Umeå UPPLEV, UPPTÄCK, UMGÅS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Umeå UPPLEV, UPPTÄCK, UMGÅS"

Transkript

1 Umeå UPPLEV, UPPTÄCK, UMGÅS

2

3 Stor, stark och stilbildande Umeå är en stad att leva, trivas och roa sig i. En stad som utvecklas, förändras och sjuder av framtidstro under björkarnas vajande kronor och vid älvens ständiga lopp. Umeå är norra Sveriges folkrikaste kommun och en av Sveriges största universitetsstäder. Varje år kommer tiotusentals studenter hit för att utbilda sig. Det ger en speciell särprägel, en känsla av framtid och tillförsikt. Även Umeås innovativa företag inom bio medicin, energi och IT är bidragande faktorer till att staden känns ung och nytänkande. Universitetet, det mångfaldiga näringslivet och Norrlands Universitets sjukhus är några orsaker till att människor flyttar in, trivs och stannar kvar i Umeå. Det dynamiska kulturlivet sätter regionen på kartan, inte bara i Sverige, utan också på en internationell arena. Umeå är utnämd till Europas Kulturhuvudstad Det är enkelt att ta sig hit med flyg, tåg, färja och buss. Flera olika flygbolag trafikerar Alviks flygplats som ligger cirka tio minuters bilväg från centrum. Det tar mindre än en timme att flyga från Stockholm till Umeå. FOLKMÄNGD: AREAL: 2317 KM 2 MEDELÅLDER: 37,5 MEDELTEMPERATUR JAN FEB: -5,3 MEDELTEMPERATUR JUN AUG: +14 CYKELVÄGAR: 180 KM MOTIONSSPÅR: 160 KM OSLO UMEÅ STOCKHOLM HELSINGFORS

4 FRÅN PROFILTEATERNS FÖRESTÄLLNING»VARFÖR ÄR DET SÅ ONT OM Q«Kultur från rock till revy Umeås musikscen erbjuder allt från intima vis- och jazzaftnar till större konserter. Lokala band blandas med internationella artister, inte minst under de många musik festivaler som anordnas under året. Jazzfestivalen i oktober är en av Europas äldsta festivaler som bjuder på musik av världsklass och är internationellt erkänd. Umeå Open är landets största inomhusfestival med pop, rock och klubbmusik och den pågår under några intensiva dagar i april. Sveriges nordligast belägna opera, Norr landsoperan, är känd för sin djärvhet och för sina tolkningar av traditionella kompositioner. Symfoni orkestern vid Norrlands- Operan huserar i samma lokaler. Teaterutbudet i Umeå är variationsrikt. Allt från Shake speare till revy finns att se under årets gång. Lokala teater grupper och hitresta ensembler ger före ställningar på Umeås scener. MYLLRANDE UTELIV MED MERSMAK Umeå är en restaurangtät stad som ständigt förändras och utvecklas med nya restauranger, barer, uteserveringar och pubar. Här finns allt från à la carte till mysiga caféer.

5 DET RÖR SIG I CENTRUM Det händer också en del på stadens gator och torg. När hösten är som mörkast lyser stadens centrum upp i en höstljusfestival, med spännande ljusinstallationer. Under vintern pryder snöskulpturer Rådhusesplanaden och i slutet av maj bjuder Kulturnatta på dans, teater och musik. Under årets gång arrangeras också ett flertal mässor. Stora Nolia i augusti vartannat år är störst och lockar människor från hela landet. 28-timmarsstaden Umeå kallas i konferenssammanhang för 28-timmars staden. Här finns allt inom promenadavstånd, vilket gör att man hinner med så mycket mer än bara själva konferensen utan att behöva stressa. Här finns hotellbäddar i centrum och moderna, välutrustade konferenslokaler som rymmer upp till personer. Umeå Folkets Hus och Nolia är Umeås största konferensarrangörer men även Aula Nordica kan ta emot större sällskap. Förutsättningarna för ett lyckat arrangemang är med andra ord de allra bästa.

6 Gammlia brödbak, samer och betande får Nybakat bröd, slaget hö och får som betar i hagarna. Så ser sommaren ut på Gammlia. Här finns hus från slutet av 1800-talet och personalen visar och berättar gärna om hur livet kunde te sig på gårdarna i Västerbotten för 100 år sedan. Barnen kan också följa med på tidsresor där de får uppleva livet förr i tiden. Vid Gammlia finns även Fiske- och Sjöfartsmuseet som hålls öppet under sommarmånaderna. Där kan man studera det västerbottniska kustjordbruket och dess historia. Länets mångtusenåriga historia, med samernas renskötsel och nybyggarnas liv, skildras i Västerbottens Museum. Där finns även Svenska Skidmuseet som visar allt från världens äldsta skida till mer moderna varianter. TOUT DOIT DISPARAITRE! BILD OCH BILDKONST ETT STENKAST FRÅN CENTRUM Bildmuseets utställningar är ofta egenproducerade. Under de senaste åren har museet etablerat sig som ett av landets allra främsta museer för bild och bildkonst. Året runt visas modern konst i form av fotografi, måleri, scenografi och andra visuella uttryck i museets moderna utställningssalar. Bildmuséet, som drivs av Umeå universitet, ligger vid Umeälven, ett stenkast från centrum.

7 KONSTHANTVERK I ROFYLLD MILJÖ I Olofsfors finns lokala konstnärer och konsthantverkare samlade i sina ateljéer och studios. För barnen finns prova-på-dagar i järnsmide. Men bara att vistas i miljön är som en lisa för själen. BANDFAT AV MATTIAS BAUDIN, SMED VID OLOFSFORS BRUK Utflykter bland herrgårdar och sågverk Olofsfors bruk är en av de bäst bevarade järnbruksmiljöerna i Sverige. Herrgården, arbetarbostäderna och masugnen ligger kvar i det natursköna brukssamhället. Historien genomsyrar bruket och nutiden gör sig påmind eftersom många konstnärer och konsthantverkare verkar i de gamla husen. Även Norrbyskär är en del av industrisamhällets historia. Vid sekelskiftet fanns Europas största ång sågverk här. På ön finns Norrbyskärs museum där den historieintresserade kan lära sig mer om sågverkstiden i området. För den som vill ha en utmaning finns en äventyrsbana som passar både stora och små. För utforskning av om givningarna på egen hand kan du hyra en cykel eller paddla kanot! Alternativt kan du ta dig runt ön längs fina promenad stråk. Den som önskar kan följa med på en guidad tur. I herr gården, som under sågverkstiden var bostad för förvaltaren, ligger numera Hotell Norrbyskär. Hotellet erbjuder boende, mat, pub och konferensmöjligheter. TIDSRESA I MINIFORMAT På Lilla Norrbyskär har 1920-talets ömiljö återskapats i skala 1:3. Här kan barnen leka och lära sig mer om hur det var att leva på den tiden.

8 SKAPARKRAFT I GLASHYTTAN På Glödheta glashytta i Röbäck finns möjlighet att se glasblåsare i arbete och handla såväl bruks- som konstglas. LOUISE BOURGEOISE, EYE BENCHES II, Konst och kraft längs Umeleden I Umeå är det vid älven invånarna har picknick, prome ne rar och njuter av årstidernas växlingar. Umeleden, med sina fina utflyktsmål och sevärdheter, följer älven. Pris belönta Umedalen Skulptur rymmer ett trettiotal skulpturer av kända konstnärer från hela världen. Eftersom skulpturerna är placerade utomhus är parken alltid tillgänglig. Under sommaren får barn och vuxna lära sig mer om energiproduktionen genom tiderna genom att göra experiment med el och magnetism på Umeå Energi centrum som är uppbyggt kring Klabböle, Umeås första kraftstation. AUDIENS HOS SKOGENS KONUNG Att komma nära intill och kanske klappa en älg är för många en oförglömlig upplevelse. Det är vad Älgens hus i Bjurholm erbjuder tusentals besökare varje år. Både barn och vuxna fascineras av djuren och ges tillfälle att lära sig mer om dem i museet. Där finns också uppstoppade djur och mycket annat som har med älgens liv att göra. I restaurangen serveras mat med vilda undertoner. Och den som vill kan handla älgost, en delikatess gjort på älgmjölk.

9 Med kurs på Holmön Det tar fyrtio minuter att ta sig ut till skärgårdsreser vatet Holmön med färja från Norrfjärden. Där väntar en fågel rik ö med säregen natur, formad av inlandsisarna och det utsatta läget i havet. Holmöarna hör dessutom till en av Sveriges soligaste platser enligt SMHI, sett till antalet soltimmar. Även om ön lever upp under sommar måna derna, är det en plats där människor lever året om. Visfestivalen på Holmön ger öbor och besökare musik av såväl lokala förmågor som kända artister. Sveriges minsta jazzfestival, Sea Jazz på Holmön, ger en blandad variation av artister under några sommardagar. Holmöns båtmuseum berättar om öns historia i en gedigen miljö, där fiskarens, sälfångarens och småbru karens redskap finns bevarade. Här anordnas även folkmusikkvällar, tillfälliga utställningar och kurser i hantverk. SOL, VIND OCH VATTEN Med Holmöslupen tar du dig längre ut i havsbandet och till Stora Fjäderägg. Här är det vyerna, den karga naturen och havet som är själva upplevelsen. I öns gamla fyrvaktarbostäder finns övernattningsmöjligheter.

10 Upplevelser i vild natur Havet, skogarna och älvarna ger utrymme för alla slags aktiviteter. På sommaren lockar havet med strandliv och båtutflykter. I nationalälven Vindelälven anordnas forsränningsturer och i åarna går det utmärkt att paddla kanot. För den fiskeintresserade finns bra vatten med bland annat lax, öring, harr och abborre. Skogen upplevs på hästryggen eller längs med någon av de fina vandringslederna. Här finns många golfbanor i natursköna områden och det går att spela långt in i den ljusa sommarnatten. När vintern kommer till Umeå är det en upplevelse i sig. Mörk höst blir ofta ljus, vit vinter över en natt. Ett populärt vinternöje är pimpelfiske ute på havs isarna eller på Nydalasjön. Året runt är Umeå en stad med många skepnader. En plats där människor har utrymme att leva, lära, och arbeta. En stad där himmel möter älv, skog och hav. BLI UTSKÄLLD PÅ VÄGEN Att ge sig ut på en slädhundsfärd och uppleva skogens stillhet och tystnad är ett riktigt äventyr. Den som vill kan prova på att köra själv, eller åka med och njuta av fartens tjusning med något av de många aktivitetsföretagen. I Umeåregionen finns många mil upplysta skidspår och fina skoterleder.

11 EN OAS I CENTRUM Nydala fritidsområde ligger i centrala Umeå, vid Nydalasjöns strand. Här finns motionsspår, tennisbanor och gräsplaner för den aktive och insjöbad, bastuflottar och äventyrsbad för badsugna besökare. Fina stugor och husvagnsplatser finns på First Camp, Umeås stora campingplats. Hemmanet, en stenkast bort, är en oas för barnfamiljen med djurfarm och café.

12 GAMMLIA Umeå Turistbyrå Renmarkstorget Umeå Tel FOTO: JOHAN GUNSÉUS, MASOUD EMADÉN, EMMA SVENSSON, MALIN ARNESSON, CALLE BREDBERG, TORE HÄGGSTRÖM/NORRLANDIA, JUAN PUENTE, OLOFSFORS BRUK, DANIEL OLAUSSON, STEFAN ANDERSSON, KENNETH SANDELIN, ULF HOLMGREN, ANDREAS ROTHSTEIN TEXT: TANJA SALMINEN PRODUKTION: PLAKAT, PONDUS KOMMUNIKATION TRYCK: ORIGINAL 2011

nyistan2012 Staden mellan broarna En tidning för alla nya umebor Aktuellt Gränsöverskridande kulturhus tar plats vid älven

nyistan2012 Staden mellan broarna En tidning för alla nya umebor Aktuellt Gränsöverskridande kulturhus tar plats vid älven nyistan0 En tidning för alla nya umebor Staden mellan broarna Ny park för unga och aktiva Aktuellt Gränsöverskridande kulturhus tar plats vid älven Framtid Umeå Europas kulturhuvudstad år 0 Upptäck Umeå

Läs mer

Utflyktsmål i Västerbottens län

Utflyktsmål i Västerbottens län Lättläst om Utflyktsmål i Västerbottens län I Västerbotten finns det mycket att titta på. Här får du tips om några av de mest intressanta platserna i länet. VÄSTERBOTTEN INNEHÅLL Sida Inland/fjäll 3 Skellefteå

Läs mer

nyistan2014 En tidning för alla nya umebor Upptäck Umeå Massor av kulturoch fritidsaktiviteter Aktuellt Stadsbiblioteket öppnar i Väven

nyistan2014 En tidning för alla nya umebor Upptäck Umeå Massor av kulturoch fritidsaktiviteter Aktuellt Stadsbiblioteket öppnar i Väven nyistan0 En tidning för alla nya umebor Upptäck Umeå Massor av kulturoch fritidsaktiviteter Aktuellt Stadsbiblioteket öppnar i Väven Kultursatsning Nya museum sätter Umeå på kartan Foto: Umeå kommun Välkommen

Läs mer

i stan En tidning för alla nya umebor

i stan En tidning för alla nya umebor NY i stan En tidning för alla nya umebor Gör dina ärenden till kommunen via webben Välkommen till Umeå björkarnas stad! Foto: Lars-Göran Norlin I slutet av 2007 utsågs Umeå till Sveriges IT-kommun och

Läs mer

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen!

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen! Hela denna bilaga är en annons från Provisa Sverige AB Din bästa sommarguide! Semestertips 2015 101 ROLIGA RESMÅL för hela familjen! Pilutta dig! 2015 är Astrid Lindgrens år CAMPING FÖR ALLA Cykelsemester

Läs mer

Uppländska UPPLEVELSER. med guldkant för grupper. Uppsala Mälaren Vallonbruken Roslagen Nedre Dalälven

Uppländska UPPLEVELSER. med guldkant för grupper. Uppsala Mälaren Vallonbruken Roslagen Nedre Dalälven Uppländska UPPLEVELSER med guldkant för grupper 2012 Uppsala Mälaren Vallonbruken Roslagen Nedre Dalälven Uppländska upplevelser Som relativt nyinflyttad och utan uppländska rötter slås man av vårt läns

Läs mer

nyistan En tidning för alla nya sundsvallsbor

nyistan En tidning för alla nya sundsvallsbor nyistan 0 0 En tidning för alla nya sundsvallsbor Välkommen till Sundsvall Läser du detta är du antagligen nyinflyttad till Sundsvall och då vill jag hälsa dig väldigt mycket välkommen hit. Du kanske bor

Läs mer

Mötesplats TROLLHÄTTAN-VÄNERSBORG. Boka ditt möte hos oss!

Mötesplats TROLLHÄTTAN-VÄNERSBORG. Boka ditt möte hos oss! Mötesplats TROLLHÄTTAN-VÄNERSBORG Boka ditt möte hos oss! Dubbel kraft! Kraft och energi är två starka kännetecken för destination Trollhättan-Vänersborg. Dels genom våra kända storföretag och kreativa

Läs mer

WWW.GLASRIKET.SE 2014

WWW.GLASRIKET.SE 2014 WWW.GLASRIKET.SE 2014 Ludvig Löfgren, Glaskonstnär Javisst finns Glasriket kvar! Det är svaret på frågan vi har fått ganska ofta sedan hösten 2012, då Orrefors Kosta Boda tog beslutet att sluta producera

Läs mer

NYinflyttad. En tidning för alla nya Uddevallabor

NYinflyttad. En tidning för alla nya Uddevallabor 2013 NYinflyttad En tidning för alla nya Uddevallabor Välkommen till Uddevalla Liv, lust och läge i hjärtat av Bohuslän! Du som har flyttat hit till Uddevalla kommun hälsas varmt välkommen! Liv, lust och

Läs mer

Välkommen HAPARANDA-TORNIO

Välkommen HAPARANDA-TORNIO Välkommen HAPARANDA-TORNIO COPENHAGEN MOSCOW RIGA ST.PETERSBURG TALLINN STOCKHOLM OSLO HELSINKI ARKHANGELSK HAPARANDATORNIO MURMANSK Haparanda-Tornio är en snabbt växande region i norra Sverige och norra

Läs mer

Hälsingland. Tid tillsammans. www.halsingland.se

Hälsingland. Tid tillsammans. www.halsingland.se Hälsingland Tid tillsammans www.halsingland.se Hälsingland - en alldeles särskild del av världen Havet, sjöarna och älvarna, de blånande bergen, det blommande linet... För många människor är detta bilden

Läs mer

alandrunt.ax Sommar 2015 Tjärdo8 och fest på ÅLANDS SJÖDAGAR Norra Europas största VIKINGAMARKNAD Underbar höst med SKÖRDEFESTEN

alandrunt.ax Sommar 2015 Tjärdo8 och fest på ÅLANDS SJÖDAGAR Norra Europas största VIKINGAMARKNAD Underbar höst med SKÖRDEFESTEN Å LAND RUNT Sommar 2015 Sommar på Åland. Här finns något för alla åldrar och för alla sinnesstämningar. Åland erbjuder lugn och ro, fest och nöje, kultur, natur, sport och mycket mer. Tjärdo8 och fest

Läs mer

Långviks. brygga. Bjurmans cykeluthyrning. Brygga för turbåtar och gods. Naturstig (utmärkt med gula band, kartan visar ungefärlig sträckning)

Långviks. brygga. Bjurmans cykeluthyrning. Brygga för turbåtar och gods. Naturstig (utmärkt med gula band, kartan visar ungefärlig sträckning) w N S Stora Möja är 5,7 km lång och 3,7 km bred. 500 m 1 km e Dragedets Vandrarhemmet Möja gästhem Coop Långviks FRÅN MÖJA TILL ÖJA! CYKLA OCH VANDRA I SKÄRGÅRDEN Vi besöker Möja Möja ligger längst ut

Läs mer

Möten i staden vid foten av fjället

Möten i staden vid foten av fjället Möten i staden vid foten av fjället Östersund är staden vid foten av fjällen, en utmärkt konferensstad med naturen runt hörnet. Styrkan i Östersund som mötesort ligger i närheten och att vi kan skapa en

Läs mer

ÅRGÅNG 29 2007. med många tips för semestern i Sverige

ÅRGÅNG 29 2007. med många tips för semestern i Sverige ÅRGÅNG 29 2007 med många tips för semestern i Sverige Sommarturist visar vägen Semestertips från hela landet Varsågod! Du håller ett nytt nummer av Sommarturist i din hand. Här får du massor av tips för

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS GOTLAND MEDELTIDA Ö MED HÖG MYSFAKTOR OCH PARTYSTÄMNING

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS GOTLAND MEDELTIDA Ö MED HÖG MYSFAKTOR OCH PARTYSTÄMNING ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Ut och resnr 1 JUNI 2004 Kryssning ett bekvämt och aktivt sätt att upptäcka världen Upptäck Estland! Partystämning, kultur och storstadskänsla

Läs mer

Guide 2013 StockholM. nyhet 2013! abba the museum Shopping i världsklass. timmar det bästa. friluftsliv&

Guide 2013 StockholM. nyhet 2013! abba the museum Shopping i världsklass. timmar det bästa. friluftsliv& Guide 2013 StockholM nyhet 2013! abba the museum Shopping i världsklass 24 timmar det bästa av stockholm storstad friluftsliv& Välkommen till stockholm Upptäck Stockholm en av världens vackraste städer!

Läs mer

Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland

Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland Välkommen till Luleå- en del av Svenska Lappland Luleå är residensstaden med allt du kan tänkas vilja göra och uppleva. Ett spännande kultur-, nöjes- och idrottsliv, innehållsrika gallerior och butiker,

Läs mer

Finspång. 2014 Turistmagasin. Arena Grosvad. Kanottur. natur. Möjligheter till ett aktivt friluftsliv! Sid 6 En roadtrip längs riksväg 51 Sid 24

Finspång. 2014 Turistmagasin. Arena Grosvad. Kanottur. natur. Möjligheter till ett aktivt friluftsliv! Sid 6 En roadtrip längs riksväg 51 Sid 24 Finspång 2014 Turistmagasin Arena Grosvad möjligheternas arena Möjligheter till ett aktivt friluftsliv! Sid 6 En roadtrip längs riksväg 51 Sid 24 Kanottur genom enastående natur Besök Häfla Hammarsmedja

Läs mer

Möten i. konferens möten events. hela denna tidning är en annons från tourism in skåne ab

Möten i. konferens möten events. hela denna tidning är en annons från tourism in skåne ab Möten i konferens möten events hela denna tidning är en annons från tourism in skåne ab Upplev historiska slottsmiljöer BÅSTAD & BJÄREHALVÖN Möten med närhet till hav, golf & natur skane.com Miriam Preis

Läs mer

NYinflyttad. Upptäck Enköping Massor av kultur- och fritidsaktiviteter. Välkommen till Enköping Sveriges närmaste stad. Kulturskolan.

NYinflyttad. Upptäck Enköping Massor av kultur- och fritidsaktiviteter. Välkommen till Enköping Sveriges närmaste stad. Kulturskolan. 2015 NYinflyttad En tidning för alla nya Enköpingsbor Välkommen till Enköping Sveriges närmaste stad Upptäck Enköping Massor av kultur- och fritidsaktiviteter Kulturskolan Här kan unga utvecklas och träffa

Läs mer

Välj bland över 15 olika hotell - få en övernattning och inträde till spa för två personer

Välj bland över 15 olika hotell - få en övernattning och inträde till spa för två personer Spa och en natt Välj bland över 15 olika hotell - få en övernattning och inträde till spa för två personer 2 GRAttis - nu väntar en underbar upplevelse Den Smartbox som du nu har fått i present ger dig

Läs mer

Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer

Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer Minisemester Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer 2 GRAttis - nu väntar en underbar upplevelse Den Smartbox som du nu har fått i present ger dig rätt att

Läs mer

Entreprenörskap ända ner till lågstadiet sid 16. största. shopping sid 18. Jazzen i Huddinge lockar giganterna. till stadsdel sid 6.

Entreprenörskap ända ner till lågstadiet sid 16. största. shopping sid 18. Jazzen i Huddinge lockar giganterna. till stadsdel sid 6. Stockholms bästa skidåkning sid 8 expansiva Hela denna bilaga är en annons från Huddinge kommun 100 000 invånare under våren sid 2 Victoria Tolstoy: Jazzen i Huddinge lockar giganterna sid 14 Kungens kurva:

Läs mer

UPPTÄCK RAGUNDA 2013

UPPTÄCK RAGUNDA 2013 UPPTÄCK RAGUNDA 2013 1 Innehållsförteckning I vår vackra dalgång ligger Indalsälven som letar sig fram mellan berg & skog på sin färd ner mot Sundsvall och havet. Älven intar många skepnader med ibland

Läs mer

PITEÅP. Piteå är ett varumärke, ägt av 40.500 pitebor som gärna blir fler.

PITEÅP. Piteå är ett varumärke, ägt av 40.500 pitebor som gärna blir fler. PITEÅP P Piteå är ett varumärke, ägt av 40.500 pitebor som gärna blir fler. Producerat av Image reklam & webbyrå i samarbete med Piteå Kommun. Tryck: Luleå Grafiska på Svanenmärkt papper 2 IBLAND ÄR VI

Läs mer

Äventyr och avkoppling på havsresort. Glada Hudik. Summer Week. Ny föreställning om Hudiksvalls historia. Världens vackraste meteoritkrater

Äventyr och avkoppling på havsresort. Glada Hudik. Summer Week. Ny föreställning om Hudiksvalls historia. Världens vackraste meteoritkrater Glada Hudik en plats att upptäcka, uppleva och bära i sitt hjärta! Glada Hudik Summer Week Äventyr och avkoppling på havsresort Ny föreställning om Hudiksvalls historia Världens vackraste meteoritkrater

Läs mer

6 700 öar ännu fler upplevelser

6 700 öar ännu fler upplevelser ÅLAND 6 700 öar ännu fler upplevelser 6 700 öar ännu fler upplevelser Mitt bästa Åland Camilla Gunell et är något magiskt med att åka till ett örike lite som att besöka en annan värld. Havet fungerar som

Läs mer

SUNDSVALL. Norrlands Huvudstad

SUNDSVALL. Norrlands Huvudstad SUNDSVALL Norrlands Huvudstad TURISTBROSCHYR 2010 INNEHÅLL Välkomna till Sundsvall Norrlands Huvudstad Guldkorn Södra Berget Guldkorn Stenstan Guldkorn Himlabadet Guldkorn Birsta Guldkorn Konferens Shopping

Läs mer