Utflyktsmål i Västerbottens län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utflyktsmål i Västerbottens län"

Transkript

1 Lättläst om Utflyktsmål i Västerbottens län I Västerbotten finns det mycket att titta på. Här får du tips om några av de mest intressanta platserna i länet.

2 VÄSTERBOTTEN INNEHÅLL Sida Inland/fjäll 3 Skellefteå 4 Umeå 5 Evenemang 6 Ordlista 6 Turistbyråer 7 2

3 Inland/fjäll Siffrorna visar på kartan var platserna finns. Du kan få mer information om platserna på turistbyråerna. Platser med * är undersökta när det gäller tillgängligheten. På under rubriken Funktionshinder, finns en beskrivning av hur tillgänglig platsen är 1 Trappstegsforsen Här finns ett vattenfall format som en trappa där vatten från Kultsjön forsar ner. Telefonnummer: Ricklundgården * Här finns ett kulturcentrum och konstmuseum med mycket intressant svensk modern konst. Telefonnummer: Fatmomakke * 7 Gausjosjöns sameviste I Strimasund börjar en två kilometer lång vandringsled. Vandringsleden går fram till Gausjosjöns sameviste. Telefonnummer: Mårdseleforsens naturreservat Rastplats med forsar, spännande natur med jättegrytor och urskog. En jättegryta är ett hål i ett berg, som kommit till genom att vatten strömmat och fått en sten att rulla under lång tid. En urskog är en skog som människor aldrig huggit eller odlat i. Telefonnummer: Djurpark * Sveriges nordligaste djurpark med de flesta djur som finns i norra Sverige. Här finns ett stort Lekland för barn. Telefonnummer: Gammplatsen Platsen där staden Lycksele kom till. Här finns skogsmuseum, sameviste och naturreservat. Telefonnummer: Björnlandets Nationalpark Fatmomakke är en plats där samerna och de som flyttat dit samlades för att gå i kyrkan eller handla. Platsen är från 1700-talet. Telefonnummer: Fjällbotaniska trädgården Här kan du titta på 400 olika växter och se hur de växer i fjällen. Telefonnummer: Vindelfjällens naturreservat Europas största naturreservat med flera fjälltoppar som är högre än 1600 meter. Här finns vandringsleder, till exempel Kungsleden som går mellan Hemavan och Ammarnäs. Telefonnummer: Atoklimpen Samernas heliga fjäll med en offerplats, som är en plats där man gav saker eller djur till gudarna. Telefonnummer: Stor nationalpark med en mycket fin urskog och många vilda djur. En urskog är en skog som människor aldrig huggit eller odlat i. Telefonnummer: Torvsjö kvarnar Kulturum och skogsmuseum om byns historia, skogsbruket och vad naturen används till. Telefonnummer: Jakt- och fiskmuseum * Museum med gamla jaktvapen, fiskeredskap och redskap för att fånga djur. Här finns också ett Naturum. Telefonnummer: Boplatslämningar Plats med boplatser från stenåldern. Här bodde människor för mer än 5 tusen år sedan. På platsen finns fångstgropar och högar med skärvor från stenåldern. Telefonnummer: Inlandsbanemuseum Museum om Inlandsbanans historia under 100 år. Inlandsbanan är en järnväg som går från Mora till Gällivare på sommaren. Telefonnummer: Potatisbacken Här har människor odlat potatis på ett ovanligt sätt sedan 1800-talet. Telefonnummer: Vindelfjällens naturreservat Europas största naturreservat. med flera fjälltoppar högre än 1600 meter. Här finns Naturum och stugor att övernatta i. Här finns vandringsleder, till exempel Kungsleden som går mellan Ammarnäs och Hemavan. Telefonnummer:

4 Skellefteå Siffrorna visar på kartan var platserna finns. Du kan få mer information om platserna på turistbyråerna. Platser med * är undersökta när det gäller tillgängligheten. På under rubriken Funktionshinder, finns en beskrivning av hur tillgänglig platsen är 4 9 Linbana Här kan du åka i världens längsta linbana. Linbanan är 13 kilometer lång och går mellan Örträsk och Mensträsk. Telefonnummer: Gruv- och mineralmuseum * I Gruv- och mineralmuseet får du veta mycket om guldets historia, till exempel om guldgruvorna. Telefonnummer: Vildmarksgruvan En av de platser i världen där det finns mest mineral i marken. Mineral är olika slags sten. Här finns en minigruva och en utställning. Telefonnummer: Bonnstan Skellefteå kyrkstad som kom till på 1600-talet. Telefonnummer: Båtmuseum Museum och sommarcafé vid Skellefteälven. Här finns en av Sveriges största samling av båtar som har använts till att frakta varor i. Telefonnummer: Nordanå Kulturcentrum med museum och teater. Här finns konsthall och en lokal som visar slöjd, som människor har gjort själva i bland annat trä och tyg. Telefonnummer: Forum Museum Rönnskär Här kan du lära dig om smältverkets historia. Smältverket har gjort mer än 46 tusen guldtackor. Telefonnummer: Naturreservat Bjuröklubb Ett område med sällsynta växter och kulturhistoriska lämningar. Telefonnummer: Ostens Hus Här kan du lära dig allt om Västerbottensosten, både ostens historia och om nutiden. Telefonnummer: Svansele vildmarkscenter Utställning med mer än 600 uppstoppade djur Utställningen visar hur djuren lever i naturen och hur man jagade och fiskade förr i tiden. Telefonnummer: Ostens lager i Ånäset Platsen där Västerbottensosten lagras i 12 månader. På Ostens Lager kan besökarna se hur osten kommer till mejeriet och hur den får ligga där för att bli färdig. Här finns också en utställning om mejeriet förr och nu. Telefonnummer:

5 Umeå Siffrorna visar på kartan var platserna finns. Du kan få mer information om platserna på turistbyråerna. Platser med * är undersökta när det gäller tillgängligheten. På under rubriken Funktionshinder, finns en beskrivning av hur tillgänglig platsen är 18 Bygdeå kyrka Kyrka från 1400-talet där det finns skulpturer från medeltiden. Telefonnummer: Ratan Ratan är en gammal hamnplats. Här krigade Sverige och Ryssland år Det finns utställningar om kriget, sjöfart och om landhöjning. I hamnen finns en gammal mätare för landhöjning kvar. Telefonnummer: Hällristningar Här finns Sveriges nordligaste hällristningar. Hällristningar är bilder som är inhuggna i berg och klippor. De här hällristningarna är mellan 4 tusen och 5 tusen år gamla. 21 Stornorrfors kraftstation Ett av Europas största vattenkraftverk Ett vattenkraftverk ligger vid stora forsar. Vattnet samlas upp och får forsa ner med stor kraft. Då skapas elektricitet, som sedan förs vidare. Vattenkraftverket byggdes mellan år 1953 och Umeå energicentrum * Klabböle kraftverk med gamla verktyg som drevs med vattenkraft, till exempel en såg och en kvarn. Ett vattenkraftverk ger elektricitet, som sedan förs vidare. Här finns en utställning om energi. Telefonnummer: Arboretum Norr Skogsträdgård med träd och buskar från hela världen. 24 Glashytta I glashyttan gör man glas på samma sätt och med samma verktyg som förr i tiden. Telefonnummer: Umedalens Skulpturpark Park med modern konst och skulpturer av konstnärer från hela världen. Telefonnummer: Gammlia Ett museum med hus och byggnader som visar hur livet var förr i tiden. Telefonnummer: Norrbyskär En grupp med öar där många människor arbetade på sågverk förr i tiden. På ett sågverk sågar man upp timmer till plank och brädor. Här finns ett museum om sågverkens historia. Telefonnummer: Olofsfors bruk * Järnbruk från år 1762 med många gamla byggnader. På ett järnbruk gjorde man saker av järn och stål. Här finns till exempel masugn, smedja och herrgård. Telefonnummer: Tallbergsbroarna Tre järnvägsbroar från olika tider. Broarna finns 40 meter över Öreälven. Telefonnummer: Balberget Naturreservat med naturstig och stig som visar mineraler. 31 Vindelforsarnas naturreservat Här finns många grillplatser och skärmar som skyddar mot vinden. Här finns Naturum med information om älvens natur, kultur och friluftsliv. 44 Älgens hus Här kan du klappa levande älgar. och få veta allt om hur älgar lever. Du kan köpa älgost som görs på Älgens hus. Telefonnummer:

6 Evenemang Det här och mycket annat händer varje år i Västerbotten. Turistbyrårerna kan ge mer information om evenemangen och berättar om fler evenemang. Maj Brännbollscupen i Umeå. Brännbollstävling och annat roligt att göra. Juni Midsommarfirande i Fatmomakke. Festligheter med visning av kyrkstaden, gudstjänst, sång och andaktsafton, dans med mera. Stadsfesten i Skellefteå. Fest med artister, tivoli och marknad. Juli Burträsksvängen Folkmusikfestival med spelmansstämma och sommarmarknad i Burträsk. Brukets dag i Olofsfors bruk. Visningar, grilltält, besök i konstnärers ateljéer, kafé, butik, musik och barnen kan lära sig att i smida i järn och metall. Åsele marknad. Norrlands största folkfest och en av landets största marknader. Över 4 tusen ställer ut på marknaden och 150 tusen personer besöker den. Gränshandelsmarknad i Tärnaby. En marknad som har funnits länge där människor från Norge och Sverige handlar med varandra. Visfestival på Holmön. Har ordnats sedan Här uppträder både välkända artister och människor som inte är så kända för en stor publik. Augusti Nationalälvens dag i Vindeln. Festligheter för hela familjen med utställningar, försäljning, mycket att göra för barnen och sådant som du kan prova på, slöjd och loppis. Vinnaren i Årets Vindelälvare väljs. Pärfestival i Ammarnäs. Fest för att fira nyupptagen mandelpotatis med underhållning, dans, servering av mandelpotatis och helstekt ren. September Lycksele höstmarknad. Redan på 1600-talet ordnades de första marknaderna där samer och köpmän handlade med varandra. Sedan dess har det alltid varit marknad här. Mikaelimarknad i Vilhelmina. Höstmarknad med mycket att göra och underhållning. Ordlista Kyrkstad En kyrkstad är stall för hästar och många stugor. Där bodde människor över helgen eftersom de måste resa långt till kyrkan. Naturreservat Ett naturreservat är ett område med särskilt intressanta växter, djur eller annat och som är skyddat och inte får ändras. Här finns en naturstig. Naturum Ett hus med information om naturen i Västerbotten. Sameviste Ett sameviste är en plats, där samer bor ibland och sköter sina renar. 6

7 Turistbyråer Telefonnummer och adresser till turistbyråer i Västerbotten. Turistbyråer med * är undersökta när det gäller tillgängligheten. På under rubriken Funktionshinder, finns en beskrivning av hur tillgänglig turistbyrån är Ammarnäs Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Ammarnäs Webbsida: Byske Havsbad Turistinformation Telefonnummer: Adress: Bäckgatan 40, Byske Webbsida: Dorotea Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Storgatan 46, Dorotea Webbsida: Entré Lappland, Storumans Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Järnvägsgatan 13, Storuman Webbsida: Lycksele Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Bångvägen Lycksele Webbsida: Malå Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Storgatan Malå Webbsida: Norsjö Turistbyrå * Telefonnummer: Adress: Nygatan 32, Norsjö Webbsida: Skellefteå Turistbyrå * Telefonnummer: Adress: Trädgårdsgatan 7, Skellefteå Webbsida: Hemavan Tärnaby Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Västra Strandvägen 1, Tärnaby Webbsida: Umeå Turistbyrå och Regionturistbyrå * Turistbyrå för Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln och Vännäs Adress: Renmarkstorget 15, Umeå Webbsida: Vilhelmina Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Storgatan 9, Vilhelmina Webbsida: Vindelälvens Turistbyrå * Telefonnummer: Adress: Stationsgatan 19, Sorsele Webbsida: Åsele Turistbyrå Telefonnummer: Adress: Centralgatan 35, Åsele Webbsida: 7

8 Tillgänglighet VästerbottensTurism har undersökt tillgängligheten på flera besöksmål. Dessa besöksmål är markerade med * i broschyren. På finns en beskrivning av hur tillgänglig platsen är Leta under fliken Funktionshinder. VästerbottensTurism är en del av Region Västerbotten. i samarbete med Centrum för lättläst 2007:057

NORRA STOR-STOCKHOLM UTFLYKTER!

NORRA STOR-STOCKHOLM UTFLYKTER! NORRA STOR-STOCKHOLM UTFLYKTER! En utflykt är ett litet äventyr En utflykt kan betyda så mycket. Nya erfarenheter, ny kunskap och en trevlig stund tillsammans med andra människor. En utflykt behöver inte

Läs mer

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len 2006 Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen Ån-Naturen-Människorna-Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

5*14 5*-- 65'-:,5&3 0$) ",5*7*5&5&3 )`.5",3"'5 63 /"563&/

5*14 5*-- 65'-:,5&3 0$) ,5*7*5&5&3 )`.5,3'5 63 /563&/ TECKENFÖRKLARING Besöksområde Besökspunkt Naturreservat Vattendrag Naturreservat Bad Vandring Vildmarksområde Träd Fiskevatten Vandringsled Vandringsstig Stig Geologi Friluftsområden Anpassat för funktionshindrade

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förslag till handikapprörelsen på lättläst svenska

Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förslag till handikapprörelsen på lättläst svenska Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter r personer med funktionsnedsättning Förslag till handikapprörelsen på lättläst svenska 1 Så här kan ni använda FN:s konvention om rättigheter r personer

Läs mer

Vad har vi för nytta av skogen?

Vad har vi för nytta av skogen? Vad har vi för nytta av skogen? Skogen är bra på många sätt. Det gäller både vår svenska skog och tropikskogen. Våra förfäder levde nära naturen. De fick ved, virke, lövfoder och en massa annat från skogen.

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Nyckeln till Norrlands lås. del 1 Megasystemet de gyllene åren

Nyckeln till Norrlands lås. del 1 Megasystemet de gyllene åren Nyckeln till Norrlands lås del 1 Megasystemet de gyllene åren Bra att veta innan man börjar arbeta med Nyckeln till Norrlands lås Introduktion Här presenteras några av de förutsättningar som skapade den

Läs mer

DET ÄR HÄR VI BOR! TIOTUSEN ÅR I HANINGE.

DET ÄR HÄR VI BOR! TIOTUSEN ÅR I HANINGE. DET ÄR HÄR VI BOR! TIOTUSEN ÅR I HANINGE. 2 Tryckår: 2013 Tryckeri: TMG Tabergs Det är här vi bor! Tiotusen år i Haninge. Du som bor i Haninge lever där människor levt i nästan tiotusen år. Här finns gravar

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att man kan

Läs mer

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2008

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2008 Mellan is och järn JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2008 Tänk dig ett land täckt av is där inget kunde växa eller leva. Det var ogästvänligt till och med för mammutarna, men klimatet förändrades sakta; det blev

Läs mer

INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN

INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN Många besöksmål i kommunen Carina tipsar om grön friskvård Vidsel Test Range och Rymdbolaget Förening som trivs på höga höjder NR 2 / 2008 INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN KRÖNIKAN Älvsbyn RadioAktivast

Läs mer

en blomstrande kommun

en blomstrande kommun en blomstrande kommun Skulpturutställningen Konst på Hög I Kumla har du nära till allt och här finns lite av varje. Vad sägs om att utforska en konstig hög med en historia om ett oljeäventyr, marschera

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån?

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån? Framtidens Energi Var kommer den komma ifrån? Innehåll Inledning:... 2 Energi... 3 Elektricitet... 4 Vindkraft... 5 Historik... 5 Funktion och delar:... 6 Byggnad, plats och kostnad:... 7 Hur bygger man

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Urgammal regnskog. En lång historia. Den biologiska mångfalden. Var finns regnskogen?

Urgammal regnskog. En lång historia. Den biologiska mångfalden. Var finns regnskogen? Urgammal regnskog I de tropiska regnskogarna finns många växter och djur. Men under årens lopp har en tredjedel av regnskogen gått förlorad och avskogningen fortsätter på många håll i tropikerna. Mer än

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 LYCK SLANTEN Tema: Hållbar utveckling Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING Läs

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Välkommen till 20 nordiska naturområden TIPS FRÅN NORDISKA MINISTERRÅDET

Välkommen till 20 nordiska naturområden TIPS FRÅN NORDISKA MINISTERRÅDET Välkommen till 20 nordiska naturområden TIPS FRÅN NORDISKA MINISTERRÅDET 2 I Norden finns tusentals skyddade områden i form av nationalparker och naturreservat. De har skyddats för att värna om områdenas

Läs mer

Strategiskt kulturarvsprogram. Västernorrland. 2012 2015.

Strategiskt kulturarvsprogram. Västernorrland. 2012 2015. Strategiskt kulturarvsprogram för Västernorrland. 2012 2015. 1 2 Vik upp fliken och läs innehållsförteckningen. 3 Välkommen. 7 Vi är alla en del av kulturarvet. 12 1. En kulturarvsvision för Västernorrland.

Läs mer