Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping 3.-6.8.2015"

Transkript

1 Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping Äppelriket Äppelrikets verksamhet presenterades av VD Henrik Stridh. Man marknadsför äpplen från ca 90 fruktodlare. Medlemskapet är av två typer; A-medlemmar (de flesta) levererar frukten osorterad i storlådor direkt efter skörd. Den lagras, sorteras och packas hos Äppelriket. B-medlemmar lagrar, sorterar och packar sin frukt själva. På Äppelriket finns en kvalitetsansvarig anställd som har som uppgift att göra mognadstester och förmedla resultaten åt odlarna så att frukten blir plockad i rätt tid, övervaka lagringen samt se till att lagringssorter tas ut ur lager och säljs vid rätt ätmognad. Henrik Stridh (tv) och Äppelrikets kvalitetsansvariga (th)

2 Äppelriket lagrar även Kiviks musteris produkter, ca pallplatser löpande i sina lokaler. Sortimentet hos äppelrikets odlare diskuteras fortlöpande i en sortgrupp där bl.a. Henrik Stridh, Hilde Nybom (SLU) samt en handfull odlare sitter med. Man har för nuvarande 5-6 st. sorter löpande i butik under hösten och 4 st. under vintern. Bland huvudsorterna nämns `Aroma`, `Ingrid Marie`, `Rubinola` och `Discovery`. Äppelrikets egen klubbsort `Frida` är den som betalar bäst och är på ökande. I år sålde man sista `Rubinstar`-äpplena i mitten på juli och väntade in första `Transparent Blanche` andra veckan i augusti. Alltså ca 1 månad uppehåll i leveransen. Målsättningen är att inte ha något uppehåll alls i leveranserna fr.o.m Vid nyplantering rekommenderar man odlarna att i första hand satsa på lagringssorter. Äppelriket hanterar idag ton frukt/år och målsättningen är att komma upp i ton till Vid vårt besök höll man på och byggde till flera ULO-rum. All frukt, även höstfrukten lagras i ULO för bästa kvalitet. Från december och framåt säljer man enbart frukt lagrad i ULO. Äppelriket har en rådgivare anställd som gör mycket gårdsbesök. Tyngdpunkten ligger på att höja kvaliteten på slutprodukten, detta görs bl.a. genom att rekommendera täta Ca-sprutningar under sensommaren samt lagersprutning med lämplig fungicid (Signum/Switch). Det är också viktigt med lagom antal frukter på träden för att uppnå idealstorleken mm som är den mest lättsålda. Säsongen 2014 blev 20-25% av frukten förstörd av hagel och man rekommenderar därför odlarna att teckna hagelskadeförsäkring i ett holländskt bolag. Dock är det än så länge bara 15 av 90 odlare anslutna. Av den frukt som äts i Sverige är ca 15-20% inhemsk. Man ser en stor potential att öka den andelen men då krävs att kvaliteten är konkurrenskraftig. Största konkurrensen ser man att kommer från de svenska odlare som inte är medlemmar i Äppelriket; de har inte alltid tillgång till bra lager och kan vara tvungna att dumpa frukt på marknaden till låga priser. För att det ska löna sig för odlare att nyplantera idag anser man att odlarpriserna måste hålla sig vid 4,80-4,90 SKr/kg eller helst högre.

3 Högestad och Christinehof Ett ställe som hört till släkten Piper sedan början av 1700-talet. De håller just nu på att anlägga den modernaste äppelodlingen i Skåne. De började plantera äppel 2013 och planterar 5 ha/år tills de är uppe i 20 ha (2016). Sortvalet är koncentrerat på goda lagringssorter; `Aroma`, `Rubinola`, `Elise` och `Frida`. Alla sorter ympas på M9. På bilden nedan `Elise` planterade Spaljé och bevattning sätts upp före plantering och fåra fräses sedan upp och träden binds upp med Maxibindare till först så att de får rota sig i lugn och ro utan att stressas av vind. Spaljén består av 3,5 m stolpar som trycks ner 70 cm. Man använder 3 vajrar för att få stadga, det kan vara mycket blåsigt här. På bilden 2016 års plantering förbereredd.

4 Man har planterat lähäckar av björk för att lite dämpa vinden. Odlingen är ända från början anlagd med tanke på att den ska vara lättarbetad och vara möjlig att odla så miljövänligt som möjligt. Man odlar enligt IPM men med ekologiskt tänk. Det innebär bl.a. att man har droppslangarna upphängda för att möjliggöra mekanisk ogräsbekämpning, även om den för tillfället sköts kemiskt med Roundup och Reglone. Man använder Isomate feromonförvirring och upplever sig ha mycket litet vecklartryck och har inte bekämpat fjärilslarver alls i år. Den enda insekticiden man har använt är Teppeki mot bladlöss. Pollineringen sköts med hjälp av bin, i år hade man 12 bikupor till 10 ha skördegivande odling. Man har dock problem med att få tillräcklig fruktsättning på Rubinola planterad Man har en teori om att Rubinola kanske har för djupa blommor för att bina ska komma åt nektarn, och att de därför inte vill pollinera den? Man tänker att humlor som har längre tunga kanske vore bättre. Man kommer ändå inte att plantera mera Rubinola då man upplever den för lågproduktiv. På bilden nedan Rubinola planterad 2013.

5 Det är stort fokus på näring och vatten. Man ger en grundgiva NK på våren i fast form, resten ges i droppet under säsongen. CalciumForte ges som bladgödsling 6 l/ha fr.o.m. slutet på juli fram till 2 dagar före skörd. Efter skörd bladgödslas med Urea kg/ha 5-6 ggr fram till bladfall. Det anser man vara mycket viktigt för att mata upp följande års knoppar. Jordarten är mycket lätt, nästan ren sand så det krävs tät bevattning. För att bedöma bevattningsbehovet har man 12 st. Watermarkgivare utplacerade i odlingen. Man har gränsvärdena kpa vid vegetativ tillväxt och kpa vid kartsvällning. När gränsvärdena överskrids så vattnar man 2-3 ggr * 30 min/dag. Man har hela tiden en låg dos näring i vattnet. Droppslangen är 20 mm. Vatten tas från en damm vid gårdscentrum 1,8 km bort. Det finns kapacitet att vattna 1 ha åt gången. Växtskyddet sköts med en 3-radig spruta som sparar in mycket tid jämfört med en enradig. Det krävs dock enhetliga skiften med raka rader för att den ska fungera optimalt! Man hade en del problem med vattensork som grävde gångar i raderna och sedan åt av rötterna under marken. Angripna träd vissnar och dör. Se bilder nedan. Som säsongsarbetskraft vid kartgallring och plockning har man polacker anställda, de jobbar 5-6 dagar/ v under plockning. Man är medlem i Äppelriket och säljer all frukt dit.

6 Öspab frukt 82 ha frukt, mest äpple och lite plommon. 6 * 125/150 ton ULO-lager. Man håller hela produktionskedjan från plantskola till färdig produkt (konsumtionsfrukt/förädlad) inom företaget. Man räknade med att kostnaden för en okulerad planta i egen regi blir ca 10 SKr/st. Huvudsorterna är Discovery, Frida, Rubinola och Ingrid Marie. Det är bättre betalt för svenska sorter. Om man planterar på gammal mark används MM106, annars M9. Man lagrar, sorterar och packar själva och säljer till den som betalar bäst, alternativt vidareförädlar. Man köper även in frukt och bär från andra odlare för vidareförädling. För äpple till förädling betalar man odlaren 2,50 SKr. Den nuvarande anläggningen började byggas -08. Man har 35 st. anställda + ytterligare under plockningen. 3 st. av de fast anställda jobbar med växtskyddssprutning och 5-6 st. är sysselsatta med vinterbeskärning. All frukt lagras i ULO-lager, som byggts av en polsk firma (Coolex). De var klart billigast. Man funderar på att börja använda ozon för att dels desinficera lådor, dels köra in på frukten i lager för att minska svampangrepp. Det skulle gynna all frukt som lagras mer än 3 månader. Man använder trälådor istället för plast för man anser att en färsk trälåda i princip är svamp- och bakteriedödande de första 3 åren p.g.a. terpentin och andra syror i träet. Man har ett stort sortiment av frukt- och bärprodukter och jobbar fortlöpande med att utveckla nya.

7 Cider de flesta äppelsorter lämpar sig till cider. Man gör också cider av t.ex. päron och blåbär. Man har en packlinje för ciderflaskor som kostade 5 milj. SKr. Vinäger Färsk vinäger säljs för 30 SKr/l. Lagrar man den 1 år blir den balsamvinäger och kostar 600 SKr/l, lagrar man den 2 år kostar den 800 SKr/l Främst industrin köper för att kunna göra hel igenom svenska produkter av högre kvalitet. I Finland används t.ex l vinäger/år! Torkade äppelringa chips och småbitar till mysli - Torkas i varmluftsugn. Här är det bara vissa sorter som lämpar sig, många blir bruna för fort. Färsk lemonad must som man tillsätter kolsyra i.

8 Must sätts på bag-in-box eller flaska. Äppelmos både till industri och till konsument. Calvados görs på slasket som blir sedan pressresterna stått ett dygn... Säljs som `Skånsk Äppelsprit`. Äppelmjöl glutenfri produkt som man står i startgroparna med, bättre bakegenskaper än andra glutenfria mjöl. Staffan Gedenryds odling Började sin karriär som grisbonde men tog sedan över sin fars äppelodling som då var på 6 ha. Odlar idag äpplen på 24 ha. Förmedlar även träd från Carolus i Belgien. Har en del försöksodling där han testar nya intressanta sorter, grundstammar och nya planteringssysten. Nu fanns i odling t.ex. `Rubinstar` som gett 40 ton/ha året efter plantering, och `Finesse` som är en ny tidig Jonagold-klon. `Collina` har provats men man upplever den som alltför ömtålig. Staffan upplever som ett stort problem att tillgången på bekämpningsmedel är dålig, svårt att få dispenser. Skorv kommer att bli nästa stora utmaning. I år fick man skador av rönnbärsmal eftersom man inte fick tillstånd för Coragen.

9 ABM Maskiner Jörgen Persson på ABM Maskiner förmedlar all tänkbar utrustning för fruktodling till de svenska, åländska och nu även finska odlarna. Han har i sin lokal ett sortiment av reservdelar, mätutrustning samt begagnade maskiner m.m. Rudenstams bär och frukt (www.rudenstam.se ) Drivs av två bröder, de odlar totalt ha, mest frukt (äpple) samt 5-6 ha vinbär. Man har även lite plommon samt jordgubbar i växthus. Frukten säljs delvis färsk via Vätterfrukt tillsammans med några andra odlare, dels via Fruktservice som levererar frukt ut till arbetsplatser. Fruktservice har man haft sen På bilden nedan Staffan Rudenstam.

10 Vätterfrukt består av 4 odlare, 2 på Visingsö och 2 i Gränna som odlar frukt enligt IPM. Man träffas i varandras odlingar varje vecka maj-september för att diskutera aktuella frågor. Totalt odlar man ca 100 ha. Man har också egen gårdsbutik där man förutom egen frukt och förädlade produkter även säljer produkter från 55 lokala producenter. Den nuvarande gårdsbutiken är från 2008 men ska nu byggas ut. Rudenstams sorterar och packar sin frukt själva, man använder sig av returlådssystemet i plast istället för papplådor, man ser att det blir billigare i längden och man kan dessutom sortera och sedan ställa in i kyl igen. Frukten plockas med hjälp av en Zucal Pluk-o-trac med elevator. 4 personer i varje lag. Man plockar 15-20% snabbare än med vanlig plattform. Den kostade SKr fullt utrustad. Storlådorna lagras med fördel ute vintertid för att bli lite köld-decinficerade. Jordgubbarna av sorten `Elsanta` odlas i tabletop i växthus, nya plantor hade satts in vid midsommar och de beräknas börja ge skörd i mitten på augusti. Efter skörden lyfts de ner på golvet och täcks med fiberduk och övervintras där. Runt 20 februari sätts värmen på igen och skörden mognar till maj. Därefter röjs plantorna, och nya sätts in efter några veckor. Svampbekämpning sköts biologiskt med hjälp av humlorna och insekter med biologiska rovorganismer.

11 Under vår rundtur i odlingen överraskades vi av en regnskur och fick ta skydd i en bod på Saftakullen. När ägaren var liten var det dit man gick på söndagarna på picknick. Numera ordnar man rundturer hit under äppelträdens blomning samt hyr ut för bröllop och andra tillställningar. Utsikten från kullen ut över Vättern var verkligen något extra! Tack för välordnad resa! /Pernilla & Emilia

Förstudie för etablering av en must- och vinindustri på Bjärehalvön

Förstudie för etablering av en must- och vinindustri på Bjärehalvön Förstudie för etablering av en must- och vinindustri på Bjärehalvön Förutsättningar för odling och produktion Ulla Nilsson Bengt Håkansson . Foton på titelsida: Uppe till vänster: Äpple Belle de Boskoop

Läs mer

Jordbruksinformation 5 2010. Ekonomi i fruktodling. Kalkyler för äpple

Jordbruksinformation 5 2010. Ekonomi i fruktodling. Kalkyler för äpple Jordbruksinformation 5 2010 Ekonomi i fruktodling Kalkyler för äpple Ekonomi i fruktodling Kalkyler för äpple Text: Johan Ascard, Jordbruksverket, Alnarp Andreas Hansson, Äppelriket Österlen Ek. För.,

Läs mer

Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer. Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel

Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer. Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårdsoch växtproduktionsvetenskap Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel

Läs mer

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland.

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland. Soft Fruit Conference på Hooks Herrgård 2.-3.12.14 Plantskolan Henselmans jordgubbsplantor presenterades. Det är ett familjeföretag på 18 ha som producerar 7,5 milj. plantor per år Man har ett Hygiene

Läs mer

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark I Bastuträsk har man gjort korv till försäljning i 118 år, det är en fin Västerbottnisk mattradition som man ser att ägarna Mattias Berg och

Läs mer

Privpakbladet Nummer 3 december 2007

Privpakbladet Nummer 3 december 2007 Privpakbladet Nummer 3 december 2007 Information från oss på Schenker Privpak AB Privatpaket nya storsatsningen VD har ordet Distanshandeln, och framför allt e-handeln fortsätter att öka kraftigt i Sverige.

Läs mer

Elevövningar. EKOSYSTEMTJÄNSTER VAD NATUREN GÖR FÖR DIG är ett material från Naturskyddsföreningen, Dagens Nyheter och Albaeco.

Elevövningar. EKOSYSTEMTJÄNSTER VAD NATUREN GÖR FÖR DIG är ett material från Naturskyddsföreningen, Dagens Nyheter och Albaeco. Elevövningar a Ekosystemtjänster vad naturen gör för dig Okej, ekosystemtjänster kanske är ett svårt ord. Men om vi säger»naturens gratistjänster«blir det kanske lite lättare. Det hela är egentligen ganska

Läs mer

Ett besök i Sveriges trädgård

Ett besök i Sveriges trädgård Vida NYTT B Sverige Porto Betalt #3 2009 pe r s o n l i g h e t e r i vi d a vä r l d e n Äppelodling på Kurt-Egons vis. Sid 3 Ett besök i Sveriges trädgård Med distribution i fokus Sid 6 Hemma hos Himmestorparn.

Läs mer

Med gården som bas. affärsmöjligheter inom de gröna näringarna

Med gården som bas. affärsmöjligheter inom de gröna näringarna Med gården som bas affärsmöjligheter inom de gröna näringarna sid 26 sid 10 sid 44 sid 6 sid 41 Innehåll 4 Går du i utvecklingstankar? Affärsmöjligheterna för oss som verkar inom de gröna näringarna är

Läs mer

Gör som oss Go nuts!

Gör som oss Go nuts! RÖDA KORSETS FOLKHÖGSKOLA, STOCKHOLM Examinationsrapport i Rättvis handel Våren 2009 Handledare: Benton Wolgers och Andrea Lindgren Gör som oss Go nuts! Besök hos tvättnötsproducenterna WISH och deras

Läs mer

Ekologisk fruktodling Pat Coleby Tim Öhlund B-M Wilkensson. Selleri Aronia Pumpor & squash Mangold och bönor i Italien

Ekologisk fruktodling Pat Coleby Tim Öhlund B-M Wilkensson. Selleri Aronia Pumpor & squash Mangold och bönor i Italien Tidskrift för Förbundet organisk-biologisk odling Årgång 29 Nummer 4/2006 Selleri Aronia Pumpor & squash Mangold och bönor i Italien Ekologisk fruktodling Pat Coleby Tim Öhlund B-M Wilkensson Ledare Foto:

Läs mer

Hur kan kakaoodlarna i ABOCFA få bättre nytta/större utbyte av att vara med i Fair Trade?

Hur kan kakaoodlarna i ABOCFA få bättre nytta/större utbyte av att vara med i Fair Trade? Hur kan kakaoodlarna i ABOCFA få bättre nytta/större utbyte av att vara med i Fair Trade? Sammanfattning ABOCFA är ett kooperativ i södra Ghana som odlar ekologisk och Fairtrade-certifierad kakao. Kooperativet

Läs mer

Positiva och negativa erfarenheter från befintlig närvärme/farmarenergi Utfört av:

Positiva och negativa erfarenheter från befintlig närvärme/farmarenergi Utfört av: RAPPORT 2014-09-30 Positiva och negativa erfarenheter från befintlig närvärme/farmarenergi Utfört av: Förord Tack till alla närvärme/farmarenergi anläggningar som har tagit sig tid att svara på enkäten

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Detta är Skånes Livsmedelsakademi

Detta är Skånes Livsmedelsakademi Skånes Livsmedelsakademi 2010 Omslagsbilden: Kocken Peter J Skogström i glatt samspråk med Lena Bernhardsson, köksansvarig på Rosenlunds Dagcentral i Lövestad. De båda samarbetar i projektet Matglädje

Läs mer

N A T U R V E TA R E N R

N A T U R V E TA R E N R trädgård & landskap Fruktbar for för framtide Gråmögel och skorv. Svårskötta sommarblommor och torftiga grönytor. Förädlare, hortonomer, landskapsingenjörer och trädgårdsdesigners har många utmaningar

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015 Sammanfattning Diskussionen om ändringar i PO-reglerna återupptogs efter att ha legat på is ett år. KOM varnade för

Läs mer

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då?

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då? - Okej Christer, det har varit en full vecka förstår jag? - Ja, den har varit proppfull faktiskt. Nu är det lite lugnar den här veckan hoppas jag men förra veckan och veckan där innan var helt knökfullt

Läs mer

Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag?

Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag? Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag? Kristofer Rapp Johannes Dahlberg Björn Zetterström MLPht06 IKI Institutionen för Kommunikation och Information Sammanfattning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING VD HAR ORDET 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 4 VERKSAMHETEN UNDER RÄKENSKAPSÅRET 4 PRODUKTER 5 PERSONAL 6

INNEHÅLLSFÖRTECKNING VD HAR ORDET 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 4 VERKSAMHETEN UNDER RÄKENSKAPSÅRET 4 PRODUKTER 5 PERSONAL 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VD HAR ORDET 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 4 VERKSAMHETEN UNDER RÄKENSKAPSÅRET 4 PRODUKTER 5 PERSONAL 6 HÄNDELSER UNDER RÄKENSKAPSÅRET 7 FÖRETAGETS EKONOMI 9 FINANSIELL STÄLLNING OCH LIKVIDITET

Läs mer

Förädlade ekologiska och närproducerade produkter

Förädlade ekologiska och närproducerade produkter Förädlade ekologiska och närproducerade produkter -Probleminventering inom förädlingsindustrin Av: Svante Lindqvist Datum: 2001-01-29 Handledare: Kristina Sjöholm Sammanfattning Den här rapporten har gjorts

Läs mer

Bitidningen. Bin i trädgård och stad. Plats för ny bigård Parningslåda Årsrapport och honungsbedömning TBH

Bitidningen. Bin i trädgård och stad. Plats för ny bigård Parningslåda Årsrapport och honungsbedömning TBH Nr 10 Oktober 2010 Bitidningen Bin i trädgård och stad Plats för ny bigård Parningslåda Årsrapport och honungsbedömning TBH Bitidningen 10 2010 1 2 Bitidningen 10 2010 Ledaren Alltid under luppen så ska

Läs mer

KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G A N S L U T N A T I L L K R A V O K T O B E R - 2 0 0 4

KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G A N S L U T N A T I L L K R A V O K T O B E R - 2 0 0 4 Vi ser till att skillnaden märks KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G A N S L U T N A T I L L K R A V O K T O B E R - 2 0 0 4 Foto: Daniel Wester De KRAV-märkta räkorna har landats KRAV

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Institutionen för skogens produkter och marknader Uppsala. Julgransodlingar i Sverige utbud, efterfrågan och lönsamhet

Institutionen för skogens produkter och marknader Uppsala. Julgransodlingar i Sverige utbud, efterfrågan och lönsamhet Institutionen för skogens produkter och marknader Uppsala Julgransodlingar i Sverige utbud, efterfrågan och lönsamhet Christmas tree plantations in Sweden supply, demand and profitability Linda Paulmann

Läs mer

Hur kan problemet med silverskorv på potatis minskas?

Hur kan problemet med silverskorv på potatis minskas? 2008-05-27 Maria Olsson, a05maol2@stud.slu.se Nils Jönsson, a05nijo1@stud.slu.se Viktor Jansson, a05vija1@stud.slu.se Hur kan problemet med silverskorv på potatis minskas? Projektägare: Lars Bolin, provningschef

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

Motion. VD bör vara en grupp på 3 personer, samt personer i styrelsen som inte retar upp bönderna, ex beslutet att stänga av BM Agri AB.

Motion. VD bör vara en grupp på 3 personer, samt personer i styrelsen som inte retar upp bönderna, ex beslutet att stänga av BM Agri AB. Motion. VD bör vara en grupp på 3 personer, samt personer i styrelsen som inte retar upp bönderna, ex beslutet att stänga av BM Agri AB. Till Föreningsstämma 2012 på Clarion Hotell i Stockholm den 2 maj.

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer