RITNINGSGRANSKARRÅDET MELLERUDS KOMMUN. Närvarande Veronika Mellander Sven-Olof Skoog Göran Emanuelsson Inger Andersson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RITNINGSGRANSKARRÅDET MELLERUDS KOMMUN. Närvarande Veronika Mellander Sven-Olof Skoog Göran Emanuelsson Inger Andersson"

Transkript

1

2 RITNINGSGRANSKARRÅDET MELLERUDS KOMMUN Närvarande Veronika Mellander Sven-Olof Skoog Göran Emanuelsson Inger Andersson Mötesanteckningar förda vid RGR 17 nov 2015 på Telaris KHR:s ordförande Michael Melby kallade RGR, byggnadsnämnden och bygglovshandläggaren till ett samrådsmöte den 4 november. Anledningen till mötet var att få med RGR:s granskningar i ett så tidigt skede som möjligt och få synpunkterna att hänga med hela vägen till färdigställande av byggnationen. Enligt bygglovshandläggaren bör synpunkterna finnas med redan i upphandlingsskedet, som ofta sker innan bygglovsansökan kommer in till Plan- och byggenheten. Samhällsbyggnadsförvaltningen utför ofta ändringar i kommunala byggnader och anläggningar på egen hand. Här bör RGR finnas med för att tillgängligheten ska tillgodoses från början menar mötesdeltagarna. Kontakt tas med samhällsbyggnadschefen. På dagens nyinsatta möte tog vi oss an remissen angående granskning av parkeringsplatser på Montören 7 (Västerråda handel) med situationsplan och PM med bilagda kartor per som underlag. Se separat granskning. Vi gick också igenom förslaget till Tillgänglighets- och trygghetspromenad, som blir i Sunnanå hamn den 25 november Nästa möte planeras till 3 december. Inger

3 Dokumentation av kommunbesök Länsstyrelsens tillsynsvecka hösten 2015 Tema: Kommunbesök och dialog kring utvalda kommuners hantering av tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder på allmänna platser, i publika lokaler och på lekplatser Instruktion Använd högerspalten som frågebatteri. Ersätt högerspaltens text med egna uppgifter och noteringar. Dokumentationen sparas tillsammans med ev. foton tagna vid platsbesöket i kommunvisa mappar här: G:\Verksamhet\40_SamhPlan\404_Tillsyn\Allmänt\Tillsynsvecka\Tillsynsvecka hösten tillgänglighet EAH Förberedelser Handläggarintroduktion via Lync den 7/9 kl med möjlighet till kompletterande frågor och uppsamlingsheat den 14/9 kl I mappen som anges ovan finns delprojektplan, inbjudan till kommunerna och presentationsmaterial för handläggarintroduktionen tillsammans med utvalt material från Boverket och sammanställning av sökträffar om tillgänglighet på nätet. Innan kommunbesöket gå in på kommunernas hemsidor och sök/leta efter kommunens arbete och synliggörande av tillgängligheten med medborgarens ögon.

4 Dokumentation av kommunbesök Länsstyrelsens tillsynsvecka hösten 2015 Tema: Kommunbesök och dialog kring utvalda kommuners hantering av tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder på allmänna platser, i publika lokaler och på lekplatser ÖVERGRIPANDE INFORMATION Kommun Mellerud Besökta platser Köpmantorget, Storgatan Affärslokal, Resecentrum, Idrottshuset, Lundens förskolas lekplats, Kulturen på Dal, Tingshuset Datum och tid 23/ kl 9-11:30 Handläggare Närvarande Information Mediarapportering Fotodokumentation Matilda Wirebro och Kerstin Andersson Kommuntjänstemän, politiker, andra? Ange gärna personernas roll och ansvar. Karin Hilmér -Byggnadsnämnden Anette Levin - Byggnadsnämnden Kent Bohlin - Byggnadsnämnden Inger Andersson Tillgänglighetshandläggare Filip Björndahl Bygglovhandläggare Jonas Söderqvist karta-/gis ingenjör Hasse Larsson- Samhällsbyggnad Peter Mossberg- Fastighetschef Magnus Olsson- Samhällsbyggnadsechef Ta gärna med den inbjudan som har skickats till kommunen som information ifall allmänhet/fastighetsägare/näringsidkare undrar vad vi gör. Reportrar från TV, radio, tidning? Resultat inslag, notis, artikel? - Innan tillsynsveckan får handläggarna uppgifter om hur Informationsenheten har valt att sprida information om tillsynsveckan till media. Utgångspunkten är att media inte bjuds in att delta vid kommunbesöken. Antal bilder och att de sparats ner i kommunvisa mappar här: G:\Verksamhet\40_SamhPlan\404_Tillsyn\Allmänt\Tillsynsvecka\Tillsynsvec ka hösten tillgänglighet EAH NOTERINGAR VID KOMMUNBESÖKET 1. Besökta platser Kommunen föreslog följande platser, byggnader och anläggningar som har besökts. Köpmantorget Torgets markbeläggning mm anlades för år sedan. Angränsande gator samt gång- och cykelvägar fick ny markbeläggning.

