Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utdrag ur Sammanträdesprotokoll"

Transkript

1

2 1 (1) Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum Onsdag den 23 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum E454, kl 09:00-12:34 Sekreterare Sara Dahlin UAN 61 Dnr 2016/254-UAN-665 Beslut - Hantering av nämndinitiativ från S, MP, C och KD om studiehandledning på modersmål Beslut Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden bifaller nämndinitiativet och ger barnoch utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten för asylsökande och/eller nyanlända med relevant utbildning att erbjudas praktik inom Västerås stads gymnasieskolor. Ärendebeskrivning Markus Lindgren (MP), Carin Lidman (S), Indi Persson (C), Lars Lindén (KD) och Göran Eriksson (S) lämnade den 17 februari in ett nämndinitiativ gällande studiehandledning på modersmål. Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att nämndinitiativets förslag gällande möjligheten för asylsökande eller nyanlända handleda studier på modersmål är begränsad, då detta kräver goda kunskaper i svenska för att handledaren ska kunna tillgodogöra sig kurslitteraturen och sedan förklara den på modersmålet för eleven. Däremot ser barn- och utbildningsförvaltningen möjlighet att utreda förutsättningar för att erbjuda praktikplatser för nyanlända och asylsökande vid Västerås stads gymnasieskolor. Yrkande Christer Lenell (SD) yrkar avslag till nämndinitiativet. Carin Lidman (S) och Markus Lindgren (MP) yrkar bifall till nämndinitiativet. Proposition Ordförande Carin Lidman (S) ställer bifallsyrkandena mot avslagsyrkandet och finner att nämnden bifaller nämndinitiativet. Rätt utdraget intygar Sara Dahlin

3 TJÄNSTEUTLÅTANDE /254-UAN Morgan Bjurling morgan.bjurling@vasteras.se Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Möjlighet att erbjuda praktik för asylsökande/nyanlända med lärarutbildning/relevant utbildning inom Västerås stads gymnasieskolor samt att se över de ekonomiska, logistiska och juridiska förutsättningarna för detta. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutade den 17 februari 2016 att ge barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten för asylsökande och/eller nyanlända som har lärarutbildning/pedagogisk utbildning eller annan relevant utbildning att erbjudas praktik inom Västerås stads gymnasieskolor samt att se över de ekonomiska, logistiska och juridiska förutsättningarna för att erbjuda praktikplatser. Barn- och utbildningsförvaltningen har delat uppdraget i två delar där första delen har handlat om praktik inom etableringsuppdraget och den andra delen om praktikmöjligheter för nyanlända/asylsökande. Här är inte fokus på språkträning utan endast inriktning på praktik, hel eller del av dag. De nyanlända som ännu ej beviljats asyl har svenskundervisning (som oftast sker via frivilligorganisationer eller studieförbund) på asylboendet och har ej rätt till SFI. Utredningen har påverkats av slutbetänkandet SOU 2016:35 Vägen in till det svenska skolväsendet som presenterades 18 april Regeringen beslutade i december 2015 att kunskap och kompetens för vissa nyanlända invandrare snabbare ska tas till vara i det svenska skolväsendet. Etableringsuppdraget Inledning Lärarbrist och stora rekryteringsbehov gör sig gällande samtidigt som staden har tagit emot en stor andel barn och vuxna som flytt sina hemländer. Denna situation ställer stora krav på staden. I dag finns en ansenlig mängd nyanlända som saknar fäste i svensk arbetsmarknad samtidigt som behovet av lärare är mer akut än någonsin. Att se nyanlända vuxna som en resurs till nyanlända barn och elever är merskapande för staden. Detta gäller hela landet.

