RAPPORTERINGSANSVAR I TILLGÄNGLIGHETS- OCH ANVÄNDBARHETSFRÅGOR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORTERINGSANSVAR I TILLGÄNGLIGHETS- OCH ANVÄNDBARHETSFRÅGOR"

Transkript

1 TILLGÄNGLIGHET I ÖVERSIKTSPLAN Innehåller kommunens översiktsplan mätbara mål och/eller angivna förbättringsprojekt för ökad tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättningar? RAPPORTERINGSANSVAR I TILLGÄNGLIGHETS- OCH ANVÄNDBARHETSFRÅGOR Har er kommun en tjänsteman eller en förtroendevald som i sin arbetsinstruktion har ett särskilt rapporteringsansvar i tillgänglighets- och användbarhetsfrågor gentemot kommunstyrelsen? KARTLÄGGNING AV TILLGÄNGLIGHET I KOMMUNEN Har kommunen under de senaste fyra åren kartlagt tillgänglighet och användbarhet i butiker och andra offentliga lokaler i kommunen? Ja, både privata lokaler och lokaler som kommunen förfogar över har kartlagts UTVÄRDERING AV TILLGÄNGLIGHETSARBETET Har kommunen under de tre senaste åren genomfört någon utvärdering av tillgänglighetsarbetet utifrån de mål som kommunen satt inom området? PRIVATA AKTÖRER Genomför kommunen insatser för att driva på privata aktörers arbete med att förbättra tillgänglighet och användbarhet? Ja PRIVATA AKTÖRER Vilka av följande insatser genomför kommunen för att driva på privata aktörers arbete med att förbättra tillgänglighet och användbarhet? Kommunen erbjuder checklistor eller lathundar för förbättrad tillgänglighet till privata aktörer Kommunen uppmanar privata aktörer att redovisa information om tillgängligheten till deras lokaler/verksamhet där övrig kundinformation finns, såsom adress, öppettider och hur man hittar dit Andra insatser, nämligen: : Tillgänglighetspromenader vartannat år. TILLGÄNGLIGHET PÅ SKOLOR Har kommunen under de senaste fyra åren genomfört inventeringar av grundskolorna i kommunen avseende tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning? Ja, samtliga (både friskolor och kommunala) skolor har inventerats FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH SYSSELSÄTTNING Erbjuder kommunen sommarjobb för unga med funktionsnedsättning?

2 KULTUR OCH TILLGÄNGLIGHET Ställer kommunen krav på tillgängliget vid beviljande av anslag till kulturverksamhet? SAMRÅD MED BRUKARORGANISATIONER Vad av följande gäller för kommunens handikappråd? Det förs protokoll vid alla möten Rådet kan ge förslag på prioriteringar mellan olika åtgärder Brukarrådet har en beredande funktion inom kommunen Det sker återrapportering till rådet kring åtgärder som genomförts eller inte genomförts Rådet sammanträder upp till fyra gånger per år TILLGÄNGLIGHET PÅ UTESERVERINGAR Innehåller kommunens lokala ordningsföreskrifter (eller liknande regelverk) kring uteserveringar krav på att dessa, och tillhörande toalett, ska vara tillgängliga och användbara för personer som använder rullstol? TILLGÄNGLIGA LEKPLATSER Har kommunen beslut på eller någon skriftlig plan för att tillgänglighetsanpassa lekplatser som kommunen ansvarar för? TILLGÄNGLIGHET TILL BADPLATSER Hur stor andel av de badplatser som kommunen ansvarar för är tillgängliga och användbara, inkluderande möjlighet att ta sig i och ur vattnet, för personer som använder rullstol? (Kan vara lift, ramp med ledstänger och/eller tillgång till särskilda badrullstolar.) 0 TILLGÄNGLIGHET TILL IDROTTSANLÄGGNINGAR OCH SIMHALLAR Hur stor andel av kommunens idrottsanläggningar och simhallar är tillgängliga och användbara för såväl utövare som publik och funktionärer som använder rullstol? KONTAKTPERSON Ange person på kommunen som kan kontaktas med anledning av svaren i undersökningen. Inger Andersson Samhällsbyggnadsförvaltningen

3

4

5 FTJMEL, vuxen dagtid 0 = tätort 1 = en zon (kommun) OBS! Melleruds kommun tillhör grupp 1, d.v.s. kommunen har ingen tätort! Grupp Pris FTJMEL, vuxen natt: Grupp Pris Ungdom dagtid: Grupp Pris Ungdom natt: Grupp Pris

6 Riktlinjer Ritningsgranskarrådet Förslag Ritningsgranskarrådet är en del av kommunala handikapprådet (KHR) och arbetet ska utformas i linje med KHR:s uppdrag. Ritningsgranskarrådet är organisatoriskt knutet till socialnämnden. Ledamöterna i Ritningsgranskarrådet utses av KHR och kommer från intresseorganisationerna inom KHR och KPR och är 4-5 till antalet. Sakkunniga och ledamöter från andra kommunala organ adjungeras vid behov. Ritningsgranskarrådet är en del av den kommunala helheten och ska arbeta i samverkan med olika intressenter inom och utanför den kommunala verksamheten. Uppdrag Ge synpunkter och lämna rekommendationer vad gäller tillämpning av plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken (MB) eller annan lagstiftning inom området Ärenden till Ritningsgranskarrådet aktualiseras via KHR, Samhällsbyggnadsförvaltningen (SHBF), KS, KSAU eller byggnadsnämnden. Ritningsgranskarrådets formalia Sammansättningen av ledamöter skall utformas så att största möjliga bredd av kompetens uppnås. Plan för möten upprättas årsvis. Ritningsgranskarrådet utser själv sekreterare för mötena. Arvoderas enligt KHR:s reglemente Sammanträde ska ligga en vecka innan byggnadsnämndens sammanträden. Ritningsgranskarrådet sammanträder när det finns ärende att behandla. Ritningsgranskarrådets rekommendationer/ synpunkter skall vara SHBF tillhanda senast två dagar innan byggnadsnämndens sammanträdesdag. Alla ärenden som behandlats i Ritningsgranskarrådet rapporteras till KHR och KPR. Kommunstyrelsekontoret Postadress: MELLERUD. Besökadress: Storgatan 13 Tfn: Fax: E-post: kommunen@mellerud.se. Hemsida: Bankgiro: Postgiro: Orgnr:

7

8

9

10

11 1 Till KPR och KHR 15 maj 2013 RITNINGSGRANSKARRÅDET två möten den 11/4 och 7/5 Den 11 april granskade vi Stationshuset Fas 1 och 2 Det vi har tittat på är handikapparkeringsplats. Rampen fram till entrén. Rampens längd är mer än 10 m och måste förses med ett vilplan. Entrédörren och HWC. Biljettautomatens placering. Den slutgiltiga ritningen kommer senare och då blir det mer detaljerat. Den 7 maj träffades vi vid Thairestaurangen i Mellerud för att titta på den nya rampen. Vi konstaterade tyvärr att tillgänglighetskraven fortfarande inte är uppnådda! Nedre rampen har en lutning på 10,4 % (enl. BBR får lutningen vara max 8 %, helst 5 %), avåkningsskydd och ledstänger saknas. Säkerhetsstaket/räcke saknas längs rampens viloplan. Övre rampen lutar ca 9 %, lös matta utgör snubbelrisk. Svängrumsytan utanför entrédörren har samma bredd som rampen m (enl. BBR ska vändytan vara minst 1,5x1,5 m, för utomhusrullstolar 2,0x2,0 m) Nerifrån sett slutar rampen vid dörrposten (enl. BBR ska det vara minst 0,7 m från dörrframkant till avsatsen) Dörren, som är försedd med dörrstängare saknar automatisk dörröppnare. Tröskeln är hög och saknar avfasning (enl. BBR får tröskeln vara max 1,5 cm med avfasningslutning max 8, helst 5 %) Det är med andra ord omöjligt att som rullstolsburen ta sig in på restaurangen. Vårt bestämda råd är: GÖR OM OCH GÖR RÄTT!

12 2 Vi granskade detaljplan för Krökerserud, norr om bron i Håverud Melleruds kommun har antagit en handikappolitisk plan baserad på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Planbeskrivning-Förutsättningar-Bebyggelse-Service För att alla ska kunna använda sig av den befintliga kiosken och serveringen måste anläggningen göras tillgänglig för alla. Planbeskrivning-Förutsättningar-Bebyggelse-Tillgänglighet I en så här stor satsning ska det finnas handikappanpassat boende, som det också är planerat enl. planen. Vi vill trycka på vikten, av att de två uthyrningslägenheterna i Fåfängan ska vara tillgänglighetsanpassade och klara för boende, när de planerade 11 stugorna är klara för boende. Parkeringsplatserna ska ha hårdgjord och jämn yta med lutning max 2 %. För övrigt hänvisar vi till Tillgänglighet till naturreservat för personer med funktionsnedsättning - Riktlinjer och standard för fysisk tillgänglighet. Ritningsgranskning, nybyggnad gårdsbutik, servering och hantverksproduktion på fastigheten Härlogsbyn 1:35 Vi lämnar följande synpunkter: Handikappanpassad parkering med hårdgjord yta ska finnas inom 25 m från entré. Entrén ska ligga i markplan, helst utan nivåskillnad. Ev. tröskel får vara max 1-1,5 cm hög avfasad på utsidan. Entrédörrar ska vara lättöppnade eller förses med automatiska dörröppnare. Innerdörrarna ska ha fritt passagemått på minst 0,84 m Vi anser att det är viktigt med tillgång till toalettutrymme i en lokal avsedd Allmänt för produktion och servering. Toaletten ska vara användbar för rullstolsburna. Vi skickar med en ritning. Ljudmiljön ska vara väl anpassad för lokalanvändningen. Avfasade trösklar inne i lokalen får vara högst 1 cm höga. Helst ska inga nivåskillnader/trösklar finnas. Alla dörrar ska vara lätta att öppna. Alla dörrar och öppningar ska ha ljushetskontrast.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

RESECENTRUM 2013-08-28 1(12)

RESECENTRUM 2013-08-28 1(12) RESECENTRUM 2013-08-28 1(12) Uppdrag Att tillgänglighetsanpassa stationshuset in- och utvändigt -Avjämning av mark och golvytor -Ramp vid entré -Passager breddas -Belysningsåtgärder -Dörrautomatik -Nya

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (11) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (11) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan Nr Kommunala handikapprådet 2008-05-21 1(11) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Robert Svensson (c) Birger Karlsson Gun-Lis Wärngren

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Sida 1 av 8 Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Umeå Kulturhus, Umeå 7:4 Projekt: Uppdragsnummer: Preliminärhandling Upprättad den 4 mars 2015 Reviderad den Granskning utförd av: Solveig

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet

Reglemente för kommunala handikapprådet Utgåva Datum Status Kommentar 1.0 2010-12-14 Kf 20/08 1.2 2012-11-26 Gällande KF 168/12 Reglemente för kommunala handikapprådet Askersunds kommun REGLEMENTE FÖR ASKERSUNDS KOMMUNS HANDIKAPPRÅD Syfte 1

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Checklista. För tillgängliga vallokaler

Checklista. För tillgängliga vallokaler Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2014 Titel: Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam Serie: A 2014:3 ISBN-nummer: 978-91-980064-7-6

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 - omarbetade bygglovsritningar

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 - omarbetade bygglovsritningar Till Byggnadsnämnden RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 - omarbetade bygglovsritningar PARKERING 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. ENTRÉPLAN Entrédörrarna ska

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet REGLEMENTE FÖR Kommunala handikapprådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2018-11-26 246 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2018/00577

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Denna information vänder sig till dig som planerar att bygga nytt i Ekerö kommun och går igenom vilka krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) r arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 Beslutande Övriga deltagande Tomas Nilsson (s) ordförande Laila Furskog

Läs mer

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om nedsatt rörelseförmåga,

Läs mer

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2014

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2014 Humanas Tillgänglighetsbarometer 2014 Inledning Nu har fem år gått sedan Humanas Tillgänglighetsbarometer för första gången tog temperaturen på kommunernas arbete med att förbättra tillgängligheten. Trots

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Uppstart av kommunalt funktionsrättsråd

Uppstart av kommunalt funktionsrättsråd 1(1) SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-04-27 46 Uppstart av kommunalt funktionsrättsråd Dnr 2017-000117 Beslut Socialnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige anta förslag till reglemente

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 23 november 2016 Tid Klockan Plats

KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 23 november 2016 Tid Klockan Plats KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2016-11-16 KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 23 november 2016 Tid Klockan 18.00 Plats Program Sparbanksalongen på Kulturbruket, Mellerud Sammanträdet öppnas Upprop samt anmälan

Läs mer

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare Tillgängligheten i din butik Tips och råd till dig som är butiksinnehavare En stad för alla Jönköping ska vara en stad för alla. En tillgänglig miljö underlättar för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare Tillgängligheten i din butik Tips och råd till dig som är butiksinnehavare En stad för alla Jönköping ska vara en stad för alla. En tillgänglig miljö underlättar för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 20 juni 2018 Tid Klockan Plats

KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 20 juni 2018 Tid Klockan Plats KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2018-06-13 KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 20 juni 2018 Tid Klockan 18.00 Plats Program Tingshuset i Mellerud Sammanträdet öppnas Upprop samt anmälan om tjänstgörande ersättare

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag Foto: Anders Jagendal Några tips för tillgängligheten i ditt företag En stad för alla - en vinst för dig. Varje dag går företag i Borås miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig för

Läs mer

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2012

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2012 Humanas Tillgänglighetsbarometer 2012 Inledning Vid utgången av 2010 skulle samhället ha varit tillgängligt för alla enligt såväl internationella som nationella politiska överenskommelser. Alla enkelt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-30. Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 30 augusti 2011, kl 10,00-12,00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-30. Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 30 augusti 2011, kl 10,00-12,00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 30 augusti 2011, kl 10,00-12,00 Beslutande Övriga deltagande Kerstin Pettersson, ordförande Mayvor Larsson

Läs mer

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd T-märkning tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Göteborgs Stad har i samverkan med privata och kommunala aktörer inom bostadssektorn tagit fram ett verktyg för att inventera stadens bostadsbestånd

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ... modell plan policy regel regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Onsdagen den 29 maj Tingshuset, Mellerud

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Onsdagen den 29 maj Tingshuset, Mellerud KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2019-05-22 KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 29 maj 2019 Tid Klockan 18.00 Plats Program Tingshuset, Mellerud Sammanträdet öppnas Upprop samt anmälan om tjänstgörande ersättare

Läs mer

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET SKONSULT AB 070-747 2 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 2016-10-0 1 OMFATTNING Granskningen omfattar utformning av detaljplan/område för flerbostadshus med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer

Läs mer

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser CHECKLISTA För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser 2 Handisam Titel: Checklista för dig som vill arrangera tillgängliga konferenser Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2009

Läs mer

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1. 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén.

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1. 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. Till Byggnadsnämnden RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1 PARKERING 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. ENTRÉPLAN Hissen ska vara av typen

Läs mer

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig!

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig! Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig! 2015 En stad för alla en vinst för dig! Varje dag går företag i Halmstad miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program Handikappolitiskt program Innehållsförteckning Förord 2 Sida Åtgärder i kommunerna 3-4 Lagar 5 Socialtjänstlagen, 1 kap 1 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 5, 6 7 Plan- och bygglagen

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET DATUM Onsdagen den 19 november 2014, klockan Kommunkontoret, sammanträdesrum Bolstadsrummet

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET DATUM Onsdagen den 19 november 2014, klockan Kommunkontoret, sammanträdesrum Bolstadsrummet KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2014-11-11 ORGAN KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET DATUM Onsdagen den 19 november 2014, klockan 09.00 12.00 Kommunkontoret, sammanträdesrum Bolstadsrummet PLATS Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Pensionärs- och Handikappråd

Pensionärs- och Handikappråd Pensionärs- och Handikappråd Reglemente Antaget av kommunfullmäktige den 4 maj 2015, 35 Antaget av Socialnämnden den 22 januari 2015, 17 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

NetPort Science Park. Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013

NetPort Science Park. Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013 NetPort Science Park kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013 Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling 2017-03-20 Linda Wanhatalo Bengtsson Anders Törnqvist Arkitektkontor AB Inledning

Läs mer

Reglemente för tillgänglighetsrådet

Reglemente för tillgänglighetsrådet www.hassleholm.se Reglemente för tillgänglighetsrådet Reglementen Innehållsförteckning Reglemente för tillgänglighetsrådet... 1 Syfte... 1 Rådets uppgifter... 1 Rådets sammansättning... 1 Rådets arbetsformer

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052 Tengbomgruppen ab Box 1230, Katarinavägen 15 SE 111 82 Stockholm tel 08-412 52 00 fax 08-412 53 03 www.tengbom.se FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING 2013-03-11 Uppdragsnummer:

Läs mer

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Sida 1(8) Datum 2013-11-26 Enheten för kultur Marie Persson, 054-701 10 49 marie.persson@regionvarmland.se Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Kulturenheten Region Värmland Region

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (13) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (13) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan Nr Kommunala handikapprådet 2006-09-18 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) Barbro Gustafsson (HSN) Birger

Läs mer

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö EN STAD FÖR ALLA 2010 Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö December 2008 EN STAD FÖR ALLA... 2 MÅL... 2 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 2 NATIONELL PLAN FÖR HANDIKAPPOLITIKEN...

Läs mer

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2015

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2015 Humanas Tillgänglighetsbarometer 2015 Inledning Nu har fem år gått sedan vi med Humanas Tillgänglighetsbarometer för första gången tog temperaturen på kommunernas arbete med att förbättra tillgängligheten.

Läs mer

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2016

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2016 Humanas Tillgänglighetsbarometer 2016 Inledning Nu har sex år gått sedan vi första gången granskade kommunernas arbete med att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. I början

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699.

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699. BLOMQUIST ANNONSBYRÅ 2008 32 tips som ökar tillgängligheten i din butik Stockholm ska vara en stad för alla. Det ska vara enkelt att ta sig fram på gator och torg, i offentliga lokaler, i butiker och restauranger

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program 2013-03-27 Handikappolitiskt program I Gagnefs kommun ska ingen känna sig hindrad av sin funktionsnedsättning. 2013-2017 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09 1 Innehåll 1. Bakgrund...3 2. Direktiv...3

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Det behövs en gemensam definition inom Göteborgs Stad av vad som kan definieras som en tillgänglig bostad. Tillgänglighet är en faktor för att möjliggöra

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Onsdagen den 30 januari Tingshuset, Mellerud

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Onsdagen den 30 januari Tingshuset, Mellerud KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2019-01-23 KOMMUNFULLMÄKTIGE Datum Onsdagen den 30 januari 2019 Tid Klockan 18.00 Plats Program Tingshuset, Mellerud Sammanträdet öppnas Upprop samt anmälan om tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig!

Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig! Tillgänglighets- och bemötandepriset 2016 En stad för alla en vinst för dig! En stad för alla en vinst för dig! Varje dag går företag i Halmstad miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig

Läs mer

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig!

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig! Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig! 2014 En stad för alla en vinst för dig! Varje dag går företag i Halmstad miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Basanpassning Bättre för alla. Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-09

Basanpassning Bättre för alla. Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-09 Basanpassning Bättre för alla Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-09 1 2 2008-01-08 Basanpassning Bättre för alla Enligt FN:s standardregler skall personer med funktionsnedsättning tillförsäkras delaktighet

Läs mer

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Bristande tillgänglighet: Nedanstående brister i tillgängligheten beträffande den fysiska miljön

Läs mer

Tillgänglighetsbarometern 2018

Tillgänglighetsbarometern 2018 Tillgänglighetsbarometern 2018 Inledning För nionde året i rad granskar vi Sveriges tillgänglighetsarbete. Vår förhoppning är förutom att se förbättrade resultat att kunna följa utvecklingen av arbetet

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Trineholme, Kristinehamns Konferens Center, 13.15-14.50 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson, Ordförande Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden

Läs mer

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I Dörrbredd och entreér En tillgänglig och användbar dörr ska vara så bred att en rullstol kan passera. För en slagdörr ska det fria passagemåttet mätas när dörren är öppnad 90 grader. Dörrens fria passage

Läs mer

Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler

Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler Örnsköldsviks kommun maj 2014 INFORMATION FRÅN BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN FÖRETAG Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler 1. Fysiska hinder 1.1 Parkeringsplats

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala pensionärsrådet Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 19 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Pensionärsrådet Giltighetstid Tills

Läs mer

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna.

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna. PROTOKOLL 2 /2009 Sammanträdesdag 1 Tisdag: 3 februari 2009 Justerat den Justerat den Ingrid Dalén Jan Lamby Närvarande: Ordförande Ledamöter Ingrid Dalén (HSO/FUB) Jan Lamby (HSO/HRF) Anna Källström (HSO/R)

Läs mer

Handikappolitiskt program, datum för träff 8

Handikappolitiskt program, datum för träff 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Nya ledamöter i handikapprådet 3 Tillgänglighet 4 Föregående protokoll 5 Information från socialnämnden 6 Information från Pia

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Utgångspunkter för arbetet med tillgänglighetsfrågor Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor i (KRT) är ett organ för ömsesidig information och

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

Tillgänglighetsbarometern 2017

Tillgänglighetsbarometern 2017 Tillgänglighetsbarometern 2017 Inledning För åttonde året i rad granskar vi Sveriges tillgänglighetsarbete. Vår förhoppning är förutom att se förbättrade resultat att kunna följa utvecklingen av arbetet

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj Nr xx Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Tid och plats Onsdag den 26 mars 2014, klockan 13.00 16.00, i Stöd och service, Österrådaplan Beslutande Ledamöter Daniel Jensen, ordf. (KD) Socialnämnden

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder

Enkelt avhjälpta hinder 2016-03-31 Enkelt avhjälpta hinder Fastighetsägare ska åtgärda enkelt avhjälpta hinder för att så många som möjligt ska kunna få tillträde till och använda publika lokaler och allmän platsmark. Checklista

Läs mer

5 Information om projektet "ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning" - Sebastian Flygar, projektledare

5 Information om projektet ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning - Sebastian Flygar, projektledare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Tid, Kl 16:30 Plats Kommunalhuset, plan 2, Alytus Ärenden 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Papperslös nämndhantering 4 Information från SL - Ditte Kahlström

Läs mer

_~f.~ g&::---bevis. ar~h;l)çò'- ""O",. 1-7

_~f.~ g&::---bevis. ar~h;l)çò'- O,. 1-7 ?T.Jltll7 ~rj in. 'if I ; IZatrineholn1s kon11tiun '- TI LLGÄNG L1G HETSUTSKOTTET 2011-02-21 i Plats och tid Beslutande KTS-salen, Vita huset kl 13.30-15.30 Gunilla Magnusson (s), Bengt Andersson (m),

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson Nr Kommunala handikapprådet 2009-05-13 1(12) Plats och tid Kommunkontoret Bolstadsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Barbro Gustavsson Evert Magnusson Gun-Lis

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor nantagen av Kommunfullmäktige 15 Innehållsförteckning RÅDETS UPPGIFTER...1 RÅDETS SAMMANSÄTTNING...1 BEREDNING AV ÄRENDEN...2 SAMMANTRÄDEN...2 PROTOKOLL...2

Läs mer

Reglemente REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN. Byggnadsnämndens verksamhetsområde. I fullgörandet av dessa uppgifter skall byggnadsnämnden

Reglemente REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN. Byggnadsnämndens verksamhetsområde. I fullgörandet av dessa uppgifter skall byggnadsnämnden Kommunal författningssamling 04.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 04.01.1 Organ Beslut av KF Byggnadsnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04, 30 rev. 1999-06-07, 117 rev. 2007-01-29,

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy Ett tillgängligt Vänsterparti Tillgänglighetspolicy Vänsterpartiet 2014 Tillgänglighetspolicy för Vänsterpartiet Alla medlemmar i Vänsterpartiet ska kunna vara aktiva och delta i partiets verksamhet. Att

Läs mer

Tillgänglighetsguide för Sävsjö kommuns offentliga fastigheter

Tillgänglighetsguide för Sävsjö kommuns offentliga fastigheter Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter 3 Antagen av kommunstyrelsen den 7 mars 2017, 36 Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter Innehåll

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson Nr xx Kommunala handikapprådet 2012-10-11 1(12) Plats och tid Tingshuset, klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Karin Johansson (KD) Linda Jansson Anders Ågerup Gun-Lis

Läs mer

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun Antaget av kommunfullmäktige den 16 september 2010, 86 Basanpassning av bostäder i nyproduktion - gällande i Höganäs kommun 1 Materialet är en sammanställning av tekniska

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för Kommunala pensionärsrådet program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Socialnämnd

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-08-25, 113 Dnr: KS 2013/566 Revideras vid varje mandatperiod Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering INSTRUKTIONER Checklistan är framtagen för inventering av Högsby kommuns publika lokaler och platser och är en omarbetning av Handikappombudsmannens

Läs mer