Ekonomiseringen av kulturen. Kulturpolitikens praktik Karlstad 4 oktober 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ekonomiseringen av kulturen. Kulturpolitikens praktik Karlstad 4 oktober 2016"

Transkript

1 Ekonomiseringen av kulturen Kulturpolitikens praktik Karlstad 4 oktober 2016

2 Två parallella trender q q q q Kulturalisering av ekonomin, dvs. att man bygger in kulturella värden i varor och tjänster för att skapa ett mervärde. Ekonomisering av kulturen, dvs. att kultursatsningar motiveras med ekonomiska argument. två tätt sammantvinnande processer, svåra att hålla isär (David Karlsson, s. 43) att ekonomiska förklaringsmodeller fått ett slags överhöghet i den allmänna samhällsdebatten. Alla värden tenderar att underkastas de ekonomiska värdena. (David Karlsson, s. 43f)

3 Humanistisk Sociologisk Instrumentell Mål Bildning Frigörelse Synliggörande Sätta X på kartan Bakgrund Staten Civila samhället Marknaden Förankring Nationell Lokal Global Strategi God konst till folket Kulturell demokrati Uppsökande verk- samhet/publikarbete Eget skapande Kulturalisering Profilering Events Marknadsföring Publik Hela befolkningen Grupper Segment, Livsstilar Ram Kulturinstitutioner Turnéer Aktivt deltagande Pluralistiska ramar Flaggskepp Festivaler Funktion Upplysning Bildning Bekräftelse Utveckling Kommunikation Underhållning Upplevelse Förmedling Kulturförmedlare (t.ex. bibliotekarier) Folkbildning Animatörer Kultursekreterare Kulturpedagoger Projektledare Curators

4 Kulturaliseringen av ekonomin Att mening och värden byggs in i varor, estetiseringen av varor, att design och marknadsföring kopplas till livsstilar och kultur- och upplevelseindustrins tillväxt är led i kulturaliseringen av ekonomin genom att det handlar om viktiga tillväxtområden som bidrar till integration mellan kultur och ekonomi. (Lars Aronsson 2007)

5 Upplevelseekonomin I upplevelseproduktionen, produktionen av drömmar, ligger fokus på upplevelsens värde för individen. Att skapa en minnesvärd, personlig och engagerande upplevelse för köparen betraktas som ett sätt att förädla en produkt. Inom upplevelseekonomin är det viktigt med markörer i form av varumärken, marknadsföring och livsstilar, att göra varorna eller tjänsterna eller upplevelserna sällsynta eller exklusiva, att skapa engagerande berättelser eller drömmar och att nå uppmärksamhet i informationsbruset. (Lars Aronsson 2007)

6 Ekonomiseringen av kulturen Exempel på ekonomisering av kulturen: Ofrivilliga företagare Kulturarvets ökade betydelse i produkt- och platsmarknadsföring. Kultursatsningar motiveras med att de bidrar till att göra en plats eller region attraktivare, att kultur genererar utveckling, att den skapar sysselsättning, att den är viktig för turismen. (Lars Aronsson 2007) Kulturutövaren betraktas och ser i allt högre grad sig själv som ett varumärke på en marknad, vilket också rymmer frön till förnyelse och förändring. (David Karlsson 2010, s. 44f)

7 Effekter av ekonomiseringen Kulturens ekonomisering innebär en risk för att kulturen kommersialiseras. (Lars Aronsson 2007)

8 Effekter av ekonomiseringen Det går en liten trivselvåg genom svensk teater för närvarande, och om vi inte aktar oss kommer den att växa till en bred flod i upplevelseindustrins kölvatten. (Leif Zern i DN ) Kan man göra borgerlig umpaumpaunderhållning av Brecht? Tydligen. (Ulrika Kärnborg i DN )

9 Effekter av ekonomiseringen På teatern börjar revolutionen. Eller på teatern får folket sin dos av underhållning? (Maina Arvas i DN )

