Ägarpolicy för perioden maj - december 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ägarpolicy för perioden maj - december 2010"

Transkript

1

2 Övergripande mål Sjunde AP-fondens engagemang i ägarfrågor har som enda mål att främja avkastningen för pensionsspararnas andelar i AP7 Aktiefond. Medel Sjunde AP-fonden får enligt lag inte rösta för svenska aktier. Därför använder vi andra metoder för vårt agerande i ägarfrågor. Vi kan samarbeta med andra institutionella ägare utan att ingå i någon fast ägargruppering och på så sätt bl.a. delta i nomineringsarbetet inför styrelseval på bolagsstämma. Vi kan ha kontakter med ledande företrädare för bolag. Vi kan också delta i bolagsstämmor utan att rösta för aktierna. För utländska aktier kan dock rösträtten utnyttjas. Dessutom kan vi genom uttalanden delta i det offentliga samtalet. Alla dessa aktiviteter ska baseras på gedigen kompetens och analys. Vad vi vill uppnå Nyckelorden för vad vi vill uppnå är öppenhet och mångfald. Dessa frågor kommer vi att driva Vår utgångspunkt är att styrelsen i alla bolag som är noterade i Sverige ska fastställa och offentliggöra en policy som omfattar de principer enligt vilka bolaget ska styras ("corporate governance"). Därvid bör bl.a. följande frågor beaktas. Styrelsearbetet Valberedningar bör inrättas. Styrelsens sammansättning bör karaktäriseras av relevant kompetens och mångfald med avseende på bl.a. ålder, kön, yrkesbakgrund och etnisk tillhörighet. En årlig utvärdering bör göras av styrelsens sammansättning och arbete. Ersättningssystemen Ersättning till VD och övriga ledande tjänstemän bör redovisas öppet. Ersättning bör betalas ut endast under den tid personen tjänstgör i bolaget. Ersättningen bör redovisas brutto och innefatta alla förmåner såsom fast och rörlig lön, pensionspremier, försäkringspremier m.m. Incitamentssystem bör verka i linje med aktieägarnas intresse, ha tydlig koppling mellan prestation och förmån, vara marknadsmässiga och ha tak så att inte nivåerna blir orimliga. Aktierelaterade incitamentssystem ska beslutas på bolagsstämma och presenteras så att de kan analyseras och diskuteras i god tid före stämman. Incitamentssystem i form av rörlig lönedel bör omfatta en större krets av anställda och inte bara företagsledningen. 2 (6)

3 Minoritetsskyddet I normalfallet ska alla aktieägare ges rätt att delta i en nyemission. Om en riktad nyemission eller återköp av aktier ska genomföras, måste åtgärden vara väl motiverad. Incitamentsprogram som ger en påtaglig utspädningseffekt ska normalt undvikas. Beslutsfattande i ägarfrågor Ägarpolicyn beslutas av Sjunde AP-fondens styrelse som en del av verksamhetsplanen. Den ses därmed över inför varje nytt verksamhetsår. Detta dokument avser perioden fr.o.m. att förvaltningen av AP7 Aktiefond startar i maj till årets slut Verkställande direktören har det övergripande ansvaret för den löpande tillämpningen av policyn. I frågor av särskild betydelse ska VD samråda med styrelsens arbetsutskott (ordförande och vice ordförande). 3 (6)

4 Bilaga till ägarpolicyn Syftet med ägarpolicyn I ägarpolicyn anges riktlinjer för hur Sjunde AP-fonden ska utöva den ägarfunktion som följer av aktieinnehaven i AP7 Aktiefond. Bakgrund och motiv Det finns i princip två sätt att agera för en aktieägare som har synpunkter på verksamheten i ett bolag: Att genom diskussioner och utövande av rösträtten för aktierna försöka påverka bolagets agerande så det uppfyller de krav man ställer ("voice"). Att sälja eller avstå från att köpa aktier i sådana bolag som inte uppfyller de krav man ställer och i stället köpa aktier i bolag som agerar i enlighet med de egna synpunkterna ("exit"). Vanligtvis används dessa metoder kombinerat. Om man i en viktig fråga inte når framgång med voicemetoden, används exitmetoden som en sista utväg. I placeringsverksamheten ska Sjunde AP-fonden ta miljö- och etikhänsyn utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning. Detta sker på så sätt att placeringar görs endast i företag som på ett godtagbart sätt följer kraven i de internationella konventioner Sverige har tillträtt. I undantagsfall kan fonden välja att som villkor för direkta placeringar ställa högre krav än vad som följer av sådana konventioner som nu sagts. Sådana undantagsfall föreligger om det finns en otvetydig och officiell svensk inställning inom ett område. För företag i Sverige krävs dessutom att de följer svensk lag. I sin tillämpning av policyn för miljö- och etikhänsyn använder sig alltså Sjunde AP-fonden renodlat av exitmetoden. Sjunde AP-fondens verksamhet styrs av lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder). Enligt lagen (5 kap. 4 ) får Sjunde AP-fonden rösta för sådana aktier i ett svenskt aktiebolag som förvärvats till AP7 Aktiefond endast när kravet på långsiktigt hög avkastning eller behovet av att trygga placeringarnas säkerhet inte kan tillgodoses på annat sätt. I lagens förarbeten sägs att ett exempel på en situation där rösträtten kan användas är när en akties verkliga värde endast kan tryggas genom yrkande om likvidation eller om särskild granskning av bolagets förvaltning och räkenskaper. Sjunde AP-fonden är alltså för de svenska aktieinnehaven förhindrad att använda rösträtten utom i extrema undantagsfall. Sjunde AP-fondens rätt att rösta för de utländska aktieinnehaven är dock inte begränsad. Varje AP-fond ska årligen fastställa en verksamhetsplan som innehåller en placeringspolicy, en ägarpolicy och en riskhanteringsplan. Sjunde AP-fonden är emellertid undantagen från kravet på en ägarpolicy på grund av begränsningen i fondens rätt att rösta. Sjunde AP-fonden finner det befogat att ändå fastställa en ägarpolicy som en del av verksamhetsplanen, eftersom agerandet i ägarfrågor kan ske på annat sätt än att utöva rösträtten. 4 (6)

5 Närmare om målet för agerandet i ägarfrågor Enligt lagen om AP-fonder (5 kap. 1 ) ska Sjunde AP-fondens förvaltning av AP7 Aktiefond ske uteslutande i pensionsspararnas intresse. Av lagens förarbeten framgår att målet ska vara att långsiktigt maximera avkastningen i förhållande till risken i placeringarna. Några näringspolitiska eller andra ekonomisk-politiska uppgifter får inte förekomma. I Sjunde AP-fondens placeringspolicy har styrelsen fastställt avkastningsmål för AP7 Aktiefond. Närmare om medlen för agerandet i ägarfrågor Den placeringsstrategi som Sjunde AP-fonden har valt innebär att AP7 Aktiefonds aktieinnehav är väl diversifierat och omfattar innehav i cirka aktiebolag i många olika länder. Sjunde AP-fonden kommer därför att under överskådlig tid vara en liten aktieägare i respektive bolag. Detta innebär bl. a. följande: Det är kvaliteten i argument och ställningstaganden och inte maktpositionen som kommer att vara avgörande för framgången. Det är nödvändigt att agera i nätverk tillsammans med andra ägare för att få genomslag för synpunkterna. Insatserna måste koncentreras till ett begränsat antal företag, i vilka det med hänsyn till ovanstående bedöms finnas möjlighet till framgång. Ett viktigt område för samverkan i nätverk med andra ägare är nomineringsarbetet inför val av bolagsstyrelse. Om det ges tillfälle och bedöms lämpligt kan företrädare för Sjunde AP-fonden ingå i valberedningar. Företrädare för fonden ska dock inte åta sig styrelseuppdrag i portföljföretagen. Öppenhet och mångfald Med öppenhet minskar osäkerheten för olika intressenter om vad som pågår inom ett bolag. Detta leder till bättre underbyggda beslut av berörda parter. Mångfald avseende ålder, kön, yrkesbakgrund, etnisk tillhörighet och andra relevanta förhållanden är viktiga beståndsdelar för att åstadkomma kreativa miljöer och framgångsrika företag. Närmare om de frågor vi kommer att driva angående styrelsearbetet Styrelsens sammansättning bör karaktäriseras av relevant kompetens och av mångfald i de avseenden som anges ovan. Vidare bör det finnas ledamöter som är oberoende av dominerande ägargrupper. Styrelseledamöterna ska kunna avsätta den tid som behövs för styrelsearbetet. Det är inte lämpligt att en verkställande direktör i ett börsföretag sitter i ett stort antal externa styrelser. Den verkställande direktören och andra högre tjänstemän i ett bolag bör normalt inte ingå i det egna bolagets styrelse. En avgående verkställande direktör bör normalt inte väljas till styrelseordförande i samma bolag. Det bör säkerställas att redovisningsfrågor får en tillfredsställande uppmärksamhet i styrelsearbetet. Om det inrättas en revisionskommitté inom styrelsen får detta inte innebära att styrelsen i sin helhet avhänder sig ansvar eller insyn i redovisningsfrågorna. 5 (6)

6 Av styrelsens arbetsordning och andra styrdokument bör det tydligt framgå vilken ansvars- och befogenhetsfördelning som gäller mellan styrelsen och den verkställande direktören samt mellan den verkställande direktören och underställda chefer. En årlig utvärdering bör beslutas av bolagsstämman och utföras med hjälp av extern expertis. Resultatet bör i sina huvuddrag rapporteras till stämman. 6 (6)

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6)

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6) 2013 Ägarpolicy 1(6) 2(6) 1. Ägarpolicy för Sjunde AP-fonden 1.1 Inledning Ägarpolicyn anger riktlinjer för hur AP7 ska ta det ägaransvar som följer av innehaven i de fonder som fonden förvaltar. Ägaransvaret

Läs mer

SKANDIA FONDERS INSTRUKTION FÖR ÄGARSTYRNING

SKANDIA FONDERS INSTRUKTION FÖR ÄGARSTYRNING SKANDIA FONDERS INSTRUKTION FÖR ÄGARSTYRNING Fastställd av styrelsen 19 maj 2011 1. Bakgrund och inledning Styrelsen i ett bolag som bedriver fondverksamhet skall fastställa interna regler där det anges

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(5) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 1.0 Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten Riktlinjer

Läs mer

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY antagen den 19 december 2005 1. Skandia Livs principer för ägarutövande 1.1 Syfte Skandia Liv har närmare 1,2 miljoner försäkringstagare. För försäkringstagarnas räkning förvaltar

Läs mer

Ägarpolicy för Tredje AP-fonden

Ägarpolicy för Tredje AP-fonden Ägarpolicy för Tredje AP-fonden Beslutad av styrelsen 2002-08-22 Fokus i tillämpningen av ägarpolicyn ligger på svenska bolag. Ägarmakten ska utövas med det entydiga syftet att bidra till det övergripande

Läs mer

Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande

Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande F O N D B O L A G E N S F Ö R E N I N G Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande Antagna den 13 februari 2002 och senast reviderade den 6 februari 2007 Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande Följande

Läs mer

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING 1 (6) SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING Fastställd av styrelsen 17 december 2013 1. Bakgrund och inledning Bolag som bedriver verksamhet enligt lag (2004:46) om värdepappersfonder ( LVF ) eller lag

Läs mer

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning 2010 1 (5) I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning Nordeas fonder 1 har antagit följande riktlinjer för ägarstyrning avseende bolag verksamma på den finländska och svenska

Läs mer

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Bakgrund Fondbolaget ska i alla frågor som rör förvaltningen av en värdepappersfond utgå från andelsägarnas gemensamma intresse. Fondbolaget ska således även

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(6) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 2016:1 2015-12-11 Förslag Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten

Läs mer

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas

Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Styrelsens regler för hur rösträtt ska utövas Bakgrund Fondbolaget ska i alla frågor som rör förvaltningen av Fonderna utgå från andelsägarnas gemensamma intresse. Fondbolaget ska således även i ägarfrågor

Läs mer

Folksam Ömsesidig Livförsäkring - Ägarpolicy

Folksam Ömsesidig Livförsäkring - Ägarpolicy Sida 1/6 Folksam Ömsesidig Livförsäkring - Ägarpolicy Bakgrund Folksam Ömsesidig Livförsäkring, ( Folksam ), är en del av Folksamgruppen och därmed en av de större svenska institutionella ägarna. Med detta

Läs mer

Riktlinjer om aktieägarengagemang

Riktlinjer om aktieägarengagemang Intern Riktlinjer 1/5 Riktlinjer om aktieägarengagemang Beslutad av Styrelsen i Avanza Fonder AB (Fondbolaget) 2019-06-11 Ersätter Riktlinjer om ägarutövande beslutad 2019-01-29 Dokumentägare Dokumentspecialist

Läs mer

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING 1. Inledning 1.1 Allmänt om Moment Groups valberedning Styrelsen har beslutat att Moment Group ska följa den svenska Koden för bolagsstyrning ("Koden").

Läs mer

FJÄRDE AP-FONDENS ÄGARPOLICY

FJÄRDE AP-FONDENS ÄGARPOLICY FJÄRDE AP-FONDENS ÄGARPOLICY ÄGARPOLICY 2011 I 2 FJÄRDE AP-FONDEN PÅ EN MINUT Fjärde AP-fonden är en av fem buffertfonder i det allmänna pensionssystemet. Fondens uppdrag är att, genom förvaltning av fondkapitalet,

Läs mer

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 Reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Avsnitt 6-9. Styrelseordförandes uppgifter, styrelseutvärdering m m Informationsdag för nya kodbolag Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 6. Styrelseordförande Styrelsens

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN

ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN Beslutad av Tredje AP-fondens styrelse den 24 juni 2013 ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN Tredje AP-fonden är en engagerad och ansvarsfull ägare som bedriver kapitalförvaltning med grundsynen att investeringar

Läs mer

Målet med Alectas kapitalförvaltning är att, inom av Alectas styrelse beslutade riskbegränsningar,

Målet med Alectas kapitalförvaltning är att, inom av Alectas styrelse beslutade riskbegränsningar, Ägarpolicy Bakgrund Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt (Alecta) är Nordens största tjänstepensionsföretag med 33 000 kundföretag i det privata näringslivet och drygt 2 miljoner försäkrade. Alecta har

Läs mer

[Denna sida har avsiktligen lämnats blank]

[Denna sida har avsiktligen lämnats blank] [Denna sida har avsiktligen lämnats blank] Valberedningens förslag till beslut om principer för utseende av valberedning Valberedningen föreslår att årsstämman beslutar om principer för utseende av valberedningen

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Etiken, miljön och pensionerna SOU 2008:107

Remissvar avseende betänkandet Etiken, miljön och pensionerna SOU 2008:107 Finansdepartementet Drottninggatan 21 103 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet Etiken, miljön och pensionerna SOU 2008:107 (Aktiespararna) välkomnar möjligheten att få lämna synpunkter på Kommittén

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Ägarpolicy. AFA Försäkring

Ägarpolicy. AFA Försäkring Sida 1 (6) Ägarpolicy AFA Försäkring Sida 2 (6) shistorik Uppdaterad av Kommentarer Aktier uppdatering av tidigare version 02.00 2011-10-05 Aktier 01.10 2011-09-20 Aktier Uppdatering av tidigare version

Läs mer

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Öppnande av stämman och val av ordförande vid stämman; 2. Upprättande och godkännande av röstlängd; 3. Val av en eller två justeringsmän; 4. Prövning av om stämman

Läs mer

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ)

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Ersa ttningspolicy Fastställd av: Styrelse Tillgänglighet: Samtliga anställda Att fastställas: 2016-04-21 Rättslig grund: FFFS 2011:1 (FFFS 2014:22) Fastställs:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄGARSTYRNING SAMT HANTERING AV RÖSTRÄTT

RIKTLINJER FÖR ÄGARSTYRNING SAMT HANTERING AV RÖSTRÄTT Spiltan Fonder AB RIKTLINJER FÖR ÄGARSTYRNING SAMT HANTERING AV RÖSTRÄTT Fastställda av styrelsen för Spiltan Fonder AB vid styrelsemöte den 4 juni 2018 1 1. BAKGRUND Enligt Finansinspektionens föreskrifter

Läs mer

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) 1. BOLAGSSTÄMMA Kodens innehåll Följs Kommentar 1.1 Tidpunkt och ort för stämman samt ärende på stämman 1.2 Kallelse och övrigt underlag

Läs mer

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB 1 BESLUT 2015-04-24 Dnr SU 1.2.1-3150-14 Universitetsstyrelsen Agneta Stenborg Universitetsjurist Ledningskansliet Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB Dessa anvisningar syftar till att

Läs mer

ÄGARPOLICY 2010 ÄGARPOLICY 2011 I 1

ÄGARPOLICY 2010 ÄGARPOLICY 2011 I 1 ÄGARPOLICY 2010 ÄGARPOLICY 2011 I 1 ÄGARPOLICY 2011 I 2 FJÄRDE AP-FONDEN PÅ EN MINUT Fjärde AP-fonden är en av fem buffertfonder i det allmänna pensionssystemet. Fondens uppdrag är att, genom förvaltning

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Förväntan på verksamheter vi investerar i

Förväntan på verksamheter vi investerar i Förväntan på verksamheter vi investerar i Första AP-fonden är en ansvarsfull investerare och aktiv ägare. För att underlätta för våra intressenter samman fattar vi i detta dokument det vi menar med hållbarhet

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

Styrelsens regler för ägarfrågor

Styrelsens regler för ägarfrågor 2015-12-04 Styrelsens regler för ägarfrågor Principer och ställningstaganden Utgångspunkter för ansvarsfullt ägande Bakgrund AMF förvaltar tillgångar åt nära 4 miljoner sparare och är en av de största

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ÄGARSTYRNING

SKANDIAS POLICY OM ÄGARSTYRNING Klassificering Sida Intern 1/5 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Version/Nr SKANDIAS POLICY OM ÄGARSTYRNING Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2014-12-16

Läs mer

Principer för Aktieägarengagemang för SEB Investment Management AB

Principer för Aktieägarengagemang för SEB Investment Management AB Principer för Aktieägarengagemang för SEB Investment Management AB Antagen av styrelsen i SEB Investment Management AB (Fondbolaget) den 12 februari 2003. Senast reviderad den 9 juni 2019. Antagen av styrelsen

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN

ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN Beslutad av Tredje AP-fondens styrelse den 21 juni 2016 ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN Tredje AP-fonden är en engagerad och ansvarsfull ägare som bedriver kapitalförvaltning med grundsynen att investeringar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Jonas Iversen, Finansdepartementet

Jonas Iversen, Finansdepartementet Jonas Iversen, Bakgrund: Över 10 års erfarenhet av bolagsstyrning och styrelsearbete. Ledande befattningar inom statens bolagsförvaltning. Erfarenhet från styrelsearbete och valberedningar: SJ (Ordförande),

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN

ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN Beslutad av Tredje AP-fondens styrelse den 28 juni 2017. ÄGARPOLICY FÖR TREDJE AP-FONDEN Tredje AP-fonden är en engagerad och ansvarsfull ägare som bedriver kapitalförvaltning med grundsynen att investeringar

Läs mer

Principer för ersättning och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare Med ledande befattningshavare avses verkställande direktören (VD) och övriga medlemmar av koncernledningen. Trelleborg

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL)

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) TISDAGEN DEN 27 MAJ 2014 1. Bolagsstämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val av en eller

Läs mer

ÄGARPOLICY. Sex huvudområden AP3s arbete med ägarfrågor kan delas in i sex huvudområden:

ÄGARPOLICY. Sex huvudområden AP3s arbete med ägarfrågor kan delas in i sex huvudområden: ÄGARPOLICY Beslutad av styrelsen den 12 oktober 2010 Mål Enligt fondens uppdrag ska ägarrollen entydigt utövas i syfte att bättre tillvarata möjligheten till högre avkastning på förvaltade medel. Detta

Läs mer

Andra AP-fondens Ägarpolicy. Beslutad av styrelsen i april 2011 1/ 9

Andra AP-fondens Ägarpolicy. Beslutad av styrelsen i april 2011 1/ 9 Andra AP-fondens Ägarpolicy Beslutad av styrelsen i april 2011 1/ 9 Andra AP-fondens ägarpolicy Andra AP-fondens roll som aktieägare Andra AP-fondens uppgift är att långsiktigt maximera avkastningen på

Läs mer

Ovanstående förteckning över närvarande aktieägare godkändes att gälla såsom röstlängd vid stämman.

Ovanstående förteckning över närvarande aktieägare godkändes att gälla såsom röstlängd vid stämman. Protokoll fört vid årsstämma med aktieägaren i Jernhusen AB, org. nr. 556584-2027, i Stockholm den 6 april 2006 Närvarande: Aktier och röster AB Swedcarrier genom Stig Holm 4.000.000 enligt fullmakt Det

Läs mer

Ägarpolicy för Tredje AP-fonden

Ägarpolicy för Tredje AP-fonden Ägarpolicy för Tredje AP-fonden Antagen av styrelsen den 29 oktober 2003 En generell policy kan aldrig täcka in alla situationer som kan tänkas uppstå. Varje företag är unikt. AP3 vill bidra till att värna

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) ska bolag som omfattas av Koden ha en valberedning. Valberedningen

Läs mer

Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING. 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt

Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING. 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt 1 CORPORATE GOVERNANCE Ägare Två viktiga principer: - Kommandokedja - Rollfördelning Styrelse

Läs mer

Ersättningsförklaring 2011

Ersättningsförklaring 2011 Ersättningsförklaring 2011 Principer för kompensationsarrangemang Idén med kompensationsarrangemangen är att motivera Konecranes anställda till goda prestationer och att öka deras engagemang att uppnå

Läs mer

Mål och utfall per Verksamheten 2. Noterade aktier mer än hälften av tillgångarna 2

Mål och utfall per Verksamheten 2. Noterade aktier mer än hälften av tillgångarna 2 Innehåll Mål och utfall per 2015-06-30 2 Verksamheten 2 Noterade aktier mer än hälften av tillgångarna 2 Totalavkastningen överträffar både långsiktigt mål och inkomstindex 2 12 av 13 halvår med positiv

Läs mer

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Bengt Kjell Styrelsens ordförande Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Bolagsstyrning Styrelsen ansvarar för: - bolagets organisation

Läs mer

Anmälningsförteckning vid årsstämma Wise Group AB den 16 maj 2018

Anmälningsförteckning vid årsstämma Wise Group AB den 16 maj 2018 Anmälningsförteckning vid årsstämma Wise Group AB den 16 maj 2018 Bilaga1 Rösträttsregistrerade Procent Procent av företrädda Avstämt bolags- Namn Företrädd av/ombud Antal aktier/röster alla i bolaget

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

Vid tillämpning av denna policy skall nedanstående begrepp ha följande betydelse:

Vid tillämpning av denna policy skall nedanstående begrepp ha följande betydelse: ERSÄTTNINGSPOLICY Antagen av styrelsen den 2013-12-19. Ersätter tidigare ersättningspolicy antagen av styrelsen 2012-11-20. Ansvarig för implementering: Bankens verkställande direktör. 1. Definitioner

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Förslag till dagordning Årsstämma i Nepa AB (publ) 1. Öppnande av stämman och val av ordförande 2. Upprättande och godkännande av röstlängd 3.

Förslag till dagordning Årsstämma i Nepa AB (publ) 1. Öppnande av stämman och val av ordförande 2. Upprättande och godkännande av röstlängd 3. Förslag till dagordning Årsstämma i Nepa AB (publ) 1. Öppnande av stämman och val av ordförande 2. Upprättande och godkännande av röstlängd 3. Val av en eller två justeringsmän 4. Prövande av om stämman

Läs mer

Förslag till beslut om fastställande av riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare (punkt 11 i kallelsen)

Förslag till beslut om fastställande av riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare (punkt 11 i kallelsen) Fullständiga beslutsförslag inför årsstämma i Miris Holding AB (publ), org.nr 556694-4798 ( Bolaget ), i Uppsala den 8 april 2014 Förslag till beslut om resultatdisposition (punkt 8.b i kallelsen) Förslag

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:15 2007-04-27 Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 april 2007 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå. BAKGRUND I framställningen till nämnden anförs

Läs mer

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Bengt Kjell Styrelsens ordförande Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Bolagsstyrning Styrelsen ansvarar för: - bolagets organisation

Läs mer

Styrelsens regler för ägarfrågor

Styrelsens regler för ägarfrågor 2017-01-16 Styrelsens regler för ägarfrågor Principer och ställningstaganden Utgångspunkter för ansvarsfullt ägande Bakgrund AMF förvaltar tillgångar åt nära 4 miljoner sparare och är en av de största

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) ("BOLAGET")

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) (BOLAGET) Bilaga 2 INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I BACTIGUARD HOLDING AB (PUBL) ("BOLAGET") Valberedningen föreslår följande instruktion för valberedningen. Valberedningen ska bestå av fyra ledamöter. Styrelsens

Läs mer

Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018

Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018 Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018 Med bolagsledningen avses i dessa riktlinjer den verkställande direktören samt övriga medlemmar

Läs mer

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING 1. Bakgrund, syfte & mål Bolag som bedriver verksamhet enligt lag (2004:46) om värdepappersfonder ( LVF ) eller lag (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder

Läs mer

Första AP-fondens Ägarpolicy. Inledning. Gällande från

Första AP-fondens Ägarpolicy. Inledning. Gällande från Första AP-fondens Ägarpolicy Gällande från 2018-01-01 Inledning Första AP-fondens är en långsiktig investerare och en engagerad ägare. Det innebär bland annat att fonden har höga ambitioner inom ägarstyrning

Läs mer

Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande

Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande Antagna den 13 februari 2002 och senast reviderade den 21 november 2014 STUREPLAN 6, SE-114 35 STOCKHOLM, SWEDEN, TEL +46 (0)8 506 988 00, INFO@FONDBOLAGEN.SE,

Läs mer

Handlingar inför årsstämma i SHELTON PETROLEUM AB. måndagen den 30 juni 2014

Handlingar inför årsstämma i SHELTON PETROLEUM AB. måndagen den 30 juni 2014 Handlingar inför årsstämma i SHELTON PETROLEUM AB måndagen den 30 juni 2014 Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4.

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I EUROCINE VACCINES AB (PUBL)

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I EUROCINE VACCINES AB (PUBL) KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I EUROCINE VACCINES AB (PUBL) Aktieägarna i, 556566-4298, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 17 december 2015 klockan 16.00 på Karolinska Institutet Science Park, Tomtebodavägen

Läs mer

Bilaga 3. Styrelsen föreslår att följande villkor ska gälla för vinstutdelningen: - 5 kronor skall utdelas per aktie,

Bilaga 3. Styrelsen föreslår att följande villkor ska gälla för vinstutdelningen: - 5 kronor skall utdelas per aktie, Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 STYRELSENS FÖR BJÖRN BORG AB ( BOLAGET ) FÖRSLAG TILL VINSTDISPOSITION SAMT MOTIVERAT YTTRANDE I ENLIGHET MED 18 KAP 4 AKTIEBOLAGSLAGEN (PUNKT 9 B PÅ DAGORDNINGEN) Styrelsens

Läs mer

Handlingar inför årsstämman 2010 i MSC Konsult AB (publ)

Handlingar inför årsstämman 2010 i MSC Konsult AB (publ) Handlingar inför årsstämman 2010 i MSC Konsult AB (publ) 4 maj 2010 Årsstämma i MSC Konsult AB (publ) den 4 maj 2010 klockan 16:00 Bolagets lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Förslag till dagordning 1. Val

Läs mer

Generella principer för ägarstyrning

Generella principer för ägarstyrning ÄGARPOLICY Innehåll GENERELLA PRINCIPER FÖR ÄGARSTYRNING... 2 Syfte... 2 Bakgrund... 2 Värdegrund för hållbarhet och ägarstyrning... 2 Omfattning... 3 Organisation för beslutsfattande... 3 Styrelseuppdrag...

Läs mer

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Bengt Kjell Styrelsens ordförande Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Bolagsstyrning Styrelsen ansvarar för: - bolagets organisation

Läs mer

Policy Ersättning. Ersätter Ersättningspolicy, fastställd av styrelsen 2014-11-20

Policy Ersättning. Ersätter Ersättningspolicy, fastställd av styrelsen 2014-11-20 Policy Ersättning Ersätter Ersättningspolicy, fastställd av styrelsen 2014-11-20 Dokumentnamn Policy Ersättning Ägare Styrelsen Ramverksnummer 720.001 Ansvarig för implementering 1:a försvarslinjen Gäller

Läs mer

Valberedningens i Nobia AB (publ) förslag till beslut, motiverade yttrande och redogörelse för sitt arbete inför årsstämman 2015

Valberedningens i Nobia AB (publ) förslag till beslut, motiverade yttrande och redogörelse för sitt arbete inför årsstämman 2015 Valberedningens i Nobia AB (publ) förslag till beslut, motiverade yttrande och redogörelse för sitt arbete inför årsstämman 2015 Bakgrund Årsstämman i Nobia AB (publ) ( Nobia ) har vid årsstämman 2011

Läs mer

Styrelsen lämnar följande motiverade yttrande enligt 18 kap. 4 aktiebolagslagen avseende vinstutdelningsförslaget:

Styrelsen lämnar följande motiverade yttrande enligt 18 kap. 4 aktiebolagslagen avseende vinstutdelningsförslaget: Punkt 8(c) s i, org. nr. 556313-4583, fullständiga förslag till beslut om utdelning för år 2010, inklusive motiverat yttrande enligt 18 kap. 4 aktiebolagslagen (2005:551) föreslår att utdelning för 2010

Läs mer

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr:

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr: DIARIENUMMER: KS 21/2015 282 FASTSTÄLLD: 2015-03-10 VERSION: 1 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunchef Bolagsordning Bolagsordning Herrljungabostäder AB Orgnr: 556508-0909 Våga vilja växa!

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 Bakgrund och syfte Kommunen bedriver verksamhet i såväl nämnd- som bolagsform. Inom kommunen skall en helhets- och samsyn

Läs mer

Styrelsens arbete Bengt Kjell Styrelsens ordförande

Styrelsens arbete Bengt Kjell Styrelsens ordförande Styrelsens arbete 2012 Bengt Kjell Styrelsens ordförande Bolagsstyrning Styrelsen ansvarar för: - bolagets organisation och förvaltning - att bedöma, utvärdera och kontrollera verksamheten - att tillgodose

Läs mer

Principerna för ägarstyrningen

Principerna för ägarstyrningen Principerna för ägarstyrningen 1 Varma som ägare Vi vill stödja och uppmuntra företagens framgång för att trygga och förbättra den långsiktiga avkastningen på våra placeringar. I principerna för ägarstyrningen

Läs mer

BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2020 med att ta

BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2020 med att ta BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2020 med att ta fram förslag till styrelse och revisor och arvode för

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Anoto Group AB

Kallelse till årsstämma i Anoto Group AB Kallelse till årsstämma i Anoto Group AB Aktieägarna i Anoto Group AB (publ), nedan Anoto Group eller bolaget, kallas till årsstämma torsdagen den 14 maj 2009 kl. 16.00 i bolagets lokaler i Edison Park,

Läs mer

Handelsbanken Fonder AB. Ägarstyrningspolicy för Handelsbanken Fonder AB. Om ägarpolicyn och dess syfte

Handelsbanken Fonder AB. Ägarstyrningspolicy för Handelsbanken Fonder AB. Om ägarpolicyn och dess syfte Ägarstyrningspolicy för Handelsbanken Fonder AB För fastställande av fondbolagets styrelse den 13 september 2018 Om ägarpolicyn och dess syfte Handelsbanken Fonder bedriver verksamhet som innebär aktiv

Läs mer

Valberedningens förslag till beslut och motivering av förslaget till styrelse inför årsstämman 2016

Valberedningens förslag till beslut och motivering av förslaget till styrelse inför årsstämman 2016 Valberedningens förslag till beslut och motivering av förslaget till styrelse inför årsstämman 2016 Årsstämman i Nordax Group AB (publ) ( bolaget ) har tidigare beslutat om principer för utseende av valberedningen.

Läs mer

Principer för aktieägarengagemang

Principer för aktieägarengagemang Principer för aktieägarengagemang www.navigera.se info@navigera.se 1 av 5 1. Inledning Av fondlagstiftningen följer att ( Navigera eller bolaget ) ska anta principer för aktieägarengagemang och fastställa

Läs mer

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern 1 Innehållsförteckning 1. Utseende av valberedning m.m.... 2 2. Valberedningens uppgifter och arbetsformer... 2 2.1. Styrelsens storlek och sammansättning mm... 3 2.2. Tillsättning av styrelse... 4 2.3.

Läs mer

Kollegiets inställning i frågan om individuell omröstning och automatisk rösträkning vid styrelseval

Kollegiets inställning i frågan om individuell omröstning och automatisk rösträkning vid styrelseval 2015-10-01 Kollegiets inställning i frågan om individuell omröstning och automatisk rösträkning vid styrelseval Kollegiet har fått ett brev från ett antal internationella institutionella investerare beträffande

Läs mer

Principer för aktieägarengagemang. Antagen av styrelsen

Principer för aktieägarengagemang. Antagen av styrelsen Bilaga 14: Principer för aktieägarengagemang Antagen av styrelsen 2019-06-10 TUNDRA FONDER Innehåll Bakgrund och syfte... 2 Syftet med Bolagets principer för ägarengagemang... 2 Utövande av aktieägarengagemang...

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i Aktiebolaget Bostadsgaranti, 556071-9048.

Härmed kallas till årsstämma i Aktiebolaget Bostadsgaranti, 556071-9048. Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Sveriges Byggindustrier Box 5054 102 42 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Öppnande av stämman och val av ordförande vid stämman; 2. Upprättande och godkännande av röstlängd; 3. Val av en eller två justeringsmän; 4. Prövning av om stämman

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Guideline Geo

Kallelse till årsstämma i Guideline Geo Kallelse till årsstämma i Guideline Geo (NGM: GGEO) Guideline Geo AB (publ), noterat på NGM-Equity, offentliggör kallelse till bolagets årsstämma 2014. Styrelsen för Guideline Geo välkomnar aktieägare

Läs mer

Alecta som ägare i svenska noterade bolag

Alecta som ägare i svenska noterade bolag Alecta som ägare i svenska noterade bolag Sparbanksstiftelsernas styrelsekonferens, 18-10-25 Ramsay Brufer Head of Corporate Governance Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt Mobil: 070-656 9262, Email:

Läs mer

Ägarpolicy Beslutad av styrelsen den 12 december 2018

Ägarpolicy Beslutad av styrelsen den 12 december 2018 Ägarpolicy Beslutad av styrelsen den 12 december 2018 Innehåll Generella principer för ägarstyrning...2 Syfte...2 Bakgrund...2 Värdegrund för hållbarhet och ägarstyrning...3 Omfattning...4 Organisation

Läs mer

Aktieägarna i Poolia AB (publ) kallas härmed till årsstämma onsdagen den 25 april 2012 klockan i bolagets lokaler på Kungsgatan 57A i Stockholm

Aktieägarna i Poolia AB (publ) kallas härmed till årsstämma onsdagen den 25 april 2012 klockan i bolagets lokaler på Kungsgatan 57A i Stockholm Aktieägarna i Poolia AB (publ) kallas härmed till årsstämma onsdagen den 25 april 2012 klockan 16.00 i bolagets lokaler på Kungsgatan 57A i Stockholm ANMÄLAN M M Aktieägare som vill delta i årsstämman

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Endomines AB (publ)

Kallelse till årsstämma i Endomines AB (publ) Kallelse till årsstämma i Endomines AB (publ) Aktieägarna i Endomines AB (publ) kallas härmed till årsstämma torsdagen den 16 april 2015 kl. 17.00 på Erik Penser Bankaktiebolags kontor, Biblioteksgatan

Läs mer

Bolagsstyrning. Inledning

Bolagsstyrning. Inledning Bolagsstyrning Inledning I enlighet med Tillsynsförordningen (575/2013/EU) och FFFS 2014:12 om tillsynskrav och kapitalbuffertar ska Bolaget lämna information om bolagsstyrningen. Nedan följer en beskrivning

Läs mer

Bolagsstyrning rättsliga utgångspunkter. 6 oktober 2016

Bolagsstyrning rättsliga utgångspunkter. 6 oktober 2016 Bolagsstyrning rättsliga utgångspunkter 6 oktober 2016 Bolagsstyrning ("corporate governance" ) i Sverige - utvecklingen Begreppet "corporate governance" kommer ursprungligen från USA och debatt / krav

Läs mer

STYRELSENS FÖRSLAG TILL GRUNDANDET AV AKTIEÄGARNAS NOMINERINGSRÅD

STYRELSENS FÖRSLAG TILL GRUNDANDET AV AKTIEÄGARNAS NOMINERINGSRÅD STYRELSENS FÖRSLAG TILL GRUNDANDET AV AKTIEÄGARNAS NOMINERINGSRÅD Styrelsen föreslår för bolagsstämman att bolagsstämman beslutar att grunda ett stadigvarande aktieägarnas nomineringsråd för att förbereda

Läs mer

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall I BENGTSFORS KOMMUN Kommunledningskontoret Petra Nordwall petra.nordwall@bengtsfors.se ÄGARDIREKTIV Antagen av Kommunfullmäktige 2014.017 003 12/14 1(5) Agardirektiv '''rh,.'...,.

Läs mer