet för nyckelpersoner beskrivs ovan i punkt Murto omfattas inte längre av det separata systemet för placeringsfunktionen (ovan punkt 1.3.2) eller av årsbonussystemet (punkt 1.3.3). Den fasta månadslön som betalas till verkställande direktör Risto Murto är euro. Verkställande direktören har ingen bostadsförmån. Bilförmånen är värd 855 euro/mån. Mobiltelefonförmånen är värd 20 euro/mån. Naturaförmånernas beskattningsvärde ingår i penninglönen. Verkställande direktör Murtos pensionsålder är 63 år. Hans pensionsförmån enligt tilläggspensionsförsäkringen kommer att vara 60 procent av tilläggspensionens pensionslön. Pensionslönen beräknas på inkomsterna under de 10 senaste fulla kalenderåren och inkluderar också resultatpremierna. Kostnaderna för Murtos tilläggspensionsavtal var euro år Verkställande direktörens uppsägningstid är sex månader. Utöver detta är han berättigad till en avgångsersättning som motsvarar sex månaders lön.

5 5 (7) Belöning av direktörerna i ledningsgruppen samt deras övriga förmåner Styrelsen beslutar om belöningen av direktörerna i Varmas ledningsgrupp och om de övriga villkoren för deras anställningsförhållanden. Ledningsgruppsdirektörerna omfattas av Varmas incitamentsystem för nyckelpersoner på det sätt som beskrivs ovan (punkt 1.3.1). Ledningsgruppsdirektörernas, med undantag av verkställande direktörens, löner och naturaförmåner uppgick år 2014 till ,70 euro och resultatpremieandelarna till ,20 euro (för år 2013) och ,63 euro (långsiktig resultatpremie för åren ), dvs. sammanlagt till ,53 euro. Kostnaderna för ledningsgruppsdirektörernas tilläggspensionsavtal var sammanlagt euro år De har möjlighet till bilförmån och har mobiltelefonförmån. Naturaförmånernas beskattningsvärde ingår i penninglönen.

6 6 (7) Bilaga 1 Varmas förvaltningsråd 2014 deltagande och arvoden Deltagande i Mötesförvaltningsrådets Val- Års- och utskotts- Namn sammanträden utskottet arvode, arvoden, Totalt, Ordförande Tapio Kuula 2/3 2/ Vice ordförande Martti Alakoski 3/3 2/ Satu Wrede 2/ Ledamöter Juri Aaltonen 2/ Berndt Brunow 1/ Petri Castrén 2/ Erkki Etola 3/ Stig Gustavson 3/ Tauno Heinola 3/ Tapio Korpeinen 3/ Päivi Kärkkäinen 3/ Olli Luukkainen 2/ Ilkka Nokelainen 2/ Lauri Peltola 3/ Hannu Penttilä 2/ Juhani Pitkäkoski 0/ Rihko Matti 1/ Pertti Saarela 3/ Kari Sairo 2/ Mika Seitovirta 1/ Saana Siekkinen 3/ Jorma J. Takanen 2/ Arja Talma 3/ Leena Vainiomäki 2/ Jorma Vehviläinen 2/ Kari Virta 3/ Anssi Vuorio 2/ Göran Åberg 0/

7 7 (7) Bilaga 2 Varmas styrelse 2014 deltagande och arvoden Deltagande Ersättnings- och no- minerings- Revisions- Mötesoch Förvaltnings- Års- utskottsarvode, arvoden, rådet i styrelsens Valsammanträ- utskottet Totalt, Namn den utskottet utskottet Ordförande Kari Jordan 9/9 7/7 3/3 2/2 3/ Vice ordförande Jari Paasikivi 7/9 7/7 2/2 1/ Antti Palola 9/9 7/7 3/3 2/2 1/ Ledamöter Riku Aalto 8/9 3/ Mikael Aro 7/ Johanna Ikäheimo 9/9 1/ Ari Kaperi 8/ Lasse Laatunen 9/9 2/ Petri Niemisvirta 9/ Karsten Slotte 8/9 3/ Kai Telanne 7/9 3/3 1/ Veli-Matti Töyrylä 9/9 2/2 3/ Ersättare Mikko Ketonen 6/ Arto Kuusiola 9/ Liisa Leino 7/9 1/

Varmas delårsrapport 1.1 31.3.2015:

Varmas delårsrapport 1.1 31.3.2015: 1 (9) Varmas delårsrapport 1.1 31.3.2015: Jämförelsetalen inom parentes avser läget 31.3.2014, om inget annat anges. Totalresultatet uppgick till 1 455 (454) miljoner euro. Placeringarna avkastade under

Läs mer

Rapport om löner och belöningar 2012

Rapport om löner och belöningar 2012 WÄRTSILÄ OYJ ABP / ÅRSREDOVISNING 2012 / Bolagsstyrning 28 Rapport om löner och belöningar 2012 Styrelsens arvoden Ordinarie bolagsstämman ska årligen besluta om styrelseledamöternas arvoden för en verksamhetsperiod

Läs mer

Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2014

Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2014 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2014 En stark gemensam målsättning styr Wärtsiläs verksamhet år 2014. Läs hela rapporten på www.wartsilareports.com/sv-se/2014/ar/ Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2014 INNEHÅLL

Läs mer

Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2013

Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2013 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2013 Innehåll 03 RAPPORT OM LÖNER OCH BELÖNINGAR 2013 2 Rapport om löner och belöningar 2013 Styrelsens arvoden Ordinarie bolagsstämman ska årligen besluta om styrelsemedlemmarnas

Läs mer

Rapport om löner och belöningar 2011

Rapport om löner och belöningar 2011 WÄRTSILÄ OYJ ABP CORPORATE GOVERNANCE Rapport om löner och belöningar 2011 49 Rapport om löner och belöningar 2011 Styrelsens arvoden Ordinarie bolagsstämman ska årligen besluta om styrelseledamöternas

Läs mer

1 (13) 22.1.2016. Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet

1 (13) 22.1.2016. Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet 1 (13) Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Denna utredning grundar sig på den finska koden för bolagsstyrning, som Varma iakttar till den del den är tillämplig på arbetspensionsförsäkringsbolagens

Läs mer

Styrning. Rapport om löner och belöningar Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 2

Styrning. Rapport om löner och belöningar Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 2 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 2 Styrning Rapport om löner och belöningar 2016 03 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2016 Styrning 3 Rapport om löner och belöningar 2016 Styrelsens arvoden

Läs mer

Ägarstyrning 16.1.20 13

Ägarstyrning 16.1.20 13 16.1.20 13 Ägarstyrning Principerna för ägarstyrning utgör en central del av Varmas placeringspolitik. Dessa principer är förenliga med de ägarstyrningsprinciper som Arbetspensionsförsäkrarna TELA publicerade

Läs mer

FÖRVALTNING BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT UTREDNING ÖVER LÖNER OCH ARVODEN INNEHÅLL

FÖRVALTNING BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT UTREDNING ÖVER LÖNER OCH ARVODEN INNEHÅLL FÖRVALTNING INNEHÅLL 3 Förvaltning 4 Bolagsstyrningsrapport 4 Bolagsstämman 4 Förvaltningsrådet 5 Valutskottet 6 Ledamöter i förvaltningsrådet 7 Styrelsens uppgifter och sammansättning 8 Styrelseledamöter

Läs mer

1 (14) 13.2.2014. Verksamhetsberättelse för räkenskapsperioden 2013

1 (14) 13.2.2014. Verksamhetsberättelse för räkenskapsperioden 2013 1 (14) Verksamhetsberättelse för räkenskapsperioden 2013 Totalresultatet var 1 558 (1 201) miljoner euro, och balansomslutningen enligt gängse värden 38,3 (35,7) miljarder euro. Varma hade alltjämt den

Läs mer

Styrning Styrning. Rapport om löner och belöningar

Styrning Styrning. Rapport om löner och belöningar WÄRTSILÄ OYJ ABP Årsredovisning 2017 Styrning 2 Styrning Styrning Rapport om löner och belöningar 2017 03 WÄRTSILÄ OYJ ABP Årsredovisning 2017 Styrning 3 Anchor Rapport om löner och belöningar 2017 Bästa

Läs mer

Principerna för ägarstyrningen

Principerna för ägarstyrningen Principerna för ägarstyrningen 1 Varma som ägare Vi vill stödja och uppmuntra företagens framgång för att trygga och förbättra den långsiktiga avkastningen på våra placeringar. I principerna för ägarstyrningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för räkenskapsperioden 2014

Verksamhetsberättelse för räkenskapsperioden 2014 1 (19) Verksamhetsberättelse för räkenskapsperioden 2014 Det ekonomiska läget Slutet av finansåret 2014 präglades av allt större osäkerhet Den ekonomiska osäkerheten ökade under den senare hälften av 2014,

Läs mer

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap Bolagsordning Firma och hemort 1 Bolagets firma är på finska Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, på svenska Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och på engelska Varma Mutual Pension Insurance

Läs mer

Ersättningsförklaring Januari 2015

Ersättningsförklaring Januari 2015 Ersättningsförklaring Januari 2015 Principer för kompensationsarrangemang Alla Konecranes kompensationsarrangemang är avsedda att främja en hög prestationsnivå och betona fokus och engagemang för att uppnå

Läs mer

FINANSPOLITISKA UTSKOTTETS STÄLLNINGSTAGANDE OM BELÖNING AV LEDNINGEN OCH NYCKELPERSONERNA 13.8.2012

FINANSPOLITISKA UTSKOTTETS STÄLLNINGSTAGANDE OM BELÖNING AV LEDNINGEN OCH NYCKELPERSONERNA 13.8.2012 1 FINANSPOLITISKA UTSKOTTETS STÄLLNINGSTAGANDE OM BELÖNING AV LEDNINGEN OCH NYCKELPERSONERNA 13.8.2012 De statsägda kommersiella bolagen förväntas fungera på konkurrensneutrala villkor på marknaden. De

Läs mer

Varmas delårsrapport

Varmas delårsrapport 1 (10) Varmas delårsrapport 1.1 31.3.2016 Jämförelsetalen inom parentes avser läget 31.3.2015, om inget annat anges. Totalresultatet uppgick till -754 (1 455) miljoner euro. Placeringarna avkastade under

Läs mer

Redogörelse över arvoden

Redogörelse över arvoden 2018 Redogörelse över arvoden 2 Innehåll Fiskars Groups kompensationsfilosofi...2 Styrelsens arvoden...3 Ledningsgruppens arvoden i huvuddrag...4 Principer för verkställande direktörens incitamentsprogram...6

Läs mer

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA Allmän utgångspunkt De 57 rekommendationer som arbetsgruppen Corporate Governance (CG)

Läs mer

Ersättningsförklaring 2013

Ersättningsförklaring 2013 Ersättningsförklaring 2013 Principer för kompensationsarrangemang Alla Konecranes kompensationsarrangemang är avsedda att främja en hög prestationsnivå och betona fokus och engagemang för att uppnå affärsmålen.

Läs mer

Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2018 Styrning 2. Rapport om löner och belöningar

Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2018 Styrning 2. Rapport om löner och belöningar Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2018 Styrning 2 Styrning Rapport om löner och belöningar 2018 04 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2018 Styrning 3 Wärtsilä Oyj Abp Årsredovisning 2018 Styrning 4 Anchor Rapport

Läs mer

Protokoll den 26 april 2010 vid årsstämma med aktieägarna i AKTIEBOLAGET GEVEKO.

Protokoll den 26 april 2010 vid årsstämma med aktieägarna i AKTIEBOLAGET GEVEKO. Protokoll den 26 april 2010 vid årsstämma med aktieägarna i AKTIEBOLAGET GEVEKO. Styrelsen för AB Geveko hade kallat aktieägarna att sammanträda till årsstämma denna dag kl. 16.30 i Hotel Riverton i Göteborg.

Läs mer

Konecranes Plc. Kompensation (December 2017) 1/8

Konecranes Plc. Kompensation (December 2017) 1/8 Konecranes Plc Kompensation (December 2017) 1/8 KOMPENSATION 2016 PRINCIPER FÖR KOMPENSATIONSARRANGEMANG Alla Konecranes kompensationsarrangemang är avsedda att främja en hög prestationsnivå och betona

Läs mer

Principer för ersättning och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare Med ledande befattningshavare avses verkställande direktören (VD) och övriga medlemmar av koncernledningen. Trelleborg

Läs mer

Bolagsordning. Firma och hemort. Delägarskap

Bolagsordning. Firma och hemort. Delägarskap Bolagsordning Firma och hemort 1 Bolagets firma är på finska Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, på svenska Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och på engelska Varma Mutual Pension Insurance

Läs mer

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ)

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Ersa ttningspolicy Fastställd av: Styrelse Tillgänglighet: Samtliga anställda Att fastställas: 2016-04-21 Rättslig grund: FFFS 2011:1 (FFFS 2014:22) Fastställs:

Läs mer

Konecranes Abp. Ersättningsförklaring 2012

Konecranes Abp. Ersättningsförklaring 2012 Konecranes Abp Ersättningsförklaring 2012 ERSÄTTNINGSFÖRKLARING 2012 Principer för kompensationsarrangemang Alla Konecranes kompensationsarrangemang har till syfte att främja en hög prestationsnivå och

Läs mer

Vadstena Sparbank 10.6 Ersättningspolicy 2013-04-09. Fastställd av styrelsen 2013-04-09 Ersätter tidigare fastställd 2012-04-10.

Vadstena Sparbank 10.6 Ersättningspolicy 2013-04-09. Fastställd av styrelsen 2013-04-09 Ersätter tidigare fastställd 2012-04-10. Fastställd av styrelsen Ersätter tidigare fastställd 2012-04-10 Innehåll Bakgrund... 2 Riskanalys... 2 Syftet med policyn... 2 Målsättning... 2 Syftet med rörlig ersättning till anställda... 2 Kriterier

Läs mer

Aktieägaren föreslår att styrelsens ordförande Helene Biström väljs till ordförande vid stämman.

Aktieägaren föreslår att styrelsens ordförande Helene Biström väljs till ordförande vid stämman. Förslag till beslut 2. Ordförande vid stämman Aktieägaren föreslår att styrelsens ordförande Helene Biström väljs till ordförande vid stämman. 11. b) Beslut om dispositioner beträffande bolagets vinst

Läs mer

Fullständiga förslag till beslut vid årsstämma i Stockwik Förvaltning AB (publ)

Fullständiga förslag till beslut vid årsstämma i Stockwik Förvaltning AB (publ) Fullständiga förslag till beslut vid årsstämma i Stockwik Förvaltning AB (publ) Punkt 2 - Val av ordförande vid stämman Valberedningen föreslår att Andreas Säfstrand utses till ordförande vid årsstämman.

Läs mer

Varmas delårsrapport

Varmas delårsrapport 1 (9) Varmas delårsrapport 1.1 31.3.2017 Jämförelsetalen inom parentes avser läget 31.3.2016, om inget annat anges. Totalresultatet uppgick till 584 (-754) miljoner euro. Placeringarna avkastade under

Läs mer

Styrelsen föreslår att 7 i Bolagets bolagsordning ändras enligt följande: 7 Revisorer. 7 Revisorer

Styrelsen föreslår att 7 i Bolagets bolagsordning ändras enligt följande: 7 Revisorer. 7 Revisorer Resultatdisposition (punkt 10b) Styrelsen föreslår, i linje med bolagets mål om att nettoskulden i relation till EBITDA inte ska överstiga 3,0 gånger, att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2011

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) ("BOLAGET")

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) (BOLAGET) Bilaga 2 INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) ("BOLAGET") Valberedningen föreslår följande instruktion för valberedningen. Valberedningen ska bestå av fyra ledamöter. Styrelsens

Läs mer

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2018 Skandia Investment Management AB

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2018 Skandia Investment Management AB 556606-6832 Skandia Investment Management AB Redogörelse för ersättningar 2018 Skandia Investment Management AB REGELVERK FÖR ERSÄTTNINGAR Finansinspektionen har utfärdat föreskrifter (FFFS 2011:1) om

Läs mer

Folksam ömsesidig livförsäkrings ersättningspolicy

Folksam ömsesidig livförsäkrings ersättningspolicy Folksam ömsesidig livförsäkrings ersättningspolicy ( Fastställd av Folksam Livs styrelse den 19mars 2013) 1. Allmänt Enligt Finansinspektionens allmänna råd och föreskrifter bör företag som står under

Läs mer

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2017 Skandia Investment Management AB

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2017 Skandia Investment Management AB 556606-6832 Skandia Investment Management AB Redogörelse för ersättningar 2017 Skandia Investment Management AB REGELVERK FÖR ERSÄTTNINGAR Finansinspektionen har utfärdat föreskrifter (FFFS 2011:1) om

Läs mer

Förslag till beslut om lön, arvode och övriga förmåner

Förslag till beslut om lön, arvode och övriga förmåner Förslag till beslut om lön, arvode och övriga förmåner Tillsammans är vi Saco Förslag till beslut om lön, arvode och övriga förmåner 1 Kongressvalda funktioner Ordföranden Heltidsarbetande ordförande arvoderas

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, org.nr Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, org.nr Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, org.nr 556558-0031. Tid: onsdagen den 24 april 2019, kl. 13.00 Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Läs mer

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i SJ AB 2013 Härmed kallas till årsstämma i SJ AB, 556196-1599.

Läs mer

Konecranes Abp. Ersättningsförklaring 2010

Konecranes Abp. Ersättningsförklaring 2010 Konecranes Abp Ersättningsförklaring 2010 ERSÄTTNINGSFÖRKLARING 2010 Principer för kompensationsarrangemang Idén med kompensationsarrangemangen är att motivera Konecranes anställda till goda prestationer

Läs mer

Bilaga 1

Bilaga 1 Bilaga 1 Bilaga 2 Förslag till dagordning 1) Stämmans öppnande 2) Val av ordförande vid stämman 3) Upprättande och godkännande av röstlängd 4) Godkännande av dagordning 5) Val av två justerare 6) Prövning

Läs mer

Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013

Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013 1 (5) Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013 Denna utredning över Saga Furs Oyj:s förvaltnings- och styrningssystem har avgivits som en skild berättelse

Läs mer

Styrelsens utvärdering av ersättningar till ledande befattningshavare inom DGC enligt pkt 10.4 i Svensk kod för bolagsstyrning

Styrelsens utvärdering av ersättningar till ledande befattningshavare inom DGC enligt pkt 10.4 i Svensk kod för bolagsstyrning Styrelsens utvärdering av ersättningar till ledande befattningshavare inom DGC enligt pkt 10.4 i Svensk kod för bolagsstyrning DGC:s ersättning till ledande befattningshavare fastställs i de riktlinjer

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, org.nr 556758-1805 Tid: Torsdagen den 26 april 2018, kl. 11.30 Plats: Apotek

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Infranord AB

Kallelse till årsstämma i Infranord AB Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i Infranord AB Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

AGL TRANSACTION SERVICES AB

AGL TRANSACTION SERVICES AB AGL TRANSACTION SERVICES AB ERSÄTTNINGSPOLICY Fastställd av styrelsen i AGL Transaction Services AB 2015-08-24 INNEHÅLL 1 Definitioner... 2 2 Inledning... 2 3 Policyns målgrupp... 3 4 Grundläggande analys

Läs mer

Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015

Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015 Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015 Härmed kallas till årsstämma i AB Göta kanalbolag, organisationsnummer

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 30 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i SJ AB 2015 Härmed kallas till årsstämma i

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i Samhall Aktiebolag, org.nr

Härmed kallas till årsstämma i Samhall Aktiebolag, org.nr Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Samhall Aktiebolag 2018 Härmed kallas till

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2017

Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2017 Svenska staten Kulturdepartementet Enheten för konstarterna 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2017 Härmed kallas

Läs mer

ERSÄTTNINGSPOLICY P E A K P A R T N E R S K A P I T A L F Ö R V A L T N I N G A B FASTSTÄLLD AV STYRELSEN 2014-03-17

ERSÄTTNINGSPOLICY P E A K P A R T N E R S K A P I T A L F Ö R V A L T N I N G A B FASTSTÄLLD AV STYRELSEN 2014-03-17 PEAK PARTNERS Ersättningspolicy 2014 1 9 ERSÄTTNINGSPOLICY P E A K P A R T N E R S K A P I T A L F Ö R V A L T N I N G A B FASTSTÄLLD AV STYRELSEN 2014-03-17 PEAK PARTNERS Ersättningspolicy 2012 2 9 1.

Läs mer

Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse

Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse Syftet med arbetsordningen 1. Syftet med arbetsordningen är att vägleda Fennias styrelse i det allmänna arbetet. Enligt Försäkringsinspektionens

Läs mer

Förslag till dagordning samt beslutsförslag vid årsstämma i. AllTele Allmänna Svenska Telefonaktiebolaget (publ),

Förslag till dagordning samt beslutsförslag vid årsstämma i. AllTele Allmänna Svenska Telefonaktiebolaget (publ), Förslag till dagordning samt beslutsförslag vid årsstämma i AllTele Allmänna Svenska Telefonaktiebolaget (publ), 556626-2407 onsdagen den 28 maj 2014 kl. 14.00 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Öppnande av stämman

Läs mer

Ersättningsförklaring 2011

Ersättningsförklaring 2011 Ersättningsförklaring 2011 Principer för kompensationsarrangemang Idén med kompensationsarrangemangen är att motivera Konecranes anställda till goda prestationer och att öka deras engagemang att uppnå

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Svevia AB (publ) 2012

Kallelse till årsstämma i Svevia AB (publ) 2012 1(7) Kallelse till årsstämma i Svevia AB (publ) 2012 Härmed kallas till årsstämma i Svevia AB (publ), 556768-9848 Tid: Fredagen den 27 april 2012, kl. 13.00 Plats: Bolagets lokaler, Hemvärnsgatan 15, Solna

Läs mer

Tid: Tisdagen den 28 april 2015, kl. 16:00 Plats: World Trade Center Stockholm, konferensavdelningen. Klarebergsviadukten 70.

Tid: Tisdagen den 28 april 2015, kl. 16:00 Plats: World Trade Center Stockholm, konferensavdelningen. Klarebergsviadukten 70. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Vasallen AB 2015 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Nr 7 Nr 7 LANDSKAPSLAG om pensionsskydd för ledamöter av lagtinget och landskapsregeringen Föredragen för Republikens President den 22 januari 2010 Utfärdad i Mariehamn

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2016

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2016 Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2016 Härmed kallas till årsstämma i Inlandsinnovation AB, 556819-2263. Tid: Fredagen den 29 april 2016, kl. 10.00. Registrering från kl. 09.30. Plats: Styrelserummet,

Läs mer

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning. Härmed kallas till årsstämma i Infranord AB, 556793-3089.

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning. Härmed kallas till årsstämma i Infranord AB, 556793-3089. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Infranord AB 2015 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

10.6 Ersättningspolicy

10.6 Ersättningspolicy 10.6 Ersättningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig grund:

Läs mer

Handlingar inför årsstämma i Net Entertainment NE AB (publ) torsdagen den 24 april 2014

Handlingar inför årsstämma i Net Entertainment NE AB (publ) torsdagen den 24 april 2014 Handlingar inför årsstämma i Net Entertainment NE AB (publ) torsdagen den 24 april 2014 Innehållsförteckning Dagordning 2 Styrelsens förslag med bilagor 3 Bilagor Bilaga 1 Valberedningens förslag inklusive

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2013

REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2013 1 (5) REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2013 Regelverk för ersättningar Finansinspektionen utfärdade i juni 2013 föreskrifter om förvaltare av alternativa investeringsfonder (FFFS 2013:10) (

Läs mer

Bilaga 2 Styrelsens för Boliden AB (publ) förslag till beslut om (A) minskning av aktiekapitalet genom indragning av egna aktier och (B) ökning av aktiekapitalet genom fondemission (punkt 12) Styrelsen

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2012

Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2012 Kallelse till årsstämma i Inlandsinnovation AB 2012 Härmed kallas till årsstämma i Inlandsinnovation AB, 556819-2263. Tid: Fredag den 20 april 2012, kl. 14.00. Registrering från kl. 13.30. Plats: Styrelserummet,

Läs mer

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli STOCKHOLM

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli STOCKHOLM Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Svevia AB (publ) 2016 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2012

REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2012 1 (6) REDOGÖRELSE FÖR SKANDIA FONDERS ERSÄTTNINGAR 2012 Regelverk för ersättningar Finansinspektionen har utfärdat allmänna råd om ersättningspolicy i försäkringsföretag, fondbolag, börser, clearingorganisationer

Läs mer

BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2017 med att ta fram förslag till styrelse och revisor och arvode för

Läs mer

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden REGLEMENTE Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 85 1(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden 2015-2018 2(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda

Läs mer

8. Fråga om stämman blivit behörigen sammankallad

8. Fråga om stämman blivit behörigen sammankallad Kallelse till årsstämma i Samhall Aktiebolag 2017 Härmed kallas till årsstämma i Samhall Aktiebolag, 556448-1397. Tid: Den 27 april 2017, kl. 11.30. Plats: Klarabergsviadukten 90, Stockholm. Rätt att delta

Läs mer

EKONOMISKA FÖRMÅNER FÖR FÖRTROENDEVALDA

EKONOMISKA FÖRMÅNER FÖR FÖRTROENDEVALDA 1 EKONOMISKA FÖRMÅNER FÖR FÖRTROENDEVALDA Innehållsförteckning Sidan Kapitel 1 Tillämpningsområde 2 Kapitel 2 Ersättning för förlorad arbetsinkomst 2 Kapitel 3 Ersättning för förlorade pensions- 4 och

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB 2017

Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB 2017 Kallelse till årsstämma i Sveaskog AB 2017 Härmed kallas till årsstämma i Sveaskog AB, 556558-0031. Tid: onsdagen den 26 april 2017, kl. 13.00 Plats: Sveaskogs huvudkontor, Torsgatan 4 i Stockholm Rätt

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB,

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2017 Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, 556758-1805 Tid: Plats: Torsdagen den 27 april 2017, kl.11.30 7A Centralen,

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2019

Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2019 Svenska staten Kulturdepartementet Enheten för konstarterna 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Kungliga Dramatiska teatern Aktiebolag 2019 Härmed kallas

Läs mer

10.6 Ersättningspolicy

10.6 Ersättningspolicy 10.6 Ersättningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Protokoll 94 1(8) Fullmäktige. Metsätapiola, Norrskensparken 2 C, Esbo

Protokoll 94 1(8) Fullmäktige. Metsätapiola, Norrskensparken 2 C, Esbo Protokoll 94 1(8) Metsäliitto Osuuskuntas ordinarie fullmäktigesammanträde Tid Torsdag 7.5.2015 klockan 15.00 Plats Metsätapiola, Norrskensparken 2 C, Esbo Närvarande Aikkinen Ilmari Alatalo Matti Haukilahti

Läs mer

1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV

1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV 1 (5) ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID FÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAGET FENNIA LIV 2 (5) Allmän utgångspunkt De 57 rekommendationer som arbetsgruppen Corporate Governance

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2013

Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2013 Kallelse till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB 2013 Härmed kallas till årsstämma i Apotek Produktion & Laboratorier AB, organisationsnummer 556758-1805 Tid: Den 24 april 2013, kl. 11.00

Läs mer

EKONOMISKA FÖRMÅNER FÖR FÖRTROENDEVALDA

EKONOMISKA FÖRMÅNER FÖR FÖRTROENDEVALDA 1 EKONOMISKA FÖRMÅNER FÖR FÖRTROENDEVALDA Innehållsförteckning Sidan Kapitel 1 Tillämpningsområde 2 Kapitel 2 Ersättning för förlorad arbetsinkomst 2 Kapitel 3 Ersättning för förlorade pensions- 4 och

Läs mer

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2014 Skandia Investment Management AB

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2014 Skandia Investment Management AB 556606-6832 Skandia Investment Management AB Redogörelse för ersättningar 2014 Skandia Investment Management AB REGELVERK FÖR ERSÄTTNINGAR Finansinspektionen har utfärdat föreskrifter om ersättningssystem

Läs mer

Regionförbundet Örebro län. Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30

Regionförbundet Örebro län. Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30 Regionförbundet Örebro län Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tillämpningsområde 2 Ersättningsberättigade sammanträden och förrättningar 2 Former för ersättning 2 Årsarvode

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om riktlinjer för ersättning till koncernledningen

Styrelsens förslag till beslut om riktlinjer för ersättning till koncernledningen Bilaga D Styrelsens förslag till beslut om riktlinjer för ersättning till koncernledningen Inledning Styrelsen för AB SKF har beslutat att förelägga årsstämman nedanstående riktlinjer för ersättning till

Läs mer

10.6 Ersättningspolicy

10.6 Ersättningspolicy 10.6 Ersättningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare

Riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare PostNord AB (publ) Riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare De föreslagna riktlinjerna Riktlinjerna för bestämmande av lön och annan ersättning till ledande befattningshavare i PostNord-koncernen

Läs mer

ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ)

ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ) ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ) fredagen den 30 mars 2007, klockan 10.00 STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG Dagordningspunkterna 10b, 14, 15, 16 och 17. Vinstutdelning (punkt 10b) Styrelsen föreslår att 4,40

Läs mer

Som ledande befattningshavare i PostNord-koncernen anses koncernchefen och övriga ledamöter i koncernledningen ( Group Executive Team )

Som ledande befattningshavare i PostNord-koncernen anses koncernchefen och övriga ledamöter i koncernledningen ( Group Executive Team ) PostNord AB (publ) Riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare Riktlinjerna för bestämmande av lön och annan ersättning till ledande befattningshavare i PostNord-koncernen utgår från svenska

Läs mer

Ställningstagande av finanspolitiska ministerutskottet

Ställningstagande av finanspolitiska ministerutskottet 1 Ställningstagande av finanspolitiska ministerutskottet 7.6.2007 Konkurrenskraftig premiering som baserar sig på produktion av ägarvärde inom statsbolagen och statens intressebolag Det ligger i ägarnas

Läs mer

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor till ledande befattningshavare Dagordningen punkt 14 Bakgrund och motiv

Läs mer

ANDELSBANKENS REGLEMENTE. 1 Reglementets syfte. 2 Styrelsens behörighet och uppgifter

ANDELSBANKENS REGLEMENTE. 1 Reglementets syfte. 2 Styrelsens behörighet och uppgifter 1 (6) Fastställd av Vasa Andelsbanks förvaltningsråd 15.12.2015 15.12.2015 ANDELSBANKENS REGLEMENTE 1 Reglementets syfte Enligt andelsbankens stadgar ska förvaltningsrådet fastställa ett reglemente för

Läs mer

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse.

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. ERSÄTTNINGSPOLICY I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. Betydande risktagare: En anställd vars arbetsuppgifter har en väsentlig inverkan på Bolagets riskprofil. Dessa personer

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ersättningsbestämmelser för förtroendevalda med flera för mandatperioden 2007-2010 Antagna av fullmäktige 2006-12-18, 1 Tillämpningsområde 1.1 Dessa bestämmelser gäller för a. Ledamöter och ersättare

Läs mer

BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2020 med att ta

BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2020 med att ta BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2020 med att ta fram förslag till styrelse och revisor och arvode för

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för ersättning till förtroendevalda med flera Antagna av fullmäktige 2010-12-15, 136 att gälla fr.o.m. 2011-01-01 Reviderade av fullmäktige 2011-06-15, 90 att gälla fr.o.m. 2011-07-01 Reviderade

Läs mer

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2016 Skandia Investment Management AB

Skandia Investment Management AB. Redogörelse för ersättningar 2016 Skandia Investment Management AB 556606-6832 Skandia Investment Management AB Redogörelse för ersättningar 2016 Skandia Investment Management AB REGELVERK FÖR ERSÄTTNINGAR Finansinspektionen har utfärdat föreskrifter (FFFS 2011:1) om

Läs mer

Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015

Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015 Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i AB Göta kanalbolag 2015 Härmed kallas till årsstämma i AB Göta kanalbolag, organisationsnummer

Läs mer

Aktieägare Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman.

Aktieägare Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Svensk Turism AB Box 3546 103 69 Stockholm Kallelse till årsstämma i

Läs mer

Protokoll fört vid årsstämma i Studsvik AB (publ) tisdagen den 22 april 2008 i Stockholm

Protokoll fört vid årsstämma i Studsvik AB (publ) tisdagen den 22 april 2008 i Stockholm STUDSVIK AB (publ) PROTOKOLL 1 (5) Protokoll fört vid årsstämma i Studsvik AB (publ) tisdagen den 22 april 2008 i Stockholm Deltagande aktieägare Enligt förteckning i Bilaga 1. Övriga deltagande Enligt

Läs mer

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden REGLEMENTE Datum Antagen av Kommunfullmäktige 180619 Reviderad datum Paragraf 65 1(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden 2019-2022 2(7) Reglemente för ersättning till

Läs mer

10.6 Ersättningspolicy

10.6 Ersättningspolicy 10.6 Ersättningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Pressmeddelande. Kallelse till årsstämma den 5 maj 2011. Malmö 29 mars, 2011

Pressmeddelande. Kallelse till årsstämma den 5 maj 2011. Malmö 29 mars, 2011 Malmö 29 mars, 2011 Kallelse till årsstämma den 5 maj 2011 I enlighet med noteringsavtalet med NASDAQ OMX Stockholm meddelar Duni AB även genom pressmeddelande innehållet i kallelsen till årsstämma den

Läs mer