Vägen mot minskat matavfall och en bättre miljö.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägen mot minskat matavfall och en bättre miljö."

Transkript

1 Vägen mot minskat matavfall och en bättre miljö.

2 Om rapporten Mindre slit och släng så minskar Fazer matavfallet För Fazer är matavfall en prioriterad miljöfråga. Rapporten innehåller exempel från Fazers verksamhet samt siffror baserade på en opinionsundersökning om svenska folkets inställning till frågor om mat, avfall och miljö. Undersökningen om svenskarna inställning till matavfall har utförts av YouGov mellan den 11 och 14 oktober Urvalet var representativt för den svenska befolkningen år utifrån kön, ålder och region. Totalt deltog 1012 personer. Undersökningsresultatet presenteras i rapporten markerade med en *. Kontakt För mer information om rapporten, opinionsundersökningen eller Fazers miljöarbete, kontakta Mariana Granström, Senior Specialist, Corporate Responsibility, Fazer Group, mariana.granstrom@fazer.com,

3 Vi vill förena hållbarhet och smakupplevelser! Fazers framgång ligger i vår förmåga att skapa smakupplevelser. Lika viktigt är det att konsumenter väljer våra produkter för att de bidrar till en hälsosam och hållbar livsstil. Därför är hållbarhet en integrerad del i vår dagliga verksamhet och produktutveckling. För Fazer, som erbjuder såväl måltider som bröd- och konfektyrprodukter, finns många hållbarhetsaspekter från inköp till produktion och försäljning. Bland dessa är matens miljöpåverkan ett viktigt område. Det finns många sätt att minska matens miljöpåverkan. Ett sätt att göra gott för miljön är att beakta resursanvändandet i produktionen av råvaror och i tillagningen av mat. Ett annat är att lyfta fram det gröna och säsongsanpassade. Ett tredje och självklart sätt är att ta bra hand om maten vi tilllagar och bröden vi bakar. Av all mat som produceras i världen går en tredjedel förlorad från jord till bord. Det är ett slöseri med jordens knappa resurser. Vi på Fazer har ett ansvar att se till att så lite mat som möjligt går till spillo. Vi har tagit flera viktiga steg och vet att vi kan ta ett ännu större kliv tillsammans med de konsumenter som dagligen njuter av våra produkter och måltider. Fazer arbetar aktivt för att sprida kunskap om hur företag och konsumenter tillsammans kan minska matavfallet. Det gör vi i vår dagliga verksamhet, i informationskampanjer och nu i form av rapporten som du just läser. På följande sidor kan du läsa om hur vi arbetar samt ta del av en opinionsundersökning om svenskarnas inställning till matavfall. I undersökningen ser vi att intresset för att minska matavfallet är stort. Fler än hälften, 55 procent, av svenskarna tänker ofta på hur de kan slänga mindre mat. Trots det uppger var femte person, 21 procent, att de alltför ofta slänger mat. Vad kan få svenskarna att slänga mindre? Enligt undersökningen tror 53 procent att bättre information om matavfallets miljöpåverkan skulle få dem att slänga mindre mat. Trevlig läsning, Mariana Granström, Senior Specialist, Corporate Responsibility, Fazer Group

4 I Fazer Food Services restauranger I Sverige serverar Fazer Food Services dagligen måltider i cirka 220 Amica- och Fazerrestauranger, bland annat skolrestauranger, företagsrestauranger och lunchrestauranger öppna för allmänheten.

5 Utmaningar för att minska matavfallet i Fazer Food Services restauranger På bästa sätt ta hand om de råvaror vi köper in till restaurangerna. Minska mängden mat som gästerna slänger från tallriken. Fazer Food Services mål Max 6 procent av det totala råvaruinköpet ska slängas. Uppmuntra restauranggästerna att slänga mindre mat. Vad räknas som matavfall i Fazer Food Services restauranger? Fazer Food Services har delat in uppkomsten av matavfall i tre delar: 1) förvaring 2) tillagning 3) servering * Totalt ska matavfallet från dessa tre källor uppgå till max 6 procent av värdet på inköpta råvaror. Målet på 6 procent är satt med hänsyn till miljön, för att kunna säkerställa kvaliteten på maten som serveras, samt det faktum att maten inte ska ta slut under dagen. I tillägg arbetar Fazer Food Services kontinuerligt och i kampanjer med att minska mängden mat som gästerna slänger från tallriken. Vid dessa tillfällen räknas matavfallet i vikt. * dvs. den mat som blivit över när restaurangen stänger. Fazer Food Services arbete i restaurangköket Fazer Food Services kvalitets- och miljöarbete kallas för bästa arbetssätt. Det betyder att det fi nns riktlinjer och arbetssätt som medarbetarna följer. Alla arbetslag träffas på morgonen och efter stängning för att planera och utvärdera dagen. Vid dessa tillfällen är matavfallet alltid en viktig punkt som dagligen dokumenteras. Planeringen är viktig för att arbetslaget ska hjälpa varandra att nå gemensamma och tydliga mål. Hög kvalitet på inköpta råvaror och effektiv förvaring är viktigt för att så lite som möjligt ska gå till spillo innan det tillagas. I tillagningen är Fazer Food Services matfi losofi att laga efter säsong och ta till vara på alla delar av råvarorna. Det är bra för miljön och bidrar till att minska matavfallet. För att så lite mat som möjligt ska bli över när dagen är slut så anpassas matlagningen noggrant efter antalet gäster. Fazer Food Services eftersträvar att laga maten nära gästerna. Det innebär att all mat inte lagas färdigt på morgonen utan tillagas efter hand. På så sätt kan mängderna anpassas till antalet gäster och justeras när lunchen närmar sig sitt slut.

6 Fazer Food Services bästa arbetssätt har utvecklats under fl era år och fått ett mycket positivt genomslag hos medarbetarna. Samarbete med gästerna I restaurangerna arbetar Fazer Food Services på fl era sätt för att uppmuntra gästerna att slänga mindre mat och bidra till minskad miljöpåverkan. Ett sätt är att påverka mängden mat och typen av mat som gästerna väljer. I restaurangerna fi nns serveringsstationer. Först kommer grönsaker, sedan huvudrätten och sist tillbehören. Serveringen uppmuntrar gästerna att ta mer grönt och hellre ta fl era gånger än att ta för mycket. I vissa fall serveras även maten av kockarna som då talar med gästerna och på så vis kan lägga upp rätt mängd mat till gästen. En annan viktig faktor är restaurangmiljön. En lugn och harmonisk matsalsmiljö påverkar mängden mat som slängs. Det är särskilt viktigt för skolbarn som i en stressig miljö lämnar maten utan att ha ätit färdigt. Ett viktigt arbete är restaurangmedarbetarnas dialog med gästerna och den årligt återkommande informationskampanjen Mata inte sopmonstret. Kampanjen har pågått i tre år. Under den senaste kampanjperioden minskade de 20 bästa restaurangerna sitt matavfallet med i snitt 28 procent och den bästa restaurangen minskade med 62 procent. Visste du att idag slängs var tionde portion som serveras i svenska skolor? Ett gott exempel Mata inte Sopmonstret Mata inte Sopmonstret har genomförts i Fazer Food Services skolrestauranger varje höst under tre års tid och det senaste året även i företagsrestaurangerna. Under den två veckor långa kampanjen uppmanas gästerna att inte mata sopmonstret och slänga så lite mat som möjligt. Genom pedagogiskt material till lärare och elever kan man på ett lekfullt sätt uppmärksamma även de minsta om hur de kan göra en insats för miljön. Det har visat sig vara en effektiv metod som färgar av sig på hela året. Hösten 2013 var bästa skola Väsby Skola i Upplands Väsby som minskade sitt matsvinn med 45,5 procent, och bästa företagsrestaurang Restaurang Mejram som minskade med 62 procent! Hallå där, Vibeke Frisk, Årets skolkock 2013! 2012 vann du kampanjen Mata inte Sopmonstret med Rösjöskolan och i år utsågs du till Årets Skolkock av White Guide Junior. Hur gör man för att minska matavfallet i skolan? - Det viktigaste är att lyssna på eleverna och laga riktigt god mat som de gillar. Sedan handlar det om att upplysa och entusiasmera. Många är nyfi kna på mat och vill lära sig mer. Det är vår roll som skolkockar att bidra till att skoleleverna får en positiv syn och lär sig uppskatta och förstå mat. Kampanjer fungerar särskilt bra för en fråga som matavfall eftersom det fi nns ett roligt tävlingsmoment som eleverna gillar.

7 Svenskarnas inställning till matavfall Fazer har frågat svenskarna om deras inställning till matavfall. Undersökningen har utförts av YouGov mellan den 11 och 14 oktober Urvalet var representativt för den svenska befolkningen år utifrån kön, ålder och region. Totalt deltog 1012 personer. 55% 21% 53% av svenskarna tänker ofta på hur de ska göra för att slänga mindre mat. upplever att de alltför ofta slänger mat. tror att bättre information om matavfallets miljöpåverkan skulle få dem att slänga mindre mat. Orsaker till att svenskarna slänger mat hemma: 23% 19% säger att de planerar sin matlagning dåligt. säger att de handlar för mycket mat. Orsaker till att svenskarna slänger mat de köpt på lunchrestaurang: 21% 21% tycker maten smakar dåligt. tycker att portionerna är för stora. Svenskarnas inställning till brödutbud och brödreturer: 6 av 10 svenskar kan tänka sig mindre välfyllda brödhyllor i matbutiken om det skulle gynna miljön.

8 I Fazers bagerier I Sverige bakar Fazer bröd i Eskilstuna, Lidköping, Lund, Lövånger och Umeå. Bland de mest välkända bröden fi nns Fazer Rågkusar, Fazer Frö- och Fruktkusar, Skogaholmslimpan samt Gateaus exklusiva surdegsbröd.

9 Utmaningar för att minska matavfallet i Fazers bagerier Anpassa bakningen efter fl ödet av beställningar så att rätt mängd bakas. Minimera andelen restprodukter på grund av fel i produktionen eller paketeringen. Fazers mål Fazers mål är att produktionsavfallet ska minska med 10 procent varje år. Vad räknas som matavfall i Fazers bagerier? Den totala mängden bröddelar, halvfärdiga bröd och bakade bröd som slängs istället för att levereras ut till kund. Fazer kallar sitt arbetssätt för Fazer Way in Production. Det betyder att det fi nns gemensamma arbetssätt, men framför allt att medarbetarna i bageriet som bäst känner till det dagliga arbetet, involveras i ett löpande förbättringsarbete. Ledord för Fazer Way in Production är säkerhet, kvalitet, leverans, effektivitet, lagarbete och miljö. I praktiken handlar arbetet om att identifi era och hitta lösningar på problem som defekter i produktion, överproduktion och onödiga transporter. För att minska matavfallet är det viktigt att minska mängden defekter och se till att baka rätt mängd bröd vid rätt tid. Avfallet som trots allt blir över blir till djurfoder. Förbättringarna i termer av produktionsavfall är ofta stora, så som i fallet med Skogaholm nedan. Ett gott exempel Skogaholmslimpan Ett av Sveriges mest populära bröd, Skogaholmslimpan, bakas i Fazers bagerier. Där är medarbetarna väl medvetna om vinsterna som ett bra miljöarbete ger. Genom att upprätta en smart struktur för hur arbetet med produktionen ska se ut kan man dra ner på svinnet och slipper slösa på naturens resurser, detta kallar vi för Fazer Way in Production. I Eskilstuna bageri lyckades de engagerade medarbetarna med hjälp av arbetssättet minska limpsvinnet från 15 procent till 4 procent på bara tolv veckor. Resultatet består fortfarande! Fazers arbete i bagerierna Fazer har lång erfarenhet av att baka bröd. Välutvecklade recept, bakmetoder och arbetssätt är utgångspunkten för ett bra miljöarbete i bagerierna.

10 Fazer i brödhyllan Fazers bröd säljs i matbutiker runt om i Sverige. Fazer ansvarar för vilken mängd bröd som ska finnas tillgängligt i matbutikerna, vilket kräver ett samarbete med handeln. Utmaningen för att minska matavfallet är att reducera mängden bröd som returneras på grund av kort datum eller att brödet skadats.

11 Utmaning för att minska mängden bröd som slängs i matbutiker Balansera ett brett sortiment och välfyllda brödhyllor mot risken att det blir bröd över. upplevd färskhet, dvs. hur brödet känns i handen och det bakdatum som står på påsen. De bröd som inte blir sålda och som ska kasseras hämtar Fazer i butiken. Ofta återvinns bröden genom att Fazer säljer det vidare till bönder som använder det till djurfoder. Fazers mål Under en femårsperiod minska mängden bröd som slängs i butiker med 20 procent. Vad räknas som matavfall i butikerna? Det bröd som returneras på grund av att det är på väg att gå ut i datum eller för att det har skadats i butiken. BÄST FÖRE Fazers arbete i försäljningsledet Idag slängs cirka vart femtonde bröd i handeln. En utmaning för att minska mängden bröd som slängs är det faktum att brödhyllorna i butiker ofta hålls välfyllda även på tider då få handlar. En annan utmaning är att efterfrågan varierar beroende på trender, säsong och hur väl olika nyheter tas emot av konsumenter. Kunskapen hos Fazers säljare är ett av de viktigaste instrumenten för att minska mängden bröd som slängs i matbutiker. De besöker dagligen butiker där Fazers bröd säljs. På plats noterar de försäljning och fyller på med nya bröd. På så sätt anpassas mängd och sortiment till efterfrågan. Vid köptillfället väljer konsumenter ofta bröd utifrån personliga favoriter, nyheter eller Ett gott exempel Fazers utbildningsprogram Fazer har under flera år arbetat med att minska mängden brödreturer. I september 2013 lanserades ett utbildningsprogram för att alla säljare på ett enhetligt sätt ska arbeta för att anpassa mängd och sortiment till efterfrågan. Särskilda åtgärdsplaner tas fram för de säljare som har större mängder returer. Dessutom för säljledningen en dialog med de butiker där man ser att man har stora mängder returer.

12 Om Fazer Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företaget erbjuder måltidstjänster och bageri- och konfektyrprodukter. Fazer har egen verksamhet i åtta länder och export till mer än 40 länder. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken och kunniga medarbetare. Fazer-koncernen omfattar två affärsområden. Fazer Food Services erbjuder god mat och skräddarsydda lösningar inom contract catering. Till Fazer Brands välkända produkter hör bröd och bakverk, chokladprodukter, kex, sockerkonfektyr och tuggummi. Fazer Cafés & Shops erbjuder konsumenter smakupplevelser i caféer och bageributiker. Kända varumärken är bl.a. Fazer, Amica, Dumle, Geisha, Tutti Frutti, TyrkiskPeber, Skogaholm och Gateau. I Sverige finns fem bagerier, ett 20-tal bageributiker och cirka 220 restauranger och caféer. Konfektyrtillverkningen sker i Finland. Verksamhetens hörnstenar är kundfokus, utmärkt kvalitet och samarbete. Läs mer på Fazers syn på Corporate Responsibility Fazers vill erbjuda produkter och tjänster som kan hjälpa konsumenten att leva den ansvarsfulla livsstil han eller hon har valt. Därför är Corporate Responsibility en integrerad del av Fazer-koncernens företagskultur och spelar en viktig roll i utvecklingen av all affärsverksamhet. Fazers Corporate Responsibility program omfattar sex delområden: ansvarsfull affärsverksamhet, ansvar för miljön, konsumenter och ansvar, intressegruppsrelationer, ansvar för personalen och ansvarsfulla inköp. Lindhagensgatan 120, Box 30170, Stockholm SKOM012 Tryckt på miljövänligt papper. Växel: facebook.com/fazersverige twitter och

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior Årets klimatkök 2018 Bli Sveriges mest hållbara skolkök! Det är både roligt och engagerande att arbeta tillsammans med hållbarhet. Låt dig inspireras av våra smarta verktyg som passar både små och stora

Läs mer

your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar

your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar Varför ska du väga ditt matsvinn? När det kommer till matsvinn tänker de flesta på själva avfallshanteringen. I själva verket finns det ett flertal faktorer

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck serveras

Läs mer

Fazer ALKU-sortimentet utökas med flingor

Fazer ALKU-sortimentet utökas med flingor MEDDELANDE OM PRODUKTNYHETER 15.8.2018 Fazer ALKU-sortimentet utökas med flingor Fazer ALKU-müsli och -gröt får sällskap av nyheter av spannmål när produktsortimentet utökas med flingor, ekologisk gröt,

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se Vi vill bjuda dig på lunch Det bästa sättet att förklara för dig hur vi tänker och arbetar är att träffa dig under en lunch på några av våra restauranger. Då får du smaka, dofta och uppleva våra värderingar

Läs mer

Fazer firade sitt jubileum och planerade för en hälsosam och god framtid

Fazer firade sitt jubileum och planerade för en hälsosam och god framtid Pressmeddelande 2017-03-31 Fazer firade sitt jubileum och planerade för en hälsosam och god framtid Fazers år 2016 karakteriserades av firande, investeringar och förnyelse. Företaget firade 125-årsjubileum,

Läs mer

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING.

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. 6 Marknad och trender Marknad och trender 7 EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. Vi har identifierat fyra starka trender som påverkar vår omvärld och därmed även dagligvarubranschen. Genom att förstå trenderna och

Läs mer

IKEA FOOD TIO SKÄL ATT ÄLSKA FISK OCH SKALDJUR

IKEA FOOD TIO SKÄL ATT ÄLSKA FISK OCH SKALDJUR IKEA FOOD TIO SKÄL ATT ÄLSKA FISK OCH SKALDJUR Inter IKEA systems B.V. 2015 DET BÖRJAR MED MATEN IKEA erbjuder moderna svenska smaker genom att sälja och servera mat med respekt för människor och miljö.

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till ulrika@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Sammanfattning av utställningen Vår härliga matresa En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Projektet Minska matsvinnet Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor miljöpåverkan,

Läs mer

Fazer ALKU-gröt- och -müslinyheterna ute i butik nu

Fazer ALKU-gröt- och -müslinyheterna ute i butik nu MEDDELANDE OM PRODUKTNYHETER Mars 2018 Fazer ALKU-gröt- och -müslinyheterna ute i butik nu De läckra Fazer ALKU-gröt- och -müsliblandningarna tillverkas av inhemsk 100 % fullkornshavre som odlas i Päijänne-Tavastland.

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Vi ska laga och servera god mat till växande barn & ungdomar som ska orka

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

Välkommen till Skällinge Hembageri!

Välkommen till Skällinge Hembageri! Leveransbageri Ungefär 85 procent av det vi bakar levererar vi till skolor, förskolor, restauranger, butiker och caféer. ICA och Ullared är två av våra stora kunder på kaffebrödssidan. Vi har fyra bussar

Läs mer

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring Kvalitetsmåltider Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Marks kommun är god, näringsrik, väl sammansatt och säker avseende specialkoster och livsmedelshygien. Syfte Syftet med

Läs mer

Ekonomi och konsumtion - Vad olika matvaror kostar. Prisjämförelser mellan matvaror. Miljö och livsstil, ekonomi och konsumtion

Ekonomi och konsumtion - Vad olika matvaror kostar. Prisjämförelser mellan matvaror. Miljö och livsstil, ekonomi och konsumtion Remissversion av kursplan i hem- och konsumentkunskap i grundskolan Hem- och konsumentkunskap Syfte Livet i hem och familj har alltid haft en central betydelse för människan. Våra vanor i hushållet påverkar

Läs mer

Minska matsvinnet. Gör som Johan Jureskog Låt gästerna ta hand om sina egna rester Tillsammans gör vi skillnad. Nyhet: Doggybag Beställ nu!

Minska matsvinnet. Gör som Johan Jureskog Låt gästerna ta hand om sina egna rester Tillsammans gör vi skillnad. Nyhet: Doggybag Beställ nu! Minska matsvinnet Erbjud dina gäster att ta hem resterna i doggybag Nyhet: Doggybag Beställ nu! Gör som Johan Jureskog Låt gästerna ta hand om sina egna rester Tillsammans gör vi skillnad Så här jobbar

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Välkommen!

Välkommen! 2017-02-16 Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till malin@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Matsvinnsarbetet i Stockholms matbutiker

Matsvinnsarbetet i Stockholms matbutiker Matsvinnsarbetet i Stockholms matbutiker Resultat från miljöförvaltningens enkätundersökning den 18 sep 2018 Den 18 september 2018 besökte miljöförvaltningen drygt 200 matbutiker i Stockholms stad. Syftet

Läs mer

Riktlinjer för måltidsverksamheten. Inom förskola, grundskola och gymnasieskola

Riktlinjer för måltidsverksamheten. Inom förskola, grundskola och gymnasieskola Riktlinjer för måltidsverksamheten Inom förskola, grundskola och gymnasieskola 1 Riktlinjer för måltidsverksamheten Innehållsförteckning Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Riktlinjer för måltidsverksamheten...4

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun Världsvan & Hemkär Förord Vårt mål är att alla matgäster ska känna trygghet i att Mjölby kommun serverar god, vällagad och näringsrik kost i förskolan, skolan

Läs mer

Filosofin. V&B Change

Filosofin. V&B Change Historia Valentin & Byhr Change är en systerbyrå till Valentin&Byhr. Den startades 2009 av fyra herrar som tidigare jobbat tillsammans. 1993 startade två av dem Taktikhuset som år 2000 bytte namn till

Läs mer

SVENSKT BUTIKSKÖTT AB - GOTLANDS SLAGTERI AB

SVENSKT BUTIKSKÖTT AB - GOTLANDS SLAGTERI AB SVENSKT BUTIKSKÖTT AB - GOTLANDS SLAGTERI AB - 2010 Privatägd verksamhet 100 % Investerat 30 mkr i modernisering av Gotlands Slagteri som styckning, paketering, förädling och övriga faciliteter. Nytt varumärke

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MATRÅD 6 OKTOBER 2015

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MATRÅD 6 OKTOBER 2015 MINNESANTECKNINGAR FRÅN MATRÅD 6 OKTOBER 2015 Närvarande: Mohamed Al-Abdulla, NA15B Andréas Mauritzon, IVH Sara Kronholm, SMHP Martyna Gajewska, ES14B Johnny Wärnlund, VO14 Filippa Rosengren, ES13D Rula

Läs mer

10 mattrender under 2017

10 mattrender under 2017 16 feb 2017 10 mattrender under 2017 Skribent: Vin & Matguiden Har du koll på årets största trender? 1. Ta vara på maten Intresset att välja mat som har mindre miljöpåverkan är något som har ökat under

Läs mer

Genom praktisk tillämpning ska undervisningen ge eleverna möjlighet att erfara olika arbetsuppgifter som förekommer inom dagligvaruhandeln.

Genom praktisk tillämpning ska undervisningen ge eleverna möjlighet att erfara olika arbetsuppgifter som förekommer inom dagligvaruhandeln. MAT OCH BUTIK Ämnet mat och butik behandlar hur råvaror och andra produkter inom olika varugrupper i dagligvaruhandeln kan användas, kombineras och tillagas. I ämnet behandlas också grunderna i matlagning

Läs mer

Med Martha mot matsvinn

Med Martha mot matsvinn Med Martha mot matsvinn Översikt - initiativ för minskat matsvinn i åländska livsmedelsaffärer X Tillämpas / Tillämpas delvis O Tillämpas inte S-Market Åtgärd/initiativ 1. Aktiva beställningssystem X 2.

Läs mer

Dagens lektion. Genomgång av Hur man utvärderar. Planering av lunch åk 4. Lektion 3 Vt-17

Dagens lektion. Genomgång av Hur man utvärderar. Planering av lunch åk 4. Lektion 3 Vt-17 Dagens lektion Genomgång av Hur man utvärderar Planering av lunch åk 4 Lektion 3 Vt-17 Syfte: Utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser.

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

MILJÖSMART SKOLRESTAURANG

MILJÖSMART SKOLRESTAURANG Ämne: Biologi, Kemi, Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna förstå hur skolrestaurangen kan minska sin miljöpåverkan. De får även ge förslag på förbättringar

Läs mer

En vecka till start av det nya skolmåltidsavtalet den 1 november

En vecka till start av det nya skolmåltidsavtalet den 1 november Stockholm 2011-10-18 Informationsbrev Sodexo En vecka till start av det nya skolmåltidsavtalet den 1 november Hej, jag som skriver till er heter Thomas Andersson och arbetar som Distriktschef i Sodexo.

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

framtidens mat i västerås

framtidens mat i västerås framtidens mat i västerås Västerås stad vill göra skillnad Framtidens mat ska främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn, ungdomar och äldre och med hänsyn till miljön och klimatet. En av mänsklighetens

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter:

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter: Måltidspolicy Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2013-10-24 125 Ansvar för revidering: kommunstyrelsen Gäller för: Giltighetstid: Ersätter: Karlskrona kommun och dess bolag tills vidare Kostpolicy

Läs mer

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling Medelåldersdröm blir framgångssaga En passion för bakning, en strävan efter att driva en egen verksamhet och en vilja att förverkliga detta i form av ett café. Så har Milo Kaléns dröm realiserats sedan

Läs mer

RAPPORT2013. Konsumentföreningen Stockholm. Konsumenten om kylskåpstemperatur och hållbarhetsmärkningar. - Uppföljning av 2011 års enkät

RAPPORT2013. Konsumentföreningen Stockholm. Konsumenten om kylskåpstemperatur och hållbarhetsmärkningar. - Uppföljning av 2011 års enkät RAPPORT2013 Konsumentföreningen Stockholm Konsumenten om kylskåpstemperatur och hållbarhetsmärkningar - Uppföljning av 2011 års enkät Attitydundersökning KfS December 2013 För mer information: Louise Ungerth,

Läs mer

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Policy Beslutad av kommunfullmäktige, 104 Framtagen av kostcheferna Susanna Bengtsson och Jens Modéer Uppdaterad: Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Ett utskrivet exemplar är alltid en

Läs mer

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Hem- och Livet i hem och hushåll har en central betydelse för människan. Våra vanor påverkar såväl individens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om arbete i hem och hushåll ger människor

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

Underlag för dig som vill förbereda frågorna om. service & pedagogik, samt miljöpåverkan

Underlag för dig som vill förbereda frågorna om. service & pedagogik, samt miljöpåverkan CHECKLISTA Nivå 2 Underlag för dig som vill förbereda frågorna om service & pedagogik, samt miljöpåverkan Denna checklista innehåller frågor som, beroende på skolans förutsättningar, kan behövas förberedas

Läs mer

Svenskmärkning AB

Svenskmärkning AB Svenskmärkning AB Kriterier för förtroende Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Odling sker i Sverige All förädling och packning sker i Sverige För varor med flera ingredienser gäller särskilda

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef Fastställd av kommunfullmäktige 2018-04-23 24 Uppdateras före 2022-04-23 Dokumentansvarig: Kostchef 1 Syfte och bakgrund Grästorps kommun erbjuder matgästerna goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider

Läs mer

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy Sida 2 (6) Innehåll Inledning 3 Syfte 3 Gemensamt för kost och måltider 3 Kvalitet och utförande 4 Kunskap och kompetens 4 Miljö och hållbar utveckling 4 Måltider

Läs mer

FINALISTER 2018 Årets Butik

FINALISTER 2018 Årets Butik FINALISTER 2018 Årets Butik Finalister 4 Ica Kvantum Landvetter 7 Östenssons Skänninge 8 Ica Maxi Nacka VANA VINNARE En butik där personalen får leda sig själva, ta egna initiativ, vara kreativa och utvecklas

Läs mer

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist Orkla Matbarometer 2016 Jeanette Bergquist Hälften av befolkningen i de nordiska länderna är överviktiga Finländarna har den största andelen personer med högt BMI Det är män och personer i medelåldern

Läs mer

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Livet i hem och familj har en central betydelse för människan. Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Ta vara på ögonblicken

Ta vara på ögonblicken Pressmaterial IKEA katalogen 2016 kontakt: press.sto@ikea.com Ta vara på ögonblicken Ta vara på ögonblicken Årets IKEA katalog är tillägnad ett tema som skapar mänsklig gemenskap på ett naturligt sätt.

Läs mer

Är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat.

Är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Hej! Vem är jag Är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Hemma lagar vi ofta mat tillsammans. Min 4 åriga dotter gillar att stå i köket

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014 En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet B1 Sammanfattning För femte året i följd har Svensk Digital Handel (tidigare Svensk Distanshandel) tagit fram rapporten Digital

Läs mer

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober Mindrematsvinn.nu Fråga 1. Hur arbetar din kommun/stadsdel för att minska matsvinn (förvaring, beredning, servering, tallrik, beställning- och leveransrutiner)?

Läs mer

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla!

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Välkommen Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Varmt välkomna till oss! /Kenneth och Daniel Med maten och kunden i fokus! Nu har vi öppnat! Välkommen till Uddevallas nya matbutik där färska och fina

Läs mer

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Det utmärkta matrådet! Så påverkar du maten på din skola Det här är ett matråd Varje skola

Läs mer

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2015-10-14, 164 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-08-24, 107 (2015-278) Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

Klimatanpassa din matlagning

Klimatanpassa din matlagning Klimatanpassa din matlagning Varje tallrik räknas. Att klimatanpassa ditt kök är kanske den bästa miljöinsats du kan göra. Och det fina är att det varken är svårt eller omständligt. Med vårt initiativ

Läs mer

En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider

En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider Innehållsförteckning Förord Samarbete är nyckeln till hållbara måltider...3 Kapitel 1 Om Fazer Food Services arbete...4 Målet är smakupplevelser

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg Reviderad Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-10-26, 117 Diarienummer: 2015/215 10 För revidering ansvarar: Skol- och barnomsorgschefen och vård-

Läs mer

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket.

Läs mer

Engagerade unga och medgörliga föräldrar

Engagerade unga och medgörliga föräldrar Engagerade unga och medgörliga föräldrar Störst engagemang styr hushållsinköpen. Samtliga resultat och slutsatser häri presenterade är copyrightskyddade och får ej spridas externt utan Ungdomsbarometerns

Läs mer

hem- och konsumentkunskap

hem- och konsumentkunskap Hem- och konsumentkunskap Kurskod: SGRHEM7 Livet i hem och hushåll har en central betydelse för människan. Våra vanor påverkar såväl individens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om konsumentfrågor

Läs mer

Miljö. Ekonomi. Avfall. morötter mot matsvinn

Miljö. Ekonomi. Avfall. morötter mot matsvinn Miljö Ekonomi Avfall morötter mot matsvinn REAGERA mot mindre matsvinn Med engagemang, kunskap och vördnad för vår mat kan vi tillsammans minimera den mängd livsmedel som går till spillo. Storhushållens

Läs mer

Konsumentföreningen Stockholm. Enkätundersökning. Juni 2011

Konsumentföreningen Stockholm. Enkätundersökning. Juni 2011 RAPPORT2011 Konsumentföreningen Stockholm Doggy bag - en god miljögärning eller bara pinsamt? Enkätundersökning Juni 2011 För mer information: Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, 08-714 39 71,

Läs mer

Kasta mindre mat FOTO: GETTYIMAGES. Guide till miljövänlig och lönsam köksdrift

Kasta mindre mat FOTO: GETTYIMAGES. Guide till miljövänlig och lönsam köksdrift Kasta mindre mat FOTO: GETTYIMAGES Guide till miljövänlig och lönsam köksdrift Förebygga matsvinn Den här guiden innehåller praktiska tips om hur storhushåll kan förebygga och reducera matsvinn. Guiden

Läs mer

Minskat matsvinn. Hållbara måltider i Örebro län 2015.03.30 Elsa Fries

Minskat matsvinn. Hållbara måltider i Örebro län 2015.03.30 Elsa Fries Minskat matsvinn Hållbara måltider i Örebro län 2015.03.30 Elsa Fries Min resa Hemma i köket HR 2005 Ekocafét Kock, fiskeboda Kostvetarprogrammet, Uppsala Universitet Uppsala Nya Tidning Elsas hälsa Dyraremat,nu!

Läs mer

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 Kostpolicy Norrtälje kommun Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 1 Vår vision är att erbjuda goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas nära gästen och bidrar till hållbar utveckling. Inledning

Läs mer

Matlagning vår tids identitetsmarkör

Matlagning vår tids identitetsmarkör Matlagning vår tids identitetsmarkör Svensken höjer sin status i köket Matlagning är hetare än någonsin. Tv-tablåerna är fyllda med olika matlagningsprogram, allt fler bloggar om sin matlagning och Instagram

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Beslutad i: Barn- och ungdomsnämnden Uppdaterad: 2014-10-22 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Måltidsriktlinjer. För barn- och utbildningsnämndens verksamheter. PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

Måltidsriktlinjer. För barn- och utbildningsnämndens verksamheter. PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(8) Måltidsriktlinjer För barn- och utbildningsnämndens verksamheter. PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN Regionledningen Skåne har beviljat projektmedel för samverkansprojekt Främja hälsosamma levnadsvanor

Läs mer

KISTA SKOLOR. Kista Grundskola Kvarnbackaskolan Husbyskolan Husbygårdskolan Oxhagskolan INFORMATIONSFOLDER

KISTA SKOLOR. Kista Grundskola Kvarnbackaskolan Husbyskolan Husbygårdskolan Oxhagskolan INFORMATIONSFOLDER KISTA SKOLOR Kista Grundskola Kvarnbackaskolan Husbyskolan Husbygårdskolan Oxhagskolan INFORMATIONSFOLDER MATEN TILLAGAS I KÖKET PÅ KISTA GRUNDSKOLA Maten som serveras på din skola lagas i köket på Kista

Läs mer

Uppföljning. av "Bättre måltider för äldre" Social- och omsorgskontoret. Rapport

Uppföljning. av Bättre måltider för äldre Social- och omsorgskontoret. Rapport Social- och omsorgskontoret Rapport 2017-01-12 Uppföljning av "Bättre måltider för äldre" Tove Bergek Kvalitetsutvecklare Staben Telefon (direkt): 08-523 03 592 E-post: tove.bergek@sodertalje.se 2 (6)

Läs mer

Kostpolicy för Haninge kommun

Kostpolicy för Haninge kommun Kostpolicy för Haninge kommun Dokumenttyp: Styrdokument Dokumentnamn: Kostpolicy för Haninge kommun Beslutat datum: 2017-06-14 Gäller från datum: 2017-06-26 Beslutat av: Kommunstyrelsen 159 Ansvarig förvaltning

Läs mer

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Innehåll Hållbarhetsrapport 1 Affärsmodell 2 Fokus kring hållbarhet 2 Miljö-, Etik-, och samhällsfrågor 3 Uppförandekod 3 Miljömässigt ansvarstagande 4 Systematiskt

Läs mer

Kostprogram för utbildningsförvaltningens gymnasieskolor Kostprogrammet för utbildningsförvaltningens gymnasieskolor utgår i huvudsak från

Kostprogram för utbildningsförvaltningens gymnasieskolor Kostprogrammet för utbildningsförvaltningens gymnasieskolor utgår i huvudsak från Kostprogram. för Angeredsgymnasiet, Bräckegymnasiet, Burgårdens utbildningscentrum, Frölundagymnasiet, Hvitfeldtska gymnasiet, Katrinelundsgymnasiet, Munkebäcksgymnasiet och Vingagymnasiet Kostprogram

Läs mer

NOLATO MEDITECH. Vi skapar en verksamhet i världsklass

NOLATO MEDITECH. Vi skapar en verksamhet i världsklass NOLATO MEDITECH Vi skapar en verksamhet i världsklass Kunden i fokus Medical Excellence utgår från Nolatos vision: Hållbar utveckling Design av processer Minska slöserier Miljöhänsyn Kundvärde Kompetens

Läs mer

Sveriges bästa sjukhusmat Information till Medborgarutskottet

Sveriges bästa sjukhusmat Information till Medborgarutskottet Sveriges bästa sjukhusmat 20181017 Information till Medborgarutskottet Succéförbättring på bara två år Nationella patientenkäten 2012 Nationella patientenkäten 2014 Det var så här. Vi var totalt nedskrivna

Läs mer

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER 2017-04-03 MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER Underlag till förslag till samarbete mellan Vadstena, Ödeshögs och Boxholms kommuner gällande närproducerade livsmedel. Bakgrund Vadstena

Läs mer

Syfte ämnesspecifika förmågor som eleverna ska utveckla genom undervisningen.

Syfte ämnesspecifika förmågor som eleverna ska utveckla genom undervisningen. Pedagogisk Planering Ämne: Hem- och konsumentkunskap Lokal Pedagogisk Planering: ÅK 9 Tema: Jag gör medvetna val. Tid: Syfte ämnesspecifika förmågor som eleverna ska utveckla genom undervisningen. Utveckla

Läs mer

Inget försvinner allt bara sprids. Avfallsförebyggande i den privata sektorn

Inget försvinner allt bara sprids. Avfallsförebyggande i den privata sektorn Inget försvinner allt bara sprids Avfallsförebyggande i den privata sektorn Incitament för avfallsförebyggande Den privata sektorn: Består av organisationer, företrädelsevis företag, som drivs i vinstsyfte

Läs mer

Yrkesintroduktion RL, Bageri och konditori

Yrkesintroduktion RL, Bageri och konditori Yrkesintroduktion RL, Bageri och konditori 2019-04-23 Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en yrkesinriktad utbildning för

Läs mer

KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL

KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL ÖVERGRIPANDE MÅL Skollunch ska erbjudas utan avgift till alla elever som är antagna

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket.

Läs mer

STOCKHOLMS INNERSTAD. Ynglingagatan 16, City 600 kvm. Unikt läge i Hagastaden! Yta: 600 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Getingen 15

STOCKHOLMS INNERSTAD. Ynglingagatan 16, City 600 kvm. Unikt läge i Hagastaden! Yta: 600 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Getingen 15 Unikt läge i Hagastaden! Yta: 600 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Getingen 15 Sidan 1 (7) Om lokalen Lokal med egen entré från gatan, passar utmärkt till butik/showroom och kontor. Bra takhöjd

Läs mer

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall?

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall? Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013 1 workshop pilot + 11 workshop ca 200 deltagare Matkonsult/Projektledare Cecilia Sassa Corin Hushållningssällskapet Tel 0521-72 55 61 cecilia.corin@hushallningssallskapet.se

Läs mer

MINSKA MATSVINNET! Tips och åtgärder för alla led i livsmedelskedjan

MINSKA MATSVINNET! Tips och åtgärder för alla led i livsmedelskedjan MINSKA MATSVINNET! Tips och åtgärder för alla led i livsmedelskedjan = matavfall MATSVINN ÄR EN DEL AV MATAVFALLET matsvinn Matsvinn är mat som skulle kunna ha ätits om maten behandlats annorlunda och

Läs mer

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö Tjörns tids AB BUDGET Beslutad 2018-12-20 25 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns tids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av Orust kommun och Tjörns kommun producera, servera och leverera

Läs mer