SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA"

Transkript

1 SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA SÅ MAXIMERAR DU MEDIEUTFALLET PÅ DIN ORT SKAPA UPPMÄRKSAMHET PÅ SKOLANS DAG! Skriften du har i din hand ger tips och råd från Lärarnas Riksförbund inför mötet med journalister på Skolans Dag. Den är riktad till Lärarnas Riksförbunds lokala företrädare som på Skolans Dag har till uppgift att skapa opinion och föra fram vårt budskap i lokalmedia.

2 1 SKOLANS DAG 2014: EN VIKTIG DEL AV VALRÖRELSEN Skolans Dag 2014 inträffar FEM DAGAR FÖRE RIKSDAGSVALET. Det innebär att det Lärarnas Riksförbund kommunicerar denna dag kan bli en viktig del i valrörelsens slutskede. Skolan kommer att debatteras av politiker på lokal och central nivå. Vi vet att allt fler väljare bestämmer sig allt senare. Detta gäller inte minst förstagångsväljarna många av era elever. På nationell nivå kommer Lärarnas Riksförbund att arrangera en stor skolpolitisk debatt på Skolans Dag. Partiernas skolpolitiker finns för att svara på lärarnas och elevernas frågor. DEBATTEN GÅR ATT FÖLJA DIREKT PÅ SVT2 eller lr.se/live klockan den 9 september. POLITIKERNA I DIN KOMMUN VILL SÄKERLIGEN SYNAS I MEDIA under sista delen av valrörelsen och vill komma i kontakt med sina väljare. Här erbjuder Lärarnas Riksförbund dem ETT UNIKT SÅDANT TILLFÄLLE. Tanken är att vi på flera orter ska arrangera politikerdebatter på Skolans Dag. Förhoppningsvis har ni alla redan bjudit in politikerna till en debatt den 9 september, annars är det brinnande hög tid att göra det nu. Den här broschyren är till för dig som vill engagera dig och göra skillnad på Skolans Dag. Här kan du läsa om hur du arrangerar en lokal politikerdebatt, skickar pressmeddelanden och håller pressträff mot lokal media.

3 2 FÅ I VÄG ETT INTRESSANT OCH VÄLTAJMAT PRESSMEDDELANDE För att få en medialt lyckad politikerdebatt är det viktigt att media får korrekt information om VAR och NÄR debatten äger rum, samt VILKA som medverkar. Skicka pressmeddelandet till en UPPDATERAD MEDIELISTA ett par dagar innan själva debatten. Tänk på att få med alla lokaltidningar, lokalradio och lokal tv i din region samt om du har egna journalistkontakter, se till att de också får informationen. Skriv kort, aldrig mer än en A4. Exempel på press inbjudan: Malmö den 6 september 2014 Pressinbjudan: Så ska Malmös elever höja resultaten Välkommen på sista skoldebatten innan valet! På tisdag den 9 september arrangerar Lärarnas Riksförbund en politikerdebatt i Malmö där skolan är i fokus. Debatten inleds med en pressträff där Catharina Niwhede, kommunföreningens ordförande, Lärarnas Riksförbund, Malmö, presenterar den nya rapporten Så lyckas eleverna i Malmö förbättra sina kunskapsresultat. Följande politiker deltar: Anders Rubin (S), Kommunalråd med beredningsansvar för skolan, Anna Adell (M), Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Var? I stora aulan på Malmö Borgarskola När? Tisdagen den 9 september klockan 13:00-14:00 I publiken finns gymnasieelever i årskurs 3 som är med och ställer frågor till politikerna. Moderator är Catharina Niwhede. Media är välkomna under pressträffen och under hela debatten, och har självklart möjlighet att ställa frågor. För mer information kontakta:

4 3 PRESENTERA EN NY RAPPORT Som brukligt är på Skolans Dag planerar vi på riksplanet att släppa en ny rapport denna dag. Denna nya rapport innehåller NYHETER SOM ÄR SPECIFIKA FÖR DIN ORT. Det innebär att du kan presentera den lokalt med lokala siffror och exempel. På så sätt blir den intressant för lokalmedia att rapportera om. FÖR ATT FÅ BÄSTA MÖJLIGA SPRIDNING på denna rapport och få största möjliga uppmärksamhet lokalt kan man göra på flera sätt. Ett sätt som vi har tillämpat förut är att hålla i en PRESSTRÄFF, skicka ut ett PRESSMEDDELANDE samt ha en DEBATTARTIKEL inne i lokaltidningen. Presentera rapporten kort, maximalt 15 minuter och lyft fram det mest intressanta. Låt journalister ställa frågor. Ta med ett antal exemplar att dela ut på plats. Om du har politikerdebatt, kan det vara schyst att ge politikerna rapporten på mejl dagen innan så de också kan bemöta frågor från journalister om hur deras parti ser på utvecklingen. Eftersom vi tänker oss ett centralt/nationellt nyhetssläpp morgonen den 9 september är det jätteviktigt att INGET FÅR KOMMA UT OFFENTLIGT INNAN DESS. Detta gäller självklart alla kommuner. Om du vill skicka in din debattartikel innan eller informera politikerna måste du vara tydlig med att det är embargo till morgonen den 9 september.

5 4 SÄLJ IN EN NYHET: VÅGA RINGA DIREKT TILL EN REDAKTION När ska man kontakta en journalist? Hur gör man och vad säger man? Varje gång Lärarnas Riksförbund presenterar en ny rapport, har ett utspel eller en debattartikel som publiceras till exempel på DN Debatt, är det ett TILLFÄLLE ATT STICKA UT HAKAN LOKALT. När det till och med är så att det finns LOKALA SIFFROR, UNIKA FÖR DIN KOMMUN, är det ett tillfälle vi inte har råd att missa. I alla fall inte om vi vill lyckas med vår lokala opinionsbildning. Detta har vi alltid i samband med bland annat lönerapporten och Skolans Dag. Om du inte har tid att skriva och förankra en debattartikel, sparar du tid genom att ringa upp din lokaltidning direkt och LÄMNA ETT NYHETSTIPS. Detta brukar vara uppskattat på de flesta tidningsredaktioner. Ring och be att få prata med nyhetschefen eller en reporter som är intresserad av skolan. Du kan enkelt titta i tidningen en vecka bakåt och se efter vem som skrivit om skolan och kontakta reportern direkt. EN BRA INGÅNG: Hej, jag ser att du tidigare skrivit om skolan. Jag har en nyhet som du kanske skulle vara intresserad av?. Tala om att du har en ännu opublicerad siffra för kommunen och berätta att du gärna ställer upp på en intervju. Om inte just den personen är intresserad, kan du gå vidare till RADIO och LOKAL TV. Vips har du skaffat dig nya journalistkontakter, visat att du är på hugget och då är det större chans att du själv blir uppringd då journalisten letar efter någon lärare att intervjua eller söker kontakt med förbundet. Att ringa är ett effektivare sätt att få ut nyheter än att sätta sig ner och skriva. Det har även andra fördelar att synas på nyhetsplats och inte bara på debattplats. Som nyhet blir det mer objektiv fakta och tas emot därefter. Om journalisterna vet att det på Lärarnas Riksförbund, eller på någon viss skola, finns någon som kan och vill uttala sig begripligt om skolfrågor så kommer de att söka vederbörande när sådana uttalanden efterfrågas. Journalister lär sig snabbt vilka som är duktiga och vilka som kan sin sak.

6 5 SKRIV EN SLAGKRAFTIG DEBATTARTIKEL Alla kommunföreningar KOMMER ATT FÅ EN MALLARTIKEL ATT UTGÅ IFRÅN till Skolans Dag. Det är upp till dig att skriva om den så att du tycker att den passar i din kommun. Det intressanta i debattartikeln är DET LOKALA MATERIALET. Det som är specifikt och nytt för din kommun. Det är just det som kan användas för att få ut förbundets övriga budskap: statlig skola, höjda lärarlöner, bättre villkor. Tänk över RUBRIKVALET och skriv en fångande INGRESS. Lyft fram det lokala i ingressen. Artikeln blir mer intressant om du kan ta med ett lokalt exempel och knyta an till en pågående lokal debatt. Skriv inte för långt, kring tecken brukar vara lagom. Artiklarna undertecknas av kommunföreningens ordförande samt förbundsordförande Bo Jansson. Det är alltid väl använda minuter att ringa debattredaktören och tala om att det är Skolans Dag och att du har en ny debattartikel med ny lokal vinkel. Du kan alltid ha önskemål om publiceringsdag och lyfta fram argument för detta, även om tidningen själv bestämmer om och när artikeln publiceras.

7 6 UTNYTTJA KRAFTEN I SOCIALA MEDIER Sociala medier är redan en viktig arena att synas på. Börja redan nu med att bekanta dig med de olika medierna. Är du helt ny på detta område kan du läsa lite om det på PÅ FACEBOOK FINNS LÄRARE OCH VÅRA MEDLEMMAR. På Twitter finns journalister, politiker och andra debattörer men även en hel del lärare. På Instagram finns ungdomar under 25 år, och många av dessa är förstagångsväljare. ANVÄND HASHTAG #skolansdag, #skolvalet2014 och #skolanförst. Engagera dina vänner, bekanta och andra kontakter och berätta att det är Skolans Dag. Länka till nyheter du själv fått publicerade eller till förbundets riksrapport. Skriv pang på rödbetan, med korta rubriker och färdiga citat. Kanske har du redan en blogg? Skriv ett blogginlägg om du har en blogg på lrbloggar.se. De lokala webbplatserna på lr.se är också en viktig arena att använda. Publicera lokala siffror och exempel på riksnyheter. Kommentera. ANVÄND ALLA TILLGÄNGLIGA ARENOR FÖR ATT FÅ UT DITT BUDSKAP. Kombinationen blogg, lokal webbplats och sociala medier är oerhört kraftfullt tillsammans med traditionell opinionsbildning. Du kan få hjälp att starta en blogg och lokal webbplats genom att kontakta redaktionen på redaktionen@lr.se.

8 7 FOKUS PÅ BUDSKAPET: ATT TÄNKA PÅ UNDER EN INTERVJU BESTÄM DIG INNAN VILKET BUDSKAP DU VILL FÅ UT. Lite tillspetsat så är det journalisten som bestämmer frågorna, men du som bestämmer svaren! Fundera inför mediekontakten på vad du och Lärarnas Riksförbund vill ha ut. VILKEN RUBRIK vill du se i tidningen? Hur vill du att PÅANNONSEN i radio ska låta? Tro inte att det går att få ut fem olika budskap vid samma tillfälle. Klarar du att få ut ett, ska du vara nöjd. Vissa frågor kanske du inte kan eller vill svara på. Gör då inte det! Men tala om varför du inte kan eller vill svara. Se intervjun som ett tillfälle att få ut budskapet. Det är inte så att journalisten försöker sätta dit dig. Om du får en besvärlig fråga som du faktiskt inte kan svara på, är det helt okej att säga att du vill återkomma med svaret. Lärarnas Riksförbunds HUVUDBUDSKAP är: Kommunerna klarar inte av att ge Sverige en likvärdig utbildning. Vi kräver att staten tar ett huvudansvar! Varför? Här är VÅRA TRE HUVUDARGUMENT: LIKVÄRDIGHET. Möjligheterna att nå kunskapsmålen ska inte bero på om man kommer från en studievan familj eller om man råkar bo i en kommun som satsar tillräckligt på skolan. Ändå är det just så det ser ut i dag. Kommunerna och friskolorna har inte lyckats att skapa en skola som kompenserar för att alla har olika förutsättningar från början. En nationell kunskapsskola är en

