Fördjupning Av översiktsplanen för Isabergsområdet i Gislaveds och Gnosjö kommuner. Augusti 2011.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördjupning Av översiktsplanen för Isabergsområdet i Gislaveds och Gnosjö kommuner. Augusti 2011."

Transkript

1 Juni 2012 Samrådsredogörelse Fördjupning Av översiktsplanen för Isabergsområdet i Gislaveds och Gnosjö kommuner. Augusti Fördjupningen av översiktsplanen för Isabergsområdet har varit utsänd på samråd 3 oktober till 19 december Ett samrådsmöte hölls 20 oktober i restaurangen på toppen i Hestra. Ca 80 personer deltog i mötet. Särskilda informationer om planförslaget har varit på Stiftelsen Isabergstoppens styrelsemöte samt på Isaberg Golfklubbs höstmöte där ca 80 personer deltog. Utskick har skett till80 tal olika intressenter. Planförslaget har varit utställt i kommunhusen i Gislaved och Gnosjö, på Hestraviken och Isabergs stugby, biblioteket i Hestra samt på kommunernas hemsidor. Skriftliga yttranden har inkommit från: Räddningstjänsten, Handikappolen i Gnosjö genom Ingvar Lindberg, Hylte kommun, Gunnel Unger, Helen och Stern Josefsson, Vaggeryds kommun, Jönköpings Länstrafik AB, Socialutskottet i Gnosjö kommun, Tekniska nämnden i Gislaveds kommun Kulturnämnden i Gislaveds kommun, L.O Magnusson, Bygg och miljönämnden i Gislaveds kommun Barn och utbildningsnämnden i Gislaveds kommun, Sveaskog, Trafikverket Region Syd, E.ON, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Socialnämnden i Gislaveds kommun, Ingrid Helg, Isaberg Golfklubb, Jönköpings kommun, Naturskyddsföreningen i Gnosjö, Fritidsnämnden i Gislaveds kommun, Vattenfall, Britt Marie Hirsmark, Ulf Gustafsson. Hylte kommun, Socialutskottet i Gnosjö kommun, Jönköpings kommun och kulturnämnden i Gislaveds kommun har inget att erinra mot planförslaget. Under samrådsmötet framkom frågor om : vattenuttaget vid ett ev kraftverk, hur Gislaveds kommun kunnat bevilja bygglov för Skidome vilka utsläpp som kommer att genereras om det kommer turister till området Synpunkter lämnades på att det blir för stor koncentration av bebyggelse i Viks by risken för ökat tryck på Värö naturreservat att det borde finnas möjlighet att bygga ut Hestra tätort upp mot Isabergsmassivet.

2 Allmänt Isaberg Golfklubb ser positivt på att kommunerna har ambitioner att utveckla Isabergsområdet. Barn och utbildningsnämnden Gislaved redogör för det positiva med turismutvecklingen i området både som grund för turismprogrammet på gymnasiet och också som mervärde för kommunens elever som kan uppleva fler intressanta besöksmål. Länsstyrelsen ser positivt på helhetsgreppet över Isabergsområdet som turistområde och konstaterar att området har en stor och intressant potential för landsbygdsutveckling. Socialnämnden Gislaved vill framhålla vikten av att man i utvecklingen av området håller fast vid och utvecklar kostnadsfria och aktiviteter som har låga kostnader för alla. Nämnden saknar dock ett tillgänglighetsperspektiv i planen. Alla yttranden pekar på att det är positivt att ett helhetsgrepp tas när det gäller Isabergsområdet. De flesta som yttrar sig ser också positivt på fokuseringen som turistområde. Tillgänglighetsperspektivet ska alltid finnas med i planering och genomförande av olika åtgärder. Strategi om tillgänglighet skrivs in i planen. Områdets avgränsning L.O Magnusson vill se en beskrivning av hur de angränsande tätorterna påverkas av utvecklingen inom planområdet. Bygg och miljönämnden Gislaved anser att plangränsen öster om Hestra bör flyttas österut för att möjliggöra utvidgning av bostadsområdet Agnsjön. Sveaskog vill att planområdet även ska omfatta strandnära områden vid Norra och Södra Gussjön samt att plangränsen i anslutning ti Hestra flyttas 500 meter österut för att möjliggöra samhällets expansion på Sveaskogs mark. I övrigt påtalas ytterligare justeringar av plangränsen 300 meter in skogsområdet. Länsstyrelsen påpekar att gränsen mellan de båda kommunerna måste anges tydligt Att beskriva Isabergsområdets påverkan på tätorterna kräver en ingående analys ur många aspekter, vilket inte är möjligt genomföra inom denna plan.

3 En förändring av planområdesgränsen i förhållande till Hestra tätort kräver en bedömning av hur det ostörda Isabergsmassivet påverkas. Plangränserna för Fördjupningen av översitksplanen för Isabergsområdet och Fördjupningen av översiktsplanen för Hestra tätort överlappar varandra i detta avsnitt. Styrgruppen har efter det att planprogrammet var på samråd justerat planområdesgränserna och fastställde den norra gränsen för att senare i eventuella planer kunna arbeta med ett sammanhållet område kring de norra delarna av Gnosjö och Gislaveds kommuner. Plangränsen för fördjupningen av översiktsplanen för Isabergsområdet ändras i anslutning till Hestra tätort. Gränsen anpassas till linjen för Isabergs naturreservat och flyttas som mest 150 meter från den gräns som angivits i samrådsförslaget. Den norra gränsen ändras inte. Texten i planen förtydligas om hur planen ska hanteras i de båda kommunerna. Jord och skogsbruk L.O Magnusson anser att skogsbruket inom området påverkas negativt på grund av felaktig hantering av skogen inom reservaten. Naturskyddsföreningen Gnosjö påtalar skogsbrukets roll för vattenkvalitet i sjöarna och vattendragen. Skogsskötsel regleras i skogsvårdslagen och tillsyn sker av Skogsstyrelsen. Regelverk finns för hur skog får hanteras i närheten av vatten och hur avverkning och uttransport ska ske utan markskador. Skötselplanen för Isaberg upprättas och styrs av Länsstyrelsen och de har i sitt yttrande meddelat att man inte har för avsikt att göra några ändringar varken i föreskrifter eller skötselplan. Strategin i samrådsversionen bibehålls. Vatten L.O Magnusson redogör för tidigare diskussioner om fisketrappa och andra åtgärder som bör vidtas för att främja fisket. Länsstyrelsen påpekar att det i planen bör beskrivas vilka åtgärder som ska vidtas i Flankabäcken för den ekologiska statusen inte ytterligare ska försämras.

4 Naturskyddsföreningen Gnosjö anser att Nissan med tillrinnande vattendrag ska skyddas mot vidare exploatering. Fisketrappa i fallet vid Nissafors Bruk har diskuteras i många år och det har tidigare klargjorts att den borde tillkomma. Ny kunskap har tillkommit och man tror att det kan finnas olika genetiska öringsstammar på de båda sidorna av det naturliga vandringshindret, vilket utgörs av en tröskel norr om vattenfallet. Länsstyrelsen anser numera att en fisketrappa skulle vara mer skadlig än nyttig. Fiskevård mm sköts av fiskevårdsområdesföreningen och kan inte regleras i en fördjupning av översiktsplanen Flankabäckens ekologiska status beror till största delen på försurningen. För att bibehålla statusen och helst förbättra den krävs det ytterligare kalkningsinsatser och då helst med en stationär doserare. Strategin om kraftverksutbyggnad kvarstår. Strategier för vattenkvalitet och fiske formuleras i planen. Boende Bygg och miljönämnden anser att skrivningarna om riktlinjer för ny bebyggelse i vissa byar bör ses över med hänvisning till ett tidigare yttrande. Sveaskog påpekar att byar där bebyggelse kan tillkomma i mindre omfattning ska innefatta samtliga byar inom området. Bygg och miljönämnden anser att riktlinjerna är för detaljerade och att det bör lösas med områdesbestämmelser istället. Gislaveds kommun har inte haft tradition att reglera byggnation i mindre byar med områdesbestämmelser. Strategier och riktlinjer för byggande på landsbygden finns antagna i den kommunomfattande översiktplanen. Strategierna i Fördjupningen av översiktsplanen för Isabergsområdet kan inte ses som mera långtgående än de som finns i ÖP 06. Planen ändras inte med avseende på riktlinjerna för ny bebyggelse. Hela byn Algustorp markeras som område där bebyggelse kan tillkomma i mindre omfattning.

5 Infrastruktur Vägar Räddningstjänsten har påtalat att mitträcken och viltstängsel bör tillkomma på väg 26. Isaberg Golfbana ser fram emot att ombyggnad av avfart till golfbanan från väg 26 byggs om. Angående föreslagna åtgärder på väg 26 hänvisar Trafikverket till den avsiktsförklaring som Gislaveds kommun skrivit på. Tekniska nämnden i Gislaved påpekar att utbyggnad av GC vägar ska integreras i den GC väg plan som håller på att tas fram i Gislaveds kommun. L.O Magnusson anser att en förstudie om en hängbro under järnvägen bör tas fram. Barn och utbildningsnämnden Gislaved menar att en utbyggnad av GC vägarna ökar tillgången till utbudet i området för dem som inte är bilburna och stärker trafiksäkerheten. Trafikverket är också positivt till en utbyggnad av GC vägnätet men anser att det finns behov av en gång och cykelvägtunnel under väg 151 om föreslagna etableringar ska tillkomma. Länsstyrelsen påtalar att förslagen till sammanhängande gång och cykelleder är mycket positivt. Socialnämnden Gislaved ser positivt på att möjligheterna utvecklas att ta sig till och inom området utan att vara beroende av bil. Handikappolen önskar en rastplats och stig med gångbro under järnvägen till badplatsen. Styrgruppen kommentarer I avsiktsförklaringen har Gislaveds kommun har tagit på sig projektera och finansiera åtgärder på väg 26 i anslutning till Isabergs fritidsanläggning då besöksantalet ökats med personer. Avsiktsförklaringen omfattar endast åtgärder i anslutning till Isabergs fritidsanläggning och berör inte övriga korsningar som markerats i planförslaget. Behovet av den föreslagna rastplatsen anses inte vara så stort bl a med hänvisning till närheten av den rastplats som finns vid Isabergs fritidsområde. Strategin om GC väg under järnvägsbron kompletteras med behovet av förstudie. Krav på förbättringar av väg 26 med tillhörande korsningar kvarstår. Järnvägar Vaggeryds kommun påtalar sitt intresse för Kust till kustbanan.

6 Stödet från Vaggeryd ses som positivt. Ledningar E.ON anser att det måste vara möjligt att dra fram luftledningar i området. Vattenfall redovisar att elnätet ska förstärkas mellan Hestra och Grimsås för att klara anslutning av en planerad vindkraftspark samt redogör för villkoren som gäller för avstånd mellan luftledningar och vindkraftverk och master. Med hänvisning till planens syfte att stärka turismen i området bör nya ledningar läggas som jordkablar. Vattenfalls ledningsförstärkning bedöms inte beröra planområdet. Avståndsvillkor ska uppfyllas. Strategin om att luftledningar inte ska tillåtas kvarstår. Kollektivtrafik Jönköpings Länstrafik anser att en omläggning av busstrafiken i området kan ske men att man inte har för avsikt att göra det innan utbyggnader på Isaberg är genomförda. Hållplatser och GC vägar ska också vara byggda. Trafikverket är positivt till förslagen om kollektivtrafik men påpekar också att frågan om hållplatser bör fördjupas. Länsstyrelsen ser positivt på en kollektivtrafikförbindelse mellan Hestra samhälle och skidanläggningen. L.O Magnusson anser att förändringar i busstrafiken inte får inkräkta på de busslinjer som går genom Hestra samhälle. Det kan konstateras att ändringen av busslinjerna bör komma till innan det sker ytterligare byggnationer mm på Isabergs fritidsområde. Behovet av kollektivtrafik till både konferensanläggningen och golfbanan finns redan idag. Skrivningen om busslinjernas dragning förtydligas angående påverkan på Hestra tätort

7 Vatten och avlopp Länsstyrelsen menar att strategierna för vatten och avlopp är väl beskrivna, men påtalar att genomförandet av åtgärderna ska tidsättas. Isaberg Golfklubb vill att ekonomiska medel avsätts för att lösa avloppsfrågan inom området. Att tidsätta genomförande av alla åtgärder som beskrivits i planen är inte realistiskt ur varken kommunal eller privatekonomisk synvinkel. Genomförandefrågan kan inte anses höra hemma i fördjupningen. En arbetsgrupp med representanter från båda kommunernas miljö och tekniska funktioner har tagit fram förslag till lösningar av VA problematiken och som ger samsyn mellan de båda kommunerna. Strategierna för vatten och avlopp skrivs om Utvecklingsområde Nissafors Bruk Gunnel Unger meddelar att hon inte accepterar någon förändring av vattennivåerna i sjöarna när ett kraftverk byggs. L.O Magnusson klargör historik kring tidigare planer på vattenkraftsutbyggnad. Länsstyrelsen ställer sig positiv till strategierna för Utvecklingsområde Nissafors Bruk. Isaberg Golfklubb ser fram emot att kulturrum förverkligas samt påtalar att man vill aktivt medverka när en detaljplan för golfbanan upprättas och att ekonomiskt stöd ska utgå till denna. Golfklubben meddelar också att de ser sin del i att öka attraktiviteten i området. En förutsättning för utbyggnad av kraftverk i fallet Nissafors Bruk måste vara att det inte sker några vattenståndsförändringar uppstöms. Det kan konstateras att förutsättningarna för kraftutbyggnad inte är samma som de som diskuterats tidigare. I planförslaget ingår en strategi om förstudie för Kulturum. Vid en detaljplanering av golfbanan kommer Isaberg Golfklubb att vara delaktig

8 Detaljplanerna koordineras mellan de båda kommunerna. Vattennivåerna uppstöms ska bibehållas vid en eventuell utbyggnad av ett kraftverk. Utvecklingsområde Isaberg Tekniska nämnden Gislaved påtalar att kommunfullmäktige inte avsatt några medel till överföringsledning Isaberg under perioden L.O Magnusson är starkt kritisk till Länsstyrelsens förvaltning av Isabergs naturreservat och instämmer i strategierna om förändring av reservatsföreskrifterna. Magnusson har också kompletterat den historiska beskrivningen. Länsstyrelsen konstaterar att de inte för närvarande har för avsikt att ändra reservatsföreskrifterna eller se över skötselplanen. Sveaskog anser att markeringen för älghägnet ska tas bort för att lättare möjliggöra flytt av hägnet till annan plats. Trafikverket påpekar att exploateringen kring anläggningarna på Isaberg kommer att påverka trafiksituationen på väg 26 och 151 och hänvisar till avsiktsförklaring tecknad med Gislaveds kommun. Ingrid Helg är kritisk till byggande av en inomhusbacke på Isaberg med bl a hänsyn till landskapsbild och ekonomi. Naturskyddsföreningen Gnosjö anser att byggande av inomhusanläggning för skidåkning helt strider mot reservatsbestämmelserna och Natura 2000 område. Fritidsnämnden Gislaved påtalar att Gislavedsleden bör beskrivas i planen. L.O Magnusson vill att leder ska uppmärksammas i planen. Ulf Gustafsson menar att planerad byggnation i Vik istället kan ske inom Utvecklingsområde Isaberg. Kommentarer Utbyggnadstakten av den större VA infrastrukturen kan inte läggas fast i fördjupningen. Planen redovisar hur den ska ske men inte när. Älghägnet behöver inte markeras i planförslaget som utvecklingsområde, men bör tas med på riktlinjekartan eftersom det är tillståndspliktigt och inte allemansrättsligt tillgängligt. Möjligheterna att bygga en inomhusanläggning för skidåkning är idag fastlagd i en gällande detaljplan. I processen med att ta fram detaljplanen har avstämningen gjorts gentemot

9 reservatsbestämmelserna och de biologiska värdena. Detaljplanen är juridiskt bindande. Om och när byggnation kommer till hanteras inte i fördjupningen. Möjligheter för andra former av utbyggnad finns redovisade i planförslaget. Kommunernas syn på förändringar av reservatsföreskrifter och skötselplan för Isabergsreservatet står kvar i planen. Leder förs in i planen på liknande sätt som cykelrutterna. Utvecklingsområde Vik Helena och Stern Josefsson är mycket negativa till både stugby och hotell som är tänkt att byggas i Vik. Ulf Gustafsson tycker att det utpekade området för stugbebyggelse i anslutning till badplatsen ska tas bort. Bygg och miljönämnden Gislaved anser att utvecklingen av Hestravikens konferensanläggning bör säkerställas genom detaljplan samt att det utpekade området vid Forsvik bör gå hela vägen ner till vattnet i Viksjön. Trafikverket anser att nya hotell/stugor vid Forsvik är olämpligt eftersom det kräver en ny anslutning till väg 26. Britt Marie Hirsmark vill se ett område på fastigheten Vik 1:77 markerad för stugor. Viks by har gamla traditioner med många verksamheter och många fler boenden än vad som är fallet idag. Styrgruppen ser det som positivt om byn med sitt attraktiva läge kan tillgängliggöras och få besökare till bygden. Med hänvisning till yttrandena bör det föreslagna området vid Forsvik tas bort. Området kan istället kompletteras med den utbyggnad som föreslås i Britt Marie Hirsmarks yttrande. Infart till detta område måste ske från vägen till Vik. Det föreslagna bebyggelseområdet vid Forsvik tas bort. Ett nytt område i anslutning till infartsvägen till Vik markeras i planen. Planen kompletteras med strategi om detaljplan för Hestraviken förs in i planen.

10 Skyddsområden och restriktionsområden Länsstyrelsen vidhåller att Ranneboområdet är riksintresse och delar inte Gnosjö kommuns ståndpunkt. Gnosjös beslut gäller inte hela riksintresseområdet utan bara den del som ligger i anslutning till Rannebo. Det innebär att planområdet ingår i riksintresseområdet. Strandskydd Vaggeryds kommun vill ha en diskussion inom GGVV för att hitta ett gemensamt förhållningssätt när det gäller LIS områden. Länsstyrelsen delar inte kommunernas uppfattning om att hela planområdets samtliga strandområden är LIS områden. Det konstateras också att det i den hittillsvarande tillämpningen beträffande LIS områden varit nödvändigt med en kommunomfattande LIS plan. Vidare konstateras att Gnosjös LIS plan och fördjupningen av översiktsplanen för Isabergsområdet bör överensstämma. Länsstyrelsen menar att strandskyddet inte kan minskas i en fördjupad översiktsplan utan att länsstyrelsen ska göra denna översyn till Bygg och miljönämnden anser att strandskyddskapitlet ska kompletteras med hur länsstyrelse och bygg och miljönämnd hanterar enskilda strandskyddsärenden. Sveaskog yrkar på att alla delar av bolagets mark ska tillgängliggöras för byggande. I undantagsfall kan strandskyddet sträcka sig 100 meter från stranden. Hur kommunerna ser på LIS området kan uppfattas som otydligt och ska bearbetas ytterligare. Kommunerna vidhåller dock att hela området ska utgöra ett LIS område. Var det ska byggas och hur det ska ske i förhållande till strandskyddet är oberoende av vem som är markägare. Kapitlet om strandskydd förtydligas.

11 Hälsa och säkerhet samt riskfaktorer Länsstyrelsen anser att riskerna vid eventuell olycka med farligt gods bör omnämnas i planen och att kommunerna bör enas om hur de beaktas i de områden som pekats ut för olika aktiviteter. Länsstyrelsen pekar också på att klimatförändringarna bör beaktas med t ex förändrade vattenflöden.. Planen kompletteras i delar som handlar om risker och klimatförändringar.. Övrigt Sveaskog önskar en redogörelse för hur kommunerna tänker ekonomiskt kompensera bolaget för ev nedskräpning mm beroende på ökad turism. L.O Magnusson har påpekat fel i kartbilden angående fornlämningar. Isaberg Golfklubb önskar att sly och träd ska röjas utefter ån nedströms fallet. Kommunerna kommer inte att kompensera Sveaskog för eventuell nedskräpning. Om nedskräpning förekommer är det markägarens ansvar att polisanmäla detta. Frågan om röjning hanteras i annan ordning än fördjupningen av översiktsplanen. Kartbilden kompletteras.

UTVECKLINGSPROGRAM ISABERGSOMRÅDET juni 2010

UTVECKLINGSPROGRAM ISABERGSOMRÅDET juni 2010 UTVECKLINGSPROGRAM ISABERGSOMRÅDET juni 2010 1 Innehållsförteckning Program 3 Syfte 3 Avgränsning 3 Vision 3 Områdets karaktär och värde 3 Mål 3 Riktlinjer för utvecklingsområden 4 Boende 4 Näringsliv

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana.

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana. Landskrona 2011-03-10 KS 45 Stadsbyggnadskontoret har lämnat ut till samråd förslag till planprogram för Norra Borstahusen. Avsikten med programmet är att skapa planstöd för byggnation på upp till 1100

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Verksamhetsområden - Bostäder

Verksamhetsområden - Bostäder Verksamhetsområden - Bostäder En etablering av en slutförvarsanläggning ökar efterfrågan på permanenta och tillfälliga verksamhetsområden samt möjlighet till olika boendeformer m.m. Inom de planerade anläggningarnas

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

Detaljplan för Idre Golf, Ski & Spa Älvdalens kommun, Dalarnas län

Detaljplan för Idre Golf, Ski & Spa Älvdalens kommun, Dalarnas län UTSTÄLLNINGSHANDLING 1 (8) SAMHÄLLSBYGGNADSAVDELNINGEN PLAN OCH BYGG Tomas Johnsson SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad i november 2008 Hur samrådet har bedrivits Underrättelse Handlingar Ett förslag till detaljplan,

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 1 Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 Beslutande Eva Skoglund Lotta Husberg Kerstin Gadde Elsie-Marie Östling Claes Nordevik Michael Relfsson Els-Marie Ragnar Ingrid Cassel

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande FINSPÅNG Utställningsutlåtande Översiktsplan 2011 Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-23 Utställningsutlåtande Översiktsplan 2011 Finspångs Kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-85 033

Läs mer

Översiktsplan för Värnamo kommun Dnr. Ks 2004.076 Dnr. Msn 04.566.212 Fördjupning för FORSHEDAOMRÅDET

Översiktsplan för Värnamo kommun Dnr. Ks 2004.076 Dnr. Msn 04.566.212 Fördjupning för FORSHEDAOMRÅDET Översiktsplan för Värnamo kommun Dnr. Ks 2004.076 Dnr. Msn 04.566.212 Fördjupning för FORSHEDAOMRÅDET SAMRÅDSREDOGÖRELSE INLEDNING Översiktsplanen har varit utsänd på samråd under tiden 27 juni till 3

Läs mer

Barsta hamn (Barsta 1:37,1:32 m.fl.) Nordingrå församling, Kramfors kommun. Detaljplaneprogram Barsta Hamn. Program till detaljplan för område vid

Barsta hamn (Barsta 1:37,1:32 m.fl.) Nordingrå församling, Kramfors kommun. Detaljplaneprogram Barsta Hamn. Program till detaljplan för område vid Detaljplaneprogram Barsta Hamn Program till detaljplan för område vid Barsta hamn (Barsta 1:37,1:32 m.fl.) Nordingrå församling, Kramfors kommun Planeringens Syfte Syftet med planeringen är att reglera

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun Södertälje Nykvarn 2012-12-31 YTTRANDE Till Samhällsbyggnadskontoret Plan Södertälje kommun 151 89 Södertälje E-post: sbk.plan@sodertalje.se Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från: 10-1216 UTSTÄLLNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅNARP 43:1, M FL ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare samt berörda förvaltningar och myndigheter har beretts

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer INLEDNING 7 Plan- och bygglagen (PBL ): Kap 3 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄNDRING AV BYGGNADSPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE ÖVER DEL AV FASTIGHETEN GÄLLIVARE 1:16 M FL VID VASSARATRÄSKET, INOM GÄLLIVARE KOMMUN, NORRBOTTENS LÄN, AKT 25-P78/52

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland REMISSYTTRANDE 2016-04-29 Länsstyrelsen Västra Götaland Yttrande om utökat strandskydd i 21 kommuner LRF Västra Götaland har beretts möjlighet att lämna yttrande

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer

Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB

Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB Socialdemokraterna i Landskrona Landskrona 2014-01-09 Reservation KS 19/2014 Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB Vägval Landskrona är en framtidsparoll

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Promemoria 2014-11-07

Promemoria 2014-11-07 Naturvårdsenheten Promemoria 2014-11-07 sid 1 (6) 511-4251-14 0584 Nedan följer en sammanställning av inkomna yttranden över förslag till utvidgat strandskydd i Vadstena kommun samt Länsstyrelsens eventuella

Läs mer

del av Östra Karup 23:1 m fl

del av Östra Karup 23:1 m fl Detaljplan för del av Östra Karup 23:1 m fl i Östra Karup, Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2014 06 11 till 2014 07 23 för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum 2015-05-07 Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.00-13.30 Beslutande Niclas Palmgren (M) ordf Eva Eliasson (S) Jan-Olof Johansson (S) Pauline Stenwall (M)

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE augusti 2014

SAMRÅDSREDOGÖRELSE augusti 2014 Granskningshandling Dnr: BN 2012/6-215 Detaljplan för Åmåsängsgårdens camping, del av Utmeland 89:70 m.fl. i Mora kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE augusti 2014 Hur samrådet har bedrivits Förslaget

Läs mer

SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN

SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN Riksintressen ska skyddas från åtgärder som påtagligt kan skada intresset. Om det blir fråga om en avvägning mellan olika konkurrerande riksintressen måste en avvägning

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

ISABERGSOMRÅDET I GISLAVEDS OCH GNOSJÖ KOMMUNER

ISABERGSOMRÅDET I GISLAVEDS OCH GNOSJÖ KOMMUNER FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLANEN FÖR ISABERGSOMRÅDET I GISLAVEDS OCH GNOSJÖ KOMMUNER Utställningsupplaga Utställningupplaga April 2012 Juni 2012 Fördjupning av översiktsplanen för Isabergsområdet i Gislaveds-

Läs mer

PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2014/36 PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN Det aktuella utredningsområdet 2014-04-17 FÖRSLAG TILL BESLUT Planavdelningen får i uppdrag att genomföra

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Landsbygdsutveckling i strandnära läge

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅDSREDOGÖRELSE Du läser just nu samrådsredogörelsen till planen Emmaboda kommun. Under 2010 hölls samråd angående planen och synpunkterna som då kom in finns sammanställda här tillsammans

Läs mer

Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd

Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd Underlag för fortsatt dialog om framtidens Sankt Anna, se inbjudan på baksidan. Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan

Läs mer

Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10

Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10 Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10 Närvarande: Jan Glimstedt, Olof Lundberg, Owe Johansson, Arne Olsson, Sofia Westergren, Lillemor Arvidsson, Gunnar Pettersson,

Läs mer

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken S ä r s k i l d s a m m a n s t ä l l n i n g 2009-09-18 Sid 1 (5) Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken En översiktsplan för Gävle stad har tagits fram och antogs 27

Läs mer

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar 1/5 2015-01-20 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 STOCKHOLM Ert dnr: 5511-10704-2013 Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar Naturskyddsföreningen Gotland överklagar

Läs mer

Förstudierapport för utökat planområde för detaljplan Skorstenen

Förstudierapport för utökat planområde för detaljplan Skorstenen Förstudierapport för utökat planområde för detaljplan Skorstenen Projektbeställare Projektledare David Lanthén Ingrid Kärrsten Datum 2015-12-29 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2015/0053-214 Innehållsförteckning

Läs mer

Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land

Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land ANTAGANDEHANDLING Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land UTLÅTANDE-ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNINGSFÖRFARANDE Kommunstyrelsen beslöt 2008-09-23 264 att ställa ut Vindkraften i Laholm tillägg

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning)

Läs mer

LIS. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN

LIS. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN Anpassa elementet genom att skala (storleksförändra) proportionellt och placera filen

Läs mer

Miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE. 2 januari 2014 2013-1919 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN SIDA 1 (5)

Miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE. 2 januari 2014 2013-1919 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN SIDA 1 (5) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN 1 (5) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Miljönämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE

Läs mer

Samrådsredogörelse. Kommunomfattande översiktsplan. Ockelbo, Lingbo, Jädraås och Åmot. 7 september 2012. Ockelbo i februari 2012

Samrådsredogörelse. Kommunomfattande översiktsplan. Ockelbo, Lingbo, Jädraås och Åmot. 7 september 2012. Ockelbo i februari 2012 Samrådsredogörelse 7 september 2012 Kommunomfattande översiktsplan med fördjupningsstudier i tätorterna Ockelbo, Lingbo, Jädraås och Åmot Ockelbo i februari 2012 Bygg- och miljöförvaltningen ArcArt Maps4u

Läs mer

Län Södermanland Gatuadress Vallhalla Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område Vallhalla/Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Södermanland Gatuadress Vallhalla Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område Vallhalla/Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Södermanland Gatuadress Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område /Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Trevligt läge med utsikt mot sjön Båven. Bra och ostört läge men samtidigt nära till

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand Värmdö kommun Datum: 2015-02-23 Att. Sten Hammar Referens: 15KS/0002 15KS/0003 Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand 1 Innehåll 1.

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd 1(5) Datum Diarienummer 2009-08-11 Ert dnr 190-3836-09 Nf Vårt dnr 013-2009-904459 Dokumenttyp Yttrande Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Läs mer

PLANBESKRIVNING 2016-03-15. Detaljplan för Grytnäs 1:178 och del av Vallen 7:54. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

PLANBESKRIVNING 2016-03-15. Detaljplan för Grytnäs 1:178 och del av Vallen 7:54. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Grytnäs 1:178 och del av Vallen 7:54 Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser Denna

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun Färgelanda F1 Länsstyrelsen påpekar att norra delen av området bör utgå till förmån de mycket höga naturvärden som området representerar Den norra delen av område som Länsstyrelsen har synpunkter på ligger

Läs mer

Datum Beslut om samråd: 2015-08-27 Samrådstid: 2015-09-04-2015-09-21 Beslut om granskning: 2015-09-24 Granskningstid: 2015-09-28-2015-10-13

Datum Beslut om samråd: 2015-08-27 Samrådstid: 2015-09-04-2015-09-21 Beslut om granskning: 2015-09-24 Granskningstid: 2015-09-28-2015-10-13 GRANSKNINGSUTLÅTANDE FÖR HALLTORP 1:10 TRÄKLUBBAN Upprättad 2015-10-14 Datum Beslut om samråd: 2015-08-27 Samrådstid: 2015-09-04-2015-09-21 Beslut om granskning: 2015-09-24 Granskningstid: 2015-09-28-2015-10-13

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

UPPHÄVANDE AV. Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun. 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23

UPPHÄVANDE AV. Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun. 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23 UPPHÄVANDE AV Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun Antagen av MBN 2010-03-04 Laga kraft 2010-04-03 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område!

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Stiftelsen Skogssällskapet lockar i annonser (se bl.a. GP 12 och 14 september) till köp av

Läs mer

Utställningshandling april 2011 45

Utställningshandling april 2011 45 Miljökonsekvensbeskrivning miljökonsekvensbeskrivning Utställningshandling april 2011 45 Bakgrund Ändringar i strandskyddslagstiftningen Ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen beslutade av riksdagen

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-24

GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-24 GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-24 SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande Detaljplan för Del av KOMMUNALHEMMET 1 M.M. GÄLLIVARE KOMMUN NORRBOTTENS LÄN Gällivare kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 982 81 Gällivare

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 1(6) Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 Ärendet Ett samrådsförslag till ny översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 har tagits fram av kommunledningskontoret tillsammans med sakkunniga

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN

GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN ANTAGANDEHANDLING 2015-06-11 Dnr: 2012:98 Detaljplan för del av DRÄTTINGE 1:9 m.fl. i KAXHOLMEN Jönköpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS. Granskning detaljplan Ett planförslag,

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län Utlåtandet har upprättats den 4 oktober 2010 Syfte Planens syfte är att ge ramar för den bebyggelse

Läs mer

Naturskyddsföreningen har tagit del av detaljplaneskiss för kvarteret Isstacken och lämnar härmed följande synpunkter.

Naturskyddsföreningen har tagit del av detaljplaneskiss för kvarteret Isstacken och lämnar härmed följande synpunkter. Yttrande över detaljplaneskiss för kvarteret Isstacken m.m. Inledning Naturskyddsföreningen har tagit del av detaljplaneskiss för kvarteret Isstacken och lämnar härmed följande synpunkter. Det framgår

Läs mer

Revisionsrapport 2015:9 Genomförd på uppdrag av revisorerna 17 november 2015. Förstudie Björnön. Västerås stad

Revisionsrapport 2015:9 Genomförd på uppdrag av revisorerna 17 november 2015. Förstudie Björnön. Västerås stad Revisionsrapport 2015:9 Genomförd på uppdrag av revisorerna 17 november 2015 Förstudie Björnön Västerås stad Innehåll 1 Inledning... 2 2 3 4 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och frågeställningar... 2 1.3 Avgränsning...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-08-28 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Skolan, Nissafors, kl 19.00-20.20 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e viceordförande

Läs mer

4. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN

4. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN GGG Juridiska gränser Detaljplanelagt område Naturreservat, Miljöbalken 7 kap Skyddsområde vattentäkt, Miljöbalken 7 kap Strandskydd, Miljöbalken 7 kap Riksintressen - Miljöbalken 3 kap Friluftsliv och

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

Detaljplan för GAMLA TENNISBANORNA, LINDVALLEN. Samrådstiden har varit under tiden 15 november t o m 20 december 2012.

Detaljplan för GAMLA TENNISBANORNA, LINDVALLEN. Samrådstiden har varit under tiden 15 november t o m 20 december 2012. 1(7) Detaljplan för GAMLA TENNISBANORNA, LINDVALLEN SAMRÅDSREDOGÖRELSE augusti 2014 Hur samrådet bedrivits. En beskrivning av hur samrådet bedrivits lämnas i den skrivelse som bifogats vid utsändandet

Läs mer

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun Utlåtande Hur utställning/granskning genomförts. Vindbruksplanen har varit utställd för allmän granskning fr o m den 15 februari

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24 ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Detaljplan för BRÄNNBACKENS ARBETSOMRÅDE Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Brännbackens arbetsområde har varit utställt på

Läs mer

PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING

PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING RAMPROGRAM FÖR SÖDRA VIKEN VIKEN IDAG OCH IMORGON - inventering, analys och förslag till struktur? Upprättad den 1 februari 2011 BAKGRUND Genom de lagändringar och ändringar

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen. UTLÅTANDE Inför fortsatt planprocess. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen. UTLÅTANDE Inför fortsatt planprocess. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE Inför fortsatt planprocess Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län Utlåtandet har upprättats den 2010-06-01 Syfte Planens syfte är att

Läs mer

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan 16 november 2009 Samhällsutveckling Rune Andersson Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan Det projekt för vilket medel söks handlar om att utveckla

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2015-06-25 Blad 1 (16) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Almen Information 09:00 10:45 Sammanträde 10:45 11:30 Lars Andreasson, (s), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Planprogram för del av TYLUDDEN 1:1 m fl Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2012-06-18 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM

Läs mer

Överklagande angående Detaljplan för del av Stångby 5:28 m fl i Stångby, Lunds kommun, 2015, angående utbyggnad på den bästa åkermarken.

Överklagande angående Detaljplan för del av Stångby 5:28 m fl i Stångby, Lunds kommun, 2015, angående utbyggnad på den bästa åkermarken. 1 Lund den 11 januari 2016 Till Länsstyrelsen i Skåne län. Överklagande angående Detaljplan för del av Stångby 5:28 m fl i Stångby, Lunds kommun, 2015, angående utbyggnad på den bästa åkermarken. Undertecknade

Läs mer

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN LYSEKILSKOMMUN REGISTRATUREN 2015-09- ns Läs Lysekils kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten 453 80 Lysekil E-post: registrator@lysekil.se YTTRANDEÖVER GRANSKNINGSHANDLINGAR Skaftö Fiskebäck

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun Samrådsredogörelse, Dnr KS/2013:317 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2015-02-17 2015-03-18. Samrådshandlingarna ställdes ut i kommunens bibliotek och skickades per post till

Läs mer

Arvidsjaurs kommun 1/11-2010

Arvidsjaurs kommun 1/11-2010 Datum Arvidsjaurs kommun 1/11-2010 Handläggare Per Lidström Direktval 0960-165 04 Detaljplan för del av Arvidsjaur Allmänningsskogen s:1 m.fl. i Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE A.

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer