Uppdraget från kommunstyrelsen att göra en sammanställning gällande nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdraget från kommunstyrelsen att göra en sammanställning gällande nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0943/14 Repronummer 327/14 Stadsutveckling Stadsutveckling Frank Lund, Hanna Hall Telefon , E-post: Nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder Förslag till beslut I kommunstyrelsen Uppdraget från kommunstyrelsen att göra en sammanställning gällande nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder samt eventuella sanktionsförelägganden, också i förhållande till andra storstadskommuner förklaras utfört. Sammanfattning Kommunstyrelsen efterfrågar en redovisning av hur långt arbetet har kommit i staden kring att åtgärda enkelt avhjälpta hinder i icke-kommunala lokaler dit allmänheten har tillträde. Detta ska också ställas i relation till situationen i andra storstadskommuner. Fastighetsägare som har lokaler dit allmänheten har tillträde ansvarar för att åtgärda hinder som är enkelt avhjälpta. Stadsbyggnadskontoret (SBK) har inte någon aktiv granskning av befintliga publika lokaler avseende tillgängligheten. Detta sker bara då en anmälan inkommit. Anmälningar från allmänheten avseende lokalers tillgänglighet dit de har tillträde är i nuläget inte så många. Under 2014 har två ärenden inkommit och under 2013 inkom tre ärenden. Flest antal anmälningar gjordes under åren 2008 och 2009 då 34 respektive 23 ärenden inkom. Sedan 2006 har 90 ärenden inkommit, varav 15 är pågående. Cirka hälften av ärendena har inte bedömts vara enkelt avhjälpta hinder. Inga ärenden har gått till byggnadsnämnden för sanktionspåföljd. Detta kan jämföras med Stockholm stad som sedan 2004 har fått in ca 800 anmälningar om otillgänglighet varav uppskattningsvis 10% bedöms som enkelt avhjälpta hinder. Det kvarstår idag 19 ärenden där fastighetsägare ännu inte lämnat svar om eventuell åtgärd. Inga ärenden har gått till byggnadsnämnden för sanktionspåföljd. För Malmö Stad har stadsledningskontoret ingen uppgift om det totala antalet anmälningar. Idag har de 44 pågående ärenden. Flertalet ärenden har tagits till 1 (13)

2 byggnadsnämnden för sanktionspåföljd och i de flesta fall har hindren avhjälpts innan sanktionsavgiften tagits ut. Sex ärenden har fått sanktionsavgift. Ekonomiska konsekvenser Om inspektion av alla icke kommunala publika lokaler ska göras för att undanröja alla enkelt avhjälpta hinder krävs det att stadsbyggnadskontoret har andra resurser än vad de har idag för ändamålet. Man skulle troligtvis behöva avsätta flera resurser på heltid under en begränsad tid för att inspektera alla lokaler och handlägga de ärenden som uppstår som påföljd av inspektionerna. Barnperspektivet Människor med olika funktionsnedsättningar, men även barnfamiljer och äldre, har många gånger svårt att använda vår gemensamma stadsmiljö. Genom att åtgärda, många gånger väldigt enkla hinder i närmiljön, får vi en miljö som är bättre och mer tillgänglig och användbar för alla. Jämställdhetsperspektivet Alla i samhället ska ha samma möjlighet att gå och handla, besöka en teater eller bara fritt kunna röra sig i staden. Genom att undanröja alla enklare hinder i publika lokaler och på allmänna platser förbättras tillgängligheten för alla. Mångfaldsperspektivet Alla i samhället ska ha samma möjlighet att gå och handla, besöka en teater eller bara fritt kunna röra sig i staden. Genom att undanröja alla enklare hinder i publika lokaler och på allmänna platser förbättras tillgängligheten för alla. Miljöperspektivet När en byggnad eller en plats ska förändras för att förbättra tillgängligheten är det betydelsefullt att göra detta på ett så varsamt sätt som möjligt. Det påverkar hur åtgärden genomförs och på vilket sätt tillgänglighetskravet tillgodoses. Byggnader som är särskilt värdefulla, ur kulturhistorisk synpunkt, får inte förvanskas. Detta kan medföra att vissa åtgärder som tekniskt och ekonomiskt sett är enkelt utförda, inte kan genomföras. Omvärldsperspektivet Boverket har under hösten 2010 gjort en uppföljning av föreskrifterna om enkelt avhjälpta hinder (BFS 2003:19 HIN). Tre av tio fastighetsägare och förvaltare, både privata och offentliga, känner till det mesta om Boverkets föreskrifter om enkelt avhjälpta hinder, medan en fjärdedel fortfarande inte känner till dem alls. 60 procent av fastighetsägarna har åtgärdat minst hälften av sina lokaler, alternativt saknar hinder som bör åtgärdas. Drygt tre av tio har åtgärdat 75 procent eller mer av de lokaler som behöver åtgärdas. Två av tio har inte åtgärdat några alls. Någon senare uppföljning av enkelt avhjälpta hinder går inte att finna. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 2 (13)