5 Storgatan, Affärslokal Kommunen har sammanträdeslokal med entré i annan höjd än affärslokalen med trappor i byggnaden. Affärslokalens entré är inte tillgänglighetsanpassad. Resecentrum Busshållplatsens och gångstråkens ombyggnad redovisades, beläggning av plattor, fasade kanter, stråkutformning mm. Resecentrum Byggnadens ombyggnad redovisades, byggnadens entré har tillfogats en ramp i marksten med räcken belysta nedtill, rampen är 130 cm bred. Handikapparkering, 5 meter lång, finns. Ledstråk leder från parkeringen in i byggnaden och mot spåren fram till TRV:s ansvarsområde där de tar stopp. I byggnaden och utanför visar skyltning tydligt vad som finns, bl a handikapptoalett,allt enligt VGR:s riktlinjer. Bra ljudmiljö inne i byggnaden, bra skyltning och ledstråk. Utanför har rökområde placerats längre ifrån entrén. Kulturbruket på Dal Redovisning av vilka åtgärder som planeras i entrén. Idrottshuset - Ett klassiskt idrottshus från 1940/1950-tal i 2 plan med omklädningsrum i bottenplan. Det nedsänkta bottenplanet nås utifrån via trappa. Andra våningen nås genom en smal trappa. Lundens förskolas lekplats Säker lekplats som behöver göras tillgänglig. Tingshus Kulturbyggnad som har fått tillgänglig sidoentré genom en stensatt ramp och borttagen nedsänkt trappa såväl utvändigt som invändigt, samt flyttad dörr. Tingshus Invändigt har skyltning åtgärdats. Akustiken behöver åtgärdas i entréhall, fullmäktigesal och grupprum. Hörslinga finns, men fungerar inte bra. Restaurang Restaurangen har försökt åtgärda tillgänglighet med ramp, den behöver dock åtgärdas. 2. Kommunens kommentarer till resultatet av tillgängligheten på de besökta platserna Köpmantorget- Uteserveringar och andra anspråk leder till att resultatet inte alltid blir helt i linje utan gc-stråk kan bli förskjutna vilket inte är bra. Ett nytt köpcentrum ska byggas längs Rv45, en del av affärerna flyttar dit. Då kan det vara lämpligt att se över torget igen och åtgärda gång- och cykelstråk mm. En medborgardialog är gjord. Storgatan, Affärslokal - Trappor till fastighet med olika nivå på entrédörar kan åtgärdas med en ramp och en ny placering på en dörr, samt att trappor kan tas bort i byggnad. Resecentrum - Busshållplatsen har blivit tillgänglig för alla. Resecentrum - Handikapparkering ska vara längre, 7 meter lång. Det hade varit bra med samarbete med TRV kring ledstråken. Pendelparkeringen behöver mer plats, planer finns för utökning mot öster. Gc-väg behöver åtgärdas. Kulturbruket på Dal Dörrautomatiken ska flyttas för att alla ska kunna använda den. Viktig samlingslokal.

6 Idrottshuset Förslag på åtgärd är att ordna en hiss utvändigt mot baksidan där även handikapparkering kan ordnas. Bra akustik i övre planet där det hyrs ut till bingo och annat. Kalkyl ska tas fram för hiss. Lundens förskolas lekplats Tillgänglig lekplats planeras. Tingshus Tillgängligheten med rampen har fått omnämnande som en god tillgänglighetsanpassning på en kulturbyggnad i Boverkets Enkelt avhjälpt så här kan det gå till. Invändigt behövs ytterligare åtgärder för att förbättra akustiken i entréhall, grupprum och i Tingssalen/ Fullmäktigesalen, lampor kan vara ljudabsorbenter. Restaurang Åtgärder behövs i form av bl. a. räcken och vilplan. 3. Inventering Kommunen har inventerat tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder. Både allmän plats, publika och privatägda publika lokaler. 4. Hur bedrevs inventeringen? 5. Inventeringsresultat åtgärder och resultat 6. Om kommunen inte har inventerat 7. Planer på framtida inventering? 8. Hur jobbar man med tillsyn Inventeringen genomfördes 2011 av kommunen genom Samhällsbyggnadsförvaltningen och Kommunstyrelsekontoret med en halvtidstjänst. Inventeringen infördes i tillgänglighetsdatabasen TD. Åtgärdslista för gata/parkförvaltningen finns, prioriterade åtgärder är bl a kontrastmarkeringar. Åtgärdslista för Fastighetskotoret finns för entreér. Övriga åtgärder prioriteras vid byggande. Kommunen har informerat fastighetsägare och näringsidkare om EAH, enkelt avhjälpta hinder, vid ett flertal tillfällen samt genom utskick av brev 2010 och 2012, dock ingen återkoppling planerad ännu. Tillsynsärenden har inte startats. En tillsynsplan finns för inventerade tillgänglighetsbrister och EAH som återstår att åtgärda. Sprids inventeringsresultat och vidtagna åtgärder till allmänheten? - Nej. Melleruds kommun har inventerat, 160 anläggningar, 5 anläggningar utförda. Planerar kommunen att fortsätta inventera? Nej, kommunen planerar åtgärder. Resursbrist anges som orsak till att inventeringar inte fortsätter och att kommunen f.n. inte har anmält sitt intresse till TD 2.0. Tillgänglighetsdiagram visade mål som behöver nås. Ett intresse för TD 2.0. finns inom gruppen. Kommunen har ett stort engagemang och vilja för ett aktivt arbete med tillgänglighet och EAH, en tillsynsplan finns och kommunen har beslutat att åtgärda ljudmiljön i Tingssalen. Medborgare kan anmäla tillgänglighetshinder genom en blankett för anmälningar om tillgänglighetsbrister.

7 9. Hur jobbar kommunen med tillgänglighet i den egna produktionen och förvaltningen Gata/park avhjälper successivt EAH på gator och torg dels vid planerade ombyggnationsarbeten och dels vid noterade brister där nyttan av åtgärdande är stor. Fastighetskontoret har egen kompetens och anlitar sakkunniga inför nybyggnation och större ombyggnader. Kommunens plan och byggkontor samarbetar med gata/park, fastighetskontoret och deltar i bygglovsgranskningen av större byggprojekt. Ritningsrådet granskar ritningar inför bygglov av allmänna lokaler. Medel finns tillsatta för åtgärder med kronor. 10. Externa samarbetspartners 11. Svårigheter i processen 12. Strategiskt tillgänglighets- och tillsynsarbete 12. Synen på nyttan/behovet av en person/strateg med övergripande ansvar för tillgänglighet och EAH Kommunen samarbetar med i tillgänglighets- och EAH-frågorna genom att brev skickades ut till fastighetsägare Kommunen har deltagit i möte med Köpmannaföreningen Kommunala Handikapprådet har möten 4 ggr/år och tillgänglighetspromenader 1 gång vartannat år. Inventeringsarbetet med tillgänglighet och EAH har upphört vilket leder till svårigheter i arbetet med tillsyn och förbättringar i tillgängligheten i kommunen, resursbristen är ett hinder för inventering och tillsyn. Kostnader för utförandet vad som är EAH och inte. Kommunen arbetar strategiskt med tillgänglighetsfrågorna genom ett bra samarbete mellan plan- och bygg, fastighetskontor, gata/park m fl. Ansvaret för tillsyn har plan och bygg som är organiserade under KS. Det strategiska arbetet sprids genom samarbete ut i organisationen, har fungerat bra med tillgänglighetshandläggare. Tillsynsplan finns men det behövs en resurs i arbetet efter årsskiftet. Kommunen ser behov men uppger resursbrist-behövs minst en halvtidstjänst som arbetar med frågorna. Kommunen har ingen anställd med utpekat ansvar för strategiskt tillgänglighetsarbete eller med ansvar för hantering av tillgänglighets- och EAH-frågor. Kommunen ser en nytta av att ha en sån roll i organisationen, eventuellt skulle en halvtid kunna ordnas eller samarbete med annan kommun. 13. Övrigt av intresse Rektorer har ansvar för skolorna. Pågående arbete med tillgänglighet: Dalslands center i Håfverud, Karolinerskolan i Dals Rostock m fl TD 2.0 beslut ska tas.

8

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Enkelt avhjälpta hinder Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Vad innebär HIN 3? Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Vår beteckning BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017-10-19 TILLS.2017.30 Vår handläggare Anna Eriksson Bygglovshandläggare Bygg- och miljönämnden Katrineholms kommun Föreläggande om åtgärd,

Läs mer

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Förord Alla människor är rörelsehindrade under någon del av livet. Under det första året sker transporten i en rullstol som kallas

Läs mer

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö EN STAD FÖR ALLA 2010 Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö December 2008 EN STAD FÖR ALLA... 2 MÅL... 2 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 2 NATIONELL PLAN FÖR HANDIKAPPOLITIKEN...

Läs mer

RAPPORTERINGSANSVAR I TILLGÄNGLIGHETS- OCH ANVÄNDBARHETSFRÅGOR

RAPPORTERINGSANSVAR I TILLGÄNGLIGHETS- OCH ANVÄNDBARHETSFRÅGOR TILLGÄNGLIGHET I ÖVERSIKTSPLAN Innehåller kommunens översiktsplan mätbara mål och/eller angivna förbättringsprojekt för ökad tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättningar? RAPPORTERINGSANSVAR

Läs mer

BYGGNADSNÄMNDERNA I KRONOBERGS LÄNS ARBETE MED TILLSYN UNDER LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN , Meddelande 2015:01

BYGGNADSNÄMNDERNA I KRONOBERGS LÄNS ARBETE MED TILLSYN UNDER LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN , Meddelande 2015:01 BYGGNADSNÄMNDERNA I KRONOBERGS LÄNS ARBETE MED TILLSYN UNDER 2013 LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 1103-8209, Meddelande 2015:01 Sida 2 av 24 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 3 Uppdraget 4 Fakta

Läs mer

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 2 Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 3 Syfte Syftet med denna rapport är att göra den uppföljning och utvärdering som plan-

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala funktionshinderrådet (17)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala funktionshinderrådet (17) Nr xx Kommunala funktionshinderrådet 2016-11-23 1(17) Tid och plats Onsdagen den 23 november 2016, klockan 13.00 16.00, i sammanträdesrum Telaris Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-06-17 8 Plats och tid Hjernet, 2014-06-17 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén Parsmo,

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Minnesanteckningar från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna

Minnesanteckningar från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna Stadsarkitektkontoret 2011-01-27 Protokoll nr 11 Minnesanteckningar 2010 0303 från Samverkansgrupp BN/TN och handikapporganisationerna Närvarande Eva Ahlin (BN), Peter Wigren (TN), Lil Jacobson (SAK -

Läs mer

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 Vad är ett enkelt avhjälpt hinder? Avvägningar Om ett hinder ska anses vara enkelt avhjälpt beror på om Nyttan av åtgärden Förutsättningarna på platsen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala funktionshinderrådet (14)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala funktionshinderrådet (14) Nr xx Kommunala funktionshinderrådet 2016-09-28 1(14) Tid och plats Onsdagen den 28 september 2016, klockan 13.00 16.00, i Telaris Österrådaplan Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Eva Pärsson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet (15)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet (15) MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx Sammanträdesdatum sida Kommunala handikapprådet 2016-03-23 1(15) Tid och plats Onsdagen den 23 mars 2016, klockan 13.00 16.00 på Stöd och service Österrådaplan

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering INSTRUKTIONER Checklistan är framtagen för inventering av Högsby kommuns publika lokaler och platser och är en omarbetning av Handikappombudsmannens

Läs mer

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket.

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket. s HANDIKAPPRÅDET VID FASTIGHETS- OCH SALUHALLSNÄMNDEN, MARKNÄMNDEN, TRAFIK- NÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERINGS AB. Protokoll nr 9, 2006. Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl. 14.00 17.00. Plats: Fleminggatan

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 14-18 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Åsa Bergkvist Justerare

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-11-27 1 (1) Sida 193 Dnr KS/2017:103 Motion angående rapportering av enkla hinder i publik miljö - svar Bakgrund En motion har lämnats

Läs mer

RESECENTRUM 2013-08-28 1(12)

RESECENTRUM 2013-08-28 1(12) RESECENTRUM 2013-08-28 1(12) Uppdrag Att tillgänglighetsanpassa stationshuset in- och utvändigt -Avjämning av mark och golvytor -Ramp vid entré -Passager breddas -Belysningsåtgärder -Dörrautomatik -Nya

Läs mer

Tid. Måndagen den 4 november kl Plats. Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset. Justerat 2 december Ingrid Dalén.

Tid. Måndagen den 4 november kl Plats. Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset. Justerat 2 december Ingrid Dalén. Råd för funktionshinderfrågor vid stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden PROTOKOLL 9/2013 Tid Plats Måndagen den 4 november 2013 kl 13.30 15.55 Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset Justerat 2 december

Läs mer

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-06-04 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteperson: Kommunikatör Diarienummer:

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy Ett tillgängligt Vänsterparti Tillgänglighetspolicy Vänsterpartiet 2014 Tillgänglighetspolicy för Vänsterpartiet Alla medlemmar i Vänsterpartiet ska kunna vara aktiva och delta i partiets verksamhet. Att

Läs mer

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Det behövs en gemensam definition inom Göteborgs Stad av vad som kan definieras som en tillgänglig bostad. Tillgänglighet är en faktor för att möjliggöra

Läs mer

Strategisk plan for ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar för perioden 2010-2014

Strategisk plan for ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar för perioden 2010-2014 2010-04-21 Strategisk plan for ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar för perioden 2010-2014 Inledning Sveriges riksdag har i beslut 2008-12-04 ratificerat FN-konventionen om rättigheter

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

Protokoll - Samrådsgruppen för samhällsbyggnadsfrågor

Protokoll - Samrådsgruppen för samhällsbyggnadsfrågor SID 1 Protokoll - Samrådsgruppen för samhällsbyggnadsfrågor 2014-02-17 Mötestid: 09 00-10.45 Lokal: Frösundarummet, Socialförvaltningen Närvarande: Margareta Bergström Karl Lindhé Ewa Thorin Erika Nordell

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Uppdraget från kommunstyrelsen att göra en sammanställning gällande nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder

Uppdraget från kommunstyrelsen att göra en sammanställning gällande nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-10-31 Diarienummer 0943/14 Repronummer 327/14 Stadsutveckling Stadsutveckling Frank Lund, Hanna Hall Telefon 031-368 01 78, 031-368 03 09 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Kommunala handikapprådet (11) Anders Ågerup Gun-Lis Wärngren Göran Emanuelsson

Kommunala handikapprådet (11) Anders Ågerup Gun-Lis Wärngren Göran Emanuelsson Kommunala handikapprådet 2014-11-19 1(11) Tid och plats onsdagen den 19 november 2014, klockan 13.00 16.00, Stöd och service, Österrådaplan Beslutande Ledamöter Daniel Jensen, ordf. (KD) Socialnämnden

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

Särskilt utlåtande. Samtliga synpunkter som inkommit finns redovisade i detta särskilda utlåtande med kommentarer från Miljö och bygg, Säffle kommun.

Särskilt utlåtande. Samtliga synpunkter som inkommit finns redovisade i detta särskilda utlåtande med kommentarer från Miljö och bygg, Säffle kommun. Särskilt utlåtande Ett detaljplaneförslag för Slussvaktarbostaden har upprättats med begränsat planförfarande. Planen omfattar del av fastigheten Säffle 6:9 i Säffle kommun. Syftet med planen är att pröva

Läs mer

Värmebölja Kommunala rådet för funktionshinderfrågor. Torsdag 27 september 2018

Värmebölja Kommunala rådet för funktionshinderfrågor. Torsdag 27 september 2018 Värmebölja 2018 Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Torsdag 27 september 2018 Klimatanpassningsplan Sommarens stora händelser Uppsala jämförelse mellan 2017 och 2018 Foto: Rymdstyrelsen/Google/Esa

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet (14)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet (14) Nr xx Kommunala handikapprådet 2016-05-25 1(14) Tid och plats Onsdagen den 25 maj 2016, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson

Läs mer

Social hållbarhet. Thomas Österberg

Social hållbarhet. Thomas Österberg Social hållbarhet Thomas Österberg Hållbarhetsavdelningarna Arbetar på uppdrag av KS Leder arbetet med att ta fram policyer, riktlinjer, program och planer i linje med politikens ambitioner Skapar förutsättningar

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (6) Sammanträdesprotokoll Plats och tid KS-salen Stadshuset, klockan. 13.00 16.30 Närvarande Se sidan 2 Justeringens tid 2015-10-14 klockan 11.00 Stadshuset Sekreterare Veronica Silén Ordförande

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx Nr xx Kommunala funktionshinderrådet 2017-03-22 1(15) Tid och plats Onsdagen den 22 mars 2017, klockan 13.00 16.00, på Telaris. Österrådaplan. Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden

Läs mer

TILLGÄNGLIG STAD ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN

TILLGÄNGLIG STAD ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-11-09 INNEHÅLL E N STAD FÖR ALLA...4 LAGSTIFTNINGEN...4 T I L LG Ä N G L I G H E T I JÖNKÖPINGS KOMMUN...5 R Å D OCH RIKTLINJER FÖR GOD TILLGÄNGLIGHE T...5 ATT GÖRA FÖR

Läs mer

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Trineholme, Kristinehamns Konferens Center, 13.15-14.50 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson, Ordförande Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden

Läs mer

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag Foto: Anders Jagendal Några tips för tillgängligheten i ditt företag En stad för alla - en vinst för dig. Varje dag går företag i Borås miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig för

Läs mer

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET SKONSULT AB 070-747 2 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 2016-10-0 1 OMFATTNING Granskningen omfattar utformning av detaljplan/område för flerbostadshus med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer

Läs mer

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd T-märkning tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Göteborgs Stad har i samverkan med privata och kommunala aktörer inom bostadssektorn tagit fram ett verktyg för att inventera stadens bostadsbestånd

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET Tid och plats Onsdag 10 december 2014 kl. 13.00-14.00 Sammanträdesrummet Björkarna Torsby Beslutande Carina Nordqvist (S), KS, ordf KTR Curth Åsberg, rörelseneds Toleif Högberg,

Läs mer

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att:

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att: 2017-06-02- ÄRENDE 14 Bilaga 1 SKRIVELSE 1(3) Svar på motion 2017:9 av Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillgänglighetsanpassa landstingets lokaler i landstingshuset och trafikförvaltningen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet (12) Gun-Lis Wärngren Göran Emanuelsson Inger Andersson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet (12) Gun-Lis Wärngren Göran Emanuelsson Inger Andersson Nr xx Kommunala handikapprådet 2015-03-25 1(12) Tid och plats Onsdagen den 25 mars 2015, klockan 13.00 16, i Stöd och service Österrådaplan Telaris. Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-16:00 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Sundsgatan 29, konferensrum Vänersborg Justerare Christer Johnsson.

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid fredag 25 september 2015 kl. 10.00 11:45 Plats Västerviks Församlingshem, Båtsmansgatan, Västervik Närvarande Ewa Ståhl (S),

Läs mer

Rum 225, kommunhuset, Vänersborg. Yvonne Karlsson (svårt att tolka, bearbeta och förmedla information) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.

Rum 225, kommunhuset, Vänersborg. Yvonne Karlsson (svårt att tolka, bearbeta och förmedla information) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 2016-12-05 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 5 december 2016, kl. 13.00--16.10 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Minnesanteckningar från Handikapprådet 13 september 2012

Minnesanteckningar från Handikapprådet 13 september 2012 1 (5) Minnesanteckningar från Handikapprådet 13 september 2012 Plats: Handikappens Hus, Linnégården, Hantverkaregatan 24 Tid: 17.30 20.00 Närvarande: Frånvarande: Karin Frisk (S), ordförande tillgänglighetsutskottet

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende tillgänglighetsarbete

Uppföljning av tidigare granskning avseende tillgänglighetsarbete Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning avseende tillgänglighetsarbete Halmstads kommun Januari 2012 Adrian Göransson, revisionskonsult Kristina Hermansson, revisionskonsult Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunerna i Fyrbodal Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna i länet har tagit fram förslag till riktlinjer för fysisk

Läs mer

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare Tillgängligheten i din butik Tips och råd till dig som är butiksinnehavare En stad för alla Jönköping ska vara en stad för alla. En tillgänglig miljö underlättar för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar 1 (6) Planeringsverktyg vid om- och nybyggnation för ökad tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar Inledning För att få med tillgänglighet avseende personer med funktionsnedsättningar

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-10-14 15 Plats och tid Hagby Ängar, 2014-10-14 kl. 15.00-16.35 Beslutande Kent Nilsson (S), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén

Läs mer

Innehåll. TD Tillgänglighetsdatabasen Hitta i TD En mänsklig rättighet Vad är TD? TD skapar nya möjligheter...

Innehåll. TD Tillgänglighetsdatabasen Hitta i TD En mänsklig rättighet Vad är TD? TD skapar nya möjligheter... 1 Innehåll TD Tillgänglighetsdatabasen..................................... 5 Hitta i TD........................................................ 6 En mänsklig rättighet.............................................

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Gator och parker 2009-2012

Tillgänglighetsplan för Gator och parker 2009-2012 PM 1 av 5 2009-05-14 Tekniska nämnden Tillgänglighetsplan för Gator och parker 2009-2012 Bakgrund I slutet av 2008 gjordes en uppföljning av Gator och parkers tillgänglighetsarbete under åren 2002-2008.

Läs mer

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 16.30 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell

Läs mer

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna.

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna. PROTOKOLL 2 /2009 Sammanträdesdag 1 Tisdag: 3 februari 2009 Justerat den Justerat den Ingrid Dalén Jan Lamby Närvarande: Ordförande Ledamöter Ingrid Dalén (HSO/FUB) Jan Lamby (HSO/HRF) Anna Källström (HSO/R)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 7. Kommunfullmäktige (13) Anna Granlund, sekreterare

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 7. Kommunfullmäktige (13) Anna Granlund, sekreterare Nr 7 Kommunfullmäktige 2017-08-30 1(13) Tid och plats Onsdagen den 30 augusti 2017, klockan 18.00 18.35, i Tingshuset i Mellerud Beslutande Ledamöter Enligt närvarolista Tjänstgörande ersättare Enligt

Läs mer

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Arbetet med att uppnå full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning har bedrivits i Sverige sedan cirka 40 år tillbaka. Under 1990

Läs mer

Vi anpassar gatumiljön för alla

Vi anpassar gatumiljön för alla Vi anpassar gatumiljön för alla Kollektivtrafik för alla Göteborgs Stad Trafikkontoret, Färdtjänsten och Västtrafik genomför tillsammans ett projekt för att förbättra kollektivtrafiken. Inom ramen för

Läs mer

Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete. HSO Skåne rapport 2008:1

Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete. HSO Skåne rapport 2008:1 Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete HSO Skåne rapport 2008:1 Ett Skåne utan hinder HSO Skåne rapport 2008:1 Detta är en rapport över hur kommunerna kommit igång med tillgänglighetsarbetet,

Läs mer

Fittja äng och Alby ängspark

Fittja äng och Alby ängspark Naturen på lika villkor Fittja äng och Alby ängspark Botkyrka kommun Fittja äng Alby ängspark INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Detta är ett gemensamt projekt mellan Botkyrka kommun, Stockholms läns

Läs mer

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND INSTRUKTION FÖR SAMVERKANSPORTALEN HUR KOMMER MAN IN PÅ SAMVERKANSPORTALEN? VÄLKOMMEN!

