Examinatorer: Mia Carlsson (1), Jori Munukka (2; huvudansvarig för examinationen), Mattias Nilsson (3), Kelly Chen (4) och Göran Millqvist (5).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Examinatorer: Mia Carlsson (1), Jori Munukka (2; huvudansvarig för examinationen), Mattias Nilsson (3), Kelly Chen (4) och Göran Millqvist (5)."

Transkript

1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Juridiska institutionen Omtentamen i Civilrätt A den 31 augusti 2014, kl Skrivningen består av fem frågor om sammanlagt 30 poäng. Examinatorer: Mia Carlsson (1), Jori Munukka (2; huvudansvarig för examinationen), Mattias Nilsson (3), Kelly Chen (4) och Göran Millqvist (5). För att skrivningen ska rättas måste obligatoriska moment i Civilrätt A/Civilrätt 2 ha fullgjorts. Poäng för promemoria och rättsfallskoncentrat sammanläggs med poängen på tentamen. För godkänt resultat vid tentamen krävs att poäng uppnås på samtliga frågor. Noll poäng på någon fråga innebär underkänt resultat. Studenter som uppfyllt obligatorierna Examinationsregler: Alternativ 4. All kurslitteratur är tillåten, egna utskrifter av rättsfall upptagna i seminariematerialet och rättsfallssamling i förmögenhetsrätt volym 1 och 2, jämte utskrifter av stencilerna om kommission och mäklare från kurshemsidan. I det tillåtna materialet är över- och understrykningar och handskrivna anteckningar tillåtna. Resultatet meddelas genom FastReg. Därefter sker skriftlig tentamensgenomgång: Svarsmall upprättas och tentanden kommer att ges möjlighet att begära omprövning av rättningen. Närmare anvisningar framgår av hemsidan för Civilrätt A.

2 Fråga 1 (MC) a) Anna och hennes systrar Stina och Sonja ska gå på konsert tillsammans. Anna tar bilen till konserten. På vägen blir Anna påkörd av Birger, som vinglar till med ratten eftersom han sitter och knappar på sin mobiltelefon. Båda bilarna blir kraftigt demolerade, men lyckligtvis inträffar inte några personskador. I bilen har Anna sin dator. Vid kollisionen slår datorn emot instrumentbrädan och fungerar därefter inte alls. Det olyckliga med den saken är att Anna har ett halvfärdigt bokmanus på datorn, som nu helt gått upp i rök. Med sig i bilen har Anna även systrarnas tre konsertbiljetter. Anna tvingas avbryta färden och får tursamt skjuts av en granne hem. Sonja och Stina lyckas i sista stund få tag på två nya, om än dyrare konsertbiljetter, och missar därmed inte konserten. Anna och Birger vill ha ersättning för skadorna på sina respektive bilar. Anna vill även ha en ny dator. Dessutom vill hon ha ersättning för det förlorade bokmanuset. Hon beräknar att det tagit tre månader att skriva manuset och vill ha kompensation motsvarande arbetskostnaden. Stina och Sonja vill ha ersättning för de två nya konsertbiljetterna. Anna, som känner sig nedstämd av det inträffade, vill ha kompensation för det uteblivna konsertbesöket. Av Stina och Sonja har hon hört att det var en fantastisk upplevelse. Kan skadestånd eller motsvarande ersättning utges för förlusterna ovan? Bedöm rättsläget! Ange lagrum! b) Väl hemma ska Anna läsa en saga för sonen Arvid och hans kamrat Eskil, som övernattar hos familjen. Sagan handlar om en ödla som flera gånger säger blä, blä. Efter sagan vill Arvid och Eskil inte sova, utan slänger saker på varandra och skriker blä, blä. När Anna ska ta isär pojkarna vänder sig Eskil mot Anna och skriker blä så saliven stänker upp i Annas ansikte. Anna slår reflexmässigt Eskil med handflatan rakt över kinden. Det uppkommer en rodnad på kinden. Anna ber omedelbart om ursäkt. Eskil blir ledsen och vill åka hem, vilket han också får. Eskils föräldrar menar att Anna är skadeståndsskyldig mot Eskil. Vad talar för och emot ett skadestånd i ovanstående situation? Argumentera och ange lagrum!

3 Fråga 2 (JM) Ivan Ivanovich hade blivit bestulen på sin båt och skulle därför skaffa en annan som ersättning för den gamla. Han besökte butiken Båtspecialisten och hittade där en begagnad båt som han köpte på måndagen vecka 23. Butiksförsäljaren och Ivan fyllde gemensamt i butikens avtalsformulär. Av avtalsformuläret och av muntliga uppgifter framgick att båten tillhörde privatpersonen Alina Aronsson, som i formuläret angavs som säljare. Båtspecialisten skulle fraktfritt låta leverera båten till Ivans lantställe 16 mil bort någon gång under vecka 24. Båten skulle ställas i en vagga som stod på tomten. På onsdagen vecka 24 meddelade butiken att båten hade levererats och att den hade placerats i den avtalade vaggan. På lördagen åkte Ivan till lantstället. När båten då skulle sjösättas upptäckte Ivan ett hål i skrovet på båten som var ca 10 cm i diameter. Ivan anmälde skadan hos butiken. Båtspecialisten frånsa sig ansvar. Båtspecialisten preciserade så småningom sina grunder enligt följande. a) Anspråket enligt det påstådda felet skulle riktas mot säljaren Alina Aronsson, inte Båtspecialisten. (0,5 p.) b) Meddelandet om det påstådda felet skulle riktas mot säljaren Alina Aronsson, inte Båtspecialisten, och meddelandet till Båtspecialisten är verkningslöst. (0,5 p.) c) Båten var enligt transportföretaget felfri vid transporten och uppläggningen i vaggan, och skadan måste på grundval därav ha inträffat efter det att båten lämnats på Ivans fastighet. (2,5 p.) d) Båten var i enlighet med villkoren på baksidan av butikens avtalsformulär såld i befintligt skick. (1,5 p.) e) Eventuell anmärkning mot transporterat gods skulle enligt butikens följesedel ske genast till transportören i samband med godsets mottagande. (1 p.) Ivan godtog visserligen existensen av befintligt skick-klausulen i avtalsformuläret men hävdade att han inte tidigare hade uppmärksammat den. Ivan förklarade sanningsenligt att han inte fått följesedeln med reklamationsklausulen förrän efter det att han meddelat butiken om felet, eftersom han inte hade varit närvarande vid leveransen. Utgå från att skadan på skrovet inte utgör någon typisk transportskada eller annan typisk liknande hanteringsskada.

4 Bedöm Båtspecialistens invändningar en efter en. Besvara alltså delfrågorna separat, och inte i klump, och gör inte internhänvisningar mellan dina svar. Åberopa i förekommande fall flera grunder till förmån för en part, även om du uppfattar att en grund skulle vara tillräcklig för att avgöra en omtvistad delfråga.

5 Fråga 3 (MN) Entreprenören ByggaLätt ska bygga om en befintlig lagerlokal till gymnastikhall för SportaLätts räkning. Parterna avtalar om att AB 04 ska tillämpas mellan dem. I entreprenaden ingår bland annat uppförande av en bastu. I avtalet anges att ByggaLätt dels ska projektera och utföra nödvändiga beräkningar för utförande av ventilation i gymnastikhallen med angränsande utrymmen, dels utföra de byggarbeten som anges i kontraktshandlingarna. Som en del i förfrågningsunderlaget överlämnar beställaren SportaLätt bland annat vissa översiktliga ritningar där rumsindelning med mera framgår, en rumsbeskrivningen och en vvs-beskrivning. Dessa handlingar kommer också att utgöra kontraktshandlingar. Av beställaren SportaLätts rumsbeskrivning för bastun framgår bland annat att denna ska ha väggar och lavar (bänkar) av trä. Av SportaLätts vvs-beskrivning framgår att bastun ska ha mekanisk frånluft. Av SportaLätts ritning framgår att basturummet är långsmalt, att dörren är placerad på ena kortsidan, att bastuaggregatet är placerat på andra kortsidan (längst bort från dörren) och att två bänkrader är placerade längs ena långsidan. ByggaLätt utför entreprenaden i enlighet med dessa instruktioner. Beträffande ventilationen anlitar ByggaLätt en konsult, ProjaLätt, som utför vissa beräkningar och tar fram bygghandlingar (ritningar) för ventilationen. Avseende ventilationen i bastun tillämpar ProjaLätt en allmänt vedertagen handbok för dimensionering av luftflöden i en publik bastu (det vill säga hur mycket luft som ska pumpas genom bastun), vilket ger ett luftflöde om 10 liter per sekund. Ventilen för den mekaniska frånluften väljer ProjaLätts konsult att placera mitt i taket (luft kommer in under en springa under dörren). Det kan dock konstateras att bastutillverkarens instruktionsbok rekommenderar ett luftflöde om 6 8 liter per sekund (alltså mindre än de 10 liter per sekund som handboken angav och som ByggaLätt också utförde), att bastuaggregatet ska placeras på samma vägg som dörren samt att frånluften ska placeras så långt från tilluften och bastuaggregatet som möjligt. I instruktionsboken anges också att felaktig placering av bastuaggregatet respektive felaktig ventilation kan orsaka brand. Parterna har inte hänvisat till instruktionsboken i avtalet eller

6 diskuterat den och den utgör ingen entreprenadhandling. Entreprenaden godkänns vid slutbesiktning, utan någon anmärkning avseende bastun. Ett år därefter utbryter en brand i gymnastikhallen, med start i bastun. Bastun respektive flera andra rum förstörs. Tänk dig (även om detta knappast är tekniskt korrekt) att branden har orsakats av en kombination av de tre förhållandena i) olämplig placering av ventilen för ventilationen, ii) för högt luftflöde samt iii) placeringen av bastuaggregatet. Ansvarar ByggaLätt i förhållande till SportaLätt för skadorna i anledning av branden? Som angivits ovan har parterna avtalat att AB 04 ska tillämpas mellan dem. Överväg såväl den specifika regleringen i standardavtalet som de allmänna principer som aktualiseras i frågan (bland annat när ingen direkt reglering finns i avtalet).

7 Fråga 4 (KC) Det börsnoterade verkstadsföretaget Gradab AB utfärdade den 20 januari ett skuldebrev på kr för en nyupptagen kredit från bankaktiebolaget Svenska Finansbanken AB, SFB. På skuldebrevet fanns en avbetalningsplan, som angav månatliga betalningar om kr jämte ränta per den sista varje månad fr.o.m. mars. Gradab betalade enligt planen. I slutet av maj föll Gradabs kreditrating (dvs. kreditvärdering, kreditbetyg) kraftigt efter en mycket svag kvartalsrapport beroende på en alltför stark kronkurs och höjda metallråvarupriser. SFB beslutade att sätta Gradabs finansiella utveckling under särskild bevakning. När metallråvarupriserna fortsatte att stiga och kronkursen blev ännu starkare, beslutade SFB att sälja skuldebrevet. Den 19 juni sålde och överlämnade SFB en större lånestock med osäkra fordringar till sitt helägda dotterbolag, factoringbolaget Venture Insulation AB, inklusive det skuldebrev som Gradab hade utfärdat. Av misstag noterades i överlåtelsehandlingarna att Gradabs skuld var helt oreglerad, dvs. att inga avbetalningar eller räntebetalningar hade skett. Överlåtelsen tecknades på skuldebrevets baksida. Samtliga aktier i Venture Insulation såldes den 31 juli till affärsbanken Affärsbanken AB. Venture Insulation bytte firma till Företagsinkasso AB. I samband med aktieöverlåtelsen hade Affärsbankens revisionskonsult särskilt noterat att Gradabs skuld var osäker. Den 2 augusti tog Företagsinkasso kontakt med Gradab, och krävde att de hittills förfallna beloppen genast skulle regleras vid äventyr av att hela lånet skulle sägas upp till omedelbar betalning. Gradab svarade med att skicka transaktionskvitton som visade att alla betalningar hade skett i enlighet med planen och att därför hittills kr av kapitalbeloppet jämte ränta hade betalats i tid. Bedöm Gradabs betalningsskyldighet mot Företagsinkasso om skuldebrevet var ställt till a) Svenska Finansbanken AB (2,5 p.) b) Svenska Finansbanken AB eller order. (2,5 p.) Bortse från eventuella uppgörelser i godo mellan de inblandade. Anför alla tillämpliga skuldebrevsrättsliga grunder för eventuell befrielse från betalningsskyldighet.

8 c) Utgå från förutsättningarna i delfråga b) men anta nu oberoende av rätta svaret i delfråga b) att Gradab inte skulle vara betalningsskyldigt mot Företagsinkasso avseende de redan gjorda betalningarna på kr jämte ränta. Kan Företagsinkasso nu kräva SFB? (1 p.)

9 Fråga 5 (GM) a) NN är en notorisk brottsling med en ovanligt lång lista på brott bakom sig, allt ifrån inbrott via bedrägerier till rån av olika slag. Nyligen lyckades han komma över en ansenlig summa kontanter vid ett villainbrott på Lidingö och för säkerhets skull ( man vet ju hur tjuvar bär sig åt, tänkte NN) satte han in pengarna på banken. Dagen efter insättningen betalade han hyra och en del räkningar och kände sig mycket duktig trots att kontot i stort sett tömdes. Men det tog inte mer än någon dag därefter så hade han avslöjats och åkt fast för villainbrottet. Den bestulne villaägaren vill ha tillbaka sina pengar och vänder sig till dig med en förfrågan om hjälp med att ge sig på dem som fått betalningar av NN, eftersom NN själv inte har några pengar längre. Villaägaren menar att det ju är hans pengar trots allt. b) NN har tidigare lyckats med konsttycket att lura av en äldre dam hennes bil. Han svarade på hennes annons om försäljning av bilen och lyckades lura henne till att låta honom provköra bilen ensam (med alla bilens handlingar liggande i handskfacket). Han återvände inte till damen utan försvann med bilen och sålde den dagen därpå till sin kompis Olle, som en vecka senare sålde bilen till den intet ont anande Kalle. Den gamla damen har vänt sig till dig, efter att polisen spårat bilen, och vill ha hjälp med att få tillbaka bilen från Kalle. c) Vid ett annat tillfälle hade NN med endast små nödlögner om vad han sysslade med lyckats få köpa upphovsrätten till en ny låt som skulle delta i den svenska uttagningen till Melodifestivalen och framföras av en ny sångstjärna. Vad NN inte kände till var att låtskrivaren redan en vecka före affären med NN skänkt upphovsrätten till låten till sin sambo. Sambon har fått reda på försäljningen till NN och gjort slut med låtskrivaren och vänt sig till dig för att få hjälp mot NN. Vad ger du sambon för råd?

Svarsmall omtentamen i Civilrätt A den 31 augusti 2014

Svarsmall omtentamen i Civilrätt A den 31 augusti 2014 Svarsmall omtentamen i Civilrätt A den 31 augusti 2014 Fråga 1 (M.C) Trafikolycka Trafikskadelagen (1975:1410 ), TSL, är tillämplig på skadorna vid bilkollisionen (skada i följd av trafik). Försäkringen

Läs mer

Allmänna villkor för Alectas internetkontor för företag

Allmänna villkor för Alectas internetkontor för företag Allmänna villkor för Alectas internetkontor för företag 1. Allmänt 1.1. Alectas internetkontor för företag ger företag som är kunder hos Alecta ( Företag ) en överblick över de anställdas försäkringsuppgifter

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Juridiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Juridiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Juridiska institutionen Omtentamen i Rättsinformatik den 2 november 2015, kl. 9-12 Skrivningen består av 3 frågor om sammanlagt 30 poäng. Varje fråga besvaras på separata ark, hänvisa

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 10.2.2012

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 10.2.2012 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 10.2.2012 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Svar som överstiger utrymmet eller svar med mer än en textrad per radstreck beaktas inte. Svarsutrymmet

Läs mer

1.2 Fastighetsägaren får genom Fibergruppens nät möjlighet att ingå avtal med Tjänsteleverantör om att erhålla Bredbandstjänster.

1.2 Fastighetsägaren får genom Fibergruppens nät möjlighet att ingå avtal med Tjänsteleverantör om att erhålla Bredbandstjänster. Allmänna villkor för Fibergruppen nät Rev 2012-12-20 1 Inledning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller då Fibergruppen Sverige AB ( Fibergruppen ) till en småhusägare ( Fastighetsägaren ) tillhandahåller installation

Läs mer

Examinatorer: Cecilia Magnusson Sjöberg och Alexandra Sackemark

Examinatorer: Cecilia Magnusson Sjöberg och Alexandra Sackemark STOCKHOLMS UNIVERSITET Juridiska institutionen Tentamen i Rättsinformatik den 23 september 2015, kl. 13-16 Skrivningen består av 1 fråga om sammanlagt 30 poäng. Varje delfråga besvaras på separata ark,

Läs mer

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN 1 (4) Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G Uppdragsbekräftelse / Utlåtande Avtal om besiktning i samband med överlåtelse av fast egendom ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN Det avtalade ändamålet med att genomföra

Läs mer

Gårdsauktion 2015-02-26

Gårdsauktion 2015-02-26 Gårdsauktion 2015-02-26 Hos Anders Samuelsson & Yvonne Brandt Stora Gåra 1 585 97 Linköping 10 dräktiga kvigor 9 yngre kvigor och 13 stutar Villkor för auktioner anordnade av SAJAB AB A Allmänt A1 Vid

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Även försäkringsavtalet (varuförsäkring) har en stark anknytning till köpavtalet och transportavtalet.

GWA ARTIKELSERIE. Även försäkringsavtalet (varuförsäkring) har en stark anknytning till köpavtalet och transportavtalet. GWA ARTIKELSERIE Titel: Försäkringsfrågor med anknytning till godstransporter Rättområde: Transporträtt, Försäkringsrätt Författare: Sten Gisselberg Datum: 2011-09-09 En stor del av allt gods som är under

Läs mer

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt.

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. Lösningar kapitel 13. För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. 13.2.1 Konsulten ska, innan uppdraget i övrigt påbörjas,

Läs mer

Leveransvillkor. Gäller from 1 oktober 2009.

Leveransvillkor. Gäller from 1 oktober 2009. Leveransvillkor Gäller from 1 oktober 2009. Vi hälsar Dig välkommen som kund till oss. Vi skall tillsammans med Dig se till att Din butik har ett optimalt sortiment och bra förutsättningar för att sälja

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Handelsrättslig

Läs mer

Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti

Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti Februari 2015 1 (7) Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti 1 Definitioner I dessa allmänna villkor avses med BETALNINGSDRÖJSMÅL: kredittagarens underlåtenhet

Läs mer

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 www.avtalsrätt.com Agenda 1. Vem drabbas av en transportskada? 2. Hur avgör man om avtalsobjektet är felaktigt?

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet! Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet! Köp och sälj säkert på internet! Köper eller säljer du

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Övningar och diskussionsfrågor Civilrätt A (JM)

Övningar och diskussionsfrågor Civilrätt A (JM) Övningar och diskussionsfrågor Civilrätt A (JM) Skuldebrevsrätt 1: Betalningsdestination. Kvittning. Ränta. Preskription 1. Förfallotid och frigörelsetid är närliggande begrepp. a) Vad betyder begreppen?

Läs mer

Svarsmall avseende omtentamen

Svarsmall avseende omtentamen Svarsmall avseende omtentamen 2016 12 05 Observera att denna svarsmall inte ger fullständiga rättsutredningar på området utan endast kortfattat återger vad som krävts av ett svar för att ge full poäng

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 januari 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 31 oktober 2011 i mål

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Läs mer på internet: www.polisen.se: Om Polisen Arbetet mot

Läs mer

Allmänna villkor. DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB

Allmänna villkor. DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB Allmänna villkor DPOrganizer Ett verktyg från Beyano AB 1. Inledning 1.1 Dessa allmänna villkor ( Villkoren ) gäller för användning av DPOrganizer som är en programvara tillhandahållen av Beyano AB, org.

Läs mer

Badeloft Lyxiga badrum. Serviceguide

Badeloft Lyxiga badrum. Serviceguide Lyxiga badrum Serviceguide Tack för ert förtroende Bästa Badeloftkund! Tack för att ni har valt en eller flera av våra produkter till ert badrum. Denna handbok bör vara till hjälp för er vid transporter

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

TRANSPORTFÖRSÄKRING FÖR PRIVATPERSONER 2006-01-01

TRANSPORTFÖRSÄKRING FÖR PRIVATPERSONER 2006-01-01 TRANSPORTFÖRSÄKRING FÖR PRIVATPERSONER 2006-01-01 Det här är en kortfattad information över vad Din transportförsäkring kan omfatta. Om Du vill skickar vi de fullständiga villkoren till Dig eller så hittar

Läs mer

FCH FORWARDER CARGO HANDLING AB ( FCH ) G E N E R E L L A U P P D R A G S V I L L K O R

FCH FORWARDER CARGO HANDLING AB ( FCH ) G E N E R E L L A U P P D R A G S V I L L K O R FCH FORWARDER CARGO HANDLING AB ( FCH ) G E N E R E L L A U P P D R A G S V I L L K O R 1. Tillämplighet, omfattning m m 1.1 Dessa villkor gäller fr o m 2012-01-01. 1.2 Med Uppdragsgivare avses den som

Läs mer

Huvudavtal NetBusiness

Huvudavtal NetBusiness AVTAL om NetBusiness Gäller från 2018-05-25 Detta avtal har ingåtts mellan följande parter Skanova AB (nedan kallad Skanova ) Org.nr 556446-3734 Box 3010 169 03 Solna (nedan kallad Operatören ) Org.nr:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T 3445-15 KLAGANDE YÜ Ombud: Advokat IA MOTPART Gripenhus i Sverige AB, 556854-4471 Ombud: Advokat RS SAKEN Pris för konsumenttjänst

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Allmänna Villkor för Bättre Läge

Allmänna Villkor för Bättre Läge Allmänna Villkor för Bättre Läge Gäller Fr.o.m 2016-01-12 1 Inledning 1.1Dessa allmänna villkor gäller då Svenska Stadsnät AB ( SSAB ) till en småhusägare ( Fastighetsägaren ) tillhandahåller installation

Läs mer

Supplement 2006 till Allmänna villkor för exportkredit garantier

Supplement 2006 till Allmänna villkor för exportkredit garantier Supplement 2006 till Allmänna villkor för exportkredit garantier Garanti för tillverknings- och fordringsförlust Oktober 1996 Supplement 1 februari 2006 ekn E X P O R T K R E D I T N Ä M N D E N THE SWEDISH

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

BUDBIL. Geografisk omfattning

BUDBIL. Geografisk omfattning BUDBIL förköpsinformation Här finner du en kortfattad information om vår försäkring för Budbil. Informationen förklarar innehållet i försäkringen och vilka tillvalsmöjlig heter som finns för att anpassa

Läs mer

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen 1 (5) PM 2014-09-03 Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen Föreskrifterna har antagits av Juridiska fakultetens utbildningsutskott den 3 september 2014. Vilka kursmoment utgör examination?

Läs mer

Mobilt arbetssätt inom vård och omsorg Linköping UH

Mobilt arbetssätt inom vård och omsorg Linköping UH ÖVERENSKOMMELSE OM TJÄNSTENIVÅER, SLA-BILAGA Denna överenskommelse om servicenivåer, SLA gäller för leverans av upphandlade funktioner till Linköpings kommun. 1. DEFINITIONER Avtalad servicetid Den tid

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND Beslut fattade vid FRN:s sammanträde den 13 juni 2019 FRN 4/19 En uppdragsgivare gjorde gällande att mäklaren inte hade lämnat lägenhetens koordinater till Hemnet, vilket medförde att den inte var sökbar

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN

TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN 2014-01-21 TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN BILAGA 3 AF AMA REV ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN A Allm 14-01-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING UTFÖRANDEENTREPRENAD... 4 INLEDNING Denna skrift ansluter till

Läs mer

Kommersiella villkor m.m.

Kommersiella villkor m.m. Kommersiella villkor m.m. Priser (vid avrop) Tjänsterna är prissatta per timme med ett angivet takpris som inte får överskridas. Debitering ska baseras på faktiska förhållanden. Endast utförda arbetsuppgifter

Läs mer

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Uppsala Mål nr Sid 1 (6) PARTER KÄRANDE Yellow Register On line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Jonas Öjelid c/o Law & Solution Sweden AB Box 111

Läs mer

MRFs REPARATIONSVILLKOR

MRFs REPARATIONSVILLKOR MRFs REPARATIONSVILLKOR 1. Definitioner A. Med konsument menas i dessa bestämmelser en fysisk person som beställer en tjänst för ändamål som huvudsakligen faller utanför näringsverksamhet. För konsumenter

Läs mer

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation OH nr 1 Svenska Kennelklubbens organisation Svenska Kennelklubben sep 2009 OH nr 3 a 1. KVALITET OCH EGENSKAPER Om inte annat särskilt angetts i detta avtal gäller följande. Köpet avser en hund av angiven

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 april 2012 Ö 5553-09 KLAGANDE Concorp Scandinavia AB, 556588-6990 Ombud: Advokat SB MOTPART Karelkamen Confectionary AB (tidigare Xcaret

Läs mer

Försäkringsvillkor. Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A

Försäkringsvillkor. Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A Försäkringsvillkor Ansvarsförsäkring för VD och Styrelse A50 2011-12-01 1 Ansvarsförsäkring för VD- och styrelse A1 Vem försäkringen gäller för A1.1 Försäkrade personer Försäkringen gäller för försäkringstagarens

Läs mer

Allmänna villkor Garanti för investeringskrediter November 2014

Allmänna villkor Garanti för investeringskrediter November 2014 Allmänna villkor Garanti för investeringskrediter November 2014 Sida 1 Allmänna villkor för garanti för investeringskrediter 1 Definitioner I dessa allmänna villkor avses med Betalningsdröjsmål: kredittagarens

Läs mer

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG 51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG Av Annika Abrahamsson från Alkb För ganska precis ett år sedan fick jag ett redaktörsuppdrag av en författare med eget förlag, och det skulle visa sig att denne

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND Beslut fattade vid FRN:s sammanträde den 17 december 2018 FRN 10/18 En köpare hade köpt ett av tre nyproducerade bostadsrättshus som bjöds ut samtidigt. Enligt köparen hade mäklaren sagt att ett av husen

Läs mer

Konsultupphandling Ja tack

Konsultupphandling Ja tack upphandling Ja tack Förfrågan Offert, anbud Avtal en viljeförklaring som inom viss tid mött ett antagande varvid bindande avtal uppstått Konsensual avtal Formalavtal Fastighetsköp Realavtal Lån av cykel

Läs mer

Adress Postnr Postort

Adress Postnr Postort Sidan 1 av 6 BESTÄLLNING / AVTAL Företagskund Företagsnamn Kontaktperson Adress Postnr Postort Organisationsnummer Tel Mobiltel E-post Tjänstebeskrivning (GEAB) tillhandahåller ett fiberpar för kunds bruk

Läs mer

Flyttgodsförsäkring. Försäkringsvillkor

Flyttgodsförsäkring. Försäkringsvillkor Flyttgodsförsäkring Försäkringsvillkor 2016-07-01 899-10299-14 Sid 2 (10) Innehåll 1. Försäkringsskydd... 3 1.1 Begränsningar 1.2 Föreskrift 1.3 Undantag 2. Flyttgodsförsening... 5 3. Självrisk... 6 4.

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon (*) E-post (*) Fax (*) Webbadress (*) Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige Kreditförmedlare

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

Tentamen i Civilrätt A den 27 november 2015, kl. 9 14

Tentamen i Civilrätt A den 27 november 2015, kl. 9 14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Juridiska institutionen Tentamen i Civilrätt A den 27 november 2015, kl. 9 14 Skrivningen består av fem frågor om sammanlagt 30 poäng. Besvara frågorna på separata svarsark. Rättningen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom

Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom Begrepp Skadeståndsansvar uppstår när någon uppsåtligen eller på grund av vårdslöshet vållar skada på egendom och

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 4p

Grundläggande företagsekonomi 4p Grundläggande företagsekonomi 4p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-04-30 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR Dessa villkor utgör en integrerad del av avtalet. Hänvisningar till avtalet omfattar också dessa villkor. 1 Definitioner I dessa allmänna villkor gäller följande

Läs mer

Vissa frågor om underhållsstöd

Vissa frågor om underhållsstöd Promemoria 2012-05-14 S2012/3569/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Vissa frågor om underhållsstöd Promemorians huvudsakliga innehåll När det gäller bidragsskyldigs betalningsskyldighet

Läs mer

Mall: Avtal med byggfirma

Mall: Avtal med byggfirma Mall: Avtal med byggfirma Kund/beställare Byggfirma/entreprenör Adress (gata) Adress (gata) Postnummer och postort Postnummer och postort Telefon Telefon E-post Kontaktperson OBS! Alla fält ska ifyllas.

Läs mer

Konsultansvarsförsäkring

Konsultansvarsförsäkring Konsultansvarsförsäkring Försäkringsvillkor 2004-04-01 1 Innehåll A ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sid A.1 Försäkringens giltighet 3 A.2 Förlängning av försäkring 3 A.3 Riskbelopp och självrisk 3 A.4 Årlig premiejustering

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

Köpekontrakt - Fritidsbåt

Köpekontrakt - Fritidsbåt Köpekontrakt - Fritidsbåt Mellan nedanstående parter har denna dag ingåtts följande köpeavtal. Avtalet har upprättats i två exemplar varav parterna har tagit var sitt. Detta dokument är avsett som ett

Läs mer

AVTAL OM SAMÄGANDE AV FASTIGHETEN BERGRYGGEN 36, LIDINGÖ.

AVTAL OM SAMÄGANDE AV FASTIGHETEN BERGRYGGEN 36, LIDINGÖ. AVTAL OM SAMÄGANDE AV FASTIGHETEN BERGRYGGEN 36, LIDINGÖ. Mellan ägare A, å ena sidan, samt ägare B, å andra sidan, har denna dag träffats följande avtal. ALLMÄNT 1 Ägare till respektive andel äger icke

Läs mer

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster:

Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: Fält Communications AB Allmänna Villkor för Tjänster: (gäller från och med den 1 december 2014) 1 ALLMÄNT 1.1 Dessa allmänna villkor gäller då Fält Communications AB ( Fältcom ) tillhandahåller tjänster

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR ANSVARSFÖRSÄKRING FÖR REN FÖRMÖGENHETSSKADA N23:3 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll sid 6.4 Ansvarsförsäkring för förmögenhetsskada 3 6.4.1

Läs mer

ALLMÄNNA RESEVILLKOR FÖR PAKETRESOR

ALLMÄNNA RESEVILLKOR FÖR PAKETRESOR ALLMÄNNA RESEVILLKOR FÖR PAKETRESOR Dessa allmänna resevillkor samt arrangörens särskilda resevillkor är del av avtalet. De allmänna resevillkoren är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige

Läs mer

Redovisning och kalkylering, 15 hp. Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl

Redovisning och kalkylering, 15 hp. Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl Redovisning och kalkylering, 15 hp Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl. 14.00 18.00 Skrivtid: Hjälpmedel: Övrigt: 4 timmar Miniräknare (ej i mobiltelefon) Genomför alltid eventuella avrundningar

Läs mer

Allmänna villkor för Ljungby Bredbands tjänster, FÖRETAG (Gäller fr o m 2009-10-01) 1. ALLMÄNT

Allmänna villkor för Ljungby Bredbands tjänster, FÖRETAG (Gäller fr o m 2009-10-01) 1. ALLMÄNT Allmänna villkor för Bredbands tjänster, FÖRETAG (Gäller fr o m 2009-10-01) 1. ALLMÄNT Gäller fr.o.m 2009-10-01 1.1 Inledning Dessa Allmänna villkor gäller mellan Bredband och juridisk person nedan kallad

Läs mer

Skrivningen består av fem frågor om sammanlagt 30 poäng. Besvara frågorna på separata svarsark.

Skrivningen består av fem frågor om sammanlagt 30 poäng. Besvara frågorna på separata svarsark. STOCKHOLMS UNIVERSITET Juridiska institutionen Tentamen i Civilrätt A den 6 maj 2015, kl. 9 14 Skrivningen består av fem frågor om sammanlagt 30 poäng. Besvara frågorna på separata svarsark. Rättningen

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-03-23 Material Omtentamen Kursexaminator Betygsgränser G = 42-55,5 ; VG = 56- Tentamenspoäng 73

Läs mer

Uppgift 1 Civil 3. Ge en rättsligt motiverad bedömning på situationen.

Uppgift 1 Civil 3. Ge en rättsligt motiverad bedömning på situationen. Uppgift 1 Civil 3 I april 2013 hade Anna problem med att betala hyran, eftersom hela hennes studiestöd hade gått till att köpa dagliga MochaChaiLattechino med matchagrädde i cafét vid Kajsabiblioteket.

Läs mer

Konsultupphandling. Construction Management

Konsultupphandling. Construction Management Konsultupphandling Förfrågan Ja tack Offert, anbud Accept Avtal Avtal en viljeförklaring som inom viss tid mött ett antagande varvid bindande avtal uppstått Konsensual avtal Formalavtal Fastighetsköp Realavtal

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Bedrägerier angår oss alla Läs mer på internet: www.polisen.se:

Läs mer

KÖPEKONTRAKT. Den överenskomna köpeskillingen är:

KÖPEKONTRAKT. Den överenskomna köpeskillingen är: KÖPEKONTRAKT Säljare Anna Mölbo 850807-3023 1/2-del Skålevikstïlen 5 E, 5178 Loddefjord, Norge Johan Mölbo 910814-1939 1/2-del Österleden 52 D Lgh 1102, 352 42 Växjö nedan benämnd Säljaren. Köpare Nybro

Läs mer

Riktlinjer för fakturering och kravhantering

Riktlinjer för fakturering och kravhantering 1/5 Beslutad när: 2017-09-25 187 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2017:383-003 Gäller fr o m: 2017-10-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla nämnder

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som vill ansöka om utbetalning

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för den beställare (försäkrade) som angivits i försäkringsbrevet. 2. Vad försäkringen gäller

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans)

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) Tillämplighet 1 Dessa villkor skall tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Arbetstid

Läs mer

VILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2014/2018 AVSEENDE KÖP AV B-AKTIER I B&B TOOLS AB (publ)

VILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2014/2018 AVSEENDE KÖP AV B-AKTIER I B&B TOOLS AB (publ) VILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2014/2018 AVSEENDE KÖP AV B-AKTIER I B&B TOOLS AB (publ) Augusti 2014 2 1 DEFINITIONER I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörden som angivits nedan. Bankdag

Läs mer

FIRMA DAVID WIBERGH - Allmänna villkor

FIRMA DAVID WIBERGH - Allmänna villkor Detta är Firma David Wibergh:s allmänna försäljningsvillkor för konsulttjänster. Vid all kontakt med Firma David Wibergh så förutsätts kunden ha läst och godkänt dessa villkor. Dessa villkor gäller ovillkorligen

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 18 JANUARI 2018 DNR 2/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN Motpart Mäklaren Saken Skadestånd BESLUT Mäklaren rekommenderas att betala 10 000 kr till NN. YRKANDEN M.M. NN har yrkat att Mäklaren ska utge

Läs mer

INFORMATION OM KONSTNÄRSFÖRSÄKRING FÖR STUDERANDEMEDLEMMAR GRUNDALTERNATIV

INFORMATION OM KONSTNÄRSFÖRSÄKRING FÖR STUDERANDEMEDLEMMAR GRUNDALTERNATIV INFORMATION OM KONSTNÄRSFÖRSÄKRING FÖR STUDERANDEMEDLEMMAR GRUNDALTERNATIV EGENDOM (brand/inbrott/vatten) - maskinerier/varor* 50 000 kr - ritningar/arkivalier/datainformation 2,0 basbelopp - skada på

Läs mer

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM 1(5) UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM 2(5) UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÄNDAMÅLET MED ÖVERLÅTELSEBESIKTNINGEN Med besiktningsförrättare i nedanstående

Läs mer

a) Vilka avtalsrättsliga frågor kan du utläsa ur ovanstående händelseförlopp? Analysera frågeställningarna och motivera med lagrum.

a) Vilka avtalsrättsliga frågor kan du utläsa ur ovanstående händelseförlopp? Analysera frågeställningarna och motivera med lagrum. Fråga 1 Johan har svårt att hålla i sina pengar och har i samband med ett accelererat spelmissbruk börjat ta SMS-lån med 700 procent årlig ränta och korta återbetalningsperioder. SMS-lånen beviljas av

Läs mer

Försäkring för ren förmögenhetsskada PS50

Försäkring för ren förmögenhetsskada PS50 Gäller från och med 2016-07-01 Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av rådgivande verksamhet. Försäkringen gäller dock med vissa begränsningar. T.ex. gäller den inte

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Marknadsrätt,

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS Tillämplighet 1 Dessa villkor ska tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Konsultföretag

Läs mer

J301:3 Ansvarsförsäkring för ren förmögenhetsskada

J301:3 Ansvarsförsäkring för ren förmögenhetsskada J301:3 Ansvarsförsäkring för ren förmögenhetsskada Försäkringsvillkoren gäller från 1 juli 2018 Villkoret ingår i en serie villkor för företagsförsäkring. Samtliga dessa villkor är indelade efter ett gemensamt

Läs mer

VISA ALLA BERÄKNINGAR

VISA ALLA BERÄKNINGAR Sida1(2) TENTA 1FE700 Redovisning och finansiering delkurs 2 2015-04-28 Totalt 70 p Uppgift 1. (10p) Peppe Ratio är en hängiven amatörfotograf som nu vill provat på som proffesionell. För detta ändamål

Läs mer

Så är du skyddad under tiden som UF-företagare.

Så är du skyddad under tiden som UF-företagare. Så är du skyddad under tiden som UF-företagare. SKRÄDDARSYDD FÖRSÄKRING TILLSAMMANS MED NORDIC FÖRSÄKRING. UNG FÖRETAGSAMHET SVERIGE UF-försäkringen 1 2 UF-försäkringen UNG FÖRETAGSAMHET SVERIGE Ett skräddarsytt

Läs mer

V.g. läs följande text noga innan Du påbörjar Din tentamen.

V.g. läs följande text noga innan Du påbörjar Din tentamen. Sidan 1 av 30 STOCKHOLMS UNIVERSITET Juridiska institutionen Detta blad ska avskiljas från tentamen och behållas av tentanden. TENTAMEN I PROCESSRÄTT, 18 högskolepoäng Fredag den 11 november 2016 kl. 09.00

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND Beslut fattade vid FRN:s sammanträde den 15 november 2018 FRN 28/18 I objektsbeskrivningen angavs felaktigt att köket var försett med golvvärme. Säljarna, som fick betala prisavdrag till köparen och ådrog

Läs mer

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d.

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d., Avsnitt 32 705 32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. 48 kap. 3 och 23 24 IL prop. 1999/2000:2, del 2, s. 570 571, 573 574 och 584 585 Vad beskattas? När

Läs mer

Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av

Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av GJAF 50:2 FÖRSÄKRING FÖR REN FÖRMÖGENHETS- SKADA allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 Dessa bestämmelser för ansvarsförsäkring ingår i en serie av villkor för Företagsförsäkring. Inledning

Läs mer

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Pejl på pengarna Bra att veta för dig som blivit myndig Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Budget- & skuldrådgivningen och konsumentvägledningen i Botkyrka kommun MÅNGA BÄCKAR SMÅ Många små kostnader

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 5 OKTOBER 2017 DNR 7/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare Makarna NN Motpart Mäklaren Ombud: Försäkringsjuristen Mika Tuomisto Saken Skadestånd, alternativt nedsättning av provision BESLUT Makarna NN har

Läs mer

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation OH nr 1 Svenska Kennelklubbens organisation Svenska Kennelklubben, 163 85 Spånga Besöksadress: Rinkebysvängen 70 Telefon: 08-795 30 00 Webbplats: www.skk.se Köpeavtal för hund sid 1 (2) A SKK J5 12 000

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 18 JANUARI 2018 DNR 47/17 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Ombud: Förbundsjuristen Mats Sjöquist Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M.

Läs mer