- Tätortsnära rekreationsområden Rekreationsområden av särskild betydelse finns i anslutning till:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Tätortsnära rekreationsområden Rekreationsområden av särskild betydelse finns i anslutning till:"

Transkript

1 3.2 Fritid, turism och rekreation A Planeringsförutsättningar Värdet av goda fritids- och rekreationsmöjligheter är stort och ökar ständigt i ett samhälle där fler och fler får stillasittande arbeten och kortare arbetstid. I Vilhelmina kommun finns redan stora möjligheter för fritidsaktiviteter både för ortsbefolkningen och turister. Samtidigt finns outvecklade möjligheter till fritid och rekreation. I det följande avsnittet redovisas de viktigaste områdena och anläggningarna för fritid, turism och rekreation i kommunen. De är: - idrottsanläggningar - tätortsnära rekreationsområden - stigar, leder och spår - badplatser - turistvägar och rastplatser - turistområden - områden för vildmarksturism - jakt, fiske och kanoting - motorsportbanor - skjutbanor och jaktskyttebanor - Idrottsanläggningar I Vilhelmina finns Tjärnvallens idrottsplats med ishall, fotbollsplaner och tennisplaner. I centrum av Vilhelmina ligger simhallen och sporthallen. I anslutning till el-ljusspåret finns skidstadion och skidskytteanläggning. Bortom Saiwa camping finns ridhuset. Vidare finns ett antal mindre lek- och bollplaner, isbanor och lekplatser. I några större byar finns bollplaner, elljusspår och isbanor, ofta i anslutning till skolan. - Tätortsnära rekreationsområden Rekreationsområden av särskild betydelse finns i anslutning till: * Vilhelmina tätort * Saxnäs * Klimpfjäll * Dikanäs * Kittelfjäll Viktigare rekreationsområden finns även kring Stalon, Skansholm, Laxbäcken/Malgovik, Nästansjö, Storsele, Latikberg och Dalasjö. Samtliga ovanstående områden har markerats som tätortsnära rekreationsområden, TR 1-12, (Se karta). Inom dessa områden har möjligheterna till rekreation högt värde och hänsyn till detta intresse måste tas av andra markanvändningsintressen. Det gäller främst för skogsbruket där större avverkningar och skogsvårdsåtgärder bör föregås av samråd med markägare, skogsvårdsstyrelsen och kommunen (SvL 21).

2 Detta innebär inte något generellt förbud för t ex avverkning inom tätortsområden utan ska ses som en önskan att genom rådgivning och diskussion kunna tillgodose både rekreations- och skogsbruksintresset. Rekreationsområden i anslutning till Vilhelmina tätort omfattar områden mellan Volgsjön, Lövliden, Krontjärn, Granberget, Forsnäs och Badviken. Här ingår idrottsanläggningar vid Tjärnvallen och badplatsen vid Saiwa camping. Motionsspår finns på Bergbacka, vilket nyttjas både sommar- och vintertid. Vid Krontjärn finns ett välbesökt friluftsområde med spår och leder för vandring, skidåkning och ridning. På det närbelägna Granberget finns backe för utförsåkning, samt skjutbanor. I Volgsjön och Vojmån med Gubbseleforsen erbjudes goda fiskemöjligheter. Diskussioner har förts mellan Vilhelmina och Dorotea kommuner angående ett samarbete kring en utveckling av Sagatunområdet som ett närrekreationsområde för de båda tätorterna. Sagatun/Blaikfjället kan utvecklas genom naturstigar, leder, och skidanläggning. Stigar, leder och spår * Naturstig finns på Kyrkberget, Vilhelmina * Elljusspår finns på följande platser: Vilhelmina tätort (5,8 km) Dalasjö (2,5 km) Dikanäs (2,5 km) Malgovik (2,5 km) Latikberg (2,5 km) Saxnäs (3,5 km) Skansholm (2,5 km) Klimpfjäll (2,5 km) Kittelfjäll (2,5 km) Järvsjöby (2,5 km) I Vilhelmina tätort, samt i en del av byarna finns även längre dagskidspår, oftast i anslutning till elljusspåren. Leder i fjällområdet I fjälltrakterna finns ett flertal markerade vandrings-och turåkningsleder för dels sommar- och dels vinterbruk. En del av lederna är kombinerade sommar- och vinterleder. Vinterlederna är i allmänhet upplåtna för snöskotertrafik. Leder från: Saxnäs till Borgafjäll Klimpfjäll till Slipsikstugan Borkan och Kittelfjäll till Fatmomakke och Marsliden Gielas till Ransarluspen Kittelfjäll till Grönfjäll Grönfjäll till Fättjaur och Virisen Gränssjö till Vardofjäll, Ransarn och Gielas Vardofjäll till Remdalen och Klimpfjäll

3 Det statliga ledsystemet är i behov av översyn och upprustning. Ett utbyggt lednät skulle innebära större möjligheter för turismen. För Vilhelminas del skulle en förlängning av Kungsleden från Hemavan via Kittelfjäll till Saxnäs vara mycket intressant. Besöksnäring. De dominerande områdena för besöksnäringen är Kultsjö- och Vojmådalen, samt Vilhelmina tätort med omland. Kultsjödalen. * Marsliden. Lägergård, stugbyar och fritidshus, sommar/vinterleder, skoterleder, fiske, Pålssons stuga, område för mindre slalombacke. * Saxnäs. Hotell, restauranger, vandrarhem, stugor, husvagnsuppställning, elljusspår, sommar/vinterleder, skoterleder, simhall/rekreation, hantverkshus, Ricklundgården, turbåt, turistflyg, ridning, fiske och jakt. * Klimpfjäll. Hotell, restaurang, stugor, liftanläggning, elljusspår, sporthall, simhall, sommar/vinterleder, skoterleder, fiske, jakt, turistflyg, Norgefarargården. * Fatmomakke Sevärd samisk kult- och kyrkplats, camping och husvagnsuppställning, nöjesområde, servering samt Kulturum. Marsliden är ett intressant område för småskalig, naturnära och miljövänlig turism. Här finns Marsfjällsreservatet, nybyggarkultur och historia, fiske och leder. I Saxnäs har de satsningar som genomförts resulterat i anläggningar av god standard. Saxnäs erbjuder både aktiviteter och en miljö som gör orten till ett intressant besöksmål. Saxnäsgården och Kyrkans fjällgård satsar på hela människan. Rehabilitering och aktiviteter för handikappade i fjällmiljö utgör ett inslag. Saxnäsgården har erhållit miljöpris inom turism vilket förpliktar för framtiden. Klimpfjäll har satsningar på lift- och hotellanläggning mm. resulterat i en mer komplett besöksmål. Klimpfjäll har familjevänliga backar och var även tidiga att förstå snowboardåkningens framväxt. Utveckling av husvagnscamp mm. i närheten av Soldalen har varit på förslag. I övrigt gäller det att utveckla anläggningar och områden. Vojmådalen. * Kittelfjäll hotell, stugor, husvagnscamping, liftanläggning, helikopterskidåkning, elljusspår, sommar/vinterleder, skoterleder, kanoting, klättring, fiske, jakt.

4 * Grönfjäll har en etablerad turism, stugby, husvagnsuppställning, sommar/vinterleder, skoterleder, fiske, och jakt. Även aktiviteter i form av ridläger m m. har bedrivits. Ett intressant utflyktsmål som kan tas tillvara och utvecklas är Klitvallen. * Matsdal Denna vackra dalgång och fjällmiljö har kvalitéer för en naturnära småskalig turism och kan komma att bli intressant som besöksmål i en framtid. * Dikanäs inkörsport till Övre Vojmådalen med handel och service, mindre hotell, stugor, camping, fiske, jakt, vandring, skoterleder och elljusspår och ett unikt MC-museum. Upprustning av Sagavägen för bättre och snabbare förbindelse med Norge är högt prioriterat. Gamla samevisten, Klitvallen, utställning som beskriver bygdens utveckling och historia mm. bör tas tillvara och utvecklas. * Vilhelmina med omland. Här finns god kapacitet avseende hotellanläggningar, vandrarhem, stugbyar och campingplatser. Affärs- och konferensresandet är ett viktigt inslag, arrangemang och tävlingar ett annat. Närheten till naturen och tätortsmiljön är viktig. Museum med Kyrkstaden är exempel på värden att utveckla och vårda inför framtiden. En ännu mer levande Kyrkstadsmiljö med ex. vis visningslägenhet och fler traditionella aktiviteter bör vara möjligt att skapa. Vid Gubbseleforsen och Näset bör ytterligare aktivteter kunna utvecklas. En gång- och cykelled, längs Volgsjöns strand bör iordningställas. Utescen vid nya Folkets Hus såväl som forsatt utveckling av Tjärnvallen området både för idrott och nöjen är exempel på sådana tänkbara åtgärder. En utveckling av samarbete mellan företag verksamma inom och utanför tätorten ger fler möjligheter till nya intressanta produkter och aktiviteter. Områden för Vildmarksturism. Vilhelmina kommun erbjuder stora orörda områden för vildmarksturism. Sådana områden finns både i skogslandet och i fjällområdet. En del av dessa områden har skyddats genom reservatsbestämmelser. Aktuella områden är exempelvis: * Matskanområdet * Marsfjället * Gitsfjället * Blaikfjället * Områden längs Vojmån och Bäskån * Björnberget * Njakafjällsområdet * Stöttingfjällsområdet Skogslandet, exempelvis de östra delarna av kommunen är intressanta för en utveckling av bygde- och vildmarksturism där fiskevatten, markområden och kulturminnen kan bli värdefulla inslag i de turistiska upplevelserna.

5 I Volgsele - Storseleby området med omgivning är turism etablerad och en ytterligare utveckling av en naturnära turism med inslag av aktiviteter och arrangemang, fiske och jakt kan förväntas. Även i Meselefors har verksamhet etablerats. Stort intresse finns för att anlägga en Vildmarkspark, där stora markarealer inhägnas och norrländsk fauna visas i sin naturliga miljö. Studier har gjort av möjligheten att anskaffa mark i trakterna av Meseleberget söder om tätorten. När det gäller Stöttingfjällsområdet har initiativ tagits bl. a. av Stöttek som kan förväntas leda till en utveckling och ett tillvaratagande av områdets kvalitéer. För utveckling av besöksnäringen i Vilhelmina kommun i sin helhet gäller följande: I Vilhelmina ser vi till helheten och satsar på kvalitet i alla led. Vi har konstaterat att kombinationen av fysisk miljö, olika attraktioner, boendet, servicen, personalens engagemang och kunskap och innevånarnas inställning samverkar och kan vara avgörande hur en besökare upplever sin vistelse i kommunen. Nöjda gäster återvänder gärna. Helhetsintrycket blir allt viktigare i val av resmål. Begrepp som kvalitetssäkring och miljömärkning skall utvecklas och blir allt viktigare konkurrensmedel. Vi avser att marknadsföra den glesa strukturens mångfald. Kommunikationer. Fortsatt satsning på bra och billiga transporter till och från Vilhelmina där fortsatt utveckling av flyget samt satsningar på vägar för bil- och bussturism är angeläget. Det är av vikt att vägstandarden kan bibehållas och att nödvändiga förbättringar av sträckor sker. Viktiga stamvägar är Inlandsvägen och vägarna från kusten ex. vis Umeå och Örnsköldsvik till Vilhelmina, Vildmarksvägen och Sagavägen. En satsning på upprustning av Sagavägen, delen Kittelfjäll - Norska gränsen är en angelägen åtgärd. Vägen som idag är den mest framkomliga mellanriksvägen vintertid är en resurs som om den förbättras får betydelse för utvecklingen av besöksnäringen i kommunen samt utbytet i form av handel mm. med den expanderande norska regionen Helgeland. I anslutning till en sådan utveckling är en annan intressant vägsatsning möjligheten att anlägga väg mellan Grundfors och Gielas. Detta ger företag och boende i Kultsjödalen möjlighet att nå den norska marknaden. Vägförbindelsen stimulerar även utbytet mellan de två dalgångarna ex. vis kan en besökare lättare nyttja skidanläggningarna i båda dalgångarna under sin vistelse i kommunen. Den sedan länge planerade vägen Saxnäs Borgafjäll är viktig för turismen totalt. Vägsträckningen från Vildmarksvägen fram till ett av Västerbottens mest besökta attraktioner Fatmomakke behöver även den förbättras och en standardhöjning ske. Fortsatt satsning på att utveckla turistrafiken på Inlandsbanan, på sikt till att gälla persontrafik året runt. Satsning på informationsteknik. Fortsatt satsning och arbete på att skapa bra förutsättningar förföretag och människor att ta del av och nyttja IT. Utveckling av lokal informationsbas som ex. vis kan nyttjas via Internet och på sikt kopplas ihop med bokningssystem mm.

6 Utveckla de natur- och kulturgivna förutsättningarna. Bevara och utveckla de möjligheter som natur, kultur och traditioner ger oss. Som exempel på kulturella besöksmål som skall bevaras och utvecklas kan nämnas Vilhelmina kyrkstad, Hembygdsmuseet, Norgefarargården, Ricklundgården och Fatmomakke. Även intressanta företeelser som ex. vis stenåldersbosättningar, samevisten, skvaltkvarnar mm. finns och kan utvecklas. Av vikt är miljöer och byggnaders estetiska utformning och karaktär. Genomtänkt hantering av miljöer som Storgatan och Kyrkstadsområdet, olika genuina bymiljöer som t. ex. Risträsk och ladlandskapet i Kittelfjäll krävs. Generellt är omsorgen om byggnader och detaljer som markbeläggning, planteringar, belysning och skyltar av vikt. Attraktionskraften för Vilhelmina tätort behöver höjas. Attraktiva gång- och cykelvägar bör iordningställas samt ett område för naturbaserade utflykter och aktiviteter. En samlingspunkt innehållande byggnader, kan vara en gammal befintlig miljö, som kompletteras med utrymmen för mat och aktiviteter för grupper och under högsäsong även för enskilda besökare. Begrepp som hållbar turism blir allt mer aktuella. I kommunens miljöarbete skall kommunen visa på att kommunen arbetar mot en hållbar utveckling. I Vilhelmina har trycket eller antalet besök ej ännu nått sådana tal att stora skador i form av slitage mm. har uppstått. För framtiden, om vi lyckas med att öka antalet besökare, är det av vikt att kommunen arbetar för att bestämma bärkraften och ev. ökade behov av styrning av de aktiviteter som genomförs. Fritids- och turistanläggningar. Anläggningar som skidspår, bollplaner, liftar, ridhus, sporthallar och t.ex. vårt senaste tillskott det nya Folkets Hus har stor betydelse för besöksnäringen. För kommande år skall satsningar i första hand ske på att bevara och hålla våra anläggningar tillgängliga och i gott skick. Stöd till arrangemang, teater- och musikföreningar, festivaler, konstutställningar etc. är fortsatt betydelsefullt. Förutsättningar för att skapa och genomföra lyckade arrangemang är viktiga då vi vet att arrangemang som lockar besökare tillför intäkter till företagen inom besöksnäringen. Här skall även företag inom näringen vara med och stötta utvecklingen. Information. Kvalitativ och kostnadseffektiv turistinformation. Helårsöppen turistbyrå, broschyrmaterial, kartor, datoriserad turistinformation, skyltning krävs. Produktutveckling. Behovet av produktutveckling ökar. Ansvaret för detta åvilar i första hand företagen. För att säkerställa en produkts kvalitet behövs samverkan där kommunen utgör en part. Kommunen kan genom olika aktiviteter stimulera samverkan och produktutveckling.

7 Profil. Arbeta med att utveckla en allt tydligare profil. En profil utarbetas som regel utifrån de lokala förutsättningarna. Ett inslag bland andra i en profilering kan vara att vi på intressanta turistorter strävar efter att hålla en viss byggnadsstil som härstammar från den lokala traditionen. Marknadsföring/distribution. Samverkan ger även här en möjlighet att ta hänsyn till helheten och samla resurser som skapar förutsättningar för de olika aktiviteterna att få ett kraftfullare genomslag på marknaden. Samordnade och samlade kampanjer genomförs tillsammans med olika partners. Uppföljning/kunskap. Bra statistik underlag, gästundersökningar, utbildningsaktiviteter och lokala träffar för erfarenhetsutbyte mm. skall finnas. Bad I kommunen finns det kommunalt drivna badplatser i Vilhelmina tätort och Dikanäs, samt föreningsdrivna badplatser i byarna som erhåller driftbidrag av kommunen. De viktigaste badplatser finns på följande platser: Vilhelmina tätort (Saiwa camping) Badviken (SMU-gården) Dikanäs bad/ camping B Målsättningar Kommunen vill medverka till en förbättring och utveckling av turism och fritidsmöjligheterna inom kommunen. För tätorten skall området kring Badplatsen och Tjärnvallens idrottsplats, utvecklas. En strandpromenad skall anläggas längs Volgsjöns strand från Gubbseleforsen till Lövliden. I övrigt skall spåren kring skidstadion och barnlift i Granberget utföras. Kultsjödalen skall utvecklas bl.a. genom en satsning på fiskevård och serviceanläggningar för fisket, utveckling av naturnära turism i Saxnäs. Vojmådalen skall utvecklas bl a genom satsningar på fiskevård och serviceanläggningar för fisket samt utveckling av skidanläggningar i Kittelfjäll. För fjällområdet i stort skall en utbyggnad av ledsystemet för vandring och skoterkörning ske och nya övernattningsstugor uppföras. Kommunen ska verka för ett utökat samarbete med länsstyrelsen för att öka utbudet av fiskevatten. I Sagatun/Blaikfjället planeras, i samarbete ske med Dorotea kommun, utveckling av natur- och fritidsanläggning.

8 I skogslandet i kommunens östra delar skall utveckling eftersträvas som syftar till bygde- och vildmarksturism där fiskevatten, markområden och kulturminnen blir värdefulla inslag i de turistiska upplevelserna. Det är kommunens målsättning att i de områden som markerats som tätortsnära rekreationsområden ska skogsbruk bedrivas med försiktighet Markområde för alternativt läge för planerad Vildmarkspark redovisas översiktligt.

631 Sutsberg - Västansjö - Dikanäs - (linje 427, Dikanäs/linje 417, Vilhelmina) 634 Grundsjö - Storseleby - (linje 417, Vilhelmina) M 1,R M,O,F 3,R

631 Sutsberg - Västansjö - Dikanäs - (linje 427, Dikanäs/linje 417, Vilhelmina) 634 Grundsjö - Storseleby - (linje 417, Vilhelmina) M 1,R M,O,F 3,R 631 Sutsberg - Västansjö - - (linje 427, /linje 417, Vilhelmina) M 1, 1, F 1, Sutsberg Västansjö Sunnansjö Sjöland Nedre Sjöland 6.30 6.35 6.40 6.50 6.55 7.05 6.30 6.35 6.40 6.50 6.55 7.05 8.05 Nedre Sjöland

Läs mer

Kärnområden för bebyggelseutveckling i Vilhelmina kommun Bilaga 3 till kommuntäckande översiktsplan för Vilhelmina kommun

Kärnområden för bebyggelseutveckling i Vilhelmina kommun Bilaga 3 till kommuntäckande översiktsplan för Vilhelmina kommun Kärnområden för bebyggelseutveckling i Vilhelmina kommun Bilaga 3 till kommuntäckande översiktsplan för Vilhelmina kommun Utställningshandling Bilaga 3:1a Kärnområde för bebyggelseutveckling; Tätorten

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Fördjupad översiktsplan avseende 8 VOJMÅDALEN

Fördjupad översiktsplan avseende 8 VOJMÅDALEN Fördjupad översiktsplan avseende 8 VOJMÅDALEN 8.1 Bakgrund I samband med upprättandet av översiktsplan för Vilhelmina kommun har det ansetts nödvändigt att fördjupa översiktsplanen för vissa område. Fördjupningen

Läs mer

Fördjupad översiktsplan avseende 9. KULTSJÖDALEN. Kultsjödalgången är stor och innehåller viktiga kulturella- och naturresursvärden.

Fördjupad översiktsplan avseende 9. KULTSJÖDALEN. Kultsjödalgången är stor och innehåller viktiga kulturella- och naturresursvärden. Fördjupad översiktsplan avseende 9. KULTSJÖDALEN 9.1 Bakgrund I samband med upprättandet av översiktsplan för Vilhelmina kommun har det ansetts nödvändigt att fördjupa översiktsplanen för vissa områden.

Läs mer

FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN AVSEENDE 7 CENTRALORTEN, VILHELMINA

FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN AVSEENDE 7 CENTRALORTEN, VILHELMINA FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN AVSEENDE 7 CENTRALORTEN, VILHELMINA 7.1 Bakgrund I samband med upprättande av översiktsplan för Vilhelmina kommun har det ansetts nödvändigt att fördjupa översiktsplanen för vissa

Läs mer

MÖJLIGHETERNA(S) VILHELMINA

MÖJLIGHETERNA(S) VILHELMINA MÖJLIGHETERNA(S) Kommunalpolitiskt handlingsprogram 2015-2018 Vi vill jobba för ett bättre Vilhelmina! Näringsliv och tillväxt Vård och omsorg Barn och ungdomar Utbildning Miljö och hälsa Kommunal service

Läs mer

FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING

FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING Kommunens mångfald i naturmiljöer tillsammans med fasta motionsanläggningar skapar förutsättningar för aktiviteter till gagn för hälsa och livskvalité. Rekreation handlar om att

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN 1 DETALJPLAN KAPPRUET SAMRÅDSHANDLING KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN Detaljplan för del av MESSLINGEN 3:134 KAPPRUET MESSLINGEN HÄRJEDALENS KOMMUN JÄMTLANDS LÄN Planer och bestämmelser Föreslagna

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vandringsturism i Vindelfjällen Journalnummer: 2010-1118 Namn på länsstyrelse

Läs mer

Vi tror att kommuner som utvecklas gör det i samarbete mellan utbildning, näringsliv, föreningsliv och politik.

Vi tror att kommuner som utvecklas gör det i samarbete mellan utbildning, näringsliv, föreningsliv och politik. Kommunalpolitiskt handlingsprogram 2011-2014 Vi tror på Vilhelmina och människorna i vår kommun. Vi tror att kommuner som utvecklas gör det i samarbete mellan utbildning, näringsliv, föreningsliv och politik.

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

8. Grönområden och fritid

8. Grönområden och fritid 8:1 8. Grönområden och fritid 8.1 Långsiktigt hållbar utveckling Bevara Vallentunas del av Storstockholms grönstruktur Välja och avgränsa grönområden med hänsyn till landskapsbild, värdefull natur, intressant

Läs mer

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Dagens besöksservice Möten mellan människor uppskattas mest av besökare vid sidan av själva reseanledningen.

Läs mer

KULTUR, FRITID OCH REKREATION

KULTUR, FRITID OCH REKREATION Människor har på fritiden behov av att komma ut i naturen för friluftsliv och avkoppling. Detta behov tillgodoses såväl i vardagen som under helger och längre ledigheter genom lättillgängliga rekreationsmiljöer

Läs mer

Uppfyll din fritidshusdröm i vackra och oexploaterade Saxnäs!

Uppfyll din fritidshusdröm i vackra och oexploaterade Saxnäs! Nytt tomtområde i Saxnäs, Södra Lappland Uppfyll din fritidshusdröm i vackra och oexploaterade Saxnäs! Fritidshustomter med unikt läge och magnifik utsikt Nytt tomtområde i Saxnäs, Vilhelmina, Södra Lappland

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Kultur, fritid och rekreation

Kultur, fritid och rekreation Kultur, fritid och rekreation 153 154 KULTUR MÅLSÄTTNING - Det ska finnas förutsättningar för ett rikt kulturellt utbyte inom kommunen - Kommunen ska sträva efter att bli ett filmcentrum i regionen - Ett

Läs mer

BILAGA 1 OMRADEN AV RIKSINTRESSE FOR FRILUFTSLIV 1986 NORGE FINLAND 4'> 100 km Norrbnt.t.,uu,, lur,

BILAGA 1 OMRADEN AV RIKSINTRESSE FOR FRILUFTSLIV 1986 NORGE FINLAND 4'> 100 km Norrbnt.t.,uu,, lur, BILAGA 1 OMRADEN AV RIKSINTRESSE FOR FRILUFTSLIV 1986 NORGE FINLAND 20 4'> 60 BO 100 km,.fr,.., LontmdtarlQt Norrbnt.t.,uu,, lur, Urvalskriterier och intresseaspekter I tabellen som beskriver de olika

Läs mer

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014 TEM 2015 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

TEM 2015 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen Inklusive åren

TEM 2015 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen Inklusive åren TEM 2015 FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Funäsdalen

Läs mer

Enhetlig skyltning. Tillgängliggörande av leder i Södra Lappland, ett LONA projekt i Vilhelmina Kommun

Enhetlig skyltning. Tillgängliggörande av leder i Södra Lappland, ett LONA projekt i Vilhelmina Kommun Enhetlig skyltning Tillgängliggörande av leder i Södra Lappland, ett LONA projekt i Vilhelmina Kommun 1 Inledning I Vilhelmina kommun finns en mängd skyltar från olika projekt och tidsepoker. Det är många

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Kulturreservat i Västerbottens län FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Fatmomakke kyrkstad 1890. Strategisk samlingsplats Fatmomakke kyrkstad består av kåtor, stugor, bodar och kyrka vackert

Läs mer

skärgårdsstiftelsens pärlor

skärgårdsstiftelsens pärlor skärgårdsstiftelsens pärlor Lena Nyberg Lena Nyberg Vd SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN Syfte och stadgar Skärgårdsstiftelsen ska verka för att bevara skärgårdens egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt

Läs mer

ÄVENTYR VILHELMINA. Visste du att. Gïjre VÅR SÁPMI

ÄVENTYR VILHELMINA. Visste du att. Gïjre VÅR SÁPMI VILHELMINA VILHELMINA En riktigt bra dag börjar här! Det du upplever under din resa, de äventyr som väntar dig det kan vi inte veta någonting om. Men det vi vet är att när du stannar till här så kommer

Läs mer

TEM 2014 VEMDALEN VEMDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Vemdalen 2014. Inklusive åren 2005-2013

TEM 2014 VEMDALEN VEMDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Vemdalen 2014. Inklusive åren 2005-2013 TEM 2014 VEMDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Vemdalen 2014 Inklusive åren 2005-2013 OBS, från 2010 definieras området på nytt sätt och resultatet är därmed inte jämförbart

Läs mer

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd Sammanställning Resultat av workshop genomförd 2014-10-22 Förslag gällande utveckling av Sjötorp som besöksort Förslag poäng Övernattning Utökade bäddplatser 0 Total summa 0 Kulturmiljö Bevara den genuina

Läs mer

TEM 2013 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013. Inklusive åren 2004-2012

TEM 2013 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013. Inklusive åren 2004-2012 TEM 2013 FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013 Inklusive åren 2004-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Funäsdalen

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program

Kultur- och fritidspolitiskt program Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2021 Tillsammans utvecklar vi Kungsörs kultur- och fritidsliv»öppenhet»delaktighet»samarbete 2 Det kultur- och fritidspolitiska programmet har flera utgångspunkter

Läs mer

Dagordning: 1. Vem är jag och varför står jag här? 2. Projektet Utvecklingsplan för Bjursås socken

Dagordning: 1. Vem är jag och varför står jag här? 2. Projektet Utvecklingsplan för Bjursås socken Introduktion Välkomna Dagordning: 1. Vem är jag och varför står jag här? 2. Projektet Utvecklingsplan för Bjursås socken 1. Vad vill vi uppnå? 2. Hur skall vi jobba för att uppnå det? 3. Hur skall alla

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

Fyra måsten när du besöker Vilhelmina. Fjällvandra Vilhelmina museum. Vilhelmina bjuder på vacker natur. Foto: Shutterstock

Fyra måsten när du besöker Vilhelmina. Fjällvandra Vilhelmina museum. Vilhelmina bjuder på vacker natur. Foto: Shutterstock Turistguide Vilhelmina Fyra måsten när du besöker Vilhelmina Fjällvandra Vilhelmina museum Vilhelmina Kyrkstad Fatmomakke - samernas urgamla kult- och kyrkplats Kommunfakta 01 Antal invånare 7 400 Yta

Läs mer

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 2015-09-30 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/130-829 Fritidsnämnden Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att föreslå natur- och trafiknämnden att

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 1 Tillväxtverkets Besöksnäringsprogram Mål Sverige skall ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring,

Läs mer

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen.

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Systemtänkande för kvalitetssäkring. Vi har ett antal BESÖKSMÅL i området och dessa kan föranleda Vandringsturism. Vandringen går på LEDEN och den som

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter

Gemensamma utgångspunkter [Skriv här] PROGRAM för utveckling av naturreservaten Velamsund och Nyckelviken Dokumentets syfte Ändamålet med naturreservaten Velamsund och Nyckelviken är att bidra till att säkerställa behovet av attraktiva

Läs mer

Fastställt av Kommunfullmäktige

Fastställt av Kommunfullmäktige 1 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-02-23 Programhandling för området Fritid Programområde Uppdraget innebär att ta fram ett program, ett styrande dokument, för vad som skall uppnås till år 2015, för

Läs mer

FRILUFTSLIV - TURISM

FRILUFTSLIV - TURISM MULLSJÖ KOMMUN 103 Badet vid Näs i Bjurbäck lockar både bofasta barnfamiljer och turister. FRILUFTSLIV - TURISM HUR SER DET UT? Mycket beroende på sitt höga läge över havet och sin friska luft är Mullsjö

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

Visste du att. Gïjre VÅR SÁPMI

Visste du att. Gïjre VÅR SÁPMI VILHELMINA VILHELMINA En riktigt bra dag börjar här! Det du upplever under din resa, de äventyr som väntar dig det kan vi inte veta någonting om. Men det vi vet är att när du stannar till här så kommer

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Natur- och kulturvärden i Holmöskärgården en resurs för framtida utveckling

Natur- och kulturvärden i Holmöskärgården en resurs för framtida utveckling Natur- och kulturvärden i Holmöskärgården en resurs för framtida utveckling 2012-05-15 Ulf Holmgren Kulturmiljöer på Holmöarna Holmö by Bykärnan på Holmön med slingrande byväg, rödfärgade enkelstugor,

Läs mer

Gästundersökning 2016

Gästundersökning 2016 Gästundersökning 2016 Under nio sommarveckor 2016 har 27 ungdomar samlat in mer än 2 000 enkätsvar via onlinetjänsten SurveyMonkey. Syftet med undersökningen är att få en bättre bild av vem våra besökare

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Sikfors Byaområde. Förutsättningar och förslag

Sikfors Byaområde. Förutsättningar och förslag Sikfors Byaområde 1 Sikfors Byaområde Förutsättningar och förslag Allmänt Antalet boende i Sikfors har ökat med ca 4% under den senaste 10-årsperioden. Om man jämför med kommunen i övrigt visar det sig

Läs mer

Att skapa en Hälsans Stig

Att skapa en Hälsans Stig www.halsansstig.se Att skapa en Hälsans Stig Hälsans Stig kan initieras av vem som helst. Ibland är det enskilda privatpersoner, ibland är det aktiva medlemmar i någon förening. Men oftast det någon kommunalt

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

NYDALA fördjupad översiktsplan

NYDALA fördjupad översiktsplan NYDALA fördjupad översiktsplan FÖP Nydala Avgränsning Planområdet avgränsas av E4, Kolbäcksvägen, Täfteåvägen samt Tavleån. Nydalasjöns vattenkvalité Lång omsättningstid. Litet tillrinningsområde i förhållande

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program

Kultur- och fritidspolitiskt program Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Tillsammans utvecklar vi Kungsörs kultur- och fritidsliv Öppenhet Delaktighet Samarbete Det kultur- och fritidspolitiska programmet har flera utgångspunkter

Läs mer

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana.

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana. Landskrona 2011-03-10 KS 45 Stadsbyggnadskontoret har lämnat ut till samråd förslag till planprogram för Norra Borstahusen. Avsikten med programmet är att skapa planstöd för byggnation på upp till 1100

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE FÖR VILHELMINABYGDENS SKOTERORGANISATION 19 november 2017 i Klimpfjäll

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE FÖR VILHELMINABYGDENS SKOTERORGANISATION 19 november 2017 i Klimpfjäll Närvarande: Grytsjö Bygdeförening, Järvsjö Intresseförening, Klimpfjälls Idr.& Intr.förening, Latikbergs Skoterklubb, Marsfjällen Utveckling, Marslidens Intr.förening, Meselefors Skoterklubb,Rönnäs Idrotts&Intr.förening,

Läs mer

De nya cykelledernas potential

De nya cykelledernas potential De nya cykelledernas potential Dennis Bederoff Tillväxtverket Växjö 2014-08-14 1 Destinationer och teman Teman ex Golf Cykel Konferens Fiske Skidor Vandring Shopping Platser, områden, städer, regioner

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29 Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29 Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Antaget av kommunfullmäktige 2014-05-12, 61 1 (1) Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Tillsammans

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Sammanställning av redovisningar avseende bygdeavgifter för 2013 respektive 2014

Sammanställning av redovisningar avseende bygdeavgifter för 2013 respektive 2014 Sammanställning av redovisningar avseende bygdeavgifter för 2013 respektive 2014 Uppdrag 1.3.3. (Mål 3) i regleringsbrev 2015 för Tillväxtverket Dnr 4.2.7Ä2015-383 Sammanställning av redovisningar från

Läs mer

Plan för utveckling av besöksnäringen

Plan för utveckling av besöksnäringen Plan för utveckling av besöksnäringen 2017 2020 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2017-12-12 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Avdelningschef. 1 (3) Bakgrund och syfte

Läs mer

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB VILDMARKSVÄGEN 2017 Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB På uppdrag av: Destination South Lapland AB Februari 2018 SAMMANFATTNING Totalt gjordes 28 885 passager av fordon på Vildmarksvägen

Läs mer

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 en väg, många möjligheter 2(11) INNEHÅLL 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 2.1 Vision... 4 2.2 Mål... 5 2.3 Strategier... 5 3 Tillväxt ett samspel...

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Friluftsliv och rekreation. Planeringsförutsättningar Kommunomfattande översiktsplan 2016 2015-09-28

Friluftsliv och rekreation. Planeringsförutsättningar Kommunomfattande översiktsplan 2016 2015-09-28 Planeringsförutsättningar Kommunomfattande översiktsplan 2016 2015-09-28 Friluftsliv och rekreation Bengt Åkerlind, bengt.akerlind@solleftea.se Ansvarig tjänsteman Läsanvisning till detta häfte Den slutliga

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

Ansökan om bidrag för Lyckåleden

Ansökan om bidrag för Lyckåleden BILAGA 1 050214 Ansökan om bidrag för Lyckåleden Karlskrona kommun ansöker om bidrag med 345.100 kronor för projekt Lyckåleden enligt beskrivning nedan. Projektets namn: Sökande kommun/er: Karlskrona Organisationsnummer:

Läs mer

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Bilaga 2 Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Definitioner: Turism omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-30 Dnr:SBB2017-272 1 (5) Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Naturturism. Turism i Örebroregionen. En möjlighet till utveckling av Örebroregionen. Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008

Naturturism. Turism i Örebroregionen. En möjlighet till utveckling av Örebroregionen. Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008 Naturturism En möjlighet till utveckling av Örebroregionen Turism i Örebroregionen Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008 Norge + 30 % Finland + 30 % Holland + 34 % Ryssland + 17 % Italien

Läs mer

Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018

Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018 Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018 2 Hjälp oss att underlätta bearbetningen av dina svar Enkäten läses maskinellt. När du besvarar enkäten ber vi dig därför att: Använda bläckpenna

Läs mer

SÖDERSLÄTTSPARTIET. Visioner för turismen

SÖDERSLÄTTSPARTIET. Visioner för turismen SÖDERSLÄTTSPARTIET Visioner för turismen 1 TRE KONKRETA ÅTGÄRDER Centrumplanering Söderslättspaket Smygehuk Småskaligheten i Trelleborgs centrum måste lyftas fram. Vi vill göra Östergatan till en förlängd

Läs mer

SKÄRGÅRDSMILJÖER FÖR ALLA Vision 2020 Framtidsstrategi för Skärgårdsstiftelsen

SKÄRGÅRDSMILJÖER FÖR ALLA Vision 2020 Framtidsstrategi för Skärgårdsstiftelsen SKÄRGÅRDSMILJÖER FÖR ALLA Vision 2020 Framtidsstrategi för Skärgårdsstiftelsen SKÄRGÅRDSMILJÖER FÖR ALLA Vision 2020 Framtidsstrategi för Skärgårdsstiftelsen 1 Sammanfattning Skärgårdsstiftelsens styrelse

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Svärtinge 1:6 med närområde (söder om Svärtinge skola) i Svärtinge

Yttrande över detaljplan för Svärtinge 1:6 med närområde (söder om Svärtinge skola) i Svärtinge Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, Fysisk planering 601 81 Norrköping Norrköping 2013-04-14 fysiskplanering@norrkoping.se Yttrande över detaljplan för Svärtinge 1:6 med närområde (söder om Svärtinge

Läs mer

Vår evenemangsstrategi

Vår evenemangsstrategi Vår evenemangsstrategi Målbild Åre kommun, med Åre i spetsen, ska bibehålla positionen som ett av norra Europas mest attraktiva områden för evenemang. Tillsammans utvecklar vi hållbara evenemang och verkar

Läs mer

Fördjupning Av översiktsplanen för Isabergsområdet i Gislaveds och Gnosjö kommuner. Augusti 2011.

Fördjupning Av översiktsplanen för Isabergsområdet i Gislaveds och Gnosjö kommuner. Augusti 2011. Juni 2012 Samrådsredogörelse Fördjupning Av översiktsplanen för Isabergsområdet i Gislaveds och Gnosjö kommuner. Augusti 2011. Fördjupningen av översiktsplanen för Isabergsområdet har varit utsänd på samråd

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Vilka stöd finns att söka?

Vilka stöd finns att söka? För en levande, smart och hållbar landsbygd Vill du starta eller investera i ett företag på landsbygden? Vill du tillsammans med andra utveckla bygden där du bor? Då kan du söka företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP

AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP Turismen är en viktig näring i stora delar av världen och omfattar flera verksamhetsområden inom besöks- och resenäringen: bo, äta, göra, resa och sälja. Både privatpersoners och

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen:

Antagen av kommunstyrelsen: Strategi för besöksnäringen i Nykvarns kommun Antagen av kommunstyrelsen: 2017-01-31 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Turism och besöksnäring... 2 Sverige som besöksmål... 2 Nykvarn som

Läs mer

Närskogar. skolor, förskolor och vårdinstitutioner friluftsanläggningar och turistattraktioner tätorter, småorter och fritidshusområden

Närskogar. skolor, förskolor och vårdinstitutioner friluftsanläggningar och turistattraktioner tätorter, småorter och fritidshusområden Målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruksåtgärder framtagna i samverkan med skogssektorn inom projektet Dialog om miljöhänsyn. Skogsstyrelsen mars 2014 Närskogar foto: michael ekstrand Genom en aktiv,

Läs mer

7. SJÖFART, HAMNAR, ANLÄGGNINGAR, VERKSAMHETER

7. SJÖFART, HAMNAR, ANLÄGGNINGAR, VERKSAMHETER 7. SJÖFART, HAMNAR, ANLÄGGNINGAR, VERKSAMHETER Svinöra sommaren 2003 Foto: Eva Nyström Vision Piteå skall erbjuda ett bra företagsklimat för små och stora turistentreprenörer. Verksamheter knutna till

Läs mer

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Redovisning av processarbete den 26 februari 2009 Arrangör: Uppsala Läns Bygdegårdsdistrikt Syfte: Processarbetet utgick från frågeställningarna Vad vill vi åstadkomma?

Läs mer

Utflyktsmål i Västerbottens län

Utflyktsmål i Västerbottens län Lättläst om Utflyktsmål i Västerbottens län I Västerbotten finns det mycket att titta på. Här får du tips om några av de mest intressanta platserna i länet. VÄSTERBOTTEN INNEHÅLL Sida Inland/fjäll 3 Skellefteå

Läs mer

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet!

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! SKA SOCIA L KO NSEK VENSA N A LYS Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. mellan SKÖVDE KOMMUN. och HOST BILLINGEHUS I SKÖVDE AB TRIBE HOTEL BILLINGEHUS AB. avseende

AVSIKTSFÖRKLARING. mellan SKÖVDE KOMMUN. och HOST BILLINGEHUS I SKÖVDE AB TRIBE HOTEL BILLINGEHUS AB. avseende AVSIKTSFÖRKLARING mellan SKÖVDE KOMMUN och HOST BILLINGEHUS I SKÖVDE AB TRIBE HOTEL BILLINGEHUS AB avseende SAMARBETE OCH UTVECKLING AV BILLINGEN OCH BILLINGEHUS daterat [**] APRIL 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Cykelvägars linjeföring och gestaltning

Cykelvägars linjeföring och gestaltning Per Kågeson Nature Associates 2008-05-31 Cykelvägars linjeföring och gestaltning Bakgrund Vägtrafiken består egentligen av fem olika transportslag: Personbilar, samt lätta bussar och lastbilar Tunga bussar

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

1(7) VISION ÖREGRUND 2015

1(7) VISION ÖREGRUND 2015 1(7) VISION ÖREGRUND 2015 BAKGRUND Öregrund fick sitt privilegiebrev 1491 av Sveriges rikes råd i Uppsala. Skälet till att staden grundades var att Östhammarsborna ville flytta sin stad som var på väg

Läs mer

Idrott och friluftsliv i Västerås

Idrott och friluftsliv i Västerås Idrott och friluftsliv i Västerås Västeråsmoderaternas program för idrott och friluftsliv 2014-2018 1 Inledning Föreningslivet och idrottsrörelsen engagerar tusentals västeråsare. Föreningslivet har stor

Läs mer