Tidigt samråd med särskilt berörda Översvämningsskydd för Arvika stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tidigt samråd med särskilt berörda Översvämningsskydd för Arvika stad"

Transkript

1 Minnesanteckningar Tidigt samråd med särskilt berörda Översvämningsskydd för Arvika stad kl Arvika Näringslivscentrum, Hörsalen Dagordning Vilka har fått inbjudan? Översvämningsarbete i Arvika Vad har hänt sedan år 2000? M iljökonsekvensbeskrivning (M KB) Information om projektet Paus med kaffe (ca 19:30) Synpunkter och frågor Avslutning och kommande steg (ca 21.00) Presentationer Anders Norrby (AN), chef för Teknisk försörjning på Arvika kommun, öppnade samrådsmötet och hälsade alla välkomna. AN berättade att de som bedömts som särskilt berörda av projektet, och därmed blivit inbjudna till mötet, är fastighetsägare och medlemmar i samfälligheter på Västra och Östra Sund, samt ett antal berörda föreningar. AN beskrev Högsta Domstolens dom (2009) som innebar att M iljödomstolens dom (2005) och M iljööverdomstolens dom (2007) blev ogiltiga. Vid betydande miljöpåverkan ska alternativa platser och alternativ utformning beskrivas i M KB:n enligt M iljöbalken. Högsta Domstolen tog främst fasta på att MKB:n inte uppfyllde kravet på redovisning av alternativ utformning. Efter Högsta Domstolens beslut har kommunstyrelsen i Arvika beslutat att en ny MKB ska upprättas för ett permanent översvämningsskydd för Arvika stad, och att en ny ansökan ska lämnas in till M iljödomstolen. Arvi ka kommun, Arvi ka Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Ar vika Hemsida: vi ka.se Telefon: E-post: arvi ka.kommun@ ar vika.se Org.nr:

2 2 (9) Vidare förklarade AN syftet med det tidiga samrådet och redogjorde översiktligt för Arvika kommuns översvämningsarbete innan Sara Nordmark från Vectura presenterade MKB-processen. Hon beskrev de miljöaspekter som Vectura bedömer kommer att ingå i M KB:n (vattenmiljö, naturmiljö, kulturmiljö, landskapsbild, friluftsliv, förorenad mark, klimat, byggtiden, provdrift/drift och skadeförebyggande åtgärder) och välkomnade synpunkter. Huvudalternativet beskrevs, bestående av en permanent påbyggbar huvuddamm i Sundet med spärrdamm på Västra respektive Östra Sund. Tre olika alternativ för huvuddammens lokalisering i Sundet presenterades; där Sundet är som smalast, ett nordligare läge och vid Blåsut. Arvika kommun har gett WSP i Stockholm uppdrag att analysera alternativa lösningar för att skydda Arvika stad mot översvämning, samt att utreda alternativ utformning av huvudalternativet. WSP kommer även att undersöka frågan om lokalisering av huvuddammen. AN berättade att Arvika kommuns ambition är att i samarbete med de särskilt berörda, arbeta vidare med översvämningsskyddets utseende. Han presenterade exempel på beklädnad som Tema landskapsarkitekter (2007) tagit fram. Slutligen presenterade AN en översiktlig tidplan för projektet och berättade var deltagarna kan få ytterligare information. Presentationen som visades under samrådsmötet återfinns i bilaga 2 och informationsbladet som delades ut presenteras i bilaga 3. Synpunkter och frågor Nedan återges de synpunkter, frågor och svar som framfördes vid samrådsmötet. Inläggen återges inte exakt utan har sammanfattats och vid publicering på Arvika kommuns webbplats har namn inte angivits. Höjder anges i RH00. Vad kostade den föregående tillståndsprocessen för oss skattebetalare? Hans-Åke Henriksson: Arvika nyheter har tidigare gjort en sammanställning över kostnaderna i samband med den föregående tillståndsprocessen. Totalt uppgick de till ca 3,4 miljoner kr. AN: Siffran bekräftas av kommunen. Hur mycket betalade kommunen för Hydroterras tjänster under förra processen? AN: Jag kan ta fram kostnaden efter samrådet. Sammanlagd kostnad för Hydroterras tjänster under förra tillståndsprocessen var ca kr.

3 3 (9) Kommer Hydroterra fortsätta arbeta med projektet eller blir det bara WS P i fortsättningen? AN: WSP har fått uppdrag att utreda alternativ utformning av huvuddammen. Längre fram kommer kommunen att upphandla konsult för det fortsatta arbetet med projektering, byggledning osv. och då kan både WSP, Hydroterra och andra företag bli aktuella. Hur stor är chansen att kommunen klarar att driva igenom hela projektet? AN: Kommunen kommer klara att driva igenom tillståndsprocessen. Det är dock svårare att överblicka kostnader. Kommunen är berättigad till bidrag från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) men ansökan skickas in efter tillstånd i Miljödomstolen. MSB delar årligen ut 40 miljoner kr och kommunen kan få 60 % av budgeten som beräknas till 80 miljoner kr. Det brukar väl alltid bli dyrare än beräknat? AN: Kostnaderna har ökat sedan första kostnadsberäkningen. Förra kostnadsberäkningen visade på 65 miljoner kr. Jobbar ni bara med dammen eller även med åtgärder nedströms och i S äffle? För oss som är bosatta utanför dammen är dessa åtgärder viktigare, och de är troligtvis även billigare. Vi vill att kommunen fokuserar på detta. AN: Arvika kommun har lika stor ambition att genomföra åtgärder i Säffle som att uppföra översvämningsskyddet i Sundet. Arvika och Säffle kommuner arbetar tillsammans för att kunna ta över slussen i Säffle från Sjöfartsverket. Arvika Nyheter publicerade nyligen en artikel om behoven av förändring i Säffle ( ). Dessa åtgärder ger enligt kommunens utredningar ca 0,3 m lägre vattennivå. Nu har det snart gått 10 år sedan översvämningen, när kommer ni att genomföra åtgärderna? Vad har hänt hittills? AN: Det är svårt att uttala sig om tid, men bedömningen är att åtgärderna kommer att genomföras parallellt med detta projekt och att de skulle kunna vara klara år Hittills har diskussioner förts med Sjöfartsverket och ett avtal är nära. Åtgärderna kommer att innefatta ökad avbördningskapacitet i fåran, genom sprängning och ökad storlek på luckorna under Strömbron, samt åtgärder i slusskanalen så att slussen kan öppnas tidigare. Vassröjning är en åtgärd som redan har påbörjats. Vassröjning utförs i första hand i den del av älven som ligger i inom Säffle kommun, eftersom åtgärden har störst effekt där. Arvika kommun bidrar med finansiering av arbetet.

4 4 (9) Hur tas vassen omhand vid röjning? Om vassen lämnas på botten så förvärras situationen, av denna anledning har djupet minskat med flera meter på vissa ställen. AN: Jag vet inte exakt hur vassen tas omhand, det varierar från fall till fall, men den kan t.ex. läggas på land och sedan forslas bort. Sjöfartsverket genomförde nyligen en ekolodning som visade att farledsdjupet är tillräckligt. Är det inte bättre att gräva bort vassen? AN: Byälven är lång och det skulle vara ett oerhört omfattande projekt som också skulle kräva tillstånd. Vassröjningen i S undet skulle utföras under 3 år, men upphörde. Dessutom forslades inte vassen bort som utlovat utan lämnades på land. AN: Vassröjningen i Sundet utförs av kosmetiska skäl och har ingen påverkan på vattennivån. Går det att göra åtgärder i Hökeströmmen? AN: Kommunen har gjort simulering av drastiska åtgärder i Hökeströmmen, men de sänker bara vattennivån i Glafsfjorden i storleksordningen centimeter. AN: Sammanfattningsvis kan man säga att även mycket stora schaktningsoch breddningsinsatser endast ger begränsad effekt. Ett exempel som illustrerar detta är ett nytt utlopp från Byälven i form av en tunnel mellan Björneflagan och Borgvik, med ett tvärsnitt på 10 x 17 m. Vid en översvämning med samma storlek som år 2000 skulle nivån bara bli 70 cm lägre, med ett sådant tunnelutlopp. Att bygga en sådan tunnel skulle säkerligen kosta miljoner kronor. Även åtgärder som ger 0,3 m sänkt vattennivå är värdefulla vid en översvämning. AN: Vi kommer att genomföra åtgärderna i Byälven och i Säffle oavsett om vi får tillstånd att bygga översvämningsskydd i Sundet eller inte. På grund av de utdragna diskussionerna med Sjöfartsverket så har ingen tidplan fastställts ännu, men nu står vi inför ett avtal. Claes Pettersson: Man har inte kommit lika långt med utredningarna i Säffle. Kanske måste bron i Säffle förstärkas, och så måste en miljökonsekvensbeskrivning göras. Vad får dammen för konsekvenser i Säffle? AN: Dammen gör att nivån i Glafsfjorden höjs med ca 3 cm vid en översvämning med samma storlek som år 2000.

5 5 (9) Det finns en oro att inte broar mm kommer att underhållas om kommunerna tar över farleden från S jöfartsverket, och att sjöfarten kommer att minska. AN: Kommunerna tar över farleden för att vidmakthålla sjöfarten. Vägverket har ansvar för broarna. Claes Pettersson: Vägverket har ansvar för broarna och de ska fungera som vanligt även om kommunerna tar över vattenleden. Krävs det tillstånd även för att schakta och muddra och göra andra åtgärder i Byälven? AN: Ja, det blir ett ny ansökan till miljödomstolen. I exemplet med tunneln mellan Björneflagan och Borgvik, hur har beräkningen gjorts? Hur lång tid tunneln är öppen och när den öppnas påverkar beräkningen. AN: Kan inte svara på hur beräkningen utfördes men alternativet är inte realistiskt eftersom ingreppet i naturen skulle bli för stort. Dessutom skulle en tunnel vara alltför kostsam. Klimatförändringen är aktuell, kommunerna runt Vänern är utsatta och effekterna blir stora. Vattnet i Glafsfjorden rinner ut i Vänern. Hur samarbetar Arvika kommun med kommunerna runt Vänern? Claes Pettersson: Jag har nyligen varit på seminarium i Vänersborg som handlade om just detta ämne. Problemet är gigantiskt för kommunerna runt Vänern och nederbörden väntas öka med 30 %. Under seminariet erbjöd Länsförsäkringar kr till en förstudie för alternativt utlopp från Vänern. En tunnel med utlopp i Uddevalla skulle behöva ha en kapacitet på ca m 3 /s och innebär en investering på 5-6 miljarder kronor. Vi måste ta hänsyn till klimatförändringen när vi planerar och samarbeta med experter på området. AN: Av denna anledning är vi med i EU-projektet Climate Proof Areas (CPA) tillsammans med SMHI. I CPA kommer vi att undersöka hur höga vattennivåer vi kan förvänta oss i framtiden. Kommer kommunen utreda åtgärder uppströms mer än vad som redan gjorts? AN: I den nya MKB:n kommer utredningen om magasinering av vatten uppströms beskrivas mer ingående än i den tidigare MKB:n. Kommunen anser dock att alternativet redan utretts tillräckligt.

6 6 (9) I presentationen visades skisser på huvuddammen från förstudien och ett exempel på utformning från Tema landskapsarkitekter. Det är viktigt att veta vilket vattenstånd som visas i illustrationer och det är förvillande om inte människor, bilar mm är skalenliga. AN: Eftersom hela hålen för pumparna syns i exemplet från Temagruppen så är det troligtvis normalt vattenstånd som visas. Det är olyckligt om inte saker är skalenliga och det är inte vår avsikt att förleda. Kommer vi att slippa se fotomontaget från den förra processen i framtiden? AN: Bilden kommer att användas om behov finns att beskriva hur huvuddammen tänktes vid första tillståndsansökan. Kommer vi som bor närmast huvuddammen att få vara med och diskutera utformning? AN: Ja, och det gäller även för spärrdammarna. Planen är att utformningsfrågan, så som t.ex. beklädnad, så långt det är möjligt ska vara genomarbetad innan ansökan skickas in till Miljödomstolen. I Miljödomstolens förra dom villkorades detta, dvs det ställdes krav på att kommunen, länsstyrelsen och fastighetsägarna skulle ha samråd om slutgiltig utformning. Claes Pettersson: Självklart! Blir det en temporär väg ut till Blåsut under byggtiden? AN: Ingenting är bestämt i detalj, men troligtvis görs en provisorisk förbikörning där man för tillfället arbetar. Kommer vägen på väster spärrdamm asfalteras? AN: Detta avgörs i samråd med de boende. Kommer vägen från transformatorstationen ut mot Blåsut att höjas? Det är samma vägsamfällighet som berörs av väster spärrdamm. AN: I projektet finns inte behov av att höja denna del av vägen, men det är inte osannolikt att överskottsmassor uppstår som kan användas för höjning av den vägsträckan. Claes Pettersson: Detta får vi diskutera vid ett senare tillfälle. Hur många fastighetsägare utanför dammen drabbas vid ett scenario motsvarande år 2000.

7 7 (9) AN: I CPA-projektet kommer vi att ta fram en översvämningskarta som ska kommuniceras med fastighetsägarna så att de vet vad som händer vid olika vattenstånd. Det kommer även att finnas möjlighet att varna fastighetsägare vid stigande nivåer fastigheter gränsar till vattendraget ner till Säffle, när vi gjort kartering så kan vi svara på hur många fastigheter som drabbas. Claes Pettersson: Ca 200 fastigheter utanför Sundet drabbades år Kommungränsen slutar inte vid S undet utan det är många som berörs vid en översvämning. Är dammen en tillfällig lösning med tanke på klimatförändringen? AN: Dammen är tillräcklig i ett 100-årsperspektiv och den är dimensionerad med hänsyn taget till klimatförändringen. Dammen är ett effektivt sätt att skydda kommunens viktigaste infrastruktur. Man har diskuterat att använda banvallen som översvämningsskydd. Hur mycket mer skyddar man med dammen i Sundet, och hur mycket mer kostar det? AN: Banvallen kan inte användas som översvämningsskydd eftersom den inte är tät och inte håller för vattentrycket, utan man skulle få bygga nya vallar. Kostnaden blir minst lika stor och ca 9 pumpstationer krävs för att ta hand om vatten från t.ex. Sävsjöbäcken och Viksälven. Jag ser det inte som ett realistiskt alternativ men WSP analyserar alternativet, och det kommer att beskrivas i MKB n. Vilken sida av S undet kommer användas för drift och underhåll? AN: Av säkerhetsskäl måste det finnas möjlighet att använda båda sidor. Planen är dock att i första hand använda den västra sidan. Hur stor blir driftkostnaden för dammen? Och hur ofta kommer den att stängas? AN: Uppskattad driftkostnad är kr/år och då ingår kostnad för övning var tredje år. Kommunen vill ha tillstånd att stänga dammen vid +46,50, vilket motsvarar kajkanten inne i stadsparken. Statistiska beräkningar visar att nivån överstiger +46,50 vart tredje år och att en avstängning behöver genomföras vart sjätte år. Om dammen hade funnits, skulle den ha mobiliserats någon gång sedan år 2000? AN: Ja, åtminstone vid ett tillfälle sedan år 2000 har nivån varit över 46,50.

8 8 (9) I höstas steg vattnet med ca 1 dm/dygn. Hade det inte slutat regna så hade det blivit problematiskt. AN: Vi blir ständigt påminda om risken. Kommer vägen ut till Västra S und att behöva förstärkas på grund av de ökade transporterna under byggtiden? AN: Nej, inte enligt dagens bedömning. Vilken årstid kommer bygget att utföras? Och kommer vägen ut till Blåsut att stängas för tung trafik under byggtiden? AN: Enligt planerna kommer bygget att utföras under två sommarsäsonger och en vintersäsong däremellan. Man bygger en sida av huvuddammen per sommarsäsong för att kunna hålla Sundet öppet för båttrafik. Vägen kommer inte att stängas för tung trafik, boende och näringsidkare, ska självklart kunna använda vägen och vi tar hänsyn till detta i vår planering. Dammen kommer att störa landskapsbilden varje dag men den kommer att användas oerhört sällan. Finns det en vilja hos kommunen att minska påverkan på landskapsbilden? AN: Kommunens avsikt är att arbeta fram dammens utseende tillsammans med de berörda fastighetsägarna och att så mycket som möjligt ska vara överenskommet före ansökan skickas in till Miljödomstolen. Samråd efter miljödom används till mindre justeringar. Detta är en ändring från förra processen och en lärdom efter kontakt med berörda fastighetsägare som tycker att detta sätt minskar deras oro. Jag är misstänksam av erfarenhet och litar inte på att man kommer överens efter domen. Det här är bättre. Är det möjligt att sänka dammen 1 m? AN: I tidigare förslag är den permanenta krönnivån +48,00, med möjlig förhöjning till +50,00. WSP har nu fått i uppdrag att undersöka möjligheter att sänka den permanenta nivån ytterligare. Kanske kan även mittpelarna sänkas. Hur stora är öppningarna? AN: De två öppningarna är vardera åtta meter breda, lika breda som slussen i Säffle. För att möjliggöra sjöfart i båda riktningarna är det två öppningar i förslaget, eftersom en enda stor öppning blir svår att stänga.

9 9 (9) Det fotomontage som kommunen har presenterat visar ett högt vattenstånd. Det är dock på sommaren som man oftast kommer att se dammen och då är vattnet generellt lågt. AN: Kommunen kommer att anstränga sig för att illustrera huvuddammen vid normalt vattenstånd före ansökan lämnas in till Miljödomstolen. Vi har inte berört utredningsområde två i diskussionen. AN: Det som har sagts går att applicera på båda utredningsområdena. Men det kommer att behövas ytterligare en spärrdamm om huvuddammen placeras vid Blåsut. AN: Ja. Gunnar Tidemand: Understryker att Arvika kommun lägger stor vikt vid att tillsammans med Säffle kommun ta över slussen i Säffle från Sjöfartsverket. Betonar även att kommunen vänder på processen den här gången så att utformningen av dammen ska vara genomarbetad före ansökan skickas in till M iljödomstolen. Eftersom det inte fanns fler frågor och synpunkter så avslutades samrådsmötet med en kort beskrivning av kommande steg: Länsstyrelsen tar del av synpunkter från tidigt samråd med särskilt berörda Länsstyrelsen fattar beslut om betydande miljöpåverkan Om Länsstyrelsen beslutar att översvämningsskyddet innebär betydande miljöpåverkan så kommer kommunen att bjuda in särskilt berörda, allmänheten, kommuner och organisationer samt statliga myndigheter till utökat samråd Kommunen upprättar MKB och ansökan till miljödomstolen Anders Norrby tackade för ett bra samtal och för att alla tagit sig tid att komma. Vid pennan: Elin Alsterhag Justeras: Anders Norrby

Minnesanteckningar Tidigt samråd med särskilt berörda Översvämningsskydd för Arvika stad 2010-01-26 kl 18.30-21.00 Arvika Näringslivscentrum, Hörsalen Dagordning Vilka har fått inbjudan? Översvämningsarbete

Läs mer

Utökat samråd Översvämningsskydd för Arvika stad

Utökat samråd Översvämningsskydd för Arvika stad Minnesanteckningar Utökat samråd Översvämningsskydd för Arvika stad 2010-02-23 kl 18.30-20.40 Arvika Näringslivscentrum, Hörsalen Dagordning Översvämningsarbete i Arvika Vad har hänt sedan år 2000? Information

Läs mer

Välkomna till. Samråd med allmänheten Översvämningsskydd för Arvika stad

Välkomna till. Samråd med allmänheten Översvämningsskydd för Arvika stad Välkomna till Samråd med allmänheten Översvämningsskydd för Arvika stad Anders Norrby, Gatuchef, Arvika kommun Lena Lundkvist & Anna Nordlander, Vectura Åke Nilsson, WSP Samråd Om tillstånd krävs för verksamheten

Läs mer

Översvämningsskydd för Arvika stad

Översvämningsskydd för Arvika stad Översvämningsskydd för Arvika stad Bakgrund Hösten år 2000 drabbades Arvika av en kraftig översvämning där vattennivån i Glafsfjorden nådde mer än tre meter över normalvattennivån. Efter denna erfarenhet

Läs mer

22 ONSDAG 10 FEBRUARI 2010 ARVIKA NYHETER Kungörelser, Meddelanden Affärs- och bostadsmarknaden Auktioner Yrkes- och hantverkshjälp Uthyres AUKTION HÖGVALTA TORSDAG KL. 17.00 Visning från 14.00. Dbo fr

Läs mer

MKB tillhörande ansökan om vattenverksamhet gällande översvämningsskydd för Arvika stad

MKB tillhörande ansökan om vattenverksamhet gällande översvämningsskydd för Arvika stad MKB tillhörande ansökan om vattenverksamhet gällande översvämningsskydd för Arvika stad Daterad 2010-06-30 Förord Denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tillhör Arvika kommuns tillståndsansökan för vattenverksamhet

Läs mer

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor Regler och riktlinjer för ansökan Foto framsida Exempel på förebyggande åtgärd mot översvämning, Arvika. Skydd av centrala Arvika mot översvämning

Läs mer

Översvämningsskydd och gestaltningsåtgärder å-rummet. Etapp Kolla

Översvämningsskydd och gestaltningsåtgärder å-rummet. Etapp Kolla Översvämningsskydd och gestaltningsåtgärder å-rummet Etapp Kolla Dagordning Del 1 Inledning Förutsättningar Planerad anläggning Bedömda miljökonsekvenser Tidplan Frågestund Del 2: ca kl 19 Mingel möjlighet

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-09-16 meddelad i Vänersborg Mål nr M 3366-16 KLAGANDE Borttaget 1. Irene Heine Östra Sund Villa Tittut 671 91 Arvika 2. Björn Heine Samma adress

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Var ska det nya reningsverket byggas?

Var ska det nya reningsverket byggas? Var ska det nya reningsverket byggas? PRESENTATION AV LOKALISERINGSUTREDNING APRIL 2016 Resultat av lokaliseringsutredning för nytt reningsverk i Lidköping Här följer en sammanfattning av lokaliseringsutredningen.

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Väg 796, bro över Indalsälven i Lit

Väg 796, bro över Indalsälven i Lit GRANSKNINGSHANDLING Väg 796, bro över Indalsälven i Lit Östersunds kommun, Jämtlands län Hydrologisk PM, 2015-09-30 Objekt: 143961 Titel: Granskningshandling - Väg 796, bro över Indalsälven i Lit Utgivningsdatum:

Läs mer

Vansbro kommun. MCR Arvika

Vansbro kommun. MCR Arvika Vansbro kommun MCR Arvika 2017-05-31 Vansbro kommun Ca 6800 invånare 1 657,34 km² 4,45 invånare km 2 Vansbro tätort ca 2000 invånare Ungt samhälle 2 Pågående projekt Översvämningsdirektivet Översvämningsskydd

Läs mer

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Kristianstadsslätten är en gammal havsvik med stora ytor av lågt belägna områden. Genom den gamla

Läs mer

Översvämningsskydd. Område i utveckling ett nytt Uddevalla växer fram

Översvämningsskydd. Område i utveckling ett nytt Uddevalla växer fram Översvämningsskydd Område i utveckling ett nytt Uddevalla växer fram Mer info om Uddevalla? Läge storlek etc.. Folkmängden i kommunen har ökat ända sedan 2000 och har nu 55 164 invånare (43:e största).

Läs mer

Vattenståndsberäkningar Trosaån

Vattenståndsberäkningar Trosaån UPPDRAG Infart västra Trosa UPPDRAGSNUMMER 2203080 UPPDRAGSLEDARE Mats Pettersson UPPRÄTTAD AV Anders Söderström DATUM GRANSKAD AV Anders Söderström Vattenståndsberäkningar Trosaån Samtliga nivåer anges

Läs mer

Tappningsstrategi med naturhänsyn för Vänern

Tappningsstrategi med naturhänsyn för Vänern 2014-04-22 Anna Eklund och Sten Bergström SMHI:s Dnr: 2013/343/9.5 Länsstyrelsens Dnr: 502-6290-2012 Tappningsstrategi med naturhänsyn för Vänern -Strategi1 och Strategi2 Under våren 2013 tog Calluna fram

Läs mer

Prognosstyrning av Mölndalsån. samt andra genomförda skyddsförebyggande åtgärder

Prognosstyrning av Mölndalsån. samt andra genomförda skyddsförebyggande åtgärder Prognosstyrning av Mölndalsån samt andra genomförda skyddsförebyggande åtgärder 1 Hur kan Mölndalsåns tillgängliga resurser utnyttjas på bästa sätt - hur säkerställs en kontrollerad flödesavledning? 2

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 96 Motion om åtgärdsplan för att förebygga skador på hus, byggnader, växt- och djurliv i samband med översvämningar till följd av växthuseffekten. (AU 53) KS 2015-344

Läs mer

Claes Pettersson, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Jan Wettmark (M) Peter Söderström (S) Gert Raiml (V) Gösta Frödin (FP) Mona Smedman (C)

Claes Pettersson, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Jan Wettmark (M) Peter Söderström (S) Gert Raiml (V) Gösta Frödin (FP) Mona Smedman (C) Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sammanträdesrum Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 8.30 10.20 Claes Pettersson, ordförande (S) Aina Wåhlund (S)

Läs mer

Översvämningshot- Risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern. Remiss

Översvämningshot- Risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern. Remiss Göran Gahm Stab 08-508 280 88 goran.gahm@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-04-03 Översvämningshot- Risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern. Remiss Förslag till beslut

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN Detta dokument tjänar som diskussionsunderlag, för grov kostnadsuppskattning och effektivitetsbedömning. Skapat av John Schütte, 10 oktober 2013. Kontaktuppgifter: 0766

Läs mer

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE 2017-03-09 Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun Agenda Presentation av deltagare Presentation av utbyggnadsplanerna och tidplan (Eric) Samråds och tillståndsprocessen (Erica)

Läs mer

Analys av klimatförändringars inverkan på framtida vattenstånd i Glafsfjorden/Kyrkviken

Analys av klimatförändringars inverkan på framtida vattenstånd i Glafsfjorden/Kyrkviken 2010-06-23 PM Johan Andréasson Analys av klimatförändringars inverkan på framtida vattenstånd i Glafsfjorden/Kyrkviken Bakgrund SMHI genomför inom EU-interreg projeket Climate Proof Areas (CPA) beräkningar

Läs mer

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK

Konsekvenser av en översvämning i Mälaren. Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Resultat i korthet från regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK Uppdraget MSB har haft i uppdrag av regeringen att analysera och bedöma konsekvenserna av en översvämning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Utvecklingsavdelningen Björn Wadefalk Telefon: 366 40 19 E-post: bjorn.wadefalk@vastra.goteborg.se Remiss Vindplats Göteborg Vinga Vind

Läs mer

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster Bilaga 6 Samrådsredogörelse Ledverk till skydd för Gröndalsbron Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 Yta för bild eller mönster Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 På uppdrag av Vägverket har KFS AnläggningsKonstruktörer

Läs mer

Information om Mälarbanans utbyggnad

Information om Mälarbanans utbyggnad Information om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo, lägesrapport december Hej! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för att möta den ökade efterfrågan

Läs mer

ÖVERSVÄMNINGSSKYDD FÖR ARVIKA STAD

ÖVERSVÄMNINGSSKYDD FÖR ARVIKA STAD 2010-06-29 BILAGA 3 1 (11) ÖVERSVÄMNINGSSKYDD FÖR ARVIKA STAD TEKNISK BESKRIVNING Nybyggnad av invallning av Kyrkviken i Byälven inom Arvika kommun, Värmlands län Karlstad 2010-06-29 Bilaga tillhörande

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Orrekullagården, Orrekullavägen 2, Kolmården

Orrekullagården, Orrekullavägen 2, Kolmården Uppdrag MKB avseende inseglingen till Norrköpings hamnar Mötets syfte Samråd enligt miljöbalken angående MKB för planerade åtgärder i inseglingen till Norrköpings hamnar Datum och plats Torsdagen den 26

Läs mer

Vattnets kretslopp. Arvika

Vattnets kretslopp. Arvika Arvika Lokala klimatscenarier är a och o när man skall anpassa ett samhälle till ett klimat i förändring. Nya klimatscenarier på framtidens regn och vattennivåer har tagits fram speciellt för Arvika kommun.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Caroline Svensson

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Caroline Svensson UPPDRAG Åbyfors Tillståndsansökan UPPDRAGSNUMMER 1300884000 UPPDRAGSLEDARE Karin Alenius UPPRÄTTAD AV DATUM 09 PLATS Länsstyrelsen i Kronobergs län, Växjö DATUM 2013-12-17 TID 13.00-15.30 NÄRVARANDE Jan

Läs mer

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Nya Östbergatunneln En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Bild helsida Nya Östbergatunneln byggs från Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken till Saltsjön vid

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan 1(3) Handläggning Håkan Falck Direkttelefon 0520-49 79 65 E-post hakan.falck@trollhattan.se Datum 2014-05-23 Dnr KS 2012/321 Närboende till fastigheten Järnsågen 3 och 4 Halvorstorp Samråd enligt 6 kap.

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning Klimat i förändring en inledning Martin Karlsson Boverket martin.karlsson@boverket.se Upplägg Konsekvenserna av ett klimat i förändring PBL anpassas till ett klimat i förändring Översvämningsdirektiv Klimat-

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Under våren 2003 lämnade parterna i Samråds- och MKB-grupp Forsmark synpunkter på en arbetsversion

Läs mer

Klimatanpassning av transportinfrastruktur. olika klimatscenarier. Eva Liljegren. TMALL 0141 Presentation v 1.0

Klimatanpassning av transportinfrastruktur. olika klimatscenarier. Eva Liljegren. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Klimatanpassning av transportinfrastruktur utifrån olika klimatscenarier TMALL 0141 Presentation v 1.0 Eva Liljegren Trafikverket (Järnväg, väg, sjöfart och luftfart) 100 000 km vägar (30% är grusvägar)

Läs mer

DRIFT OCH UNDERHÅLL AV ENSKILD VÄG

DRIFT OCH UNDERHÅLL AV ENSKILD VÄG DRIFT OCH UNDERHÅLL AV ENSKILD VÄG Drift och underhåll av enskild väg Enskild väg är väg där inte stat, kommun eller annan myndighet är huvudman. Enskild väghållning kan regleras genom lantmäteriförrättning

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Dnr: Upprättad: 2011-02-07 Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Samråd

Läs mer

Nissan översvämning 2014

Nissan översvämning 2014 1 Nissan översvämning 2014 Före: 2013 påbörjades en uppdatering av MSB:s översvämningskartering för Nissan (den ursprungliga var från 2002). Under: Augusti 2014. När karteringen var klar men ej överlämnad

Läs mer

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Uppdragsnr: 10069531 1 (8) PM Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Sammanfattning Tidigare upprättad hydraulisk modell har uppdaterats utifrån genomförda flödesmätningar. Resultaten av

Läs mer

Rapport : Arvika översvämningsskydd

Rapport : Arvika översvämningsskydd Rapport : Arvika översvämningsskydd Bild från kommunens presentation, daterad 2005-06-17 Stockholm 2010-06-29 WSP Samhällsbyggnad Vattenbyggnad Åke Nilsson Anders Halvarsson WSP Samhällsbyggnad 121 88

Läs mer

E6 Tingstad - Bäckebol

E6 Tingstad - Bäckebol SAMRÅDSREDOGÖRELSE E6 Tingstad - Bäckebol Göteborgs Stad, Västra Götalands län Projektnummer: 144007 2016-03-29 Del av informationsutställning som visades för allmänheten januari 2016. Trafikverket Trafikverket,

Läs mer

Muddring av Hemfjärden

Muddring av Hemfjärden Muddring av Hemfjärden Ett uppdrag för Örebro kommun Historik Fastställt farledsdjup 2,1 m Sjöfartsverkets ansvar för farleden upphörde 1969 Örebro kommun ansvar för underhåll sedan 1970-talet 1 Historik

Läs mer

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling Tunnelbana till Nacka och söderort Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling 2016-11-09 Titel: Tunnelbana till Nacka och söderort Projektledare: Martin Hellgren Bilder

Läs mer

Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun.

Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun. Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun 2010. Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun. Innehåll 801. Traryd... 3 805. Strömsnäsbruk... 4 806. Kylhult, södra

Läs mer

Mölndalsån. Kort version. Januari Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg av Mölndals Stad & DHI Water & Environment

Mölndalsån. Kort version. Januari Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg av Mölndals Stad & DHI Water & Environment Mölndalsån Översvämningsstudie. DHI Water & Environment. Göteborg 2006-06-26. Kort version av Mölndals Stad & DHI Water & Environment Januari 2007 Projektnr. 2641 Sammanfattning Mölndalsån drabbas till

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Masshantering och förorenad mark

Västlänken och Olskroken planskildhet Masshantering och förorenad mark Västlänken och Olskroken planskildhet och förorenad mark 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 6 och förorenad mark TMALL 0141 Presentation v 1.0 och förorenad mark, disposition,

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

Till Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen

Till Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Till Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Mål nr. M 4278-13, Valdemarsviks kommuns ansökan om tillstånd till efterbehandlingsåtgärder inom f.d. bruksområdet i Gusum på fastigheten Gusum 13:1, Valdemarsviks

Läs mer

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun Samråd Planutformning 2017-07-06 Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 5 Redogörelse för

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

Frågor och svar om en ny huvudledning till Nacka

Frågor och svar om en ny huvudledning till Nacka Frågor och svar om en ny huvudledning till Nacka Om Stockholm Exergi Vilka är Stockholm Exergi? Stockholm Exergi är ett energibolag för stockholmarna. Med hjälp av vårt gemensamma kretslopp värmer vi över

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD

PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD PowerPoint-presentation med manus Tema 2 konsekvenser för Karlstad TEMA 2 KONSEKVENSER FÖR KARLSTAD Karlstad har ett utsatt läge! Översvämningsrisken i Karlstad Karlstads läge på och vid Klarälvsdeltat

Läs mer

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder 2014-01-14 Upprättad av: Mattias Svensson Granskad av: Bo Nilsson Godkänd av: Mattias Svensson RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av

Läs mer

Samrådsmöte Vägplan direktramper väg 40 E6. Samråd med allmänheten 21 Januari 2013

Samrådsmöte Vägplan direktramper väg 40 E6. Samråd med allmänheten 21 Januari 2013 Samrådsmöte Vägplan direktramper väg 40 E6 Samråd med allmänheten 21 Januari 2013 Dagordning 1. Medverkande 2. Syfte med dagens möte 3. Planeringsprocessen enligt väglagen 4. Syfte med förstudien 5. Förutsättningar

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den Riktlinjer för byggande nära vatten Riktlinjer för byggande nära vatten Sammanfattning - syftet med riktlinjer för strandnära byggande Syftet med riktlinjerna är att ny bebyggelse ska få en lämplig placering

Läs mer

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 15. maj 2014 SIDA 1/5 REF HIDA/KRSA PROJEKTNR A030660 Förslag till skyddsåtgärd för farligt

Läs mer

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens BilagaB 2009-12-29 Christer Rosenblad Stadsmiljö 08-508 262 94 christer.rosenblad@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Läs mer

Yttrande över ansökan om dispens för anläggning av vatten- och avlopp samt pumpstation vid Djuptorp inom Sundbyholms naturreservat

Yttrande över ansökan om dispens för anläggning av vatten- och avlopp samt pumpstation vid Djuptorp inom Sundbyholms naturreservat Kommunstyrelsen 2017-10-16 Kommunledningskontoret Miljö- och Samhällsbyggnad KSKF/2016:361 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande över ansökan om dispens för anläggning av vatten-

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Bilaga A1 DAGORDNING

Bilaga A1 DAGORDNING Bilaga A1 DAGORDNING Välkomna till myndighetssamråd Presentation av närvarande Översiktlig genomgång av Samrådsunderlaget Frågor och synpunkter från Länsstyrelsen och kommunen Vad sker nu Avslut 2018-01-30

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

Säkerheten vid våra kraftverk

Säkerheten vid våra kraftverk Säkerheten vid våra kraftverk Tillsammans kan vi öka säkerheten Ett vattenkraftverk är mäktigt att uppleva på nära håll. Det ger respekt och förståelse för naturens krafter. Vi på Vattenfall vill gärna

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Tidplan, mängder och kostnader

Tidplan, mängder och kostnader SLUSSEN plan B En förnyelse av Slussen genom etappvis rivning och återuppbyggnad, i stort så som Slussen ser ut och fungerar idag, men helt moderniserad. Tidplan, mängder och kostnader Projektgruppen SLUSSEN

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför tillståndsprövning av vattenverksamhet: Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Östra Göinge kommun, Skåne län Samrådsunderlag 2016-09-19 UNDERLAG

Läs mer

Klossköping. Handledning med idéer och lektionsupplägg

Klossköping. Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

av Slussens anpassning Ingemar Skogö Uppdraget om en ny reglering av

av Slussens anpassning Ingemar Skogö Uppdraget om en ny reglering av Ansvarsfördelning och finansiering av Slussens anpassning Ingemar Skogö Uppdraget om en ny reglering av Mälaren, Försvarsdepartementet Mälaren är en viktig gemensam tillgång för regionen Vattentäkt för

Läs mer

Översvämningskartering Tegelholmen, Snickarudden och Garngården i Jonsered

Översvämningskartering Tegelholmen, Snickarudden och Garngården i Jonsered Översvämningskartering Tegelholmen, Snickarudden och Garngården i Jonsered Garngården i Jonsered Beställare: JM Gårdatorget 2 412 50 Göteborg Beställarens representant: Andreas Kandre Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Konsekvensanalys samhällsviktig verksamhet

Konsekvensanalys samhällsviktig verksamhet Konsekvensanalys samhällsviktig verksamhet Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Johanna Farelius uppdragsledare 2012-03-07 Arbetspaket 1 Historisk analys av översvämningen 2000/2001 Arbetspaket 2

Läs mer

Klimatanpassning Daniel Bergdahl

Klimatanpassning Daniel Bergdahl Klimatanpassning Daniel Bergdahl Jag heter Daniel och jobbar med klimatanpassning på Länsstyrelsen. Nederbörd och flöden kommer att förändras i ett framtida klimat. Tittat vi historiskt så har förhållandena

Läs mer

Datum Ansvarig Ingeli Karlholm Rapportnummer R Slottshagens RV, översvämningsinventering

Datum Ansvarig Ingeli Karlholm Rapportnummer R Slottshagens RV, översvämningsinventering Datum 2016-01-18 Ansvarig Ingeli Karlholm Rapportnummer R2016-01 Slottshagens RV, översvämningsinventering Enhet Dokumenttyp Dokumentnamn Teknik Rapport R2016-01 Slottshagens RV, översvämningsinventering

Läs mer

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Olof Persson 1 Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har

Läs mer

Bergsåker triangelspår Samrådshandling

Bergsåker triangelspår Samrådshandling Bergsåker triangelspår Samrådshandling för järnvägsplan med MKB och vattenverksamhet Öppet hus 2016-06-22 Öppet hus 22 juni 2016 Presentation av samrådshandling för järnvägsplan för triangelspår mellan

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Masshantering och förorenad mark

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Masshantering och förorenad mark TMALL 0141 Presentation v 1.0 Masshantering och förorenad mark Masshantering och förorenad mark, disposition Masshantering, förorenad mark och damning i ansökan Masshantering Arbetet med masshantering

Läs mer

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp TMALL 0141 Presentation v 1.0 Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp 2016-05-26 Agenda 1 Inledning 2 Historik kring projektet 3 E4 genom Harmånger/vattentäkten 4 Omfattning av nya studier 5 Fältarbeten

Läs mer

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB KUNGSLEDEN SANTA MARIA KUNGSBACKA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 Göteborg 2014-01-08 Rev 140415 /Christoffer Ericsson/ GICON Installationsledning AB GICON Installationsledning AB Åvägen 17C

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Tillståndsansökan Malmporten bilaga 4. Malmporten i Luleå. Samrådsredogörelse Fördjupning av farleder mm

Tillståndsansökan Malmporten bilaga 4. Malmporten i Luleå. Samrådsredogörelse Fördjupning av farleder mm Tillståndsansökan Malmporten bilaga 4 Malmporten i Luleå Samrådsredogörelse 2015-10-16 Malmporten i Luleå Samrådsredogörelse Fördjupning av farleder med mera Datum Uppdragsnummer 1320009291 Utgåva/Status

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna Anna Nylén Trafikverket/Sjöfartsverket Syfte Syftet med projektet är att förbättra sjösäkerheten och tillgängligheten i de allmänna farlederna

Läs mer

Vreta Konsult 2013-05-24

Vreta Konsult 2013-05-24 Kämpersvik-Ejgde Vägsamfällighet Lars Karlsson Ejgde 1 457 93 Tanumshede Utredning broalternativ Uppdraget omfattar: Inspektion av befintlig konstruktion Kostnadsberäkning/faktauppgifter för reparation

Läs mer

Göta älvutredningen (2009 2011) Skredriskanalys i Göta älvdalen. Göta älvutredningen, GÄU 2009-2011

Göta älvutredningen (2009 2011) Skredriskanalys i Göta älvdalen. Göta älvutredningen, GÄU 2009-2011 Göta älvutredningen (2009 2011) Skredriskanalys i Göta älvdalen 2013-04-19 Varför utreda Göta älvdalen? En av de mest skredfrekventa dalgångarna i Sverige. Foto: Thomas Samuelsson Konsekvenserna vid skred

Läs mer

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Sida 1(7) Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Denna checklista är främst tänkt som ett stöd under själva fältbesöket. Den är tänkt att användas i bedömningen av dikets status, utseende och problematik.

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån Halmstad 2014-10-03 Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån 1 Inledning Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads

Läs mer