10 Effekter av ekonomiseringen Köping, Lantz och Stenström konstaterar att det sker en förskjutning mot en marknadsdiskurs och att den kommersiella logiken får allt större svängrum på bekostnad av den kulturella. De är rädda för att de ekonomiska argumenten blir överordnade och att allt reduceras till ekonomi och att den tidigare, delvis delikata, balansgången mellan det kulturella och kommersiella tappas bort och att kulturen på sikt förlorar om det visar sig att den inte kan uppfylla alla ekonomiska löften. (Köping, Lantz, Stenström 2008)

11 Kulturens ekonomisering på tre nivåer Köping, Lantz och Stenström beskriver kulturens ekonomisering på tre nivåer: samhällsnivå, organisationsnivå och individnivå.

12 Ekonomisering på samhällsnivå Inom marknadsdiskursen har kulturarbetaren blivit entreprenör och kulturen har blivit bl.a. utvecklings- och tillväxtfaktor i strikt ekonomisk mening, upplevelseindustri, lokaliseringsfaktor, arbetsmarknad, innovationskraft och regional planeringsfaktor.

13 Ekonomisering på samhällsnivå NPM New Public Management är en ekonomiskt-administrativ styrform. Modellen är hämtad från näringslivet och karaktäriseras av: En övergång från deltaljreglering till mer flexibel målstyrning Resultatmätning genom nyckeltal Rigorösa återrapporteringskrav

14 Ekonomisering på samhällsnivå Men de nyckeltal, som används i andra sammanhang, passar inte kultursektorn och man har inte utvecklat specifika kvalitativa utvärderingar för kultursektorn. Hur mäter man konstnärlig kvalitet?

15 Ekonomisering på samhällsnivå Kulturen ska per definition vara en motkraft mot ett ensidigt ekonomiskt tänkande. Genom att vara en antites till ekonomin har den också definierat sig mot marknad och ekonomi. Men vilken blir kraften i kulturpolitiken om den definierar kulturen utgående från något den inte är?

16 Ekonomisering på organisationsnivå En organisation på kulturproduktionsfältet arbetar efter två olika logiker eller rationaliteter, som det också kallas: En ekonomisk, där man strävar efter ekonomisk vinst. En kulturell, där man strävar efter konstnärlig höjd.

17 Ekonomisering på organisationsnivå Max Weber varnade för den instrumentella rationaliteten, tron på att effektivitet i sig förbättrar våra liv och organisationer, eftersom den gör medel till mål.

18 Ekonomisering på organisationsnivå När de ekonomiska vindarna blåser är det den instrumentella rationaliteten, som stärker sin ställning i organisationerna. Handlingar baserade på tron på ett värde i sig, t.ex. med hänvisning till kvalitet och estetik, blir allt mer sällsynta och underordnade. (Jenny Lantz 2008)

19 Ekonomisering på organisationsnivå I takt med att kulturindustrin blir allt mer globaliserad och präglad av stora mediekonglomerat vinner den ekonomiska logiken mark. Några exempel: Man tillsätter chefer med en ekonomisk bakgrund och ifrågasätter personal med kulturbakgrund. Den ekonomiska logiken får en allt starkare ställning i målformuleringarna. Smak och kulturellt kapital framstår som ett problem för organisationen.

20 Ekonomisering på organisationsnivå Även i organisationer, som inte har ett kommersiellt uppdrag, återfinns uttryck för ekonomiseringen.

21 Ekonomisering på organisationsnivå Museer som exempel: Varumärkesstrategi för att höja värdet Expansion av butik, restaurant, café, catering Sponsring och donationer Satsning på blockbusters Starkare marknadsavdelningar Omformulering av uppdraget, t.ex. från bildning till att understryka subjektivitet och att bidra till att bygga en kreativ region.

22 Ekonomisering på individnivå Entreprenörialismen, den starka tilltron till entreprenörskapet, går igenom hela samhället, inklusive kultursektorn. tilltron till entreprenörskap har ersatt tilltron till institutioner En förskjutning från det offentliga till det privata och från det kollektiva till det individuella.

23 Ekonomisering på individnivå I 1972 års kulturutredning (SOU 1972:67) var lösningen på konstnärernas försörjningsproblematik fler fasta anställningar. I direktiven till den senaste kulturutredningen (2007:99) sades att: De som på professionell basis utövar kultur behöver kunna göra detta på ekonomiskt rimliga villkor. Kommittén skall därför pröva hur försörjningsmöjligheterna för kulturskapare kan främjas samt identifiera de åtgärder som kan bidra till ett ökat entreprenörskap och företagande inom kulturskapande och konstnärlig verksamhet.

24 Ekonomisering på individnivå Ett annat exempel är det uppdrag som fyra kulturmyndigheter, Kulturrådet, Svenska Filminstitutet, Riksantikvarieämbete och Riksarkivet, fick i sina regleringsbrev för år 2008: Att i samverkan med Verket för näringslivsutveckling (Nutek) inkomma med förslag till hur entreprenörskap och företagande kan utvecklas inom myndighetens verksamhetsområde.

25 Ekonomisering på individnivå Vad som menas med entreprenörskap är dock oklart. Svenska Filminstitutet tolkade det som att väldigt få av dessa företagare är entreprenörer i den meningen att de driver stora projekt över lång tid och skapar anställningstillfällen samt att det är långt ifrån alla som kan ses som entreprenörer i den meningen att de skapar arbetstillfällen eller ekonomisk vinst.

26 Ekonomisering på individnivå Kulturrådet konstaterade däremot att det saknas en gemensam definition och att entreprenörer inte nödvändigtvis alltid är företagare. Medan Nutek på sin hemsida hade definitionen: Entreprenörskap är en dynamisk och social process, där individer, enskilt eller i samarbete, identifierar möjligheter och gör något med dem för att utforma idéer till praktiska och målinriktade aktiviteter i sociala, kulturella eller ekonomiska sammanhang.

27 Ekonomisering på individnivå Om det är något som karakteriserar det kulturpolitiska fältet är det just användningen av luddiga begrepp, som rymmer allt och ingenting. Upplevelseindustri, design, kreativitet och entreprenörskap, alla kännetecknas de av samma slags vaghet.

28 Ekonomisering på individnivå Begreppen tjänar också som ett slags bryggbegrepp mellan en kommersiell och kulturell diskurs (Stenström 2008). Å ena sidan är begreppet entreprenörskap förstås en del av en ekonomisk eller kommersiell diskurs, å andra sidan definieras det som något som inte alls behöver vara en ekonomisk aktivitet och därmed ökar legitimiteten för det i den kulturella sfären.

29 Ekonomisering på individnivå Det är inte bara i retoriken, utan också i praktiken, som entreprenöriseringen äger rum. Det finns en tydlig trend när det gäller sysselsättningens sammansättning inom kulturbranscherna. Tillskottet av sysselsatta sker uteslutande i form av egenföretagande samtidigt som antalet anställda minskar över tiden. (Arbetsförmedlingen Kultur 2008, s. 7)

30 Ekonomisering på individnivå Om entreprenörskap definieras som en person som startar företag då är det få om inga sektorer som kan mäta sig med entreprenörsandan inom de kulturella näringarna. (Jansson & Power 2008, s. 23) Enligt deras rapport är det 60 procent av alla verksamma inom de kreativa näringarna som driver företag, även om en tredjedel av dem kombinerar företagandet med en anställning (Jansson & Power 2008).

31 Kulturens ekonomisering Vill det sig riktigt illa, hamnar vi i en situation där det ekonomiska tar över, på alla plan. Frågan är vad som händer då. Risken är att kulturen får allt svårare med sin legitimitet om den inte kan leva upp till alla storslagna löften om att skapa ekonomisk tillväxt, regional utveckling, ett kreativt samhälle, turism och en massa annat. Eller att viss kultur får allt svårare att klara sig, eftersom den aldrig kan klara sig på den marknad som inte finns, hur entreprenöriella alla än blir. (Köping, Lantz och Stenström 2008)

32 Kulturens ekonomisering Ett bakslag kan också drabba de ekonomiska argumenten, så att pendeln istället slår för långt tillbaka åt andra hållet. Att vi glömmer att det trots allt finns ett samband mellan kultur och ekonomi och att det optimala snarare är balansgång mellan de båda. (Köping, Lantz och Stenström 2008)

33 Kulturens ekonomisering Här kan man konstatera att kulturpolitiken har en viktig roll att fylla som ett slags motvikt, som kan skapa ett tanke- och handlingsutrymme mellan den kulturella och den ekonomiska logiken. (Köping, Lantz och Stenström 2008)

34 Diskutera Anna Hallberg lyfter i sin artikel om dagens kulturklimat, En förlorare slår tillbaka (DN ), fram både företeelser som kan sägas styras av en kulturell logik och företeelser som kan sägas styras av en ekonomisk logik och sätter dessa mot varandra. Identifiera några av de motsatspar hon sätter upp och diskutera artikelns båda perspektiv.

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet Politiskt system Kultur/värdesystem PRODUKTION DISTRIBUTION KONSUMTION

Läs mer

Legitimitet. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Legitimitet. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Legitimitet Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Kulturpolitik Kulturpolitik är en kombination av offentligt kulturstöd och en offentligt sanktionerad infrastruktur för produktion, distribution

Läs mer

Ekonomiseringen av kulturen. Karlstad 29 september 2014

Ekonomiseringen av kulturen. Karlstad 29 september 2014 Eknmiseringen av kulturen Karlstad 29 september 2014 Två parallella trender q q q q Kulturalisering av eknmin, dvs. att man bygger in kulturella värden i varr ch tjänster för att skapa ett mervärde. Eknmisering

Läs mer

Kulturens ekonomisering av Ann-Sofie Köping, Jenny Lantz och Emma Stenström

Kulturens ekonomisering av Ann-Sofie Köping, Jenny Lantz och Emma Stenström Kulturens ekonomisering av Ann-Sofie Köping, Jenny Lantz och Emma Stenström Den här artikeln handlar om kulturens ekonomisering på samhälls-, organisations- respektive individnivå. Vi konstaterar bland

Läs mer

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/8 2013 föreslagna lokala kulturplanen Övergripande synpunkter Ideell kultur i Sala tycker att det är mycket bra att en kulturplan arbetas fram. Vi har läst förslaget

Läs mer

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Kultur och företagande Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Trender Kultur och media är en tillväxtbransch. I hela samhället kan vi urskilja en rörelse från stora organisationer mot projekt

Läs mer

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Karlstad 20 januari 2014

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Karlstad 20 januari 2014 Det kulturella systemet ch kulturplitikens utveckling Karlstad 20 januari 2014 Det kulturella systemet Plitiskt system Kultur/värdesystem PRODUKTION DISTRIBUTION KONSUMTION t.ex. t.ex. t.ex. Författare/Förlag

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 20 januari 2014 Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o använda kulturpolitiska

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 23 januari 2012 Peter Almerud Fejbolvägen 59 640 34 Sparreholm Nydalavägen 134 152 51 Södertälje Tel. 0733 56 12 23 peter.almerud@gmail.com Lärandemål

Läs mer

Kulturpolitik för hela landet

Kulturpolitik för hela landet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2950 av Per Lodenius m.fl. (C) Kulturpolitik för hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Kultur och företagande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 22 september 2016

Kultur och företagande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 22 september 2016 Kultur och företagande Kulturproduktionens villkor Karlstad 22 september 2016 Trender Kultur och media är en tillväxtbransch. I hela samhället kan vi urskilja en rörelse från stora organisationer mot projekt

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015 Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet Karlstad 3 mars 2015 Kvalitet När man har pratat om kvalitet i kulturpolitiken har det oftast handlat om konstnärlig kvalitet. Kulturpolitiken har dock inte definierat

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015 Tillgänglighet och delaktighet Karlstad 26 februari 2015 Centrala element i kulturpolitiken Ända sedan 1930-talet har tillgänglighet och delaktighet varit centrala element i kulturpolitiken. Exempel: q

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 29 augusti 2016 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o o o o beskriva

Läs mer

Kulturarbetaren i en tillväxtfokuserad samhällsdiskurs. Kulturproduktionens villkor Karlstad 10 september 2015

Kulturarbetaren i en tillväxtfokuserad samhällsdiskurs. Kulturproduktionens villkor Karlstad 10 september 2015 Kulturarbetaren i en tillväxtfokuserad samhällsdiskurs Kulturproduktionens villkor Karlstad 10 september 2015 Zambrellis frågeställningar Hur kan samhällsdiskursen kring kultur och tillväxt skönjas i kulturarbetares

Läs mer

Konstruktionen av ett kulturarv. Karlstad 27 februari 2012

Konstruktionen av ett kulturarv. Karlstad 27 februari 2012 Konstruktionen av ett kulturarv Karlstad 27 februari 2012 Utgångspunkter Från industrisamhälle till tjänstesamhälle, till informationssamhälle, till upplevelsesamhälle. Vad styr lokaliseringen av upplevelsetjänster?

Läs mer

Kulturplanering cultural planning. Karlstad 12 mars 2012

Kulturplanering cultural planning. Karlstad 12 mars 2012 Kulturplanering cultural planning Karlstad 12 mars 2012 Cultural planning kännetecknas av En bred definition av kulturbegreppet. Att kultur ses som en integrerad del av politiken för regional utveckling.

Läs mer

Kulturplanering cultural planning. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015

Kulturplanering cultural planning. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kulturplanering cultural planning Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Cultural planning kännetecknas av En bred definition av kulturbegreppet. Att kultur ses som en integrerad del av politiken

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Anne Hederén Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-11-17 Diarienummer: RUN 2016-70

Läs mer

Kulturpolitiskt program Huddinge kommun

Kulturpolitiskt program Huddinge kommun Kulturpolitiskt program Huddinge kommun 2018 2023 1 1 (6) Innehåll Kulturpolitiskt program Huddinge kommun 2018-2023... 2 1. Inledning... 2 1.2 Vision... 3 1.3 Kärnvärden... 3 1.4 Kulturens roll och riktning...

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitikens framväxt och mål Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitik som historiskt fenomen De viktigaste aktörerna för stöd till kultur under olika tidsperioder:

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

Innehåll. Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6

Innehåll. Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6 Kulturpolitik för Västra Götaland Antagen av regionfullmäktige 13 september 2005 1 Innehåll Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6 Mångfald

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2137 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, FP, KD) Kultur, medier, trossamfund och fritid

Motion till riksdagen 2015/16:2137 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, FP, KD) Kultur, medier, trossamfund och fritid Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2137 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, FP, KD) Kultur, medier, trossamfund och fritid Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

QNB VOLANTE NOTERINGAR: GENERATOR (ÅRE) 2008-01-21

QNB VOLANTE NOTERINGAR: GENERATOR (ÅRE) 2008-01-21 QNB VOLANTE NOTERINGAR: GENERATOR (ÅRE) 2008-01-21 VAD SKAPAR EKONOMISKT VÄRDE I UPPLEVELSEINDUSTRIN? TOBIAS NIELSÉN* DEN HÄR ARTIKELN BESKRIVER HUR OCH VARFÖR DE VIKTIGASTE OCH STÖRSTA EKONOMISKA VÄRDENA

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Policy. Kulturpolitiskt program

Policy. Kulturpolitiskt program Sida 1/8 Kulturpolitiskt program Varför kultur? Kungsbacka är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner vilket ställer höga krav inom flera områden, inte minst kulturen. Kungsbackas intention är att tänka

Läs mer

Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar. Karlstad 18 mars 2013

Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar. Karlstad 18 mars 2013 Kultursektor, kulturindustri och kulturella och kreativa näringar Karlstad 18 mars 2013 Kultursektor Kultursektorn är i ett kulturpolitiskt perspektiv det område som omfattas av kulturpolitiken: har kulturpolitiken

Läs mer

Kultur +näring i olika perspektiv

Kultur +näring i olika perspektiv Kultur +näring i olika perspektiv KULTURRÅDET Myndighet under Kulturdepartementet 80 anställda Fyra avdelningar Styrelse NATIONELLA MÅL FÖR KULTURPOLITIK 2009 Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och

Läs mer

Kulturen och den politiska styrningen. Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016

Kulturen och den politiska styrningen. Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016 Kulturen och den politiska styrningen Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016 Armlängdsprincipen För att politikerna inte ska kunna styra innehållet i kulturverksamheten fastställer den

Läs mer

KLYS synpunkter på förslaget till handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Stockholm

KLYS synpunkter på förslaget till handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Stockholm Stockholm den 27 juni 2012 Till Botkyrka kommun Att: Gustav Fridlund Kommunledningsförvaltningen 147 85 Tumba KLYS synpunkter på förslaget till handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Stockholm

Läs mer

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Strategikarta 2015 Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014 Medborgarperspektivet Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Antalet besök/år till kulturverksamheter med regionala

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Kulturpolitiskt program Huddinge kommun

Kulturpolitiskt program Huddinge kommun Kulturpolitiskt program Huddinge kommun 2018 2023 1 Kulturen finns överallt! Att kultur går att finna nästintill överallt är nog de flesta medvetna om, åtminstone i tanken. Men vi behöver inte röra oss

Läs mer

Grundanalys, Förnyelseprogram och Kulturpolitikens arkitektur. Betänkande av Kulturutredningen

Grundanalys, Förnyelseprogram och Kulturpolitikens arkitektur. Betänkande av Kulturutredningen Yttrande från Svensk Teaterunion Svenska ITI över betänkandet (SOU 2009:16) Grundanalys, Förnyelseprogram och Kulturpolitikens arkitektur. Betänkande av Kulturutredningen Svensk Teaterunion Svenska ITI

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 DISPOSITION STYRDOKUMENT KULTURENS INFRASTRUKTUR KULTURNÄMNDENS ARBETSSÄTT KULTURNÄMNDENS STÖDFORMER UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING UTVECKLING KONST- OCH

Läs mer

Remiss - Betänkandet Konstnär - oavsett villkor?(sou 2018:32)

Remiss - Betänkandet Konstnär - oavsett villkor?(sou 2018:32) Verksamhetsstöd - Kommunkansli TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-07-27 Sida 1(1) Dnr 2018/000938-860 Remiss - Betänkandet Konstnär - oavsett villkor?(sou 2018:32) Beskrivning av ärendet Kommunen har fått en

Läs mer

En modern kulturpolitik

En modern kulturpolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3068 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, L, KD) En modern kulturpolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Legitimitet. Karlstad 23 februari 2015

Legitimitet. Karlstad 23 februari 2015 Legitimitet Karlstad 23 februari 2015 Kulturpolitik Kulturpolitik är en kombination av offentligt kulturstöd och en offentligt sanktionerad infrastruktur för produktion, distribution och konsumtion av

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Jämställt, modernt, marknadsanpassat och begripligt hur många ideal ryms i det svenska myndighetsspråket?

Jämställt, modernt, marknadsanpassat och begripligt hur många ideal ryms i det svenska myndighetsspråket? Jämställt, modernt, marknadsanpassat och begripligt hur många ideal ryms i det svenska myndighetsspråket? Nordisk klarspråkskonferens, Helsingfors 21 november 2013 Staten är inte ett företag, konstaterade

Läs mer

- KLYS Manifest KLYS

- KLYS Manifest KLYS KLYS Manifest KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

Musikindustrin. Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015

Musikindustrin. Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015 Musikindustrin Kulturproduktionens villkor Karlstad 8 oktober 2015 De creddiga stämplar De creddiga stämplar. Det behöver jag inte göra. Jag har jobb resten av året oavsett hur det går här. (Charlotte

Läs mer

söker vi enbart ett begrepp. Skriv tydligt och läsbart (om examinatorn inte kan läsa vad du skriver så kan denne inte ge dig poäng).

söker vi enbart ett begrepp. Skriv tydligt och läsbart (om examinatorn inte kan läsa vad du skriver så kan denne inte ge dig poäng). MKGA02: Introduktion till medie- och kommunikationsvetenskap Tentamen Ansvarig lärare: Johan Lindell Total poäng: 18 Gräns för G: 10 Gräns för VG: 14 Instruktioner: Du får skriva flera svar på samma blad.

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015 Kursintroduktion Karlstad 25 augusti 2015 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com 0733-561223 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna q redogöra för olika skeden i framväxten av kulturpolitiken

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Härmed lämnar Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skåne sitt remissvar på förslaget

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 6 oktober 2016

Kultur och regional utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 6 oktober 2016 Kultur och regional utveckling Kulturproduktionens villkor Karlstad 6 oktober 2016 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Synpunkter Länsteatrarna har ett antal synpunkter vi vill bidra med på avsnitt 9 Utredningens bedömningar och förslag.

Synpunkter Länsteatrarna har ett antal synpunkter vi vill bidra med på avsnitt 9 Utredningens bedömningar och förslag. Dnr: Ku2018/00773/KO Stockholm 30 augusti 2018 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss Konstnär oavsett villkor? SOU 2018:23 Presentation Länsteatrarna i Sverige är en nationell organisation

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18 INLEDNING... 3 HANDLINGSPLANENS UTFORMNING... 4 ÅTAGANDE... 4 HANDLINGSPLANENS ÅTAGANDEN OCH MALMÖ STADS STYRMODELL... 5 ANSVARSFÖRDELNING... 5 UPPFÖLJNING... 5 REVIDERING OCH NY HANDLINGSPLAN... 5 TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Linköping skall vara en av Sveriges främsta kulturkommuner år 2020, känd för kvalitet och öppenhet, för nytänkande och utveckling.

Linköping skall vara en av Sveriges främsta kulturkommuner år 2020, känd för kvalitet och öppenhet, för nytänkande och utveckling. Linköping skall vara en av Sveriges främsta kulturkommuner år 2020, känd för kvalitet och öppenhet, för nytänkande och utveckling. I Linköping spelar kultur en viktig roll för alla människor och bidrar

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

På vår webb och Facebook informerar vi regelbundet om vad vi gör, publicerar remissyttranden, skrivelser och press- meddelanden ...

På vår webb och Facebook informerar vi regelbundet om vad vi gör, publicerar remissyttranden, skrivelser och press- meddelanden ... Manifest 2014 KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Kultur Skåne Koncernkontoret

Kultur Skåne Koncernkontoret Koncernkontoret Jane Nilsson, Kultur SKåne Maria Tuczynski, Koncernkontoret Datum 2013-01-18 Dnr 1202252 1 (7 ) Strategi för kulturella och kreativa näringar 1. Inledning Denna strategi syftar till att

Läs mer

Kommittédirektiv. Kulturpolitikens inriktning och arbetsformer. Dir. 2007:99. Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007

Kommittédirektiv. Kulturpolitikens inriktning och arbetsformer. Dir. 2007:99. Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007 Kommittédirektiv Kulturpolitikens inriktning och arbetsformer Dir. 2007:99 Beslut vid regeringssammanträde den 28 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget En kommitté skall se över kulturpolitiken, dess inriktning

Läs mer

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun KULTURPOLITISKT PROGRAM för Haninge kommun 2015 2025 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Program Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 2014-09-08 2015-01-01 Beslutat

Läs mer

Vad vill samhället med museerna?

Vad vill samhället med museerna? Vad vill samhället med museerna? Göteborg 8 september 2015 Peter Aronsson Linnéuniversitetet Disposition 1. Museernas uppkomst, samhällsfunktioner och uppgifter vad vi lär av en europeisk utblick 2. Samtida

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Utgångspunkten är helt och hållet ekonomisk. Kostnaden för de använda resurserna jämförs med värdet

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Kronoberg. Möjligheternas Kronoberg skapar vi tillsammans

Kronoberg. Möjligheternas Kronoberg skapar vi tillsammans Kronoberg Möjligheternas Kronoberg skapar vi tillsammans Regionalpolitiskt handlingsprogram 2010-2014 2 (8) Sju punkter för Möjligheternas Kronoberg 1. Det ska vara ett tryggt och hållbart liv i Kronoberg!

Läs mer

Entreprenörskap i Gymnasieskolan

Entreprenörskap i Gymnasieskolan Jan Schierbeck Entreprenörskap i Gymnasieskolan Undervisningsråd Skolverket Ansvarig för Samhällsvetenskapsprogrammet Innehåll Allmänt om Entreprenörskap Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap inom GY2007

Läs mer

Förslag till program för Uppsala kommuns kulturpolitik

Förslag till program för Uppsala kommuns kulturpolitik Förslag till program för Uppsala kommuns kulturpolitik Inledning Uppsala har unika förutsättningar inom konstoch kulturområdet, med ett rikt kulturarv, många kulturskapare och ett levande kulturliv. Impulser

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Kommissionen för jämlik hälsa (S 2015:02) Dir. 2017:17. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Kommissionen för jämlik hälsa (S 2015:02) Dir. 2017:17. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Kommissionen för jämlik hälsa (S 2015:02) Dir. 2017:17 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Sammanfattning Regeringen beslutade den 4 juni 2015 kommittédirektiv

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun 2 [8] Näringslivsstrategi för Botkyrka Näringslivet i Botkyrka domineras av ett par tusen småföretag och

Läs mer

Stockholms stads kulturvision

Stockholms stads kulturvision Stockholms stads kulturvision stockholm.se Stockholms stads kulturvision Datum: 30 maj 2012 Dnr: 328-1850/2011 Kontaktperson: Anna Klynning Stockholms stads kulturvision 3 (9) KULTURVISION Stockholm ska

Läs mer

1. Mission. 2. Vision. 3. Värderingar. 4. Verksamhetsidé

1. Mission. 2. Vision. 3. Värderingar. 4. Verksamhetsidé Strategisk verksamhetsplan för Kulturförvaltningen Kompletterar Kulturpolitiska mål för Värnamo kommun 2011 2014 och Biblioteksplan för Värnamo kommun 2011 2014. Kn 2014-02-19 19 Bilaga 3 1. Mission Kulturnämnden

Läs mer

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Inledning Ideell kulturallians är inte utpekad som remissinstans

Läs mer

Utveckling av entreprenörskap och företagande samt samverkan mellan näringsliv och relevanta aktörer på filmområdet

Utveckling av entreprenörskap och företagande samt samverkan mellan näringsliv och relevanta aktörer på filmområdet Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besöksadress: Filmhuset, Borgvägen 1-5 Telefon 08-665 11 00 Fax 08-661 18 20 www.sfi.se Utveckling av entreprenörskap och företagande samt samverkan mellan

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor GULLSPÅNGS KOMMUN - DÄR KOMMUNEN OCH FÖRENINGSLIVET SKAPAR KULTUR TILLSAMMANS FÖR ATT ÖKA TILLVÄXTEN PROJEKTPLAN

Läs mer

DET FJÄRDE VÄLFÄRDSOMRÅDET

DET FJÄRDE VÄLFÄRDSOMRÅDET DET FJÄRDE VÄLFÄRDSOMRÅDET Kulturen det fjärde välfärdsområdet 1 Miljöpartiets kulturpolitiska arbetsgrupp Oktober 2015 Tryck: Hofors Digitaltryck 2 Kulturen det fjärde välfärdsområdet KULTUREN DET FJÄRDE

Läs mer

KONSTRUKTION AV DET IDEELLA LEDARSKAPET. SÄRART OCH MERVÄRDE? LEDARSKAPSARENAN 12 FEBRUARI 2015 ERIK SJÖSTRAND HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM

KONSTRUKTION AV DET IDEELLA LEDARSKAPET. SÄRART OCH MERVÄRDE? LEDARSKAPSARENAN 12 FEBRUARI 2015 ERIK SJÖSTRAND HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM KONSTRUKTION AV DET IDEELLA LEDARSKAPET. SÄRART OCH MERVÄRDE? LEDARSKAPSARENAN 12 FEBRUARI 2015 ERIK SJÖSTRAND HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM Page 1 SÄRART OCH MERVÄRDE Om idéburna organisationer över tid

Läs mer