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND INSTRUKTION FÖR SAMVERKANSPORTALEN HUR KOMMER MAN IN PÅ SAMVERKANSPORTALEN? VÄLKOMMEN! INSTRUKTION FÖR SAMVERKANSPORTALEN Den här handboken är tänkt att hjälpa alla att använda portalen på ett strukturerat och trevligt sätt. Vi är 48 kommuner och bortåt 300 handläggare av olika slag och

Läs mer

Hej alla medlemmar. Äntligen är våren i antågande! Café Arken Fikasugen? Kom till Café Arken på HSO, Kapellevägen 1 A, Uddevalla och fika. Tisdagarna den 29/3 och den 26/4 kl 10-12 är det vi som håller

Läs mer

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun 2014-11-19 1(7) Miljö och Samhällsbyggnad Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun Dessa riktlinjer sammanfattar de krav som Eslövs kommun ställer vid utformning av uteserveringar. Målsättningen är

Läs mer

Samrådsmöte Södra stanstad

Samrådsmöte Södra stanstad Samrådsmöte Södra stanstad Han undrar hur parkeringarna löses för det första kvarteret med vårdcentralen. Ni skriver att ni kan lösa det men inte hur ni gör det. Vilket beslut har tagits där? detaljplanen

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn,

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Gustavsborg, Lasarettet och centrala delar av Mörrum Tyréns

Läs mer

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar.

en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. ÅRET SOM GÅTT - 2010 en kort sammanställning av protokoll från Kommunala handikapprådet 2010 och arbetsgruppernas träffar. FRÅGOR SOM HAR BEHANDLATS Teleslingor i kommunens lokaler Handikapprådet skrev

Läs mer

Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby

Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby Mariestads kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2019-04-05 Projektnummer: 160226 Yta för bild TMALL

Läs mer

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare Tillgängligheten i din butik Tips och råd till dig som är butiksinnehavare En stad för alla Jönköping ska vara en stad för alla. En tillgänglig miljö underlättar för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

I Linköping är alla delaktiga

I Linköping är alla delaktiga Linköpings funktionshinderpolitiska program Programmet gäller från den 24 januari 2017. Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Förord 3 1 Inledning 4 2 FN:s konvention 5 3 I Linköping 6 4 Så ska kommunen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson Nr Kommunala handikapprådet 2009-05-13 1(12) Plats och tid Kommunkontoret Bolstadsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Barbro Gustavsson Evert Magnusson Gun-Lis

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla!

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla! Förvalta och bygga tillgängligt boende Bra för äldre bra för alla! Handen på hjärtat Vet du hur framkomligheten och tillgängligheten fungerar i dina fastigheter? Alla mår bra av att komma ut i friska luften.

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Utformning för en tillgänglig och användbar utemiljö

Utformning för en tillgänglig och användbar utemiljö Riktlinjer för möblering av offentlig Utformning för en tillgänglig och användbar utemiljö plats inom Hallsbergs kommun Så här söker du tillstånd Du ansöker om tillstånd för uteservering/varustånd hos

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser

Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser Revisionsrapport Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser Östersunds kommun 25 februari 2009 Therese Runarsdotter Revisionskonsult

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 11 december 2015 kl. 10.00 12.00 Plats Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Närvarande Mats Hugosson (C),

Läs mer

Mariehamn för alla. Resultat från tillgänglighetsinventering 2015

Mariehamn för alla. Resultat från tillgänglighetsinventering 2015 Mariehamn för alla Resultat från tillgänglighetsinventering 2015 Innehåll Om inventeringen Stadsbiblioteket Mariebad Färjeterminalen Västerhamn Sjökvarteret Strandpromenaden Mariehamns stad: - Gator och

Läs mer

Stora Maräng Stora Maräng

Stora Maräng Stora Maräng Vy från järnvägsbron Vy från gårdsplan mot Storgatan 41.0 36.9 39.0 FUTURUM 38.2 1 44.4 Futurum 43 Folkets hus 3 41 39.8 43.5 43.5 44.0 43.5 36.2 36.3 42 43.3 36.3 36.3 36 STORA MARÄNG NY IN OCH UTFART

Läs mer

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats

Riktlinjer för skyltning på offentlig plats 2013-04-18 1(6) Miljö och Samhällsbyggnad Riktlinjer för skyltning på offentlig plats Riktlinjerna gäller för varuexponering, gatupratare, mattor och liknande på offentlig plats, det vill säga gator, vägar,

Läs mer