3 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll samt Yrkande enligt (MP), (S), (V) Bilaga 2 Tillgänglighet i icke kommunal verksamhet - Stadsbyggnadskontorets sammanställning Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 3 (13)

4 Ärendet Genom ett yrkande i kommunstyrelsen från MP, S och V har kommunstyrelsen gett stadsledningskontoret i uppdrag att i samverkan med stadsbyggnadskontoret genomföra en sammanställning gällande nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder. Redovisningen ska innehålla: -hur nuvarande situation i staden ser ut när det gäller icke-kommunala platser dit allmänheten har tillträde. -hur situationen ser ut i Göteborg, utifrån stadsbyggnadskontorets nuvarande kunskap gällande genomförandet av enkelt avhjälpta hinder. -vilka sanktioner byggnadsnämnden eventuellt har beslutat om. Detta ska också ställas i relation till situationen i andra storstadskommuner, inklusive en jämförande översikt gällande eventuella sanktionsförelägganden där. Till detta ska även uppges hur arbetet planeras framöver i staden gällande detta område. Bakgrund Publika lokaler och allmänna platser ska göras mer tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Fastighetsägare som har lokaler dit allmänheten har tillträde ansvarar för att åtgärda hinder som är enkelt avhjälpta. En nybyggnad ska enligt Plan och bygglagen 8 kap. 1 punkt 3 vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Inga undantag finns från detta. Vid etablering av lokaler i befintliga byggnader krävs bygglov om användningen av lokalen ändrar verksamhet. Vid bygglovsansökan ska tillgängligheten redovisas och om avsteg förekommer ska dessa motiveras och finnas med i bygglovsbeslutet. Stadsbyggnadskontorets arbetsformer Handläggarna på stadsbyggnadskontorets byggavdelning granskar ritningar vid ansökan av bygglov för att bevaka att tillgängligheten uppfylls. Ibland kan det finnas motiv till att lokaler i befintliga byggnader inte är fullt tillgänglig, men dessa ska motiveras och finnas med i beslutet. Stadsbyggnadskontoret har inte någon aktiv granskning av befintliga publika lokaler avseende tillgängligheten. Detta sker bara då en anmälan inkommit. Allmänheten kan göra en anmälan till stadsbyggnadskontoret om enkelt avhjälpta hinder för lokaler som allmänheten har tillträde till när de anser att tillgängligheten inte är uppfylld i eller till lokalen. Göteborgs Stad hemsida har information hur man kan påverka, anmäla eller överklaga beslut avseende enkelt avhjälpta hinder. Stadsbyggnadskontoret har inget uppdrag att utföra arbetet kring enkelt avhjälpta hinder på annat sätt än idag, utan arbetet kommer att fortskrida likaledes tills de får nytt direktiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 4 (13)

5 Anmälningar avseende Enkelt avhjälpta hinder Anmälningar från allmänheten avseende lokalers tillgänglighet dit de har tillträde är i nuläget inte så många. Under 2014 har två ärenden inkommit och under 2013 inkom tre ärenden. Flest antal anmälningar gjordes under åren 2008 och 2009 då 34 respektive 23 ärenden inkom. Totalt sedan 2006 har 90 ärenden inkommit. Femton av dessa är inte avslutade då beslut av olika anledningar inte har utfärdats. Cirka hälften av ärendena har inte bedömts vara enkelt avhjälpta hinder. Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en ny handläggningsrutin (Bilaga 2), som är implementerad på ärenden inkomna 2014, där platsbesök tillsammans med fastighetsägaren eller dess representant inför ett beslut ingår. Sedan 2006 finns det 75 stycken ärenden som är anmälda och avslutade av Stadsbyggnadskontoret. Dessa har haft följande utgång. 44 ärenden bedöms inte vara ett enkelt avhjälpt hinder I 12 ärenden har åtgärder utförts i enlighet med handläggare eller beslut 9 ärenden har beslut fattats i, men ingen uppföljning på föreslagen åtgärd har genomförts. Därför vet man inte om åtgärden är genomförd och följaktligen har inte Byggnadsnämnden förelagt några sanktionsåtgärder. 7 ärenden omfattas inte av reglerna för enkla avhjälpta hinder 3 ärenden saknar beslut men är avslutade utan åtgärd Två ärenden har gått till Länsstyrelsen, där sökande fått avslag enligt dom och ett ärende har gått till förvaltningsrätten, där sökande fått avslag enligt dom. Alla överklagade ärenden har Byggnadsnämnden bedömt inte vara enkelt avhjälpta. Andra storstadskommuner Stockholm På stadsbyggnadskontoret i Stockholm finns en bostadsanpassningsavdelning som för närvarande handlägger enkelt avhjälpta hinder. De har haft en anställd som tagit hand om alla ärenden avseende enkelt avhjälpta hinder. Det kvarstår idag 19 ärenden där fastighetsägare ännu inte lämnat svar om eventuell åtgärd. Sedan 2004 har de fått in ca 800 anmälningar om otillgänglighet där flertalet kom in 2005 och 2006 från anhängare till Marschen för tillgänglighet. Marschen för tillgänglighet var en organisation som syftade till att införa en svensk lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering av personer med funktionsnedsättning. Uppskattningsvis har ca 10 % av alla anmälningar gällt ett enkelt avhjälpt hinder och har åtgärdats av fastighetsägare eller verksamhetsansvarig. Inga ärenden har gått till byggnadsnämnden för sanktionspåföljd. Det är Trafikkontoret som är ansvarig förvaltning. Malmö På stadsbyggnadskontoret i Malmö finns två handläggare som har ett mer övergripande ansvar för enkelt avhjälpta hinder. Dessutom arbetar byggnadsinspektörerna i pågående ärenden med frågan. Flera ärenden har tagits till byggnadsnämnden för sanktionspåföljd och i de flesta fall har hindren avhjälpts innan byggsanktionsavgiften tagits ut. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 5 (13)

6 Malmö stad har för närvarande 44 pågående ärenden och 6 ärenden har fått sanktionsavgift. Malmö Stad har på sin hemsida en gemensam anmälningsblankett för enkelt avhjälpta hinder till allmänna platser och publika lokaler där de vanligaste förekommande hindren finns som kryssalternativ. Stadsbyggnadskontoret är mottagare av anmälningarna. Brev till fastighetsägarna i Göteborg För att ta reda på hur fastighetsägarna själva anser att de har hanterat den nya lagen om enkelt avhjälpta hinder tillfrågades tio större fastighetsägare som har affärslokaler i Göteborg; Jernhusen AB Wallenstam AB Fastighets AB Balder Sigillet Fastighets AB Vasakronan AB Hufvudstaden AB F O Peterson & Söner Byggnads AB Eklandia Fastighets AB, Nordstans Samfällighetsförening Platzer Fastigheter AB Av dessa 10 svarade 4 fastighetsägare enligt nedan: Jernhusen AB Har inventerat och de anser att deras fastigheter uppfyller kraven gällande enkelt avhjälpta hinder. De arbetar mycket med detta på sina stationer runt om i landet, oftast i ett samarbete med Trafikverket. F O Peterson & Söner Byggnads AB Har inventerat och de anser att deras fastigheter uppfyller kraven gällande enkelt avhjälpta hinder. De har ett samarbete med företaget "Utvägen" som inventerat allmänna utrymmen tillsammans med företaget vid olika tillfällen de senaste åren. Bl.a. har de kompletterat med kontrastmärkningar vid glasytor och trappor samt med orienterande tavlor (taktila) på diverse ytor. Platzer Fastigheter AB - Har inventerat och de anser att deras fastigheter uppfyller kraven gällande enkelt avhjälpta hinder. De har vid behov tagit hjälp av bl.a. Evacuare för att hitta bra lösningar för att åtgärda de hinder som förelåg. Wallenstam AB Har inventerat sina fastigheter och har en dokumentation med åtgärdsförslag. De har hanterat en del av bristerna men är inte igenom hela förteckningen. Något slutgiltigt datum för när allt ska vara klart är inte satt utan respektive förvaltare planerar och genomför åtgärderna. I samband med lokalanpassningar eller ombyggnationer har de alltid med sig Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 6 (13)

7 tillgänglighetsaspekten men på grund av många äldre kulturfastigheter måste man ofta göra avsteg från möjligheten att lösa full tillgänglighet. När större förändringar av fastigheter är på gång i närtid avvaktar man med åtgärder. Stadsledningskontorets kommentar Av de fåtal anmälningar som kommit in under de senaste åren till byggnadsnämnden och utifrån de svar vi har fått ifrån de privata fastighetsägarna, kan det vara så att arbetet har kommit ganska långt i staden kring att åtgärda enkelt avhjälpta hinder i ickekommunala lokaler. Stadsbyggnadskontoret har inte någon aktiv granskning av befintliga publika lokaler avseende tillgängligheten. Detta sker bara då en anmälan inkommit. Stadsledningskontorets bedömning är att en mer aktiv bevakning skulle resultera i fler ärenden och en högre avslutandegrad. Ett lämpligt sätt enligt stadsledningskontoret är en engångsinsats för att göra inspektioner av befintliga publika lokaler. Det skulle då medföra att de eventuella hinder som finns skulle bli identifierade och därmed avhjälpta. Vår bedömning är att inte särskilt många nya enkelt avhjälpta hinder kommer uppstå framgent då tillgänglighetsaspekten hanteras i den ordinarie bygglovsansökan vid ny- och ombyggnation. Vid en engångsinsats skulle även uppföljning av de 9 ärenden där beslut har fattats, men där ingen uppföljning på föreslagen åtgärd har genomförts kunna ske och man har resurser till att avsluta de 15 pågående ärendena. I Göteborg har det sedan 2006 inkommit 90 ärenden varav 44 ärenden har bedömts falla in under enkelt avhjälpta hinder. I Stockholm har det sedan 2004 inkommit ca 800 anmälningar varav ca 80 ärenden uppskattas falla in under enkelt avhjälpta hinder. Stockholm är ungefär dubbelt så stort som Göteborg och de har uppskattningsvis dubbelt så många ärenden som har bedömts som enkelt avhjälpta hinder. Relationen mellan antal ärenden och storlek på stad är därmed ungefär lika. Från Malmö har vi inte fått någon uppgift på hur många ärenden som totalt har inkommit eller hur stor andel av anmälda ärenden som har ansetts vara enkelt avhjälpta. Malmö har, till skillnad från Stockholm och Göteborg utfärdat sanktionsförelägganden. Stadsledningskontoret Hanna Hall Frank Lund Jessica Granath Planeringsledare Planeringsledare Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 7 (13)

8 Bilaga 1 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 8 (13)

9 Yrkande (MP), (S), (V) Kommunstyrelsen Uppföljning av enkelt avhjälpta hinder bland icke-kommunala verksamheter I slutet av förra året vann Göteborgs stad Access City Award för sitt arbete med att öka tillgängligheten vad gäller transporter, bostäder och sysselsättning. Vårt breda, inkluderande arbetsätt var en av framgångsfaktorerna, enligt juryn. Ansvaret för att Göteborg enligt budgeten ska bli En tillgänglig stad för alla ligger i linjen. Fastighetsnämnden är processledare för uppdraget och stödjer de processer som ska leda fram till målet. Men vårt arbete för att göra Göteborg till en tillgänglig stad är inte klart. Fastighetsnämnden har nu lämnat en andra lägesrapport kring sitt uppdrag att samordna arbetet med inventering och uppföljning gällande tillgänglighet i stadens kommunala verksamheter Staden tillgänglig för alla. För Göteborgarna så är det väsentligt att också icke-kommunala verksamheter som exempelvis butiker, restauranger och nöjesutbud fullföljer vad som åligger dem enligt lagstiftningens fokus på alla platser dit allmänheten har tillträde. För att få en överblick från kommunstyrelsens håll behöver vi ytterligare information om nuläget. Lagstiftningen anger att det är byggnadsnämndens ansvar att övervaka att reglerna följs, och dessutom kan denna nämnd besluta om sanktioner utifrån underlåtenhet att följa lagen. Vi vill få en redovisning kring hur nuvarande situation i staden ser ut i den här frågan när det gäller icke-kommunala platser dit allmänheten har tillträde. Hur ser situationen ut i Göteborg, utifrån stadsbyggnadskontorets nuvarande kunskap, gällande genomförandet av enkelt avhjälpta hinder? Samt vilka sanktioner har eventuellt beslutats om? Detta behöver också ställas i relation till situationen i andra storstadskommuner, inklusive en jämförande översikt gällande eventuella sanktionsförelägganden där. Till detta bör även uppges hur arbetet planeras framöver i staden gällande detta område. Vi vill betona att det vi efterfrågar är en lägesrapport utifrån de befintliga data gällande Göteborg som stadsbyggnadskontoret nu innehar. KOMMUNSTYRELSEN FÖRESLÅS BESLUTA Att Att ge Stadsledningskontoret i uppdrag att i samverkan med Stadsbyggnadskontoret genomföra ovanstående sammanställning gällande nuläget i arbetet med enkelt avhjälpta hinder samt eventuella sanktionsförelägganden, också i förhållande till andra storstadskommuner, skyndsamt avrapportera detta till Kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 9 (13)

10 Stadsbyggnadskontorets sammanställning Bilaga 2 Tillgänglighet i icke kommunal verksamhet Göteborgs Stad, Stadsbyggnadskontoret, byggavdelningen Arbetet En nybyggnad ska enligt Plan och bygglagen 8 kap. 1 punkt 3 vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Inga undantag finns från detta. Vid etablering av lokaler i befintliga byggnader krävs bygglov om användningen av lokalen ändrar verksamhet. Vid bygglovsansökan ska tillgängligheten redovisas och om avsteg förekommer ska dessa motiveras och finnas med i bygglovsbeslutet. Handläggarna på byggavdelningen granskar ritningarna och ser även om tillgängligheten uppfylls. Ibland kan det finnas motiv till att lokaler i befintliga byggnader inte är fullt tillgänglig men dessa ska motiveras och finnas med i beslutet. För närvarande finns ingen från byggavdelningen aktiv granskning av befintliga publika lokaler, avseende tillgängligheten om inte ärende har kommit in. Lokaler som allmänheten har tillträde till kan personer göra en anmälan till stadsbyggnadskontoret om enkelt avhjälpt hinder när de inte anser tillgängligheten är uppfylld i eller till lokalen. Göteborgs Stad hemsida har information hur man kan påverka, anmäla eller överklaga beslut där bland annat enkelt avhjälpta hinder finns med. Enkelt avhjälpt hinder Anmälningar från allmänheten avseende lokalers tillgänglighet dit de har tillträde är i nuläget inte så många, under 2014 har två ärenden inkommit och 2013 inkom tre ärenden. Flest antal inkom 2008 och 2009 med 34 respektive 23 ärenden. Byggavdelningen har tagit fram en ny handläggningsrutin (ärende inkomna 2014) där platsbesök tillsammans med fastighetsägaren eller dess representant inför ett beslut ingår. Bifogas en lathund för ärendeprocessen. Statistik från vårt diariesystem: Pågående ärenden 15 stycken där beslut av olika anledningar inte har utfärdats. 1 ärenden från ärenden från ärenden från ärenden från ärenden från ärenden från 2009 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 10 (13)

11 Avlutade ärenden sedan 2006 är 75 stycken. 44 ärenden bedöms inte vara ett enkelt avhjälpt hinder 12 ärenden har åtgärder utförts i enlighet med handläggare eller beslut 9 ärenden har beslut fattats om föreslagen åtgärd ska utföras per utsatt datum och därför finns inte skäl för Byggnadsnämnden att ingripa 7 ärenden omfattas inte av reglerna för enkla avhjälpta hinder 3 ärenden saknar beslut men är avslutade utan åtgärd Överklagande ärenden, alla bedömt från Byggnadsnämnden inte vara enkelt avhjälpta. 1 ärende till Länsstyrelsen, där sökande fått avslag enligt dom ärende till Länsstyrelsen, där sökande fått avslag enligt dom ärende till Förvaltningsrätten, där sökande fått avslag enligt dom Andra storstadskommuner Stockholm På stadsbyggnadskontoret finns bostadsanpassningsavdelningen som för närvarande handlägger enkla avhjälpta hinder. De har tidigare haft en anställd som tagit hand om alla ärenden fram till sommaren 2014 då personen gick i pension men kommer jobba kvar under hösten 2 dagar/vecka för att avsluta återstående anmälningar. En extra resurs sattes in under 2013 för att minimera handläggningstiden och antalet ärenden. Handläggarna har ringt eller skickat brev till fastighetsägarna samt tagit hjälp av en teknisk sakkunnig på avdelningen för att bedöma om ärendet kan anses vara ett enkelt avhjälpt hinder. Idag kvarstår 19 anmälningar, där fastighetsägare ännu inte lämnat svar om eventuell åtgärd. Sedan 2004 har de fått in ca 800 anmälningar om otillgänglighet där flertalet kom in 2005 och 2006 från deltagare i Marschen för tillgänglighet. Det har även kommit flera anmälningar från enskilda personer men också två klumpanmälningar av otillgängliga uteserveringar. Under de senaste åren har endast ett fåtal anmälningar kommit in. Uppskattningsvis har ca 10 % av alla anmälningar gällt ett enkelt avhjälpt hinder och har åtgärdats av fastighetsägare eller verksamhetsansvarig. Det har t ex gällt mindre nivåskillnader eller invändiga nivåskillnader, montering av dörrautomatik och handledare, ombyggnad av provrum eller åtgärder på stadens mark. De har inte haft ärenden till byggnadsnämnden för sanktionspåföljd. På Stockholms Stad hemsida kan man skicka ett meddelande direkt för enkla avhjälpta hinder till allmänna lokaler och få svar per e-post. Enligt meddelandeformuläret är det Trafikkontoret som är ansvarig förvaltning. Malmö På stadsbyggnadskontoret finns två handläggare som har ett mer övergripande ansvar för enkelt avhjälpta hinder samt att byggnadsinspektörerna arbetar i pågående ärenden med frågan. Flera ärenden har tagits till byggnadsnämnden för sanktionspåföljd och i de flesta fall har hindren avhjälpts innan byggsanktionsavgiften tagits ut. Malmö stad har för närvarande 44 pågående ärenden 6 ärenden som fått sanktionsavgift Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 11 (13)

12 Malmö Stad har på sin hemsida en gemensam anmälningsblankett för enkelt avhjälpta hinder till allmänna platser och publika lokaler där de vanligt förekommande hindren finns som kryssalternativ vilken skickas till stadsbyggnadskontoret. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 12 (13)

13 Stadsbyggnadskontorets process Enkelt Avhjälp Hinder (EAH) processen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0943/14 13 (13)

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Enkelt avhjälpta hinder Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Vad innebär HIN 3? Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Vår beteckning BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017-10-19 TILLS.2017.30 Vår handläggare Anna Eriksson Bygglovshandläggare Bygg- och miljönämnden Katrineholms kommun Föreläggande om åtgärd,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende

GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende Ditt ärende kommer att behandlas vid bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde 2018-04-24. Avdelningens förslag till

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Revidering av Boverkets regler om enkelt avhjälpta hinder Remiss från Boverket Remisstid den 6 mars 2013

Revidering av Boverkets regler om enkelt avhjälpta hinder Remiss från Boverket Remisstid den 6 mars 2013 PM 2013:35 RIII (Dnr 319-35/2013) Revidering av Boverkets regler om enkelt avhjälpta hinder Remiss från Boverket Remisstid den 6 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-29 Diarienummer 2037/15 Repronummer 35/16 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Förslag om att upplösa Kommunalförbundet

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-03-18 BYGG.2015.5908 164 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Förslag

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018

Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018 Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018 2 (12) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Inkomna anmälningar och beslutade ärenden 2018... 5 Fortsatt ökning

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Staden tillgänglig för alla

Staden tillgänglig för alla Staden tillgänglig för alla En uppdragsbeskrivning Uppdrag om inventering och uppföljning av tillgängligheten i staden Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Bakgrund... 3 1.1. Uppdragets vision

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-11-09 2017-5007 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Stockrosen 14 Fastighetens adress: Kylegatan 13,15 och 17 Ärende: Anmälan om olovlig

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2015-07-08 kl 09.00-12.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (10) 2015-10-01 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/,

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Säsongslov uteserveringar Bygglov eller inte?

Säsongslov uteserveringar Bygglov eller inte? Säsongslov uteserveringar Bygglov eller inte? Byggavdelningen Stadsbyggnadskontoret Bygglovspliktiga sommarverandor Säsongslov gäller 1 april till 31 oktober. Med god utformning och god tillgänglighet

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 8 december 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 8 december 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 8 december 2015, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift 43(59) Mob 37 2017/2115 Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift Fastighet: Älgen 16 Sökande: Kontrollansvarig: Beslut 1. avslår ansökan om bygglov för isättning av fönster

Läs mer

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 6559/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: 031 368 13 21 E-post: fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se Yttrande angående förslag till

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall Handläggare Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2016-01-26 2016-0348 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetens adress: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetsägare: xxxxxxxxxxxxxxx Ärende:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-26 2018-1732 Fastighet: Lärkträdet 19 Fastighetens adress: Drottning Margaretas väg 34 Ärende: Anmälan om eventuell olovlig åtgärd Förslag till

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete. HSO Skåne rapport 2008:1

Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete. HSO Skåne rapport 2008:1 Ett Skåne utan hinder En rapport om kommunernas tillgänglighetsarbete HSO Skåne rapport 2008:1 Ett Skåne utan hinder HSO Skåne rapport 2008:1 Detta är en rapport över hur kommunerna kommit igång med tillgänglighetsarbetet,

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV MED STARTBESKED

BESLUT OM BYGGLOV MED STARTBESKED A DELEGATIONSBESLUT Beslutsdatum Bygg MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Lidköpings kommun Nr Dnr: 2018MBN1288 Sökande: Lidköping Elnät Skaragatan 8 88 Lidköping TEKNISK Dnr.. 2018 0 3 Fastighet: Kartåsen 1:1 Ärende:

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att:

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att: 2017-06-02- ÄRENDE 14 Bilaga 1 SKRIVELSE 1(3) Svar på motion 2017:9 av Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillgänglighetsanpassa landstingets lokaler i landstingshuset och trafikförvaltningen

Läs mer

Motion av Stefan Lindhe (M) angående att tillskapa fler läge n- heter på vindar i staden

Motion av Stefan Lindhe (M) angående att tillskapa fler läge n- heter på vindar i staden SIGNERAD 2013-12-12 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2013-12-10 Vår referens Anders Spjuth Utredare Tjänsteskrivelse Anders.Spjuth@malmo.se Motion av Stefan Lindhe (M) angående att tillskapa fler läge

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

TILLSYNSPLAN 2015-2018

TILLSYNSPLAN 2015-2018 TILLSYNSPLAN 2015-2018 Perstorps kommun Antagen av Byggnadsnämnden 2015-08 -27 99 Byggnadskontoret 2015-08-12 Inledning Byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked, tillsyn och vid delegation även

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-07-02 Diarienummer 3961/2014 Process 3.5.1 Sundsvalls kommun, stadsbyggnadskontoret 851 85 Sundsvall Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

Fastighetskontoret Fastighetsavdelningen

Fastighetskontoret Fastighetsavdelningen Sida 2 (6) Versionshistorik Ansvarig för denna anvisning: David Vazquez Rico Version Upprättad Ändringar avser 1.0 2015-11-10 1.1 2015-12-04 2.0 2019-03-06 Div. mindre justeringar. Godkänd av LG. Sida

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-10-08 2018-1119 Fastighet: Harby 1:5 Fastighetens adress: Gamla Vägen 40 Ärende: Utredning av eventuell olovlig åtgärd Förslag till beslut Med

Läs mer

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Byggnadsnämnden Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet Förslag till beslut Positivt förhandsbesked

Läs mer

TN10 (T12) Exempel BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: Beslutet avser: Fastighet: Sökande: Beslut Handlingar som ingår i beslutet

TN10 (T12) Exempel BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: Beslutet avser: Fastighet: Sökande: Beslut Handlingar som ingår i beslutet Marklov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Marklov ges med stöd av 9 kap. 35 plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov för inredning av befintlig bostad, utökad area, och skapa ny lokal (delning) i flerbostadshus samt yttre ändringar

Beslut att bevilja bygglov för inredning av befintlig bostad, utökad area, och skapa ny lokal (delning) i flerbostadshus samt yttre ändringar 1 (4) Kristofer Lundberggruppen Kristofer Lundberg Surbrunnsgatan 19 113 48 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov för inredning av befintlig bostad, utökad area, och skapa ny lokal (delning) i flerbostadshus

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-08-27 2018-1456 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Råstenen 1 Fastighetens adress: Hemvägen 18 Ärende: Nybyggnad av två flerbostadshus,

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer