Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM)"

Transkript

1 Datum Diarienummer Handläggare Magnus Friberg Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM) Vetenskapsrådet inbjuder svenska universitet, högskolor och eller motsvarande att anmäla intresse för att vara värdmyndighet för Svensk nationell datatjänst för klimat- och miljödata (SND-KM) och därigenom tillsammans med Vetenskapsrådet forma en strategisk resurs för svensk forskning på lång sikt. Bakgrund Vetenskapsrådet har beslutat att göra en satsning på att tillgängliggöra data för klimat och miljöforskning. För det har Kommittén för forskningens infrastrukturer (KFI) låtit utvidga mandatet för Database Infra-Structure Committee (DISC) till att omfatta data för klimat- och miljödata. Satsningen innehåller också en utlysning av bidrag för att tillgängliggöra existerande forskningsdata samt inrättande av ett nationellt datacenter för klimat- och miljödata, SND-KM. Beslutet att inrätta SND-KM grundas på utredningen Data för Svensk Klimat- och Miljöforskning utförd under 2007 av Docent Lars Eklundh, Lunds Universitet. Utredningen finns tillgänglig på Vetenskapsrådets hemsida: dataproblemhotarsvenskklimatochmiljoforskning I Eklundhs utredning framgår det att svenska forskare efterlyser en kvalitetssäkrad hantering av klimat- och miljödata insamlade för forskningsändamål samt en ökad tillgång till de miljöövervakande myndigheternas data. Beskrivning av SND-KM SND-KM är en nationell angelägenhet med stöd från Vetenskapsrådet. SND-KM bör vara samlat i gemensamma lokaler och ska ha ett vetenskapligt råd. Den myndighet som blir värd ska medfinansiera verksamheten. 1 (5)

2 SND-KM:s uppdrag ska omfatta: kvalitetssäkring samt dokumentation av existerande forsknings- och miljöövervakningsdatabaser insatser för att dessa ska hållas lättåtkomliga för forskning en koordineringsfunktion för forsknings- och miljöövervakningsdata som är arkiverade på skilda institutioner, vilket inkluderar t.ex. myndigheter och internationella dataarkiv forskar- och myndighetsservice med rådgivning och information om befintliga data samt övrigt stöd för forskare och myndigheter vad gäller datatillgång samt organisering och användning av stora datamängder aktivt samarbete och medverkan i nationella och internationella nätverk för dataarkiv samarbete med olika aktörer kring andra frågor som rör utveckling och uppbyggnad av databaser och t.ex. att säkerställa stödjande mjukvara att vid särskilda behov själv arkivera klimat- och miljödata som är av intresse för svenska forskare men som inte har en ansvarig myndighet. SND-KM ska inom fem år ha genomgripande information om svenska databaser inom klimat och miljö samt överblick över motsvarande databaser i andra länder. Genom att bidra med snabb, billig och säker tillgång till data i Sverige och utomlands förväntas SND-KM kunna ge strategiskt betydande bidrag vid forskning inom sagda ämnen. SND-KM ska inte överta universitets och myndigheters skyldighet att arkivera data men bör vara behjälplig i att tillgängliggöra data. SND-KM kan mot full kostnadstäckning erbjuda sig att vara värd för andra intressenters data. SND-KM och värdmyndigheten Organisationen bör ha en forskningsnära inplacering vid ett universitet, högskola eller motsvarande. Värdmyndigheten ska ha arbetsgivaransvar för SND-KM:s anställda. Personal för dokumentation och hantering av data av olika slag måste antingen finnas att tillgå eller rekryteras. Bemanningsbehovet avser personer med tekniska kvalifikationer som är relevanta för etablering av tjänster inom detta vetenskapliga arbetsfält samt medarbetare med kunskaper om databaser och om dataservice och med förståelse och insikt om forskningsprocessen. Frågor om datasäkerhet ska hanteras både ur teknisk och juridisk synvinkel. En nyckelfunktion är att bistå forskare och myndigheter med service och support, vad gäller information om existerande databaser och praktisk hantering. Organisationens hemsida är därför central. Arbetsuppgifterna förväntas innefatta utvecklingsarbete och samarbete både nationellt och internationellt. 2 (5)

3 Vetenskapsrådets stöd Stödets varaktighet: Överenskommelse med värdmyndigheten gäller för en period om fem år och kan efter utvärdering förlängas med ytterligare perioder om fem år. Stödets omfattning: Vetenskapsrådet har avsatt 2 Mkr för Stödet till SND-KM från och med 2009 fastställs i en överenskommelse mellan Vetenskapsrådet och värdmyndigheten. Värdmyndigheten förväntas samarbeta genom att ställa resurser som personal, utrustning och lokaler samt medel till förfogande. Föreståndare: Ett uppdrag som föreståndare om 50 procent av full tjänst ska utannonseras och tillsättas gemensamt av värdmyndigheten och Vetenskapsrådet. Föreståndaren ska leda en organisation vars verksamhet är stadd i snabb teknisk förändring, vilket kräver receptivitet och visionär utblick. Dokumenterad erfarenhet och visad förmåga till ledarskap och samarbete förutsätts. Dessutom krävs egen erfarenhet av aktiv forskning och god inblick i frågor som rör forskningsdatabaser. Etablerade internationella kontakter, liksom breda kontaktytor inom svensk forskning är en merit. Föreståndarens mandat ska vara tidsbegränsat. Vetenskapligt råd: Till SND-KM ska ett vetenskapligt råd knytas med företrädare för relevant forskning och personer med stor erfarenhet av administration av stora databaser.. För detta stöd gäller Vetenskapsrådets generella villkor för bidrag i tillämpliga delar, liksom Vetenskapsrådets riktlinjer och rekommendationer för etik i forskningen. Vem kan anmäla intresse? Endast rektor eller motsvarande kan inge intresseanmälan. Anmälan ska avse verksamhet inrymd i för ändamålet avsatta och sammanhängande lokaler. Anmälans utformning Intresseanmälan ska vara på engelska och maximalt omfatta 10 sidor. Den ska redovisa en beredskap att ingå en överenskommelse med Vetenskapsrådet om arbetsgivaransvar och medfinansiering för att långsiktigt ställa resurser till förfogande för att utveckla SND-KM som en strategisk infrastruktur för svensk forskning. Anmälan ska därför redovisa värdmyndighetens strategiska, institutionella och organisatoriska förutsättningar för åtagandet och omfatta följande: en beskrivning av den tänkta lokala organisatoriska strukturen, vilket inbegriper värdmyndighetens koppling till, samt ekonomiska och personella stöd för SND-KM en redogörelse för hur värdmyndigheten ämnar bidra till den lokala infrastrukturen (lokaler, bidrag till drift mm) för SND- KM. en redogörelse för forsknings- och verksamhetsinriktningar, specialistfunktioner och övriga processer vid värdmyndigheten som stödjer uppdraget en beskrivning av hur värdmyndigheten tänker sig att bidra till att uppfylla uppdraget: att göra databaser av intresse för 3 (5)

4 klimat- och miljöforskning nationellt tillgängliga för att på så sätt öka svensk forsknings möjlighet att hävda sig i den internationella konkurrensen en ekonomisk plan för femårsperioden, vari värdmyndighetens utgifter för indirekta kostnader kan medräknas som medfinansiering. För vart och ett av de fem åren redovisas intäkter: Löpande bidrag från Vetenskapsrådet, värdmyndighetens bidrag och eventuella övriga medfinansiärers bidrag. En uppskattning av kostnader ska omfatta all personal samt utrustning och kostnader för forskarservice och övrig verksamhet, samt kostnader för administration och forskningskommunikation en kortfattad kommunikationsstrategi som beskriver målgrupper och metoder för att följa och kommunicera om utvecklingen inom området samt metoder för att öka kännedomen om existerande databasers egenskaper och användbarhet Indirekta kostnader (overhead m.m.) Värdmyndighetens utgifter för indirekta kostnader kan medräknas som medfinansiering. Offentlighet Intresseanmälan till Vetenskapsrådet är allmän handling och därmed offentlig. Information om värdmyndighet samt överenskommelse om SND-KM kommer att tillkännages på Vetenskapsrådets hemsida. Bedömning och beslut Redovisningen av värdmyndighetens strategiska och institutionella förutsättningar för åtagandet ska bedömas på basis av engagemang från de intresserade värdmyndigheternas sida och det resursstöd som ställs till förfogande för SND-KM. Samtliga inkomna intresseanmälningar kommer att bedömas utifrån följande kriterier: Potential för att bidra till en dynamisk utveckling av SND-KM till en strategisk och nationell resurs för svensk forskning. Organisatoriska resurser och förutsättningar för att uppfylla SND-KM:s uppdrag. Ekonomiskt och/eller annat stöd för SND-KM:s verksamhet. Beredning Intresseanmälningarna kommer att bedömas av en internationell expertgrupp med uppgift att värdera förutsättningarna hos värdmyndigheten och resurser i den lokala miljön för att efter det utforma förslag till beslut. Eventuellt kan platsbesök förekomma. Verksamheten beräknas ta sin början under år (5)

5 Beslut Beslut om placering fattas vid KFI:s möte Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering kan ske med internationell expertis och beslutas av KFI. Kontakt För ytterliggare information kontakta Magnus Friberg, forskningssekreterare vid Vetenskapsrådet, tfn: , När och hur intresseanmälan ska skickas in? Intresseanmälan, märkt SND-KM (Dnr: ), om maximalt 10 sidor och avfattad på engelska, ska vara Vetenskapsrådet tillhanda senast och skickas med post till: Vetenskapsrådet SE Stockholm samt med e-post till: 5 (5)

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

Villkor för bidrag till uppbyggnad och drift av Nationell infrastruktur för terrester och limnisk fältforskning

Villkor för bidrag till uppbyggnad och drift av Nationell infrastruktur för terrester och limnisk fältforskning Datum Diarienummer 2013-06-10 811-2010-7240 Datum Handläggare Diarienummer 2013-06-18 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Magnus Friberg Villkor för bidrag till uppbyggnad och drift av Nationell infrastruktur

Läs mer

Försöksverksamhet med praktiknära forskning i samverkan SUHF:s konferens om lärarutbildning 19 oktober

Försöksverksamhet med praktiknära forskning i samverkan SUHF:s konferens om lärarutbildning 19 oktober Försöksverksamhet med praktiknära forskning i samverkan SUHF:s konferens om lärarutbildning 19 oktober Maria Jarl, Göteborgs universitet Nina Thelander, Karlstads universitet Johan Lithner, Umeå universitet

Läs mer

Särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avseende INFRASTRUKTURENS NAMN

Särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avseende INFRASTRUKTURENS NAMN Särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avseende INFRASTRUKTURENS NAMN För beslut om medel från Vetenskapsrådet gäller Vetenskapsrådets generella villkor

Läs mer

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag 1 Ny hantering fr.o.m. 2015 inklusive utlysning 2015 Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata VR:s registerforskningsuppdrag SND workshop 11 november 2015

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.5.1-3883 Sakområde: Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) Avdelning/kansli:

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Datum Diarienummer 2014-06-26 811-2014-150 Handläggare Elin Swedenborg Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Bakgrund Vetenskapsrådet har sedan 2008 ett ansvar för forskningsinfrastruktur

Läs mer

Verksamhetsplan för 2016

Verksamhetsplan för 2016 Verksamhetsplan för 2016 Fastställd av SITES styrelse den 17 mars 2016. Planen utgör en reviderad och kompletterad version av den indikativa verksamhetsplan som fastställdes av styrelsen den 25 november

Läs mer

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för inriktning av forskning Svante Ödman 010-240 43 25 svante.odman@msb.se Utlysning av forskningsmedel 2011- organisationers informationssäkerhet

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2019.2.5.1-1122 Sakområde: Personal samt Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Svensk nationell datatjänst en infrastruktur för forskningsdata inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin

Svensk nationell datatjänst en infrastruktur för forskningsdata inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin Svensk nationell datatjänst en infrastruktur för forskningsdata inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin Elisabeth Strandhagen, forskningssamordnare för ämnesområde medicin och hälsa elisabeth.strandhagen@gu.se

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC)

Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) Datum Diarienummer 2012-02-17 811-2011-6663 as p Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) Förutsättningar Swedish National

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen,

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen, Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen, 2017-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse

Bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse Bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse Syftet med bidraget är att stödja forskningsinfrastruktur av nationellt intresse som kan vara antingen nationell eller gälla svenskt deltagande

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Utlysning av Linnéstöd

Utlysning av Linnéstöd VETENSKAPSRÅDET Generaldirektörens kansli PM Utlysning av Linnéstöd Under rubriken Strategiska insatser i regeringens forskningspolitiska proposition Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80) presenteras

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Behovsinventering 2019/2020

Behovsinventering 2019/2020 Behovsinventering 2019/2020 28 augusti 2019 Björn Halleröd, huvudsekreterare forskningsinfrastruktur Camilla Jakobsson, forskningssekreterare forskningsinfrastruktur Innehåll Aktuellt från VR-infra o Vad

Läs mer

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn 2014-10-14 Dnr 3.1-39020/2014 1(7) Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn Öppningsdatum: 2014-10-15 Sista dag för intresseanmälan: 2014-10-31 Sista ansökningsdag: 2014-12-17

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur - Avstamp och målsättning Sven Stafström - Ny hantering fr.o.m. 2015 Elin Swedenborg - Principerna för utlysning och beredning 2015 Juni Palmgren - Diskussion

Läs mer

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under 2009-2014 MFoF avser att initiera en uppföljande undersökning av arbetet i de kommuner som under

Läs mer

Karriärtjänster för lärare

Karriärtjänster för lärare ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN SFI STOCKHOLM TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR AMN 2013-0071- 1.1 SID 1 (5) 2013-04-10 Handläggare: Leif Styfberg Till Arbetsmarknadsnämnden den 16 april 2013 Ärende 8 Arbetsmarknadsförvaltningens

Läs mer

Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring

Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring Elisabeth Strandhagen, bitr föreståndare, Svensk nationell datatjänst Göteborgs universitet - Karolinska institutet - Lunds universitet

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholms universitetsbibliotek

Verksamhetsplan Stockholms universitetsbibliotek Inledning År 2015 blir året då ombyggnationen av biblioteket är färdig och studenter, forskare och bibliotekets medarbetare kan ta de nya lokalerna i besittning. Just nu pågår ett arbete på Avdelningen

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning Föredragningslista Nr 4:2012 Omfning 24-34 Datum och tid: Fredagen den 31 augusti 2012 kl 9.15-15.00. Plats: Rum L370 (Stora konferensrummet IDT, Verktyget), Mälardalens högskola, Eskilstuna Ledamöter:

Läs mer

Information till blivande konsortier som avser att söka bidrag för nationell infrastruktur 2015.

Information till blivande konsortier som avser att söka bidrag för nationell infrastruktur 2015. Datum Diarienummer 2015-02-11 4.1.2015-72 Kontaktpersoner Magnus Friberg 08-546 441 22 Elin Swedenborg 08-546 442 96 Anna Wetterbom 08-546 441 53 Observera att detta dokument innehåller preliminär information.

Läs mer

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab Delegationsordning Science for Life Laboratory SciLifeLab 1. BAKGRUND Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt centrum vid Kungliga

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Delegeringsordning PKLC

Delegeringsordning PKLC Versions historia Delegeringsordning PKLC Version Ändringar/Kommentarer Gjort av Datum 1.0 Nytt dokument fastställt vid HS ordinarie möte den 21 augusti 2013. Jonny Hedberg/Robert Dirksen 2013.08.21 1.1

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Beskrivning av KK-miljöprogrammet

Beskrivning av KK-miljöprogrammet Beskrivning av KK-miljöprogrammet BESKRIV N I N G A V K K - M I L J Ö P R O G R A M M E T 2 Om KK-stiftelsen KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel... 2

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

ENKLARE TILLGÅNG TILL REGISTERDATA

ENKLARE TILLGÅNG TILL REGISTERDATA ENKLARE TILLGÅNG TILL REGISTERDATA INFRASTRUKTURER FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING Magnus Eriksson, Verksamhetsarkitekt Enheten för registerforskning, Vetenskapsrådet Vetenskapsrådets uppdrag Ur Vetenskapsrådets

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Utlysning av projektmedel

Utlysning av projektmedel Utlysning av projektmedel Effektiva och hållbara produktionssystem inom vattenbruk och jord-och trädgårdsbruk Finansiärer Formas, Mistra och Lantmännens forskningsstiftelse Utlyst belopp Särskilda villkor

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Bilaga 19 Protokoll 3, 2009 Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2009-06-11. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde...

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne Regionstyrelsen Lennart Svensson Strateg 0768-870445 lennart.r.svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601956 1 (6) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning för ansökan om externa

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS).

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS). STOCKHOLMS UNIVERSITET Tidigare Dnr SU 50-0580-99 KAROLINSKA INSTITUTET Tidigare Dnr KI 4467/97 Nytt Dnr SU 301-2581-05 Nytt Dnr KI 6154/05-103 Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Strategi för införande och tillsättning av karriärtjänster för lärare Dnr 97-2013 Sara Talling Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Fördelning och krav... 3

Läs mer

Strategiska rekryteringar 14

Strategiska rekryteringar 14 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen innebär

Läs mer

Rekrytering Meritering Karriärvägar

Rekrytering Meritering Karriärvägar Rekrytering Meritering Karriärvägar En enkätstudie till landets lärosäten hösten 2015 Mikael Alexandersson, Sandro Reljanovic, Johannes Sandén Högskolan i Halmstad Svarsfrekvens: 81% 30 av 37 lärosäten

Läs mer

Utlysning av Berzelius Center 2005

Utlysning av Berzelius Center 2005 Utlysning av Berzelius Center 2005 Ett samarbete mellan och 2005-06-21 1. Inledning... 2 2. Utlysningen... 2 2.1 BAKGRUND TILL UTLYSNINGEN... 2 2.2 UTLYSNINGENS MÅL OCH BUDGET... 2 2.3 UTLYSNINGENS INRIKTNING...

Läs mer

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Uppdraget Starka Tillsammans Regeringen beslutade den 11 september 2014 att

Läs mer

LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd

LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd (3) LiU Skolsamverkan övergripande organisation samt instruktioner för skolsamverkansforum och råd Bakgrund LiU Skolsamverkan är LiUs samordnande plattform för kontakter mellan skola och universitet. I

Läs mer

Forskarstudier för lärare i Stockholms stad

Forskarstudier för lärare i Stockholms stad UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/2709 SID 1 (5) 2009-05-14 Handläggare: Mats Westin Telefon: 508 33 012 Till Utbildningsnämnden 2009-05-14 Forskarstudier för lärare

Läs mer

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-09-02 Diarienummer SCN-2015-0283 Socialnämnden Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB

Läs mer

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer en nationell inriktning Frågor och svar om kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer Varför behövs kompetensprofiler? Syftet med kompetensprofilerna

Läs mer

Jessica Hådell (Sekreterare) Åsa Hofsten (IT-strateg) Nesterud Thomas (IT-strateg) Mikael Ferm (Regionstabschef) Li Zakrisson (estrateg)

Jessica Hådell (Sekreterare) Åsa Hofsten (IT-strateg) Nesterud Thomas (IT-strateg) Mikael Ferm (Regionstabschef) Li Zakrisson (estrateg) Plats och tid Dr Prag kl. 09:00-11:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Bengt Bergqvist (S) (Ordförande) Thomas Hägg (S) (Åre kommun) Jenny Palmquist (S) (Ragunda kommun) Therese

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola 1/16 Dnr 654/1.2.1/2014 Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola Beslutad av Organisationskommittén 2013-12-20 Reviderad av högskolestyrelsen 2015-02-16 2/16 Innehållsförteckning Anställningsordning

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Arbetsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab

Arbetsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab Arbetsordning Science for Life Laboratory SciLifeLab Denna arbetsordning beskriver organisationen av Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab), inklusive

Läs mer

Expertkompetens för innovation 15 steg 1

Expertkompetens för innovation 15 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 15 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint DIALOGMÖTE Forskning om migration och integration - behov och möjligheter #NFPmigint VÄLKOMMEN! Vad är nationella forskningsprogram? 10-årig satsning, flera områden (2017 2026) forskningens medverkan i

Läs mer

BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR GIVARGUIDEN 2014

BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR GIVARGUIDEN 2014 BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR GIVARGUIDEN 2014 Demokrati Givarguiden har valt att betygsätta ideella föreningars och trossamfunds demokratiska nivå utifrån organisationernas stadgar. Givarguidens bedömning utgår

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2013-03-28 Dnr 59/13 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2014-01-01 TILL

Läs mer

Meritering för anställning

Meritering för anställning Personalsektionen BILAGA 1. 2011-12-08 Handläggare Frida Proos Meritering för anställning Mallen Meritering för anställning ska användas av sökande till anställning som professor, adjungerad professor,

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Remissvar Ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö (SOU 2017:28)

Remissvar Ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö (SOU 2017:28) Sveriges Företagshälsor Arbetsmarknadsdepartementets diarienummer: SOU 2017:28 Arbetsmarknadsdepartementet: a.remissvar@regeringskansliet.se arbetsmarknadsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Diarienr: Elisabeth Strandhagen Utgåva:7 Projektdirektiv SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare SND 2.0-konsortiet genom Max

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016 [DNR] 1 (av 6) Projektdirektiv Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: Peter Nilén Inkl 2 bilagor: Bilaga 1 Delprojekt Bilaga 2 SND projektplan Revisionsinformation Version Datum Kommentar [0.1-0.5]

Läs mer

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11 Kommittédirektiv Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Dir. 2013:11 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013 Sammanfattning Regeringen inrättar en kommitté

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument: Beslutsstruktur,

Läs mer

Upphandlingsunderlag skribent till projektet Kompetenslyft för handeln

Upphandlingsunderlag skribent till projektet Kompetenslyft för handeln Upphandlingsunderlag skribent till projektet Kompetenslyft för handeln Innehåll 1. Inledning... 2 2. Information om Handelsrådet... 2 3. Information om projektet Kompetenslyft för handeln... 2 4. Information

Läs mer

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson) Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Dokumentnamn Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Åtgärd nr Åtgärd Risker (riskvärde inom parentes)

Åtgärd nr Åtgärd Risker (riskvärde inom parentes) Åtgärdsplan för Stockholms universitet 2019 2020 vara ett framstående forskningsuniversitet (s. 3). Åtgärd nr Åtgärd Risker (riskvärde inom 1 Beskriva existerande kvalitetsssäkringssystem för forskning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer