Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling"

Transkript

1 Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling TM

2 Vad är de största hoten mot en hög skörd med god kvalitet, Magnus? Gråmögelsbekämpning Infektion av gråmögel sker oftast i den öppna blomman. Det är då bekämpning av gråmögel ska ske. Grundregeln är att varje blomma ska träffas en gång av svampmedel. Vid fuktig väderlek är det viktigt att börja i tid. I tunnlar handlar det mycket om hur man lyckas med klimatstyrning. Så fort det blir sämre väder är det viktigt att ha ett fungerande skydd. När det blåser och regnar faller det mer kronblad. De öppna såren är en inkörsport för svampen. Man måste då behandla lite oftare. Vid varm och torr väderlek kan man tänja på sprutintervallerna. Växla mellan de olika medlen och förebygg därmed uppkomsten av resistens. Resistensproblematik Då svampmedel som tillhör samma grupp endast bör användas högst 2 gånger under säsongen, har den goda tillgången på svampmedel skapat en viss beslutsångest. Det betyder att du måste tänka igenom vilka medel som är viktigast just för dig. Har du mer problem med mjöldagg än med gråmögel kanske du offrar ett rent gråmögelmedel. Är gråmöglet störst bekymmer väljer du bort de rena mjöldaggsmedlen och använder typiska gråmögelsmedel, vilka ändå kan ha en utmärkt mjöldaggseffekt. Jordgubbsblomvivel De övervintrande blomvivlarna börjar tidigt gnaga på de nya, fortfarande ihopvikta bladen. Därför uppstår de typiska symmetriska gnagen bladen. När blomningen börjar lägger honorna ägg i de outslagna knopparna och biter av den så att inte blomman slår ut. Här utvecklar sig larven och snart ramlar knoppen av. Bekämpning ska utföras tidigt och kan behöva upprepas när blomningen börjar. Trips Vid försenad blomning är risk för tripsangrepp betydligt större. Speciellt vid användning av s.k. 60-dagarsplantor som börjar blomma först i juni månad måste man göra dagliga kontroller av blommorna. Håll noga koll och spruta om det är lätt att hitta dem. Rostiga bär är typiska symptom. Mjöldagg Det är viktigt att påbörja behandling av jordgubbar redan i början av vegetationsperioden, speciellt i tunnlar och under fiberduk. Vi vet att infektion sker tidigt på de helt nya bladen. Ta av dukarna och kontrollera läget. Brukar man ha problem med mjöldagg behandlar man innan man ser några symptom. Behövs flera behandlingar ska man växla preparat tillhörande olika resistensgrupper. En annan viktig åtgärd är att vattna flitigt. Väl uppvattnade fält får betydligt mindre mjöldagg! Dessutom ökar risken markant med öppna gavelsidor i tunnlar med drag. En annan förebyggande åtgärd är att se till att plantorna övervintrar utan vinterskador. En nedsatt planta blir betydligt mer drabbad av mjöldagg än vitala plantor. Täckning med fiberduk, halm och nedtrappad gödsling ger plantan bäst möjlighet att gå in i en perfekt vintervila. Magnus Engstedt, hortonom och bärkonsult på Länsstyrelsen i Jönköping

3 62,5 WG Mot svampsjukdomar i jordgubbar Switch har mycket god effekt mot gråmögel. Bra effekt mot mjöldagg, svartfläcksjuka och läderröta. Gråmögel Läderröta Svartfläcksjuka Sent angrepp av mjöldagg Gråmögel 0,8 1,0 kg/ha Läderröta 1,0 kg/ha Svartfläcksjuka 1,0 kg/ha Mjöldagg 1,0 kg/ha Switch är ett preparat med inbyggt resistensskydd och som bekämpar svampsjukdomar i jordgubbar på två fronter. Switch har två unika aktiva substanser som kompletterar varandra utan risk för korsresistens. Switch skyddar såväl på ytan som systemiskt i det inre av jordgubbsplantorna. Switch ska användas förebyggande och effekten är mycket god vid begynnande angrepp när de första sjukdomssymptomen kan ses. Säkerställ god täckning i beståndet. Switch kan med fördel användas med höga vattenmängder (800 l/ha med bandspruta) om behandlingen ska ha effekt inne i jordgubbsraden. Switch är regnfast cirka 4 timmar efter behandling. Switch kan blandas med de flesta andra produkter, var dock försiktig med Seniphos. Switch får användas två gånger per säsong. Switch kan användas fram till 10 dagar före skörd. Behandling mot gråmögel i jordgubbsodlingar utförs första gången i början av blomningen. Blommor och kart som håller på att utvecklas skyddas då mot smitta. Behandling efter kronbladsfall är viktig för att skydda obehandlade kronbladsfästen. Switch används bäst i ett behandlingsprogram i sekvens med andra medel. Vid risk för angrepp av mjöldagg kan första behandlingen med Switch ske tidigt, ett par veckor före blomning.

4 Mot svampsjukdomar i jordgubbar Amistar har god effekt på mjöldagg och bra effekt på gråmögel. Mjöldagg Gråmögel Mjöldagg 0,8 1,0 l/ha Gråmögel 0,8 1,0 l/ha Amistar ska användas förebyggande. Amistar används bäst fram till mitten av blomningen. Även om Amistar är systemisk är det viktigt att det blir god täckning i beståndet. Amistar är skonsamt för jordgubbsplantorna. Amistar är regnfast efter 1 timme. Amistar kan användas på friland och i växthus. Amistar kan användas fram till 7 dagar före skörd. Amistar används maximalt två gånger per säsong för att minska risken för resistens. Den första behandlingen mot mjöldagg utförs normalt ett par veckor före blomning. Amistar bekämpar svampsjukdomar effektivast innan svampen etablerar sig på plantan, därför ska behandlingen ske när risk för angrepp föreligger. Bekämpning av mjöldagg ska utföras med cirka 2 veckors intervall. Amistar skyddar de behandlade delarna av plantan mot svampangrepp i 1 2 veckor beroende på växtsstadie, tillväxthastighet, sjukdomsangrepp och dosering.

5 Mot svampsjukdomar i jordgubbar Topas har mycket god effekt på mjöldagg efter skörd. De första symptomen av mjöldagg är att bladen kupar sig Här har mjöldaggsangreppet gått ett steg längre Mjöldagg 0,25 0,5 l/ha Topas fungerar både förebyggande och kurativt. Topas ska träffa plantorna långt ned då preparatet är systemiskt och transporteras uppåt i bladen. Topas kan tankblandas med de flesta produkterna i jordgubbsodlingen. Topas är regnfast efter två timmar. Topas kan användas på friland och i växthus. Topas får användas maximalt två gånger per säsong. Topas ska användas efter skörd. Det är viktigt att mjöldagg inte får etablera sig på hösten. En jordgubbsgröda som invintrar utan angrepp av mjöldagg är en god grund för en bra skörd. Topas bekämpar mjöldaggen effektivt både innan och under tiden svampen etablerar sig på plantan. Topas skyddar de behandlade delarna av plantan mot svampangrepp. Produkten är systemisk vilket innebär att den förflyttas med växtsaften och på detta sätt sprids till hela bladet.

6 Mot insekter i jordgubbar Karate har bred effekt mot många skadeinsekter. Vivel Trips Vivlar, Fjärilslarver, Stinkflyn, Stritar, Trips och Bladlöss 0,3 0,5 l/ha Karate är kontaktverkande. Det är därför viktigt att Karate appliceras med god täckning. Karate är regnfast så snart det torkat in på bladen och verkar både vid höga och låga temperaturer. Karate har god långtidseffekt och verkar repellerande på insekter som närmar sig grödan efter behandling. Karate kan användas fram till 14 dagar före skörd. Karate används maximalt två gånger per säsong för att minska risken för resistens. Karate är ett effektivt hjälpmedel i många situationer där insekter hotar att skada grödan och orsaka ekonomisk förlust. Karate berkat på bred front genom direkt kontakt, men även när insekter suger eller gnager. Om man inte uppnår full effekt så brukar överlevande insekter inte utgöra något problem, eftersom deras minskade aptit gör att de tappar sugen.

7 Mot ogräs i jordgubbar Reglone har mycket god effekt mot ogräs och utlöpare. Reglone i behandlingsstrategin = Ogräsfri jordgubbsodling God kontroll av utlöpare Ogräs 2,0 2,5 l/ha Ogräs och utlöpare 3,0 4,0 l/ha Reglone ska användas på kvällen vid bekämpning av ogräs och utlöpare. För att Reglone ska sprida sig så mycket som möjligt på plantan måste man utnyttja nattens mörka timmar. Reglone börjar sedan verka omedelbart när bladet blir utsatt för solljus. Reglonebehandling i disigt och molnigt väder ger långsam nedvissning men god effekt. Reglonebehandling måste ge god täckning för maximal effekt. Reglone är inte selektivt, säkerställ att endast de plantor/plantdelar som ska bekämpas täcks av sprutvätskan. Reglone når sin fulla effekt inom 3 10 dagar. Reglone är regnfast 10 minuter efter behandling. Vid ogräsbekämpning av mindre ogräs efter skörd räcker 2,0 2,5 l/ha. Reglone får användas max 1 gång per säsong. Ogräsbehandling och kontroll av utlöpare i jordgubbar ska bygga på årsbaserade strategier. Målet med ogrässtrategin är att effektivt minimera nya ogräs att gro och undvika stora väletablerade ogräs. Det är viktigt att någon eller några gånger under året bekämpa plantor som trots allt har lyckats etablera sig fälten, eftersom ogräsen inte enbart konkurrerar med jordgubbsplantorna och kan vara problem vid plockning utan även kan förstärka svampangrepp.

8 Sprutteknik Val av sprutteknik och vattenvolym är en mycket svår fråga. Det finns förmodligen inget svar som passar för varje tillfälle och varje produkt. Målet bör vara att undvika de situationer som påverkar effekten av behandlingen så mycket att den kraftigt försämras. Vi på Syngenta i Skandinavien har under de senaste åren studerat denna fråga och diskuterar den gärna med dig. Vi vill ha en kontinuerlig dialog så att vi båda får ökad kunskap. Förhoppningsvis kan något av det vi sett i vårt arbete så här långt vara en första hjälp: Är ditt mål att nå långt ned i grödan eller du måste ha täckning i hela grödan är vattenmängden mycket viktig (>1000 l/ha med bomspruta). Tunnel/bandsprutan gör i dessa fall ett minst lika bra, om inte bättre, arbete än bomsprutan dessutom med mindre vattenmängd. Är ditt mål att träffa yttre delen av bladverket (de blommor som finns längst ut) räcker det med låga vattenmängder ( l/ha). Registrerade varumärken Syngenta Group Company: Amistar, Karate, Reglone, Switch, Topas Yara Phosyn: Seniphos Medlem av Svenskt Växtskydd Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler. Syngenta Crop Protection A/S Tel Strandlodsvej 44, DK-2300 København S Mobil: se.syngenta-farmer.com

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling Hjälp från Syngenta till effektivare Jordgubbsodling Största hoten mot en hög skörd med god kvalitet Gråmögel Gråmögel kan ha kraftig påverkan på bärkvaliteten. Inspektera fälten noga från början av blomning

Läs mer

ÄRTOR INNAN UPPKOMST EFTER UPPKOMST

ÄRTOR INNAN UPPKOMST EFTER UPPKOMST Ogräsbekämpning - generellt i bönor och ärtor Bönor och ärtor är mer känsliga för ogräsmedel än spannmålsgrödor och raps. Det är färre alternativ i marknaden för att bekämpa ogräs i bönor och ärtor. Ogräsbehandlingar

Läs mer

Fokusera på lönsamhet i din spannmålsodling. Bredverkande Effektiv från stråbas till ax, även effekt mot Fusarium Ger merskörd och kvalitet

Fokusera på lönsamhet i din spannmålsodling. Bredverkande Effektiv från stråbas till ax, även effekt mot Fusarium Ger merskörd och kvalitet Fokusera på lönsamhet i din spannmålsodling Bredverkande Effektiv från stråbas till ax, även effekt mot Fusarium Ger merskörd och kvalitet www.bayercropscience.se En effektiv svampbekämpning är basen i

Läs mer

NYHET! Bara gröna blad producerar toppskörd

NYHET! Bara gröna blad producerar toppskörd NYHET! Bara gröna blad producerar toppskörd TM Torrfläcksjuka (Alternaria) Varför ska den bekämpas? Hur svår är den att upptäcka? Under 2000-talet har torrfläcksjukan som orsakas av svampen Alternaria

Läs mer

Så ökar du din förtjänst i matpotatisen! Prova den nya generationens betningsmedel, den ger dina potatisar ett tydligt försprång.

Så ökar du din förtjänst i matpotatisen! Prova den nya generationens betningsmedel, den ger dina potatisar ett tydligt försprång. Så ökar du din förtjänst i matpotatisen! Prova den nya generationens betningsmedel, den ger dina potatisar ett tydligt försprång. Lägg grunden för en bättre avräkning redan i år Bättre etablering, bättre

Läs mer

Skorv. Monilia. Gloeosporium. Fyra fungicider med olika verkningsmekanism för bekämpning av svampangrepp i äpple och päron.

Skorv. Monilia. Gloeosporium. Fyra fungicider med olika verkningsmekanism för bekämpning av svampangrepp i äpple och päron. Skorv Fyra fungicider med olika verkningsmekanism för bekämpning av svampangrepp i äpple och päron. Monilia Fyra produkter med effekt på skorv. Candit och Delan WG har dessutom effekt på gloeosporium (lagringssjukdom).

Läs mer

Sjukdoms- och bristsymptom hos potatis och deras bekämpning

Sjukdoms- och bristsymptom hos potatis och deras bekämpning Sjukdoms- och bristsymptom hos potatis och deras bekämpning Sjukdomar hos potatis Torrfläcksjuka (Alternaria) 2 Sjukdomar hos potatis Potatisbladmögel Stjälkröta (bomullsmögel) 3 Sjukdomar hos potatis

Läs mer

Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling

Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling Informationsbladet delades ut vid fältvandringen 27/8 2008. Skadegörare som vållat skada i odlingen under året tas upp tillsammans med förslag till växtskyddsstrategiplan

Läs mer

KARATE 2.5 WG. 1 Försäljningsemballagets text 14.2.2005. Bekämpningsmedel mot skadedjur. Hälsoskadlig Miljöfarlig

KARATE 2.5 WG. 1 Försäljningsemballagets text 14.2.2005. Bekämpningsmedel mot skadedjur. Hälsoskadlig Miljöfarlig KARATE 2.5 WG Bekämpningsmedel mot skadedjur 1 Försäljningsemballagets text 14.2.2005 Aktiv substans: lambda cyhalotrin 25 g/l Preparattyp: WG Hälsoskadlig Miljöfarlig Användningsändamål: För bekämpning

Läs mer

ODLINGSVÄGLEDNING WOOTAN

ODLINGSVÄGLEDNING WOOTAN ODLINGSVÄGLEDNING WOOTAN TM WOOTAN HÖGRE SKÖRD, BÄTTRE SÖMN Hyvido hybridhöstkorn skiljer sig på flera sätt från linjesorterna rent odlingstekniskt. Det gäller främst såtidpunkt, utsädesmängd och gödsling.

Läs mer

Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna

Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna Mariann Wikström, Agro Plantarum Ola Sixtensson, Hushållningssällskapet Malmöhus Ärtbladlus Ofta förekommer lössen fläckvis i fälten. I början sitter de gömda i ärtplantans

Läs mer

L139267 Användningsområde 10 KG

L139267 Användningsområde 10 KG L139267 SWED/10L Användningsområde Mot svampangrepp i odlingar av potatis. Behandling får ej ske senare än 30 dagar före skörd. All annan användning är otillåten om den inte särskilt tillåtits. 10 KG L141170

Läs mer

Agil 100 EC. Tar effektivt hand om gräsogräs och spillsäd.

Agil 100 EC. Tar effektivt hand om gräsogräs och spillsäd. Agil 100 EC Tar effektivt hand om gräsogräs och spillsäd. Agil 100 EC Verkar snabbt och är enkel att applicera! Innehåll: 100 g/l propaquizafop Formulering: EC (Emulgerbart koncentrat) Registrerade grödor:

Läs mer

Mjöldagg är vanligt förekommande...

Mjöldagg är vanligt förekommande... är vanligt förekommande......bryter ner svampmycelet är vanligt förekommande, och en svampsjukdom som de flesta känner igen. sangepp ökar med; 1. mottagligheten hos sorten 2. lättare jordtyp 3. sen såtidpunkt

Läs mer

Det är svårt att dölja när man har valt den bästa potatisstrategin

Det är svårt att dölja när man har valt den bästa potatisstrategin Det är svårt att dölja när man har valt den bästa potatisstrategin Dokumenterad bästa effekt Bekämpar bladmögel, torrfläcksjuka och bomullsröta Mycket låg resistensrisk TM Revus och Revus Top en stark

Läs mer

Belkar. Ny effektiv örtogräsherbicid för användning i höstraps på hösten. NYHET

Belkar. Ny effektiv örtogräsherbicid för användning i höstraps på hösten. NYHET Belkar Ny effektiv örtogräsherbicid för användning i höstraps på hösten. NYHET 12 14 Belkar TM Innehåll av aktiva substanser 48 g/l pikloram 10 g/l halauifen-methyl Belkar innehåller den helt nya aktiva

Läs mer

Tjäna mer pengar i potatisodlingen! Maxim öppnar nya möjligheter. tack vare bättre etablering bättre storleksfördelning bättre skalkvalitet NYHET!

Tjäna mer pengar i potatisodlingen! Maxim öppnar nya möjligheter. tack vare bättre etablering bättre storleksfördelning bättre skalkvalitet NYHET! Tjäna mer pengar i potatisodlingen! Maxim öppnar nya möjligheter tack vare bättre etablering bättre storleksfördelning bättre skalkvalitet NYHET! Maxim representerar morgondagens betningsmedel mot svampsjukdomar!