4 VÄSTERÅS STAD 2 En reell möjlighet är att erbjuda nyanlända med lärarutbildning praktik. Efter validering, som görs av Arbetsförmedlingen (AF) samt Universitet och högskolerådet (UHR), kan framtida anställning i Västerås stad komma i fråga. Barn- och utbildningsförvaltningen (BUF) kan skapa nära samarbete med Arbetsförmedlingen gällande språkintroduktion/sfi samt ansvara för introduktionsprogram i skolan och bistå rektor att hantera praktiken. Metod Som underlag för utredningen har samtal förts med och kontakter tagits med Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, stadsledningen, AMA Arbetsmarknad, Västmanlands kommuner och landsting (VKL) samt med berörda inom BUF. Nuvarande insatser Nyanländ som erhåller uppehållstillstånd hanteras inom Arbetsförmedlingens (AF) ansvarsområde. Där påbörjar AF yrkesbedömning och kartlägger lärarkompetens/examen som sedan leder in i svenskundervisning. (Arbetsförmedlingen ersätter enskild är 307 kr/dag och kräver en insats/aktivitet på 8 tim/dagen.) I Västerås är Eductus en av de större utbildningsanordnarna. De har avtal med AF. Totalt finns 12 stycken SFI-anordnare i Västerås. AF erbjuder bl a: - Yrkessvenska som ges till vårdområdet och inom teknikyrken. Behov av yrkessvenska inom skolområdet har uppmärksammats. - Korta vägen! Gäller akademiker (kan gälla skolområdet) där AF söker förkortad väg in i yrkeslivet. SFI och praktik 3-6 månader. - PÅFART! Samverkansuppdrag med inriktning språk mellan AF och folkhögskola. Gäller yrkesgrupper inom icke-högskoleområden, t ex barnskötare och skolmåltid. Dessa yrkesgrupper finns inom barn- och utbildningsförvaltningens enheter. - SALT (Social ArbetsLivsTräning) genom AMA inom påvisade yrkesområden. AMA har uppmärksammat behovet inom skolans verksamheter. - SNABBSPÅR inom lärande. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram ett förslag, som förkortar vägen för individer till att bli anställda som lärare där man varvar högskola och praktik under en tid. Uppdraget är tillsammans med lärarförbunden och Almega. Förslaget gäller från ht 2016 och i första hand inom etableringsuppdraget. AF har möjlighet att göra ett språkbedömningstest på enskilda deltagare och vid behov kan ytterligare svenskundervisning erbjudas. Då är insatsen 4-6 tim/dag inom begränsad tid. AF har ansvaret. Därefter exempel på olika AFinsatser:

5 VÄSTERÅS STAD 3 - Instegsjobb AF personer med t ex utländsk examen (validering av UHR kan pågå under tiden), person ges möjlighet att få 24 mån SFI/arbete inom en 3-årsperiod. - Särskilt anställningsstöd, nystartsjobb. Insatser från Västerås stad Barn- och utbildningsförvaltningen kan skapa rutiner/strukturer för hantering och samverkan med AF gällande de personer som bedömts som nyanlända med uppehållstillstånd och är godkända för praktik inom skolverksamheterna. De personer AF bedömt lämpliga kan uppvisa utdrag ur belastningsregister samt relevant lärardokumentation och motsvarande nivå D i svenska. För dessa personer blir det naturligt att ta steget vidare till förvaltningens verksamheter via vikarieförmedlingen. Beställarverksamheten inom förvaltningen I dagsläget ligger ansvaret för Yrkessvenska/SFI på AF, ansvarig för Etableringsuppdraget samt AF:s avtalspart. Barn- och utbildningsförvaltningens ansvar är: Steg 1 - Studievägledning till personer inom VUC/SFI inom Västerås stad. Ett intresse finns att tillsammans med AF därefter gå vidare till Steg 2 - Vidareutveckla SFI till yrkessvenska. Praktikmöjligheter nyanlända/asylsökande Metod - Flera möten med migrationsverket. - Besök på asylboenden. - Studiebesök till Arboga kommun samt samverkan med berörda inom förvaltningen. - Information från rektor för Hahrska som redan provat att anlita praktikanter Nuläge På asylboendet Signalisten fanns i april ca personer med påstådd lärarexamen/erfarenhet i varierande grad. Det är i dagsläget oklart om någon kunnat uppvisa dokument som påvisar lärarutbildning. Flera på detta boende har undertecknat ett s k sharing rights d v s de ger sitt tillstånd till att information delas. Vid besök på asylboendet Flygskytten i mitten på april hade endast 4 av de boende lärarutbildning. Ingen av dessa har uppgett sharing rights. På båda boendena har flera sökt utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten. Detta är möjligt tack vare det tillfälliga 4 siffror de får i sitt personnummer s k LMA-nummer. Dessa registerutdrag börjr gälla det datum de anlände/registrerades i Sverige. Tid för att få utdraget är ca 2-3 veckor.

6 VÄSTERÅS STAD 4 Slutrapporten (SOU 2016:35) visar att det egentligen inte finns några omständigheter som kan utesluta registerutdraget då det enligt lag åvilar alla, lärarstudent som vikarie, att uppvisa och för myndighetsutförande rektor att hantera och bedöma. Ekonomi Ett avtal/kontrakt mellan migrationsverket och i vissa fall arbetsförmedlingen upprättas som reglerar uppdraget. Praktikanten får alltså ingen lön från skolan. De får 24 kr per dag från Migrationsverket samt vid behov busskort. Skolan bekostar eventuella transporter tillsammans med eleverna där praktikanten deltar. Praktikanten kan erbjudas så kallad pedagogisk lunch på skolan. Logistik I dagsläget finns ingen tydlig koppling till BUF. Kontakten går mellan lyhörda lärare eller annan personal som har kontakt med ideella organisationer eller AF. Lärare får även kontakt med praktikanter via Facebook. Juridik Innan praktikanter tas emot ska en intervju göras för att säkerställa att personen är lämplig och passar för verksamheten. Krav på utdrag ur belastningsregistret är svårt att tillämpa på de människor som nyligen kommit till Sverige, då de inte finns med i registret. Detta hindrar dock inte att praktikanten kan arbeta tillsammans med läraren och vara en tillgång i klassrummet. Praktikanten ska aldrig arbeta ensam med elever. Praktikanterna är försäkrade via migrationsverket och inte av skolan när de är i vår verksamhet. Migrationsverkets ansvar - Inventering av personers kompetens på boenden - Att mottagande skola fyller i ett praktikmedgivande (blankett handhas av Migrationsverket) för dels statistik dels att försäkring ska gälla för praktikanten på skolan. Med andra ord inte skolans ansvar. - Eventuell ersättning till praktikant med månadskort för buss. Mottagande skolans ansvar - Rektor avgör/hanterar registerutdrag. Västerås stads gymnasieskolor har tagit beslut att registerutdrag gäller även denna skolform. Detta är enligt Skolverket en rekommendation. - Antal timmar som praktikanten ska arbeta; halv eller hel dag. - Rektor avgör om praktikanten bjuds på pedagogisk måltid. - Skapa en organisation på skolan med erfarna lärare, vikarierande pensionerade lärare/lärarstuderande som tar ansvar för bl.a. praktikantens praktik. Någon lärare bör fungera som kontaktperson åt praktikanten.

7 VÄSTERÅS STAD 5 Förvaltningens ansvar - Skapa en organisation för hantering av asylpraktik där det ingår att kartlägga skolors behov samt möjlighet att erbjuda praktik. - Samarbeta med Migrationsverket gällande introduktion för praktik samt skapa rutiner för hur och hur ofta placering sker, avslutas och utvärderas. - Ge rektor stöd vid behov. Barn- och utbildningsförvaltningens förslag Det finns ingenting som i dagsläget hindrar att via etableringsuppdaget erbjuda nyanlända praktik inom skolverksamheterna. Förvaltningen har i dag ingen samordnad organisation för att erbjuda praktikplatser. Förvaltningen är angelägen om att kunna ta tillvara den kompetens som nyanlända kan bidra med. I dagsläget är behovet av lärare stort. Det gäller i synnerhet lärare i arabiska. Förslaget är att skapa en organisation som står för En väg in till BUF. Vår uppfattning är att arbetet motsvarar ca 25 % av en heltidstjänst för de tre nämnderna. Hur den administreras avgör direktören för BUF. Kostnaden finansieras av det extra statsbidraget för nyanlända. Frågor som är aktuella för en samordningsfunktion är: Hur tar vi oss an, framförallt lärare med arabisk språkkompetens? Hur placerar vi ut praktikanter? Hur kan enskild rektor/enhetschef få information om gällande rutiner? Finns det behov av tolk? Skapa rutiner för introduktion till praktikanterna av våra verksamheter som innehåll i densamma. Ev studiebesök på några skolor Förvaltningen behöver även samarbeta med Mälardalens högskola (MDH) där samhällskontraktet och Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) är viktiga. I dag sker det ULV-utbildning (ULV = Utländska Lärares Vidareutbildning) på Stockholms Universitet och Örebro Universitet. Förvaltningen vill visa på behovet av att även kunna erbjuda ULV-utbildning inom vår region. Förslag på hur förvaltningen kan gå vidare tillsammans med AF AF ansvarar för att skaffa utbildning med lärarförberett innehåll som varvas med praktik. Halvtid praktik i skola, halvtid svenskstudier. Utbildning i Yrkessvenska med innehåll som värdegrund, rättigheter/skyldigheter, barns utveckling, lekens betydelse, styrdokument, om ett skolår mm. AF och utbildningsanordnarens ansvar men samverkan bör ske om innehållet. AF har hela ekonomiska ansvaret för individen som försäkringar, avtal bl a. Förvaltningen har ansvaret för praktikuppdraget inklusive samordning.

1 (1) 2016-02-29 Dnr: 2015/3254-GSN-646 Erik Johansson - p5ej02 E-post: erik.johansson@vasteras.se. Grundskolenämnden

1 (1) 2016-02-29 Dnr: 2015/3254-GSN-646 Erik Johansson - p5ej02 E-post: erik.johansson@vasteras.se. Grundskolenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2016-02-29 Dnr: 2015/3254-GSN-646 Erik Johansson - p5ej02 E-post: erik.johansson@vasteras.se Grundskolenämnden Kopia till Möjlighet att erbjuda praktik för asylsökande/nyanlända

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Grundskolenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Vicki Skure Eriksson Sammanträdesdatum 24 maj 2016 Plats och tid Kunskapsskolan, Ångkraftsvägen 1A, kl 13:30 Förmöten Lokaler

Läs mer

1 (4) Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesprotokoll 67, 72 Sammanträdesdatum 23 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum E454, kl 09:00-12:34 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-11-14 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carin Lidman Sammanträdesdatum 22 november 2017 Plats och tid Stadshuset E454, 09:00 Förmöten Majoriteten, rum E454,

Läs mer

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans FAQ praktikant inom Sverige tillsammans Intentioner från AcadeMedia! Att erbjuda lärare, eller andra yrkeskategorier, en möjlighet att få direktkontakt med en arbetsplats.! Att introducera den svenska

Läs mer

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Niemelä Tuomo (AMF) Datum 2016-02-02 Rev 2016-04-04 Diarienummer AMN-2016-0108 Arbetsmarknadsnämnden Motion av Anna Manell och Benny Lindholm

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Beslut vid regeringssammanträde den 10 december 2015 Förlängd tid för och utvidgning

Läs mer

Yttrande över remiss av skrivelse (9/11) om uppdragsutbildning för förskollärare

Yttrande över remiss av skrivelse (9/11) om uppdragsutbildning för förskollärare Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-18 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2016-09-12 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carin Lidman Sammanträdesdatum 21 september 2016 Plats och tid Carlforsska gymnasiet sal E222, klockan 09:00 Förmöten

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (9) 2016-08-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carin Lidman Sammanträdesdatum 24 augusti 2016 Stadshuset E454, 09:00, mötet inleds med 15 minuter för allmänhetens Plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-11-20 Innehållsförteckning Ärende 83 Ekonomisk månadsrapport... 97 84 Schablonfördelning av medel för nyanlända barn och elever... 98 85 Sammanträdestider 2013... 100 86 Ansökan om godkännande av

Läs mer

Rapport Uppföljning av handlingsplan

Rapport Uppföljning av handlingsplan Dnr: IFN 2017/00615-1.4.2 Rapport Uppföljning av handlingsplan Utsluss i vuxenlivet av och unga 2016-2017 Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451

Läs mer

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 393 2010-12-14 022. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS

Läs mer

Vägen in till det svenska skolväsendet

Vägen in till det svenska skolväsendet Vägen in till det svenska skolväsendet Slutbetänkande av Utredningen om utbildning för nyanlända Stockholm 2016 SOU 2016:35 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 14 september 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:56 Sekreterare

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 14 september 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:56 Sekreterare

Läs mer

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens (KSN )

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens (KSN ) KF 104 13 JUNI 2016 Kommunfullmäktige Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens (KSN-2015-1915) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Handbok för APLhandledare. arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Handbok för APLhandledare. arbetsplatsförlagt lärande (APL) Handbok för APLhandledare inom arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2 I följande dokument har vi samlat information att ta del av, både för dig som APL-handledare men även för hela förskolan och skolan som

Läs mer

Investeringar för snabbare etablering

Investeringar för snabbare etablering Investeringar för snabbare etablering Stefan Löfven Ylva Johansson Gustav Fridolin Alice Bah Kuhnke 10 september 2015 Foto: Folio Bildbyrå / Christian Ferm De 20 kommuner med högst mottagande under 2010-2014

Läs mer

Vindelns Kommun. Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun

Vindelns Kommun. Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun Vindelns Kommun Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun Befolkning I kommunen bor ca 5300 personer varav 2500 i

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 2008-01-22. Joachim Nordlund (v)... Anne-Marie Skölin.... Arne Persson

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 2008-01-22. Joachim Nordlund (v)... Anne-Marie Skölin.... Arne Persson SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Skolkansliet, kl 08.30 10.10 Beslutande Arne Persson (kd) ordf Sven-Erik Carlsson (c) v ordf Margareta Skalin (s) Stephan Bergman-Paul (s) Tjänstgörande

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska Regeringsbeslut I:2 2015-06-04 U2015/3356/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carin Lidman Sammanträdesdatum 17 februari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum E454, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Carin Lidman

Läs mer

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Barn o utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Klintberg, Åsa 021-391610 asa.klintberg@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens

Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1237 Landstingsstyrelsen Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars

Läs mer

Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande

Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Utbildningsförvaltningen Avdelningen för stöd kring lärande och elevhälsa Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-4344/2018 Sida 1 (6) 2018-07-27 Handläggare Malin Boman Telefon: 076-123 34 89 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Invandringen - en utmaning för skolväsendet

Invandringen - en utmaning för skolväsendet Invandringen - en utmaning för skolväsendet En beskrivning utifrån statistiken Växjö 2 december 2015 INNEHÅLL - Vem är nyanländ? - Den aktuella situationen - Bestämmelser - Uppföljning Vem är nyanländ?

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden Inledning Göteborgsregionens kommuner har de senaste åren tagit emot omkring 1200-1500 flyktingar och anhöriga till flyktingar

Läs mer

andra åtgärder via AF NEJ Gemensamt ställningstagande: förberedande insatser (AMA) 50 % Antagen SALT yrkes eller språk spår

andra åtgärder via AF NEJ Gemensamt ställningstagande: förberedande insatser (AMA) 50 % Antagen SALT yrkes eller språk spår Övergripande process modul 1 3 i Västerås lokala modell för samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden (OBS! Tidsupplägget är individuellt och kan variera, detta är ungefärliga tider) Övergripande

Läs mer

2015-09-10. Jobb Utbildning Boende och mottagande Civila samhället

2015-09-10. Jobb Utbildning Boende och mottagande Civila samhället Promemoria 2015-09-10 Arbetsmarknadsdepartementet Ur budgetpropositionen för 2016: Investeringar för snabbare etablering Arbete och utbildning är den främsta nyckeln till etablering i ett nytt land. Därför

Läs mer

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen.

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen. Detta papper behåller eleven PRAO åk 8 och 9 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Du får arbeta högst 7 tim/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och från din praoplats

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

att Tranås kommun tar ansvar för att svenskundervisning för nyanlända ungdomar genomförs under sommarlovet varje år

att Tranås kommun tar ansvar för att svenskundervisning för nyanlända ungdomar genomförs under sommarlovet varje år ~ r ';~ TRANAs KOMMUN W." KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-12-01 Sida 26(35) 291 Dnr510/15 Svar på motion om sommarundervisning i svenska Socialdemokraterna har genom Evelina

Läs mer

Nyheter och sammanfattning av reglerna om registerkontroll arbetslivet

Nyheter och sammanfattning av reglerna om registerkontroll arbetslivet 2016-05 - 02 1 ( 5 ) CIRKU LÄR 1 6: 25 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Christina Madfors Nyckelord: Registerkontroll, stödboenden, belast - ningsregister, misstankeregister, nyanlända, snabbspår Kommunstyrelsen

Läs mer

Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola

Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola 2019-01-23 1 (5) Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola I Förordning 2015:521 om statsbidrag för särskilda folkbildningsinsatser för asylsökande och vissa

Läs mer

Besvarande av motion Personal inom skolan ska behärska svenska KS372

Besvarande av motion Personal inom skolan ska behärska svenska KS372 Besvarande av motion Personal inom skolan ska behärska svenska 19 2018KS372 Page 297 of 352 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-26 458 Dnr 2018KS372 Motion Personal inom skolan

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

FUTURE KITCHEN. - lockar ny arbetskraft till offentliga kök

FUTURE KITCHEN. - lockar ny arbetskraft till offentliga kök 2018-02-12, sid 1 FUTURE KITCHEN - lockar ny arbetskraft till offentliga kök Upplägg av Future Kitchen 2018 Handledarutbildning Rekrytering av praktikanter Praktikperiod med introduktionsutbildning Roller

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 4 april 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:15 Sekreterare

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

Olofströms kommun. Tillämpning av lagen om registerkontroll Rapport KPMG

Olofströms kommun. Tillämpning av lagen om registerkontroll Rapport KPMG ABCD Olofströms kommun Tillämpning av lagen om registerkontroll Rapport KPMG 2004 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of ABCD Olofström kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte och metod 1 3. Lagstiftningen

Läs mer

Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker

Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker Det stora antalet nyanlända akademiker som har sökt sig till Sverige de senaste åren kan genom snabbare insatser få en mycket bättre start

Läs mer

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 PM 2003 RVI (Dnr 333-3179/2003) Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Den löpande överenskommelsen

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

Preparandkurs studiehandledare inom ramen för projektet Nyanlända snabb väg in på arbetsmarknaden

Preparandkurs studiehandledare inom ramen för projektet Nyanlända snabb väg in på arbetsmarknaden Regionalt utvecklingscentrum Preparandkurs studiehandledare inom ramen för projektet Nyanlända snabb väg in på arbetsmarknaden Innehåll 1. Inledning... 2 2. Beskrivning av utbildningen - Plan vid projektansökan...

Läs mer

Vuxenutbildning Svenska för invandrare. Är ditt vetande ingenting värt, om inte någon annan vet att du vet det? Persius Flaccus, e.kr.

Vuxenutbildning Svenska för invandrare. Är ditt vetande ingenting värt, om inte någon annan vet att du vet det? Persius Flaccus, e.kr. Är ditt vetande ingenting värt, om inte någon annan vet att du vet det? Persius Flaccus, 34 62 e.kr. Foto: Anna Holmquist Vuxenutbildning Svenska för invandrare 330 Sverige har, i likhet med de flesta

Läs mer

Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna kommun om mottagande av asylsökande barn utan legal vårdnadshavare i Sverige

Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna kommun om mottagande av asylsökande barn utan legal vårdnadshavare i Sverige Kommunstyrelsen 2016-01-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:587 Sara Molander 016-710 25 16 1 (2) Kommunstyrelsen Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna

Läs mer

Projekt: Från nyanländ till nyanställd lärare

Projekt: Från nyanländ till nyanställd lärare Utbildningsförvaltningen Avdelningen för personal och kompetensförsörjning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-17 Handläggare Johan Eriksson Telefon: 08-508 33 697 Till Utbildningsnämnden 2015-11-26 Projekt:

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Hjärtligt välkomna till Nyanländas lärande! Onsdagen 12 november 2014

Hjärtligt välkomna till Nyanländas lärande! Onsdagen 12 november 2014 Hjärtligt välkomna till Nyanländas lärande! Onsdagen 12 november 2014 Varför den här konferensen? Mer kunskap och samverkan ger bättre mottagande av nyanlända elever i skolan. Nyanlända elever är en heterogen

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum 2019-03-12 Sammanträdets plats och tid: Kommunhuset i Märsta Sammanträdeslokal: Skölden Tisdag den 12 mars 2019, kl. 18:00

Läs mer

Rutin för mottagande av nyanlända barn och ungdomar i förskola och skola

Rutin för mottagande av nyanlända barn och ungdomar i förskola och skola Barn- och utbildningsförvaltningen RUTIN Datum 02015-04-30 Datum för beslut 2015-05-20 Beslutad av Tomas Hartikainen Förvaltningschef Sida 1(8) Dnr BUN/2015/0092/133 Revideras senast 2016-06-30 Rutin för

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Grundskolenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Vicki Skure Eriksson Sammanträdesdatum 22 mars 2016 Plats och tid E454, Stadshuset, kl 13:30 Förmöten Ledamöter Ersättare

Läs mer

Registerkontroll, stödboende, belastningsregister, misstankeregister, nyanlända, snabbspår

Registerkontroll, stödboende, belastningsregister, misstankeregister, nyanlända, snabbspår UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 16:14 Diarienr: 16/02068 P-cirknr: 16-2:7 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Registerkontroll, stödboende, belastningsregister, misstankeregister,

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar

Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar Film om Innanförskapsakademin Innanförskapsakademin: Utvecklingsprogram: Förebygga utanförskap. Nyanlända och arbetssökande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carin Lidman Sammanträdesdatum 28 augusti 2015 Plats och tid A 391, kl 09:00 Förmöten Majoriteten i E454 klockan 08:00 Oppositionen i egna

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (12) 2017-04-12 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carin Lidman Sammanträdesdatum 20 april 2017 Plats och tid ABB Industrigymnasium, Robotvägen 4, kl. 09:00 Förmöten Rum

Läs mer

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever Mottagande av nyanlända och flerspråkiga barn/elever 1 Vision Varje barn och elev med utländsk bakgrund ska ges den kunskap de har rätt till för att nå målen för utbildningen. Mål Öka likvärdigheten mellan

Läs mer

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten:

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Sida 1 av 5 Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Arbetsmarknadsenheten är organiserad inom Tillväxt och utveckling.

Läs mer

Plan för mottagande och lärande för nyanlända Riktlinjer anpassas till aktuell skolform

Plan för mottagande och lärande för nyanlända Riktlinjer anpassas till aktuell skolform Plan för mottagande och lärande för nyanlända Riktlinjer anpassas till aktuell skolform Verksamhet Bildning Reviderad 2014-11-24 0 Innehållsförteckning Bakgrund, mål och syfte s 2 Mottagande s 3 Introduktion

Läs mer

Ansökan: Främjandemedel för arbetsmarknadens parter För implementering av snabbspåret för socionomer

Ansökan: Främjandemedel för arbetsmarknadens parter För implementering av snabbspåret för socionomer Sida 1 (7) Ansökan: Främjandemedel för arbetsmarknadens parter För implementering av snabbspåret för socionomer Datum: 2016-03-24 Ansökande organisation/er: Namn på Organisationsnummer: SKL 222000-0315

Läs mer

Ferieskola för ensamkommande barn och ungdomar. KS

Ferieskola för ensamkommande barn och ungdomar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-04-12 119 Ferieskola för ensamkommande barn och ungdomar. KS 2016-157 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:65 LS 2015-1237 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens 52 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Vetlanda kommun Socialförvaltningen 2005-10-03 Sida 1 (4) Lokal överenskommelse Bakgrund I april 2001 träffades en överenskommelse mellan Arbetsmarknadsstyrelsen, Integrationsverket, Migrationsverket,

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Bakgrund Centrala överenskommelsen År 2001 träffades en central överenskommelse om utveckling av introduktion för nyanlända

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD Lokala kompetensförsörjningsbehovet: Arbetsförmedlingens kartläggning av målgruppens behov visar att en stor andel av etableringssökande i Sundbybergs

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över betänkandet

Universitetskanslersämbetets yttrande över betänkandet YTTRANDE 1(5) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Anna Lundh 08-563 088 77 anna.lundh@uka.se Utbildningsdepartementet Universitetskanslersämbetets yttrande över betänkandet Vägen in till det svenska

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2016/202-UAN-679 Ellinor Johansson - bh027 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2016/202-UAN-679 Ellinor Johansson - bh027 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-03-14 Dnr: 2016/202-UAN-679 Ellinor Johansson - bh027 E-post: ellinor.johansson@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i förskoleklass grundskola och gymnasieskola Denna plan avser elever i skolor med Kristianstads kommun som huvudman. Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Utbildning för nyanlända elever

Utbildning för nyanlända elever Utbildning för nyanlända elever 2015-12-02 Åsa Strand Kunskapsresultat Behöriga till gymnasieskolan: 85 procent av eleverna födda i Sverige 26 procent av eleverna som kommit till Sverige de senaste fyra

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 PM 2017:225 RIV (Dnr: 110-1171/2017) Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden gav den 18 oktober 2017, Barnoch utbildningsförvaltningen i uppdrag att:

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden gav den 18 oktober 2017, Barnoch utbildningsförvaltningen i uppdrag att: Bakgrund Många unga som avslutat sin skolgång från särskolan eller specialutformade program för personer med funktionsnedsättning övergår direkt till daglig verksamhet, trots att en förmodad arbetsförmåga

Läs mer

Utbildning i Sverige, dag 2

Utbildning i Sverige, dag 2 Utbildning i Sverige, dag 2 Etablering När man inte varit i Sverige så länge. Steg 1: SFI och Sensus Yrkesliv SFI Sensus- Yrkesliv Praktik Efter Sensus? Steg 2: Arbete och studier (olika vägar) Förberedande

Läs mer

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet 2 februari 2016 Västmanlands län och Örebro län Regional konferens 2 februari Sverige tillsammans Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans.

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Rapportsammandrag Stadsrevisionen 7 oktober 2015 Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Bakgrund Ensamkommande barn är personer under 18 år som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Under

Läs mer

Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden avslår nämndinitiativet.

Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden avslår nämndinitiativet. Rossana Rothstein - bunrr01 E-post: rossana.rothstein@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-08-19 Dnr: 2013/2079-BaUN- 616 Barn- och ungdomsnämnden Beslut- hantering av nämndinitativ- Möjliggör

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Kallelse Föredragningslista Arbetsmarknads- och integrationsutskottet 1(1) 2019-02-13 Sammanträde Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Plats och tid Stadshuset, Kompassen kl 8.30 Ordförande Sekreterare

Läs mer

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Monica Carlsson Epost: monica.carlsson@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Utredningar av barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2015/205-UAN-614 Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2015/205-UAN-614 Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-03-13 Dnr: 2015/205-UAN-614 Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Implementeringsplan för projekt Jobbfokus 2.0

Implementeringsplan för projekt Jobbfokus 2.0 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-08-30 Sida 1 (2) Diarienr UAN 2018/00360-1.5.2 Barn- och utbildningsförvaltningen Göran Thunberg Epost: goran.thunberg@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

SKOLFS. Dessa föreskrifter träder i kraft den XX xxxxx På Skolverkets vägnar GENERALDIREKTÖREN Christina Sandström

SKOLFS. Dessa föreskrifter träder i kraft den XX xxxxx På Skolverkets vägnar GENERALDIREKTÖREN Christina Sandström Enheten för utbildningsstatistik Tobias Engberg 1 (8) Dnr 62-2013:996 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:142) om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m.;

Läs mer

Mottagande och lärande för nyanlända Anpassas till aktuell skolform

Mottagande och lärande för nyanlända Anpassas till aktuell skolform Mottagande och lärande för nyanlända Anpassas till aktuell skolform Verksamhet Bildning Reviderad 2015-02-23 0 Innehållsförteckning Bakgrund, mål och syfte s 2 Mottagande s 3 Introduktion s 5 Individuell

Läs mer

Rutiner för mottagande av nyanlända elever GRÖ NKULLASKÖLAN. Lokal plan för Grönkullaskolan VT / HT 2014

Rutiner för mottagande av nyanlända elever GRÖ NKULLASKÖLAN. Lokal plan för Grönkullaskolan VT / HT 2014 2014 Rutiner för mottagande av nyanlända elever GRÖ NKULLASKÖLAN Lokal plan för Grönkullaskolan VT / HT 2014 140910 Innehåll Rutiner för... 0 mottagande av nyanlända elever... 0 GRÖ NKULLASKÖLAN... 0 BAKGRUND...

Läs mer

Lokala jobbspår. Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland

Lokala jobbspår. Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland Lokala jobbspår Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland Lokalt jobbspår Korttidsutbildade Längd: ca 1-2 år Ansvarig kontaktperson Rektor vuxenutbildning Region Gotland

Läs mer

Universitets- och högskolerådet

Universitets- och högskolerådet 2018-05-21 Malin Jönsson Ida Larsten Universitets- och högskolerådet Bedömning av utländsk utbildning Bedömning av utländsk utbildning UHR bedömer utländsk: akademisk utbildning eftergymnasial yrkesutbildning

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer