SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA"

Transkript

1 SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA SÅ MAXIMERAR DU MEDIEUTFALLET PÅ DIN ORT SKAPA UPPMÄRKSAMHET PÅ SKOLANS DAG! Skriften du har i din hand ger tips och råd från Lärarnas Riksförbund inför mötet med journalister på Skolans Dag. Den är riktad till Lärarnas Riksförbunds lokala företrädare som på Skolans Dag har till uppgift att skapa opinion och föra fram vårt budskap i lokalmedia.

2 1 SKOLANS DAG 2014: EN VIKTIG DEL AV VALRÖRELSEN Skolans Dag 2014 inträffar FEM DAGAR FÖRE RIKSDAGSVALET. Det innebär att det Lärarnas Riksförbund kommunicerar denna dag kan bli en viktig del i valrörelsens slutskede. Skolan kommer att debatteras av politiker på lokal och central nivå. Vi vet att allt fler väljare bestämmer sig allt senare. Detta gäller inte minst förstagångsväljarna många av era elever. På nationell nivå kommer Lärarnas Riksförbund att arrangera en stor skolpolitisk debatt på Skolans Dag. Partiernas skolpolitiker finns för att svara på lärarnas och elevernas frågor. DEBATTEN GÅR ATT FÖLJA DIREKT PÅ SVT2 eller lr.se/live klockan den 9 september. POLITIKERNA I DIN KOMMUN VILL SÄKERLIGEN SYNAS I MEDIA under sista delen av valrörelsen och vill komma i kontakt med sina väljare. Här erbjuder Lärarnas Riksförbund dem ETT UNIKT SÅDANT TILLFÄLLE. Tanken är att vi på flera orter ska arrangera politikerdebatter på Skolans Dag. Förhoppningsvis har ni alla redan bjudit in politikerna till en debatt den 9 september, annars är det brinnande hög tid att göra det nu. Den här broschyren är till för dig som vill engagera dig och göra skillnad på Skolans Dag. Här kan du läsa om hur du arrangerar en lokal politikerdebatt, skickar pressmeddelanden och håller pressträff mot lokal media.

3 2 FÅ I VÄG ETT INTRESSANT OCH VÄLTAJMAT PRESSMEDDELANDE För att få en medialt lyckad politikerdebatt är det viktigt att media får korrekt information om VAR och NÄR debatten äger rum, samt VILKA som medverkar. Skicka pressmeddelandet till en UPPDATERAD MEDIELISTA ett par dagar innan själva debatten. Tänk på att få med alla lokaltidningar, lokalradio och lokal tv i din region samt om du har egna journalistkontakter, se till att de också får informationen. Skriv kort, aldrig mer än en A4. Exempel på press inbjudan: Malmö den 6 september 2014 Pressinbjudan: Så ska Malmös elever höja resultaten Välkommen på sista skoldebatten innan valet! På tisdag den 9 september arrangerar Lärarnas Riksförbund en politikerdebatt i Malmö där skolan är i fokus. Debatten inleds med en pressträff där Catharina Niwhede, kommunföreningens ordförande, Lärarnas Riksförbund, Malmö, presenterar den nya rapporten Så lyckas eleverna i Malmö förbättra sina kunskapsresultat. Följande politiker deltar: Anders Rubin (S), Kommunalråd med beredningsansvar för skolan, Anna Adell (M), Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Var? I stora aulan på Malmö Borgarskola När? Tisdagen den 9 september klockan 13:00-14:00 I publiken finns gymnasieelever i årskurs 3 som är med och ställer frågor till politikerna. Moderator är Catharina Niwhede. Media är välkomna under pressträffen och under hela debatten, och har självklart möjlighet att ställa frågor. För mer information kontakta:

4 3 PRESENTERA EN NY RAPPORT Som brukligt är på Skolans Dag planerar vi på riksplanet att släppa en ny rapport denna dag. Denna nya rapport innehåller NYHETER SOM ÄR SPECIFIKA FÖR DIN ORT. Det innebär att du kan presentera den lokalt med lokala siffror och exempel. På så sätt blir den intressant för lokalmedia att rapportera om. FÖR ATT FÅ BÄSTA MÖJLIGA SPRIDNING på denna rapport och få största möjliga uppmärksamhet lokalt kan man göra på flera sätt. Ett sätt som vi har tillämpat förut är att hålla i en PRESSTRÄFF, skicka ut ett PRESSMEDDELANDE samt ha en DEBATTARTIKEL inne i lokaltidningen. Presentera rapporten kort, maximalt 15 minuter och lyft fram det mest intressanta. Låt journalister ställa frågor. Ta med ett antal exemplar att dela ut på plats. Om du har politikerdebatt, kan det vara schyst att ge politikerna rapporten på mejl dagen innan så de också kan bemöta frågor från journalister om hur deras parti ser på utvecklingen. Eftersom vi tänker oss ett centralt/nationellt nyhetssläpp morgonen den 9 september är det jätteviktigt att INGET FÅR KOMMA UT OFFENTLIGT INNAN DESS. Detta gäller självklart alla kommuner. Om du vill skicka in din debattartikel innan eller informera politikerna måste du vara tydlig med att det är embargo till morgonen den 9 september.

5 4 SÄLJ IN EN NYHET: VÅGA RINGA DIREKT TILL EN REDAKTION När ska man kontakta en journalist? Hur gör man och vad säger man? Varje gång Lärarnas Riksförbund presenterar en ny rapport, har ett utspel eller en debattartikel som publiceras till exempel på DN Debatt, är det ett TILLFÄLLE ATT STICKA UT HAKAN LOKALT. När det till och med är så att det finns LOKALA SIFFROR, UNIKA FÖR DIN KOMMUN, är det ett tillfälle vi inte har råd att missa. I alla fall inte om vi vill lyckas med vår lokala opinionsbildning. Detta har vi alltid i samband med bland annat lönerapporten och Skolans Dag. Om du inte har tid att skriva och förankra en debattartikel, sparar du tid genom att ringa upp din lokaltidning direkt och LÄMNA ETT NYHETSTIPS. Detta brukar vara uppskattat på de flesta tidningsredaktioner. Ring och be att få prata med nyhetschefen eller en reporter som är intresserad av skolan. Du kan enkelt titta i tidningen en vecka bakåt och se efter vem som skrivit om skolan och kontakta reportern direkt. EN BRA INGÅNG: Hej, jag ser att du tidigare skrivit om skolan. Jag har en nyhet som du kanske skulle vara intresserad av?. Tala om att du har en ännu opublicerad siffra för kommunen och berätta att du gärna ställer upp på en intervju. Om inte just den personen är intresserad, kan du gå vidare till RADIO och LOKAL TV. Vips har du skaffat dig nya journalistkontakter, visat att du är på hugget och då är det större chans att du själv blir uppringd då journalisten letar efter någon lärare att intervjua eller söker kontakt med förbundet. Att ringa är ett effektivare sätt att få ut nyheter än att sätta sig ner och skriva. Det har även andra fördelar att synas på nyhetsplats och inte bara på debattplats. Som nyhet blir det mer objektiv fakta och tas emot därefter. Om journalisterna vet att det på Lärarnas Riksförbund, eller på någon viss skola, finns någon som kan och vill uttala sig begripligt om skolfrågor så kommer de att söka vederbörande när sådana uttalanden efterfrågas. Journalister lär sig snabbt vilka som är duktiga och vilka som kan sin sak.

6 5 SKRIV EN SLAGKRAFTIG DEBATTARTIKEL Alla kommunföreningar KOMMER ATT FÅ EN MALLARTIKEL ATT UTGÅ IFRÅN till Skolans Dag. Det är upp till dig att skriva om den så att du tycker att den passar i din kommun. Det intressanta i debattartikeln är DET LOKALA MATERIALET. Det som är specifikt och nytt för din kommun. Det är just det som kan användas för att få ut förbundets övriga budskap: statlig skola, höjda lärarlöner, bättre villkor. Tänk över RUBRIKVALET och skriv en fångande INGRESS. Lyft fram det lokala i ingressen. Artikeln blir mer intressant om du kan ta med ett lokalt exempel och knyta an till en pågående lokal debatt. Skriv inte för långt, kring tecken brukar vara lagom. Artiklarna undertecknas av kommunföreningens ordförande samt förbundsordförande Bo Jansson. Det är alltid väl använda minuter att ringa debattredaktören och tala om att det är Skolans Dag och att du har en ny debattartikel med ny lokal vinkel. Du kan alltid ha önskemål om publiceringsdag och lyfta fram argument för detta, även om tidningen själv bestämmer om och när artikeln publiceras.

7 6 UTNYTTJA KRAFTEN I SOCIALA MEDIER Sociala medier är redan en viktig arena att synas på. Börja redan nu med att bekanta dig med de olika medierna. Är du helt ny på detta område kan du läsa lite om det på PÅ FACEBOOK FINNS LÄRARE OCH VÅRA MEDLEMMAR. På Twitter finns journalister, politiker och andra debattörer men även en hel del lärare. På Instagram finns ungdomar under 25 år, och många av dessa är förstagångsväljare. ANVÄND HASHTAG #skolansdag, #skolvalet2014 och #skolanförst. Engagera dina vänner, bekanta och andra kontakter och berätta att det är Skolans Dag. Länka till nyheter du själv fått publicerade eller till förbundets riksrapport. Skriv pang på rödbetan, med korta rubriker och färdiga citat. Kanske har du redan en blogg? Skriv ett blogginlägg om du har en blogg på lrbloggar.se. De lokala webbplatserna på lr.se är också en viktig arena att använda. Publicera lokala siffror och exempel på riksnyheter. Kommentera. ANVÄND ALLA TILLGÄNGLIGA ARENOR FÖR ATT FÅ UT DITT BUDSKAP. Kombinationen blogg, lokal webbplats och sociala medier är oerhört kraftfullt tillsammans med traditionell opinionsbildning. Du kan få hjälp att starta en blogg och lokal webbplats genom att kontakta redaktionen på

8 7 FOKUS PÅ BUDSKAPET: ATT TÄNKA PÅ UNDER EN INTERVJU BESTÄM DIG INNAN VILKET BUDSKAP DU VILL FÅ UT. Lite tillspetsat så är det journalisten som bestämmer frågorna, men du som bestämmer svaren! Fundera inför mediekontakten på vad du och Lärarnas Riksförbund vill ha ut. VILKEN RUBRIK vill du se i tidningen? Hur vill du att PÅANNONSEN i radio ska låta? Tro inte att det går att få ut fem olika budskap vid samma tillfälle. Klarar du att få ut ett, ska du vara nöjd. Vissa frågor kanske du inte kan eller vill svara på. Gör då inte det! Men tala om varför du inte kan eller vill svara. Se intervjun som ett tillfälle att få ut budskapet. Det är inte så att journalisten försöker sätta dit dig. Om du får en besvärlig fråga som du faktiskt inte kan svara på, är det helt okej att säga att du vill återkomma med svaret. Lärarnas Riksförbunds HUVUDBUDSKAP är: Kommunerna klarar inte av att ge Sverige en likvärdig utbildning. Vi kräver att staten tar ett huvudansvar! Varför? Här är VÅRA TRE HUVUDARGUMENT: LIKVÄRDIGHET. Möjligheterna att nå kunskapsmålen ska inte bero på om man kommer från en studievan familj eller om man råkar bo i en kommun som satsar tillräckligt på skolan. Ändå är det just så det ser ut i dag. Kommunerna och friskolorna har inte lyckats att skapa en skola som kompenserar för att alla har olika förutsättningar från början. En nationell kunskapsskola är en

9 skola där elever får likvärdiga möjligheter oavsett vilken kommun man bor i. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor. Alla elever ska få samma chans. I dag satsar olika kommuner olika mycket på skolan. KUNSKAP. Svenska elevers kunskaper blir allt sämre, det har vi sett i flera mätningar. Kommunerna har svårt att prioritera skolan och ta ansvar för att höja elevernas resultat. Höjda kunskapsresultat förutsätter ett seriöst, långsiktigt och finansiellt stabilt ansvar och ledarskap för skolan. I dag lider svensk skola av otydlighet i ansvar och dubbelkommando i styrning. Kommuner och friskolekoncerner är huvudmän, men staten sätter ramar och mål. Det har lett till att ingen har tagit helhetsansvar för skolan. Kommuner och staten skyller på varandra, medan skolorna inte kan arbeta effektivt för att höja kunskapsresultaten. LÄRARNA. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Skolan behöver fler bra lärare. Att lärarna får bättre villkor och förutsättningar är nyckeln till förändring. För att vända kunskapstappet och ge alla elever samma chans måste lärarna och rektorerna få bättre förutsättningar för att lägga upp och genomföra undervisningen. Det är i klassrummet som förändringen måste ske. Ändå har läraryrket blivit allt mindre attraktivt. Kraven på annat än undervisning har ökat, samtidigt som möjligheterna till kompetensutveckling är dåliga. Löner, villkor och status är alltför låga. Förutsättningarna att hålla bra undervisning är ofta alltför begränsade tidsmässigt eller resursmässigt. Det har gjort att alltför få vill bli lärare, och att alltför många som är lärare är frustrerade. Uppvärdera läraryrkets status genom bättre villkor och högre löner. Låt lärarna bli anställda av staten. En nationell kunskapsskola förutsätter en rejäl satsning på att höja läraryrkets attraktivitet.

10 8 BUDSKAPSPLATTFORM: NATIONELL KUNSKAPSSKOLA I SAMMANFATTNING HUVUDBUDSKAP PROBLEMETABLERING: Det är allvar nu. Svensk skola befinner sig i en djup kris. Lärare och rektorer får inte de förutsättningar som krävs för att vända svenska elevers kunskapstapp. Kommunerna har misslyckats med att höja kunskapsresultaten och att ge alla elever samma chans. ÖNSKAD FÄRDRIKTNING: Nu behövs en ny, samlad, nationell styrning och finansiering av den svenska skolan. RISK 1: Annars riskerar många andra förslag, reformer och vallöften för skolan att förfelas för att många kommuner inte genomför dem. LÖSNING: Om staten tar ett ökat ansvar för att skjuta till och fördela resurser, samtidigt som lärare och rektorer får hela ansvaret för själva undervisningen, kan vi vända utvecklingen för alla elever i den svenska skolan. Nu behövs nya politiska initiativ för en nationell kunskapsskola. Därför bjuder vi in till en nationell samling kring en tydligare styrning och mer likvärdig finansiering av den svenska skolan. RISK 2: Det är viktigare än att kommunpolitiker och kommunbyråkrater får klamra sig fast vid makten över skolan. KORTBUDSKAP: Det är allvar nu. Svensk skola befinner sig i en djup kris. Därför bjuder vi nu in till en nationell samling för en tydligare styrning och mer likvärdig finansiering av skolan.

11 BESVÄRLIGA FRÅGOR OCH MÖJLIGA SVAR Fråga: Behöver skolan verkligen en till stor omorganisation? Argumentet att skolan behöver inte en stor omorganisation håller inte. Det blir en ombildning för byråkrater, inte för lärare och elever. I klassrummet blir reformen inte krånglig eller svår att genomföra. Det blir bara mer likvärdigt, tydligare ledarskap och hållbar finansiering. Det är hela förändringen för oss och den välkomnar vi. Vad skolan behöver nu, är inte att riksdag och regering lutar sig tillbaka medan kommunpolitiker och byråkrater klamrar sig fast vid makten över skolan. Kommunerna har misslyckats. Likvärdigheten minskar och kunskapsresultaten fortsätter att falla. Nu behövs en tydlig och samlad nationell styrning av den svenska skolan för att få den på rätt kurs igen. Fråga: Är lösningen ett återförstatligande? Kommunerna har visat att man inte klarar av att vara huvudman för skolan. Det är oansvarigt att låta 290 olika kommuner fortsätta misslyckas med att vända kunskapsresultaten eller ge alla elever samma chans. Svensk skola behöver vare sig gå tillbaka till 1980-talets detaljstyrda skola eller stå och stampa med 1990-talets kommunskola. Nu behövs en ny, likvärdig och kunskapsinriktad nationellt sammanhållen skola för 2020-talet. Om staten står för styrning och finansiering, så kan skolorna själva lärare och rektorer stå för själva undervisningen. Fråga: Vad hjälper det om alla lärare är anställda av staten? Vem som ansvarar för lärarna är inte det viktiga. Det viktiga är att alla skolor och elever får likvärdiga möjligheter, att resurser fördelas efter behov, och att vi får en samlad styrning av svenska skolan så att satsningar och reformer för att vända kunskapstappet verkligen genomförs. Fråga: Men räcker inte alla de förslag för att vända utvecklingen i den svenska skolan som såväl regeringen som oppositionen nu har presenterat? Det är bra att partierna på riksplanet nu vill satsa på lärarna och skolan. Många av förslagen är bra. Men dels saknas satsningar som verkligen skulle göra så att fler vill vara lärare i den svenska skolan, dels kommer tyvärr många av de förslag som har presenterats att förfelas om 290 olika kommuner ska få ansvar för att genomföra dem.

12 INFÖR SKOLANS DAG: SÅ HÄR KAN DU OCH DINA ELEVER ENGAGERA ER PÅ SKOLANS DAG! FORM: ERIK UPPENBERG ANDRA UPPLAGAN 300 EX Engagera ELEVERNA genom att låta dem titta på den direktsända NATIONELLA DEBATTEN PÅ SVT2 eller lr.se/live klockan 13:00 14:00 den 9 september Engagera andra MEDLEMMAR i din kommun genom utskick och genom er egen hemsida BESTÄLL SKOLANS DAG-MATERIAL på lr.se/webbutik! Sätt upp AFFISCHER och dela ut METROBILAGAN, FLYERS och BROSCHYRER på din skola. Du kan också SKRIVA UT AFFISCHER direkt på skolvalet2014.se/agera/posterian Sprid budskapet via sociala medier se punkt 6 i denna broschyr HAR DU FRÅGOR? Har du frågor kring mötet med media? Kontakta Frida Ekberg, pressansvarig Skolans Dag. Telefon , SKRIV UNDER: SKOLVALET2014.SE DISKUTERA: #SKOLVALET2014 Ett initiativ och en kampanj från Lärarnas Riksförbund. Sveavägen 50 Box 3529 SE Stockholm Tel

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Mediearbetets grunder Välkomna!

Mediearbetets grunder Välkomna! Mediearbetets grunder Välkomna! Klara Ahlqvist-Gustafsson Obstinator AB Tel: 070-740 72 09 Mail: Lördag 4 juni Hålltider: 10.00-11.30 Medias grundläggande funktionssätt Så funkar media! Vad som utgör en

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet Juli 2011 Bakgrund Regeringen har sedan 2006 utrett

Läs mer

UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN

UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN UPP TILL BEVIS! Skolan och jobben kommer att vara den viktigaste frågan under denna mandatperiod. Dessa två politikområden hänger ihop. Om

Läs mer

Policy för kontakter med massmedier

Policy för kontakter med massmedier Policy för kontakter med massmedier INNEHÅLLSFÖRTECKNING Så arbetar journalister... 6 Riktlinjer vid mediekontakter.... 7 Rutiner vid journalistkontakter.... 9 Kriskommunikation... 12 Offentlighet och

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Använd mindre plast för havens och hälsans skull

Använd mindre plast för havens och hälsans skull Debattartikeln är en argumenterande text där man tar ställning i en fråga och med hjälp av tydliga och sakliga argument försöker övertyga andra att hålla med. Debattartikeln är vanlig i dagstidningar,

Läs mer

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014 Sociala medier #val14 #svpol #eupol #ep2014 Samtalens betydelse är beroende av hur väl de samverkar med annan väljarpåverkan Samtal Arrangemang Direktkontakt Webb/ Sociala medier Väljare 2014 Media Direktreklam

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Populärt på internet. 56 Kampanjguide

Populärt på internet. 56 Kampanjguide Populärt på internet Omsättningen på vad som är inne på nätet är ganska stor. Nedan finns ett par populära webbplatser och så kallade communities (nätmötesplatser) där det finns möjlighet att bedriva kampanj

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor Debattartiklar rutiner och tips Januari 2015 Debattartiklar är ett av de verktyg vi använder för att nå ut med våra frågor och opinionsbilda i de frågor vi arbetar med. Många inom organisationen anställda,

Läs mer

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening 2014 MARKNADSFÖRING INNEHÅLL 1 MEDIA... 3 2 ANNONSER... 4 3 SOCIALA MEDIER OCH WEBBEN... 5 4 TRYCKSAKER... 7 5 KOM IHÅG-LISTOR...

Läs mer

- Varför vill ni ändra på något? Finns det bättre alternativ ni kan föreslå till det ni vill ändra på?

- Varför vill ni ändra på något? Finns det bättre alternativ ni kan föreslå till det ni vill ändra på? Påverka! Hur påverka? Att påverka saker som besluts och ändra på olika saker känns ibland svårare än det egentligen är. Då man vill påverka lönar det sig ofta att följa en enkel modell: 1. Samla argument:

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

NyföretagarCentrum Hur syns vi i medierna?

NyföretagarCentrum Hur syns vi i medierna? NyföretagarCentrum Hur syns vi i medierna? Uppdaterad i maj 2011 Massmedier och NyföretagarCentrum Mångfald av medier Ingångar till medier Kontaktvägar till medier Personlig kontakt viktigast Pressmeddelande

Läs mer

Att arbeta med media

Att arbeta med media Att arbeta med media Arbeta med media Syns du inte finns du inte. Ett talesätt som i många fall äger sitt berättigande. Ett sätt att synas mer som förare, arrangör eller förening är att figurera i media.

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Unga i media Vi pratar om dem men sällan med dem

Unga i media Vi pratar om dem men sällan med dem 1 Unga i media Vi pratar om dem men sällan med dem Unga får sällan komma till tals i mediernas dagliga rapportering. Och ofta talar vuxna om unga, men de får sällan själva uttala sig. Det visar en ny undersökning

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Digital strategi för Miljöpartiet

Digital strategi för Miljöpartiet 2012-03-12 Digital strategi för Miljöpartiet Bakgrund Vår webbplats ska förnyas och i processen med att upphandla en ny dök frågan upp om vilket syfte den skulle ha i relation till övrig webbnärvaro. I

Läs mer

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner före 2018. Vårt mål är att halvera andelen obehöriga till

Läs mer

Har lärarrösten tystnat i skoldebatten? Skoldebatten i medierna under våren 2014 2014.06.24

Har lärarrösten tystnat i skoldebatten? Skoldebatten i medierna under våren 2014 2014.06.24 Har lärarrösten tystnat i skoldebatten? Skoldebatten i medierna under våren 2014 2014.06.24 Syfte och avgränsningar Syfte och förutsättning: Den svenska skolan är ständigt aktuell, så väl medialt som i

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) 135 HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2014-428 Bilden av och förtroendet

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier En lathund Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många av Svenska kyrkans anställda använder dagligen

Läs mer

Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen.

Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen. Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen. EM på hemmaplan 26 januari 1 februari avgörs EM i Stockholm. Bjud in dina nära och kära att uppleva konståkningens världsstjärnor och våra medaljhopp

Läs mer

LÄRARFACKLIGT. Nu drar vi igång valkampanjen: VALKAMPANJ: SÄTT UPP VÅR AFFISCH! KOM IGÅNG MED SOCIALA MEDIER 3 SNART TAR DU ÖVER WEBBEN!

LÄRARFACKLIGT. Nu drar vi igång valkampanjen: VALKAMPANJ: SÄTT UPP VÅR AFFISCH! KOM IGÅNG MED SOCIALA MEDIER 3 SNART TAR DU ÖVER WEBBEN! Värva en kollega till Lärarförbundet. lararkanalen.se. Med hopp om ditt stöd! LÄRARFACKLIGT NR 2 FÖR DIG SOM ÄR OMBUD I LÄRARFÖRBUNDET FEBRUARI 2014 Nu drar vi igång valkampanjen: KOM IGÅNG MED SOCIALA

Läs mer

Storyline och entreprenörskap

Storyline och entreprenörskap Storyline och entreprenörskap Av: Ylva Lundin Entreprenöriellt lärande - ett ord som många pedagoger kämpar med både när det gäller att säga och förstå. Ibland tolkas entreprenörskap som att vi i skolan

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

*Sveriges kommuner och landsting, SKL

*Sveriges kommuner och landsting, SKL Hur mycket tid ska en lärare ha för varje elev? Det är den viktigaste frågan i årets avtalsrörelse mellan lärarna och deras arbetsgivare. För lärarna är svaret självklart. De vill ha tid att möta varje

Läs mer

Det här gör vi 2015. Bilaga till kommunikationsplan

Det här gör vi 2015. Bilaga till kommunikationsplan Det här gör vi 2015 Bilaga till kommunikationsplan Det här är en bilaga till Civilförsvarsförbundets kommunikationsplan och anger aktiviteter som är planerade för 2015. Häftet innehåller tre delar: En

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Referat från seminarium i Almedalen Almedalsveckan, måndagen den 1 juli 2013 Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

Utveckling i antal träffar på ordet korvfestivalen i Google under Q1

Utveckling i antal träffar på ordet korvfestivalen i Google under Q1 Hej! Här kommer en kort rapport om hur Korvfestivalen synts i digitala och sociala kanaler under första kvartalet samt fokus på i mars och själva festivalen. Korvfestivalens synlighet i Google under Q1

Läs mer

Forskare och media lärde känna varandra 9 april 2014

Forskare och media lärde känna varandra 9 april 2014 Forskare och media lärde känna varandra 9 april 2014 Forskare har ofta rollen som antingen förmedlare eller expert i media. Mycket ovanligare är att forskare är granskningsobjekt, åtminstone i svenska

Läs mer

Den politiska bloggvärldens historia - en analys av politiska bloggar 2007 2012

Den politiska bloggvärldens historia - en analys av politiska bloggar 2007 2012 Den politiska bloggvärldens historia - en analys av politiska bloggar 2007 2012 April 2012 Arbetsmarknadsfrågor stora bland politiska bloggar Unionen anser att bloggar och andra sociala medier är rätt

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

2014-03-12. Läxhjälp i skolan för alla

2014-03-12. Läxhjälp i skolan för alla 2014-03-12 Läxhjälp i skolan för alla Läxhjälp i skolan för alla Skolan ska se varje elev och tidigt upptäcka den som behöver mer stöd. Alliansregeringen vill stärka kunskapsinriktningen i skolan, med

Läs mer

Chatt för förtroende. Frida Leander, tf presschef Malmö stad

Chatt för förtroende. Frida Leander, tf presschef Malmö stad Chatt för förtroende Frida Leander, tf presschef Malmö stad Judehatet i Malmö Uppdrag granskning 21 januari 2015 I Malmö har det anmäls fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige. Judar där

Läs mer

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen?

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen? Foto: Chris Ryan Vad är en lärare egentligen? Foto: Istockphoto Det här är inte en lärare Som lärare är du ständigt exponerad för omvärlden. Du betraktas och bedöms av eleverna och deras anhöriga, av rektorerna,

Läs mer

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Jonathan Jensen Dejtinghandboken.com Innehåll Inledning... 3 Tips 1: Varför?... 4 Tips 2: Våga fråga... 6 Tips 3: Visa inte allt (på en gång)... 7 Tips

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013?

Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013? Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013? 2013-02-04 Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013 - Från bra till bäst I mer än 20 år har Great Place to Work utvecklat kunskapen

Läs mer

Strategi i sociala medier för att lyfta Region Västerbotten som organisation

Strategi i sociala medier för att lyfta Region Västerbotten som organisation Strategi i sociala medier för att lyfta Region Västerbotten som organisation Vi har i det här arbetet tagit fasta på några av de personlighetsdrag som kännetecknar Region Västerbotten. I uppdragsbeskrivningen

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här.

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Kör igång, och var inte rädd för att begå misstag. Ha alltid i bakhuvudet varför

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier på Malmö högskola

Riktlinjer för sociala medier på Malmö högskola 1(5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsdatum: 2013-04-04 Beslutande/Titel: Rektor Stefan Bengtsson Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig/Funktion: Kommunikationschef Diarienummer:

Läs mer

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket Skolan i Sverige och internationellt Helén Ängmo, överdirektör Skolverket PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap PISA - Resultatutvecklingen i Sverige 2000-2012 520

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Kommunikationspolicy. Eskilstuna Marknadsföring

Kommunikationspolicy. Eskilstuna Marknadsföring Kommunikationspolicy Eskilstuna Marknadsföring Kommunikation är allt vi gör, från hur vi svarar i telefon till vilka kanaler vi väljer. Personliga möten, trycksaker, PR-arbete och snabba sociala medier

Läs mer

Vem bestämde. mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar. Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst

Vem bestämde. mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar. Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst Vem bestämde mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst Vem bestämde mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar Värderingar och

Läs mer

2014 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING. Vem producerar morgondagens nyheter?

2014 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING. Vem producerar morgondagens nyheter? 214 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING Vem producerar morgondagens nyheter? Cisions stora journalist- och kommunikatörsundersökning 214 Vem producerar morgondagens nyheter? Cision genomför

Läs mer

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD Lärarlönelyftet Nyckeln för att vända utvecklingen i den svenska skolan är skickliga och engagerade lärare. Regeringen kommer därför att investera 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft. Syftet är

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

Feministiskt initiativs valanalys - Slutsatser från supervalåret 2014. Antagen av styrelsen 2015-01-17 Kommunikationsansvarig: Amanda Mogensen

Feministiskt initiativs valanalys - Slutsatser från supervalåret 2014. Antagen av styrelsen 2015-01-17 Kommunikationsansvarig: Amanda Mogensen Feministiskt initiativs valanalys - Slutsatser från supervalåret 2014 Antagen av styrelsen 2015-01-17 Kommunikationsansvarig: Amanda Mogensen Syfte och mål Syfte: Valanalysen ska ge svar på vad vi ska

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Policy för information och kommunikation

Policy för information och kommunikation Antagen av fullmäktige 081022 Policy för information och kommunikation Torsås kommun är en politiskt styrd organisation som finns till för medborgarna. Det är deras behov och förutsättningar vi ska se

Läs mer

Maximera närvaron i Almedalen

Maximera närvaron i Almedalen Maximera närvaron i Almedalen #maxaalmedalen @comprendcom @SpringtimePR @halvarsson 1 Tips om Almedalsveckan 2014: Massmöten: Löfven 5500 / snitt 8,5 personer r 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga Procent i vardagen Idén till detta arbete växte fram när författaren, Ulrika Gustafsson, själv bytte bank och funderade på omläggning av lån och nytt sparande. Varför inte göra detta till ett arbetsområde

Läs mer

Kommunikationspolicy. Fastställd av landstingsfullmäktige 2005-09-26. Kommunikationspolicy 1(12)

Kommunikationspolicy. Fastställd av landstingsfullmäktige 2005-09-26. Kommunikationspolicy 1(12) Kommunikationspolicy Fastställd av landstingsfullmäktige 2005-09-26 Kommunikationspolicy 1(12) Innehållsförteckning Landstinget Blekinge en kommunikativ organisation... 3 Policyns syfte... 3 Landstinget

Läs mer

Svenska 9a v 38 49, hösten 2012 (Jane) Olika texttyper

Svenska 9a v 38 49, hösten 2012 (Jane) Olika texttyper Svenska 9a v 38 49, hösten 2012 (Jane) Olika texttyper I detta arbetsområde fokuserar vi på media och dess makt i samhället. Eleven ska lära sig ett kritiskt förhållningssätt till det som skrivs samt förstå

Läs mer

A thread in the web. Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap

A thread in the web. Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap A thread in the web De sociala medierna har de senaste åren revolutionerat all mediekonsumtion. Facebook och Twitter har blivit maktfaktorer och gett politiska rörelser ny kraft. Företagen har också insett

Läs mer

STRATEGIER FÖR SOCIALA MEDIER KONSTEN ATT INTE GÖRA SAMMA SAK I ALLA KANALER. stakston.skl.projekt

STRATEGIER FÖR SOCIALA MEDIER KONSTEN ATT INTE GÖRA SAMMA SAK I ALLA KANALER. stakston.skl.projekt STRATEGIER FÖR SOCIALA MEDIER KONSTEN ATT INTE GÖRA SAMMA SAK I ALLA KANALER stakston.skl.projekt KOMMUNIKATION UR OMVÄRLDENS ÖGON Transparens Kunskapstörst Informationssökande Starka nätverk Värderingsbaserade

Läs mer

Att skriva för webben

Att skriva för webben Att skriva för webben Optimal optimisering Agenda Tio sekunder och ett stort F Nyckeln till framgång Fetstil, rubriker och faktarutor Titlar, Alt-texter och länkar Vad betyder det? Du måste veta vem

Läs mer

Att göra en medieinventering för en lokal klimateffektprofil handledning version 1.0

Att göra en medieinventering för en lokal klimateffektprofil handledning version 1.0 Att göra en medieinventering för en lokal klimateffektprofil handledning En medieinventering är ett steg i att ta fram en lokal klimateffektprofil. Här gör man en genomgång av lokaltidningarna och letar

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Nobelpriset i fysik 2014

Nobelpriset i fysik 2014 Pressrelease (eller pressmeddelande) är en informerande text som företag och organisationer använder sig av för att nå ut med ny information till media, i hopp om att de i sin tur ska skriva eller rapportera

Läs mer

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg innehållsförteckning Vilken är din status?... s. 4 Testa om din statusuppdatering är läsbar

Läs mer

Kommunikationsguide ALLMÄNNA RIKTLINJER OM GRAFISKA PROFILEN. Den här guiden reviderades senast: september 2011

Kommunikationsguide ALLMÄNNA RIKTLINJER OM GRAFISKA PROFILEN. Den här guiden reviderades senast: september 2011 onsdag den 28 september 2011 Kommunikationsguide Den här guiden reviderades senast: september 2011 Kommunikation är en viktig del i all verksamhet i Förbundet Unga Forskare. Vi får fler aktiva medlemmar

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

Unionens #twitterskola

Unionens #twitterskola Unionens #twitterskola Inledning Det finns framförallt två anledningar till att Twitters korta meddelanden på 140 tecken blivit en sådan succé. Den ena är att människor formulerar sig klart och tydligt

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

I denna broschyrserie ingår:

I denna broschyrserie ingår: Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen Illustrationer

Läs mer

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning!

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning! THE AMAZING ACADEMY KURSER JAN-MAR 2013 Genom vår akademi erbjuder vi kurser och seminarier så att du och din organisation kan komma igång med sociala medier på allvar. Kurserna genomförs antingen på plats

Läs mer