Läs mer

Svampproblematik i integrerat växtskydd. Inger Christensen o Torbjörn Hansson Grön Kompetens AB Växtskyddsdag Alnarp 2008-12-05

Svampproblematik i integrerat växtskydd. Inger Christensen o Torbjörn Hansson Grön Kompetens AB Växtskyddsdag Alnarp 2008-12-05 Svampproblematik i integrerat växtskydd Inger Christensen o Torbjörn Hansson Grön Kompetens AB Växtskyddsdag Alnarp 2008-12-05 Svampgissel i gurka och tomat Gråmögel tomat och gurka Mjöldagg gurka och

Läs mer

Signum. 2,5 kg. Varning. Svampmedel. Bekämpningsmedel klass 2L Reg. Nr. 4884 Endast för yrkesmässigt bruk

Signum. 2,5 kg. Varning. Svampmedel. Bekämpningsmedel klass 2L Reg. Nr. 4884 Endast för yrkesmässigt bruk Signum Svampmedel Användingsområde: svampangrepp i odlingar av morot, palsternacka, persiljerot, plommon, körsbär, jordgubbar, ärter, bönor, rödkål, vitkål, brysselkål, blomkål, broccoli, sallat, ruccola,

Läs mer

Växtskyddsåret 2009 Fruemöllans bärodling

Växtskyddsåret 2009 Fruemöllans bärodling Växtskyddsåret 2009 Fruemöllans bärodling Informationsbladet delades ut i samband med fältvandringen 13 maj 2009, men har kompletteras efter det. Här beskrivs skadegörare som vållat skada i odlingen tillsammans

Läs mer

Merit Forest WG är ett medel med

Merit Forest WG är ett medel med Green business 2013 Ett säkert snytbaggeskydd Merit Forest WG är ett medel med aktiva substansen imidakloprid, som är mycket effektivt mot snytbaggen och mycket skonsamt för plantorna. Medlet är formulerat

Läs mer

OLJEVÄXTSTRATEGI. Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps. Solutions for the Growing World

OLJEVÄXTSTRATEGI. Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps. Solutions for the Growing World OLJEVÄXTSTRATEGI Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps Solutions for the Growing World Få maximal avkastning från dina rapsfält Kerb TM Flo 400 är effektivt mot ett brett spektrum

Läs mer

- skörden blir bara bättre!

- skörden blir bara bättre! Förvänta dig mer i majs - skörden blir bara bättre! är det första svampmedlet i majs. Skörda fördelarna: Högre skörd Fler foderenheter Bättre ensilagekvalitet används i majs i stadie 32-51 med 0,8 liter/ha.

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen mooo Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Läs mer

BRUKSANVISNING. 01 Produktfakta. Behörighetsklass

BRUKSANVISNING. 01 Produktfakta. Behörighetsklass L147730 SWED/12M Användningsområde Mot bladlöss i odlingar av lantbruksgrödor, frukt, jordgubbar, grönsaker, prydnadsväxter samt i plantskolor. I växthus, endast på prydnadsväxter. Behandling av ätliga

Läs mer

7-3105-200-184-11/10 SWED/11M

7-3105-200-184-11/10 SWED/11M 7-3105-200-184-11/10 SWED/11M Användningsområde Mot svampangrepp i odlingar av potatis och kepalök. Behandling i potatis får ej ske senare än 7 dagar före skörd och i kepalök ej senare än 28 dagar före

Läs mer

Skörden sitter i bladet. Men vad visar de svenska svampförsöken 2017 egentligen?

Skörden sitter i bladet. Men vad visar de svenska svampförsöken 2017 egentligen? Skörden sitter i bladet Men vad visar de svenska svampförsöken 2017 egentligen? Så har vi gjort sammanställningen För att ge en rättvisande bild Mellan säsongen 2016 till 2018 har totalt nio nya aktiva

Läs mer

Strategi för bekämpning av lökbladmögel

Strategi för bekämpning av lökbladmögel HIR Grönsaksbrev Nr 25 20 juni 209 Ett minst sagt utmanande lökår än så länge. Vädret första halvan av maj var det som ställde till det på många fält med både storm, hagel och kyla och som spädde på erna

Läs mer

- ny effektiv insekticid

- ny effektiv insekticid - ny effektiv insekticid Ny verkningsmekanism Brett verkningsspektrum på sugande insekter Fullt systemisk både uppåt och nedåt i plantan Ingen korsresistens med andra insekticider Långtidseffekt Skonsam

Läs mer

L144964 SWED/5M Ogräsmedel Mot icke önskvärd vegetation utom i sjöar, vattendrag och andra vatten-

L144964 SWED/5M Ogräsmedel Mot icke önskvärd vegetation utom i sjöar, vattendrag och andra vatten- L144964 SWED/5M Ogräsmedel Mot icke önskvärd vegetation utom i sjöar, vattendrag och andra vattensamlingar. Efter uppkomst i lantbruksgrödor avsedda för produktion av livsmedel eller foder dock endast:

Läs mer

Scala 5 L. = Inregistrerat varumärke för BASF SE1026-Sweden. ~xmam indd :12:14

Scala 5 L. = Inregistrerat varumärke för BASF SE1026-Sweden. ~xmam indd :12:14 Scala Användningsområde: Mot svampsjukdomar i odlingar av äpple och päron. Behandling av äpple och päron får ej ske senare än 56 dagar före skörd. Mot svampsjukdomar i odlingar av jordgubbar (både utomhus

Läs mer

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling 2007 Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Våra odlade bär är omtyckta, exklusiva och smakrika produkter. Ekologiskt odlade bär efterfrågas

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär Jordbruksinformation 4 2010 Reviderad 2017 Starta eko Bär 2 Börja odla ekologiska bär Text: Christina Winter, Jordbruksverket Foto: Margareta Magnusson sid. 6, övriga Christina Winter Reviderad oktober

Läs mer

Användningsområde Mot svampangrepp i odlingar av stråsäd. Behandling i stråsäd får ej ske senare än vid begynnande

Användningsområde Mot svampangrepp i odlingar av stråsäd. Behandling i stråsäd får ej ske senare än vid begynnande L139236 SWED/10L Användningsområde Mot svampangrepp i odlingar av stråsäd. Behandling i stråsäd får ej ske senare än vid begynnande blomning. Mot svampangrepp i odlingar av raps och rybs. Behandlingen

Läs mer

En bladmögelstrategi som ger dig tid och pengar över till annat!

En bladmögelstrategi som ger dig tid och pengar över till annat! En bladmögelstrategi som ger dig tid och pengar över till annat! Stommen i din bladmögelbekämpning Mögelangrepp utgör den största risken för förluster när man odlar potatis. Mögel stoppar växten eftersom

Läs mer

Blomkål Sverige 2015. Skörda vår erfarenhet!

Blomkål Sverige 2015. Skörda vår erfarenhet! Blomkål Sverige 2015 Skörda vår erfarenhet! 2 Blomkål Sverige 2015 Blomkål Sverige 2015 Skörda vår erfarenhet! Innehåll Inledning 4 Resistens mot klumprotsjuka 5 Sorter med resistens mot klumprotsjuka

Läs mer

Författare Winter C. Utgivningsår 2010

Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Bibliografiska uppgifter för Starta eko. Bär Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Tidskrift/serie Jordbruksinformation Nr/avsnitt 3 Utgivare Jordbruksverket (SJV) Huvudspråk Svenska Målgrupp Praktiker,

Läs mer

Danska erfarenheter av tillväxtreglering och svampbekämpning i gräsfrö. Barthold Feidenhans l Landscentret, Planteproduktion Afdeling specialviden

Danska erfarenheter av tillväxtreglering och svampbekämpning i gräsfrö. Barthold Feidenhans l Landscentret, Planteproduktion Afdeling specialviden Danska erfarenheter av tillväxtreglering och svampbekämpning i gräsfrö Barthold Feidenhans l, Planteproduktion Afdeling specialviden Program! Sjukdomar i dansk gräsfröproduktion Vad visar de danska fältförsöken?

Läs mer

L139272 SWED/10L Användningsområde Mot skadeinsekter på barrträdsplantor. Barrträdsplantor får endast behandlas

L139272 SWED/10L Användningsområde Mot skadeinsekter på barrträdsplantor. Barrträdsplantor får endast behandlas L139272 SWED/10L Användningsområde Mot skadeinsekter på barrträdsplantor. Barrträdsplantor får endast behandlas centralt i plantskola, vid maskinell plantering eller vid efterbehandling av planterade plantor.

Läs mer

Svampmedel. Blandningspartner för bekämpning av flera svampsjukdomar

Svampmedel. Blandningspartner för bekämpning av flera svampsjukdomar Bumper 25 EC Svampmedel Blandningspartner för bekämpning av flera svampsjukdomar För användning i stråsad. Se tabell under användningsvillkor för specifika grödor. Verksamt ämne: Propikonazol 250 g/l (25,1

Läs mer

Cantus. 2,5 kg. Svampmedel. Mot svampangrepp i odlingar av raps och rybs. Behandling får ske senast vid full blom (stadie 65).

Cantus. 2,5 kg. Svampmedel. Mot svampangrepp i odlingar av raps och rybs. Behandling får ske senast vid full blom (stadie 65). Cantus Svampmedel Mot svampangrepp i odlingar av raps och rybs. Behandling får ske senast vid full blom (stadie 65). 2,5 kg = Inregistrerat varumärke för BASF 81097523SE1065-Sweden Cantus Verksam beståndsdel:

Läs mer

Veckorapport - Linköping vecka 22

Veckorapport - Linköping vecka 22 Veckorapport - Linköping vecka 22 Veckorapporten bygger på graderingar i obehandlade rutor i Östergötlands- Södermanlands- och Örebro län. Graderingarna görs i rutor där grödan inte har behandlats mot

Läs mer

Tillväxtreglering och bekämpning av sjukdomar och skadegörare- norska försök och erfarenheter

Tillväxtreglering och bekämpning av sjukdomar och skadegörare- norska försök och erfarenheter Tillväxtreglering och bekämpning av sjukdomar och skadegörare- norska försök och erfarenheter Lars T. Havstad, Bioforsk Landvik Frøavlskonferanse 25. november 2009, Hässleholm, Skåne Tilväxtreglering Godkända

Läs mer

Systemiskt svampmedel med förebyggande och kurativ effekt för användning i vete, rågvete, råg, korn och havre.

Systemiskt svampmedel med förebyggande och kurativ effekt för användning i vete, rågvete, råg, korn och havre. Document size: 115x130 mm (width x heigth) Gross size: 135x130 mm (width x heigth) Priaxor Svampmedel Systemiskt svampmedel med förebyggande och kurativ effekt för användning i vete, rågvete, råg, korn

Läs mer

Följ deras råd och även du får bättre lönsamhet och en enklare potatisodling 2010!

Följ deras råd och även du får bättre lönsamhet och en enklare potatisodling 2010! Effektivt skydd inifrån och ut Vad tyckte dina nordiska kollegor om sitt arbete med Revus 2009? Följ deras råd och även du får bättre lönsamhet och en enklare potatisodling 2010! Stefan Pålsson Trolle

Läs mer

Bevakning av bladsvampar Del 2. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp.

Bevakning av bladsvampar Del 2. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp. 49 Bevakning av bladsvampar 8 1 Del. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp. BLAD- SVAMPAR Betorna växer nu för fullt och snart nog är det dags att börja kontrollera fälten för

Läs mer

När ogräset skyddar sig mot bekämpningsmedel

När ogräset skyddar sig mot bekämpningsmedel När ogräset skyddar sig mot bekämpningsmedel Värt att veta om resistens Solutions for the Growing World Förhindra resistens genom att planera en effektiv besprutningsstrategi för flera år framöver TM Broadway

Läs mer

SPECIMEN. Insektsmedel. Meget effektiv bekæmpelse i knop stadiet, og skåner nyttedyr under blomstring.

SPECIMEN. Insektsmedel. Meget effektiv bekæmpelse i knop stadiet, og skåner nyttedyr under blomstring. Mavrik 2F Insektsmedel Meget effektiv bekæmpelse i knop stadiet, og skåner nyttedyr under blomstring. För användning i ärter, höstraps, lin, potatis, stråsäd och vårraps enligt bruksanvisningen, som anges

Läs mer

dazide SAMPLE ENHANCE Tillväxtregulator för växter i växthus Reg nr 5033 Behörighetsklass 1L. Endast för yrkesmässigt bruk efter särskilt tillstånd.

dazide SAMPLE ENHANCE Tillväxtregulator för växter i växthus Reg nr 5033 Behörighetsklass 1L. Endast för yrkesmässigt bruk efter särskilt tillstånd. Läs medföljande anvisningar före användningen. Riskupplysningar och Skyddsanvisningar Förvaras oåtkomligt för barn Förvaras åtskilt från livsmedel och djurfoder Åt inte, drick inte eller rök inte under

Läs mer

2,5 kg. Bekämpmningsmedel nr Klass 2L Endast för yrkesmässigt bruk

2,5 kg. Bekämpmningsmedel nr Klass 2L Endast för yrkesmässigt bruk Cantus Bekämpmningsmedel nr. 4872 Klass 2L Endast för yrkesmässigt bruk Svampmedel Verksam beståndsdel: Boscalid... 500g/kg (50 % w/w) Övriga beståndsdelar: Polydimetysiloxan... 0,26 % w/w Formulering:

Läs mer

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket 2014-11-12 Integrerat växtskydd beskrivs i Artikel 14 Krav

Läs mer

Svampsjukdomar i vårkorn

Svampsjukdomar i vårkorn Svampsjukdomar i vårkorn Cecilia Lerenius, scentralen, Skara Behandling av svampsjukdomar var sällan lönsam i årets försök trots att försommaren var regnig och trots att försöken ofta låg i fält med korn

Läs mer

Tjäna mer pengar i potatisodlingen! Maxim öppnar nya möjligheter. tack vare bättre etablering bättre storleksfördelning bättre skalkvalitet NYHET!

Tjäna mer pengar i potatisodlingen! Maxim öppnar nya möjligheter. tack vare bättre etablering bättre storleksfördelning bättre skalkvalitet NYHET! Tjäna mer pengar i potatisodlingen! Maxim öppnar nya möjligheter tack vare bättre etablering bättre storleksfördelning bättre skalkvalitet NYHET! Maxim representerar morgondagens betningsmedel mot svampsjukdomar!

Läs mer

Strategier mot skadegörare i ärter

Strategier mot skadegörare i ärter Strategier mot skadegörare i ärter Mariann Wikström, Jordbruksverket Strategier mot skadegörare i ärter Insekter huvudsakligen bladlöss Kemisk bekämpning Ärtrotröta Aphanomyces och Phytophthora Jordprovtagning,växtföljd

Läs mer

Svampmedel emulsionskoncentrat (EC) innehållande 250 g/l (25,1 vikt-%) propikonazol Verkningsmekanism : FRAC 3 Gröda

Svampmedel emulsionskoncentrat (EC) innehållande 250 g/l (25,1 vikt-%) propikonazol Verkningsmekanism : FRAC 3 Gröda Svampmedel emulsionskoncentrat (EC) innehållande 250 g/l (25,1 vikt-%) propikonazol Verkningsmekanism : FRAC 3 Gröda : Havre, höstkorn, höstvete, råg, rågvete, vårkorn, vårvete Batchnummer och tilverkningsdatum

Läs mer

Nytt verktyg för bekämpning av bladmögel i grönsaker

Nytt verktyg för bekämpning av bladmögel i grönsaker Nytt verktyg för bekämpning av bladmögel i grönsaker Pålitlig och genomgående hög effekt mot bladmögel i sallat, spenat, kål och lök Likvärdig eller bättre effekt än dagens lösningar mot bladmögel Sätter

Läs mer

Temperaturtest på vårtäckningsdukar

Temperaturtest på vårtäckningsdukar 1 Temperaturtest på vårtäckningsdukar INLEDNING Inom diverse grönsaksodlingar har man under en längre tid använt sig av växthus eller s.k. groningsdukar för att skapa de bästa förutsättningar för olika

Läs mer

Din potatisodling. är vår passion

Din potatisodling. är vår passion Din potatisodling är vår passion Konsten att älska en knöl Potatis är ett av våra mest populära baslivsmedel. Och du som odlare vet att de älskade knölarna för en kämpig tillvaro i fält. Grödorna drabbas

Läs mer

oljeväxtstrategi Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps Solutions for the Growing World

oljeväxtstrategi Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps Solutions for the Growing World oljeväxtstrategi Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps Solutions for the Growing World Dosering: 165 g/ha matrigon 72sg 0 10 12 14 30 50 55 vårraps 12-55 höstraps er 31-55 Rekommendationen

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Isabella Danckwardt-Lillieström Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen beviljar delvis dispens

Läs mer

Patogena svampar (och närbesläktade)

Patogena svampar (och närbesläktade) Patogena svampar (och närbesläktade) Förutsättningar för svampangrepp Smittan=svampen Spridningen Infektionsförhållanden Viktiga grupper: Rotsvampar (inkl. algsvampar) gråmögel Phytophthora mjöldagg rost

Läs mer

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland.

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland. Soft Fruit Conference på Hooks Herrgård 2.-3.12.14 Plantskolan Henselmans jordgubbsplantor presenterades. Det är ett familjeföretag på 18 ha som producerar 7,5 milj. plantor per år Man har ett Hygiene

Läs mer

Insektsmedel. Nettoinnehåll: 1 liter. Miljöfarlig SWEDEN

Insektsmedel. Nettoinnehåll: 1 liter. Miljöfarlig SWEDEN Produktfakta Medlets verkan: Insektsmedel Registreringsnummer: 4491 Behörighetsklass: L Formulering: Emulsion, olja i vatten (EW) Verksamt ämne: 40 g/l tau-fluvalinat Förpackning: 1 liter Om inte de optimala

Läs mer

Mirador 250 SC / 11.11.2010 1 (5)

Mirador 250 SC / 11.11.2010 1 (5) Mirador 250 SC / 11.11.2010 1 (5) Mirador 250 SC Bekämpningsmedel mot växtsjukdomar Aktiv substans: Preparattyp: SC atsoksistrobiini 250 g/l Miljöfarlig Användningsändamål För bekämpning av mjöldagg och

Läs mer

Växjö möte 6 december Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011

Växjö möte 6 december Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011 Växjö möte 6 december 2011 Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011 Gunilla Berg och Mariann Wikström Jordbruksverket Växtskyddscentralen Alnarp Tack! Försöken har bekostas av BASF, BayerCropScience,

Läs mer

En bladmögelstrategi som ger dig tid och pengar över till annat!

En bladmögelstrategi som ger dig tid och pengar över till annat! En bladmögelstrategi som ger dig tid och pengar över till annat! Stommen i din bladmögelbekämpning Mögelangrepp utgör den största risken för förluster när man odlar potatis. Mögel stoppar växten eftersom

Läs mer

HIR Grönsaksbrev. Nr 21 2 juli Aktuellt i fält. Hortosatsning på Borgeby Fältdagar

HIR Grönsaksbrev. Nr 21 2 juli Aktuellt i fält. Hortosatsning på Borgeby Fältdagar HIR Grönsaksbrev Nr 21 2 juli 2014 Aktuellt i fält Under veckan har vi sett en ökning av bladlöss generellt och av kålbladlöss speciellt. Fångsterna av gammaflyn ligger konstant men förekomsten av gammaflylarver

Läs mer

Kemikalieinspektionen, Swedish Chemicals Agency a-H

Kemikalieinspektionen, Swedish Chemicals Agency a-H KEM Kemikalieinspektionen, Swedish Chemicals Agency 2014-06-12 05.1.2.a-H14-02987 Er referens Aktnr Regnr Tillstånd och upplysning 2014/6745 F-2423 4693 Lena Hansson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

DuPont. Talius lansering Talius. Fungicid. Unless indicated, trademarks with, or are trademarks of DuPont or affiliates DuPont.

DuPont. Talius lansering Talius. Fungicid. Unless indicated, trademarks with, or are trademarks of DuPont or affiliates DuPont. Talius lansering 20170403 DuPont Talius Fungicid SM Unless indicated, trademarks with, or are trademarks of DuPont or affiliates. 2017 DuPont. Talius produktinformation Talius är: En ny aktiv subtsans:

Läs mer

Mot svampangrepp i odlingar av potatis och kepalök. All annan användning är otillåten om den inte särskilt tillåtits.

Mot svampangrepp i odlingar av potatis och kepalök. All annan användning är otillåten om den inte särskilt tillåtits. Omskakas väl före användning Omskakas väl före användning FUNGICID 5 Förpackning: l Mot svampangrepp i odlingar av potatis och kepalök. All annan användning är otillåten om den inte särskilt tillåtits.

Läs mer

Fosfit som tillsats i bladmögelbekämpningen Erland Liljeroth, Dharani Burra, Erik Alexandersson

Fosfit som tillsats i bladmögelbekämpningen Erland Liljeroth, Dharani Burra, Erik Alexandersson Fosfit som tillsats i bladmögelbekämpningen Erland Liljeroth, Dharani Burra, Erik Alexandersson Ovatio, obehandlad kontroll Ovatio, Shirlan full dos Ovatio, Shirlan halv dos.kombinerad med fosfit (Inducerad

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

Växtskydd för professionell potatisodling

Växtskydd för professionell potatisodling Nordisk Alkali Växtskydd för professionell potatisodling Betningsmedel Fungazil 3 Rizolex 3 Ogräsmedel Fenix 4 Spotlight Plus 4 Centium 4 Select 5 Bladmögelmedel Epok 6 Ranman Top 7 smedel Sumi-Alpha 8

Läs mer

Bekämpningsalternativ mot bladlöss

Bekämpningsalternativ mot bladlöss Bekämpningsalternativ mot bladlöss Nordisk Alkalis Tre produktalternativ 16:1 framtidens bladlusmedel finns redan här!! 16:2 1 Aktiv substans: Flonicamid 48 vikts % (Granulat) Registrerings område: Mot

Läs mer

SELECT PLUS HERBICIDE

SELECT PLUS HERBICIDE SELECT PLUS HERBICIDE Reg.nr.5293 Behörighetsklass 2L. Endast för yrkesmässigt bruk Godkänd för användning mot gräsogräs i odlingar av jordgubbar, betor, potatis, morötter, huvudkål, lök, lin, raps, rybs,

Läs mer

BESLUT Kemikalieinspektionen _,, ~ TT.. Swedish Chemicals Agency a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT Kemikalieinspektionen _,, ~ TT.. Swedish Chemicals Agency a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 0 KEM Kemikalieinspektionen _,, ~ TT.. Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på

Läs mer

SPECIMEN PLENUM 1 KG. Insekticid

SPECIMEN PLENUM 1 KG. Insekticid Insekticid Mot insektsangrepp i odlingar av sallat i växthus. Mot insektsangrepp i odlingar av raps och rybs. Mot insektsangrepp i odling av tomat och gurka, i växthus. Verksamt ämne: Pymetrozin 500 g/kg

Läs mer

Stomp 10 L. Varning. Användningsområde: Mot ogräs i odlingar av lök (inkl purjolök och gräslök), palsternacka och torra trädgårsbönor.

Stomp 10 L. Varning. Användningsområde: Mot ogräs i odlingar av lök (inkl purjolök och gräslök), palsternacka och torra trädgårsbönor. Stomp Användningsområde: Mot ogräs i odlingar av lök (inkl purjolök och gräslök), palsternacka och torra trädgårsbönor. All annan användning är otillåten. Bekämpningsmedel klass 2 L Dispens 2014-03-25

Läs mer

Dokumentation av demonstrationsodling: Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt i ekologisk jordgubbsodling 2007

Dokumentation av demonstrationsodling: Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt i ekologisk jordgubbsodling 2007 Dokumentation av demonstrationsodling: Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt i ekologisk jordgubbsodling 2007 Text och foto: Margareta Magnusson Projektet har finansierats av jordbruksverkets

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

NYA INSTRATA ELITE DUBBELVERKANDE OUTSIDE... IN PROTECTION. Kontaktverkande och systemisk bekämpning av microdochium SKYDDAR KURERAR

NYA INSTRATA ELITE DUBBELVERKANDE OUTSIDE... IN PROTECTION. Kontaktverkande och systemisk bekämpning av microdochium SKYDDAR KURERAR NYA INSTRATA ELITE DUBBELVERKANDE OUTSIDE... IN PROTECTION Kontaktverkande och systemisk bekämpning av microdochium SKYDDAR KURERAR INTE BARA KONTAKTVERKANDE ÄR VERKSAMT UNDER ANGREPPETS INSTRATA+ELITE

Läs mer

Att användas för att kontrollera angrepp av bomullsmögel (Sclerotinia sclerotiorum), svartfläcksjuka (Alternaria spp) i raps och rybs.

Att användas för att kontrollera angrepp av bomullsmögel (Sclerotinia sclerotiorum), svartfläcksjuka (Alternaria spp) i raps och rybs. Pictor Active Svampmedel Att användas för att kontrollera angrepp av bomullsmögel (Sclerotinia sclerotiorum), svartfläcksjuka (Alternaria spp) i raps och rybs. 5 L = Inregistrerat varumärke för BASF 81124968SE1038-Sweden

Läs mer

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad BESKÄRNING 2017-02-21 Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad Träd och buskar är uppbyggda av Små små celler. Alla växtceller har

Läs mer

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie Odling av smultron Slutrapport från projekt 2016-2017 Birgitta Svensson 1, Johan A. Stenberg 2 och Jan F. Jensen 3 1 Institutionen för

Läs mer

Sportak EW 5 L. Svampmedel

Sportak EW 5 L. Svampmedel Sportak EW Svampmedel Användningsområde: Mot svampangrepp i odlingar av vete, råg, rågvete och korn före axgång. Mot svampangrepp i odlingar av raps och rybs före full blom. All annan användning är otillåten

Läs mer

Rapport från projekt: Ekologisk produktion av jordgubbar i tunnel och på friland Diarienr /06

Rapport från projekt: Ekologisk produktion av jordgubbar i tunnel och på friland Diarienr /06 Rapport från projekt: Ekologisk produktion av jordgubbar i tunnel och på friland Diarienr. 25-9719/06 Projektansvarig Adress Birgitta Svensson, Rånna försöksstation, SLU Område Hortikultur, Box 44, 230

Läs mer

SPECIMEN 5 L. Svampmedel. Beprövad effekt mot mjöldagg. För användning i stråsäd. Se tabell under användningsvillkor för specifika grödor.

SPECIMEN 5 L. Svampmedel. Beprövad effekt mot mjöldagg. För användning i stråsäd. Se tabell under användningsvillkor för specifika grödor. Tern 750 EC Svampmedel Beprövad effekt mot mjöldagg För användning i stråsäd. Se tabell under användningsvillkor för specifika grödor. Verksamt ämne: Fenpropidin 750 g/l (82% vikt-%) Formulering: Emulgerbart

Läs mer

Tabell 1. Försöksbehandlingar och preparat som ingår i serien L9-1041

Tabell 1. Försöksbehandlingar och preparat som ingår i serien L9-1041 ALF DJURBERG Jordbruksverkets växtskyddscentral, Linköping alf.djurberg@jordbruksverket.se Referensförsök i höstvete Referensförsöken syftar till att belysa lönsamheten för några vanliga svampbehandlingar

Läs mer

5 L Syngenta Participations AG, Schweiz. Fungicid. Blandningspartner för kontroll av svampsjukdomar i stråsäd.

5 L Syngenta Participations AG, Schweiz. Fungicid. Blandningspartner för kontroll av svampsjukdomar i stråsäd. Stereo 312.5 EC Fungicid Blandningspartner för kontroll av svampsjukdomar i stråsäd. För användning i korn, råg, rågvete och vete enligt bruksanvisningen, som anges i tabellen. Verksamt ämne: Cyprodinil

Läs mer

SPECIMEN GOLTIX WG. Herbicid. Bredverkande jord- och bladherbicid som är mycket selektiv.

SPECIMEN GOLTIX WG. Herbicid. Bredverkande jord- och bladherbicid som är mycket selektiv. foderbetor, rödbetor och jordgubbar samt i plantskolor. Se tabell under användningsvillkor för specifika grödor. 5 KG Scanna för användning ANEGOLSE5KG/03/A JT164A/10 Sockerbetor och foderbetor GOLTIX

Läs mer

Din potatisodling är vår passion

Din potatisodling är vår passion Din potatisodling är vår passion Krusegatan Läs alltid 19 etiketten SE-212 före 25 användning Malmö Sverige Tel: +46 (0)40 680 85 30 info@nordiskalkali.se 1 www.nordiskalkali.se Konsten att älska en knöl

Läs mer

Bekämpning av havrebladlöss i vårkorn och havre 2012

Bekämpning av havrebladlöss i vårkorn och havre 2012 Gunnel Andersson, Jordbruksverket, Växtskyddscentralen, Kalmar E-post: gunnel.andersson@jordbruksverket.se växtskydd ogräs Bekämpning av havrebladlöss i vårkorn och havre 2012 Sammanfattning Fyra försök

Läs mer

OLJEVÄXTSTRATEGI. Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps. Solutions for the Growing World

OLJEVÄXTSTRATEGI. Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps. Solutions for the Growing World OLJEVÄXTSTRATEGI Marknadens effektivaste produkter mot ogräs i höst - och vårraps Solutions for the Growing World Fakta om Bredspektrasubstans med effekt på de viktigaste örtogräsarterna. Mycket brett

Läs mer

L148165 SWED/12M 250 EC

L148165 SWED/12M 250 EC L148165 SWED/12M 250 EC Användningsområde För stråförkortning i odlingar av råg. Behandlingen får ej ske senare än i flaggbladstadiet. För stråförkortning i odlingar av timotej och rödsvingel för utsäde.

Läs mer

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person- /organisationsnummer Adress Telefon Mejladress Inspektör Närvarande

Läs mer

Prognos och Varning. - Och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralen och Jordbruksverket

Prognos och Varning. - Och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralen och Jordbruksverket Prognos och Varning - Och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralen och Jordbruksverket Artikel 14 Integrerat växtskydd Integrerat växtskydd beskrivs i Artikel 14 Krav ställs på medlemsstaterna att

Läs mer

Nordisk Alkali. Växtskydd för professionell potatisodling

Nordisk Alkali. Växtskydd för professionell potatisodling Nordisk Alkali Växtskydd för professionell potatisodling Betningsmedel Fungazil 3 Rizolex 3 Ogräsmedel Fenix 4 Spotlight Plus 4 Centium 4 Select 5 Roxy 11 Bladmögelmedel Epok 6 Ranman Top 7 Cymbal 7 smedel

Läs mer

0,5 kg. Svampmedel Användningsområde. Bekämpningsmedel klass 2L Reg. Nr Endast för yrkesmässigt bruk

0,5 kg. Svampmedel Användningsområde. Bekämpningsmedel klass 2L Reg. Nr Endast för yrkesmässigt bruk Candit Verksam beståndsdel: Kresoxim-metyl 500 g/kg (50%) Formulering: WG vattenlösligt granulat. Komponenter som bestämmer faroklassen for märkningen: KRESOXIMMETYL Läs medföljande anvisningar före användning.

Läs mer

Slutrapport för projekt SLV finansierat av SLO-fonden

Slutrapport för projekt SLV finansierat av SLO-fonden Slutrapport för projekt SLV2016-0029 finansierat av SLO-fonden Radsprutning för minskad miljöbelastning och exponering av bekämpningsmedel i höstraps Per Ståhl och Sven-Åke Rydell, Hushållningssällskapet

Läs mer

Vad är herbicidresistens?

Vad är herbicidresistens? Herbicidresistens Vad är herbicidresistens? Herbicidresistens är en nedärvd förmåga hos ett ogräs att överleva en bekämpning som normalt tar död på ogräset. Symtom på resistens: Opåverkade plantor jämte

Läs mer