SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA"

Transkript

1 SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA SÅ MAXIMERAR DU MEDIEUTFALLET PÅ DIN ORT SKAPA UPPMÄRKSAMHET PÅ SKOLANS DAG! Skriften du har i din hand ger tips och råd från Lärarnas Riksförbund inför mötet med journalister på Skolans Dag. Den är riktad till Lärarnas Riksförbunds lokala företrädare som på Skolans Dag har till uppgift att skapa opinion och föra fram vårt budskap i lokalmedia.

2 1 SKOLANS DAG 2014: EN VIKTIG DEL AV VALRÖRELSEN Skolans Dag 2014 inträffar FEM DAGAR FÖRE RIKSDAGSVALET. Det innebär att det Lärarnas Riksförbund kommunicerar denna dag kan bli en viktig del i valrörelsens slutskede. Skolan kommer att debatteras av politiker på lokal och central nivå. Vi vet att allt fler väljare bestämmer sig allt senare. Detta gäller inte minst förstagångsväljarna många av era elever. På nationell nivå kommer Lärarnas Riksförbund att arrangera en stor skolpolitisk debatt på Skolans Dag. Partiernas skolpolitiker finns för att svara på lärarnas och elevernas frågor. DEBATTEN GÅR ATT FÖLJA DIREKT PÅ SVT2 eller lr.se/live klockan den 9 september. POLITIKERNA I DIN KOMMUN VILL SÄKERLIGEN SYNAS I MEDIA under sista delen av valrörelsen och vill komma i kontakt med sina väljare. Här erbjuder Lärarnas Riksförbund dem ETT UNIKT SÅDANT TILLFÄLLE. Tanken är att vi på flera orter ska arrangera politikerdebatter på Skolans Dag. Förhoppningsvis har ni alla redan bjudit in politikerna till en debatt den 9 september, annars är det brinnande hög tid att göra det nu. Den här broschyren är till för dig som vill engagera dig och göra skillnad på Skolans Dag. Här kan du läsa om hur du arrangerar en lokal politikerdebatt, skickar pressmeddelanden och håller pressträff mot lokal media.

3 2 FÅ I VÄG ETT INTRESSANT OCH VÄLTAJMAT PRESSMEDDELANDE För att få en medialt lyckad politikerdebatt är det viktigt att media får korrekt information om VAR och NÄR debatten äger rum, samt VILKA som medverkar. Skicka pressmeddelandet till en UPPDATERAD MEDIELISTA ett par dagar innan själva debatten. Tänk på att få med alla lokaltidningar, lokalradio och lokal tv i din region samt om du har egna journalistkontakter, se till att de också får informationen. Skriv kort, aldrig mer än en A4. Exempel på press inbjudan: Malmö den 6 september 2014 Pressinbjudan: Så ska Malmös elever höja resultaten Välkommen på sista skoldebatten innan valet! På tisdag den 9 september arrangerar Lärarnas Riksförbund en politikerdebatt i Malmö där skolan är i fokus. Debatten inleds med en pressträff där Catharina Niwhede, kommunföreningens ordförande, Lärarnas Riksförbund, Malmö, presenterar den nya rapporten Så lyckas eleverna i Malmö förbättra sina kunskapsresultat. Följande politiker deltar: Anders Rubin (S), Kommunalråd med beredningsansvar för skolan, Anna Adell (M), Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Var? I stora aulan på Malmö Borgarskola När? Tisdagen den 9 september klockan 13:00-14:00 I publiken finns gymnasieelever i årskurs 3 som är med och ställer frågor till politikerna. Moderator är Catharina Niwhede. Media är välkomna under pressträffen och under hela debatten, och har självklart möjlighet att ställa frågor. För mer information kontakta:

4 3 PRESENTERA EN NY RAPPORT Som brukligt är på Skolans Dag planerar vi på riksplanet att släppa en ny rapport denna dag. Denna nya rapport innehåller NYHETER SOM ÄR SPECIFIKA FÖR DIN ORT. Det innebär att du kan presentera den lokalt med lokala siffror och exempel. På så sätt blir den intressant för lokalmedia att rapportera om. FÖR ATT FÅ BÄSTA MÖJLIGA SPRIDNING på denna rapport och få största möjliga uppmärksamhet lokalt kan man göra på flera sätt. Ett sätt som vi har tillämpat förut är att hålla i en PRESSTRÄFF, skicka ut ett PRESSMEDDELANDE samt ha en DEBATTARTIKEL inne i lokaltidningen. Presentera rapporten kort, maximalt 15 minuter och lyft fram det mest intressanta. Låt journalister ställa frågor. Ta med ett antal exemplar att dela ut på plats. Om du har politikerdebatt, kan det vara schyst att ge politikerna rapporten på mejl dagen innan så de också kan bemöta frågor från journalister om hur deras parti ser på utvecklingen. Eftersom vi tänker oss ett centralt/nationellt nyhetssläpp morgonen den 9 september är det jätteviktigt att INGET FÅR KOMMA UT OFFENTLIGT INNAN DESS. Detta gäller självklart alla kommuner. Om du vill skicka in din debattartikel innan eller informera politikerna måste du vara tydlig med att det är embargo till morgonen den 9 september.

5 4 SÄLJ IN EN NYHET: VÅGA RINGA DIREKT TILL EN REDAKTION När ska man kontakta en journalist? Hur gör man och vad säger man? Varje gång Lärarnas Riksförbund presenterar en ny rapport, har ett utspel eller en debattartikel som publiceras till exempel på DN Debatt, är det ett TILLFÄLLE ATT STICKA UT HAKAN LOKALT. När det till och med är så att det finns LOKALA SIFFROR, UNIKA FÖR DIN KOMMUN, är det ett tillfälle vi inte har råd att missa. I alla fall inte om vi vill lyckas med vår lokala opinionsbildning. Detta har vi alltid i samband med bland annat lönerapporten och Skolans Dag. Om du inte har tid att skriva och förankra en debattartikel, sparar du tid genom att ringa upp din lokaltidning direkt och LÄMNA ETT NYHETSTIPS. Detta brukar vara uppskattat på de flesta tidningsredaktioner. Ring och be att få prata med nyhetschefen eller en reporter som är intresserad av skolan. Du kan enkelt titta i tidningen en vecka bakåt och se efter vem som skrivit om skolan och kontakta reportern direkt. EN BRA INGÅNG: Hej, jag ser att du tidigare skrivit om skolan. Jag har en nyhet som du kanske skulle vara intresserad av?. Tala om att du har en ännu opublicerad siffra för kommunen och berätta att du gärna ställer upp på en intervju. Om inte just den personen är intresserad, kan du gå vidare till RADIO och LOKAL TV. Vips har du skaffat dig nya journalistkontakter, visat att du är på hugget och då är det större chans att du själv blir uppringd då journalisten letar efter någon lärare att intervjua eller söker kontakt med förbundet. Att ringa är ett effektivare sätt att få ut nyheter än att sätta sig ner och skriva. Det har även andra fördelar att synas på nyhetsplats och inte bara på debattplats. Som nyhet blir det mer objektiv fakta och tas emot därefter. Om journalisterna vet att det på Lärarnas Riksförbund, eller på någon viss skola, finns någon som kan och vill uttala sig begripligt om skolfrågor så kommer de att söka vederbörande när sådana uttalanden efterfrågas. Journalister lär sig snabbt vilka som är duktiga och vilka som kan sin sak.

6 5 SKRIV EN SLAGKRAFTIG DEBATTARTIKEL Alla kommunföreningar KOMMER ATT FÅ EN MALLARTIKEL ATT UTGÅ IFRÅN till Skolans Dag. Det är upp till dig att skriva om den så att du tycker att den passar i din kommun. Det intressanta i debattartikeln är DET LOKALA MATERIALET. Det som är specifikt och nytt för din kommun. Det är just det som kan användas för att få ut förbundets övriga budskap: statlig skola, höjda lärarlöner, bättre villkor. Tänk över RUBRIKVALET och skriv en fångande INGRESS. Lyft fram det lokala i ingressen. Artikeln blir mer intressant om du kan ta med ett lokalt exempel och knyta an till en pågående lokal debatt. Skriv inte för långt, kring tecken brukar vara lagom. Artiklarna undertecknas av kommunföreningens ordförande samt förbundsordförande Bo Jansson. Det är alltid väl använda minuter att ringa debattredaktören och tala om att det är Skolans Dag och att du har en ny debattartikel med ny lokal vinkel. Du kan alltid ha önskemål om publiceringsdag och lyfta fram argument för detta, även om tidningen själv bestämmer om och när artikeln publiceras.

7 6 UTNYTTJA KRAFTEN I SOCIALA MEDIER Sociala medier är redan en viktig arena att synas på. Börja redan nu med att bekanta dig med de olika medierna. Är du helt ny på detta område kan du läsa lite om det på PÅ FACEBOOK FINNS LÄRARE OCH VÅRA MEDLEMMAR. På Twitter finns journalister, politiker och andra debattörer men även en hel del lärare. På Instagram finns ungdomar under 25 år, och många av dessa är förstagångsväljare. ANVÄND HASHTAG #skolansdag, #skolvalet2014 och #skolanförst. Engagera dina vänner, bekanta och andra kontakter och berätta att det är Skolans Dag. Länka till nyheter du själv fått publicerade eller till förbundets riksrapport. Skriv pang på rödbetan, med korta rubriker och färdiga citat. Kanske har du redan en blogg? Skriv ett blogginlägg om du har en blogg på lrbloggar.se. De lokala webbplatserna på lr.se är också en viktig arena att använda. Publicera lokala siffror och exempel på riksnyheter. Kommentera. ANVÄND ALLA TILLGÄNGLIGA ARENOR FÖR ATT FÅ UT DITT BUDSKAP. Kombinationen blogg, lokal webbplats och sociala medier är oerhört kraftfullt tillsammans med traditionell opinionsbildning. Du kan få hjälp att starta en blogg och lokal webbplats genom att kontakta redaktionen på

8 7 FOKUS PÅ BUDSKAPET: ATT TÄNKA PÅ UNDER EN INTERVJU BESTÄM DIG INNAN VILKET BUDSKAP DU VILL FÅ UT. Lite tillspetsat så är det journalisten som bestämmer frågorna, men du som bestämmer svaren! Fundera inför mediekontakten på vad du och Lärarnas Riksförbund vill ha ut. VILKEN RUBRIK vill du se i tidningen? Hur vill du att PÅANNONSEN i radio ska låta? Tro inte att det går att få ut fem olika budskap vid samma tillfälle. Klarar du att få ut ett, ska du vara nöjd. Vissa frågor kanske du inte kan eller vill svara på. Gör då inte det! Men tala om varför du inte kan eller vill svara. Se intervjun som ett tillfälle att få ut budskapet. Det är inte så att journalisten försöker sätta dit dig. Om du får en besvärlig fråga som du faktiskt inte kan svara på, är det helt okej att säga att du vill återkomma med svaret. Lärarnas Riksförbunds HUVUDBUDSKAP är: Kommunerna klarar inte av att ge Sverige en likvärdig utbildning. Vi kräver att staten tar ett huvudansvar! Varför? Här är VÅRA TRE HUVUDARGUMENT: LIKVÄRDIGHET. Möjligheterna att nå kunskapsmålen ska inte bero på om man kommer från en studievan familj eller om man råkar bo i en kommun som satsar tillräckligt på skolan. Ändå är det just så det ser ut i dag. Kommunerna och friskolorna har inte lyckats att skapa en skola som kompenserar för att alla har olika förutsättningar från början. En nationell kunskapsskola är en

9 skola där elever får likvärdiga möjligheter oavsett vilken kommun man bor i. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor. Alla elever ska få samma chans. I dag satsar olika kommuner olika mycket på skolan. KUNSKAP. Svenska elevers kunskaper blir allt sämre, det har vi sett i flera mätningar. Kommunerna har svårt att prioritera skolan och ta ansvar för att höja elevernas resultat. Höjda kunskapsresultat förutsätter ett seriöst, långsiktigt och finansiellt stabilt ansvar och ledarskap för skolan. I dag lider svensk skola av otydlighet i ansvar och dubbelkommando i styrning. Kommuner och friskolekoncerner är huvudmän, men staten sätter ramar och mål. Det har lett till att ingen har tagit helhetsansvar för skolan. Kommuner och staten skyller på varandra, medan skolorna inte kan arbeta effektivt för att höja kunskapsresultaten. LÄRARNA. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Skolan behöver fler bra lärare. Att lärarna får bättre villkor och förutsättningar är nyckeln till förändring. För att vända kunskapstappet och ge alla elever samma chans måste lärarna och rektorerna få bättre förutsättningar för att lägga upp och genomföra undervisningen. Det är i klassrummet som förändringen måste ske. Ändå har läraryrket blivit allt mindre attraktivt. Kraven på annat än undervisning har ökat, samtidigt som möjligheterna till kompetensutveckling är dåliga. Löner, villkor och status är alltför låga. Förutsättningarna att hålla bra undervisning är ofta alltför begränsade tidsmässigt eller resursmässigt. Det har gjort att alltför få vill bli lärare, och att alltför många som är lärare är frustrerade. Uppvärdera läraryrkets status genom bättre villkor och högre löner. Låt lärarna bli anställda av staten. En nationell kunskapsskola förutsätter en rejäl satsning på att höja läraryrkets attraktivitet.

10 8 BUDSKAPSPLATTFORM: NATIONELL KUNSKAPSSKOLA I SAMMANFATTNING HUVUDBUDSKAP PROBLEMETABLERING: Det är allvar nu. Svensk skola befinner sig i en djup kris. Lärare och rektorer får inte de förutsättningar som krävs för att vända svenska elevers kunskapstapp. Kommunerna har misslyckats med att höja kunskapsresultaten och att ge alla elever samma chans. ÖNSKAD FÄRDRIKTNING: Nu behövs en ny, samlad, nationell styrning och finansiering av den svenska skolan. RISK 1: Annars riskerar många andra förslag, reformer och vallöften för skolan att förfelas för att många kommuner inte genomför dem. LÖSNING: Om staten tar ett ökat ansvar för att skjuta till och fördela resurser, samtidigt som lärare och rektorer får hela ansvaret för själva undervisningen, kan vi vända utvecklingen för alla elever i den svenska skolan. Nu behövs nya politiska initiativ för en nationell kunskapsskola. Därför bjuder vi in till en nationell samling kring en tydligare styrning och mer likvärdig finansiering av den svenska skolan. RISK 2: Det är viktigare än att kommunpolitiker och kommunbyråkrater får klamra sig fast vid makten över skolan. KORTBUDSKAP: Det är allvar nu. Svensk skola befinner sig i en djup kris. Därför bjuder vi nu in till en nationell samling för en tydligare styrning och mer likvärdig finansiering av skolan.

11 BESVÄRLIGA FRÅGOR OCH MÖJLIGA SVAR Fråga: Behöver skolan verkligen en till stor omorganisation? Argumentet att skolan behöver inte en stor omorganisation håller inte. Det blir en ombildning för byråkrater, inte för lärare och elever. I klassrummet blir reformen inte krånglig eller svår att genomföra. Det blir bara mer likvärdigt, tydligare ledarskap och hållbar finansiering. Det är hela förändringen för oss och den välkomnar vi. Vad skolan behöver nu, är inte att riksdag och regering lutar sig tillbaka medan kommunpolitiker och byråkrater klamrar sig fast vid makten över skolan. Kommunerna har misslyckats. Likvärdigheten minskar och kunskapsresultaten fortsätter att falla. Nu behövs en tydlig och samlad nationell styrning av den svenska skolan för att få den på rätt kurs igen. Fråga: Är lösningen ett återförstatligande? Kommunerna har visat att man inte klarar av att vara huvudman för skolan. Det är oansvarigt att låta 290 olika kommuner fortsätta misslyckas med att vända kunskapsresultaten eller ge alla elever samma chans. Svensk skola behöver vare sig gå tillbaka till 1980-talets detaljstyrda skola eller stå och stampa med 1990-talets kommunskola. Nu behövs en ny, likvärdig och kunskapsinriktad nationellt sammanhållen skola för 2020-talet. Om staten står för styrning och finansiering, så kan skolorna själva lärare och rektorer stå för själva undervisningen. Fråga: Vad hjälper det om alla lärare är anställda av staten? Vem som ansvarar för lärarna är inte det viktiga. Det viktiga är att alla skolor och elever får likvärdiga möjligheter, att resurser fördelas efter behov, och att vi får en samlad styrning av svenska skolan så att satsningar och reformer för att vända kunskapstappet verkligen genomförs. Fråga: Men räcker inte alla de förslag för att vända utvecklingen i den svenska skolan som såväl regeringen som oppositionen nu har presenterat? Det är bra att partierna på riksplanet nu vill satsa på lärarna och skolan. Många av förslagen är bra. Men dels saknas satsningar som verkligen skulle göra så att fler vill vara lärare i den svenska skolan, dels kommer tyvärr många av de förslag som har presenterats att förfelas om 290 olika kommuner ska få ansvar för att genomföra dem.

12 INFÖR SKOLANS DAG: SÅ HÄR KAN DU OCH DINA ELEVER ENGAGERA ER PÅ SKOLANS DAG! FORM: ERIK UPPENBERG ANDRA UPPLAGAN 300 EX Engagera ELEVERNA genom att låta dem titta på den direktsända NATIONELLA DEBATTEN PÅ SVT2 eller lr.se/live klockan 13:00 14:00 den 9 september Engagera andra MEDLEMMAR i din kommun genom utskick och genom er egen hemsida BESTÄLL SKOLANS DAG-MATERIAL på lr.se/webbutik! Sätt upp AFFISCHER och dela ut METROBILAGAN, FLYERS och BROSCHYRER på din skola. Du kan också SKRIVA UT AFFISCHER direkt på skolvalet2014.se/agera/posterian Sprid budskapet via sociala medier se punkt 6 i denna broschyr HAR DU FRÅGOR? Har du frågor kring mötet med media? Kontakta Frida Ekberg, pressansvarig Skolans Dag. Telefon , SKRIV UNDER: SKOLVALET2014.SE DISKUTERA: #SKOLVALET2014 Ett initiativ och en kampanj från Lärarnas Riksförbund. Sveavägen 50 Box 3529 SE Stockholm Tel

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan Ta plats på arenan En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan STUDIEMATERIAL Om mänskliga rättigheter Om hur Sverige styrs Om samverkan Om påverkansarbete Om att vara

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

Studiero vägen till kunskap En undersökning om lärarnas egna uppfattningar och erfarenheter

Studiero vägen till kunskap En undersökning om lärarnas egna uppfattningar och erfarenheter RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Studiero vägen till kunskap En undersökning om lärarnas egna uppfattningar och erfarenheter Studiero vägen till kunskap En undersökning om lärarnas egna uppfattningar

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar FÖR EN TRYGGARE SKOLA att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar 1 2 CHECK- LISTOR OCH GODA EXEMPEL Checklistor samt röster från Rädda Barnens medlemsrörelse. 3 4 CHECKLISTA VÄRDEGRUND

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

rapport från lärarnas riksförbund Så vill lärarna lyfta matematiken 2 200 matematiklärare om fortbildning och utvecklingen av matematikundervisningen

rapport från lärarnas riksförbund Så vill lärarna lyfta matematiken 2 200 matematiklärare om fortbildning och utvecklingen av matematikundervisningen rapport från lärarnas riksförbund Så vill lärarna lyfta matematiken 2 200 matematiklärare om fortbildning och utvecklingen av matematikundervisningen Så vill lärarna lyfta matematiken 2 200 matematiklärare

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

1 000 elever om skolan.

1 000 elever om skolan. Hur långt räcker regeringens skolpolitik? 1 000 elever om skolan. En undersökning bland elever i gymnasiet Genomförd av Exquiro Market Research under våren 2010 på uppdrag av Lärarnas Riksförbund och Sveriges

Läs mer

Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp

Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp 2011 11 16 Innehållsförteckning Sid. 2...Arbetsgruppen för medlemsvärvning Sid. 3...Satsa på befintliga medlemmar Sid.

Läs mer

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring För att en process ska hållas vid liv, måste den ständigt fyllas med ny energi och få andrum för att ladda energi. Processen

Läs mer

Myter om skolan hindrar utveckling

Myter om skolan hindrar utveckling Myter om skolan hindrar utveckling Myter om skolan hindrar utveckling 1 Förord I svenska kommuner och i andra länder som har förbättrat resultaten i skolan är en av framgångsfaktorerna en bred samsyn om

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Forskare och media lärde känna varandra 9 april 2014

Forskare och media lärde känna varandra 9 april 2014 Forskare och media lärde känna varandra 9 april 2014 Forskare har ofta rollen som antingen förmedlare eller expert i media. Mycket ovanligare är att forskare är granskningsobjekt, åtminstone i svenska

Läs mer

Hur elever upplever betyg och bedömning i bild- och medieämnen en kvalitativ studie

Hur elever upplever betyg och bedömning i bild- och medieämnen en kvalitativ studie Hur elever upplever betyg och bedömning i bild- och medieämnen en kvalitativ studie Sofia Agronius & Eva Sjöberg Examensarbete 15 hp HT 07 Examensarbete på Lärarprogrammet, 180p Institutionen för estetiska

Läs mer

Skolbibliotek, det var en bra fråga!

Skolbibliotek, det var en bra fråga! Skolbibliotek, det var en bra fråga! Rapport från intervjuer med nio skolledare och chefer inom ESFprojektet Skolbibliotekarielyftet Nov 2012 Pia Holgersson, Velopia lärande utvärderare, Skolbibliotekarielyftet

Läs mer

ATT PÅVERKA FÖR ATT SPRIDA KUNSKAP

ATT PÅVERKA FÖR ATT SPRIDA KUNSKAP En handbok för mediestrategiskt arbete i Göteborgs Stad ATT PÅVERKA FÖR ATT SPRIDA KUNSKAP En modell för ökad motivation i mediefrågor Innehåll Denna handbok i strategiskt arbete kring mediefrågor arbetades

Läs mer

Visa lärare. Uppföljning av pilotprojektet. Vetenskap i Skolan. Visa lärare 1

Visa lärare. Uppföljning av pilotprojektet. Vetenskap i Skolan. Visa lärare 1 Visa lärare Uppföljning av pilotprojektet Vetenskap i Skolan Visa lärare 1 Förord Kommunförbundet Skåne har skapat en regional samverkansorganisation, FoU Skola, som innebär att 32 kommuner samarbetar

Läs mer

FRÅN MÖTESPROFFS TILL UTVECKLINGSMOTOR

FRÅN MÖTESPROFFS TILL UTVECKLINGSMOTOR FRÅN MÖTESPROFFS TILL UTVECKLINGSMOTOR En skrift om framgångsrikt styrgruppsarbete Margareta Ivarsson, Gunilla Ivarsson, Andreas Sävenstrand, Anders Axelsson SPeL Strategisk påverkan & Lärande Från mötesproffs

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Finns det mer än kunskap i skolan?

Finns det mer än kunskap i skolan? Finns det mer än kunskap i skolan? En undersökning bland elever i grundskolan och gymnasieskolan Genomförd av Exquiro Market Research våren 2009 på uppdrag av Lärarnas Riksförbund och Sveriges Elevråds

Läs mer

SOCIALA MEDIER EN HANDBOK FÖR JOURNALISTER

SOCIALA MEDIER EN HANDBOK FÖR JOURNALISTER SOCIALA MEDIER EN HANDBOK FÖR JOURNALISTER 2 Det handlar om att börja bygga upp ett nätverk som på sikt kommer bidra till att fler nås av ditt arbete, att du får fler infallsvinkar, större inflöde av idéer

Läs mer