9 skola där elever får likvärdiga möjligheter oavsett vilken kommun man bor i. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor. Alla elever ska få samma chans. I dag satsar olika kommuner olika mycket på skolan. KUNSKAP. Svenska elevers kunskaper blir allt sämre, det har vi sett i flera mätningar. Kommunerna har svårt att prioritera skolan och ta ansvar för att höja elevernas resultat. Höjda kunskapsresultat förutsätter ett seriöst, långsiktigt och finansiellt stabilt ansvar och ledarskap för skolan. I dag lider svensk skola av otydlighet i ansvar och dubbelkommando i styrning. Kommuner och friskolekoncerner är huvudmän, men staten sätter ramar och mål. Det har lett till att ingen har tagit helhetsansvar för skolan. Kommuner och staten skyller på varandra, medan skolorna inte kan arbeta effektivt för att höja kunskapsresultaten. LÄRARNA. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Skolan behöver fler bra lärare. Att lärarna får bättre villkor och förutsättningar är nyckeln till förändring. För att vända kunskapstappet och ge alla elever samma chans måste lärarna och rektorerna få bättre förutsättningar för att lägga upp och genomföra undervisningen. Det är i klassrummet som förändringen måste ske. Ändå har läraryrket blivit allt mindre attraktivt. Kraven på annat än undervisning har ökat, samtidigt som möjligheterna till kompetensutveckling är dåliga. Löner, villkor och status är alltför låga. Förutsättningarna att hålla bra undervisning är ofta alltför begränsade tidsmässigt eller resursmässigt. Det har gjort att alltför få vill bli lärare, och att alltför många som är lärare är frustrerade. Uppvärdera läraryrkets status genom bättre villkor och högre löner. Låt lärarna bli anställda av staten. En nationell kunskapsskola förutsätter en rejäl satsning på att höja läraryrkets attraktivitet.

10 8 BUDSKAPSPLATTFORM: NATIONELL KUNSKAPSSKOLA I SAMMANFATTNING HUVUDBUDSKAP PROBLEMETABLERING: Det är allvar nu. Svensk skola befinner sig i en djup kris. Lärare och rektorer får inte de förutsättningar som krävs för att vända svenska elevers kunskapstapp. Kommunerna har misslyckats med att höja kunskapsresultaten och att ge alla elever samma chans. ÖNSKAD FÄRDRIKTNING: Nu behövs en ny, samlad, nationell styrning och finansiering av den svenska skolan. RISK 1: Annars riskerar många andra förslag, reformer och vallöften för skolan att förfelas för att många kommuner inte genomför dem. LÖSNING: Om staten tar ett ökat ansvar för att skjuta till och fördela resurser, samtidigt som lärare och rektorer får hela ansvaret för själva undervisningen, kan vi vända utvecklingen för alla elever i den svenska skolan. Nu behövs nya politiska initiativ för en nationell kunskapsskola. Därför bjuder vi in till en nationell samling kring en tydligare styrning och mer likvärdig finansiering av den svenska skolan. RISK 2: Det är viktigare än att kommunpolitiker och kommunbyråkrater får klamra sig fast vid makten över skolan. KORTBUDSKAP: Det är allvar nu. Svensk skola befinner sig i en djup kris. Därför bjuder vi nu in till en nationell samling för en tydligare styrning och mer likvärdig finansiering av skolan.

11 BESVÄRLIGA FRÅGOR OCH MÖJLIGA SVAR Fråga: Behöver skolan verkligen en till stor omorganisation? Argumentet att skolan behöver inte en stor omorganisation håller inte. Det blir en ombildning för byråkrater, inte för lärare och elever. I klassrummet blir reformen inte krånglig eller svår att genomföra. Det blir bara mer likvärdigt, tydligare ledarskap och hållbar finansiering. Det är hela förändringen för oss och den välkomnar vi. Vad skolan behöver nu, är inte att riksdag och regering lutar sig tillbaka medan kommunpolitiker och byråkrater klamrar sig fast vid makten över skolan. Kommunerna har misslyckats. Likvärdigheten minskar och kunskapsresultaten fortsätter att falla. Nu behövs en tydlig och samlad nationell styrning av den svenska skolan för att få den på rätt kurs igen. Fråga: Är lösningen ett återförstatligande? Kommunerna har visat att man inte klarar av att vara huvudman för skolan. Det är oansvarigt att låta 290 olika kommuner fortsätta misslyckas med att vända kunskapsresultaten eller ge alla elever samma chans. Svensk skola behöver vare sig gå tillbaka till 1980-talets detaljstyrda skola eller stå och stampa med 1990-talets kommunskola. Nu behövs en ny, likvärdig och kunskapsinriktad nationellt sammanhållen skola för 2020-talet. Om staten står för styrning och finansiering, så kan skolorna själva lärare och rektorer stå för själva undervisningen. Fråga: Vad hjälper det om alla lärare är anställda av staten? Vem som ansvarar för lärarna är inte det viktiga. Det viktiga är att alla skolor och elever får likvärdiga möjligheter, att resurser fördelas efter behov, och att vi får en samlad styrning av svenska skolan så att satsningar och reformer för att vända kunskapstappet verkligen genomförs. Fråga: Men räcker inte alla de förslag för att vända utvecklingen i den svenska skolan som såväl regeringen som oppositionen nu har presenterat? Det är bra att partierna på riksplanet nu vill satsa på lärarna och skolan. Många av förslagen är bra. Men dels saknas satsningar som verkligen skulle göra så att fler vill vara lärare i den svenska skolan, dels kommer tyvärr många av de förslag som har presenterats att förfelas om 290 olika kommuner ska få ansvar för att genomföra dem.

12 INFÖR SKOLANS DAG: SÅ HÄR KAN DU OCH DINA ELEVER ENGAGERA ER PÅ SKOLANS DAG! FORM: ERIK UPPENBERG ANDRA UPPLAGAN 300 EX Engagera ELEVERNA genom att låta dem titta på den direktsända NATIONELLA DEBATTEN PÅ SVT2 eller lr.se/live klockan 13:00 14:00 den 9 september Engagera andra MEDLEMMAR i din kommun genom utskick och genom er egen hemsida BESTÄLL SKOLANS DAG-MATERIAL på lr.se/webbutik! Sätt upp AFFISCHER och dela ut METROBILAGAN, FLYERS och BROSCHYRER på din skola. Du kan också SKRIVA UT AFFISCHER direkt på skolvalet2014.se/agera/posterian Sprid budskapet via sociala medier se punkt 6 i denna broschyr HAR DU FRÅGOR? Har du frågor kring mötet med media? Kontakta Frida Ekberg, pressansvarig Skolans Dag. Telefon , frida.ekberg@lr.se SKRIV UNDER: SKOLVALET2014.SE DISKUTERA: #SKOLVALET2014 Ett initiativ och en kampanj från Lärarnas Riksförbund. Sveavägen 50 Box 3529 SE Stockholm Tel lr@lr.se

LÅT STATEN TA ANSVAR SÅ BYGGER VI EN NATIONELL KUNSKAPSSKOLA

LÅT STATEN TA ANSVAR SÅ BYGGER VI EN NATIONELL KUNSKAPSSKOLA LÅT STATEN TA ANSVAR SÅ BYGGER VI EN NATIONELL KUNSKAPSSKOLA I PRAKTIKEN VÅR MODELL FÖR EN BÄTTRE SKOLA Lärarnas Riksförbund anser att skolan är en nationell angelägenhet. De senaste decenniernas utveckling

Läs mer

Nationell kunskapsskola

Nationell kunskapsskola Tio argument för en Nationell kunskapsskola 2 Internationella undersökningar, nationella kunskapsutvärderingar och den allmänna opinionen säger samma sak den svenska skolan ger inte elever likvärdiga möjligheter

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna Att bilda opinion och påverka lokalt Workshop Latinamerikagrupperna 1 Upplägg Förberedelser för påverkansarbete Aktiviteter för att synas och att påverka Syfte: Bidra till att lägga grund och höja kunskap

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

Vårdförbundets mediehandbok Konsten att påverka

Vårdförbundets mediehandbok Konsten att påverka Vårdförbundets mediehandbok Konsten att påverka Varför ska vi ha kontakt med medier? Genom att medverka i medier kan Vårdförbundet sprida kunskap och påverka opinionen. Press, radio, tv och sociala medier

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Populärt på internet. 56 Kampanjguide

Populärt på internet. 56 Kampanjguide Populärt på internet Omsättningen på vad som är inne på nätet är ganska stor. Nedan finns ett par populära webbplatser och så kallade communities (nätmötesplatser) där det finns möjlighet att bedriva kampanj

Läs mer

Mediearbetets grunder Välkomna!

Mediearbetets grunder Välkomna! Mediearbetets grunder Välkomna! Klara Ahlqvist-Gustafsson Obstinator AB Tel: 070-740 72 09 Mail: Lördag 4 juni Hålltider: 10.00-11.30 Medias grundläggande funktionssätt Så funkar media! Vad som utgör en

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Effektivt påverkansarbete

Effektivt påverkansarbete Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Effektivt påverkansarbete Vår utgångspunkt är att allt påverkansarbete vill en förändring, politisk förändring eller en förändring i attityd eller

Läs mer

UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN

UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN UPP TILL BEVIS! Skolan och jobben kommer att vara den viktigaste frågan under denna mandatperiod. Dessa två politikområden hänger ihop. Om

Läs mer

Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamhetenen.se Betydelsefulla entreprenörer Ekonomisk utveckling handlar i grunden främst om människor som utbildar

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014 Sociala medier #val14 #svpol #eupol #ep2014 Samtalens betydelse är beroende av hur väl de samverkar med annan väljarpåverkan Samtal Arrangemang Direktkontakt Webb/ Sociala medier Väljare 2014 Media Direktreklam

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN 34 Våra bästa tips och råd för att effektivt påverka politiker och beslutsfattare 1 GÖR EN INSATS FÖR DÖVA OCH TECKENSPRÅK INFÖR VALET 2018! VALSPECIAL Vid valet har du

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Innehållsförteckning 1. Om verktygslådan... 3 a. Hjälp i arbetet med verktygslådan... 3 2. Frukostmöte med kommun- eller landstingspolitiker... 4

Läs mer

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga?

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? 1. Vem, vad, när, hur, var och varför? Besvara de vanliga journalistiska frågorna

Läs mer

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN -En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN Konsten att stoppa alkoholreklamen Vad är det här? Detta är din guide till hur du kan bidra i kampen för att stoppa alkoholreklamen i våra flöden! Oavsett

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

Medieriktlinjer. Luleå kommun

Medieriktlinjer. Luleå kommun Medieriktlinjer Luleå kommun 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Medieriktlinjer 2012-09-24 Löpande Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Kommunikationschef

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER DELEGATIONEN FÖR UNGA OCH NYANLÄNDA TILL ARBETE Adress: Karlavägen 100 A, 103 33 Stockholm Telefon: 08-405 10 00 E-post: kontakt@dua.se BUDSKAP OCH KANALER

Läs mer

PRO:s VALKAMPANJ 2018

PRO:s VALKAMPANJ 2018 PRO:s VALKAMPANJ 2018 KVITTO Kaffe Hallondricka Födelsedagspresent 25,00 20,00 175,00 MEDGES EJ Konceptbeskrivning PROs valkampanj 2018 Hej PRO-medlem! Du vet väl att du är med och uträttar storverk? Tack

Läs mer

Guide för synliggörande av projekt

Guide för synliggörande av projekt Migrationsverket Funktionen för fonderna Rapport 2015-11-12 Guide för synliggörande av projekt Så här bör du som projektägare informera om medfinansieringen från Europeiska unionen och Asyl-, migrations

Läs mer

Så lyckas du med dina mediekontakter

Så lyckas du med dina mediekontakter Så lyckas du med dina mediekontakter Innehåll 1. Varför riktlinjer för mediekontakter?... 5 2. Talespersoner... 6 Visions tonalitet... 6 3. Förbered intervjun... 8 Bestäm ditt syfte... 8 Förbered ditt

Läs mer

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet Juli 2011 Bakgrund Regeringen har sedan 2006 utrett

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Policy för kontakter med massmedier

Policy för kontakter med massmedier Policy för kontakter med massmedier INNEHÅLLSFÖRTECKNING Så arbetar journalister... 6 Riktlinjer vid mediekontakter.... 7 Rutiner vid journalistkontakter.... 9 Kriskommunikation... 12 Offentlighet och

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen.

Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen. Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen. EM på hemmaplan 26 januari 1 februari avgörs EM i Stockholm. Bjud in dina nära och kära att uppleva konståkningens världsstjärnor och våra medaljhopp

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor Debattartiklar rutiner och tips Januari 2015 Debattartiklar är ett av de verktyg vi använder för att nå ut med våra frågor och opinionsbilda i de frågor vi arbetar med. Många inom organisationen anställda,

Läs mer

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Därför ska vi synas i medierna 4 Ta initiativ till mediakontakter 5 Vad är en nyhet? 6 När journalister besöker Uppsala universitet 8 Journalistens arbetsvillkor 9 Att tänka

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna: Kommunerna klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna: Kommunerna klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna: Kommunerna klarar inte sitt uppdrag En undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna: Kommunerna klarar inte sitt uppdrag En undersökning inför Skolans Dag 2014

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Göteborg: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

Chatt för förtroende. Frida Leander, tf presschef Malmö stad

Chatt för förtroende. Frida Leander, tf presschef Malmö stad Chatt för förtroende Frida Leander, tf presschef Malmö stad Judehatet i Malmö Uppdrag granskning 21 januari 2015 I Malmö har det anmäls fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige. Judar där

Läs mer

GÅ I MÅL. En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner

GÅ I MÅL. En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner GÅ I MÅL En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner Ökad måluppfyllelse ska ge högre löner Vill ni att resultaten i er skola ska förbättras? Att fler elever ska nå målen? Att ett bättre resultat

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara!

Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara! Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara! 9 Framgångsfaktorer vid kontakt med media Det finns många faktorer som avgör om du lyckas i en intervjusituation.

Läs mer

Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamheten.se Det företagsamma Sverige. I geografiska områden med goda företagsmiljöer kan det uppstå utvecklingsblock

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

Angeläget, engagerat, korrekt

Angeläget, engagerat, korrekt Angeläget, engagerat, korrekt Att skriva för webben och i sociala medier Tammerfors 5.5.2017 Linda Grönqvist, redaktionschef, Kommuntorget Margareta Björklund, informatör, Kommunförbundet Kommunikation

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Lektionsförslag för låg och mellanstadiet Tidningsveckan 2015 Missa inte veckans nyheter! Nyheter engagerar! Nyheter berör!

Lektionsförslag för låg och mellanstadiet Tidningsveckan 2015 Missa inte veckans nyheter! Nyheter engagerar! Nyheter berör! Lektionsförslag för låg och mellanstadiet Tidningsveckan 2015 Missa inte veckans nyheter! Nyheter engagerar! Nyheter berör! Lektionsförslagen för de yngre till årets Tidningsveckan består av två delar,

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet Your place or mine? Frågor till avsnittet Förståelsefrågor: nyhetsbyrån Reuters inte att ordet terrorist ska användas, utan självmordbombare, tänker du? den närmaste israeliska staden. Hur många raketer

Läs mer

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Referat från seminarium i Almedalen Almedalsveckan, måndagen den 1 juli 2013 Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen?

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen? Foto: Chris Ryan Vad är en lärare egentligen? Foto: Istockphoto Det här är inte en lärare Som lärare är du ständigt exponerad för omvärlden. Du betraktas och bedöms av eleverna och deras anhöriga, av rektorerna,

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

i N S P I R A T I O N e N

i N S P I R A T I O N e N i N S P I R A T I O N e N Nytt projekt stimulerar unga blivande journalister att vilja lära sig mer. HJÄRUP Eleverna på Hjärupslundsskolan har startat ett nytt projekt. Under ett par veckor kommer de att

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

rapport från lärarnas riksförbund Skolan som politisk bro En väljarundersökning

rapport från lärarnas riksförbund Skolan som politisk bro En väljarundersökning rapport från lärarnas riksförbund Skolan som politisk bro En väljarundersökning Skolan som politisk bro En väljarundersökning Innehåll Sammanfattning 6 Förslag 8 Inledning 9 Skolan en viktig fråga inför

Läs mer

PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén

PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén Vem är marknadsförare i klubben? Foto: Stina Jansson bilderna får ej användas i andra sammanhang. Behöver vi berätta för omvärlden

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Skövde: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Stockholm: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Östersund: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Östersund: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Östersund: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Östersund: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Att arbeta med media

Att arbeta med media Att arbeta med media Arbeta med media Syns du inte finns du inte. Ett talesätt som i många fall äger sitt berättigande. Ett sätt att synas mer som förare, arrangör eller förening är att figurera i media.

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) 135 HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2014-428 Bilden av och förtroendet

Läs mer

KURS I MEDIEFOSTRAN. Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf

KURS I MEDIEFOSTRAN. Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf KURS I MEDIEFOSTRAN Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf KURS I MEDIEFOSTRAN Dagens program 1. Kort om Sälskapet för Mediefostran 2. Kort om mediefostran 3. Material, var hittar

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier En lathund Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många av Svenska kyrkans anställda använder dagligen

Läs mer

Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan

Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Underkänt! Göteborgarnas åsikter om skolan

Underkänt! Göteborgarnas åsikter om skolan Underkänt! Göteborgarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

- Varför vill ni ändra på något? Finns det bättre alternativ ni kan föreslå till det ni vill ändra på?

- Varför vill ni ändra på något? Finns det bättre alternativ ni kan föreslå till det ni vill ändra på? Påverka! Hur påverka? Att påverka saker som besluts och ändra på olika saker känns ibland svårare än det egentligen är. Då man vill påverka lönar det sig ofta att följa en enkel modell: 1. Samla argument:

Läs mer

Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan

Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Underkänt! Luleåbornas åsikter om skolan

Underkänt! Luleåbornas åsikter om skolan Underkänt! bornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella kunskapsmätningar

Läs mer

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Lust att snacka LUST ATT SNACKA TIDNINGARNAS FÖRBUND. Bästa lärare

Lust att snacka LUST ATT SNACKA TIDNINGARNAS FÖRBUND. Bästa lärare LUST ATT SNACKA Bästa lärare Uppgifterna till finns nu i förnyad form för läraren! Materialet som ursprungligen planerades för FN:s familjeår, lämpar sig främst för undervisningen i årskurserna 7 9, men

Läs mer

Massmedier. Inledning

Massmedier. Inledning Massmedier Inledning Ordet medium kommer från latin och betyder mitten, centrum eller förmedlare. I plural (när det är flera) säger man media eller medier. Medier är egentligen bara olika kanaler eller

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan

Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Handledning för arrangörer

Handledning för arrangörer Handledning för arrangörer Välkommen till Skolval 2010! Nu gäller det! När du får den här handledningen kan det vara alltifrån ett halvår till en månad kvar till skolvalet på din skola. Du som är arrangör

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Vertygslådan- opinionsbildande aktiviteter

Vertygslådan- opinionsbildande aktiviteter Vertygslådan- opinionsbildande aktiviteter Bakgrund Opinionsbildning handlar om att påverka och förändra. Det kan handla om att förändra attityder och beteende. Oftast handlar det om att man vill påverka

Läs mer

Plan för kriskommunikation

Plan för kriskommunikation Plan för kriskommunikation Maj 2017 Plan för kriskommunikation Syfte Linnéuniversitets plan för kriskommunikation är kopplad till de planer som styr arbetet vid en kris respektive kommunikationsarbetet

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer